FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL"

Transkript

1 Programdirektiv - Användardelen Dnr 53/11 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN TILL Sista ansökningsdag Ansökningar avseende användardelen skall ställas till Rymdstyrelsen, Box 4006, Solna (besöksadress: Solna Strandväg 86) och vara Rymdstyrelsen tillhanda senast måndagen den 26 augusti Märk ansökan med Användardelen. Ansökningar skall även skickas via e-post till Robert.Lundin@snsb.se. Observera att alla ansökningar skall ha ett försättsblad enligt bifogad blankett Ansökan till fjärranalysprogrammets användardel steg 1. Programdirektiv, ansökningsblanketter och annan information om det nationella fjärranalysprogrammet finns även att hämta på Rymdstyrelsens webbplats: Ansökningsinformation utöver detta kan fås från Robert Lundin, , Robert.Lundin@snsb.se.

2 2 1 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL 1.1 Rymdstyrelsens övergripande mål Rymdstyrelsens mål är : att bidra till en omfattande och kvalificerad användning av rymdtekniska tillämpningar inom jordobservation, särskilt om klimat och miljöförändringar att stimulera det svenska näringslivet för att bidra till att svenska företag skall kunna hålla hög internationell konkurrenskraft Inom fjärranalysområdet skall Rymdstyrelsen därför: stödja och uppmuntra forskning av hög kvalitet stärka kopplingen mellan forskning, utveckling och de potentiella användarna så att forskningsresultaten kommer till nytta och praktisk användning verka för en omfattande användning av fjärranalysteknik inom bl. a. tillämpningar och forskning runt klimat och miljö stimulera de svenska företagens förmåga att utveckla konkurrenskraftig hårdoch mjukvara, produkter och tjänster inom fjärranalysområdet sprida fjärranalystekniken och dess fördelar, så att fjärranalys blir ett uppskattat och naturligt hjälpmedel i allt fler samhällssektorer 1.2 Fjärranalysprogrammets användardel Fjärranalysprogrammet användardel stödjer initiativ inom fjärranalysområdet med syfte att öka användningen av fjärranalysteknik i samhället i enlighet med Rymdstyrelsens instruktion. Hela det nationella fjärranalysprogrammet (forskningsdelen, användardelen, insatsområde GM och snabbspår) finansieras innevarande år med ca 22 miljoner kronor. Hur mycket medel som avsätts för vart och ett av de ingående områdena beror bl.a. av inkomna ansökningars kvalitet. Användardelen: Avser att stödja projekt som utförs i samarbete mellan användare och utvecklare av fjärranalysmetoder, med syfte att uppnå ökad användning av fjärranalys. Användardelen avser också att stimulera svenskt näringslivs produkt- och tjänsteutveckling inom fjärranalysområdet. Ca 7 miljoner kronor avsätts årligen för projekt inom användardelen. Insatsområde Global Monitoring : Stöder projektansökningar till forsknings- och användardelen med anknytning till GMES (Global Monitoring for Environment and Security) ESA:s och EU:s gemensamma satsning för ett ökat operativt användande av fjärranalys i samhället och GEOSS 1 (Global Earth Observation System of Systems). Ca 2 miljoner kronor avsätts årligen för projekt inom insatsområde Global Monitoring. Snabbspår: Introducerades under 2008 och fortsätter tills vidare ett år i taget med inriktning mot mindre projekt där det går att söka bidrag kontinuerligt under året. Snabbspår skall ses som ett komplement till användardelen och följer de direktiv som presenteras i detta dokument med vissa tillägg, se Programdirektiv Snabbspår. Handläggningstiden för dessa ansökningar 1

3 3 kommer att hållas så kort som möjligt och budgeterade medel uppgår till ca kronor årligen. 1.3 Utnyttja tillgängliga data Mycket av de pengar som Rymdstyrelsen satsar inom fjärranalysområdet kanaliseras via ESA eller via bilaterala satellitprojekt, t.ex. med franska CNES. Resultatet av dessa satsningar består ofta av data som kan utnyttjas av svenska forskare och utvecklare. Rymdstyrelsen uppmuntrar särskilt nationella projekt som tillvaratar möjligheten att använda det data som det europeiska samarbetet ger, även om det inte är ett krav. Under 2008 lanserades den nationella satellitdatabasen SACCESS ( där Lantmäteriet står som ansvarig för tjänsten och driften bekostas av ett användarkonsortium. I databasen återfinns årliga Sverigetäckningar av optiska data från SPOT och Landsat, såväl nya som historiska data, som tillhandahålls på ett enkelt och användarvänligt sätt. Dessa data är helt gratis och Rymdstyrelsen ser gärna att sökande till användardelen avser använda SACCESS-data i föreslaget projekt. 2 ANVÄNDARDELENS UTFORMNING Användardelen skall uppmuntra och stödja samarbets- och utvecklingsprojekt mellan utvecklare av i första hand satellitbaserade fjärranalysmetoder och potentiella användare. Projekten skall genomföras med ambitionen att operationalisera utnyttjandet av satellitbaserade fjärranalysmetoder. Användardelen skall även stimulera svenskt näringsliv inom fjärranalysområdet med inriktning på framtagandet av nya produkter och tjänster. Det finns två typer av projekt i användardelen, användarprojekt och idéutveckling. Dessa båda projekttyper beskrivs närmare nedan. 2.1 Projekttyp 1: Användarprojekt Mål Målet är att organisationer och företag varje år upptäcker och/eller praktiskt och varaktigt börjar utnyttja fjärranalys där denna teknik är bättre och mer kostnadseffektiv än andra metoder. Målgrupp Potentiella fjärranalysanvändare i samarbete med svenska utvecklare av fjärranalysmetoder. Stödform och omfattning Stödet är utformat som ett bidrag. För antagna projekt skrivs ett anpassat avtal med den sökande där stödets slutliga utformning bestäms. Hälften av det beslutade stödet kan erhållas i förskott. Urvalskriterier En högt viktad ansökan kännetecknas av (i rangordning):

4 4 En intresserad och engagerad användare med uppenbar beredskap att implementera och utnyttja metoden i produktion. Användarens engagemang i projektet skall tydligt uttryckas, helst som prissatt medfinansiering. Villkor för medfinansiering preciseras nedan. En för utvecklingen relevant metod, vare sig den är mogen eller ny. Användarorganisationen skall kunna redovisa goda förutsättningar att uppnå operationalisering utifrån sina tekniska och operativa förutsättningar. Ett klart beskrivet syfte och konkreta operationella mål i projektansökan. Sökanden bör beskriva hur resultatet från projektet kan användas i organisationen på längre sikt, t.ex. om fem år, samt i förekommande fall på marknaden i övrigt. En realistisk projektplan och kompetenta projektdeltagare. Realistisk kostnadsberäkning. Medfinansiering från användarorganisationen och/eller från externa källor som t.ex. ESA och EU. Redovisa tydligt vad som ska finansieras med hjälp av Rymdstyrelsens bidrag. Utnyttjande av resultat och erfarenheter från tidigare projekt i dels Rymdstyrelsens fjärranalysprogram (forsknings- eller användardelen) och dels på annat sätt finansierade projekt. Beträffande användarnas medfinansiering i projekt inom fjärranalysprogrammets användardel så skall följande villkor uppfyllas: Alla deltagande användare skall bekosta sin egen tid. Detta får anses vara den lägsta acceptabla graden av medfinansiering. I projekt som löper över flera ansökningsperioder förväntas graden av medfinansiering från användarna att stadigt öka i takt med att resultat uppnås. Sökande som bedömer sig kunna göra ekonomisk vinst på en tillämpning skall söka i gruppen Idéutveckling och kunna visa på en medfinansiering som uppgår till minst 50% av projektets totala kostnad. Sökande som ser synergier mellan arbete som utförs inom projektet och arbete som ingår som en del av sökandes löpande ansvar och åtaganden, vilket medför att de sökande användarna genom projektet minskar sina egna kostnader under det år projektet genomförs, förväntas bidra med en högre grad av medfinansiering. Organisationernas eventuellt redan tillgängliga data kan i princip bara tillgodoräknas som medfinansiering om de införskaffats specifikt för det projekt för vilket pengar söks. Användarnas engagemang i projekten har ökat genom åren. Detta visar sig i synnerhet genom att användarnas medfinansiering av projektens kostnader ökat. Rapporteringsrutiner Projekt som erhåller stöd för år 2012 skall vid projektstart lämna en kortfattad och populärt framställd projektbeskrivning för publicering på Internet.

5 5 Rymdstyrelsen skall under projektets lopp beredas möjlighet att delta i styrgrupps- eller projektmöten. Resultaten från projektet skall slutrapporteras skriftligt till Rymdstyrelsen. Ekonomisk slutredovisning sker på särskild blankett. Projektdeltagarna skall skriftligen redovisa både goda och dåliga erfarenheter som kan komma till nytta för andra intressenter. Projektresultatet skall i tillämpliga fall demonstreras praktiskt och operativt för Rymdstyrelsen. Rymdstyrelsen skall vid förfrågan få ta del av underlag för t.ex. ekonomisk redovisning. Den sökande äger alla rättigheter till det färdiga projektresultatet. Projektresultaten skall i tillämpliga fall spridas till användarens branschorgan och andra nätverk genom skriftliga rapporter och demonstrationer av det slutliga resultatet. Även andra tänkbara användare av metoden skall ha möjlighet att få demonstrationer och tillgång till rapporter eller produktblad. Projektresultatet skall presenteras i en kortfattad populärvetenskaplig rapport för publicering på Rymdstyrelsens webbplats. Medverkande användare skall kortfattat redovisa verksamhet och resultat ca ett år efter avslutat projekt. 2.2 Projekttyp 2: Idéutveckling Mål Målet är att svenskt näringsliv minst vart femte år skall ha utvecklat minst en ny kommersiellt slagkraftig produkt eller tjänst. Målgrupp Svenska företag med långsiktiga ambitioner inom fjärranalysområdet. Stödform och omfattning Stödet är utformat som ett så kallat shared cost -bidrag där Rymdstyrelsen finansierar maximalt 50 % av projektets upparbetade utvecklingskostnader upp till ett fastlagt belopp. För antagna projekt skrivs ett anpassat avtal med den sökande där stödets slutliga utformning bestäms. Hälften av det beslutade stödet kan erhållas i förskott. Urvalskriterier En högt viktad ansökan kännetecknas av (i rangordning): En påtagligt innovativ produkt inom ett nischområde där den sökande har möjligheter att bli framgångsrik och utveckla stark konkurrenskraft. Framkomlighet och mognad hos produkten, med goda förutsättningar att utveckla produkten utifrån den sökandes tekniska och operativa villkor. Ett tydligt syfte och konkreta affärsmål i projektansökan, samt trovärdighet att dessa kan nås av den sökande. Sökanden bör beskriva hur resultatet från projektet utnyttjas i organisationen på längre sikt, t.ex. om fem år. En realistisk projektplan och kompetenta projektdeltagare.

6 6 Realistisk kostnadsberäkning. Utnyttjande av resultat och erfarenheter från tidigare projekt i dels Rymdstyrelsens fjärranalysprogram (forsknings- eller användardelen) och dels på annat sätt finansierade projekt. Rapporteringsrutiner Resultaten från projektet skall slutrapporteras skriftligt till Rymdstyrelsen. Ekonomisk slutredovisning sker på särskild blankett. Projektresultatet skall i tillämpliga fall demonstreras praktiskt och operativt för Rymdstyrelsen. Den sökande äger alla rättigheter till det färdiga projektresultatet. 3 INSATSOMRÅDE GLOBAL MONITORING GMES är ett europeiskt samarbetsprojekt mellan EU och ESA. GMES syftar till att samla in data om miljön, sammanställa, integrera och förmedla informationen till kostnadseffektiva och användarvänliga tjänster för operativa ändamål. Ett exempel där GMES kan komma till användning är för att stödja genomförandet av EU:s miljöpolitik. Att bättre utnyttja möjligheterna med fjärranalys från satellit är en bärande del i GMES. GEOSS är en internationell handlingsplan för att bättre samordna behoven av data och tillgodose behovet av hållbara system av system (oberoende) för att förstå och åtgärda globala miljöproblem. Både Sverige och EU deltar i samarbetet. GMES är Europas bidrag till GEOSS. Både GMES och GEOSS omfattas av EU-stöd till forskning och utveckling inom ramen för det sjunde ramprogrammet (FP7). Mål Insatsområdet har som mål att bidra till ett högt svenskt deltagande i GMES. Målgrupp Insatsområdet riktar sig mot potentiella fjärranalysanvändare och näringslivet i samarbete med svenska utvecklare av fjärranalysmetoder samt forskare. Stödform och omfattning Ansökningar med relevans för insatsområde GM skall vara utformade antingen som användarprojekt eller idéutvecklingsprojekt och kan få stöd i enlighet med reglerna som gäller för dessa projekttyper, se avsnitt 2.1 respektive 2.2. Urvalskriterier Urvalskriterierna för ansökningar som har relevans för insatsområde GM är desamma som för användarprojekt respektive idéutvecklingsprojekt, se avsnitt 2.1 respektive 2.2. Ansökan ska dessutom ha beröringspunkter med insatsområde GM, vilket avgörs på grundval av stödkriterier som har relevans för GMES. Som vägledning hänvisas till de tjänsteutvecklingsprojekt, uttryckta användarbehov och tillämpningar som görs inom EU s GMES-program, sjunde ramprogrammets tema rymd och ESA. Stöd kan i viss mån också lämnas till projekt som finansieras via EU:s sjunde ramprogram.

7 7 4 ANSÖKANS UTFORMNING 4.1 Allmänt Ansökningsförfarandet samt hanteringen av ansökningarna är densamma oberoende av vilken av de två projekttyperna användarprojekt eller idéutveckling ansökan avser. Ansökningsförfarandet sker i två steg. I steg 1 lämnar den sökanden en kort idébeskrivning av sitt projekt. Efter ett första urval går de bästa av förslagen vidare till steg 2 för en mer fullständig projektbeskrivning. I användardelen godkänner Rymdstyrelsen i tillämpliga fall tvååriga anslag. Anslagen garanteras i dessa fall för år två om inte väsentligt ändrade förutsättningar uppkommer. Ansökan för sådan verksamhet som den sökande anser passar för fleråriga anslag skall innehålla information om projektet även för år Rymdstyrelsen förbehåller sig under alla förhållanden rätten att, oberoende av den sökandes önskemål, bestämma kontraktets löptid. Kontakta gärna Rymdstyrelsen innan ansökan skrivs (Robert Lundin, tel , e-post: Robert.Lundin@snsb.se). 4.2 Steg 1 Sista inlämningsdag steg 1: Ansökan görs på bifogat formulär Ansökan till fjärranalysprogrammets användardel steg 1 och skall även innehålla en idébeskrivning. Idébeskrivningen behöver inte vara omfattande den skall bestå av maximalt tre sidor och skrivs med fördel på engelska. Ansökan skriven på svenska avser Rymdstyrelsen låta översätta hos auktoriserad översättare. Rymdstyrelsen kan dock inte garantera att anlitad översättare är kunnig inom sakområdet. Ansökan skall innehålla information motsvarande följande: Bakgrund Syfte och mål Väl beskriven metod Projektplan och deltagare Sökt belopp, kostnadsberäkning och kostnadsfördelning (inkl tänkt medfinansiering) Var noga med att belysa de aspekter som nämnts ovan under respektive projektform under rubriken Urvalskriterier. Ansökningsblankett och idébeskrivning insändes till Rymdstyrelsen i 4 exemplar (obs! hålslaget papper). Originalet skall undertecknas med blå penna. Dessutom skall ansökningshandlingarna skickas i elektroniskt format per till Robert.Lundin@snsb.se. För de projekt som väljs ut i steg 1 är sannolikheten stor att ett stöd kan ges under Besked om resultatet från steg 1 lämnas senast den 10 oktober 2011.

8 8 4.3 Steg 2 Sista inlämningsdag steg 2: I steg 2 skall de ansökningar som valts ut i steg 1 preciseras mer noggrant. Ansökan till steg 2 görs på bifogat formulär Ansökan till fjärranalysprogrammets användardel steg 2 och skall även innehålla en beskrivande del där ansökan skall utvecklas och projektet och projektorganisationen presenteras mer detaljerat. Den beskrivande delen skall bestå av högst 10 sidor och innehålla information motsvarande följande: Bakgrund Syfte och mål Utförlig beskrivning av metod Utförlig projektplan och beskrivning av projektorganisation Enkel affärsplan Erfarenhetsåterföring Sökt belopp, kostnadsberäkning och kostnadsfördelning (inkl tänkt medfinansiering) Gäller ansökan projekttyp 2, idéutveckling, skall ansökan till steg 2 dessutom innehålla en robust affärsplan som redovisar en stor och långsiktig ekonomisk potential, en projektomfattning som står i ekonomisk sund relation till de beskrivna exploateringsmöjligheterna. Ansökan till steg 2 kan göras antingen på svenska eller på engelska. Ansökan i steg 2 insändes till Rymdstyrelsen i 4 exemplar. Dessutom skall ansökningshandlingarna skickas i elektroniskt format per till Robert.Lundin@snsb.se. 5 HANDLÄGGNING AV INKOMNA ANSÖKNINGAR Urvalet av idébeskrivningarna görs av Rymdstyrelsen och dess rådgivande fjärranalyskommitté med stöd av externa utvärderare. Efter steg 2 kommer Rymdstyrelsen i samråd med fjärranalyskommittén att utarbeta ett programförslag, vilket innehåller de projekt som föreslås få bidrag från Rymdstyrelsens användardel. Detta programförslag föreläggs Rymdstyrelsens styrelse för beslut i december Kontrakt mellan den sökande och Rymdstyrelsen skrivs i början av RYMDSTYRELSENS PROGRAM FÖR RYMDTEKNISKA TILLÄMPNINGAR Rymdstyrelsen har ytterligare ett program där stöd kan lämnas till företag inom fjärranalysområdet. Teknikutveckling inom RyT skall uppfylla Rymdstyrelsens strategi genom att bidra till tillträdet till rymden och/eller till verksamheten i rymden. Rymdstyrelsen anser att satsningar inom dessa områden bidrar till både samhällets nytta och företagens utväxling av statliga medel ämnade för

9 rymdverksamhet i Sverige. Inom dessa områden finns det således goda möjligheter för svenska företag att ytterligare stärka sin konkurrenskraft på den globala marknaden och att bidra till nyttan men rymdverksamheten. RyT ger möjlighet för småföretag, att söka delfinansiering för utveckling av innovativa produkter eller tjänster med fokus på ovan nämnda områden. Läs mer om RyT på Rymdstyrelsens hemsida, 9

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2013-03-28 Dnr 59/13 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2014-01-01 TILL

Läs mer

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner 1 Mål Rymdstyrelsens mål med detta initiativ är att inventera trovärdiga möjligheter för högklassiga vetenskapliga satellitprojekt

Läs mer

Effektutvärdering. av Rymdstyrelsens nationella fjärranalysprogram

Effektutvärdering. av Rymdstyrelsens nationella fjärranalysprogram Effektutvärdering av Rymdstyrelsens nationella fjärranalysprogram Effektutvärdering av Rymdstyrelsens nationella fjärranalysprogram Det nationella fjärranalysprogrammet har pågått i sin nuvarande form

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet Inom projektet Golden Rules, som Tillväxtverket driver, finns det nu möjlighet att söka pengar för projekt som syftar

Läs mer

Riktlinjer för ansökan och redovisning av projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor

Riktlinjer för ansökan och redovisning av projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor Riktlinjer för ansökan och redovisning av projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor Illustration: Sara Nilsson Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH, fördelar en gång per år bidrag till projekt som stimulerar

Läs mer

Innovationstävling smarta lösningar för arbete och utbildning

Innovationstävling smarta lösningar för arbete och utbildning PROGRAMINFORMATION Datum Vår referens Sida 2010-03-26 Dnr: 10-2324-4 1(5) Innovationstävling smarta lösningar för arbete och utbildning PTS innovationstävling Kommunikationsmyndigheten PTS efterlyser nya

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden

Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden 2014-02-05 Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden Avfall Sverige ger, genom sin samordnade utvecklingssatsning, bidrag till utvecklingsprojekt inom avfallshantering

Läs mer

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 UTLYSNING Kooperativ utveckling Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 Sista ansökningsdag den 22 november 2011 Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens

Läs mer

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Skicka underskriven och inskannad blankett samt övriga efterfrågade dokument till registrator@ssm.se Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Projektet Projekttitel Sökande Namn och titel Tjänsteadress Telefon,

Läs mer

Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden

Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden 2015-05-21 Att söka pengar för utvecklingsprojekt hos Avfall Sverige. Prioriterade områden Avfall Sverige ger, genom sin samordnade utvecklingssatsning, bidrag till utvecklingsprojekt inom avfallshantering

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Förutsättningar En förutsättning för att beviljas medel ur programmet är att projektet bidrar till Nordisk nytta,

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling

Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling Sida 1 av 7 2015-06-01 Enheten för lokalt ledd utveckling Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling Dessa riktlinjer visar hur ni kan ta fram urvalskriterier för att prioritera mellan inkomna

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

Utlysning av två doktorandtjänster inom strålskydd vid radiologiska nödsituationer

Utlysning av två doktorandtjänster inom strålskydd vid radiologiska nödsituationer Datum: 2018-02-15 Diarienr: SSM2018-909 Utlysning av två doktorandtjänster inom strålskydd vid radiologiska nödsituationer Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser bidrag till två doktorandtjänster inom strålskydd

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Riktlinjer för ansökan och beskrivning av granskningsprocessen

Riktlinjer för ansökan och beskrivning av granskningsprocessen Riktlinjer för ansökan och beskrivning av granskningsprocessen bidrag till förstudier om boende för äldre Bo bra på äldre dar Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2010 Ansvarig informatör: Lisbeth Säther Ansvarig

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008 DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008 MEDLESSTAT: Finland FOND: Återvändandefonden ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella frågor ÅR SOM AVSES: 2008 ÅTGÄRDER FÖR

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 00 Samtliga projektansökningar genomgår under bedömningen fyra steg: 1. Basvillkor måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. Om projektansökan

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer

Vem kan söka? Du som är anställd hos någon av följande arbetsgivare är välkommen att söka bidrag:

Vem kan söka? Du som är anställd hos någon av följande arbetsgivare är välkommen att söka bidrag: 2018-01-31 HSU FoU Kronoberg Birgitta Grahn Dags att söka anslag För att utveckla socialtjänst och hälso- och sjukvård i Kronoberg! Forskning, utveckling och förbättringsarbete är grunden för förnyelse

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden 1(8) Diarienummer 2013-03-12 Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Instruktion för sökande till E2B2

Instruktion för sökande till E2B2 2015-01-27, Utlysning 3 Instruktion för sökande till E2B2 Den här instruktionen är ett stöd till dig som ska lämna in en projektansökan till E2B2 programmet för forskning och innovation för energieffektivt

Läs mer

INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Inbjudan 2014-05-20 Diarienummer 801-8904-2014 Sida 1(7) INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Länsstyrelsen i

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Materialteknik för termiska energiprocesser. Genom att lägga ner omsorg och tid

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

MARKNADSUNDERSÖKNING. CGSS Ett system för spridning, bearbetning och arkivering av fjärranalysdata

MARKNADSUNDERSÖKNING. CGSS Ett system för spridning, bearbetning och arkivering av fjärranalysdata 2015-10-27 Dnr: 5/15 MARKNADSUNDERSÖKNING CGSS Ett system för spridning, bearbetning och arkivering av fjärranalysdata Informationsdokument gällande Rymdstyrelsens initiativ för att förse svenska användare

Läs mer

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa.

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa. Projektanslag barncancer och sjuka hjärtan 2017 Studier tyder på att barn med cancer löper ökad risk att få hjärtproblem och barn med hjärtproblem löper ökad risk att få cancer. Samband har påvisats för

Läs mer

7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG

7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG 7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG 7.1 Stöd för internationella utvecklingsprojekt Rättsgrund: Självstyrelselag för Åland (1991:71) Landskapslag om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om

Läs mer

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga Sid 1 (3) Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet höstterminen 2018 Ändamål Den vid Umeå universitet utlyser härmed medel för finansiering

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

Anvisningar för ansökan Biodrivmedel för Sverige 2030

Anvisningar för ansökan Biodrivmedel för Sverige 2030 Sida 1 (7) 2017-07- 01 Anvisningar för ansökan Biodrivmedel för Sverige 2030 Detta dokument är avsett som stöd till dig som avser lämna in en ansökan till forskningsprogrammet Biodrivmedel för Sverige

Läs mer

Anvisningar till sökande

Anvisningar till sökande 1 (5) Datum 2014-01-23 Dnr: 2014-000190 Anvisningar till sökande Detta dokument är avsett som en hjälp till dig som ämnar lämna in en ansökan till Utlysning inom biogasprogrammet. Sista ansökningsdatum

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering EM1000 W-4.0, 2010-11-17 UTLYSNING 1 (5) Datum Dnr 2016-0037 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om stöd för innovativt

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900)

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter om stöd till

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd ANSÖKNINGSOMGÅNG Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande Projektmedel för pilotprojekt inom de gröna näringarna i gles- och landsbygd Ansökningar tas emot löpande fram till 16/9 2010

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt

Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt Läs mer på: www.migrationsverket.se/fonder Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt Utlysning av medel från Europeiska återvändandefonden äger rum från 15 juli till 20 september

Läs mer

Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1

Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1 POLICY 1 (5) Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1 Senast uppdaterad: 2013-05-20 Inledning Regeringen avsätter ett anslag inom utgiftsområde

Läs mer

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur Att söka projektmedel av Innovativ Kultur I detta dokument finner du information om vilka som kan söka medel från Innovativ Kultur, vad man kan söka för, hur ansökan går till, vad den ska innehålla mm.

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Anvisningar till ansökan

Anvisningar till ansökan ANVISNING Datum Vår referens Sida 2010-11-09 Dnr: 10-9712-5 1(14) Anvisningar till ansökan Nedan följer anvisningar för hur ansökan ska fyllas i beroende på om ansökan avser utvecklingsprojekt, forskningsprojekt

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 2015-09-15 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till samverkansprogrammet Energigasteknik. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens

Läs mer

Anvisningar till ansökan

Anvisningar till ansökan ANVISNING Datum Vår referens Sida 2010-03-25 Dnr: 10-2324-5 Bilaga 1 1(5) Anvisningar till ansökan Nedan följer anvisningar för hur ansökan till PTS innovationstävling ska fyllas i. Projekttitel: Er benämning

Läs mer

Ansökan om forskningsbidrag för tjänst 2014

Ansökan om forskningsbidrag för tjänst 2014 Sida: 1/5 Dnr SSM2014-3485 Ansökan om forskningsbidrag för tjänst 2014 Skicka blanketten till Registrator, Strålsäkerhetsmyndigheten, SE-171 16 Stockholm Projekttitel Sökande (namn och titel) Sökandens

Läs mer

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018 Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå Syftet med denna inbjudan är att genomföra den förberedande åtgärden Främjande av europeiska värderingar

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Arbetsmarknads- och socialnämnden 20 juni 2018 Ansvarig samt giltighetstid: Amanda Klint, giltig tillsvidare

Läs mer

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering Avsiktsförklaring om etablering av Akademin för smart specialisering 2016-2020 Avsiktsförklaring RV - Kau om Akademin för smart specialisering 2016-2020 Inledning Mellan Region Värmland (RV) och Karlstads

Läs mer

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren SP:s projektrutiner 2011-05-24 Magnus Holmgren Styrande dokument Vision, affärsidé, strategi, etc. SP:s huvudprocess Projekt Huvudprocess projekt Försäljning Projektstart Genomförande Rapportering Projektslut

Läs mer

Ansökan Forskningsbidrag för doktorandtjänst

Ansökan Forskningsbidrag för doktorandtjänst Skicka underskriven och inskannad blankett samt övriga efterfrågade dokument till registrator@ssm.se Ansökan Forskningsbidrag för doktorandtjänst Projektet Projekttitel Sökande Namn och titel Tjänsteadress

Läs mer

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK Regeringsbeslut 111:38 REGERINGEN Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN VLK Ink : 2008-04- 2 1 2008-04-10 S2008/3609/ST Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM (delvis) Doss Hand. Dnr Uppdrag att fördela stimulansbidrag

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till samverkansprogrammet Energigasteknik. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens ansökningsverktyg

Läs mer

Om Fortes konferensbidrag

Om Fortes konferensbidrag 2013-06-27 Om Fortes konferensbidrag Syftet med konferensbidragen är att underlätta kontakter och erfarenhetsutbyte mellan svenska och utländska forskare samt tillföra kunskaper från det internationella

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020)

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) BESLUT 1 2014-03-27 STYR 2014/203 Rektor Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) Bakgrund Denna handläggningsordning

Läs mer

Utlysningen syftar till att bidra till minskat läckage av plast till hav och natur, i Sverige såväl som på global nivå.

Utlysningen syftar till att bidra till minskat läckage av plast till hav och natur, i Sverige såväl som på global nivå. UTLYSNING 2019-02-07 Utlysning av stöd till utvecklingsprojekt: Minska läckage av plast till hav och natur minskad användning, effektivare insamling och högre värdering av plast Syfte Utlysningen syftar

Läs mer

Sveriges första sociala utfallskontrakt

Sveriges första sociala utfallskontrakt Sveriges första sociala utfallskontrakt För förbättrade skolresultat och minskad risk för återplacering för HVB- och SiS-placerade barn och unga Samarbete mellan Norrköpings kommun, Leksell Social Ventures,

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Boverket december 2013 Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter

Läs mer

Så här färdigställer ni er strategi

Så här färdigställer ni er strategi Bilaga 1 Sida 1 av 8 2015-04-21 Så här färdigställer ni er strategi Nu har ni fått veta vilka fonder som ni får finansiering ifrån. Först ska ni plocka bort den eller de fonder som ni har sökt, men inte

Läs mer

Handlingsplan för bygdemedel 2019 Vindelns kommuns regler och vägledning för dig som söker bygdemedel

Handlingsplan för bygdemedel 2019 Vindelns kommuns regler och vägledning för dig som söker bygdemedel Sida 1(7) Datum Diarienummer 2018-11-14 K-2018-327.000 Kommunledningskontoret Plan Handlingsplan för bygdemedel 2019 Vindelns kommuns regler och vägledning för dig som söker bygdemedel Vindelns kommun

Läs mer

Riktlinje för sociala investeringar

Riktlinje för sociala investeringar KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Opard Ylva Datum 2015-10-27 Diarienummer KSN-2015-1831 Kommunstyrelsen Riktlinje för sociala investeringar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Projektplan Industriell Dynamik

Projektplan Industriell Dynamik Projektplan Industriell Dynamik Innehåll 1. Information om projektet... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Avgränsning och utveckling... 2 1.3 Projektets syfte... 3 1.4 Projekt tid... 3 2. Projektets mål... 4 2.1

Läs mer

1 Instruktioner för slutrapport i MERA-programmet

1 Instruktioner för slutrapport i MERA-programmet 1 Instruktioner för slutrapport i MERA-programmet För att underlätta för projektledare och andra deltagare i MERA-projekt finns här en slutrapporteringsinstruktion med mallar för olika delar av slutrapporteringen.

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinje för internationellt arbete

Riktlinje för internationellt arbete Dnr: KS-2014/00860 Riktlinje för internationellt arbete Beslutad av kommunstyrelsen 12 juni 2017 program policy handlingsplan riktlinje Innehåll Internationellt arbete och samverkan 3 Syfte med riktlinje

Läs mer

ANSÖKNINGSBLANKETT FÖR PROJEKTMEDEL

ANSÖKNINGSBLANKETT FÖR PROJEKTMEDEL ANSÖKNINGSBLANKETT FÖR PROJEKTMEDEL Journal nr.: 1. Projektnamn (också på engelska): 2. Projektets startår: 20 3. Projektets slutår: 20 4. Total projektbudget 5. Ansökt belopp: DKK Var vänlig fyll i blanketten

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Dnr CIF 2017/8 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder Informerande dokument Information Sida 1 (6) Ansökan om regionala projektstöd Projektstöd är ett viktigt verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Region Norrbotten beviljar stöd till projekt som på

Läs mer

Anvisningar för ansökan Förnybara drivmedel och system

Anvisningar för ansökan Förnybara drivmedel och system EM2000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 2014-06-24 1 (6) Anvisningar för ansökan Förnybara drivmedel och system Dessa anvisningar är ett stöd till dig som avser lämna in en ansökan till samverkansprogrammet Förnybara

Läs mer

VINDELNS KOMMUNS BYGDEAVGIFTSMEDEL

VINDELNS KOMMUNS BYGDEAVGIFTSMEDEL Sida 1 (7) 2016-08-22 K-2016-202 000 Kommunledningskontoret Länsstyrelsen 901 86 Umeå Kommunens Regler och vägledning av Bygdeavgiftsmedel Antagna av kommunstyrelsen den 5 september 2016, 136 VINDELNS

Läs mer

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret Datum: 2015-09-07 Christian Nilsson D.nr: Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 Bakgrund Det särskilda energieffektiviseringsstöd

Läs mer

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13 INFORMATION Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19 Dnr 3.2.17-2297 13 Strukturen för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet får en helt ny struktur jämfört med det förra landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Skicka underskriven och inskannad blankett samt övriga efterfrågade dokument till registrator@ssm.se Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Projektet Projekttitel Sökande Namn och titel Tjänsteadress Telefon,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:1. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer

Konsekvensutredning BFS 2018:1. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:1 s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Konsekvensutredning BFS 2018:1 s föreskrifter och allmänna råd om bidrag för grönare städer Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden IF-2010-0052 1(8) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra systemen för mottagning och integration för nyanlända

Läs mer

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forsknings- och innovationskontoret Rangnar Nilsson rangnar.nilsson@gu.se 2019-04-15 Dnr GU 2019/86 1 / 5 Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forskningsbidrag ur Adlerbertska

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Utlysning: Hållbara transporter

Utlysning: Hållbara transporter UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 2018-005488 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Hållbara transporter Energimyndigheten utlyser omkring 45 miljoner kronor

Läs mer