Johanna Thorén, miljö- och klimatinformatör Anna Sjörs, teknisk chef Marcus Eriksson, klimatstrateg Åsa Johansson, kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Johanna Thorén, miljö- och klimatinformatör Anna Sjörs, teknisk chef Marcus Eriksson, klimatstrateg Åsa Johansson, kl. 16.00-16.45"

Transkript

1 Styrgruppen för hantering av (18) 8-12 PLATS OCH TID Stadshuset, Hagfors, kl BESLUTANDE Mikael Dahlqvist (S) Jan Bohlin (S) Bertil Köhler (S) ersättare för Åsa Johansson (S) Jan Larsson (M) Leif Andersson (V) ÖVRIGA NÄRVARANDE Johanna Thorén, miljö- och klimatinformatör Anna Sjörs, teknisk chef Marcus Eriksson, klimatstrateg Åsa Johansson, kl JUSTERING Stadshuset UNDERSKRIFTER Marcus Eriksson Sekreterare Mikael Dahlqvist Ordförande Jan Bohlin Justerare ANSLAG/BEVIS s protokoll är justerat och finns tillgängligt på nämndsekretariatet. Datum för anslagets uppsättande Datum för anslagets nedtagande Utdragsbestyrkande

2 Föregående mötens protokoll Protokoll från mötena gicks igenom och lades till handlingarna.

3 Energifrågor Dnr Reducering av mål i Naturvårdsprogram för Hagfors kommun Arbetet med framtagande av naturvårdsplanen fortskrider enligt planerna. I översiktsplanen 2000 finns ett antal rekommendationer kopplat till kapitlet naturvård och hushållning med naturresurser. För att arbetet ska ha politisk förankring behöver mål- och åtgärdsförslagen revideras. En bedömning behöver göras vilka mål som av olika anledningar saknar aktualitet. Skogen Mål: Kommunen ska verka för att 50 % av alla nyckelbiotoper i vår kommun får ett varaktigt skydd fram till Resultat: Det finns 165 nyckelbiotoper i kommunen, varav 4 ligger på kommunalägd mark, de nyckelbiotoper som finns på Bergvik Skogs mark oräknade. Tre av kommunens fyra nyckelbiotoper har fått ett formellt skydd i avtal med Skogsstyrelsen. Den sista är Mana/Örbäcken och den har idag ett kommunalt skydd. Totalt finns det 59 områdesskydd i kommunen, varav 29 av dem är biotopskyddsområden och 30 är naturvårdsavtal. 36 procent av nyckelbiotoperna har alltså ett varaktigt skydd. Då målet nästan är uppfyllt föreslås det styrkas i naturvårdplanen. Mål: Resultat: Kommunen bör verka för att en landskapsekologisk skogsplanering och gröna skogsbruksplaner genomförs i hela kommunen. Samverkan med Skogsstyrelsen, Stora Enso, kyrkan och skogsägarorganisationer ska göra detta möjligt. Målet är uppnått. Hagfors kommuns gröna skogsbruksplan är framtagen och gäller för år Bergvik Skog AB är skog FSC-certifierad. Svenska kyrkan har grön skogsbruksplan och är certifierade enligt PEFC. De flesta privata skogsägare är certifierade enligt PEFC. Mål: Kommunen bör verka för att ett uttag av biobränsle ökar med minst 20 % fram till 2005, att återföring av aska till skogsmarken sker och att Stora Ensos kvävegödsling ersätts med en mer fullgod gödsling. Resultat: Målet är uppnått, förutom målet på återföring aska, vilket är ett mål som kommunen har svårt att påverka. Målet föreslås därför utgå.

4 9 forts Odlingslandskapet Mål: Resultat: I syfte att bevara jordbruksmarkens produktionsförmåga av grödor bör ingen matjordstäkt eller barrskogsplantering tillåtas på gammal jordburksmark. Kommunen äger inte målet. Mål: Resultat: Mål: Resultat: Vatten Mål: Resultat: Mål: Resultat: Kommunen ska försöka skapa företagsamhet kring temat öppetlandskap-naturbetesmark. Det innebär att fritidstorpare kan hyra ut djur är bete. Det är en fördel om djuren är får och nöt från gamla ursprungliga raser. En förstudie kring att bygga djurmotell gjordes, men motellen byggdes aldrig. (Kolhusen som djurstall) Kommunen äger inte målet. En inventering av biologiskt värdefull odlingsmark bör genomföras i Sunnemodalen runt Rådasjön, Lidsjön och Grässjön. Områden som skulle detaljplaneras för bebyggelse har inventerats av Per-Åke Lonnfors. Resterande inventeringar bedöms sakna intresse. Målet bör utgå. Kommunen bör fortsätta sitt arbete med omprövning av vattendomar ur ekologisk synvinkel. Alla dammar som saknar vattendom bör prövas enligt miljöbalken eller på annat sätt regleras. Kommunen ska verka för att detta sker skyndsamt. Ansvarsförhållanden kring Föskeforsdammen och Knappåsdammen måste utredas och klargöras snarast. Problemen kring Sikforsdammen och Hyttälvensystemet måste lösas genom samtal mellan kommunen, Birka Energi och berörda bygdeorganisationer. Ansvarsutredningar har gjorts. Länsstyrelsen har övertagit arbetet. Målet bör därför utgå. Kommunen bör tillsammans med ornitologiska föreningen, FVO och bygdeföreningarna inventera behovet av inrättandet av skyddsområden i syfte att skydda sjöfågel, samt genomföra en utredning om vilka sjöar som är lämpliga för vattenbruk. Vattenbruk regleras av numera av länsstyrelsen, kommunen är endast tillsynsman. Behovet av skyddsområden sjöfågel ligger på länsstyrelsen. Målet bör därför utgå.

5 9 forts Mål: Resultat: Vid avstyckningar av tomter runt befintliga fritidshus inom det strandskyddade området skall policy gälla att ett fritt område bör finnas mellan tomtgränsen och strandlinjen. Endast i de fall då fritidshuset ligger mycket nära stranden ( 50 m) och strandskyddet därmed kan sägas vara utsläckt kan det tillstyrkas att en tomt styckas ner till strandlinjen. Detta regleras i nya strandskyddslagen. Målet kan utgå. God bebyggd miljö Mål: Den fysiska miljön i anslutning till förskolor och skolor skall planeras/utformas för en god kontakt med natur och rekreationsområden, direkt eller via grönstråk. Alla skolor bör före 2003 inrätta skolskogar. Resultat: Målet uppnått. Alla skolor och förskolor har skolskog. Beslutsunderlag Tekniska enhetens skrivelse BESLUT Styrgruppen för beslutar att mål enligt ovan stryks från förslaget till den kommunala naturvårdsplanen.

6 Energifrågor Dnr Ansvarsbiotoper och ansvarsarter i Hagfors kommun Hagfors kommuns agerande för att bevara den biologiska mångfalden kan ske bland annat genom att kommunen tar extra ansvar för att skydda särskilda arter och biotoper. Ansvarsarter och ansvarsbiotoper är nationellt intressanta arter och miljöer som har en stor utbredning i Värmland/Hagfors och/eller är landskapsarter. Arten har en stor del av sin population i detta område. Kommunens agerande spelar därmed stor roll för artens och biotopens överlevnad. Inventeringar som har gjorts av landskapet samt en genomgång av de rödlistade (hotade) arterna som finns i kommunen har gjort att förlag på arter och biotoper kan göras. Förslag på ansvarsbiotoper Klarälvens meandring från Fastnäs i norr till Edebäck i söder är av riksintresse för naturvård. Ett meandernäs Ginbergsängar har så höga naturvärden att det är naturreservat, för övrigt Hagfors kommuns första reservat. Det finns många andra meandernäs som har höga naturvärden och som även är mycket viktiga för turism och vildmarksäventyr (Klarälven som kanot- och flottled). Allt detta sammantaget gör att biotopen meandernäs är en klar kandidat som kommunens ansvarsbiotop. Här finns arterna ävjepilört, daggvide och sandstrandjägare som är beroende av meandernäsen för sin överlevnad. Klarälvsöringen finns i älven, även om den inte leker här, utan i större biflöden. Kommunen har flera myrområden som har hög klassning. Fräkensjömyrarna och Råda stormosse är naturreservat respektive Natura 2000, Skogamossen och Stormossen ost Gräsmangen är våtmarken av riksintresse. En våtmark har en viktig funktion i landskapets hydrologi, och de är oaser för många djur främst fåglar- och växter. De har bibehållit sin ursprungliga karaktär och har - om de har rätt storlek en äkta vildmarkskaraktär. En gölrik våtmark som Skogamossen, flera myrar i Fräkensjöområdet och Råda Stormosse är goda representanter för Hagfors kommuns finaste biotoper. Här häckar Värmlands landskapsfågel smålom och här kan större vattensalamander finnas i gölarna. BESLUT Återremmitteras till tekniska enheten då harr och flera arter bör vara med. Beslut skall tas innan utställning.

7 Dnr Naturvårdsprogram för Hagfors kommun Arbetet med framtagande av naturvårdsplanen fortskrider enligt planerna. I översiktsplanen 2000 finns ett antal rekommendationer kopplat till kapitlet naturvård och hushållning med naturresurser. För att arbetet ska ha politisk förankring behöver mål- och åtgärdsförslagen revideras. Ett förslag på nya mål har arbetas fram, se bilaga 1. I det utförligare måldokumentet, bilaga 2, finns även med de nationella och regionala målen. Dessa hjälper till att få förståelse för hur de lokala miljömålen tagits fram och hur man arbetar på länsstyrelse och andra myndigheter. En sammanställning av förslaget till kommunala mål finns i bilaga 1. Beslutsunderlag Tekniska enhetens skrivelse BESLUT Styrgruppen för beslutar att mål enligt bilaga 1 ( ) finns med i det kommande förslaget till Kommunal natur-vårdsplan.

8 Energifrågor Dnr Plan för vindkraftsområden Hagfors kommun Metabakgrund Hagfors kommun arbetar med att ta fram ett tematiskt tillägg till översiktsplanen gällande vindkraft. Ett av syftena är att i den peka ut områden i kommunen som är lämpliga för en eventuell utbyggnad av vindkraft. Ett tillägg till översiktsplanen ska följa samma regler gällande samråd och utställning som översiktsplanen. I arbetet med vindkraftsplanen arbetar kommunen nu med att ta fram en samrådshandling. I handlingen skall förslag på vindkraftsområden i kommunen tas fram som kan ligga till grund för framtida prövningar av vindkraft. I kommunen har 8 st större områden preliminärt identifierats som lämpliga för vindkraft (se karta). (OBS! Den vindmodell som beräknar årsmedelvind har en upplösning på 1*1 km. Då upplösningens storlek är av ungefär samma storleksordning som utpekade vindområden skall de angivna gränserna i kartorna ses som ungefärliga). Dessa områden har analyserats och nedan redogörs för dem samt förslag på riktlinjer för fortsatt arbete. Område 5 och Område 6 avvaktas tills vidare då ytterliggare analys/kontakt med Filipstads kommun krävs.

9 12 forts Område 1: Brunnberg- Tönnetsfjället Område 2: Skallbergen N Lakenesjön Område 4: Värmullsåsen Område 6: Vålberget Område 5: SV Ullen Område 3: SV Lakenesjön Område 8: Stormossen- Horssjön Bild. Översikt över preliminära vindområden. Röd färg betecknar goda vindförhållanden.

10 12 forts Preliminärt vindkraftsområde 1: Brunnberg-Tönnetsfjället Området gränsar i norr mot Dalarna och Malungs kommun. I väster gränsar området mot Brunnberg med gammal odlingsmark och skogsarbetarby. Brunnberg är riksintresse för naturvård för sina artrika ängsmarker. Brunnberg är även av intresse för kulturvård, ursprungligen en finnbosättning och sedermera omvandlad till skogsarbetarby. Kommunen har uttryckt (ÖP kap 10) att Brunnbergs karaktär ska bibehållas och att stora ansträngningar bör göras för att stärka områdets kulturvärden och biologiska mångfald. Vindkraftsområdet skulle i huvudsak ligga på ett avstånd på 1-2 km från Brunnberg och eventuella vindkraftverk blir väl synliga från Brunnberg och ängarna som vetter mot öster. Även om landskapet i stort är storskaligt är området i och alldeles kring Brunnberg småskaligt med sina ängsmarker. De naturvärden som riksintresset är avsett att skydda bedöms inte påverkas av en vindkraftsutbyggnad. Mot Brunnbergs mer ålderdomliga karaktär kan vindkraft komma att uppfattas som störande för Brunnbergs karaktär. I nuläget bedöms det som att området kan kvarstå i sin helhet enligt karta för det fortsatta arbetet.

11 12 forts Riksintresse naturvård Möjligt vindområde Möjligt vindområde Bild: rödrutiga områden betecknar goda vindförhållanden, svartstreckade cirkelområden är buffert 500 m till bebyggelse. Gulstreckat avser riksintresse naturvård. Preliminärt vindkraftsområde 2: Granåsen-Skallbergen Norr Lakenesjön Området ligger på höjderna norr om Lakenesjön. Dessa höjder är kraftigt kuperade och domineras av gles tallskog och innehåller ett flertal nyckelbiotoper. Under 2009 har ett naturreservat bildats, Sörskog-Skallbergen som berör de södra delarna av området (se karta). Det planeras även ett till naturreservat norr om det nyligen bildade reservatet som då också kommer att beröra området (se karta). De skyddade värdena bedöms inte påverkas av vindkraft i dess närhet men stor hänsyn bör tas under ett eventuellt byggnadsskede. Det bedöms som viktigt att de skyddade områdena inte blir för fragmenterade men något större skyddsavstånd till skyddade områden bedöms inte behövas. Området över 400 m.ö.h. är angett som att ha höga naturvärden enligt ÖP kap 10. Större delen av det området omfattas av naturreservaten. Öster och väster om området på ett avstånd av ca 2 km ligger Råbergstjärnarna samt Dusten, små vatten med vattensalamander och därför natura 2000-klassade. De berörs inte direkt av vindkraft på höjderna. Som riktlinje bedöms att vindområdet bör minskas ner enligt bifogad karta för det fortsatta arbetet.

12 12 forts Möjligt vindområde 400 m.ö.hkurva 400 m.ö.hkurva Planerat naturreservat Naturreservat

13 12 forts Preliminärt vindkraftsområde 3: Lakenesjön sydväst Området som ligger sydväst om Lakenesjön gränsar i väster mot Sunne kommun. Det intressanta området för vindkraft ligger dock huvudsakligen inom Hagfors kommuns gränser. Vindkraftverk blir synliga från området kring Lakenesjön. Från området söder om Lakenesjön kommer vindkraftverken till stor del att skymmas av vegetation och den branta bergssidan. Sett från Sörby kommer området till stor del att skymmas av berg som ligger mellan Sörby och vindkraftområdet. Sett från vissa punkter på norra delarna av Lakenesjön har man ett friare siktfält mot vindkraftsområdet men det är på långt avstånd, ca 5-6 km att vindkraftverken inte bedöms dominerar landskapet. Härifrån kommer vindkraftverk dessutom i huvudsak att ses mot syd-sydväst och en ljus himmelsbakgrund. Det bedöms som att avståndet mellan Område 2 vid Skallbergen och Område 3 är så stort, särskilt om Område 2 minskas ner enligt förslag, att en etablering av vindkraft i båda områdena inte gör att området kring Lakenesjön påverkas så negativt att ett av områdena behöver undantas från vindkraft. Dock bör vid den samlade påverkan från båda områdena beaktas vid tillståndsprövning om ett av områdena redan är exploaterat. Område 3 har få högre naturvärden. Beroende på utsträckning kan dock Ugglemyren väster om StorEn beröras vid ett byggskede. Riktlinjen bör ändå vara att området kvarstår enligt karta för det fortsatta arbetet. Möjligt vindområde

14 12 forts Preliminärt Område 4: Värmullsåsen Värmullsåsen ligger alldeles sydost om Hagfors tätort och har en slalombacke som inte är i drift. Då området är så pass tätortsnära är det av stor betydelse för friluftslivet och erbjuder även en imponerande utsikt från toppen. Då det ligger så tätortsnära är området närmast samhället av stort lokalt intresse för friluftslivet, utpekat som Fr4 i kap 11 i ÖP. Risken att området skulle störas ur friluftssynpunkt bedöms ändå som liten. Det är i första hand närheten till tätorten och promenadstigar som gör området populärt för friluftsliv och i mindre grad känslan av orörd eller storslagen natur (även om naturen är fin i en mindre skala). Vindkraft skulle huvudsakligen placeras på toppen och söderut från toppen. I sluttningen ner mot, och i området närmast, samhället är det knappast troligt att man får en bild av vindkraftverk på grund av vegetationen. Detaljplan finns för området längst ner i slalombacken och berör inte föreslaget vindområde. På längre avstånd kommer vindkraftverk i område 4 att synas tydligt. Särskilt när man kommer in mot Hagfors tätort norrifrån är Värmullsåsen ett landmärke. Bedömningen är att vindkraftverk snarare skulle förstärka än förta Värmullsåsen som landmärke och även lyfta fram förnybar energi. Risk för iskastning från rotorblad bedöms inte försvåra för vindkraft i området men bör markeras. Mast/utsändningsverksamhet samt planer på annan verksamhet finns i området men det hanteras senare i planprocessen. Därav frångås tills vidare avstånd 500 m till byggnad (ej bostadshus) i kartan. Bedömningen är att området tills vidare kvarstår för det fortsatta planarbetet.

15 12 forts Buffert 500 meter avser byggnad på toppen (ej bostadshus) Möjligt vindområde Område 7: Örsjön-Länsmanshöjden Området ligger väst till sydväst om Ullensjöarna. Området är relativt flackt och innehåller ett flertal myrar. Den södra delen av området, kring Länsmanshöjden, berör ett större orört område kring Älgsjön-Sunnemo utpekat i kap 10 i ÖP och skyddas enligt MB 3kap2. Inom det området finns även flera våtmarker, bland annat Kujmossen, Skottjärnsmossen, Laxtjärnsmossen med naturvärden av kommunalt intresse och på Jällsjöberget och Länsmanshöjden finns nyckelbiotoper. Området är påverkat av modernt skogsbruk men byggnationen har varit restriktiv inom området. Naturvärdena i området är inte av så stort värde att de utesluter vindkraft, men i kombination med att var ett större orört område är bedömningen att området för det fortsatta arbetet minskas ner enligt karta. Området ligger högt men vindkraftverk kommer troligen främst att synas då man kommer upp i terrängen. Sett från Sunnemodalen och kring Deglunden betraktas vindkraftverk på långt avstånd i ett storskaligt landskap. Då det större orörda området är

16 12 forts påverkat av modernt skogsbruk bedöms det visuella intrycket av vindkraft inom synhåll inifrån det orörda området vara av mindre betydelse, dvs. vindkraftverk norr om det orörda området kan tillåtas även fast de kommer att synas inifrån det orörda området. Möjligt vindområde Ungefärlig utbredning orört område enligt kap 10

17 12 forts Område 8: Stormossen- Horssjön Detta område är en del av ett större område som sträcker sig in i Karlstad kommun. En exploatering av området innebär därför troligen att man även kommer att utnyttja mark inom Karlstad kommun. En stor del av området upptas av Stormossen (för att skilja från andra stormossar i kommunen ofta benämnd Stormossen Ost Gräsmangen), som är ovanlig i och med att den sluttar mot mitten. Den saknar med andra ord laggkärr på sidorna. Mossen är riksintresse för naturvård och tillhör riksintresset vid Brattforsheden. På Karlstadsidan av området ligger Horssjöns skjutfält. Karlstad kommun har därför i sin (utkast september 2009) samrådshandling till vindkraftsplan rekommenderat att området på Karlstadsidan inte används för vindkraft så länge det finns försvarsintressen. Om försvarets intressen i området förändras i framtiden kan området bli aktuellt på Karlstadsidan. På grund av riksintresset Stormossens stora utbredning inom det på Hagforssidan möjliga vindkraftsområdet (vilket av rent tekniska skäl även kan tänkas försvåra för vindkraft) är rekommendationen att området i detta skede utesluts för vindkraft utom i den allra sydligaste delen närmast kommungränsen där vindkraftverk kan tillåtas under förutsättning att det är en del i en större utbyggnad som även omfattar Karlstad kommun. Försvarets synpunkter på området inom Hagfors kommun hanteras i samrådsprocessen. Hänsyn till mossen bedöms dock inte påverka eventuella framtida möjligheter till vindkraft i Karlstad kommun. För det fortsatta arbetet är bedömningen att området bör minskas ner enligt karta

18 12 forts Riksintresse Stormossen Riksintresse Brattforsheden Möjligt vindområde Beslutsunderlag Tekniska enhetens skrivelse BESLUT Styrgruppen för beslutar att uppdra åt arbetsgruppen för vindkraftsplanen att arbeta vidare med planarbetet enligt ovanstående redovisning.

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 3 identifiering av möjliga områden för vindkraft 17

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 3 identifiering av möjliga områden för vindkraft 17 del 3 identifiering av möjliga områden för vindkraft 17 3 VINDKRAFT I TINGSRYDS KOMMUN IDENTIFIERING AV MÖJLIGA OM- RÅDEN FÖR VINDKRAFT Utifrån de övergripande analyserna i kapitel 5, 6 och 7 har ett antal

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Ärende Dnr 2017/B0438 Ort Förhandsbesked för fastighetsreglering där del av samfällighet S:2 tillförs fastigheten Lägde 2:68 samt strandskyddsdispens för tillbyggnad.

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling del 7 samordning av intressen

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling del 7 samordning av intressen del 7 samordning av intressen 53 7 INTRESSEN SOM MER ELLER MINDRE KRÄVER SAMORDNING MED VINDKRAFT 7.1 Områden olämpliga för vindkraftutbyggnad Bedömningen har gjorts att inom följande områden ska värdena

Läs mer

Bilagor till: Rapport från förstudie om Biosfärområde Östra Vätterbranterna

Bilagor till: Rapport från förstudie om Biosfärområde Östra Vätterbranterna Bilagor till: Rapport från förstudie om Biosfärområde Östra Vätterbranterna I samverkan mellan: Innehållsförteckning Bilaga 1. Beskrivning av landskapets karaktär och värden 3 1.1 Topografi 4 1.2 Infrastruktur

Läs mer

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl.

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl. FÖRUTSÄTTNINGAR: ANDRA INTRESSEN Bebyggelse och tätorter För att kunna peka ut områden som kan vara möjliga för vindkraftproduktion måste avvägningar göras mot andra motstående intressen. Dessa andra intressen

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden 3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden Detta kapitel redovisar, med utgångspunkt i förutsättningsanalysen och de remissvar som inkommit, hur avgränsningskriterierna tagits fram och motiverats.

Läs mer

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-12-19 381 Planbesked för del av Skrea 8:39. KS 2017-398 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Arvika kommun Glafsfjorden Karta 11-20 Glafsfjorden är en stor och långsträckt sjö som omfattar flera större vikar och ett antal öar. Sjön är relativt

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering, prövning och lovgivning Antaget av Kommunfullmäktige 04-05-4, 85 Flygbild över Färgelanda

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg Översiktsplan ÖP2001 HYLTE KOMMUN SAMRÅD 2011-03-21-2011-05-23 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Dnr OP 2009/0153

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1:

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1: HÄRRYDA BOLLEBYGDS MÖLNDALS BORÅS SVENLJUNGA KUNGSBACKA VARBERGS Buffertzoner Buffertzon för samhällsutveckling 1000 m Buffertzon infrastruktur 200 m Buffertzon bostäder och kyrkor 500 m FALKENBERGS Vindkraftsutredning

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-04-26

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-04-26 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-04-26 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3B, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR DALS-ED KOMMUN Vindbruk Dalsland

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING

LANDSBYGDSUTVECKLING Utdrag ur tillägget till den kommuntäckande översiktsplanen. Tillägget kommer inom en mycket snar framtid vara tillgängligt på www.alvkarleby.se, boende och miljö, bostäder och tomter, gällande planer

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-08-06 Olle Wikberg, 054-540 1032 olle. wikberg@karlstad.se Remiss

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

Undersökning enligt 6 kap 5 MB Detaljplan för Svedjegården Kristinehamns kommun, Värmlands län

Undersökning enligt 6 kap 5 MB Detaljplan för Svedjegården Kristinehamns kommun, Värmlands län Kommunledningsförvaltningen Malin Iwarsson Malin.iwarsson@kristinehamn.se SAMRÅDSHANDLING Datum Referens 2019-05-24 Ks/2018:197 Undersökning enligt 6 kap 5 MB Detaljplan för Svedjegården Kristinehamns

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Bedömningsobjekt: Detaljplan för Slåtta industriområde - del av Alfta

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3A, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR BENGTSFORS KOMMUN Planhandlingen

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Kommunledningsförvaltningen Sofia Elfström, 0550-88543 sofia.elfstrom@kristinehamn.se SAMRÅDSHANDLING Datum 2015-05-04 Referens Sida 1(6) Behovsbedömning Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64 Datum 2017-08-31 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0211 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad Till: Lars-Erik Jevås Mölndals stad Yttrande över naturvårdsplan för Mölndals stad Övergripande synpunkter Göteborgs Ornitologiska förening välkomnar en reviderad naturvårdsplan för Mölndals stad. Naturvårdsplaneringen

Läs mer

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse Avtal 41-2018, Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse PU 55/18 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning Karta 1 Karta 2 Länsstyrelsen

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Tilläggsplan för vindkraft

Tilläggsplan för vindkraft Tilläggsplan för vindkraft Storuman och Sorsele kommuner Erika Arklöf Bakgrund Syftet med projektet var att underlätta pågående och kommande etableringar av vindkraft i Storumans och Sorsele kommuner.

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras.

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras. Stadsbyggnadsnämnden 2016-11-08 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning KSKF/2016:460 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Hörneå 8:539, Dnr 2017/02325

Behovsbedömning av detaljplan för Hörneå 8:539, Dnr 2017/02325 1 (7) Umeå kommun 2018-03-19 Diarienummer: BN-2017/02325 Miljö- och hälsoskydd Behovsbedömning av detaljplan för Hörneå 8:539, Dnr 2017/02325 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Naturtypsinventering av område Garpkölen med omnejd Området norr om Garpkölen domineras av produktionsskog med stora ytor med contortatall (Pinus contorta).

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. KS 2008.0276 2009-02-03 Kommunstyrelsen VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. MSB 2008.3321 BAKGRUND Länsstyrelsen har på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram förslag för områden av riksintresse

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) 2013-09-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) 2013-09-17 Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms företagscenter, Kinna kl. 08.30-13:16 Beslutande M Bengt Ferm C Ragnar Nilsson FP Ing-Britt Spetz MP Kristina Hasselblad C Catarina Johansson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 1 Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 Beslutande Eva Skoglund Lotta Husberg Kerstin Gadde Elsie-Marie Östling Claes Nordevik Michael Relfsson Els-Marie Ragnar Ingrid Cassel

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA Söderköpings kommun BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA FINNÖ Behovsbedömning I enlighet med bestämmelserna i Plan- och bygglagen,

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan 2018-12-06 Dnr2018-182 Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan När en ny detaljplan tas fram eller en befintlig ändras eller upphävs ska

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-02-22. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tmkännagivits genom anslag.

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-02-22. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tmkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sida l PI",oohti' Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl 15.00-17:00 Ajournering 16:00-16:20 Besl utande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Björn Bröne, ordförande (Fp) Göran

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer