Anmälan av gymnasieutbildning till gymnasiesamverkansavtalet. Utbildning: Hantverksprogrammet - Hår & make up Stylist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anmälan av gymnasieutbildning till gymnasiesamverkansavtalet. Utbildning: Hantverksprogrammet - Hår & make up Stylist"

Transkript

1 Förvaltningsledningen Åke Hallberg Anmälan av gymnasieutbildning till gymnasiesamverkansavtalet Utbildning: Hantverksprogrammet - Hår & make up Stylist 1. Sammanfattning Hantverksprogrammet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete inom olika hantverksområden för produktion, reparation och service samt till att utveckla insikter i företagandets villkor. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier. Hantverksprogrammets kärna är den specifika hantverkskultur som är viktig att upprätthålla och vidareutveckla. Hantverket och dess småskalighet är en viktig del av det svenska samhället och de produkter som framställs skapar även arbete inom industrin. Hantverkaren har ett ansvar för att förvalta ett kulturarv och ett bevarande av traditioner och kunnande. Samtidigt ligger hantverkets livskraft och styrka i förmågan till förändring och förnyelse. Utveckling och framtidsperspektiv går hand i hand med tradition och historia. Inom samtliga yrken och branscher är personlig prägel, småskalighet, förfinad teknik och design nära kopplade till produktens slutliga marknadsföring och försäljning. Utbildningen präglas av erfarenhetsbaserat praktiskt lärande och förbereder för fortsatt utveckling inom ett stort antal hantverksyrken. Utbildning för speciella yrkesområden som natur- och kulturkonservering kan också ske i programmet. I utbildningen betonas bland annat hantverksteknik, design, matematik och datortillämpningar för förståelse av såväl materials egenskaper som tillverkningsmetoder och processer. Kontakterna med andra länder och utbytet över gränserna innebär att det krävs kännedom om internationella föreskrifter och överenskommelser. Kommunikation, språk och informationsteknik samt förståelse för andra kulturella mönster är viktiga inslag i utbildningen. Den lokala inriktningen Hår & Make up stylist skall ge eleverna en möjlighet att ha kunskap om hanteringen av olika hårtyper och hårkvalitet. 2. Inledning 2.1. Bakgrund På grund av en växande privat- & friskoleetablering inom frisör, tenderar antalet elever inom hantverk frisör att öka kraftigt. Det är problem med att skaffa bra handledare på APUsalongerna. De elever som idag söker sig till hantverk frisör är inte alltid lika övertygade om att de vill fortsätta som frisörer efter avslutad gymnasieexamen. Genom att skapa den lokala inriktningen, Hår & Make up stylist, ges eleverna en möjlighet till ett kreativt skapande inom hår & make up samt utveckla design inom denna inriktning. Detta skapar hos eleven ett medvetande inom mode, trend & media.

2 Behovet inom handel, media, foto, TV, film & teater finns redan idag och det är en växande marknad. Det finns idag få personer med kompetens inom detta område. Via de kontakter som tagits med TV, film & teater har framkommigt önskemål om just denna kompetens Syfte Genom en ny inriktning som tilltalar elever med sinne för mode och trend kan den lokala inriktningen, Hår & Make up utbildningen överta en del av de elever som idag inte är helt övertygade om att det är frisör de vill utbilda sig till. Här ges utrymme för en närliggande bransch inom handeln med ett önskemål av denna specifika kunskap att klara av att utföra olika designuppdrag inom hår & make up till en allt mer krävande kundkrets. Inriktningen förbereder eleven även för fortsatta studier och för lärande i arbetslivet. 3. Nulägesbeskrivning 3.1. Beskrivning av dagsläget och motiv till utbildningen Idag sker utbildning till frisör på både kommunala, privata och fristående skolor. Antalet utbildningsplatser har ökat stark under de senaste åren och det har medfört att det idag är svårare att få anställning efter avklarad utbildning. Även antalet salonger med anställda minskar och det har medfört att de flesta elever efter avslutad utbildning har som alternativ att bli egna företagare om de vill fortsätta inom valt hantverk. Vid samtal med elever som går på frisörutbildningen visar det sig att ett stort antal inte tänker arbeta som frisör efter avslutad utbildning. Eleverna har snarare efterfrågat mer make up och design. I den föreslagna inriktningen, hår & make up stylist, erbjuds eleverna mer design inom hår och mer make up. Arbetsmarknaden kräver i dag en bredare kunskap i att kunna hantera olika hår kvalitéer, såsom t.ex. afro-hår. I den nya utbildningen kommer eleverna att få kunskap inom bland annat afro-hårets olika designutformer, hanteringen av hårförlängning, extension, av både europeiskt hår och afro hår Prognos för elevunderlag God 3.3. Liknande utbildningar i regionen och eventuella möjligheter till regionalt samarbete Finns inga liknande utbildningar inom regionen. 4. Motiv 4.1. Ange motiv för att utbildningen ska ingå i samverkansavtalet Det saknas en inriktning mot hår och make up stylist såväl regionalt som på nationell nivå Beskriv vilka kontakter som tagits som visar behovet Kontakter har tagit dels med frisörbranschen, SFF, som ser med glädje fram emot att utbildning inom frisör minskar, både kommunalt och nationellt. Branschen ser behovet av de kunskaper eleverna får inom hår & make up stylist-utbildningen som en bra utbildning att skapa arbete inom handeln, foto, TV, media och modellagenturer. Även inom film och teater har det framkommit önskemål om denna kompetens bl a genom samtal och enkäter.

3 Möjligheten att erbjuda APU-platser är goda/mindre goda. Beskriv situationen. Goda, eftersom möjligheter inom handeln är stor Finns intresse för yrkesråd? Beskriv situationen. Ja, men det kan uppstå svårigheter eftersom det är många branscher som blir involverade. 5. Tidsplan för arbetet 5.1. Göteborgsregionen måste ha in material senast 1 april för att utbildningen ska kunna omfattas av samverkansavtalet nästkommande år. Inriktningen presenteras på LSG den 22 jan 8 därefter till nämnden innan 1 april 8. Elever som kommer in på hantverksprogrammet, inriktning frisör, ht 8 erbjuds denna inriktning som sedan blir sökbar från Elevområde 6.1. Sökbar i kommunen, regionen eller riksintag. Inom regionen, men kan i framtiden även vara intressant för riksintag 7. Utbildningsplan 7.1. Utbildningens programmål med beskrivande programstuktur Programmål för Hantverksprogrammet Syfte Hantverksprogrammet syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete inom olika hantverksområden för produktion, reparation och service samt till att utveckla insikter i företagandets villkor. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier. Programmets karaktär och uppbyggnad Hantverksprogrammets kärna är den specifika hantverkskultur som är viktig att upprätthålla och vidareutveckla. Hantverket och dess småskalighet är en viktig del av det svenska samhället och de produkter som framställs skapar även arbete inom industrin. Hantverkaren har ett ansvar för att förvalta ett kulturarv och ett bevarande av traditioner och kunnande. Samtidigt ligger hantverkets livskraft och styrka i förmågan till förändring och förnyelse. Utveckling och framtidsperspektiv går hand i hand med tradition och historia. Inom samtliga yrken och branscher är personlig prägel, småskalighet, förfinad teknik och design nära kopplade till produktens slutliga marknadsföring och försäljning. Utbildningen präglas av erfarenhetsbaserat praktiskt lärande och förbereder för fortsatt utveckling inom ett stort antal hantverksyrken. Utbildning för speciella yrkesområden som natur- och kulturkonservering kan också ske i programmet. I utbildningen betonas bland annat hantverksteknik, design, matematik och datortillämpningar för förståelse av såväl materials egenskaper som tillverkningsmetoder och processer. Kontakterna med andra länder och utbytet

4 över gränserna innebär att det krävs kännedom om internationella föreskrifter och överenskommelser. Kommunikation, språk och informationsteknik samt förståelse för andra kulturella mönster är viktiga inslag i utbildningen. De verksamheter som utbildningen förbereder för får alltmer karaktären av problemlösning, snarare än av isolerat manuellt arbete. Detta innebär att individer med olika kompetenser och funktioner på en arbetsplats måste samarbeta, ofta tillsammans med kunden. Initiativförmåga, problemlösningsförmåga samt förmåga att marknadsföra idéer och produkter är viktiga inslag i utbildningen. Hänsyn till miljön är en integrerad del av utbildningen både när det gäller hantering av olika material, generellt kretsloppstänkande samt fysisk och psykosocial arbetsmiljö och när det gäller förutsättningarna för en ekologiskt hållbar utveckling. För att öka kunnandet i det specifika yrke, som programmet skall förbereda för, är en omfattande och väl genomförd arbetsplatsförlagd utbildning en viktig del. Samverkan mellan kärnämnena och utbildningens karaktärsämnen ger tillsammans en helhet i utbildningen. De generellt formulerade kurserna inom programmet är utarbetade på ett sådant sätt att de kan användas för alla hantverksyrken och inriktas mot ett speciellt yrkesområde. Hantverksprogrammet har inga nationella inriktningar. Skolans ansvar Skolan skall ansvara för att eleverna vid fullföljd utbildning: kan överföra en idé till en färdig produkt med hänsyn till beställarens krav på funktion, design, ekonomi och kvalitet, har utvecklat hantverksskicklighet och estetiskt sinnelag så att dessa stöder varandra i skaparprocessen, har kännedom om grundläggande teorier som är av betydelse för hantverksarbetet, har kännedom om hantverkstraditioner och kan sätta in dem i ett kultur- och stilhistoriskt sammanhang, har ett serviceinriktat förhållningssätt och utför arbetet med kvalitet och ansvarskänsla, har förmåga att diskutera och ta ställning till etiska frågor och förhållningssätt som rör yrkesutövningen, kan kommunicera på svenska och engelska med sikte på behovet i yrket, samhällslivet och vidare studier, kan använda informations- och kommunikationsteknik inom verksamhetsområdet, har kunskaper om faktorer som påverkar hälsa och säkerhet och har kännedom om hur arbetsmiljöfrågor hanteras inom berörda verksamheter samt kan verka för en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö ha kunskap om hanteringen av olika hår kvalitéer och ha kunskap om hår förlängning, både inom nordiskt och afro hår. ha kännedom och betydelsen för design, färg & form har insikt om hur kretsloppstänkande kan tillämpas samt hur resurs- och energihushållning

5 kan användas inom de verksamheter som utbildningen berör, har kännedom om de bestämmelser och internationella överenskommelser som gäller för området Möjligheter att bygga på utbildningen efter att den avslutats Behöriga för eftergymnasiala studier. Det är även möjligt att efter ytterligare lärlingstid på salong att kunna avlägga gesällprovet för frisör. 8. Prislista för programmet Priserna angivna i 8 års nivå Vilket program/gren Hantverksprogrammet Antal platser Minimum 18 platser med möjlighet att öka ytterligare. Samtidigt minskas antalet platser på hantverk frisör med samma antal platser Elevantal tidigare år Gemensam administration - kostnader 7 512: Skolmåltider - kostnad per elev 2 746: Elevomsorg - kostnad 2 829: Lokalkostnader :- / elev Lokalkostnad per m² 1 054: Undervisande personal kostnad totalt och per elev :- totalt :- per elev Verksamhetsanslag och utrustningskostnader :- / elev APU (arbetsplatsförlagd utbildning) kostnader

6 Summa kr per elev :- / elev 9. Utbildningens kvalitet 9.1 Plan för utvärderingsarbete Underskrift uppgiftslämnare Datum: Underskrift Namnförtydligande: Telefonnummer:

7 Förvaltningsledningen Åke Hallberg PROGRAMSTRUKTUR Hantverksprogrammet lokal inriktning Hår & Make up stylist Kärnämneskurser 7 p Gemensamma karaktärsämneskurser Svenska A och Svenska B Engelska A Matematik A Estetisk verksamhet Idrott och Hälsa A Naturkunskap A Religionskunskap A Samhällskunskap A Arbetsmiljö- och säkerhet Bild och form, grundkurs Datorkunskap Försäljning och service Hantverksorientering Kultur- och stilhistoria Hantverksteknik A Hantverksteknik B 700 p p Inriktningskurser 6 p Valbara kurser 1 p Individuella valet 300 p Projektarbete Hantverksteknik C Hantverksteknik D Hantverksteknik E Ex på kurser som kan erbjudas Praktisk marknadsföring A Småföretagande A Psykologi A Kurser som ska erbjudas Matematik B Engelska B

Ansökan om att starta Hantverksprogrammet, inriktning frisör vid Tyresö Gymnasium

Ansökan om att starta Hantverksprogrammet, inriktning frisör vid Tyresö Gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2008-09-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (10) Eva Svensson, rektor Tyresö Gymnasium Tel: 08-5782 99 35 Diarienummer 2008 GAN 042 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan

Läs mer

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 Sid 1 Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 ESTETISKA PROGRAMMET LOKAL INRIKTNING: ARTIST Programmål och programstruktur

Läs mer

Komplettering 23 juni 2008 Anmälan av gymnasieutbildning till samverkansavtalet

Komplettering 23 juni 2008 Anmälan av gymnasieutbildning till samverkansavtalet Komplettering 23 juni 2008 Anmälan av gymnasieutbildning till samverkansavtalet 1. Inledning 1.1 Bakgrund Inom sjönäringen är behovet av utbildade motormän för tillfället starkt ökande. Detta har lett

Läs mer

Hantverksprogrammet (HV)

Hantverksprogrammet (HV) 124 gymnasieskola 2011 (HV) Examensmål för hantverksprogrammet Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom floristyrket,

Läs mer

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet (FT) Fordons- och transportprogrammet (FT) Fordons- och transportprogrammet (FT) ska utveckla elevernas kunskaper om tekniken i olika fordon eller förmåga att hantera transporter. Efter examen från programmet

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

vi bygger broar mellan skola och näringsliv

vi bygger broar mellan skola och näringsliv FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM DEN NYA RESTAURANG- SKOLAN ÖPPNAR AUGUSTI 2010 Livsmedelsprogrammet Bageri och konditori Kött och charkuteri vi bygger broar mellan skola och näringsliv Livsmedelsprogrammet

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) Hotell- och turismprogrammet (HT) ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. Efter examen från programmet ska eleverna

Läs mer

Ansökan om att starta ett helt nytt specialutformat program Hotell och turism på Tyresö Gymnasium

Ansökan om att starta ett helt nytt specialutformat program Hotell och turism på Tyresö Gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2008-09-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (9) Eva Svensson, rektor Tyresö Gymnasium Tel: 08-5782 99 35 Diarienummer 2008 GAN 043 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan om

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet (HA)

Handels- och administrationsprogrammet (HA) Handels- och administrationsprogrammet (HA) Handels- och administrationsprogrammet (HA) ska utveckla elevernas kunskaper om handel och administration, där service och kommunikation är centralt. Efter examen

Läs mer

VÄRNHEMSSKOLAN. Hantverksprogrammet Florist Mode & design Hår, makeup och styling Hantverk, konsthantverk och design Frisör

VÄRNHEMSSKOLAN. Hantverksprogrammet Florist Mode & design Hår, makeup och styling Hantverk, konsthantverk och design Frisör VÄRNHEMSSKOLAN Hantverksprogrammet Florist Mode & design Hår, makeup och styling Hantverk, konsthantverk och design Frisör HANTVERKSPROGRAMMET Hantverksprogrammet På hantverksprogrammet hittar du många

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) ska utveckla elevernas kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet Denna information gäller för dig som påbörjat din gymnasieutbildning höstterminen 2010 eller tidigare. implaner för läsåret 2011/2012 är ännu inte färdiga. Eksjö Gymnasium implan för: HP00 implan: 07 Handels-

Läs mer

Handels-och administrationsprogrammet

Handels-och administrationsprogrammet Handels-och administrationsprogrammet Frans Suell och Jörgen kocks gymnasium Handelsgymnasiet Service College Turism och resor Känsla för service HANDELSGYMNASIET Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Barn- och fritidsprogrammet (BF) Barn- och fritidsprogrammet (BF) Barn- och fritidsprogrammet (BF) ska utveckla elevernas kunskaper i pedagogik och deras färdigheter i att utföra arbetsuppgifter som förekommer inom de verksamheter programmet

Läs mer

Kallelse till sammanträde i Utbildningsgruppen

Kallelse till sammanträde i Utbildningsgruppen TackUtbildningsgruppen Göteborg 9 maj 2008 Helene Odenjung (fp), Göteborg, ordförande Marie Lindén (v), Göteborg, vice ordförande Johan Carlsson (s), Göteborg Kristina Tharing (m), Göteborg Peter Ohlsson

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Mål - Naturbruksprogrammet GY-2000 3 årig utbildning

Mål - Naturbruksprogrammet GY-2000 3 årig utbildning Mål - Naturbruksprogrammet GY-2000 3 årig utbildning (hämtat från Skolverkets hemsida) Programmet är inriktat mot djur, växter, natur och miljö. Man lär sig också om turism, miljö- och landskapsvård, bioenergi

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet (HA)

Handels- och administrationsprogrammet (HA) 114 gymnasieskola 2011 (HA) Examensmål för handels- och administrationsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

HANTVERKSKUNSKAP. Ämnets syfte

HANTVERKSKUNSKAP. Ämnets syfte HANTVERKSKUNSKAP Ämnet hantverkskunskap behandlar hantverkets roll i samhället samt det valda hantverksområdet och dess olika yrkens förutsättningar, villkor och yrkesetiska frågor. Det behandlar också

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i byggnation och anläggning vid till exempel nyproduktion, ombyggnad och renovering.

Läs mer

Programmet för hantverk och produktion

Programmet för hantverk och produktion Programmet för hantverk och produktion Programmet för hantverk och produktion är till för dig som vill arbeta med olika hantverk eller med produktion av olika slag. Programmet passar för dig som tycker

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Programmet för administration, handel och varuhantering

Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering är till för dig som vill arbeta inom handel, administration eller kommunikation. Du kan också

Läs mer

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION PROGRAM 2017/ 2018 Känner du till Odenplansgymnasiet sedan tidigare? Skolan grundades 2012 och ligger på Surbrunnsgatan 66 vid Odenplan. Vi är en förhållandevis liten skola med drygt 200 elever, vilket

Läs mer

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program SKOLFS 1999:12 Utkom från trycket den 1 februari 2000 Senaste lydelse av Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Undervisningen i ämnet hantverkskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet hantverkskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Ämnet hantverkskunskap behandlar hantverkets roll i samhället samt det valda hantverksområdet och dess olika yrkens förutsättningar, villkor och yrkesetiska frågor. Det behandlar också hur hantverkaren

Läs mer

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss!

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss! Vi erbjuder följande program Administration, handel och varuhantering Fordonsvård och godshantering Hantverk och produktion snickeri Hotell, restaurang och bageri Individuella program Välkommen till oss!

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasieskola Gymnasiesärskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll VÄLKOMMEN till Gymnasieinformationen 24 november Frejaskolan Julia Kjäll Viktigt att veta 18 nationella program (totalt 60 inriktningar) + Introduktionsprogram (5 program) + Särskilda varianter Ämnen och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:38 Utkom från trycket den 21 februari 2006 utfärdad den 2 februari 2006. Regeringen föreskriver att 2 kap. 1

Läs mer

Regional samverkan Regional styrka

Regional samverkan Regional styrka Regional samverkan Regional styrka GR fakta 13 medlemmar 860 000 innevånare Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Förordning (2997:1349) om försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI)

SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI) SUNDSVALL 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKOLOGISK HUDVÅRD & SPA (HVHUD) FRISÖR (HVFRI) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA

Läs mer

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl En gymnasiesärskola med hög kvalitet 27 september 2012 Peter Gröndahl Syfte med reformen Hög kvalitet Flexibilitet Samverkan Harmonisering Tydlig struktur Bättre förberedelse Gymnasiesärskolans syfte Anpassad

Läs mer

Bygga broar Gymnasiesärskolan och arbetslivet. Bengt Weidow Undervisningsråd

Bygga broar Gymnasiesärskolan och arbetslivet. Bengt Weidow Undervisningsråd Bygga broar 2015 Gymnasiesärskolan och arbetslivet Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Ny gymnasiesärskola 2. Programmål, programfördjupningspaket och apl 3. Samverkan med arbetslivet 4. Skolans

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Programmet för dig som sätter människan i centrum. Fokus i utbildningen ligger på ämnen som handlar om pedagogik, kommunikation mellan människor, ledarskap samt hälsa. Programmet

Läs mer

STOCKHOLM 2018/19 SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) STYLIST (HVSTY) MAKEUP ARTIST, HÅRSTYLIST OCH/ELLER KLÄDSTYLING (HV)

STOCKHOLM 2018/19 SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) STYLIST (HVSTY) MAKEUP ARTIST, HÅRSTYLIST OCH/ELLER KLÄDSTYLING (HV) STOCKHOLM 2018/19 SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) STYLIST (HVSTY) MAKEUP ARTIST, HÅRSTYLIST OCH/ELLER KLÄDSTYLING (HV) HANDEL & SERVICE (HAHAN) SKÖNHET & STILRÅDGIVNING HANDEL & SERVICE (HAHANL) SKÖNHET & STILRÅDGIVNING

Läs mer

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss!

Vi erbjuder följande program. Välkommen till oss! Vi erbjuder följande program Administration, handel och varuhantering Fordonsvård och godshantering Hantverk och produktion snickeri Hotell, restaurang och bageri Individuella program Välkommen till oss!

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

VVS- och fastighetsprogrammet (VF) Examensmål

VVS- och fastighetsprogrammet (VF) Examensmål VVS- och fastighetsprogrammet (VF) VVS- och fastighetsprogrammet (VF) ska utveckla elevernas kunskaper i installation, felsökning, reparation, drift och underhåll samt förvaltning av fastigheter, tekniska

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och

Läs mer

Fordonsprogrammet KATTEGATTGYMNASIET

Fordonsprogrammet KATTEGATTGYMNASIET Fordonsprogrammet KATTEGATTGYMNASIET fordonsprogrammet gör världen snabbare Fordonsprogrammet vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill meka med fordon. Vill du bli yrkesförare eller arbeta

Läs mer

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Är detta vad du söker? Är du intresserad av att få en framtid inom handel av varor och tjänster. Programmet ger dig även grunden för fortsatt lärande

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

Logistik- & Handelsprogrammet

Logistik- & Handelsprogrammet Logistik- & Handelsprogrammet Vill du gå en bred utbildning där du har möjlighet att välja mellan sex olika fördjupningsområden som kan leda till jobb inom transport, lager, logistik, handel eller turism?

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet (HT)

Hotell- och turismprogrammet (HT) 138 gymnasieskola 2011 (HT) Examensmål för hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt

Läs mer

Hantverksprogrammet VIRGINSKA

Hantverksprogrammet VIRGINSKA Hantverksprogrammet VIRGINSKA Vi står för kunskap, kvalitet och visioner För dig som vill ha en utbildning till ett speciellt yrke samtidigt som du läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel

Läs mer

Religionskunskap A Samhällskunskap A. Projektarbete. Måleri och byggplåt Projekt och företagande Rit- och mätteknik. Inriktning Husbyggnad

Religionskunskap A Samhällskunskap A. Projektarbete. Måleri och byggplåt Projekt och företagande Rit- och mätteknik. Inriktning Husbyggnad Byggprogrammet, BP inriktning Husbyggnad Kärnämnen: Engelska A Estetisk verksamhet Idrott och hälsa A Matematik A Naturkunskap A Religionskunskap A Samhällskunskap A Svenska A Svenska B Individuellt val

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

Hotell- och restaurangprogrammet STUREGYMNASIET

Hotell- och restaurangprogrammet STUREGYMNASIET Hotell- och restaurangprogrammet STUREGYMNASIET hotell & restaurangprogrammet feeds people Hotell- och restaurangprogrammet är för dig som vill arbeta på hotell, i restaurangkök, i matsal som kock/kokerska

Läs mer

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS.

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS. FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS. RESTAURANGSKOLAN I MALMÖ RESTAURANG-OCH

Läs mer

Nya utbildningar inom samverkansavtalet

Nya utbildningar inom samverkansavtalet Gymnasieförvaltningen 2009-03-30 Nya utbildningar inom samverkansavtalet Handels- och administrationsprogrammet Omvårdnadsprogrammet Hållbar utveckling på naturvetenskaplig grund (specialutformat) Energiprogrammet

Läs mer

Gymnasiegemensamma ämnen

Gymnasiegemensamma ämnen Gymnasiegemensamma ämnen G y m n a s i e s ko l a 2 0 1 1 Tryck: DanagårdLitho AB Upplaga: 5 000 Form: AB Typoform Foto omslag: nedre raden 2:a från vänster Javier Larrea/AGE/SCANPIX, nedre raden längst

Läs mer

Programmet för hälsa, vård och omsorg

Programmet för hälsa, vård och omsorg Programmet för hälsa, vård och omsorg Programmet för hälsa, vård och omsorg är till för dig som vill arbeta med människor i olika åldrar och situationer. Det kan handla om arbete inom till exempel fritidsverksamhet

Läs mer

Gymnasieinformation 2013

Gymnasieinformation 2013 Gymnasieinformation 2013 SYV-Kalendarium HT-2012 Kommunala gymnasieskolor - presentation i aulan (september) SYV - gymnasieinformation klassvis (september) PRAO vecka 40 Enskilda vägledningssamtal inbokade

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Förslag till specialutformade program och passioner på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007

Förslag till specialutformade program och passioner på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 1 2005-03-03 Sid 1 Förslag till specialutformade program och passioner på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 Utdrag ur informationsbroschyr Angeredsgymnasiet är en annorlunda skola. Vi arbetar

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST

Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST FLORIST Är du estetiskt lagd och vill arbeta praktiskt med skapande och kreativitet? Då är August Kobbs

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 1999:180 Utkom från trycket den 20 april 1999 utfärdad den 31 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Hantverksprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Hantverksprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Hantverksprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet i

Läs mer

Gymnasiesärskolans Estetiska program förbereder för verksamhet, arbete eller fortsatta studier på t.ex.folkhögskola, inom något estetiskt område.

Gymnasiesärskolans Estetiska program förbereder för verksamhet, arbete eller fortsatta studier på t.ex.folkhögskola, inom något estetiskt område. Programpresentation ES - Estetiska programmet 4 år Gymnasiesärskolans Estetiska program förbereder för verksamhet, arbete eller fortsatta studier på t.ex.folkhögskola, inom något estetiskt område. Programmet

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

En utbildning för Dig som är intresserad av. Jakt och Viltvård Jakthundar Jaktturism Handel Företagande. Viltvårdsgymnasiet samarbetar med:

En utbildning för Dig som är intresserad av. Jakt och Viltvård Jakthundar Jaktturism Handel Företagande. Viltvårdsgymnasiet samarbetar med: En utbildning för Dig som är intresserad av Jakt och Viltvård Jakthundar Jaktturism Handel Företagande Viltvårdsgymnasiet samarbetar med: Värmland - Örebro Viltvårdsgymnasiet i Forshaga är en del av ForshagaAkademin

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET 2010/2011

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET 2010/2011 BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Vill du arbeta med barn och ungdomar? Vill du utveckla ditt ledarskap och din sociala kompetens? BF för dig som är intresserad av hur barn, ungdomar och vuxna utvecklas samt

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och en möjlighet

Läs mer

Vi finns i Stenungsund

Vi finns i Stenungsund Florist Estet Design Kreativitet Aktivitet Munkeröds Utbildnings C enter floristutbildning.se estetutbildning.se Vi finns i Stenungsund Munkeröds Utbildningscenter i Stenungsund veckor har du praktik och

Läs mer

Bygg- programmet KATTEGATTGYMNASIET

Bygg- programmet KATTEGATTGYMNASIET Bygg- programmet KATTEGATTGYMNASIET byggprogrammet building the world Bygg din framtid och din personliga utveckling på byggprogrammet. Här får du en bred grundutbildning om byggprocessen med inblick

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Individuellt alternativ Yrkesintroduktion. nativ & Yrkesintroduktion. Introduktionsprog. Fyrisskolan

Individuellt alternativ Yrkesintroduktion. nativ & Yrkesintroduktion. Introduktionsprog. Fyrisskolan nativ & Yrkesintroduktion grammet Individuellt altern Introduktionsprog Individuellt alternativ Yrkesintroduktion på Fyrisskolan 1 Fyrisskolan Fyrisskolan har lång erfarenhet av att arbeta med elever i

Läs mer

EN1201 Engelska A KÄ T K 100. ESV1201 Estetisk verksamhet KÄ T K 45. IDH1201 Idrott och hälsa A KÄ T K 100. MA1201 Matematik A KÄ T K 100

EN1201 Engelska A KÄ T K 100. ESV1201 Estetisk verksamhet KÄ T K 45. IDH1201 Idrott och hälsa A KÄ T K 100. MA1201 Matematik A KÄ T K 100 Tyresö Gymnasium Timplan för: BP00 Timplan: 10 Byggprogrammet Kärnämneskurser EN1201 Engelska A KÄ T K 100 45 ESV1201 Estetisk verksamhet KÄ T K 45 IDH1201 Idrott och hälsa A KÄ T K 100 MA1201 Matematik

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) 216 gymnasieskola 2011 (EK) Examensmål för ekonomiprogrammet Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Information från nämndepolitiker angående mål och ekonomi

Information från nämndepolitiker angående mål och ekonomi Programråd 24/3 Handelsprogrammet Vallentuna gymnasium Protokoll Närvarande VG: Birgitta Törnbladh, Denniz Hedin Salo, Susanne Önnestam, Lena Hirsch Elever: Alex, Christian, William, Nicole Övriga: Jenny

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

Du är varmt välkommen till gymnasiesärskolans olika program. I den här broschyren får du veta vad Kilströmska har att erbjuda.

Du är varmt välkommen till gymnasiesärskolans olika program. I den här broschyren får du veta vad Kilströmska har att erbjuda. Hej, Du är varmt välkommen till gymnasiesärskolans olika program. I den här broschyren får du veta vad Kilströmska har att erbjuda. Vi arbetar i en unik miljö. Kilströmska är en av tre gymnasieskolor på

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

agnesfrids gymnasium

agnesfrids gymnasium agnesfrids gymnasium Läsåret 2010/11 fordonsprogrammet inriktningar: personbilsteknik, Maskin och lastbilsteknik, transport, karosseri 3 Motorer och transporter Här utbildas du i modern teknik för att

Läs mer