MUSIKHISTORIA. Mälarhöjdens skola År 9 vt 2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MUSIKHISTORIA. Mälarhöjdens skola År 9 vt 2015"

Transkript

1 MUSIKHISTORIA Mälarhöjdens skola År 9 vt 2015

2 MUSIKHISTORIA Mälarhöjdens skola År 9 vt 2015 Vilken epok? Den västerländska populärmusikens historia under 1900-talet. Med andra ord pop- och rockmusikens historia.

3 MUSIKHISTORIA Mälarhöjdens skola År 9 vt 2015 Varför?

4 Därför att Ju mer man vet om vad som hänt i historien, desto lättare att förstå sin samtid Man kan uppskatta sin musik mer om man känner till dess ursprung Genom att studera hur dagens musik utvecklats, kan man upptäcka annan musik som man annars inte skulle kommit i kontakt med Man får fler perspektiv på hur samhälle, politik och kultur utvecklats och förändrats under 1900-talet (och varför)

5 Vi lär oss: att känna igen de viktigaste artisterna, grupperna, genrerna och låtarna inom västerländsk populärmusik hur pop- och rockmusikens olika musikstilar skapats, utvecklats och influerat varandra om musikens roll och påverkan i samhälleliga, politiska och kulturella förändringar under 1900-talet

6 Lektionernas innehåll - översikt Denna Keynote - en presentation av olika genrer utifrån årtiondena Lyssningsexempel Praktiska exempel - tillsammans sjunger och spelar vi låtar från olika genrer och årtionden Tidslinje som fylls på efterhand TIPS OM KEYNOTEN! Namn på olika genrer (musikstilar) står alltid med blå text. Alla länkar till Youtube-klipp står med grön text.

7 Lektionernas innehåll - vecka för vecka Lektion 1 Introduktion 20-40tal (blues & jazz) Lektion tal (rock n roll, pop, folk singers) Lektion tal (rock, punk, funk, hip hop, disco) Diagnostiskt test på det vi gått igenom hittills Lektion tal (hip hop, r n b, grunge, arenapop, boy bands, girl groups, singer-songwriters) Lektion 5 10-tal (dagens musik, ni berättar för mig!) Sammanfattning och repetition inför prov Lektion 6 Skriftligt prov

8 Om provet Provet består av - frågor av typen bara ett svar är rätt - lyssningsfrågor där du ska kunna känna igen artist/genre/årtionde/låt - reflektionsfrågor där du kan visa din analysförmåga I slutet av varje avsnitt i denna Keynote finns sammanfattningar och instuderingsfrågor. Använd dem för att få en översikt och se de röda trådarna mellan årtiondena. Kan du det som står i sammanfattningarna klarar du provet. Det som står med röd text i sammanfattningarna är kända artister/låtar/genrer som du ska känna igen för att klara godkänt på provet. Provet innehåller också ett par reflektionsfrågor där du får svara fritt. Om du har som mål att prestera på A- nivå på provet ska du även svara på dem så utförligt du kan, utifrån det vi gått igenom på lektionerna. För att klara dem behöver du alltså noggrant läsa igenom denna Keynote. Anteckna på lektionerna så ökar dina chanser ännu mer!

9 Blues, gospel, jazz tal Vi börjar med att gå några hundra år bakåt i tiden

10 närmare bestämt till 1600-talet. Allt börjar nämligen med en väldigt otäck historisk företeelse i människans historia, nämligen triangelhandeln. Den gick ut på att europeiska länder såsom Spanien, England och Portugal under 1600-talet och framåt ville utvidga sin makt och sin handel i bland annat Afrika och Amerika. Man tog över landområden, så kallade kolonier, på dessa kontinenter och betraktade den lokala befolkningen där mer eller mindre som sin egendom, eftersom man ansåg att de var lägre stående än de ädla européerna. Dessa människor blev snart billig arbetskraft, t ex på plantager i Nordamerika där man odlade bomull, majs och tobak. Dessa varor såldes till Europa, som i sin tur exporterade tyger och vapen tillbaka till de afrikanska kolonierna. Arbetskraften kom främst från Västafrika, där både män, kvinnor och barn tillfångatogs av vita slavjägare och fraktades över Atlanten i stora slavskepp, en lång resa under vidriga förhållanden - mot en dyster framtid. Väl framme i Amerika såldes de som slavar på speciella marknader, och ansågs därefter tillhöra den vite godsägaren som köpt dem. Dessa människor saknade i stort sett helt de rättigheter och den frihet vi tar för givet nu för tiden. Detta pågick fram till 1860-talet, då slaveriet officiellt förbjöds. Men även sedan dess, och ända in i modern tid, har den svarta befolkningen i U.S.A. tvingats kämpa mot rasism och förtryck, något som också har speglats i många olika musikstilar under 1900-talet. De svarta slavarna hade med sig sina traditioner, sina religioner och sin kultur. På så sätt importerades en massa influenser från framför allt västafrikansk musik och dans - sånger, texter, rytmer, och ett sätt att sjunga, musicera och improvisera som skilde sig mycket från den klassiska konstmusiken, finkulturen, som de vita plantageägarna tagit med sig från Europa. I den kulturkrocken finns fröet till mycket av den populärmusik som gjorts under 1900-talet. Det är därför man ofta använder begreppet afro-amerikansk musik som ett samlingsord för rock n roll, pop, rock, disco, soul, Motown, R n B, osv osv Ur allt detta föds tre stilar som vi ska titta närmare på: blues, gospel och jazz.

11 Blues och gospel De svarta slavarna sjöng klagande, sorgsna sånger för att orka med det tunga kroppsarbetet på plantagerna. Den gemensamma rytmen i sången fyllde också en viktig funktion för att hålla uppe arbetstempot och stå ut med det enformiga slitet. Verktygens slag i jorden blev en rytm till sången, det kunde låta så här. Ur detta kom blues. Man sade att man hade the blues, vilket innebär att vara nedstämd, deppig, sorgsen. Från början spelades bluesen bara på akustisk gitarr och sång. Lyssna på ett exempel här: Robert Johnson, Cross road blues. Låten sägs handla om hur han säljer sin själ till djävulen för att bli skicklig på gitarr. Under 40-talet utvecklades bluesmusiken i storstäderna, t ex Chicago, till rhythm n blues, som använder elgitarr, trummor, och munspel. Lyssna på ett exempel: Muddy Waters, Got my mojo workin. Fler och fler slavar kom så småningom i kontakt med den kristna kyrkans psalmer och hymner som ju européerna tagit med sig. Det fanns en igenkänningsfaktor i många av sångernas budskap, till exempel om Israels folk och återtåget till Egypten - man kunde känna igen sig i berättelserna om fångenskap och längtan efter frihet. Allt fler svarta kyrkor bildades, och där uppstod Negro spirituals, som helt enkelt är blues med religiösa texter, framförallt från Gamla Testamentet. Lyssna på Wade in the water. Detta utvecklades senare till gospel, som kännetecknas av mer glad musik med snabbt sväng, där texterna ofta fokuserar på Jesus och Nya Testamentet. (Gospel betyder evangelium). En stor kör är själva grunden i gospelmusiken, tillsammans med Hammondorgel, trummor, bas, piano och tamburin i kompet. Lyssna på Oh, Happy Day med Soweto Gospel Choir.

12 Stormy Monday Dags att sjunga! Stormy Monday är en mycket känd blueslåt och även ett tydligt exempel på en typisk form i en blueslåt. Lyssna på en inspelning med T-bone Walker här. Så här går texten: They call it stormy Monday, but Tuesday's just as bad They call it stormy Monday, but Tuesday's just as bad Wednesday's worse, and Thursday's also sad Yes the eagle flies on Friday, and Saturday I go out to play Eagle flies on Friday, and Saturday I go out to play Sunday I go to church, then I kneel down and pray Lord have mercy, Lord have mercy on me Lord have mercy, my heart's in misery Crazy about my baby, yes, send her back to me Varje vers består av två rader. Den första raden upprepas, och får ett svar i rad tre. Lägg märke till att känslostämningen är bluesig och att Gud och andra religiösa motiv finns med i texten.

13 Jazz, swing och bebop Jazzens ursprung kan spåras till staden New Orleans i Nordamerika. Där fanns en av de största hamnarna för export av bomull och tobak. Det gjorde att många människor från olika kulturer rörde sig här. I staden fanns speciella kvarter där de svarta hade möjlighet att spela och sjunga sin egen musik. I denna myllrande, stökiga miljö uppkom jazzen. Den tidiga New Orleans-jazzen från 20-talet kännetecknas av kollektiv improvisation, alltså att flera musiker spelar solo samtidigt till en ackordföljd. Typiska instrument var kornett (en slags trumpet), trombon, banjo, klarinett, bastuba. De instrumenten användes ofta i marchmusik, som kan ses som en viktig källa till jazzens uppkomst. Så här kunde det låta. Även jazzen var från början alltså i princip bara den svarta befolkningens musik. Men det började också dyka upp en vit variant, som kallades Dixieland-jazz. En av jazzens absolut största musiker är Louis Armstrong. Han var trumpetare, och blev ett känt namn inom New Orleans-jazzen under 20-talet. En av hans mest kända inspelningar är West end blues. Lyssna på trumpetintrot! Senare blev han känd solist med olika storband, och var under hela sin karriär också en mycket uppskattad sångare. Under 30-talet blev det också allt vanligare med storbandsjazz, alltså större orkestrar som spelade en lättsammare slags jazz till dans - en slags underhållningsmusik som också gick under benämningen swing. Ett typiskt storband består av fyra trumpeter, fem saxofoner, fyra tromboner och kompgrupp. Det blev också vanligare med vita storbandsledare under den här tiden, till exempel Glenn Miller. Två kända namn inom den mer konstnärliga storbandsjazzen är Count Basie och Duke Ellington. Lyssna på Count Basies orkester som spelar Splanky. Under 40-talet uppstår en genre inom jazzen som kallas bebop. Det som kännetecknar den är att improvisationerna är mer avancerade, låtarna går snabbare, tonspråket använder sig av fler dissonanta toner. Solona utgår mer från låtens ackord än låtens melodi, som var vanligt i den äldre jazzen. Den här musiken var absolut inte tänkt att dansas till, den var snarare en protest mot den lättillgängliga, publikfriande gamla jazzen. Här finns en parallell till slavarnas bluesmusik, genom musiken gjorde man uppror mot rasism och förtryck i samhället. Därför fanns det ett egenvärde i att musiken var både svår att spela och svår att lyssna på. De unga bebop-musikerna såg sig själva som förespråkare för en ny konstart, och musikerna tänjde på gränserna för sina improvisatoriska och tekniska färdigheter. Två av bebopmusikens viktigaste namn är saxofonisten Charlie Parker, och trumpetaren Dizzy Gillespie. Lyssna på Moose the Mooche med Charlie Parker, och jämför den med Louis Armstrong-låten. På vilka sätt skiljer sig låtarna åt? Sedan 40-talet har jazzen utvecklats i en mängd olika riktningar, med influenser från bland annat rock och latinamerikansk musik. Samtidigt lever New Orleans-jazzen, storbanden och bebopen vidare än idag. Men nu lämnar vi jazzens historia, eftersom en massa andra spännande saker händer på 50-talet!

14 Sammanfattning 20-40tal Triangelhandeln mellan Afrika-Nordamerika-Europa under 1600talet-ca 1860 var grunden till att musikstilarna blues, gospel och jazz uppkom runt sekelskiftet I mötet mellan de svarta slavarnas västafrikanska musiktraditioner med rytm, dans och improvisation i fokus - och den västerländska konstmusikens mer regelstyrda, finkulturella musik och de kristna psalmernas budskap uppstod fröet till all afroamerikansk musik. De viktigaste ingredienserna i både blues och jazz är rytm och improvisation, och musiken och texterna är ofta ett uttryck för religiös tro och kampen för rättvisa och mot förtryck i samhället. Ur den tidiga bluesen har en massa andra, mer moderna musikstilar skapats - soul, rock n roll, hip hop, modern R n B, soul, funk, disco. Jazzen tog sig olika uttryck - bland annat swing till dans för den breda publiken (ofta vita), och bebop som var en modern stil för de insatta finsmakarna (ofta svarta). Öva på att höra skillnad! VIKTIGA NAMN OCH LÅTAR: * Robert Johnson (tidig blues, 20-tal) Lyssna på Cross road blues * Muddy Waters (Chicago-blues, 40-tal) Lyssna på Got my Mojo workin * Bessie Smith (sångerska, jazz/blues, 20-30tal) * Louis Armstrong (trumpetare, jazz, 20-tal) Lyssna på West end blues * Count Basie (storbandsledare, dansorkester, kompositör, 20-40tal) Lyssna på Swingin the blues * Charlie Parker (altsaxofonist, bebop, 40-tal) Lyssna på Moose the Mooche

15 Instuderingsfrågor 20-40tal Vilken historisk period är central för uppkomsten av afroamerikansk pop/rockmusik? Vilka två kulturer var det som möttes då, och som så småningom gav upphov till kommande afro-amerikanska genres? Vilken funktion hade musik och sång för de människor som ofrivilligt kom till Amerika under den här perioden? Vilka två musikaliska ingredienser är de viktigaste i all blues, gospel och jazz? Nämn några vanliga instrument som används i a) blues från 20-talet b) blues från 40-talet c) jazz Vad är den viktigaste ingrediensen i gospel? Det finns två viktiga saker som blues- och jazzlåtar ofta handlar om och ger uttryck för, även när det inte finns en text till låten. Vilka?

16 Rhythm n blues, rock n roll, pop, folk tal En ny målgrupp för musik dyker upp, och med den en ny kommersiell marknad

17 Rock n rollens födelse I den musik vi lyssnat på hittills har det framförallt varit svarta musiker och de svartas kultur som drivit på utvecklingen av stilarna blues, gospel och jazz. Men samtidigt utvecklade även den vita befolkningen under den här tiden sin egen typ av folk/ roots -musik, nämligen country. I takt med att den svarta bluesen och den elektriska rhythm n bluesen alltmer möter de vitas folkliga countrymusik och den dansanta swingmusiken från 30- och 40-talen skapas så småningom det som kommer att bli 50-talets stora musikstil, nämligen rock n roll. Under 50-talet uppstod en ny ungdomskultur inom den vita medelklassen i USA. Det var första gången som ungdomar på allvar gjorde revolt mot vuxenvärlden och började se sig själva som en egen grupp i samhället, med en annan klädstil, andra värderingar och andra kulturella preferenser än sina föräldrar. Det betydde också att det uppstod en ny marknad för musik och skivförsäljning - de här ungdomarna kom ofta från relativt rika familjer och hade råd att köpa skivor och gå på danstillställningar och konserter. Det fanns bara ett problem - den svarta rhythm n bluesen ansågs fortfarande inte helt ok att lyssna på för de vita. (Den musiken kallades faktiskt race music på den här tiden!). Den var för utmanande och farlig och sågs som obildad, låg kultur. En lösning kom i och med Elvis Presley. Han ansågs nämligen vara precis den magiska kombination radiostationerna behövde - han var vit och alltså ok att spela, men när han sjöng lät han som en svart, vilket var vad alla egentligen ville höra! Många svarta musiker ansåg ändå att de vita skivbolagsägarna utnyttjade och tjänade pengar på en urvattnad variant av de svartas musik (till exempel Bill Haley), medan de svarta musikerna själva inte fick något erkännande eller uppmärksamhet för det originella de skapade. Hur som helst började de kulturella gränserna mellan vita och svarta ändå mjukas upp vid den här tiden - unga människor från båda samhällsgrupperna kom mer och mer i kontakt med varandras musik och influerade varandra. Kvinnlig (!), okänd basist, 50-tal Little Richard

18 Lyssningsexempel 50-tal CHUCK BERRY Ett av de stora svarta namnen inom tidig rock n roll. I hans musik hörs ett tydligt släktskap med svart traditionell rhythm n blues, men soundet är lite mer dansant och poppigt. Lyssna på Johnny B Goode. Känner du igen gitarr-riffet? BILL HALEY Ett av de stora vita namnen inom rock n roll. I hans musik hörs mer influenser av vit traditionell country och swing/dansmusik, delvis eftersom hans band använder mycket blåsinstrument (jämför med storbanden från 30-talet). Haley bidrog till att göra rock n roll mer rumsren för den vita publiken. Lyssna på Rock around the clock. ELVIS PRESLEY The king of rock n roll. En av de mest berömda och inflytelserika artisterna genom historien. Betydde otroligt mycket för rock n rollens utveckling på 50-talet, och blev musikvärldens första superstjärna. En anledning till hans popularitet var att han ansågs ha en gudabenådad röst. En annan anledning var att han utgjorde en länk mellan den vita publiken och den svarta musiken. Att han också sågs som väldigt attraktiv och utmanande, och därför lite farlig enligt den tidens ganska kyska moral, bidrog bara till hans popularitet. Lyssna på Hound dog. JOHNNY CASH Countrymusikens frontfigur under 50- och 60- talen. Lyssna på I walk the line. Vilka likheter finns mellan den här låten och de andra exemplen från 50-talet? På vilka sätt är de olika? Lyssna på val av instrument, tempo, vad texterna handlar om, känslan i framförandet etc.

19 60-tal: pop och protest För att få en överblick över 60-talet ska vi titta på USA för sig och England för sig. USA Blues, gospel och jazz lever vidare under 60- talet. I början av 60-talet utvecklas också en ny, egen genre ur detta - soulen. Soulens låtar påminner mer om vanliga poplåtar i form och uttryck (baserade på vers+refräng), men de bygger på den svarta traditionella musiken. Inom soulen är sångaren en ännu viktigare frontfigur än inom bluesen. Fokus ligger mer på sångarens unika sångkvaliteter som artist och performer, medan i tidigare blues var gitarrspelet och andra instrumentfärdigheter lika viktiga delar. Två viktiga soulsångare från den här perioden är Otis Redding och Aretha Franklin. Under den här tiden händer väldigt omvälvande saker i det amerikanska samhället, nämligen medborgarrättsrörelsen. Den handlar om att de svarta äntligen kämpar sig till olika rättigheter som de inte haft tidigare. Martin Luther King är en central figur i det sammanhanget. Den politiska kampen avspeglas i musiken också. Många afroamerikanska musiker börjar lyfta fram sitt afrikanska arv och vara stolta över det. ENGLAND Den amerikanska bluesen och rock n rollen nådde också Europa, i synnerhet England. Under 50-talet var det många i England som spelade så kallad beat music och skiffle, en stil som innehåller influenser från folk, rock n roll och tidig jazz. Den musiken leder så småningom till den moderna popmusikens födelse. Det viktigaste bandet i sammanhanget är The Beatles, som bildas i Liverpool De började med att spela covers av svarta rock n roll-musiker som Chuck Berry, men det var när de började skriva egna låtar som de inom loppet av några år revolutionerade hela musikvärlden. De inspirerade många andra att bilda band och skriva egna låtar. Man pratar om The British invasion eftersom det poppade upp en mängd sådana grupper på kort tid i Storbritannien. Bland andra kan nämnas The Rolling Stones, The Who och The Animals, som alla hade ungefär liknande inspirationskällor och utveckling. (Rolling Stones håller på fortfarande!) Civil rights movement Rolling Stones

20 Mer 60-tal: frigörelse och psykedelika Om man jämför musiken från tidigt 60-tal, till exempel Beatles första skivor, med den musik som gjordes från ca 1966 och framåt i USA, framförallt på västkusten, är det svårt att tro att det bara är ett par år emellan. Från 1965 och framåt växer protesterna bland amerikanska studenter mot Vietnamkriget, vilket också speglas i mycket av musiken och annan kultur vid den här tiden. Den period som kallas Flower Power-eran innehöll väldigt mycket fredsbudskap och drömmen om ett fritt samhälle för alla, delvis inspirerat av Mahatma Gandhis ickevåldsprinciper och österländska filosofier. Men den innehöll också mycket droger och osunt leverne, eftersom man trodde att man kunde försätta sig i ett upphöjt, meditativt tillstånd med hjälp av olika preparat. I själva verket ledde det bara till att väldigt många talanger helt enkelt dog alldeles för unga. Den här livsstilen resulterade också i att musiken blev mer psykedelisk och experimentell. Man skrev längre och konstigare låtar, improviserade mycket och länge. Målet var inte längre att skriva små perfekta poplåtar som de snällare popgrupperna gjort tidigare, utan snarare att med hjälp av musiken uppnå metafysiska och andliga tillstånd. Ett bra exempel på psykedelisk rock som ändå har tydliga rötter i afro-amerikansk blues och jazz är Jimi Hendrix, en av de mest berömda gitarristerna någonsin. FOLKROCK Traditionella folklåtar hade ju funnits i amerikansk kultur sedan lång tid tillbaka, men under 60-talet fick den musiken ett uppsving i och med en ny generation folksångare som inspirerades av den gamla sortens berättande låtar, och framförallt drevs av att uttrycka ett politiskt protestbudskap. Bob Dylan, Joan Baez och Joni Mitchell är tre viktiga namn. Deras musik byggde i princip bara på gitarr och sång (jämför med den gamla svarta bluesen!). SINGER-SONGWRITER En delvis annan genre som också bygger på gitarr och sång får representeras av Simon & Garfunkel. Deras låtar var ofta mer poppiga, och texterna var mer poetiska än politiska, men både de och folksångarna som nämnts är tidiga exempel på singer-songwriters - en genre som ju finns kvar i allra högsta grad även idag. Protester mot Vietnamkriget Joni Mitchell

21 Lyssningsexempel 60-tal THE BEATLES Oerhört inflytelserikt band, vägledande inom British invasion. Lyssna på en av deras största hits, Hey Jude, som kom Kolla in det här live-klippet också, från några år tidigare. Dåligt ljud, men bra exempel på fansens Beatles-hysteri. Kolla publiken! ARETHA FRANKLIN Den amerikanska soulmusikens drottning under 60-70talet. Lyssna på Respect från Den här låten ansågs vara ett betydelsefullt inlägg i den tidens jämställdhetsdebatt. Varför då, tror du? Lägg märke till blåsinstrumenten också - vi hör saxofon, trumpet och trombon. I vilka afro-amerikanska genrer har vi stött på de instrumenten tidigare? BOB DYLAN En inflytelserik artist i musikvärlden på många sätt. Har sysslat med många olika genrer genom åren, men alltid med grunden i amerikanska folksånger, protestsånger och singer/ songwriter-traditionen. Lyssna på The times they are a changin från (Lägg märke till munspelet, som vi ju stött på i bluesen tidigare). JIMI HENDRIX Ett exempel på lite mer experimentell, jazz-influerad rock. Väldigt berömd gitarrist - det han spelade på gitarr hade ingen gjort innan honom. Men hans rötter i bluesen hörs tydligt. Lyssna på Purple haze från 1967.

22 Sammanfattning 50-60tal 50-TAL: Rock n rollen föds. Den innehåller influenser från den gamla bluesen, men lånar också instrument och sound från swing och annan dansmusik, t ex saxofon. Elvis Presley får sitt stora genombrott 1956, och får snart smeknamnet The king of rock n roll. Samtidigt blir den vita countrymusiken en mer kommersiell genre, främst tack vare Johnny Cash. 60-TAL: Storbritannien blir en ny viktig nation på populärmusikens karta. Härifrån kommer en mängd nya band som spelar en ny slags musik, popen. Man pratar om The British invasion, och det mest betydelsefulla bandet är The Beatles. De revolutionerade musikvärlden, bland annat genom att skriva egna låtar på ett sätt som ingen gjort tidigare. I princip alla pop/rockband sedan dess har påverkats av de brittiska popgrupperna från 60-talet. Samtidigt utvecklas soulen inom den svarta communityn i USA, med artister som Otis Redding och Aretha Franklin. Soul kan beskrivas som enkla poplåtar med influenser och instrumentlån från blues och jazz. Soulen har influerat en massa moderna stilar som r n b, hip hop, funk, rap etc. OMVÄRLDEN Politiska händelser i samhället påverkar allt mer musikens budskap och uttryck. Musiken blir också allt mer ett sätt att påverka politiken och skapa sammanhållning i olika grupper i samhället. Medborgarrättsrörelsen pågår i USA under 60-talet, och amerikanska studenter protesterar mot Vietnamkriget. Musiken blir mer experimentell och sökande, många influeras av österländsk filosofi och vill uttrycka ett fredsbudskap genom sin musik. Folksångare som Bob Dylan och Joni Mitchell får sina genombrott, och är tidiga exempel på singer-songwriters. VIKTIGA NAMN OCH LÅTAR: * Elvis Presley (vit sångare, The king of rock n roll, 50-tal) Lyssna på Hound Dog * Chuck Berry (svart gitarrist och sångare, rock n roll, 50-tal) Lyssna på Johnny B Goode * Johnny Cash (vit sångare/låtskrivare, country, 50-tal) * The Beatles (pop, egna låtar, British Invasion, 60-tal) Lyssna på Help! * Bob Dylan (folksångare, protestsånger, singer/songwriter, 60-tal) Lyssna på Blowin' in the wind * Jimi Hendrix (gitarrist, experimentell rock/blues, 60-tal) Lyssna på Purple Haze

23 Instuderingsfrågor 50-60tal En ny, viktig musikstil uppstår i USA under 50-talet. Vilken? Den amerikanska medelklassens ungdomar blir en egen, mer självständig samhällsgrupp vid den här tiden. Vad innebär det för musikindustrin? Vem var The king of rock n roll? Vad var The British invasion? När skedde den? Vilket band är viktigast i det sammanhanget? Vad gjorde de som var unikt? Vilken musikstil utvecklades inom den svarta communityn i USA under 60-talet? Musiken fick en delvis annan funktion under 60-talet, beroende på viktiga saker som påverkade samhället vid den här tiden, framförallt i USA. Nämn två sådana politiska sammanhang. Hur påverkade den musiken? Nämn ett exempel på en artist som uttryckte politisk protest i sin musik.

24 Funk, rock, punk, disco tal Skillnader mellan musikstilar blir tydligare, och att tillhöra en viss subkultur blir allt viktigare. Den nya uppfinningen synthesizern förändrar allt

25 70-tal: kontraster och elgitarr Under 70-talet fortsätter många av de musikaliska trender vi diskuterat i avsnittet om 60-talet. Vietnamkriget och protesterna mot det pågår några år till. Hippiemusiken och flower power-kulturen lever kvar en bit in på 70-talet. Nu uppstår också flera nya genrer som är väldigt olika varandra, och där själva skillnaderna sinsemellan blir mer och mer viktiga. Man kan säga att de står för olika ytterligheter i stil och budskap. Att tillhöra en viss subkultur och ta avstånd från en annan blir mer och mer viktigt. Vi ska titta närmare på två sådana genrer, nämligen punk och funk/disco. Men innan det ska vi titta på en annan genre som utvecklas under 70-talet och som spelar stor roll för kommande musik, nämligen rocken. Under det sena 60-talet blir popmusiken mer hård och rockig, och artister som Jimi Hendrix, Janis Joplin och andra tar influenser från bluesen men spelar med högre volym och tyngre sound. Det beror mycket på att elgitarren med allt större förstärkare och olika ljudeffekter blir det absolut viktigaste instrumentet i rockmusik från och med nu. Ett viktigt band från den tiden är Led Zeppelin. Led Zeppelin influerades väldigt mycket av tidig svart rhythm n blues men resultatet blev i deras fall mer tung musik. De brukar räknas som det första hårdrocksbandet. Lyssna på Whole lotta love på Spotify, tycker du att det låter som hårdrock? Kan man höra att de lyssnat mycket på Robert Johnson (han med Cross Road Blues)? Andra exempel på tyngre rockband som startade på 70-talet är - Black Sabbath (känd låt: Iron man) - Deep Purple (känd låt: Smoke on the water) Deep Purple Janis Joplin

26 Mer 70-tal: klassklyftor och dansgolv England Under 70- och 80-talen ökade arbetslösheten och därmed klassklyftorna i det engelska samhället. Många människor fick det sämre, och de tyckte inte att staten tog ansvar för att hjälpa människor att få det bättre. Det tog sig uttryck i punken som uppstod på 70-talet. Punken är ett bra exempel på något som är lika mycket en livsstil som en musikgenre. Det politiska och anarkistiska budskapet är viktigast - man protesterar mot klassamhället, etablissemanget, kungahuset, alla former av auktoritet. Själva protesterna är en del av själva soundet också - för många var det inte så viktigt om man kunde sjunga eller spela på instrumenten. Det var snarare nästan en fördel om man inte kunde - ju mer ovårdat och ostämt det lät, desto mer äkta ansågs man vara. Man ville alltså ta avstånd från det duktiga och polerade och det skulle höras även i själva musiken. (Med tiden blev många band ändå bra på att spela också). Det mest kända bandet är Sex Pistols. De släppte bara en skiva och några singlar och fanns bara i ett par år, men eftersom de var först med sin grej anses de vara väldigt betydelsefulla för all form av punk och rock som kom senare. USA I förra avsnittet såg vi att genren soul uppstod i USA, som en pop-influerad utveckling av den svarta rhythm n bluesen. En viktig artist i det sammanhanget var James Brown. Hans musik innehåller element av både soul och funk. Funken utvecklades under 70-talet, och det som kännetecknar den är längre låtar, ofta uppbyggda mer på statiska sväng och upprepande grooves - jämfört med den tidiga soulmusiken som ofta bestod av korta, radiovänliga låtar med poppiga melodier och lättsamma texter om kärlek. En närbesläktad genre från samma tid är disco. Den uppstår också i USA, i städer som New York och Philadelphia, och som namnet antyder är det musik att dansa till. Precis som punken är discogenren en subkultur där mode och attityd är minst lika viktigt som musiken. Men den stora skillnaden är att discomusiken inte alls har något seriöst, viktigt politiskt budskap i texterna. Istället är det partymusik - syftet med musiken och dansen är att bli glad och att glömma vardagens bekymmer för en stund. Filmen Saturday night fever är ett bra exempel på den här musiken och subkulturen. I filmen hörs bland annat låten Stayin' alive av Bee Gees. Lägg märke till killarnas falsettsång, en vanlig ingrediens i disco. Från filmen Saturday night fever Parliament/Funkadelic - ett funk-kollektiv från 70-talet Sex Pistols

27 Lyssningsexempel 70-tal LED ZEPPELIN Anses vara det första hårdrockbandet (egentligen innan man började kalla det hårdrock). Influerade av tidig amerikansk rhythm n blues, men tyngre sound på grund av högre volym, elgitarr med ljudeffekter. Lyssna på Whole lotta love. SEX PISTOLS Det mest betydelsefulla punkbandet. Kom från England, influerade en mängd andra punkband i England, USA och även Sverige. Bandet hade en kort karriär, från 1976 och några år framåt, men hann göra stora avtryck i musikhistorien och populärkultur överhuvudtaget. Lyssna på God save the queen. SOUL/FUNK - JAMES BROWN Olika element från soul och jazz utvecklas till en ny stil - funk. Långa låtar, ofta ett enda ackord, det repetitiva svänget är det viktigaste. Lyssna på Say it loud (I m black and I m proud). DISCO - BEE GEES Musik att dansa till. Väldigt distinkt mode och stil - glittrigt, utsvängda byxor, platåskor. Lyssna på Stayin alive med Bee Gees, från filmen Saturday night fever.

28 80-tal: hip-hop, hårdrock, synth Run DMC - vilken genre tror du de tillhör? Human League - vilken genre tror du de tillhör? Under 80-talet föds hip-hopen inom den svarta communityn i USA. Många inslag från funkmusiken finns kvar, till exempel att grooves och beat är det viktigaste i musiken. Men det nya unika är såklart dels att man börjar rappa, prata, texten istället för att sjunga, dels att man använder samplingar - man lägger in små snuttar av andra, äldre låtar i sina egna låtar. Det man samplade kunde vara allt från en trumrytm till en trumpetmelodi. Under 80-talet kommer också de första riktiga heavy metal-banden fram. Band som Iron Maiden, Kiss och Guns n Roses står för en mer melodisk hårdrock, medan Metallica är ett exempel på mer hård, snabb och komplex hårdrock. Den musiken bygger på det som Led Zeppelin och Deep Purple gjorde på 70-talet. Elgitarren är genrens viktigaste instrument. Under samma period utvecklas synthezisern - den blir billigare och därför mer tillgänglig. En mängd ny musik skapas som bygger på de nya ljud och klanger som det instrumentet erbjöd. Själva instrumentet ger till och med namn till den nya genren; synth-pop. Inom synth uppstod redan tidigt en massa olika stilar, och man tyckte att synthljuden lät väldigt modernt och den musiken blev som en symbol för det moderna, teknologiska samhället. Nu för tiden används synthar och digitala sätt att skapa ljud i väldigt många fler olika sammanhang och stilar, allt ifrån hårdrock till folkmusik. Men på 80-talet fanns det en väldigt tydlig konflikt mellan hårdrockare och synthare. Många ungdomar på den tiden valde tydligt sida, och man tog starkt avstånd från den musiken man inte lyssnade på. Klädstil och attityd var lika viktigt som själva musiken. Ett bra exempel på hur mycket identitet och grupptillhörighet kan betyda för musikfans. Metallica - vilken genre tror du de tillhör?

29 Mer 80-tal: The king of pop Michael Jackson känner vi alla till. Han kallades för The king of pop (jämför med Elvis smeknamn!). Han är det tydligaste exemplet på den nya typen av superstjärna som började dyka upp på 80-talet. Madonna är ett annat exempel. Hans popularitet och berömmelse kan inte överdrivas - han var verkligen popmusikens världsstjärna. Hans karriär började dock långt tidigare, redan på 60-talet. Då sjöng han med sina äldre bröder i Jackson 5. Deras musik var tydligt rotad i rhythm n blues och soul, och vet man om det kan man höra mycket av det även i hans senare musik. Men det han lade till som var nytt och unikt från och med 80-talet var just användningen av synthar och moderna, nya ljudbilder och sound. Det tillsammans med hans enastående liveshower (tänk bara på hans moonwalk-dans och övriga koreografi!) och hans utnyttjande av påkostade musikvideos (musikkanalen MTV blev ett stort fenomen på 80-talet) bidrog till att han är en av musikvärldens viktigaste figurer.

30 Lyssningsexempel 80-tal GRANDMASTER FLASH Tidigt exempel på hip-hop. Lyssna på klassikern The message. Försök lyssna efter influenser av funk och soul. Vilka instrument används? Vad finns med i den här musiken som inte funnits med i det vi lyssnat på tidigare? MICHAEL JACKSON The king of pop. Kombinerade arvet från r n b och soul med moderna synthar och påkostade scenshower. Lyssna på Billie Jean. IRON MAIDEN Ett exempel på tidig brittisk hårdrock. Kända för att spela en melodisk typ av hårdrock. Lägg märke till att elgitarren är centralt för soundet. Lyssna på Run to the hills. Kan du höra någon likhet med Led Zeppelin? DEPECHE MODE Exempel på den nya synthgenren. Fundera på vilka influenser Depeche Mode kan ha haft. Och kan du komma på någon artist eller grupp som du tror har influerats av Depeche Mode? Lyssna på People are people.

31 Sammanfattning 70-80tal 70-TAL: Många olika musikstilar, väldigt olika varandra, uppstår under 70-talet. Punken i England, med sitt protestbudskap, discon med sin typiska dans och mode i amerikanska storstäder, rocken i framförallt England som bygger på riff på elgitarr med hög volym, funken i USA som är en vidareutveckling av den tidigare soulen. Funken är, precis som discon, en musikstil där svänget och rytmerna är viktigast, men låtarna är ofta inte lika lättillgängliga och poppiga som discohitsen., utan längre och repetitiva. 80-TAL: Även under 80-talet uppstår flera nya stilar: hip-hopen, synthpopen, och hårdrocken. Alla de stilarna utnyttjar helt olika instrument och sounds, olika sätt att sjunga/framföra text, olika mode och stil, olika attityder. På 80-talet blir också Michael Jackson den stora artist som vi kommer ihåg honom som. Han och Madonna är två exempel på den moderna popens superstjärnor som säljer miljoner skivor och spelar för tiotusentals människor på gigantiska arenor. OMVÄRLDEN På det politiska området kan nämnas att på 70-talet sker en rad terroristattentat som påverkar världen, och oljekrisen 1973 påverkar världsekonomin negativt. 80-talet präglas av Kalla kriget mellan USA och Sovjet - de var den tidens två supermakter som stod för helt olika samhällssystem och värderingar: kapitalism mot socialism faller Berlinmuren, och det blir symbolen för slutet på en lång period av förtryck och ofrihet för många människor i Östeuropa. 80-talet kallas också för yuppieeran - många unga människor i väst blir framgångsrika inom finansvärlden och lever ett lyxigt liv i materiell överflöd. Alla de här sakerna ger avtryck även på populärmusikens och kulturens områden. VIKTIGA NAMN OCH LÅTAR 70-tal: * James Brown (soul/funk) Lyssna på I m black and I m proud * Led Zeppelin (första hårdrocksbandet) Lyssna på Whole lotta love * Bee Gees (disco) Lyssna på Stayin alive VIKTIGA NAMN OCH LÅTAR 80-tal: * Michael Jackson (The king of pop, rötter i soul/funk) Lyssna på Billie Jean * Iron Maiden (brittisk hårdrock) Lyssna på Run to the hills * Human League (synthpop) Lyssna på Don t you want me

32 Instuderingsfrågor 70-80tal En ny, viktig musikstil uppstår i England under 70-talet. Vilken? Varför är Led Zeppelin så viktiga i musikhistorien? Varför var det inte så noga huruvida man kunde spela bra eller inte för de tidiga punkbanden? Vilken slags genre/subkultur beskrivs i Saturday night fever? Nämn en skillnad mellan punk och disco. Nämn en skillnad mellan soul och funk. Vilket instrument är mest centralt inom all hårdrock? Vilken ny uppfinning är viktig i den genre som till exempel Depeche Mode hör till? Michael Jackson kombinerade två saker i sin musik, som bidrog till att göra hans artisteri så betydelsefullt. Vilka? Ledtråd: Jackson 5 och frågan här ovanför.

33 Teknik och musik Innan vi går vidare till 90-talets musik, som får avsluta vår resa genom populärmusikens historia, ska vi titta på allt vi gått igenom hittills med ett visst perspektiv - nämligen teknik och innovationer. Under 1900-talet går den teknologiska och industriella utvecklingen i rasande fart. Många uppfinningar spelar stor roll för spridningen av musik, och påverkar också hur musiken låter i takt med att nya instrument, ljudkällor och inspelningsmetoder används. INSPELAD MUSIK Innan 1900-talet fanns det bara ett sätt att uppleva musik - att lyssna live eller spela själv. Först runt sekelskiftet 1900 börjar man kunna spela in, alltså bevara, musik. Det betyder också att en ny marknad uppstår, eftersom den som spelar in skivan kan sälja den till den som vill höra. I början fick det bara plats en låt på varje sida av en skiva. På 60-talet hade det blivit vanligt med så kallade LP-skivor (long play) som rymde åtminstone 40 minuter musik. På 90-talet blev CD:n vanlig, där dubbelt så mycket musik fick plats. Under 2000-talet har mp3-spelaren, ipoden och numera mobiltelefonen tagit över rollen som musikmedium - apparater som får plats med flera tusen låtar. Dessutom är streamad musik, via till exempel Spotify, vår tids sätt att lyssna, och det i sig kräver ju inte något annat än en fungerande internetuppkoppling. Under den fysiska skivans storhetstid ( talet) blev själva förpackningen också en viktig del av produkten. Omslagsbild, konvolut, texthäfte - allt bidrog till att förmedla ett visst uttryck och bygga artistens/gruppens varumärke. Hur är det med den saken nu för tiden, när vi sällan lyssnar på riktiga skivor? RADIO & TV Men innan skivor blev var mans egendom så var radion den viktigaste kanalen för hur människor konsumerade musik. Med TV:ns genombrott på 50-talet (i USA) kunde man också helt plötsligt se artisterna framträda. TV och film var en viktig del i rock n rollens genomslagskraft, både genom musikframträdanden i TV och den stora mängd ungdomsfilmer som visades på bio, där den nya ungdomsmusiken ofta spelade en väldigt viktig roll. På 80- och 90-talen nådde detta ännu en ny nivå i och med musikkanalen MTV, som fokuserade på att visa musikvideos. Musikvideos var under den här tiden en otroligt viktig del i artisters och gruppers marknadsföring, och med hjälp av ny teknik kunde man skapa väldigt spektakulära videokonstverk som ofta blev lika omtalade som själva låten. Är musikvideon en viktig del av en artists uttryck nu för tiden? Är det olika viktigt i olika genrer? Lyssna på musik då NYA INSTRUMENT Olika instrument har också inneburit stora förändringar och nya möjligheter genom 1900-talet. Elgitarren blev som sagt det centrala instrumentet inom rockmusiken från och med Beatles-vågen på 60-talet, men framförallt tack vare Jimi Hendrix och rockbanden från 70-talet och framåt. Hårdrocken bygger hela sitt sound på elgitarren. Synthezisern är också en banbrytande uppfinning som påverkat all musikutveckling från 80-talet och framåt. Den innebar att i princip vilka ljud som helst kunde skapas på konstgjord väg, jämfört med innan då man bara hade haft tillgång till akustiska instrument. Man kunde också börja sampla andra ljud och spela upp dem från synthar. DIGITAL REVOLUTION Den digitala utvecklingen under 90-talet och framåt kring datorer och internet har förändrat musikindustrin på en massa sätt - alltifrån trummaskiner och hemmastudios till Youtube och itunes. Nu för tiden kan vem som helst köpa en hyfsat billig dator och spela in musik hemma i vardagsrummet och få ett lika bra resultat som man förr i tiden bara kunde få i en jättedyr studio med en massa dyr och komplicerad utrustning. Vem som helst kan sedan sprida sin musik på nätet. Allt detta gör att hela landskapet för musiker, artister, skivbolag och konsumenter är helt annorlunda än för 100, 50 eller 10 år sedan. och nu.

34 boy bands, girl groups, grunge, metal, r n b, hip-hop 1990-tal Allt fler musikstilar och subkulturer existerar samtidigt. Musikvideokanalen MTV blir en viktig arena för många artister och grupper.

35 90-tal: MTV, kommers och grunge New kids on the block Guns n Roses En viktig ingrediens i musiklivets utveckling under 90-talet är MTV. Musikvideokanalen startades på 80-talet, men den blev en symbol för en hel generations musiklyssnande först på 90-talet. Därför blev musikvideon såklart en otroligt viktig komponent i artisters och skivbolags marknadsföring - ju mer man syntes (bokstavligen) på topplistorna, desto bättre gick karriären. Musikvideon blev ett konstnärligt uttryck i sig själv. Nu för tiden har MTV lite grann spelat ut sin roll, men finns det någon motsvarighet i dag? Eftersom detta är det sista kapitlet i vår genomgång kan man också fundera på: vilka musikstilar och artister/grupper inom dagens musik - er generations musik - tror ni har inspirerats av 90- talets musik? Nu en kort presentation av några utvalda musikfenomen/trender från 90-talet. Killband/tjejband På 90-talet blev så kallade boy bands och girl groups otroligt populära. Det som kännetecknade de här grupperna var att de i princip skapades som en produkt av en musikproducent eller ett skivbolag. Man hade auditions och valde ut ett antal (ofta fem) personer som skulle passa bra ihop och komplettera varann. Det man sökte efter var personer som kunde sjunga bra, dansa bra (minst lika viktigt som sången!) och gärna ha en egen personlig stil så att alla medlemmar i bandet skulle kunna presenteras med en egen personlighet och någon unik egenskap. Ofta kände de inte varandra innan utan man sattes ihop med ett enda viktigt mål: att bli kommersiellt framgångsrika. Många av de blev också det, vilket berodde mycket på att producenterna som stod bakom ofta hade en generös budget att röra sig med. Man kunde alltså effektivt marknadsföra bandet, spela in musik och videos med påkostad produktion, göra spektakulära livekonserter osv. Här kan man göra en koppling till 80-talet och Michael Jacksons och Madonnas liveframträdanden, där dans och show också var en väldigt viktig del. Två tidiga grupper inom denna genre är New kids on the block (killar) och Spice girls (tjejer). Ett nutida exempel på detta fenomen är One direction.

36 Mer 90-tal The Chemical Brothers (EDM) Nirvana Hårdrock Hårdrock är en av de riktigt stora genrerna på 90-talet, med många exempel på band som blir omåttligt populära. Metallica är ett av de största banden, som bidrog till att göra en ganska tung och musikaliskt komplex musik populär hos en stor publik. Guns n Roses är ett annat band som hade sin storhetstid under 90-talet. De spelade en mycket mer bluesinfluerad hårdrock. Hårdrocken innehåller också en mängd andra stilar och inriktningar - black metal, speed metal, thrash osv, som vi inte går in på nu. Grunge Om det finns en genre inom rockmusik som är unik för 90-talet så är det grunge. Och finns det ett band som är symbolen för grunge så är det Nirvana. Genren uppstod i Seattle, och det finns vissa likheter med punken i budskap och attityd, men grungen är lite mer likgiltig och uppgiven i sin protest, medan punken var mer inriktad på kamp och uttalade politiska krav på förändring. Man skulle kunna säga att det är lika stor skillnad vad gäller musikens sound och musikernas värderingar mellan grungekulturen och Spice Girls på 90-talet som det var mellan discokulturen och Sex Pistols på 70-talet. Kuriosa: Nirvanas trummis Dave Grohl bildade senare bandet Foo Fighters som nu är ett av vår tids största rockband! Electronic dance music (EDM) Under den här samlingstermen ryms genrer såsom techno, house, trance, drum and bass, electronica, dancehall, dubstep etc. Kort och gott: all musik som i huvudsak är gjord med synthar och trummaskiner och som är tänkt att dansa till. De här stilarna är utvecklingar av disco och funk, men har också många inslag från andra kulturers musik (reggae, samba, latin etc). I kapitlet om 80-talet såg vi ju att synthezisern innebar stora förändringar och nya möjligheter för en mängd olika musikstilar, och den digitala utvecklingen fortsätter vara lika betydelsefull under 90- talet. Nutida exempel på EDM är Avicii och Swedish House Mafia.

37 Lyssningsexempel 90-tal SPICE GIRLS Exempel på girl group, en stor trend på 90-talet. Koreografi, scenshow och medlemmarnas olika personligheter var en stor del av de här gruppernas varumärke. Lyssna på Spice up your life. NIRVANA Det mest kända bandet inom genren grunge. Stilbildande för en massa band under 90-talet. Deras påverkan på musiklivet och populärkulturen märks fortfarande tydligt än idag. Lyssna på klassikern Smells like teen spirit. GUNS N ROSES Hårdrock med influenser från äldre bluesrock. Bidrog till att göra hårdrocken populär hos den stora massan. Lyssna på You could be mine från filmen Terminator II. THE PRODIGY Exempel på big beat/ techno/rave som är subgenrer inom EDM (electronic dance music). Lyssna på Firestarter.

38 Sammanfattning 90-tal Ett par trender som dykt upp på 80-talet blir ännu mer betydelsefulla under 90-talet. Dels användningen av synthesizers. samplingar och digitala sätt att producera ljud. på Dels MTV, som innebär att musikvideon blir ett lika viktigt uttryck och verktyg för marknadsföring som själva musiken. Det här blir extra tydligt när det gäller EDM (electronic dance music), som bygger helt och hållet på de nya syntharna; dels kring boy bands och girl groups, där huvudsyftet är att skapa en framgångsrik produkt med ett modernt sound som ska nå en stor publik - vilket skedde mycket via MTV. Som en motvikt mot detta existerar samtidigt grungemusiken, med Nirvana som det mest kända bandet. På lite samma sätt som punken var grungarna anti mot den välproducerade, kommersiella musiken och stod för ett mycket mer dystert, cyniskt budskap i sina texter och image. (Ironiskt nog blev ju också Nirvana otroligt framgångsrika även ekonomiskt, så småningom.) Någonstans mittemellan hamnar 90-talets olika former av hårdrock, där många band startade som underground-band och kom från olika smala subkulturer, men som på 90-talet nådde stor kommersiell framgång och bidrog till att hårdrock sedan dess har varit en populär genre inom afro-amerikansk musik. VIKTIGA NAMN OCH LÅTAR * Spice Girls (pop/girl groups) Lyssna på Spice up your life * Nirvana (grunge) Lyssna på Smells like teen spirit * Guns n Roses (hårdrock) Lyssna på You could be mine * The Prodigy (EDM, techno, rave, big beat) Lyssna på Firestarter Instuderingsfrågor 90-tal Hur gick det till när de första girl groups och boy bands bildades, till exempel Spice Girls och Take That? Vilken betydelse spelade MTV för artister och grupper under 90-talet? Vad är EDM? Vilken slags instrument/utrustning är en förutsättning för den genrens musik? Vad ville Nirvana förmedla med sin musik tror du? Försök beskriva det med ett (1) ord!

39 Fördjupningsfrågor Provet kommer innehålla ett par fördjupningsfrågor. Syftet är att ge dig chansen att visa din förmåga till reflektion, analys, och att resonera fritt utifrån en frågeställning. Det finns alltså inte bara ett rätt svar, utan flera aspekter kan vara giltiga. Men ett visst resonemang kan såklart fortfarande leda till felaktiga slutsatser, om det bygger på felaktiga fakta från början. Läs materialet för att få en grund att utgå ifrån. Läs gärna vidare på egen hand och fundera själv på dessa frågor. På provet ska du besvara max två (2) av dessa frågor, du väljer själv vilka två. 1. Som du säkert har märkt så förekommer det fler och fler genrer parallellt med varandra ju längre fram på 1900-talet vi kommer. I kapitlen om 80- och 90-talen tittade vi bara på några få exempel av all ny musik från den tiden. Däremot innehåller 50-talsavsnittet mestadels en stil - rock n roll - eftersom det inte fanns så många andra olika stilar som folk också lyssnade på vid den tiden. Fundera på vad den ständigt ökande variationen och mångfalden beror på. Alltså: vilka orsaker kan det finnas till att musiklivet blir mer brokigt och uppdelat, med många parallella subkulturer och musikstilar som ofta också är varandras motsatser? 2. Vi har gått igenom olika exempel på hur teknik och uppfinningar påverkat musiklivet och influerat eller till och med skapat olika musikstilar, och hur musikindustrin dragit nytta av teknologiska framsteg på olika sätt. Sammanfatta de viktigaste exemplen på detta under talet. 3. Under vår genomgång från tidigt 1900-tal fram till år 2000 har väldigt många musikexempel och viktiga namn utgjorts av män; manliga artister och låtskrivare. Varför tror du att vi har tagit upp så få kvinnliga artister/låtskrivare/bandledare? OBS: det kan finnas många olika aspekter av detta, och flera olika svar som inte behöver utesluta varandra.

40 Bra jobbat! Kolla in det här klippet där en vokalgrupp sjunger sig igenom musikhistorien: v=lexw80sxshs

Robert Johnson (blues)

Robert Johnson (blues) 1 Robert Johnson (blues) Elvis Prestley (rock) The Beatles (pop) Populärmusikens ursprung All pop, rock, jazz, soul, rap, techno och annan populärmusik kommer ursprungligen från samma källa. Samlingsnamnet

Läs mer

Slutet på 50-tålet. Brittiskå invåsionen. The Beatles

Slutet på 50-tålet. Brittiskå invåsionen. The Beatles Slutet på 50-tålet I slutet av 50-tålet försvånn de flestå åv rock n rollens storå stjärnor ur råmpljuset. Mån brukår därför iblånd tålå om rock n rollens död. En ånnån åvgörånde händelse vår den så kallade

Läs mer

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner.

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner. Rockmusik Vanliga instrument: Elgitarr, elbas, trumset, synt. Vanligt i musiken: Musiken har ofta både verser och refränger. Det är vanligt med elgitarrsolon i musiken. Musiken låter: Hård, tuff. Den uttrycker

Läs mer

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna!

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! 1 Namn: Blues & Jazz Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Källa till texterna: Natur & Kulturs musikhistoria, 2007 Ne.se/blues (Lars Lilliestam)

Läs mer

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll 3 Namn: Rhythm n blues & Rock n roll Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Rhythm n Blues Rhythm n Blues utvecklades ur blues och gospel

Läs mer

Hjälp att plugga inför musikprovet åk 7

Hjälp att plugga inför musikprovet åk 7 Hjälp att plugga inför musikprovet åk 7 Hur ser provet ut? Provet har tre delar. Del 1 och 2 handlar om genrer (röd färg) och del tre handlar om musikens betydelse (blå färg). Del 1. Du ska lyssna på två

Läs mer

Jazz. Alla mottog dock inte jazzen lika bra som människorna på New Orleans barer och musikklubbar. En svensk kritiker skrev:

Jazz. Alla mottog dock inte jazzen lika bra som människorna på New Orleans barer och musikklubbar. En svensk kritiker skrev: Blues Efter det amerikanska inbördeskriget (1861-65) avskaffades slaveriet i USA. Men detta förändrade inte nämnvärt förhållandena för den svarta befolkningen som till största delen bodde i den amerikanska

Läs mer

Jazz. Improvisation, svåra melodier och sväng är typiskt för jazz som musikstil. Vanliga instrument: Trumpet, trummor, ståbas/ kontrabas, piano, sång.

Jazz. Improvisation, svåra melodier och sväng är typiskt för jazz som musikstil. Vanliga instrument: Trumpet, trummor, ståbas/ kontrabas, piano, sång. Genres Jazz Jazz är en bred musikform som finns i olika varianter i väldigt många länder och regioner. Inom jazzen söker man inspiration överallt. Jazzen utvecklades kring 1910 talet. Improvisation, svåra

Läs mer

Afroamerikansk musik.

Afroamerikansk musik. Musikorientering År 6 Afroamerikansk musik. Blues. 1900 Uppkom genom att slavarna i USA sjöng tillsammans på bomullsfälten för att stå ut med deras vardag som var fylld av förtryck och tungt arbete. Ur

Läs mer

Namn: Country & Gospel

Namn: Country & Gospel Namn: 2 Country & Gospel Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Country Countryn föddes på 1920-talet i USA när radion, grammofonen och inspelningar

Läs mer

MUSIKSTILAR. Vad är vad och hur känner man igen dem?

MUSIKSTILAR. Vad är vad och hur känner man igen dem? MUSIKSTILAR Vad är vad och hur känner man igen dem? Den klassiska musiken Renässans Ca 1400-1600-tal medeltidsmusik Festmusik Trummor, flöjter Den klassiska musiken Renässans 1400-1600 Barock Ca 1600-1750-tal

Läs mer

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 1 Jimi Hendrix I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 2 James Marshall Hendrix (född Johnny Allen Hendrix den 27 november 1942i seatle Washington,

Läs mer

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik instrument och Genrer Ett utdrag Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik Klassisk musik är ett mer vanligt namn för det som egentligen heter västerländsk konstmusik. Det är sådan musik som vi i Europa

Läs mer

1.BEAT-MUSIK. De nya idolerna. The Twist

1.BEAT-MUSIK. De nya idolerna. The Twist 1.BEAT-MUSIK Vid ingången till 60-talet var populärmusikbranschen i kris. Under flera år hände inte mycket av intresse. De små skivbolagen som fungerat som banbrytare för allt nytt, fanns inte längre kvar.

Läs mer

Namn: Musikhistoria åk 7. Genrer som växte fram under 1900-talet

Namn: Musikhistoria åk 7. Genrer som växte fram under 1900-talet Namn: Musikhistoria åk 7 Genrer som växte fram under 1900-talet Här hittar du texter om musikstilarna samt musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna. Om du öppnar häftet på datorn kan du trycka

Läs mer

Pop- och Rockhistoria åk 9. En resa från blues till metal del 1

Pop- och Rockhistoria åk 9. En resa från blues till metal del 1 Pop- och Rockhistoria åk 9 En resa från blues till metal del 1 Afrikanska saffran Små fragment från afrikanernas kultur (musik/dans) som får stor betydelse i den afroamerikanska musiken. 1. Polyrytmik

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

Blues Jazz Country. The blues? It s the mother of American music. Thats what it is the source B. B. King

Blues Jazz Country. The blues? It s the mother of American music. Thats what it is the source B. B. King Genrer Blues Jazz Country Blues räknas ofta som den första moderna genren och kan ses som starten på musikutvecklingen under 1900-talet. Förutsättningarna för blues bildades redan på 1700-talet då triangelhandeln

Läs mer

Upplysningstidens karta

Upplysningstidens karta Upplysningstidens karta (interaktiv via länken nedan läs och lär dig om händelser) http://www.worldology.com/europe/enlightenment_lg.htm Handelsmönster år 1770 http://qed.princeton.edu/getfile.php?f=european_empires_and_trade_c._1770.jp

Läs mer

ROCK N ROLL VAR TÄNKT FÖR VITA ARTISTER OCH SKAPADES AV SKIVBOLAGEN I ETT FÖRSÖK ATT KONKURRERA MED DEN SVARTA RHYTM N BLUESEN.

ROCK N ROLL VAR TÄNKT FÖR VITA ARTISTER OCH SKAPADES AV SKIVBOLAGEN I ETT FÖRSÖK ATT KONKURRERA MED DEN SVARTA RHYTM N BLUESEN. Lektion 1 50-TALS ROCK (ROCK N ROLL) Ungdomskultur: - Livsstil (livet ska vara roligt, party) - Kläder/Frisyr (gymnastikskor, jeans, brylcrème) - Bilar (cabriolet, raggarbilar) - Mat/Dryck (hamburgare,

Läs mer

Stränginstrument. Instrumentkunskap År 6-9.

Stränginstrument. Instrumentkunskap År 6-9. Stränginstrument Gitarr - Spelas genom att man knäpper eller drar med högerhandens fingrar över strängarna. Tonhöjden förändras genom att vänsterhandens fingrar trycker ner strängarna på olika band. -

Läs mer

flygkrasch tillsammans med en annan känd artist Richie Valens. Detta gjorde att många experter förklarade att rocken var död!

flygkrasch tillsammans med en annan känd artist Richie Valens. Detta gjorde att många experter förklarade att rocken var död! Rockens historia 50-talet i USA Det var först på 50-talet som man började tala om en särskild ungdomskultur. Ungdomarna fick det bättre ställt ekonomiskt och kunde spendera pengar på kläder och nöjen på

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

År 1-3 År 4-6 År 7-9

År 1-3 År 4-6 År 7-9 MUSIK LGR 11 Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder

Läs mer

Nya stilar och genrer

Nya stilar och genrer 1980-90 90-tal: Nya stilar och genrer MTV, Hip hop, House, Techno, Grunge, Britpop SAMMANFATTNING RAP Termen Rap Music lanserades 1976 i Bronx, NYC. Rap=att att säga, kommunicera Rytmisk recitativ över

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan 3.8 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik Övergripande Mål: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera

Läs mer

Tiden före rock n roll

Tiden före rock n roll Tiden före rock n roll Rock n roll uppstod liksom andra afroamerikanska stilar ur en blandning av olika genrer. Eftersom USA fortfarande var ett segregerat land på 1950- talet lyssnade svarta främst på

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. MUSIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl tanke- som känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var

Läs mer

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4 LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 Utarbetad av: MUSIK LPO uppnående mål Såhär står det i den nationella kursplanen för år fem respektive år nio. Eleven skall (efter år 5 resp år 9): kunna delta

Läs mer

Blues, Jazz, Gospel & Country

Blues, Jazz, Gospel & Country Namn: Blues, Jazz, Gospel & Country Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! På hemsidan hittar du power points & låtlistor musikpaarentuna.weebly.com

Läs mer

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter Lättläst svenska Utställningen handlar om olika musikgrupper i Sverige. Den börjar på 1600-talet och slutar med ABBA. Ensemble är franska och betyder tillsammans. En musikgrupp är en ensemble. 1. Bygde-musikanter

Läs mer

Förord. 1. Ungdom, tid och fritid -tre begrepp med många synsätt. Ungdom - när är man det? Tid - det enda vi har. Fritid - men först frihet

Förord. 1. Ungdom, tid och fritid -tre begrepp med många synsätt. Ungdom - när är man det? Tid - det enda vi har. Fritid - men först frihet Förord 1. Ungdom, tid och fritid -tre begrepp med många synsätt. Ungdom - när är man det? Tid - det enda vi har Fritid - men först frihet Olika syner på fritidsverksamhetens syfte 2. Fritidens arena -

Läs mer

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr« 98 jämställdhet »På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«de flesta associerar ordet skivbolag till fräscha kontor, guldskivor och stora studios genom vilka namnkunniga artister gör entré och

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Blues- och jazzstilar

Blues- och jazzstilar Blues- och jazzstilar Blues Jazz Nutida populärmusik - Blues, Jazz, Rock och Pop Att med ord beskriva en viss typ av musik är lika svårt som att beskriva en färg. Musik måste upplevas och det kan man bara

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad Stränginstrument: Gitarr - Spelas genom att man knäpper eller drar med högerhandens fingrar över strängarna. Tonhöjden förändras genom att vänsterhandens fingrar trycker ner strängarna på olika band. -

Läs mer

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar:

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Förklara varför Ge exempel Visa med olika alternativ Generalisera Fördjupa med frågor Använd bindeord för att

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

FREDAG I P3. Veckans quiz

FREDAG I P3. Veckans quiz FREDAG I P3 Veckans quiz Vecka 36 REGLERNA - Du är quizledare. - Ingen annan får se detta dokument eller tillhörande Spotify-lista. - De tävlande ropar sitt namn eller lagnamn när de tror att de kan. -

Läs mer

9. MUSIK ÅK 5. 9.1. Elevhäfte "Musik skall byggas"

9. MUSIK ÅK 5. 9.1. Elevhäfte Musik skall byggas 9. MUSIK ÅK 5 9.1. Elevhäfte "Musik skall byggas" (Musik: "Musik skall byggas utav glädje", Lill Lindfors/Björn Barlach/Åke Cato) Hej och välkomna till studio ett. Jag heter Bengt och jag är inspelningstekniker

Läs mer

Blues, Jazz, Gospel & Country

Blues, Jazz, Gospel & Country Namn: Blues, Jazz, Gospel & Country Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! På hemsidan hittar du power points & låtlistor musikpaarentuna.weebly.com

Läs mer

Det musikaliska hantverket

Det musikaliska hantverket Det musikaliska hantverket Kan jag bli för duktig på mitt instrument för att lovsjunga? Behöver jag öva med bandet innan ett lovsångspass? Lars Ekberg, frilansmusiker och pastor i Göteborg Vineyard, undervisar

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN - Skolan du längtar till Välkommen till Kulturskolan! Kulturskolan i Katrineholm finns till för alla som drömmer om att kunna spela ett instrument, sjunga,

Läs mer

Kurser termin 1 och 2, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ

Kurser termin 1 och 2, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ Page 8 of 39 Kurser termin 1 och 2, gällande Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp Bachelor Programme in Jazz, KKJZ 180 credits BG1002 BG1003 BG1004 BG1005 BG1006 BG1007 BG1008 Huvudinstrument 1,

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

MUSIKANALYS ÅR 8 OCH

MUSIKANALYS ÅR 8 OCH MUSIKANALYS ÅR 8 OCH 9 2013-2014 INSTRUKTIONER 1. Utse en i gruppen som styr ipaden (en person behövs för att pausa, spola fram och tillbaka i låten etc). 2. Utse en annan person i gruppen som läser frågorna

Läs mer

Se möjligheter. Skapa studiemo*verade elever. Skapa en a(rak*v skola. Skapa en röd tråd genom alla stadier. Skapa en a(rak*v tjänst

Se möjligheter. Skapa studiemo*verade elever. Skapa en a(rak*v skola. Skapa en röd tråd genom alla stadier. Skapa en a(rak*v tjänst Team Västerås Lars Nordin Rektor Se möjligheter Skapa en a(rak*v skola Skapa studiemo*verade elever Skapa en a(rak*v tjänst Skapa en röd tråd genom alla stadier Vi söker nu en studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Årtal 1=Vinn Kategori 1969 ÅRETS BARNSKIVA 1969 1 ÅRETS BARNSKIVA 1969 ÅRETS BARNSKIVA 1969 ÅRETS GRUPP - ALLA GATEGORIER 1969 1 ÅRETS GRUPP - ALLA

Årtal 1=Vinn Kategori 1969 ÅRETS BARNSKIVA 1969 1 ÅRETS BARNSKIVA 1969 ÅRETS BARNSKIVA 1969 ÅRETS GRUPP - ALLA GATEGORIER 1969 1 ÅRETS GRUPP - ALLA Årtal 1=Vinn Kategori 1969 ÅRETS BARNSKIVA 1969 1 ÅRETS BARNSKIVA 1969 ÅRETS BARNSKIVA 1969 ÅRETS GRUPP - ALLA GATEGORIER 1969 1 ÅRETS GRUPP - ALLA GATEGORIER 1969 ÅRETS GRUPP - ALLA GATEGORIER 1969 ÅRETS

Läs mer

Utveckla resonemang om musicerande

Utveckla resonemang om musicerande Utveckla resonemang om musicerande Nivå E: Eleven kan föra enkla resonemang om eget och andras musicerande. Nivå C: Eleven kan föra utvecklade resonemang om eget och andras musicerande. Nivå A: Eleven

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

Musik Sång och musicerande

Musik Sång och musicerande Sång och musicerande utvecklar kunskaper på instrument och i sång som en grund för musicerande enskilt och i grupp och för fortsatt självständig vidareutveckling i musik, utvecklar tillit till den egna

Läs mer

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE 14/15 Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE Hos oss får du möjlighet att utvecklas genom att utmana din förmåga. Varje elev är unik. Vårt mål är att ge dig det

Läs mer

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Period för planeringen: Läsåret 2009/2010 I årskurs 4 jobbar vi med att sjunga, spela rytminstrument och gestaltning av musik med hjälp av dans/rörelse och bilder till

Läs mer

Planering i Musik Ö7 Ansvarig lärare Jenni Jeppsson jenny.jeppsson@live.upplandsvasby.se

Planering i Musik Ö7 Ansvarig lärare Jenni Jeppsson jenny.jeppsson@live.upplandsvasby.se Planering i Musik Ö7 Ansvarig lärare Jenni Jeppsson jenny.jeppsson@live.upplandsvasby.se Syfte Lgr 11 Meningen med att du ska läsa musik i skolan är för att du ska utveckla förmågan att utveckla samspel

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

2 Vad tycker du i stort sett om undervisningen i musik åp högstadiet? 3 Hur intresserad är du av följande moment i musikundervisningen?

2 Vad tycker du i stort sett om undervisningen i musik åp högstadiet? 3 Hur intresserad är du av följande moment i musikundervisningen? MUSIK ÅK 9 Elevhäftet, "Frågor till dig" Musikämnet i skolan 1 Hur viktigt är musikämnet i skolan tycker du? (Sätt kryss i en av rutorna) 2 Vad tycker du i stort sett om undervisningen i musik åp högstadiet?

Läs mer

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Majorna-Linné stadsdelsförvaltning Program 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Välkommen till Kulturskolan är till för dig som är 6 19 år och bor i Kungsladugård, Sanna, Majorna, Stigberget,

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Elgitarr. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Elgitarr. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Finlands musikläroinrättningars förbund rf Elgitarr Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Observera att notexempel saknas men kommer senare! www.musicedu.fi ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM NIVÅPROV

Läs mer

MUSIK. Kopiering förbjuden. Staffan Sundberg. Årskurs 1-6 I GRUNDSÄRSKOLAN INRIKTNING ÄMNE. Elevens namn. Undervisningen i musik ska ge dig

MUSIK. Kopiering förbjuden. Staffan Sundberg. Årskurs 1-6 I GRUNDSÄRSKOLAN INRIKTNING ÄMNE. Elevens namn. Undervisningen i musik ska ge dig Staffan Sundberg MUSIK I GRUNSÄRSKOLAN INRIKTNING ÄMNE Undervisningen i musik ska ge dig förutsättningar att utveckla din förmåga att: sjunga, spela och skapa musik i olika sammanhang, kombinera musik

Läs mer

VT11 PLANERING I MUSIK 8A, 8C och 8E

VT11 PLANERING I MUSIK 8A, 8C och 8E VT11 PLANERING I MUSIK 8A, 8C och 8E Årskurs År 8 Tidsperiod v 2-5 Rytm/Trummor/Noter Afrikansk/Världsmusik v. 5 UPPSPEL Afrikansk musik v. 6-8 Harmonilära/Ackord Teori i praktiken v.9 SPORTLOV v. 10-11

Läs mer

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp.

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp. Ämnesplan för Värmdö Kulturskola Dans Kunskap, motorik och kroppskännedom Grundläggande kroppskännedom samt ökad uppfattning om begrepp som tid, kraft och rum. Kunna utföra enkla grundrörelser i relation

Läs mer

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse.

Forntid. Världens äldsta, nedtecknade, melodi skriven 1400år före Kristi födelse. Musikhistoria Fort------------------Forntid Anna!--------------- Antiken Meddela------------ Medeltiden Rektorn att--------- Renässansen Barnen i------------- Barocken Klassen har-------- Klassicismen

Läs mer

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN KULTURSKOLAN 2014 2015 Kulturskolan LOMMA KOMMUN VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS! Söndagen den 16 mars Bjärehovskolan i Bjärred, kl 11.00-13.00 Pilängskolan i Lomma, kl 15.00-17.00 Ta med hela familjen och prova

Läs mer

RockMusikLinjen MUSIKER LÅTSKRIVARE HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

RockMusikLinjen MUSIKER LÅTSKRIVARE HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE RockMusikLinjen är en studiemedelsgrundande 1-årig utbildning. Kurstiden är heltid och undervisningen är förlagd till måndagar t. o. m. fredagar. Total kurstid är 34 veckor fördelat på 2 terminer, 30 timmar

Läs mer

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM Sverige kan stoltsera med en stor mängd fantastiska låtskrivare och artister som försett några av världens i särklass största artister med toppklassigt låtmaterial. Namn

Läs mer

För dig som är nyfiken på musik

För dig som är nyfiken på musik Musikskolan i Upplands Musikskolan i Upplands Väsby Väsby För dig som är nyfiken på musik Blåsinstrument Musikens språk Att få utveckla sig genom musik ger barn och ungdomar ett språk och ett verktyg till

Läs mer

Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen

Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen Musik 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Musiken är djupt förankrad i människan och genomsyrar i rika och varierande former alla kulturer. Musik förenar och engagerar tanke och känsla på ett

Läs mer

Berättelsen vi befinner oss i

Berättelsen vi befinner oss i Berättelsen vi befinner oss i Ola Wingbrant 2014-11-08 Introduktion Det känns roligt och inspirerande att få stå här igen. Att åter ha fått förtroendet. Jag som står här heter Ola Wingbrant och predikar

Läs mer

Klassisk Musikhistoria

Klassisk Musikhistoria Klassisk Musikhistoria Med klassisk musik menar vi lite förenklat den nedskrivna musiken från Europa. Från 1000-talet och framåt fanns den nedskrivna musiken framför allt i kyrkan, som då hade mycket makt.

Läs mer

Musik. årskurs 6 2013

Musik. årskurs 6 2013 Musik årskurs 6 2013 Instrumentkunskap Årskurs 6 2013 När du lärt dig detta kommer du att kunna: Vilka instrumentgrupper det finns. Vilka instrument som hör till vilka grupper. Ur Musik Falköpings bedömningsmatris

Läs mer

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar).

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar). HT 2010 LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN och reformation med mera I korthet Idéernas utveckling RENÄSSANSKONST Diverse skulpturer I detta kompendium återfinner du anteckningar från våra lektioner. Du behöver

Läs mer

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter MENY Boka eller köp biljetter BOKA BILJETTER Art s Birthday Gå igenom förråd, gamla lådor och se om du har kvar dina gamla favoritkassetter. Ta med dem hit så får vi höra hur Umeå låter! Det blir också

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

Teoriboken praktisk musikteori

Teoriboken praktisk musikteori Teoriboken praktisk musikteori 8 Använd musikens språk Hasse Nylén, Petra Andersson Ku r s å t ta använd musikens språk innehållsförteckning Lektion ett Le k t i o n t v å Lektion tre Le k t i o n f y

Läs mer

Information och anmälan 2015/2016

Information och anmälan 2015/2016 Centrum Information och anmälan 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolancentrum 1 Kulturskolan erbjuder undervisning i musik bild och form dans teater film digitalt skapande Välkommen till kulturskolan Till

Läs mer

Att välja instrument

Att välja instrument 1 Vetlanda kommun Musikskolan Att välja instrument Uppdat. 2007-05-04 2 MUSIKSKOLAN EN UNIK SKOLA På Musikskolan får du lära dig att spela ett musikinstrument, något du kan ha glädje av hela livet. Det

Läs mer

Broskolans röda tråd i Musik

Broskolans röda tråd i Musik Broskolans röda tråd i Musik Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Låtskrivarboken. Monica Welander. Hands Up Music. Innehåll:

Låtskrivarboken. Monica Welander. Hands Up Music. Innehåll: Låtskrivarboken Innehåll: Låtskrivaren 7 Varför göra låtar 11 Vad är en låt? 17 Melodi, Text och Rytm 23 Låtarnas struktur 33 Verktygslådan 41 Mer verktyg 47 Mall för en tre-ackordslåt 54 Övning: tt skriva

Läs mer

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag BLECKBLÅSINSTRUMENT Bleckblåsinstrument är ett samlingsnamn på en grupp av musikinstrument som bl.a. består av Valthorn, Trumpet, Trombon, Baryton och Bastuba. De skiljer sig från träblåsinstrument genom

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

EBONY AND IVORY EBENHOLTS OCH ELFENBEN

EBONY AND IVORY EBENHOLTS OCH ELFENBEN EBONY AND IVORY EBENHOLTS OCH ELFENBEN TEXT och MUSIK: Paul McCartney (f 1942). Engelsk sångare, låtskrivare, kompositör, basist, gitarrist, pianist och trummis. Han har inspirerats av bl.a. Lonnie Donegans

Läs mer

Sveaskolans mål i musik

Sveaskolans mål i musik Sveaskolans mål i musik På Sveaskolan handlar musiken mycket om glädjen i att spela och sjunga tillsammans. Upptäck hur du kan spela en mängd låtar redan efter att ha lärt dig några grundläggande ackord,

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

Fokus på förmågorna! Koll på kunskapskraven.

Fokus på förmågorna! Koll på kunskapskraven. Fokus på förmågorna! Koll på kunskapskraven. Vad ska du få lära dig på musiken? Förmåga som bedöms för E för C för A Eleven kan delta i gemensam sång och följer då i någon mån rytm och tonhöjd Eleven

Läs mer

Centralt innehåll år 4-6 Kunskapskrav E:

Centralt innehåll år 4-6 Kunskapskrav E: SE NEDAN! Musik Ämnets syfte 1-9: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera och samtala om musikens

Läs mer

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken gör en sammanfattning av Amerikas historia och bildandet av USA. Den berättar om viktiga personer och händelser,

Läs mer

Enklare text! Bluesens historia del 1-9

Enklare text! Bluesens historia del 1-9 Enklare text! Bluesens historia del 1-9 Av: Malin Pettersson http://stenbockskolanmusik.weebly.com 1. Bakgrunden till blues Vad är blues? Vem gjorde blues? Var kommer blusen ifrån? Vad är bluesen till

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika Litteraturhistoria Under några veckor ska vi arbeta med litteraturhistoria på svenskan. Vi kommer att gå igenom alla sju tidsperioder från antiken fram till modernismen. Hur och vad ska vi arbeta med?

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer