Pressinformation. 70 år med. Presskit för media. Disney

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pressinformation. 70 år med. Presskit för media. Disney"

Transkript

1 70 år med Presskit för media

2 Innehåll år med Joakim von Anka 2. Hallå där Stefan Diös! 3. Ankgiganten Don Rosa 4. Boklansering: Farbror Joakims Liv 5. Presskontakt Bildmaterial Bildmaterial för publicering i media laddas ner från Egmont Publishings pressrum hos Mynewsdesk. Vid publicering av Disney-bildmaterial vänligen ange, Följande pressbilder finns tillgängliga: Joakim von Anka diverse illustrationer Farbror Joakims Liv omslagsbild och urval av innehåll Don Rosa

3 70 år med Joakim von Anka I december 1947 fick de amerikanska läsarna för första gången stifta bekantskap med Joakim von Anka, eller Scrooge McDuck som han heter i originalet. Det var serieskaparen Carl Barks som behövde en rik släkting till Kalle Anka i serien Jul på Björnberget. I Sverige fick vi vänta ända till 1957 innan den serien dök upp i Kalle Anka & C:o. Namnet till figuren hämtade Barks från Ebenezer Scrooge i Charles Dickens En julsaga. Precis som farbror Joakim så är Dickens figur en riktig snåljåp. För att förstärka Joakims karaktär gav Barks honom dessutom ett skotskt ursprung. Förr fanns det nämligen en fördom om att skottar skulle vara snåla av naturen. FLER SERIER OCH EN EGEN TIDNING Under följde ytterligare en handfull Från det första framträdandet. Joakim-serier från Barks penna. Andra författare och tecknare började sedan få upp ögonen för figuren och gjorde egna serier med honom. Sakta men säkert gick farbror Joakim från att vara en bifigur till huvudfigur i ankserierna, och 1952 var det dags för honom att pröva vingarna med en egen serietidning. Carl Barks fortsatte sedan att göra fyra till sex nummer om året ända fram till pensioneringen NYA SERIESKAPARE Men bara för att Barks slutade göra serier betydde det inte att farbror Joakims äventyr var över. Runt om i världen var andra redan i full fart med att göra nya berättelser. En som ägnat en stor del av sin egen karriär åt att berätta om farbror Joakim är Don Rosa. Hans episka seriesvit Farbror Joakims liv är älskad av många. Ett verk som lagom till 70-årsjubileet dessutom släpps i en efterlängtad och uppdaterad, nyutgåva. av Joakim Gunnarsson, Ankist.

4 Hallå där... Stefan Diös! Få svenskar har bättre koll på världens rikaste anka än ankisten och Kalle Ankaöversättaren Stefan Diös. Hur kommer det sig att Scrooge McDuck i den svenska översättningen gavs det tyskklingande efternamnet von Anka? Det mesta tyder på att vi lånade namnet från danskans Joakim von And. Hur översättarna resonerade för så länge sedan kan vi ju bara gissa, men utöver namnet McDuck hade de inga ledtrådar om figurens bakgrund. Kanske tänkte man att rikedom kunde förknippas med adelssläkter, och att namn med von förekom oftare i de skandinaviska länderna än Mc och därför lättare kunde kännas igen av läsarna. Jag tycker att en Foto: Marja Knut sådan förklaring är ganska rimlig. Ingen kunde ju veta att det flera år senare skulle dyka upp serier att översätta där farbror Joakim hade gamla släktborgar i Skottland och allt möjligt. Det är smällar man får ta i branschen. Exakt hur rik är Joakim von Anka? Den vanligaste uppgiften är tre kubiktunnland pengar. Som så mycket annat härstammar den angivelsen från Joakims skapare Carl Barks, varifrån många andra har snappat upp den. Men det är också vanligt att ange förmögenheten i lustiga kronsummor som si och så många fantastiljoner, otrolijoner, centrifugiljoner och mycket annat, gärna med t.ex. och 23 öre på slutet för att visa vilken minutiös järnkoll farbror Joakim har på sina tillgångar. Bara hos Barks finns uppåt ett 20-tal liknande exempel, som varierar mellan olika äventyr. Det är väl bara naturligt att en sådan jätteförmögenhet ändrar sig från dag till dag! Tur med pengar men otur med kärlek tycks vara synonymt med Joakim von Anka. Varför får han inte till det i kärlekslivet? Ja, kanske handlar det om prioriteringar, som i Charles Dickens välkända berättelse om snåljåpen Scrooge, som ju har fått ge namn åt farbror Joakim. Om man ägnar hela sin tillvaro åt att älska pengar, får man kanske inte utrymme över i livet för andra kärlekar. Men jag tycker att Don Rosa beskriver det mycket bättre. Han har gjort flera äventyr som på ett häpnadsväckande känsligt sätt beskriver Joakims relation, eller icke-relation, med Glittriga Gullan under ungdomsåren som guldgrävare i Klondike. Jag blir djupt berörd av de scener som visar hur nära det var att Gullan och Joakim hade funnit varandra, om bara inte om och om hade varit. Men då hade vi å andra sidan inte fått så många spännande äventyr med den farbror Joakim som vi nu känner!

5 Ankgiganten Don Rosa Efter över 25 år som serieskapare för Disney anses Don Rosa vara en av de största Kalle Anka-skaparna genom tiderna. Hans äventyrsberättelser är förankrade i verkligheten och hans historier har blivit utgivna i otaliga utgåvor. Nu kommer den Kentucky-födde tecknaren till Sverige. Don Rosa är aktuell med utgivningen av boken "Farbror Joakims liv", och ett evenemang på Bergrummet i Stockholm som invigs den 20 november. Carl Barks arvtagare Keno Don Hugo Rosa, född 1951, har satt sin prägel på Disney-universumet med både långa episka äventyr och finurliga korta historier alla med sina karaktäristiskt detaljerade teckningar. Don Rosa har med bravur klarat att föra arvet vidare efter sin stora idol, Carl Barks. Don Rosa utbildade sig först till ingenjör och tog senare också över familjens firma i byggbranschen. Men i takt med att hans intresse för serietecknande växte övergav han familjeföretaget för att teckna serier på heltid. Hans första Kalle Anka-serie år 1987 tog serieläsare världen över med storm, och i nr 1, 1990 gjorde han debut för första gången i Kalle Anka & C:o med serien Ett mytologiskt menageri. År 2006 fick Don Rosa problem med synen och efter fortsatta försämringar har han pensionerat sig. Även om han enligt eget utlåtande har avslutat sin serieskaparkarriär är det många fans runt om i världen som hoppas att han kommer att göra comeback. Don Rosa bor fortfarande utanför Louisville i Kentucky tillsammans med sin fru Ann och sina bassethundar, och där han även ägnar mycket tid åt sitt stora chiliintresse!

6 Farbror Joakims liv Farbror Joakims liv är Don Rosas förmodligen mest kända verk. Det är historien om hur Joakim von Anka gick från att vara skoputsare i Skottland som 10-åring till att bli världens rikaste anka. Farbror Joakims liv är en svit på tolv kapitel som Don Rosa skrev och tecknade från mitten av 1991 till slutet av Verket skildrar olika perioder av Joakim von Ankas liv och är baserat på Don Rosas noggranna research och fakta från gamla serier av Carl Barks. Varje kapitel berättar sin del ur Joakims liv från den allra första tiden som ung, hårt arbetande skoputsare i Glasgow i Skottland, till en rad episka äventyr som Joakim dras in i efter att ha begett sig till det stora landet i väst. Med sin unika stil, stora berättarglädje och visuella detaljrikedom skildrar Don Rosa hur det gick till när den allra första kronan intjänades, den berömda turkronan, och hur grunden till den enorma förmögenheten lades i ett guldgrävarfält i Klondike. Vi får bekanta oss med Joakims familj och klanen von Anka, och i flera av historierna dyker välbekanta Ankeborgsansikten som Oppfinnar-Jocke, Björnligan, Guld-Ivar Flinthjärta och von Pluring upp. Farbror Joakims liv blev 1995 hedrat med en Will Eisner Award för bästa serieföljetong. Nyutgåva med tidigare outgivet extramaterial Den första svenska utgåvan av Farbror Joakims liv släpptes 1997 och sedan dess har serierna genomgått flera olika revideringar. I Egmonts Publishings nyutgåva har Don Rosa själv bidragit till flera finputsningar både vad gäller teckningar, text och färgläggning. Utöver Rosas egna kommentarer om serien innehåller den nya boken extramaterial i form av manusskisser, illustrationer, seriereferenser och tolv nya illustrationer tecknade av Rosa Serier, förord och mellantexter är översatta och bearbetade av Kalle Anka-översättaren Stefan Diös, Claes Reimerthi och Christer Nilsson. Boken är på 264 sidor och kostar cirka 300 kronor.

7 Presskontakt Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, Om Egmont Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser, som Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Kalle Anka, Vagabond, Bamse och KING Magazine. Därutöver har vi en omfattande verksamhet inom böcker, spel, pussel, aktivitetsprodukter, event, e-handel och marknadstjänster. Omsättningen uppgår till cirka 1 miljard kronor och vi har cirka 250 medarbetare i Sverige. Egmont är en av Nordens ledande mediekoncerner med aktiviteter i 30 länder och medarbetare. Vi står för starkt medieinnehåll och digital innovation. Vi driver bl.a. Nordisk Film, TV 2 i Norge, bokförlag och Egmont Publishing. Vi publicerar över 700 tidskrifter, sänder 154 timmar TV varje dag, publicerar böcker per år, ger ut en film per vecka, säljer PlayStation och mycket mer. Egmont är en stiftelse som omsätter cirka 14,8 miljarder kronor och som delar ut mer än 120 miljoner kronor varje år för att bidra till att barn och ungdomar får ett bättre liv. Läs mer på och

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Farbror Joakims liv PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Farbror Joakims liv PDF ladda ner Farbror Joakims liv PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Att resa är att leva...skrev H.C. Andersen och det kan våra vänner från Ankeborg skriva under på. Rikedomarna från resorna gäller

Läs mer

Fråga 1. Karl-Erik fyller som bekant inte år idag. Vilket datum är det korrekta? 1. 14:e juni X. 14:e maj 2. 6:e juni

Fråga 1. Karl-Erik fyller som bekant inte år idag. Vilket datum är det korrekta? 1. 14:e juni X. 14:e maj 2. 6:e juni Fråga 1 Karl-Erik fyller som bekant inte år idag. Vilket datum är det korrekta? 1. 14:e juni X. 14:e maj 2. 6:e juni Karl-Erik i september 1963. Foto: Studio Jannerman, Köping Fråga 2 Karl-Erik började

Läs mer

Seriekreatörer på plats vid Egmonts monter B 08:42 den 26-29 september

Seriekreatörer på plats vid Egmonts monter B 08:42 den 26-29 september Seriekreatörer på plats vid Egmonts monter B 08:42 den 26-29 september Presenta)on av kreatörer i alfabe)sk ordning. Adam Blomgen Adam Blomgren är en av de handfull frilanstecknare som Egmont anlitar för

Läs mer

Framtidens serier. hur ser de ut?

Framtidens serier. hur ser de ut? Framtidens serier hur ser de ut? Jag heter Yvette Gustafsson, och är serietecknare. Jag började teckna serier när jag studerade på Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors 2004-2006. Under tiden där

Läs mer

kalle ankas stora lästävling!

kalle ankas stora lästävling! kalle ankas stora lästävling! Välkommen till Kalle Ankas stora lästävling! Detta är ett initiativ från serietidningen Kalle Anka & C:o för att främja läsförståelse och skapa intresse för läsning bland

Läs mer

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K f o t o o c h f i l m S E R I E T E C K N I N G S K AT E B O A R D Foto: DD, åk 3 at e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o S K AT E PA R K På Bryggeriets gymnasium läser du Estetiska programmet med

Läs mer

Egmont Publishing på Bokmässan 28/9-1/ Presskit för media

Egmont Publishing på Bokmässan 28/9-1/ Presskit för media Egmont Publishing på Bokmässan 28/9-1/10 2017 Presskit för media Innehåll Sid 3 5 Sid 6 11 Sid 12-13 Sid 14 Sid 15 Presentation av kreatörer Bok- och serienyheter Seminarier Övriga evenemang Monter & Kontakt

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck 1 en av skaparna av mulle meck Jens Ahlbom illustratör, tecknare och barnboksförfattare 2 3 inledning Mulle Meck George Johansson/Jens Ahlbom Foto: Monika Franzon I hjärtat av Hudiksvall i norra Sverige

Läs mer

Tidskrifter på Vingåkers bibliotek 2008

Tidskrifter på Vingåkers bibliotek 2008 Tidskrifter på Vingåkers bibliotek 2008 Vingåkers bibliotek erbjuder över 100 dagstidningar och tidskrifter för barn och vuxna. Vi försöker hålla såväl bredd som kvalité och täcka upp så många populära

Läs mer

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9)

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Jag Y Glitterojken Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lilly är en tjej som älskar glitter och bling. Hennes väninna Ally tycker att hon ska ha lite mindre glitter och bling på sig. En dag börjar

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Batman Jokerns glasskupp Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Batman är här igen med ett nytt spännande äventyr. Vågar du äta glass när du läst den här

Läs mer

01 Lär dig teckna.indd 1 05-07-21 19.25.53

01 Lär dig teckna.indd 1 05-07-21 19.25.53 01 Lär dig teckna.indd 1 05-07-21 19.25.53 Ungdomars intresse för att lära sig teckna är stort, särskilt när det gäller manga och fantasy. Det har vi tagit fasta på och satsar nu på en ny serie spännande

Läs mer

Egmont Publishing på Bokmässan 27/9-30/ Presskit för media

Egmont Publishing på Bokmässan 27/9-30/ Presskit för media Egmont Publishing på Bokmässan 27/9-30/9 2018 Presskit för media 1 Innehåll Sid. 3 Sid. 5 Sid. 7 Sid. 8 Presentation av kreatörer Seminarier Övriga evenemang Monter & Kontakt Bok- och serienyheter se separat

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

I en varld befolkad av doda tvingas vi att till slut borja leva.

I en varld befolkad av doda tvingas vi att till slut borja leva. TEASER Pris: 0 kr Får spridas!.... I en varld befolkad av doda tvingas vi att till slut borja leva... Innehållet lånat från: Svensk version Jag gillar filmer som får dig att ifrågasätta allt det som vårt

Läs mer

Seriefrämjandet. kompetens guiden. vägvisaren i seriebranschen. tecknade serier 6. 4 kompetens

Seriefrämjandet. kompetens guiden. vägvisaren i seriebranschen. tecknade serier 6. 4 kompetens Seriefrämjandet kompetens guiden vägvisaren i seriebranschen tecknade serier 6 4 kompetens Den tecknade serien är idag en av väldigt få former av masskommunikation i vilken individuella röster fortfarande

Läs mer

Nordens bästa dagsstrippserier!

Nordens bästa dagsstrippserier! Nordens bästa dagsstrippserier! Äntligen kan vi erbjuda Inrutat till daglig publicering! Nu har din tidning chansen att vara bland de första som publicerar Inrutat dagligen och har möjligheten att bygga

Läs mer

Realismen. Lektionsplanering

Realismen. Lektionsplanering Realismen Lektionsplanering 1 Introduktion Här ser du en målning som gjordes 1881 av en konstnär som hette William Logsdail. Den föreställer London och då bodde det ca 4 miljoner människor där. Många fabriker

Läs mer

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Bokmärken Pappersdockor Bonader Redaktörer Kerstin Bergengren Anne-Marie Jacobsson Av samma författare har Atremi AB även givit ut följande böcker: Svenska bokmärken

Läs mer

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA?

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? INDENTIVE AB 1 SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? Dörrar, larm, lampor, bilar, uppvärmning och

Läs mer

Svensk Biblioteksförenings studiepaket. Barn berättar. En studie av 10-åringars syn på läsning och bibliotek

Svensk Biblioteksförenings studiepaket. Barn berättar. En studie av 10-åringars syn på läsning och bibliotek Svensk Biblioteksförenings studiepaket Barn berättar En studie av 10-åringars syn på läsning och bibliotek Välkommen till studiepaketet Barn berättar! Svensk Biblioteksförening ska främja biblioteksutveckling.

Läs mer

Tidskriftens titel Placering Sparas

Tidskriftens titel Placering Sparas Tidskriftens titel Placering Sparas Aktiv träning Livsstil och hälsa 1 år Allt om Handarbetes Stickmagasin Hus och hem 2 år Allt om Handarbetes Sömnadsmag. Hus och hem 2 år Allt om Hobby Teknik 3 år Allt

Läs mer

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Sofia Bergvall DEN BLINDA FLO ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN RISTEN SOFIA BERGVALL Evas blomsteraffär går dåligt. Ingen köper blommor. Nu ska hon dessutom ha en praktikant som är blind. Hur ska det gå? www.viljaforlag.se

Läs mer

i m a g e s o f w i l d l i f e

i m a g e s o f w i l d l i f e i m a g e s o f w i l d l i f e B r u t u s Ö s t l i n g P h o t o g r a p h y Nyhetsbrev nr 5 juli 2006 Blåögd skarv gick till attack mot min fjärrutlösta kamera som låg riggad på marken Kära foto- och

Läs mer

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen

Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Berättarministeriet - ett stöd i undervisningen Ett stöd i undervisningen Våra program På Berättarministeriet tror vi på det lustfyllda lärandet. Genom våra skolprogram vill vi uppmuntra elevers nyfikenhet

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Trollkarlen från Oz Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Trollkarlen från Oz är en bearbetad

Läs mer

för de små Vi bjuder på tröst till de allra minsta som aldrig fått gå på bio!

för de små Vi bjuder på tröst till de allra minsta som aldrig fått gå på bio! för de små Vi bjuder på tröst till de allra minsta som aldrig fått gå på bio! Snuttefilm är fem filmberättelser i ett paket som vänder sig till barn från två år och uppåt. Anna- Clara Tidholm och Gun Jacobson

Läs mer

Fakta om Astrid Lindgren

Fakta om Astrid Lindgren SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar en av världens mest berömda barnboksförfattare. Vi får följa Astrids liv från barn till vuxen och får lära oss om hur historier och böcker

Läs mer

Teamet bakom den svenska utgåvan av Call of Cthulhu!

Teamet bakom den svenska utgåvan av Call of Cthulhu! PRESSRELEASE 2018-10-31 Teamet bakom den svenska utgåvan av Call of Cthulhu! BJÖRN FLINTBERG Björn Flintberg är förlagschef på Eloso förlag och initiativtagaren till hela projektet. Han har tidigare gett

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

Praktikrapport. Historia. Filosofi. MKVA13, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik. Lunds Universitet VT - 13.

Praktikrapport. Historia. Filosofi. MKVA13, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik. Lunds Universitet VT - 13. MKVA13, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik Lunds Universitet VT - 13 Nina Glücksman Praktikrapport Under en 12 veckors period har jag praktiserat på Minnesota Communication AB.

Läs mer

FÖRENINGS KALENDERN STÖD OSS I VÅR FÖRSÄLJNING AV VACKRA VÄGGKALENDRAR!

FÖRENINGS KALENDERN STÖD OSS I VÅR FÖRSÄLJNING AV VACKRA VÄGGKALENDRAR! FÖRENINGS KALENDERN STÖD OSS I VÅR FÖRSÄLJNING AV VACKRA VÄGGKALENDRAR! Vi har valt att sälja vackra väggkalendrar. Varje såld kalender skulle ge oss möjlighet att förverkliga våra drömmar. En väggkalender

Läs mer

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET NYTT FRÅN NR 9 JULI 2017 SVENSKA FDC SÄLLSKAPET FDC med Magasin Copenhagen vinjett Det stora danska varuhuset Magasin du Nord i Köpenhamn inrättade i mitten av 1940-talet en avdelning för filateli. Inriktningen

Läs mer

Räckviddsutveckling ORVESTO Konsument 2001 2008

Räckviddsutveckling ORVESTO Konsument 2001 2008 Räckviddsutveckling ORVESTO Konsument 21:3 28:2 Dagens Industri Dagens Nyheter, vardag Dagens Nyheter, söndag Göteborgs-Posten, vardag Göteborgs-Posten, söndag Innerstadspress Land & Rike Metro (Metro

Läs mer

README. En konferens om läsandet, Malmö 13 april Läsandets många sidor

README. En konferens om läsandet, Malmö 13 april Läsandets många sidor README En konferens om läsandet, Malmö 13 april 2016 Läsandets många sidor Readme är en återkommande konferens om läsandet med ett anslag som inte direkt är bibliotekiskt, angelägen och viktig. Kanske

Läs mer

Enkät 1: Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1: Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Stimulera läsintresse en introduktion Enkät 1: Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker du om att läsa?

Läs mer

MINNS DU NOVEMBER 2012?

MINNS DU NOVEMBER 2012? MINNS DU NOVEMBER 2012? Fråga 1 Ett videoklipp på You Tube har slagit alla rekord och upphovsmannen hamnade i Guinness Rekordbok under november 2012. Vem är det som ligger bakom klippet? 1. Barack Obama

Läs mer

TEMA: FRÅGA 1: TIDNINGAR VUXEN : BARN : Nordens största trädgårdstidning heter 1 ODLA & TRÄDGÅRD MER OM TRÄDGÅRD 2 ALLT OM TRÄDGÅRD

TEMA: FRÅGA 1: TIDNINGAR VUXEN : BARN : Nordens största trädgårdstidning heter 1 ODLA & TRÄDGÅRD MER OM TRÄDGÅRD 2 ALLT OM TRÄDGÅRD 8 23 52 79 TEMA: Naturligtvis handlar mycket om trädgård här i dag. T ex sex, sju av våra frågor. Resten är av blandad sort. Citron & Timjan härintill sponsrar oss. FRÅGA 1: TIDNINGAR VUEN : Nordens största

Läs mer

Populärvetenskaplig sammanfattning en handledning

Populärvetenskaplig sammanfattning en handledning 2016-12-12 1 (7) Uppdragsarkeologi Populärvetenskaplig sammanfattning en handledning Denna handledning om populärvetenskaplig sammanfattning utgör ett komplement till Riksantikvarieämbetets vägledning

Läs mer

MARTIN ERIKSSON. Boken om Martin

MARTIN ERIKSSON. Boken om Martin MARTIN ERIKSSON Boken om Martin 21. 2. Träningen Boken om Martin Kapitel Sid På senaste åren har det blivit mycket golfträning. Men även en hel del styrketräning på vintrarna och jag springer en del. Det

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Förord. Om författarna

Förord. Om författarna Förord Beskattning av kulturverksamhet är ett område som kan få väldigt stor påverkan på den enskilde, samtidigt som en stor del av de aktiva inom kultursfärerna inte i första hand bedriver sin verksamhet

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

/Mona. 1.Novellens kännetecken. 2.Berättargrepp

/Mona. 1.Novellens kännetecken. 2.Berättargrepp Här har jag samlat tips, råd och instruktioner från olika ställen. Dessa är bra att ha till hands under skrivandet. Läs och fundera på vad du skulle kunna använda dig av i din novell. Lycka till! /Mona

Läs mer

Enkät 2: Om din läsning (12 15 år)

Enkät 2: Om din läsning (12 15 år) Modul: Stimulera elevers läsintresse Del 1: Stimulera läsintresse en introduktion Enkät 2: Om din läsning (12 15 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker du om

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Julkalendern i Barnradion 2018: Tonje i Glimmerdalen. Lärarhandledning

Julkalendern i Barnradion 2018: Tonje i Glimmerdalen. Lärarhandledning Julkalendern i Barnradion 2018: Tonje i Glimmerdalen Illustration: Katarina Strömgård Lärarhandledning Kopplingar till Lgr 11 och inspiration till en mysig lyssningstund med klassen. Sid 1/7 Innehåll:

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

Barns och ungdomars fysiska aktivitet. Resultat från Medlemspanelen, 14 februari, 2005 Konsumentföreningarna Stockholm, Norrort och Väst

Barns och ungdomars fysiska aktivitet. Resultat från Medlemspanelen, 14 februari, 2005 Konsumentföreningarna Stockholm, Norrort och Väst Barns och ungdomars fysiska aktivitet Resultat från Medlemspanelen, 14 februari, 2005 Konsumentföreningarna Stockholm, Norrort och Väst 0 Bakgrund och syfte Idag är fler barn överviktiga än tidigare och

Läs mer

PERSPEKTIV ledarskap JAN LUNDBERG LEDARSKAPSUTVECKLING MENTORSKAP COACHING. Foto: tillhör JLleadership. Jan Lundberg - jlleadership.

PERSPEKTIV ledarskap JAN LUNDBERG LEDARSKAPSUTVECKLING MENTORSKAP COACHING. Foto: tillhör JLleadership. Jan Lundberg - jlleadership. PERSPEKTIV ledarskap JAN LUNDBERG LEDARSKAPSUTVECKLING MENTORSKAP COACHING Foto: tillhör JLleadership Jan Lundberg - jlleadership.se 48 / GROW magazine 2/2016 ledarskap PERSPEKTIV LEDAREN ETT LEDARSKAP

Läs mer

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA.

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. Sammanställning av Video och Mönster" en serie workshops på ett boende för ensamkommande

Läs mer

Varför arbetar vi med det här?

Varför arbetar vi med det här? Reklam Varför arbetar vi med det här? För att lära sig att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. För att lära sig att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Läs mer

på Bohusläns sockertopp

på Bohusläns sockertopp på Bohusläns sockertopp Martin Fahlén Jimmy Stigh Hans Årebäck 2 Innehåll Förord... 3 Karta över Älgön-Brattön... 4 Linné kryssar nära... 6 Målaren ställer en fråga... 10 Bortom armlängds avstånd... 14

Läs mer

George Camitz. George Camitz

George Camitz. George Camitz 1922-1970 1922 Föds den 31 oktober. Studier i Sala och Uppsala. Utbildar sig till reklamtecknare i Stockholm. 1950-56 Tecknar ett 50-tal omslag till Fantomen-tidningen. 1954-55 tecknade med vinjetten Lördagspudding

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

jessica townsend Översättning: Carina Jansson

jessica townsend Översättning: Carina Jansson jessica townsend jessica townsend Översättning: Carina Jansson 3 Introduktion Nevermoor, viskade hon för sig själv. Hon tyckte om hur det lät. Som en hemlighet, ett ord som på något sätt bara tillhörde

Läs mer

Animationshistoria och samtida animation och experimentfilm

Animationshistoria och samtida animation och experimentfilm VT19-VT24 Animationshistoria och samtida animation och Kursens syfte är att ge en animation- och orienterad bildning. Kännedom om och förståelse för området animation och, dess uttryck och språk utifrån

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Ett samarbete mellan

Ett samarbete mellan Ett samarbete mellan VARA FOLKBIBLIOTEK VARA KOMMUN Västra Skaraborg Tema: Barnböcker i en digital värld! Torsdagen den 4 maj 2017 Vara Folkbibliotek Erbjudande till LO-medlemmar som har barn eller barnbarn

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är det spännande slutet på serien Svarta skogens hemlighet. Soli och Lucy är i feernas rike. Soli ska försöka hämta

Läs mer

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Läsnyckel Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Thomas Kingsley Troupe Ill.: Rudy Faber Antik-ligan är tillbaka och den här gången är det en grammofon som blir hemsökt. Ska Vilmer, Juno, Hai och Isa lyckas

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

SKAPA EGNA SERIER EN LÄRARHANDLEDNING

SKAPA EGNA SERIER EN LÄRARHANDLEDNING SKAPA EGNA SERIER EN LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Tecknade serier kan vara många olika saker. För vissa är det ett trevligt inslag i morgontidningen. För andra är serieläsandet en livsstil. Serier kan vara

Läs mer

Sökmotorsoptimering / SEO

Sökmotorsoptimering / SEO Att synas på internet är idag ett måste. Annonser i gamla hederliga papperstidningar blir mindre kostnadseffektiva än en väl sökmotoroptimerad hemsida, banner-annonser eller köpta sökord på en sökmotor.

Läs mer

Två foton från barnbarnet Anita Andersson (även hon fotograf!), Kungsbacka: Farmor Vendela och farfar Arvid.

Två foton från barnbarnet Anita Andersson (även hon fotograf!), Kungsbacka: Farmor Vendela och farfar Arvid. 1890 1954 Vet du mera om Arvid Andersson Arvid eller Andersson, känner du till fotograf foton av honom? Sänd mail till info@salakonst.se AVLIDNA SALAKONSTNÄRERS eller ring 076-106 SÄLLSKAP 82 20. Arvid

Läs mer

ALIS prislista. Prislista för vidareanvändning av korta texter och korta utdrag ur längre texter

ALIS prislista. Prislista för vidareanvändning av korta texter och korta utdrag ur längre texter ALIS prislista Prislista för vidareanvändning av korta texter och korta utdrag ur längre texter PRISLISTAN ÄR ENDAST TILLÄMPLIG DÅ RÄTTIGHETER LICENSIERAS VIA ALIS A L I S, D R O T T N I N G G A T A N

Läs mer

Skapare: Mikael Bergström Korrläsare: Andreas Sölvebring, Dan Algstrand Typografihjälp: Anders Bohlin, Dan Algstrand. ISBN

Skapare: Mikael Bergström Korrläsare: Andreas Sölvebring, Dan Algstrand Typografihjälp: Anders Bohlin, Dan Algstrand. ISBN [ V Ä R M E D Ö D ] Innehåll VAD DU BEHÖVER 3 FÖRBEREDELSER 7 ÖVERBLICK 13 AVSNITT 17 SCENER 21 KORTA AVSNITT [FRIVILLIG REGEL] 27 KONFLIKTER 31 ENTROPIN 39 SPELETS SLUT 45 Skapare: Mikael Bergström Korrläsare:

Läs mer

Nyheter. Telefon: Mejl:

Nyheter.  Telefon: Mejl: Nyheter Januari 2017 www.tidsam.se Telefon: 020-57 56 55 Mejl: kundsupport@tidsam.se Nyheter i januari: Framgångsguide i Form Bookazine-serie från I Form med fokus på att leva sunt och komma i form. Varje

Läs mer

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76 Dagspresskollegiet Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation PM nr. 76 Vad är prisvärt? En jämförelse mellan allt från pappersmedier till balettföreställningar Ingela Wadbring

Läs mer

Hobbiten : Den modern legendarisk hjälte ur fornnordiska mytologi. En presantation av boken och författare. Hobbiten eller bort hem igen.

Hobbiten : Den modern legendarisk hjälte ur fornnordiska mytologi. En presantation av boken och författare. Hobbiten eller bort hem igen. 1 KOMVUX, ÖREBRO Vuxens utbilning Svenska som andraspråk 3 Lärare : Carina Holström Hobbiten : Den modern legendarisk hjälte ur fornnordiska mytologi En presantation av boken och författare Hobbiten eller

Läs mer

Konsten att teckna en historia om forskning Tidningen Curie NYHETER

Konsten att teckna en historia om forskning Tidningen Curie NYHETER NYHETER Konsten att teckna en historia om forskning 2017-03-15 På nätet växer nu en ovanlig kombination av konst och forskning fram: ERC comics. Tanken är att locka nya målgrupper, ovana vid forskning.

Läs mer

uppslag, utgångar, tecken, typografi, text, bild, layout

uppslag, utgångar, tecken, typografi, text, bild, layout uppslag, utgångar, tecken, typografi, text, bild, layout ego ergo sum - en enkel trycksak - en resumé - en budgetproduktion exklusiv utgåva i endast ett exemplar - all rights reserved by susanna globally

Läs mer

PRISLISTA SPARKLING EYES PHOTOGRAPHY. Version

PRISLISTA SPARKLING EYES PHOTOGRAPHY. Version PRISLISTA SPARKLING EYES PHOTOGRAPHY 2018 Version 2018.1 Om mig Är jag er fotograf? I fotografbranschen finns det en term som heter MWAC- mom with a camera. Det hänvisar till alla de kvinnor som börjat

Läs mer

LEDTRÅDAR Skapa förförståelse och väck förväntningar genom att studera novellens titel, omslag, baksidestext och författarpresentation.

LEDTRÅDAR Skapa förförståelse och väck förväntningar genom att studera novellens titel, omslag, baksidestext och författarpresentation. 1 INTRODUKTION LEDTRÅDAR Skapa förförståelse och väck förväntningar genom att studera novellens titel, omslag, baksidestext och författarpresentation. Titel. Vilka tankar väcker titeln? Baksidestext. Baksidestexten

Läs mer

Nicos bok ORDLISTA MOA ERIKSSON SANDBERG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler

Nicos bok ORDLISTA MOA ERIKSSON SANDBERG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler Kapitel 2 barista (sida 8, rad 8) person som arbetar med att göra och dekorera kaffe schyst (sida 8, rad

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Carl Barks Ankeborg bok 18 PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Carl Barks Ankeborg bok 18 PDF ladda ner Carl Barks Ankeborg bok 18 PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Beskrivning saknas från förlaget. Kolla gärna upp förlagets (Egmont Publishing AB) hemsida, där det kan finnas mer information.

Läs mer

ROCKY PÅ SPRITMUSEUM. Martin Kellerman. Kartago Förlag

ROCKY PÅ SPRITMUSEUM. Martin Kellerman. Kartago Förlag ROCKY PÅ SPRITMUSEUM Martin Kellerman Kartago Förlag ROCKY PÅ SPRITMUSEUM Bild: Martin Kellerman Text: Jessika Gedin Kartago Förlag Förord Martin Kellermans tecknade serie om Rocky utspelar sig för det

Läs mer

Lathund för källförteckning och källhänvisningar

Lathund för källförteckning och källhänvisningar Lathund för källförteckning och källhänvisningar Hur du hittar de uppgifter du behöver och hur du sammanställer en enhetlig lista (enligt Harvardsystemet). Skapad 2005-11-21 av Jonas Fransson Böcker När

Läs mer

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Idag var det dags för vår nyvalde ordförande, Lars- Åke, att hälsa välkommen till sin första månadsträff. Som vanligt serverades kaffe och goda smörgåsar, så några

Läs mer

1. Drömkåken X. Huset som gud glömde 2. Kåkens hemlighet.

1. Drömkåken X. Huset som gud glömde 2. Kåkens hemlighet. 1 I den här filmen från 1993 får vi följa med Göran, som precis blivit stolt husägare. Huset har han köpt på auktion utan hans frus eller barns vetskap, det ska nämligen bli en stor överaskning. Problemet

Läs mer

UTSEENDE MED NYTT. så många sätt att leka. Påskpresenter. Gratis appar och massor av annat skoj. LEGO DUPLO ONLINETIDNINGEN Våren 2014

UTSEENDE MED NYTT. så många sätt att leka. Påskpresenter. Gratis appar och massor av annat skoj. LEGO DUPLO ONLINETIDNINGEN Våren 2014 LEGO DUPLO ONLINETIDNINGEN Våren 2014 så många sätt att leka NYTT NUMMER MED NYTT UTSEENDE Påskpresenter Nytt födelsedagskit Gratis appar och massor av annat skoj Vinn påsktävlingen Delta i den spännande

Läs mer

Att skriva källförteckning

Att skriva källförteckning Att skriva källförteckning Celsiusskolans biblioteksgrupp 2011 1 När man skriver ett skolarbete är det viktigt att man anger var man tagit informationen från. Anledningen till det är att andra personer

Läs mer

3. Önska dig något helt otrolig just nu! Vad önskar du dig då?

3. Önska dig något helt otrolig just nu! Vad önskar du dig då? Efter kapitel 10 Vips åk 2 1. Vem ser du på bilden? Skriv hans namn. Berätta vad du vet om honom. 2. Läs frågan och stryk under rätt svar. B D E 3. Önska dig något helt otrolig just nu! Vad önskar du dig

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N BYGG- LITTERATUR

V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N BYGG- LITTERATUR V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N BYGG- LITTERATUR - bokhyllan för byggsverige! För proffs av specialister För att göra ett bra jobb måste du känna till vissa regler. Du behöver också aktuella

Läs mer

Tema:Vänskap/respekt, Konflikt/krig och mänskliga rättigheter, Litteratur på film, Äventyr/fantasy

Tema:Vänskap/respekt, Konflikt/krig och mänskliga rättigheter, Litteratur på film, Äventyr/fantasy Maleficent Tema:Vänskap/respekt, Konflikt/krig och mänskliga rättigheter, Litteratur på film, Äventyr/fantasy HANDLING Historien om Maleficent är baserad på den klassiska sagan Törnrosa, prinsessan som

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 HANTVERKSKAMMAREN Magiska figurer Trollkulorna har många ansikten. HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 SNART ÄR DET JUL Hösten rullar på och nu är det bara en månad kvar till Skyltlördag julens

Läs mer

LÄR DIG VARSÅGOD. Övningsblad med fri kopiering!

LÄR DIG VARSÅGOD. Övningsblad med fri kopiering! LÄR DIG VARSÅGOD Övningsblad med fri kopiering! " intressant och lätttillgängligt..." Intresset för att lära sig teckna är stort, särskilt när det gäller manga och fantasy. Här presenterar vi en ny serie

Läs mer

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING!

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! ERT KOLLEKTIVA UTBUD Bredband 250/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster Trådlös router Tv-box ERT KOLLEKTIVA UTBUD BREDBAND

Läs mer

En överraskning i stallet

En överraskning i stallet SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lina som älskar att vara i stallet. En dag berättar Lotta att hästen Gullan ska säljas för att hon är för gammal för att vara ridskolehäst.

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Reportage från studiecirkeln om väder med en spännande avslutning

Reportage från studiecirkeln om väder med en spännande avslutning Reportage från studiecirkeln om väder med en spännande avslutning Vi är 11 väderintresserad SPFare som deltagit i studiecirkeln Alla talar om väder med Ulla och Nisse Runberg som ledare. Båda är mycket

Läs mer

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser)

Teckenspråk Online. Beställningsinformation Artikelnummer: Best.nr: (5 licenser) Teckenspråk Online Teckenspråk Online ger elever möjlighet att lära sig svenskt teckenspråk på distans. Eleverna ges möjlighet att själva välja var och när de vill träna. I kombination med webbmöten kan

Läs mer

Räckviddsutveckling. ORVESTO Konsument 2001:3 2009:2

Räckviddsutveckling. ORVESTO Konsument 2001:3 2009:2 Räckviddsutveckling ORVESTO Konsument 21:3 29:2 1 Dagens Industri Dagens Nyheter, vardag Dagens Nyheter, söndag Direktpress Stockholm/Innerstadspress Göteborgs-Posten, vardag Göteborgs-Posten, söndag Land

Läs mer