MAURICE SENDAK 2003 ÅRS PRISTAGARE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MAURICE SENDAK 2003 ÅRS PRISTAGARE"

Transkript

1 MAURICE SENDAK 2003 ÅRS PRISTAGARE Maurice Sendak är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer. Och han är en av de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen till glädje för ständigt nya läsare. Amerikansk författare och illustratör, född i Brooklyn, New York Maurice Sendak föddes i en fattig emigrantfamilj från Polen. Flera av hans släktingar dog i Förintelsen under andra världskriget, vilket satte djupa spår i hans verk, inte minst i bildspråket i t.ex. We Are All in the Dumps With Jack and Guy, 1993 och i Dear Mili (Kära Mili), 1988, med text av Wilhelm Grimm. Sendaks stora genombrott kom med Where the Wild Things Are (Till Vildingarnas land), 1963, där han i ett slag revolutionerar hela bilderboksberättandet. Boken har kallats bilderböckernas bilderbok, och ingen studie av modern barnlitteratur har kunnat gå förbi den. Den har översatts till en mängd språk och därmed lästs av flera generationer barn över hela världen. Ingen bilderboksskapare av idag kan vara helt fri från Sendaks inflytande. Hans böcker har blivit klassiker, som har tålt det slitage som alla ögon har utövat på hans bilder. Maurice Sendak fick en mängd utmärkelser, bl.a. två Caldecottmedaljer (1964 och 1974) och H C Andersen medaljen 1970.

2 CHRISTINE NÖSTLINGER 2003 ÅRS PRISTAGARE Christine Nöstlinger är en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber. Hennes mångskiftande och djupt engagerade författarskap är präglat av respektlös humor, klarsynt allvar och lågmäld värme och hon ställer sig oreserverat på barnens och de marginaliserades sida. Österrikisk författare, född i Wien 13 oktober Nöstlinger har publicerat böcker för barn i alla åldrar från fantastiska berättelser till realistiska vardagslivsskildringar och tillbakablickande självbiografiska historier. Hennes böcker speglar en för många barn dagsaktuell verklighet med knappa ekonomiska villkor, splittrade familjer och mobbande skolkamrater. Tonfall är humoristiskt men illusionslöst och osentimentalt, lågmält och kärleksfullt. Debutboken Die feuerrote Friederike (Eldröda Elvira), utkom 1970 och är illustrerad av Nöstlinger själv. Mästerstycket bland Nöstlingers fantastiska berättelser är kanske Konrad oder das Kind aus der Konservenbüchse (Burkpojken) från 1975.

3 LYGIA BOJUNGA 2004 ÅRS PRISTAGARE Lygia Bojunga upplöser lika svindlande lätt som det lekande barnet gränsen mellan fantasi och verklighet. I hennes dramatiska och muntligt präglade berättande är allt möjligt. På ett djupt originellt sätt förenar hon lekfullhet, poetisk skönhet och absurd humor med frihetspatos, social kritik och ett starkt engagemang för det utsatta barnet. Med fin psykologisk känsla låter hon sina läsare kliva rakt in i de drömmar och fantasier som hennes huvudpersoner använder för att överleva. Brasiliansk författare, mera känd under namnet Lygia Bojunga Nunes. Född i Pelotas den 26 augusti I sitt författarskap knyter Bojunga an till den tradition av magisk realism och fantastiska berättelser som utvecklats på den latinamerikanska kontinenten, en tradition som hon vidareutvecklar och fulländar. I hennes muntliga och av en stark scenisk närvaro präglade berättande kan allt hända. På ett särpräglat sätt förenar hon lekfullhet, poetisk skönhet och absurd humor med frihetspatos, social kritik och ett stark engagemang för det utsatta barnet. Fantasierna fungerar ofta som ett sätt att bearbeta svåra personliga upplevelser eller som en tillflykt undan en obarmhärtig verklighet. Bojunga låter läsaren gå rakt in i huvudpersonernas drömmar och bli delaktiga av deras upplevelser. Bojungas verk har översatts till flera språk, bl.a. franska, tyska, spanska, norska, svenska, hebreiska, italienska, bulgariska, tjeckiska och isländska. Hon har tilldelats ett flertal priser, bl.a. Jabutipriset (1973), det prestigefyllda HC Andersen-priset (1982) och Rattenfänger- Literaturpreis (1986).

4 PHILIP PULLMAN 2005 ÅRS PRISTAGARE Philip Pullman är en mästerlig berättare i en mångfald av genrer från historisk roman och fantasy till social realism och dråplig parodi. Med uppfinningsrikedom, språklig briljans och psykologisk blick skapar han och utforskar egna världar utan att förlora fokus på här och nu. Genom sina färgstarka gestalter står han på den unga människans sida, ifrågasätter auktoriteter, förkunnar humanism och kärlekens kraft och behåller sin optimistiska tro på barnet i de mörkaste situationer. Brittisk författare, född i Norwich, England, Philip Pullman är mest känd för sin fantasytrilogi His Dark Materials (Den mörka materian), men hans författarskap inrymmer många olika genrer. Pullman förnyar fantasylitteraturen radikalt genom att introducera en mångfald av främmande världar och låta det goda och det onda vara tvetydiga. Hans historiska Sally Lockhart-serie, utspelar sig i det viktorianska England och presenterar en ung kvinna med sällsynt styrka och självständighet egenskaper som även kännetecknar hans andra hjältinnor, inte minst Lyra i His Dark Materials. Pullman har även skrivit samtidsrealistiska ungdomsromaner samt skickligt återberättat och parodierat flera berömda sagor. I alla sina genrer förenar han mästerligt berättande och stark psykologi. Han har tilldelats ett stort antal utmärkelser och som första barnboksförfattare någonsin, the Whitbread Book of the Year Award 2001.

5 RYÔJI ARAI 2005 ÅRS PRISTAGARE Ryôji Arai är en bilderbokskonstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar. Hans bilderböcker utstrålar värme, lekfull glädje och en oförvägen spontanitet som på samma gång appellerar till barn och till vuxna. Färgen löper genom hans händer på ständigt nya äventyr i ett närmast musikaliskt flöde. Det är poetisk och lödig berättarkonst för barn, som lockar dem att själva måla och berätta. Japansk bilderbokskonstnär, född i Yamagata Ryôji Arai utbildade sig i konst vid Nipponuniversitetet. Han har en stor och varierad bilderboksproduktion bakom sig pekböcker, nonsensbilderböcker, folksagobilderböcker och poetiska bilderböcker såväl tillsammans med andra författare som med egna texter. Han har även arbetat med reklam, tidskriftsillustration och scenkonst. Arai har belönats med en rad priser i hemlandet och utomlands för sina bilderböcker: debutantpriset Fourth Choice i Japan 1986, stora illustratörspriset för nya konstnärer 1990 och Special Award vid bokmässan i Bologna 1999 för Nazo nazo no tabi ( En resa med gåtor ) tillsammans med Chihiro Ishizu.

6 KATHERINE PATERSON 2006 ÅRS PRISTAGARE Katherine Paterson är en lysande psykolog, som kryper under huden på de unga utsatta människor hon skapar, vare sig hon rör sig i historiska och exotiska miljöer eller i dagens bistra amerikanska verklighet. Med säker estetisk känsla undviker hon enkla lösningar och utvecklar i stället sina huvudpersoners inneboende styrka och livsmod. Amerikansk författare, född i Qing Jiang, Jiangsu, Kina, Katherine Paterson växte upp i Kina och utbildad sig till missionär i Japan för att på 1960-talet påbörja sin författarbana i USA med att skriva religiösa läroböcker. Paterson har gjort både bilderböcker och småbarnsböcker, ofta med saga och myt som bas. Störst uppmärksamhet har dock hennes ungdoms-romaner väckt. De utspelar sig ofta i historisk miljö med Japan, Kina eller USA som bakgrund, men även i dagens amerikanska samhälle. I hennes böcker behandlas viktiga och stundtals tunga ämnen som trasiga familjer och utsatta barn, men där finns även hoppet och livsmodet. Huvudpersonen är i många böcker det sårbara och speciella barnet, en projektion av det udda barn hon själv en gång var. Patersons verk har översatts till flera språk, bl.a. finska, franska, holländska, italienska, portugisiska, spanska, svenska, tyska och ungerska. Hon har tilldelats ett flertal priser och 2010 utnämndes Katherine Paterson till National Ambassador for Young People s Literature i USA.

7 BANCO DEL LIBRO 2007 ÅRS PRISTAGARE Banco del Libro har med pionjäranda, uppfinningsrikedom och envishet ständigt sökt nya vägar för att sprida böcker och främja barns läsning i Venezuela. Entusiasm, professionalism, närhet till barnen och en befriande brist på byråkratiskt tänkande kännetecknar arbetet i såväl kåkstäder och bergsbyar som på universitet och i cyberrymden. Icke-vinstdrivande institution med kontor i Venezuelas huvudstad Caracas. Grundad Banco del Libro grundades som ett bytescenter för läroböcker, därav namnet, som betyder bokbanken. Med kreativitet och flexibilitet har Banco del Libro sedan växt och förgrenat sin verksamhet till hela landet och till barnbokens alla arenor och genrer. Under snart ett halvt sekel har Banco del Libro genom varierande projekt förmedlat böcker och lusten att läsa och skriva till ett oräkneligt antal barn och unga. Man har också byggt modellbibliotek, initierat skolbiblioteksnätverk, startat barnboksförlag och gett ut tidskrifter och publikationer.

8 SONYA HARTNETT 2008 ÅRS PRISTAGARE Sonya Hartnett är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla. Australiensisk författare, född i Melbourne, Victoria, Australien, Sonya Hartnett debuterade som författare redan som femtonåring. Sedan dess har hon skrivit arton romaner för barn, ungdomar och vuxna, även om hon själv i regel är ointresserad av att precisera vilken ålder hon skriver för. Hon är av en av de författare som i dag banar ny väg för tonårsromanens form och innehåll, närmar den till och upplöser gränsen mot vuxenlitteraturen. Hon tänjer också ständigt på sina egna gränser. Ingen bok är den andra lik. Hon anpassar skickligt sitt vackra, precisa och bildrika språk och sin konstfulla berättarteknik till varje romans förutsättningar.

9 TAMER INSTITUTE 2009 ÅRS PRISTAGARE Med uthållighet, mod och idérikedom har Tamerinstitutet under två decennier stimulerat palestinska barns och ungdomars läslust och kreativitet. Under svåra förhållanden bedriver man ett läsfrämjande arbete av osedvanlig bredd och mångsidighet. I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans. Läsfrämjande organistion baserad i Ramallah, grundad Tamer Institute for Community Education (Tamerinstitutet) är en oberoende organisation som bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar på Västbanken och i Gaza. Tamerinstitutet grundades för att ge barn tillgång till böcker och alternativt lärande då barns och ungas skolgång, fritid och liv blivit lidande av oroligheterna i området. Tamerinstitutet delar också ut läspass i vilka man får en stämpel för varje bok man läst. En tydlig symbol för att den som kan läsa böcker existerar inga gränser. Som Astrid Lindgren sade: Bra barnlitteratur ger barnet en plats i världen och världen en plats i barnet. Tamerinstitutet är navet i ett nätverk som arbetar med skrivarverkstäder, berättande, drama och bokprat för barn och ungdomar. De förser bibliotek med barnböcker och de utbildar bibliotekarier och föräldrar.

10 KITTY CROWTHER 2010 ÅRS PRISTAGARE Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap. Illustratör från Belgien, född I Kitty Crowthers böcker lever text och bild integrerat. Tyngdpunkten i hennes produktion är egna bilderböcker som L enfant racine (2003), La visite de Petite Mort (2004), Le grand désordre (2005) och böckerna om Poka & Mine (2005, 2006, 2007, 2010). Hon har ett personligt tilltal med en restriktiv repertoar av verktyg, där blyerts, tusch och färgpennor är hennes främsta redskap. Minspel, kroppsställningar och stämningslägen gestaltas med en osviklig precision. I Kitty Crowthers värld möter vi inga enkla schabloner. De landskap som historierna utspelar sig i liknar dem vi känner, men Kitty Crowther ser något mer; en värld rikare på möjligheter än vi anar. En av grundstenarna i hennes författarskap är att visa hur svaghet kan vändas till styrka. Hennes lojalitet med barnet är ovillkorlig. Den medkänsla och intensiva inlevelse Kitty Crowther visar för sina bokpersonligheter uttrycker den djupa humanism som går som en röd tråd genom hela hennes produktion.

11 SHAUN TAN 2011 ÅRS PRISTAGARE Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism. Illustratör och författare från Australien. Född Shaun Tan är en förnyare av bilderboken som skapar visuellt storslagna berättelser med människan i centrum. Han använder sig av en rad konstnärliga uttryck: blyerts, tusch, färgpennor, måleri och olika trycktekniker. Shaun Tan ser varje bok som ett experiment i visuellt och verbalt berättande. Shaun Tan arbetar även med adaptioner av sina verk till animerad film, musik- och teaterföreställningar liksom med fri bildkonst och muralmåleri. Hans verk finns översatta till ett tiotal språk, bland annat tyska, svenska, spanska och kinesiska. Shaun Tans produktion omfattar ett tjugotal böcker, och han har tilldelats flera priser, bland andra en Oscar för bästa animerade kortfilm för The Lost Thing som bygger på boken med samma namn.

12 GUUS KUIJER 2012 ÅRS PRISTAGARE Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi. Guus Kuijer är författare, född Han bor och verkar i Nederländerna. Guus Kuijer debuterade som barnboksförfattare 1975 och har sammanlagt publicerat ett trettiotal titlar, de flesta riktade till läsare i skarven mellan barndom och tonår. Bland centrala verk märks Het boek van alle dingen (2004, Boken om allting), Florian Knol (2006), samt de fem böckerna om flickan Polleke. Hos Kuijer är det kompromisslösa barnperspektivet ständigt närvarande, samtidigt som han genom sina unga huvudpersoner ger en insiktsfull skildring av vuxenvärlden. Hans engagemang omfattar såväl sociala frågor som religiösa och böckernas genomgående budskap är tolerans, förståelse och vidsynthet. Guus Kuijer har tilldelats flera priser, bland annat har han två gånger fått motta Deutsche Jugendliteraturpreis. Fyra gånger har han belönats med Nederländernas största barnlitteraturpris, Gouden Griffel, och även mottagit det nederländska Staatsprijs voor kinderen jeugdliteratuur. Hans verk finns översatta till mer än tio språk, bland andra svenska, tyska, japanska, italienska och engelska.

13 ISOL 2013 ÅRS PRISTAGARE Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser. Hon utgår från barns klara blick på världen och ger deras frågor drastiska uttryck och öppna svar. Med befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor. Bilderbokskonstnär, serietecknare, grafiker, författare, sångerska och kompositör från Argentina. Isol föddes 1972 som Marisol Misenta i Buenos Aires. Hon har givit ut ett tiotal titlar där hon själv står för både text och bild och illustrerat ungefär lika många texter av andra författare. Hennes böcker är utgivna i ett tjugotal länder. Debuten kom 1997 med Vida de perro. Texterna i hennes verk är humoristiska med överraskande vändningar, ibland filosofiska och alltid underfundiga. Isol står på barnens sida, ser på världen med deras ögon och exponerar vuxenvärldens absurditer. Hon söker ständigt nya format och former för själva boken. Tener un patito es útil (2007) kan läsas från två håll med två olika resultat, en berättelse om vad en pojke kan använda en anka till och en annan som visar vad en anka kan använda en pojke till. Nocturno (2011) är en vacker introduktion till nattens drömmar som med fluorescerande färg bäst avnjuts i mörker. Hennes storhet som bilderboksberättare framträder i helhetsupplevelsen som skapas av dramaturgin, färgvalet och intensiteten i den tecknade linjen.

14 BARBRO LINDGREN 2014 ÅRS PRISTAGARE Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet. Svensk författare, född 1937 i Stockholm. Barbro Lindgren är en författare med nyskapande och mångfacetterade verk för barn i alla åldrar. Hennes produktion omfattar bilderböcker, lyrik, teaterpjäser och ungdomsböcker. Sedan debuten 1965 har hon givit ut ett hundratal titlar översatta till ca 30 språk. Hon har en konstnärlig utbildning och har själv illustrerat flera av sina böcker. Hennes berättelser är ofta humoristiska och alltid med en alldeles egen varm ton som talar direkt till barnet, vare sig det gäller roliga upptåg eller allvarliga funderingar. Hon har en säregen förmåga att komma ihåg och förmedla hur det var att vara barn och den skenbart enkla stilen återger stämningar och känslolägen som alla oavsett ålder kan känna igen sig i. Barbro Lindgren är en originell författare. I flera böcker har hon utvecklat och fördjupat det absurda i sitt författarskap, men hennes verk spänner över en tematisk och språklig bredd som är få förunnad, alltid med fullständig tillit till läsarens förmåga att se det som finns under ytan. Med skenbart enkla medel och en inkluderande värme skapar hon karaktärer som förblir levande långt efter att boken slagits igen.

2003: Maurice Sendak

2003: Maurice Sendak 2003: Maurice Sendak Maurice Sendak är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer.

Läs mer

2003: Maurice Sendak

2003: Maurice Sendak 2003: Maurice Sendak Maurice Sendak är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer.

Läs mer

Lärarhandledning. Gulduppdraget. åk 3 5

Lärarhandledning. Gulduppdraget. åk 3 5 Lärarhandledning Gulduppdraget åk 3 5 Gulduppdraget redaktören behöver hjälp Välkommen till Gulduppdraget. Materialet har tagits fram av Stiftelsen Berättarministeriet i samarbete med Litteraturpriset

Läs mer

Min vän målaren av Lygia Bojunga

Min vän målaren av Lygia Bojunga Läsnyckel till Min vän målaren av Lygia Bojunga Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2004 Skriven av Ulla Lundqvist (publicerad januari 2012) LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS

Läs mer

LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas

LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare,

Läs mer

Flyg, ollonborre, flyg! av Christine Nöstlinger

Flyg, ollonborre, flyg! av Christine Nöstlinger Läsnyckel till Flyg, ollonborre, flyg! av Christine Nöstlinger Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2003 Skriven av Ulf Boëthius (publicerad januari 2012) LITTERATURPRISET TILL ASTRID

Läs mer

P i j a L i n d e n b a u m

P i j a L i n d e n b a u m Pija Lindenbaum Ett litterärt geni som satt färg på bilderboken under 20 år Med dessa ord presenterades Pija Lindenbaum i Babel i våras. Pija Lindenbaum är en av vår tids största svenska bilderboksskapare

Läs mer

När kommer bussen? av Ryôji Arai

När kommer bussen? av Ryôji Arai Läsnyckel till När kommer bussen? av Ryôji Arai Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2005 Skriven av Ulla Rhedin (publicerad januari 2012) LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE

Läs mer

Nyheter i Biblioteket

Nyheter i Biblioteket Nyheter i Biblioteket Bästa filmen om bästa böckerna ser du på här! Själv har jag sett denna 15 minuter långa berättelse tre gånger nu Recensenterna tycker: Best ipad App of 2011 "Morris Lessmore is a

Läs mer

Svenska barnboksinstitutet. Bokprovning Årgång 2005. Statistik. Vilka titlar döljer sig bakom statistiken? Vill du ha boklistor?

Svenska barnboksinstitutet. Bokprovning Årgång 2005. Statistik. Vilka titlar döljer sig bakom statistiken? Vill du ha boklistor? Svenska barnboksinstitutet Bokprovning Årgång 2005 Statistik Vilka titlar döljer sig bakom statistiken? Vill du ha boklistor? Sök i databasen ELSA www.sbi.kb.se Behöver du hjälp att söka i ELSA? Gå till

Läs mer

Barns rätt till lustläsning

Barns rätt till lustläsning Omöjligt ämne Själen? Formell definition? Barns rätt till lustläsning Säljer mest alltid bäst? Vad är inte kvalitet? Snabbt Med hjärta & hjärna fullbordan ORIGINALITET Intuition (känsla) I alla detaljer!

Läs mer

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen romantiken Ca 1770 till 1840 Psykologi och känslor Känslor i fokus!!! Kulturen dyrkas diktare hyllas! Mitt

Läs mer

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson Läsnyckel för skolan skriven av Katarina Lycken Rüter, förstelärare vid Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm Om författaren Den amerikanska författaren Jacqueline

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Läsnyckel till Jättehemligt (1971), Världshemligt (1972) och Bladen brinner (1973) av Barbro Lindgren

Läsnyckel till Jättehemligt (1971), Världshemligt (1972) och Bladen brinner (1973) av Barbro Lindgren Läsnyckel till Jättehemligt (1971), Världshemligt (1972) och Bladen brinner (1973) av Barbro Lindgren Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2014 Skriven av Maria Lassén-Seger (publicerad

Läs mer

LÄS FÖR MIG PAPPA! ultur i arbetslivet. Pappadagen Erbjudande till våra medlemmar som har barn i åldern 0-10 år. Västra Skaraborg

LÄS FÖR MIG PAPPA! ultur i arbetslivet. Pappadagen Erbjudande till våra medlemmar som har barn i åldern 0-10 år. Västra Skaraborg LÄS FÖR MIG PAPPA! K K 2012 ultur i arbetslivet Pappadagen Erbjudande till våra medlemmar som har barn i åldern 0-10 år Västra Skaraborg Vet du... - att ditt barn utvecklar sitt språk redan från födseln?

Läs mer

Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2011

Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2011 Läsnyckel till Ankomsten av Shaun Tan Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2011 Skriven av Maria Lassén-Seger (publicerad januari 2012) LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE

Läs mer

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 FILM Mervi Junkkonen Mervi Junkkonen har skapat film i över femton år. Hon har en omfattande filmografi och har regisserat flera internationellt uppmärksammade dokumentärer.

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck 1 en av skaparna av mulle meck Jens Ahlbom illustratör, tecknare och barnboksförfattare 2 3 inledning Mulle Meck George Johansson/Jens Ahlbom Foto: Monika Franzon I hjärtat av Hudiksvall i norra Sverige

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till artikel 2 i Barnkonventionen Alla barn har samma rättigheter och värde. Inget barn får diskrimineras.

Läs mer

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN 1(6) Förskoleklass mål för förskoleklass Exempel på genomförande Strävansmål mot år 2 få fonologisk medvetenhet känna lust att lära genom att LÄSA få möjlighet till att LYSSNA, TALA och BERÄTTA utveckla

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren sidan 1 Författare: Astrid Lindgren En modern klassiker Astrid Lindgren var och är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Hennes berättelser har lästs av barn och vuxna från 1940-talet fram till våra

Läs mer

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson Nu är det februari och Martina och Petra vill passa på att tipsa om nya och lite äldre böcker, som vi tycker är riktigt bra och som man kan passa på att läsa när vädret inte är så bra och man helst vill

Läs mer

Berättande som Pedagogisk Metod

Berättande som Pedagogisk Metod Berättande som Pedagogisk Metod Johan Theodorsson Muntlig Berättare och Dramapedagog Soraya och Jonatan Konstsaga Vad kan ni ha för nytta av muntligt berättande? Lek och Allvar Fantasi och Verklighet Våga

Läs mer

Ensamheter : en utforskande brevväxling. Click here if your download doesn"t start automatically

Ensamheter : en utforskande brevväxling. Click here if your download doesnt start automatically Ensamheter : en utforskande brevväxling Click here if your download doesn"t start automatically Ensamheter : en utforskande brevväxling Karin Dahlberg, Carl-Magnus Stolt, Helena Dahlberg Ensamheter : en

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en o m e r f a r e n h e t o c h s p r å k Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en skapelseakt där

Läs mer

Det här är Kulturrådet

Det här är Kulturrådet Det här är Kulturrådet Det är av nationellt intresse att det finns ett vitalt kulturliv i hela landet. I ett demokratiskt samhälle är kulturen en mötesplats för samtal och en plats där spänningar mellan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Jag högläser varför då?

Jag högläser varför då? Jag högläser varför då? Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll - Svenska/Svenska som andraspråk, Årskurs 1-3 Syfte För att levandegöra

Läs mer

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga är ett regionalt centrum för utveckling och samordning med särskild inriktning på arrangörer inom scenkonsten. Riksteatern Halland arbete utgår från

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Religion Livsfrågor och etik

Religion Livsfrågor och etik Delmål Delmål 2010-06-14 Religion Skolan strävar efter att eleven: utvecklar förståelse av ställningstaganden i religiösa och etiska frågor samt en grundläggande etisk hållning som grund för egna ställningstaganden

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018 REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018 BILDKONST Ellinor Segersten Namn: Ellinor Segersten, Uppsala Ellinor har målat hos Kajsa Haglund i hennes ateljé i sex års tid. Målandet är något unikt för

Läs mer

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Trollkarlen från Oz Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Trollkarlen från Oz är en bearbetad

Läs mer

TEATERBÅTEN. Förslag på diskussionspunkter at ta upp efter föreställningen. 1. Hur känns det att se en levande musik- och teaterföreställning?

TEATERBÅTEN. Förslag på diskussionspunkter at ta upp efter föreställningen. 1. Hur känns det att se en levande musik- och teaterföreställning? TEATERBÅTEN Förslag på diskussionspunkter at ta upp efter föreställningen 1. Hur känns det att se en levande musik- och teaterföreställning? 2. Förstod Du vad man sa i pjäsen? 3. I vilka miljöer och i

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av:

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: Verksamhetsplan 2016 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare på deltid Förskolechef

Läs mer

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Solna stads kulturstipendium Som ett led i stadens vilja att stödja kulturarbetare utlyser Solna stad vartannat år ett kulturstipendium, som kan sökas av den

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen.

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen. LÄRARHANDLEDNING Don Quijote - Riddaren av den sorgliga skepnaden av Pelle Öhlund Efter Miguel de Cervantes roman Den snillrike riddaren Don Quijote Till läraren: Det lämpligaste är att använda handlingsbeskrivningen

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Vad är sant? Vad är lögn? Hur ska vi kunna orientera oss i en värld där sanningen är osäker eftersom tilliten har rubbats och spridandet av medvetna

Vad är sant? Vad är lögn? Hur ska vi kunna orientera oss i en värld där sanningen är osäker eftersom tilliten har rubbats och spridandet av medvetna Vad är sant? Vad är lögn? Hur ska vi kunna orientera oss i en värld där sanningen är osäker eftersom tilliten har rubbats och spridandet av medvetna lögner eller halvsanningar är så snabb och så effektiv?

Läs mer

Läsnyckel till Är det dags? av Kitty Crowther

Läsnyckel till Är det dags? av Kitty Crowther Läsnyckel till Är det dags? av Kitty Crowther Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2010 Skriven av Agneta Edwards (publicerad augusti 2011) LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS MINNE

Läs mer

Realismen. Lektionsplanering

Realismen. Lektionsplanering Realismen Lektionsplanering 1 Introduktion Här ser du en målning som gjordes 1881 av en konstnär som hette William Logsdail. Den föreställer London och då bodde det ca 4 miljoner människor där. Många fabriker

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

Styrka, glädje och medkänsla. Lär dig som förälder att se ditt barns styrkor med ansats i positiv psykologi

Styrka, glädje och medkänsla. Lär dig som förälder att se ditt barns styrkor med ansats i positiv psykologi Styrka, glädje och medkänsla Lär dig som förälder att se ditt barns styrkor med ansats i positiv psykologi Styrka, glädje och medkänsla Positiv psykologi Vad är det? Positivt föräldraskap Hur kan man jobba

Läs mer

FÖRSKOLAN SPILTANS PEDAGOGISKA VISION

FÖRSKOLAN SPILTANS PEDAGOGISKA VISION Varje individ är huvudpersonen i konstruktionen av sin kunskap, en dialog mellan individen och omvärlden. Varje individ blir därför unik i historien Paula Cagliari 2002 Innehållsförteckning 1. Reggio Emilia

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Estetiskt värde Värdet hos verket såsom upplevelseobjekt Konstnärligt värde Värdet hos verket såsom prestation av konstnären Skänker verket goda upple

Estetiskt värde Värdet hos verket såsom upplevelseobjekt Konstnärligt värde Värdet hos verket såsom prestation av konstnären Skänker verket goda upple Estetiskt värde Värdet hos verket såsom upplevelseobjekt Konstnärligt värde Värdet hos verket såsom prestation av konstnären Skänker verket goda upplevelser? Är verket skickligt gjort? Originellt? Nyskapande?

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Ett läsfrämjande projekt för åk 2-3 i Västerbottens Län

Ett läsfrämjande projekt för åk 2-3 i Västerbottens Län Ett läsfrämjande projekt för åk 2-3 i Västerbottens Län Inledning Med utgångspunkt från det lyckade projektet Fantasystafetten som avslutades i augusti 2010, vill vi genomföra ett läsfrämjande projekt

Läs mer

SAGOTÅGET. Tema relationer och känslor baserat på utvalda miljöer i Junibackens Sagotåg

SAGOTÅGET. Tema relationer och känslor baserat på utvalda miljöer i Junibackens Sagotåg SAGOTÅGET Tema relationer och känslor baserat på utvalda miljöer i Junibackens Sagotåg 1 INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Skönlitteratur som läromedel... 4 Relationer och känslor...

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet

Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:124) om kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet.

Läs mer

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund I mitt hjärtas trädgård av Margot Haglund Bildspelet "I mitt hjärtas trädgård" presenterades vid en samling i Immanuelskyrkan, Stockholm våren 2010. Alla bilder är kopior av Margots originalbilder i akvarell

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Ett samarbete mellan

Ett samarbete mellan Ett samarbete mellan VARA FOLKBIBLIOTEK VARA KOMMUN Västra Skaraborg Tema: Barnböcker i en digital värld! Torsdagen den 4 maj 2017 Vara Folkbibliotek Erbjudande till LO-medlemmar som har barn eller barnbarn

Läs mer

Dikter. Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi

Dikter. Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi Dikter Junibackens pedagogiska program för åk 1-3 på temat poesi INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkutveckling... 4 Skolprogrammets förankring i Lgr 11, reviderad 2016... 4 Förmågor...

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer

Material från

Material från Svenska som andraspråk 7-9 Berättande texter Centralt innehåll och kunskapskrav I det centrala innehållet för svenska som andraspråk år 7-9 anges Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

Läsnyckel till Guldkompassen av Philip Pullman

Läsnyckel till Guldkompassen av Philip Pullman Läsnyckel till Guldkompassen av Philip Pullman Mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2005 Skriven av Agneta Edwards (publicerad augusti 2011) LITTERATURPRISET TILL ASTRID LINDGRENS

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Impressionism Impressionism kan översättas till intryckskonst. Man målade intrycken av det man såg, inte verkligheten. Impressionismen

Läs mer

Väck Eleverna! En lärarhandledning för Anton Tjechovs

Väck Eleverna! En lärarhandledning för Anton Tjechovs Väck Eleverna! En lärarhandledning för Anton Tjechovs Att få sova Väck eleverna med Att få sova Till vår lärarkollega, När man talar om noveller kan namnet Anton Tjechov vara intressant att ta upp. Han

Läs mer

LÄSGLÄDJE ÅR 3. Vi vet inte vad vi tänker förrän vi hör vad vi säger Aidan Chambers. Gustavslundskolan, Växjö

LÄSGLÄDJE ÅR 3. Vi vet inte vad vi tänker förrän vi hör vad vi säger Aidan Chambers. Gustavslundskolan, Växjö LÄSGLÄDJE ÅR 3 Vi vet inte vad vi tänker förrän vi hör vad vi säger Aidan Chambers Gustavslundskolan, Växjö Paula Högström/ biblioteket (Skolbiblioteksforum), Maria Löfqvist/ Ljusglimten, Kerstin Lundberg/

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2014 2015 UPPGIFTER

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2014 2015 UPPGIFTER Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2014 2015 UPPGIFTER Föreskrifter och anvisningar 2014:10

Läs mer

LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX

LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX 1 Bokens partier Du skriver väldigt bra och jag vidhåller att det här mycket väl är publicerbart. I stort är storyn bra. Enkel men ändå skönt med personyttringar

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA)

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA) Ramkursplan 2013-06-24 ALL 2013/742 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk som modersmål

Läs mer

The Portal A Christmas Carol

The Portal A Christmas Carol The Portal A Christmas Carol INNEHÅLL Om programmet Teman Glosor Att jobba med Om serien The Portal OM PROGRAMMET I A Christmas Carol viner vinden och snön knarrar under fötterna. Men den sure Mr Scrooge

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Centralt innehåll. I årskurs 1 3 75 3.17 Svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

LÄSGUIDE Torsdagsbarn av Sonya Hartnett. Sonya Hartnett om författaren

LÄSGUIDE Torsdagsbarn av Sonya Hartnett. Sonya Hartnett om författaren LÄSGUIDE TorsdagsbarnavSonyaHartnett IöversättningavHelenaRidelberg,utgivenavAtriumFörlag2010 SonyaHartnett omförfattaren Sonya Hartnett (f. 1968) är en av Australiens främsta författare. År 2008 belönades

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola

Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola 2016-05-04 Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola Avdelning Ugglan Vetlanda här växer människor och företag Innehåll Syfte mål och vision Struktur/ Arbetssätt Koppling till styrdokument

Läs mer

Alice i Underlandet Skolmaterial

Alice i Underlandet Skolmaterial Alice i Underlandet Skolmaterial Skolmaterialet till denna föreställning är ämnat för att ge lärare tips och tankar för hur de kan arbeta vidare kring föreställningen Alice i underlandet på Helsingborgs

Läs mer