Landskrona är hemma - varumärkesstrategi för Landskrona

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landskrona är hemma - varumärkesstrategi för Landskrona"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen 1(13) Datum Handläggare Helena Zimmerdahl Vår referens 469/2010/ Landskrona är hemma - varumärkesstrategi för Landskrona 1. Landskrona är bättre än sitt rykte Landskrona ska bli den plats i Sverige som bäst kombinerar hemkänsla, kreativitet och närhet till attraktiva och konkurrenskraftiga fördelar för både boende, företagare och besökare. Målsättningen är att göra Landskrona till ett starkt och attraktivt varumärke. För att lyckas måste alla människor och verksamheter som bor och verkar här hjälpas åt. Som hjälp och stöd i detta arbete finns en varumärkesstrategi. Arbetet för att utveckla Landskronas varumärke bedrivs integrerat med de förändringar som sker i sak inom verksamheterna och inom politiken. I varumärket samlas alla de associationer som finns till Landskrona. Det avser positiva associationer likväl som negativa. Därför blir också varumärket det viktigaste Landskrona har. Varumärket beskriver alla erbjudanden, löften och känslor som Landskrona vill associeras med. Det är också på varumärkets innehåll som jämförelser görs. Starka varumärken har större chans att bli valda i en allt mer hårdnande konkurrens. Landskrona ska vara ett attraktivt alternativ för boende, besökare, företagsetableringar och nya medarbetare. De som bor och verkar i Landskrona i dag ska även få starka positiva känslor för sin hemtrakt och förmedla dessa till omvärlden. Det är oftast den kommun eller plats som är bäst eller som har flest positiva associationer som väljs först. Därför ska ett långsiktigt och uthålligt arbete genomföras för att förflytta och förstärka de kännetecken som Landskrona ska associeras med; ett arbete som kräver allas gemensamma medverkan. Varumärket bygger på ett antal löften som måste uppfyllas. Det är när människors förväntningar blir uppfyllda som en plats blir vald och återvald. Landskrona stad Stadshuset Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn Fax boel.kvist@landskrona.se Bankgiro Plusgiro Org.nr

2 2(13) Därför måste även löftena vara synliga och tydliga så människor vet vilka förväntningar de kan ha. Landskrona är mer än den kommunala förvaltningen i Landskrona stad. Med Landskrona som varumärke menas självklart den kommunala organisationen men än mer allt det som finns i form av natur, hemkänsla, människor samt utbud av verksamheter, aktiviteter och arrangemang inom hela det geografiska område som i den svenska kommunindelningen är Landskrona kommun. Det betyder att varumärket Landskrona är en angelägenhet för alla som bor och verkar i detta område. Ett varumärke som, med andra ord, alla kan vara med och bidra till. 1.1 Kärleken är stor, men inte stoltheten Ett varumärke är alla de associationer som finns till verksamheter, produkter och platser i form av erbjudanden, bemötande, miljö och känslor. Vilka associationer finns i dag, 2013, till Landskrona? Landskrona är idag ett svagt varumärke och måste därför utvecklas. I de flesta jämförande undersökningar hamnar Landskrona långt ned på listan av attraktiva kommuner i Skåne och Sverige. Landskrona har bland människor utanför kommungränsen inga starka eller unika positiva fördelar som överskuggar de negativa associationerna. Det finns däremot enskilda verksamheter, projekt och arrangemang i Landskrona som i jämförelse klarar sig bra och är uppskattade runt om i Skåne och Sverige. Dessutom finns det en stark kärlek och uppskattning bland kommuninvånarna till den egna hemtraktens många fördelar och erbjudanden. Uppfattningen om den egna hemkommunen kan sammanfattas som att kärleken till Landskrona finns, däremot saknas en artikulerad stolthet. Ett starkt varumärke kan fylla detta glapp. Landskronas starkaste kännetecken är den positiva känslan av naturskönhet; från slättlandet via stadens rondeller, parker, strand och hav till Ven och Glumslövs backar. Andra framträdande associationer är närhet och möjligheter. Landskrona kännetecknas även till stor del av negativa associationer kopplat till arbetslöshet, kriminalitet, otrygghet, biståndstagande och segregation. Kreativt, aktivt och gemenskap är däremot associationer som få förknippar med Landskrona. Dessa är kännetecken som är viktiga för en kommun eller plats att ha för att bli vald. 1.2 Strategiska val För att förändra uppfattningen om Landskrona krävs ett planerat, långsiktigt och uthålligt arbete med en gemensam varumärkesstrategi som utgångspunkt.

3 3(13) De undersökningar och jämförande studier som gjorts om associationer till Landskrona talar för att en varumärkesutveckling ska göras utifrån strategin vårda, utveckla och förflytta. De starkaste positiva kännetecknen ska vårdas och utvecklas. Det är en förutsättning för att de även i framtiden ska vara konkurrenskraftiga. Här har vi hemkänsla och närhet. Landskrona behöver arbeta med att förflytta de svaga positiva associationer som finns i dag mot att bli mer positivt uppfattade kännetecken. Det är ett nödvändigt arbete för att öka både positiv image och självkänsla där de negativa associationerna är så starka och tydliga. Här hamnar kreativitet. Det krävs ett långsiktigt och målmedvetet arbete inom en rad olika områden för att få de negativa associationerna, som oftast nämns, att bli svagare och inte lika dominerande. 1.3 Varumärkets roller Varumärket har tre roller: Dess huvudsakliga roll är att driva verksamheten framåt. Det betyder att varumärkets visions- och kärnvärden ska vara väl integrerade i verksamhetsplaner, styrning och uppföljning. Varumärket ska även tydligt visa vad den kommunala verksamheten har att erbjuda i form av tjänster, service och upplevelser. Varumärkets tredje uppgift är att visa upp allt det som finns i Landskrona i form av hemkänsla, natur, upplevelser, attraktioner, verksamheter och möjligheter i en aktiv information och marknadsföring. Här är samverkan mellan aktörer i Landskrona central. Utöver detta bidrar ett gediget och medvetet varumärkesarbete till att skapa känsla av samhörighet, delaktighet, stolthet och helhetssyn i den egna organisationen och inom Landskrona som geografiskt område. 1.4 Inifrån och ut Ett varumärkesarbete startar alltid inifrån. Det är alla som bor, lever och verkar i Landskrona som skapar varumärket. Det är hur väl dessa löften uppfylls - tjänster och service, uppträdandet människor emellan samt Landskronas erbjudanden - som avgör hur väl arbetet kommer att lyckas. Detta innebär att alla måste känna till vad Landskrona står för och hur de löften som finns i varumärket ska uppfyllas. Ju fler som är med i detta arbete, desto starkare blir varumärket.

4 4(13) 2. Kännetecken Landskronas varumärke består av både kärnvärden och visionsvärden. Kärnvärden är de grundläggande kännetecken som det redan i dag finns delar av och som framöver ska vårdas och utvecklas. Dessa är hemkänsla och närhet. Visionsvärden är kännetecken som är svaga men viktiga och efterfrågade; värden som på sikt ska kunna förflyttas från svaga till starka. Kreativitet är ett sådant visionsvärde. Varumärkesutveckling betyder även att Landskronas aktörer tillsammans ska arbeta för att minska de negativa associationer som finns kring arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet och segregation. På så vis ska de positiva associationerna få större utrymme och mer dominera bilden av Landskrona. Vart och ett av kännetecknen i Landskronas varumärkesstrategi är viktiga delar i en stark association. Men det är kombinationen av de tre kännetecken som ska göra Landskrona mer attraktivt och öka konkurrenskraften. Kännetecken innehåller också ett antal löften, löften som måste uppfyllas för att Landskrona ska bli valt. 2.1 Hemkänsla Hemkänsla betyder att det finns positiva relationer till människor samt att det finns platser att identifiera sig med och känna tillhörighet till under olika faser i livet. Trygghet, lugn, skönhet i den yttre miljön, upplevelser och gemenskap är nödvändiga delar i det människor upplever som en positiv hemkänsla. Hemkänsla innebär också upplevelsen av att ha rötter och minnen förknippade med en plats. Överblick, detaljkunskap och en inre karta över detta område bidrar till hemkänslan. Hemkänsla växer fram ur delaktighet och ur människors möjlighet att själva få vara med och påverka sina liv och sitt boende. Så många som möjligt ska relatera till Landskrona och dess omnejd som sitt hem och sina hemtrakter. För att uppfattas som en plats med stark hemkänsla krävs ett långsiktigt arbete med att förstärka de delar som bygger denna positiva känsla. Det betyder ett långsiktigt och uthålligt arbeta med att: skapa större upplevd trygghet utveckla naturens skönhet och den yttre miljön i allmänhet skapa fler positiva upplevelser och fler mötesplatser för att utveckla gemenskap och identitet

5 5(13) 2.2 Kreativitet Kreativitet innebär att skapa något som är både nytt och originellt samt användbart och uppskattat av andra. Störst betydelse för kreativitet har kunskap samt mänskliga relationer tillsammans med den psykiska och sociala miljön. Människor behöver helt enkelt samverka med andra människor för att bli kreativa. Denna samverkan kan stimuleras genom att det finns platser att mötas på för att utveckla gemensamma idéer och tankar. Nyfikenhet, engagemang och lust är viktiga förutsättningar för en kreativ miljö. Kreativitet skapas där både hjärna och hjärta får samverka. Kreativitet är ett resultat av kunskaper inom ett område, en kreativ process och en inre motivation. För att uppfattas som en kreativ ort krävs att det finns platser och förutsättningar för kreativa möten av olika slag och inom olika områden. Det betyder ett långsiktigt och uthålligt arbete med att: öka kunskapsnivån öka nyfikenhet och engagemang skapa fler platser för kreativa möten stimulera kreativa processer samt stödja och uppmärksamma initiativ 2.3 Närhet Närhet är en kombination av faktiskt och upplevt avstånd. Närhet är även en faktisk och upplevd tillgänglighet. Det kan finnas en geografisk närhet men det saknas möjligheter att komma nära. En närhet som saknar möjlighet för människor att komma nära, är en närhet utan nytta. Närhet i form av både avstånd och tillgänglighet är en förutsättning för att skapa hemkänsla och kreativitet. Gemensamt för alla former av närhet är tillgängligheten till en mängd upplevelser och känslor. Landskronas kärnvärde närhet bygger på de tre delarna geografisk, fysisk och mänsklig närhet. Geografisk närhet Geografisk närhet innebär de fördelar Landskrona har med en placering mitt i Öresundsregionen. Närheten till en stor internationell arbetsmarknad och större städers varierande utbud i kombination med goda kommunikationer är en konkurrensfördel som Landskrona ska dra nytta av. Fysisk närhet Fysisk närhet innebär närhet i det mindre rummet. Landskronas struktur och storlek innebär närhet till tätortens stadskänsla, kultur, föreningsliv och utbud

6 6(13) samt även närhet till naturupplevelser i form av parker, Ven, havet, stränder, slättlandskap och backar. Mänsklig närhet Ensamhet och segregation gör att människor mår sämre, trivs mindre och tappar engagemang och initiativförmåga. Mänsklig närhet har motsatt effekt. Där människor har möjlighet att mötas i det öppna rummet skapas dialog, samhörighet och kreativitet. Styrkan i kännetecknet närhet står i relation till hur stor tillgängligheten är. Varumärkesarbetets uppgift, och dess genomförandeplan, blir därför att på alla sätt säkerställa tillgängligheten i närhetens olika delar. Det betyder ett långsiktigt och uthålligt arbeta med att: öka tillgängligheten genom att utveckla infrastruktur och pendlingsmöjligheter skapa enkla och trygga vägar att röra sig inom tätorten och i de mindre samhällena skapa fler mötesplatser för gemenskap och dialog stimulera öppenhet och erfarenhetsutbyte 3. Synergier mellan hemkänsla-kreativitet-närhet Det finns en tydlig koppling mellan varumärkets tre värden som gör att synergieffekter uppstår och den gemensamma bilden blir starkare. Närhet är en förutsättning för både hemkänsla och kreativitet. Kreativa miljöer skapar upplevelser, och upplevelser ger hemkänsla. Hemkänsla inspirerar till att röra sig i sin närmiljö och närma sig andra människor. Ett varumärkesarbete som är inriktat på att skapa mötesplatser för människor skapar också förutsättningar för kreativitet och hemkänsla. Genom att söka synergierna i varumärkesarbetet blir också varumärket starkare. 4. Landskronas position Landskrona har idag en svag position i jämförelse med andra kommuner i Skåne. Ambitionen är att successivt förbättra denna position. Landskrona ska bli en av de platser som ligger i topp i jämförelse när det gäller förutsättningarna för boende, företagande och besökande. Allt fler ska uppleva att Landskrona är den plats de kan kalla sitt hem och få uppleva den positiva känsla som finns i hemkänsla, kreativitet och närhet.

7 7(13) Redan idag har Landskrona en framträdande position inom vissa specifika områden. Genom att långsiktigt och uthålligt arbeta vidare med att utveckla dessa områden och satsa ytterligare inom områden där Landskrona inte är så framgångsrikt kan på sikt positionen förbättras. De verksamhetsområden som ligger närmast Landskronas kärn- och visionsvärden hemkänsla, kreativitet och närhet är de som är viktigast att positionera för att höja varumärkets värde. Genom att årligen genomföra eller medverka i återkommande benchmarkingundersökningar kan Landskronas utveckling i förhållande till övriga kommuner följas. 5. Landskrona stad i varumärkesbyggandet Landskrona stad har det övergripande ansvaret för att utveckla och stärka varumärket Landskrona. Det sker genom att samordna och inspirera andra verksamheter och invånare till att bidra på ett positivt sätt till varumärket Landskrona. Det finns nämligen ingen annan organisation som kan ta på sig ledarrollen för en destination. Men i helheten Landskrona, ska staden även arbeta internt med organisationens - den kommunala förvaltningens - varumärke. Landskrona stad står som garant för varumärket Landskrona och för de tjänster och den service den kommunala verksamheten erbjuder. Det finns en tydlig koppling mellan de prioriterade områdena och Landskronas kärn- och visionsvärden. De prioriterade målområdena blir därför viktiga bidrag till en positiv varumärkesutveckling. Arbete, trygghet, skola, boende och företagande är prioriterade områden i Landskrona. En positiv utveckling inom de prioriterade områdena kommer därför också att ha en positiv påverkan på varumärket. Hur arbetet inom dessa områden utvecklas påverkar också bilden av Landskrona och varumärket Landskrona. Landskrona stads kommunikativa plattform kommer hädanefter att bestå av fyra delar, där varumärkesstrategi utgör den fjärde. Övriga tre delar är kommunikationspolicy, värdegrund och grafisk manual. Dessa fyra delar har en ömsesidig påverkan på varandra. Är dessa fyra delar samordnade och synkroniserade bildar de en gemensam plattform för kommunikation och ett stöd för utveckling av organisation och varumärke. 5.1 Kommunikationspolicyn Landskrona stads kommunikationspolicy är ett gemensamt förhållningssätt i informations- och kommunikationsfrågor för samtliga förvaltningar. En policy som även kommunens helägda bolag ska ha kännedom om. Huvudinriktningen för arbetet med information och kommunikation ska karakteriseras av att vara offensiv, planerad och samordnad.

8 8(13) Med välinformerade kommuninvånare och medarbetare, skapad genom öppen dialog, får vi fler som kan sprida en entydig bild av Landskrona, som i sin tur stödjer utvecklingen av varumärket och profileringen. Det är med kommunikation och dialog som medborgare och medarbetare kan känna delaktighet och engagemang i gemensamma angelägenheter. Med en utvecklad informations- och kommunikationsverksamhet skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. 5.2 Värdegrunden BRA I Landskrona stad arbetar vi efter värdegrunden BRA där B står för bemötande, R för resultat och A för ansvar. Vårt arbete och agerande syftar till att det ska vara BRA att bo och verka i Landskrona; för kommuninvånarna, övriga aktörer och för oss som medarbetare. Med vår personalpolitik skapar vi en BRA arbetsplats där du känner arbetsglädje och stolthet, har inflytande, lust att lära och möjlighet att utvecklas. Hur vi som anställda i Landskrona stad uppträder och bemöter invånare, besökare och medarbetare påverkar både bilden av Landskrona och vårt varumärke. Anställda i Landskrona stad ska därför fungera som förebilder när det gäller uppträdande och bemötande. 5.3 Grafiska manualen I Landskrona stads grafiska profil beskrivs de regler som ska tillämpas för att ge omgivningen en tydlig och igenkännbar bild av Landskrona stad. Den grafiska manualen ser till att Landskrona stad får en enhetlig och sammanhållen profil. Enhetligheten i vår kommunikation förstärker våra möjligheter att förmedla de huvudbudskap och värden som vi vill att Landskrona stad ska förknippas med. Det gör också att vi blir tydligare och lättare för mottagare att känna igen. Profilens regler är styrande för all produktion av informationsmaterial, såväl tryckt som elektroniskt. 6. Landskrona stads identitet Den visuella kommunikationen tillhör stadens starkaste identitetsbärare. Med en gemensam identitet kan staden kommunicera som en enhet. Därutöver bidrar en gemensam identitet och samordnad kommunikation från Landskrona stad till att visa stadens invånare och andra bredden på det kommunala utbudet, vilket i sin tur leder till att stärka Landskronas varumärke. En verksamhets identitet tydliggörs med en logotyp. Logotypen ska fungera både som en igenkännande visuell signal och som ett garantimärke. 6.1 Gemensam identitet är huvudregel En gemensam identitet är en styrka. Ju fler som använder den gemensamma identiteten, desto starkare och tydligare blir varumärket. Utgångspunkten är att

9 9(13) Landskrona stads identitet ska prägla kommunikation från stadens alla nämnder, styrelser och förvaltningar med däri ingående verksamheter. En gemensam identitet betyder att alla verksamheter - oberoende av form, styrning och tillhörighet - som är en kommunal verksamhet ska använda Landskrona stads logotyp som identitet och avsändare. Landskrona stads logotyp och grafiska profil ska användas som avsändare och identitet i samtliga kampanjer eller projekt som ägs och/eller drivs av Landskrona stad. Logotypen är garantimärket som identifierar och synliggör alla verksamheter i Landskrona stad och ska därför alltid användas som avsändare. Där logotypen finns garanterar vi också att användarna ska få vad vi lovar, vilket är en förutsättning för ett starkt varumärke. Det betyder att i kommunikations- och marknadsföringsmaterial är Landskrona stads logotyp ensam bärare av identitet. Avsändare och kontaktuppgifter placeras på annan plats. När det gäller korrespondensmaterial används Landskrona stads logotyp och eventuellt den enhet som möter invånare eller kund som identitetsbärare. Hur vi är organiserade internt är oftast av litet intresse för dem som möter oss. Att det är Landskrona stad och den enhet och dess kontaktuppgifter som personen i fråga ska använda för att ställa frågor eller få ytterligare information är det som är avgörande. Placering av logotyp och utformning av kommunikations-, marknadsföringsoch korrespondensmaterial styrs av vad som sägs i Landskrona stads grafiska manual. 6.2 Samidentitet tillhör undantagen Samidentitet innebär möjligheten att använda egen illustration eller logotyp tillsammans med Landskrona stads logotyp. Behovet av samidentitet uppstår om det är till stadens fördel om en verksamhet identifierar sin egen verksamhet som en del av den kommunala gemenskapen. Samidentitet kan vara ett sätt att skapa trygghet hos användaren att se att verksamheten är en del av det som ägs och/eller drivs av staden. Detta används ibland exempelvis när Landskrona stad ingår i projekt tillsammans med en annan, eller flera andra, offentliga organisationer. Nyttan för staden som helhet står över de enskilda verksamheternas uttalade önskan om egen säridentitet och särprofilering. Men världen förändras och en ständigt pågående utveckling skapar nya förutsättningar och verksamheter.

10 10(13) I särskilda fall kan därför stadsdirektören pröva enskilda identitets- och profileringsfrågor. 7. Landskrona stads profilering En gemensam profilering innebär att alla verksamheter följer de centrala beslut som tagits rörande gemensam varumärkeshantering, grafisk profil, profilering och marknadsföring. Landskrona vänder sig på många olika sätt till många olika målgrupper. Profilering kräver ett aktivt val av prioriterade målgrupper. Prioriterade målgrupper är de som mest och bäst kan medverka till att förverkliga Landskronas kärn- och visionsvärden. Inom respektive målgrupp gäller det sedan att identifiera ambassadörer, som kan sprida budskapet vidare till övriga i målgruppen. Profilering i dess olika former handlar om att påverka människors mentala karta över platsen och de associationer och föreställningar som finns till att bli mer så som vi vill att de ska vara än hur andra beskriver dem. Kärn- och visionsvärdena hemkänsla, kreativitet och närhet bildar, oavsett målgrupp, grunden för allt profileringsarbete. Budskapets form och innehåll bestäms däremot av behov och egenskaper hos respektive målgrupp. Profileringsarbetet görs både för Landskrona som helhet men även för dess specifika delar, verksamheter eller aktiviteter. Oberoende av omfattning och avsändare underordnar sig alltid profileringen vad som sägs i avsnittet om identitet. Människor leds av sina känslor och verifierar sina beslut med logik. Alltså ska vi sikta på magen för att nå hjärnan. Det betyder att det är mer känslor än fakta som ska vara ledande för profileringsarbetet. Med andra ord, fånga och dramatisera kärnan i varumärkets löften. Att vara allt för alla är en omöjlighet. Att vara mycket för många kan vara svårt nog. Att lyfta fram och visa upp det som är unikt och särskiljande blir därför extra viktigt. Att säga, att vi också har det alla andra har ger inte samma effekt. Samtidigt handlar det om att se till att så många människor som möjligt blir nöjda. En ibland svår balansgång, att ge bredden och djupet i samma budskap. Det är viktigt att göra det möjligt för människor att se sig själva i den bild som målas upp av platsen och dess olika delar och erbjudanden. Att ständigt låta människor få svar på frågan: Vad finns det här för mig? Vårt budskap till omvärlden är att Landskrona är en plats som präglas av en kombination hemkänsla, kreativitet och närhet. Detta är också löftet; att Landskrona är den plats som bäst kan infria detta löfte.

11 11(13) 7.1 Samordning ger bättre effekt Ett gemensamt och kontinuerligt återkommande budskap ger större effekt än många olika utan enhetlig samordning. En samordning av profileringsarbetet ger synergier. Därför ska strategier för exempelvis turism, näringsliv, kultur, fritid och annan verksamhet som riktar sig externt samordnas för att skapa största möjliga genomslag. Gemensam profilering kräver disciplin och insikten att delarna underordnar sig helheten. Detta därför att det ger större gemensam vinst än de eventuella förluster det innebär för de olika delarna. Gemensam profilering är också ett sätt att utnyttja begränsade resurser på bästa sätt. Det är ekonomiskt mer fördelaktigt att ladda och underhålla några få gemensamma budskap än många olika. 7.2 Människor bär budskapet Det absolut mest prisvärda, effektivaste och mest trovärdiga sättet att bedriva ett profileringsarbete är att invånare och besökare sprider en positiv bild av platsen till personer de känner på andra orter. Landskronaborna ska engageras och känna sig delaktiga i platsen. De ska bjudas in till att vara marknadsförare och de ska få den hjälp de behöver för att kunna sprida bilden av hemkänsla, kreativitet och närhet utanför sina hemtrakter. Nya invånare är viktiga för ortens utveckling och stimulans. Därför bör det särskilt satsas på att attrahera individer vilka kan fungera som en slags motivation för platsen och/eller som kommer att kunna försörja fler personer än sig själva. Företagare, investerare, entreprenörer, kreatörer, kulturpersonligheter, idrottsstjärnor och eldsjälar är exempel på nya invånare som kan vara särskilt viktiga att satsa på. Nya invånare fungerar även som kontaktlänkar till de platser de tidigare bott på. De nya invånarna rekryteras inte sällan från kategorin nöjda besökare. Det betyder att besökare i form av turister, affärsresenärer, föreningsaktiva, släkt och vänner är en naturlig ingång till nya invånare; besökare som ska lockas hit och, inte minst, bearbetas när de väl är här. Det förutsätter ett väl utvecklat samarbete mellan Landskrona stad och andra aktörer i Landskrona. 7.3 Kreativa lösningar Profilering av platser är både bredare och mer mångfasetterat än profilering av produkter, tjänster, företag och koncerner; ett arbete som ställer stora krav på både kreativitet och lyhördhet. Att planerat och långsiktigt kombinera traditionell marknadsföring och PR med sociala medier och interaktivitet är en förutsättning för ett gott resultat.

12 12(13) Dessutom krävs målgruppsanpassning. Att utifrån varumärkets kärn- och visionsvärden hitta målgruppsanpassade budskap och former. I den konkurrenssituation som finns idag måste profileringen hålla mycket hög kvalitet. Att kontinuerligt säkerställa kreativitet och kvalitet när det gäller utformning av budskap och material är därför nödvändigt. Kampanjer, aktiviteter eller projekt som är stora eller kontinuerligt återkommande och som bedöms ha stor påverkan på bilden av Landskrona ska utformas så att de har en tydlig identitet och koppling till Landskrona stad. 8. Landskrona i ord och bild Landskrona ska bli den plats i Sverige som bäst kombinerar hemkänsla, kreativitet och närhet till attraktiva och konkurrenskraftiga fördelar för både boende, företagare och besökare. Kärn- och visionsvärden är bärande kännetecken i varumärkesstrategin. Dessa värden beskrivs och stöds av ord, bilder och aktiviteter som skapar positiva associationer till Landskrona. 8.1 Ord Hemkänsla Hemkänsla förmedlas av ord som hem, hemma, hemtrakter, hemma omkring, hemma hos eller med ord och begrepp som öppenhet och gästvänlighet signalerar att människor är välkomna hem till oss i Landskrona. Hemkänsla förmedlas också genom att människor får beskriva sina minnen, händelser, upplevelser och relationer till orten i olika faser av livet. Att beskriva Landskrona i ord som gör att människor kan bilda sig uppfattningar och skapa inre kartor bidrar också till en känsla av att känna sig hemma. Kreativitet Kreativitet är förknippat med ord som entreprenörskap, idérikedom, kunskap, innovation, initiativ, handlingskraft, energi, och vilja. Ord som kan beskriva något som Landskrona strävar efter att associeras mer med. För det är i det personliga mötet med något som känns spännande, skapar nyfikenhet och ger positiva upplevelser som lockar människor att bo, leva, besöka och verka i Landskrona. Möten med den spänning, nyfikenhet och de upplevelser som lockar människor att bo, leva, besöka och verka i Landskrona. Bilden av kreativitet lyfts fram genom att kontinuerligt beskriva exempel på kreativt agerande och kreativa lösningar i såväl stadens verksamhet som hos

13 13(13) andra som har sin verksamhet i Landskrona. Det är viktigt att beskriva den lustfylldhet som finns i kreativitet när både hjärna och hjärta får samverka. Närhet Närhet kan både beskrivas i meter och i känslor. Allra viktigast är att beskriva tillgängligheten. Utan tillgänglighet skapas ingen känsla av närhet. Den geografiska närheten beskrivs genom Landskronas läge i Öresundsregionen och längs den vackra Öresundskusten. Den fysiska närheten beskrivs genom närheten i det mindre rummet, i Landskrona struktur och storlek med tätortens stadskänsla, kultur, föreningsliv och utbud samt även närhet till naturupplevelser i form av parker, Ven, havet, stränder, slättlandskap och backar. Den mänskliga närheten beskrivs genom att förmedla och beskriva gemenskap, samhörighet och omtanke i känsla och handling. 8.2 Bild En bild kan säga mer än tusen ord är ett välkänt talesätt. Därför är det viktigt att varumärket Landskrona använder bilder som ett sätt att förmedla associationer till kärn- och visionsvärdena. Detta ställer krav på hög kvalitet och ett unikt bildspråk. Människorna bär varumärket. Utan deras agerande finns inget varumärke. Därför ska det alltid finnas människor med i de bilder som ska illustrera varumärket Landskrona. Det ska vara människor som rör varandra, håller i varandra eller på annat sätt visar samhörighet, närhet och gemenskap. Kom nära, kryp inpå. Bilderna ska innehålla spänning och kontraster. Vi ska söka annorlunda bildvinklar men behålla tydlighet och igenkänning. En stämningsfull solnedgång i Öresund kan beskrivas på mer än ett sätt. *******

Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen

Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen 1(5) Datum 2012-08-21 Handläggare Vår Referens Helena Zimmerdahl 469/2010/004.991 1. Varumärkets betydelse En omvärld som präglas av ökande konkurrens och

Läs mer

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun 1 Att bygga ett starkt varumärke Att bygga ett starkt varumärke kräver inte enbart en bra produkt eller tjänst. Att bygga ett starkt varumärke kräver

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun Kommunikationsstrategi för Tibro kommun 1. Bakgrund, grundläggande begrepp 1.1 Vision Tibro 2017 Tibro kommun har tagit fram en framtidsvision, Vision Tibro 2017, samt ett antal program och aktiviteter

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kännetecken för kommunikationen... 1 2.1 Öppen och

Läs mer

Varumärkesstrategi för Region Blekinge

Varumärkesstrategi för Region Blekinge Varumärkesstrategi för Region Blekinge Innehåll Sida 1. Inledning...2 2. Varumärkesplattform... 4 3. Logotyp... 6 4. Varumärkeshierarki...7 5. Samarbeten... 9 6. Uppföljning...11 1 1. Inledning Den 1 januari

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Kommunikationspolicy för Region Skåne

Kommunikationspolicy för Region Skåne Kommunikationspolicy för Region Skåne Arbetsmetod En avgörande del av framställningen av kommunikationspolicy och övergripande strategiskt varumärkesarbete har varit den interna förankrings-, påverkans-

Läs mer

Kommunikationspolicy 2015

Kommunikationspolicy 2015 Kommunikationspolicy 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Kännetecken 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Riktlinjer och förhållningssätt 7. Ansvar Värmdö kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Vad är varumärket Trelleborg? Enkelt uttryckt så är varumärket inget annat än de föreställningar, känslor, tankar, associationer, erfarenheter

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Förord. Maria Lönnbark VD

Förord. Maria Lönnbark VD Varumärkesbok Förord I varje möte med omvärlden bygger vi tillsammans bilden av Folktandvården Gävleborg. För att vi ska kunna skapa en tydlig och attraktiv bild finns en varumärkesplattform som ger oss

Läs mer

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall nackavattenavfall.se Varumärket Nacka vatten och avfall att bygga och utveckla ett starkt och framgångsrikt varumärke är ett kontinuerligt arbete som kräver

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Kommunikationspolicy. för Finspångs kommun

Kommunikationspolicy. för Finspångs kommun Kommunikationspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2011 U N D E R R U B R I K Kommunikationspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text 1 (5) Vår handläggare Geza Simon Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text Katrineholm kommuns kommunikationspolicy Policy ett

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 070-250 66 85 pia.jexell@habo.se Kommunikationspolicyn i praktiken Detta dokument är en bilaga till Håbo kommuns

Läs mer

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2018-03-28 DNR: 2018-000063 Antagen av kommunstyrelsen den 13 mars 2018. Gäller från och med den 14 mars 2018 tills vidare. Riktlinjer för strategisk kommunikation Innehåll Inledning...

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Följande delar ingår Underlaget: - Varumärke - Identitet - Drivkraft - Personlighet - Vision - Varumärkeslöfte - Logotyp Nacka vatten och

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun 1 (5) Kommunledningskontoret 2012-11-13 Dnr Ks Catarina Thuning Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Linköpings kommun FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT Kommunstyrelsen tillstyrker kommunledningskontorets

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Inledning Med kommunikation kan vi styra verksamheten mot de mål som Tekniska nämnden anger och kommunikationsaspekten ska finnas med i alla beslut

Läs mer

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Florell Kristian Näsström Yvonne Palmquist Teresa Datum 2016-03-23 Diarienummer KSN-2016-0374 Kommunstyrelsen Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala Förslag

Läs mer

VARUMÄRKET UDDEVALLA

VARUMÄRKET UDDEVALLA VARUMÄRKET UDDEVALLA 2 VARUMÄRKET UDDEVALLA LÖFTET TILL OSS SJÄLVA OCH ANDRA Uddevallas varumärke är allt det som förknippas med namnet Uddevalla - bilder, känslor och associationer. Varumärket är ett

Läs mer

Bilaga 1 Beslutsförslag Policy för Region Skånes varumärken

Bilaga 1 Beslutsförslag Policy för Region Skånes varumärken Bilaga 1 Beslutsförslag 2012-09-06 Policy för Region Skånes varumärken 1 1. Region Skåne som modermärke I dokumentets första del presenteras resultatet av arbetet att definiera Region Skånes identitet

Läs mer

Älmhults kommuns kommunikationspolicy

Älmhults kommuns kommunikationspolicy Älmhults kommuns kommunikationspolicy Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-12-15 Diarienummer: Dnr 2014/170-534 Gäller från 2014-12-15 Innehållsförteckning Inledning... 3 Koppling till andra interna styrdokument

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19 Innehållsförteckning Inledning... 2 Definition... 2 Mål... 2 Intern kommunikation... 3 Extern kommunikation... 3 Förhållningssätt...

Läs mer

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013 Loredana Jelmini loredana@ljk.se Utbildning Strategi Coachning Vad är ett varumärke? http://www.youtube.com/watch?v=ki6blg567i4

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 21 Den 2017-04-24 21 Dnr 2016/00446 Kommunikationspolicy Kommunfullmäktiges beslut Kommunikationspolicyn fastställs enligt utarbetat

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2018/417/01 2018-06-18 1 (3) Kommunstyrelsen Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 Förslag till beslut Föreslagen Besöksnäringsstrategi antas Sammanfattning av ärendet I samband

Läs mer

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116)

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116) (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2015-12-09) Göteborgs Stad Kommunikation Gemensamt för staden Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil - Vision/program/plan N010G00357 Version:

Läs mer

Vår varumärkesstrategi

Vår varumärkesstrategi Vår varumärkesstrategi En fördjupning i den varumärkesutveckling som ligger till grund för vår gemensamma identitet. 02 välkommen! Det här är en fördjupning i hur arbetet med att ta fram en ny identitet

Läs mer

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen.

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Gävle Vision 2025 Gävle sätter segel Vision 2025 Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Trygghet och nyfikenhet ger mod att växa, tillsammans och individuellt. Mångfalden ger

Läs mer

Kommunikationspolicy för Västerås stad

Kommunikationspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige 12 februari 2009 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-26 ( 255) POLICY Kommunikationspolicy för Haninge kommun Syftet med en kommunikationspolicy för kommunen är att skapa effektivitet

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Medarbetare i Norrköpings kommun

Medarbetare i Norrköpings kommun Antagen av personalutskottet den 16 december 2011, KS 2011/0765 Medarbetare i Norrköpings kommun Det goda livet finns i Norrköping en framtidsvision för Norrköping Medarbetarskap gör skillnad! Har du tänkt

Läs mer

Varumärket Kinda. Nära i Kinda - A different Kinda life. Kommunfullmäktige 97 20140929. Kommunfullmäktige 97 20140929-1

Varumärket Kinda. Nära i Kinda - A different Kinda life. Kommunfullmäktige 97 20140929. Kommunfullmäktige 97 20140929-1 Varumärket Kinda Kommunfullmäktige 97 20140929 Nära i Kinda - A different Kinda life Kommunfullmäktige 97 20140929-1 Inledning Vi vill att Kinda kommun ska vara en attraktiv kommun för medarbetare, kommuninvånare,

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Informationspolicy för Övertorneå kommun

Informationspolicy för Övertorneå kommun Informationspolicy för Övertorneå kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2008-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning...1 2. Syfte...2 3. Övergripande målsättning...3 4. Riktlinjer för kommunens övergripande

Läs mer

KONCEPTET VI ÄR VARBERG

KONCEPTET VI ÄR VARBERG KONCEPTET VI ÄR VARBERG DET BÖRJADE MED EN SIFFRA När mätningar av företagsklimatet gav Varberg en låg siffra 2016, började representanter från kommunen och näringslivet ses regelbundet i så kallade näringslivsdialoger.

Läs mer

Att utveckla varumärket Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen Erik Lagersten

Att utveckla varumärket Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen Erik Lagersten Att utveckla varumärket Västra Götalandsregionen Regionstyrelsen Erik Lagersten 20170221 Uppdraget Ett starkt och utvecklat varumärke är en förutsättning och en konkurrensfördel för att: Säkra tydlighet

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2018-05-03 KFN 2018/0113 50661 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Dnr KK13/167 POLICY. Kommunikationspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-10-22

Dnr KK13/167 POLICY. Kommunikationspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-10-22 POLICY Dnr KK13/167 Kommunikationspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2013-10-22 Dnr 2/10 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1

Läs mer

Regler för kommunikation

Regler för kommunikation Vår ref: Tobias Edoff Kommunikatör Datum: 2018-11-06 Regler för kommunikation 1. Inledning Reglerna tar sin utgångspunkt i Tranemo kommuns kommunikationspolicy KS/2018:629. 2. Syfte Syftet med reglerna

Läs mer

INTRODUKTION. Välkommen att bidra till Östersundspulsen!

INTRODUKTION. Välkommen att bidra till Östersundspulsen! ÖSTERSUNDSPULSEN INTRODUKTION Vi är många som på olika sätt vill attrahera människor och nya företag till Östersund. Den här handboken är ett stöd för oss i det arbetet genom att den fungerar som vägledning

Läs mer

Karlshamns varumärke. Analys och process

Karlshamns varumärke. Analys och process Karlshamns varumärke Analys och process Vi är Karlshamn. Varför satsa på ett varumärkesarbete? - Förankring ger kraft - Underlätta kommunikationen - Hålla ihop bilden av Karlshamn - Fokus på rätt målgrupper

Läs mer

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Bilaga 2 Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Definitioner: Turism omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid

Läs mer

Kommunikationsstrategi. Version 17 Beslutad i KS

Kommunikationsstrategi. Version 17 Beslutad i KS Kommunikationsstrategi 2017 2020 Version 17 Beslutad i KS Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter,

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun

Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun 2018-02-10 Riktlinjer för kommunikation för Norrtälje kommun Inledning Kommunikation genomsyrar alla Norrtälje kommuns verksamheter. Varje dag har vi hundratals kontakter och möten. Oavsett om det är en

Läs mer

falun.se/ Kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige

falun.se/ Kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige falun.se/ Kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 150507 Om kommunikationspolicyn Falu kommuns kommunikationspolicy anger ett gemensamt förhållningssätt i informations- och kommunikationsfrågor

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Styrande dokument Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunledningsförvaltningen Dokumentnamn Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Fastställd/Upprättad

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015.

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre ALLA ÄR KOMMUNIKATÖRER Information

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation All information och kommunikation ska vara: korrekt tydlig och begriplig trovärdig lättillgänglig

Läs mer

B R A N D B O O K B Y K A L M A R

B R A N D B O O K B Y K A L M A R BRANDBOOK BY KALMAR Vårt hjärta klappar för Kalmar. KALMARS STADSSIGILL FRÅN 1247 ÄR NORDENS ÄLDSTA HERALDISKA STADSVAPEN. Nordens äldsta varumärke. REDAN FÖR 600 ÅR SEDAN var Kalmar en stad med aktning.

Läs mer

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikationsstrategi år 2014 2016 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 juli 2014 Kommunikationsstrategi för samhällsbyggnadsförvaltningen Gäller till 31 december 2016 Inledning Med kommunikation kan vi styra

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun Gabriella Signäs 1(5) 2013-04-25 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun 1. Inledning Information och kommunikation är ett strategiskt verktyg för alla

Läs mer

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Vad innebär vår boendestrategi? Vision Tibro 2017 är skapad ur en grundlig omvärldsanalys och speglar ett samhälle som är attraktivt att

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Gällivare kommun. Kommunikationsplan Utvecklingsenheten

Gällivare kommun. Kommunikationsplan Utvecklingsenheten Gällivare kommun Kommunikationsplan 2011-2013 Utvecklingsenheten 1 Innehåll 1 Bakgrund... 2 2 Syfte och mål... 2 3 Intressenter... 3 3.1 Kommunikation med näringslivet... 3 3.2 Kommunikation med besökare...

Läs mer

Bilden av Älvkarleby. - en varumärkesplattform

Bilden av Älvkarleby. - en varumärkesplattform Bilden av Älvkarleby - en varumärkesplattform Antagen av: Kommunfullmäktige, 2018 04 25 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv, arbetsmarknad och integrationschef

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY RIKTLINJER FÖR EMMABODA KOMMUNS KOMMUNIKATION. 2012-09-27 Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 4

KOMMUNIKATIONSPOLICY RIKTLINJER FÖR EMMABODA KOMMUNS KOMMUNIKATION. 2012-09-27 Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 4 KOMMUNIKATIONSPOLICY RIKTLINJER FÖR EMMABODA KOMMUNS KOMMUNIKATION 2012-09-27 Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 4 INNEHÅLL 1. Utgångspunkter och principer... 2 1.1 Vision för kommunikationsarbetet

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande.

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande. MEDARBETAR POLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett gott liv.

Läs mer

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung Vi vill verka för att bra kommunikation, med ett omvärldsperspektiv, samordnas och integreras i organisationen för Trosa kommun. Genom

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer