ONLY CHILD NATHALIA EDENMONT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ONLY CHILD NATHALIA EDENMONT"

Transkript

1 LÄRARHANDLEDNING ONLY CHILD NATHALIA EDENMONT 13 OKT - 5 JAN 2013 ALINGSÅS KONSTHALL GYMNASIUM HÖGSTADIUM

2 ONLY CHILD NATHALIA EDENMONT 13 OKT JAN 2013 Nathalia Edenmonts bildvärld förför oss med sin ljuvlighet och lurar oss in i det djupt obehagliga. Hennes liv och konstnärliga arbete är som en saga ur motsägelsernas förunderliga värld. Nathalia Edenmont föddes 1970 i Jalta på Krimhalvön i dagens Ukraina. Under hennes uppväxttid var Ukraina en konstitutionell socialistisk stat. Barn- och ungdomsåren har präglat hennes konstnärliga arbete fram till idag. Redan vid fjorton års ålder blir hon föräldralös. Övergiven och ensam får hon klara sig själv. I utställningen Only Child iscensätter Edenmont känslotillstånd kopplade till föräldraskap, fertilitet och barndom. Hennes bilder lyfter fram existentiella teman som normer, värderingar, ansvar, mening, relationer, tro och hopplöshet, liv och död, ensamhet och trygghet. Hon är personlig och okuvlig i sina berättelser och refererar ofta till bildkonstens historia i sina verk. Utställningen Only Child är producerad för Alingsås konsthall och visar främst nyproducerade verk.

3 PROGRAM Barnet i konsten och i verkligheten Föreläsning och samtal med Susanne Osten, dramatiker, ochlisbeth Pipping, författare, om konstens och verklighetens barn. Onsdag 7 november kl. 18 Skolprogram Alingsås konsthall vill ge alla möjligheten att på sina egna villkor uppleva, aktivt delta i och tillgodogöra sig den pedagogiska verksamheten. Hos oss är allas tolkningar och tankar lika viktiga. Under utställningen Only Child erbjuder konsthallen skolprogram specifikt utvecklat för högstadiet och gymnasiet. VISNINGAR - ONLY CHILD Med utgångspunkt från Nathalia Edenmonts liv och konstnärskap erbjuder vi en dialogbaserad visning där elevens egen upplevelse av bilderna kommer till tals. Grupperna får möjlighet att diskutera existenciella teman som normer, relationer, barndom, tonår, föräldrarskap, liv och död. Bokas: måndagar, torsdagar och fredagar fram till jullovet. FORGET ME NOT - Konsthistoriska nedslag och barnets perspektiv I Nathalia Edenmonts bilder kan man ofta se kopplingar till konsthistorien. I hennes bilder finns inslag av symboliska bildelement från den kristna bildtraditionen från talet, samt influenser från porträtt- och stillebenmåleri från 15 och 1600-talet. Ett återkommande motiv i Edenmonts bilder är barnet. Barndomen är en försummad del av historieskrivningen generellt och är ett ovanligt motiv i bildkonstens historia. I utställningen Only Child får vi inblick i tre hundra år av Europeisk historia med barnets perspektiv. Bokning: onsdagar veckorna Skolprogrammen är för högstadium, gymnasium, vuxenutbildning. Max 30 per grupp, 45 min Bokning Bokning sker via konsthallens pedagog Ylva Sillén. Skicka förfrågan till ylva.sillen@alingsas.se. Att tänka på vid skolbesök Alingsås konsthall öppnar kl alla veckodagar utom måndagar då konsthallen har stängt. Vi släpper in skolgrupperna strax före den bokade aktiviteten under förmiddagarna. Efter kl kan grupperna anmäla sig i receptionen. Besök oss på egen hand Du kan naturligtvis besöka Alingsås konsthall med din klass eller grupp på egen hand under ordinarie öppettid, men vi önskar att du anmäler ditt besök i förväg, för att undvika krockar med bokade visningar. I konsthallen anmäler du din grupp vid receptionen, vi behöver uppgifter om skola och gruppstorlek för vår statistik. Tisdag fredag öppnar konsthallen kl 12, måndagar stängt för allmänheten. Kostnad Under hösten 2013 ges skolprogram kostnadsfritt för alla skolor inom och utanför Alingsås kommun. Alingsås konsthall har fri entré. Hitta till Alingsås konsthall Konsthallen ligger mitt i centrala Alingsås, ca 200 m från Alingsås station, i kulturhuset tillsammans med biblioteket. Adress: Södra ringgatan 3.

4 PRINCE KID DIALOGBOX CONSCIOUSNESS FAMILY NEXT FORGET ME NOT PLAY entré konsthall CORD ONLY CHILD NEW BORN skaparvekrstad reception SECRET FORBIDDEN FRUIT EMBRYO entré konsthall

5 VISNINGAR ONLY CHILD FAMILY NEST Här ser vi en man och en kvinna som håller i ett barn. De sitter på en bädd av blomster och mellan dem finns ett tomrum som är centralt i bilden. Titeln Family Nest ger associationer till ett fågelbo vilket kan ses som en symbol för trygghet och hemmet. Är det en familj vi ser och vilket förhållande har de till varandra? Familjekonstellationen i bilden verkar splittrad. Avståndet mellan mannen och kvinnan är påtagligt, ingen verkar bekväm i sin situation. Bädden av blomster är återkommande i Edenmonts verk och symboliserar ofta döden. Blomsterbädden i bilden kan liknas vid en kista täckt av blommor. Vad är det som har gått förlorat? I Family Nest är den starka spänningen påtaglig och tryggheten hotad. Bilden utmanar och ifrågasätter den traditionella familjebilden på ett plågsamt sätt. Vi tvingas se den perfekta familjen på ett nytt sätt. Bilden förmedlar olika slags rädslor; att inte räcka till, att inte kunna leva upp till den traditionella familjebilden, att känna kravet att bevara den, att inte kunna eller vilja bevara den. Begraver Edenmont den traditionella familjen? FRÅGOR: ÄR DET VIKTIGT ATT HA FAMILJ? VARFÖR? HUR SKA DIN IDEALFAMILJ VARA? VAD ÄR EN FAMILJEHEMLIGHET? FORBIDDEN FRUIT I bilden ser vi en ung kvinna insvept i vita tygstycken. Längs hennes ena sida faller hennes gyllenblonda hår ner i lockar. Tyget hänger över hennes huvud. I sina händer, över bröstet, håller hon ett tudelat granatäpple med snittytan utåt. Hon ser rakt på betraktaren. I hennes skrev finns något rött som har spridit sig ut på det vita tyget. Är det blod vi ser och vad är det som blöder? Blod har genom historien setts som både rent och smutsigt, beroende på dess källa. Den unga kvinnan liknar en gestaltning av Jesumodern Maria. Hon är vit, ren och helig. Symboliken kring granatäpplet är bred. Under antiken var det en symbol för gudinnor och äktenskapet. I den kristna läran symboliserade granatäpplet Guds välsignelse och fruktbarhet, det öppna granatäpplet Jesu uppståndelse, det brustna en älskades kind och dess saft martyrernas blod. Granatäpplet på bilden liknar ett hjärta som blöder, vilket kan ge bildassociationer till Marias sju sorger där hon ofta avbildas med ett brinnande hjärta genomborrat av sju svärd. I bilden är blodet en stark kontrast till det vita tyget. Kvinnans unga ålder och blodet kan ge associationer till puberteten; hon tar steget från barndomen in i vuxenåldern. Sett från en vuxen kvinnas perspektiv är en ung kvinna mer fruktbar. Bilden uttrycker därför både sorg och längtan. FRÅGOR: VAD TÄNKER DU OM UTTRYCKET FÖRBJUDEN FRUKT? HUR KAN DU RELATERA TILL BEGREPPEN RENT - ORENT I FÖRHÅLLANDE TILL KVINNLIGT - MANLIGT? FÖRESTÄLL DIG KVINNAN UTBYTT MOT EN MAN, VAD TÄNKER DU?

6 SECRET En ung flicka med långt, ljust lockigt hår i halvprofil med blicken riktad mot betraktaren. Hon bär en lång, svart sidenklänning med bara armar. Flickans mage är stor, hon tycks vara gravid. Klänningen faller ner i veck från hennes mage och slutar i en blomliknande form. Associationerna går till porträttmåleri från renässansen. Bilden påminner om målningen Makarna Arnolfinis trolovning av Jan van Eyck från 1434, där en ung kvinna framställs som fruktbar genom hennes till synes gravida mage. Titeln Secret syftar på någon form av hemlighet. Vad för slags hemlighet och vems? Flickans gravida mage i Nathalia Edenmonts bild kan upplevas som overklig, liksom i van Eyck s målning. Den gravida magen är ett återkommande motiv i Edenmonts konstnärskap och ses som en symbol för barnet som av olika anledningar tvingas in i vuxenrollen för tidigt. I denna bild kan den gravida magen även stå som en symbol för fruktbarhet och framtida avkommor. Bär vi alla på hemligheter? FRÅGOR: VAD KÄNNETECKNAR ATT VARA VUXEN FÖR DIG? VILKA VUXENROLLER HAR DU SJÄLV IDAG? VILKA SKULLE DU VILJA HA MER ELLER MINDRE AV? NEW BORN En man tycks träda fram ur mörkret; bakgrunden är svart och han bär en svart klädnad. Hans överkropp är bar förutom det svarta tyget som hänger över hans ena arm och axel. Hans hår hänger ner i glänsande lockar och han ser rakt på betraktaren. I sin famn håller han ett skrikande flickebarn. Bilden gestaltar motsatsförhållanden på flera nivåer. Mannen i bilden påminner om en gestaltning av Jesus. Han sitter i en klassisk position som har varit förbehållet Maria med Jesusbarnet. Förändringen av positionen kan ge intrycket av att rollerna har blivit ombytta. Vanligtvis brukar Jesus gestaltas i en vit klädnad. Är det för att visa på hans helighet? I New Born bär mannen en svart klädnad. Samtidigt är det en klassisk bildtradition att avbilda människor i mörker; med hjälp av det förstärkte man istället personens inre ljus. I bilden samsas både stillhet och oljud. Mannens lugn, tystnad och spända blick står i kontrast till barnets oroliga, rörliga och skrikandet gestalt. Barnets skörhet blir påtaglig i den vuxna kroppens famn, barnet hålls tillbaka men får samtidigt beskydd. FRÅGOR: HUR TYCKER DU ATT PAPPOR OFTA GESTALTAS I TILL EXEMPEL FILMER OCH REKLAM? HUR ÄR DEN IDEALA FADERSGESTALTEN FÖR DIG? SKILJER SIG DIN IDEALBILD FRÅN DET DU SER?

7 PLAY I bilden ser vi en flicka i vit 1800-talsklänning och flätat hår som hänger fram bakom hennes öra. I händerna håller hon en pistol med pipan riktad in i sin mun. Färgtonerna i bilden är varma, vilket blir en stark kontrast till pistolens kalla, metalliska yta. Hennes blick är rakt mot betraktaren. Kan flickans klänning, välkammade hår och oskuldsfullhet stå som en symbol för barndomen i sig? Det är först under 1800-talet barndomen blir verklighet. Titeln Play ger märkliga associationer. Barn ska leka, det hör barndomen till. I leken bearbetar och manifesterar barnet sina upplevelser och känslor om sin omvärld. Där bearbetas också det barnet ser i vår visuella kultur som film, spel, tidningar, nyheter. I bilden leker flickan med något som vi inte vill ska höra barndomen till; en pistol. Ett redskap med ett enda syfte; att döda. Kan hon se att hennes lek och nyfikenhet kan ha konsekvenser?hon ser rakt på oss vilket gör att vi känner oss betraktade. Vår position blir osäker och lite obekväm. Flickan pendlar mellan att vara ett objekt och subjekt. Hon är ett objekt till sitt yttre, en klassisk bild av ett estetiskt vackert barn. Hur hon håller pistolen, med ett tryck med tummen på avtryckaren, och hennes blick gör henne till något mer än ett objekt. Hon gör något, agerar, går till handling. Agerandet gör oss osäkra och ruckar vår maktposition som betraktare. FRÅGOR: KAN/SKA DEN VUXNE BESTÄMMA ÖVER BARNS LEK? VAD TÄNKER DU OM LEKSAKSVAPEN? BLIR DU SKRÄMD ELLER PROVOCERAD AV BILDEN? VARFÖR? TROR DU ATT DIN UPPLEVELSE SKULLE BLI ANNORLUNDA OM DET VAR EN POJKE I FLICKANS STÄLLE? PRINCE Vi ser i bilden en pojke som sitter på en gunghäst som troligtvis kommer från ett högreståndshem. Pojken har ljust lockigt hår, är naken och ser rakt på betraktaren. Bilden kan uttrycka konstnärens längtan till en lekfull barndom och friheten till att leka. En längtan efter den sortens lek som utgår från barnets behov istället för förberedelsen för givna vuxenroller. I bilden ser vi en pojke som vaggas in i föreställningar om framtiden. Hur ska en pojke eller en man vara? Bilden och titeln, Prince, ger associationer till en klassisk sagoprins på sin vita häst. Sagor för barn kan ibland vara tydliga exempel på klassiska könsroller och hur de förs vidare. Ska prinsen ut på äventyr och till slut få sin prinsessa?inom den tidiga kristna bildtraditionen har nakenheten varit förbehållen Jesusbarnet. Men från 1600-talet och framåt började man jämställa alla barns oskuldsfullhet med Jesubarnets, vilket gjorde att fler barn avbildades nakna, speciellt de kungliga. I vår samtida bildtradition har bilden av det nakna barnet blivit mer och mer laddad. Hur ser vi på bilden av det nakna barnet? FRÅGOR: VILKEN FUNKTION HAR KLÄDER IDAG UTÖVER SKYDD MOT VÄDER OCH VIND? KOMMUNICERAR DU SJÄLV MEDVETET GENOM DINA KLÄDER? PÅ VILKET SÄTT? HUR FORMAS VI IN I SPECIFIKA VUXENROLLER?

8 FRÅGESTÄLLNINGAR Välj ut ett verk i utställningen som du fastnat för av någon anledning. Ett verk som får dig att stanna upp och som väcker tankar och känslor, oavsett vilka de är. Fundera på vad det är som gör att du väljer just detta konstverk. Här följer några frågor som du kan fundera på. Dina svar kan föra dig och konstverket närmare varandra. Vilka känslor väcker konstverket i din kropp? Sätt ord på dina känslor. Du kan skriva ner orden för känslorna, eller beskriva känslorna mer utförligt. Känn efter var någonstans i kroppen du känner känslorna du har beskrivit? Tex. i magen, huvudet eller i hjärtat. Har konstverket väckt en specifik tanke, eller minne? Har det väckt en fråga, eller en idé? Beskriv dessa. Beskriv allt du ser i konstverket. Titta på helheten, men lägg också märke till detaljerna. Läs av konstverket och beskriv allt du ser. Försök tolka det du ser och har beskrivit ovan. Om det finns en berättelse, hur låter den? Om du läser titeln, påverkar den berättelsen? Beskriv titel, konstnär och teknik. Vilken/vilka tekniker kan du känna igen? FÖRSLAG: Välj ut någon i gruppen och ställ alla dessa frågor till den personen. Låtsas att du intervjuar personen. Du kan skriva ner svaren, men du kan också låta bli. Berätta gärna dina egna svar för personen du har valt ut. Finns det likheter och skillnader mellan era svar? Fundera på vilka likheterna och skillnaderna är och varför de finns.

9 ANTECKNINGAR

10 VISNINGAR FORGET ME NOT FORGET ME NOT - Konsthistoriska nedslag och barnets perspektiv I Nathalia Edenmonts bilder kan man ofta se kopplingar till konsthistorien. I hennes bilder finns inslag av symboliska bildelement från den kristna bildtraditionen från talet, samt influenser från porträtt- och stillebenmåleri från 15 och 1600-talet. Ett återkommande motiv i Edenmonts bilder är barnet. Barndomen är en försummad del av historieskrivningen generellt och är ett ovanligt motiv i bildkonstens historia. I utställningen Only Child får vi inblick i tre hundra år av Europeisk historia med barnets perspektiv. Vad är vad? Stilleben Ett stilleben är en sammansättning av olika döda ting från antingen naturen eller ting skapade av människan. Det kan vara ett glas, en flaska, en ljusstake eller frukt, döda djur och snittblommor. Blommor som växer fritt anses inte vara ett stilleben. Om man däremot plockar blommorna och sätter dem i en vas blir det ett stilleben. Man kan säga att ett stilleben är ett utsnitt av verkligheten. Ett grundläggande inslag i en stillebenmålning är bordet. Det behövs en yta där man kan ställa föremålen i en komposition man tycker om. Termen stilleben är holländska och kommer från 1650-talets Holland. Det kan översättas på olika sätt; orörliga ting, naturliga ting och döda ting. På engelska säger man still life stilla liv. Ofta målade konstnärerna in något levande i bilderna, kanske en insekt, en liten ödla eller katt. Ett levande djur kunde fungera som en kontrast mot alla orörliga ting i bilderna. Gör ett stilleben av innehållet i din väska! Blomstermotiv Att måla blombuketter blev populärt från och med 1600-talet. En av anledningarna är den moderna vetenskapens utveckling och de europeiska ländernas intagning av världsdelar utanför Europa. Från resorna tog man med sig nya okända växter till hemlandet. En del konstnärer fick i uppdrag att åka på expeditioner utomlands och måla av de nya arter av växter och djur man såg. Vanitasmotiv Vanitas betyder förgänglighet. Att något är förgängligt innebär att det är kortvarigt, flyktigt eller obeständigt. Motivet växte fram under 1600-talet, en tid då döden ständigt var närvarande i form av krig, pest och andra sjukdomar. Människolivet hängde på en skör tråd och det blev naturligt för poeter och konstnärer att behandla detta i olika konstformer. (30-åriga kriget ) I vanitasstilleben ser man några återkommande motiv i olika kombinationer: dödskalle, blommor, vetenskapliga instrument, böcker, musikinstrument, ljus, frukter, glas och tillbringare, levande eller döda djur, såpbubblor osv. Alla dessa motiv fungerade som symboler för något, ofta med dubbla budskap. I vanitasbilder kan man ofta läsa av två budskap. Barnet i konsten Barndomens historia är en försummad del av historieskrivningen och så även i konstens historia. Synen på barnet har varierat och konsten speglar sin tids sätt att se på barnet. Exempel på synen på barnet under medeltiden är att barnet föds ont och kan bli gott genom hård fostran. När och hur tar barndomen slut och när blev barnet vuxet?

11 Konsthistoriska nedslag 1. Clara Peeters 3. Maria Sibylla Meriam 2. Ambrosius Bosschaert d. ä. 4. Jan Davidsz de Heem 5. Rachel Ruysch

12 6. Verendael Nicolaes van Opstal Jasper Jacob van I 7. Simon Renard De Saint-Andre 8. Adriaen van Utrecht

13 Bilden av barnet 9. J.B Chardin 10. Okänd konstnär 12. Johan Pasch 11. J.B Chardin 13. D.K. Ehrenstrahl

14

17 april 22 maj. NATHALIA EDENMONT Only Child

17 april 22 maj. NATHALIA EDENMONT Only Child 17 april 22 maj NATHALIA EDENMONT Only Child 17 april 22 maj NATHALIA EDENMONT Only Child Halmstads Konsthall visar den omdiskuterade utställningen Only Child. Möt en till synes perfekt verklighet med

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall INNEHÅLL 7 19 41 55 75 95 4 Förord Olika sätt att se om bildanalys 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall Kroppsuppfattning, skönhetsideal och

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Elevmaterial Livets steg om riter

Elevmaterial Livets steg om riter Elevmaterial Livets steg om riter Apachernas soluppgångsdans, Arizona, USA Människor har det gemensamt att de vill uttrycka det som är viktigt genom handlingar. När vi utsätts för starka sinnesrörelser

Läs mer

Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom

Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom alla skrivande kvinnor. Ta inte illa upp över detta»alla«alla skriver ju inte: de enda skriver bland alla de andra. Alltså, Ni står mig nära liksom varje unik

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna

Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna Eskilstuna C Lärarhandledning för högstadiet och gymnasiet. Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna Även om ni går själva i utställningarna på Eskilstuna Stadsmuseum så är det viktigt

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

Arbetsblad för gymnasiet Passioner

Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor i konsten Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor har skildrats i västerländsk konst sedan antiken. De många olika tolkningar och motiv där känslor spelar en roll visar att känslolivet har setts

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

KUNGSBACKA KONSTHALL PROGRAM APRIL - JUNI 2018

KUNGSBACKA KONSTHALL PROGRAM APRIL - JUNI 2018 KUNGSBACKA KONSTHALL PROGRAM APRIL - JUNI 2018 27.4-2.6 2018 JONAS ROOTH URNATUR Jonas Rooth skapar en växtvärld av glas som sjuder av färg och form. I naturobjekten används glasets förmåga att fånga växtens

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Livet är enkelt att leva

Livet är enkelt att leva Livet är enkelt att leva 2 Livet är enkelt att leva Teresa M Rask 3 Livet är enkelt att leva 2013, Teresa M Rask Ansvarig utgivare Novaera. ISBN 978-91-637-1031-5 Illustrationer Eva Rask. Omslagsfotografi

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs.

Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs. GRAMMATIK Boken är en kort berättelse i diktform om ensamhet, längtan och saknad. Språket är tydligt och vackert där alla kan känna igen sig i känslorna som beskrivs. LÄSFÖRSTÅELSE 1. Beskriv hur kvällen

Läs mer

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN Fördjupningsmaterial För högstadiet och gymnasiet Samtidskonsten är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang, den kan ge nya perspektiv på dagsaktuella frågor, öppna upp för reflektion och diskussion

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Frågor för reflektion och diskussion

Frågor för reflektion och diskussion Frågor för reflektion och diskussion Kapitel 2, Anknytningsteorin och dess centrala begrepp Fundera på de olika anknytningsmönster som beskrivs i detta kapitel. Känner du igen dem hos barn du möter eller

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

17 oktober 2015 17 januari 2016

17 oktober 2015 17 januari 2016 KULTURHUSET STADSTEATERN LÄRARHANDLEDNING ANNA ODELL Okänd, kvinna 2009-349701 17 oktober 2015 17 januari 2016 Foto: Pål Sommelius Denna handledning är utformad som ett stöd inför eller efter ett besök

Läs mer

Budskapet i bilden. En vinnarbild. Fotograf AnnMari Dablin, Tyresö fotoklubb. Varför tyckte de flesta att detta var bästa bilden av så många?

Budskapet i bilden. En vinnarbild. Fotograf AnnMari Dablin, Tyresö fotoklubb. Varför tyckte de flesta att detta var bästa bilden av så många? Budskapet i bilden En vinnarbild. Fotograf AnnMari Dablin, Tyresö fotoklubb. Varför tyckte de flesta att detta var bästa bilden av så många? Vad behövs för en fotoupplevelse? En verklighet att avbilda.

Läs mer

Pedagogisk handledning

Pedagogisk handledning Pedagogisk handledning Introduktion Utställningen handlar om människors relation till tid. Vi vill att den ska ge besökarna tillfälle att stanna upp och reflektera kring tid och vad som är viktigt i livet.

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

SVEFO - Digitalfoto 2007 Vinnarbilderna. Arrangeras av Vällingby Fotoklubb

SVEFO - Digitalfoto 2007 Vinnarbilderna. Arrangeras av Vällingby Fotoklubb SVEFO - Digitalfoto 2007 Vinnarbilderna Arrangeras av Vällingby Fotoklubb Resultatlista Digitalfoto 2007 Bästa fotograf: Märta Blom, Gävle Fotoklubb Bästa klubb: Gävle Fotoklubb Färg 1. Carl Blom, Gävle

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Inledning Du har tidigare fått uppgifter i medieundervisningen där du fått öva på att berätta något för en bestämd målgrupp eller att ditt

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Skolprogram. Vårterminen 2009

Skolprogram. Vårterminen 2009 1/5 Skolprogram Vårterminen 2009 Välkommen till ett nytt år på Falkenbergs museum med allt från persiska resor till lokal förankring. I vår kommer vi även att öppna upp Hindströmsgården för dramatiserade

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

ligurisk väg Nathalia Edenmont

ligurisk väg Nathalia Edenmont Nathalia Edenmont 1 ligurisk väg Vägen till bilden kan vara lång och omständlig. Resor kräver sin man. Ibland behöver man bara gå runt hörnet. Jag har bott och arbetat i södra Frankrike, Languedoc, i 32

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Pedagogen formulerar utmaningar successivt som deltagarna löser. Utmaningarna formuleras så det finns oändligt många lösningar.

Pedagogen formulerar utmaningar successivt som deltagarna löser. Utmaningarna formuleras så det finns oändligt många lösningar. MOMENTMETODEN Jag har skapat Momentmetoden för att på bästa sätt kunna stödja barn, ungdomar och vuxna att hitta sina egna bildspråk. Min pedagogik kallar jag Processpedagogik eftersom processen är central.

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok Åldrandets glädje om äldres åldrande ur ett positivt betraktande tillägnad alla jag möter med denna bok Sophia Ivarsson Åldrandets glädje Bild, text och layout: Sophia Ivarsson Utgivare: Gloria Förlag

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer