Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd"

Transkript

1 Instruktion Sida 1 (8) Värmepumpsansökan Innan du börjar borra för att installera en berg-, jord-, grundvatteneller sjövärmepump måste du ansöka om och vänta på att få ett skriftligt tillstånd, eftersom en värmepumpanläggning måste installeras och drivas på rätt sätt så att miljön inte blir skadad. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd 1. Kontakta Exploateringskontoret om Stockholm stad är markägare. Du som har tomträtt måste kontakta exploateringskontoret som ansvarar för förvaltningen av stadens mark (telefonnummer: ). Exploateringskontoret kontrollerar om det finns något i gällande tomträttsavtal som förhindrar borrning. I de fall borrhål vinklas utanför den egna tomtgränsen eller om borrhål ska placeras ute på stadens mark säger staden nej till borrning vilket innebär att din eventuella ansökan inte kan beviljas. 2. Ta kontakt med installatör/borrare Du ska fylla i vilken borrare och installatör du tänker anlita plus din borrares SITAC-nummer i ansökan. De kan också hjälpa dig att fylla i de tekniska uppgifterna om anläggningen och att planera placering av borrhålet, hur djupt det ska vara och var borriggen kan placeras på din tomt. 3. Prata med dina grannar Diskutera borrhålsplaceringen med dina grannar. Borrhålet måste placeras så att även grannarna kan borra i framtiden och du måste alltid informera berörda grannar att och var du tänker borra. De kan dessutom ha information som du inte kan hitta på annat sätt, om till exempel gamla borrhål eller servitut.

2 Instruktion Sida 2 (8) 4. Ta reda på var ledningar, rör och tunnlar går Ta reda på var tunnlar, ledningar och servitut går innan du placerar ditt borrhål. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för och ska veta var ledningarna är dragna på din fastighet. För el- och teleledningar: kontakta För tunnlar och ledningar som går till och under fastigheten: kontakta Samlingskartan på trafikkontoret. För att få reda på VA-ledningar: skicka förfrågningsblankett (som finns med i detta häfte) och kopia på kartan med utmärkt borrpunkt till Stockholm Vatten och Avfall, bergvarme@stockholmvatten.se. Kontrollera om det finns fjärrvärme- eller fjärrkylaledningar på din fastighet genom att kontakta AB Fortum Värme på telefon Du ska också skicka kartan med utmärkt borrpunkt till Stockholm Gas, kundservice@stockholmgas.se De skickar tillbaka en karta med gasledningen markerad. Även om du inte har eller har haft gas, men bor i ett område med gas måste du kontakta Stockholm Gas för att försäkra dig om att det inte borras i en gasledning på din tomt. Stockholm Gas kan kontaktas på tel Kontakta SLL Trafikförvaltning om din fastighet ligger i närhet av tunnelbaneanläggning för information om du kan borra på din fastighet. Och om din fastighet ligger i närhet av tunnlar och spår (t.ex. Citybanan eller annan väg- och spårtunnel) behöver du ta kontakt med Trafikverket för att få information om du kan borra på din fastighet. Titta på utdrag ur detaljplan och dess planbestämmelser, som du får via Bygg- och plantjänsten eller genom att kontakta stadsbyggnadskontoret. Glöm inte att söka tillstånd hos polisen om du måste ställa containern för borrkaxavskiljning på kommunens gata. Du måste även lämna in särskild blankett för hanteringen av borrvattnet till trafikkontoret.

3 Instruktion Sida 3 (8) Vänta på svar från ledningsägarna! Ledningsägarna kontrollerar att det inte finns några av deras ledningar eller tunnlar där du planerat att borra och svaren måste finnas med för att ansökan ska vara komplett. Kontrollerna kostar ingenting, men om det uppstår skador är det däremot du som får betala eftersom fastighetsägaren ansvarar för ledningarna på sin tomt. 5. Planera exakt placering av borrhålet När du placerar ett eller flera borrhål bör det vara minst 20 meter mellan dina och grannarnas borrhål för bergvärme (enligt Normbrunn -16). För vinklade borrhål beräknas avståndet från punkten mitt emellan borrhålets topp och botten. Du som har tomträtt behöver kontakta exploateringskontoret som ansvarar för förvaltningen av stadens mark (telefonnummer: ). Exploateringskontoret kontrollerar om det finns något i gällande tomträttsavtal som förhindrar borrning. I de fall borrhål vinklas utanför den egna tomtgränsen och hamnar på stadens mark, eller om borrhål ska placeras på stadens mark säger staden nej till borrning vilket innebär att din eventuella ansökan inte kan beviljas. Om du ska borra på mark som förvaltas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen måste de få yttra sig över din ansökan. För dig som bor i ett radhusområde På fastigheter med små tomter kan det vara svårt att hålla det rekommenderade avståndet på minst 20 meter (enligt Normbrunn- 16) utan man kan behöva borra borrhålen djupare än normalt för att kunna lägga energibrunnarna tätare. Du eller din installatör måste i dessa fall redovisa för oss att ni har kompenserat borrhålsdjupet så att befintliga framtida energibrunnar påverkas så lite som möjligt. Du måste också sammanställa och bifoga en borrplan som visar förslag på att även närliggande grannfastigheter kan borra efter bergvärme i framtiden. En gemensam borrplan för området gör det även möjligt för närliggande grannar att borra efter bergvärme i framtiden. Det finns ett beräkningsprogram för tätbebyggda områden som beräknar hur mycket man måste kompensera borrdjupet med vid tätare placering av energibrunnar för att motverka den temperatursänkningen i marken som påverkar närliggande befintliga och framtida energibrunnar. Länk till beräkningsprogrammet (Temperatursänkning 3000) finns på webben: stockholm.se/byggbo/dinbostad//.

4 Instruktion Sida 4 (8) Innerstad och borrning på stadens mark Om du borrar i innerstaden måste du alltid bifoga samlingskartanschakt som finns att köpa hos trafikkontoret. Samlingskartan visar samtliga markförlagda ledningar som går till din fastighet och behövs för att undvika att skador sker på anläggningar under mark. Där det är svårt att uppnå det rekommenderade avståndet på minst 20 meter (enligt Normbrunn-16) mellan befintliga och framtida energibrunnar är ett sätt bland flera att borra borrhålen djupare än normalt för att kunna lägga energibrunnarna tätare inom området. Du eller din installatör måste då redovisa för oss att ni har kompenserat borrhålsdjupet tillräckligt så att framtida energibrunnar påverkas så lite som möjligt. Ansökan Ansökan ska bestå av följande handlingar: a. Ansökningsblanketten Sökande och fakturamottagare måste ha samma personnummer/ organisationsnummer. Ange total mängd köldmedium i kg och dess totala koldioxidekvivalent (CO2e) i ton. Dessa uppgifter hittar du i värmepumpens produktdatablad. Enskild utrustning (krets) som innehåller 5 ton CO2e eller mer adderas till den totala mängden. Om den totala mängden är 14 ton CO2e eller mer ska årlig rapport för läckagekontroll skickas in till miljöförvaltningen.

5 Instruktion Sida 5 (8) b. Karta i skala 1:400 med markerade med markerad borrhålsplacering och avståndsmarkeringar (situationsplan) Kartan, som du köper hos Stadsbyggnadskontoret eller Kart- och geodataservice, ska visa närliggande fastigheter och vara i skala 1:400. På kartan ska det finnas skalstock eller motsvarande skalmarkeringar. kan inte behandla din ansökan om du skickar en karta som är för gammal, inte är i skala 1:400 eller inte innehåller rätt uppgifter. På kartan ska du: Markera borrhålet som en cirkel med ett kryss var på fastigheten du tänker borra. Ange varje borrhåls placering med en GPS koordinat i SWEREF Ange avståndet till borrhålet/borrhålen med två vinkelräta avstånd från en fast punkt (som i verkligheten överensstämmer med kartan) som närmaste husfasad, husknut eller fastighetsgräns. Observera att avståndet skall vara 2 vinkelräta avstånd och anges med 0,5 meters noggrannhet. Avståndet till befintliga borrhål ska vara minst 20 meter. Du kan ta reda på vilka grannar som fått tillstånd för värmepump via vår söktjänst i E-tjänsten (länk) (se omgivande fastigheter). Kontakta berörda grannar för närmare information om borrhålens placering. Om borrhålet är vinklat måste ni ange storlek och riktning på vinkeln. Om borrhålen vinklas ska detta markeras med ingångshål och borrhålsbotten. Den markerade sträckan ska då stämma överens med djup och gradantal på vinkeln i förhållande till markytan. Be din installatör om hjälp. När borrhålet är utsatt med avståndsmarkeringar från fast punkt kallas kartan för "situationsplan". Exempel på situationsplan hittar du efter de skriftliga instruktionerna i detta häfte. c. Grannyttranden Alla berörda grannar har rätt att ta del av din ansökan och kartan med borrhålets placering för att ges möjlighet att yttra sig över din planerade installation. Alla grannar som har sin fastighetsgräns inom 20 meter från ditt borrhål räknas som berörda vare sig de har befintliga borrhål eller inte. Om borrhålet är vinklat utgår man ifrån hålets medelavstånd, d.v.s. mitt emellan hålets topp och botten, när man räknar ut vilka grannar som är berörda. För att ansökan ska vara komplett krävs grannyttranden från samtliga berörda grannar.

6 Instruktion Sida 6 (8) Om du av någon anledning inte lyckats få fram ett enskilt grannyttrande meddelar du det till miljöförvaltningen och skriver en kort motivering till varför. Tänk på att även fastigheter på andra sidan gatan och skaftfastigheter kan räknas som berörda. Enligt rekommendationer i Normbrunn -16 måste det vara minst fyra meter till grannfastighetens husvägg. Undantag kan göras om fastighetsägaren till berörd fastighet lämnar ett särskilt skriftligt medgivande till detta. d. Svar från ledningsägarna om ledningar och tunnlar på fastigheten Vänta på svar från ledningsägarna! Ledningsägarna kontrollerar att det inte finns några av deras ledningar eller tunnlar där du planerat att borra och svaren måste finnas med för att ansökan ska vara komplett. Kontrollerna kostar ingenting, men det är du som får betala för eventuella skador eftersom fastighetsägaren ansvarar för ledningarna på sin tomt. Om instanserna har anmärkningar kan det innebära att du måste byta borrplats, eller inte får borra på din fastighet överhuvudtaget. e. Samlingskartan-schakt Om du borrar i innerstaden måste du även skicka in samlingskartanschakt som finns att köpa hos trafikkontoret. Kartan är en juridisk handling som är aktualitetsgranskad och framtagen för schaktarbeten inom Stockholms kommun. Sökanden måste alltid ha en giltig samlingskarta-schakt inför schakt och borrningsarbeten. Skicka ansökan till:, avdelningen för hälsoskydd STOCKHOLM Behåll en kopia av ansökan.

7 Instruktion Sida 7 (8) Avgifter Ansökan är bindande, vilket innebär att avgiften ska betalas oavsett om du får tillstånd eller inte. Avgift för ansökan om tillstånd för värmepump upp till 20 kw är kronor och för en större anläggning kronor. För energianläggningar i mark, yt-eller grundvattensystem upp till 10 MW tas en timavgift ut på kronor. Handläggning av ändring av befintligt tillstånd, t ex ändring av situationsplan och installation av ny värmepump med annan kapacitet kostar kronor per timme. Vid ansökan om ändring av befintligt tillstånd ska ansökan göras på särskild ansökningsblankett som heter: Ändring av befintligt tillstånd för värmepump och som finns på stockholm.se. Om ansökan är ofullständig kan handläggningen ta längre tid än de timmar som ansökningsavgiften motsvarar. Då tar vi enligt nuvarande taxa ut kr/timme. Beslut om tillstånd Vänta på beslut om tillstånd innan du börjar borra. Att installera en värmepump utan tillstånd är olagligt och medför en miljösanktionsavgift på kr utöver ansökningsavgiften och timavgift till miljöförvaltningen för handläggning av den olovliga borrningen. När din ansökan är färdiggranskad får du ett beslut. När ansökan är godkänd får du ett särskilt beslut om tillstånd som bland annat innehåller villkor och en situationsplan. Det är viktigt att du läser igenom villkoren i beslutet ordentligt och också låter din installatör och borrare läsa beslutet och få ta del av borrkartan. Den som bryter mot villkoren i ett tillstånd riskerar att bli åtalsanmäld och om du borrar på fel plats är miljöförvaltningen skyldig att åtalsanmäla dig.

8 Instruktion Sida 8 (8) Exempel på situationsplan

9 1 (3) Ansökan om tillstånd för inrättande av värmepump Upp till 10 MW uttagen effekt OBS! Du som har tomträtt måste kontakta exploateringskontoret som ansvarar för förvaltningen av stadens mark (telefonnummer: ). Exploateringskontoret kontrollerar om det finns något i gällande tomträttsavtal som förhindrar borrning. I de fall borrhål vinklas utanför den egna tomtgränsen eller om borrhål ska placeras ute på stadens mark säger staden nej till borrning vilket innebär att din eventuella ansökan inte kan beviljas. Du måste läsa instruktionerna på vår hemsida innan du fyller i blanketten. Hela blanketten måste fyllas i. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Adress för installation Sökande/fakturamottagare Namn Personnummer/organisationsnummer *) Utdelningsadress Kontaktperson Telefon Faktureringsadress Mobiltelefon E-post Interndebiteringsnummer (kommunal verksamhet) Övrigt Markägare *) Tänk på att sökande och fakturamottagare måste ha samma personnummer/organisationsnummer Tomträtt Installatör Namn Adress Telefon dagtid (även riktnummer) Telefax (även riktnummer) Telefon mobil E-postadress Borrare Företagsnamn Namn Adress MF4028, v1.9, Telefon dagtid (även riktnummer), Växel Sitacs certifieringsnummer Personuppgifter kommer att lagras digitalt hos myndigheten och användas inom ramen för myndighetens tillsynsuppgifter enligt lag. Sådan hantering överensstämmer med 10 personuppgiftslagen.

10 2 (3) Tekniska uppgifter Bergvärme, slutet system Antal hushåll anslutna till värmepumpen Om annan typ, ange vad (till exempel ytvatten, jord eller öppet system) Värmepumpens fabrikat Värmepumpens modell Antal pumpar Total avgiven effekt (kw) vid 0/35º C Tillförd effekt (kw) vid 0/35º C Total avgiven effekt (kw) vid 0/50º C Tillförd effekt (kw) vid 0/50º C Köldmedium i värmepump Mängd köldmedium, kg Mängd köldmedium, ton CO2e Frostskyddsmedel i köldbärare Andel i % Tot. volym köldbärare i kollektor, liter Material i kollektor Antal borrhål Totalt borrdjup per borrhål Borrvinkel, grader Bergvärmepumpens energitäckningsgrad (%) Jag har försäkrat mig om att det inte finns befintliga borrhål närmare än 20 meter från mitt planerade borrhål Jag har varit i kontakt med ledningskollen.se Jag har varit i kontakt med AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad gällande fjärrvärme- och fjärrkylaledningar. Följande bilagor ska du som söker bifoga till ansökan Aktuell situationsplan i skala 1:400 enligt anvisningar Utlåtande från Stockholm Gas Utlåtande från Stockholm Vatten och Avfall Yttrande från berörda grannar Bilaga för värmepumpar större än 20 kw Annat Vad innebär ansökan? Ansökan är bindande. Ansökningsavgiften faktureras sökanden när ansökan inkommit oavsett om tillstånd beviljas eller inte. Avgift/debitering utgår enligt beslutad taxa som gäller fr.o.m för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet. Enligt 27 kap 1 1p miljöbalken (1998:808) får en kommunal nämnd ta ut avgift för prövning och tillsyn enligt en taxa som kommunfullmäktige bestämmer. Ansökningsavgiften är 5550 kronor för en liten anläggning upp till 20 kw. Ansöker ni om värmepump med effektuttag på 20 kw till 10 MW är avgiften 9990 kronor. Du som fastighetsägare/tomträttsinnehavare ansvarar själv för att ta hänsyn till vissa installationer på egen mark så som vatten-, avlopps-, el-, tele-, fjärrvärme/fjärrkyla-, och gasledningar. Du är även skyldig att införskaffa övriga avtal och tillstånd som kan krävas för inrättandet av bergvärme. Kontakta Stockholm Gas Kundservice per tfn eller per e-post: kundservice.gas@fortum.com för att försäkra dig om att du inte har gasledningar på din tomt. De skickar en karta med gasledningen markerad. Även om du inte har eller har haft gas men bor i ett område med gas ska du kontakta Stockholm Gas Kundservice för att försäkra dig om att det inte borras i en gasledning på din tomt. För anvisning av fjärrvärme- och fjärrkylaledningar, ta kontakt med AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad på telefon Besök vår hemsida för utförligare information som är bra att veta vid ansökan för inrättande av värmepump. Här finns även de blanketter som behövs för att begära in yttrande från remissinstanserna och berörda grannar. Personuppgifter kommer att lagras digitalt hos myndigheten och användas inom ramen för myndighetens tillsynsuppgifter enligt lag. Sådan hantering överensstämmer med 10 personuppgiftslagen. Underskrift Ort och datum Namnförtydligande Namnteckning

11 3 (3) Bilaga för värmepumpar större än 20 kw Fastighetsbeteckning Tillägg tekniska uppgifter Installerad effekt idag (kw) Fastighetens energianvändning (kwh/år) Egenkontroll Beskriv vilka risker som finns för miljön och människors hälsa i samband med borrning, installation och drift av anläggningen. Hur förebygger ni t.ex. läckage av köldbärarvätska och köldmedium till mark, vatten och atmosfär? Hur förebygger ni läckage av olja till mark och vatten i samband med borrningsarbeten? Hur minimerar ni bullerstörningar i samband med borrning och installation av värmepumpsanläggningen? Beskriv även vilka säkerhetsåtgärder som kommer att vidtas och hur ansvarsfördelningen ser ut. Finns kända markföroreningar i området? Nej Ja, ange: Tidplanering Ange beräknad tidsåtgång och vilka tider på dygnet som borrning och installation av anläggningen kommer att ske. Det är viktigt att ni informerar närliggande grannfastigheter om detta inför borrning och installation av värmepumpsanläggningen. Kompletterande energikälla Ingen kompletterande energikälla Effekt på kompletterande energikälla (kw) Olja Fjärrvärme Frånluft Frikyla Solvärme Annat: Energitäckningsgrad på kompletterande energikälla (%) Olja Fjärrvärme Frånluft Frikyla Solvärme Annat:

12 1 (1) Förfrågningsblankett Stockholm Vatten och Avfall Blanketten insändes till Stockholm Vatten och Avfall Geografisk Information Stockholm E-post: Telefax: Förfrågan angående planerad värmepumpsanläggning Finns befintliga anläggningar i berg eller mark som förhindrar borrning för värmepumpsanläggning inom fastigheten nedan. Borrplats framgår av bifogad karta. Fastighetsbeteckning Adress Borrdjup, meter Vinkel på borrhål Antal borrhål Svar önskas Per fax Per e-post Namn Nummer (även riktnummer) E-postadress Per post Adress Telefon (även riktnummer) Telefon mobil Underskrift Ort och datum Namnteckning Namnförtydligande Skriftligt svar ifylls nedan och sänds i retur till ovanstående adress, e-post eller faxnummer. Utlåtande Föreslagen borrplats för bergvärme är godkänd. Föreslagna borrhål ligger utanför skyddsområdet för allmänna VA-ledningar, tunnlar eller andra anläggningar tillhörande Stockholm Vatten och Avfall. Observera att allmänna VA-ledningar, tunnlar eller andra anläggningar tillhörande Stockholm Vatten och Avfall finns inom fastigheten. Karta bifogas. Föreslagen borrplats för bergvärme är inte godkänd. Karta bifogas. Föreslagna borrhål ligger innanför skyddsområdet för allmänna VA-ledningar, tunnlar eller andra anläggningar tillhörande Stockholm Vatten och Avfall. Alla borrhål som ligger i stadens mark måste mätas in. Ta kontakt med Stockholm Vatten och Avfall, telefon: för inmätning Observera att Stockholm Vatten och Avfall ej har uppgifter om, eller ansvar för privata ledningar inom fastigheten. Underskrift Ort och datum Stockholm Vatten och avfall, namnteckning Namnförtydligande MF4027, v1.5, Kopia på inkommet svar ska bifogas till ansökan om värmepumpsanläggning., Växel Personuppgifter kommer att lagras digitalt hos myndigheten och användas inom ramen för myndighetens tillsynsuppgifter enligt lag. Sådan hantering överensstämmer med 10 personuppgiftslagen.

13 1 (1) Blankett för yttrande Över borrning för bergvärme Bakgrund Närboende grannar som kan beröras av borrning för bergvärme ska ges tillfälle att yttra sig enligt 19 kap 4 miljöbalken. När du yttrar dig ska du först ha tagit del av din grannes ansökningshandlingar (ansökningsformulär och tomtkarta). Du ges möjlighet att yttra dig eftersom din granne har planerat att placera sitt borrhål mindre än 20 meter från din tomtgräns. Detta kan påverka dina egna framtida möjligheter att borra på din tomt. Även du som har ett befintligt hål ska få tillfälle att yttra dig. När man installerat en värmepump kommer marken gradvis att kylas ned runt varje borrhål. Därför rekommenderas ett avstånd på cirka 20 meter mellan två eller flera separata borrhål för att värmepumparna ska uppnå god effekt. Om borrhålet är vinklat mäts avståndet från punkten mitt emellan hålets topp och botten. bedömer lämpligheten av borrplatsens lokalisering i varje enskilt fall. Observera att du endast har yttranderätt och ingen vetorätt över värmepumpsinstallationen. fattar beslut i ärendet. Sökandens fastighetsbeteckning och adress Fastighetsbeteckning Yttrande Min fastighetsbeteckning Specificera Jag har tagit del av ansökan men har för närvarande inget att yttra Jag anser att följande ska beaktas i prövningen, specificera nedan, eller i bilaga Underskrift Observera att samtliga ägare till fastigheten måste underteckna yttrandet Ort och datum Telefon dagtid Namnteckning 1 Namnteckning 2 MF4011, v1.2, Namnförtydligande 1 Namnförtydligande 2, Växel Personuppgifter kommer att lagras digitalt hos myndigheten och användas inom ramen för myndighetens tillsynsuppgifter enligt lag. Sådan hantering överensstämmer med 10 personuppgiftslagen.

Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd

Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd Instruktion Sida 1 (8) 2018-10-16 Värmepumpsansökan Innan du börjar borra för att installera en berg-, jord-, grundvatteneller sjövärmepump måste du ansöka om och vänta på att få ett skriftligt tillstånd,

Läs mer

Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd

Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd Instruktion Sida 1 (7) 2016-09-09 Värmepumpsansökan Du måste ansöka om och vänta på att få ett skriftligt tillstånd innan du börjar borra för att installera en berg-, jord-, grundvatten- eller sjövärmepump

Läs mer

Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd

Värmepumpsansökan. Förberedelser innan du ansöker om tillstånd Hälsoskydd Instruktion Sida 1 (7) 2015-01-23 Värmepumpsansökan Du måste ansöka om tillstånd och vänta på att få ett skriftligt beslut innan du installerar en berg-, jord-, grundvatten- eller sjövärmepump.

Läs mer

1/4. ANMÄLAN Värmeuttag ur mark/vatten. Anmälare. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning (där värmen nyttjas) Installatör. Borrare Företagsnamn

1/4. ANMÄLAN Värmeuttag ur mark/vatten. Anmälare. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning (där värmen nyttjas) Installatör. Borrare Företagsnamn Samhällsbyggnadsnämnden ANMÄLAN Värmeuttag ur mark/vatten 1/4 Personuppgifter behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd.

Läs mer

Anmälan om installation av värmepump enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Effektuttag högst 10 MW.

Anmälan om installation av värmepump enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Effektuttag högst 10 MW. Insänds till Överkalix kommun Bygg- och miljönämnden 956 81 ÖVERKALIX Eller via e-post: Byggmiljo@overkalix.se Anmälan om installation av värmepump enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Installation av värmepumpsanläggning

Installation av värmepumpsanläggning 1(5) Installation av värmepumpsanläggning Ansökan om tillstånd enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 6 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande

Läs mer

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljö- och Samhällsnämnden Sökande och fastighet Sökande, namn Person- el organisationsnummer

Läs mer

Anmälan enligt 17 och 40 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 8 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Anmälan enligt 17 och 40 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 8 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Sida 1 av 3 Anmälan enligt 17 och 40 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 8 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-,

Läs mer

Örebro kommun tar ut en avgift på 1410 kr för prövning av anmälan om värmepumpsanläggning.

Örebro kommun tar ut en avgift på 1410 kr för prövning av anmälan om värmepumpsanläggning. Lundby Ekonomisk förening för värme Lundby södra information 19 april 2015 Exempel på ansökan till Miljökontoret för värmepumpsanläggning Innan borrning kan ske ska en ansökan skickas in till Miljökontoret.

Läs mer

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP 1(5) Vadstena Kommun Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 förordningen (1988:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan för utvinning av värme

Läs mer

Installation av värmepumpsanläggning

Installation av värmepumpsanläggning Installation av värmepumpsanläggning VERSIONSNR: 2018-04-05 SID 1/5 SKICKA TILL MILJÖAVDELNINGEN MILJO@VALLENTUNA.SE Ansökan om installation av värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten

Läs mer

Datum. Bergvärme med kollektor, borrhålsdjup meter Grundvattenvärme, cirkulationsbrunn, borrhålsdjup meter

Datum. Bergvärme med kollektor, borrhålsdjup meter Grundvattenvärme, cirkulationsbrunn, borrhålsdjup meter Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd. Du har rätt att begära utdrag och rättelser. ANMÄLAN

Läs mer

Anmälan om inrättande av värmepumpsanläggning

Anmälan om inrättande av värmepumpsanläggning Introduktion Anmälan görs enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) och gäller anläggningar för utvinning av värme ur mark, yt- eller grundvatten. Handläggningstiden

Läs mer

Ansökan om installation av bergvärmeanläggning 1(5)

Ansökan om installation av bergvärmeanläggning 1(5) Ansökan om installation av bergvärmeanläggning 1(5) (ansökan om tillstånd enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 9 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och

Läs mer

Datum... Typ av köldmedium Mängd angivet i kg Typ av köldbärarvätska Mängd angivet i liter. Kontaktperson. E-postadress

Datum... Typ av köldmedium Mängd angivet i kg Typ av köldbärarvätska Mängd angivet i liter. Kontaktperson. E-postadress Sida 1 av 5 Datum... Anmälan om installation av värmepump Enligt 17 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Gäller anläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller

Läs mer

Sökande Fastighetsbeteckning Kommun Organisationsnr/Personnr. Fastighetsägare Anläggningsadress E-postadress

Sökande Fastighetsbeteckning Kommun Organisationsnr/Personnr. Fastighetsägare Anläggningsadress E-postadress Värmepump - Anmälan Anmälan om inrättande av värmepumpsanläggning enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Anmälan skall inkomma minst 4 veckor innan installationen

Läs mer

E-post POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

E-post POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga

Läs mer

Installatör och borrare/slangläggare Värmepumpsinstallatör Adress Telefon, dagtid Medlem i branschorg

Installatör och borrare/slangläggare Värmepumpsinstallatör Adress Telefon, dagtid Medlem i branschorg Anmälan om inrättande av värmepumpsanläggning enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Anmälan skall inkomma minst 4 veckor innan installationen påbörjas. Sökande

Läs mer

Installation av värmepump Anmälan

Installation av värmepump Anmälan 1(5) Installation av värmepump Anmälan För utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten (17 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd). Gäller anläggning för en uteffekt av 10 MW

Läs mer

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP 1(6) Vadstena Kommun Samhällsbyggnadsnämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Värmepumpens placering Fastighetsbeteckning

Läs mer

Anvisningar för installation av värmepump i Danderyds kommun

Anvisningar för installation av värmepump i Danderyds kommun 1(5) VÄRMEPUMP Anvisningar för installation av värmepump i Danderyds kommun För att motverka att skador uppstår krävs att den som vill installera en värmepump, med en uttagen effekt på mindre än 10 MW

Läs mer

Miljöförvaltningen Blankett för anmälan 1(3)

Miljöförvaltningen Blankett för anmälan 1(3) Miljöförvaltningen Blankett för anmälan 1(3) Anmälan om installation av bergvärmepump med fler än två brunnar som utnyttjar värme ur mark. enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och

Läs mer

Sökande Fastighetsbeteckning Församling Kommun. Fastighetsägare Anläggningsadress Organisationsnr/Personnr

Sökande Fastighetsbeteckning Församling Kommun. Fastighetsägare Anläggningsadress Organisationsnr/Personnr Värmepump - Anmälan Anmälan om inrättande av värmepumpsanläggning enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Anmälan skall inkomma i god tid, minst 4 veckor innan installationen

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

Sida 1 av 6 Haparanda stad - Samhällsbyggnadskontoret Anmälan om inrättande av värmepump Fastighetsägare Förnamn* Efternamn* Adress* Postnummer* Ort* Telefon mobil E-post Organisationsnummer/personnummer*

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR INRÄTTANDE AV VÄRMEPUMP -Mindre än 10 MW

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR INRÄTTANDE AV VÄRMEPUMP -Mindre än 10 MW 1(5) ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR INRÄTTANDE AV VÄRMEPUMP -Mindre än 10 MW Ansökan om tillstånd för inrättande av värmepumpsanläggning enligt; 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899),

Läs mer

Information om anmälan

Information om anmälan Information om anmälan Installationen av din värmepump kan leda till oönskade miljöeffekter i närmiljön och få konsekvenser för dricksvattenförsörjningen i närområdet vilket i sin tur kan leda till att

Läs mer

SAMHÄLLE OCH UTVECKLING MILJÖENHETEN. Fastighetsuppgifter där bergvärmepumpanläggningen ska inrättas Fastighetsbeteckning

SAMHÄLLE OCH UTVECKLING MILJÖENHETEN. Fastighetsuppgifter där bergvärmepumpanläggningen ska inrättas Fastighetsbeteckning Ansökan om installation av bergvärmeanläggning (ansökan om tillstånd enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 9 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö

Läs mer

Anmälan om installation av värmepump enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Effektuttag högst 10 MW.

Anmälan om installation av värmepump enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Effektuttag högst 10 MW. Sidan 1 av 5 Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan om installation av värmepump enligt 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Effektuttag

Läs mer

Sollefteå kommun Samhällsbyggnadskontoret 881 80 Sollefteå

Sollefteå kommun Samhällsbyggnadskontoret 881 80 Sollefteå Sida 1 (2) ANMÄLAN Datum Installation av värmepump Samhällsbyggnadskontoret 881 80 SOLLEFTEÅ 0620-68 20 00 Anmälan om installation av värmepump enligt 17 och 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning där installation ska ske Fastighetens

Läs mer

Sökande och fastighet Fastighetsägare/Sökande, namn Organisations- eller personnummer Kundid för kommunal verksamhet. Organisationsnummer/Personnummer

Sökande och fastighet Fastighetsägare/Sökande, namn Organisations- eller personnummer Kundid för kommunal verksamhet. Organisationsnummer/Personnummer 1 (4) ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP - För utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten (17 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd). Gäller anläggning för en uteffekt av

Läs mer

Adress Postnummer Ort. Adress Postnummer Ort. Ja, nr: Adress Postnummer Ort. Ja, nr: Värmepumpsanläggningen beräknas ge effekten

Adress Postnummer Ort. Adress Postnummer Ort. Ja, nr: Adress Postnummer Ort. Ja, nr: Värmepumpsanläggningen beräknas ge effekten 1(2) VÄRMEPUMP 1a. Ansökan om tillstånd för installation av värmepumpanläggning vilken utnyttjar berg som värmekälla enligt 17 förordning (SFS 1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Bergvärme

Läs mer

Anmäl värmepumpen! Anmälan / ansökan

Anmäl värmepumpen! Anmälan / ansökan Anmäl värmepumpen! Anmälan / ansökan Installationen av din värmepump kan leda till oönskade miljöeffekter i närmiljön och få konsekvenser för dricksvattenförsörjningen i närområdet vilket i sin tur kan

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon:

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-006441 SID 1 (5) 2012-04-02 Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: 08-508 28 32 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2012-04-17 p 10

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning

Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning Bygg- och miljönämnden Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning 2 exemplar - Anmälan om installation av värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur ytvatten, grundvatten eller

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

Information om anmälan av värmepumpsanläggning

Information om anmälan av värmepumpsanläggning Bygg- och miljönämnden Information om anmälan av värmepumpsanläggning Om du ska installera en värmepump måste du göra en anmälan till bygg- och miljönämnden. Anmälan ska göras minst 6 veckor innan du gräver

Läs mer

Borrentreprenör är certifierad Energibrunnen utförs enligt Normbrunn -07. Värmepumpens fabrikat och modell Uteffekt, kw Antal värmepumpsaggregat

Borrentreprenör är certifierad Energibrunnen utförs enligt Normbrunn -07. Värmepumpens fabrikat och modell Uteffekt, kw Antal värmepumpsaggregat ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Allmänna uppgifter

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Information om anmälan

Information om anmälan Information om anmälan Installationen av din värmepump kan leda till oönskade miljöeffekter i närmiljön och få konsekvenser för dricksvattenförsörjningen i närområdet vilket i sin tur kan leda till att

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) bygg livsmedel - miljö Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöavdelningen 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning (13-14 förordningen (1998:899) om

Läs mer

Ansökan om tillstånd att installera värmepump

Ansökan om tillstånd att installera värmepump MBF_25. Tillståndvärmepump 2018-04-06 Sida 1 / 3 Ansökan om tillstånd att installera värmepump Enligt paragraf 17 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) och paragraf 7 i

Läs mer

Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme i stadens mark. 1. Trafiknämnden godkänner denna redovisning.

Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme i stadens mark. 1. Trafiknämnden godkänner denna redovisning. Kontaktperson Eva Kågestedt Gatuavdelningen Administration Telefon: 08-508 263 95 eva.kagestedt@trafikkontoret.stockholm.se Till Trafiknämnden 2006-10-17 Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme

Läs mer

Överklagande av beslut att inrätta värmepumpsanläggning på fastigheten Nyckelblomstret 12

Överklagande av beslut att inrätta värmepumpsanläggning på fastigheten Nyckelblomstret 12 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-27 Handläggare Lisa Gustafsson Telefon: 08-508 27 991 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-12-12 p. 11 Överklagande av beslut att inrätta

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP Ansökan/anmälan avser: Ny avloppsanläggning Ändring av befintlig avloppsanläggning Anslutning till befintlig avloppsanläggning Fastighet Sökanden Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Sökande Person-/organisationsnummer

Sökande Person-/organisationsnummer Sida 1 (2) ANSÖKAN/ANMÄLAN Prövning av ansökan/anmälan om inrättande/ändring av avloppsanordning enligt 13 och 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande Namn Person-/organisationsnummer

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning där installation ska ske Fastighetens

Läs mer

Installatör Firmanamn: Kontaktperson: Telefon

Installatör Firmanamn: Kontaktperson: Telefon Anmälan eller tillståndsansökan för installation av värmepumpsanläggning 17 Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 kap. 13 Miljöprövningsförordning (2013:251) Ängelholms lokala

Läs mer

Informationsblad - Värmepumpar

Informationsblad - Värmepumpar Informationsblad - Värmepumpar Regler För att få anlägga och driva en värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten krävs att en anmälan/ansökan görs till Miljö-, bygg-

Läs mer

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning 1(5) Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning Ansökan/anmälan enligt 13 respektive 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 1 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Anvisningar för installation av värmepump i Sollentuna kommun

Anvisningar för installation av värmepump i Sollentuna kommun 1 Anvisningar för installation av värmepump i Sollentuna kommun Du måste ansöka om och vänta på att få ett skriftligt tillstånd/beslut innan du börjar borra för att installera en berg-, jord-, grundvatten

Läs mer

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) *

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) * ANSÖKAN/ANMÄLAN Miljö- och byggnämnden Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan)

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan) Ansökan eller anmälan Ange vad som avses: 1(7) Ansökan om avloppsanläggning för WC och BDT-vatten (bad, disk och tvätt) Ansökan om avloppsanläggning för enbart WC-vatten Anmälan om avloppsanläggning för

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta 1 (6) Blankett Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av ANSÖKAN/ANMÄLAN Samhällsbyggnadsnämnden - inrättande eller ändring av avloppsanordning Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Värmepumpanläggning Anmälan

Värmepumpanläggning Anmälan Värmepumpanläggning om inrättande av värmepumpsanläggning enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) samt lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Läs mer

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av verksamhet Verksamheten beräknas starta den Verksamhetsutövare Företagets namn: *) Org.nr: Adress: Tel: Postadress:

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump ytjordvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump ytjordvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump ytjordvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Ange avstånd och riktning till närmaste bostäder dricksvattentäkt och annan störningskänslig verksamhet

Ange avstånd och riktning till närmaste bostäder dricksvattentäkt och annan störningskänslig verksamhet 1(3) MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN Miljö 821 80 Bollnäs 0278-250 00 (växel) miljo@bollnas.se Sökande Namn (bolag eller person): ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljöprövningsförordningen 2013:251 kap 1 10,11 samt

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Utdelningsadress Postnummer Postort. Faktureringsadress (om annan än ovan) Postnummer Postort

Utdelningsadress Postnummer Postort. Faktureringsadress (om annan än ovan) Postnummer Postort BLE 063 2018-06-29 Skickas till: Höörs kommun Miljö- och byggmyndigheten Box 53 243 21 Höör Om ni ska starta schaktningsarbete, måste ni ansöka om tillstånd för verksamheten till miljö- och byggmyndigheten.

Läs mer

2. Nuvarande adress om annan än den där bidrag söks Postnummer och postort

2. Nuvarande adress om annan än den där bidrag söks Postnummer och postort Sänds till Fylls i av Stadsbyggnadskontoret STADSBYGGNADSKONTORET Ansökan om Fastighetsbeteckning bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsavdelningen Box 8314 104 20 Stockholm Tfn vxl 08-508 27 300

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Befintlig byggnad med befintligt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter

Läs mer

Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 ARJEPLOGS KOMMUN Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Information Mellanlagring av annat avfall

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679)

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Uppgifterna som du lämnar på denna blankett kommer att användas av den personuppgiftsansvarige som är Plan- och miljönämnden, Motala kommun, (tel. ).

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Samhällsbyggnadskontoret Miljöenheten Storgatan 8B 314 80 Hyltebruk Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 KAP 6 miljöbalken, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Tänk på att anmälan måste vara

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Min ansökan gäller:

Läs mer

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 13-14 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Obs! Påbörja inte anläggningen förrän du har fått ditt

Läs mer

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan)

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan) 1(6) Ansökan eller anmälan Ange vad som avses: Ansökan om avloppsanläggning för WC och BDT-vatten (bad, disk och tvätt) Ansökan om avloppsanläggning för enbart WC-vatten Anmälan om avloppsanläggning för

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Sid 1 (4) Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning 614 80 Söderköping * = Obligatorisk uppgift 0121-181 00, miljo@soderkoping.se Ansökan gäller* tillstånd att inrätta ny anläggning av enskilt

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av värmepumpsanläggning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning där installation ska ske Fastighetens

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Ansökan/anmälan om inrättande av Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade

Läs mer

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan 1 (5) Inrättande av Ansökan/anmälan Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern Hur man söker tillstånd. Där finns

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Sökanden. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Ansökan/ Anmälan Ansökan/ Anmälan avser. Person/Organisationsnummer. Telefonnummer.

Sökanden. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Ansökan/ Anmälan Ansökan/ Anmälan avser. Person/Organisationsnummer. Telefonnummer. ANSÖKAN/ ANMÄLAN inrättande eller ändring av avloppsanordning Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd.

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT 1(5) Vadstena Kommun Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT Enligt 13-14 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet ANMÄLAN 1 (8) Om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Ny verksamhet Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Administrativa uppgifter

Läs mer

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet. Verksamhetskod/er*:

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet. Verksamhetskod/er*: ANMÄLAN 1 (7) Om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Ny verksamhet Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Verksamhetskod/er*: * Enligt

Läs mer

ANMÄLAN AV KÖLDMEDIEANLÄGGNING ELLER UPPLYSNING OM BYTE AV OPERATÖR

ANMÄLAN AV KÖLDMEDIEANLÄGGNING ELLER UPPLYSNING OM BYTE AV OPERATÖR ANMÄLAN AV KÖLDMEDIEANLÄGGNING ELLER UPPLYSNING OM BYTE AV OPERATÖR Denna blankett används för anmälan av ny eller ändrad köldmedieanläggning eller för att upplysa Miljöförvaltningen om att det sker ett

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer