Vi möter marknad och framtid!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi möter marknad och framtid!"

Transkript

1 Vi möter marknad och framtid! Gnesta Företagsutveckling. Ett kompetenshöjande projekt i Gnesta kommun.

2 Ett lyckat projekt för att möta marknad och framtid Gnesta kommun har mellan 2012 och 2014 genomfört ett framgångsrikt projekt; Gnesta Företagsutveckling. Det har finansierats av Europeiska Socialfonden med nästan nio miljoner riktade till 137 företag och deras anställda. Deltagarna har erbjudits att växa i sina professionella roller. Målet har varit att öka kompetensen för att möta marknadens och framtidens krav samt att på ett hållbart och framgångsrikt sätt kunna driva företag. De som arbetar med företagsservice bland kommunanställda har också deltagit i projektet. Gnesta kommun har ett rikt och mångfacetterat näringsliv med över verksamma företag. Samverkan mellan företagen och behovet av ökad kompetens låg till grund för ansökan, när arbetet med att starta upp ett brett projekt drogs igång under En stor andel av kommunens företag är små- och soloföretag vilket även har speglat projektets sammansättning. Av alla deltagare är 67 procent solo- och parföretag där en övervägande andel av företagen i projektet drivs av kvinnor. Min syn på mig själv i min professionella roll har utvecklats i positiv riktning. företagare i utvärderingsenkäten Kurser IDÉER INSIKTER INSPIRATION FRAMTIDSTRO SAMVERKAN KUNSKAP Mötesplatser Nätverk Arbetet i projektet har haft fokus på individbaserad kompetensutveckling, med kriterier att skapa lärandemiljöer och bestående förändring. Resultaten har inte låtit vänta på sig. Många deltagare vittnar om att de genomförda aktiviteterna har öppnat upp för fler affärsmöjligheter, som har bidragit till utveckling av både individ och näringsliv. Exempel på framgångar som noterats är nya anställningar, affärer, samarbeten samt tjänster och produkter. Det har också lett till bestående förändringar som nya mötesplatser, utökade resurser och tydligare mål för det fortsatta näringslivsarbetet i kommunen. I den slutliga utvärderingen av projektet anger 81 procent att man anser att kompetensen stärkts och 78 procent att förväntningarna på projektets insatser har uppfyllts. Gnestas näringslivsservice utvecklas. Ett delprojekt har arbetat med insatser för att företagarna ska uppleva en förbättrad service i kontakter med kommunen. Ett arbete med att ständigt förbättra rutiner samt hantering av ärenden inom miljö och byggnad har genomförts. Kompetensutveckling inom service och kommunikation samt dokumentation av hur det fortsatta arbetet ska genomföras ingår också i arbetet. Arbetet fortsätter vidare efter att projektet avslutats. I projektets avslutande utvärdering anger 67 procent att de känner ett stärkt förtroende för Gnesta kommun.

3 Ett fullspäckat program för kompetensutveckling Många har noterat att det är något riktigt bra på gång bland Gnestas företagare! I en egen lokal i Stationshuset mitt i Gnesta har verksamheten varit i full gång, ofta sent in på kvällarna. Arbetet startades med en analys av deltagarnas individuella kompetensutvecklingsbehov och att bryta ner de långsiktiga målen till hanterbara delmål. Det tydligaste behovet bland företagarna var en önskan om att bli bättre i sin roll som företagsledare och att utveckla förmågan att driva en lönsam verksamhet. Fokus i utvecklingsprogrammet blev därför affärsutveckling, försäljning och målarbete. Programmet har bestått av olika aktiviteter för att attrahera så många som möjligt och för att ge så stor effekt som möjligt. Basen i verksamheten har varit kurser som ofta inletts med inspirerande föreläsningar. Kurserna har varit konkreta och praktiska. Inledningsvis startades åtta baskurser upp som genomfördes i klasser under sju tillfällen. Målet var att sätta företagandet på rätt kurs med en tydlig och affärsmässig målsättning. Över hälften av projektets företagare valde att delta och projektet fick en flygande start. Många nya kontakter skapades, vilket fick stor betydelse för projektets framgångar och det fortsatta arbetet. För att stimulera samarbete och ansvar för eget lärande skapades processledda nätverksgrupper. Här har deltagarna själva satt upp mål för arbetet och spännande idéer har utvecklats. Grupperna har verkat inom kultur och kreativa näringar, handel, tillväxt och utvecklad säljkompetens. Olika former av mötesplatser och mingel har också haft stor betydelse för deltagarna. Här har vi även kunnat bjuda in intressenter och företagare utanför projektet, vilket har bidragit till en dynamik som varit mycket betydelsefull. Företagsfrukostar i spännande format som Morgonsoffan, seminarier för politiker och beslutsfattare samt studieresor är några av projektets höjdpunkter. Jag har hittat det jag vill jobba med och känner mig mer trygg i mina beslut. företagare i utvärderingsenkäten Gemensam värdegrund Alla som deltar i projektet ska känna sig sedda och välkomna. Vi arbetar med ett jämställt och tillgängligt förhållningsätt. Respekt för deltagarnas verksamhet och tid. Kvalitet i genomförandet och effektiv hantering av projektets medel. Kalla fakta 880 aktivitetstimmar för 2400 deltagare har genomförts. 4 aktiviteter i snitt per vecka. 92 % av alla företag i projektet har deltagit i någon av alla aktiviteter. 1,7 månads deltagande i effektiv tid projektets flitigaste individuella deltagare. Över 4,5 i snitt av 5 möjliga i kvalitetsomdömen för kurserna.

4 Kurs i målstyrning satte företagen på rätt kurs Projekt Gnesta Företagsutveckling pågick mellan 2012 och företag registrerade sig för att delta. Till den första affärsutvecklande baskursen anmälde sig 82 företag och kursen kom att betyda mycket. För Maria Warensce betydde det ett helt nytt självförtroende. Warensce Städ På Västra Storgatan i Gnesta huserar Warensce Städ. Innanför dörren på kontoret hänger mopparna på tork och dammsugarna står på rad. En vägghängd veckoplanering dominerar rummet, där meddelanden till några av företagets 14 anställda finns. Rummet luktar gott av kaffe och en glad hund kommer genast fram för att hälsa. Här tillbringar också ägaren till företaget, Maria Warensce, mycket av sin tid. Warensce Städ var ett av de företag som klev in i projektet precis innan anmälningstiden gick ut. Idag är Maria oerhört tacksam för det. Att gå Baskursen gav mig en knuff i rätt riktning. Vi har ju växt otroligt de sista åren och vi stod i valet och kvalet hur vi skulle göra med att ta in en till person som hjälp på kontoret. Kursledaren Ola Wallström frågade Vad vill du ha för slags person och tänk efter ordentligt på vilka egenskaper ni söker. Och han hade rätt, vi hittade vår person och allt föll på plats med Kevin, säger Maria. Maria berättar hur den sammanhängande baskursen gav henne verktyg att omvärdera sig själv som företagare och vågade satsa mot nya mål. Karin Klerfelt från Astarcan gav mig mycket, bland annat hur jag värderar mig själv som arbetsgivare. Och vi är inte billigast på marknaden, men vi garanterar ett bra jobb och vi är seriös mot vår personal genom bra löner och extra pension. Jag har stärkts i min roll som personalansvarig och vågar idag ta för mig på ett annat sätt, säger Maria. En annan konkret sak som också har utkristalliserats genom kurserna är de veckoplaneringsanslagstavlor som sitter på väggarna på kontoret. Nu samlar vi all information på tavlorna, istället för att allt fanns i mitt huvud, säger Maria med ett skratt. Nu kan alla vara delaktiga i vad som händer. Baskursen gav mig en knuff i rätt riktning. Maria Warensce Vi har även gjort sånt som vi har tänkt länge på, som vår nya broschyr, berättar Maria. Maria deltar också i nätverksgruppen Gnesta Tillväxt. I gruppen erbjuds företagsledare tillväxtstöd av en processledare och arbetet är ett värdefullt kompetenstillskott för företaget. Det är oerhört givande att kunna lägga fokus på min enskilda inställning till vårt företagande och få användbara verktyg över hur jag kan utvecklas som företagsledare. Projektet har verkligen gett mig ett nytt självförtroende, avslutar Maria.

5 Hos de kreativa företagarna på Lokstallet har projektet genererat både jobb och uppmärksamhet. Inom kort öppnar även en butik i lokalen där design och hantverk ska säljas. Gnesta finns ett gammalt lokstall från början av I talet och innanför dess dörrar vibrerar lokalen av kreativitet och entreprenörskap. Sedan några företagare köpte fastigheten från kommunen 2008 har Lokstallet renoverats och byggts om, försiktigt och i enlighet med de krav som finns utifrån den q-märkning byggnaden har. Här äger och förvaltar företaget Lokstallet Gnesta AB lokalerna, där en av deras uppgifter är att hyra ut lokaler till andra företagare med inriktning på kultur och hantverk. Just nu finns det elva hyresgäster i huset. Tobias Ed är en av delägarna till Lokstallet Gnesta AB, samtidigt som han också själv är verksam som inredningsoch möbelsnickare i företaget Lokstallet Snickeri AB. Snickeriet är beläget på markplan och här färdigställer man just nu skolmöbler i trä. Det var jag och en kollega som letade lokaler för några år sedan. Min kollega bodde just då i Gnesta så en eftermiddag gick vi helt enkelt upp till kommunhuset och fick hjälp med detsamma, berättar Tobias. Lena Orring driver sitt företag Lena Orring Tyg & Trä och är även en av delägarna till Lokstallet Gnesta AB. Genom projektet känner hon att de har fått chansen att förtydliga vad Lokstallet är för slags ställe och företag. Lokstallet är en kreativ och levande miljö, men ett outnyttjat område med stora potentialer. Vi vill gärna möjliggöra för nya och spännande möten, för att fler ska se potentialen med området, så för oss var det väldigt viktigt när vi exempelvis satt i Morgonsoffan och fick presentera oss för andra företagare, berättar Lena. Genom nya möten med andra företagare inom sömnad har Lena även fått in syjobb till sitt företag. Men det var på den sammanhängande baskursen som ett litet frö fick slå rot hos henne. På bottenplan i Lokstallet tänker Lena nu öppna en affär. Genom kursen i målstyrning har jag satt upp konkreta mål som jag har fått verktyg till att genomföra. Nu ska jag starta butiken, något som jag har tänkt på jättelänge och nu är det äntligen på gång, berättar Lena. Frida Chrislan är också snickare och äger tillsammans med bland annat Tobias Ed snickeriföretaget. Hon har varit med från början i Lokstallet AB som en av delägarna. Frida gick också baskursen, när den repriserades under våren För mig har projektet betytt ett fokus och ett tydliggörande över vart jag ska med mitt företag. Ola Wallström var också inspirerande om ändå satans jobbig, säger Frida med ett skratt. Vilka diskussioner, jag hade med den mannen! Men han hade ju rätt! Så nu gör jag mycket av det vi pratade om. Och nu vet jag också vart jag kan vända mig, jag har hittat ett lokalt nätverk. Sett hur många olika företagare det finns här, berättar Frida. Jag tror också att projektet kom rätt i tiden, i alla fall för mig. Här fanns det jag behövde just nu, säger Tobias. För mig har projektet betytt ett fokus och ett tydliggörande över vart jag ska med mitt företag. Frida Chrislan Lokstallet Tobias Ed, Lena Orring och Frida Chrislan

6 Axali Montage Ola hjälpte mig att bli säkrare i mina beslut, att sätta konkreta mål och att våga! Torbjörn Lindberg Kurt och Torbjörn Lindberg För det relativt nystartade företaget Axali Montage AB blev mötet med kursledarna i baskursen väldigt lyckosamt. Bara det senaste året har tre nya personer anställts och omsättningen närmare fördubblats. Nu väntar ett generationsskifte och ett draknäste. På höjden med utsikt över sjön Runnviken ligger Håcknesta Frälsegård. Här har Gnestaföretaget Axali Montage AB byggt reningsverk och snickrat hagar i över ett års tid. Företaget startade för lite mer än två år sedan av far och son Lindberg, Kurt och Torbjörn. Avlopp, bygg och maskin är deras huvudsakliga sysslor. I huvudsak bygger vi avlopp men det dyker hela tiden upp nytt arbete. Och jag tror också att en av våra framgångsfaktorer är just mun-mot-mun-metoden. Människor gillar det vi gör och säger det vidare, säger Kurt. För mycket arbete har det blivit. Bara under det senaste året fördubblades omsättningen och tre nya personer har anställts i företaget. Det är mycket tack vare mötet med Ola Wallström och Karin Klerfelt som gjorde att vi vågade satsa, tre nya anställda, ja, det är mycket tack vare Ola, han är en riktig stjärna, säger Kurt. Tobbe fyller i. Ola hjälpte mig att bli säkrare i mina beslut, att sätta konkreta mål och att våga. Och nu vill jag fortsätta arbeta för att bibehålla vårt framgångsrika koncept och hålla företaget levande. Tobbe är också den som så småningom ska ta över företaget, då Kurt planerar att trappa ner de närmaste åren. Tobbe deltar i nätverksgruppen, Gnesta Tillväxt, där han träffar Jan Furuvald på Facesso AB under regelbundna träffar. Tillväxtgruppen ger mig nya tankar på hur vi ska fortsätta och hur jag kan arbeta med de mål som vi har satt upp. Och jag brinner för allt, hela verksamheten. Farsan ska ju trappa av och nu vill jag kliva upp. Det gäller att köra på, men framförallt att få en stadig ström av kunder, och att fortsätta göra ett bra jobb, säger Torbjörn. Kurt fyller i. Ja, jag tycker att Tobbe har blivit säkrare på vad han vill med företaget och tar för sig mer i besluten. Han har skrivit nya mål för företaget och är klart mer drivande nu. Båda nämner också att de genom projektet har fått en större inblick i företagandet i regionen. De pratar glatt om att det verkligen händer saker i näringslivet och att det är drag i Gnesta. För Tobbe väntar nu att fortsätta det avslutande arbetet i Gnesta Tillväxt. En sak kvar att göra är att köra ett draknäste med en av sina utvecklingsidéer. Ja, det ser jag mycket fram emot att göra. Får se vad de säger, om man har något att komma med. Fast det vet jag ju egentligen nu, att jag har alltså, avslutar Tobbe med ett litet leende. Uppskattad kurs i målstyrning En kurs i att sätta, bryta ner och uppnå mål har haft avgörande betydelse för många deltagare i projektet. Kursen ingick i baskursen och gav så gott som full pott i utvärderingarna. Ola Wallström från Mera Mål AB är en av Sveriges främsta experter på mål. Han lärde ut vad mål är och hur man skapar och når dem för att bygga framgångsrika företag.

7 En viktig utvecklingsprocess för ortens företagare Redan efter den första utvärderingen, som gjordes i halvtid, kunde mycket goda effekter uppvisas. Hög kvalitet och högt tempo gjorde att projektet märktes och att många ville delta. Företagarna sade att de kände en positiv anda, att de lärt känna andra företagare och att Gnestas näringsliv mobiliserats. Majoriteten ansåg att de kunnat omsätta sin nyvunna kunskap praktiskt redan när de gått baskursen. Det var en rivstart för projektarbetet som sporrade till fortsatta framgångar. Vårt mål har hela tiden varit att erbjuda hög kvalitet, men också att attrahera så många som möjligt av deltagarna till våra aktiviteter. Det är en utmaning, för vi har en sådan bred grupp av företagare, både bransch- och storleksmässigt. Men det har varit en viktig utgångspunkt att hitta något för alla, säger Margret Olsson, projektledare. När projektet är genomfört är bilden fortfarande väldigt positiv. Den avslutande utvärderingen visar att de deltagande företagarna stärkt sin professionella yrkesroll. Jag har blivit säkrare i min roll och att ta betalt. Omsättningen har i dagsläget ökat med cirka 30 %. företagare i utvärderingsenkäten En stor del av företagsledarna, 83 procent, anger att de fått inspiration att utveckla sitt företag vidare. Hela 71 procent har på något sätt utökat sitt affärsnätverk. En tredjedel anger att de har anställt under projekttiden eller kommer att anställa fler inom en period på sex månader. Kunskap om hur man sätter och uppnår mål, beskrivs som omvälvande för många. Ett program baserat på teoretisk utbildning, i kombination med praktik, är också en framgångsfaktor som nämns. Kursprogrammets intensiva utformning har ställt höga krav på deltagarnas medverkan. Det har ibland varit svårt att hinna delta och smälta all ny kunskap som erbjudits. En längre tidsperiod för genomförandefasen är ett önskemål för framtida projekt. Har redan fått nytta av dem Inom 6 månader Ja, men efter 6 månader 1 år Nej, inte alls Ingen uppfattning Målet var att växa både ekonomiskt och med personal. Båda målen uppfylls med råge. företagare i utvärderingsenkäten Jag kommer att använda kunskaper från projektet i utvecklingen av mitt företag. Stämmer helt Stämmer ganska bra Stämmer dåligt Stämmer inte alls Ingen uppfattning Jag har fått inspiration att utveckla mitt företag. Jag har fått verktyg, material & metoder till nytta för mig och företaget. Jag har stärkts i min professionella yrkesroll. Jag har en stärkt kompetens som kommer att göra skillnad för företagets framtida utveckling. Jag har fått en stärkt förmåga att göra lönsamma affärer. Mitt företag har bättre förutsättningar att växa. Källa: Utvärdering av Projekt Gnesta Företagsutveckling, genomförd i november/december 2013 av Inno Group.

8 Ensam är inte stark nya nätverk aktiverades via projektet! En av projektets framgångsfaktorer är nätverksgrupperna. För soloföretagaren Charlotte Sunvisson innebar det en nytändning att träffa andra företagare. Synia Den nya gemenskapen bland oss företagare är verkligen fantastisk! Charlotte Sunvisson Det bästa jag tar med mig från projektet är att sätta mål och att vara mer fokuserad. Nu gör jag listor kvällen innan, över saker som jag ska göra dagen efter och det som står på listan gör jag först och främst, berättar Charlotte. Ett av projektets uppdrag var att se till att fler företag samverkade, och olika nätverksgrupper under namnet Go Gnesta drogs igång, där företagaren själv tog ansvar för sitt eget lärande. Projektet bidrog med processledare och kompetensutveckling. Charlotte var en av deltagarna från nätverksgruppen Go Gnesta Handel, som tillsammans med representanter från Gnesta kommun, åkte på en studieresa till London i november Där besökte gruppen flera handlare och ansvariga i områden som bland annat South Bank, Shoreditch och Notting Hill. Studieresan var helt fantastiskt inspirerande, dels för att vi träffade andra handlare, som även om de arbetade i en miljonstad som London, hade samma problem som oss. Och att kunna diskutera centrumutvecklingen i Gnesta med kommunrepresentanter som jag vanligtvis inte träffar och att göra det på en sådan inspirerande plats. Nu har vi handlare tydligare mål med julskyltningar och andra konkreta idéer. Ja, resan var otroligt givande, jag tog med mig massor, berättar Charlotte. Så för mig har nätverksgruppen betytt otroligt mycket. Det är väldigt viktigt och givande att möta andra företagare, som jag kan inspireras av och få godbitar ifrån, och många har varit så öppna! Den nya gemenskapen bland oss företagare i Gnesta kommun är verkligen fantastisk, berättar Charlotte. Butiken, Synia, har funnits på sin plats vid Strömmentorget i mer än två år och drivs av optikern, Charlotte Sunvisson. När Charlotte fick höra talas om projektet genom Gnesta kommuns informations och näringslivschef Anna Sandklef anmälde hon sig direkt. Under hösten 2012 gick hon den första sammanhållande affärsutvecklande kursen på sju tillfällen. Baskursen blev en viktig genomgång över att jag gör rätt med företaget. Och mötet med kursledaren Ola Wallström gav mig flera tankeställare och ledde till förändringar i mitt arbete, berättar hon. En kursledare sa också Ingen annan kan ditt företag som du själv, och det tog jag verkligen till mig, berättar hon. Det sprudlar om Charlotte när hon pratar om sitt arbete och det är tydligt att det finns ett nytt fokus för att verkligen genomföra det som hon vill. Vikten av samverkan Det är viktigt att ha arbetskamrater även när man driver företag! Möjligheten att knyta nya kontakter är en av de fördelar med projektet, som många tar upp. Flera konkreta affärssamarbeten var en av målsättningarna i projektet, vilket också uppfylldes snabbt. Många började samverka redan under baskurserna, där kompletterande tjänster och nya erbjudanden togs fram i nya format. Även ur ett socialt perspektiv beskrivs fördelar. Det gäller framför allt soloföretagare som till exempel behöver bolla idéer och beslut i det dagliga arbetet.

9 För mig som går in på en helt ny väg, har projektet varit en helt fantastisk resa! Lena Gawell Rocklösa gård För företagaren Lena Gawell har arbetet i nätverksgruppen varit nytt och utmanande. Men det har också gett fina resultat. Hösten 2013 fick hon pris för sina matvandringar. Med en vidunderligt vacker utsikt över Övre Gällringen ligger Rocklösa Gård. Här betar hästar lugnt bland ekhagar och luften är kristallklar. Gården drivs av entreprenören Lena Gawell, som är utbildad inom ekoturism och naturturism. Under 17 år har jag arrangerat ridläger, men jag var väldigt trött på det tidskrävande och tunga arbetet. Jag bestämde mig för att kliva på projektet och kanske få ny inspiration. Och så kommer kursledaren Ola Wallström under baskursen hösten Han rörde helt om i grytan, tvingade mig att tänka större och satte fart på mina tankar, berättar Lena. På ett möte med Destinationsutveckling i Sörmland hör hon sig själv säga, på frågan om vad hon gör. Jag ska börja med matvandringar! Det kom från hjärtat, säger Lena med ett skratt. Och det var precis som Ola sa, det man gör måste komma från hjärtat. Och det gjorde det, det kändes så rätt! Och att Lena satt på en klockren idé visade sitt tydliga spår. Första året var redan en succé med många bokningar och säsongen kulminerades med att Lena fick ta emot utmärkelsen Årets goda värdskap i Sörmland 2013 av Sörmlands Turismutveckling AB. Att få utmärkelsen är underbart! Vilket betyg på att jag är på rätt väg! Och kursledaren i nätverksgruppen Säljstugan sa till mig att smida medan järnet är varmt, så jag kom på idén att samarbeta med ett slott och nästa säsong inleder jag ett samarbete med Stallarhollmens slott, säger Lena. Projektets tempo har varit intensivt med många olika delar att välja mellan och Lena nämner hur mycket hon har utvecklats genom projektet. Men också vad hon har saknat. Det negativa har varit det enorma tempot, vilket har gjort att det ibland inte har funnits tid till att förankra det vi har lärt oss på kurserna innan nästa kurs att dragit igång. Jag förstår ju att det handlar om tidsaspekten, men jag önskar verkligen att projektet hade varit längre. Då hade jag hunnit göra de förändringar som jag ville i mitt företag, för att sedan kunna fortsätta med nästa kurs. Hon nämner hur viktigt arbetet i nätverksgrupperna har varit. Här finns möjligheten att själv ta ansvar över sitt eget lärande och sin utveckling. För mig är till exempel säljarbetet helt nytt, jag har aldrig arbetat på det sättet och jag har inte riktigt behövt det heller, men nu, nu måste jag tänka om och tänka nytt. Men kursledaren i nätverksgruppen har gett mig massor av värdefulla och konkreta tips på hur jag kan göra. Och jag tycker att det har varit det bästa med projektet, att även om jag inte har behövt kunskaperna direkt i min verksamhet så finns de där, Jag kan ta upp dem när det behövs. Kurserna är otroligt allmänbildande. Och för mig som går in på en helt ny väg, har projektet varit en helt fantastisk resa, avslutar Lena.

10 Rekal Christine Eliasson och Tomas brucefors Christine Eliasson och Tomas brucefors Jag är riktigt imponerad över den höga kvalitén som har varit på kurserna och kursledarna. Tomas Brucefors Små och stora företag har nyttjat projektet. Med sina 70 anställda är Rekal Svenska AB Gnestas största företag och en viktig faktor för ortens framtida utveckling. Av företagets cirka 70 anställda arbetar närmare 30 i Gnesta. Här finns huvudkontoret och här sker också den största produktionen av deras produkter. Under projekttiden har personal från Rekal nyttjat flera kurser. Tomas Brucefors, Verkställande Direktör på Rekal, har också gått flera kurser. Jag är riktigt imponerad över den höga kvalitén som har varit på kurserna och kursledarna. Och all utbildning är otroligt givande för ett företag och det som för företaget framåt, så det har varit riktigt lyxigt att haft detta på hemmaplan, berättar Tomas Brucefors. Och Rekal växer. Just nu tittar de på att hitta nya marknader inom hotell och restaurang samt inom landstinget. Tomas Brucefors deltar också i Gnesta Tillväxtgruppen och arbetar målinriktat med företagets tillväxt. Nu vill vi lägga in en ny växel, samtidigt som det är otroligt viktigt för oss att det känns rätt med de nya samarbetspartners vi vill samarbeta med. Vi vill hitta pålitliga personer och där vi ser möjlighet till en trygg utveckling, berättar Tomas. På Rekal arbetar också Christine Eliasson. Hon tar hand om företagets miljö- och kvalitetscertifieringar enligt IS och Genom sitt deltagande i Gnesta Företagsutvecklings projektgrupp blev hon också inbjuden att delta i den transnationella resan till Cornwall, England som gjordes i september Resans syfte var främst att studera och utbyta erfarenheter kring småföretagares framgångsfaktorer i ett område med liknande förutsättningar som Gnesta kommun. Jag tycker att det var intressant att möta andra företagare, både de utländska men också de andra resande företagarna från Gnesta. Man ser tydligt hur viktigt nätverkandet är och här fanns möjlighet att träffa nyckelpersoner inom kommunen och näringslivet i Gnesta, det blev bra och viktiga möten. Christine har också deltagit i flera kurser under projekttiden och ser stora fördelar med kompetensutveckling. All utbildning är utvecklande och betyder mycket för ett företags resultat. Jag har själv gått flera kurser som har varit betydelsefulla för min utveckling här på Rekal. Det negativa jag ser med ett sådant här stort projekt med så många företag är bredden på kompetensnivån bland deltagarna. Här fanns både erfarna och oerfarna företagare, vilket gjorde ibland att vi inte hade samma förutsättningar att få ta del av kursledarnas kompetens. Jag tror att det positiva med projektet är att förut har företagen arbetat i små egna bubblor och nu har vi mötts! Och jag tror också att många företagare lätt har skyllt på att kommunen inte förbättrar saker och ting, men projektet har ju verkligen visat att så är inte fallet. Det är härligt att slå hål på gamla inställningar, tycker jag.

11 Höjdpunkter & konkreta resultat Morgonsoffan en ny mötesplats för Gnestas företagare Att skapa bra mötesplatser för företagare var ett av projektets viktigaste mål. Morgonsoffan är ett lyckat exempel. Julia & Co leder företagsfrukosten på ett underhållande sätt, med spännande och intressanta gäster i soffan. Efter projektets slut fortsätter morgonsofforna, förhoppningsvis i samarbete med grannkommunerna för att förstärka nätverkandet ytterligare. Möjligheternas perspektiv Seminariet om jämställdhet, tillgänglighet och mångfald var en av projektets höjdpunkter. Här gavs nya perspektiv och insikter på att det lönar sig att arbeta med frågorna. Spännande och konkreta föreläsningar av författaren Jonas Hassen Khemiri, HR-kursutbildaren Malin Ung, genusfotografen Tomas Gunnarsson och Sveriges förste sjukgymnast med en CP-skada Håkan Svensson. Ny tjänst genom projektet Som ett konkret resultat av projektets arbete har informationsoch näringslivsenheten i Gnesta kommun utökats. Kajsa Kromnér, tidigare utbildningscoach i projektet, fortsätter som ny informationsoch näringslivsassistent. Resor gör nytta och skapar nytt Projektets studieresor och transnationella utbyten är höjdpunkter som levererat resultat. En delegation besökte under några dagar Cornwall i England, för att studera företagande inom besöksnäringen liknande det i Gnesta kommun. Senare besökte en grupp inom Gnestas handel London för att studera intressanta exempel och få idéer att ta med hem. En annan höjdpunkt var den Morgonsoffa som projektet arrangerade i Almedalen, där några av Gnestas företagare deltog. Aktiviteterna har lett fram till flera konkreta beslut och resultat att arbeta vidare med. Bland annat genomfördes ett gemensamt arbete för att försköna Gnestas centrum. En grundläggande diskussion för kommunens arbete med turism och besöksnäring startades också upp. Kosläppet ett kulturevenemang i Gnestaland Nätverksgrupperna har skapat nya kreativa affärsmässiga idéer. Ett går i kossans tecken och syftar till att utveckla besöksnäringen och kulturen i Gnesta. En grupp entusiaster hängde tidigt på möjligheten att jobba med kreativa näringar med hjälp av projektets satsning Go Gnesta! I maj kan resultatet beskådas då det första Kosläppet arrangeras. Det är ett upplevelseevenemang i kossans tecken för alla som vill hälsa våren välkommen i det sörmländska hjärtat Gnestaland. Läs mer på Sporrade att jobba vidare Jag känner mig stolt över det framgångsrika arbete kommun och näringsliv uträttat tillsammans i projektet. Det har varit en fantastisk möjlighet för kommunen att få driva Gnesta Företagsutveckling. Nu jobbar vi vidare för att stärka näringslivets utveckling, säger Anna Sandklef, projektägare och näringslivschef i Gnesta kommun. Ett näringslivsprogram har tagit form under projekttiden där projektets resultat och erfarenheter spelat roll för utformningen. Arbetet fortsätter med att konkretisera innehållet i det. Att fortsätta och utveckla mötesplatser för näringslivet, där Morgonsoffan är ett bra exempel, är prioriterat. Precis som att jobba vidare med kommunens näringslivsservice. Vi hoppas också att vi får möjlighet att både delta i och driva nya projekt som utvecklar både företagare, anställda och näringsliv vidare, avslutar hon. Anna Sandklef Projektägare anna.sandklef@gnesta.se // Gnesta kommun Grafisk design Katarina Viberg FOTO Robert Paraniak och Kajsa Kromnér ILLUSTRATION Marianne Lundgren PAPPER MultiDesign Original White 170 g TRYCK Digaloo

12 Europeiska Socialfonden (ESF) stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap. Fonden är lika gammal som EU och instiftades Gnesta Företagsutveckling var ett kompetenshöjande projekt för 137 företagare och dess anställda. De erbjöds att växa i sina professionella roller för att framgångsrikt kunna driva företag. I projektet vidareutvecklades även den kommunala företagservicen för att stärka näringslivsklimatet i kommunen. Projektet finansierades av Europeiska Socialfonden. Projektet ägdes och drevs av Gnesta kommun.

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

Acceleration i företagen på Leia Accelerator

Acceleration i företagen på Leia Accelerator Acceleration i företagen på Leia Accelerator Baserat på enkäter genomförda bland de företag som hyr kontor på Leia Accelerator Sammanställningen är gjord av av Malin Lindberg, Luleå tekniska universitet

Läs mer

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för?

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Kerstin Sahlin Sahlins Struts 2010/2011 Omsättning: +50 % Besökare: +40 % Med inspiration från Kurbits införde vi dagliga guidade

Läs mer

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll?

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll? det har gett mig mer kunskap och självkänsla för det jag arbetar med. det har kännts väldigt skönt att fått gått utbildningar som passat in i verksamheten,som man annars inte hade fått gått.. Ökade kunskaper

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Kronoberg nov 2013 maj 2014 Camilla Bengtsson Utveckling och projektledning inom samhälle och kultur. t 0705 712 533 m camilla@camillabengtsson.se w www.camillabengtsson.se

Läs mer

Sammanfattning från Gnesta Företagsutvecklings informationsmöte

Sammanfattning från Gnesta Företagsutvecklings informationsmöte Sammanfattning från Gnesta Företagsutvecklings informationsmöte 2012-05-22 Projektstatus Nuläge och behovsinventering Genomförandefas from 16 juli Projektramar och organisation Projektkickoff den 4 september

Läs mer

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Projektet har bl.a. bidragit till att en vacker lekstuga blivit verklighet på Laxön. Projektägare: Destination Älvkarleby, ideell förening Projektledare: Sanna

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare.

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare. Måndagen den 3/9 2012 samlades en stolt skara kursdeltagare och coacher från ledarskapsprogrammet Diplomerad BLI-ledare. De har under det senaste året kommit till våra seminarier en halvdag varje månad

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande Slutrapport Projekt Företagsamma kvinnor i Karlskrona - en del i programmet Att främja kvinnors företagande Under åren 2007 2009 har Tillväxtverket samordnat och genomfört ett nationellt program vars syfte

Läs mer

Referenser Cesilia Ekroth, Idéer & Co AB/ IdéLagret

Referenser Cesilia Ekroth, Idéer & Co AB/ IdéLagret Referenser Cesilia Ekroth, Idéer & Co AB/ IdéLagret Cesilia Ekroth skapade ett helt nytt kreativt engagemang på Kalmarsund Promotions affärsresa Promotiontåget. En årlig återkommande regional affärsresa

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

besöksnäring i utveckling

besöksnäring i utveckling besöksnäring i utveckling Ett ett projekt i utveckling För att utveckla besöksnäringen och stärka samarbetet behövs inspiration, kunskap och tillfällen till möten mellan branschkollegor. Projektet Besöksnäring

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Utveckling och omställning. Ett kompetensprojekt för detaljhandeln i Västerås

Utveckling och omställning. Ett kompetensprojekt för detaljhandeln i Västerås Utveckling och omställning Ett kompetensprojekt för detaljhandeln i Västerås 1 Innehållsförteckning Förord Bakgrund Projektets syfte Projektets deltagare Projektets upplägg Projektets mål Resultat Enkätundersökningar

Läs mer

Slutrapport Herbert Felix Växthus

Slutrapport Herbert Felix Växthus Slutrapport Herbert Felix Växthus Slutrapport Herbert Felix Växthus Herbert Felixinstitutet startade den 1 juli 29 projektet Herbert Felix växthus. Projektet byggde på att etablera ett växthus innehållande

Läs mer

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas.

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas. Dags att nätverka Svensk Byggtjänst har tagit fram ett program med nätverksträffar med syfte att hjälpa unga (under 30 år) talanger till en bra start i yrkeslivet. Idén är att erbjuda den senaste kunskapen

Läs mer

Djursjukvården en bransch i utveckling

Djursjukvården en bransch i utveckling Djursjukvården en bransch i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 september TALARE SLA Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Katarina Novák Regiondjursjukhuset Strömsholm Anders Thunberg

Läs mer

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare 1 Hur kan man i Surahammar på bästa sätt ta hand om resultatet av Projekt

Läs mer

Förstudie Norabygden

Förstudie Norabygden Förstudie Norabygden Ingbo källor är en av sevärdheterna i Tärnsjöbygden. Projektägare: Nya Tärnsjöbygdens framtid, ideell förening Projektledare Per Anders Eriksson Kommun: Heby Dnr: 46 Jnr: 2009 6557

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper REFLEKTIONER / TANKAR Jag gick in helt utan förutsättningar och har varit med om MÅNGA utbildningar av den här typen. Kort och norrländskt

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Bärkraft Journalnummer: 2008-4809 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer MUC 25 MiLprogrammet för nya chefer 2011 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder du dig

Läs mer

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Skåne nov 2013 maj 2014 Camilla Bengtsson Utveckling och projektledning inom samhälle och kultur. t 0705 712 533 m camilla@camillabengtsson.se w www.camillabengtsson.se

Läs mer

Kommunikation för bättre ledarskap

Kommunikation för bättre ledarskap Kommunikation för bättre ledarskap Lönsamma och livskraftiga företag med medarbetare som jobbar mot gemensamma mål och som mår bra skapas av medvetna, lyhörda och tydliga chefer. För att nå dit är det

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Anmälan t o m 31 oktober 2013 - är uppföljaren till det mycket uppskattade

Läs mer

- Hur kan man som företagare tjäna mer på det man brinner för?

- Hur kan man som företagare tjäna mer på det man brinner för? - Hur kan man som företagare tjäna mer på det man brinner för? Med inspiration från Kurbits införde vi dagliga guidade turer. Och det blev succé! Vi har även jobbat med tydligare skyltning, vilket också

Läs mer

Med många järn i elden

Med många järn i elden Med många järn i elden - Therese Albrechtson är en framgångssaga Trots att superentreprenören Therese Albrechtson bara är 24 år gammal har hon hunnit med en lång och framgångsrik entreprenörskapskarriär.

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Tillväxt Trosa. Kompetensutveckling för småföretag i samverkan

Tillväxt Trosa. Kompetensutveckling för småföretag i samverkan Tillväxt Trosa Kompetensutveckling för småföretag i samverkan Resultat Projekt Tillväxt Trosa har genomförts för att ge småföretagare och deras personal tillgång till högkvalitativ kompetensutveckling.

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Minnesanteckningar 2013-08-27. Gnesta näringslivsprogram

Minnesanteckningar 2013-08-27. Gnesta näringslivsprogram Inbjudna deltagare Bo Gustavsson, representant Företagarna Birger Malmström, representant Företagarna Anne Wallén, representant näringslivsrådet Andreas Brucefors, representant näringslivsrådet Ebba von

Läs mer

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet Ordförande har ordet På FC Rosengård försöker vi utnyttja den positiva kraft som fotboll utgör. Med hjälp av idrotten arbetar vi förebyggande för att undvika att personer hamnar i utanförskap. Vi försöker

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

PERSONAL. Kan, vill och vågar. Tema: En andra chans? Få delar ägarskap och vinst trots förtjänster

PERSONAL. Kan, vill och vågar. Tema: En andra chans? Få delar ägarskap och vinst trots förtjänster PERSONAL FACKTIDNINGEN FÖR PERSONALANSVARIGA #5 2012 & L E D A R S K A P Kan, vill och vågar Jernhusen tror att människor med god självinsikt driver företag framåt. Ulrika Frisk och Angela Rossi hjälper

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är Affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År

God Jul och Gott Nytt År Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 52 Januari 2009 Vecka 3 2008 var återigen ett rekordår! Kostnadsfria seminarier Kurser Minikurser Solskenshistoria Starten av företaget

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Animation med äldre Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Stanislaw Przybylski, projektledare Projektägare: Folkhälsosektionen, Landstinget i Jönköpings län Paula Bergman, Eva Timén Innehållsförteckning

Läs mer

Företagsledarutbildningen

Företagsledarutbildningen Företagsledarutbildningen En utbildning som gör skillnad! Företagsledarutbildningen Det har blivit dags för tredje omgången av den populära Företagsledarutbildningen som vi har tagit fram tillsammans med

Läs mer

Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag.

Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag. Vad är Kurbits? Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag. Är utvecklat av besöksnäringen för besöksnäringen.

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 V Ä L K O M M E N T I L L

A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 V Ä L K O M M E N T I L L V Ä L K O M M E N T I L L A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 U N I V E R S I T E T S A U L A N U P P S A L A U N I V E R S I T E T 2 8 N O V E M B E R

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Vi är industrimännen som blivit företagsmäklare för att vi kan hjälpa dig att få ett bättre utgångsläge vid

Vi är industrimännen som blivit företagsmäklare för att vi kan hjälpa dig att få ett bättre utgångsläge vid Vi är inte som andra företagsmäklare. Vi är företagsmäklarna som lever i tillverkningsindustrin. Det ger dig avgörande fördelar. Vi är industrimännen som blivit företagsmäklare för att vi kan hjälpa dig

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING BUSINESS TALK - TURNÉN 2012 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Business Talk Turnén (Arvika, Filipstad, Forshaga, Hagfors, Kristinehamn)

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Hur omsätter vi dessa i verksamheten och i det praktiska arbetet med brukarna?

Hur omsätter vi dessa i verksamheten och i det praktiska arbetet med brukarna? Vi blir mer säkare och tryggare i arbetet som visar sig gentemot brukarna. Blandningen någorlunda Vi pratar och diskuterar kring den nyunna kunskapen Föreläsningar, semenarium. Att vi är öppna för nya

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Statistik Utvärdering Workshop, Puzzelprojektet 6/11 på Brigaden i Linköping

Statistik Utvärdering Workshop, Puzzelprojektet 6/11 på Brigaden i Linköping Fråga Respondenter Antal svar Fördelning % 1) Hur upplevde DU dagen i helhet? 38 38. 3 5 5 13,2 4 16 16 42,1 5 17 17 44,7 2a) Hur upplevde du inledning framförd av Jan Cederborg och Ann-Margret Månsson

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Besöksnäring i utveckling (2)

Besöksnäring i utveckling (2) Besöksnäring i utveckling (2) Kompetensutveckling och kreativa möten i en växande bransch Besöksnäring i utveckling är ett kompetensutvecklingsprojekt riktat till företag och anställda inom besöksnäringen

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Utvecklat företagande i travbranschen

Utvecklat företagande i travbranschen Utvecklat företagande i travbranschen Projektrapport 071129 Projektledare: Projektägare: Referensgrupp: Mats Norberg, LRF Konsult AB Johan Abenius, STC Carina Dahling, Skråmsta stuteri Jörgen Westholm,

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Kreativa kvinnor om affärsutveckling bland företagarkvinnor (i Finland) på gräsrotsnivå

Kreativa kvinnor om affärsutveckling bland företagarkvinnor (i Finland) på gräsrotsnivå Kreativa kvinnor om affärsutveckling bland företagarkvinnor (i Finland) på gräsrotsnivå Kvinnors entreprenörskap jämställdhet som medel för hållbar tillväxt Attraktionskraft Norden 15.10.2013 5,4 miljoner

Läs mer

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige!

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Foto: Felicia Oreholm Det behövs nya livskraftiga företag! Jobs and Society NyföretagarCentrum hjälper dem som vill starta eget företag med kostnadsfri rådgivning

Läs mer

Vi skapar tillväxt i Västsverige HALLAND

Vi skapar tillväxt i Västsverige HALLAND Vi skapar tillväxt i Västsverige VÄ S T SV E R I G E HALLAND Connect skapar tillväxt Detta hände mellan 2010 och 2013: 429företag eller företag under bildande har tagit del av en kompetenspanel. Våra två

Läs mer

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

Nya designprodukter från sörmländska innovatörer

Nya designprodukter från sörmländska innovatörer Nya designprodukter från sörmländska innovatörer Möt Sörmex på Formex I Sörmex monter på Formex 2015 deltar vinnarna i det senaste årets idétävling. De produkter som presenteras har alla tagit sig igenom

Läs mer

Dubbelt Upp! Slutrapport 2014-11-31. Dubbelt Upp! Kontaktperson: Camilla Saarinen E-post: camilla@quentia.se

Dubbelt Upp! Slutrapport 2014-11-31. Dubbelt Upp! Kontaktperson: Camilla Saarinen E-post: camilla@quentia.se Slutrapport 2014-11-31 Antal deltagare under hela projektet: 24 Antal deltagare under 35 år: 2 Antal deltagare med utländsk härkomst: 0 Antal nystartade företag inom projekttiden: 2 Syfte Syftet med projektet

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se Venture Cup Det börjar alltid med en idé! Venture Cup är Sveriges ledande tävling för dig som vill utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Vi tar dig som tävlande

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott.

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. 1(5) Absolut! Som vanligt översteg den mina förväntningar. Absolut Ja, till 100 %. JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. Fantastiskt att

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Affärsutvecklingsinsatser inom Gröna näringar. Vilja Lysa t o m augusti 2014

Affärsutvecklingsinsatser inom Gröna näringar. Vilja Lysa t o m augusti 2014 Affärsutvecklingsinsatser inom Gröna näringar Vilja Lysa t o m augusti 2014 Proce nt Ant al Annons, artikel i tidning eller inslag i radio eller TV 4,2% 3 Information från Tillväxtverket 5,6% 4 Information

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Dokumentation från Arbetsmarknadsnämndens möte 15 augusti 2005. Gruppens förväntningar på dagen 15/8

Dokumentation från Arbetsmarknadsnämndens möte 15 augusti 2005. Gruppens förväntningar på dagen 15/8 Dokumentation från Arbetsmarknadsnämndens möte 15 augusti 2005 Gruppens förväntningar på dagen 15/8 - sätta ner foten - kunna få med dem det handlar om - se en framtid för handeln i Eslöv, attraktivt och

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Allt hänger ihop på Gärde Wesslau Advokatbyrå

Allt hänger ihop på Gärde Wesslau Advokatbyrå Allt hänger ihop på Gärde Wesslau Advokatbyrå Möt Ekocentrums kunder Allt hänger ihop på Gärde Wesslau Advokatbyrå En regnig eftermiddag i mitten november kliver jag in på det sobra kontoret vid Kungstorget

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

en liten bok om en stor vision

en liten bok om en stor vision en liten bok om en stor vision En man kom på besök till ett stenbrott. Där såg han först en man som frenetiskt svärande och uppenbarligen mycket missnöjt hackade i stenen. Besökaren gick fram och frågade

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer