När du blir äldre i Tyresö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När du blir äldre i Tyresö"

Transkript

1 När du blir äldre i Tyresö HEMTJÄNST STÖD TILL ANHÖRIGA ÄLDREBOENDEN KVALITETSGARANTIER VART VÄNDER JAG MIG?

2 2 INNEHÅLL sid sid BO HEMMA MED STÖD Hemtjänst 5 Bostadstillägg till pensionärer 6 Bostadsanpassning 6 Trygghetslarm 6 Hjälpmedel 6 Ledsagare 6 Parkeringstillstånd 6 Färdtjänst 7 För synskadade 7 Kvalitetsgarantier inom hemtjänst 8 STÖD TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG Anhörigcentral 10 Demenssjuksköterska 10 Avlösning i hemmet 10 Korttidsboende 11 Dagvård för minneshandikappade 11 Omvårdnadsbidrag 11 ÄLDREBOENDEN Ålderdomshem 12 Gruppboende 12 Sjukhem 12 Korttidsboende 12 Gemensamt för äldreboenden 12 Björkbackens Äldrecentrum 14 Ängsgården 16 Trollängens äldreboende 17 Krusmyntan 18 Bostäder som man hyr eller köper själv 19 Kvalitetsgarantier inom äldreboenden 20 ANSÖKAN OM STÖDINSATSER Information, ansökan, beslut 21 Vad kostar det? 22 När du har synpunkter om äldreomsorgen 23 ORGANISATIONER OCH FRIVILLIGA 24 VART VÄNDER JAG MIG? 25

3 3 Förord I Tyresö har vi fortfarande en relativt ung befolkning, men antalet äldre blir fler och äldreomsorgen växer och utvecklas. Vårt mål i Tyresö är att kunna erbjuda en bra och värdig omsorg till dig som är äldre, så att du kan leva och bo tryggt och självständigt. Många äldre vill och kan bo kvar hemma långt upp i åren, andra behöver ett mer anpassat boende. Vi utvecklar stödet på olika sätt för dig som bor hemma. Genom kundvalssystemet inom hemtjänsten har du möjlighet att välja om du vill anlita kommunen eller ett företag som kommunen godkänt för uppdraget. Den som vårdar en anhörig hemma får hjälp och stöd för att orka med uppgiften. Vi har också en anhörigcentral i kommunen. När du inte längre har möjlighet att bo hemma, får du plats i äldreboende, och har möjlighet att välja mellan de äldreboenden som finns i kommunen. Ett värdigt bemötande, meningsfull vardag och trygghet i boendet är viktigt. Här hittar du information om det stöd, den service och omvårdnad som vi kan erbjuda. Längst bak i broschyren finns adresser och telefonnummer till personer som kan svara på dina frågor och ge dig mer information. Hör av dig om du har synpunkter. Tillsammans kan vi utveckla äldreomsorgen i Tyresö! Berit Assarsson kommunstyrelsens ordförande Anna SteeleKarlström socialnämndens ordförande

4 4

5 5 BO HEMMA MED STÖD Hemtjänst Hemtjänsten är den vanligaste insatsen för äldre som har svårt att klara av de dagliga sysslorna själva eller som behöver stöd och omvårdnad i någon form. Förr omfattade hemtjänsten mest service av olika slag, som till exempel städning, tvätt och inköp. Nu när många bor hemma länge är det mycket personlig omvårdnad som ingår i hemtjänsten. Det kan röra sig om påklädning, personlig hygien, tillsyn och social samvaro. När det gäller mathållning går det att få hjälp med enklare matlagning, inköp och uppvärmning av mat, eller att få en matlåda hemsänd. Det är cirka 400 äldre i Tyresö som får service eller omvårdnad genom hemtjänsten. Hemtjänstens personal kan ge hjälp alla tider på dygnet. Det mesta arbetet sker på vardagar på dagtid, men det finns personal även på kvällar, nätter och helger för äldre som behöver omvårdnad. Vilka insatser som vi kan erbjuda beror på dina behov och på de riktlinjer som finns för hjälpen. Vi försöker utforma hjälpen så att du har inflytande över vad som ska göras, hur, när och av vilka. Enklare att få hemtjänst Från oktober 2009 planerar vi att göra det enklare för dig som är 80 år eller äldre att få hemtjänst. Du får då större inflytande över hur hjälpen utformas. Om ditt behov av hjälp är 15 timmar i veckan eller mindre behövs ingen utredning om ditt hjälpbehov. Du kan vända dig direkt till dem som utför hemtjänst och anmäla att du behöver hjälp. Hemtjänst utförs antingen av kommunen eller av de enskilda företag som kommunen godkänt. KUNDVAL Du väljer vem som utför service och omvårdnad När du beviljats hemtjänst kan du välja om arbetet ska utföras av kommunen eller av ett enskilt företag som kommunen godkänt. Detta kallas för kundval. Är du inte nöjd efter ditt val har du möjlighet att byta utförare. Avgiften är den densamma oavsett vem som utför den insats som kommunen beslutat om.

6 6 Bostadstillägg till pensionärer, BTP Som pensionär kan du ansöka hos försäkringskassan om bostadstillägg, vilket är ett inkomstprövat tillägg till din ålderspension. Bostadsanpassning När man blir äldre kan man få olika funktionshinder, och därmed ha svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad. Kommunen kan då bevilja ett bidrag till att anpassa bostaden, exempelvis genom att ta bort trösklar, installera ramper med mera. Bostadsanpassningsbidraget kan utbetalas till personer som har olika former av bestående funktionsnedsättningar som till exempel rörelsehinder eller synnedsättning. Trygghetslarm Om du ofta oroar dig för att till exempel ramla kan du få ett trygghetslarm. Genom trygghetslarmet kan du vid en akut situation komma i kontakt med larmcentralen och hemtjänstpersonalen från din bostad. Det gäller när som helst på dygnet. Om du behöver hjälp kommer hemtjänsten hem till dig. Själva larmet är en liten dosa som du kan ha runt handleden eller om halsen. Hjälpmedel Om du bor hemma vänder du dig till vårdcentralen när du behöver hjälpmedel av olika slag, till exempel käpp eller rollator. Ledsagare Genom Frivilligcentralen kan man ofta få hjälp av frivilliga med sällskap till sjukhus, läkare eller att handla ute. Även kommunen kan efter ansökan och beslut ge hjälp med vissa timmar till ledsagarhjälp. Parkeringstillstånd Om du kör bil och har stora svårigheter att gå och röra dig kan du ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillståndet ger dig möjlighet att parkera närmare färdmålet. Rörelsehindrade som inte kör bilen själv får parkeringstillstånd endast om det finns särskilda skäl.

7 7 Färdtjänst Om du har svårigheter att använda allmänna kommunikationer kan du ansöka om färdtjänst. Färdtjänst i Stockholms län beviljas av landstinget, men ansökan ska du lämna till kommunen. Om du har behov av att åka utanför Stockholms län kan du ansöka om så kallad riksfärdtjänst hos kommunen. För synskadade Synskadade i Tyresö, som inte själva kan läsa sin tidning kan prenumerera på taltidningen Tyresöbandet. Taltidningen kommer i regel ut var fjortonde dag och skickas hem till dig i form av en kassett. Tyresöbandet innehåller information och nyheter från kommunen, andra lokala nyheter, evenemangstips med mera.

8 8 Kvalitetsgarantier inom hemtjänsten För att ge den bästa möjliga kvaliteten inom hemtjänsten har kommunen ställt ett antal garantier för denna tjänst. NÄR DU SÖKER HEMTJÄNST Vi är tillgängliga När du ansöker om hemtjänst får du en personlig handläggare. Om du inte är nöjd har du rätt att byta handläggare. En handläggare på biståndsavdelningen kan alltid nås under kontorstid om du har akuta frågor. Vi bär synlig identitetsbricka Alla biståndshandläggare som gör hembesök hos dig bär synlig identitetsbricka. Valfrihet När du har beviljats hemtjänst kan du välja mellan sex olika utförare. Du kan välja om insatsen ska utföras av kommunen eller av ett enskilt företag som kommunen har avtal med. Är du inte nöjd efter ditt val, har du möjlighet att byta utförare inom 14 dagar. NÄR DU FÅR HEMTJÄNST Snabba insatser När du beviljats hjälp med mat eller personlig omvårdnad kommer den att ges inom två dygn eller tidigare om så behövs. Kontaktperson Du får en egen kontaktperson inom hemtjänsten senast 14 dagar efter det att hjälpinsatsen startat. Är du inte nöjd har du rätt att byta kontaktperson. Individuell planering Vi tar reda på hur och när du vill att insatsen ska utföras för att tillgodose dina behov och önskemål. Vi gör därför en individuell planering tillsammans med dig. Vi håller tider Vi lovar hålla de överenskomna tiderna och meddelar dig om vi blir mer än en halvtimme försenade. Om hjälpen av något skäl måste utebli helt, meddelar vi dig detta senast klockan 9.00 samma dag. Vi meddelar vem som kommer Om någon annan än vår ordinarie personal kommer till dig, lovar vi att meddela detta till dig i förväg. Vi bär synlig identitetsbricka All personal som kommer till dig bär synlig identidetsbricka eller har med sig tjänsteintyg och legitimation. Vi ringer på dörren och hanterar nycklar på säkert sätt Vi ringer eller knackar alltid på dörren när vi kommer. Vi har säkra rutiner för hantering av nycklar. God tillgänglighet Du kan nå oss på telefon både dagtid och kvällstid. Trygghetslarmet besvaras snabbt När du larmar oss besvaras larmet inom tre minuter och åtgärdas inom 30 minuter.

9 9

10 10 STÖD TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG Demenssjuksköterska I kommunen finns en demenssjuksköterska som ger stöd till anhöriga till minneshandikappade. Du får hjälp genom individuella stödsamtal, telefonrådgivning och handledning kring frågor om bemötande och förhållningssätt. Demenssjuksköterskan leder även anhöriggrupper, samt handleder och utbildar personal i vården. Många anhöriga gör en värdefull insats genom att ge stöd och omvårdnad till en närstående som behöver hjälp av något skäl som sjukdom, funktionshinder eller ålder. I kommunen finns olika former av stöd till anhöriga. Anhörigcentral I kommunen finns en anhörigcentral på Björkbackens Äldrecentrum. Där finns en anhörigkonsulent som du kan vända dig till för att få stöd, råd och vägledning genom enskilda samtal om situationen som anhörig. Du har också möjlighet att delta i en anhöriggrupp för erfarenhetsutbyte och samvaro med andra i en liknande situation. Demenssjuksköterskan med en anhöriggrupp. Avlösning i hemmet Du som vårdar en anhörig hemma kan få avlösning i vården. Det innebär att hemtjänstpersonalen löser av dig i hemmet så att du får möjlighet till rekreation, att utföra ärenden eller annat som du vill ha egen tid för. Avlösning kan erbjudas på vardagar.

11 11 Korttidsboende Om du är i behov av avlösning under flera dagar för att vila eller resa bort, och den du vårdar behöver tillsyn dygnet runt, kan han eller hon få en tillfällig plats i korttidsboende. Korttidsplats används också vid så kallad växelvård, vilket innebär att du kan få regelbunden avlastning genom att den du vårdar bor växelvis hemma och på korttidsboendet. Dagvård för minneshandikappade Dagvården riktar sig till personer med minnesstörningar, som har ett behov av sociala kontakter, sysselsättning eller att få struktur i sin vardag. Dagvården kan också innebära en avlastning för dig som vårdar din närstående. Verksamheten utformas utifrån de enskilda personernas behov, förmåga och intressen. Det kan handla om promenader, sångstunder, dans, läsning och pratstunder. Några behöver dagvård en dag i veckan, andra kan ha behov av dagvård alla vardagar i veckan. Omvårdnadsbidrag När en anhörig vårdar någon i hemmet kan man ansöka om omvårdnadsbidrag. För att bidraget ska kunna beviljas krävs ett omfattande behov av hjälp med personlig omvårdnad och regelbunden tillsyn. Omvårdnadsbidraget kan kombineras med andra former av stöd. Ersättningen ges som ett skattefritt stimulansbidrag. Gemenskap över en kopp kaffe.

12 12 ÄLDREBOENDEN När man blir äldre behöver man ibland förändra sitt boende. Inom kommunen finns både bostadsrätter, seniorlägenheter och äldreboenden. Dels bostäder som man ordnar själv, och dels äldreboenden för dem som har omfattande vårdbehov och inte kan bo hemma längre. Äldreboenden, vilket också kallas för särskilt boende, är till för personer som inte längre kan bo hemma och som behöver omfattande stöd och hjälp. Plats i äldreboende beviljas efter en behovsprövning. Särskilt boende är ett samlingsnamn för olika former av äldreboenden. Ålderdomshem Ålderdomshem är till för äldre som behöver ha tillgång till personal dygnet runt, oftast av fysiska, psykiska eller sociala orsaker. Den som bor på ålderdomshem har stort behov av gemenskap i mindre grupp för att kunna känna sig trygg. Behovet av personlig hjälp är stort och man behöver även hjälp och samvaro vid matsituationen. Gruppboende Gruppboende är till för äldre med demenssjukdom och behov av omvårdnad och tillsyn dygnet runt. Sjukhem Sjukhem finns för äldre som har stora svårigheter att klara sitt dagliga liv och ett stort behov av omvårdnad och behov av personal dygnet runt. De äldre som bor på sjukhemmet har behov av medicinsk omvårdnad. Sjukhemsavdelningar finns för äldre med demenssjukdomar och för äldre med fysiska (somatiska) sjukdomar. Korttidsboende Korttidsboende är ett tillfälligt boende, oftast som komplement till olika insatser i hemmet. Korttidsplatserna används för avlösning, växelvård eller som tillfällig vistelse under tiden som det sker en utredning om lämpligt boende. GEMENSAMT FÖR ALLA ÄLDREBOENDEN ÄR FÖLJANDE: Personal På varje enhet finns vårdpersonal med kompetens som är anpassad till de boendes behov. Personalen är sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden. Där det behövs finns tillgång till rehabiliteringspersonal. Alla boende får en egen kontaktperson. Landstinget ansvarar för läkarinsatserna.

13 13 Lägenheterna De flesta lägenheterna är hyresrätter med eget hyreskontrakt. Det finns också lägenheter med boendeavgift, exempelvis inom sjukhemmet. Lägenheternas storlek och utrustning varierar. På ålderdomshem och gruppboende inreder man sin lägenhet själv med möbler, gardiner, lampor och annat. Säng och sängbord finns dock på plats. På sjukhem är rummen delvis möblerade, men det finns möjlighet att ta med någon möbel och inreda rummet personligt i övrigt. Telefonjack, TV-anslutning och ett trygghetslarm finns i alla rum. Man kan söka bostadstillägg hos Försäkringskassan även när man bor på äldreboende. Måltider På alla avdelningar finns en gemensam matsal. Måltiderna omfattar alltid frukost, lunch, kaffe, middag och kvällsmat, samt nattmål när man önskar det. På Björkbackens Äldrecentrum finns också restaurang Lyktan på nedre planet i huset. En meningsfull vardag På alla äldreboenden försöker man ordna aktiviteter av olika slag för att främja gemenskapen i vardagen. Aktiviteterna varierar utifrån de äldres behov och förmåga. Man firar högtider och anordnar ibland dans och musikstunder. Gruppromenader ordnas med hjälp av frivilliga medarbetare från Väntjänsten. Promenader anordnas på äldreboenden med hjälp av Väntjänsten. MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA Kommunen har ett hälso- och sjukvårdsansvar till och med sjuksköterskenivå i särskilda boenden. Därför har kommunen en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Uppgiften för den medicinskt ansvariga sjuksköterskan är framför allt att se till att hälso- och sjukvården sköts på rätt sätt utifrån gällande lagstiftning.

14 14 Björkbackens Äldrecentrum Bollmoravägen 28 D Björkbackens Äldrecentrum ligger i Tyresö Centrum och är det största äldreboendet i kommunen. Här finns många olika typer av boendeformer, samt restaurang och aktivitetslokaler. Björkbackens Äldrecentrum. Ålderdomshem Avdelningarna Nejlikan, Gullvivan, Blåklockan och Vitsippan. Gruppboende Avdelningarna Näckrosen och Solrosen för demenssjuka. Sjukhem Avdelningarna Syrenen för demenssjuka och Kastanjen för personer med fysiska sjukdomar. Korttidsvården Avdelningen Viljan för växelvård, korttidsvård och utredning. Rehabilitering En rehabiliteringsenhet där de boende får hjälp av sjukgymnast och arbetsterapeut med träning och rehabilitering. Seniorlägenheter i första hand för personer som fyllt 75 år.

15 15 Reception Receptionen är bemannad på vardagar, oftast mellan 8.00 och Lunchservering Restaurang Lyktan är öppen för alla, även för dem som inte bor på Björkbacken. Här kan man äta lunch eller bara ta en kopp kaffe. Det finns alltid två rätter att välja emellan. Lunchen kan man äta på restaurangen eller ta med sig i en matlåda. Öppen dagverksamhet På Björkbackens Äldrecentrum bedrivs olika aktiviteter på dagverksamheten Komm-In. På eftermiddagarna är det öppen verksamhet, till exempel café och bingo. Verksamheten är öppen även för äldre som inte bor på Björkbacken. Underhållning På restaurang Lyktan anordnas underhållning i olika former, både för de boende på Björkbacken och för andra äldre. Det kan till exempel vara dans och musikframträdanden. Vid högtider anordnas här fester för de boende. Kyrkan arrangerar Måndagsklubben varje vecka och håller högmässa en söndag i månaden. Biblioteksfilial Biblioteket har en filial här med utlåning av böcker, talböcker och musikkassetter. Kräftskiva på restaurang Lyktan. Fotvård och hårvård I huset finns också fotvård och frisör. Trygghetsboende I kommunen planeras en ny boendeform, trygghetsboende, för äldre som inte har behov av ett vårdboende, men ändå känner sig otrygga i sitt hem. Trygghetsboendet, som är på planeringsstadiet, avses uppföras i anslutning till Björkbackens Äldrecentrum. Byggstarten beräknas bli år 2010 och omfatta cirka 70 lägenheter.

16 16 Ängsgården Kumla Allé 24 A Ängsgården ligger i Trollbäcken och är ett gruppboende för personer med demenssjukdomar. Här finns 21 lägenheter, fördelade på tre enheter Linden, Cypressen och Konvaljen. Ängsgården är ett gruppboende i Trollbäcken. På avdelningen Cypressen äter personalen och de boende tillsammans. Hemma hos Margareta på Ängsgården.

17 17 Trollängens äldreboende Gärdesvägen Trollängens äldreboende ligger i Trollbäcken. Här finns boende för äldre med olika behov och även några platser för avlastning och korttidsvård. Boendet är uppdelat i sex avdelningar med 59 platser. På varje avdelning finns gemensamma kök, matplatser och vardagsrum. Trollängens äldreboende drivs på entreprenad av Carema Omsorg AB. Trollängens äldreboende i Trollbäcken. På terrassen samlas de boende ute i solen för en kaffepaus. Rummen inreds personligt med egna möbler.

18 18 Krusmyntan Basilikagränd 1 Krusmyntan är ett äldreboende med 52 lägenheter. Äldreboendet består av tre våningar med två avdelningar på varje våning. Här finns både demensavdelning, sjukhem och korttidsvård. Krusmyntan drivs av Carema Omsorg AB.

19 19 Bostäder som man HYR eller KÖPER själv Seniorlägenheter 75+ Kommunen har ett antal seniorbostäder med hyresrätt. De ligger på Bollmoravägen 28 D och på Kumla Allé 7. Seniorbostäder är vanliga hyreslägenheter anpassade för äldre hyresgäster vad gäller hissar, badrum, trösklar med mera. Lägenheterna är i första hand för personer som fyllt 75 år, i andra hand för personer som fyllt 70. Förmedlingen sker efter kötid och man anmäler sitt intresse till kommunens servicecenter. Bostadsrättslägenheter, 55+ Bostadsrättslägenheterna förmedlas inte genom kommunen, utan säljs på den öppna marknaden. I Tyresö Centrum finns seniorföreningen Strömstaren på Myggdalsvägen 4. I Hanviken finns två områden med bostadsrättslägenheter för äldre, vid Törnes väg och vid Aniaragränd. Fler seniorlägenheter för personer 55+ planeras bland annat vid Strandtorget i Tyresö Strand. Seniorlägenhet 75+ i Björkbackens Äldrecentrum som ligger i Tyresö Centrum. Strömstaren seniorboende i Tyresö Centrum med 32 bostadsrättslägenheter i sju våningar.

20 20 Kvalitetsgarantier inom äldreboende För att ge den bästa möjliga kvaliteten inom äldreboenden (ålderdomshem, gruppboende, sjukhem) har kommunen ställt ett antal garantier för denna tjänst. NÄR DU SÖKER ÄLDREBOENDE Vi är tillgängliga När du ansöker om äldreboende får du en personlig handläggare. Om du inte är nöjd har du rätt att byta handläggare. En handläggare på biståndsavdelningen kan alltid nås under kontorstid om du har akuta frågor. Vi bär synlig identitetsbricka Alla biståndshandläggare som gör hembesök hos dig bär synlig identitetsbricka. Valfrihet När du har beviljats äldreboende får du välja mellan de äldreboenden som finns i kommunen så att boendet passar dina önskemål och behov. Innan du gör ditt val kan du, och dina anhöriga om du så vill, besöka alla äldreboenden i kommunen och få både muntlig och skriftlig information. ÄLDREBOENDE Kontaktperson Du får en kontaktperson på äldreboendet när du flyttar in. Är du inte nöjd har du rätt att byta kontaktperson. Inflytande och delaktighet Vården och omsorgen planeras regelbundet tillsammans med dig utifrån dina individuella behov och önskemål. Mat Vi serverar tre mål lagad mat varje dag samt nattmål om du så önskar. Maten är näringsriktig och varierad. Aktiviteter Vi erbjuder dig att dagligen delta i olika aktiviteter eller utevistelse som utformas efter en individuell plan. Larm Om du ringer på larmet besvaras larmet inom tre minuter. Personalen kommer till dig så snart som möjligt och omedelbart om situationen är akut. Tillgänglig sjuksköterska Sjuksköterska finns tillgänglig dygnet runt.

21 21 ANSÖKAN OM STÖDINSATSER FRÅN KOMMUNEN Första kontakt Har du frågor om äldreomsorgen eller är i behov av någon insats, är du alltid välkommen att kontakta biståndshandläggarna inom socialförvaltningen. Du kan också be att någon anhörig eller närstående kontaktar oss. De första kontakterna sker oftast på telefon, men ibland sker den första kontakten på sjukhus. Då kontaktar personalen på sjukhuset, i samråd med dig, biståndshandläggarna på kommunen för en vårdplanering. Information och ansökan När du tar kontakt med oss på telefon ger handläggaren dig vägledning och information om olika insatser som vi kan erbjuda. Du avgör sedan om du vill ansöka om stöd i någon form. Ansökan kan göras muntligt eller skriftligt. I de flesta fall träffar biståndshandläggaren dig personligen, ofta genom att göra hembesök hos dig. Utredning och prövning Handläggaren gör sedan en utredning om ditt hjälpbehov. Prövningen sker utifrån tilllämpliga lagar, främst socialtjänstlagen, och de riktlinjer som socialnämnden har antagit. Beslut Efter prövningen fattar handläggaren beslut om vilken insats den sökande har rätt till och omfattningen av hjälpen. När beslutet är fattat få du ett skriftligt meddelande hem. Om du skulle få ett avslag har du möjlighet att överklaga beslutet.

22 22 Vad kostar det? De flesta insatser som du får genom kommunen är avgiftsbelagda. Några avgifter är beroende på hur mycket hjälp du får och vilken inkomst du har. Andra avgifter är fasta oavsett inkomst. Avgifterna som baseras på prisbasbeloppet räknas om varje år. Avgifter när du bor hemma och får hjälp För hemtjänst och dagvård betalar du en månadsavgift som baseras på inkomster samt hur mycket hjälp du får. Avgifterna är uppdelade i tre nivåer beroende på vilken hjälp du får. Det finns ett maximibelopp för varje nivå. Fasta avgifter tillkommer för mat i dagvård och korttidsvård, matlådor samt resor till och från dagvård och korttidsvård. Avgifter i äldreboenden Omvårdnadsavgiften i äldreboenden är beroende på inkomst. Även här finns ett maximibelopp per månad. Fasta avgifter tillkommer för mat och hyra. Hyran varierar beroende på boendeform.

23 23 När du har synpunkter om äldreomsorgen Ros och Ris Du har flera sätt att påverka din omsorg. Du kan klaga om du inte skulle vara nöjd, och i vissa fall även byta utförare. Vi är tacksamma för alla synpunkter och förbättringsförslag avseende äldreomsorgen, både beröm och klagomål. Är du inte nöjd med den service eller vård som du får, bör du i första hand tala med den som ger dig vården personalen eller chefen för enheten. Du kan också vända dig till biståndshandläggaren som fattat beslut om den hjälpinsats som du beviljats för att diskutera insatsen. Via kommunens klagomålshantering kan du lämna in synpunkter både muntligt och skriftligt. Syftet med klagomålshanteringen är att kunna förbättra våra insatser. Har du frågor, synpunkter eller klagomål om den medicinska vården kan du vända dig till kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Är du missnöjd med hälso- och sjukvårdsinsatserna, och inte får dina synpunkter beaktade, kan du vända dig till Patientnämnden. Patientnämnden är en fristående och opartisk instans för både landstinget och länets kommuner. Dit kan patienter, anhöriga och personal kostnadsfritt vända sig med frågor om patientens rättigheter. När det gäller hälso- och sjukvård finns Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som har till uppgift att pröva om en yrkesutövare gjort sig skyldig till fel i sin yrkesutövning. Den som varit patient, eller dess närstående, kan göra anmälan till HSAN.

24 24 ORGANISATIONER OCH FRIVILLIGA Utflykt till Notholmen. Kommunala Pensionärsrådet Pensionärsrådet består av representanter från pensionärsorganisationerna PRO och SPF och personer utsedda av kommunstyrelsen. Pensionärsrådets uppgift är bland annat att bevaka att rådets sakkunskap och erfarenhet tas tillvara när frågor behandlas i kommunala nämnder och förvaltningar. Rådet sammanträder minst fem gånger per år. Föreningar för äldre I kommunen finns flera föreningar för äldre; PRO Tyresö, SPF Tyresö Seniorer samt pensionärssektionen i Tyresö Finska Förening. Demensförbundet har ingen lokal förening i Tyresö, men intresserade kan vända sig till Demensföreningen i Stockholms län. Frivilligcentralen Frivilligcentralen, som drivs av Tyresö Väntjänstförening, förmedlar kontakter och hjälpinsatser mellan tyresöbor. Det kan handla om vänkontakter med besök då och då, promenader, sällskap till sjukhus, till läkare med mera. Genom Frivilligcentralen anordnas bland annat gruppromenader för äldre på alla äldreboenden i Tyresö. Medhjälparna arbetar ideellt och hjälpinsatserna är avgiftsfria för mottagaren. Fixarservice Många äldre råkar ut för fallskador i hemmet. Det händer lätt när man kliver upp på stegar, sätter upp gardiner, halkar på lösa mattor, eller liknande. Fixarservice syftar till att minska fallskador hos äldre genom att hjälpa till med riskfyllda sysslor i hemmet. Hjälpen från Fixarservice förmedlas genom Frivilligcentralen.

25 25 VART VÄNDER JAG MIG? Aktuell information om äldreomsorgen finns på kommunens hemsida Du är alltid välkommen att ringa kommunens växel eller kontakta Servicecenter i kommunhuset för att få mer information! Anhörigcentral Avgifter inom äldreomsorgen, information Avlösning i hemmet Boende för äldre Bostadsanpassning Bostadstillägg Dagvård för minneshandikappade Demenssjuksköterska Fixarservice Frivilligcentralen Färdtjänst Anhörigkonsulent, Tyresö kommun Avgiftshandläggare, Tyresö kommun Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Handläggare för bostadsanpassning Tyresö kommun Försäkringskassan Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Demenssjuksköterska, Tyresö kommun Tyresö Väntjänstförening/Frivilligcentralen Tyresö Väntjänstförening/Frivilligcentralen Servicecenter, Tyresö kommun

26 26 Hemtjänst ansökan om Hemtjänst utförande Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Kommunala hemtjänsten Kundvalsföretagen Se särskild folder eller kommunens hemsida: Hjälpmedel Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN Kommunala Pensionärsrådet, KPR Korttidsplats Ledsagare Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Omvårdnadsbidrag Parkeringstillstånd Patientnämnden Vårdcentralen i Bollmora Vårdcentralen i Trollbäcken TyresöHälsan HSAN Sekreteraren för pensionärsrådet, Tyresö kommun vx Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Medicinskt ansvarig sjuksköterska Tyresö kommun Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Servicecenter, Tyresö kommun Patientnämnden, Stockholms läns landsting

27 27 Seniorlägenheter Taltidningen Tyresöbandet Trygghetslarm för personer under 67 år Trygghetslarm för personer som fyllt 67 år Äldreboenden, ansökan om Äldreboenden Servicecenter, Tyresö kommun Servicecenter, Tyresö kommun Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Servicecenter, Tyresö kommun Biståndshandläggare, Tyresö kommun vx Björkbackens Äldrecentrum vx Ängsgården eller Trollängen Krusmyntan Kungabesök på Björkbackens Äldrecentrum

28 Socialförvaltningen Äldreomsorgen Tyresö vx Produktion, foto januari 2009 ÅSBY Stil & Bild

När du blir äldre i Tyresö

När du blir äldre i Tyresö la ga up p y N När du blir äldre i Tyresö Äldreomsorgsbroschyrmaj2015.indd 1 2015-05-27 14:56:49 Du ska bli nöjd! Här i Tyresö har vi målet att du som behöver äldreomsorg ska vara mycket nöjd med det stöd

Läs mer

Ny upplaga När du blir äldre i Tyresö

Ny upplaga När du blir äldre i Tyresö Ny upplaga 2016 När du blir äldre i Tyresö Jag är nöjd om du är nöjd Här i Tyresö har vi som mål att du som behöver äldreomsorg ska vara mycket nöjd med det stöd du får. Omsorgen och vården ska anpassas

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun När du behöver hjälp När du behöver hjälp eller stöd vänder du dig till den behovsbedömare som ansvarar för det område där du bor. För det mesta gör behovsbedömaren

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

Äldreomsorg. i Täby kommun

Äldreomsorg. i Täby kommun Äldreomsorg i Täby kommun I denna broschyr beskrivs de tjänster som du kan ansöka om och ta del av som Täbybo. De flesta tjänster tilldelas efter bedömning av den individuella förmågan. Hur den bedöm ningen

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut och avgift

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun falun.se/omvårdnadsförvaltningen Trygghet Inflytande Gott bemötande Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun Innehåll Anvisning av lägenhet...5 Att ansöka om och få lägenhet...4 Att bo i vård- och

Läs mer

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till - äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA Välkommen till 2 BOENDE & HÄLSA - så att du får ett så bra liv som möjligt Boende och hälsa inom omsorgsförvaltningen ansvarar för Landskrona stads kommunala

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Äldreomsorg i NYNÄSHAMN. En guide till vad du kan få hjälp med

Äldreomsorg i NYNÄSHAMN. En guide till vad du kan få hjälp med Äldreomsorg i NYNÄSHAMN En guide till vad du kan få hjälp med Nynäshamns kommun Innehållsförteckning Att ansöka om hjälp och stöd 3 Hemtjänst 4 Stöd 5 Färdtjänst 6 Särskilt boende 7 I hemmet 8 Tryggt

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun. En skrift för dig som är äldre eller av annan anledning är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun. En skrift för dig som är äldre eller av annan anledning är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun En skrift för dig som är äldre eller av annan anledning är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialnämnden skall verka för att äldre människor

Läs mer

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig. Bilaga 2 Kvalitetsgarantier för Individ- och familjeomsorgen Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun VÄRDIGHETSGARANTIER Bilaga 1 Äldreomsorgen 1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun 1.1 Inflytande över den individuella vården och omsorgen 1.1.1 Seniorguide Seniorguiden är till för dig

Läs mer

Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm.

Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm. Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm. Omsorgsinsatser Du kan få hjälp med din personliga hygien och med på och avklädning.

Läs mer

Stöd i hemmet. Omsorg och hjälp i Motala kommun

Stöd i hemmet. Omsorg och hjälp i Motala kommun Stöd i hemmet Omsorg och hjälp i Motala kommun I denna broschyr får du en kortfattad beskrivning av den service och det stöd som Motala kommun kan erbjuda dig om du behöver hjälp. De flesta av tjänsterna

Läs mer

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN 20 5 SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN Äldreenheten Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Innehåll Service till dig som är äldre

Läs mer

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM 1 Hjälp och stöd vid demenssjukdom Minnesstörning behöver inte alltid vara ett tecken på demenssjukdom och en anledning till oro. Det är ändå

Läs mer

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads HEMVÅRD Välkommen till Landskrona stads LANDSKRONA STADS HEMVÅRD - med dina önskemål i fokus Med god lokal kännedom, mångårig erfarenhet och bred kunskap är vår ambition att ge dig hemvård med hög kvalitet.

Läs mer

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Välfärdsförvaltningen Rättighetsförklaring Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att nämnden ska verka för att äldre

Läs mer

Avgifter för äldre- och handikappomsorg

Avgifter för äldre- och handikappomsorg Avgifter för äldre- och handikappomsorg Vad kostar hjälpen jag får? Maj 2004 FALKÖPINGS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. Kommunen

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG VÄLKOMMEN TILL SÄRSKILT BOENDE Den enskilde kan ansöka om särskilt boende när behovet av vård och omsorg är omfattande och den enskilde inte klarar av att bo kvar i ordinärt

Läs mer

vård och omsorg Information om kommunens insatser för äldre och funktionshindrade

vård och omsorg Information om kommunens insatser för äldre och funktionshindrade vård och omsorg Information om kommunens insatser för äldre och funktionshindrade 1 Innehåll När behovet uppstår...3 Rätten till bistånd Rätten att överklaga Om du inte är nöjd med insatserna När du bor

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun

Trygghet och glädje hela livet. Äldreomsorg i Karlskrona kommun Trygghet och glädje hela livet Äldreomsorg i Karlskrona kommun Hej senior! I den här broschyren berättar vi om de olika insatser som Karlskrona kommun erbjuder dig som fyllt 65 år. Sveriges pensionärer

Läs mer

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård e c i v r e S i t n a r a g Vård och omsorg Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård Servicegaranti Vård och omsorg Äldreomsorg Du som har kontakt med oss skall möta en kunnig och vänlig personal,

Läs mer

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Service och omvårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Kommunens verksamhet inom Vård och omsorg ska ge äldre och funktionshindrade möjlighet att leva

Läs mer

Guiden för vård och omsorg

Guiden för vård och omsorg Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Guiden för vård och omsorg i Timrå kommun 2017 En informationsbroschyr från Socialtjänsten i Timrå Kommun till dig som är äldre och/eller

Läs mer

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Till dig som är senior. Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få.

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Till dig som är senior. Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få. SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 2018 Till dig som är senior Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få. Dagcentral Kommunens dagcentraler är värdefulla mötesplatser

Läs mer

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun INFORMATION Socia(qänsten Övertorned fj(ommun Telefonnummer och kontaktuppgifter Biståndshandläggare (telefontid 08.00-09.30) Birgitta Emanuelsson (personer födda dag 1-15) 0927-72156 Annica Lahti (personer

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Tel:

Tel: Skedvigården Fågelsången Enbackagården www.sater.se Tel: 0225-55 000 12 1 Bostadstillägg (BTP) Bostadstillägg för pensionärer, BTP, är ett ekonomiskt stöd till bostadskostnader för pensionärer. BTP kan

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Hjälp och stöd till äldre i Västerås

Hjälp och stöd till äldre i Västerås Hjälp och stöd till äldre i Västerås Hjälp och stöd till äldre i Västerås Du som är äldre och bor i Västerås kan få hjälp och stöd. I den här broschyren kan du läsa om olika former av stöd och insatser

Läs mer

Information om hjälp, stöd och omsorg i Karlshamns kommun

Information om hjälp, stöd och omsorg i Karlshamns kommun Information om hjälp, stöd och omsorg i Karlshamns kommun Omsorgsförvaltningen ansvarar för äldreomsorg, LSS stöd och service, social psykiatri samt individ- och familjeomsorg. I den här broschyren hittar

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Särskilda boenden. Socialtjänsten

Särskilda boenden. Socialtjänsten Särskilda boenden Socialtjänsten November 2013 Vad är ett särskilt boende? I Uddevalla består det särskilda boendet av äldreboenden och servicebostäder. Omvårdnadsbehovet styr valet av äldreboende och

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt socialtjänstlagen (SoL) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17 80 00 till Gävle kommuns kundtjänst.

Läs mer

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Äldre Direkt Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Telefon: 08-80 65 65 E-postadress: aldredirekt.service@stockholm.se Stockholms Trygghetsjour Om du har ett akut behov av vård och omsorg. Telefon

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR SENIOR

TILL DIG SOM ÄR SENIOR TILL DIG SOM ÄR SENIOR SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 2016 Östansjö Folkets hus 2016, Foto: Ove Andersson DAGCENTRAL Kommunens dagcentraler är värdefulla mötesplatser där man dagligen kan äta

Läs mer

Välkommen till Hesselgrenska

Välkommen till Hesselgrenska Välkommen till Hesselgrenska Rev sep 15 Hesselgrenska är ett särskilt boende med inriktning mot demenssjuka. På Hesselgrenska arbetar vi efter målsättningen att skapa en lugn och trygg atmosfär i en hemlik

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende För dig som vill veta mer om Särskilt boende Innehåll Särskilt boende - så fungerar det... sidan 3 Så här söker du särskilt boende...sidan 3 Bo tillsammans...sidan 3 Så här fattas beslutet...sidan 4 Beslut...sidan

Läs mer

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare.

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. Biståndshandläggare De personer som har hand om Din ansökan kallas för biståndshandläggare. Biståndshandläggaren

Läs mer

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG En informationsbroschyr från socialtjänsten i Timrå kommun till dig som är äldre och/ eller har en funktionsnedsättning som medför ett behov av hjälp

Läs mer

Information om vårdbostad. Att bo i vårdbostad

Information om vårdbostad. Att bo i vårdbostad Information om vårdbostad Att bo i vårdbostad Att bo i vårdbostad Den här broschyren ger en kort beskrivning över de krav som äldrenämnden ställer på den vård och omsorg som bedrivs av både privata och

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Mora kommun Socialförvaltningen Prostgatan 7 792 80 Mora Tfn. 0250-264 00

Mora kommun Socialförvaltningen Prostgatan 7 792 80 Mora Tfn. 0250-264 00 Mora kommun Socialförvaltningen Prostgatan 7 792 80 Mora Tfn. 0250-264 00 Information om vård och omsorg i Mora kommun Reviderad 2014-08-04 Socialförvaltningen Innehåll Sida Välkommen 3 Gången är följande

Läs mer

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd DALS-EDS KOMMUN Socialförvaltningen Biståndsenheten Vem kan ansöka om hjälp? Enligt Socialtjänstlagen har man rätt till bistånd om man inte själv

Läs mer

Hemtjänst i Ljungby kommun

Hemtjänst i Ljungby kommun Hemtjänst i Ljungby kommun Information Hemtjänst i Ljungby kommun Människors förutsättningar förändras när vi blir äldre. För att du ska kunna bo kvar i det egna hemmet med en väl fungerande vardag stöttar

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20 Jurslavägen 31 2014-08-20 Att bo på Jurslavägen 31 Äldreboendet Jurslavägen 31 ligger i ett fint och lugnt område som heter Jursla och ligger utanför Norrköping. Huset ligger i markplan vilket gör det

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Välkommen till Socialt stöd och omsorg

Välkommen till Socialt stöd och omsorg Äldre ska kunna få det stöd, den service och omvårdnad Välkommen till Socialt stöd och omsorg som de behöver för att klara sitt dagliga liv. Kommunen kan bistå med en rad olika insatser där målsättningen

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Äldreomsorgen i NYNÄSHAMN

Äldreomsorgen i NYNÄSHAMN Äldreomsorgen i NYNÄSHAMN Innehållsförteckning Att ansöka om hjälp och stöd 3 Hjälp i hemmet 4 Stöd 5 Färdtjänst 6 Särskilt boende 7 I hemmet 8 Tryggt att veta 9 Telefonlista 10 Upplaga, juli 2010 Utgiven

Läs mer

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior

Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior Att vara Senior i Krokoms kommun. Information till dig som är senior 1. Förord I Krokoms kommun fanns en tid när utflyttningen var så stor att bostadsfastigheter måste avvecklas. I modern tid har inga

Läs mer

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun vård- och omsorgsförvaltningen. December 2010. Foto omslag IBL Kundval inom hemtjänsten

Läs mer

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Hemtjänst Vem kan få hemtjänst? Funktionsnedsättning eller sjukdom kan göra att du behöver stöd och omsorg från andra för att leva ett bra liv i vardagen. Då kan du få

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

Välkommen till. Skedvigården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon:

Välkommen till. Skedvigården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon: Välkommen till Skedvigården Välkommen till oss, vi ser fram emot att få lära känna

Läs mer

Gruppboende och serviceboende

Gruppboende och serviceboende omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppboende och serviceboende Vem kan få gruppboende eller serviceboende? Personer med psykisk funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppboende eller serviceboende. Omvårdnad

Läs mer

Äldreomsorg. i Täby kommun

Äldreomsorg. i Täby kommun Äldreomsorg i Täby kommun I denna broschyr beskrivs de tjänster som du kan ansöka om och ta del av som Täbybo. De flesta tjänster tilldelas efter bedömning av den individuella förmågan. Hur den bedömningen

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Välkommen till. Enbackagården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon:

Välkommen till. Enbackagården. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Träffas på telefon: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Välkommen till Enbackagården Träffas på telefon: Välkommen till oss, vi ser fram emot att få lära känna

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (6.4.11) TJÄNSTEGARANTIER En tjänstegaranti som talar om vad du kan förvänta dig av Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorgen inom Sociala omsorgsförvaltningen Dokumenttyp Tjänstegaranti

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

Säg vad du tycker om vår verksamhet

Säg vad du tycker om vår verksamhet Säg vad du tycker om vår verksamhet Vi tar dina synpunkter och klagomål på allvar! De hjälper oss att bli bättre i vårt arbete. Skicka dina klagomål/synpunkter per brev eller e-mail. Du kan också ringa

Läs mer

För dig som vill veta mer om särskilt boende

För dig som vill veta mer om särskilt boende ÖSTERSUNDS KOMMUN INFORMERAR För dig som vill veta mer om särskilt boende INFOBYRÅN, ÖSTERSUNDS KOMMUN 2006-06-30 TRYCK:KOMMUNTRYCKERIET Innehåll Särskilt boende - så fungerar det...sidan 2 Så här söker

Läs mer

Personlig omvårdnad. Service. Städning. Snöröjning

Personlig omvårdnad. Service. Städning. Snöröjning Individuell prövning Alla insatser inom äldreomsorgen prövas individuellt och utgår från dina specifika behov. Varje område har en biståndshandläggare som utreder dina behov vid hembesök och/eller vårdplanering.

Läs mer

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen När du behöver HJÄLP & STÖD i vardagen OMSORG & VÅRD - Landskrona stad Människor kan i livets olika faser behöva omsorg eller socialt stöd för att klara vardagen och leva ett gott liv. Vi föds och lever

Läs mer