Vanliga frågor och svar på ramavtalet Arbetsplatser och elevdatorer 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor och svar på ramavtalet Arbetsplatser och elevdatorer 2015"

Transkript

1 Vanliga frågor och svar på ramavtalet Arbetsplatser och elevdatorer 2015 Kan man ställa krav på att efterfrågade produkter från olika grupper (exempelvis stationär och bärbar) är av samma märke? Detta är inte reglerat i avtalet och risken med att göra det är att det kan finnas leverantörer som inte kan svara på avropet med detta som krav. Kan man välja att enbart avropa bildskärmar? Ja. Kan man avropa elevdatorer som funktion? Nej. Kan jag göra ett avrop som inkluderar både arbetsplatser och elevdatorer? Nej, gör två separata avrop. Eftersom det är olika leverantörer på delområdena funkar det inte. Kan man använda en annan leasingperiod än 36 månader? Ja, det är möjligt. Se svaret på fråga 92 i dokumentet Frågor och svar Arbetsplatser och elevdatorer Publik fråga Fråga avseende 4.5.3: Om avropande part har behov att leasa på till exempel 12 eller 24 månader så kan SKI:s avtal ej nyttjas då ramavtalsvillkoren ej får ändras, är det korrekt? Se punkt i förfrågningsunderlaget samt informationsmeddelande (om hur avrop med förnyad konkurrensutsättning ska gå till och vad det innebär). Leasingperioden ska vara 36 månader. Leasingperioden om 36 månader har angetts för att kunna utvärdera på lika grunder i ramavtalsupphandlingen. UM kan vid avrop precisera sitt behov avseende leasingperiodens längd.

2 Vilka försäkringsvillkor gäller vid leasing? Se Förfrågningsunderlaget Allriskförsäkring Leasing Täcks inte skadan/felet av garantin ska detta med automatik överföras till allriskförsäkring, vilket ska ingå vid leasing. Allriskförsäkringen ska ingå i den av anbudsgivaren angivna leasingkostnaden. Köp Vid köp ska sådan överföring till allriskförsäkring ske i de fall UM väljer att teckna sådan försäkring. UM ska vid avropet precisera sitt behov av allriskförsäkring vid köp. Se också frågorna 104 och 105 i dokumentet Frågor och svar Arbetsplatser och elevdatorer Publik fråga Fråga avseende 4.5.8: Ni skriver Funktionsansvaret innebär att det är anbudsgivaren/leasegivaren som står för hela risken för utrustningen och dess försäkring under leasingperioden." Detta innebär att anbudsgivaren också står för risken för att utrustningen inte är funktionsduglig alternativt oförsäkrad i samband med leasingavtalets upphörande. Ingen kostnad får således belasta UM vid återtagande av utrustningen. Vad innebär detta i praktiken? Det är ju avropande part och dess användare som brukar enheterna i sin verksamhet. Ni efterfrågar leasing av utrustningen vilket innebär att avropande part inte äger utrustningen och har då om de önskar återlämna dem efter avtalstidens utgång en skyldighet att återlämna funktionsdugliga datorer. Är det UM:s avsikt att beställaren och användaren ska kunna återlämna utrustningen i obrukbart skick och inte vara skyldig att erlägga ersättning till leverantören som skulle varit aktuell för motsvarande skada under avtalstiden, det vill säga helt kostnadsbefriad oavsett vilka skador återlämnad utrustning har? Se punkt i förfrågningsunderlaget. Anbudsgivaren garanterar att hålla all utrustning som omfattas av leasingkontraktet i funktionsdugligt skick i 36 månader (samt eventuell förlängningsperiod) från godkänd leverans. Kostnaden för funktionsansvaret ingår i leasingavgiften. Försäkring tecknas av leasegivaren och ingår i så fall i leasingavgiften. Funktionsansvaret innebär att det är anbudsgivaren/leasegivaren som står hela risken för utrustningen och dess försäkring under leasingperioden. Detta innebär att anbudsgivaren också står risken för att utrustningen inte är funktionsduglig alternativt

3 oförsäkrad i samband med leasingavtalets upphörande. Ingen kostnad får således belasta UM vid återtagande av utrustningen. Operationell leasing innebär att anbudsgivaren har ansvaret för produkten under leasingperioden, vilket innebär att försäkringar, underhåll och övriga kostnader som kan uppstå betalas av anbudsgivaren. Se även punkt i förfrågningsunderlaget. Allriskförsäkring ska ingå i offererad tjänst vid leasing av produkter. Försäkringen ska gälla tjugofyra timmar per dygn, sju dagar i veckan på arbetsplatsen, i hemmet, skolan och på andra platser där produkten används. Försäkringen ska omfatta oförutsedda händelser såsom rån, inbrott, skada, olycksfall, brand, och skadegörelse. Försäkringen ska gälla med självrisk på högst tusen kronor (1 000 SEK). Vid skada ska utrustningen repareras eller bytas ut. Vid utbyte ska försäkrad utrustning ersättas med likvärdig. 105 publik fråga Fråga avseende : Får avropande part kravställa på en annan självrisknivå vid en FKU? Då allriskförsäkringen är en produkt som tecknas till gällande försäkringsvillkor hos ett försäkringsbolag tolkar vi det som att även dessa krav är fasta precis som övriga produkter i ramavtalet, är det korrekt? Avropande UM får inte kravställa annan självrisknivå vid den förnyade konkurrensutsättningen. Enligt punkt i förfrågningsunderlaget ska försäkringen gälla med självrisk på högst tusen kronor (1 000 SEK). Kan man använda avtalet att köpa enbart tillbehör? Nej. Tillbehör kan enbart köpas tillsammans med datorer och surfplattor. För rena tillbehörsköp rekommenderas ramavtalet Datormaterial Datorer till lärare avropar man det på område Arbetsplatser eller Elevdatorer? Vill man köpa till pedagogiska tjänster samtidigt så måste man avropa från delområde Elevdatorer. Köper man enbart datorn och tillbehör går båda delområden att använda. Är priserna hos den vinnande leverantören i FKU fasta under leveransperioden? Se FFU UM får i avropsförfrågan precisera villkor för prisjustering. OBS priserna på tjänster är fasta på ramavtalet.

4 Kan man sätta krav på processorer, det vill säga AMD eller Intel? Man vill ju inte ha en mix av dessa. Nej, det är inte möjligt att ställa krav på märken, detta gäller även komponenter i produkterna. Om man har specifika tekniska skäl till detta kan man beskriva det i fritextfältet för information till leverantörerna, men det kan inte vara ett obligatoriskt krav. Kan man avropa arbetsplats som funktion? Eller är det bara inköp? Nej, det som gäller är köp eller leasing. Vad är definitionen på tillbehör? Utöver är det som ingår en dator; exempelvis skydd till läsplatta, adapter om man behöver extra. Se FFU punkt och på vilka kategorier som ingår. Hur bunden är man till volymerna i en FKU? Vid en förnyad konkurrensutsättning ska kontraktsvärdet anges, det vill säga den upphandlande myndigheten måste genomföra en förstudie och en noggrann kalkyl på vad man ska köpa och vad man har för budget för inköpet/leasingen. I den förnyade konkurrensutsättningen kan man uppge att det är ett estimat och även ange eventuella volymförändringar som option, men observera då att även optionerna ska räknas in i det totala kontraktsvärdet. Var vänder man sig med kompletterande frågor? Till Tommy Olsson, kategoriansvarig IT-produkter och tjänster, alternativt till SKI:s kundsupport. Hur ofta sker uppdatering av produktlistor? Produktlistorna uppdateras på leverantörernas initiativ. Dock kan en leverantör max uppdatera 4 gånger per år. Är det möjligt att låta Elevdatorer testas av eleverna innan? Man vill ju att de är med och kan påverka? En upphandlande myndighet måste i den förnyade konkurrensutsättningen förhålla sig till vad som angetts i förfrågningsunderlaget. Det måste vara transparent för leverantörerna vad som kommer att utvärderas, se beskrivning i punkt i FFU. SKI har tagit fram mallar för förnyad konkurrensutsättning. Om en upphandlande myndighet väljer att utforma en egen modell för förnyad konkurrensutsättning sker detta under eget ansvar.

5 Leveransavtal, hur långt kan det vara? Som det framgår av förfrågningsunderlaget och ramavtalet får varor och tjänster som omfattas av ramavtalet tillhandahållas som längst 48 månader efter det att ramavtalet har löpt ut. Förtydligandet lämnades i upphandlingen i syfte att möjliggöra avrop av leasing under hela ramavtalets längd. Frågan om hur långt ett leveransavtal får vara är komplex eftersom rättspraxis på området är spretig och inte har ett generellt svar. Om man tittar enbart på lagstiftningen finns ingen reglering av hur långt ett kontrakt får löpa, så en upphandlande myndighet måste själv, utifrån omständigheterna i varje enskilt fall, bilda sig en uppfattning om vad som är lämpligt. Längden för kontrakt som tecknas under ramavtal ska vara skälig och får inte vara oproportionerligt lång. Denna bedömning måste göras av den upphandlande myndigheten vid varje enskilt avrop och blir även beroende av vad kontraktsföremålet är. Se till exempel skrivningen i skäl 62 i LOU-direktivet: Det bör också klargöras att kontrakt som grundas på ett ramavtal visserligen måste tilldelas innan själva ramavtalet löper ut, men att löptiden för de enskilda kontrakt som grundas på ett ramavtal inte behöver sammanfalla med löptiden för det ramavtalet utan i förekommande fall får vara kortare eller längre. Det bör i synnerhet vara tillåtet att fastställa löptiden för de enskilda kontrakt som grundas på ett ramavtal med beaktande av faktorer såsom den tid som behövs för deras fullgörande, när underhåll av utrustning med en uppskattad ekonomisk livslängd på mer än fyra år ingår eller när det behövs omfattande utbildning av personal för att fullgöra kontraktet.

SKL Kommentus Inköpscentral. Arbetsplatser & Elevdatorer 2015 Avropsvägledning

SKL Kommentus Inköpscentral. Arbetsplatser & Elevdatorer 2015 Avropsvägledning SKL Kommentus Inköpscentral Arbetsplatser & Elevdatorer 2015 Avropsvägledning Innehållsförteckning Avtalsinformation.3 Avropsprocessen...4 Avropsanmälan..5 Behovsanalys..7 Förnyad konkurrensutsättning..

Läs mer

Vägledning för avropsförfarandet förnyad konkurrensutsättning ARBETSPLATSER KLIENTER OCH SURFPLATTOR 2012 1(9)

Vägledning för avropsförfarandet förnyad konkurrensutsättning ARBETSPLATSER KLIENTER OCH SURFPLATTOR 2012 1(9) Vägledning för avropsförfarandet förnyad konkurrensutsättning ARBETSPLATSER KLIENTER OCH SURFPLATTOR 2012 1(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 ALLMÄNT OM RAMAVTALET ARBETSPLATSER KLIENTER OCH SURFPLATTOR

Läs mer

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL MÖBLER 2013

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL MÖBLER 2013 Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL MÖBLER 2013 AVROP GENOM FÖRNYAD KONKURRENSUTSÄTTNING UNDER RAMAVTALETS SISTA TID Sida 1 av 8 2018-04-24 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 REKOMMENDATION... 3

Läs mer

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH 2013-2 Avrop under ramavtalets sista tid Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 REKOMMENDATION... 3 2.1 Förlängningar av befintliga avropsavtal...

Läs mer

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7)

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) E-ARKIV 2013 - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 ALLMÄNT OM RAMAVTALET E-ARKIV 2013... 3 3 AVROPSFÖRFARANDE... 3 4 AVROPSFÖRFRÅGANS INNEHÅLL...

Läs mer

Tjänster för avtalsuppföljning 2018 Informationssäkerhet. Avropsstöd. Informationssäkerhet

Tjänster för avtalsuppföljning 2018 Informationssäkerhet. Avropsstöd. Informationssäkerhet Avropsstöd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1 Tjänster... 3 3. Avrop på ramavtalet (Avropsavtal)... 3 3.1. Förnyad konkurrensutsättning... 4 3.1.1. Frågor och svar under anbudstiden... 4

Läs mer

Parkmaskiner och Gräsklippare Avropsvägledning. Parkmaskiner och Gräsklippare 2015

Parkmaskiner och Gräsklippare Avropsvägledning. Parkmaskiner och Gräsklippare 2015 Avropsvägledning 1 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT OM RAMAVTALET... 3 3. GEOGRAFISKA OMRÅDEN... 3 3.1 Undantag VGR... 3 4. ANTAGNA LEVERANTÖRER PER ANBUDSOMRÅDE... 4 5. AVROPSFÖRFARANDE... 4 5.1

Läs mer

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst 1/5 Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst Innehållsförteckning 1 Tillvägagångssätt vid avrop från ramavtal... 2 1.1 Förnyad konkurrensutsättning... 2 1.2 Krav som får kompletteras

Läs mer

Frågor och svar. SKL Kommentus Inköpscentral. Köpare: Namn: Arbetsplatser och elevdatorer 2015 AB Handläggare: Anna Larsson Referensnr: 10312

Frågor och svar. SKL Kommentus Inköpscentral. Köpare: Namn: Arbetsplatser och elevdatorer 2015 AB Handläggare: Anna Larsson Referensnr: 10312 Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: SKL Kommentus Inköpscentral Namn: Arbetsplatser och elevdatorer 2015 AB Handläggare: Anna Larsson Referensnr: 10312 Telefon: E-post: 08-7095930 anna.larsson@sklkommentus.se

Läs mer

Frågor och svar på ramavtal för IT-konsulter, resurskonsulter

Frågor och svar på ramavtal för IT-konsulter, resurskonsulter Datum Sid 1 (7) Frågor och svar på ramavtal för IT-konsulter, resurskonsulter Avrop 1. Om en upphandlande myndighet har ett uppdrag som omfattar mindre än 160 timmar kan vi ändå konkurrensutsätta detta?

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral. Trygghetslarm & larmmottagning 2015 Avropsvägledning

SKL Kommentus Inköpscentral. Trygghetslarm & larmmottagning 2015 Avropsvägledning SKL Kommentus Inköpscentral Trygghetslarm & larmmottagning 2015 Avropsvägledning Innehållsförteckning Avtalsinformation 4 Avropsprocessen.. 5 Behovsanalys. 7 Förnyad konkurrensutsättning....10 Hur du använder

Läs mer

Trygghetslarm och larmmottagning 2012. Ida Engberg SKL Kommentus Inköpscentral

Trygghetslarm och larmmottagning 2012. Ida Engberg SKL Kommentus Inköpscentral Trygghetslarm och larmmottagning 0 Ida Engberg SKL Kommentus Inköpscentral Nationellt samordnad upphandling 3 4 Samarbete mellan SKI och IT-Norrbotten Samverkan med pågående Regeringsuppdrag, SKL, SICS

Läs mer

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst Innehållsförteckning 1 Tillvägagångssätt vid avrop från ramavtal... 2 1.1 Förnyad konkurrensutsättning... 2 1.2 Krav som får kompletteras

Läs mer

KONTRAKT PROGRAMVAROR OCH PROGRAMVAROR SOM MOLNTJÄNST 2016

KONTRAKT PROGRAMVAROR OCH PROGRAMVAROR SOM MOLNTJÄNST 2016 Bilaga 04 Mall för kontrakt Programvaror och programvaror som molntjänst 2016 Projektnummer 10344 KONTRAKT AVSEENDE PROGRAMVAROR OCH PROGRAMVAROR SOM MOLNTJÄNST 2016 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MALL FÖR

Läs mer

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Christian Härdgård / Partner / Advokat My Becher / Senior Associate / Advokat Malmö den 29 april 2019 Agenda Ramavtal Definitionen av ramavtal Volymer

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

Handledning. För avrop på Förmedlingscentralernas ramavtal gällande IT-konsulttjänster UH 2010/16. Version 4 2011-10-24

Handledning. För avrop på Förmedlingscentralernas ramavtal gällande IT-konsulttjänster UH 2010/16. Version 4 2011-10-24 Handledning För avrop på Förmedlingscentralernas ramavtal gällande IT-konsulttjänster UH 2010/16 Version 4 2011-10-24 Innehåll 1. Inledning 1 2. Bilagor 1 3. Avtalets omfattning 1 4. Leverantörer 2 5.

Läs mer

vi antar att dessa 5 dagar börjar räknas från och med att verktyget når verkstaden. är detta korrekt? Svar: Ja.

vi antar att dessa 5 dagar börjar räknas från och med att verktyget når verkstaden. är detta korrekt? Svar: Ja. Sida 1 av 6 FRÅGOR OCH SVAR Sista dag för att ställa frågor är 2012-06-03 Ställ en fråga om den här upphandlingen 1- Fråga skapad av upphandlare från Kommers. Önskar beställaren avropa olika plattformer

Läs mer

Volymuppgifter i ramavtalsupphandling

Volymuppgifter i ramavtalsupphandling Volymuppgifter i ramavtalsupphandling - Lämpligt, möjligt eller till och med nödvändigt? Sveriges Offentliga Inköpares årskonferens 2019 5 april 2019 Maria Lidbom och Alexander Rappe Frågeställningar Kan

Läs mer

Avfallskärl och avfallspåsar Avropsstöd. Vägledning Avfallskärl och avfallspåsar

Avfallskärl och avfallspåsar Avropsstöd. Vägledning Avfallskärl och avfallspåsar Avropsstöd Vägledning 1 2019-04 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Avrop... 4 3.1. Avrop på ramavtalet rangordning... 4 3.2. Avrop genom förnyad konkurrensutsättning (FKU)... 5 4. Precisering

Läs mer

1 Konferenser och möten Avropsordning Avropsordning Avropet Modell som illustrerar avropsprocessen...

1 Konferenser och möten Avropsordning Avropsordning Avropet Modell som illustrerar avropsprocessen... Avrop från Konferenser och möten 2015 Datum Sid 2 (9) Innehåll 1 Konferenser och möten... 3 1.1... 3 2 Avropet... 6 2.1 Modell som illustrerar avropsprocessen... 6 2.2 Steg 1 Utformning av avropsförfrågan...

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandling

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandling d RIKTLINJE 1/5 Beslutad när: 2018-03-26 45 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-04-04 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2018:70-003 Strängnäs

Läs mer

Vägledning för avrop från Konferenshotell och kursgårdar

Vägledning för avrop från Konferenshotell och kursgårdar för avrop från Konferenshotell Stora konferenser fr.o.m 151 personer 1.0 Datum Sid 2 (8) Innehåll 1 Om vägledningen... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Utveckling av vägledningen... 4 2 Ramavtalsområde... 5 2.1

Läs mer

Park- och lekplatsutrustning Avropsstöd

Park- och lekplatsutrustning Avropsstöd Avropsstöd 1 Innehåll 1. INLEDNING...3 2. ALLMÄNT OM RAMAVTALET PARK- OCH LEKPLATSUTRUSTNING 2017...3 3. GEOGRAFISKA OMRÅDEN...3 4. ANBUDSOMRÅDEN...4 5. AVROP...4 5.1 Särskild fördelningsnyckel...4 5.2

Läs mer

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård Vägledning Företagshälsovård 1 Förord vid Kammarkollegiet (nedan kallad ) har 2011 genomfört en ramavtalsupphandling inom ramavtalsområde Företagshälsovård. Ramavtal har tecknats inom nedanstående områden

Läs mer

Tips och råd Möbler och inredning

Tips och råd Möbler och inredning Tips och råd Möbler och inredning Stöd och vägledning www.avropa.se Avropsblanketter Vägledning snabbguide Stödjande dokument för avrop av t.ex. bordsskärmar Sökhjälp för möbler Frågor och svar Tips och

Läs mer

Vägsalt och dammbindningsmedel Avropsstöd

Vägsalt och dammbindningsmedel Avropsstöd Avropsstöd 1 2019-06 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Avtalstid... 3 3. Produktområden... 3 4. Volympaketeringar... 3 5. Geografisk områden... 4 6. Avrop på ramavtalet... 4 7. Beställning... 4 8. Kundservice...

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar PROTOKOLLSUTDRAG 13:1 Kommunstyrelsen KS 40 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:70-003 Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta

Läs mer

Beläggningsarbeten 2015. Avropsstöd. Vägledning Beläggningsarbeten2015 1 2016-06

Beläggningsarbeten 2015. Avropsstöd. Vägledning Beläggningsarbeten2015 1 2016-06 Avropsstöd Vägledning Beläggningsarbeten2015 1 2016-06 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Inledning... 3 3. Omfattning... 4 4. Avrop på ramavtalet... 4 5. Leveransavtal... 4 6. Pris... 5 7. Övrig information...

Läs mer

Vägledning för avrop ELEVDATORER OCH SURFPLATTOR 2012 1(13)

Vägledning för avrop ELEVDATORER OCH SURFPLATTOR 2012 1(13) Vägledning för avrop ELEVDATORER OCH SURFPLATTOR 2012 1(13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 ALLMÄNT OM RAMAVTALET ELEVDATORER OCH SURFPLATTOR 2012... 3 2.1 ALLMÄNT... 3 2.2 UPPHANDLADE HELHETSLÖSNINGAR...

Läs mer

5. Kan man ställa krav på att en Öppen utbildning ska genomföras i kundens lokaler?

5. Kan man ställa krav på att en Öppen utbildning ska genomföras i kundens lokaler? Datum Sid 1 (5) Frågor och svar på ramavtal för IT-utbildning Avrop 1. Hur långt kan ett Kontrakt (Leveransavtal) vara? Ett Kontrakt måste avropas och tecknas inom Ramavtalets giltighetstid och kan vara

Läs mer

Handledning. För avrop på Förmedlingscentralernas ramavtal gällande IT-konsulttjänster UH 2010/16. Uppdaterad 2013-01-07

Handledning. För avrop på Förmedlingscentralernas ramavtal gällande IT-konsulttjänster UH 2010/16. Uppdaterad 2013-01-07 Handledning För avrop på Förmedlingscentralernas ramavtal gällande IT-konsulttjänster UH 2010/16 Uppdaterad 2013-01-07 Innehåll 1. Inledning 1 2. Bilagor 1 3. Avtalets omfattning 1 4. Ramavtalsleverantörer

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

Vad kännetecknar ett ramavtal

Vad kännetecknar ett ramavtal Vad kännetecknar ett ramavtal Med ramavtal avses ett avtal som ingås mellan en eller flera upphandlande myndigheter och en eller flera leverantörer i syfte att fastställa villkoren i kontrakt som senare

Läs mer

Avropsvägledning Dryckesautomater 2017

Avropsvägledning Dryckesautomater 2017 Avropsvägledning Dryckesautomater 2017 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1. Avrop... 5 3. Beställning... 5 3.1. Service... 6 3.2. Kundsupport... 8 4. Pris... 8 5. Leveransvillkor... 8 5.1.

Läs mer

Observera att samtliga priser även ska innefatta den provision om 1 % som Mölndals stad årsvis fakturerar alla leverantörer.

Observera att samtliga priser även ska innefatta den provision om 1 % som Mölndals stad årsvis fakturerar alla leverantörer. Alingsås kommun Utvärdering Ekonomiskt mest fördelaktigt Helt anbud Diarie 2014.481 Namn Digitala verktyg 1-1 för skolan Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska utvärderingsformulär.

Läs mer

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling INSTRUKTION VID FÖRNYAD Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning Denna checklista och instruktion har tagits fram för att

Läs mer

Elenergi 2016 (statliga myndigheter) Avropsstöd. Vägledning Elenergi 2016 (statliga myndigheter)

Elenergi 2016 (statliga myndigheter) Avropsstöd. Vägledning Elenergi 2016 (statliga myndigheter) Avropsstöd Vägledning Elenergi 2016 (statliga myndigheter) 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Avrop på ramavtalet... 3 4. Pris... 4 4.1 Förnyad konkurrensutsättning... 4 4.2 Prissäkring...

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Extern remiss IT-konsulttjänster 2016 2017-10-18 I samarbete med: Välkomna Dagens möte SKL Kommentus Inköpscentrals representanter Tommy Olsson, Kategoriansvarig IT-produkter

Läs mer

Statens inköpscentral Vägledning för avropande myndigheter och organisationer Möbler - Helhet

Statens inköpscentral Vägledning för avropande myndigheter och organisationer Möbler - Helhet Vägledning för avropande myndigheter och organisationer Möbler - Helhet 1 Förord vid Kammarkollegiet (nedan kallad ) har 2011 genomfört en ramavtalsupphandling inom ramavtalsområde Möbler Helhet. Ramavtal

Läs mer

5. Kan man ställa krav på att en Öppen utbildning ska genomföras i kundens lokaler?

5. Kan man ställa krav på att en Öppen utbildning ska genomföras i kundens lokaler? Datum Sid 1 (5) Frågor och svar på ramavtal för IT-utbildning Avrop 1. Hur långt kan ett Kontrakt (Leveransavtal) vara? Ett Kontrakt måste avropas och tecknas inom Ramavtalets giltighetstid och kan vara

Läs mer

1 Avropsförfrågan, BI-system

1 Avropsförfrågan, BI-system 1/6 1 Avropsförfrågan, BI-system Specifika uppgifter för aktuell förfrågan Nr. 1 Beskrivning med uppgifter specifika för denna avropsförfrågan Avropets utskicksdatum 2 Myndighetens diarienummer för avropet

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund ALINGSÅS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Godkänd av kommunfullmäktige den 26 februari 2014, 27 Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund 1 Riktlinjernas

Läs mer

SKL Kommentus. Käppar i hjulet eller tydligare väg framåt? Sverigeturnén Jönköping 10 juni Sara-Li Olovsson, Bolagsjurist

SKL Kommentus. Käppar i hjulet eller tydligare väg framåt? Sverigeturnén Jönköping 10 juni Sara-Li Olovsson, Bolagsjurist SKL Kommentus Käppar i hjulet eller tydligare väg framåt? Sverigeturnén Jönköping 10 juni 2019 Sara-Li Olovsson, Bolagsjurist EU-domstolen om ramavtal C-216/17 Coop Service Bakgrund Ramavtal renhållningstjänster.

Läs mer

Juridikpass 1 - Grundläggande frågor i avropsprocessen. Ann Pietikäinen & Gabriella Sydorw

Juridikpass 1 - Grundläggande frågor i avropsprocessen. Ann Pietikäinen & Gabriella Sydorw Juridikpass 1 - Grundläggande frågor i avropsprocessen Ann Pietikäinen & Gabriella Sydorw Vårt uppdrag Förordning (1998:796) om statlig inköpssamordning Att ingå ramavtal för statliga myndigheter. Inom

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority 2014-07-31 Dnr 189/2014 1 (3) Täby kommun 183 80 Täby Täby- Förfrågan angående- ärende och hanteringssystemet Evolution Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet och kommer inte att utreda

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinjer för direktupphandling för Ystads kommun med helägda bolag Inklusive blankett för dokumentation av direktupphandlingar Tillämpningsanvisningar till inköps- och upphandlingspolicyn antagen i Kommunfullmäktige

Läs mer

ESPD: En vägledning för upphandlare och leverantörer. Robin Anderson Boström, Upphandlingsmyndigheten

ESPD: En vägledning för upphandlare och leverantörer. Robin Anderson Boström, Upphandlingsmyndigheten ESPD: En vägledning för upphandlare och leverantörer Robin Anderson Boström, Upphandlingsmyndigheten ESPD ESPD? ESPD-formulär ESPD, ESPD, ESPD! Egenförsäkran ESPD-systemet ESPD, ESPD! ESPD, ESPD, ESPD!

Läs mer

IT-konsulttjänster Resurskonsulter (ITK) Sid 1

IT-konsulttjänster Resurskonsulter (ITK) Sid 1 IT-konsulttjänster Resurskonsulter (ITK) Sid 1 Deltagare från Statens Inköpscentral Anna Berg, upphandlare Sandra Lukins, avtalsansvarig Ulla Karin Josefsson, biträdande avtalsansvarig Sid 2 Agenda Avtalet

Läs mer

Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte?

Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte? Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte? Hilton Hotell Stockholm, 11 mars 2010 Advokat Carl Bokwall Stora ramavtalsdagen Dagens fråga: Kan man kombinera de två avropsmetoderna fast rangordning

Läs mer

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn.

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn. Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn. Förslagen bygger på att en leverantör tilldelas hela kontraktet, alternativ att det tilldelas en leverantör per delområdet. Dessa texter

Läs mer

Ramavtal för musikinstrument, Kulturskolan

Ramavtal för musikinstrument, Kulturskolan Kulturförvaltningen Kulturskolan Tjänsteutlåtande Dnr 2.6/2723/2017 Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Anders Elers Ivarsson Telefon: 08-50831855 Till Kulturnämnden 2017-03-06 Ramavtal för musikinstrument,

Läs mer

MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT IT-konsulttjänster 2014 Avtalsområde XXX

MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT IT-konsulttjänster 2014 Avtalsområde XXX MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT IT-konsulttjänster 2014 Avtalsområde XXX 2014-04-17 14LS543 2(9) 5 Innehåll 1. KONTRAKTSPARTER OCH KONTAKTPERSONER... 3 1.1. Kontraktsparter... 3 1.2. Kontaktpersoner... 3 2.

Läs mer

Introduktion till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster

Introduktion till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster 1 INNEHÅLL 1 Innehåll 1 2 Inledning 2 3 Omfattning 2 4 Användning 3 5 Avrop 4 6 Förberedelser 4 7 Innehåll 6 8 Anpassning och återanvändning av dokument

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar KF 11:1 KF 11:2 KF 11:3 KF 11:4 KF 11:5 2015-01-26 1/3 Beslutad: xxxx Gäller fr o m: 2015-03-01 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014: 592-003 Ersätter: KS/2013: 133-003 Ansvarig: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

1. Upphandling av Jag-stärkande aktiviteter

1. Upphandling av Jag-stärkande aktiviteter Förfrågningsunderlag 2013-02-01 Upphandlingsansvarig Försäkringskassan Upphandling Jag-stärkande aktiviteter Annika Fridh 069608-2012 Sista anbudsdag: 2013-03-01 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller

Läs mer

Utvärderingsrapport Korttjänster

Utvärderingsrapport Korttjänster RAPPORT 2017-06-20 RG 2017/33 Utvärderingsrapport Korttjänster Innehållsförteckning 1 Resultat från utvärderingen... 1 2 Allmänt om upphandlingen... 1 2.1 Bakgrund... 1 2.2 Syfte... 1 2.3 Upphandlingens

Läs mer

Avropsförfrågan. Verksamhetsutvecklare

Avropsförfrågan. Verksamhetsutvecklare AVROPSFÖRFRÅGAN 1 (7) Avropsförfrågan Verksamhetsutvecklare Innehåll Avropsförfrågan... 2 Inledning... 2 Administrativa krav... 2 Information om anbudsgivare... 3 Konsulttjänsten... 3 Redovisning hur erbjuden

Läs mer

Minska riskerna för spekulation för anbudsgivare i kommunala beläggningsentreprenader.

Minska riskerna för spekulation för anbudsgivare i kommunala beläggningsentreprenader. ENHETLIGA KOMMUNALA BELÄGGNINGSUPPHANDLINGAR TANKEN, HUR GICK DET SEDAN, HUR GÅR VI VIDARE? Peter Ekdahl DILEMMAN I KOMMUNALA RAMAVTAL Anbudsgivarna vet inte vilka objekt som utförs: tidsmässigt lägesmässigt

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Maj 2015 INNEHÅLL Sid. Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ogiltigförklarat avtal

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

Frågor och svar på ramavtal för IT-konsulter, resurskonsulter

Frågor och svar på ramavtal för IT-konsulter, resurskonsulter Datum Sid 1 (6) Frågor och svar på ramavtal för IT-konsulter, resurskonsulter Avrop 1. Om en upphandlande myndighet har ett uppdrag som omfattar mindre än 160 timmar kan vi ändå konkurrensutsätta detta?

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Ramavtalet i korthet Trygghetslarm och larmmottagning 2015 Syfte och mål Dagens trygghetslarm är till största del uppbyggda på analog teknik, en teknik som inom några år inte

Läs mer

De väsentligaste ändringarna i nya LOU för leverantörer inom byggoch anläggningssektorn. Fredrik Linder 8 november 2016

De väsentligaste ändringarna i nya LOU för leverantörer inom byggoch anläggningssektorn. Fredrik Linder 8 november 2016 KONFERENS OM LOU SVENSK BYGGTJÄNST De väsentligaste ändringarna i nya LOU för leverantörer inom byggoch anläggningssektorn Fredrik Linder 8 november 2016 www.hamilton.se 2 Program Förhandling Ny grund

Läs mer

Frågor och svar. Klient 3, Västra och Södra Sverige Kammarkollegiet

Frågor och svar. Klient 3, Västra och Södra Sverige Kammarkollegiet Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Statens inköpscentral vid Namn: Klient 3, Västra och Södra Sverige Kammarkollegiet Handläggare: Anna Berg Referensnr: Dnr 96-52-2015 Telefon: +46 87000758 Beskrivning:

Läs mer

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV BYGGENTREPRENAD UPPHANDLINGAR UR ETT OSUND JURIDISKT STRATEGISK PERSPEKTIV ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Pedersen / Delägare Partner / / Advokat 21 27 september oktober

Läs mer

Avropsförfrågan. Systemutvecklare Word

Avropsförfrågan. Systemutvecklare Word AVROPSFÖRFRÅGAN 1 (7) Avropsförfrågan Systemutvecklare Word Innehåll Avropsförfrågan... 2 Inledning... 2 Administrativa krav... 2 Information om anbudsgivare... 3 Konsulttjänsten... 4 Redovisning hur erbjuden

Läs mer

Handledning. Uppdaterad

Handledning. Uppdaterad Handledning För avrop på Förmedlingscentralernas ramavtal gällande servrar inklusive kluster med tillhörande kringutrustning, komponenter och tjänster UH 2010/17 Uppdaterad 2012-12-19 Innehåll 1. Inledning

Läs mer

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram 2015-02-12 1 (5) Fredrik Söderlind Anna Östbom Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram Hur ser den interna organisationen och kompetensen ut? När en upphandling ska genomföras

Läs mer

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Antagna av styrgruppen 2014-11-20 Förslagen bygger på att en leverantör tilldelas hela kontraktet, alternativt att det tilldelas en leverantör

Läs mer

Storumans kommun. Upphandling Familjerådgivning. Dnr: ON/2010:

Storumans kommun. Upphandling Familjerådgivning. Dnr: ON/2010: Storumans kommun Upphandling ANBUDSBEGÄRAN - FAMILJERÅDGIVNING Upphandlande enhet STORUMANS KOMMUN Omsorgsnämnden 923 81 Storuman Telefon: 0951-140 00 vx Telefax: 0951-140 09 Upphandlande enhets ombud

Läs mer

Upphandlingen har genomförts enligt ett öppet förfarande enligt lag (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU).

Upphandlingen har genomförts enligt ett öppet förfarande enligt lag (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). UPPHANDLINGSRAPPORT 1 INLEDNING Göteborgs Stadsteater (Stadsteatern) har genomfört en upphandling avseende ramavtal för Ljud-, ljusoch bildutrustning för professionell teaterverksamhet. 1.1 Omfattning

Läs mer

Utvärderingsrapport Efterbetalda korttjänster

Utvärderingsrapport Efterbetalda korttjänster RAPPORT 2017-03- 20 Dnr 2016/1206 Utvärderingsrapport Efterbetalda korttjänster Innehållsförteckning 1 Resultat från utvärderingen... 1 2 Allmänt om upphandlingen... 1 2.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun IFALUN Anna Borgs Förvaltningsrättsnotarie 2012-09-12 Meddelad i Falun Mål nr Sida 1 (5) KLAGANDE EFG Kontorsmöbler AB, 556279-4403 Box 49048 100 28 Stockholm MOTPART Lantmäteriet 801 82 Gävle SAKEN Överprövning

Läs mer

1. Inbjudan. Förfrågningsunderlag. Upphandlande organisation. 1.1 Statens inköpscentrals uppdrag. 1.2 Innehållsförteckning

1. Inbjudan. Förfrågningsunderlag. Upphandlande organisation. 1.1 Statens inköpscentrals uppdrag. 1.2 Innehållsförteckning Förfrågningsunderlag 2016-04-18 Upphandlande organisation Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Upphandling Språk- och översättningstjänster Goran Alilovic 96-57-2015 Symbolförklaring: Sista anbudsdag:

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2013-12-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 28268-13 1 SÖKANDE Dustin AB, 556237-8785 Ombud: Advokaterna Nicklas Hansen och Sascha Schaeferdiek G Grönberg Advokatbyrå AB Box 7418 103 91 Stockholm

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

Frågor och svar. Klient 1, Norra Sverige och Uppsala-Örebro Kammarkollegiet

Frågor och svar. Klient 1, Norra Sverige och Uppsala-Örebro Kammarkollegiet Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Statens inköpscentral vid Namn: Klient 1, Norra Sverige och Uppsala-Örebro Kammarkollegiet Handläggare: Anna Berg Referensnr: Dnr 96-50-2015 Telefon: +46 87000758

Läs mer

RAPPORT Dnr 2015/918. Utvärderingsrapport

RAPPORT Dnr 2015/918. Utvärderingsrapport RAPPORT 2016-05-09 Dnr 2015/918 Utvärderingsrapport Innehållsförteckning 1 Allmänt om upphandlingen... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 1.3 Upphandlingens omfattning... 2 2 Prövning av kraven på tjänsterna...

Läs mer

Avfallskärl 2014. Avropsstöd. Vägledning Avfallskärl 2014 1 2015-12

Avfallskärl 2014. Avropsstöd. Vägledning Avfallskärl 2014 1 2015-12 Avropsstöd Vägledning Avfallskärl 2014 1 2015-12 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Geografisk indelning... 4 4. Avrop på ramavtalet... 4 5. Beställning... 4 5.2 Kundservice... 5 6. Pris...

Läs mer

DOM 2012-03-09 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-03-09 Meddelad i Stockholm DOM 2012-03-09 Meddelad i Stockholm Mål nr 64-12 Enhet 15 1 SÖKANDE Ricoh Sverige AB, 556228-8851 Box 1536 171 29 Solna Ombud: Advokat Carl Norén Eversheds Södermark Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm Enhet 15 BESLUT 2015-01-23 Meddelat i Stockholm Mål nr 1065-15 1 SÖKANDE Bruynzeel Storage Systems AB, 556207-1729 Ombud: Peter Larsson Bruynzeel Storage Systems AB Box 2140 433 02 Sävedalen MOTPART Polismyndigheten

Läs mer

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip.

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip. Front Advokater Väsentliga ändringar av kontrakt Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur kand Amir Daneshpip 28 september 2016 Nuvarande ordning Inga regler som explicit tar sikte på ändringar

Läs mer

Vägledning. Drivmedel för stationstankning 2011

Vägledning. Drivmedel för stationstankning 2011 Vägledning Drivmedel för stationstankning 2011 1 (9) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 AVROPSBERÄTTIGADE...3 3 RAMAVTALSLEVERANTÖRER...3 4 ÖVERGRIPANDE INFORMATION OM RAMAVTALSOMRÅDET...3 4.1 OMFATTNING...3

Läs mer

4. UTVÄRDERING. Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion. 4.1. Utvärdering i upphandlingen 2012-02-15

4. UTVÄRDERING. Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion. 4.1. Utvärdering i upphandlingen 2012-02-15 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2012-02-15 Upphandlingsansvarig Upphandling Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Tryckeritjänster Birgitta Engström 96-71-2011 Symbolförklaring: Texten ingår

Läs mer

VÄLKOMMEN Frukostmöte 2012-11-22

VÄLKOMMEN Frukostmöte 2012-11-22 VÄLKOMMEN Frukostmöte 2012-11-22 Kort om ramavtalen Kort om en metodik Offentlig sektors erkänt ledande konsult vid förändring och utveckling av verksamhet med hjälp av IT Oberoende konsultbolag Kombination

Läs mer

Vägledning för avrop från Tjänstefordon och förmånsbilar 2011

Vägledning för avrop från Tjänstefordon och förmånsbilar 2011 PM 1 (13) 2012-10-09 Vägledning för avrop från Tjänstefordon och förmånsbilar 2011 G:\4 Förvaltning\1 Ramavtalsområden\Tjänstebilar 2011\Information o avropsblankett\avropsstöd\vägledning\avropsstöd_ Vägledning_150422.doc

Läs mer

Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun. Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen!

Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun. Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen! Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen! Tydlig organisation 3 nivåer 1. Inköpssamordnare 2. Direktupphandlare (3 000-270 000)

Läs mer

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Innehåll 1. Varför en handledning i upphandling?... 1 2. Inledning... 1 3. Mål och viljeinriktning... 1 4. Lagen om offentlig upphandling...

Läs mer

Fiktivmyndigheten Sid 1 (5)

Fiktivmyndigheten Sid 1 (5) Fiktivmyndigheten Sid 1 (5) Avropsförfrågan IT-utbildning Fiktivmyndigheten Sid 2 (5) 1 Avrop från ramavtal Fiktivmyndigheten inbjuder samtliga ramavtalsleverantörer (nedan kallad Leverantörer) att lämna

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 14 DOM 2015-02-23 Meddelad i Stockholm Mål nr 1062-15 1 SÖKANDE Tempest Security AB, 556695-6552 Rålambsvägen 17, 17 tr. 112 59 Stockholm MOTPART Försäkringskassan Ombud: Ewelina Olszowka Försäkringskassan

Läs mer

Möbler och inredning, Säker förvaring och Ljuskällor Avropadagen 2013-09-26

Möbler och inredning, Säker förvaring och Ljuskällor Avropadagen 2013-09-26 Möbler och inredning, Säker förvaring och Ljuskällor Avropadagen 2013-09-26 Statens inköpscentral Stefan Persson - ramavtalsansvarig Sid 2 Agenda Genomgång av ramavtalsområden och tips och råd Öppen diskussion

Läs mer

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Antagna av styrgruppen

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Antagna av styrgruppen Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn Antagna av styrgruppen 2014-11-20 Förslagen bygger på att en leverantör tilldelas hela kontraktet, alternativt att det tilldelas en leverantör

Läs mer

Dynamiska inköpssystem

Dynamiska inköpssystem Dynamiska inköpssystem Vad innebär dynamiska inköpssystem (DIS)? När passar det bäst att använda? Jämförelse med ramavtal? Johanna Elmstedt, kommunjurist Nacka kommun Kerstin Wiss Holmdahl, förbundsjurist,

Läs mer

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga 2017-12-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/122 Arbets- och företagsnämnden Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Avropsförfrågan. Verksamhetsutvecklare -uppdragshantering

Avropsförfrågan. Verksamhetsutvecklare -uppdragshantering AVROPSFÖRFRÅGAN 1 (8) Avropsförfrågan Verksamhetsutvecklare -uppdragshantering Innehåll Avropsförfrågan... 2 Inledning... 2 Elektronisk anbudsgivning och informationshantering i upphandlingen... 2 Administrativa

Läs mer

Ramavtalet i fokus Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg

Ramavtalet i fokus Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg Ramavtalet i fokus Ing-Marie Trygg Upphandlingsbolaget Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg Lagen om offentlig upphandling Gäller den verkligen

Läs mer

Frågor och svar. Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling. Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet

Frågor och svar. Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling. Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Namn: Handläggare: Daniel Melin Referensnr: 96-36-2014 Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling Telefon: +46

Läs mer

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram 2016-04-28 1 (5) Fredrik Söderlind Anna Östbom Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram Hur ser den interna organisationen och kompetensen ut? När en upphandling ska genomföras

Läs mer