Mitt i ett äventyr. Flest soltimmar ger mer energi. Körsång är rena friskvården. Internationella framgångar Världsarvet blir lönsamt

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mitt i ett äventyr. Flest soltimmar ger mer energi. Körsång är rena friskvården. Internationella framgångar Världsarvet blir lönsamt"

Transkript

1 Mitt i ett äventyr NUMMER Karlskrona N E Flest soltimmar ger mer energi Körsång är rena friskvården Internationella framgångar Världsarvet blir lönsamt

2 Tidningen i Karlskrona ges ut av Karlskrona kommun för att ge information om vad som sker inom näringsliv och kommunal verksamhet. Finns som taltidning på Utgivare: Karlskrona kommun Karlskrona tel Ansvarig utgivare: Ulla Nelson Produktion: Infab Vitamin AB Norra Smedjegatan Karlskrona Text: Christer Carlbäck Projektledare: Elin Malmhult Vi är på gång Det pågår mängder av aktiviteter för att skapa nya jobb åt unga människor och säkra tillväxten för näringslivet i Karlskrona kommun. En del sker i kulisserna, annat inför öppen ridå men alltihop visar på en samlad vilja och styrka. Inom projektet Ungdomskraft samarbetar hela Blekinge, och där satsar vi 20 miljoner kronor på att förbättra för unga på arbetsmarknaden. Vi kan också anställa fler ungdomar i och med de nya yrkesintroduktionsavtalen. Som kommun utmanar vi nu det privata näringslivet om vem som anställer flest! Två heta ställen för tillväxt är Gräsvik och Verkö. I TelecomCity Science Park möts dagligen kreativa personer från Blekinge Tekniska Högskola, Blekinge Business Incubator, ALMI, Region Blekinge och framgångsrika teknikföretag. Med all den kompetensen på samma plats är det bäddat för god utveckling. På Verkö växlar företag som Stena Line, ABB och Roxtec upp. ABB siktar rent av så högt att Karlskrona får Sveriges tredje högsta byggnad i form av ett torn för kabeltillverkning. Med Verkös elektrifierade järnväg för godstrafik och nya kombiterminal för tåg och lastbilar har vi lagt grunden för en hållbar tillväxt. Samtidigt pågår bygget av vårt nya ubåtsmuseum som lagom till sommaren kommer att skina ikapp med övriga världsattraktioner i Sveriges soligaste stad. Camilla Brunsberg Kommunstyrelsens ordförande Formgivning: Ingrid Henell Redaktion: Ulla Nelson Anna-Cajsa Torkelsson Joakim Ekberg Bengt Lingman Sofia Kummel Anna Wallin Heléne Söderström Hans Juhlin Elin Malmhult Christer Carlbäck Foto: Andreas Blomlöf där inget annat anges Tryckeri: Printfabriken Upplaga: ex Copyright: Karlskrona kommun Äventyrsfritids i Nättraby har 52 barn. De älskar att ge sig ut på äventyr och lösa uppdrag i naturen. innehåll 3 Stora planer för nästa skärgårdsfest 4 Rätt stad för miljövänlig solenergi 6 I strålkastarljuset: Järnvägen invigs 7 Sigma Technology leder expansion 8 Affärsverken fixar till fredagsmyset 9 Sjöstridsskolan lockar långväga gäster 10 Barnen i Nättraby älskar äventyr 12 Världsarvet ska ge jobb och intäkter 13 I hetluften: Världsarvet som näring 14 I huvudet på: Behandlaren 15 Karlskronahems energispararfamilj 17 Roxtec växer med Verkö som bas 18 Belladonnakören sjunger sig i form 19 i Karlskrona in brief 20 Karlskrona Vattenverk 150 år 18 Belladonnakören tar gärna ton för både glädjen och hälsan. Körsång är bevisat bra för kropp och själ.

3 i Karlskrona nr blir evenemangens år Det lackar mot jul och vintermörkret tätnar. Men snart ljusnar det och på Utveckling i Karlskrona planerar man redan för Karlskrona Skärgårdsfest 2014! Vi vill skapa en minst lika fantastisk upplevelse 2014 som vid premiären för skärgårdsfesten i somras, säger Thomas Peters, vd för Utveckling i Karlskrona AB. Vi ska göra det i samarbete med handeln och näringslivet. Den första upplagan av Karlskrona Skärgårdsfest blev riktigt lyckad. Statistiken talar sitt tydliga språk. Det serverades kroppkakor under invigningskvällen och det såldes pass eller biljetter till konserterna på Stortorget. Omkring personer besökte Piratlandet vid Blekinge museum. Dessutom åkte personer med på de arrangerade gratisguidningarna med båt i världsarvet. Alla får tycka till Men det finns saker att förbättra, förändra och förnya. Vi har bjudit in till flera möten för att samla in information från såväl involverade organisationer som besökare, säger Thomas Peters. Vi vill utveckla festen, så det är viktigt att alla tycker till. Sammanlagt var cirka 600 personer engagerade i sommarens fest, så det är förstås många som har synpunkter på och nya idéer till nästa stora kalas. Vi har även haft möte med våra samarbetspartner som arrangerar festen. Det finns redan gott om planer för evenemanget, men det är på tok för tidigt att avslöja något, säger Thomas Peters. Satsar på evenemang En konkret åtgärd blir att bilda ett forum för marknadsföring av öarna och skärgården, en annan att presentera fler aktiviteter i samband med festen. Utbudet är mycket brett och det är viktigt att både våra besökare och invånare får se helheten, säger Thomas Peters. Vi tror att 2014 kan bli ett fantastiskt år i Karlskrona. Vi kanske ska kalla det för evenemangens år. Stjärnartisterna på Stortorget lockade storpublik under premiären av Karlskrona Skärgårdsfest.

4 4 i Karlskrona nr Sveriges soligaste stad är fylld av energi Det är inte bara besöksnäringen som drar nytta av solskenet i Karlskrona. Flera lysande exempel visar hur Karlskrona utvecklas till en riktig solenergikommun. Solceller är rent lönsamt Familjen Denebo på Verkö är både elkunder och elpro du center. Solcellerna på villataket ger 2000 kilowatttimmar per år att använda och ibland ett överskott att sälja. Vi vill bidra till minskad användning av fossila bränslen, säger Ann-Christin Denebo. Solen skiner ju alltid på Verkö, och solen är det renaste vi har. Därför installerade vi solcellerna. Deras 13,5 kvadratmeter solceller generar tillräckligt med el för att driva såväl spis och diskmaskin som tvättmaskin. Det är främst på sommaren som det dessutom blir ett litet överskott av el. Affärsverken, som vill uppmuntra privatpersoner att producera el med solceller eller små vindkraftverk, köper överskottet och kör ut det i elnätet. Det ger oss ett par hundra kronor i månaden, säger Ann-Christin Denebo. Klokt avtal ger solceller på skolor Karlskrona kommun och telekomföretaget Ericsson energieffektiviserar med gemensamma krafter. Det ger en årlig besparing, som investeras för framtiden. När Ericsson kyler ner sina datorhallar på Ölandsgatan på Trossö bildas en ansenlig mängd överskottsenergi som Karlskrona kommun får köpa. Kommunens fastighetsavdelning köper återvunnen datahallsenergi som värme till gymnasieskolorna i kvarteret Psilander. I avtalet mellan Ericsson och kommunen står det skrivet att hela rabatten ska återinvesteras i en fond för årliga energi- och miljöförbättringar på kommunens skolor års rabatt har betytt att Spandelstorps förskola kommer att förses med solceller för produktion av elenergi. Vi återvinner värme, minskar koldioxidutsläppen och investerar i solceller, kommenterar driftingenjör Michael Kronström på kommunens fastighetsavdelning.

5 i Karlskrona nr Bostadsbolag med sol i sinne Karlskronahem satsar på energieffektivisering med hjälp av solceller och solpaneler. Styrelsen har beslutat att vi i första hand alltid ska utvärdera möjligheten att använda solenergi, säger Ulf Klint, teknisk chef på Karlskronahem. Solpanelerna på hustaken i Marieberg värmer till exempel vatten åt en mängd lägenheter och arbete pågår för att förse balkongfronterna i Kungsmarken med inbyggda solpaneler. Vidare genererar solcellerna på Möllebergs äldreboende i Ramdala den energi som krävs för att driva kök, tvätt och fläktar samt pump och utrustning till den miljövänliga bergvärmen som ersatt husets oljepanna. Karlskronahem jobbar för en hållbar utveckling. Sol-, berg- och sjövärme bidrar till en bättre miljö och minskade utsläpp av koldioxid, men åtgärderna ger även ekonomisk effekt genom att dämpa elkostnaderna. Solcellskoll på Internet Skanska såg värdet i solrekordet och utvecklade ett nytt solcellserbjudande. Projektet Soltak i sydost innebär att Skanskas kunder kan få solceller installerade i samband med byten eller reparationer av tak. För att alla ska kunna följa utvecklingen av solenergistaden, vill Skanska medverka till att Karlskrona får en solpotentialkarta på nätet. En sådan tjänst på kommunens hemsida gör att alla intresserade kan se vilka tak som är lämpliga eller inte för solenergi. Skanska vill göra processen lättare för kunden genom att sköta alla kontakter med Karlskrona kommun, Affärsverken och länsstyrelsen. Tanken är att Sveriges soligaste stad ska visa vägen för fler solceller i landet. Den här staden är optimal för solceller, säger Markus Sölvenäs, distriktschef för Skanska i Blekinge. Solsidan används på bästa sätt Kraftvärmeverk Karlskrona, som producerar el och fjärrvärme, har försetts med en vägg av solceller. Elen som genereras ska bland annat driva verkets pumpar. Vi har klätt en hel sida av anläggningen i Bubbetorp med solceller, säger Jan Svensson, vd för Affärsverken. Satsningen går i linje med Affärsverkens inriktning mot förnybara energikällor. Solcellerna ska ge kilo watttimmar extra per år. Det inte är så mycket i det stora hela, men varje bidrag till en bättre miljö räknas. Dessutom får vi en egen anläggning att pröva oss fram på nu när vi får fler och fler små producenter som vill leverera el till oss.

6 6 i Karlskrona nr strålkastarljuset Kjell Hobjer intar Konsthallen Än här, än där dyker han upp med sina tavlor och inte sällan leder hans flitiga marknadsföring till försäljning. Under hela februari ska dock den produktive och kringfarande Kjell Hobjer mest bara husera i Karlskrona Konsthall, där kulturförvaltningen vill ge en nyanserad bild av honom som person. Själv utlovar den spektakuläre konstnären landskapsmåleri och musikaliska jazztavlor som komplement till sina klassiska gubbar. Utställningen är tänkt att ackompanjera premiären för en ny dokumentärfilm om honom. Med sig till Konsthallen har han även sin soffa. Tänker du flytta in i Konst hallen, Kjell? Aldrig! Jag bor i Bräkne-Hoby. Fast egentligen borde jag ha en gallerist i London. Det går fler tåg Emmabodabanan har fått 57 kilometer ny tågräls, sju nya fina broar, ett nytt kontaktledningssystem och nya Krösatåg. Dessutom har 40 oskyddade järnvägsövergångar kunnat stängas. Allt detta ska nu firas med en premiärtur för föranmälda resenärer och inbjudna representanter från dem som bidragit till den tre år långa upprustningen av sträckan. Den 14 december klockan är det invigningscere moni på Karlskrona Centralstation där de nya Krösatågen också ska döpas. Under premiärturen mot Emmaboda återinvigs stationerna i Holmsjö och Vissefjärda. Dagen därpå går trafiken som vanligt igen. Det blir upp till 16 dagliga turer i vardera riktningen. I januari börjar även godstågen rulla på den upprustade och elektrifierade Verkö banan och regionens utveckling kan gå som på räls. Karlskrona höjer mysfaktorn till jul och laddar för trolleri till våren. Här är ett axplock av evenemang från den flitigt uppdaterade kalendern på december bubbetorps julmarknad 11 december julen är här 2013 med Peter Johansson & Matilda Hansson 13 december rock n roll x-mas med The Refreshments 28 mars labero inferno en magisk show med Joe Labero Foto: Jönköpings länstrafik

7 i Karlskrona nr Teknikerna som gör tekniken tydlig Sigma Technology har internationell framgång inom teknisk produktinformation. Experterna vid Karlskronakontoret ingår i koncernens storsatsning för expansion inom just produktinformation. Vi har varit lönsamma sedan första året, byggt upp Sigma Technology runt om i södra Sverige och under våren vunnit en upphandling inom telekom som är värd cirka 60 miljoner kronor, säger verksamhetschefen Johan Edlund. Sigma Technology är en global leverantör av tjänster inom forskning och utveckling. Sedan etableringen i Karlskrona 2007 har företaget hunnit anställa 25 personer till kontoret på Ronnebygatan. De är högutbildade inom teknik, pedagogik eller journalistik och deras specialitet är att använda ny informationsteknik för att förklara avancerad teknik. Det kan till exempel handla om att på ett smart och lättbegripligt sätt beskriva hur ett datasystem ska installeras och konfigureras. Mångfald på jobbet Hälften är kvinnor och hälften män, vilket inte hör till vanligheterna i teknikens värld. De representerar dessutom en bred flora av skilda språk och kulturer. Det är en stor fördel eftersom vi arbetar med stora kunder som verkar i flera olika länder i Europa, Nordamerika och Asien, säger Johan Edlund. Kunderna återfinns inom telekom, förpackningsindustrin och försvarsindustrin. Verksamhetschefen Johan Edlund Karlskrona i central roll Karlskronateamets framfart har imponerat inom Sigmakoncernen. Ansvaret har successivt utökats från Blekinge till att omfatta även Skåne, Kalmar och Östergötland. Dessutom är Johan Edlund medlem i det globala ledningsteam som ansvarar för Sigmas satsning inom området teknisk produktinformation. Målet är att dubblera antalet konsulter inom fem år. Tillväxten ska ske nationellt och globalt. Det är kul att vi från Blekingekontoret kan vara med och utveckla ett internationellt bolag, säger Johan Edlund, som blivit något av en Karlskronaambassadör. Jag flyttade hit för att plugga i två år, men nu har jag bott här i tio. Jag säger till alla som vi vill rekrytera hit att Karlskrona är bra. Jag gillar skärgården, närheten till allt och att det är lätt att lära känna folk. Sigma Technology i Karlskrona satsar på teknisk produktinformation.

8 8 i Karlskrona nr Fredagsmys med Affärsverken Affärsverken lägger en god grund för trivsel i form av upplysande el, skön fjärrvärme och bredband för nytta och nöje till tusentals hem. Varje dag. Foto: Helene Söderström Vi finns på plats i Wachtmeister Galleria, framför allt för att möta våra kunder, men också för att bjuda på fina fredagserbjudanden och popcorn, säger marknads- och försäljningschef Anna Wallin. Bättre elpris till jul Fredagen den 29 november blir andra gången denna höst som Affärsverken välkomnar till allmänt fredagsmys i Karlskrona. Då finns kundrådgivare från företaget på plats och bjuder på tips och råd. De svarar på frågor om allt från kompostering till båtcharter och elhandel. Vi erbjuder bland annat Sveriges för dagen lägsta elpris, rabatt på att beställa container och fri surf i en månad. Vi måste ju fira att det är fredag, säger Anna Wallin. Viktiga samhällsfunktioner Affärsverken driver och utvecklar elnätet, fjärrvärmenätet och stadsnätet i Karlskrona med omnejd med fokus på trygghet, närhet och leveranssäkerhet. Ett stort ansvar vilar på den organisation som ska säkra en service som många gärna tar för given. På samma sätt måste Affärsverkens miljövänliga arbete med renhållning och återvinning fungera. Och båttrafiken ut till öarna måste vara pålitlig året om. Det mesta vi gör ska inte märkas, utan bara fungera, säger Anna Wallin..

9 i Karlskrona nr Sjöstridsskolan vidgar vyerna Fartyg från 14 länder fyllde hamninloppet. Ändå såg vi bara en liten del av allt som hände och händer. Sjöstridsskolan bedriver ett omfattande samarbete över nationsgränserna. Sjöstridsskolan i Karlskrona har ett internationellt gott renommé inom marin utbildning och utveckling. Utbyte av kunskap pågår ständigt med ett stort antal länder. Politikerna har bestämt att vi ska kunna verka i en internationell miljö, säger Erik Andersson, chef för Sjöstridsskolan. Ju mer vi övar tillsammans, desto naturligare blir det när det verkligen gäller. Vi lär av varandra och samtidigt hjälps vi åt att hålla övningskostnaderna nere. Utbildar och testar Sjöstridsskolan svarar för såväl grundläggande militär utbild ning och kadettskola som vidareutbildning för officerare. Skolan är navet i Marinens utveckling av taktik och materiel. Dess dykeri- och navalmedicinska centrum testar till exempel ny utrustning åt hela försvaret och åt andra nationer. Vi stöttar också polisen genom att kontrollera utrustning efter dykolyckor och vi hjälper sjukvården med teknisk utrustning, säger Erik Andersson. Leder stora övningar Sjöstridsskolan planerar och leder samtliga större nationella marina övningar. Med jämna mellanrum får skolan också förtroendet att leda internationella övningar som Northern Coasts som i höstas samlade cirka 3000 soldater och sjömän från 14 länder i Karlskrona. Under de två första veckorna i november ledde man den svenska marinens storövning SWENEX som i år hade deltagande fartyg från Finland. Långväga gäster Mycket av utbytet sker mellan de nordiska länderna. De mer specialiserade utbildningarna i Karlskrona lockar däremot mer långväga gäster, och även svenska elever reser utomlands. Inom helikopter- och minröjningsområdet sker utbyten med bland annat Nederländerna, Belgien och Norge. Till det 20 meter höga dyktornet, där man övar fri uppstigning från exempelvis en sjunken ubåt, reser sjömän ända från Grekland och Singapore!

10 Äventyrspedagogerna Bitte Malmebo, Ida Fridlund, Lena Salnäs och Mia Håkansson. 10 i Karlskrona nr Fritids är ett Thea sitter gärna med kompisarna kring lägerelden.

11 i Karlskrona nr härligt äventyr Det kryllar av friska och alerta barn på Nättrabyskolans Äventyrs fritids. Inte mindre än 52 barn tillbringar eftermiddagarna tillsammans ute i naturen. Det bästa är att vara ute på äventyr, säger de. Och att alltid äta nygrillat! Äventyrsfritidset har nu funnits och vuxit i tre år tack vare de djupt engagerade pedagogerna Bitte Malmebo, Ida Fridlund, Lena Salnäs, Mia Håkansson och Ann Ronning. De tillämpar en akademiskt välutvecklad äventyrspedagogik som bland annat innebär att barnen gör samarbetsövningar. I varje övning framgår det tydligt hur viktigt vart och ett av barnen är för helheten och resultatet. Fantasifulla uppdrag Barnen grillar, sågar, täljer, bygger kojor och ger sig ut på äventyr för att lösa olika uppdrag. Då förvandlar statister hela skogen till en spännande sagomiljö. Fast vi vet att det var Bitte som var utklädd till trollet, hävdar barnen. Kläder efter väder Äventyrsfritids passar bra för de barn som trivs bäst när de får vara ute och röra på sig. Aptiten är på topp och de håller sig friska och krya. Det krävs dock en noggrann planering av klädseln, fast barnen tycker aldrig att det blir för kallt. Då tänder vi bara brasan och dricker te och varm choklad! Sedan fortsätter vi att göra snögubbar på fotbollsplanen, säger Thea. Stort engagemang Äventyrsfritidset har sitt eget läger i skogen. De har fint samarbete med Nättraby GoIF och vaktmästaren på idrottsplatsen, men har sällan tillgång till några lokaler. Helst skulle de vilja ha en förvaringslokal och ett extra torkskåp. Vi fixar mycket själva för att det här ska funka. Vi vill att den kommunala skolan ska kunna erbjuda alternativ som detta, säger Bitte Malmebo. Föräldrarna är nöjda. Wilmas pappa har till och med snickrat en häst till lägret. Vi har jättekul för vi får göra så många olika lekar, summerar Freja. Det råder en härlig gemenskap bland barnen i skogen.

12 12 i Karlskrona nr Världsarvet ska ge jobb och intäkter Nu har Karlskronaborna varit stolta över sitt världsarv i 15 år. Kommunen tycker att det är dags att slå mynt av attraktionen och utveckla den som näring. En näringslivsutvecklare, en världsarvssamordnare och en bebyggelseantikvarie antar nu utmaningen att skapa nya möjligheter för näringslivet och kreativa entreprenörer att använda världsarvet. Carl-Axel Ottosson fokuserar särskilt på världsarvet ur ett näringslivsperspektiv. Han arbetar med besöksnäringen, men också med andra aktörer som kan bidra till en lyckad kommersialisering. Vi ska öka kunskapen om världsarvet hos krögare, hotellpersonal och taxichaufförer, liksom hos företagarna på öarna. Vi måste kunna paketera upplevelser och konferenser och skapa nya arbetstillfällen! Jag ser gärna att det står Tack för att du är med och bevarar och utvecklar ett levande världsarv på alla kvitton för varor och tjänster som säljs i Karlskrona. Vad är ett världsarv? Sedan 1972 utser FN-organet Unesco ett antal natur- och kulturarv som förs upp på listan över omistliga världsarv. Det kan vara byggnader, naturområden, städer eller stadsdelar som anses vara väldigt betydelsefulla för att vi människor ska kunna förstå vår gemensamma historia. Världsarven tillhör oss alla, och det är allas vårt ansvar att de bevaras. Det finns nära världsarv på Unescos lista, och av dessa finns 15 i Sverige. I Sverige ansvarar Riksantikvarieämbetet för kulturarven, medan Naturvårdsverket är nationell myndighet för naturarven. Lena Johansson, världsarvssamordnare. Förebilder och skräckexempel Vi har studerat världsarv som lyckats, men också dem som inte lyckats, säger Lena Johansson. Vi som arbetar för kommunen behöver inte alltid tycka likadant, men det är viktigt att vi har en samsyn kring kärnvärdena och att vi får alla som bor i Blekinge att känna sig delaktiga. Lena Johansson är aktiv i styrelsen för föreningen Världsarv i Sverige och agerar länk mellan olika intressenter. Hon vill se ett flytande besökscentrum för Örlogsstaden Karlskrona och biosfärområdet Blekinge Arkipelag och göra Karlskrona till världens första helt igenom hållbarhetscertifierade världsarv. En hållbarhetsstrategi ger långsiktig förståelse för världsarvstanken. Månar om det värdefulla Anders Söderberg är inne på samma linje. Han arbetade förut med världsarvsfrågor på länsstyrelsen och hade mycket kontakt med Riksantikvarieämbetet som i sin tur har kontakt med FN-organet Unesco. Det ligger enorma möjligheter i Karlskronas kulturhistoriska arv. Jag hoppas kunna bidra till att lyfta fram de stora värdena så att vi både bevarar och tar vara på det som Unesco ser som värdefullt för världen. Världsarvstrojkan: Lena Johansson, kulturförvaltningen, Anders Söderberg, samhällsbyggnadsförvaltningen, och Carl-Axel Ottosson, Utveckling i Karlskrona AB.

13 i Karlskrona nr hetluften Hur kan vi dra ekonomisk nytta av världsarvet? En del menar att Karlskrona ruvar på en potentiell guld gruva i form av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Andra tvivlar på att det går att slå mynt av det marinhistoriska arvet. Vi frågade några Karlskronabor om hur vi kan dra ekonomisk nytta av världsarvet. Vad tycker du själv? Olle Melin Dela med dig av dina synpunkter på Nyan Alomaishy Olle Melin, Karlskronaguide, Spandelstorp: Vi måste helt enkelt göra världsarvet så attraktivt att ännu fler vill besöka det. Det kan vara genom dramatiserade visningar och genom att få marinen att öppna ännu fler platser än idag. Vi kan utöka visningskonceptet och förbättra marknadsföringen. Det finns onekligen ett stort intresse, det märker jag inte minst under mina guidningar. Nyan Alomaishy, studerande, Gullaberg: Karlskrona är i jämförelse med många andra städer inte så historiskt, men visst skulle det kunna komma fler turister till Marinmuseum. Det som Karlskrona behöver är fler mötesplatser för turister från olika länder och människor av olika nationaliteter, inte bara för svenskar. Man kan använda de gamla militära anläggningarna, som Kungsholmen, för att skapa nya mötesplatser. Nu finns det mest små caféer och liknande sommartid, men det vore bra med fler caféer, som i Malmö och andra större städer, där man kan träffas året runt. Michael Helgesson, kulturhistoriker på Kulturkompaniet, Björkholmen: Gör som jag. Mitt företag lever redan idag på att vi omsatt världsarvet i publika intäkter. Vill kommunen utveckla världsarvet kan man inte vanemässigt förlita sig på institutionella aktörer. Det ligger en enorm potential i världsarvet om vi kan sätta hela idén bakom örlogsstadens utveckling i ett begripligt sammanhang. Under en del av mina rundvandringar berättar jag om det kalla kriget och kärnvapenhotet som genomsyrade allt för bara 30 år sedan. Tänk efter vad det betyder om vi kan få dem som besöker Marinmuseum och Ubåtshallen att stanna några dagar extra genom att visa upp flera anläggningar från denna period! Emelie Persson, blivande reseledare, Gullaberg: Det borde gå att använda världsarvsmiljöerna, som Kungsholms fort, för att skapa exempelvis restauranger eller nöjesställen. Det behövs fler nöjesställen för unga människor i Karlskrona. Det finns inte särskilt många ställen att välja på för unga inne i centrum. Michael Helgesson Emelie Persson

14 14 i Karlskrona nr huvudet på Mikael Persson och hans kollegor på Roslunden i Mariedal stöttar och vägleder barn, ungdomar och föräldrar som råkat i en svår social situation. Hur blev du behandlare? Jag ansvarade för ett ungdomsprojekt och jobbade då ihop med socialförvaltningen. Det ledde till ett vikariat på Roslunden, som är ett kommunalt hem för vård eller boende. Jobbet som behandlare passade mig som handen i handsken, och jag fick fast tjänst. Vad går ditt jobb ut på? Vi hjälper barn och ungdomar från 0 till 18 år och deras familjer. Vi arbetar inom ett brett spektrum av sociala bekymmer som kan bero på alkohol, narkotika, våld eller konflikter i hemmet. Det är känsliga situationer vi arbetar i och vi sätter alltid barnens behov i centrum. Ofta handlar det om att ge barnen skydd i en akut situation. Mikael Persson Behandlare Uppvuxen i Lyckeby Bor på Trossö Skolad vid den militära utlandsstyrkan och utbildningar i ledarskap År inom kommunen: 4 Vad är det bästa med ditt jobb? Ingen dag är den andra lik. Ena dagen sitter jag i ett djupt samtal med ett barn i en livskris och nästa dag går jag på fotboll med samma barn. Vi vill skapa ett tryggt boende, en bra struktur och fungerande vardagsrutiner för ungdomar som är utsatta, men vi hittar också på mycket roligt tillsammans med dem för att visa dem vägen till ett vanligt familjeliv. 5 rum finns på Roslunden, behandlare och en föreståndare arbetar på hemmet. 3 enkelrum för ungdomar och 2 familjerum. yrken finns att välja på inom Karlskrona kommun.

15 Vi vill gärna få ner utgifterna och vara miljövänliga i Karlskrona nr Hela familjen lär sig spara energi Joanna Facuse och Simon Theologou med barnen Raoul och Maximilian. Karlskronahem har utsett familjen Facuse-Theologou i Gullaberg till vinterns energifamilj. De får en egen energirådgivare och siktar på att spara mycket. Det här är spännande, säger Joanna Facuse. Vi har bytt mellan olika elbolag, men elkostnaderna bara stiger. Jag hoppas att vi lär oss spara energi. Om vi får pengar över skulle vi gärna vilja köpa en båt Under Karlskronahems grillturné i somras vann familjen Facuse-Theologou en grönsakslåda från Grönsaker Direkt och blev sedan Karlskronahems energifamilj. De ska få fyra lärorika hembesök av energirådgivaren Christel Liljegren från Energikontor Sydost. Det goda exemplet Dessutom ska de få fungera som ambassa dörer för Karlskronahems breda satsning på energieffektivisering. Vi blev jätteglada, och barnen tyckte det var coolt att vi skulle bli fotograferade, säger Joanna Facuse. Vi är öppna för alla förslag och har faktiskt redan börjat fundera i nya banor. Det finns säkert mycket el att spara med tanke på teven och datorn och alla telefoner som ska laddas. För plånboken och miljön Familjen ska få tips och råd om hur de kan spara energi och skona miljön. Bland ämnena märks resor och transporter, tätning av lister, hantering av belysning och hemelektronik, möblering, kyl, frys och matlagning samt vattenför brukning vid dusch och tvätt. Man förknippar gärna energisparande med eget boende. Jag är nyfiken på hur mycket vi kan göra som hyresgäster, säger Simon Theologou. En genomgång av familjens elräkningar görs i början och slutet av perioden. Det ska bli intressant att jämföra, säger Joanna Facuse. Vi vill gärna få ner utgifterna och vara miljövänliga, men det är inte alltid så lätt att veta hur.

16 16 i Karlskrona nr notiser Region Blekinges flytt till Gräsvik ger plats för expansiva företag i Blekingehuset på Ronnebygatan 3. IT-företaget ELITS föll för det centrala läget, de utmärkta parkeringsmöjligheterna och havsutsikten. Nya vindar i Blekingehuset Konferensrummet högst upp är fantastiskt, säger platschef Jim Johansson. Dessutom har hyresvärden varit mycket tillmötesgående när det gäller våra önskemål om att omdisponera och fräscha upp lokalerna. ELITS grundades 2007, har huvudkontor i Linköping och verksamhet runt om i Sverige samt i Tyskland, Nordamerika och Asien. Totalt har företaget cirka 100 anställda, varav omkring 30 medarbetare inom drift av IT-tjänster i Karlskrona. Vi är lite av en doldis i IT-branschen, men blev faktiskt utnämnda till både gasellföretag och superföretag 2012, säger Jim Johansson. Vi vill fortsätta växa, men viktigast är kundnöjdheten och företagskulturen. Uppfyller vi våra mål där, har vi goda möjligheter att skapa fortsatt lönsam tillväxt. Inger Olsson-Lager, Jim Johansson, Carina Petersson, Daniel Remle och Anders Mizser från företaget ELITS. Bygger bort Bergåsas bommar Den ökande tågtrafiken kommer inom några år att innebära över 100 bomfällningar per vardag i järnvägskorsningen vid Bergåsa station. För att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten för de oskyddade trafikanter och de 700 bussar som i genomsnitt passerar övergången varje dag, byggs i maj-november 2014 en ny bro för biltrafik mellan Sunnavägens krön och Ekorrvägen. Den tar mark på Wämö skolans gamla bollplan, som i sin tur ersätts av en ny vid gymnastiksalen. Därefter byggs våren 2015 en gångoch cykeltunnel intill dagens järnvägskorsning samt en gång- och cykelbro mellan Annebo och Idrottsvägen. Projektering pågår och även om det blir en del trafikändringar i korsningen under byggperioden så hoppas vi på gott samarbete med alla trafikanter, säger Jan-Anders Glantz, projektledare för Karlskrona kommun. Det blir en trafiksäkrare korsning för alla när den är klar. Illusration: Per Lewis-Jonsson

17 i Karlskrona nr Verkö navet i Roxtecs expansion Exporten av små, blå tätningsmoduler från Verkö accelererar. Storföretag världen över installerar Roxtecs kabel- och rörgenomföringar för att trygga driftsäkerheten och öka lönsamheten. Redan 1990, då Mikael Blomqvist startade Roxtec, var siktet inställt på världsmarknaden. Flera av de först anställda representerade både entreprenörsanda och kulturell mångfald. Sedan dess har företaget vunnit Stora Exportpriset, etablerat 23 dotterbolag runt om i världen och prisats flera gånger om för sin tillväxt. Roxtec har nu över 600 medarbetare, varav cirka 170 i Karlskrona, och företaget fortsätter att växa. Det går riktigt bra för oss, säger vd Mikael Helmerson. Vi passar därför på att både investera och rekrytera i Karlskrona, för vi tänker se till att det fortsätter att gå bra. Mikael Helmerson, vd Det händer mer på Verkö EU-projektet Motorways of the Sea och kommunen har rustat upp järnvägen. Järnvägen till den nya kombiterminalen på Verkö tas i drift efter nyår. Karlskrona Baltic Port AB börjar hantera godset från tågen. ABB High Voltage Cables storsatsar på fabriken och nytt torn. Stena Lines linje till Gdynia trafikeras av tre färjor. Kommunen har antagit plan och strategi för fortsatt utveckling av området. Fiffig tätningslösning Roxtec gör system som tätar kring kablar och rör som dras genom väggar, golv, tak, däck och skott. Säkerhetsprodukterna skyddar mot exempelvis brand, gas, vatten, damm och skadedjur, men de finns också i versioner för elsäkerhet och explosionsskydd. Gemensamt för de flesta av produkterna är Karlskronauppfinningen Multidiameter, som gör systemets tätningsmoduler avskalbara så att de passar kablar och rör av olika dimensioner. Vi levererar mycket till varv som bygger antingen oljeplattformar eller fartyg, men faktum är att vi växer inom ett flertal olika branscher, säger Mikael Helmerson. Våra tätningar används inom allt från tåg och telekomnät till olika sorters elproduktion. Satsar i Karlskrona Mikael Helmerson flyttade i våras med sin familj från Göteborg till Karlskrona för att bli chef för koncernen. Han understryker hur viktigt Karlskrona är för Roxtec ute i världen. På Verkö finns modulfabriken, centrallagret och andra nyckelfunktioner såsom produktutveckling och test- och brandlabb som jobbar tillsammans för att möta de krav som ställs på certifierade tätningar. Vi har också en hel avdelning här som skräddarsyr tätningslösningar efter kundernas önskemål och behov. I somras släppte vi en ny mjukvara som är en kostnadsfri hjälp för ingenjörer att designa genomföringar och välja rätt lösning utefter tätningskraven. Den används redan i 68 länder!

18 18 i Karlskrona nr Gemenskap..Glädje.Avslappning..Utveckling..Enkelhet Sång som stärker Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik. Fortsättningen på denna klassiska sångtext borde lyda: Av körsång bygger man en bättre hälsa! Det här är friskvård på högsta nivå, fastslår damerna i Belladonnakören. Belladonnakören, som ingår i Kulturskolans vuxenverksamhet, har funnits sedan 1990-talet. Ett 40-tal kvinnor i åldern samlas varje tisdagskväll för att sjunga tillsammans i Karlskrona Konsthall. Det blir allt från Schubert och gospel till Håkan Hellström och Björn Skifs under ledning av Katarina Sörnäs. Forskningen visar att körsång hjälper andningen och frigör endorfiner, säger hon. Och faktum är att alla hjärtan i kören klappar i samma takt! De senaste rönen från en studie vid Sahlgrenska akademin visar att hjärtrytmen hos körsångare kan synkroniseras. Med sång kan vi även påverka en nerv som bidrar till våra känslor, så det är alltså sannolikt att sång har effekt på hälsan. Smärtstillande stämmor Även om det först och främst är sångglädjen som förenar kvinnorna, vittnar flera av dem gladeligen om hur körsången stärker dem fysiskt och mentalt. Jag missade en övning när jag opererades för bröstcancer, säger Annika Cederfur. Men sen skyndade jag hit, för här glömmer man alla krämpor. Några har kronisk värk, men sover alltid gott natten efter körövningen utan sin smärtstillande medicin! De tränar musklerna och får själslig avkoppling. Jag genomgick nyligen en hjärtoperation och körsången hjälper mig att träna diafragman som är bron mellan kroppen och själen, säger Anita Löfström. Om jag är trött när jag kommer från jobbet skickar min man iväg mig hit till kören, för då är jag alltid glad när jag kommer hem! En i laget Eva Johansson gick med i kören för 20 år sedan och fann då en egen hobby och gemenskap att utvecklas i. Hon tjusas av körmedlemmarnas samarbete mot ett gemensamt mål, och ser kören som en perfekt form av teambuilding. Människan är ett flockdjur som gärna ylar i grupp, oavsett om det är på hockeyläktaren, som publik på en rockkonsert eller i en kör, säger Katarina Sörnäs. Nyligen gav Belladonnorna sin höstkonsert, och till våren bjuder de in till musikkryss.

19 notiser i Karlskrona nr P-app gläder bilister. Slipp leta p-automat, skramla växelmynt och jaga biljett i snålblåsten. Betala istället via din smartphone och bara för exakt så lång tid som du parkerar. Allt fler upptäcker fördelarna med parkeringsappen Parkera i Karlskrona. Kommunen har tillsammans med ett konsultföretag gjort det möjligt att starta, stoppa och betala avgiften för parkeringen via smartphonen. Det går även att betala Trossökortet med den. Appen är gratis att använda och att ladda ned till alla stora operativsystem för smartphones. P-avgifterna dras smidigt en gång i månaden från det konto som användaren kopplat till appen. Företag kan koppla alla fordon till samma konto och få pappersfaktura, säger Johan Stenér, projektchef vid tekniska förvaltningen i Karlskrona. Pottholmen tar form Utvecklingen av Pottholmen till en ny stadsdel och en del av stadens nya entré fortsätter. I början av 2014 ska detaljplanen för etapp ett vara färdig för samråd och allmänhetens synpunkter. Därför finslipar nu kommunen förslaget för västra Pottholmen som bland annat ska rymma cirka 250 bostäder, kontor, handel, service, rekreationsstråk utmed vattnet, en park, ett nytt resecentrum, en World Trade Center-byggnad och en konferens anläggning. Anders Jaryd, som varit teknisk chef på kommunen, lederprojektet på heltid från nyår. Julmys i sommarbutik Liselott Skårner funderade länge innan hon förverkligade drömmen om en sommarbutik. I fem år har hon nu drivit sin mysiga present- och hemin redningsbutik Sköna Ting i hamnen i Kristianopel. Liksom tidigare år har hon laddat för helgöppet fram till jul. Den lantliga butiken, som är inrymd i den före detta hemslöjds affären, pyntas om till stämningsfull julstuga och Liselott själv kompletterar utbudet med sina egenhändigt sydda kuddar. in brief This magazine from Karlskrona Municipality reflects municipal activities and business. We cooperate in the county to create jobs for young people, and we invest in business in Karlskrona with hot spots such as the TelecomCity Science Park and Verkö, says Chairperson of the City Executive Board Camilla Brunsberg. The premiere of the Karlskrona Archipelago Festival went well. Municipal company Utveckling i Karlskrona AB is now planning the 2014 festival. Karlskrona, Sweden s sunniest town, is developing into a true solar energy municipality. The refurbished railway between Karlskrona and Emmaboda will be inaugurated on 14 December. Karlskrona is gearing up for Christmas music and magic. Kjell Hobjer will also be exhibiting at Konsthallen art hall in February. Sigma Technology in Karlskrona is part of the group s major investment in the expansion of technical product information. On 29 November, Affärsverken invites you to a Friday get-together featuring offers at Galleria Wachtmeister. The Sjöstridsskolan naval college in Karlskrona works internationally on naval exercises, training and development. The best thing is to be out having an adventure and eating freshly barbecued meat, say the children at an adventure recreation centre. The municipality will help the business community to use the city s world heritage status to create jobs and revenue. Case worker Mikael Persson helps children and families with social problems. Karlskronahem has named this winter s energy family. They will get an energy advisor and learn to save. Region Blekinge s move to Gräsvik provides space for expanding companies, such as ELITS, at Blekingehuset. The Bergåsa district will get a road bridge in In 2015, a pedestrian and bicycle tunnel will be built, as well as a pedestrian and bicycle bridge. There s a lot happening on Verkö. For example, Roxtec is growing and now has over 600 employees worldwide. The beautifully voiced women of the Belladonna Choir are proof that choral singing is good for your health. The Parkera i Karlskrona parking app now makes it possible to pay parking charges by smartphone. Anders Jaryd will lead the Pottholmen project full time. Soon the plans for the new city district will be released for consultation. Liselott Skårner s summer shop Sköna Ting (Nice Things) in Kristianopel welcomes you to a Christmas get-together on weekends. Water is a health-giving resource that we can t live without. Karlskrona waterworks is celebrating its 150th anniversary.

20 Karlskrona Vattenverk 150 år Den 23 november 1863 var det fest i Karlskrona. Koleraepidemin som härjat var över och tillkomsten av Sveriges tredje vattenverk firades. Verket, som byggdes i Lyckeby för att försörja militären på Trossö, är idag en avancerad anläggning som förvandlar Lyckebyåns tefärgade råvatten till friskt och gott dricksvatten. Även om vårt kranvatten används till både blommor och biltvätt, producerar vattenverket i lagens mening livsmedel. Samtidigt ingår det i vattnets kretslopp. Jorden har det vatten den har; det tillkommer aldrig nytt. Därför är vatten- och avloppsreningsverk livsviktiga hållplatser på vattnets tuffa väg genom smuts och föroreningar. Nu firas återigen, med vördnad och all rätt, Karlskrona Vattenverk som jubilerar med öppet hus. Tyck till om i Karlskrona Gå in på: eller förmedla dina synpunkter och idéer till Karlskrona kommun på Facebook.

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona.

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona. Välkomna till årets näringslivsdag och extra varmt välkommen till vår ryska delegation från Kaliningrad, Mr Genady Cherbakov med vänner och vår nytillträdda landshövding Berit Andnor Bylund. Karlskrona

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

En plats för idéer och gemenskap

En plats för idéer och gemenskap En plats för idéer och gemenskap Vi moderater tror på Karlskrona kommuns framtid! Här vill vi ha ett samhälle där alla kan utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och göra egna val. En plats där fler

Läs mer

Karlskrona i siffror

Karlskrona i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Och hur många karlskroniter finns det egentligen? Det och lite till finns

Läs mer

Karlskrona Karlskr i siffror

Karlskrona Karlskr i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Hur många karlskronabor finns det? Det och lite till finns att läsa här.

Läs mer

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 40 Fredag 16 december 2011. Fortsatt tågtrafik

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 40 Fredag 16 december 2011. Fortsatt tågtrafik LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 40 Fredag 16 december 2011 NORRBOTTEN Fortsatt tågtrafik Godstrafiken på tåg kommer att fortsätta till april nästa år. I fredags blev företagen som sköter godstrafiken eniga om att

Läs mer

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund UTMANING SOM METOD En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun Motala Vadstena Samordningsförbund Vad är MODD? MODD är ett projekt som med stöd av medel från Europeiska Socialfonden (ESF) drivs

Läs mer

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 NORDICFORUM TORSHAMNSGATAN 35 & 39 2 OM NORDICFORUM Kraftig tillväxt, idérikedom och gemensamma mål. nordicforum erbjuder de förutsättningar

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Tidtabell. 5 januari - 29 mars 2015

Tidtabell. 5 januari - 29 mars 2015 Tidtabell 5 januari - 29 mars 2015 blekingeflyg blekingeflyg Tack alla som väljer att flyga med oss! Med pressade priser och bra avgångar till och från Stockholm fortsätter vi att jobba med vår målsättning

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

Flygvapenmuseum redan en stor succé

Flygvapenmuseum redan en stor succé 8 Flygvapenmuseum redan en stor succé Det råder stor uppståndelse när TIFF besöker det nya Flygvapenmuseum i Linköping. Vilket inte är så konstigt. Satsningen på museet är minst sagt rejäl. Vi är där på

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL SOMMAR 2014 1 500 kr rabatt på elcykel Kör på el i sommar Sommaräventyr för hela familjen Fina rabatter till semestern Koppla upp och koppla

Läs mer

Det finns självklart en proffsdröm

Det finns självklart en proffsdröm Nummer 4, November Från Halmstads Energi och Miljö AB Det finns självklart en proffsdröm - Robert Bladh, HK Drott Värmeljus blir till proteser i Thailand Vintertider på våra ÅVC:er Nr. 4 Nov. 2014 Med

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

Ingenjörer med innovationer på schemat

Ingenjörer med innovationer på schemat Sten Fåhré-stipendiater Ingenjörer med innovationer på schemat Publicerad: 2012-04-23 10:51 Det krävs tre års högskolestudier för att kunna arbeta som utvecklingsingenjör. Tre år där stor del av studierna

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden

Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Ljus Effektiv Fin utsikt mot vattnet Värtahamnen Norra Djurgårdsstaden Hangövägen 25, plan 4-5 (3-4), 365-735 kvm LOKALEN Lokal fördelat på två plan med interntrappa Kontorsyta 365-735 kvm Antal arbetsplatser

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

Ditt nästa kontor? Gustav lll:s Boulevard 54 58

Ditt nästa kontor? Gustav lll:s Boulevard 54 58 Ditt nästa kontor? Gustav lll:s Boulevard 54 58 706 kvm, Frösunda Gustav lll:s Boulevard 54 58 Frösunda Nytt och fräscht pentry med oslagbar utsikt Ledig yta: 706 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 33

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

Nu bygger vi om i Husby

Nu bygger vi om i Husby Nu bygger vi om i Husby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Husby Hus för hus Det tar upp till

Läs mer

Kraftsamlingen. Det är lätt att se vem som har. 100 % grön el. Bäst i branschen! Husakuten, alltid till hands. Kundförmåner. El från förnybara källor

Kraftsamlingen. Det är lätt att se vem som har. 100 % grön el. Bäst i branschen! Husakuten, alltid till hands. Kundförmåner. El från förnybara källor Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2014 Det är lätt att se vem som har dalakraft. Bäst i branschen! Så säger våra kunder 100 % grön el El från förnybara källor Husakuten,

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan?

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? 1 Välkommen till Nya Silon i Vadstena, vår del av klosterstaden

Läs mer

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d Mötesplats Varberg Information till dig som är nyinflyttad 1 Välkommen t Hej! Jag heter Ann-Charlotte Stenkil och är kommunstyrelsens ordförande här i Varberg. Vi är en kommun som växer och du är en av

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm vill sticka ut! Showroom och kontor för dig som Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm LOKALEN Showroom och kontor för dig som vill sticka ut Kontorsyta 443 kvm Antal arbetsplatser 10-40 Adress

Läs mer

SOLENERGI. Solvärme, solel, solkraft

SOLENERGI. Solvärme, solel, solkraft SOLENERGI Solvärme, solel, solkraft Innehållsförteckning Historik/användning s. 2 Miljöpåverkan s. 6 Solvärme s. 7 Solel s. 10 Solkraft s. 16 Fördelar s. 18 Nackdelar s. 19 Framtid s. 20 Källförteckning

Läs mer

Möten som utvecklar staden.

Möten som utvecklar staden. Möten som utvecklar staden. Redan på 40-talet insåg boråsarna att det behövdes ett speciellt hus för möten. Därför byggdes ett stort möteshus av framsynta invånare. Byggnaden har sedan använts flitigt,

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand

Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand Sjönära Ljus från fyra väderstreck Effektiv planlösning Alviks Strand Gustavslundsvägen 129, Plan 3, 1 tr, 380 kvm LOKALEN Ljus lokal med fin utsikt mot Mälaren Kontorsyta 380 kvm Antal arbetsplatser 20

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 894 kvm Antal arbetsplatser 50-75 Yteffektivt, ljust

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Sundbybergsvägen 1, hus C plan 10, 530 kvm LOKALEN Kontor med skyltläge Kontorsyta 530 kvm Antal arbetsplatser 30-35 Adress Sundbybergsvägen 1 Topfloor; På eget

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Barnens månadsbrev 3

Barnens månadsbrev 3 Barnens månadsbrev 3 Den här gången har vi valt att presentera skolans personal i månadsbrevet. Barnen i fyran har intervjuat. Här är deras presentationer av personalen. December 2008. Intervju med Lasse

Läs mer

INVEST IN NORDIC CLEANTECH

INVEST IN NORDIC CLEANTECH INVEST IN NORDIC CLEANTECH Sedan 2009 En unik och oslagbar kanal i världen för att sälja och marknadsföra svensk miljöteknik utomlands och nationellt. F R O M S W E D E N A N D T H E N O R D I C S Bakgrund

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm Öppen planlösning Industrihus Egen lastport Nacka Strand Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm LOKALEN Kontor och showroom i äldre industrihus Kontorsyta 345 kvm Antal arbetsplatser 20 arbetsplatser

Läs mer

Nytänkande effektivt samarbete

Nytänkande effektivt samarbete Nytänkande effektivt samarbete HELHETSLÖSNINGAR FÖR TEKNISKA INSTALLATIONER Behov av nya lösningar Bygg- och installationsbranschen utvecklas snabbt. Idag är fastigheter mer tekniskt krävande än tidigare.

Läs mer

Möt ett nytt bolag med en 400-årig historia...

Möt ett nytt bolag med en 400-årig historia... Möt ett nytt bolag med en 400-årig historia... Den 1 maj 2011 övergick Metria från att vara en division inom Lantmäteriet till att bli ett statligt aktiebolag. Därmed skapades en förutsättning för varumärket

Läs mer

INBJUDAN TILL ÅRSKONFERENSEN 2014

INBJUDAN TILL ÅRSKONFERENSEN 2014 INBJUDAN TILL ÅRSKONFERENSEN 2014 Svenska stadskärnor VÄLKOMMEN TILL ÅRSKONFERENSEN I VÄSTERÅS DEN 21-22 MAJ 2014 Årets största konferens och bankett håller vi i Västerås, Årets Stadskärna 2013! Här samlas

Läs mer

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 6, 1 694-2 592 kvm LOKALEN Ljus och effektiv med bra skyltläge Kontorsyta 1 694-2 592 kvm Antal arbetsplatser 120-260 Kista Entré är,

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift

Studentmingel på EdmoLift Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra.

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. Brf Takterrassen Muréngatan, Gävle Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. ... skönt att slippa ansvaret för villan... nu är tid för njutning... Jag vill känna att

Läs mer

Högt upp. Ljus Skyltläge. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm

Högt upp. Ljus Skyltläge. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm Högt upp Ljus Skyltläge Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm LOKALEN Högt upp i fastigheten med fri utsikt Kontorsyta 829 kvm Antal arbetsplatser 40 60 beroende på planlösning Välkommen till

Läs mer

Examensarbete VT Börja på förskolan

Examensarbete VT Börja på förskolan Examensarbete VT 2013 Börja på förskolan Att börja på förskolan kan var en stor omställning i livet för hela familjen. Somliga är bekanta med förskolans värld andra inte. Kanske har du frågat vänner och

Läs mer

UPPsala Experience www.uppsalaexperience.se

UPPsala Experience www.uppsalaexperience.se Träffpunkt Uppland Handels- och mötesplats E4:ans avfart vid Storvreta och Fullerö ligger strategiskt mitt i Uppsala län. Fullerögården Holding äger 77 000 m 2 byggklar mark invid avfarten med byggrätt

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Energisamverkans projekt

Energisamverkans projekt 2013-06-12 Energisamverkans projekt 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Resultat... 7 Bilagor... 8 Program 2013-06-05... 8 2 Inledning Detta arbete har skett i samband med energisamverkansprojektet

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE

EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE EN VÄRLDSUNIK UPPLEVELSE Ibland måste VI höja blicken Precis som med levande arter på vår jord går även många unika föremål förlorade. Föremål som idag hade varit historiska skatter. Ingen räddade exempelvis

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Industribyggnader i Borås AB

Industribyggnader i Borås AB Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag Februari 2014 Välkommen till IBAB:s Nyhetsbrev i februari. I detta nummer läser vi om hur arbetet fortskrider med fastigheten Eolus

Läs mer

Strålande utsikt mot vattnet Effektiv planlösning. Ljus. Alviks Strand. Gustavslundsvägen 133, plan 4-10, 1 550 5 000 kvm

Strålande utsikt mot vattnet Effektiv planlösning. Ljus. Alviks Strand. Gustavslundsvägen 133, plan 4-10, 1 550 5 000 kvm Strålande utsikt mot vattnet Effektiv planlösning Ljus Alviks Strand Gustavslundsvägen 133, plan 4-10, 1 550 5 000 kvm LOKALEN Ljus lokal med fin utsikt mot Mälaren Kontorsyta 1 550 5 000 kvm Antal arbetsplatser

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

Här finns Go Wild Vi genomför våra aktiviteter i hela Örebro län samt Västerås och Eskilstuna.

Här finns Go Wild Vi genomför våra aktiviteter i hela Örebro län samt Västerås och Eskilstuna. Detta är Go Wild är ett eventbolag med unik GPS och mobilteknik som används för att genomföra underhållande aktiviteter när det är konferens, kickoff eller annan typ av evenemang. Aktiviteterna består

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Sänk värmekostnaderna Spara pengar och miljö

Sänk värmekostnaderna Spara pengar och miljö Miljö & Energi Höj värdet på huset Sänk värmekostnaderna Spara pengar och miljö i samarbete med IVT värmepumpar och Rotek Två starka aktörer i samverkan gör dig som husköpare till vinnare Det ska vara

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

Sveriges villaägare om energi, uppvärmning och miljö. Rapport oktober 2008

Sveriges villaägare om energi, uppvärmning och miljö. Rapport oktober 2008 Sveriges villaägare om energi, uppvärmning och miljö Rapport oktober 2008 Välkommen till villapanelen Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Handledning: Future City på Teknikdagarna

Handledning: Future City på Teknikdagarna Handledning: Future City på Teknikdagarna Under den här lektionen på två timmar får eleverna prova på att planera och bygga en framtidsstad utifrån sina egna tankar och idéer. Eleverna sitter cirka 10

Läs mer

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013 Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013 Ingrid Haraldsson, Piku AB, i samarbete med Göran Hydbom, Modern Management Network AB PROGRAMDEKLARATION

Läs mer

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen.

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Gävle Vision 2025 Gävle sätter segel Vision 2025 Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Trygghet och nyfikenhet ger mod att växa, tillsammans och individuellt. Mångfalden ger

Läs mer

Centralt läge Charmig lokal Ljust och luftigt Centrum

Centralt läge Charmig lokal Ljust och luftigt Centrum Centralt läge Charmig lokal Ljust och luftigt Centrum Drottninggatan 38, plan 5, 205 kvm LOKALEN Charmig lokal i gårdshus Kontorsyta 205 kvm Antal arbetsplatser Ca 10-12 Välkommen till en charmig lokal

Läs mer

sju arkitekter sju små hus glader Ritad av: Tina Francke 040-103340 www.snovit.nu

sju arkitekter sju små hus glader Ritad av: Tina Francke 040-103340 www.snovit.nu sju arkitekter sju små hus glader Ritad av: Tina Francke FRANCKE Arkitektkontor www.franckearkitekt.se 040-103340 www.snovit.nu glader Tina Francke Glader står så stolt i trädgården. En paviljong som är

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra.

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. Brf Takterrassen Muréngatan, Gävle Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. ... skönt att slippa ansvaret för villan... nu är tid för njutning... Jag vill känna att

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna Vision Sverige ska vara en självklar destination för trädgårdsturism och vara en medpart i flera europeiska sammanhang när det gäller tillvaratagandet och utvecklingen av det gemensamma trädgårdskulturarvet.

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande.

Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 135

Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 135 Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 135 Plan 7, 625 kvm, Alviks Strand Gustavslundsvägen 135 Alviks Strand Ledig yta: 625 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 25 45 Tillträde: Omgående Yteffektivitet

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer