Medlemsundersökning November 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsundersökning November 2007"

Transkript

1 Medlemsundersökning November 2007

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND UNDERSÖKNINGSRESULTAT Spontana associationer till facket och fackets roll Allmän bild av facket Orsak till att gå med i facket Orsak till att inte gå med i facket Fackets koppling till politiken Fackets roll i framtiden Om facket inte fanns Den ideala organisationen vad ett fackförbund bör ägna sig åt Synen på SEKO Rangordning SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER

3 BAKGRUND

4 BAKGRUND Reagera Marknadsanalys har för SEKO:s räkning genomfört en medlemsundersökning. Syftet med undersökningen var att ta reda på hur befintliga och avhoppade medlemmar ser på facket idag och i framtiden. Undersökningen skall ligga som grund för strategiska beslut inom förbundet inför framtiden. Ett kvalitativt angreppssätt används för att tränga på djupet dessa frågeställningar. Fokusgrupper går till på så vis att ett antal personer sitter i grupp och diskuterar, styrda av en moderator. UPPLÄGG Målgrupp: Befintliga & avhoppade medlemmar, år Metod: Fokusgrupper samt djupintervjuer Antal fokusgrupper: 2 fokusgrupper med medlemmar samt 2 djupintervjuer: - Medlemmar med facklig representant på arbetsplatsen/stora arbetsplatser (grupp 1) - Medlemmar utan facklig representant på arbetsplatsen/små arbetsplatser (grupp 2) 1 fokusgrupp med avhoppade medlemmar 2006/2007 (grupp 3) 1 djupintervju med potentiell medlem Genomförande: Vecka 42-45, 2007

5 UNDERSÖKNINGSRESULTAT

6 SPONTANA ASSOCIATIONER TILL FACKET OCH FACKETS ROLL Det är väl trygghet i arbetslivet. Att man har någon stans att vända sig om det behövs Trygghet och de där små som håller på och tjafsar med varandra Strejk Det har med socialistsaker att göra Månadsavgift Löneförhandlingar, men det är bara för att det är så mycket snack om det på jobbet Hjälp, någon som står där bakom när det blir tungt Rött politiskt Gemenskap Anonymt Det bygger ju på att det är en trepartsgrej mellan staten, arbetsgivaren och facket. Den svenska politiska modellen Facket står för hjälp och trygghet på arbetsplatsen men även för anonymitet, månadsavgift och strejk. Facket är en del av den svenska modellen i samhället idag och deras roll är att se efter arbetstagarnas intressen, arbetsförhållanden, arbetsmiljö och löner, och verka som en motpol till arbetsgivarna. Det anses vara positivt att någon annan arbetar med ens egen sak men samtidigt finns tankar om att man borde vara mer delaktig och styra över sin egen situation. Det är inte bilden av facket som har ändrats nämnvärt under senare tid utan förutsättningarna bl. a. då det upplevs ha blivit dyrare att vara med och det inte finns lika stora och tydliga stridsfrågor idag. Man ifrågasätter därför i högre grad värdet att vara medlem i ett fackförbund idag än tidigare.

7 ALLMÄN BILD AV FACKET Orsak till att gå med i facket A-kassa och löneförhandling Rådgivning och juridisk hjälp vid tvister För att kunna känna den där tryggheten att man har någon bakom ryggen ifall det skulle gå snett För att få litteraturstöd Ingen aning Många går med i facket för att det har man sagt att det ska man göra. De flesta som jag känner bryr sig inte så mycket Trygghet En viktig anledning till att gå med i facket är att man vill ha trygghet i form av A-kassa, rådgivning, stöd och hjälp vid problem på arbetsplatsen. Tradition En annan viktig orsak till att gå med i facket är att man bör vara med i facket. Det kan vara föräldrar eller kollegor som rekommenderat. Dessa personer är inte negativa till facket men de ser heller ingen egentlig fördel med sitt medlemskap. Många medlemmar tar inte ett eget aktivt beslut att gå med i facket eller har själva funderat över varför det är en fördel att vara fackligt ansluten. Detta innebär att det troligtvis är lättare att tappa dessa medlemmar än vad det hade varit om beslutet hade skett av ren övertygelse.

8 ALLMÄN BILD AV FACKET Orsak till att inte gå med i facket 1/2 Man ser inte rent konkret vad facket gör idag riktigt. Det kanske inte är riktigt lika stora stridsfrågor heller Pengar Man får inte den försäkring eller det inflytandet (som man trodde) Folk är inte så upplysta nuförtiden om just facket Min kollega gick inte med för att han ansåg att det var alldeles för mycket av fackförbundets pengar som gick till LO och sossarnas valkampanj. Sedan upptäckte han att ST var helt fritt från politik så då kunde han ju gå med där förstärkt anställningsskydd jag känner inte att jag behöver det jag värderar inte mitt jobb tillräckligt. Det gör inte så mycket om jag blir av med det Bristande kunskap om vad facket gör eller vad som ingår i avgiften En viktig anledning till att inte gå med i facket är bristande kunskap om vad facket gör. Utan konkreta exempel och argument blir det svårt att förstå och värdera vilka fördelarna är för den enskilde individen. Till och med vissa förtroendevalda har problem med att förklara fördelarna för individen och tar upp historiska händelser där facket spelat en avgörande roll för arbetarna. En annan orsak att inte gå med är att man inte ser vad man får för pengarna eller vad som ingår i medlemskapet. Inga tydliga stridsfrågor Då samhället ser annorlunda ut idag och man nästan har det för bra ser man inte de stora självklara frågorna för facket att driva. Det känns därför inte lika viktigt att gå med i facket. Partipolitisk koppling Några nämner också fackets koppling till ett parti som ett problem. Det går inte att säga att det är ett hinder för att gå med, eftersom man tror att få är medvetna om detta, men det ses definitivt inte som någon fördel.

9 ALLMÄN BILD AV FACKET Orsak till att inte gå med i facket 2/2 Rörligare arbetsmarknad En annan anledning som nämns till att ungdomar i dag inte är lika benägna att gå med är att arbetsmarknaden blivit rörligare, och man arbetar inte lika länge på en och samma arbetsplats. Därmed finns inte behov av samma trygghet, t ex. utstakade lönetrappor. Den mer rörliga arbetsmarknaden för också med sig att de unga inte värderar sitt jobb så högt, d v s att det inte gör något om man blir av med det. Man känner att man kan hitta ett nytt om det behövs. Individualisering Förskjutningen av fokus från kollektiv till individen är också negativ för fackets del, då flera sätter sig själv och sina egna behov i första rummet. De är också mer vana att tala för sin egen räkning. Den förtroendevaldas engagemang och närvaro De förtroendevaldas engagemang och närvaro spelar en viktigt roll som medlemsvärvare vid nyanställningar. Om man inte blir tillfrågad är det svårt att gå med, vilket också är fallet om man inte vet vem man skall vända sig till. De förtroendevaldas uppträdande avgör också vilket förtroende man får för facket och om man väljer att stanna kvar som medlem eller inte. Indraget litteraturstöd Avhopparna nämner även indraget litteraturstöd som en anledning att inte vara med in facket.. De förtroendevaldas engagemang spelar en nyckelroll i att ungdomar väljer att gå med i facket. Därav är rekryteringen av förtroendevalda mycket viktig. Information om vad facket gör är en nyckelfaktor för att kunna värva nya medlemmar Se över argument som passar förskjutningen från kollektiv till individ

10 ALLMÄN BILD AV FACKET Fackets koppling till politiken När man är väldigt bunden till ett parti så har man någonstans valt att stänga dom andra påverkansvägarna jag ser som sagt den där risken när man börjar driva politik i stället för att se till medlemmarna. Man ser till sin princip före människorna liksom Jag vet inte om det är så viktigt, så kraftfulla som dom är ändå, de kommer alltid att ha en roll i samhället. Kopplingen till ett visst parti är negativ Facket kopplas spontant ihop med socialdemokraterna. Detta var inget problem tidigare och t om kanske en styrka då många av de frågor som facket drivit också varit en del av socialdemokraternas frågor. Idag ser spelplanen annorlunda ut och man upplever det inte som självklart att arbetsrelaterade frågor enbart står på socialdemokraternas agenda. Det är frågor som även andra partier driver. Många ser det som en nackdel att facket är bundet till ett parti. Anledningen är att facket inte får samma möjlighet att påverka politikerna och deras beslut då socialdemokraterna som idag inte är i regeringsställning. Risken är t o m att facket mer lägger kraft i det politiska spelet och tappar fokus på det som är viktigt nämligen att företräda dem som jobbar på en arbetsplats och finnas på plats lokalt. Påverkan kan utövas utan partipolitisk koppling Man ser det inte som en nödvändighet att vara kopplat till ett visst parti för att kunna påverka i samhället. Det är arbetarnas frågor man skall driva, och man ser inget hinder till att facket lierar sig med olika partier vars syn på en viss fråga stämmer överens med de branschspecifika intressena. På grund av sin storlek är facket ändå en tung aktör och inte något som partierna kan bortse ifrån. Förlorar medlemmar Att man stödjer ett visst parti tror man kan innebära att man tappar medlemmar, alternativt väljer att inte gå med i facket om man inte delar fackets ideologi. För att kunna påverkar i samhället behöver facket inte vara partibundet, utan kan vara en politisk aktör och driva viktiga frågor, såsom en stor lobbyaktör.

11 ALLMÄN BILD AV FACKET Fackets roll i framtiden man talar om multinationella företag, så kommer man ju någonstans hamna i en motpart, ett fackförbund som också är internationellt Dels kan man väl se det som ett tecken på att arbetsvillkoren blir bättre och del kan man se det på det sättet att det skett en individualisering så att människor vill ta hand om sina egna villkor och ansvara för sitt eget liv. Istället för att lägga ut det på någon representant Facket försvagas i framtiden, men grundidén är fortfarande bra Samtliga tror att facket kommer att försvagas i framtiden. Facket har redan fått en svagare ställning än tidigare i och med att borgarna sitter vid regeringsmakten. Dock är idén med facket bra och känns viktig även i framtiden. Arbetsmiljöfrågor så som lön, arbetstider etc. är så viktiga att skulle facket inte finnas kvar skulle löntagarna gå ihop själva och driva viktiga frågor. Arbetsvillkoren tillräckligt bra, varför behovet av facket inte är lika stort Anledningar till att man tror att facket kommer att försvagas är att arbetsvillkoren är tillräckligt bra idag och behovet av facket inte lika stort som vid den tidpunkten facket bildades. Man tror inte att arbetssituationen kommer att försämras drastiskt om facket skulle försvinna, däremot tror man inte heller på en förbättring. Individualiseringen i samhället leder till ett försvagat fack En annan orsak till fackets svagare roll är den individualisering som skett i samhället, vilket innebär att individerna sätter sina egna behov och önskemål i centrum, samt ser det som mer naturligt att föra sin egen talan. Det som är bäst för kollektivet kanske inte stämmer överens med det som känns bäst för individen, exempelvis möjligheten till att arbeta övertid.

12 ALLMÄN BILD AV FACKET Fackets roll i framtiden Globaliseringen ställer nya krav på facket och dess uppgifter En annan viktig aspekt inför framtiden är de förändringar som syns i samhället så som globalisering/ internationalisering. Detta ställer krav på facket att se över sin verksamhet och vilken uppgift man skall fylla. Man måste vara med och skapa möjligheter att påverka i den nya arenan. Trenden mot ökad individanpassning gör att facket måste hitta en balans mellan kollektivets bästa och den enskilda individens önskemål och krav Globaliseringen ställer nya krav på facket och dess uppgifter

13 ALLMÄN BILD AV FACKET Om facket inte fanns Ingen större, direkt förändring om fackförbunden försvann Om facket inte fanns ser man en risk i att arbetsvillkoren försämras eller i vilket fall inte förbättras. Den enskilde individen skulle bli mer beroende av sin egen förhandlingsförmåga och konkurrenskraft. Arbetsgivarna skulle få möjlighet att bestämma lite mer som de vill. Om facket försvann och det blev försämringar i arbetsvillkoren skulle man nog gå samman kring de viktigaste frågorna på arbetsplatsen. Detta för att bli starka och kunna påverka arbetsgivaren. Facket olika viktigt beroende av arbetsställe Facket är olika viktigt beroende på var man arbetar och vilken tjänst man har. Har man ett okomplicerat jobb är man utbytbar och har därför inte samma möjlighet att påverka t ex sin lön. För dessa individer är facket viktigt. Ju farligare arbetsplasten är ur säkerhetsperspektiv eller tungt fysiskt sett, desto viktigare upplevs facket vara. Tjänstemän anses i högre grad kunna påverka sin egen situation och lön, varför facket inte fyller samma funktion. Facket upplevs också vara viktigare på stora arbetsplatser där man är mer anonym, på mindre arbetsplatser ses det som mer naturligt att ha en öppen dialog med sina chefer..

14 DEN IDEALA ORGANISATIONEN Vad skall ett fackförbund ägna sig åt? Närvaro på arbetsplatsen Brist på facklig närvaro på arbetsplatsen framkommer i samtliga genomförda fokusgrupper. Facket är osynligt och det är inte ovanligt att man inte vet vem det är som är det fackliga ombudet eller vilka frågor det är som drivs på den egna arbetsplatsen. När man skall beskriva vad ett fackförbund bör ägna sig åt, handlar diskussionen i stället i hög utsträckning om hur facket skall bedriva sin verksamhet. Ett stort ansvar ställs här på den fackliga representanten och dennes personliga närvaro. Höga krav på den fackliga representanten Det skall vara lätt att få kontakt med den fackliga representanten. Den fackliga representanten skall lyssna på individen, vara proaktiv och fråga efter medlemmarnas åsikter så att dessa känner sig delaktiga. Detta skall ske genom ett personligt engagemang och personliga möten, inte endast förslagslådor. De skall informera om vad som händer på arbetsplatsen, vilka frågor man driver och hur det går i olika förhandlingar. Dessutom skall de kunna anpassa tonen till olika individers kunskapsnivåer. Man ställer också krav på tillgänglighet, exempelvis om man arbetar natt skall man också ha möjlighet att få tag i sin fackliga representant under arbetstid. Diskussionsforum och individuell tid På arbetsplatserna ser man gärna att medlemmarna får möjlighet till diskussionsforum, exempelvis i form av medlemsmöten, där man tar upp allmänna frågor. Man ser även gärna att man kan boka en individuell tid hos det fackliga ombudet för att klargöra spörsmål. Någon grupp nämner att man inte behöver ha rent fysiska möten, utan att man kan utnyttja webben som mötesplats, speciellt för de unga som är vana vid att chatta etc.

15 DEN IDEALA ORGANISATIONEN Vad skall ett fackförbund ägna sig åt? Informera! Mycket av det man vill att facket skall ägna sig åt handlar om att informera. Informera om vad man gör, vilka mål man har och på vilket sätt de kan hjälpa individen. På så sätt skulle man i högre grad känna att man får valuta för pengarna. Förklara, konkretisera och utbilda Vissa menar också att fackets roll är att förklara eller försöka konkretisera vad olika arbetsrelaterade frågor eller beslut får för konsekvenser i praktiken för den enskilde individen. Det kan handla om att visa på effekterna av ett pensionsavtal, eller vilka konsekvenser en viss förändring i kollektivavtalet får. Det handlar också om att utbilda om vilka rättigheter man som arbetstagare har, så att man kan ser efter sig själv och också veta när det är dags att be facket om hjälp. Verka för förbättrade villkor för ungdomar / deltidsanställda Ungdomar är idag en grupp som till stor del har deltidsanställningar och därigenom sämre villkor och arbetssituation. Facket upplevs av vissa mest se efter heltidsanställdas intressen. Man anser att facket bör verka för att deltidsanställda får liknande rättigheter som heltidsanställda.

16 DEN IDEALA ORGANISATIONEN Synen på SEKO Osynliga Merparten av medlemmarna har ringa kontakt med SEKO, som framför allt sker genom medlemstidningen eller är reducerad till ett årligt evenemang såsom kryssning eller go-kart. Synen på SEKO påverkas av den fackliga representanten Om man har fått bra hjälp när man behövt hjälp är synen på SEKO positiv. Upplever man att den fackliga representanten är dålig färgar detta synen på SEKO. Annars är bilden av SEKO den bild man har av fackförbund generellt sett (som presenteras i föregående bilder).

17 RANGORDNING - ÖVNING Deltagarna fick tillsammans rangordna olika tjänsterna som SEKO erbjuder idag samt de önskemål som framkommit i diskussionen. (Vi hade förberett och skrivit ner de olika tjänsterna på lappar som lades fram på bordet. Under gruppdiskussionen noterade vi även gruppens egna förslag och önskemål och även dessa lades fram på bordet.) Förklaring till kommande bilder: Grupp 1: Medlemmar som arbetar på större arbetsplatser och har fackliga representanter Grupp 2: Medlemmar som arbetar på mindre arbetsplatser och är utan fackliga representanter Grupp 3: Avhoppade medlemmar, lämnat SEKO i slutet av 2006 eller början av 2007

18 Grupp 1: Stora arbetsplatser Trygghet Lyssna på mig och mina behov Personlig närvaro Teckna och upprätthålla kollektivavtal EU-fackligt arbete Internationellt arbete Jämställdhet Bättre arbetstider (individanpassat) Rättshjälp Företräda mig Lokal närvaro Arbetsmiljö Bättre arbetsvillkor Lyhörda Proaktiva Lättillgängliga Snabb återkoppling Alla har möjlighet att delta Individ Ungdomsverksamhet Närpolitisk verksamhet (branschfrågor) Högre löner Studier Rekrytera fler medlemmar Integration och mångfald Opinionsbildning och information Internationellt bistånd Kulturverksamhet Facklig-politisk verksamhet Tradition Kollektiv

19 Grupp 2: Små arbetsplatser Följa upp intressen Se till mina intressen Behov utveckling (nå mål) Vidareutbildning Arbetsmiljö Trygghet Studier Individ Bättre webbtjänst/forum, Proaktiva Information (individ) Rättshjälp Teckna och upprätthålla kollektivavtal Jämställdhet Opinionsbildning och information Försäkringar Integration och mångfald Rekrytera fler medlemmar Ungdomsverksamhet Kulturverksamhet Närpolitisk verksamhet (branschfrågor) Internationellt arbete EU-fackligt arbete Internationellt bistånd Facklig-politisk verksamhet Kollektiv

20 Grupp 3: Avhoppare Realistiska löften Teckna och Individ Trygghet upprätthålla kollektivavtal Opinionsbildning och information Visa delaktighet Synliggöra och Dialog/delaktighet Kommunikation/ konkretisera svåra information Arbetsmiljö frågor Engagerade Kompetenta företrädare Tydliga Kommunikationsvägar Anpassa ton till person Någon att prata med Diskussionsforum, Besökstid Medlemsmöten Forskning/utredning Utbildning Rättshjälp Studier Rekrytera fler medlemmar Närpolitisk verksamhet Gemenskap Internationellt arbete EU-fackligt arbete Integration och mångfald Jämställdhet Ungdomsverksamhet Internationellt bistånd Kulturverksamhet Facklig-politisk verksamhet Försäkringar Kollektiv

21 RANGORDNING - ÖVNING Generellt sett gäller att de olika grupperna prioriterar sig själv, d v s sådant som är direkt kopplat till den egna situationen och behoven. Detta innefattar även kommunikationen, d v s på vilket sätt man vill att dialogen med SEKO skall ske. Det handlar om kollektivavtal, arbetsmiljö, se till mina intressen, visa delaktighet och synliggöra svåra frågor. Detta visar på önskemål om en närmare relation till sitt fackförbund och en tydlighet i vad det är fackförbundet arbetar för. Överlag gäller också att rekrytera flera medlemmar hamnar relativt långt ner. Detta beror inte på att man tycker att frågan är oviktig, utan på att man i första hand anser att facket bör se om sitt eget hus, d v s befintliga medlemmars nöjdhet. Fungerar kontakten och relationen med dem och tydliggör man fördelarna med facket i sin kommunikation, kommer automatiskt fler att ansluta sig. I samtliga grupper hamnar facklig-politisk verksamhet längst ner. Detta beror på att man tycker att facket skall binda sig till ett parti, utan driva arbetsrelaterade frågor på bred front och påverka alla partier. EU-fackligt och internationellt arbete hamnar långt ner för två av grupperna, även om ämnet varit uppe för diskussion. För en av grupperna, medlemmarna på lite större företag, hamnar detta högt upp. Detta är den grupp som har bäst kunskap och insikt i det arbete som facket bedriver, och har insett vikten av att försöka vara med att påverka i EU samt arbeta internationellt för att säkra upp arbetsvillkor och standard även nationellt. De andra grupperna har svårare att förstå och ta till sig detta, och tycker att man innan man börjar arbeta utanför landets gränser skall se till att det fungerar nationellt först. Internationellt bistånd är något som hamnar långt ner i samtliga grupper. Här missförstår man och tycker att var och en själva kan bedöma vilken biståndsorganisation man vill stödja, det skall vara frivilligt och inte ingå i fackavgiften.

22 RANGORDNING - ÖVNING Även när det gäller andra områdena, som inte är de som spontant och starkt förknippas med facket (kollektivavtal, rättshjälp mm), har deltagarna lite svårt att se relevansen av fackets arbete och hur det i slutänden kommer den enskilde individen till gagn. Det gäller exempelvis närpolitisk verksamhet och opinionsbildning. Rangordningen bekräftar diskussionen som ägt rum innan övningen, d v s ett fokus på individen samt att kommunikationen med facket idag fungerar dåligt och det därför är viktigt för målgruppen att facket ser över hur kontakten sker. Rangordningen i sig visar inte på att facket håller på med fel saker, utan snarare på vikten av att tydliggöra vad man arbetar med, vad det innebär rent konkret och vilka fördelarna är för individen.

23 SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER Synen på facket är den traditionella, som finns med sedan fackförbunden bildades, nämligen trygghet och hjälp. Man vet att facket arbetar för tillvarata arbetarnas intressen, även om man idag inte konkret vet eller ser på vilket sätt man arbetar med detta förutom själva kollektivavtalet. Sammantaget kan man säga att man har en uppfattning om facket, men har ingen djupare kunskap om verksamheten och i flertalet fall inte heller någon relation till det. Bristen på kunskap eller insikt om vad facket gör visar sig också i anledningarna när det gäller att gå med i eller stå utanför facket. En viktigt orsak att bli medlem är tradition, d v s för att man bör vara med, utan att närmare ha funderat eller värderat sitt medlemskap. Konsekvensen blir att dessa medlemmar troligtvis är lättare att tappa än om beslutet baserats på kunskap och övertygelse. Brist på kunskap om vad facket gör eller vilka fördelar ett medlemskap inrymmer, uppges också som vanliga orsaker till att stå utanför. Här nämns också att stridsfrågorna inte är lika tydliga som förr i tiden, vilket ytterligare visar på ett behov av att informera om vad det är facket arbetar med. Behov att synliggöra vad facket arbetar med, märks också i diskussionen kring vad facket skall ägna sig åt, där mycket istället handlar om HUR facket skall kommunicera och agera för att stärka sin relation till medlemmarna och därmed berättiga avgiften. Fackets roll spås minska i framtiden, vilket hänger ihop med arbetsvillkoren är tillräckligt bra idag och därmed är behovet inte lika stort av fackförbund samt en ökad individualisering i samhället idag. Kopplingen mellan fackets arbete och på vilket sätt detta gagnar individen görs inte. I rangordningen av vad som är viktigast att arbeta med märks också att det individnära får hög prioritet. Med anledning av detta är det viktigt att lyfta fram argument som talar direkt till den enskilda individen. Sprid kunskap om vad SEKO arbetar med och öka medvetenheten hos målgruppen Ta fram och kommunicera ut argument inom SEKO som är relevanta för individen, enkla att förstå och ta till sig

24 SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER Att det inte är självklart vad facket arbetar med och att frågorna inte är lätta att förstå märks när man talar om vad facket bör ägna sig åt på arbetsplatsen. Man efterfrågar en inblick och delaktighet i de frågor som drivs på arbetsplatsen. Man efterfrågar också en konkretisering av vad olika frågor får för konsekvenser och vad det innebär för den enskilde individen. Informera om och konkretisera resultatet av det fackliga arbetet En stor del av det fackliga arbetet ligger i de fackligt förtroendevaldas händer och även synen på facket speglas av intrycket eller avtrycket denna person gör. Kraven på den förtroendevalda är mycket höga, såväl när det gäller tillgänglighet, engagemang, kunskap som förmåga att kommunicera. Kraven är så höga och rollen så viktig för fackets anseende, att rekryteringen av dessa bör ses över. En fråga man kanske skall fundera på är om det finns ett behov av professionella fackliga ombud? Se över rekryteringen av de fackligt förtroendevalda Koppling till partipolitiken ses som negativ, och man anser att facket kan verka som en lobbyaktör och påverka i samhället utan att stödja ett visst parti. Vara medveten om att kopplingen till det socialdemokratiska partiet inte upplevs som positiv bland de unga

25 SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER Sammantaget visar inte fokusgrupperna på att facket håller på med fel saker, utan snarare på att facket måste bli tydligare med vad man håller på med, varför frågorna är viktiga och hur de påverkar den enskilda individen. Mycket av SEKO:s arbete i framtiden bör fokusera på information, att tydliggöra, förklara och konkretisera.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre.

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. ST 2014. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska januari 2016. Tack för ditt förtroende! Vi är glada

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Försvarsförbundets Verksamhetsinriktning 2007-2011 Antagna av Försvarsförbundets kongress 12-14 juni 2007 2 FÖRSVARSFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2007-2011 3 Försvarsförbundets vision Vi i Försvarsförbundet

Läs mer

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet ST driver frågor som jag tycker är viktiga, som möjlighet att påverka sin egen utveckling och jämställdhet. Lisa Wedin, Controller på Arbetsförmedlingens

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM)

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) Motionerna KSM 1 KSM 7 MOTION KSM 1 Byggnads Väst Lägg ut små adds (Reklam) på ungdomshemsidor, vi i Byggnads vill ha mer medlemar och de är väldig brist på unga medlemmar,

Läs mer

Ingenjör och doktorand

Ingenjör och doktorand Ingenjör och doktorand Välkommen till Sveriges Ingenjörer Du som är ingenjör och doktorand utför ett särskilt viktigt arbete för hela samhället. Genom att ta fram ny kunskap är din arbetsinsats avgörande

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Thomas, Nu har jag rättat dina kompletteringar och det var i stort sett rätt. Det som kvarstår som ett litet frågetecken är SACO frågan som jag har försökt

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017, reviderad mars 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

Fackförbundet ST. Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan

Fackförbundet ST. Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan Några historiska punkter I november 1904 grundades Extra ordinaries förening. Några historiska punkter Efter flera sammanslagningar och namnbyten

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Ett medlemskap gör skillnad

Ett medlemskap gör skillnad Ett medlemskap gör skillnad ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Ett väldigt speciellt uppdrag! Det vet vi, som har 100 års erfarenhet av att förbättra

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Fakta om dina medlemsförsäkringar

Fakta om dina medlemsförsäkringar Fakta om dina medlemsförsäkringar Seko ger dig det bästa försäkringsskyddet Det ingår fler försäkringar i Sekos medlemskap än hos de flesta andra fackförbund. Vi tycker nämligen att trygghet både på jobbet

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Illustrationer:

Läs mer

Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016

Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016 Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016 Den här kommunikationsplattformen ger vägledning och tips kring hur vi ska kommunicera med medlemmar, potentiella medlemmar, allmänhet och beslutsfattare.

Läs mer

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013 Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa Mål för 2013 1(5) Sveriges Farmacevtförbunds främsta uppgift är att utveckla och marknadsföra farmacevternas, apotekares

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal

Därför är det bra med kollektivavtal Därför är det bra med kollektivavtal kollektivavtalskrift_oktober_2014.indd 1 10/24/2014 11:17:45 AM ST, 2006. Produktion: STs kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska oktober 2014. Upplaga: 3 000 ex.

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Inledning Kongressen 2017 beslutade om att fastställa en verksamhetsplan för hela kongressperioden. Inför varje verksamhetsår beslutar sedan förbundsstyrelsen

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter

Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ungdomskurser Det finns en hel del att lära sig om man är ny inom den fackliga verksamheten eller behöver fler argument för att gå med, Hur tar jag

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO

MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG UPPDRAG: GÖRA MEDLEMSFÖRBUNDEN OCH TCO MER ATTRAKTIVA, PRIMÄRT FÖR NYA, PÅ VÄG UT I ARBETSLIVET OCH BEFINTLIGA MEDLEMMAR

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

Röster om facket och jobbet

Röster om facket och jobbet Röster om facket och jobbet Facket i storstäderna 6 RAPPORT 6 AV 7 7 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari november 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2

Läs mer

Vi är Sveriges Ingenjörer

Vi är Sveriges Ingenjörer Vi är Sveriges Ingenjörer 2 Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem Våra ingenjörers visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är deras innovationskraft som löser

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

1. Belöna dem som lyckas

1. Belöna dem som lyckas 1. Belöna dem som lyckas A Det bästa sättet att få alla att satsa tid och energi på sin hälsa, är att belöna dem som når sina hälsomål. Till slut får man ändå med sig de som inte är så intresserade. Hälsa

Läs mer

ARGUMENT. Internt material för förtroendevalda. Det lönar sig att vara medlem

ARGUMENT. Internt material för förtroendevalda. Det lönar sig att vara medlem ARGUMENT Internt material för förtroendevalda Det lönar sig att vara medlem i SRAT Fem snabba argument... Ett fackligt medlemskap har olika innebörd för olika människor. Men i korthet ger medlemskapet

Läs mer

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu.

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Daniel! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd! Du svarade mycket bra på de frågor som du kompletterade och du har överlag bra koll på det fackliga

Läs mer

Officersförbundet på din sida

Officersförbundet på din sida Foto: Cecilia Larsson Officersförbundet på din sida Officersförbundet, den självklara organisationen för all militär personal Officersförbundet företräder militär personal i fackliga frågor samt bidrar

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av Kort om: kort om Rapport 7 av 7 2007 7 RAPPORT 7 AV 7 2007 En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten De många frågeställningarna om facket och jobbet betraktas en avslutande gång, men denna gång

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017 Vision Södertäljeavdelningen Verksamhetsplan 2017 Södertälje en del av världen I Södertälje kan vi verkligen känna av att vi är en del av världen på så många sätt. Södertälje har tagit ett stort ansvar

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal

Därför är det bra med kollektivavtal Därför är det bra med kollektivavtal ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, oktober 2007. Upplaga: 10 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. Fax: 08-791

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Välkommen som medlem i Handels!

Välkommen som medlem i Handels! Ung i Handels Välkommen som medlem i Handels! Det är viktigt att alla känner till vilka rättigheter de har på arbetsmarknaden, vilka lagar och avtal som gäller och vad facket gör. När man är ung och ny

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Avtal 2016 rörelsen är igång

Avtal 2016 rörelsen är igång Avtal 2016 rörelsen är igång Innehållsförteckning Avtal 2016 rörelsen är igång! 3 Prata avtal och prata lön! 4 Om avtalen och avtalsrörelsen 6 Innehållet i avtalen 7 Samordning 7 Avtalskrav från Livs 8

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 1 av 5 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter 2002 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1934 0 LO 02.11 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR 2017 Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

Ra pp or t 5 av

Ra pp or t 5 av 5 Ra pp or t 5 av 7 7 Röster om fac ket och jobbet Ungdomar och fa cket Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport

Läs mer

A-kassan är till för dig som har arbete

A-kassan är till för dig som har arbete A-kassan är till för dig som har arbete Illustration: Robert Nyberg. Trygga vågar Trygga människor vågar. Vågar ställa om och pröva nya banor. Samhällets sätt att tillverka varor och erbjuda tjänster förändras

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2016 1 Organisering Mål och vision Att Byggnads är världens starkaste fackförening och organiserar minst 90 procent av byggnadsarbetarna. Att alla medlemmar ska gå en utbildning

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda.

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda. Det här är Saco I drygt 70 år har Saco drivit akademikers intresseintresse. Som organisation har Saco bidragit till att utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras!

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras! Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF Samtal pågår men dialogen kan förbättras! En undersökning kring hur ekonomer uppfattar sin situation angående

Läs mer