Mitt i ett äventyr. Flest soltimmar ger mer energi. Körsång är rena friskvården. Internationella framgångar Världsarvet blir lönsamt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mitt i ett äventyr. Flest soltimmar ger mer energi. Körsång är rena friskvården. Internationella framgångar Världsarvet blir lönsamt"

Transkript

1 Mitt i ett äventyr NUMMER Karlskrona N E Flest soltimmar ger mer energi Körsång är rena friskvården Internationella framgångar Världsarvet blir lönsamt

2 Tidningen i Karlskrona ges ut av Karlskrona kommun för att ge information om vad som sker inom näringsliv och kommunal verksamhet. Finns som taltidning på Utgivare: Karlskrona kommun Karlskrona tel Ansvarig utgivare: Ulla Nelson Produktion: Infab Vitamin AB Norra Smedjegatan Karlskrona Text: Christer Carlbäck Projektledare: Elin Malmhult Vi är på gång Det pågår mängder av aktiviteter för att skapa nya jobb åt unga människor och säkra tillväxten för näringslivet i Karlskrona kommun. En del sker i kulisserna, annat inför öppen ridå men alltihop visar på en samlad vilja och styrka. Inom projektet Ungdomskraft samarbetar hela Blekinge, och där satsar vi 20 miljoner kronor på att förbättra för unga på arbetsmarknaden. Vi kan också anställa fler ungdomar i och med de nya yrkesintroduktionsavtalen. Som kommun utmanar vi nu det privata näringslivet om vem som anställer flest! Två heta ställen för tillväxt är Gräsvik och Verkö. I TelecomCity Science Park möts dagligen kreativa personer från Blekinge Tekniska Högskola, Blekinge Business Incubator, ALMI, Region Blekinge och framgångsrika teknikföretag. Med all den kompetensen på samma plats är det bäddat för god utveckling. På Verkö växlar företag som Stena Line, ABB och Roxtec upp. ABB siktar rent av så högt att Karlskrona får Sveriges tredje högsta byggnad i form av ett torn för kabeltillverkning. Med Verkös elektrifierade järnväg för godstrafik och nya kombiterminal för tåg och lastbilar har vi lagt grunden för en hållbar tillväxt. Samtidigt pågår bygget av vårt nya ubåtsmuseum som lagom till sommaren kommer att skina ikapp med övriga världsattraktioner i Sveriges soligaste stad. Camilla Brunsberg Kommunstyrelsens ordförande Formgivning: Ingrid Henell Redaktion: Ulla Nelson Anna-Cajsa Torkelsson Joakim Ekberg Bengt Lingman Sofia Kummel Anna Wallin Heléne Söderström Hans Juhlin Elin Malmhult Christer Carlbäck Foto: Andreas Blomlöf där inget annat anges Tryckeri: Printfabriken Upplaga: ex Copyright: Karlskrona kommun Äventyrsfritids i Nättraby har 52 barn. De älskar att ge sig ut på äventyr och lösa uppdrag i naturen. innehåll 3 Stora planer för nästa skärgårdsfest 4 Rätt stad för miljövänlig solenergi 6 I strålkastarljuset: Järnvägen invigs 7 Sigma Technology leder expansion 8 Affärsverken fixar till fredagsmyset 9 Sjöstridsskolan lockar långväga gäster 10 Barnen i Nättraby älskar äventyr 12 Världsarvet ska ge jobb och intäkter 13 I hetluften: Världsarvet som näring 14 I huvudet på: Behandlaren 15 Karlskronahems energispararfamilj 17 Roxtec växer med Verkö som bas 18 Belladonnakören sjunger sig i form 19 i Karlskrona in brief 20 Karlskrona Vattenverk 150 år 18 Belladonnakören tar gärna ton för både glädjen och hälsan. Körsång är bevisat bra för kropp och själ.

3 i Karlskrona nr blir evenemangens år Det lackar mot jul och vintermörkret tätnar. Men snart ljusnar det och på Utveckling i Karlskrona planerar man redan för Karlskrona Skärgårdsfest 2014! Vi vill skapa en minst lika fantastisk upplevelse 2014 som vid premiären för skärgårdsfesten i somras, säger Thomas Peters, vd för Utveckling i Karlskrona AB. Vi ska göra det i samarbete med handeln och näringslivet. Den första upplagan av Karlskrona Skärgårdsfest blev riktigt lyckad. Statistiken talar sitt tydliga språk. Det serverades kroppkakor under invigningskvällen och det såldes pass eller biljetter till konserterna på Stortorget. Omkring personer besökte Piratlandet vid Blekinge museum. Dessutom åkte personer med på de arrangerade gratisguidningarna med båt i världsarvet. Alla får tycka till Men det finns saker att förbättra, förändra och förnya. Vi har bjudit in till flera möten för att samla in information från såväl involverade organisationer som besökare, säger Thomas Peters. Vi vill utveckla festen, så det är viktigt att alla tycker till. Sammanlagt var cirka 600 personer engagerade i sommarens fest, så det är förstås många som har synpunkter på och nya idéer till nästa stora kalas. Vi har även haft möte med våra samarbetspartner som arrangerar festen. Det finns redan gott om planer för evenemanget, men det är på tok för tidigt att avslöja något, säger Thomas Peters. Satsar på evenemang En konkret åtgärd blir att bilda ett forum för marknadsföring av öarna och skärgården, en annan att presentera fler aktiviteter i samband med festen. Utbudet är mycket brett och det är viktigt att både våra besökare och invånare får se helheten, säger Thomas Peters. Vi tror att 2014 kan bli ett fantastiskt år i Karlskrona. Vi kanske ska kalla det för evenemangens år. Stjärnartisterna på Stortorget lockade storpublik under premiären av Karlskrona Skärgårdsfest.

4 4 i Karlskrona nr Sveriges soligaste stad är fylld av energi Det är inte bara besöksnäringen som drar nytta av solskenet i Karlskrona. Flera lysande exempel visar hur Karlskrona utvecklas till en riktig solenergikommun. Solceller är rent lönsamt Familjen Denebo på Verkö är både elkunder och elpro du center. Solcellerna på villataket ger 2000 kilowatttimmar per år att använda och ibland ett överskott att sälja. Vi vill bidra till minskad användning av fossila bränslen, säger Ann-Christin Denebo. Solen skiner ju alltid på Verkö, och solen är det renaste vi har. Därför installerade vi solcellerna. Deras 13,5 kvadratmeter solceller generar tillräckligt med el för att driva såväl spis och diskmaskin som tvättmaskin. Det är främst på sommaren som det dessutom blir ett litet överskott av el. Affärsverken, som vill uppmuntra privatpersoner att producera el med solceller eller små vindkraftverk, köper överskottet och kör ut det i elnätet. Det ger oss ett par hundra kronor i månaden, säger Ann-Christin Denebo. Klokt avtal ger solceller på skolor Karlskrona kommun och telekomföretaget Ericsson energieffektiviserar med gemensamma krafter. Det ger en årlig besparing, som investeras för framtiden. När Ericsson kyler ner sina datorhallar på Ölandsgatan på Trossö bildas en ansenlig mängd överskottsenergi som Karlskrona kommun får köpa. Kommunens fastighetsavdelning köper återvunnen datahallsenergi som värme till gymnasieskolorna i kvarteret Psilander. I avtalet mellan Ericsson och kommunen står det skrivet att hela rabatten ska återinvesteras i en fond för årliga energi- och miljöförbättringar på kommunens skolor års rabatt har betytt att Spandelstorps förskola kommer att förses med solceller för produktion av elenergi. Vi återvinner värme, minskar koldioxidutsläppen och investerar i solceller, kommenterar driftingenjör Michael Kronström på kommunens fastighetsavdelning.

5 i Karlskrona nr Bostadsbolag med sol i sinne Karlskronahem satsar på energieffektivisering med hjälp av solceller och solpaneler. Styrelsen har beslutat att vi i första hand alltid ska utvärdera möjligheten att använda solenergi, säger Ulf Klint, teknisk chef på Karlskronahem. Solpanelerna på hustaken i Marieberg värmer till exempel vatten åt en mängd lägenheter och arbete pågår för att förse balkongfronterna i Kungsmarken med inbyggda solpaneler. Vidare genererar solcellerna på Möllebergs äldreboende i Ramdala den energi som krävs för att driva kök, tvätt och fläktar samt pump och utrustning till den miljövänliga bergvärmen som ersatt husets oljepanna. Karlskronahem jobbar för en hållbar utveckling. Sol-, berg- och sjövärme bidrar till en bättre miljö och minskade utsläpp av koldioxid, men åtgärderna ger även ekonomisk effekt genom att dämpa elkostnaderna. Solcellskoll på Internet Skanska såg värdet i solrekordet och utvecklade ett nytt solcellserbjudande. Projektet Soltak i sydost innebär att Skanskas kunder kan få solceller installerade i samband med byten eller reparationer av tak. För att alla ska kunna följa utvecklingen av solenergistaden, vill Skanska medverka till att Karlskrona får en solpotentialkarta på nätet. En sådan tjänst på kommunens hemsida gör att alla intresserade kan se vilka tak som är lämpliga eller inte för solenergi. Skanska vill göra processen lättare för kunden genom att sköta alla kontakter med Karlskrona kommun, Affärsverken och länsstyrelsen. Tanken är att Sveriges soligaste stad ska visa vägen för fler solceller i landet. Den här staden är optimal för solceller, säger Markus Sölvenäs, distriktschef för Skanska i Blekinge. Solsidan används på bästa sätt Kraftvärmeverk Karlskrona, som producerar el och fjärrvärme, har försetts med en vägg av solceller. Elen som genereras ska bland annat driva verkets pumpar. Vi har klätt en hel sida av anläggningen i Bubbetorp med solceller, säger Jan Svensson, vd för Affärsverken. Satsningen går i linje med Affärsverkens inriktning mot förnybara energikällor. Solcellerna ska ge kilo watttimmar extra per år. Det inte är så mycket i det stora hela, men varje bidrag till en bättre miljö räknas. Dessutom får vi en egen anläggning att pröva oss fram på nu när vi får fler och fler små producenter som vill leverera el till oss.

6 6 i Karlskrona nr strålkastarljuset Kjell Hobjer intar Konsthallen Än här, än där dyker han upp med sina tavlor och inte sällan leder hans flitiga marknadsföring till försäljning. Under hela februari ska dock den produktive och kringfarande Kjell Hobjer mest bara husera i Karlskrona Konsthall, där kulturförvaltningen vill ge en nyanserad bild av honom som person. Själv utlovar den spektakuläre konstnären landskapsmåleri och musikaliska jazztavlor som komplement till sina klassiska gubbar. Utställningen är tänkt att ackompanjera premiären för en ny dokumentärfilm om honom. Med sig till Konsthallen har han även sin soffa. Tänker du flytta in i Konst hallen, Kjell? Aldrig! Jag bor i Bräkne-Hoby. Fast egentligen borde jag ha en gallerist i London. Det går fler tåg Emmabodabanan har fått 57 kilometer ny tågräls, sju nya fina broar, ett nytt kontaktledningssystem och nya Krösatåg. Dessutom har 40 oskyddade järnvägsövergångar kunnat stängas. Allt detta ska nu firas med en premiärtur för föranmälda resenärer och inbjudna representanter från dem som bidragit till den tre år långa upprustningen av sträckan. Den 14 december klockan är det invigningscere moni på Karlskrona Centralstation där de nya Krösatågen också ska döpas. Under premiärturen mot Emmaboda återinvigs stationerna i Holmsjö och Vissefjärda. Dagen därpå går trafiken som vanligt igen. Det blir upp till 16 dagliga turer i vardera riktningen. I januari börjar även godstågen rulla på den upprustade och elektrifierade Verkö banan och regionens utveckling kan gå som på räls. Karlskrona höjer mysfaktorn till jul och laddar för trolleri till våren. Här är ett axplock av evenemang från den flitigt uppdaterade kalendern på 7-8 december bubbetorps julmarknad 11 december julen är här 2013 med Peter Johansson & Matilda Hansson 13 december rock n roll x-mas med The Refreshments 28 mars labero inferno en magisk show med Joe Labero Foto: Jönköpings länstrafik

7 i Karlskrona nr Teknikerna som gör tekniken tydlig Sigma Technology har internationell framgång inom teknisk produktinformation. Experterna vid Karlskronakontoret ingår i koncernens storsatsning för expansion inom just produktinformation. Vi har varit lönsamma sedan första året, byggt upp Sigma Technology runt om i södra Sverige och under våren vunnit en upphandling inom telekom som är värd cirka 60 miljoner kronor, säger verksamhetschefen Johan Edlund. Sigma Technology är en global leverantör av tjänster inom forskning och utveckling. Sedan etableringen i Karlskrona 2007 har företaget hunnit anställa 25 personer till kontoret på Ronnebygatan. De är högutbildade inom teknik, pedagogik eller journalistik och deras specialitet är att använda ny informationsteknik för att förklara avancerad teknik. Det kan till exempel handla om att på ett smart och lättbegripligt sätt beskriva hur ett datasystem ska installeras och konfigureras. Mångfald på jobbet Hälften är kvinnor och hälften män, vilket inte hör till vanligheterna i teknikens värld. De representerar dessutom en bred flora av skilda språk och kulturer. Det är en stor fördel eftersom vi arbetar med stora kunder som verkar i flera olika länder i Europa, Nordamerika och Asien, säger Johan Edlund. Kunderna återfinns inom telekom, förpackningsindustrin och försvarsindustrin. Verksamhetschefen Johan Edlund Karlskrona i central roll Karlskronateamets framfart har imponerat inom Sigmakoncernen. Ansvaret har successivt utökats från Blekinge till att omfatta även Skåne, Kalmar och Östergötland. Dessutom är Johan Edlund medlem i det globala ledningsteam som ansvarar för Sigmas satsning inom området teknisk produktinformation. Målet är att dubblera antalet konsulter inom fem år. Tillväxten ska ske nationellt och globalt. Det är kul att vi från Blekingekontoret kan vara med och utveckla ett internationellt bolag, säger Johan Edlund, som blivit något av en Karlskronaambassadör. Jag flyttade hit för att plugga i två år, men nu har jag bott här i tio. Jag säger till alla som vi vill rekrytera hit att Karlskrona är bra. Jag gillar skärgården, närheten till allt och att det är lätt att lära känna folk. Sigma Technology i Karlskrona satsar på teknisk produktinformation.

8 8 i Karlskrona nr Fredagsmys med Affärsverken Affärsverken lägger en god grund för trivsel i form av upplysande el, skön fjärrvärme och bredband för nytta och nöje till tusentals hem. Varje dag. Foto: Helene Söderström Vi finns på plats i Wachtmeister Galleria, framför allt för att möta våra kunder, men också för att bjuda på fina fredagserbjudanden och popcorn, säger marknads- och försäljningschef Anna Wallin. Bättre elpris till jul Fredagen den 29 november blir andra gången denna höst som Affärsverken välkomnar till allmänt fredagsmys i Karlskrona. Då finns kundrådgivare från företaget på plats och bjuder på tips och råd. De svarar på frågor om allt från kompostering till båtcharter och elhandel. Vi erbjuder bland annat Sveriges för dagen lägsta elpris, rabatt på att beställa container och fri surf i en månad. Vi måste ju fira att det är fredag, säger Anna Wallin. Viktiga samhällsfunktioner Affärsverken driver och utvecklar elnätet, fjärrvärmenätet och stadsnätet i Karlskrona med omnejd med fokus på trygghet, närhet och leveranssäkerhet. Ett stort ansvar vilar på den organisation som ska säkra en service som många gärna tar för given. På samma sätt måste Affärsverkens miljövänliga arbete med renhållning och återvinning fungera. Och båttrafiken ut till öarna måste vara pålitlig året om. Det mesta vi gör ska inte märkas, utan bara fungera, säger Anna Wallin..

9 i Karlskrona nr Sjöstridsskolan vidgar vyerna Fartyg från 14 länder fyllde hamninloppet. Ändå såg vi bara en liten del av allt som hände och händer. Sjöstridsskolan bedriver ett omfattande samarbete över nationsgränserna. Sjöstridsskolan i Karlskrona har ett internationellt gott renommé inom marin utbildning och utveckling. Utbyte av kunskap pågår ständigt med ett stort antal länder. Politikerna har bestämt att vi ska kunna verka i en internationell miljö, säger Erik Andersson, chef för Sjöstridsskolan. Ju mer vi övar tillsammans, desto naturligare blir det när det verkligen gäller. Vi lär av varandra och samtidigt hjälps vi åt att hålla övningskostnaderna nere. Utbildar och testar Sjöstridsskolan svarar för såväl grundläggande militär utbild ning och kadettskola som vidareutbildning för officerare. Skolan är navet i Marinens utveckling av taktik och materiel. Dess dykeri- och navalmedicinska centrum testar till exempel ny utrustning åt hela försvaret och åt andra nationer. Vi stöttar också polisen genom att kontrollera utrustning efter dykolyckor och vi hjälper sjukvården med teknisk utrustning, säger Erik Andersson. Leder stora övningar Sjöstridsskolan planerar och leder samtliga större nationella marina övningar. Med jämna mellanrum får skolan också förtroendet att leda internationella övningar som Northern Coasts som i höstas samlade cirka 3000 soldater och sjömän från 14 länder i Karlskrona. Under de två första veckorna i november ledde man den svenska marinens storövning SWENEX som i år hade deltagande fartyg från Finland. Långväga gäster Mycket av utbytet sker mellan de nordiska länderna. De mer specialiserade utbildningarna i Karlskrona lockar däremot mer långväga gäster, och även svenska elever reser utomlands. Inom helikopter- och minröjningsområdet sker utbyten med bland annat Nederländerna, Belgien och Norge. Till det 20 meter höga dyktornet, där man övar fri uppstigning från exempelvis en sjunken ubåt, reser sjömän ända från Grekland och Singapore!

10 Äventyrspedagogerna Bitte Malmebo, Ida Fridlund, Lena Salnäs och Mia Håkansson. 10 i Karlskrona nr Fritids är ett Thea sitter gärna med kompisarna kring lägerelden.

11 i Karlskrona nr härligt äventyr Det kryllar av friska och alerta barn på Nättrabyskolans Äventyrs fritids. Inte mindre än 52 barn tillbringar eftermiddagarna tillsammans ute i naturen. Det bästa är att vara ute på äventyr, säger de. Och att alltid äta nygrillat! Äventyrsfritidset har nu funnits och vuxit i tre år tack vare de djupt engagerade pedagogerna Bitte Malmebo, Ida Fridlund, Lena Salnäs, Mia Håkansson och Ann Ronning. De tillämpar en akademiskt välutvecklad äventyrspedagogik som bland annat innebär att barnen gör samarbetsövningar. I varje övning framgår det tydligt hur viktigt vart och ett av barnen är för helheten och resultatet. Fantasifulla uppdrag Barnen grillar, sågar, täljer, bygger kojor och ger sig ut på äventyr för att lösa olika uppdrag. Då förvandlar statister hela skogen till en spännande sagomiljö. Fast vi vet att det var Bitte som var utklädd till trollet, hävdar barnen. Kläder efter väder Äventyrsfritids passar bra för de barn som trivs bäst när de får vara ute och röra på sig. Aptiten är på topp och de håller sig friska och krya. Det krävs dock en noggrann planering av klädseln, fast barnen tycker aldrig att det blir för kallt. Då tänder vi bara brasan och dricker te och varm choklad! Sedan fortsätter vi att göra snögubbar på fotbollsplanen, säger Thea. Stort engagemang Äventyrsfritidset har sitt eget läger i skogen. De har fint samarbete med Nättraby GoIF och vaktmästaren på idrottsplatsen, men har sällan tillgång till några lokaler. Helst skulle de vilja ha en förvaringslokal och ett extra torkskåp. Vi fixar mycket själva för att det här ska funka. Vi vill att den kommunala skolan ska kunna erbjuda alternativ som detta, säger Bitte Malmebo. Föräldrarna är nöjda. Wilmas pappa har till och med snickrat en häst till lägret. Vi har jättekul för vi får göra så många olika lekar, summerar Freja. Det råder en härlig gemenskap bland barnen i skogen.

12 12 i Karlskrona nr Världsarvet ska ge jobb och intäkter Nu har Karlskronaborna varit stolta över sitt världsarv i 15 år. Kommunen tycker att det är dags att slå mynt av attraktionen och utveckla den som näring. En näringslivsutvecklare, en världsarvssamordnare och en bebyggelseantikvarie antar nu utmaningen att skapa nya möjligheter för näringslivet och kreativa entreprenörer att använda världsarvet. Carl-Axel Ottosson fokuserar särskilt på världsarvet ur ett näringslivsperspektiv. Han arbetar med besöksnäringen, men också med andra aktörer som kan bidra till en lyckad kommersialisering. Vi ska öka kunskapen om världsarvet hos krögare, hotellpersonal och taxichaufförer, liksom hos företagarna på öarna. Vi måste kunna paketera upplevelser och konferenser och skapa nya arbetstillfällen! Jag ser gärna att det står Tack för att du är med och bevarar och utvecklar ett levande världsarv på alla kvitton för varor och tjänster som säljs i Karlskrona. Vad är ett världsarv? Sedan 1972 utser FN-organet Unesco ett antal natur- och kulturarv som förs upp på listan över omistliga världsarv. Det kan vara byggnader, naturområden, städer eller stadsdelar som anses vara väldigt betydelsefulla för att vi människor ska kunna förstå vår gemensamma historia. Världsarven tillhör oss alla, och det är allas vårt ansvar att de bevaras. Det finns nära världsarv på Unescos lista, och av dessa finns 15 i Sverige. I Sverige ansvarar Riksantikvarieämbetet för kulturarven, medan Naturvårdsverket är nationell myndighet för naturarven. Lena Johansson, världsarvssamordnare. Förebilder och skräckexempel Vi har studerat världsarv som lyckats, men också dem som inte lyckats, säger Lena Johansson. Vi som arbetar för kommunen behöver inte alltid tycka likadant, men det är viktigt att vi har en samsyn kring kärnvärdena och att vi får alla som bor i Blekinge att känna sig delaktiga. Lena Johansson är aktiv i styrelsen för föreningen Världsarv i Sverige och agerar länk mellan olika intressenter. Hon vill se ett flytande besökscentrum för Örlogsstaden Karlskrona och biosfärområdet Blekinge Arkipelag och göra Karlskrona till världens första helt igenom hållbarhetscertifierade världsarv. En hållbarhetsstrategi ger långsiktig förståelse för världsarvstanken. Månar om det värdefulla Anders Söderberg är inne på samma linje. Han arbetade förut med världsarvsfrågor på länsstyrelsen och hade mycket kontakt med Riksantikvarieämbetet som i sin tur har kontakt med FN-organet Unesco. Det ligger enorma möjligheter i Karlskronas kulturhistoriska arv. Jag hoppas kunna bidra till att lyfta fram de stora värdena så att vi både bevarar och tar vara på det som Unesco ser som värdefullt för världen. Världsarvstrojkan: Lena Johansson, kulturförvaltningen, Anders Söderberg, samhällsbyggnadsförvaltningen, och Carl-Axel Ottosson, Utveckling i Karlskrona AB.

13 i Karlskrona nr hetluften Hur kan vi dra ekonomisk nytta av världsarvet? En del menar att Karlskrona ruvar på en potentiell guld gruva i form av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Andra tvivlar på att det går att slå mynt av det marinhistoriska arvet. Vi frågade några Karlskronabor om hur vi kan dra ekonomisk nytta av världsarvet. Vad tycker du själv? Olle Melin Dela med dig av dina synpunkter på Nyan Alomaishy Olle Melin, Karlskronaguide, Spandelstorp: Vi måste helt enkelt göra världsarvet så attraktivt att ännu fler vill besöka det. Det kan vara genom dramatiserade visningar och genom att få marinen att öppna ännu fler platser än idag. Vi kan utöka visningskonceptet och förbättra marknadsföringen. Det finns onekligen ett stort intresse, det märker jag inte minst under mina guidningar. Nyan Alomaishy, studerande, Gullaberg: Karlskrona är i jämförelse med många andra städer inte så historiskt, men visst skulle det kunna komma fler turister till Marinmuseum. Det som Karlskrona behöver är fler mötesplatser för turister från olika länder och människor av olika nationaliteter, inte bara för svenskar. Man kan använda de gamla militära anläggningarna, som Kungsholmen, för att skapa nya mötesplatser. Nu finns det mest små caféer och liknande sommartid, men det vore bra med fler caféer, som i Malmö och andra större städer, där man kan träffas året runt. Michael Helgesson, kulturhistoriker på Kulturkompaniet, Björkholmen: Gör som jag. Mitt företag lever redan idag på att vi omsatt världsarvet i publika intäkter. Vill kommunen utveckla världsarvet kan man inte vanemässigt förlita sig på institutionella aktörer. Det ligger en enorm potential i världsarvet om vi kan sätta hela idén bakom örlogsstadens utveckling i ett begripligt sammanhang. Under en del av mina rundvandringar berättar jag om det kalla kriget och kärnvapenhotet som genomsyrade allt för bara 30 år sedan. Tänk efter vad det betyder om vi kan få dem som besöker Marinmuseum och Ubåtshallen att stanna några dagar extra genom att visa upp flera anläggningar från denna period! Emelie Persson, blivande reseledare, Gullaberg: Det borde gå att använda världsarvsmiljöerna, som Kungsholms fort, för att skapa exempelvis restauranger eller nöjesställen. Det behövs fler nöjesställen för unga människor i Karlskrona. Det finns inte särskilt många ställen att välja på för unga inne i centrum. Michael Helgesson Emelie Persson

14 14 i Karlskrona nr huvudet på Mikael Persson och hans kollegor på Roslunden i Mariedal stöttar och vägleder barn, ungdomar och föräldrar som råkat i en svår social situation. Hur blev du behandlare? Jag ansvarade för ett ungdomsprojekt och jobbade då ihop med socialförvaltningen. Det ledde till ett vikariat på Roslunden, som är ett kommunalt hem för vård eller boende. Jobbet som behandlare passade mig som handen i handsken, och jag fick fast tjänst. Vad går ditt jobb ut på? Vi hjälper barn och ungdomar från 0 till 18 år och deras familjer. Vi arbetar inom ett brett spektrum av sociala bekymmer som kan bero på alkohol, narkotika, våld eller konflikter i hemmet. Det är känsliga situationer vi arbetar i och vi sätter alltid barnens behov i centrum. Ofta handlar det om att ge barnen skydd i en akut situation. Mikael Persson Behandlare Uppvuxen i Lyckeby Bor på Trossö Skolad vid den militära utlandsstyrkan och utbildningar i ledarskap År inom kommunen: 4 Vad är det bästa med ditt jobb? Ingen dag är den andra lik. Ena dagen sitter jag i ett djupt samtal med ett barn i en livskris och nästa dag går jag på fotboll med samma barn. Vi vill skapa ett tryggt boende, en bra struktur och fungerande vardagsrutiner för ungdomar som är utsatta, men vi hittar också på mycket roligt tillsammans med dem för att visa dem vägen till ett vanligt familjeliv. 5 rum finns på Roslunden, behandlare och en föreståndare arbetar på hemmet. 3 enkelrum för ungdomar och 2 familjerum. yrken finns att välja på inom Karlskrona kommun.

15 Vi vill gärna få ner utgifterna och vara miljövänliga i Karlskrona nr Hela familjen lär sig spara energi Joanna Facuse och Simon Theologou med barnen Raoul och Maximilian. Karlskronahem har utsett familjen Facuse-Theologou i Gullaberg till vinterns energifamilj. De får en egen energirådgivare och siktar på att spara mycket. Det här är spännande, säger Joanna Facuse. Vi har bytt mellan olika elbolag, men elkostnaderna bara stiger. Jag hoppas att vi lär oss spara energi. Om vi får pengar över skulle vi gärna vilja köpa en båt Under Karlskronahems grillturné i somras vann familjen Facuse-Theologou en grönsakslåda från Grönsaker Direkt och blev sedan Karlskronahems energifamilj. De ska få fyra lärorika hembesök av energirådgivaren Christel Liljegren från Energikontor Sydost. Det goda exemplet Dessutom ska de få fungera som ambassa dörer för Karlskronahems breda satsning på energieffektivisering. Vi blev jätteglada, och barnen tyckte det var coolt att vi skulle bli fotograferade, säger Joanna Facuse. Vi är öppna för alla förslag och har faktiskt redan börjat fundera i nya banor. Det finns säkert mycket el att spara med tanke på teven och datorn och alla telefoner som ska laddas. För plånboken och miljön Familjen ska få tips och råd om hur de kan spara energi och skona miljön. Bland ämnena märks resor och transporter, tätning av lister, hantering av belysning och hemelektronik, möblering, kyl, frys och matlagning samt vattenför brukning vid dusch och tvätt. Man förknippar gärna energisparande med eget boende. Jag är nyfiken på hur mycket vi kan göra som hyresgäster, säger Simon Theologou. En genomgång av familjens elräkningar görs i början och slutet av perioden. Det ska bli intressant att jämföra, säger Joanna Facuse. Vi vill gärna få ner utgifterna och vara miljövänliga, men det är inte alltid så lätt att veta hur.

16 16 i Karlskrona nr notiser Region Blekinges flytt till Gräsvik ger plats för expansiva företag i Blekingehuset på Ronnebygatan 3. IT-företaget ELITS föll för det centrala läget, de utmärkta parkeringsmöjligheterna och havsutsikten. Nya vindar i Blekingehuset Konferensrummet högst upp är fantastiskt, säger platschef Jim Johansson. Dessutom har hyresvärden varit mycket tillmötesgående när det gäller våra önskemål om att omdisponera och fräscha upp lokalerna. ELITS grundades 2007, har huvudkontor i Linköping och verksamhet runt om i Sverige samt i Tyskland, Nordamerika och Asien. Totalt har företaget cirka 100 anställda, varav omkring 30 medarbetare inom drift av IT-tjänster i Karlskrona. Vi är lite av en doldis i IT-branschen, men blev faktiskt utnämnda till både gasellföretag och superföretag 2012, säger Jim Johansson. Vi vill fortsätta växa, men viktigast är kundnöjdheten och företagskulturen. Uppfyller vi våra mål där, har vi goda möjligheter att skapa fortsatt lönsam tillväxt. Inger Olsson-Lager, Jim Johansson, Carina Petersson, Daniel Remle och Anders Mizser från företaget ELITS. Bygger bort Bergåsas bommar Den ökande tågtrafiken kommer inom några år att innebära över 100 bomfällningar per vardag i järnvägskorsningen vid Bergåsa station. För att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten för de oskyddade trafikanter och de 700 bussar som i genomsnitt passerar övergången varje dag, byggs i maj-november 2014 en ny bro för biltrafik mellan Sunnavägens krön och Ekorrvägen. Den tar mark på Wämö skolans gamla bollplan, som i sin tur ersätts av en ny vid gymnastiksalen. Därefter byggs våren 2015 en gångoch cykeltunnel intill dagens järnvägskorsning samt en gång- och cykelbro mellan Annebo och Idrottsvägen. Projektering pågår och även om det blir en del trafikändringar i korsningen under byggperioden så hoppas vi på gott samarbete med alla trafikanter, säger Jan-Anders Glantz, projektledare för Karlskrona kommun. Det blir en trafiksäkrare korsning för alla när den är klar. Illusration: Per Lewis-Jonsson

17 i Karlskrona nr Verkö navet i Roxtecs expansion Exporten av små, blå tätningsmoduler från Verkö accelererar. Storföretag världen över installerar Roxtecs kabel- och rörgenomföringar för att trygga driftsäkerheten och öka lönsamheten. Redan 1990, då Mikael Blomqvist startade Roxtec, var siktet inställt på världsmarknaden. Flera av de först anställda representerade både entreprenörsanda och kulturell mångfald. Sedan dess har företaget vunnit Stora Exportpriset, etablerat 23 dotterbolag runt om i världen och prisats flera gånger om för sin tillväxt. Roxtec har nu över 600 medarbetare, varav cirka 170 i Karlskrona, och företaget fortsätter att växa. Det går riktigt bra för oss, säger vd Mikael Helmerson. Vi passar därför på att både investera och rekrytera i Karlskrona, för vi tänker se till att det fortsätter att gå bra. Mikael Helmerson, vd Det händer mer på Verkö EU-projektet Motorways of the Sea och kommunen har rustat upp järnvägen. Järnvägen till den nya kombiterminalen på Verkö tas i drift efter nyår. Karlskrona Baltic Port AB börjar hantera godset från tågen. ABB High Voltage Cables storsatsar på fabriken och nytt torn. Stena Lines linje till Gdynia trafikeras av tre färjor. Kommunen har antagit plan och strategi för fortsatt utveckling av området. Fiffig tätningslösning Roxtec gör system som tätar kring kablar och rör som dras genom väggar, golv, tak, däck och skott. Säkerhetsprodukterna skyddar mot exempelvis brand, gas, vatten, damm och skadedjur, men de finns också i versioner för elsäkerhet och explosionsskydd. Gemensamt för de flesta av produkterna är Karlskronauppfinningen Multidiameter, som gör systemets tätningsmoduler avskalbara så att de passar kablar och rör av olika dimensioner. Vi levererar mycket till varv som bygger antingen oljeplattformar eller fartyg, men faktum är att vi växer inom ett flertal olika branscher, säger Mikael Helmerson. Våra tätningar används inom allt från tåg och telekomnät till olika sorters elproduktion. Satsar i Karlskrona Mikael Helmerson flyttade i våras med sin familj från Göteborg till Karlskrona för att bli chef för koncernen. Han understryker hur viktigt Karlskrona är för Roxtec ute i världen. På Verkö finns modulfabriken, centrallagret och andra nyckelfunktioner såsom produktutveckling och test- och brandlabb som jobbar tillsammans för att möta de krav som ställs på certifierade tätningar. Vi har också en hel avdelning här som skräddarsyr tätningslösningar efter kundernas önskemål och behov. I somras släppte vi en ny mjukvara som är en kostnadsfri hjälp för ingenjörer att designa genomföringar och välja rätt lösning utefter tätningskraven. Den används redan i 68 länder!

18 18 i Karlskrona nr Gemenskap..Glädje.Avslappning..Utveckling..Enkelhet Sång som stärker Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik. Fortsättningen på denna klassiska sångtext borde lyda: Av körsång bygger man en bättre hälsa! Det här är friskvård på högsta nivå, fastslår damerna i Belladonnakören. Belladonnakören, som ingår i Kulturskolans vuxenverksamhet, har funnits sedan 1990-talet. Ett 40-tal kvinnor i åldern samlas varje tisdagskväll för att sjunga tillsammans i Karlskrona Konsthall. Det blir allt från Schubert och gospel till Håkan Hellström och Björn Skifs under ledning av Katarina Sörnäs. Forskningen visar att körsång hjälper andningen och frigör endorfiner, säger hon. Och faktum är att alla hjärtan i kören klappar i samma takt! De senaste rönen från en studie vid Sahlgrenska akademin visar att hjärtrytmen hos körsångare kan synkroniseras. Med sång kan vi även påverka en nerv som bidrar till våra känslor, så det är alltså sannolikt att sång har effekt på hälsan. Smärtstillande stämmor Även om det först och främst är sångglädjen som förenar kvinnorna, vittnar flera av dem gladeligen om hur körsången stärker dem fysiskt och mentalt. Jag missade en övning när jag opererades för bröstcancer, säger Annika Cederfur. Men sen skyndade jag hit, för här glömmer man alla krämpor. Några har kronisk värk, men sover alltid gott natten efter körövningen utan sin smärtstillande medicin! De tränar musklerna och får själslig avkoppling. Jag genomgick nyligen en hjärtoperation och körsången hjälper mig att träna diafragman som är bron mellan kroppen och själen, säger Anita Löfström. Om jag är trött när jag kommer från jobbet skickar min man iväg mig hit till kören, för då är jag alltid glad när jag kommer hem! En i laget Eva Johansson gick med i kören för 20 år sedan och fann då en egen hobby och gemenskap att utvecklas i. Hon tjusas av körmedlemmarnas samarbete mot ett gemensamt mål, och ser kören som en perfekt form av teambuilding. Människan är ett flockdjur som gärna ylar i grupp, oavsett om det är på hockeyläktaren, som publik på en rockkonsert eller i en kör, säger Katarina Sörnäs. Nyligen gav Belladonnorna sin höstkonsert, och till våren bjuder de in till musikkryss.

19 notiser i Karlskrona nr P-app gläder bilister. Slipp leta p-automat, skramla växelmynt och jaga biljett i snålblåsten. Betala istället via din smartphone och bara för exakt så lång tid som du parkerar. Allt fler upptäcker fördelarna med parkeringsappen Parkera i Karlskrona. Kommunen har tillsammans med ett konsultföretag gjort det möjligt att starta, stoppa och betala avgiften för parkeringen via smartphonen. Det går även att betala Trossökortet med den. Appen är gratis att använda och att ladda ned till alla stora operativsystem för smartphones. P-avgifterna dras smidigt en gång i månaden från det konto som användaren kopplat till appen. Företag kan koppla alla fordon till samma konto och få pappersfaktura, säger Johan Stenér, projektchef vid tekniska förvaltningen i Karlskrona. Pottholmen tar form Utvecklingen av Pottholmen till en ny stadsdel och en del av stadens nya entré fortsätter. I början av 2014 ska detaljplanen för etapp ett vara färdig för samråd och allmänhetens synpunkter. Därför finslipar nu kommunen förslaget för västra Pottholmen som bland annat ska rymma cirka 250 bostäder, kontor, handel, service, rekreationsstråk utmed vattnet, en park, ett nytt resecentrum, en World Trade Center-byggnad och en konferens anläggning. Anders Jaryd, som varit teknisk chef på kommunen, lederprojektet på heltid från nyår. Julmys i sommarbutik Liselott Skårner funderade länge innan hon förverkligade drömmen om en sommarbutik. I fem år har hon nu drivit sin mysiga present- och hemin redningsbutik Sköna Ting i hamnen i Kristianopel. Liksom tidigare år har hon laddat för helgöppet fram till jul. Den lantliga butiken, som är inrymd i den före detta hemslöjds affären, pyntas om till stämningsfull julstuga och Liselott själv kompletterar utbudet med sina egenhändigt sydda kuddar. in brief This magazine from Karlskrona Municipality reflects municipal activities and business. We cooperate in the county to create jobs for young people, and we invest in business in Karlskrona with hot spots such as the TelecomCity Science Park and Verkö, says Chairperson of the City Executive Board Camilla Brunsberg. The premiere of the Karlskrona Archipelago Festival went well. Municipal company Utveckling i Karlskrona AB is now planning the 2014 festival. Karlskrona, Sweden s sunniest town, is developing into a true solar energy municipality. The refurbished railway between Karlskrona and Emmaboda will be inaugurated on 14 December. Karlskrona is gearing up for Christmas music and magic. Kjell Hobjer will also be exhibiting at Konsthallen art hall in February. Sigma Technology in Karlskrona is part of the group s major investment in the expansion of technical product information. On 29 November, Affärsverken invites you to a Friday get-together featuring offers at Galleria Wachtmeister. The Sjöstridsskolan naval college in Karlskrona works internationally on naval exercises, training and development. The best thing is to be out having an adventure and eating freshly barbecued meat, say the children at an adventure recreation centre. The municipality will help the business community to use the city s world heritage status to create jobs and revenue. Case worker Mikael Persson helps children and families with social problems. Karlskronahem has named this winter s energy family. They will get an energy advisor and learn to save. Region Blekinge s move to Gräsvik provides space for expanding companies, such as ELITS, at Blekingehuset. The Bergåsa district will get a road bridge in In 2015, a pedestrian and bicycle tunnel will be built, as well as a pedestrian and bicycle bridge. There s a lot happening on Verkö. For example, Roxtec is growing and now has over 600 employees worldwide. The beautifully voiced women of the Belladonna Choir are proof that choral singing is good for your health. The Parkera i Karlskrona parking app now makes it possible to pay parking charges by smartphone. Anders Jaryd will lead the Pottholmen project full time. Soon the plans for the new city district will be released for consultation. Liselott Skårner s summer shop Sköna Ting (Nice Things) in Kristianopel welcomes you to a Christmas get-together on weekends. Water is a health-giving resource that we can t live without. Karlskrona waterworks is celebrating its 150th anniversary.

20 Karlskrona Vattenverk 150 år Den 23 november 1863 var det fest i Karlskrona. Koleraepidemin som härjat var över och tillkomsten av Sveriges tredje vattenverk firades. Verket, som byggdes i Lyckeby för att försörja militären på Trossö, är idag en avancerad anläggning som förvandlar Lyckebyåns tefärgade råvatten till friskt och gott dricksvatten. Även om vårt kranvatten används till både blommor och biltvätt, producerar vattenverket i lagens mening livsmedel. Samtidigt ingår det i vattnets kretslopp. Jorden har det vatten den har; det tillkommer aldrig nytt. Därför är vatten- och avloppsreningsverk livsviktiga hållplatser på vattnets tuffa väg genom smuts och föroreningar. Nu firas återigen, med vördnad och all rätt, Karlskrona Vattenverk som jubilerar med öppet hus. Tyck till om i Karlskrona Gå in på: eller förmedla dina synpunkter och idéer till Karlskrona kommun på Facebook.

NYinflyttad. En tidning för alla nya Karlskronabor

NYinflyttad. En tidning för alla nya Karlskronabor 2012 2013 NYinflyttad En tidning för alla nya Karlskronabor Lev gott i Karlskrona! Gör din röst hörd! Jag hälsar dig välkommen till Karlskrona. Allt fler väljer att flytta till vår kommun. Att bo och leva

Läs mer

Trygghet. Tid. sid 3. sid 10. nummer. Energifamiljen förbättrade sina vanor sid 6. Nära ett halvt sekel hos Karlskronahem

Trygghet. Tid. sid 3. sid 10. nummer. Energifamiljen förbättrade sina vanor sid 6. Nära ett halvt sekel hos Karlskronahem grannar Frihet Energifamiljen förbättrade sina vanor sid 6 Trygghet Nära ett halvt sekel hos Karlskronahem sid 3 sid 10 Tid 30 minuter extra till bergsklättring nummer 1 2 0 1 4 Inspiration, inblick och

Läs mer

Energirik familj som väljer för framtiden

Energirik familj som väljer för framtiden En tidning om ditt energibolag Energirik familj som väljer för framtiden Skellefteå Kraft Årsberättelse 2012 5 Så säkrar vi vattenkraften 14 Nu hjälper vi dig välja rätt 22 Tung elsatsning i Högnäs Innehåll

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

NYKÖPINGS TIDNING. INFORMATION FRÅN NYKÖPINGS KOMMUN. Nyköping växer

NYKÖPINGS TIDNING. INFORMATION FRÅN NYKÖPINGS KOMMUN. Nyköping växer NYKÖPINGS TIDNING. INFORMATION FRÅN NYKÖPINGS KOMMUN. S T MB R NR 2012 NYANSTÄLLER SWENOX STORSATSAR 52 098 INVÅNARE REKORDSTOR TILLVÄXT FAMILJEFÖRETAG FÖRETAGARE TRIVS I ENSTABERGA SNABB JÄRNVÄG KLART

Läs mer

Världens värmepumpscentrum

Världens värmepumpscentrum 16 Världens värmepumpscentrum Inom kort inviger IVT i Tranås sin nya utbyggda fabrik. Vi kommer att få en kapacitet att tillverka 80 000 värmepumpar om året, säger Christer Jensmar, produktchef för nordiska

Läs mer

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN Dokumentsök på www.tranas.se Söker du ett KF-protokoll eller vill du ha tag på en ansökningsblankett för resebidrag? Gå i så fall in på www.tranas.se

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Besök oss på webben www.nastakramfors.se ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08

Besök oss på webben www.nastakramfors.se ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08 Besök oss på webben www.nastakramfors.se ramfors ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08 Nästa Tåget får flygplatsen att lyfta Maria Högberg. Inflyttad som hjälper inflyttare Kramfors satsar på ansiktslyft

Läs mer

älvstrand Bon appétit! i nya saluhallen # 3.2013 Första etappen i Frihamnen få nytt hopp med alhaji Nybyggarna i Kvillebäcken

älvstrand Bon appétit! i nya saluhallen # 3.2013 Första etappen i Frihamnen få nytt hopp med alhaji Nybyggarna i Kvillebäcken älvstrand # 3.2013 Bon appétit! i nya saluhallen få nytt hopp med alhaji Första etappen i Frihamnen Nybyggarna i Kvillebäcken Det ombyggda Lindholmsmotet öppnas för trafik redan innan årsskiftet! Arbetet

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Kontakt. Sola i Karlstad lyser starkare. Midroc-krysset. medarbetarna Midroc Electros nyckel. Rolf är Mr Offert

Kontakt. Sola i Karlstad lyser starkare. Midroc-krysset. medarbetarna Midroc Electros nyckel. Rolf är Mr Offert Kontakt Nr 2 2009 Nyheter från Midroc Electro AB TEMA: Energioptimering Midroc hjälper alla att spara Jernkontorets VD om energi Sola i Karlstad lyser starkare Rolf är Mr Offert Midroc-krysset FRAMGÅNG

Läs mer

Allt om Vikenfesten. Montessori fyller 20 år. Flygstolen från Viken SID. 12 MITTUPPSLAGET SID. 16

Allt om Vikenfesten. Montessori fyller 20 år. Flygstolen från Viken SID. 12 MITTUPPSLAGET SID. 16 Byaluren Byaföreningens tidning om livet i Viken - förr & idag #42 Flygstolen från Viken SID. 12 Allt om Vikenfesten MITTUPPSLAGET Montessori fyller 20 år SID. 16 1 Hjältar i stort och smått Utgiven av

Läs mer

Camilla Nyman. gör oss redo för Kina NR 1 2014. Next Step Sidan 17. MiG Kinaseminarium Sidan 20-21. MiG 80år Sidan 22

Camilla Nyman. gör oss redo för Kina NR 1 2014. Next Step Sidan 17. MiG Kinaseminarium Sidan 20-21. MiG 80år Sidan 22 NR 1 2014 I huvudet på Peter Apelgren Sidan 6 Camilla Nyman gör oss redo för Kina Next Step Sidan 17 MiG Kinaseminarium Sidan 20-21 MiG 80år Sidan 22 Där och då var han helt säker på att det gick att leva

Läs mer

NORRA DJURGÅRDS STADEN I FOKUS NR 2 NOV 2014. Nya Värtapiren tar form sid 5. Vad döljer sig i gasklockorna? sid 8. Nya vinklar fotoreportage sid 10

NORRA DJURGÅRDS STADEN I FOKUS NR 2 NOV 2014. Nya Värtapiren tar form sid 5. Vad döljer sig i gasklockorna? sid 8. Nya vinklar fotoreportage sid 10 NORRA DJURGÅRDS STADEN I FOKUS NR 2 NOV 2014 FÖRE TAGSGRUPPEN NORRA DJURGÅRDSSTADEN Nya Värtapiren tar form sid 5 Nya vinklar fotoreportage sid 10 Vad döljer sig i gasklockorna? sid 8 1 Stockholms Hamnar

Läs mer

Äventyrsljus. »Energibranschen viktig för Sverige« Sveriges roligaste julbelysning finns i Dalarna. Upplevelse i Åre tog hem Ljuspriset 2013

Äventyrsljus. »Energibranschen viktig för Sverige« Sveriges roligaste julbelysning finns i Dalarna. Upplevelse i Åre tog hem Ljuspriset 2013 energismart Familjen Örtegren testar att leva i hållbart boende, där energikoll är i centrum. sidan 10 solenergi»energibranschen viktig för Sverige«Nordens största fasad av solceller ett av många projekt

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning JOAKIM HEDSTRÖM Boken ingår i EU-projektet 3C4Incubators där syftet var att utveckla kulturföretagande och kulturinkubatorer. I Sverige drevs projektet av Regionförbundet Östsam och fokuserade på ett

Läs mer

Synar rollerna på jobbet insider 14

Synar rollerna på jobbet insider 14 Sammanför entreprenörer Connect Skåne organiserar affärsänglar och sammanför dem med drivna entreprenörer. insider 02 Och så var det betalningen -mobilen som plånbok innovation 09 Postens gruppreklam till

Läs mer

Västmanland. Tekniker får jobb Yh-utbildningar som tillgodoser industrins kompetensbehov KUNSKAP & FRAMTID. Jakten efter kompetens allt mer kompetent

Västmanland. Tekniker får jobb Yh-utbildningar som tillgodoser industrins kompetensbehov KUNSKAP & FRAMTID. Jakten efter kompetens allt mer kompetent Hela denna bilaga är en annons från Länsstyrelsen i Västmanlands län Västmanland KUNSKAP & FRAMTID Tekniker får jobb Yh-utbildningar som tillgodoser industrins kompetensbehov sidan 6 Caroline Drabe ny

Läs mer

Linköpings. Näringsliv 2008/2009

Linköpings. Näringsliv 2008/2009 Linköpings Näringsliv 2008/2009 Linköping Paul Lindvall Kommunstyrelsens ordförande och styrelseordförande i NuLink AB Där idéer blir verklighet Linköping har drygt 140 000 invånare och är en av landets

Läs mer

INSPIRATION OCH INFORMATION FRÅN YSTADS KOMMUN FIBER PÅ LANDET DIALOG FORMAR YSTAD 2030 UNGDOMAR GÖR FILM MOT CANNABIS

INSPIRATION OCH INFORMATION FRÅN YSTADS KOMMUN FIBER PÅ LANDET DIALOG FORMAR YSTAD 2030 UNGDOMAR GÖR FILM MOT CANNABIS INSPIRATION OCH INFORMATION FRÅN YSTADS KOMMUN NR 2 2013 FIBER PÅ LANDET DIALOG FORMAR YSTAD 2030 UNGDOMAR GÖR FILM MOT CANNABIS Vi är alla med och skapar bilden av Ystad Text: Christel Jönsson. Foto:

Läs mer

Välkommen till Karlskrona kommun

Välkommen till Karlskrona kommun Välkommen till Karlskrona kommun POSTTIDNING NR 53 Den attraktiva livsmiljön Det växande näringslivet Den bästa kunskapen Det öppna sinnet Det öppna sinnet www.karlskrona.se 2 Karlskrona kommun Gör din

Läs mer

Oktoberbad en sån upplevelse! Davidshallstorg. Sitcom från Möllan på kabel-tv. För Maria är familjen viktigast. 2 000 nya jobb på AUC Hyllie

Oktoberbad en sån upplevelse! Davidshallstorg. Sitcom från Möllan på kabel-tv. För Maria är familjen viktigast. 2 000 nya jobb på AUC Hyllie 2 000 nya jobb på AUC Hyllie SIDAN 3 BILD: Nille Leander För Maria är familjen viktigast MITTEN BILD: Gatukontoret Davidshallstorg utan bilar så blir det SIDORNA 16 17 Sitcom från Möllan på kabel-tv SIDAN

Läs mer

MOE. ger 110 procent. 25 barn fick inte plats. Ny fart ökar tryggheten. earth hour Dags att släcka lamporna. Lex Sarah Madelenes larm gav resultat

MOE. ger 110 procent. 25 barn fick inte plats. Ny fart ökar tryggheten. earth hour Dags att släcka lamporna. Lex Sarah Madelenes larm gav resultat Nr 1 2013 Tidningen för oss i HuddinGE Förskola 25 barn fick inte plats earth hour Dags att släcka lamporna MOE ger 110 procent kultur Från fredagsmys till läsgodis POLITIK Ny fart ökar tryggheten Lex

Läs mer

parks and resorts scandinavia årsredovisning 2010

parks and resorts scandinavia årsredovisning 2010 parks and resorts scandinavia årsredovisning 2010 parks and Resorts scandinavia 2010 koncernchefen har ordet En stark koncern i en stark bransch Året som gått har kännetecknats av ett allt större medvetande

Läs mer

I tider av kris gäller det att hålla huvudet kallt och långsiktigt ha klart för sig vad man vill åstadkomma.

I tider av kris gäller det att hålla huvudet kallt och långsiktigt ha klart för sig vad man vill åstadkomma. Nr 4.2012 Utgiven av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren I tider av kris gäller det att hålla huvudet kallt och långsiktigt ha klart för sig vad man vill åstadkomma. 3 Entreprenören som vågar utmana

Läs mer

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost OM sveriges största eu-projekt inom stadsutveckling > Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost Utveckling Nordost satsar på nya jobb, fler mötesplatser

Läs mer

inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet 2012 13

inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet 2012 13 ko oi og ko an inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet 2012 13 2 Innehåll: världen väntar...5 Mer än en handelshögskola...6 stora, lilla lund... 8 Tänk

Läs mer

Vi önskar dig en grön och skön sommar! Nu finns en samlad bild av Mälarenergis ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete.

Vi önskar dig en grön och skön sommar! Nu finns en samlad bild av Mälarenergis ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. nonstop En tidning från Mälarenergi. Nr 2 2015. Nu finns en samlad bild av Mälarenergis ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. Släpp in lite sol i ditt elavtal. Vi önskar dig en grön och

Läs mer