Angående en strategisk satsning på bemanning och kompetens i landets skolbibliotek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Angående en strategisk satsning på bemanning och kompetens i landets skolbibliotek"

Transkript

1 Till utbildningsminister Jan Björklund Angående en strategisk satsning på bemanning och kompetens i landets skolbibliotek Regeringen förväntas i höst presentera en proposition om litteratur och läsande. Propositionen utgår från de resonemang och förslag som Litteraturutredningen lämnade i sitt betänkande Läsandets kultur (SOU 2012:65). Ett av utredningens fokus rör skolbibliotekens bemanning och kompetens. DIK vill med detta som bakgrund föra fram tre konkreta förslag, som enligt vår mening skulle stärka alla elevers läsande och lärande. DIK:s förslag är i korthet: att regeringen i samråd med företrädare för skolhuvudmännen utarbetar en strategisk plan för bemanning och kompetens i landets skolbibliotek, att regeringen gör en riktad satsning på skolbibliotekarieutbildning vid de biblioteks och informationsvetenskapliga utbildningarna, att regeringen ger Skolverket i uppdrag att i sin statistik och uppföljning inkludera skolbibliotekarier i kategorin pedagogisk personal Med vänlig hälsning Karin Linder Förbundsordförande 1 (5)

2 1. Strategisk satsning på bemanning och kompetens i skolbiblioteken mål och kostnad Skolbibliotekariernas betydelse för elevernas läsande och lärande har länge varit något av en vit fläck i skolpolitiken. Nu ackumuleras emellertid allt fler resultat från undersökningar och forskning, som visar att skolbibliotek med kompetent bemanning påverkar elevers läsande och lärande på ett positivt sätt. Litteraturutredningen anför i sitt betänkande flera internationella exempel. Skolbiblioteken fördes in i den nya skollagen (2010:800). Varken lagen eller lagens förarbeten säger emellertid något om bemanning eller kompetens. Denna brist kommer till tydligt uttryck i skolans pedagogiska praktik. Skolinspektionen säger i en kvalitetsgranskningsrapport om läsning på högstadiet (2012:10) att denna brist får tydliga negativa konsekvenser: Biblioteken är viktiga för att öka elevers läsintresse. Lagstiftarna anser att skol biblioteken spelar en så viktig roll för att stimulera elevernas intresse för läsning och litteratur samt för att tillgodose deras behov av material för utbildningen att det är motiverat med en egen bestämmelse i skollagen. En viktig aspekt är att även om de flesta elever tycks ha tillgång till ett bibliotek så är få av dem bemannade med en skolbibliotekarie. Tillgängligheten blir därmed begränsad. Det innebär att skolbiblioteken i själva verket inte lever upp till kraven att vara stödjande för elevernas lärande. Lärartätheten i den svenska grund och gymnasieskolan är ungefär 12 elever per lärare. Vad vore en rimlig miniminivå när det gäller bibliotekarier i skolan? DIK anser inte att man kan ställa upp några styrande nyckeltal. Förhållandena mellan olika skolor varierar alltför mycket. För att kunna utforma en strategi behöver vi dock ha tillgång till ett ungefärligt riktmärke. Ett sådant riktmärke har tagits fram av yrkesverksamma bibliotekarier utifrån de arbetsuppgifter som en bibliotekarie förväntas fullgöra. Riktmärket är en miniminivå på 1 bibliotekarie per elever. Om vi utgår från detta riktmärke, ungefär hur många bibliotekarier behöver vi förstärka grund och gymnasieskolan med och hur mycket skulle det kosta på nationell nivå? DIK har gjort en grov beräkning av hur många bibliotekarier som behövs och vad den totala kostnaden skulle bli. Vi betonar att bristen på säker statistik innebär att siffrorna är ungefärliga skattningar. Enligt Sveriges officiella statistik över skolor och elever läsåret 2012/13 hade de svenska skolorna (förskola, grundskola, grundsärskola, specialskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och särvux) elever. Utgår man från nyckeltalet 1 bibliotekarie/450 elever innebär det att skolan behöver bibliotekarier. 2 (5)

3 Utgår man alternativt från nyckeltalet 1 bibliotekarie/500 elever innebär det att skolan behöver bibliotekarier. Skolverket tar inte in statistik över antalet bibliotekarier i skolan. Vi har därför inga säkra uppgifter över hur många bibliotekarier som finns i skolan redan idag. Genom KB:s skolbiblioteksstatistik kan vi på ett indirekt sätt få en ungefärlig bild av hur många bibliotekarier som arbetar i skolan redan idag. KB redovisar i sin skolbiblioteksstatistik antalet timmar som en normal arbetsvecka utförs i skolbiblioteken uppdelat på olika personalkategorier (skolbibliotekarie, gymnasiebibliotekarie, bibliotekspedagog, lärarbibliotekarie, biblioteks assistent och övrig utbildningstjänst). Adderar man de timmar som en normal arbetsvecka utförs av skolbibliotekarie ( timmar) och gymnasiebibliotekarie ( timmar) får man timmar. (KB menar att denna summa kan vara en underskattning på grund av bortfall.) Utgår vi från att bibliotekarier har 40 timmars arbetsvecka motsvarar det totala antalet utförda veckoarbetstimmar 792 heltidsekvivalenter. Utifrån våra nyckeltal och skattningen av hur många bibliotekarier som redan finns i skolan kan vi bedöma behovet av bibliotekarier till ungefär tjänster. Vad kostar det? Medellönen för skol och gymnasiebibliotekarier är (enligt DIK:s lönestatistik) kronor. Lägger vi till lkp på ungefär 40 procent ( kronor) får vi en total månatlig lönekostnad på Det ger en årskostnad på knappt ( ). Den årliga kostnaden för tjänster blir därmed någonstans runt 900 miljoner. Den faktiska kostnaden för en kompetensförstärkning i landets skolbibliotek blir förmodligen betydligt lägre, eftersom det i många fall kommer att handla om att växla/uppgradera kompetens från en lägre nivå till en högre. Och kostnader för den lägre nivån har man redan idag. regeringen bör i samråd med företrädare för skolhuvudmännen utarbeta en strategisk plan för bemanning och kompetens i landets skolbibliotek. 2. Strategisk satsning på bemanning och kompetens i skolbiblioteken utbildning För att inom 10 år kunna realisera målet fler skolbibliotekarier i grundoch gymnasieskolan måste landets bibliotekarieutbildningar kunna utbilda så många skolbibliotekarier. Finns den kapaciteten idag? Svaret är både ja och nej. Ja, utbildningarna har god kännedom om vilka moment som bör ingå i ett sådant program. Dessutom har det professionella fältet i form av DIK:s expertgrupp för skolbibliotek utformat önskvärda kompetenskriterier för en skolbibliotekarie. 3 (5)

4 Nej, det finns idag ingen grundutbildning som är profilerad mot skolbibliotek. Det finns en grundutbildning med en pedagogisk profil (Växjö) och det finns kurser av fortbildnings och påbyggnadskaraktär (Borås). Uppdragsutbildning erbjuds också. Kommuner och andra skolhuvudmän köper då in utbildning för sina anställda i skola/skolbibliotek. Vi befinner oss i något som kan liknas vid en moment 22 situation. Högskolorna vågar inte fullt ut satsa på en profilerad skolbibliotekarieutbildning eftersom signaler från arbetsmarknaden är tvetydiga (vissa skolor satsar på skolbibliotek, samtidigt som andra skär ner på skolbibliotek). Och arbetsmarknaden hämmas av att det inte finns tillräckligt många utbildade med rätt kompetensprofil det vill säga en skolbibliotekarieutbildning. Skulle regeringen och skolhuvudmännen gemensamt utarbeta en plan för hur bemanning och kompetens i skolbiblioteken ska stärkas under en 10 års period, fick såväl utbildningsanordnare och studenter ett säkrare planeringsunderlag. Vi skulle få utbildningar som gav program med tydlig skolbiblioteksinriktning och vi skulle få fler studenter som väljer en skolbibliotekarieinriktning i sina studier. att regeringen gör en riktad satsning på skolbibliotekarieutbildning vid de biblioteks och informationsvetenskapliga utbildningarna. 3. Strategisk satsning på bemanning och kompetens i skolbiblioteken statistik och uppföljning En utgångspunkt för varje strategi är att göra en välgrundad nulägesbedömning. Vi saknar tyvärr idag ett vederhäftigt underlag som möjliggör en sådan när det gäller skolbibliotekens bemanning och kompetens. Vi vet inte med säkerhet hur många bibliotekarier som arbetar i skolan idag. Skolbibliotekarier är, skulle man kunna säga, osynliggjorda i den officiella statistiken. Skolverket redovisar varje år statistik över personal i skolan. I uppgifterna om pedagogisk personal ingår förutom lärare även fritidspedagoger, fritidsledare, barnskötare samt skolledare och studie och yrkesvägledare. Skolverket inkluderar inte skolbibliotekarier i kategorin pedagogisk personal och tar därför inte in några uppgifter om skol och gymnasiebibliotekarier. Söker man statistik om skolbibliotekarier i andra källor får man divergerande uppgifter. Den partsgemensamma statistiken som arbetsgivare och fack tar fram ger en siffra. Vänder man sig till KB:s skolbiblioteksstatistik summerar den till en annan. Ingen vet med säkerhet hur många skol och gymnasiebibliotekarier som arbetar i skolan. DIK har i en skrivelse till Skolverket begärt att verket från och med 2013 års insamling av personalstatistik ska inkludera uppgifter om hur många skol och gymnasiebibliotekarier som arbetar i skolan. Skolverket besvarade skrivelsen via e mail ( ) med följande formulering: 4 (5)

5 Allt kostar pengar och vi har inte fått några extra resurser för insamlingen av skolbibliotekarier. Lärarregister håller på att uppdateras och förändras för att ta hänsyn lärarlegitimationen, för att se i vilket ämnet lärarna är legitimerad och undervisar i. Detta är en omfattande jobb som måste prioriteras, så länge vi inte får i uppdrar från Utbildnings departementen att samla och redovisa skolbiblio tekarier, kommer vi inte att göra detta. Osynliggörandet av skolbibliotekarier i statistiken är en allvarlig brist, eftersom det i förlängningen innebär att man också osynliggör bibliotekariers pedagogiska funktion och betydelse för elevernas läsande och lärande. Möjligheterna för skolpolitiker och skolledare att på ett evidensbaserat sätt utforma utbildningspolitik och skolverksamhet blir därför begränsade. att regeringen ger Skolverket ett uppdrag att i sin statistikinsamling inkludera utbildade skolbibliotekarier i kategorin pedagogisk personal. 5 (5)

Yttrande: Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Yttrande: Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: Ku2018/01470/KO 2018-10-25 Yttrande: Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) DIK är ett Saco-förbund med 21 000 medlemmar.

Läs mer

Yttrande: Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35)

Yttrande: Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) Saco Box 2206 103 15 STOCKHOLM Yttrande: Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) DIK är ett Saco-förbund med 21 000 akademiskt utbildade medlemmar som är yrkesverksamma

Läs mer

Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65)

Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65) 2013-02-27 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65) DIK har tagit del av Litteraturutredningens betänkande Läsandets kultur

Läs mer

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2018-09-11 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll 1. Rättslig reglering av skolbibliotek... 3 2. Vem som ansvarar för att elever får tillgång till skolbibliotek... 4 3. Definition

Läs mer

Statens skolverk 106 20 Stockholm

Statens skolverk 106 20 Stockholm Utbildningsdepartementet Regeringsbeslut I:44 2012-03-29 Statens skolverk 106 20 Stockholm U2011/4343/S U2011/7370/GV (delvis) U2012/2103/GV Uppdrag att svara för utbildning Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2011-05-30 Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll Elevers tillgång till skolbibliotek... 3 Nyheter... 3 1. Regleringen av skolbibliotek

Läs mer

Bemanna skolbiblioteken. Ett verktyg för skolutveckling

Bemanna skolbiblioteken. Ett verktyg för skolutveckling Bemanna skolbiblioteken Ett verktyg för skolutveckling 1 2 ã Nationella Skolbiblioteksgruppen ISBN 91-975027-3-1, april 2004 Omslagsbild: Linnéa Funke, 12 år Räcker det inte med en samling böcker?...5

Läs mer

Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) YTTRANDE Ku2018/01470/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 10333 Stockholm Stockholm den 26 oktober 2018 Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Sammanfattande synpunkter

Läs mer

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshopen inleddes med en genomgång av begreppet kompetens och bibliotekens framtida kompetensbehov med utgångspunkt

Läs mer

För övriga skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärare anges den befattningskod som motsvarar den tjänst personen utövar.

För övriga skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärare anges den befattningskod som motsvarar den tjänst personen utövar. Befattningskoder Pedagogisk personal 2012 För rektor (enligt bestämmelserna i 2 kap. 2 i skollagen) anges alltid befattningskod 2070 oavsett tjänstens benämning. För övriga skolledare, studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Skolbibliotek. Informationsblad

Skolbibliotek. Informationsblad Informationsblad 2011-09-30 1 (8) Skolbibliotek Den 1 juli 2011 ändrades bestämmelserna för skolbibliotek. Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar de nya bestämmelserna och vilka krav myndigheten

Läs mer

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola!

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Avgörande är den enskilda individens förhållningssätt till sitt eget behov av vidarelärande, förmågan att lära nytt och attityden till utbildningsinstitutioner

Läs mer

Angående definition av skolbibliotek

Angående definition av skolbibliotek Datum Vår ref 2011-02-21 BW Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Angående definition av skolbibliotek Bakgrund Riksdagen fattade i juni 2010 beslut om en ny skollag. Fullt ut ska lagen gälla från

Läs mer

Verksamhetsrapport från DIK:s skolbiblioteksgrupp

Verksamhetsrapport från DIK:s skolbiblioteksgrupp Punkt 2.8 Verksamhetsrapport från DIK:s skolbiblioteksgrupp Gruppens sammansättning Monika Staub Halling, Stockholm Cecilia Bengtsson, Ekerö Jenny Engström, Umeå Tony Melander, Uppsala Från DIK:s kansli

Läs mer

Är det bättre i staten? Nej, alla lärare är felavlönade

Är det bättre i staten? Nej, alla lärare är felavlönade Är det bättre i staten? Nej, alla lärare är felavlönade Rapport från Lärarförbundet 2011-07-18 Lärarförbundet granskar kontinuerligt och öppet lärarlönerna i Sveriges kommuner. Tidigare i år undersökte

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola i. Beslut Dnr :11433

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola i. Beslut Dnr :11433 Beslut Strängnäs kommun kommun@strangnas.se 2018-02-15 Dnr 400-2016:11433 Eric Rudholm eric.rudholm@strangnas.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mariefreds skola

Läs mer

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Kumlaby skola i Kumla kommun.

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Kumlaby skola i Kumla kommun. rn Skolinspektionen Beslut Kumla kommun servicecenter@kumla.se 2018-05-21 Dnr 400-2016:11433 Rektor Malin Hallberg malin.hellberg@kumla.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk

Läs mer

Plan för skolbiblioteksutveckling

Plan för skolbiblioteksutveckling Plan för skolbiblioteksutveckling 2019-2022 Bun 2018/230 Sofia Malmberg 2018-08-23 1 (9) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1. Framgångsrikt arbete med skolbibliotek som en del av skolans pedagogiska verksamhet...

Läs mer

Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi?

Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi? Nationella skolbiblioteksgruppen vilka är vi? Bibliotek i folkhögskola och folkbildning, Centrum för Lättläst, DIK-förbundet, Föreningen Svenska Läromedel, Författarcentrum, Föreningen Sveriges Länsbibliotekarier,

Läs mer

Publikationen kan kopieras fritt och citeras. Vid citering ange källan. Juni Bemanna skolbiblioteken!

Publikationen kan kopieras fritt och citeras. Vid citering ange källan. Juni Bemanna skolbiblioteken! Publikationen kan kopieras fritt och citeras. Vid citering ange källan. Juni 2018 2 Bemanna skolbiblioteken! Innehållsförteckning Bemanna skolbiblioteken! 4 Alla elever har rätt till skolbibliotek 5 Ger

Läs mer

Beslut. Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mörarps skola i Helsingborgs kommun.

Beslut. Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Mörarps skola i Helsingborgs kommun. en j Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsingborg.se 2018-03-05 Dnr 400-2016:11433 Rektor john.horvat@helsingborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs

Läs mer

När kvalitetsgranskningen är avslutad i sin helhet redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskningsrapport.

När kvalitetsgranskningen är avslutad i sin helhet redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskningsrapport. Beslut Huvudman sundsvalls.kommun@sundsvall.se 2018-03-23 Dnr 400-2016:11433 Rektor roger.jagebo@skola.sundsvall.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Hellbergsskolan

Läs mer

Uppföljning av Lärarlönelyftet

Uppföljning av Lärarlönelyftet 1 (17) Uppföljning av Lärarlönelyftet hösten 2016 Denna redogör för hur Lärarlönelyftet har fördelats under höstterminen 2016 (perioden 1 juli - 31 december 2016). Hösten 2016 var första gången som skolhuvudmän

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Möllevångsskolan i Malmö kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Möllevångsskolan i Malmö kommun. Skolinspektionen. Skolinspektionen Beslut Malmö stad malmostad@malmo.se 2018-03-16 Dnr 400-2016:11433 Rektor: Andreas Katsanikos andreas.katsanikos@malmo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2013/14

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2013/14 PM Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2013/14 I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om pedagogisk personal läsåret 2013/14. De skolformer som ingår är förskola, förskoleklass,

Läs mer

Sveriges bästa skolkommun 2014

Sveriges bästa skolkommun 2014 2014-08-29 Lars Ullén Utredare Yrke och villkor Bakgrunds-PM Sveriges bästa skolkommun 2014 Att satsa på skolan är en oöverträffat god investering för framtiden. Genom att utse Sveriges bästa skolkommun

Läs mer

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Yttrande till regeringen

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Yttrande till regeringen 2015-12-03 1 (7) Tjänsteskrivelse KFKS 2015/693-020 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Yttrande till regeringen Förslag till

Läs mer

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN 2015/16 Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN Läslyftet Bakgrund Läslyftet är en av regeringen beslutad insats (2013) Målet för insatserna är att ge lärare vetenskapligt väl underbyggda

Läs mer

Beslut. e> Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Nästegårdskolan F-9 i Vara kommun.

Beslut. e> Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Nästegårdskolan F-9 i Vara kommun. .J e> Skolinspektionen Beslut Huvudman vara.kommun@vara.se 2018-03-02 Dnr 400-2016:11433 Rektor per.lundh@vara.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Nästegårdskolan

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

Nytt nationellt informationssystem (jämförelsesajt) GR skolkvalitetnätverket 3 februari 2014

Nytt nationellt informationssystem (jämförelsesajt) GR skolkvalitetnätverket 3 februari 2014 Nytt nationellt informationssystem (jämförelsesajt) GR skolkvalitetnätverket 3 februari 2014 Ny rapport från Skolverket Redovisning av uppdrag om vilka uppgifter som ska redovisas i ett nytt informationssystem

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Ingelstad skola i Växjö kommun. Beslut Dnr :11433

Beslut. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Ingelstad skola i Växjö kommun. Beslut Dnr :11433 Beslut Växjö kommun Info@vaxjo.se 2018-03-12 Dnr 400-2016:11433 Christian Bjelk Christian.bjelk@vaxjo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Ingelstad skola i Växjö

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:9299 Eda kommun Kommun@eda.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gunnarsbyskolan i Eda kommun 2 (6) Dnr 43-2015:9299 Tillsyn i Gunnarsbyskolan grundsärskola har genomfört tillsyn av Eda

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5435 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier; SFS 2016:100 Utkom från trycket den 23 februari 2016 utfärdad den 11 februari 2016.

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 PM Förskole- och grundskolestatistik 1 (14) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2016. Uppgifter som

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 Enheten för utbildningsstatistik Dnr (71-2012-33) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 I denna promemoria beskrivs s statistik om pedagogisk personal läsåret 2011/12. Skolformer

Läs mer

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 Lärarlönelyftet Rev 201605120 Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 1 Lärarlönelyftet i korthet En regeringssatsning på kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Nu lyfter vi skolbiblioteken! Skolbibliotekarielyftet Alvesta 18 juni 2012

Nu lyfter vi skolbiblioteken! Skolbibliotekarielyftet Alvesta 18 juni 2012 Nu lyfter vi skolbiblioteken! Skolbibliotekarielyftet Alvesta 18 juni 2012 18 juni 2012 Kl. 10-11.15 Vad kan väl en skolbibliotekarie? Kl. 11.20 12.00 Madeleine Hjort, NSG Lunch 18 juni 2012 Kl. 13. 10

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle Kommunstyrelsen Datum 2019-05-29 Diarienummer 0504/19 Utbildningsdepartementet s yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle ser positivt på utredningens förslag och

Läs mer

Statistik om skolan vad är mätbart och hur kan vi tillgodose behoven hos en bred målgrupp?

Statistik om skolan vad är mätbart och hur kan vi tillgodose behoven hos en bred målgrupp? Statistik om skolan vad är mätbart och hur kan vi tillgodose behoven hos en bred målgrupp? Karin Hedin Ingegerd Johansson Skolverkets enhet för utbildningsstatistik Statistik om skolan Vad finns det för

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare

Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare och förskollärare Rättssekretariatet Elin Brunell Konsekvensutredning Dnr: 2013:903. 1 (8) Konsekvensutredning avseende förslag om ändring i Skolverket föreskrifter (SKOLFS 2011:35) om ansökan om legitimation för lärare

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-10-03 Sida 1 (2) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018 48 Diarienummer KN180064 Yttrande över Läsdelegationens betänkande

Läs mer

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2 Bilaga 2 Uppgifternas tillförlitlighet Följande kvalitetsdeklaration redovisar först vissa statistiska aspekter på framställningen av statistiken, därefter följer i mer resonerande form redovisning av

Läs mer

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun 1 (5) Nynäshamns kommun kommunstyrelsen@nynashamn.se Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Nynäshamns kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9576 Vittraskolorna AB Org.nr. 556458-6716 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittra Södermalm belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Vittra Södermalm har genomfört

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112 Kommittédirektiv Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad Dir. 2015:112 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015 Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN Läsåret 2014/2015 Skolbibliotekets funktion Skolbibliotek ska utgöra pedagogiska informations- och kunskapscentra där mediebeståndet kompletterar skolans läromedel och där

Läs mer

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan 1 Föräldraorganisationen BARNverkets yttrande över Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan Dnr U2015 1888 S A. Sammanfattning av BARNverkets synpunkter Varför rektorernas arbetssituation

Läs mer

Allt färre lärare med ped. utbildning

Allt färre lärare med ped. utbildning Fokus på arbetsmarknad och utbildning Allt färre lärare med ped. utbildning Allt färre lärare med pedagogisk utbildning Anders Karlsson 12 Grund- och gymnasieskolan visar likartade tendenser när det gäller

Läs mer

Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet

Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet Regeringsbeslut I:9 2013-12-05 U2013/7215/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Westerling Johan Datum 2018-01-12 Diarienummer UBN-2017-0168 Utbildningsnämnden Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017 Förslag

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rin Skolinspektionen Dnr 43-2016:4444 Lidingö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

Skrivelse angående legitimationsreformen konsekvenser och behov av justeringar

Skrivelse angående legitimationsreformen konsekvenser och behov av justeringar 16 december 2015 Till Utbildningsminister Gustav Fridolin Skrivelse angående legitimationsreformen konsekvenser och behov av justeringar Lärarförbundet vill med denna skrivelse uppmärksamma regeringen

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2015:812. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2015:812. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2014

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017 1 (17) Skolverkets bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017 Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Hermods gymnasium ab Org.nr. 556528-6696 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Hermods gymnasium ab 2 (9) Tillsyn av Hermods gymnasium ab har genomfört tillsyn av Hermods gymnasium ab (556528-6696)

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Mora kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Mora kommun Tillsyn i Mora kommun Beslut 2(10) har genomfört tillsyn av Mora kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Dnr :11433 Beslut

Dnr :11433 Beslut rin Skolinspektionen Beslut goteborg@goteborg.se 2018-01-17 angelique.bergagard@lundby.goteborg.se Dnr 400-2016:11433 Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Bräckeskolan

Läs mer

Så här arbetar vi i Uddevalla grundskola för att skapa förutsättningar för en likvärdig skolbiblioteksverksamhet

Så här arbetar vi i Uddevalla grundskola för att skapa förutsättningar för en likvärdig skolbiblioteksverksamhet Så här arbetar vi i Uddevalla grundskola för att skapa förutsättningar för en likvärdig skolbiblioteksverksamhet Tillbakablick och bakgrund Skolbibliotek Uddevalla, en resa genom tiderna (eller i alla

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Stiftelsen Waldorfpedagogik i Vreta Kloster per.g.jonsson@saabgroup.com för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Björkö Fria Gymnasium i Linköpings kommun Skolinspektionen

Läs mer

Kommittédirektiv. Förbättrade resultat i grundskolan. Dir. 2012:53. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Förbättrade resultat i grundskolan. Dir. 2012:53. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Förbättrade resultat i grundskolan Dir. 2012:53 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska bedöma när de åtgärder som har vidtagits från 2007

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Dnr 44-2018:182 Academy of Music and Business Education Vara AB Org.nr. 559048-9760 anna.sjogren@ambsweden.com Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn av Academy of Music and

Läs mer

Sveriges bästa skolkommun 2010

Sveriges bästa skolkommun 2010 2010-08-17 Lars Ullén Utredare Yrke och villkor Bakgrunds-PM Sveriges bästa skolkommun 2010 Att satsa på skolan är en oöverträffat god investering för framtiden. Genom att utse Sveriges bästa skolkommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5952 Vetlanda kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Vetlanda kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande vid

Läs mer

Pedagogisk personal Hösten 2015

Pedagogisk personal Hösten 2015 Sida 1 av 12 Pedagogisk personal Hösten 2015 Instruktioner Sista insändningsdag: 2015-11-02 Sida 2 av 12 Innehållsförteckning NYHETER I ÅRETS INSAMLING... 3 PERSONAL SOM SKA REDOVISAS... 4 PERSONAL SOM

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skoiinspektionen Beslut 2014-06-13 Kristianstads Montessoriskola Rektom vid Kristianstads Montessoriskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Kristianstads Montessoriskola i Kristianstads

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 1 (16) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2014. Uppgifter som redovisas är bland annat kostnader

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11 Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11 I denna promemoria beskrivs Skolverkets statistik om pedagogisk personal läsåret 2010/11. Skolformer som ingår är förskoleklass, grundskola,

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola r Beslut Dnr 44-2015:4063 Villberga Familjecenter Aktiebolag Org.nr. 556571-6650 Beslut för grundskola efter tillsyn i Bergtallens skola belägen i Enköpings kommun 2 (10) Tillsyn i Bergtallens skola har

Läs mer

Remissyttrande från Djurbranschens Yrkesnämnd över förslag till Gymnasial lärlingsanställning 2011-01-10

Remissyttrande från Djurbranschens Yrkesnämnd över förslag till Gymnasial lärlingsanställning 2011-01-10 Utbildningsdepartementet Er referens: U2010/5775/G 103 33 STOCKHOLM e-post: registrator@education.ministry.se Yttrande över Lärlingsutredningens betänkande Lärling en bro mellan skola och arbetsliv (SOU

Läs mer

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 SKOLPLAN 2018 2023 INNEHÅLL SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 NATIONELLA MÅL OCH STYRDOKUMENT... sid. 5 UTBILDNINGSNÄMNDENS MÅL... sid. 6 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE...

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vittra Forsgläntan i Kungsbacka kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vittra Forsgläntan i Kungsbacka kommun. r> j Skolinspektionen Beslut Vittra AB info@vittra.se 2018-01-23 Dnr 400-2016:11433 Rektor sandy.bjornwall@vittra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av skolbibliotek som pedagogisk resurs vid Vittra Forsgläntan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Västra Götalandsregionen Kristina.athlei@vgregion.se för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Västra Götalandsregionen Beskut 2(10) Tillsyn i Västra Götalandsregionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Hammarö kommun om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Hammarö kommun om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) Remissvar Utredningens förslag 10.2: Benämningen studie- och yrkesvägledare ska ändras Att ändra från studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001

Riktlinje. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Riktlinje 2016-12-14 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet UN 2016/4001 Antagen av Utbildningsnämnden den 14 december 2016. Dokumentet ersätter tidigare

Läs mer

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Sida 1 (5) Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Om skolbiblioteket Skolbiblioteket ligger centralt i skolan och välkomnar våra ca 1100 elever alla dagar i veckan mellan ca 8.15-15.30. Här

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2016

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2016 1 (17) Skolverkets bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2016 Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon:

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Utvecklingspedagogik Sverige Aktiebolag Org.nr. 556471-5729 för gymnasiesärskola efter tillsyn av Utvecklingspedagogik Sverige Aktiebolag Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån?

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Vänsterpartiet Strängnäs Kommunfullmäktige 24 september 2018 2:1 Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Frågor till Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Skolbibliotek har en viktig

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Järfälla kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Järfälla kommun 2 (9) Tillsyn i Järfälla kommun har genomfört tillsyn av Järfälla kommun under vårterminen 2017. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Remissvar på Litteraturutredningens slutbetänkande Läsandets kultur (SOU 2012:65)

Remissvar på Litteraturutredningens slutbetänkande Läsandets kultur (SOU 2012:65) Dnr: MYKA 2012/151 Stockholm 2013-02-28 Remissvar på Litteraturutredningens slutbetänkande Läsandets kultur (SOU 2012:65) Sammanfattning Kulturanalys har inga synpunkter på valet av insatser för Ett läslyft

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2369 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Futuraskolan AB 2 (8) Dnr 44-2015:2369 Tillsyn av Futuraskolan AB har genomfört tillsyn av Futuraskolan AB (556609-5047)

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Strategi för införande och tillsättning av karriärtjänster för lärare Dnr 97-2013 Sara Talling Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Fördelning och krav... 3

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola a No, Skolinspektionen Beslut Move & Walk Sverige AB Org.nr. 556549-5180 Eszter@movewalk.se Rektor vid grundsärskolan Move & Walk Solna szilvia.jozsa@movewalk.se Beslut för grundsärskola efter förstagångstillsyn

Läs mer

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22)

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) Riksförbundet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i förskoleklassen och grundskolan i Skövde kommun 2 (12) Tillsyn i förskoleklassen och grundskolan i Skövde kommun

Läs mer

Utbildning Fakta i korthet

Utbildning Fakta i korthet Jag lär mig mycket bättre när jag gör saker och får vara aktiv själv. Men det är inga ämnen som funkar så mer än gympan. Det är det jag också är bäst på. Citat ur Barn äger Utbildning Fakta i korthet Bland

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Juridisk vägledning Granskad september 2014 Mer om Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Ett legitimationssystem för lärare och förskollärare infördes år 2011. Legitimationssystemet

Läs mer