Skattkammarens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skattkammarens förskola. Kvalitetsanalys 16/17"

Transkript

1 Skattkammarens förskola Kvalitetsanalys 16/17

2 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola Resultatet av årets verksamhet Verksamhetens resultat Verksamheten ska utveckla varje barns förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrundoch oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuellläggning eller funktionsnedsättning Verksamheten ska utveckla varje barns nyfikenhet och lust samt förmåga att leka och lära Verksamheten skall utveckla alla barns förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt kemiska processer och fysikaliska fenomen Verksamheten ska utveckla alla barns förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring, Verksamheten ska utveckla alla barns intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa Verksamheten ska se till att alla barn utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra, Pedagogerna ska få ökade kunskaper om IKT Verksamheten ska ge stimulans och särskilt stöd till de barn som befinner sig i svårigheter av olika slag Barnen ska trivas på Skattkammaren Barnen ska vara trygga på Skattkammaren Dialogen mellan pedagogerna och vårdnadshavarna ska vara bra All personal i verksamheten ska visa respekt för vårdnadshavare och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer Inflytande/delaktighet Verksamheten ska utveckla varje barns förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation Verksamheten ska ge föräldrarna möjligheter till delaktighet i verksamheten och att utöva inflytande över hur målen konkretiseras i den pedagogiska verksamheten Övriga mål enligt lagkrav Sammanfattning Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 2(20)

3 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola Elever Elever Läsåret 16/17 Läsåret 15/16 Läsåret 14/15 Antal elever totalt Därav elever i förskoleklass Andel elever med annat modersmål än svenska Antal elever särskolan Personal Personal Läsåret 16/17 Läsåret 15/16 Läsåret 14/15 Antal pedagogisk personal per 100 elever exkl. fskl Antal pedagogisk personal per 100 elever i förskoleklass Andel lärare med lärarbehörighet Andel utbildade förskollärare i förskolan 74.2% 68% 74.9% Andel pedagogisk personal i fritidshemmet Antal personal inom elevhälsan Antal personal inom elevhälsan Studie- och yrkesvägledare Specialpedagoger Skolsköterskor Skolläkare Skolkuratorer Skolpsykologer Talpedagoger Läsåret 16/17 Antal elever/personal Läsåret 15/16 Antal elever/personalgrupp inom elevhälsan Personalstatistik per ämne Ämne Andel tjänstgörande lärare med behörighet 16/17 Tjänstgörande lärare totalt läsåret 15/16 Därav med behörighet för ämne och nivå (andel) Tjänstgörande lärare totalt läsåret 14/15 Därav med behörighet läsåret 14/15 Bild Biologi Engelska Fysik Hem- och konsumentkunskap Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 3(20)

4 Ämne Andel tjänstgörande lärare med behörighet 16/17 Tjänstgörande lärare totalt läsåret 15/16 Därav med behörighet för ämne och nivå (andel) Tjänstgörande lärare totalt läsåret 14/15 Därav med behörighet läsåret 14/15 Idrott och hälsa Kemi Matematik Musik Naturorienterande ämnen Samhällsorienterande ämnen (Geografi, Historia, Religionskunskap, Samhällskunskap) Slöjd Svenska Svenska som andraspråk Teknik Lärare 1-3 Lärare 4-6 Lärare 7-9 Ekonomi Ekonomi Läsåret 16/17 Läsåret 15/16 Läsåret 14/15 Kostnad per elev exkl. lokalkostnader Förskoleklass Åk 1-6 åk 7-9 Grundsärskolan Gymnasium Undervisningskostnad/undervisningstimma Teknisk gruppstorlek Gymnasiet Förskolan Förskolan Läsåret 16/17 Läsåret 15/16 Läsåret 14/15 Antal inskrivna barn/årsarbetare i förskolan (planerad) Antalet barn per personal (faktisk närvaro) Antalet tillsynstimmar /barn och vecka Kostnad per tillsynstimma Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 4(20)

5 Fritidshem Fritidshem läsåret 16/17 Läsåret 15/16 Läsåret 14/15 Antal barn/årsarbetare Antalet tillsynstimmar/barn och vecka Kostnad per tillsynstimma Sammanfattning - förutsättningar Skattkammarens förskola har hög andel förskollärare. Antalet inskrivna barn har under detta läsår hållits nere något, vilket syns i statistiken. Dock var det ingen större skillnad på den faktiska närvaron. Tillsynstiden håller sig också ganska oförändrad, men då extratid inte registreras så är vår uppfattning att realiteten inte stämmer överens med schemaläggningen då väldigt många föräldrar har behov av mer tid än vad som lämnats in på schema. Andelen barn med annat modersmål är 27%. Modersmålsstödet i förskolan är fortfarande undermåligt och bör ses som ett utvecklingsområde på kommunnivå. Lokaliteterna på Skattkammaren utgår från ett arbetssätt och en organisation som aldrig har blivit verklighet. Under de senaste åren har vi utvecklat organisationen så att det bättre gagnar barnen, men fortfarande upplever vi att det är för många barn på för liten yta. Vissa ytor, som t.ex. matsalen är svårt att hitta andra användningsområden för. Det är dock nytt och fräscht och vi har en fin utemiljö. 2 Resultatet av årets verksamhet 2.1 Verksamhetens resultat Verksamheten ska utveckla varje barns förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrundoch oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuellläggning eller funktionsnedsättning Kommer delvis uppfyllas/är delvis uppfylld Målet är delvis uppfyllt Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 5(20)

6 När vi anslyserar vårt resultat ser vi att det skiljer sig lite på Juvelen och Kristallen. Båda avdelningarna har arbetat målmedvetet med att främja barns förståelse för att alla människor har lika värde. Däremot upplevs arbetet på Kristallen svårare än på Juvelen. Barnen på Juvelen är yngre och har naturligt färre fördomar och synpunkter om olikheter. Arbetet med de äldre barnen är svårare då de barnen börjar utveckla en hårdare attityd mot varandra. Jobba förebyggande och utveckla arbetet med likabehandlingsplanen. Andelen pedagoger som upplever att verksamheten utvecklar varje barns förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuella läggning eller funktionsnedsättningar. 88 % 100 % 88 % likvärdigt Vi har även under detta år haft stort fokus på arbetet med normer och värden. Vårt målmedvetna arbete har gjort att vi har bibehållit vårt resultat Verksamheten ska utveckla varje barns nyfikenhet och lust samt förmåga att leka och lära. Kommer delvis uppfyllas/är delvis uppfylld Målet är delvis uppfyllt Precis som förra året använder vi vår reflektionstid till att dokumentera och reflektera över vår verksamhet och över barnens intressen och barnens nyfikenhet och lust till att leka och lära. Tack vare att personalen på Juvelen läst boken Pedagogisk miljö i tanke och handling har många takar väckts kring våra lärmiljöer och en hel del förändringar har genomförts både i vårt tankesätt och praktisk i verksamheten. Vi behöver utveckla vårt dokumentationsarbete vidare. Bygga upp hållbara strukturer för hur vi går vidare med det som vi får syn på i verksamheten. Använda Kunskapsrummet i infomentor för att kunna delge varandra det som sker. Vi behöver fortsätta diskutera kring miljöer och lärande. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 6(20)

7 Andelen pedagoger som upplever att verksamheten utvecklar varje barns nyfikenhet och lust samt förmåga att leka och lära. 90 % 100 % 90 % sämre Resultatet är sämre men det är fortfarande ett bra resulat. Tack vare kompetensutvecklingen kring pedagogisk dokumentation har vi blivit mer medvetna och förmodlingen mer självkritiska i år Verksamheten skall utveckla alla barns förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt kemiska processer och fysikaliska fenomen. Kommer ej uppfyllas/är ej uppfylld Målet är ej uppfyllt De avdelningar som arbetet mycket med barns förståelse för naturvetenskap och samband i naturen har upplevt ett mycket gott resultat. De ser att barnen är mycket intresserade och nyfikna för skogsbesöken. Barnen är aktiva och pratar om det som sker under skogsutflykterna. När det kommer till experiment ser vi också att barnen förundras över och detta och visar stort intresse för det vi gör. Genom våra dokumentationer ser vi barnens intressen och kan utvecklat våra aktiviteter vidare. De avdelningar som inte arbetat lika mycket med detta ser också att barnen är mycket intresserade och nyfikna kring ämnet men av olika anledningar har det inte erbjudits lika frekvent till barnen. Vi ser att detta område behöver utvecklas så att alla avdelningar kommer igång mer med detta. Vi skall till nästa höst välja ut något fokusområde att arbeta med. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 7(20)

8 Andelen barn som utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur. Andelen barn som utvecklar sin förståelse för kemiska processer och fysikaliska fenomen. 85 % 100 % 85 % 73 % 100 % 73 % resulatet är sämre Den troliga orsaken till det försämrade resultatet är att Kottens lägre resultat drar ner helheten. resultatet är sämre De troliga orsakerna till det försämrade resulatet är dels att det är ett nytt mått för i år och därför inte beräknats på samma sätt som innan. Dessutom har Kotten och Kantarellen inte arbetat så mycket som de önskat med detta mål Verksamheten ska utveckla alla barns förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring, Kommer delvis uppfyllas/är delvis uppfylld Målet är delvis uppfyllt Vi ser att våra aktiviteter och vårt arbete ger bra resultat. Vi ser framör allt att byggleken ger goda möjligheter för barnen att utveckla sina matematiska kunskaper. Materialet på Torget har under året utvecklats mer matematiskt vilket vi också ser har gynnat barnens matematiska utveckling. Vi bidrar också till barnens matematiska förståelse genom våra vardagliga aktiviteter som samlingsituationer och liknande, där vi räknar antal barn, går igenom dagsrutiner m.m. Fortsätta att utveckla våra matematiska miljöer, både inne och ute. Konkritisera måttens kriterier för de olika avdelningarna. Vad betyder kriterierna för just våra barn? Vi vill lära oss mer om programmering och använda det i arbetet med matematik Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 8(20)

9 Andelen barn som utvecklar sin förståelse för rum, form, läge, riktning och mätning. resultatet är lite försämrat 83 % 100 % 83 % Målet för i år är uppdelat i fler mått. Detta gör att vi i år är mer kritiska i vårt sätt att räkna ut resultatet. Andelen barn som utvecklar sin förståelse för grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp. 86 % 100 % 86 % bättre Målet för i år är uppdelat i fler mått. Detta gör att vi i år är mer kritiska i vårt sätt att räkna ut resultatet. Andelen barn som utvecklar sin förståelse för tid och förändring, 91 % 100 % 91 % bättre Målet för i år är uppdelat i fler mått. Detta gör att vi i år är mer kritiska i vårt sätt att räkna ut resultatet. Detta mått har vi fokuserat på mer under året Verksamheten ska utveckla alla barns intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Kommer delvis uppfyllas/är delvis uppfylld målet är delvis uppfyllt När vi i personalen blir mer säkra på hur vi ska använda digitala verktyg leder det till att barnen också får större möjlighet att utvecklas inom detta. Vi ser att alla barn är intresserade Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 9(20)

10 och nyfikna på ikt, men att våra bristande kunskaper hindrar barnen lite. Vi måste få ut lärplattorna mer i verksamheten och göra dem mer tillgängliga för barnen. Vi ska lära tillsammans med barnen Andelen barn som utvecklat ett intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. 80 % 100 % 80 % bättre Kompetensutveckling kring ikt har gjort personalen mer medveten i sitt arbete med digitalisering i förskolan Verksamheten ska se till att alla barn utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra, Kommer uppfyllas/är uppfyllt målet är till stor del uppfyllt Vi ser att vårt språkfrämjande arbete ger gott resultat. Vi stimulerar och utmanar barnens språk och kommunikationsutveckling med utgångspunkt i barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. När vi läser sagor, konkretiserar och dramatiserar dessa ser vi att de tillägnar sig språket på nya sätt. Barnen visar också intresse för bildstöd och tecken som stöd. Barnen är snabba på att ta till sig och vi ser att barn som inte pratar så mycket kan nu yttrycka sin vilja. När vi arbetar med konkret språkaterial märker vi att deras språkliga medvetenhet har ökat. Barns språkutveckling är något som vi hela tiden har stort fokus på. Vi vill använda lärplattan som ett språkutvecklande verktyg. Tex använda Puppetpals för att berätta och återberätta sagor. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 10(20)

11 Vi behöver också detaljplanera våra aktiviteter. Lägga upp en tydlig strukur för arbetet. Konkretisera måttens kriterier för de olika avdelningarna. Vad betyder kriterierna för just våra barn? andelen barn som utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begreppsbildning. 92 % 100 % 92 % sämre Målet för i år är uppdelat i fler mått. Detta gör att vi i år är mer kritiska i vårt sätt att räkna ut resultatet. Andelen barn som utvecklar sin förmåga att leka med ord, Sämre 92 % 100 % 92 % Målet för i år är uppdelat i fler mått. Detta gör att vi i år är mer kritiska i vårt sätt att räkna ut resultatet. Andelen barn som utvecklar sin förmåga att berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra, 95 % 100 % 95 % resultatet är oförändrat Pedagogerna ska få ökade kunskaper om IKT. Kommer uppfyllas/är uppfyllt målet är uppyllt till fullo Kompetensutveckling hos personalen har lett till ökade kunskaper. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 11(20)

12 Trost att alla pedagoger anser att de ökat sina kunskaper inom ikt behöver vi fortsätta öka vårt kunnande. Behovsstyrda workshops eller liknande är något som vi anser är ett bra sätt att lära sig på. Vi ska se användandet av ikt som komplement till det vi redan gör. Andelen pedagoger som upplever att de fått ökad kunskap och utvecklats inom IKT. 100 % 100 % 100 % bättre Tack vare mycket kompetens utveckling kring ikt har alla pedagoger upplevt att det utökat sitt lärande inom detta Verksamheten ska ge stimulans och särskilt stöd till de barn som befinner sig i svårigheter av olika slag Kommer delvis uppfyllas/är delvis uppfylld målet är delvis uppfyllt Genom handledning av specialpedagoger får vi hjälp att se hur vi kan arbeta och utforma verksamheten. Vi kan med deras hjälp se med andras ögon och på så vis har vi möjlighet att utveckla verksamheten så att vi kan se till att alla barn ovasett stödbehöv får upp tillfredställelsen att göra framsteg, övervinna svårigheter och var en tillgång i gruppen. Vi har också haft god kontakt med andra inblandade instanser, ex habilitering med flera. Detta gör arbetet med barnen lättare. Vi ska skapa positiva spiraler och se barnens styrkor. Fortstätta utveckla arbetet tillsammans med specialpedagogerna. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 12(20)

13 Andelen pedagoger som upplever att verksamheten ger stimulans och särskilt stöd till de barn som befinner sig i svårigheter av olika slag Andel elever/barn som får det stöd de behöver 88 % 100 % 88 % bättre Flera barn behöver extra stöd i olika situationer. Barn som befinner sig i "gråzon" och har viss problematik har minskat. Vi har också god hjälp i samarbetet med specialpedagoger som hjälper oss att strukturera vårt arbete med barnen. Bättre 95 % 100 % 95 % Flera barn behöver extra stöd i olika situationer. Barn som befinner sig i "gråzon" och har viss problematik har minskat. Vi har också god hjälp i samarbetet med specialpedagoger som hjälper oss att strukturera vårt arbete med barnen Barnen ska trivas på Skattkammaren. Kommer uppfyllas/är uppfyllt Målet är uppfyllt till fullo Vi har under året lagt mycket fokus på barnens trivsel. Vi har fokuserat mycket på att välkomna nya barn och att skapa tydliga inskolningsrutiner. Detta arbete har gett gott resultat. Vi är måna om att alla barn ska trivas och vi arbetar ständigt med att anpassa verksamheten efter barnens behov. För att öka barnens trivsel delar vi in barnen i mindre grupper under dagen, vi har tydliga regler och rutiner och på så sätt kunna se alla barn. Fortsätta vårt pågående arbete. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 13(20)

14 Andelen pedagoger som upplever att barnen trivs på förskolan. 100 % 100 % 100 % likvärdigt Fortsatt gott arbete med trivselfrämjande aktiviter Andel föräldrar till barn i förskolan som uppger att "Mitt barn trivs i förskolan" 98 % 100 % 98 % bättre Vi har under året fokuserat mycket på att välkomna nya barn och att skapa tydliga inskolningsrutioner. Detta arbete har gett gott resultat Barnen ska vara trygga på Skattkammaren Kommer uppfyllas/är uppfyllt Målet är uppfyllt till fullo Analys Vi har under året lagt mycket fokus på barnens trygghet. Vi har fokuserat mycket på att välkomna nya barn och att skapa tydliga inskolningsrutiner. Detta arbete har gett gott resultat. Vi är måna om att alla barn ska vara trygga och vi arbetar ständigt med att anpassa verksamheten efter barnens behov. För att öka barnens trygghet delar vi in barnen i mindre grupper under dagen, vi har tydliga regler och rutiner och på så sätt kunna se alla barn. Vi fortsätter vårt trygghetsarbete Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 14(20)

15 Andelen pedagoger som upplever att barnen är trygga på förskolan. 100 % 100 % 100 % likvärdigt Andel föräldrar till barn i förskolan som uppger att "Mitt barn känner sig trygg i förskolan" 96 % 100 % 96 % sämre många och utdragna nyinskolningar kan vara en bidragande orsak Dialogen mellan pedagogerna och vårdnadshavarna ska vara bra. Kommer delvis uppfyllas/är delvis uppfylld Målet är delvis uppfyllt När vi är proffesionella i vårt bemötande och tillgägliga för vårdnadshavarna leder det till att vi upplever att vårdnadshavarna är nöjda med dialogen med oss pedagoger. Vi strävar alltid efter att skapa goda relationer och proffesionella dialoger med vårdnadshavarna. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 15(20)

16 Andel föräldrar i förskolan som uppger att "Dialogen mellan föräldrar och personal är bra bättre 89 % 100 % 89 % Vi har under året arbetat med att bli bättre på att berätta vad som skett under dagen samt att uppmuntra föräldrarna att fråga och be barnen berätta vad som sker All personal i verksamheten ska visa respekt för vårdnadshavare och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer. Kommer delvis uppfyllas/är delvis uppfylld Målet är delvis uppfyllt De flesta föräldrar upplever att de får ett gott bemötande. Vi är medvetna om att det är mycket som spelar roll i hur vi och vårdnadshavarna upplever möten. Vi är medvetna om att hur vi säger saker till vårdnadshavarna är lika viktigt som vad vi säger. Skapa goda grundrelationer till vårdnandshavarna. Andelen föräldrar som upplever att de får ett gott bemötande. bättre 95 % 100 % 95 % Vi har varit noga med vårt bemötande i kontakten med vårdnadshavarna. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 16(20)

17 Andel föräldrar till barn i förskolan som uppger att "Personalen tror på mitt barns förmåga" sämre 89 % 100 % 89 % En trolig orsak kan vara att vi nu är inne i en övergångsperiod med att visa vad vi gör på Infomentor. Vi anser att vi där visar på än mer vad vi gör men vi vet att många föräldrar inte är aktiva på infomentor och på så vis då går miste om den information som vi delger där. 2.2 Inflytande/delaktighet Verksamheten ska utveckla varje barns förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. Kommer uppfyllas/är uppfyllt Målet är till stor del uppfyllt När vi arbetar temainriktat ger vi barnen möjlighet att påverka temats rikning. Barnens olika erfarenheter och tankar berikar verksamheten och för arbetet framåt. Vi är lyhörda för barnen tankar och ideer och under vår reflektionstid samtalar och dokumenterar vi kring barnens intressen. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 17(20)

18 Andelen pedagoger som upplever att varje barn utvecklat sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. 90 % 100 % 90 % bättre Genom pedagogisk dokumentation har vi blivit mer medvetna om barnens tankar och behov.vi är lyhörda och visar respekt för barnen för är de uttrycker sin vilja på olika sätt Verksamheten ska ge föräldrarna möjligheter till delaktighet i verksamheten och att utöva inflytande över hur målen konkretiseras i den pedagogiska verksamheten. Kommer ej uppfyllas/är ej uppfylld Målet är inte uppfyllt När vi bjuder in till samrådsmöte upplever vi att intresset från föräldrarna är lågt. Vi pedagoger har kommit in i arbetet med infomentor bättre nu och kan på så vis delge vårt arbete i verksamheten bättre. Samt att de föräldrar som är inne på infomentor är positiva till det. Men det finns fortfarande föräldrar som inte är så aktiva och är inne och tittar på infomentor. Försöka få föräldrarna mer delaktiga genom att uppmuntra till att bland annat gå in på infomentor. Andelen föräldrar som känner sig delaktiga i verksamheten. Något bättre 77 % 100 % 77 % Vårt arbete med infomentor har gett föräldrarna bättre möjligheter till att känna sig delaktiga i verksamheten. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 18(20)

19 2.3 Övriga mål enligt lagkrav 3 Sammanfattning Sammanfattande resultat och måluppfyllelse Liksom förra året har resultaten på Skattkammaren gått åt båda håll. Det som är glädjande i år är att flera betydelsefulla områden har förbättrats. Bemötandet och dialogen går framåt, även om det finns mer att önska. Barn i behov av extra stöd får i större utsträckning den hjälp de behöver och verksamheten ger också stimulans till dessa barn i ökad omfattning. Även barnens möjlighet till påverkan och förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter når ett bättre resultat. På Skattkammaren har man också gjort ett rejält lyft när det gäller barns intresse för bilder, texter och olika medier. Resultaten i matematik och språk är svårare att tyda då man delat upp dessa mål i flera mått. Här kan vi ändå se en utvecklingspotential. Föräldrarnas delaktighet har visserligen gått framåt, men ligger fortfarande för lågt för att vi ska kunna vara nöjda. Området kring naturvetenskap och framför allt kemi och fysik ligger också på en måluppfyllelse som borde förbättras. När det gäller fjolårets utvecklingsområden så känner vi oss nöjda med de förbättrade inskolningsrutinerna samt att framför allt pedagogerna har fått såväl bättre kunskaper som ett ökat intresse för IKT. Arbetet med Likabehandlingsplanen fortgår och till kommande läsår har vi valt att börja arbeta med Husmodellen som verktyg. Avseende våra lärmiljöer och NO/teknik så har vi inte nått så långt som vi hade önskat. Sammanfattande analys Skattkammaren har gått framåt när det gäller vårdnadshavarnas syn på bemötande och dialog. Personalen har arbetat aktivt för detta och bl.a. gått igenom sina inskolningsrutiner för att det ska bli en förtroendefull relation redan från början. Ändå ligger Skattkammaren lägre än övriga förskolor i området, vilket kan bero på att många föräldrar lämnar på Torget eller i matsalen. Här finns inte rutinen att möta upp i hallen, vilket görs på de andra förskolorna och där upplevs mycket positivt enligt kommentarer i enkäten. Att andelen barn som behöver stöd verkligen får det har ökat är oerhört positivt. Vi har ett mycket gott samarbete med specialpedagoger och habilitering, vilket underlättar arbetet i verksamheten. Det är också glädjande att pedagogerna själva upplever att deras eget förhållningssätt har utvecklats med hjälp av stöd och handledning. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 19(20)

20 Det är roligt att se att kompetensutveckling ger resultat. Pedagogerna har blivit säkrare när det gäller användning av digitala verktyg och det återspeglar sig direkt på barnen. Man kan också se att de pedagoger som gått kursen i "Tecken som stöd" använder det mer frekvent i verksamheten. När det gäller NO-området så bedömer pedagogerna själva att det är avdelningarna med de yngsta barnen som drar ner resultatet. Både detta mål och målen inom matematik och språk behöver därför diskuteras och konkretiseras mer. Kriterierna måste se olika ut beroende på ålder och vi behöver reflektera över tolkningarna för ökad samsyn. Vi har bra och givande diskussioner på våra samrådsmöten, men det kommer bara ett fåtal till del. Infomentor har kommit igång bra på Skattkammaren och de föräldrar som går in regelbundet är också nöjda. Med ett stigande antal föräldrar som blir bekväma med denna informationskanal kommer säkerligen även delaktigheten att upplevas högre. Skattkammaren står för en god utveckling. Lokaliteterna gör att pedagogerna har en hel del utmaningar att "brottas" med. Små ytor och få utrymmen där man kan hitta lugn och ro gör att arbetet stundtals kan kännas tufft. Att inte heller ha ett personalrum värt namnet kan göra det svårt att kunna varva ner under sin rast, vilket i sin tur påverkar stressnivån i negativ riktning. Sammanfattning av åtgärder för högre måluppfyllelse 1. Fortsatt utveckling av lärmiljöer på Torget. 2. NO/Teknik: De yngre barnen behöver få fler tillfällen till naturupplevelser och de äldre bör få ökade kunskaper genom experiment och nyttjande av våtutrymmet i högre utsträckning. 3. Den matematiska medvetenheten behöver öka. Vi måste bli bättre på att sätta ord på vardagsmatematiken och diskutera tolkningarna i kriterierna så att samsyn råder. Eventuellt kan MIO-materialet vara en hjälp på vägen. 4. Fokus på fortsatt utveckling när det gäller IKT, främst för barnen bl.a genom ökad tillgänglighet, men också när det gäller vårdnadshavarnas användande av Infomentor. 5. Värdegrundsarbetet behöver alltid finnas med som en del i utvecklingsarbetet. Vi arbetar aktivt vidare med Likabehandlingsplanen och måste lägga fortsatt stort fokus på gott bemötande och bra dialog med vårdnadshavarna. Skattkammarens förskola, Kvalitetsanalys 16/17 20(20)

Ljungbackens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Ljungbackens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Ljungbackens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Alla barn

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Skattkammarens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Skattkammarens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Skattkammarens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Ljungbackens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Ljungbackens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Ljungbackens fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Fritidshemmet

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Ljungbackens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Ljungbackens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Ljungbackens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Ljungbackens fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Ljungbackens fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Ljungbackens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Villerkulla fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Villerkulla fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Villerkulla fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Fritidshemmet

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Åsalyckans fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Åsalyckans fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Åsalyckans fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Solhagens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Solhagens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Solhagens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Tranängskolans fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Tranängskolans fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Tranängskolans fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Åsalyckans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Åsalyckans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Åsalyckans fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Fritidshemmet

Läs mer

Grankotten fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Grankotten fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Grankotten fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Eleverna

Läs mer

Prästgårdens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Prästgårdens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Prästgårdens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Åsalyckans förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Åsalyckans förskola Kvalitetsanalys 15/16 Åsalyckans förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Tranängskolans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Tranängskolans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Tranängskolans fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Förändrat

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Solhagens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Solhagens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Solhagens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Lingonboda fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Lingonboda fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Lingonboda fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Eleverna

Läs mer

SFI. Kvalitetsanalys 16/17

SFI. Kvalitetsanalys 16/17 SFI Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.2 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Villerkulla fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Villerkulla fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Villerkulla fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Trollebo fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Trollebo fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Trollebo fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Regnbågens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Regnbågens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Regnbågens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Verksamheten

Läs mer

Sörgårdens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Sörgårdens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Sörgårdens fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Fritidshemmet

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Björkhagens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Björkhagens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Björkhagens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 9 Arbete

Läs mer

Åsalyckans förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Åsalyckans förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Åsalyckans förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Alla barn

Läs mer

Regnbågens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Regnbågens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Regnbågens fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Undervisningen

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Träningsskola

Kvalitetsanalys 15/16. Träningsskola Kvalitetsanalys 15/16 Träningsskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 9

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Sörgårdens fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Sörgårdens fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Sörgårdens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Regnbågens fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Regnbågens fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Regnbågens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 11

Läs mer

Sörgårdens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Sörgårdens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Sörgårdens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Sörgårdens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Sörgårdens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Sörgårdens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans förskola Kvalitetsanalys 14/15 Åsalyckans förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 9 Arbete

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Björkhagens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Björkhagens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Björkhagens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Björnens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Björnens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Björnens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Verksamheten

Läs mer

Trollebo fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Trollebo fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Trollebo fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Björnens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Björnens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Björnens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 11 Arbete

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Tranängskolan 7-9

Kvalitetsanalys 14/15. Tranängskolan 7-9 Kvalitetsanalys 14/15 Tranängskolan 7-9 Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 8 Arbete

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Sörgårdens fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Sörgårdens fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Sörgårdens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 9

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Bikupans förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Bikupans förskola Kvalitetsanalys 14/15 Bikupans förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 10 Arbete

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Prästgårdens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Prästgårdens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 14 Övriga mål enligt

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Tranängskolans fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Tranängskolans fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Tranängskolans fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Bikupans förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Bikupans förskola Kvalitetsanalys 15/16 Bikupans förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Sjötoftaskolan

Kvalitetsanalys 15/16. Sjötoftaskolan Kvalitetsanalys 15/16 Sjötoftaskolan Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 17

Läs mer

Bikupans förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Bikupans förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Bikupans förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Alla barn

Läs mer

Björnens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Björnens fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Björnens fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Undervisningen

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Grundsärskola

Kvalitetsanalys 15/16. Grundsärskola Kvalitetsanalys 15/16 Grundsärskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 10

Läs mer

Grimsåsskolan. Kvalitetsanalys 16/17

Grimsåsskolan. Kvalitetsanalys 16/17 Grimsåsskolan Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Eleverna har inblick

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Grundsärskola

Kvalitetsanalys 14/15. Grundsärskola Kvalitetsanalys 14/15 Grundsärskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 et av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 8 Inflytande/delaktighet... 12 Arbete i verksamheten...

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Regnbågens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Regnbågens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Regnbågens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Grimsåsskolan

Kvalitetsanalys 15/16. Grimsåsskolan Kvalitetsanalys 15/16 Grimsåsskolan Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 15

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Rönnhagens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Rönnhagens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Rönnhagens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 12 Arbete

Läs mer

Sjötoftaskolan. Kvalitetsanalys 16/17

Sjötoftaskolan. Kvalitetsanalys 16/17 Sjötoftaskolan Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Alla elever i

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Björnens fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Björnens fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Björnens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola Kvalitetsanalys Sörgårdens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Grimsåsskolan

Kvalitetsanalys 14/15. Grimsåsskolan Kvalitetsanalys 14/15 Grimsåsskolan Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 12 Arbete

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Grankotten fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Grankotten fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Grankotten fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 8

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Ljungbackens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Ljungbackens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Ljungbackens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 9

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Lingonboda fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Lingonboda fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Lingonboda fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 8

Läs mer

Björkhagens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Björkhagens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Björkhagens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Alla barn

Läs mer

Kvalitetsanalys. Skattkammarens förskola

Kvalitetsanalys. Skattkammarens förskola Kvalitetsanalys Skattkammarens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 6 Arbete i verksamheten... 7 Övriga

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Grankotten fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Grankotten fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Grankotten fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Parkhagens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Parkhagens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Parkhagens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 10 Arbete

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Rönnhagens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Rönnhagens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Rönnhagens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Åsalyckans fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 8

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Rönnhagens förskola. Kvalitetsanalys 16/17

Rönnhagens förskola. Kvalitetsanalys 16/17 Rönnhagens förskola Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Alla barn

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden 2012-06-27 Sid 1 (8) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Glöden S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Regnbågens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Regnbågens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Regnbågens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 7 Inflytande/delaktighet... 13 Arbete

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Parkhagens förskola

Kvalitetsanalys 15/16. Parkhagens förskola Kvalitetsanalys 15/16 Parkhagens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Ungdomsgymnasiet. Kvalitetsanalys 16/17

Ungdomsgymnasiet. Kvalitetsanalys 16/17 Ungdomsgymnasiet Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Eleverna på

Läs mer

Kvalitetsanalys. Ljungbackens förskola

Kvalitetsanalys. Ljungbackens förskola Kvalitetsanalys Ljungbackens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 3 Inflytande/delaktighet... 6 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus 1(14) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1 LPFÖ 98/10)...

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer