NyBörjes Cirkus HT 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NyBörjes Cirkus HT 2007"

Transkript

1 NyBörjes Cirkus KNally-PM HT 2007

2 2 Innehåll Övergripande 3 Meningen med livet och denna PM... 3 Generalklausul... 3 Nybörjare... 4 Start... 4 Tema... 5 Lagnummer... 5 Startkuvert... 5 Protokoll... 5 Hålltider... 5 På KNallyväg 7 Karta... 7 KNallyväg... 7 Strategi för att åka rätt väg... 8 Förbjuden eller påbjuden väg... 8 Bemannade kontroller... 8 Fotoplock... 9 Omvända fotoplock... 9 Gaffling... 9 Hastighetsbegränsning... 9 Lokalbefolkning... 9 Rebusen och dess lösning 10 Rebus Hjälpen Nöden Rebusens placering Rebusprotokoll Kontrollkod Koordinater och tilläggskoordinater 11 Tilläggskoordinater Mätning Övrigt 14 Nödrop! Lunch Sexa Protest Mutor Vinnare Vandringspris Prickbelastning Utrustningslista 16 Bra-att-ha Förbjudet-att-ha Rebusexempel 16 Inlämningsuppgifter 17 Gemensam uppgift Lagspecifik sexauppgift... 17

3 3 Övergripande Meningen med livet och denna PM Utan KNally-PM inget KNally. I denna pm står det mesta ni behöver veta och lite till om KNally, bla om hur ett KNally går till. För den luttrade KNallyanen är detta ingen nyhet, men för Nybörjaren kan det vara bra att känna till att här och där i detta pm kan det finnas ledtrådar till olika rebuslösningar m.m. Står det något om en alliteration, som verkar fullständigt onödigt i sammanhanget, kan detta var 1) en ledtråd till korrekt KNallytänkande, 2) En falsk ledtråd för att skapa förvirring främst hos gamla KNallyaner, 4) Något som den som skrev pm tyckte var roligt att skriva just då utan några som helst baktankar, 5) Ett misstag, eller 6) ja, fyll på själva. Som du la märke till ovan saknas punkten 3) ovan. Kanske betyder det något, men själva utgår vi från att det är ett misstag, dvs går under kategori 5 ovan. På sista sidan finns två uppdrag som laget ska förbereda innan de kommer till start på lördag morgon. Uppdragen består av dels en lunchuppgift av praktiskt slag och dels en sexauppgift av kulturellt utslag. Generalklausul Med anledning av neddragningarna i försvaret och en satsning på upplevelseindustrin har KNally-generalerna skolat om sig till Cirkusdirektörer. En Cirkusdirektör tycker om alla som vill slå en volt. Entréavgifter och mutor emottas tacksamt, gärna i form av kontanter eller något drickbart. I år är det Cikus Nybörjes direktörer som känner sig extra oansvariga, men vill ändå skylta med sina namn nedan under devisen att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet för cirkuskonsten. Kristian Königsson Magnus Rothman Staffan Jonsson Staffan minns inte sitt telefonnummer. Magnus Hoppe I begynnelsen var Nybörjes Rymdbörjes, ett legendariskt KNallylag som saligen spriddes för vinden efter ett KNally HT1997. Dock lever minnet kvar. Om du t.ex. hör ett Blahonga från någon buske i grannskapet är DET ett EKO från den tid som flytt. Då detta är en genralklausul passar vi också på och skriver något som kan underlätta rebuslösningarna under lördagens föreställning. Notera alltså att: Då NOLL är INGENTING och INGENTING är NOLL, samt Rymdbörjes inte längre existerar finns heller inte NOLLBERGA på kartan. Något som få sörjer, men ändå alla cirkusdeltagare bör vara medvetna om.

4 4 Nybörjare Nybörjes tycker om Nybörjare. Vår ambition har varit att Nybörjare skall känna sig särskilt välkomna till höstterminens KNally. Därför har vi också mixtrat lite med reglerna, vilket ni blir varse om ni fortsätter läsa. Nybörjare är som mutor, dvs ofta trevliga eftersom de kommer som en överraskning då de anmäler sig till KNally. De skall naturligtvis få ett positivt första intryck och på bästa sätt tas upp i denna gemenskap. Genom Nybörjare tryggas återväxten av KNallydeltagare vilka är nödvändiga för KNallyts fortlevnad. Att vara snäll mot Nybörjare är att vara snäll mot sig själv och Nybörjes. Hjälp Nybörjarna på alla sätt och vis och var en sann Vägens Riddare. De som blir hjälpta (gäller inte bara Nybörjare) kan i detta KNally äska prickavdrag för andra ekipage pga av galanta gärningar. Alla, särskilt Nybörjare, som blir hjälpta uppmanas fylla i avsedd Riddarblankett. Till glädje för Nybörjare och andra har vi samlat hela åtta stycken exempelrebusar och kommenterat deras lösning. Dessa återfinns på KNallyts hemsida ( ). Alla deltagare uppmanas studera dessa exempel noga för att förstå hur Nybörjes tänker (nåja). Noggranna studier tror vi underlättar rebuslösande. Start Alla lag samlas på den stora parkeringen vid Grindstugan mitt emot Polacksbacken, Dag Hammarskjölds väg (bakom bensinmacken) från klockan 07:00 lördagen den 6 oktober 2007 (se karta nedan). Startkuvert utdelas 07:15. Efter denna tidpunkt börjar vi dela ut elaka tidsprickar med en takt på 5 ppm. Glunten För att bockas av i startlängden måste samtliga lagmedlemmar vara BMC närvarande och lagnumret tydligt synas på fordonet. Klockan 07:30 delas första rebusen ut. Samtidigt dras ett streck i protokollet över de lag som inte dykt upp, dvs de diskvalificeras. En ordentligt organiserad väckningsprocedur med gökur, telefonkedjor och mobiltelefoner på hög volym är bra metoder för att garantera vakenheten hos alla lagmedlemmar. Glöm inte heller att ta med maten! START Ångström NYHET: Till hösten presenteras en ny startordning. När väl första rebusen är löst visar ekipaget upp lösningen för lämplig cirkusdirektör som ger ekipaget tilläggsinstruktioner för start samt vägbeskrivning in till kartbladet. Därefter kan ekipaget välja att åka till startfållan eller avvakta. Väl i startfållan inväntas startorder från Lejontämjaren, vilken släpper iväg ekipagen med minst 30 sekunders lucka.

5 5 Tema Temat är: Cirkus. Temat tillämpas, dvs varje lag har till uppgift att ge sin tolkning av temat. Bästa tematolkning erhåller ett tjusigt vandringspris på sexan. Prickar tilldelas taskig tolkning! Det sistnämnda kallas alliteration, men det har inget med temat att göra. Lagnummer Lagets fordon skall utsmyckas med lagets nummer väl synligt, gärna på flera ställen. Notera också det nya vandringspriset Volvon för bäst iögonfallande fordon. Startkuvert På morgonen vid starten tilldelas laget ett startkuvert. Kuvertet innehåller karta, två stycken rebusprotokoll, två stycken klippark samt fotoplock med tillhörande svarsark, en instruktion för omvända fotoplock, en CD för musikfrågan med tillhörande svarsark, en förtryckt Protestblankett, samt en Riddarblankett. NYHET: Riddarblanketten är en nyhet för KNallyt. På denna kan laget rekommendera en Vägens riddare genom att beskriva nobla handlingar laget utsatts för av medtävlare, samt även äska prickavdrag för dessa nobla handlingar. Naturligtvis skall det löna sig att vara trevlig mot sina medtävlare! Tidsprickar o.dyl. som skulle kunna bli följden av omfattande nobeliteter är inte rätt sätt att belöna dessa KNallyts stöttepelare, menar vi i Nybörjes, varför denna positiva särbehandling nu införs. Cirkusdirektörerna uppskattar särskilt ridderligheter mot Nybörjare. Protokoll Vid starten delas ett protokoll ut. Detta är ett häfte i vilket man antecknar rebuslösningar, kontrollkoder, svaren på fotoplock, samt kan läsa de koordinater vilka leder fram till nästa rebus (se vidare Startkuvert). I år gives också tilläggsinstruktioner vid starten (se vidare Start). Vid lunchen skall förmiddagsprotokollet och förmiddagens klippark lämnas in tillsammans med tilläggsinstruktionen som ges vid starten. Vid målet skall alla resterande protokoll lämnas in om annat inte anges på respektive svarslapp. Hålltider Följande tider är mycket viktiga att ha i åtanke under dagen. Generellt gäller att inledningsvis utdelas en prick per minut och så småningom bestraffas laget med fem prickar per minut och vid stängd kontroll blir det maximal summerad prickbelastning. Nollpunkten är det klockslag laget senast ska vara på plats vid en kontroll om de inte vill ha några tidsprickar.

6 6 NYHET: I år slipper tidiga ekipage vänta på rebusarna efter avklarad uppgift vid för- resp. eftermiddagskontrollen. Är man tidigt på plats skall man gynnas och inte behöva vänta, menar vi. Kontroll Tid Händelse Prickar Start Nollpunkt start 5 prickar/minut börjar räknas Rebus 1 delas ut Diskvalificering Lunch Förmiddag Eftermiddag Mål Sexa Nollpunkt förmiddag 1 prick/minut börjar räknas Rebus 4 släpps post upg prickar/minut börjar räknas Kontrollen stängs 180 prickar Nollpunkt lunch 1 prick/minut börjar räknas prickar/minut börjar räknas Rebus 7 släpps Kontrollen stängs 330 prickar Nollpunkt eftermiddag 1 prick/minut börjar räknas Rebus 10 släpps post upg prickar/minut börjar räknas Kontrollen stängs 180 prickar Nollpunkt målgång 1 prick/minut börjar räknas prickar/minut börjar räknas Kontrollen stängs 180 prickar Fördrink Middagen börjar Till prickbelastningen vid stängd kontroll läggs förstås tävlingsprickar, det vill säga de prickar som laget skulle ha undvikit genom att prestera väl på tävlingen. Tabellen bygger på att laget håller en snitthastighet på km/h på KNallyväg utan mittmarkering, 70 alternativt 90 km/h på transportsträckor, 850 km/h på flygrakor, 5 km/h i manegen och 20 min fundering per rebus inklusive mätning och eventuella klipp. Det är ganska olistigt att bli för sen till lunchen då det begränsar den tid ni har att äta er matsäck, för att inte tala om alla tidsprickar ni kommer att överhopas med.

7 7 Det är riktigt tvärdumt att komma för sent till målet; det är inte bara ni som kommer att ha svårt att hinna byta om och hålla tiden till sexan, även cirkusdirektörernas planering blir svår att hålla. Vad som förstör hela dagen är att inte vara i tid till starten! Karta På KNallyväg Karta i skala 1:50000 utdelas vid starten. Med karta avses hädanefter allt inom den blå ramen på kartbladet. OM verkligheten inte överensstämmer med kartan så gäller kartan. Ex1) Är vägbom markerad på kartan men icke-existerande i verkligheten så finns det ändå en vägbom över vägen, och ni måste välja en annan väg. Ex2) Om Vägverket behagat bygga en betongbegjuten flerfilig bilbana, men som inte är markerad på kartan, så existerar denna väg inte. Längst ner till höger på Kartan finns rubriken Punktangivning i rikets koordinatsystem. Studera detta stycke för att lära er hur man tar ut x- och y-koordinater, vilket hjälper er då, ursäkta, vi menar förstås om ni klipper Nöd. KNallyväg KNallyväg kännetecknas av: Det är den väg som KNally körs på och KNallyväg är den väg lagen SKA åka. KNallyväg kan endast förekomma så länge laget befinner sig i området som täcks av aktuellt kartblad. KNallyväg är kortast farbara lagliga väg mellan två kontroller. Om det visar sig att vägen spärras av en förbudsskylt skall man tänka om och därifrån köra en lite längre runda. Förbudsskylten gäller! Eventuella bommar över vägen gäller förstås också. Var i år extra vaksamma på bommar på skogsväg vilka är utsatta på kartan! Bommar på karta gäller! Minsta vägtyp som kan vara KNallyväg är "Enskild bilväg". Se kartans teckenförklaring. Denna typ av väg ritas med dubbla streck. Även i bebyggelse är det gator med dubbla streck som är minsta tänkbara KNallyväg. Alla större vägar är tillåtna, avsteg kan dock förekomma och meddelas då särskilt. De ännu mindre vägarna "Enskild sämre bilväg" (enkeldraget svart streck) ska inte användas för färd och är alltså aldrig KNallyväg. Korsningar med sådana kan dock användas som rebushämtningplatser. Den kortaste vägen mellan två kontroller som går på KNallyväg är den rätta KNallyvägen. Ibland kan skillnaden i avstånd mellan två alternativ vara ytterst minimal, det är dock alltid den kortaste som ska köras. Kom ihåg att ta med en linjal.

8 8 KNallyväg får endast köras en gång och aldrig korsas. Inte heller tangering är tillåten. D.v.s. att man aldrig kan komma till samma korsning två gånger oavsett vilket håll man kommer från. Avsteg från ovanstående kan förekomma och meddelas särskilt i sådant fall. Strategi för att åka rätt väg När laget löst rebusen, räknat koordinater och mätt på kartan och markerat var nästa rebus finns gäller det att tänka ut en vettig väg. Ta en extra funderare så att den väg ni planerar åka: inte korsar eller tangerar tidigare körd väg, inte har vägbommar markerade på kartan, inte gör så att ni hamnar i en återvändsgränd omringade av tidigare åkta vägar, leder vidare på ett bra sätt, och verkligen är den närmaste vägen på sådan vägtyp som gäller för KNally. Det innebär vidare att det inte alltid är tillåtet att åka den väg som är närmast, t.ex. då en kortare väg redan är åkt, alternativt korsar eller tangerar redan åkt KNallyväg. Då är det alltså meningen att ni skall åka en längre sträcka. I vissa fall kan dessa sträckor röra sig om mil, vilket ni inte skall bekymra er över. Ni kommer under denna längre sträcka se ett trevligt landskap, hitta många fotoplock, ha möjlighet till kisspaus, citera Nietsche för era medknallyaner och arbeta med övriga inlämningsuppgifter. Notera att avståndet mellan kontrollerna på KNallyväg kan variera kraftigt. Förbjuden eller påbjuden väg Särskild anvisning om förbjudna alternativt påbjudna vägsträckor kan komma att delas ut vid starten eller annan kontroll. Dessa instruktioner ska självklart efterföljas. Bemannade kontroller Det finns tre bemannade kontroller utmed KNallyvägen. Dessa är fördelade så att en kommer under förmiddagen efter rebus tre, en vid lunch efter rebus sex och den sista under eftermiddagen efter rebus nio. När ni åkt dit rebus 3, 6 och 9 pekar hittar ni inte en ny rebus utan istället en instruktion eller vägvisning som beskriver hur ni tar er till kontrollen. Efter rebus 12 hittar ni en instruktion som talar om hur ni ska ta er till målet som är Kalmar Nation. Notera att KNallyväg kan upphöra om instruktionen säger så och att alla eventuella fotoplock efter att KNallyväg upphört i så fall är falska. Kontrollkod förekommer även på vägvisningarna och ska föras in i rebusprotokollet.

9 9 Fotoplock Fotoplock är fotografier tagna utmed KNallyväg, dock bara utmed KNallyväg som saknar mittmarkering. Fotoplocken delas ut på morgonen och är numrerade. Till vart och ett finns det en fråga och när ni har hittat platsen för plocket skall ni svara på frågan och föra in svaret på rätt ställe i fotoplocksprotokollet. Ibland måste man ta sig ur bilen för att hitta svaret på frågan. Om ni har hittat plocket men ändå har svårt att svara på eller förstå frågan får ni beskriva platsen på ett sätt som gör att vi kan vara säkra på att ni är där ni ska vara. Självklart kommer inte fotoplocken i den ordning de är numrerade. Det kan förekomma falska fotoplock, dvs. plock som är fotograferade på annat ställe än utmed KNallyväg. Att besvara ett falskt fotoplock ger prickar och bör i möjligaste mån undvikas. Inga falska fotoplock förekommer utefter väg med mittmarkering, då detta kan utgöra trafikfara. För Nybörjaren kan det vara bra att veta att elaka Cirkusdirektörer har en viss benägenhet att placera ut falska fotoplock på väg som inte är KNallyväg, men som ekipagen kan få för sig att köra ändå. Omvända fotoplock NYHET: Till höstens KNally införs en ny aktivitet i form av omvända fotoplock. Vid starten får varje ekipage en instruktion för vad som skall fotograferas. Under dagen fotar ekipagen enligt listan och redovisar vid målgång. All fotografering skall ske digitalt, varför ekipagen behöver minst en digitalkamera med sökarskärm. I brist på dito kan det gå bra med en mobilkamera med bra upplösning. Ta gärna med sladd för överföring till dator så skall vi försöka få upp ett bildspel med era bilder till sexan. Gaffling Gaffling används för att undvika att lagen ägnar sig åt Följa John. Gaffling innebär att lagen får avvikande koordinater i sina protokoll och följaktligen kommer att hämta sina rebusar på olika ställen. Kontrollkoden på rebuslappen garanterar att rätt lag har hämtat rätt rebus eftersom de naturligtvis skiljer sig åt vid gafflingen. Det är alltså nödvändigt att mäta noggrant så att laget hämtar rätt rebus. Hastighetsbegränsning På KNallyväg bör lagen begränsa sin hastighet till max 40 km/tim. De som kör fortare riskerar dels att missa plocken och dels att få kortkörningsprickar av Cirkuspolisen. Lokalbefolkning Som vid alla arrangemang av den här typen gäller att KNallyt inte är känt av lokalbefolkningen och förhoppningsvis skall förbli okänt. OM någon frågar er vad ni sysslar med så hitta på något bra (inte prickar!). Nämn hur som helst inget om Kalmar Nation. Hitta på något om Knutby istället.

10 10 När ni hämtar upp rebuslappar ur dikena så se till att ingen ser er. Det har hänt att arga bönder stulit lapparna. Om lapparna skulle försvinna på detta sätt måste ni alltså klippa för att komma vidare. Arga bönder har även fällt träd över vägen, så var snäll mot bonden. Ser ni någon bonde får ni gärna bjuda på något gott. Se rubriken Nybörjare. Rebus Rebusen och dess lösning Vid starten och vid varje kontroll får ni en rebus. Lös rebusen! Lösningen leder fram till ett ord, en ort, siffror, en bokstavskombination, ett tecken eller något annat som står tryckt på Kartan. För Nybörjaren är det extra viktigt att tänka på att rebusens lösning inte enbart behöver vara ett namn på en ort. Olika typer av t.ex. sifferkombinationer finns utspridda över hela kartan och i dess marginaler. Tänk också på att t.ex. det periodiska systemet kan användas för att göra bokstäver till siffror och tvärtom. Rebuslösningen med noggrann motivering skall antecknas i protokollet (vid platsbrist kan separat papper användas). Brister i motivering kan ge prickar. Alla rebusar och hjälprebusar skrivs helt och hållet med versaler. Övrig text ingår ej i rebusen. T.ex. ingår ej Rebus nr 3: eller Kontrollkod i rebusen. Hjälpen Om ni inte kan lösa rebusen ska ni i första hand klippa Hjälp. Till Rebus 1 hör naturligtvis Hjälp 1 osv. Hjälp ger en ny, förhoppningsvis enklare, rebus att lösa. Lösningen på Hjälp skall noggrant motiveras på samma plats i protokollet som originalrebusen. Tänk på att tiden går fort, så tveka inte att använda saxen. Vad gäller hjälpens utformning, se Rebus ovan. Klipp innanför linjerna/sömmarna från kanten in mot mitten. Klipp aldrig över mittlinjen. Nöden Om ni inte heller klarar av att lösa Hjälpen är det dags att klippa den Nöd som hör till respektive hjälprebus. Denna ger rebuslösningen i klartext, samt x- och y-koordinater till var ni hittar rebuslösningen på Kartan. Observera att det är lösningen på Rebus och Hjälp som finns under Nöd inte den plats dit laget ska bege sig. Även när ni hittat rebuslösningen på kartan måste ni mäta som vanligt för att hitta till nästa kontroll. Då ni klippt Nöd behöver ni naturligtvis inte motivera detta, ni får ändå maxprickar. Angående hur ni tar ut x- och y-koordinater se längst ner till höger på Kartan under rubriken Punktangivning i rikets koordinatsystem.

11 11 Rebusens placering Rebusen är placerad i en korsning, förgrening e.dyl. på kartan, vilket återfinns som kontrollbeskrivning på ert svarsark. Notera att det kan vara alla sorters korsningar mellan KNallyväg och ett annat objekt på Kartan typ väg i alla storlekar, elledning, vattendrag, järnväg. Denna plats är alltså väl synlig på kartan. Den nya rebusen hittar ni i omedelbar närhet till denna plats. Det är inte alltid den syns så tydligt som lagen önskar. Om det finns en/ett skylt, stolpe, träd, avträde eller annat distinkt föremål i närheten har vi försökt häfta fast rebuslapparna vid/intill detta objekt. Annars finns de på en pinne, med genomskinlig plastpåse över sig, nedstuckna i marken. Rebusprotokoll Vid starten delas två rebusprotokoll ut. Detta är blad på vilket laget antecknar rebuslösningar, kontrollkoder samt kan läsa de koordinater vilka leder fram till nästa rebus. Vid lunchen skall förmiddagsprotokollet och förmiddagens klippark lämnas in. Vid målet skall eftermiddagens rebusprotokoll och klippark lämnas in. Saknas utrymme kan ytterligare pappersark användas; märk noga med lag- och rebusnummer. Kontrollkod På varje rebuslapp finns en kontrollkod angiven. Denna består av tre tecken. Skriv ner kontrollkoden i protokollet. Felaktig eller saknad kontrollkod resulterar i prickar, som mycket annat. Koordinater och tilläggskoordinater Tilläggskoordinater I rebusprotokollet finns två förtryckta koordinater angivna för varje rebus ex. vis.: S197,Ö7. Kontrollbeskrivn: korsning Koordinater: S 197 ; Ö 7 +tilläggskoord: Mätkoordinater: I rutan för "+tilläggskoord:" ska värden baserade på rebuslösningen skrivas in. Använd första tecknet i rebuslösningen för att hitta rätt kolumn och sista tecknet för att hitta rätt rad i tabellen nedan. Då återfinns de tilläggskoordinater ur tabellen som ska användas. FÖRSTA BOKSTAVEN I LÖSNINGEN ANGER VILKEN KOLUMN NI SKA TITTA I OCH

12 12 A: sista bokstaven...sista BOKSTA VEN PÅ VILKEN RAD ABC DEF ABC DEF GHI JKL MNO PQR STU VWX YZÅ ÄÖ* S85 Ö0 N23 V31 S60 V46 S60 Ö46 S15 Ö52 S45 V46 N60 Ö0 N23 V39 N68 V31 N45 Ö0 N68 V39 N53 Ö39 N15 V52 N53 V31 S30 V52 S38 Ö65 S45 Ö0 N15 Ö46 N15 V46 N30 Ö46 GHI S23 Ö39 N8 V65 S68 V39 S68 Ö31 N30 Ö0 N0 Ö0 S30 Ö52 S8 V31 N8 Ö65 S30 V46 JKL S45 V52 S53 V31 N38 V31 S23 V31 S15 Ö0 N30 V46 N45 Ö46 N38 V39 S68 Ö39 S38 Ö31 MNO N38 Ö65 N0 Ö78 N68 Ö31 S8 Ö65 N0 Ö46 N68 Ö39 S23 Ö31 S15 Ö46 N60 V46 N30 V52 PQR STU S38 V65 S8 Ö39 N60 Ö46 N23 Ö65 N38 Ö39 S8 Ö31 N23 V65 S8 V65 N23 Ö31 S38 Ö39 S53 V39 N8 Ö39 S23 V65 N8 V31 N23 Ö39 N45 V52 N8 V39 N0 V52 S15 V46 N8 Ö31 VWX N53 V39 N15 Ö0 S23 Ö65 N0 Ö0 N0 V78 S68 V31 N0 Ö0 N0 Ö0 N38 Ö31 N38 V65 YZÅ ÄÖ* N85 Ö0 S45 Ö46 N15 Ö52 S45 Ö52 S38 V31 S15 V52 N0 Ö52 S30 Ö0 S23 V39 S53 Ö31 S53 Ö39 N0 V46 N53 Ö31 N30 Ö52 N45 V46 S8 V39 S60 Ö0 S38 V39 N45 Ö52 S30 Ö46 * = andra tecken E : första bokstaven Antag att lösningen på rebusen är ESKILSTUNA. Ur tabellen ska då värden för EskilstunA plockas, vilket blir N23, V31. Skriv in detta par i tilläggskoordinatrutan. Kontrollbeskrivn: korsning Koordinater: S 197 ; Ö 7 +tilläggskoord: N 23 V 31 Mätkoordinater: Nu ska termerna adderas och det måste göras på rätt sätt, det vill säga med hänsyn tagen till väderstreck. Kontrollbeskrivn: korsning Koordinater: S 197 ; Ö 7 +tilläggskoord: N 23 V 31 Mätkoordinater: S 174 V 24 S 174, V 24 är det koordinatpar som ska användas för mätning. Första talet anger alltid nord-sydlig riktning och det andra öst-västlig. För den som glömt vad man lärde sig i mellanstadiet kan vi tala om att Norr = Uppåt på kartan och Väster = Vänster på kartan (om den hålls på traditionellt vis så att texten är läslig.)

13 13 I det här exemplet ska laget mäta 174 mm söderut och 24 mm västerut från rebuslösningen. Om hur mätning görs kommer vi till härnäst. Mätning Från det ord på kartan som utgör rebuslösningen mäter man med linjal så många millimeter som koordinaterna anger i nordlig (N) / sydlig (S) och östlig (Ö) / västlig (V) riktning i förhållande till det svarta rutnätet på kartan. Detta rutnät är alltid 20 x 20 mm, oavsett vad lagets linjal säger. Med detta menas att hela sträckan inte ska mätas med linjalen. Mät endast till närmsta svarta rutnätslinje, räkna rutor á 20 mm och mät den sista lilla biten med linjalen och addera samman. Exempel. Lösningen är NYBYGGET. Mätning i öst-västlig riktning görs genom att: 1) mät sträcka A, från nedre vänstra delen av första tecknet i lösningen till första svarta rutnätslinje. 2) räkna hur många hela rutor av typen B som krävs och räkna dessa som 20 mm styck 3) mät den sista kvarvarande sträckan C från den sista svarta rutnätslinjen. Markera var ni hamnar i öst-västlig riktning. När ni mätt rätt finner laget det ställe på kartan dit laget ska bege sig. Nästa Upprepa detta i nord-sydlig rebus finns att hitta på detta ställe (se Rebusens placering ovan) riktning, genom sträcka K + antal Lx20 mm + M. Mät alltid från första bokstaven i rebuslösningen. Mät från den nedersta delen av bokstaven eller, om det finns flera nedersta delar, från den vänstraste av dessa. Slutet av mätningen är platsen ni ska åka till. Nedersta vänstraste delen varifrån mätning ska göras är markerad med stjärna. Vid rundade bokstäver ska alltså mätning göras från den understa delen som tangerar en tänkt baslinje.

14 14 Om lösningen finns på flera ställen på kartan, mät från den sydligaste och om inte det hjälper också den östligaste. (Notera att vi under eftermiddagen har justerat en koordinat från S25 till S23.) Nödrop! Övrigt Om ni råkar i någon typ av situation som ni inte reder ut, kan ni under dagen tillkalla Nybörjes genom att ropa, semaforera eller ringa någon av våra mobiler. Lunch Matsäck bör medföras! Likaså godis, bullar, dricka och annat som snabbt höjer blodsockret då dagen lider och humöret tryter. Godis, bullar, tårtor m.m. fungerar också bra som mutor. Om allt funkar skall det vara möjligt att grilla korv o.dyl. vid lunchkontrollen. Ta med grillredskap om ni vill utnyttja möjligheten. Sexa På Nationen klockan 19dk! Fördrink från 19:00. Endast föranmälningar som görs i samband med Förmötet den 3 oktober. Till sexan får lagen gärna komma iförda tidigare utdelade KNallymedaljer om sådana finnes. Snälla, kom i tid. Det blir roligare för alla, och förenklar för Cirkussexarna. Protest Eventuella protester inlämnas skriftligen till Cirkusdirektörerna senast vid målgången. Se särskild förtryckt protestblankett. Mutor Mutor är ofta trevliga. Vinnare Vinnare är det lag som har samlat på sig det minsta antalet prickar under dagen. Vinnande lag får även glädjen och äran att arrangera nästa KNally.

15 15 Vandringspris Vandringspriser delas ut vid sexan till de lag som uppfyller förutsättningarna för dem. Om två eller fler lag uppfyller förutsättningarna är det KNallyledningen som har sista ordet. Följande lista är preliminär och kan komma att ändras enligt cirkusdirektörernas godtycke. 1. Ostkustens Pärla...Vinnare 2. Vägens riddare...schysstast på vägen 3. Volvon (NYHET!)...Bäst iögonfallande fordon 4. Rookiepriset...Bästa nya lag 5. Dalahästen...Först till lunchen 6. Skotten...Bästa lunchuppgift 7. Träpusslet...Bästa tekniska konstruktion 8. Parkeringsautomaten...Sist i mål 9. Venus af......bästa tematolkning 10. Guldsaxen...Bäst på rebusar 11. Häcksaxen...Bästa och mesta klippare (sämst på rebusar) 12. Planetklockan...Minst antal tidsprickar, vid lika: Först i mål 13. Brevlådan...Bäst på fotoplock 14. Leksakspianot...Bäst på musiktävlingen 15. Gerumskylten...Bästa muta 16. Pilskylten...Bästa protest 17. (Blodcellsräknaren...Bästa protest) 18. Den rosa guldgitarren...bästa musikaliska insats 19. Flodhästen...Bästa teatraliska uppgift på sexan 20. Dragträlådan...Bästa drag i största allmänhet under hela dagen De lag som sedan tidigare KNallyn har vandringspriser skall lämna in dessa till kuratorsexpeditionen innan KNallyt, eller allra senast medtaga dessa till starten. Eventuellt kan något eller några vandringspris saknas, men utnämningen av respektive vinnare kommer ändå att göras. Prickbelastning Med prickar menas det antal minuspoäng som ett lag kan dra på sig under resans gång. Prickar är som alla förstår en dålig sak. Dessa delas ut enligt följande: Klipp Hjälp 25 prickar Klipp Nöd 50 prickar Klipp Hjälp och Nöd 50 prickar Dåligt motiverad rebuslösning 1-50 prickar Felaktig kontrollkod = klippt Nöd 50 prickar Missat/obesvarat/falskt/felbesvarat fotoplock 10 prickar Missat eller bristfälligt omvänt fotoplock 10 prickar Utförande av inlämningsuppgifter o.dyl prickar Diverse tävlingar under dagen 1-30 prickar Prickar enligt Nybörjes godtycke godtyckligt Fortkörningsprickar godtyckligt

16 16 Utrustningslista Nödvändigt-att-ha Sexauppgift utskriven och fin att lämna till Cirkusdirektörerna vid start Lunchuppgiftsmaterial KNally-PM Fordon (full, skattad, tankad utan körförbud) CD-spelare som klarar hembrända skivor Digitalkamera Klocka (synkroniserad med frk. UR) Sax (gärna flera) Linjal(er) med mm-gradering Pennor, papper och ev tejp Bra-att-ha Mat och dryck (i princip nödvändigt, notera att korvgrillning är möjlig.) SAOL och Synonymordbok Periodiskt system och Formelsamling Världsatlas och Uppslagsverk Telefonkatalog över Uppsala med omnejd Hårt och plant skrivunderlag Kalender Mutor Bilkarta / karta över Uppland med omnejd. Förbjudet-att-ha KNally ska vara en tävling på lika villkor. Rebusar, pyssel och frågetävlingar ska lösas av de anmälda lagmedlemmarna och ingen annan. Det är därför strängeligen förbjudet att: Ha med sig eller använda en dator - med dator menas allt från en arbetsstation i bakluckan via en reguljär laptop till en handdator eller smart telefon med eller utan internetuppkoppling. Använda elektroniska navigationssystem - GPS-utrustad bil måste ha anläggningen avstängd. Använda telefon -eller annan kommunikationsutrustning med avsikt att skaffa hjälp till laget, det är alltså inte tillåtet att ringa en vän! Rebusexempel Rebusexempel hittar ni under Rebustips på Samtliga lag, särskilt nybörjarlag, uppmanas att gå in och studera dessa exempel för att skapa sig en uppfattning av hur Nybörjes rebusar kan se ut. Alla exemplen under Rebustips är bara exempel. Det är en utmaning för alla som arrangerar KNally att hitta på nya sätt att göra rebusar på. Tidigare hade vi t.ex. en matematisk uträkning skriven upp och ner där svaret blev 813 (inte 42). Samtidigt återfanns krav på miniräknare i utrustningslistan. Vad svaret blev? Det bör du kunna räkna ut själv. En annan udda rebus var en inspelning sist på musikfrågan där en man med mörk röst sjöng: Jag fattar ingenting. Jag förstår ingenting ungefär 6-7 gånger för att avsluta med att sjunga J PUNKT. Lösningen? DUMBASJ. Vi har också förevisats använda tändstickor, vilket skulle leda tankarna till BRUNNA.

17 17 Varenda liten bokstav är viktig i en rebus. Ibland får man nästan ihop det, men då gäller det att hitta den där extra finurligheten som rättar till de sista bokstäverna. Med rebusregler går t.ex. att vara finurlig att få LITEN att bli STR med logiken (O)LITEN = ST(O)R. Just sådana saker tilltalar ibland rebusmakare. Gemensam uppgift Inlämningsuppgifter Er uppgift är att tillverka en cirkusartist (ej av kött och blod) som vid lunchkontrollen med finess och elegans skall utföra ett spektakulärt cirkusnummer. Ingen manuell förflyttning av artisten tillåts, dvs den får ICKE bäras, kastas eller sparkas. Uppgiften skall lösas med egen och andras säkerhet i åtanke! Osäkra explosiver förbjudna! Säkra explosiver är däremot helt okej. Bedömning sker efter originalitet, precision, stil, godtycke och lite annat. Väl framkomna vid lunchkontrollen ska laget förbereda sin presentation utan dröjsmål. Det finns gott om plats på området. I bästa fall kan vi använd en plan grusad yta om ca 10x15 m. I annat fall blir det en mer ojämn yta och i värsta fall en gräsmatta. För att undvika klagomål, böter för nedskräpning och onödiga prickar ska laget också se till att konstruktionen och alla dess delar samlas ihop efter avslutat uppdrag. Nybörjare kan notera att lunchuppgiften brukar utgöras av någon praktisk uppgift som företrädesvis ska lösas med hjälp av något eller några tekniska hjälpmedel så som exempelvis luftskepp, flytande kväve, radiostyrda bilar, lego, papier maché, råttfällor, ballonger, godissnören, tomma glasburkar, självgående leksaksgrisar, långsökta förklaringar och överdrivna gester. Därmed inte sagt att något av det uppräknade varken passar eller inte passar just denna gång. Lagspecifik sexauppgift Uppgiften ska lösas temaenligt och framföras under knallysexan vid det tillfälle som cirkusdirektörerna finner passande. Sexauppgiften ska också lämnas in skriftligt till cirkusdirektörerna vid starten. - Slut på KNally-PM -

rally-pm så att säga rebusrally våren 2012 Start

rally-pm så att säga rebusrally våren 2012 Start rally-pm Så att säga ber att få hälsa er välkomna till årets första. Även om ni deltagit i ett tjugotal rallyn förut, och lusläst alla tidigare PM, ber vi er ändå att läsa PM noga - rally PM kan nämligen

Läs mer

REGLER Grundprincip Genomförande Definitioner NN Rallyregler Tider Startkort och plockkort

REGLER Grundprincip Genomförande Definitioner NN Rallyregler Tider Startkort och plockkort REGLER Grundprincip Det hela går ut på att på ett så bra sätt som möjligt ta sig längs rallyvägen från start till mål och under tiden lösa rebusar och utföra andra tävlingsmoment. Rallyvägens sträckning

Läs mer

PPM. Preliminärt Rally-PM. Legobilen Rebusrally 2007 START REBUSAR REBUSLÖSNING KOORDINATER

PPM. Preliminärt Rally-PM. Legobilen Rebusrally 2007 START REBUSAR REBUSLÖSNING KOORDINATER Legobilen Rebusrally 2007 Preliminärt Rally-PM PPM Legobilen ber att få önska er välkomna till att deltaga i Kårspexets åttonde årliga automobilrally 2007. Detta Rally- PM är till stora delar likt tidigare

Läs mer

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling Guide till IceTest... 1 Före, under och efter tävling... 1 Före tävling... 1 Lottningen... 1 Dags att skapa databas för tävlingen... 2 Skapa ny gren... 2 Färger m. m.... 3 Importering i IceTest... 3 Kontroll

Läs mer

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4 Kartritar leken 4 Kartteckenmemory 4 Kopieringsstafett 5 Pusselstafett 5 Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 Emit-stafett 7 Trollskogen 7 Kartan 8 Karttecken 8 SKATTJAKTEN

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

Ungefär lika stora tal

Ungefär lika stora tal Bilaga 2:1 Arbeta med jämförelser mellan tal Ungefär lika stora tal Jämför de tre talen här nedan: 234567 234566 234568 Alla siffrorna i talen är lika utom den sista, den högra, där siffrorna är 7,6 och

Läs mer

UPPGIFT 1 LAMELLER. Minsta antalet hål: 1. Första lamellen? Andra lamellen? Minsta antalet hål: 3

UPPGIFT 1 LAMELLER. Minsta antalet hål: 1. Första lamellen? Andra lamellen? Minsta antalet hål: 3 UPPGIFT 1 LAMELLER FIGUR 1. Överst de två lamellerna som de ges till programmet. Underst samma två lameller när den ena förskjutits så att bästa läge uppkommit. I figur 1, övre delen, ser du två lameller,

Läs mer

UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM

UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM UPPGIFT 1 TVETYDIGA DATUM Datum skrivs på olika sätt i olika länder. Till exempel skulle datumet 03/05/01 i Sverige betyda 1 maj 2003, medan det i USA skulle vara 5 mars 2001 och i en del andra länder

Läs mer

Datum, klockslag samt mätarställning vid tjänsteresans start samt varifrån resan startade

Datum, klockslag samt mätarställning vid tjänsteresans start samt varifrån resan startade Sida 1 av 6 Vanliga problem med körjournaler De flesta bilförare väljer att skriva sin körjournal i ett häfte, med hjälp av papper och penna. Då är det lätt hänt att man göra något av följande vanliga

Läs mer

Löpar PM 2.0 Lördagen den 11 maj 2019

Löpar PM 2.0 Lördagen den 11 maj 2019 Löpar PM 2.0 Lördagen den 11 maj 2019 1 Välkommen till Lomma Backyard Ultra Lördagen den 11:e maj 2019 är det premiär för Lomma Backyard Ultra (LBU). Loppet arrangeras av LMM, Lomma Motion & Marathonklubb.

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

4-2 Linjära mått och måttsystem Namn:.

4-2 Linjära mått och måttsystem Namn:. 4-2 Linjära mått och måttsystem Namn:. Inledning I det här kapitlet skall lära dig vad en linje är och vilka egenskaper en linje har. Du kommer även att repetera vilka enheter avstånd mäts i. Varför skall

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Innehåll Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil...

Läs mer

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar.

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. Trollpengar I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. 1 sten = 100 kronor 1 tallkotte = 10 kronor 1 pinne = 1 krona Ni ska nu samla

Läs mer

Games och Speedstakes for dummies, på svenska

Games och Speedstakes for dummies, på svenska Games och Speedstakes for dummies, på svenska Mija Jansson. Texten är ett försök att underlätta förståelsen för tävlingsformerna ifråga men jag kan inte garantera att jag förstått allt rätt och självklart

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Neuropedagogik Björn Adler, Hanna Adler och Studentlitteratur 2006. Bilaga 1:1 Arbete med schema för bokstäver Kognitiv träning i läsning

Neuropedagogik Björn Adler, Hanna Adler och Studentlitteratur 2006. Bilaga 1:1 Arbete med schema för bokstäver Kognitiv träning i läsning Bilaga : Arbete med schema för bokstäver Bokstäverna Våra bokstäver skrivs samtliga med ett antal geometriska former som sedan kombineras på olika sätt för att bilda de 9 unika bokstäverna i vårt alfabet.

Läs mer

PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Torsdag 18-21 Fredag 9-11 Fredag 13.00 Fredag 14.00 Lördag 14.00 Lördag 20.30 Incheckning Kontrollinritning

PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Torsdag 18-21 Fredag 9-11 Fredag 13.00 Fredag 14.00 Lördag 14.00 Lördag 20.30 Incheckning Kontrollinritning PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Incheckning och utlämning av kartor på Hemavans Fjällcenter. Torsdag 18-21 Inritning av kontroller utifrån mallkartor på Hemavans Fjällcenter. Fredag 9-11 Incheckning

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

ARCTIC 4x4 EXPERIENCE

ARCTIC 4x4 EXPERIENCE ARCTIC 4x4 EXPERIENCE Dream it. Plan it. Drive it. 1.0 Rallyt REGLER OCH VILLKOR FÖR ARCTIC 4x4 EXPERIENCE Senast uppdaterad: 2011-07-06 ARCTIC 4x4 EXPERIENCE är en tävling i körförmåga, uthållighet och

Läs mer

HÖSTCUP 20-21 oktober

HÖSTCUP 20-21 oktober HÖSTCUP 20-21 oktober Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 30 olika klubbar deltar. I det här informationsbladet finner du all viktig information som du behöver för cupen. Foto: Kjelle

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Veckobrev för Opalen2 v.35-37

Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Hej alla barn och föräldrar!! 3 september 2015 Nu har vi satt igång på riktigt med skolarbetet och det är underbart att se hur engagerade och flitiga era barn är! Vi har haft

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp.

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp. CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp...1 Kortfattat...1 Innan vi åker iväg, bensin, karta och så...2 Körning på större vägar...2 Använd din blinkers...2 Omkörningar...3 Körning på småvägar...3

Läs mer

SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM

SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 NEDTECKNAT OCH SAMMANSTÄLLT AV SEKRETARIATSANSVARIG TINA BOMAN ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM SEKRETARIATSTJÄNST.

Läs mer

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6 Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D Vad: 1. Ni som är mentorer gör upp vem som ansvarar för vilken klass under dagen. Samling kl.09.00 i klassrummet. Någon av er mentorer ansvarar

Läs mer

Ny upplaga med ändringar och tillägg markerat med röd rubrik!

Ny upplaga med ändringar och tillägg markerat med röd rubrik! Ny upplaga med ändringar och tillägg markerat med röd rubrik! Du är hjärtligt välkommen på agilitytävling i Piteå. Vi håller till på Piteå brukshundklubb under tre tävlingsdagar. Startordningen är agilityklass

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Regler för Robotfemkamp under Robot-SM 2011

Regler för Robotfemkamp under Robot-SM 2011 Regler för Robotfemkamp under Robot-SM 2011 Sammanfattning av tävlingsgrenen Robotfemkamp innebär att en helt autonom robot skall tävla i fem olika grenar med olika karakteristiska uppgifter. Dessa är

Läs mer

Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 Benjamin

Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 Benjamin Till läraren Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 enjamin Kängurutävlingen genomförs april. Om den dagen inte passar går det bra 4 april eller veckan därpå, däremot inte tidigare. Se till att

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Kängurutävlingen genomförs 19 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 20 27 mars användas,

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 200 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Kängurutävlingen genomförs den 8 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 9 26 mars användas,

Läs mer

3. Välj den sprajt (bild) ni vill ha som fallande objekt, t ex en tårta, Cake. Klicka därefter på OK.

3. Välj den sprajt (bild) ni vill ha som fallande objekt, t ex en tårta, Cake. Klicka därefter på OK. Moment 2: Klonspel Instruktioner för deltagare Idag ska du få lära dig om: Kloner - kopior av samma figur (sprajt) Variabler - ett värde, exempelvis antal poäng Slumptal - slå en tärning för att välja

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Stockholmscupen 2014. 22-23 mars. Botkyrkahallen, Norsborg PM2

Stockholmscupen 2014. 22-23 mars. Botkyrkahallen, Norsborg PM2 Stockholmscupen 2014 22-23 mars Botkyrkahallen, Norsborg PM2 PM 2 Välkommen till Stockholmscupen 2014! Vi hälsar er välkomna till en härlig tävlingshelg med Huddinge GF & TTK Öst! Anmälan vid ankomst Botkyrkahallen

Läs mer

16:00 19:30 Uthämtning av startkuvert hos Nordic Wellness, Östra hamnen 1, Hönö

16:00 19:30 Uthämtning av startkuvert hos Nordic Wellness, Östra hamnen 1, Hönö RACE PM 2014 Hålltider Fredag 15 augusti 16:00 19:30 Uthämtning av startkuvert hos Nordic Wellness, Östra hamnen 1, Hönö Lördag 16 augusti 07:00-10:30 Frukostbuffé på Hotell Trubaduren (till självkostnadspris)

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp.

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp. Till elever och föräldrar i år 5 Isvaksdopp Då var det snart dags för årets isvaksdopp. I samband med att ni får hem detta så har teorilektionerna inför isvaksdoppet startat. Vi kommer att genomföra fyra

Läs mer

ARCTIC 4x4 EXPERIENCE

ARCTIC 4x4 EXPERIENCE ARCTIC 4x4 EXPERIENCE Dream it. Plan it. Drive it. REGLER OCH VILLKOR FÖR ARCTIC 4x4 EXPERIENCE 2011 1.0 Rallyt ARCTIC 4x4 EXPERIENCE är en tävling i körförmåga, uthållighet och navigeringskunskap. Rallyt

Läs mer

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter?

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter? Utbildningsmaterialet är framtaget för att varje förening skall kunna utbilda föräldrar, spelare samt övriga intresserade i sekretariatets arbete. Detta material är till för att på ett enkelt sätt lära

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvestering med fast ersättning

Anvisning till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvestering med fast ersättning Anvisning till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvestering med fast ersättning 1. Läs om de miljöinvesteringar du kan ansöka om inom ditt län. Informationen hittar du på länsstyrelsens webbplats

Läs mer

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11)

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) Vad, varför och hur?...2 Vad är?...2 Varför?...3 Hur fungerar?...3 Några tips om användningen...3

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Användarmanual TECO 350C

Användarmanual TECO 350C Användarmanual TECO 350C Tecos Höglyftande dubbel-sax lyft med 3500Kg kapacitet Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och ändringar av produktmodeller. BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Förskola - vår Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

Preliminärt PM Icebug 24

Preliminärt PM Icebug 24 Preliminärt PM Icebug 24 Program Torsdag 15-21 Incheckning och utlämning av kartor på Hemavans Fjällcenter. Torsdag 18-21 Inritning av kontroller utifrån mallkartor på Hemavans Fjällcenter. Fredag 9-11

Läs mer

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad Allmänt om Pidro Pidro är ett kortspel för fyra personer där ett par spelar mot ett annat par. Lagmedlemmarna sitter mittemot varandra. Pidro liknar t.ex. Bridge i det avseendet att spelet är uppdelat

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

VÄLKOMNA TILL CHALMERS

VÄLKOMNA TILL CHALMERS VÄLKOMNA TILL CHALMERS EN GAJD FÖR FINURLIGA FEMMOR Den 8-9 november 2018 är ni varmt välkomna till Chalmers och den klassiska tävlingen för finurliga femmor. Det gäller att ha kommit på den mest hållbara

Läs mer

Mätning av fokallängd hos okänd lins

Mätning av fokallängd hos okänd lins Mätning av fokallängd hos okänd lins Syfte Labbens syfte är i första hand att lära sig hantera mätfel och uppnå god noggrannhet, även med systematiska fel. I andra hand är syftet att hantera linser och

Läs mer

Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund

Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund Orienteringsövningar Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund Orienteringsövningar Teoriövningar Ormen långe En kortlek med kartteckenstafett med 20 olika kort med karttecken. En fördel om man är ungefär

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre).

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre). Räkna till 10 Mål: Eleverna skall kunna räkna till 10, i stigande och sjunkande ordningsföljd. Antal elever: minst 10 elever. Koner med talen 1 till 10.( använd konöverdrag och skriv 10 på en lapp på 0-käglan)

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

VAD KAN VI GÖRA. Boendelista på samtliga hushåll Hålla denna uppdaterad

VAD KAN VI GÖRA. Boendelista på samtliga hushåll Hålla denna uppdaterad VAD KAN VI GÖRA Boendelista på samtliga hushåll Hålla denna uppdaterad Se över våra egna bostäder, garage, insynsskydd m.m. (T.ex. fönsterlås, larm, altandörrar). Tänk på att fönster och altandörrar oftast

Läs mer

Vi hoppas på en dag med många skratt, svett, kämpaglöd och framförallt mersmak!

Vi hoppas på en dag med många skratt, svett, kämpaglöd och framförallt mersmak! PM Välkommen till 2012 års upplaga av Utmaningen 2012. Utmaningen är den 4:e deltävlingen i Svenska Multisportcupens långa klass. Utmaningen är en tuff tävling för dig som vill prova på multisport för

Läs mer

the gax 100 miles 4-5 juli 2015 Information om tävlingen

the gax 100 miles 4-5 juli 2015 Information om tävlingen the gax 100 miles 4-5 juli 2015 Information om tävlingen The Gax 100 miles Välkommen till The Gax 100 miles 4-5:e juli. Tävlingen arrangeras av Urban Ljungberg och Jan- Erik Ramström och är den sjätte

Läs mer

Uppgift 1. Kylskåpstransporter

Uppgift 1. Kylskåpstransporter Uppgift 1. Kylskåpstransporter 1. Här kan du se de två bilarna lastade med kylskåp på väg mot stormarknaden En fabrik som tillverkar kylskåp ska leverera ett större parti med n, 1 n 1000, kylar till en

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Exempelprov. Matematik Del A, muntlig del. 1abc

Exempelprov. Matematik Del A, muntlig del. 1abc Exempelprov Matematik Del A, muntlig del 1abc 2 DEL A, EXEMPELPROV MATEMATIK 1ABC Innehållsförteckning 1. Instruktioner för att genomföra del A... 5 2. Uppgifter för del A... 6 Version 1 Sten, sax och

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Orientering för nybörjare

Orientering för nybörjare Orientering för nybörjare En orienteringsbana består av kontrollpunkter, som man måste passera i rätt ordning. Kontrollpunkten kan vara en t.ex. sten eller en stigkorsning och markeras i naturen med en

Läs mer

BEHANDLING AV MEDDELANDEBLANKETTEN Ver 1.04b 11.03.2003

BEHANDLING AV MEDDELANDEBLANKETTEN Ver 1.04b 11.03.2003 BEHANDLING AV MEDDELANDEBLANKETTEN Ver 1.04b 11.03.2003 1. ALLMÄNT Som botten för meddelandeblanketten fungerar Räddningsinstitutets blankett, som blivit modifierad för Säkerhet 2003 övningarna samt för

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

S.U.G. - Skaracaps. Here we go:

S.U.G. - Skaracaps. Here we go: S.U.G. - Skaracaps Vad går caps ut på? Sammanfattningsvis kan man säg att målet är att leka och dricka i goda vänners lag. Ni skall kasta kapsyler i varandras glas och på detta sätt få den du väljer att

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Årskurs 1 - vinter Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har

Läs mer

Att arrangera en Rallytävling

Att arrangera en Rallytävling Att arrangera en Rallytävling Befattningsbeskrivning för: Vägvakt Bef.: 12 Utgåva: September 2005 Denna Befattningsbeskrivning är ett utdrag ur Utbildningskompendiet Att arrangera en Rallytävling det kompletta

Läs mer

Borås Lokala Mässa i UF-företagande

Borås Lokala Mässa i UF-företagande Borås Lokala Mässa i UF-företagande Viktig information till utställande UF-företag Den 31 januari är det dags för Borås lokala mässa Mässan för alla UF-företag i Borås. Mässan kommer att hållas i Skokanonens

Läs mer

Maria Österlund. Kojan. Mattecirkeln Längd 1

Maria Österlund. Kojan. Mattecirkeln Längd 1 Maria Österlund Kojan Mattecirkeln Längd 1 NAMN: När Maja och Matilda ska bygga en koja behöver de kunna mäta. De hittar en gammal ritning med följande mått: Maja och Matilda hämtar en meter-linjal. Använd

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Formulär 20 Boo J PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Fördelskohort 1923-88 åringar Frågor & Test Personnr: -. Namn:.. Proband nr.: 88 88 Undersökningsdatum: 20 / / (å,m,d) kl.. Allmän introduktion:

Läs mer

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET.

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET. UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. 2 ½ ¾ = 5575186299632655785383929568162090376495104 n = 142 är det minsta värde på n för vilket 2 Ò inleds med siffrorna 55. Uppgiften består i att skriva ett program som tar emot

Läs mer

HÖSTCUP 8 oktober. Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 25 olika klubbar deltar.

HÖSTCUP 8 oktober. Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 25 olika klubbar deltar. HÖSTCUP 8 oktober Brommapojkarna P 01-1 hälsar er välkomna till höstcup där 25 olika klubbar deltar. Matcher spelas på konstgräs på Stora Mossens och Åkeshovs idrottsplats. I det här informationsbladet

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

1. Använda denna bruksanvisning

1. Använda denna bruksanvisning 1. Använda denna bruksanvisning Sektionsrubrik Ett nummer och en rubrik finns för varje sektion. Avsnittsrubrik Varje avsnitt har en rubrik. Åtgärdsnamn Varje åtgärd har ett namn. Specifikt åtgärdsnamn

Läs mer

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Lärartips till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Juni 2012 Hej lärare! Naturskyddföreningens filmpaketet för skolan innehåller fyra korta

Läs mer

Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet

Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet Allmänt Förr i tiden när kartor renritades med pennor och tusch, var den primära målsättningen att slutresultatet skulle vara snyggt

Läs mer

Nyhetsbrev Exder 990302

Nyhetsbrev Exder 990302 Sida 1 av 6 Nyhetsbrev Exder 990302 Vi är glada att få meddela att nästa version av Exder nu finns tillgängligt! Den nya versionen innehåller många stora och viktiga nyheter. Först finner du en kort förteckning

Läs mer

Första start för juniorbanan är kl. 1200 från barnbadet på Älgö.

Första start för juniorbanan är kl. 1200 från barnbadet på Älgö. Tävlings PM Lördag den 22/8 Första start för juniorbanan är kl. 1200 från barnbadet på Älgö. Seniorstarten är kl. 1400 från samma ställe. Utlämning av startmaterial från kl. 10:30 vid startområdet. Startmaterial

Läs mer

TAOP33/TEN 2 KOMBINATORISK OPTIMERING GRUNDKURS

TAOP33/TEN 2 KOMBINATORISK OPTIMERING GRUNDKURS Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP/TEN KOMBINATORISK OPTIMERING GRUNDKURS Datum: januari 0 Tid: 8.00-.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Excel Inledning Microsoft Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office. Kalkyl betyder här beräkning så vi kan säga att Excel är ett program som används för

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Skolbrottning i praktiken

Skolbrottning i praktiken Skolbrottning i praktiken Handledning för dig som jobbar med barn i skolan Sportkommittén L-G Lundström, Raimo Ojala, Lars-Ola Särkimukka Kiruna 2010-04-11 Inledning Sedan 2008 har ett stort antal skolor

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

ADDENBROOKES KOGNITIVA UNDERSÖKNING Reviderad Version (2005)

ADDENBROOKES KOGNITIVA UNDERSÖKNING Reviderad Version (2005) 1 Svensk version Rehabiliteringsmedicin, Akademiska Sjukhuset Uppsala, 2008. ADDENBROOKES KOGNITIVA UNDERSÖKNING Reviderad Version (2005) Namn: Personnummer: Total utbildningstid Datum: / / Testarens namn:

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer.

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer. Välkommen till hjälpen för vårt nya webbgis Vattenkartan m.fl webbgis som finns tillgängliga i VISS är verktyg för att titta på kartor, söka information och skriva ut en kartbild. Webbgisen är byggda med

Läs mer

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com 205. Begrepp och metoder Bo Sjöström bo.sjostrom@mah.se Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com Hur hög är en stapel med en miljon A4-papper? 100 st 80 grams har höjden 1 cm 1000 1 dm 1 000 000 1000 dm

Läs mer

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt.

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt. Kvällsaktiviteter Övningsblad: Kvällsaktivitet med prylar Uppgift Grupperna får varsitt paket innehållande olika prylar som tillsammans ska vara en del av en liten kvällsaktivitet för kompisarna. Första

Läs mer

Tveka inte att höra av Er om något är oklart. Med vänlig hälsning, Robin Falkenhem. Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert

Tveka inte att höra av Er om något är oklart. Med vänlig hälsning, Robin Falkenhem. Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert KRISTINEHAMN, 2010-03-29 SID 1 Hej! Då var det dags att sätta rutinerna även för Knaus Tabbert GmbH på pränt. Det mesta är väl redan känt och inarbetat, men det

Läs mer