Vårdreformen ur ett demokratiskt perspektiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårdreformen ur ett demokratiskt perspektiv"

Transkript

1 Vasa sjukvårdsdistrikts kommuner Slutrapport, hösten 2014 Mikko Ollikainen Vårdreformen ur ett demokratiskt perspektiv SOTE-arbetsgruppen, som består av ledande tjänstemän från Vasa sjukvårdsdistrikts kommuner och leds av Jukka Kentala, anställde via Vasa sjukvårdsdistrikt Mikko Ollikainen för att under tiden göra en kartläggning av kommunernas, befolkningens och organisationernas åsikter om vårdreformen och hur social- och hälsovården kunde se ut i Österbotten i framtiden. Syftet med kartläggningen har inte varit att ta ställning till innehållet i lagen utan att snarare blicka framåt hur vården kunde se ut i framtiden. Arbetet delades in i två faser. Den första fasen, som pågick mellan den 1 augusti och 30 september, bestod av insamling av bakgrundsmaterial och besök till de 13 kommuner och städer som hör till Vasa sjukvårdsdistrikt. Syftet med besöken var att informera förtroendevalda om reformen och höra deras tankar kring hur social- och hälsovårdens struktur kunde se ut i framtiden i Österbotten. En mellanrapport av detta sändes till kommunerna den 3 oktober. I den andra fasen, som pågick den , informerades kommuninvånarna, personal och organisationer om vårdreformen samt förverkligades en frågeenkät på internet, genom vilken medborgarna kunde föra fram sina åsikter om reformen. Sammanlagt arrangerades 7 offentliga tillställningar. Fas 2 avslutas i samband med denna slutrapport. Totalt har kring 1000 personer tagit del av presentationerna. Ollikainen har under anställningsperioden även utfört övriga av Jukka Kentalas arbetsgrupp givna arbetsuppgifter. *** Fas 1 ( ) Besök i kommunerna En central del av besöken till kommunerna gick ut på att jämlikt informera förtroendevalda i Vasa sjukvårdsdistrikts område om vad vårdreformen går ut på. Besöken gjordes under tiden Kartläggningen skedde således parallellt med att kommunerna gav sina utlåtanden om förslaget till ordnande av lag om social- och hälsovård till social- och hälsovårdsministeriet (deadline 14.10). Responsen nedan baserar sig på hur situationen såg ut i september och oktober Förtroendevalda inom Vasa sjukvårdsdistrikts kommuner är ytterst kritiska till förslaget till vårdreform. Kritiken har varit konstant och gäller såväl stora som små kommuner och städer. Endast ett fåtal beslutsfattare har sett fördelar med reformen och dessa har främst sett ekonomiska fördelar (inbesparingar/stävjande av kostnadsutvecklingen).

2 Deltagarprocenten under besöken (aftonskolor/inför fullmäktigemöten) har varit hög vilket bevisar att frågan intresserar och berör. Samma presentationer (bilaga 1 och bilaga 2) hölls i alla kommuner, vilket gör att förtroendevalda har fått en jämlik och grundläggande informationsdos av reformen. Detaljerna har tangerats i frågeställningarna. Den breda presentationen har speciellt gynnat den stora merparten förtroendevalda som inte har en naturlig koppling till vårdfrågor. Vidden av det vad vårdreformen innebär har väckt starka reaktioner efter presentationerna. Fokusen i diskussionerna har varierat beroende på tidpunkten och vilken kommun som besökts (bilaga 3). Den mest centrala frågan bland beslutsfattare i Vasa sjukvårdsdistrikts område är hur närservicen skall fungera i framtiden, dvs. var enheterna finns och hur det skall ske i praktiken. Det finns en stor och genuin oro för en ytterst centraliserad verksamhet i framtiden. Det har bland annat talats om en dränering av landsbygden och en tillbakagång till 1800-talet. I gränsområden, speciellt i den norra delen, har valfriheten att välja vård i ett annat vårdområde varit en het fråga. Övriga frågeställningar som tangerats i de flesta kommuner är den kommunala demokratin och beslutanderätten i framtiden, rättvisan kring finansieringen, den språkliga servicen, centralsjukhusets status, den förebyggande vårdens status, hur upphandlingarna kommer att ske, vilken är personalens ställning och hur blir det med rekryteringen. Det finns på sina håll en uppfattning om att reformen inte blir av eftersom ett riksdagsval är på antågande. Frågor till kommunerna I samband med kommunbesöken ställdes följande frågor: Till vilket vårdområde vill er kommun tillhöra? Vem eller vilka anser er kommun kunde handha ansvar för ordnande av produktionen i Österbotten? Vilka är de tre viktigaste sakerna för Er kommun vid en omorganisering av social- och hälsovården i Österbotten? En utförligare beskrivning av svar och övriga kommentarer under kommunbesöken finns i (bilaga 3 och bilaga 5). Kommunernas ståndpunkter baserar sig på svar som givits under diskussioner i samband med aftonskolor med undantag av Malax kommun som fattat ett officiellt beslut på kommunfullmäktigenivå. En del kommuner svarade omsorgsfullt på de frågor som ställdes, andra mera diffust. Vasa valde efter kommunrundan, i samband med behandlingen utlåtandet av lagen, att inte ta ställning till vårdområdestillhörigheten (i bilaga3 framgår Jukka Kentalas bedömningar i slutet av fas 1).

3 Vårdområdet: De flesta kommuner 11/13 har under besöket eller senare via utlåtandeutkast meddelat att de förespråkar Åbo vårdområde. Det finns spridda kommentarer i dessa kommuner om annan orientering. I flera kommuner har man ställt frågan varför det inte finns bara ett statligt vårdområde i stället för fem. Laihela följde Vasa stads linje i frågan, det vill säga att inte ta ställning till vårdområdestillhörigheten. I Vasa fördes en politisk diskussion om områdestillhörigheten. Produktionsområdet: Alla kommuner har inte kunnat avge tydliga svar kring produktionsområdestillhörigheten. Flera kommuner vill att vården skall fortsätta enligt nuvarande praxis. Enligt min tolkning hör bland annat Korsnäs, Kaskö och Larsmo till dessa kommuner. Närpes är inne på samma linje men kan tänka sig att K5 skulle kunna svara för produktionen av tjänsterna inom primär- och socialvården. Nykarleby och Kristinestad stöder ett österbottniskt produktionsområde som skulle vara en samkommun. Korsholm och Vörå stöder enligt min tolkning också ett österbottniskt produktionsområde, dock så att Korsholm och Vörå själva skulle få producera primär- och socialvård inom sitt eget område. Malax kommun har via ett fullmäktigebeslut den 9 oktober (bilaga 5) meddelat att de förespråkar ett produktionsområde med kommunerna som producenter för primär- och socialvård. Vasa stad har aviserat att de vill bilda ett produktionsområde som ansvarskommun. Jakobstad har även meddelat att de vill vara ett eget produktionsområde. Pedersöre vill höra grannarnas tankegångar kring frågan och vill inte utesluta olika alternativ. I Laihela finns olika synpunkter kring produktionsområdestillhörigheten. Ett alternativ som lyftes fram där, men även på andra ställen, är landstingsmodellen, dvs. att hälsovården skulle produceras regionalt och sociala sidan kommunalt. Vad prioriteras Vårdreformen är en stor helhet och det tar sin tid att smälta dess innebörd. De flesta kommuner har prioriterat närservice högst, speciellt då det gäller åldringsvården. Precis som det framgår av bilaga 3 har man ofta prioriterat sina egna vårdenheter i kommunen, t.ex. HVC och boenden. Centralsjukhusets status är viktigt för kommunerna i sjukvårdsdistriktets område. I många avseenden tas det som en självklarhet att centralsjukhuset skall finnas kvar på nuvarande nivå. I Jakobstadsområdet är samjouren högst på listan. I Syd-Österbotten finns en stor oro för att det inte kommer att finnas en enhet på hälsostationsnivå i framtiden.

4 Under kommunrundan har det kommit en del förslag på hur produktionen kunde ordnas i hela området och inte enbart lokalt. Exempel på det är Korsholms tankar om att omforma hybridmodellen att fungera även för landsbygden. Inom Jakobstads vårdområde har det redan gjorts en omfattande integrering av verksamheten och de ser möjligheter för att plocka ut de bästa delarna av den som sedan kunde tillämpas i andra delar av landskapet. Det finns även andra fungerande exempel i de nuvarande samarbetsområdena som väl kunde tillämpas på hela Vasa sjukvårdsdistrikts område. *** Fas 2 ( ) Träffar med personal, organisationer och öppna tillfällen Under tiden har allmänna presentationer om social- och hälsovårdsreformen hållits för personal inom social- och hälsovårdssektorn, organisationer, sammanslutningar samt på utannonserade allmänna tillfällen. De svenskspråkiga öppna tillfällena har hållits i Kristinestad, Närpes, Korsholm och Pedersöre samt finskspråkiga i Kristinestad, Vasa och Jakobstad. Presentationerna har varit de samma som för kommunernas förtroendevalda (bilaga 1 och bilaga 2), förutom en kort sammanfattning av mellanrapporten som presenterades under fas 2. Efter att kommunerna gav sina utlåtanden om vårdreformen den 14 oktober kunde en viss trötthet skönjas bland befolkningen vilket återspeglade sig ställvis som ett magert intresse för de publika tillfällena. Tillfällena som drog mellan 3 och 250 personer. Samtliga presentationer hölls, med undantag av en träff med pensionärer i Malax den 8 december, innan regeringen hade avgett sitt förslag om ordnande av social- och hälsovård till riksdagen. Således kan responsen på de öppna tillfällena jämbördigt jämföras med de förtroendevaldas synpunkter i fas 1. Kritiken har varit lika massiv över hela linjen. Det har talats om en tillbakagång till fattiggårdstiden och att det slår extra hårt ut på landsbygden och kvinnorna där. Om strukturen genomförs i så snabb takt som det är tänkt förväntas ett otroligt virrvarr, något som väntas leda till stor osäkerhet för alla parter (klienter, personal, förtroendevalda). Många saknar konkreta förslag om patientens/klientens roll i helheten och det har vid ett flertal tillfällen påpekats att det viktigaste är att strukturförändringen inte sker på klienternas bekostnad. I likhet med de förtroendevaldas åsikter har kommentarerna kretsat kring: oron för bevarandet av närservicen och den språkiga servicen på nuvarande nivå (läkare och tandläkare) är stor, bristen på sporrande och förebyggande element, finansieringens ojämlikhet (bättre att pengarna följer patienten),

5 osäkerheten kring fastighetsmassan (kommunerna och pensionärshemsföreningarna), betoningen av primär- och specialsjukvården = socialvården lämnats på sidan, privata sektorns roll (risk för att den förändrar prisbilden på större orter), risken för personalminskningar patientens valfrihet (önskvärt men stor skepticism om den förverkligas), möjligheterna för kommuner att betala extra för att bibehålla serviceform som är nedläggningshotat i kommunen kritiken mot samkommuner och röstspärren, samt bibehållandet av skolhälsovården i kommunens regi. Det finns även här förhoppningar om att riksdagens grundlagsutskott ska skrota hela förslaget, bland annat för att många tror att reformen leder till en försämring. Svenska landstingsmodellen har även fått understöd på de allmänna tillfällena. Således finns en större förståelse för att sammanbinda primär- och specialsjukvården medan sociala sidan och framförallt åldringsvården vill många, speciellt på landsbygden, att ska skötas nära invånarna i kommunernas regi. Den äldre befolkningens otrygghetskänsla har tangerats vid ett flertal tillfällen. De närstående och deras ställning har poängterats i betydligt större omfattning under de allmänna tillfällena. Det gäller bland annat respekten för och värdesättandet av närståendevårdare och problemen som närstående till missbrukare och klienter med mentala sjukdomar har. Också anhörigas resor till och från vårdplatserna, till vilka avstånden ökar och skapar större resekostnader och förlorad arbetstid, har oroat mycket. Det finns även önskemål om att besvären på det av socialmyndigheterna givna myndighetsbesluten skall riktas till Vasa förvaltningsdomstol framom Åbo förvaltningsdomstol. De mest positiva uttalandena har getts av en del läkare som ser stora fördelar med integrationen och således bättre fungerade vårdkedjor. Ingen har motsatt sig tanken om att ha samma datasystem inom hela området. En del förbättringsförslag och ändringsförslag presenteras nedan: - Lågtröskelsrehabilitering (även intervall) på vårdenheter nära hemmet (hemförlovning därifrån) - Skräddarsydd TV-kanal för åldringar med rehabiliteringsprogram osv. (öka tryggheten) - Möjlighet att ta högre avgifter av klienterna - Möjlighet att fortsätta ha stödfunktioner kommunalt besvärligt om de förflyttas till vårdområdet eftersom det idag finns kök som producerar mat för t.ex. åldringsvård och skola, fastighetsskötare osv. - Läkarna bör ha mera resultatansvar inom mentalvården - Kommunikationen mellan centralsjukhusets avdelningar borde fungera bättre. - Behandla klienten multifunktionellt, se individen som en helhet. Sköt alla åkommor på en gång, inte en åt gången. Det här förkortar vårdköerna och spara pengar.

6 Frågeenkät Under tiden hade invånarna inom Vasa sjukvårdsdistrikts område möjlighet att säga sin åsikt om social- och hälsovårdens framtid genom att svara på en frågeenkät som publicerades på Vasa centralsjukhus hemsida. Enkäten bestod av flervalsfrågor men respondenterna hade även möjlighet att fritt skriva sina åsikter i textform, vilket ungefär 40 procent av respondenterna också gjorde. Frågorna var allmänt ställda för att även sådana personer som inte har så bred erfarenhet av social- och hälsovården hade möjlighet att besvara frågorna. I och med ovissheten om vad som ingår i lagen och framförallt hur finansieringen ska ordnas bidrog till man inte kunde ställa några mera detaljerade frågor. Frågeenkäten hade delvis ett informativt syfte för att ge alternativ hur man bättre kunde värna om sin egen hälsa. En sammanställning av svaren finns i bilaga 4. Sammanlagt gavs 693 svar av vilka 389 var på svenska och 304 på finska. Den stora merparten, kring 70 procent, var kvinnor. De flesta respondenterna var i åldern år, dock så att och åringarna svarade aktivast. De österbottniska medierna förmedlade länken till frågeenkäten via sina nyhetsplatser och det märktes tydligt i svarsaktiviteten då länkarna hade publicerats på mediernas sidor. Proportionellt till invånarantalet svarade Korsnäs-, Malax-, Korsholm-, Vörå- och Vasaborna aktivast på enkäten. En bidragande orsak till detta kan vara att enkäten publicerades på Vasa sjukvårdsdistrikts hemsida och invånarna i de kommunerna använder centralsjukhusets tjänster mest. Proportionellt var Larsmo-, Jakobstads-, Kristinestads- och Pedersöreborna minst aktiva. Speciellt finskspråkiga i Jakobstad och Kristinestad har procentuellt sätt svarat mera sällan på enkäten än de svenskspråkiga. Svaren (bilaga 4) tangerar långt det som förts fram av förtroendevalda och invånare i kommunerna samt tidigare förfrågningar inom området, vilket speciellt bekräftas i fråga 16 där man frågar vad vårdreformen leder till. En utförligare analys av svaren i frågeenkäten kommer att göras i en prograduavhandling. Allmänt kan det konstateras att hälsovårdscentraler, företagshälsovården, båda sjukhusen (Vasa centralsjukhus och Jakobstads sjukhus) och privatmottagningar är de platser där klienterna mest använder sig av de tjänster som tillhandahålls inom social- och hälsovården. Majoriteten av respondenterna ser närservice som högst 20 km hemifrån. Svararna har prioriterat en bred närservice högt. Endast krävande specialsjukvård, missbrukarvård och rehabilitering ser man som minst viktigt med tanke på närservicen. Hälften av respondenterna kan tänka sig att röntgen inte behövs som närservice. I fråga om vård för äldre prioriteras vårdkvalitet, personalens kunskap och kompetens, patientsäkerhet och service på eget modersmål högst medan placeringen inte är lika viktig om än det prioriteras högt.

7 Sammanlagt 271 respondenter har skrivit kommentarer, 18 sidor text i bilaga 4. En del bättringsförslag finns med även om de flesta framför sin oro om servicen i framtiden. Det här gäller till exempel all typ av service såsom närservice (vårdenheter i egen kommun), språklig service, centralsjukhuset ställning inklusive specialiteter (hjärtkirurgi och mentalvården), läkarnas arbetsförhållanden, alltför stor tyngdpunkt på hälsovården i lagen, fokuseringen i lagen på struktur och ekonomi framom patienten och hens behov (varmt välkomnade till den offentliga sektorn), rättvisare finansieringssystem (pengarna följer patienten), effektiv användning av befintliga utrymmen och kostnaderna för anhöriga då de ska ta sig längre bort för vård för att nämna några. Nedan plock av kommentarer. Dessa är direkt lånade på det språk som de skrivits på enkäten; Ei säästetä itseämme hengiltä. Terveyspalvelut pitäisi olla viimeinen linnake, jossa ei säästetä hätiköidysti. Muutamat ja samat asiakkaat ruuhkauttavat puhelimet ja vastaanotot. Joku voisi yhteensovittaa eri toimintoja, jotta ihmiset saisivat nopeasti oikean avun. Språken är mycket viktiga, det måste finnas läkare som pratar båda inhemska språken! Det viktigaste är att uppehålla en god närservice med hälsocentraler som kan ge service med lab. och röntgen, där man kan sköta olycksfall, infektionssjukdomar, hälsokontroller och våra vanliga folkhälsosjukdomar. Det är väl nog dags att inse att stora enheter inte klarar av att ta mot patientmängden vid en centralisering, de har ju redan nu stora problem att klara vårdgarantin. Förbättra mentalvården Privatisera hälsovården så att vi fritt kan välja kompetenta läkare. Inför ett försäkringssystem som betalar läkaren. Ta exempel av British Columbia i Canada. Där fungerar vården utmärkt och alla är nöjda! Vill lyfta fram åldrings- och handikappvården som i nuläget är en katastrof. Hemvården/hemservice som syftar till att vårda åldringar och andra i det egna hemmet har visat sig vara ett helt ohållbart koncept. Det är inget annat än organiserad vanvård. Jobbade tidigare i hemservicen men valde att sluta eftersom jag inte stod ut med det oetiska arbetssättet och eftersom jag upplevde att jag varje dag var tvungen att gå emot mina egna moraliska principer om respekten för människovärdet. Jag är rädd att det försvinner vårdenheter på landsbygden. Varför kan man inte tänka att forskning i medicin kunde handla om just den situation som finns på en mindre enhet. Utlokalisera forskning så att VCS kan bli kvar som enhet för t.ex. rutinmässiga kirurgiska åtgärder i hjärtat. Tycker det är fel att läkare kan jobba både inom privata och offentliga vården samtidigt!! Blir definitivt intressekonflikt! Det är kostnadseffektivare att satsa på hälsofostran än på dyr specialsjukvård Mera familjevård både inom barnskyddet och äldreomsorgen Specialister kunde ambulera och vara 1-4 dagar i andra kommuner och på så vis korta köerna på sjukhuset. Onödiga remisser till specialist kunde undvikas och patienterna slussas till rätt vård i ett tidigt skede. Jag tycker att man nu tänker alldeles för mycket på pengar, och glömmer dem det verkligen gäller. Patienterna/klienterna! Med denna reform ökar

8 riskerna för att den som inte kan eller orkar stå på sej inte får den vård hen behöver. Kehittäisin hoitokulttuuria. Lähtökohta pitäisi olla se että potilas on tervetullut hoitoon. Tällä hetkellä tuntuu että potilas on välttämätön paha joka mahdollistaa hoito-organisaation, mutta vastaanotoilta hänen pitäisi pysyä poissa. Yksityisen ja julkisen sektorin palvelut voidaan saada potilaan kannalta tasavertaiseen asemaan joko ruotsalaisen ja yleiseurooppalaisen. Raha seuraa potilasta -mallin tai palvelusetelin avulla. Alla diskuterar sjukvården (primär och special) men ingen pratar om vår socialvård. Jag är mycket oroad över hur det ska gå med vår socialvård i form av socialcentraler som tar hand om de allra svagaste i samhället och möter människor med många och komplicerade problem. Vad händer med vårt barnskydd, familjearbete, handikappservice och vuxet socialarbete??? Man kan inte centrera socialvården den ska finnas nära människor som behöver den, annars blir tröskeln hög att ta kontakt. Läkarna borde se människan mera som en helhet, inte truga på mediciner i första hand. Borde finnas mera tid att lyssna på patienten. Nu har jag den känslan av att snabbt in snabbt ut och nästa patient. Satsa på utveckling, inte avveckling! Gäller speciellt att bevara hjärtkirurgin i Vasa! Ser absolut ingen nytta av denna centraliseringsiver av all vård till storenheter. Utnyttja i stället redan befintliga lokala vårdenheter, fastigheter, lokalkännedom och vårdkunskap. Offentliga sektorn måste få samarbeta med den privata sektorn för att trygga vårdtillgången - speciellt på orter med en hel f.d. kretssjukhusfastighet att tillgå! Det tilltänkta centralsjukhusmonopolsystemet fråntar kommunernas bestämmanderätt och kostnadskontroll. BEHÅLL KVÄLLS- & VECKOSLUTSJOUREN I KSTAD. Lähipalvelujen turvaaminen on äärettömän tärkeätä. Ei yksinelävä autoton tai vanhus voi lähteä johonkin kauas jonottamaan tuntikausiksi, varsinkaan sairaana. Ja usein ei matkoihin ole edes varaa, jo paikallisbussin maksut tekevät vähävaraiselle tiukkaa. Jag har bott utomlands i Norge och då fått uppleva hur det är att tvingas resa 500km enkel väg för att få specialsjukvård. De samhälleliga kostnaderna blir skyhöga när man som patient är i behov av att använda helikopter/flyg för att snabbt få livsviktig vård Reseptien uusimiset ym. rutiinitoiminnot hoitajille. Terveyskeskusmaksuja olisi syytä nostaa noin 2 -kertaisiksi, jotta se karsisi hiukan turhia käyntejä. Lääkärit tekemään lääkärin työtä. Toimisto työ ja muut työt muille ihmisille. Ja tietotekniikkaa enempi käyttöön. Mera resurser till skolhälsovården (skolhälsovårdare, psykologer, kuratorer). Barnskyddet borde få kompetent och tillräcklig personal. Läkaren borde behärska finska och svenska - idag är situationen annan. Palveluja kansalaisten ehdoilla. Riittävän lähellä olevat palvelut. Hoidon laatu ja osaaminen ovat avainasemassa. Sydänkirurgia voidaan lakkauttaa ja satsata VKS muihin aloihin, joissa kärsitään sydänkirurgian vetkutuksen takia. Kotisairaalapalveluja tulisi lisätä kattamaan suurempia alueita.laadukkaan saattohoidon järjestäminen. Lämna socialvården utanför integreringen i nuläget. Bygg upp ett sote distrikt med grund enligt VVS område innehållande primär- och specialsjukvård.

9 Slutsatser Det finns ett genuint och konsekvent motstånd i kommunerna till att vårdreformen genomförs. Det här gäller såväl invånarna som förtroendevalda som tagit del av presentationen och delgett sina åsikter. Väldigt få ser att reformen medför någon förbättring av social- och hälsovården i de österbottniska kommunerna. Frågan har enat stad och landsbygd, dock till stora delar av olika orsaker. Oviljan till reformen har påverkat förmågan att tänka vidare på nästa steg hur vi skall gå vidare med social- och hälsovården i Österbotten i framtiden. Förutom stor kritik mot finansieringssystemet har behovet av att trygga närservicen lyfts upp. I klartext handlar det om att det i varje kommun skall finnas hälsovårdscentraler och vårdenheter för äldre även i fortsättningen. Det finns en stor rädsla för att servicen försämras då makten förflyttas från kommunerna till vårdområdets samkommun, vilket i sin tur medför att man inte någonsin får tillbaka servicen även om behov skulle finnas. Under turnén framgick det en stor vilja för att kommunerna skall kunna sköta primär- och socialvården också i framtiden. Det här gäller i allra högsta grad åldringsvården. Svenska landstingsmodellen har vunnit understöd, speciellt på landsbygden. De få positiva kommentarerna om reformen har tagit fasta på bättre fungerande vårdkedjor, speciellt mellan primär- och specialsjukvården, och delvis tydligare finansiering i budgeteringsfasen. Alla är eniga om att datasystemen skall vara samma i hela området, helst i hela Finland. Det här gör alla steg smidigare för klienten, personalen och dessutom mera kostnadseffektivt. Följande saker bör på basen av det som sagts under hösten få stor uppmärksamhet i det fortsatta beredningsarbetet av organiseringen utav social- och hälsovården i Vasa sjukvårdsdistrikts område: - Tydligt och klart budskap över hur och på vilken nivå närservicen kommer att fungera i framtiden i varje kommun, speciellt på landsbygden. Här ingår även den språkliga servicen. - Fundera genom den demokratiska aspekten i de nya samkommunerna (vård- och produktionsområdesnivå) - Tydliga spelregler för valfriheten att välja vårdplats även utanför gränserna - Säkerställande av Vasa centralsjukhus ställning - Effektivt utnyttjande av befintliga utrymmen/fastigheter på Vasa sjukvårdsdistrikts område - Möjligheten att köpa tjänster av företag och organisationer/föreningar - Tydligare budskap om hur sociala sektorn berörs (äldrevården, barnskyddet, handikappvården, missbrukarvården, mentalvården, vuxnas socialarbete osv.) - Gemensamma förebyggande åtgärder över hela området som effektiverar vården, finns goda exempel inom området.

10 - Skapa ett datasystem för hela området oberoende om vårdreformen genomförs eller inte. Effektivare kommunikation mellan vårdinrättningar, också mellan avdelningar på enheterna, t.ex. centralsjukhuset. - De närståendes ställning (närståendevårdare, närstående till missbrukare och mentalvårdpatienter, kostnader/logistik). - Inverkan på övriga sektorer inom kommunala verksamheten (elevhälsovård, fastighetsskötsel, kost) Förmågan att gå vidare och tala ihop sig kring social- och hälsovården är fortsättningsvis bättre nu än i början av året. Regeringens inkonsekvens och oförmåga att komma till skott kring vårdreformen under den här regeringsperioden (sedan 2011) har dock medfört att de förtroendevalda i kommunerna men även invånare inte till alla delar tror att vårdreformen kommer att ros i hamn. I viss mån funderar man över vad som blir nästa steg kring reformen. Förutom detta har osäkerheten kring propositionens grundlagsenlighet och finansieringsstruktur gjort att arbetet med att fundera ut nästa steg inte fortskridit under hösten efter att kommunerna gav sina utlåtanden. Andra orsaker är att de större städerna i regionen har haft en stark vilja att fungera som värdkommuner, vilket slutgiltigt gick i stöpet i och med regeringens och den parlamentariska arbetsgruppens förslag gavs till riksdagen den 4 december. Att smälta förslaget och finansieringsmodellen inklusive kommunvisa siffror kräver tid. Den absolut största nyttan med projektet har varit att ge samtliga förtroendevalda på fullmäktigenivå, invånarna, personalen och organisationerna jämbördig information om vårdreformen och att de givits en möjlighet att säga sin åsikt på tillställningarna och via enkäten. Att de österbottniska medierna aktivt följt med processen har gett ett tilläggsvärde för människors medvetenhet om vad reformen innebär. Motsvarande turnéer har inte gjorts i övriga delar av landet. En kortare informationsrunda kan rekommenderas då de första skisserna av produktionsområdets struktur börjar ta form. Tack vare turnén och mediebevakningen borde österbottningarna i gemene, genom god kunskap vad reformen går ut på, vara bättre förberedda att gå in i det fortsatta beredningsarbetet. Bilagor: Bilaga 1: Grundpresentation av vårdreformen i Österbotten Bilaga 2: Sammanfattningspresentation av NHG:s scenariomodeller Bilaga 3: Diskussionsprotokoll från träffar med förtroendevalda, personal, organisationer, sammanslutningar och på offentliga tillställningar Bilaga 4: Sammanställning av svar från frågeenkät Bilaga 5: Malax kommuns svar kring kommunfrågorna Bilaga 6: Övriga dokument som tillsänts under projekttiden.

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer

Språket inom social- och hälsovård

Språket inom social- och hälsovård Språket inom social- och hälsovård De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social- och hälsovård på eget språk viktig i livets

Läs mer

Hans Frantz Styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt

Hans Frantz Styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt Hans Frantz Styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt Utmaningarna är många inför genomförandet av Sote-reformen Kanske flera här än inom många andra områden i landet Vi har landets friskaste befolkning

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 8.3.2018 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Begäran om utlåtande SHM

Begäran om utlåtande SHM Begäran om utlåtande SHM 1. Organisationens officiella namn Namn - Närpes stad 2. Namn på den som skrivit in svaren Namn - Hans-Erik Lindqvist 3. Kontaktuppgifter till ansvarspersonen Namn Ställning i

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Politiska referensgruppen. Österbottens förbund. Enligt separat lista. Hans Frantz. Pia Wik. Organ: Tid: kl Plats: Närvarande:

Politiska referensgruppen. Österbottens förbund. Enligt separat lista. Hans Frantz. Pia Wik. Organ: Tid: kl Plats: Närvarande: Organ: Politiska referensgruppen Tid: 2.2.2018 kl. 9 12 Plats: Närvarande: Ordförande: Sekreterare: Österbottens förbund Enligt separat lista Hans Frantz Pia Wik Paragrafer: 1-10 Protokolljusterare: Sven-Erik

Läs mer

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Riksdagens grundlagsutskott gjorde i sitt utlåtande från 19.2.2015 linjedragningar med

Läs mer

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården.

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Språkprogram Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Arbetsgruppen för språkprogrammet Vasa centralsjukhus, Vasa 6.6.2011

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen Lag om ändring av hälso- och sjukvårdslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) 3 4 punkten, ändras 39 1 och 3 mom., det inledande stycket i 40 1 mom. och 1

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2018 Kommunerna i Svenskfinland 2018 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Äldres hälsa och livsvillkor inom K5 området 2010

Äldres hälsa och livsvillkor inom K5 området 2010 1 Äldres hälsa och livsvillkor inom K5 området 21 Förord 4 1. Bakgrund och syfte 5 2. Resultat: Hälsa och livsvillkor bland äldre inom K5 7 3. Sammanfattning 26 2 Figurförteckning Figur 1. Arbetar Du fortfarande?

Läs mer

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet Ärende: Utlåtande om utkastet till regeringens proposition till landskapsreform och reform av ordnandet

Läs mer

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Två förvaltningsspråk Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Ole Norrback, Vbl 20.01.2012 Två likvärdiga förvaltningsspråk i samma kommun kunde trygga

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors, 14.10.2014

Social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors, 14.10.2014 Social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors, 14.10.2014 Ärende: Svenska Finlands folktings utlåtande om utkastet till regeringens förslag till lag om ordnandet av social- och hälsovården Hänvisning:

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående.

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående. Utlåtande, STM 022:00/2013 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 Statsrådet SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) och Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) tackar för möjligheten

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? DUV-dagarna, Tammerfors 3.2.2019 Johanna Lindholm VAD ÄR VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN? När regeringen

Läs mer

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell Språkklimatet i Finland år 2016 Kommunmarknaden 14.09.2016 Marina Lindell Språkbarometern Följer upp hur den språkliga servicen förverkligas i tvåspråkiga kommuner. Hur väl får den lokala språkminoriteten

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015

Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015 Pargas stads utlåtande 2589/00.04.00/2015 BAKGRUNDSUPPGIFTER Respondentens officiella namn Pargas stad Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till ansvarspersonen för svaret Patrik Nygrén

Läs mer

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift KÅRKULLA SAMKOMMUN Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes 20.8.1960. Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift är att ordna svenskspråkig omsorg

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer

Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6

Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6 Protokoll sida 1(6) nr 1/2016 Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 9.5.2016, kl. 13.00 15.30 Plats: Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6 Beslutsfattare: Närvarande: Ingves Sari-Milla Kukko

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

Klientens ställning och

Klientens ställning och Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Lagen om klientens ställning och rättigheter kallas kort för klientlagen. Med klient menas den som ansöker om eller använder socialvård. Lagen gäller

Läs mer

Barnet och familjen i centrum Förändringsprogrammet i Österbotten

Barnet och familjen i centrum Förändringsprogrammet i Österbotten Barnet och familjen i centrum Förändringsprogrammet i Österbotten LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE) Några centrala

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen 19.5.2016 Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen De ofta ställda frågorna och svaren handlar

Läs mer

Österbottens förbund, mötesrum Hermelinen (Sandögatan 6, Vasa)

Österbottens förbund, mötesrum Hermelinen (Sandögatan 6, Vasa) MÖTESPROTOKOLL Organ: Politiska referensgruppen Tid: 24.4.2018 kl. 9-11 Plats: Närvarande: Ordförande: Sekreterare: Österbottens förbund, mötesrum Hermelinen (Sandögatan 6, Vasa) Enligt separat lista Hans

Läs mer

Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi

Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi Riksdagens grundlagsutskott Helsingfors, 15.12.2014 pev@riksdagen.fi Ärende: Svenska Finlands folktings utlåtande om regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ordnandet av social-

Läs mer

Vad innebär valfriheten för mig?

Vad innebär valfriheten för mig? Vad innebär valfriheten för mig? Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 1 Valfriheten i korthet Valfriheten inom social- och hälsovården blir större än i nuläget. Målet är att valfriheten

Läs mer

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN 1 SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN BAKGRUNDSINFORMATION OM MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN (verksamhet från år 2017) - karta över regionen,

Läs mer

Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen. understatssekreterare Tuomas Pöysti

Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen. understatssekreterare Tuomas Pöysti Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen understatssekreterare 1 Hörnstenarna i det nya social- och hälsovårdssystemet 1. Stark organisation 18 landskap 2. Integration av tjänster tjänsterna formas

Läs mer

Aktuellt inom vård- och landskapsreformen

Aktuellt inom vård- och landskapsreformen Aktuellt inom vård- och landskapsreformen Konferens för sekreterare och assistenter Eva-Stina Slotte Vad händer med kommunerna? Personalöverföring från kommun, samkommun och stat till landskapen Skatteöverföring

Läs mer

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017

NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 NÄRA DIG SFP:S KOMMUNALVALSPROGRAM 2017 Svenska folkpartiet är din röst för ett tvåspråkigt Finland. Vi jobbar genomgående och på alla plan: i kommunen, i din region

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Vi vet att behovet av flera platser och tjänster inom äldreomsorgen kommer att öka på sikt i kommunerna. Redan nu kan man se att behoven tilltagit mer än beräkningar

Läs mer

Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten

Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten 31.10.2018 Sammanfattning: 1. Inrättande av landskapets råd för personer med funktionsnedsättning Vilka aspekter borde

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

Uppföljning av ungdomsgarantin på Österbottens NTM-centrals område November Teemu Saarinen

Uppföljning av ungdomsgarantin på Österbottens NTM-centrals område November Teemu Saarinen Uppföljning av ungdomsgarantin på Österbottens NTM-centrals område 2015 Teemu Saarinen 18.12.2015 Begrepp som gäller uppföljningen 18.12.2015 Flöde till arbetslöshet som varat längre än 3 månader = Andelen

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

Mötesprotokoll sida 1(5) nr 6/2016 Organ: Tid: Plats: Kallade: Föredragande: Sekreterare: Paragrafer:

Mötesprotokoll sida 1(5) nr 6/2016 Organ: Tid: Plats: Kallade: Föredragande: Sekreterare: Paragrafer: Organ: SOTE-beredningsgruppen Tid: 10.08.2016 kl 13 Plats: Vasa centralsjukhus, mötesrum Roskarl Y-3 Kallade: Gun Kapténs Stefan Svenfors Gösta Willman Kristina Stenman Malin Brännkärr Mikko Ollikainen

Läs mer

Social- och hälsovårdsreformen. Veronica Rehn-Kivi

Social- och hälsovårdsreformen. Veronica Rehn-Kivi Social- och hälsovårdsreformen Veronica Rehn-Kivi 24.1.2017 Reformens målsättning: - att modernisera servicen och minska på skillnaderna i hälsa och välfärd - att landets hållbarhetsunderskott ska fås

Läs mer

Migrationsinstitutet

Migrationsinstitutet Krister Björklund Forskare Migrationsinstitutet Eriksgatan 34 20100 Åbo Tel. 02-2840453, 040-7478953 krister.bjorklund@utu.fi Migrationsinstitutet http://www.migrationinstitute.fi Tio procent av Närpes

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsovårdstjänster

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Fredrik Guseff fredrik.guseff@sfp.fi Organisation som svaret representerar Svenska folkpartiet

Läs mer

Vad innebär valfrihet för mig

Vad innebär valfrihet för mig Vad innebär valfrihet för mig Enligt utkastet till lag om valfrihet 21.12.2016 1 21.12.2016 Valfrihet är en del av social och hälsovårdsreformen Syftet med social och hälsovårdsreformen är att se till

Läs mer

Projektbeskrivning Projektets delområden dygnet runt vård koordinerande verksamhet

Projektbeskrivning Projektets delområden dygnet runt vård koordinerande verksamhet Projektbeskrivning Projektet Trygghet i hemmet dygnet runt startade i augusti 2010. Det tvååriga projektet är Kristinestads eget med Österbottens Förbund som delfinansiär. Projektets huvudsakliga målgrupp

Läs mer

1. UTSLAGNING KAN HINDRAS GENOM OMSORG...3 2. EN SUND EKONOMI ÄR EN GARANTI FÖR SERVICEN...4

1. UTSLAGNING KAN HINDRAS GENOM OMSORG...3 2. EN SUND EKONOMI ÄR EN GARANTI FÖR SERVICEN...4 Kristdemokraternas kommunprogram 2012-2016 Innehåll 1. UTSLAGNING KAN HINDRAS GENOM OMSORG...3 2. EN SUND EKONOMI ÄR EN GARANTI FÖR SERVICEN...4 3. SERVICEN SKALL PRODUCERAS NÄRA MÄNNISKAN...5 3.1. Ordnandet

Läs mer

Motioner till partidagen 2016

Motioner till partidagen 2016 Motioner till partidagen 2016 Beredningsutskott 4 47 Integration på svenska 48 Glöm inte att integrera hemmamammorna 49 Partiets finskspråkiga namn 50 Lokalavdelningarnas medlemsavgifter i partiet och

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen

Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen Går pusslet att bygga på svenska efter SOTE - reformen Skrämmer SOTE? På omdaningens tröskel? Varför en reform av lagstiftningen? Förändringar som har skett i verksamhetsmiljön Grundlagsutskottets utlåtande

Läs mer

Anvisning 10/2013 1 (6)

Anvisning 10/2013 1 (6) Anvisning 10/2013 1 (6) Enligt sändlista Kommunerna och sjukvårdsdistrikten är skyldiga enligt lag att ordna jour dygnet runt för mun- och tandvård Valvira påminner hälsovårdscentralerna och sjukvårdsdistrikten

Läs mer

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen . Till: Social-och hälsovårdsministeriet Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen Ålands handikappförbund r.f. är en samarbetsorganisation för handikapp- och patientföreningar

Läs mer

ÄRENDE FDUV:s kommentar gällande Kårkulla samkommuns boendeplan 2012 2020

ÄRENDE FDUV:s kommentar gällande Kårkulla samkommuns boendeplan 2012 2020 Till Kårkulla samkommun ÄRENDE FDUV:s kommentar gällande Kårkulla samkommuns boendeplan 2012 2020 FDUV är en nationell intresseorganisation för svenskspråkiga personer med utvecklingsstörning och deras

Läs mer

Medborgare i andra länder än Finland har samma rätt som finska medborgare att använda finska eller svenska hos myndigheterna.

Medborgare i andra länder än Finland har samma rätt som finska medborgare att använda finska eller svenska hos myndigheterna. Språkliga rättigheter Vad är språkliga rättigheter och vem gäller de? Medborgare i andra länder än Finland har samma rätt som finska medborgare att använda finska eller svenska hos myndigheterna. Språkliga

Läs mer

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN 6.11.2016 BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN Borgås utlåtande om social- och hälsovårds- och landskapsreformen Stadsstyrelsens

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 128/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att socialvårdslagen ändras

Läs mer

(Reform av socialvårdslagstiftningen, Slutrapport av arbetsgruppen för en reform av socialvårdslagstiftningen, Helsingfors 2012)

(Reform av socialvårdslagstiftningen, Slutrapport av arbetsgruppen för en reform av socialvårdslagstiftningen, Helsingfors 2012) 1 Familjearbete i K5 I förslaget till ny Socialvårdslag 26 föreskrivs om socialvårdens service och stödåtgärder för barn och barnfamiljer. Syftet är att öka och utveckla förebyggande hemservice för barnfamiljer

Läs mer

SOTE-beredningsgruppen

SOTE-beredningsgruppen Organ: SOTE-beredningsgruppen Tid: 22.06.2016 kl 9 Plats: Vasa centralsjukhus, mötesrum Roskarl Y-3 Kallade: Gun Kapténs Stefan Svenfors Gösta Willman Kristina Stenman Malin Brännkärr Mikko Ollikainen

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda 4.10.2017 Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen 2020 1.1.2020

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 Statsrådet kirjaamo@stm.fi virpi.vuorinen@stm.fi UTLÅTANDE 17.6.2011 Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 20.4.2011

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

LAPE-programmet ur ett språkserviceperspektiv - en kartläggning och konsekvensbedömning av service på svenska för barn och familjer

LAPE-programmet ur ett språkserviceperspektiv - en kartläggning och konsekvensbedömning av service på svenska för barn och familjer LAPE-programmet ur ett språkserviceperspektiv - en kartläggning och konsekvensbedömning av service på svenska för barn och familjer Författare, utredare och arbetsgrupp: Torbjörn Stoor, Ann Backman och

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Språkliga rättigheter

Språkliga rättigheter Språkliga rättigheter Språkförhållanden och språklagstiftning I Finlands talas 148 språk som modersmål. Av landets befolkning har 4,5 procent ett annat modersmål än finska eller svenska. År 2013 var ryska,

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredag , kl Purmohemmet. Sammanträdesplats:

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredag , kl Purmohemmet. Sammanträdesplats: 31.08.2018 1 Sammanträdestid: Fredag 31.8.2018, kl. 09.30 11.40 Sammanträdesplats: Purmohemmet Beslutande Dahlfelt, Karita Ede, Per-Erik Eklöv, Gudrun Forsman, Stig Kass, Gustav Käcko, Gunnevi Nyman, Christer

Läs mer

Socialsektorn behöver lagen om yrkesutövande

Socialsektorn behöver lagen om yrkesutövande Socialsektorn behöver lagen om yrkesutövande Man bör stadga lagen om yrkesutövande för socialsektorn och de som utbildats inom den sociala branschen bör registrera sig. Valviras verskamhetssektor bör utvidgas

Läs mer

Om valfrihet inom hälso- och sjukvård

Om valfrihet inom hälso- och sjukvård Om valfrihet inom hälso- och sjukvård Pia Maria Jonsson Med dr Chefsexpert pia.maria.jonsson@thl.fi Valfrihet varför? 1. Förstärker medborgarnas /konsumenternas /patienternas ställning (egenvärde) 2. Bidrar

Läs mer

Är den aktiva kommuninvånarens röst en resurs? Vasa universitet Pirjo Wadén, K5 chef för vårdarbete och omsorg, HvM

Är den aktiva kommuninvånarens röst en resurs? Vasa universitet Pirjo Wadén, K5 chef för vårdarbete och omsorg, HvM VÄLMÅENDE OCH FRISKA ÖSTERBOTTEN Är den aktiva kommuninvånarens röst en resurs? 22.9.2011 Vasa universitet Pirjo Wadén, K5 chef för vårdarbete och omsorg, HvM 1 / Author / Apr 4, 2011 VAD ÄR EN AKTIV KOMMUNINVÅNARE?

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Fagkonferanse Smittevern Scandic Hell, Stjørdal

Fagkonferanse Smittevern Scandic Hell, Stjørdal Vaccinationsrekommendationer för hälso- och sjukvårdspersonalen i Finland Fagkonferanse Smittevern 16.10.2018 Scandic Hell, Stjørdal Marjaana Pitkäpaasi ST-läkare i infektionssjukdomar, Helsingfors Universitets

Läs mer

Begäran om utlåtande SHM

Begäran om utlåtande SHM Begäran om utlåtande SHM 1. Organisationens officiella namn Namn - Finlandssvensk samling rf 2. Namn på den som skrivit in svaren Namn - Carola Antskog 3. Kontaktuppgifter till ansvarspersonen Namn Ställning

Läs mer

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående.

- Ca 70 000 svenskspråkiga personer som direkt berör av en funktionsnedsättning, inberäknat närstående. Kommentar Finlands Svenska Folkting Brommelsgruppen SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) och Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) tackar för möjligheten att ge sina kommentarer till

Läs mer

Gränsöverskridande hälsovårdstjänster / den utländska personalens språkkunsskap (tjänster skaffas från ett annat land)

Gränsöverskridande hälsovårdstjänster / den utländska personalens språkkunsskap (tjänster skaffas från ett annat land) Gränsöverskridande hälsovårdstjänster / den utländska personalens språkkunsskap (tjänster skaffas från ett annat land) Nordisk tillsynskonferens 2015 Helsingfors den 2 Oktober Parallellsession C1 Chef

Läs mer

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Varför räcker inte Paras-projektet? samarbetet mellan socialvården,

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

För malåbons bästa. Ett samverkansprojekt mellan Malå kommun och Malå sjukstuga

För malåbons bästa. Ett samverkansprojekt mellan Malå kommun och Malå sjukstuga För malåbons bästa Ett samverkansprojekt mellan Malå kommun och Malå sjukstuga Debattartikel Dagens Nyheter 12 januari 2011 1(4) Göran Hägglund, Socialminister Maria Larsson, Barn- och äldreminister "Vi

Läs mer

FRÅN INVANDRARE TILL KOMMUNINVÅNARE

FRÅN INVANDRARE TILL KOMMUNINVÅNARE FRÅN INVANDRARE TILL KOMMUNINVÅNARE DELAKTIGHET OCH SYSSELSÄTTNING SYSSELSÄTTNING BLAND INVANDRARE INVA KARTLÄGGNING AV NULÄGET NULÄG CAROLINA HERBERTS, 202 Målsättningen för projektet Från invandrare

Läs mer

Vasa stads fullmäktigesal, Vasaesplanaden 10, Vasa

Vasa stads fullmäktigesal, Vasaesplanaden 10, Vasa Organ: SOTE, Politiska ledningsgruppen Tid: 15.4.2016 kl. 14.03 16.05 Plats: Närvarande: Vasa stads fullmäktigesal, Vasaesplanaden 10, 65100 Vasa Enligt separat lista Föredragande: Göran Honga 2 Gun Kapténs

Läs mer

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen Social och hälsovårds och landskapsreformen Centrala ändringar i lagstiftningen om social och hälsovårds och landskapsreformen samt om kundens valfrihet 1 Sinikka Salo Social och hälsovårdsreformens mål

Läs mer

I riktning mot barn- och familjeorienterade tjänster

I riktning mot barn- och familjeorienterade tjänster I riktning mot barn- och familjeorienterade tjänster Lämpligt stöd vid rätt tidpunkt Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE) är ett av de 26 spetsprojekt som ingår i regeringsprogrammet

Läs mer

Österbottens förbund, mötesrum Hermelinen (Sandögatan 6, Vasa)

Österbottens förbund, mötesrum Hermelinen (Sandögatan 6, Vasa) MÖTESPROTOKOLL Organ: Politiska referensgruppen Tid: 19.6.2018 kl. 9-11 Plats: Närvarande: Ordförande: Sekreterare: Österbottens förbund, mötesrum Hermelinen (Sandögatan 6, Vasa) Enligt separat lista Hans

Läs mer

Kommunförbundet och servicestrukturreformen

Kommunförbundet och servicestrukturreformen Kommunförbundet och servicestrukturreformen Tarja Myllärinen Direktör, social och hälsovåd Finlands Kommunförbund Kommunreformen och strukturreformen i samma takt Ansvaret för ordnandet av uppgifter och

Läs mer

LasSe RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE. Österbottens

LasSe RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE. Österbottens Österbottens riktlinjer grundar sig på PsD Julia Korkmans utbildning och utarbetades inom ramen för LasSe-projektet våren 2015 av: Äldre konstapel Virve Haikonen, Polisinrättningen i Österbotten Psykolog

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten Kundens valfrihet Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten 1 Ändringar utifrån grundlagsutskottets utlåtande Bland annat: Landskapet behöver inte bolagisera sina egna social-

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Sofia Ulfstedt sofia.ulfstedt@karkulla.fi

Läs mer

Rapport över Kommunförbundets juridiska enhets kundenkät

Rapport över Kommunförbundets juridiska enhets kundenkät Rapport Kundenkät Dnr 36/83/2014 Partanen Heidi 9.2.2015 Rapport över Kommunförbundets juridiska enhets kundenkät Kommunförbundets juridiska enhet genomförde i slutet av år 2014 en enkät bland kommunala

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer