Spol- och diskdesinfektorer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spol- och diskdesinfektorer"

Transkript

1 Spol- och diskdesinfektorer Tomas Wilhelmsson Hygiensjuksköterska

2 Desinfektionsprocessens två steg: - Rengöring - Desinfektion

3 Definition på renhetsgrader Rent Uppnås genom en process, som avlägsnar främmande material (ex. smuts, organiskt material) från föremål eller hud. Ren produkt är för ögat synligt ren. Denna renhetsgrad är inte specificerad. Höggradigt rent Uppnås genom en desinfektionsprocess som minskar antalet patogena mikroorganismer, inte nödvändigtvis sporer, från föremål eller hud till en nivå som inte är skadlig för hälsan. Sannolikheten att det finns en levande mikroorganism på produkten är från mindre än en på tusen (10-3). Sterilt Uppnås genom sterilisering, som avdödar alla mikroorganismer, även sporer. En medicinteknisk produkt får märkas med ordet steril eller symbolen STERILE när sannolikheten att en livskraftig mikroorganism finns på produkten är lika med eller mindre än en på en miljon (10-6 enligt SS-EN 556).

4 Återanvändning av medicintekniska produkter rutin för att få bort och inaktivera mikroorganismer Riskgruppering Klassificering Kroppskontakt Nivå Låg risk Intakt hud Rengöring ex. blodtrycksmanschett Medelstor risk Slemhinna Rengöring-desinfektion rectoskop, specula Hög risk Steril vävnad Rengöring-desinfektionex. kirurgiska instrument sterilisering

5 Rengöring Avlägsna synlig smuts och reducera biologiskt material. Smuts - Organisk smuts Kommer från levande organismer, ex från människa. Bästa rengöringsresultat uppnås med ett alkaliskt rengöringsmedel. - Oorganisk smuts Kommer från bl.a. mineraler och växter. Har ett ph-värde på mellan 8-14 Bästa rengöringsresultat uppnås med ett surt rengöringsmedel. Undvik salthaltiga vätskor t.ex. NaCl vid rengöring av instrument. Efter 30 minuter kan man se rostangrepp om blod funnits kvar på ytan.

6

7 Rengöringsparametrar - Sinners cirkel Sinners cirkel är en modell för hur olika faktorer påverkar resultatet vid rengöring. Cirkeln består av fyra komponenter tid, temperatur, kemikalier, bearbetning (mekanisk verkan) som krävs för att nå ett resultat vid rengöring ur hygiensynpunkt. De fyra komponenterna kan beskrivas som tårtbitar i en cirkel. Om en av dessa minskas måste en eller flera av de övriga ökas för att uppnå samma resultat.

8 Rengöringsparametrar Mekanisk kraft - I diskdesinfektorn är det vattentrycket som utgör den mekaniska kraften för att avlägsna smuts. - Manuell rengöring avtorkning och borstning Rengöringsmedel Två funktioner: 1. Lyfta smutsen från ytan 2. Separera smutsen i vattnet så att det inte fastnar på instrumentets yta igen

9 Förutsättningar för ett bra rengöringsresultat Bra vattenflöde och kvalitet rena diskvingar och bottensil Inte för lång intorkningstid ju längre tid från nedsmutsning till att processen startas desto svårare att få ett godkänt resultat Rätt programval validerat program för gods och nedsmutsningsgrad Rätt kemikalieval Godset rätt placerat Maskinen ej överlastad kör flera processer Tillräckligt underhållen regelbunden kontroll

10 Vattenkvalitet SS EN ISO 15883, standard för diskdesinfektorer. Lägsta vattenkvaliteten för diskdesinfektorer är dricksvatten. Dålig vattenkvalitet leder ofta till fläckar på både instrument och utrustning vilket förkortar livslängden på material och utrustning. Hårt vatten leder till skumbildning i maskinen. Före installation rekommenderas analys av vattnet. Baserat på analysen kan leverantören rekommendera någon typ av behandling av vattnet.

11 Typ av rengöringsmedel Enzym Enzymer är proteiner som katalyserar, dvs höjer effekten av den mekaniska kraften. Rekommenderas att användas i varmt vatten för optimal effekt men för hög temperatur på vattnet förstör enzymernas egenskaper. Alkaliska rengöringsmedel ph över 7 Protein består av mindre molekyler, aminosyror, som länkas samman till en kedja. Det alkaliska rengöringsmedlet attackerar länken mellan aminosyrorna. Neutral rengöringsmedel ph på 7 Materialvänliga men sämre rengöringsförmåga. Används ofta om förrengöring av syre känsliga material behövs eller för att neutralisera alkaliska rengöringsmedel. Sura rengöringsmedel ph under 7 Används ofta för att avlägsna rester från alkaliska rengöringsmedel under rengöringsfasen och för att avlägsna mineraler eller kalk från instrument och utrustning.

12 Häll inte över diskmedel eller sköljmedel från dunk till dunk, risk finns då att man blandar olika batcher. Tillverkaren skriver att diskmedlet endast får förvaras i originaldunk. Begränsad hållbarhetstid. Läs säkerhetsblad. Suma Med Super LpH Suma Med Super Plus Suma Med Enzyme Suma Med Rinse Plus

13 .och om det inte blir rent?

14 Handhavande - Fel lastat - Fel kemikalier - Fel program Igensatt - Bottensil - Spolarmar Intorkad smuts Skumning

15 Lastning Använd rätt insats för det som ska köras i maskinen. Urinflaskor som deformerats efter att ha lastats i fel insats.

16

17 Vattnet måste komma åt överallt Överlasta inte Paraplylasta inte Genomspolning av rörformiga instrument Bibehåll. tryck. Plugga hål om någon del av lastkorgen tas bort. Undvik vattenlås effekt Om en kopp vänder sig så ska hela lasten köras om. Koppen har förmodligen vänt sig tidigt i processen och smutsvatten kan ha samlats i koppen och stänkt på övrigt gods.

18 Desinfektion Definition Desinfektion definieras som en reduktion av mikroorganismer till en nivå som inte innebär risk för smitta eller överföring av smitta.

19 Desinfektion Målet är att minska antalet patogena mikroorganismer på instrument/utrustning genom att avlägsna eller inaktivera dom. Mikroorganismerna har reducerats till en nivå som inte är skadlig för hälsan, vilket motsvarar en reducering med 99,9 %. Bakterier, svampar, alger, virus och protozoer avdödas. Sporer, prioner och endotoxiner avdödas inte. Efter rengöring och desinfektion benämns instrument och utrustning som höggradigt rena.

20 Kemisk desinfektion används för utrustning som inte kan desinficeras i diskdesinfektor och för desinfektion av hud och ytor. Ex. Klorföreningar, alkohol, jod, klorhexidin, perättiksyra. Termisk desinfektion desinfektion av instrument/utrustning genom fuktig värme, vatten eller ånga. För att fastställa vid vilken temperatur att desinfektera i och hur lång tid har standard SS EN ISO definierat ett s.k. A₀- värde. A₀ är den motsvarande tid i sekunder vid 80 C som mikroorganismer avdödas med en logaritm vid en temperaturökning med 10 C.

21 Desinfektion A 0 -värde A 0 är baserat på temperatur och tid Time reference in seconds to reach a specified disinfection efficacy at 80 C Vid 90 C i en diskdesinfektor är avdödningstiden 60 sekunder. t = vald tid i sekunder A 10 0 = (T-80)/z t T = temperatur i ºC A 0 = A-värde när z är 10 ºC

22 Exempel A₀ Temperatur Desinfektionstid sekunder sekunder minuter C seconds minutes

23 Vad avdödas vid desinfektion? Desinfektion avdödar: Bakterier Virus Mikroskopiska svampar Mikroskopiska alger Protozoer Desinfektion avdödar / inaktiverar inte: Bakteriella sporer Endotoxiner

24 Utrustning för värmedesinfektion Spoldesinfektor Diskdesinfektor

25 Verksamhetschef eller annan av vårdgivaren utsedd person ansvarar för att personal som lastar och frisläpper medicintekniska produkter från spol- och diskdesinfektor har erforderlig utbildning och kompetens. Brukaren av spol- och/eller diskdesinfektor ska ha en grundläggande utbildning om funktion, placering av gods samt hur godset ska hanteras före och efter rengörings- och desinfektionsprocessen.

26 Spoldesinfektorer 353 st från två tillverkare Finns någon/några maskiner som heter Växjö rostfria men det är det som senare blev Getinge. Nu finns fler aktörer på marknaden som Miele, Franke och Steelco.

27 Skillnad i handhavande Frontmatade Ken Toppmatade Getinge

28 Spoldesinfektor För cirkulationsgods ex. bäcken, urinflaska, sugflaska. Lågriskgods Tömning och renspolning Desinfektion Öppet avlopp

29 Spoldesinfektor Det är viktigt att placera godset enligt instruktion. Spolmunstycken måste riktas rätt mot gods så att vatten och ånga når in. Se till att minst ett munstycke är riktat mot godset.

30 Spoldesinfektor Spoldesinfektorn ses som en desinfekterande utslagsback. Processen är några minuter och innebär tömning, sköljning och desinfektion med fuktig värme. Avsedd för sugflaskor, bäcken, urinflaskor och hinkar. Spoldesinfektorn är inte avsedd för instrument o.dyl. En spoldesinfektor har ett öppet avlopp (som en toalett) till skillnad mot en diskdesinfektor. Enligt standarden SS-EN ISO :2009 är den inte avsedd för instrument.

31

32 Vanliga program Randspolning Sköljprogram Urinflaskprogram - Ekonomiprogram Bäckenprogram Normal + medel Intensivprogram (för sugflaskor, påsförstörare ) OBS! Det är ingen desinfektionsprocess!

33 Spoldesinfektor Dagliga kontroller SS-EN ISO ställer krav på att dagliga kontroller görs av både spol- och diskdesinfektorer. Dokumenterade rutiner för hur den dagliga kontrollen utförs och vad som ingår. Signering av gjord kontroll Loggbok - igångkörningsdatum, valideringsdokumentation, bruksanvisningar, årliga funktionskontroller, dagligt underhåll, felanmälningar och namn på ansvariga personer.

34 Diskdesinfektor För instrument, anestesigods och flergångsprodukter Cirkulerande vatten Stängt avlopp Avancerad rengöring Desinfektion Disk- och sköljmedel Specialtillbehör Torkenhet

35 Processtiden är längre (cirka minuter) än vid behandling i spoldesinfektor. De faser under processen som föregår desinfektion är sköljfaser och rengöringsfaser. Den sista fasen i processen är alltid en desinfektionsfas

36 Diskdesinfektor Använd alltid korrekt insats eller diskvagn för optimal rengöring En av diskvagnarna lämpar sig speciellt för anestesiutrustning. Placera ihåliga instrument för genomspolning. Plocka isär instrument så att vatten kommer åt alla delar. Demontera smådetaljer. Använd galler med nätlock, så att små detaljer inte kastas omkring. Rostigt material får aldrig köras i desinfektorn eftersom rost kan smitta mellan t.ex. instrument och maskin

37 Det är YTAN som desinfekteras! Desinfektionsutrustningen är förprogrammerad med standardiserad temperatur och hålltid under desinfektionsfasen. Temperatur och tid, t.ex. 90 C i 60 sek, är baserad på att föregående process genomfördes med ett lyckat resultat. I detta fallet en korrekt rengjord yta.

38 Kontrollera att visuell kontroll av kammare, lucka, avlopp och dörrpackning diskarmarna lätt kan rotera och är monterade åt rätt håll spolhålen på diskarmarna är rena på över- och undersida det finns diskmedel ( och ev sköljmedel ) och att förbrukningen verkar rimlig grovsilen är fri från skräp inga föremål fallit ner på botten insatser dockar ordentligt mot vattenanslutning.

39

40

41 Godsets väg ur diskdesinfektorn Öppna luckan Desinfektera händerna ( Rena händer på rent gods ) Desinfektera avställningsytan 70% sprit Kontrollera diskresultatet, speciellt hot spots eventuellt i starkljuslampa Handtag diskdesinfektor: KNS, Bacillus

42 DAGLIGA KONTROLLER SS-EN ISO ställer krav på att dagliga kontroller görs av både spol- och diskdesinfektorer. Till varje desinfektor ska det finnas dokumenterade rutiner för hur den dagliga kontrollen utförs och vad som ingår. Personal som utför kontrollen antecknar sitt namn och datum. Som en viktig del i patientsäkerheten och för att kunna uppnå en kvalitetssäkrad instrumenthantering är de dagliga kontrollerna en nödvändighet. LOGGBOK Dokumenterade rutiner (loggbok) för handhavande av varje enskild spol- eller diskdesinfektor ska finnas. Loggboken ska innehålla följande: igångkörningsdatum, valideringsdokumentation, bruksanvisningar, årliga funktionskontroller, dagligt underhåll, felanmälningar och namn på ansvariga personer.

43 Loggbok för diskdesinfektorer i Landstinget i Värmland Loggbok för spoldesinfektor i Landstinget i Värmland

44

45

46

47

48 Soiltest 1. Fyll vatten till raden på burken. 2. Skaka burken till jämn konsistens. 3. Låt stå minst 10 minuter. 4. Applicera Soiltest på instrumenten. 5. Låt det torka i 30 minuter. 6. Körs i diskdesinfektor. 7. Gör en visuell kontroll, se om det är några rester kvar från Soiltest. 8. Fyll i checklista Årlig processkontroll spoloch diskdesinfektorer.

49

50 Smått och gott Spoldesinfektor använd inte papper från Torky utan vanligt toalettpapper. Torky-pappret är gjort för att hålla ihop längre än toapappret. Det blir stopp i spolon. Diskdesinfektor munstycke för rörformiga instrument igensatt av jord. Kört bl.a. blomkrukor i diskdesinfektorn. Var observant på disk- och sköljmedelbehållarna. Förekommit att någon ställt dit två dunkar med sköljmedel. Även 5 liters handdesinfektionsdunk har förekommit istället för diskmedel. Stasband körs ofta. Färgar av sig på instrument och släpper fibrer Gods med blod/sekret som ställs in i en varm diskdesinfektor bränner fast.

51 Smått och gott Hyginette för rengöring av diskdesinfektorns kammare. Orsakar skumbildning och sänker vattnets ytspänning varvid vatten läcker ut från maskinen. Instrument blötlagda i handdiskmedel, körs sedan i diskdesinfektorn orsakar lödder som i sin tur orsakar läckage. Överhettningsskyddet kan lösa ut, på vissa maskiner havererar värmepatroner som måste bytas ut. Desinfektionsprocess får aldrig avbrytas för att sedan startas upp igen. Hela processen måste köras om. Grön lampa indikerar att processen är klar. Skylten som ofta sitter på luckan till desinfektorn vänds efter färdig process (eller inte). Ställs nytt material in som ska köras och det är varmt i kammaren kan man missta att det som ställts in är varmt och färdigkört då skylten inte vänts.

52 Kemiska medel Rengöringsmedel (allrent, Hyginette) Alkoholhaltiga ytdesinfektionsmedel (LT-cin, Des +45, +72) Virkon 1 % Klorduk

53 Alkoholhaltiga ytdesinfektionsmedel LT-cin, Des +45, Des +72. Används rutinmässigt i de flesta situationer vid mindre spill av kroppsvätskor. Tar de flesta smittämnen i tillräcklig mängd (bäst hud och sårbakterier. Tar inte sporer.

54 Des +45 (Isopropanol. Innehåller tensid.) Des +72 (Etanolbaserad. Innehåller tensid.) Snabbt verkande baktericid effekt Alkoholen får mikroorganismernas proteiner att koagulera Dunstar snabbt

55 Virkon 1 % Tillhör oxiderande medel - effektivare än alkohol - tar inte sporer MRSA ESBL VRE Calici Blodsmitta (blodig) Brukslösning hållbar i 5 dygn.

56 Klorprodukter Klor är det effektivaste desinfektionsmedlet. Clostridium difficile

Spol- och diskdesinfektorer

Spol- och diskdesinfektorer Spol- och diskdesinfektorer Desinfektionsprocessens två steg - Rengöring - Desinfektion Definition på renhetsgrader Rent Uppnås genom en process, som avlägsnar främmande material (ex. smuts, organiskt

Läs mer

Spol- och diskdesinfektor. Lika men ändå olika..

Spol- och diskdesinfektor. Lika men ändå olika.. Spol- och diskdesinfektor Lika men ändå olika.. Dekonten då..? Spoldesinfektor Inga instrument! Toppmatad Frontmatad Spoldesinfektor-process Randspolar bort smuts. Grovrengöring sker med kallvatten. Därefter

Läs mer

Hygienutbildning

Hygienutbildning Hygienutbildning 181120 Sköljen Markera ren/oren sida Dokumentation för disk och spoldesinfektorn. Spoldesinfektor För cirkulationsgods: t.ex. handfat, bäcken, urinflaska, sugflaska Tömning och Renspolning

Läs mer

Kvalitetssäkring spol- och diskdesinfektorer Anvisning primärvård

Kvalitetssäkring spol- och diskdesinfektorer Anvisning primärvård Sida 1 av 5 Kvalitetssäkring spol- och diskdesinfektorer 161228 Anvisning primärvård Föremål och instrument avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras efter användning i en värmedesinfektor.

Läs mer

Återanvändning av medicinteknisk utrustning. - Renhetsgrader, rengöring och desinfektion

Återanvändning av medicinteknisk utrustning. - Renhetsgrader, rengöring och desinfektion Återanvändning av medicinteknisk utrustning - Renhetsgrader, rengöring och desinfektion Medicintekniska produkter.. Rena produkter - för ögat synligt rent Höggradigt rena produkter - produkterna har behandlats

Läs mer

Medicintekniska produkter

Medicintekniska produkter Medicintekniska produkter Rengöring och desinfektion av medicintekniska produkter Sköljrum Produkt som påvisar, förebygger, övervakar, behandlar, lindrar: sjukdom, skada eller funktionshinder Undersöka,

Läs mer

Vi ska berätta om: Hantering av instrument på vårdavdelning/mottagning

Vi ska berätta om: Hantering av instrument på vårdavdelning/mottagning Hej Vi ska berätta om: Hantering av instrument på vårdavdelning/mottagning Lite om oss Varför är det viktigt med vårdhygien idag kanske viktigare än tidigare? Ni är viktiga Juni 2015 Maj 2015 Basala hygienrutiner

Läs mer

Anvisningar för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer

Anvisningar för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Enheten för vårdhygien NLL Kia Karlman 1(6) Anvisningar för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Gods- och instrument avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras efter användning.

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.1.1

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.1.1 Svensk Förening för Vårdhygien UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR Definitioner för olika renhetsgrader och desinfektion, rengöringens betydelse under desinfektionsprocessen 4.1.1 ISBN 978-91-633-8059-4

Läs mer

Spol- och diskdesinfektorer - kvalitetssäkring

Spol- och diskdesinfektorer - kvalitetssäkring Godkänt den: 2016-10-10 Ansvarig: Gäller för: Margareta Öhrvall Landstinget i Uppsala län Spol- och diskdesinfektorer - kvalitetssäkring Innehåll Spoldesinfektor...2 Diskdesinfektor...2 Praktiska råd...2

Läs mer

Spol- och diskdesinfektorer Kvalitetssäkring samt egenkontrollprogram

Spol- och diskdesinfektorer Kvalitetssäkring samt egenkontrollprogram Allmänt Instrument och gods för flergångsbruk ska efter användning rengöras och desinfekteras. Desinfektion med fuktig värme vid 90 C i > en minut är den effektivaste, mest ekonomiska samt miljövänligaste

Läs mer

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat.

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat. Sida 1 av 6 Anvisning för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer 141203 Anvisning primärvård Föremål och instrument avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras efter användning i

Läs mer

Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer

Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HSF Riktlinje Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Värmedesinfektion Föremål och instrument som är avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras

Läs mer

Vårdhygienrutin Disk- och spoldesinfektor

Vårdhygienrutin Disk- och spoldesinfektor Godkänt av MAS i: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik Skapad av: Hygiensjuksköterskor i samråd med ansvarig hygienläkare i Region Västernorrland 1 av 6 Bakgrund Desinfektion

Läs mer

Vårdhandboken Lokal anvisning (tillägg till Vårdhandboken/Desinfektion)

Vårdhandboken Lokal anvisning (tillägg till Vårdhandboken/Desinfektion) Vårdhandboken Lokal anvisning (tillägg till Vårdhandboken/Desinfektion) Dokumentnamn Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Giltig fr o m 2009-04-30 Ersätter Ny Sida 1(6) Revideras 2013-04-30

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

DEL 2. Desinfektion och Sterilisering Disk- och spoldesinfektor Renhetsgrader Förrådshantering

DEL 2. Desinfektion och Sterilisering Disk- och spoldesinfektor Renhetsgrader Förrådshantering DEL 2 Desinfektion och Sterilisering Disk- och spoldesinfektor Renhetsgrader Förrådshantering 2 Definition på renhetsgrader Rent Uppnås genom en process, som avlägsnar främmande material (ex. smuts, organiskt

Läs mer

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 5. Innehållsansvarig: Aino Kempe, Hygiensköt/ass, Vårdhygien (ainke) Giltig från:

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 5. Innehållsansvarig: Aino Kempe, Hygiensköt/ass, Vårdhygien (ainke) Giltig från: Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 5 Innehållsansvarig: Aino Kempe, Hygiensköt/ass, Vårdhygien (ainke) Giltig från: 2016-03-07 Godkänt av: Magnus Söderbergh, Chefläkare, Utvecklingsenhet (magso)

Läs mer

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Renhetsgrader och Förråd Ren Oren Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Renhetsgrader inom sjukvården Ren Höggradigt ren Steril Avser främst medicinteknisk utrustning och instrument som vi använder inom

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.5 DAGLIGT UNDERHÅLL AV SPOL- OCH DISKDESINFEKTORER LOGGBOK

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.5 DAGLIGT UNDERHÅLL AV SPOL- OCH DISKDESINFEKTORER LOGGBOK Svensk Förening för Vårdhygien UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.5 DAGLIGT UNDERHÅLL AV SPOL- OCH DISKDESINFEKTORER LOGGBOK ISBN 978-91-633-8059-4 2(6) 1 INLEDNING Enligt Hälso- och

Läs mer

LOGGBOK. för diskdesinfektorer i. Landstinget i Värmland

LOGGBOK. för diskdesinfektorer i. Landstinget i Värmland Dnr: 10184.10.A1 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Smittskydd Värmland 3 12 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Smittskydd Värmland Smittskydd Värmland 2013-10-24

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

Rengöring och desinfektion. Bengt Ternström Getinge Academy

Rengöring och desinfektion. Bengt Ternström Getinge Academy Rengöring och desinfektion Bengt Ternström Getinge Academy Globala situationen 70.000 personer avlider varje år i USA som en direkt följd av nosokomiala infektioner 9 % av alla patienter på sjukhus i UK

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

Loggbok för diskdesinfektor

Loggbok för diskdesinfektor Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Smittskydd Värmland 2 11 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Tomas Vilhelmsson Hygiensjuksköterska Anna Skogstam Bitr smittskyddsläkare/överläkare

Läs mer

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Renhetsgrader och Förråd Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Steril medicinteknisk produkt En medicinteknisk produkt får märkas med ordet steril eller symbolen STERILE när sannolikheten att en livskraftig

Läs mer

Vårdsamverkan FyrBoDal 1. Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård

Vårdsamverkan FyrBoDal 1. Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård 1 Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård Innehållsförteckning Sid Ren rutin 2 Omläggning med ren rutin 2 Förbandsmaterial 2 Steril rutin 3 Basala hygienrutiner

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

Höggradigt rent och ren rutin

Höggradigt rent och ren rutin Höggradigt rent och ren rutin Solklart eller höggradigt förvirrat? Vårdens metoder för att åstadkomma höggradigt rent. Skillnaden mellan spol- och diskdesinfektorer. Annette Willner/ Enhetschef Sterilteknik/Danderyds

Läs mer

Working for life

Working for life Working for life Infektionskontroll Diskprocesser och höggradigt rent gods Gunilla Skorge Mediplast AB Undervisningsformen Dialog rekommenderas Ställ gärna frågor Infektionskontroll Politiskt fokus. Sjukhusrelaterade

Läs mer

LOGGBOK. för spoldesinfektor i. Landstinget i Värmland

LOGGBOK. för spoldesinfektor i. Landstinget i Värmland Dnr: 10185.10.A1 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Smittskydd Värmland 3 11 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Smittskydd Värmland Smittskydd Värmland 2013-10-24

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland VT 2018

Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Strama o Vårdhygien utbildning, 2018 eller googla Gemensamt hygienkörkort och utbildning Verktyg för vårdhygienisk kunskap filmer diskussionsfrågor Kvalitetssäkring av

Läs mer

Känner du till vårdhygiens hemsida?

Känner du till vårdhygiens hemsida? Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den 3. Nej 0% 0% 0% 1. 2. 3. Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR Svensk Förening för Vårdhygien UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.3 BESLUT OM FRISLÄPPANDE AV GODS OCH HA KUNSKAP OM DE BAKOMLIGGANDE ORSAKERNA TILL EN EVENTUELL RETUR AV DISKAT GODS

Läs mer

Rengöring och desinfektion i disk- och spoldesinfektorer

Rengöring och desinfektion i disk- och spoldesinfektorer Rengöring och desinfektion i disk- och spoldesinfektorer Bertil Nyström, Trosa (SIS 060925) 2007-05-11 1 Europeiska och internationella (EN ISO) Standarder för spol- och diskdesinfektorer Sex delar: Del

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland

Vårdhygien Västra Götaland Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Strama o Vårdhygien utbildning, 2018 Vårdgivarwebben Vårdhygien i Västra Götaland Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för att uppfylla HSL krav

Läs mer

Hygieniska frågor vid planering och hantering av förråd

Hygieniska frågor vid planering och hantering av förråd Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 09-82417 Fastställandedatum: 2015-09-21 Giltigt t.o.m.: 2016-09-21 Upprättare: Anita A Johansson Fastställare: Signar Mäkitalo Hygieniska frågor vid

Läs mer

Rengöring och desinfek0on av ytor i vårdmiljö. Lena Nilsson Vårdhygien Kronoberg

Rengöring och desinfek0on av ytor i vårdmiljö. Lena Nilsson Vårdhygien Kronoberg Rengöring och desinfek0on av ytor i vårdmiljö Lena Nilsson Vårdhygien Kronoberg Behövs de:a? Varför? När? Krav på produkter? Vad ska vi använda? Hur ska vi göra? Vän eller fiende? - överlevnad i vår miljö?

Läs mer

Vårdhygienisk rutin för: kvalitetssäkrad instrumenthantering för sterila medicintekniska. produkter (MTP). Sammanfattning. Innehållsförteckning

Vårdhygienisk rutin för: kvalitetssäkrad instrumenthantering för sterila medicintekniska. produkter (MTP). Sammanfattning. Innehållsförteckning 2014-11-28 1 (6) Vårdhygienisk rutin för: kvalitetssäkrad instrumenthantering för sterila medicintekniska produkter (MTP) Sammanfattning avtalskunder inom Närhälsan i område V6, V7, M5, M6 och M7 Denna

Läs mer

Proteinresttest på instrument från thoraxgaller

Proteinresttest på instrument från thoraxgaller Proteinresttest på instrument från thoraxgaller Steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Linda Fransson och Sara Johansson Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning Projektarbete/

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland HT 2017

Vårdhygien Västra Götaland HT 2017 Vårdhygien Västra Götaland HT 2017 Strama o Vårdhygien utbildning, 2017 Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den 3. Nej 0% 0% 0%

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.1.6 DISKDESINFEKTORER INOM TANDVÅRDEN

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.1.6 DISKDESINFEKTORER INOM TANDVÅRDEN Svensk Förening för Vårdhygien UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.1.6 DISKDESINFEKTORER INOM TANDVÅRDEN ISBN 978-91-633-8059-4 2(13) 1 INLEDNING I Sverige har er, d.v.s. automatiska apparater

Läs mer

Sår. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013

Sår. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013 Sår Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013 Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens

Läs mer

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE Riktlinjer och rekommendationer för ett aseptiskt arbetssätt på Sterilteknisk enhet. Syftet är att höja kompetensen, öka medvetenheten samt säkerställa

Läs mer

Kavitationen den avgörande faktorn i ett Ultraljudsbad.

Kavitationen den avgörande faktorn i ett Ultraljudsbad. Kavitationen den avgörande faktorn i ett Ultraljudsbad. Steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Anna Norlund Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning Projektarbete/

Läs mer

Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hygienrutiner

Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hygienrutiner Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hygienrutiner vård och omsorg i SOF Upprättad 2015 Sida 2 av 69 Innehåll 1. Att förhindra smittspridning... 6 Smittvägar... 6 2. Basala hygienrutiner

Läs mer

Detta gäller oberoende av vårdgivare, vårdform eller om det finns en känd smitta eller inte.

Detta gäller oberoende av vårdgivare, vårdform eller om det finns en känd smitta eller inte. Bild 1: Bild 2: Att säkerställa processen handlar om att säkerställa alla moment: Basala hygienrutiner, hantering och förvaring av material från förråd till patient samt förutsättningar i patientens närmiljö.

Läs mer

Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion

Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion Vilka förutsättningar har vi i kommunen? Anna Lejdegård,hygiensjuksköterska Mikrobiologisk renhet hos medicintekninska produkter Sterilt =

Läs mer

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Sår - Rena rutiner Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Allmänt om sår och behandling Förebygga uppkomst av sår Sårläkning Rena sår ska hållas rena Begränsad antibiotikaanvändning Hindra smittspridning

Läs mer

Utbildning för hälso-, sjuk- och tandvårdspersonal inom området värmedesinfektion

Utbildning för hälso-, sjuk- och tandvårdspersonal inom området värmedesinfektion Svensk Förening för Vårdhygien Utbildning för hälso-, sjuk- och värmedesinfektion Spol- och diskdesinfektorer ISBN 978-91-633-8059-4 2(12) 1 INLEDNING... 4 ANSVAR... 4 2 SYFTE OCH MÅL... 5 3 UTBILDNING

Läs mer

Getinge 600-serien Toppmatade spoldesinfektorer

Getinge 600-serien Toppmatade spoldesinfektorer Getinge 600-serien Toppmatade spoldesinfektorer 2 Getinge 600-serien Användarvänlighet? Optimal teknik? Skaffa båda delarna! Att utveckla desinfektionsutrustning som både är lätt att använda och tekniskt

Läs mer

Rengöringsindikatorer. Andreas Bengtsson Getinge Sverige AB

Rengöringsindikatorer. Andreas Bengtsson Getinge Sverige AB Rengöringsindikatorer Andreas Bengtsson Getinge Sverige AB andreas.bengtsson@getinge.com 010-335 31 06 Vad är regelbundna kontroller? Rengöring och steriliseringens kronologi Rengöring Desinfektion Sterilisering

Läs mer

Test av olika diskmedel vid kompletterande rengöring av femurraspar

Test av olika diskmedel vid kompletterande rengöring av femurraspar Test av olika diskmedel vid kompletterande rengöring av femurraspar Steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Joanna Olsson och Katarina Andersson Handledare: Maria Hansby

Läs mer

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Tomas Tomas Wilhelmsson Hygiensjuksköterska Smittskydd Värmland Lagar och förordningar SFS 1993:584 Lag om medicintekniska produkter SFS 1993:876

Läs mer

Rengöring och desinfektion på en operationsavdelning

Rengöring och desinfektion på en operationsavdelning Rengöring och desinfektion på en operationsavdelning Steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Anna Steffenburg och Mathias Thelén Handledare: Maria Hansby Sammanfattning

Läs mer

Rengöring och förvaring

Rengöring och förvaring Rengöring och förvaring Vårdhygien & Endoskopi 23/5-2019 Hur patientsäker är er hantering av endoskop? Vilka vårdhygieniska utmaningar finns? När vi vet gör vi oftast rätt men för god hygienisk standard

Läs mer

Finns det smuts i hakars leder och kan det i så fall läcka ut?

Finns det smuts i hakars leder och kan det i så fall läcka ut? Finns det smuts i hakars leder och kan det i så fall läcka ut? Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2013 Författare: Karin Johansson Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning Projektarbete

Läs mer

Hantering av kirurgiska instrument för vårdpersonal på vårdcentraler i Värmland.

Hantering av kirurgiska instrument för vårdpersonal på vårdcentraler i Värmland. Hantering av kirurgiska instrument för vårdpersonal på vårdcentraler i Värmland. Instrument och steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2011 Författare: Yvonne Jonsson, Eva Wärmlund Handledare:

Läs mer

RENGÖRING OCH DESINFEKTION AV STRYKER STERNUMSSÅG

RENGÖRING OCH DESINFEKTION AV STRYKER STERNUMSSÅG RENGÖRING OCH DESINFEKTION AV STRYKER STERNUMSSÅG Instrument och steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2012 Författare: Joyce Olotu & Kaisa Gravlund Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning

Läs mer

Visuellt rena femur raspar

Visuellt rena femur raspar Visuellt rena femur raspar Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2013 Författare: Mattias Thollin & Ylva Thollin Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning Projektarbete för Sterilteknikerutbildning,

Läs mer

Getinge 46-serien diskdesinfektorer. Always with you

Getinge 46-serien diskdesinfektorer. Always with you Getinge 46-serien diskdesinfektorer Always with you Vilken typ av diskgods har du? Och hur mycket? I 46-serien finns maskiner anpassade exakt efter dina behov. Ytterligare tillval Flödesmätning för att

Läs mer

CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar

CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar CIP D S 010 Surt icke skummande CIP- diskmedel/avkalkning för kraftiga beläggningar Egenskaper Starkt surt till borttagning av kalk, fett och proteinbeläggningar inom livsmedelsindustrin. Kan användas

Läs mer

Påbyggnadsutbildning spoloch diskdesinfektorer

Påbyggnadsutbildning spoloch diskdesinfektorer Svensk Förening för Vårdhygien Påbyggnadsutbildning spoloch ISBN 978-91-979918--1 Datum 201-02-28 2(10) INLEDNING Inom vård och omsorg finns disk- och spoldesinfektorer för värmedesinfektion.. Desinfektionsprocessen,

Läs mer

DESINFEKTIONSMEDEL FÖR INSTRUMENT

DESINFEKTIONSMEDEL FÖR INSTRUMENT DESINFEKTIONSMEDEL FÖR INSTRUMENT DESINFEKTIONSMEDEL FÖR INSTRUMENT Effektivt skydd LM-ProColor är ett nytt aldehydfritt desinfektionsmedel för handinstrument. Medlet kombinerar ett brett effektspektrum,

Läs mer

Getinge 46-serien Diskdesinfektorer

Getinge 46-serien Diskdesinfektorer Getinge 46-serien Diskdesinfektorer Välj exakt den kapacitet du behöver. Varken mer eller mindre. Getinges nya diskdesinfektorer i 46-serien är anpassade exakt efter dina behov, oavsett vilken verksamhet

Läs mer

Förrådshantering. Hur bevara renhetsgrader av lagrat material?

Förrådshantering. Hur bevara renhetsgrader av lagrat material? Förrådshantering Hur bevara renhetsgrader av lagrat material? Renhetsgrader, definitioner Rena produkter för ögat synligt rena produkter som används mot hel hud Höggradigt rena produkter produkter som

Läs mer

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska Lagar och förordningar SFS 1993:584 Lag om medicintekniska produkter SFS 1993:876 Förordning om medicintekniska

Läs mer

Vad händer med renhetsgraden på rengjorda och desinfekterade instrument som omhändertas efter 39 timmar?

Vad händer med renhetsgraden på rengjorda och desinfekterade instrument som omhändertas efter 39 timmar? Vad händer med renhetsgraden på rengjorda och desinfekterade instrument som omhändertas efter 39 timmar? Instrument och steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2012 Författare: Lena Nilsson

Läs mer

Hygienkrav i salonger och vid åtgärder som genomtränger huden. Miljöhälsovårdens regionala utbildningsdagar 7. 8.10.2014 Tammerfors Pia Ratilainen

Hygienkrav i salonger och vid åtgärder som genomtränger huden. Miljöhälsovårdens regionala utbildningsdagar 7. 8.10.2014 Tammerfors Pia Ratilainen Hygienkrav i salonger och vid åtgärder som genomtränger huden Miljöhälsovårdens regionala utbildningsdagar 7. 8.10.2014 Tammerfors Pia Ratilainen Anvisningens inehåll Tyngdpunkten för tillsynsprogrammet

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland. Strama o Vårdhygien utbildning,

Vårdhygien Västra Götaland. Strama o Vårdhygien utbildning, Vårdhygien Västra Götaland 2017 Strama o Vårdhygien utbildning, 2017 Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för att uppfylla HSL krav på god hygienisk standard förebygga VRI förebygga

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Slutstädning av vårdplats/vårdrum inom hälso- och sjukvård i Region

Slutstädning av vårdplats/vårdrum inom hälso- och sjukvård i Region Slutstädning av vårdplats/vårdrum inom hälso- och sjukvård i Region Hitta i dokumentet Slutstädning av vårdplats/vårdrum inom hälsooch sjukvård i Region Halland Utrustning för städning Slutstädningens

Läs mer

Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015

Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015 Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015 8. Rent, höggradigt rent och sterilt Rent - för ögat synligt rent Genom mekanisk rengöring med vatten och rengöringsmedel är det möjligt att uppnå

Läs mer

INFEKTIONSKONTROLL diskdesinfektor - autoklav. Birte Oskarsson Enhetschef Steriltekniska enheten SUS

INFEKTIONSKONTROLL diskdesinfektor - autoklav. Birte Oskarsson Enhetschef Steriltekniska enheten SUS INFEKTIONSKONTROLL diskdesinfektor - autoklav Birte Oskarsson Enhetschef Steriltekniska enheten SUS Antikens instrument London 1666 Regelverk Ansvar Brukare -Diskdesinfektor -Autoklav -Förpackningar -Förråd

Läs mer

Desinfektion. Ingrid Ekfeldt November 2016

Desinfektion. Ingrid Ekfeldt November 2016 Desinfektion Ingrid Ekfeldt November 2016 Desinfektion är en behandling av lokaler, materiel eller personer med fysikaliska eller kemiska medel så att risken för överföring av smitta elimineras. det innebär

Läs mer

Instrumenthantering - Kvalitetssäkrad hantering av sterila medicintekniska produkter (MTP)

Instrumenthantering - Kvalitetssäkrad hantering av sterila medicintekniska produkter (MTP) 2016-10-19 9922 1 (7) Instrumenthantering - Kvalitetssäkrad hantering av sterila medicintekniska produkter (MTP) Sammanfattning Riktlinjen gäller alla vårdenheter vid SÄS där sterila, flergångs medicintekniska

Läs mer

GETINGES DA VINCI-LÖSNING

GETINGES DA VINCI-LÖSNING GETINGES DA VINCI-LÖSNING 2 GETINGES DA VINCI-LÖSNING TOPPMODERN LÖSNING, VALIDERAD OCH KLAR FÖR ROBOTASSISTERAD KIRURGI I mer än 100 år har Getinge genomgående levererat högeffektiva produkter för behandling

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård, massage, hårvård

Läs mer

Renhet i leden hos dubbelledade tänger efter diskprocess

Renhet i leden hos dubbelledade tänger efter diskprocess Renhet i leden hos dubbelledade tänger efter diskprocess Steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Christina Johansson Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning Projektarbete/

Läs mer

AD Medical Academy presenterar

AD Medical Academy presenterar presenterar Kurs om Steelco Diskdesinfektor DS 500 (UTAN torksystem) DS 500 CL (MED torksystem) Diskdesinfektor utan underskåp DS 500 (UTAN torksystem) DS 500 CL (MED torksystem) Diskdesinfektor med underskåp

Läs mer

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning 1 (7) Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning Sammanfattning År 2011 kontrollerades rengöring i tillagningskök inom skolor,

Läs mer

ComfortSystem. Bruksanvisning för SimCair självuppblåsande bäddmadrass. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. vår erfarenhet din trygghet

ComfortSystem. Bruksanvisning för SimCair självuppblåsande bäddmadrass. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. vår erfarenhet din trygghet Bruksanvisning för SimCair självuppblåsande bäddmadrass ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet Läs bruksanvisningen innan sängen tas i bruk! ! Varning. Läs nogrannt igenom alla anvisningar. I annat

Läs mer

NYCKLAR: Protokoll för fördesinficering/manuell rengöring och sterilisering av SATELEC-nycklar

NYCKLAR: Protokoll för fördesinficering/manuell rengöring och sterilisering av SATELEC-nycklar NYCKLAR: Protokoll för fördesinficering/manuell rengöring och av SATELEC-nycklar Varningstext: Använd inte stålull eller frätande rengöringsmedel. Undvik lösningar som innehåller jod eller en hög koncentration

Läs mer

Diskprocess med väteperoxid

Diskprocess med väteperoxid Diskprocess med väteperoxid Instrument och steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2012 Författare: Camilla Hörman, Eva-Lena Persson Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning Arbetets

Läs mer

SNABB RENGÖRINGSKONTROLL MED ATP

SNABB RENGÖRINGSKONTROLL MED ATP SNABB RENGÖRINGSKONTROLL MED ATP Vad är ATP? ATP (Adenosin Tri-Phosphate) är ett ämne som finns i alla celler. ATP bildas i energigivande reaktioner och förbrukas i energikrävande reaktioner och fungerar

Läs mer

Protokoll för fördesinficering/manuell rengöring och sterilisering av insatser och filar från SATELEC

Protokoll för fördesinficering/manuell rengöring och sterilisering av insatser och filar från SATELEC Protokoll för fördesinficering/manuell rengöring och sterilisering av insatser och filar från SATELEC Varningstext: Använd inte stålull eller frätande rengöringsmedel. Undvik lösningar som innehåller jod

Läs mer

Endoskopi - hygienriktlinjer (gäller flexibla endoskop med kanaler)

Endoskopi - hygienriktlinjer (gäller flexibla endoskop med kanaler) Dok-nr 21498 Författare Version Maria Smedéus, hygiensjuksköterska, Smittskydd Vårdhygien 2 Godkänd av Giltigt fr o m Magnus Roberg, vårdhygienöverläkare, Smittskydd Vårdhygien 2018-09-28 Endoskopi - hygienriktlinjer

Läs mer

Omdisk - Avspritningens vara eller inte vara

Omdisk - Avspritningens vara eller inte vara Omdisk - Avspritningens vara eller inte vara Sterilteknikerutbildningen 2012-2013 Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2013 Författare: Andreas Brunosson Handledare: Maria Hansby Sammanfattning Arbetets art:

Läs mer

HYGIENOMBUDSUTBILDNING

HYGIENOMBUDSUTBILDNING HYGIENOMBUDSUTBILDNING TILLFÄLLE 4 VÄLKOMNA! Dagens program Tvätthantering Städning Workshops Har ni med er kunskap härifrån? Vilken? Utvärdering Kursintyg 1 Tvätthantering Alltid mycket frågor vid känd

Läs mer

Riktlinje för låneinstrument Reviderad

Riktlinje för låneinstrument Reviderad Riktlinje för låneinstrument Reviderad 2016-03-15 ISBN 978-91-979918-5-8 2016-03-15 Sammanfattning Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL 1982:763) ska vården bedrivas på sådant sätt att den uppfyller kraven

Läs mer

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Hösten 2012 Livsmedelsinspektörer Miljöenheten Nacka Kommun Projektansvariga: Dunia Daoud Lina Svärd POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER

Läs mer

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat.

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat. Sida 1 av 6 Avisig för kvalitetssäkrig av spol- och diskdesifektorer 141203 Avisig primärvård Föremål och istrumet avsedda för flergågsbruk ska regöras och desifekteras efter avädig i e värmedesifektor.

Läs mer

DRAFTLINE 15 - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING

DRAFTLINE 15 - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING Vad är Draftline? Draftline är ett rengöringsmedel för Fatölsanläggningar. Det är basiskt och löser mycket effektivt upp organiska ämnen, t.ex. beläggningar i en ölslang. Draftline innehåller kemikalier

Läs mer

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING Vad är Draftline? Draftline är ett rengöringsmedel för Fatölsanläggningar. Det är basiskt och löser mycket effektivt upp organiska ämnen, t.ex. beläggningar i en ölslang. Draftline innehåller kemikalier

Läs mer

FÖLJER DET MED BAKTERIER PÅ PAPPER/PLASTPÅSAR IN I OPERATIONSSALEN?

FÖLJER DET MED BAKTERIER PÅ PAPPER/PLASTPÅSAR IN I OPERATIONSSALEN? FÖLJER DET MED BAKTERIER PÅ PAPPER/PLASTPÅSAR IN I OPERATIONSSALEN? Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Sara Skogersson, Katarina Wisbrant Handledare: Maria Hansby

Läs mer

R e n g ö r i n g s p r o d u k t e r f ö r l i v s m e d e l s i n d u s t r i n

R e n g ö r i n g s p r o d u k t e r f ö r l i v s m e d e l s i n d u s t r i n R e n g ö r i n g s p r o d u k t e r f ö r l i v s m e d e l s i n d u s t r i n Innehållsförteckning 4 5 6 6 7 8 8 9 10 10 Rostfritt, allmänrengöring Rökskåp Grill Backdisk och CIP-disk Maskindisk Sura

Läs mer

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Hygienrutin Verksamhetschef Suzanne Wendahl 1 av 5 Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Smittspridning... 2 Smittsamhet... 2 Utbrott... 2 Kohortvård

Läs mer

Tillämpa alltid dessa rutiner. Gäller alla personalkategorier och till alla patienter/ vårdtagare

Tillämpa alltid dessa rutiner. Gäller alla personalkategorier och till alla patienter/ vårdtagare Dokumentnamn: Städ och rengöring Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: MAS MAS 2016-05-01 Städ och rengöring Goda städrutiner God städning är viktig för att minska mängden

Läs mer