Kortslutningsströmmar i lågspänningsnät Detta är ett nedkortat utdrag ur kursdokumentation.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kortslutningsströmmar i lågspänningsnät Detta är ett nedkortat utdrag ur kursdokumentation."

Transkript

1 1(7) Kortslutningsströmmar i lågspänningsnät Detta är ett nedkortat utdrag ur kursdokumentation. Enligt punkt i SS ska kortslutningsströmmen bestämmas i varje punkt så erfordras. Bestämningen kan göras genom antingen beräkning eller mätning med tillförlitlig mätmetod Den förväntade kortslutningsströmmen ska bestämmas i varje punkt i installationen, så erfordras. Detta kan göras antingen genom beräkningar eller genom mätningar Vid tillämpning av reglerna i kapitel 43 för kortslutningar med upp till 5 s varaktighet ska hänsyn tas till både lägsta och högsta kortslutningsström. SS Två konstruktörer som använder olika datorstöd eller standarder kan komma till helt olika värden för den minsta kortslutningsströmmen. Skillnaderna kan vara betydande. I sin tur påverkar detta tillåtna ledningslängder och skillnader på maximalt tillåten ledningslängd kan vara mer än 30 % beroende på vilket sätt kortslutningsströmmen bestämts. Strömmen i en elektrisk krets kan beräknas med följande formel: Det vill säga ohms lag kan användas för att beräkna kortslutningsström. Men vid beräkning infinner sig två frågor, dels vilket värde på spänningen ska användas? Dels påverkas resistansen av materialets temperatur och följaktligen; vilken temperatur ska ligga till grund för beräkningen? Det finns flera erkända standarder och handböcker som visar på faktorer som kan användas för att fastställa en kortslutningsström genom beräkning. Nedan ska vi titta lite närmare faktorer hämtade från några olika standarder och som bland annat används i datorstöd. Faktorerna kan på ett väsentligt sätt påverka resultatet och användaren av standarder och datorstöd måste vara medveten om att resultat påverkas utan att det för den skull finns något mer rätt eller fel i förhållande till föreskrifterna om utförande av elanläggningar. Följande formel visar på hur en kortslutningsström kan beräknas U n = nominell spänning, t ex nominell fasspänning. c = spänningsfaktor q = resistansökningsfaktor R = kretsens resistans vid 20 C (R 20 ). För enkelhets skull bortser vi i fortsättningen från reaktansen X. För ledare med liten area har den heller inge praktisk betydelse. Det är c och q som blir intressanta.

2 2(7) Om vi jämför resultat från SS (effektbrytare, 1991) med resultat beräknade med CENELEC report CLC/TR som används i många av våra datorers mjukvara kan man se tydliga skillnader. Vid momentan frånkoppling i SS har spänningsfaktorn c satts till 0,7. Resistansökningsfaktorerna i denna standard tar hänsyn till den energi brytaren släpper igenom under kortslutningsförloppet. Med arean 1,5 mm 2 och ett skydd med momentaninställning på 125 A blir resistansökningsfaktorn q = 1,23. Med dessa faktorer och U n = 230 V blir nominell ledningslängd 36 m. Men om samma anläggning dimensioneras med ett datorstöd som använder CLC/TR som grund så får vi följande. Spänningsfaktorn c har genomgående satts till 0,95 När momentana skydd används eller då frånkopplingstiden inte överstiger i de i Tabell 41.1 i SS har ledarens högsta drifttemperatur använts som beräkningsgrund för resistansen. Man har vid så korta frånkopplingstider inte ansett kortslutningsströmmens inverkan vara av betydelse. Om ledaren har PVC-isolering har resistansökningsfaktorn q satts till 1,2. Med dessa faktorer och U n = 230 V blir nominell ledningslängd 50 m. I detta fall ökar tillåten ledningslängd med 38 %. Skillnaden beror i detta fall nästan uteslutande på spänningsfaktorn. Spänningsfaktorn c Vid beräkning av kortslutningsströmmar ska den drivande spänningen multipliceras med en faktor c enligt formeln: Om man förutsätter ett oändligt starkt matande nät före transformatorn kommer den drivande spänningen vid en kortslutning i praktiken vara lika med transformatorns tomgångsspänning E. Under kortslutningsförloppet kommer polspänningen på transformatorns sekunsida, U 2, att vara lägre än tomgångsspänningen E på grund av det inre spänningsfallet i transformatorn. Men värdet på U 2 är inte intressant då vi i beräkningen tar med transformatorns inre impedans, Z T, och överliggande nätets impedans, Z Q, i den beräkningsgrundande felkretsimpedansen. Emellertid används inte tomgångsspänningen E vid beräkning av kortslutningsströmmar utan i stället den nominella spänningen, U n, som ska multipliceras med spänningsfaktorn c. Införandet av spänningsfaktorn c är nödvändig för att bland annat ta hänsyn till spänningsvariationer beroende av tid och felställe, ändringar av lindningskopplares läge samt övriga faktorer som påverkar spänningsnivån på primärsidans spänning. Faktorn c är inte medtagen för att ta hänsyn till felströmskretsens impedans. Felet förutsätts ha en försumbar övergångsimpedans. I Sverige har tidigare föreskrifter påverkat spänningsfaktorn. Många standarder för dimensionering med hänsyn till det som tidigare kallades utlösningsvillkoret har sin grund från slutet av 1980-talet då Statens Energiverk föreskrev hur stor spänningsfaktorn skulle vara med hänsyn till typ av anläggning och använda apparater, allt från 0,7 till 0,95. Dessa föreskrifter är upphävda och de nya föreskrifterna har inte sådana detalanvisningar.

3 3(7) Vid revidering av äldre standarder används numer de förutsättningar som ges i SS felet förutsätts ha en försumbar impedans. Som exempel kan nämnas SS som gäller för dvärgbrytare och som tidigare beräknats med spänningsfaktorn c lika 0,7 men som vid revideringen 2005 i stället räknades om med spänningsfaktorn 0,95 enligt IEC När spänningsfaktorn c ändras från 0,7 till 0,95 får detta självfallet stor påverkan på tillåten ledningslängder. Som exempel kan nämnas att för en anläggning förimpedansen är 500 mω och man använder dvärgbrytare med märkström 10 A med C-karakteristik fick kabeln EKK 1,5 mm 2 vara38 m med den äldre utgåvan, beräknad med spänningsfaktor c = 0,7. Med den nya utgåvan, spänningsfaktor c = 0,95, blev maximal kabellängd i stället 58 m. En ökning med 52 %. Tabell 1 Spänningsfaktorn c Spänningsfaktorn c Nominell spänning, U n c max c min V 1,10 0,95 (IEC Table I) CENELEC har utarbetat en rapport för datorers mjukvara, CLC/TR 50480, med anvisningar för beräkning av ledararea och val av skydd inom installationer som uppförs i enlighet med HD 384/HD Rapporten visar på att spänningsfaktor c kan hämtas ut Table 1, IEC , Tabell 1 ovan. En stor del av de datorstöd som i dag används för projektering av elinstallationer har sin grund i denna rapport eller den tidigare versionen R :1998. Men äldre svenska standarder som inte är reviderade har fortfarande de äldre spänningsfaktorerna som grund och med kan den som räknat manuellt enligt äldre svensk standard få en lägre kortslutningsström än den som använder ett datorstöd som använder faktorer från CLC/TR Ledningsimpedanser Resistans Resistiviteten för koppar anges till 0,0172 Ω mm 2 /m. Vid tillverkning av kabel måste man dock tillåta en viss tolerans, man kan helt enkelt inte begära att en ledare ska vara exakt 10 mm 2. I IEC anges för att högsta värde på resistiviteten för koppar aldrig för vara högre än 0,01851 Ω mm 2 /m eller 18,51 mω mm 2 /m. När man köper en kopparledare arean anges till 10 mm 2 får man troligen en något mindre area men resistansen får inte vara högre än 1,851 mω per meter ledare. I praktiken köper man inte en area, man köper ett ohmtal. Tabell.2 Resistivitet vid 20 C (ρ0) i mω mm²/m Koppar Aluminium ρ 0 18,51 29,41 (IEC 60909) En ledares resistans påverkas inte enbart av ledarmateriel, area och längd, utan även av dess temperatur. Resistansen ökar med ca 4 per grad Celsius vilket ger ca 20 % högre resistans för ledaren som är 70 C än i jämförelse med när den är 20 C. En användbar formel vid beräkning av resistans vid andra temperaturer är:

4 4(7) 20 Där β 0 = 234,5 gäller för koppar β 0 = 228 gäller för aluminium Vid beräkning av minsta kortslutningsström måste man dels ta hänsyn till driftströmmens inverkan på ledarens temperatur, dels på felströmmens inverkan och då framför allt vid något längre frånkopplingstider. Beräkning av minsta kortslutningsström förutsätter att ledarresistansen vid 20 C (R 20 ) multipliceras med en resistansökningsfaktor. Till skillnad från beräkning av största kortslutningsström beräkningsgrundande faktorer normalt är lika i alla handböcker och datorstöd, så finns det flera erkända faktorer som kan användas för att beräkna minsta kortslutningsström Resistansökningsfaktorn enligt SS I SS ges en metod för att beräkna resistansökningsfaktorn man dels tar hänsyn till den troliga högsta drifttemperaturen på ledaren och med hänsyn till hur stor energi aktuell säkringen släpper igenom, I 2 t. Med trolig högsta drifttemperatur på ledaren menas att då smältsäkring används som överlastskydd kan inte ledarens belastningsförmåga användas fullt ut, se Tabell 1 i SS Man har för utgått från att drifttemperaturen på ledaren då blir högst 50 C om smältsäkring används som överlastskydd. En större märkström på säkringen ger större genomsläppt energi och med en ökad temperaturstegring. Detta har man också tagit hänsyn till. Resistansökningsfaktorn ökar alltså med ökad märkström på säkringen. Resistansökningsfaktorn q kan beräknas med följande formel: 20 1 öö ä ö å β 0 = 234,5 för koppar, β 0 = 228 för aluminium β i = ledartemperaturen då felet inträffar (initial) β f = högsta tillåtna ledartemperatur vid kortslutning (final)

5 5(7) Exempel Beräkna resistansökningsfaktorn q enligt SS för den PVC-isolerade kopparledaren med arean 1,5 mm 2, dels med säkring med märkström 10 A, dels med märkström 20 A. För 10 A 46, ,18 46,5 är funktionsström för 5 sekunder på smältsäkring 10 A, se kapitel 9 (ej medtaget) är ledarnas korttidsströmtålighet uttryckt i A 2 s enligt tabell 3 i SS med förutsättning att ledaren är 50 C när felet inträffar och beräknat under icke adiabatiskt förhållande 234, ,5 50 0, ,5 50,, 234, ,18 0,327 1,15 Resistansökningsfaktorn q blir 1,15 när smältsäkring med märkström 10 A används som skydd för den PVC-isolerade kopparledaren med arean 1,5 mm 2. För 20 A 46, , är ledarnas korttidsströmtålighet uttryckt i A 2 s enligt tabell 3 i SS med förutsättning att ledaren är 70 C när felet inträffar och beräknat under icke adiabatiskt förhållande 234, ,5 70 0, ,5 70,, 234, ,235 0,259 1,23 Resistansökningsfaktorn q blir 1,23 när smältsäkring med märkström 20 A används som skydd för den PVC-isolerade kopparledaren med arean 1,5 mm 2. Man kan konstatera att med denna metod ökar resistansökningsfaktorn q med ca 7 procent när säkringen ändras från 10 A till 20 A. Om man bortser från reaktansens inverkan på impedansen så påverkar resistansökningsfaktorn proportionellt mot kortslutningsströmmen. Om i stället resistansökningsfaktorn beräknas enligt CENELEC utarbetad rapport CLC/TR blir q = 1,37.

6 6(7) Något förenklat kan man säga att i CLC/TR finns det två resistansökningsfaktorer, dels vid korta frånkopplingstider då ledarisoleringens högsta tillåtna temperatur ligger till grund för resistansen, högsta drifttemperatur, dels vid långa frånkopplingstider då temperaturen är värdet mellan högsta drifttemperatur och högsta sluttemperatur. Exempel PVC Kort frånkopplingstid: 70 C ger q = 1,2. Lång frånkopplingstid: (70+160)/2 = 115 C vilket ger 1,37 Exempel PEX Kort frånkopplingstid: 90 C ger q = 1,28. Lång frånkopplingstid: (70+250)/2 = 170 C vilket ger q = 1,6. Man kan se att med denna metod blir q för PEX-isolerade ledare väldig hög. Om vi förenklar och utgår från att den drivande spänning U är 100 V och att ledarresistansen vid 20 C (R 20 ) är 1 Ω får vi följande felströmmar beroende på metod och märkström. SS , märkström 10 A 100 1,15 87 SS , märkström 20 A 100 1,23 81,3 CLC/TR 50480, märkström 10 eller 20 A 100 1,37 73 Men om vi även lägger till spänningsfaktorerna från varje standard så blir skillnaderna dock inte så stora med just dessa ledare och skydd.. SS , märkström 10 A och c = 0, ,85 1,15 73,9

7 7(7) SS , märkström 20 A och c = 0, ,8 1,23 65,0 CLC/TR 50480, märkström 10 eller 20 A och c = 0, ,95 1,37 69,3 Exemplet visar hur resistansökningsfaktorn q påverkar den minsta kortslutningsströmmen. I sin tur påverkas naturligtvis ledningslängder med mera. Exemplet ska ge förståelse till varför två konstruktörer kan komma till helt olika slutsatser och lägger man dessutom till att SS även medger mätning som metod för bestämning av kortslutningsström kan en besiktningsman visa en tredje variant för samma anläggning. Vi kan konstatera att med förutbestämda faktorer kan vi beräkna kortslutningsströmmar och beroende på standard som använts så kan värdena på dessa strömmar skilja sig avsevärt men hur stor kortslutningsström det blir i praktiken är en helt annan fråga. Ändra spänningsfaktor i SS De nominella ledningslängder som ges i SS är beräknade med spänningsfaktor 0,85 när säkring utgör skydd mot överlastström respektive 0,8 när säkringen endast utgör skydd mot kortslutningsström. Dessa ledningslängder kan räknas om till spänningsfaktor 0,95 i enlighet med Tabell 1 ovan. Exempel EKKJ 6 mm 2, kortslutningsskyddad med smältsäkring med märkström 63 A. Nominell ledningslängd enligt Tabell 6A, L n = 74 m. Denna längd är beräknad med c = 0,8. Omräknad till c = 0,95 blir ny nominell ledningslängd lika med 74 0,95 0,8 88 Den nya nominella ledningslängden, L n, blir nu 88 m. Den nominella ledningslängden ska nu korrigeras med hänsyn förimpedansen. När detta görs enligt SS kan även Z max räknas om med c = 0,95. 0, Ω 320 Uppgifter om U 0 och I u är hämtade ur SS

Fördelningsteknik, LSP

Fördelningsteknik, LSP Fördelningsteknik, LSP Ralf Späth, projektledare Bo Borgquist, produktsupport Magnus Engström, produktchef Leif Lundberg, specialist Dimensionering av lågspänningsnät och apparater Små felströmmar värre

Läs mer

Fördelningsteknik, LSP

Fördelningsteknik, LSP Fördelningsteknik, LSP Ulf Encke, produktchef Leif Lundberg, specialist Snabbkurs i apparat- och ledningsdimensionering Koordinering mellan skydd Selektivitet Säkerställ att endast ett/rätt skydd löser

Läs mer

Ledningsdimensionering

Ledningsdimensionering Ledningsdimensionering enligt HB 421, en vägledning i dimensionering i ledningsnät för lågspänning skydd vid kortslutning och skydd mot elchock Bygger din kompetens Ledningsdimensionering enligt HB 421

Läs mer

SEK Handbok 421 Utgåva 4

SEK Handbok 421 Utgåva 4 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning SEK Handbok 421 Utgåva 4 SEK Handbok 421 Utgåva 4 Januari 2005 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning En handbok utgiven

Läs mer

Jag har mätt kortslutningsströmmen med min installationstester ute hos en kund och ska räkna ut Ik3.

Jag har mätt kortslutningsströmmen med min installationstester ute hos en kund och ska räkna ut Ik3. Beräkna Ik3 och Ik2 om man bara vet Ik1 Postad av Pelle Svensson - 27 apr 2012 09:40 Jag har mätt kortslutningsströmmen med min installationstester ute hos en kund och ska räkna ut Ik3. Jag har tidigare

Läs mer

SVENSK STANDARD SS

SVENSK STANDARD SS SVENSK STANDARD SS 424 14 24 Fastställd Utgåva Sida Ingår i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK 2005-01-10 6 1 (67) SEK Område 64 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 2

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 2 Elbasen Vägledning för elinstallationer Utgåva 2 SEK Handbok 436 Utgåva 2 Maj 2009 Elbasen - Vägledning för elinstallationer En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard. 2009, SEK Svensk Elstandard SEK

Läs mer

N1XV 5G2,5 som huvudledning Postad av Mats Jonsson - 07 aug :26

N1XV 5G2,5 som huvudledning Postad av Mats Jonsson - 07 aug :26 N1XV 5G2,5 som huvudledning Postad av Mats Jonsson - 07 aug 2014 18:26 Jag har utfört elinstallationsarbete för första gången på mycket länge. Riktigt kul faktiskt. Nu fick jag pröva den kabel jag ofta

Läs mer

Hur gör ni en förimpedans mätning? Postad av Anonym Gäst - 18 maj :09

Hur gör ni en förimpedans mätning? Postad av Anonym Gäst - 18 maj :09 Hur gör ni en förimpedans mätning? Postad av Anonym Gäst - 18 maj 2012 06:09 Istället för att fråga efter Förimpedansen av nätbolaget så kan man ju mäta fram den. Vad använder ni för instrument och hur

Läs mer

INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7

INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7 INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7 NETKOLL har tagits fram för att underlätta genomförandet av de nödvändiga, komplicerade beräkningarna för såväl projektören som installatören. Programmet

Läs mer

Elektriska och elektroniska fordonskomponenter Föreläsning 2

Elektriska och elektroniska fordonskomponenter Föreläsning 2 01-01-5 1 Föreläsning esistans i ledare ρ = A ρ = ledarens resistivitet l = ledarens längd A = ledarens tvärstittsarea A = π r d = π 4 ρ Copyright 003 by Pearson Education, Inc. pper Saddle iver, New Jersey

Läs mer

HANDBOK 421 utg. 4 ARBETSUPPGIFTER

HANDBOK 421 utg. 4 ARBETSUPPGIFTER 1(7) 1) Bestäm strömvärdet för följande kablar / ledare vid omgivningstemperatur 30 C: A RK 10 mm 2 i VP-rör, totalt 3 VP-rör utan inbördes avstånd i värmeisolerad vägg (A1). B EKK 5G2,5 på stege tillsammans

Läs mer

Introduktion till. fordonselektronik ET054G. Föreläsning 2

Introduktion till. fordonselektronik ET054G. Föreläsning 2 01-01-5 1 Introduktion till fordonselektronik ET054G Föreläsning Introduktion till fordonselektronik esistans i ledare ρ = A ρ = ledarens resistivitet l = ledarens längd A = ledarens tvärstittsarea A =

Läs mer

Allmän behörighet. Facit - Övningstenta

Allmän behörighet. Facit - Övningstenta Facit - Övningstenta 1. Transformatorstation Arnö har ett 10 kv system med isolerad nollpunkt. Den totala ledningslängden är 10 km högspänningskabel av typen FXKJ 35 mm och 51 km friledning. Systemet matar

Läs mer

Elinstallationer i byggnader Ledningsdimensionering

Elinstallationer i byggnader Ledningsdimensionering Elinstallationer i byggnader Ledningsdimensionering 1 ELSÄK-FS 2008:1 och 2010:1 2 kap. God elsäkerhetsteknisk praxis 1 En starkströmsanläggning ska vara utförd enligt god elsäkerhetsteknisk praxis så

Läs mer

Säkringslöst eller säkringar

Säkringslöst eller säkringar Peter Lundin och Leif Lundberg, ABB, 12-04-18 Säkringslöst eller säkringar - valet är fritt Anläggningsteknik Säkringslöst eller säkringar - valet är fritt Men är valet så enkelt? Anläggningsteknik Effektbrytare,

Läs mer

Elinstallationsreglerna. Utgåva 2 2010-04-01

Elinstallationsreglerna. Utgåva 2 2010-04-01 Elinstallationsreglerna Utgåva 2 2010-04-01 Elinstallationsreglerna Baserad på internationell standard IEC CENELEC Lågspänning 7 delar Elinstallationsreglerna 7 Delar 1. Ändamål och grundläggande principer

Läs mer

Fördelningsteknik, LSP. Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Fördelningsteknik, LSP. Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Fördelningsteknik, LSP Kent Andersson Leif Lundberg Dimensionera din elanläggning rätt Vi koncentrerar oss på 2 saker - Skydd för person och egendom - Välja rätt apparat 1. Skydd för person och egendom

Läs mer

Ik3 max? Postad av Richard - 21 jan :09

Ik3 max? Postad av Richard - 21 jan :09 I max? Postad av Richard - 21 jan 2013 09:09 Har mättupp följande med Eurotest Z-Line Z: 0,78 Isc_ 294 A R: 0,78 x1: 0,03 sys: TN/TT Vad ska jag skriva på skylten som placeras vid centralen? Imax = Zför

Läs mer

Hur gör ni en förimpedans mätning? Postad av Anonym Gäst - 18 maj :09

Hur gör ni en förimpedans mätning? Postad av Anonym Gäst - 18 maj :09 Hur gör ni en förimpedans mätning? Postad av Anonym Gäst - 18 maj 2012 06:09 Istället för att fråga efter Förimpedansen av nätbolaget så kan man ju mäta fram den. Vad använder ni för instrument och hur

Läs mer

Tabellsamling säkringsfri teknik 2003:3 Kaskadkoppling

Tabellsamling säkringsfri teknik 2003:3 Kaskadkoppling Kaskadkoppling Kaskadkoppling, som även kallas back-up skydd, används för att: spara kostnader, förenkla valet av apparater, genom att möjliggöra användandet av effektbrytare med standardprestanda. Kaskadkoppling

Läs mer

Den dimensionerande belastningsströmmen, I B ; Enligt tabell A.52-17 blir förläggning mot tak dimensionerande med omräkningsfaktorn 0,95.

Den dimensionerande belastningsströmmen, I B ; Enligt tabell A.52-17 blir förläggning mot tak dimensionerande med omräkningsfaktorn 0,95. Exempel 1 Val av area med hänsyn till belastningsström då överlastskydd kan utelämnas En 3-fas elpatron med märkeffekten 15 kw ska matas med en kabel som dels är förlagd ensam under tak, dels ensam på

Läs mer

============================================================================

============================================================================ kabel till undercentral. area? Postad av Daniel H - 22 nov 2014 21:31 Ska dra en kabel till en ny undercentral och funderar lite på area.. föreskrifterna säger ju minst 10mm^2 en det är pen, men detta

Läs mer

IF1330 Ellära KK1 LAB1 KK2 LAB2. tentamen

IF1330 Ellära KK1 LAB1 KK2 LAB2. tentamen F330 Ellära F/Ö F/Ö4 F/Ö2 F/Ö5 F/Ö3 Strömkretslära Mätinstrument Batterier Likströmsnät Tvåpolsatsen KK LAB Mätning av U och F/Ö6 F/Ö7 Magnetkrets Kondensator Transienter KK2 LAB2 Tvåpol mät och sim F/Ö8

Läs mer

Säkrings fritt = problem fritt? Siemens AB 2012 / All rights reserved.

Säkrings fritt = problem fritt? Siemens AB 2012 / All rights reserved. Säkrings fritt = problem fritt? Teman Page 2 Standarder för säkringsfria apparater Kortslutningstest av säkringsfria apparater Varför kräver säkringsfria apparater underhåll? Säkringsapparater kräver de

Läs mer

Hej, jag undrar om det finns någon som kan hjälpa mig med en fråga. Vad är det för skillnad på en kabel som heter

Hej, jag undrar om det finns någon som kan hjälpa mig med en fråga. Vad är det för skillnad på en kabel som heter Kabelnamn Postad av niklas82-18 jun 2014 23:03 Hej, jag undrar om det finns någon som kan hjälpa mig med en fråga. Vad är det för skillnad på en kabel som heter t ex FXQJ 4x25/16 och en som heter EKKJ

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

Dimensionering av kabel efter max spänningsfall 4% Postad av Ronnie Lidström - 07 apr :16

Dimensionering av kabel efter max spänningsfall 4% Postad av Ronnie Lidström - 07 apr :16 Dimensionering av kabel efter max spänningsfall 4% Postad av Ronnie Lidström - 07 apr 2011 09:16 Jag var på en kurs i beräkningsprogrammet EL-Vis igår. Kursledaren där menade på att man i princip kan beräkna

Läs mer

Varför ska utlösning ske inom 0,4 sekunder?

Varför ska utlösning ske inom 0,4 sekunder? 1 Varför ska utlösning ske inom 0,4 sekunder? Mats Jonsson, Personligen tycker jag inte om att använda ordet utlösningsvillkor när man talar om dagens regler för skydd mot elchock genom automatisk frånkoppling

Läs mer

Tentamen på del 1 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET

Tentamen på del 1 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET Lars-Erik Cederlöf Tentamen på del i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET020 204-04-24 Del A Tentamen omfattar 33 poäng. För godkänd tentamen krävs 6 poäng. Tillåtna hjälpmedel är räknedosa samt

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Säkra upp ekk 1.5 till 13 A Postad av Niklas Hansson - 20 sep 2017 21:38 Tjena Som rubriken lyder så hade jag en kund som fråga om jag kunde säkra upp från 10 A diazed till 13 A. Så jag gick in och kolla

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Elanläggnings- och reläskyddsteknik Provmoment: Del A; Ladokkod: 41N09C Tentamen ges för: En3el 5,0 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 24 oktober 2016 Tid: fm Hjälpmedel: Typgodkänd miniräknare

Läs mer

Tabellsamling säkringsfri teknik 2003:3 Specifika drifter Skydd av lsp/lsp transformatorer

Tabellsamling säkringsfri teknik 2003:3 Specifika drifter Skydd av lsp/lsp transformatorer Skydd av lsp/lsp transformatorer Inkopplingsströmmar Vid spänningssättning av en lsp/lsp transformator kan en kraftig strömspik observeras. Denna beror på att järnkärnan i transformatorn magnetiseras och

Läs mer

Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar :17

Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar :17 Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar 2012 08:17 Hej Hittar ingen bra tråd för denna fråga, så ställer den här. Varför jordar man transformatorstationens

Läs mer

Det är en grov kabel så area för PEN är inget problem även om bara manteln används.

Det är en grov kabel så area för PEN är inget problem även om bara manteln används. Dubbla PEN-ledare i en kabel? Postad av Ronnie Lidström - 27 aug 2015 20:17 Kan en kabel ha två PEN-ledare? En kund vill att en matning som dras ska vara femledare (för framtida bruk) men kopplas TN-C.

Läs mer

Fördelningsteknik, LSP

Fördelningsteknik, LSP Fördelningsteknik, LSP Magnus Engström, produktchef Leif Lundberg, specialist Person- och produktsäkerhet genom koordinerade lågspänningsprodukter Så får du apparaterna att fungera tillsammans! Samverkan

Läs mer

Sammanfattning av likströmsläran

Sammanfattning av likströmsläran Innehåll Sammanfattning av likströmsläran... Testa-dig-själv-likströmsläran...9 Felsökning.11 Mätinstrument...13 Varför har vi växelström..17 Växelspännings- och växelströmsbegrepp..18 Vektorräknig..0

Läs mer

55mm. STANDARD Har möjlighet till vidarekoppling på primärsidan och 2 eller 3 utgångar på sekundärsidan. Max belastning per utgång 100VA.

55mm. STANDARD Har möjlighet till vidarekoppling på primärsidan och 2 eller 3 utgångar på sekundärsidan. Max belastning per utgång 100VA. Transformator TRANSFORMATOR Enr 52 801 08 FLATLINE Små mått, låg inbyggnadshöjd och hög värmetålighet gör dem lämpliga för inbyggnad i möbler speglar och andra platser där utrymmet är begränsat. 52 801

Läs mer

Välkomna! Så påverkar materialval kabeldimensioneringen

Välkomna! Så påverkar materialval kabeldimensioneringen Välkomna! Så påverkar materialval kabeldimensioneringen Aron Andersson Nils-Erik Ottosson Olika plaster i mantel och isolering! Vad styr kabelkonstruktionen? Standarder SEK Svenska Elektriska Kommissionen

Läs mer

TSFS11 - Energitekniska system Kompletterande lektionsuppgifter

TSFS11 - Energitekniska system Kompletterande lektionsuppgifter 014-05-19 ISY/Fordonssystem TSFS11 - Energitekniska system Kompletterande lektionsuppgifter Lektion Uppgift K.1 En ideal enfastransformator är ansluten enligt följande figur R 1 = 1 kω I U in = 13 V N1

Läs mer

Tentamenskod: Hjälpmedel: Eget författat formelblad skrivet på A4 papper (båda sidor får användas) och valfri godkänd räknedosa.

Tentamenskod: Hjälpmedel: Eget författat formelblad skrivet på A4 papper (båda sidor får användas) och valfri godkänd räknedosa. 41N04B Elteknik 7,5 högskolepoäng Provmoment: Skriftlig tentamen Ladokkod: 41N04B Tentamen ges för: Energiingenjörsprogrammet Åk1 Tentamenskod: Tentamensdatum: 41N04B Tid: 2016-10-26 kl. 09.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

1. Skriv Ohm s lag. 2. Beräkna strömmen I samt sätt ut strömriktningen. 3. Beräkna resistansen R. 4. Beräkna spänningen U över batteriet..

1. Skriv Ohm s lag. 2. Beräkna strömmen I samt sätt ut strömriktningen. 3. Beräkna resistansen R. 4. Beräkna spänningen U över batteriet.. ÖVNNGSPPGFTER - ELLÄRA 1. Skriv Ohm s lag. 2. Beräkna strömmen samt sätt ut strömriktningen. 122 6V 3. Beräkna resistansen R. R 0,75A 48V 4. Beräkna spänningen över batteriet.. 40 0,3A 5. Vad händer om

Läs mer

Strömdelning på stamnätets ledningar

Strömdelning på stamnätets ledningar Strömdelning på stamnätets ledningar Enkel teori och varför luftledning ungefär halva sträckan Överby-Beckomberga är nödvändigt 1 Inledning Teorin bakom strömdelning beskriver varför och hur flödet av

Läs mer

EXAMENSARBETE. Reläskyddsinställningar för transformatorer. Claes Lundström 2014. Högskoleingenjörsexamen Elkraftteknik

EXAMENSARBETE. Reläskyddsinställningar för transformatorer. Claes Lundström 2014. Högskoleingenjörsexamen Elkraftteknik EXAMENSARBETE Reläskyddsinställningar för transformatorer Claes Lundström 2014 Högskoleingenjörsexamen Elkraftteknik Luleå tekniska universitet Institutionen för eeknikvetenskap och matematik Reläskyddsinställningar

Läs mer

GPS- och Elmöte 27 maj 2008

GPS- och Elmöte 27 maj 2008 GPS- och Elmöte 27 maj 2008 Teoretiska grunder och definitioner Storhet Beteckning Enhet Beteckning Ström I ampere A Spänning U volt V Resistans R motstånd Ω Effekt P kraft W, kw Energi E utfört arbete

Läs mer

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis PM 1(5) Leena Haabma Hintze 2009-09-22 (rev 2009-01-12, 2008-09-30) Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis Sammanfattning En byggplatscentral med uttagsdon som en gång tillverkats i

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

Tentamen på elläradelen i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET

Tentamen på elläradelen i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET Lars-Erik Cederlöf Tentamen på elläradelen i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 2012-03-27 Del Tentamen omfattar 33 poäng. För godkänd tentamen krävs 16 poäng. Tillåtna hjälpmedel är räknedosa

Läs mer

Varför valde HM Power fulleffektbrytare för transformatorfacket i Smart Ring?

Varför valde HM Power fulleffektbrytare för transformatorfacket i Smart Ring? Datum 2012-01-13 Vår referens Adress Lars Hjort Tel 0704 916751 Er referens Varför valde HM Power fulleffektbrytare för transformatorfacket i Smart Ring? - Fulleffektbrytare är ingen kompromissapparat

Läs mer

Tentamen på del 1 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET

Tentamen på del 1 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET Lars-Erik Cederlöf Tentamen på del i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET020 204-08-22 Del Tentamen omfattar 33 poäng. För godkänd tentamen krävs 6 poäng. Tillåtna hjälpmedel är räknedosa samt

Läs mer

Strömdelning. och spänningsdelning. Strömdelning

Strömdelning. och spänningsdelning. Strömdelning elab005a Strömdelning och spänningsdelning Namn Datum Handledarens sign Laboration I den här laborationen kommer du omväxlande att mäta ström och spänning samt även använda metoden för indirekt strömmätning

Läs mer

Elinstallationsreglerna SS

Elinstallationsreglerna SS Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 DEL 1 1. Vad är elinstallationsreglerna avsedda att uppfylla? 2. Ge tre exempel på utrymmen där elinstallationsreglerna gäller för. 3. Vilken är den högsta spänningen

Läs mer

Så mäter du Kontroll före idrifttagning

Så mäter du Kontroll före idrifttagning Så mäter du Kontroll före idrifttagning Christoffer Boqvist Megger Fördelar med provning Vinner Nöjda kunder Säker arbetsplats Ett väldokumenterat arbete Kunskap och erfarenhet Tid Slipper Oanade fel Förstörda

Läs mer

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar Kapitel: 25 Ström, motstånd och emf (Nu lämnar vi elektrostatiken) Visa under vilka villkor det kan finnas E-fält i ledare Införa begreppet emf (electromotoric force) Beskriva laddningars rörelse i ledare

Läs mer

3.4 RLC kretsen. 3.4.1 Impedans, Z

3.4 RLC kretsen. 3.4.1 Impedans, Z 3.4 RLC kretsen L 11 Växelströmskretsar kan ha olika utsende, men en av de mest använda är RLC kretsen. Den heter så eftersom den har ett motstånd, en spole och en kondensator i serie. De tre komponenterna

Läs mer

Trefassystemet. Industrial Electrical Engineering and Automation

Trefassystemet. Industrial Electrical Engineering and Automation Trefas DEL 2 Trefassystemet 2 L3 L2 Fasspänning / huvudspänning nollpunkt L1 Fasspänning: U f U h = 3 U Huvudspänning: f Elcentral 400/230 V Elcentral 400/230 V Märkning av fasledare: L1, L2, L3 = R, S,

Läs mer

INSTALLATIONSTESTARE

INSTALLATIONSTESTARE INSTALLATIONSTESTARE 1 SÄKER INSTALLATION MARELCO ÄR PROFFS på installationskontroll! De flesta yrkesverksamma installatörerna idag känner till att alla installationer skall kontrolleras innan de tas i

Läs mer

Lab nr Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 Likströmskretsar

Lab nr Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 Likströmskretsar Laborationsrapport Kurs Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 Lab nr 1 version 2.1 Laborationens namn Likströmskretsar Namn Kommentarer Utförd den Godkänd den Sign 1 Noggrannhet vid beräkningar Anvisningar

Läs mer

Elektriska Nämndens seminarium 2018 Checklista Skyddsapparater

Elektriska Nämndens seminarium 2018 Checklista Skyddsapparater Elektriska Nämndens seminarium 2018 Checklista Skyddsapparater 1. 2018-10-02 Nya checklistor Elektriska Nämndens nya checklistor är publicerade på EN2010 Checklistorna är tredje utgåvan. Utgåva 1 avsåg

Läs mer

Allmän behörighet Högspänning - Elkraftberäkningar

Allmän behörighet Högspänning - Elkraftberäkningar Frågor Elkraftberäkningar Elkraftsystem 2 Kapitel 6 6.1 Allmänt 6.2 Impedanser i ledningar 6.3 Kortslutningsberäkningar 6.4 Förluster och uppvärmning 6.5 Spänningsfallsberäkningar 6.6 Faskompensering 6.7

Läs mer

Extralab fo r basterminen: Elektriska kretsar

Extralab fo r basterminen: Elektriska kretsar Extralab fo r basterminen: Elektriska kretsar I denna laboration får du träna att koppla upp kretsar baserat på kretsscheman, göra mätningar med multimetern samt beräkna strömmar och spänningar i en krets.

Läs mer

EXAMENSARBETE INOM ELEKTROTEKNIK, GRUNDNIVÅ, 15 HP. Beräkningsmetodik och anvisning för dimensionering av dvärgbrytare IVAR MOSSBERG

EXAMENSARBETE INOM ELEKTROTEKNIK, GRUNDNIVÅ, 15 HP. Beräkningsmetodik och anvisning för dimensionering av dvärgbrytare IVAR MOSSBERG EXAMENSARBETE INOM ELEKTROTEKNIK, GRUNDNIVÅ, 15 HP STOCKHOLM, SVERIGE 2018 Dimensionering av dvärgbrytare för kraft- och spänningsmatningar på Forsmarks Kraftgrupp AB Dimensioning of miniature circuit

Läs mer

Mät resistans med en multimeter

Mät resistans med en multimeter elab003a Mät resistans med en multimeter Namn Datum Handledarens sign Laboration Resistans och hur man mäter resistans Olika ämnen har olika förmåga att leda den elektriska strömmen Om det finns gott om

Läs mer

=T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT. Bärbar utrustning för arbetsjordning

=T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT. Bärbar utrustning för arbetsjordning =T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT ENHET, VERKS AMHETSOMRÅDE AFS, Anläggningsförvaltning Stationer VAR BETE CKNING TR 12-22 : J DATUM 2015-05-26 SAMRÅD AS, DP, NB TEKNISK RIKTLINJE Bärbar utrustning för arbetsjordning

Läs mer

Sammanfattning av kursen ETIA01 Elektronik för D, Del 1 (föreläsning 1-6)

Sammanfattning av kursen ETIA01 Elektronik för D, Del 1 (föreläsning 1-6) Sammanfattning av kursen ETIA01 Elektronik för D, Del 1 (föreläsning 1-6) Kapitel 1: sid 1 37 Definitioner om vad laddning, spänning, ström, effekt och energi är och vad dess enheterna är: Laddningsmängd

Läs mer

Produktkatalog Mellan- och Högspänningskablar

Produktkatalog Mellan- och Högspänningskablar Produktkatalog Mellan- och Högspänningskablar Reka Mellan- och Högspänningskablar 2012 ANTECKNINGAR 2 Reka Mellan- och Högspänningskablar 2012 Innehåll AXLJ-F LT 12 kv 4-5 AXLJ-F LT 24 kv 6-7 AXLJ-F TT

Läs mer

TSKS06 Linjära system för kommunikation Kursdel Elektriska kretsar. Föreläsning 3

TSKS06 Linjära system för kommunikation Kursdel Elektriska kretsar. Föreläsning 3 TSKS06 Linjära system för kommunikation Kursdel Elektriska kretsar Föreläsning 3 Likströmsteori: Tvåpoler och problemlösning Mikael Olofsson Institutionen för Systemteknik (ISY) Ämnesområdet Elektroniksystem

Läs mer

Anslutning till kopplingsskåp

Anslutning till kopplingsskåp 1 (6) Produktspecifikation Anslutning till kopplingsskåp Gäller från och med 2010-08-24 INNEHÅLL SID 1 ANSLUTNING AV OPERATÖRSÄGD KOPPARKABEL TILL SKANOVAS KOPPLINGSSKÅP...2 1.1 Allmänt...2 1.2 Teknisk

Läs mer

IE1206 Inbyggd Elektronik

IE1206 Inbyggd Elektronik IE1206 Inbyggd Elektronik F1 F3 F4 F2 Ö1 Ö2 PIC-block Dokumentation, Seriecom Pulsgivare I, U, R, P, serie och parallell KK1 LAB1 Pulsgivare, Menyprogram Start för programmeringsgruppuppgift Kirchhoffs

Läs mer

SEK Handbok 435 Utgåva 1

SEK Handbok 435 Utgåva 1 Vägledning vid användning av lågspänningskablar SEK Handbok 435 Utgåva 1 SEK Handbok 435. Digital 2016. ISBN: 978-91-89667-69-3 : Innehåll Förord... 1 Inledning... 3 1 Omfattning... 3 2 Normativa hänvisningar...

Läs mer

Tentamen på elläradelen i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET

Tentamen på elläradelen i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET Lars-Erik Cederlöf Tentamen på elläradelen i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 2012-05-04 Del Tentamen omfattar 33 poäng. För godkänd tentamen krävs 16 poäng. Tillåtna hjälpmedel är räknedosa

Läs mer

Fördelningsteknik, LSP. Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Fördelningsteknik, LSP. Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Fördelningsteknik, LSP Kent Andersson Leif Lundberg Nya krav på elmotorer ställer till det Så får du motorer och skydd att fungera tillsammans! Nya energikrav på elmotorer i Europa och övriga världen Varför

Läs mer

Resistansen i en tråd

Resistansen i en tråd Resistansen i en tråd Inledning Varför finns det trådar av koppar inuti sladdar? Går det inte lika bra med någon annan tråd? Bakgrund Resistans är detsamma som motstånd och alla material har resistans,

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el Rubriken har denna lydelse genom

Läs mer

Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem

Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem SJÖFS 2008:82 Utkom från trycket den 22 december 2008 beslutade 4 december 2008. Sjöfartsverket föreskriver

Läs mer

Att utnyttja ledningar och kablar närmare sina gränser

Att utnyttja ledningar och kablar närmare sina gränser Att utnyttja ledningar och kablar närmare sina gränser Energiforskrapport 2017-427 - Dynamisk belastbarhet för jordkablar Oscar Lennerhag Specialist Independent Insulation Group Sweden AB Storgatan 5 /

Läs mer

LS-omriktare SVENSKA KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 4 1/7 VÅR BETECKNING TR.O2-O9-6-2

LS-omriktare SVENSKA KRAFTNÄT. TEKNISK RIKTLINJE TR utg 4 1/7 VÅR BETECKNING TR.O2-O9-6-2 SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontcollänläggning VÅR BETECKNING TR.O2-O9-6-2 DATUM 2014-08-14 SAMRAD AFS. NS, DP /WA' tfsrf TEKNISK RIKTLINJE UTGAVA 4 FASTSTÄLLD TD? LS-omriktare 1/7 Uppdateringar

Läs mer

Förberedelseuppgifter... 2

Förberedelseuppgifter... 2 Syftet med denna laboration är att låta studenten bekanta sig med systemet Elvis II+ samt ge känsla för de komponenter och fenomen som förekommer i likströmskretsar. I laborationen ingår övningar på att

Läs mer

Anslutning av operatörsägd kopparkabel i Skanova Access Kopplingsskåp

Anslutning av operatörsägd kopparkabel i Skanova Access Kopplingsskåp Produktspecifikation Anslutning av operatörsägd kopparkabel i Skanova Access Kopplingsskåp Gäller från och med 2010-05-21 INNEHÅLL SID 1 ANSLUTNING AV OPERATÖRSÄGD KOPPARKABEL I SKANOVA ACCESS KOPPLINGSSKÅP...2

Läs mer

VÄLKOMNA! Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

VÄLKOMNA! Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs VÄLKOMNA! Experternas råd för Kraft- och installationskabel Mattias Hellqvist Jenny Claesson Nils-Erik Ottosson Mats Klarén Vet du allt om kablar? Material och uppbyggnad av Kraft- och installationskabel

Läs mer

Utelämnande av överlastskydd Postad av Oskar Ståhl - 19 aug :43

Utelämnande av överlastskydd Postad av Oskar Ståhl - 19 aug :43 Utelämnande av överlastskydd Postad av Oskar Ståhl - 19 aug 2014 15:43 Hej Jag har lite frågor gällande kabeldimensionering. I SS4364000 står det under 433.3.1 (s125) Överlastskydd fodras inte för: b)

Läs mer

IE1206 Inbyggd Elektronik

IE1206 Inbyggd Elektronik E206 nbyggd Elektronik F F3 F4 F2 Ö Ö2 PC-block Dokumentation, Seriecom Pulsgivare, U, R, P, serie och parallell KK LAB Pulsgivare, Menyprogram Start för programmeringsgruppuppgift Kirchoffs lagar Nodanalys

Läs mer

Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler.

Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler. Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler. 2008:1 1. Vad menas med friledning? 2. Räknas ett utomhusställverk som ett driftrum? 3. Hur uppfyller vi kraven i kap. 2 om god elsäkerhetsteknisk

Läs mer

Ställdon ABNM A5 LOG/LIN för AB-QM, 0 10 V proportionell

Ställdon ABNM A5 LOG/LIN för AB-QM, 0 10 V proportionell Ställdon ABNM A5 LOG/LIN för AB-QM, 0 10 V proportionell Användning Effektförbrukning 1/1,2 W Halogenfri instickskabel Enkel snap-on-installation IP54 för alla installationspositioner Först-öppen-funktion

Läs mer

Konduktivitetsmätning

Konduktivitetsmätning UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Johan Pålsson 2002-09-04 Rev 0.7 Konduktivitetsmätning Laboration xx ELEKTRO Personalia: Namn: Kurs: Datum: Återlämnad (ej godkänd): Rättningsdatum Kommentarer

Läs mer

RAPPORT. El i sjöbod och pumphus. Rumme tomtägarförening. Handläggare Staffan Lodén. Datum Projekt-ID Rumme. E-post

RAPPORT. El i sjöbod och pumphus. Rumme tomtägarförening. Handläggare Staffan Lodén. Datum Projekt-ID Rumme. E-post Handläggare Staffan Lodén E-post staffan@loden.se Datum 2018-05-07 Projekt-ID Rumme Rapport-ID 2018-01 Kund Rumme tomtägarförening El i sjöbod och pumphus Rumme tomtägarförening El_Båthus-Pumphus_2018-05-07.docx

Läs mer

Spårväxelvärme Tekniska data/formler

Spårväxelvärme Tekniska data/formler VärmeKabelTeknik Spårväxelvärme Tekniska data/formler Från Spårväxelvärme Tekniska data/formler 2 VärmeKabelTeknik Formler Krävda ledare för planritning av kablar. Given Direkt ström Singelfas-alternerande

Läs mer

Lab 2. Några slides att repetera inför Lab 2. William Sandqvist

Lab 2. Några slides att repetera inför Lab 2. William Sandqvist ab Några slides att repetera inför ab Tvåpolssatsen Spänningskällor och strömkällor, kan beskrivas antingen med emk-modeller eller med strömgenerator-modeller. Detta gäller varje tvåpol, dvs. två ledningar

Läs mer

Laborationsrapport. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet ET1013. Lab nr 4 ver 1.5. Laborationens namn Trefas växelström. Kommentarer.

Laborationsrapport. Kurs Elinstallation, begränsad behörighet ET1013. Lab nr 4 ver 1.5. Laborationens namn Trefas växelström. Kommentarer. Laborationsrapport Kurs Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 Lab nr 4 ver 1.5 Laborationens namn Trefas växelström Namn Kommentarer Utförd den Godkänd den Sign 1 Uppgift 1: Mätning av trefasspänningen

Läs mer

Fördelningsteknik, Lsp

Fördelningsteknik, Lsp Fördelningsteknik, Lsp Elinstallationsreglernas krav på jordfelsbrytare välj rätt skydd Fördelningsteknik, LSP Ulf Encke Leif Lundberg Elinstallationsreglernas nya krav Nya termer och definitioner i utgåva

Läs mer

Ö 1:1 U B U L. Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar.

Ö 1:1 U B U L. Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar. Ö : Ett motstånd med resistansen 6 kopplas via en strömbrytare till ett batteri som spänningskälla som figuren visar B L Spänningskällan ger spänningen V Brytaren är öppen som i figuren a) Beräkna strömmen

Läs mer

210 manual.pdf Tables 4

210 manual.pdf Tables 4 1 Illustrations 2 Tables 3 Tables 4 Tables 5 Tables 6 Tables English... 8 Svenska... 19 Norsk... 25 Dansk... 29 Suomi... 37 Deutsch... 44 Netherlands... 52 Français... 60 Italiano... 68 Español... 76 Português...

Läs mer

BERÖRINGSSÄKRA ANSLUTNINGSDON. Ensto Underground

BERÖRINGSSÄKRA ANSLUTNINGSDON. Ensto Underground BERÖRINGSSÄKRA ANSLUTNINGSDON Ensto Underground Beröringssäkra anslutningsdon för DIN-standard Ensto kompletterar sitt kabeltillbehörssortiment med beröringssäkra anslutningsdon, som är både personsäkra

Läs mer

Tentamen i Elektronik för E, 8 januari 2010

Tentamen i Elektronik för E, 8 januari 2010 Tentamen i Elektronik för E, 8 januari 200 Tillåtna hjälpmedel: Formelsamling i kretsteori Tvåpol C A I V Du har tillgång till en multimeter som kan ställas in som voltmeter eller amperemeter. Voltmeter

Läs mer

Tabellsamling säkringsfri teknik 2010

Tabellsamling säkringsfri teknik 2010 abellsamling säkringsfri teknik 2010 abellsamling säkringsfri teknik 2010 Förord till abellsamling säkringsfri teknik 2010 Alla de olika tryckta katalogerna från Schneider Electric fyller olika syften.

Läs mer

Isolationsprovning (så kallad megger)

Isolationsprovning (så kallad megger) Isolationsprovning (så kallad megger) Varför bör man testa isolationen? Att testa isolationsresistansen rekommenderas starkt för att förebygga och förhindra elektriska stötar. Det ger ökad säkerhet för

Läs mer

Att mäta vid Kontroll före idrifttagning

Att mäta vid Kontroll före idrifttagning Att mäta vid Kontroll före idrifttagning Christoffer Boqvist Megger Fördelar med provning Vinner Nöjda kunder Säker arbetsplats Ett väldokumenterat arbete Kunskap och erfarenhet Tid Slipper Oanade fel

Läs mer

Isolationsprovning (så kallad meggning)

Isolationsprovning (så kallad meggning) Isolationsprovning (så kallad meggning) Varför bör man testa isolationen? Att testa isolationsresistansen rekommenderas starkt för att förebygga och förhindra elektriska stötar. Det ger ökad säkerhet för

Läs mer

Analys av ett distributionsnät i en bangård

Analys av ett distributionsnät i en bangård 2017-06-12 Analys av ett distributionsnät i en bangård Helen Andersson EXAMENSARBETE Elektroingenjör med inriktning mot elkraft Institutionen för ingenjörsvetenskap Förord Arbetet som beskrivs i rapporten

Läs mer

Mätningar på solcellspanel

Mätningar på solcellspanel Projektlaboration Mätningar på solcellspanel Mätteknik Av Henrik Bergman Laboranter: Henrik Bergman Mauritz Edlund Uppsala 2015 03 22 Inledning Solceller omvandlar energi i form av ljus till en elektrisk

Läs mer