Marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige"

Transkript

1 Marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige Elin Gabrielsson Carin Blom Nils Bohlin En undersökning av marknaden för oregistrerade cigaretter i Sverige 2013 på uppdrag av Svenska Tobaksleverantörsföreningen och Philip Morris International (PMI) (Svenska Tobaksleverantörsföreningen består av Japan Tobacco International (JTI) och British American Tobacco (BAT)) HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM. INFO@HUI.SE.

2 HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM.

3 Sammanfattning 13,4 procent av alla cigaretter som säljs i Sverige är inte beskattade i Sverige. Om dessa cigaretter istället hade sålts beskattade hade de genererat 1,5-1,6 miljarder kronor per år i skatteintäkter till den svenska staten. Dessa cigaretter benämns i den här rapporten som oregistrerade cigaretter. De olika typer av cigaretter som tillsammans utgör den oregistrerade marknaden finns förklarade i avsnitt 1.1 inledningsvis i rapporten. HUI Research (HUI) har fått i uppdrag av Svenska Tobaksleverantörsföreningen och PMI att beräkna storleken på marknaden för oregistrerade cigaretter i Sverige. Denna undersökning har utförts årligen sedan För att kunna uppskatta storleken på marknaden för oregistrerade cigaretter i Sverige 2013 har HUI utfört tre undersökningar: 1. En paketundersökning där HUI anlitade CPM Group för att plocka cigarettpaket i 29 olika städer i Sverige. Genom att identifiera ursprungslandet för varje paket har HUI kunnat beräkna storleken på marknadsandelen för tax-free respektive övriga utländska cigaretter. Samtliga paket genomgick sedan kriminalteknisk analys vid JTI, BAT och PMI:s huvudkontor, för att identifiera eventuella piratkopior och beräkna deras marknadsandel. 2. En undersökning av illicit whites (även kallade cheap whites ). I denna undersökning identifierades cigarettmärken som ofta säljs till ett lågt pris och där misstanke finns att skatt inte betalats. HUI anlitade företaget Securitas till att utföra undersökningen. Civilklädd Securitaspersonal besökte 350 butiker och kiosker i 13 olika städer i Sverige och frågade efter billiga cigaretter. Om ett cigarettpaket såldes för under 40 kronor noterades paketets varumärke. De cigarettmärken som noterades i denna undersökning jämfördes sedan med de märken som plockades i HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM. INFO@HUI.SE.

4 paketundersökningen, för att marknadsandelen för illicit whites-cigaretter i Sverige skulle kunna beräknas. 3. En konsumentundersökning där Ipsos på uppdrag av HUI utförde en intervjustudie med drygt 700 vuxna rökare. Genom att undersöka konsumenternas motiv till att köpa billiga cigaretter samt hur de upplever tillgången på billiga cigaretter utgör konsumentundersökningen ett komplement till beräkningarna av den oregistrerade marknaden. Från och med 2013 har HUI påbörjat en fjärde undersökning, vilken löper helårsvis. Resultaten från denna undersökning kommer att redovisas från och med 2014 års rapport: 4. En privatimport-undersökning där de drygt 2000 svenskar som varit utomlands under mätperioden i HUI:s STS-undersökning (Swedish Tourism Survey) intervjuas kring inköp och införsel av cigaretter från utlandet. Genom att beräkna den lagliga privatimportens storlek i skattningen av den totala oregistrerade marknaden kan HUI från och med nästa års rapport även särskilja mellan olaglig respektive laglig införsel av tax-free respektive övriga utländska cigaretter. De främsta slutsatserna från rapporten är: Den totala andelen cigaretter som konsumeras i Sverige utan att svensk skatt betalats beräknas ha minskat med 1,1 procentenheter jämfört med föregående års undersökning. Andelen obeskattade cigaretter som konsumerades i Sverige under 2013 uppskattas uppgå till 13,4 procent. Föregående år var denna siffra 14,5 procent. Utifrån resultaten från paketundersökningen beräknas cigarettkonsumtionen av cigarettpaket med utländsk varningstext i år uppgå till 12,5 procent. Storleken på denna sektor har således ökat från 2012 års nivå som uppskattades till 11,2 procent. HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM. INFO@HUI.SE.

5 HUI beräknar att segmentet illicit whites utgör 0,8 procent av den totala konsumtionen av cigaretter i Sverige. Föregående år var denna siffra 3,3 procent. Illicit whites-cigaretternas andel av den totala cigarettmarknaden i Sverige har därmed minskat med 2,5 procentenheter. Den mest betydande minskningen noterades i Gävle, där polisen efter 2012 års höga nivåer satt in extra resurser för att bekämpa detta, vilket resulterat i en minskning med 23,1 procentenheter. Andelen piratkopierade cigaretter avsedda för den svenska marknaden beräknas uppgå till 0,1 procent av den totala marknaden i Sverige. Denna siffra är dock lågt räknad då respektive huvudkontor endast kan utföra kriminalteknisk analys på sina egna märken och inte på övriga märken, vilket innebär att andelen piratkopierade cigaretter kan vara underskattad. Beroende på den exakta storleken av illicit whites marknaden bedöms marknaden av oregistrerade cigaretter ligga på mellan 12,6 13,4 procent. HUI beräknar att skatteförlusterna uppgår till mellan 1,5 1,6 miljarder kronor, motsvarande skatteförluster för mellan miljoner cigaretter. Konsumentundersökningen över konsumtionen av oregistrerade cigaretter visar att 54 procent av de tillfrågade tycker att det är acceptabelt att köpa billiga cigaretter för under 40 kronor. Detta är en ökning jämfört med tidigare år. Det visar att priset är en viktig drivkraft som motiverar köp av cigaretter som inte är fullt beskattade för mer än varannan vuxen rökare. Den något lägre andelen oregistrerade cigaretter i år jämfört med 2012 återspeglas till viss del i konsumenternas uppfattningar dels av tillgången på billiga cigaretter men även av hur vanligt det är att köpa billiga cigaretter, vilka båda minskat något jämfört HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM. INFO@HUI.SE.

6 med tidigare. En del av minskningen förklaras dock sannolikt av en mer restriktiv frågeställning i årets undersökning. HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM. INFO@HUI.SE.

7 HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM.

8 Innehållsförteckning Sammanfattning... iii 1. Inledning Bakgrund Metod Metoddiskussion Cigarettmarknaden i Sverige Beräkning av den oregistrerade tobaksmarknaden Cigaretter med utländsk varningstext Piratkopierade cigaretter Illicit whites Uppskattad skatteförlust Konsumentundersökning Slutsatser Effekter av oregistrerade cigaretter: Tobaksleverantörsföreningens kommentarer Referenser Appendix 1: Oregistrerade cigaretter en förklaring Appendix 2: Skattehöjningar på cigaretter i Sverige, HUI RESEARCH AB, STOCKHOLM. INFO@HUI.SE.

9 0

10 1. Inledning 1.1 Bakgrund En del av de cigaretter som konsumeras i Sverige är inte beskattade i Sverige. Rapporten hänvisar till dessa som oregistrerade cigaretter då skatt inte betalats i Sverige och de därför inte genererar några skatteintäkter till den svenska ekonomin. De oregistrerade cigaretterna består av flera olika kategorier av cigaretter, som på olika sätt förts in i Sverige utan att skatt betalats: - Smuggling - Illicit whites - Internet -Resandeinförsel Dessa utgör tillsammans sektorn av oregistrerade cigaretter inom den totala cigarettkonsumtionen i Sverige. Bland de oregistrerade cigaretterna som förs in i Sverige på något av ovanstående sätt förekommer även piratkopierade cigaretter, med svensk eller utländsk varningstext. Figur 1.1 på följande sida illustrerar den oregistrerade marknaden - och de olika typer av cigaretter denna består av- som andel av den totala konsumtionen. 1

11 Figur 1.1 Total cigarettkonsumtion (uppdelad i registrerad respektive oregistrerad konsumtion) Källa: HUI Research, 2013 För att uppskatta den oregistrerade marknadens storlek i Sverige har HUI sedan 2008 årligen studerat denna marknad på uppdrag av Svenska Tobaksleverantörsföreningen och, sedan 2011, även med stöd från PMI. Studierna har visat att konsumtionen av oregistrerade cigaretter i Sverige utgör en icke försumbar del av den totala årliga cigarettkonsumtionen i Sverige. 2

12 1.2 Metod HUI:s val av metod för att undersöka den oregistrerade marknaden av cigaretter bygger på ett flertal avvägningar. Våra beräkningar av marknadens storlek utgår från två undersökningar som kompletterar varandra genom att fånga de olika former av oregistrerade cigaretter som förekommer på den svenska marknaden. Utöver dessa två undersökningar som utgör underlaget för beräkningarna genomförs även en konsumentundersökning. Syftet med konsumentundersökningen är inte att fastställa faktiska konsumtionsnivåer, utan att undersöka konsumenternas motiv och uppfattningar av den oregistrerade cigarettmarknaden för att komplettera resultaten från beräkningarna. Under 2013 har HUI även påbörjat en fjärde undersökning i syfte att beräkna den lagliga privatimportens storlek för att därmed kunna särskilja mellan lagligt respektive olagligt införda cigaretter. För att motivera de undersökningar som beräkningarna i denna rapport bygger på följer nedan en kort beskrivning av de kategorier av cigaretter som tillsammans utgör den oregistrerade marknaden, samt hur dessa kan identifieras. Figur 1.1 på föregående sida visar den totala konsumtionen av cigaretter i Sverige. Den utbrutna tårtbiten illustrerar den totala oregistrerade konsumtionen, uppdelad på olika kategorier. En utförlig definition av de olika kategorierna av oregistrerade cigaretter återfinns i appendix 1. Marknadsandelarna för piratkopierade cigaretter, illicit whites, tax-free respektive övriga utländska cigaretter beräknas utifrån de paket som plockas i paketundersökningen (beskriven i punkt 1.2.1). Medan både tax-free och övriga utländska cigaretter enkelt kan identifieras genom varningstext och övrig text på de plockade paketen, krävs en mer detaljerad analys för att identifiera antalet illicit whites respektive piratkopierade cigaretter. Då illicit whites inte kan identifieras genom varningstexten på paketet görs detta istället utifrån information kring paketets varumärke. Den illicit whites-undersökning som Securitas 3

13 genomför på uppdrag av HUI (beskriven i punkt 1.2.2) syftar till att fastställa vilka varumärken som är illicit whites. Förekomsten av dessa varumärken beräknas sedan bland de plockade paketen för att beräkna marknadsandelen för illicit whites. Slutligen identifieras andelen piratkopierade cigaretter genom att samtliga plockade paket skickas till JTI, BAT och PMI:s huvudkontor där eventuella piratkopior identifieras genom kriminalteknisk analys av paketen. En del av den totala oregistrerade marknaden (tårtbiten i figur 1.1) utgörs av lagligt införda cigaretter: tax-free respektive övriga utländska cigaretter som förts in vid privatresor och som inte överstiger tillåtna införselkvoter. Syftet med undersökningen av privatimporten av cigaretter som påbörjats i år (punkt 1.2.4) och redovisas från och med 2014 års rapport är att särskilja mellan olagligt respektive lagligt införda oregistrerade cigaretter. Nedan följer en detaljerad beskrivning av de respektive undersökningarna som tillsammans utgör underlaget för denna studie: Paketundersökning HUI har anlitat CPM Group för att genomföra en paketundersökning, där cigarettpaket plockas från marken i sammanlagt 29 städer i Sverige. Genom att fastställa paketens ursprungsland kan vi beräkna andelen utländska cigarettpaket. Detta tillvägagångssätt är internationell praxis för beräkningar av den oregistrerade cigarettmarknaden. Från och med 2013 års rapport beräknas även antalet cigaretter paketen innehållit, då vissa utländska paket kan innehålla fler än de 19 cigaretter per paket som är minsta antal enligt lag på den svenska marknaden. Detta ger ökad precision i resultaten. Städer från samtliga delar av Sverige har inkluderats i undersökningen för att bilden av marknaden ska bli representativ. Antalet insamlade paket anpassas efter 4

14 befolkningsmängden i respektive stad. Urvalets omfattning och breda geografiska spridning, där urvalet anpassats demografiskt, gör att slutsatser kan dras på nationell nivå. Samtliga paket genomgår sedan kriminalteknisk analys för att identifiera eventuella piratkopior och beräkna piratkopiornas marknadsandel Undersökning av illicit whites Illicit whites (se appendix 1 för definition) har ofta svensk varningstext och kan därmed inte identifieras genom språket på varningstexten på paketet, utan måste identifieras utifrån varumärket. För att identifiera vilka märken som är illicit whites-märken genomförs därför en särskild undersökning. HUI har anlitat säkerhetsföretaget Securitas för att låta civilklädd personal besöka butiker och kiosker i 13 svenska städer och be att få köpa billiga cigaretter. Om paketet säljs för mindre än 40 kronor ett riktpris under vilket det antas att fullständig skatt inte har betalats noteras cigarettmärket. Kända varumärken från etablerade internationella leverantörer kategoriseras inte som illicit whites. Även om dessa märken säljs för mindre än 40 kronor, antas att dessa säljs med förlust. Undersökningen har en geografisk spridning över stora delar av Sverige. De 13 städer där undersökningen av illicit whites sker väljs utifrån tre kriterier: storlek, placering nära gränsregioner och höga incidenser av oregistrerade cigaretter från tidigare paketundersökningar genomfördes kontroller i följande städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Strömstad, Trelleborg, Haparanda, Helsingborg, Borås, Västerås, Gävle, Södertälje och Eskilstuna. Syftet i illicit whites-undersökningen är endast att identifiera så många illicit whites-märken som möjligt. Skattningarna av illicit whites-märkenas marknadsandel på nationell nivå görs 5

15 sedan utifrån underlaget i paketundersökningen, vilket täcker ett större antal städer och har anpassats efter befolkningsstorlek Konsumentundersökning Utöver ovanstående undersökningar genomför Ipsos på uppdrag av HUI en konsumentundersökning. Konsumentundersökningens syfte är att undersöka konsumenternas motiv vid köp av billiga cigaretter samt uppfattningar av tillgången på billiga cigaretter. Utvecklingen i motiv och uppfattningar mätt från konsumentsidan utgör ett komplement till beräkningarna av den oregistrerade marknadens storlek. I årets undersökning intervjuades sammanlagt 703 rökare via telefon. Underlaget är ett slumpmässigt urval där resultaten viktas för att motsvara sammansättning i hela Sveriges befolkning. Från och med 2013 har HUI även påbörjat en fjärde undersökning i syfte att beräkna storleken på den lagliga privatinförseln av cigaretter, för att kunna särskilja denna från den olagliga införseln: 6

16 1.2.4 Undersökning av privatimport av cigaretter Den riksomfattande undersökningen STS Swedish Tourism Survey- genomförs sedan 2011 av HUI Research och innefattar webbintervjuer årligen kring svenskarnas resvanor. Från och med februari i år tillfrågas de respondenter som varit utomlands under den senaste månaden vid intervjutillfället även om de under resan köpt och fört med sig cigaretter hem till Sverige. Genom att stämma av rapporterade införselnivåer med högsta tillåtna införsel från respektive land kapas de nivåer som överstiger den lagliga importen. Detta för att inte dubbelräkna de obeskattade cigaretternas andel då dessa redan beräknas i paketundersökningen. Resultaten från STS-undersökningen viktas efter svenskarnas generella resmönster vilket gör att skattningarna av privatimportens storlek görs utifrån ett representativt urval. Syftet med denna beräkning är att särskilja mellan lagligt respektive olagligt införda cigaretter i de slutliga resultaten. 1.3 Metoddiskussion Med hänsyn till svårigheterna förknippade med att uppskatta storleken på en oregistrerad marknad där officiell statistik av naturliga skäl saknas, följer nedan en kort metoddiskussion: I illicit whites-undersökningen fick Securitas personal instruktionerna att uppsöka butiker de trodde kunde sälja billiga cigaretter. Det främsta syftet i illicit whitesundersökningen är dock inte att beräkna andelen butiker som säljer illicit whites utan att identifiera så många av de existerande illicit whites-märkena som möjligt varje år. Illicit whites-marknadens andel beräknas sedan utifrån antalet illicit whites-paket som förekommer i paketundersökningen. Det innebär att det slutliga resultatet istället baseras på paketundersökningens rikstäckande, demografiskt anpassade urval. Därmed har det ingen betydelse för det slutliga resultatet att Securitas val av butiker inte är slumpmässigt. 7

17 För att göra frågorna i konsumentundersökningen mindre känsliga och därigenom öka sannolikheten att respondenterna svarar mer sanningsenligt har HUI utformat flera av frågorna i konsumentundersökningen i mer generella termer. Exempelvis tillfrågas respondenterna hur de uppfattar tillgängligheten på billiga cigaretter samt om de tror att det är vanligt att köpa billiga cigaretter. Vidare ligger inte enkätsvaren i konsumentundersökningen till grund för själva beräkningen av de oregistrerade cigaretternas marknadsandelar. I enkätundersökningen om privatimporten vars resultat presenteras från och med 2014 års rapport är syftet endast att undersöka lagliga nivåer av cigarettinförsel. Detta är mindre känslig information jämfört med frågor kring olagligt införda cigaretter, vilket innebär att det i detta sammanhang bedöms som mindre riskfyllt att använda inrapporterade nivåer som underlag. Vad gäller paketundersökningens reliabilitet är urvalet så pass omfattande och rikstäckande att eventuella risker för att resultatet på nationell nivå inte skulle stämma överens med den faktiska oregistrerade marknaden bedöms som liten. Det finns en risk att marknaden för oregistrerade cigaretter varierar beroende på säsong. Under sommarmånaderna reser generellt fler personer utomlands, vilket kan öka den privata införseln av cigaretter. I en tidigare undersökning av CPM i augusti 2007, då endast 1000 cigarettpaket samlades in, visade resultaten att andelen cigarettpaket med utländsk varningstext var betydligt högre än vad som noterats i de undersökningar som gjorts under april månad. För att inte riskera att överskatta den oregistrerade marknaden genomförs således samtliga undersökningar under april 8

18 månad varje år. Vidare är resultaten jämförbara över tid då undersökningarna genomförs under samma period varje år. 9

19 1.4 Cigarettmarknaden i Sverige Offentlig försäljnings- och konsumtionsstatistik År 2012 rökte 10 procent av Sveriges män och 12 procent av Sveriges kvinnor cigaretter dagligen (FHI, 2013). Andelen rökare har dock sjunkit stadigt sedan Tabell 1.1 nedan beskriver försäljningsutvecklingen och andelen rökare av den totala befolkningen i Sverige under perioden På grund av konsumtionen av oregistrerade cigaretter visar inte officiell försäljningsdata hela bilden av den totala cigarettkonsumtionen i Sverige. Enbart registrerad och beskattad försäljning av cigaretter täcks in under officiella data. Oregistrerade cigaretter genererar inga skatteintäkter för svensk ekonomi och visas inte heller i officiell statistik. 10

20 Tabell 1.1 Registrerad försäljning av antalet cigaretter per person, äldre än 15 år, samt andelen rökare av Sveriges totala befolkning mellan 16 och 84 år, Cigarettförsäljning per Årlig procentuell utveckling i Andel rökare i Sverige År person över 15 år cigaretter per person över 15 år mellan 16 och 84 år* % ,9% 31% ,7% 31% ,0% 29% ,6% 31% ,6% 29% ,0% 28% ,2% 28% ,6% 27% ,1% 26% ,8% 26% ,3% 25% ,0% 26% ,6% 23% ,8% 23% ,4% 23% ,8% 22% ,8% 20% ,6% 19% ,0% 19% ,1% 19% ,0% 19% ,0% 18% ,9% 18% ,1% 16% ,0% 15% ,3% 14% ,0% 14% ,9% 13% ,1% 12% ,6% 13% % % Källa: CAN (2012), SCB (2010) och FHI (2013). *SCB och FHI Jämförs data över cigarettförsäljningens utveckling med utvecklingen av andelen rökare finns en del skillnader. Under 1997 minskade andelen rökare med 3,5 procent samtidigt som 11

21 försäljningen minskade med 30 procent. Den stora nedgången i antal sålda cigaretter per person var bland annat en konsekvens av cigarettskattehöjningen beslutade riksdagen att sänka skatten igen med motiveringen att omfattningen av cigarettsmugglingen ökat kraftigt under senare tid, och att den ökade öppenheten över Sveriges gränser gjort det svårare att upprätthålla en högre prisnivå jämfört med andra länder (Proposition 1997/98:150D6). I samband med detta ökade den registrerade försäljningen något. Sedan 2002 har dock försäljningen åter sjunkit, från cigaretter per person och år till 781 cigaretter Flertalet skattehöjningar under perioden motiverar detta. Ytterligare en skattehöjning på cigaretter skedde 1 januari CAN har ännu ingen statistik över den officiella cigarettförsäljningen per person 2011 och 2012, men försäljningssiffror från Tobaksleverantörsföreningen tyder på att försäljningen av cigaretter 2012 minskade jämfört med Vidare indikerade resultaten från förra årets undersökning att den oregistrerade marknaden samtidigt ökade 2012 med 25 procent jämfört med

22 Diagram 1.1 Årlig cigarettförsäljning per person över 15 år, Källa: CAN (2011) Med stöd från tidigare forskning hävdar HUI att skillnaderna i data till viss del beror på variationen av storleken på marknaden för oregistrerade cigaretter. Denna marknad innehåller alla oregistrerade cigaretter införda till Sverige, legalt eller illegalt, från utlandet Prisskillnader mellan länder HUI hävdar att förändringen av marknaden för oregistrerade cigaretter triggas av förändringar i prisskillnaderna mellan länder. I tabellen nedan redovisas ungefärligt genomsnittligt pris på ett paket cigaretter i olika europeiska länder. 13

23 Tabell 1.2 Genomsnittligt pris för ett cigarettpaket (19 cigaretter) i respektive europeiskt land, 2013 års priser Land Genomsnittligt pris - Euro Land Genomsnittligt pris - Euro Norge 9,8 Malta 3,7 Irland 8,3 Grekland 3,4 Storbritannien 8,3 Slovenien 3,2 Frankrike 6,0 Tjeckien 3,0 Nederländerna 5,6 Slovakien 2,9 Sverige 5,6 Polen 2,9 Finland 5,4 Estland 2,7 Danmark 5,0 Lettland 2,6 Belgien 4,7 Rumänien 2,6 Tyskland 4,5 Ungern 2,6 Italien 4,4 Bulgarien 2,3 Österrike 4,1 Litauen 2,3 Luxemburg 4,0 Ryssland 1,2 Spanien 4,0 Vitryssland 1,1 Cypern 3,8 Ukraina 1,0 Portugal 3,8 Källa: Tobaksleverantörsföreningen (2013) Som tabell 1.2 redovisar ligger Norge i topp med högst cigarettpris: ett paket med 19 cigaretter kostar i snitt 9,80 Euro. OSS-länderna (Oberoende Staters Samvälde) samt Litauen och Bulgarien ligger i botten med ett genomsnittligt paketpris på mellan 1,0 och 2,3 Euro. I Sverige kostar ett paket cigaretter i snitt cirka 5,6 Euro. Många av de oregistrerade cigaretterna på den svenska marknaden kommer från just Ryssland och Vitryssland, länder där prisskillnaden gentemot det svenska detaljhandelspriset för ett paket cigaretter är som störst. 14

24 Genomsnittligt pris, SEK I Sveriges fall beror skillnaden i pris främst på skattehöjningar och till viss del även på växelkursen. I diagram 1.2 nedan redovisas skattehöjningarna på tobak som andel av detaljhandelspriset mellan 1995 och Den totala skatten respektive priset exklusive skatt visas som andelar av genomsnittligt pris för ett paket cigaretter. Diagram 1.2 Skattehöjningar på cigaretter i Sverige, : Skatt +60% 08: Skatt +10% 12: Skatt +10% 10 98: Skatt -27% Skatt totalt Pris exkl. skatt Källa: Skatteverket 2013, SCB, Fast respektive rörlig skatt Punktskatten på tobak består av två komponenter: en fast styckskatt samt en rörlig, värderelaterad skatt. Historiskt har den svenska tobaksskatten bestått av enbart en fast del. I samband med EU-inträdet tvingades Sverige ändra skattestrukturen för att uppnå EU:s krav på en högre andel värderelaterad skatt. Punktskatten på cigaretter höjdes därför vid tre tillfällen mellan 1996 och Som nämnts på föregående sida föranledde den ökade smugglingen att punktskatten på cigaretter sedan sänktes kraftigt i augusti 1998 för att minska prisskillnaden gentemot obeskattade cigaretter. Skattestrukturen förändrades 15

25 därmed ytterligare, då styckskatten sänktes medan den värderelaterade skatten höjdes. När EU ändrade tobaksskattedirektiven 2010 fanns återigen en möjlighet att införa en större andel styckskatt. Sverige ändrade då skattestrukturen genom att införa den största tillåtna andelen styckskatt och samtidigt sänka den värderelaterade skatten, för att gå tillbaka till den historiska skattestrukturen. Den totala punktskatten per cigarettpaket blev densamma både före och efter omläggningen, vilket enligt Finansdepartmentet (Lagrådsremiss, 2010) gjorde att omläggningen av skattestrukturen inte bedömdes få någon påverkan på smugglingens omfattning. I diagram 1.3 visas ökningarna i den totala skatten samt inbördes förändringar i de respektive komponenterna av den totala skatten mellan åren De exakta skattesatserna för åren redovisas i appendix 2. Diagram 1.3 Skattesatser på cigaretter i Sverige, Skatt totalt Fast tobaksskatt % av Detaljhandelspris Moms Källa: Skatteverket 2013, SCB

26 Priset för ett paket cigaretter I detta stycke illustreras det genomsnittliga priset på ett paket cigaretter i Sverige, inklusive skatter och moms. I exemplet säljs ett genomsnittligt cigarettpaket med 19 cigaretter för 50 kronor i detaljhandelsbutiker, vilket var genomsnittligt pris Låg inflation och en minimal skattehöjning om endast 0,2 procentenheter gör att detta bedöms vara det genomsnittliga priset även Priset för cigarettpaketet, exklusive skatter men inklusive produktions- och distributionskostnader och detaljhandlarnas marginaler är 12,7 kronor. Till detta läggs en fast tobaksskatt om 26,8 kronor per paket samt en värderelaterad skatt om 0,5 kronor eller 1 procent av detaljhandelspriset. Slutligen läggs även den vanliga momsen på 25 procent till i beräkningen, vilket utgör 20 procent av priset ute i handeln. Detta resulterar i en skatt på 74,6 procent av ett cigarettpaket som säljs för 50 kronor. Tabell 1.3 Prisexempel för ett paket med 19 cigaretter, 2013, SEK SEK Procent Pris exkl. skatt 12,7 25,4 Fast tobaksskatt 26,8 53,6 Värderelaterad tobaksskatt 0,5 1,0 Moms 10,0 20,0 Pris i handeln 50,0 100,0 Källa: Skatteverket 2013 och Svenska Tobaksleverantörsföreningen Prisskillnaden mellan olika länder skapar incitament att ta in cigaretter till Sverige från billigare marknader. Cigarettsmuggling har funnits i många länder i decennier, och den organiserade brottsligheten spelar en stor roll i denna process (Tullverket, 2013). Uppgifter från svenska Tullverkets beslag påvisar att cigarettsmugglingens omfattning blev betydande i Sverige först efter den kraftiga skattehöjningen 1997, se diagram 1.4 nedan. Antalet beslagtagna cigaretter ökade gradvis från 1995 till 1998, då 46 miljoner cigaretter beslagtogs. Antalet beslagtagna cigaretter sjönk sedan 1999 efter att skatten sänkts, vilket minskat prisskillnaden mellan svenska och utländska cigaretter. Under 2010 noterades en rekordnivå 17

27 då 76,7 miljoner cigaretter motsvarande 131,9 miljoner kronor i uteblivna skatter beslagtogs av tullen. En förklaring till det höga antalet beslagtagna cigaretter 2010 är enligt Tullverket att de lyckades stoppa ett flertal containrar från Kina innehållandes stora volymer smugglade cigaretter. Året därpå, 2011, beslagtogs knappt 18 miljoner cigaretter, trots att antalet beslagstillfällen ökade något. En förklaring till denna minskning är att det skedde färre och inte lika stora leveranser från Kina, medan andelen illicit whites istället ökade. Illicit whites är inte olagliga när de passerar den svenska gränsen, de blir olagliga först i ett senare skede, när skatt undviks. Illicit whites är således svårare att stoppa i tullen och innebär därför en mindre risk för de inblandade aktörerna, vilket kan förklara varför denna kategori ökade medan de större leveranserna istället minskade året efter att flera stora leveranser stoppats (Tullverket, 2013). Diagram 1.4 Antal beslagtagna cigaretter, Källa: Tullverket (2013) 2. Beräkning av den oregistrerade tobaksmarknaden 18

28 Resultaten av årets undersökningar indikerar att den oregistrerade cigarettmarknaden uppgår till 13,4 procent av den totala marknaden i Sverige ,5 procent av paketen i paketundersökningen har utländsk varningstext och ytterligare 0,8 procent är märken klassificerade som illicit whites. Andelen cigaretter med utländsk varningstext har därmed ökat något i år jämfört med 2012 års undersökning, medan andelen illicit whites istället minskat. Totalt 0,1 procent av de plockade paketen i årets undersökning är piratkopierade, avsedda för den svenska marknaden. Diagram 2.1 nedan visar hela den oregistrerade cigarettmarknaden i Sverige mellan 2008 och I följande del-avsnitt redovisas de respektive andelarna för cigaretter med utländsk varningstext, piratkopierade cigaretter respektive illicit whites. Diagram 2.1 Den oregistrerade cigarettmarknaden som andel av den totala cigarettmarknaden i Sverige % 16% 1,3% 0,1% 14% 5,9% 6,1% 1,2% 3,3% 0,8% 12% 10% 3,7% 2,5% 5,2% 3,8% 8% 1,9% 6% 4% 9,4% 9,3% 8,0% 7,2% 7,3% 7,3% 2% 0% Oregistrerade cigaretter (övriga) Oregistrerade cigaretter - Illicit whites Oregistrerade cigaretter (tax-free) Piratkopierade med svensk varningstext Källa: CPM Group,

29 2.1 Cigaretter med utländsk varningstext Nedan presenteras resultaten för oregistrerade cigaretter med utländsk varningstext: tax-free respektive övriga utländska cigaretter. Dessa cigaretter utgör de gråmarkerade delarna i nedanstående figur. Figur 2.1 Cigaretter med utländsk varningstext Resultat Utifrån resultaten i årets paketundersökning beräknas andelen cigaretter med utländsk varningstext uppgå till 12,5 procent av den totala cigarettmarknaden, vilket innebär en ökning med 1,3 procentenheter jämfört med andelen utländska cigaretter Efter den låga noteringen 2011 då andelen utländska cigaretter låg på 9,1 procent har det skett en ökning både 2012 och Andelen cigaretter med utländsk varningstext ligger nu åter på i stort sett samma nivå som den gjorde Det är framförallt andelen tax-free som ökat i 2013 års undersökning: från 3,8 procent 2012 till 5,2 procent 2013, vilket innebär att andelen tax-free cigaretter ökat med nästan 1,4 procentenheter. 20

30 Diagram 2.2 Estimerade marknadsandelar för cigaretter med utländsk varningstext (tax-free och övriga) % 16% 14% 12% 5,9% 6,1% 10% 3,7% 5,2% 3,8% 8% 1,9% 6% 4% 9,4% 9,3% 8,0% 7,2% 7,3% 7,3% 2% 0% Oregistrerade cigaretter (övriga) Oregistrerade cigaretter (tax-free) Källa: CPM,

31 Diagram 2.3 Estimerade marknadsandelar för cigaretter med utländsk varningstext 12,5% 87,5% Cigaretter med utländsk varningstext Cigaretter med svensk varningstext* Källa: CPM, 2013 * Marknadsandelen för cigarettpaket med svensk varningstext i ovanstående diagram inkluderar även illicit whites samt piratkopior med svensk varningstext. Ursprungsland Som nämnts ovan har andelen cigaretter med tax-free-märkning har ökat något i år och ligger nu på 5,2 procent. Andelen cigaretter från OSS-länder (Oberoende Staters Samvälde) har ökat något från 1,5 procent 2012 till 2,0 procent i årets undersökning. Andelen cigaretter med polskt ursprung ligger kvar på 2 procent precis som föregående år. Den förhållandevis höga andelen cigaretter med polsk varningstext förklaras till stor del av att Polen är EU:s gräns mot öst, vilket gör att många cigaretter kommer in i EU via Polen. 22

32 Tabell 2.1 Ursprungsland, utländska cigaretter som procent av det totala antalet cigaretter, Tax-free 4,0% 6,1% 2,4% 1,9% 3,8% 5,2% OSS länder 4,5% 2,3% 2,7% 1,6% 1,5% 2,0% Polen 2,0% 1,5% 1,4% 1,1% 2,0% 2,0% Totalt utländsk varningstext 15,2% 15,4% 11,8% 9,1% 11,2% 12,5% Källa: CPM,

33 2.2 Piratkopierade cigaretter Nedan presenteras resultaten för de cigaretter som var piratkopior enligt den kriminaltekniska analys som respektive huvudkontor utfört på de plockade paketen. De piratkopierade cigaretterna utgör de gråmarkerade delarna i nedanstående figur. Figur 2.2 Piratkopierade cigaretter Resultat Av de plockade cigarettpaketen i årets undersökning visade sig 0,1 procent vara piratkopierade med svensk varningstext, vilket innebär att de var avsedda för den svenska marknaden. Utöver dessa förekom även ytterligare piratkopior bland några av de plockade paketen med utländsk varningstext. Den totala andelen piratkopierade cigaretter svenska och utländska uppgick till 0,5 procent. För att inte dubbelräkna de cigaretter som både är utländska och piratkopierade inkluderas dock endast de piratkopierade som är avsedda för den svenska marknaden i beräkningen av den totala oregistrerade marknaden i Sverige. 24

34 2.3 Illicit whites Nedan presenteras resultaten för illicit whites-cigaretternas andel av det totala antalet plockade paket i årets undersökning. Dessa cigaretter utgör den gråmarkerade delen i nedanstående figur. Figur 2.3 Illicit whites-cigaretter Resultat Andelen illicit whites beräknas i år uppgå till 0,8 procent av det totala antalet plockade paket. Det är den lägsta andelen illicit whites som noterats sedan mätningarna av illicit whitesmarknaden påbörjades Nedgången i andelen illicit whites märktes även när Securitas var ute i butikerna för att identifiera illicit whites-märken. Endast 46 av de 350 butiker som besöktes sålde cigarettpaket för under 40 kronor, att jämföra med 103 av 314 butiker som sålde cigaretter för under 40 kronor

35 Diagram 2.4 Estimerade marknadsandelar för illicit whites-cigaretter % 3% 3% 2% 2% 1% 1% 0% 3,3% 2,5% 1,3% 1,2% 0,8% Källa: CPM och Securitas, 2013 Geografisk spridning Det finns stora skillnader mellan städerna i andelen oregistrerade cigaretter. Generellt har andelen oregistrerade cigaretter varit högre i de södra delarna av Sverige samt hamnstäder såsom exempelvis Gävle, men betydligt lägre i städerna i norra Sverige. I resultaten från årets undersökning kan noteras att andelen oregistrerade cigaretter i framförallt Lund och Södertälje ökat jämfört med föregående års nivåer. Den totala andelen oregistrerade cigaretter har ökat med omkring 12 respektive 7 procentenheter, vilket gör att dessa städer i år hamnar i topp tillsammans med Malmö och Helsingborg. Malmö ligger kvar på ungefär samma nivå som 2012: omkring 30 procent av cigarettmarknaden i Malmö utgörs enligt årets resultat av oregistrerade cigaretter. Det är framförallt den mycket höga andelen utländska cigaretter som drar upp siffran, medan andelen illicit whites i Malmö ligger på 1 procent. 26

36 Bland de städer där andelen oregistrerade cigaretter minskat mest i år noteras bland andra Uppsala, Uddevalla, Varberg och Karlskrona, där andelen oregistrerade cigaretter sjunkit med omkring 9, 17, 13 respektive 15 procentenheter. Den allra kraftigaste minskningen noterades dock i Gävle. Där krympte de oregistrerade cigaretternas andel med hela 30,7 procentenheter, från 37, 9 procent 2012 till 7,2 procent av marknaden Den höga nivån 2012 bestod framförallt av en stor andel illicit whites. Det är också denna kategori av cigaretter som minskat mest i Gävle under året. I Sverige som helhet är andelen illicit whites något lägre i år, men i Gävle noteras dock en särskilt kraftig minskning. Andelen illicit whites har minskat med hela 23,1 procentenheter: från 24,2 procent av alla cigaretter som plockades i Gävle 2012 till endast 1,1 procent i årets mätning. I procent innebär detta att andelen illicit whites-cigaretter i Gävle minskat med hela 95 procent jämfört med föregående års nivåer. Förklaringen till denna nedgång ligger till stor del i de insatser som polisen i Gävle satt in för att bekämpa obeskattade cigaretter sedan det blev känt att staden hade den största andelen oregistrerade cigaretter bland svenska städer i Sverige i HUI:s rapport Poliserna Ida Leckström och Sara Johansson intervjuades i juni 2013 efter att 2013 års resultat beräknats. De berättar hur de byggt upp arbetet kring tobakskontrollerna sedan det blev känt att Gävle hade den högsta andelen illicit whites 2012 (källa: HUI, mail-konversation): - När HUIs rapport 2012 visade att Gävle toppade försäljningen av illegal tobak fick vi av ledningen förtroendet att lägga viss tid av vår tjänst på att arbeta mot den illegala försäljningen och att hitta bra arbetsmetoder. Vi har inlett ett nära samarbete med flera myndigheter, främst Skatteverket, tullen och kommunerna. Tillsammans har vi arbetat offensivt och bred front, vilket varit väldigt framgångsrikt, säger Ida Leckström. 27

37 - Under året som gått har vi genomfört ett 50-tal tillsyner där ungefär hälften resulterat i att förundersökning inletts på grund av misstanke om brott - ofta bara några minuter efter att tillsynen påbörjats. Husrannsakningar i butikslokaler och bostäder har genererat stora beslag av illegal tobak, berättar Sara Johansson. - Den största framgångsfaktorn i arbetet mot den illegala tobaken har definitivt varit samarbetet mellan myndigheter. Det gamla talesättet "ingen kan göra allt, men alla kan göra något" stämmer ganska bra, tillsammans har vi blivit väldigt starka, menar Ida Leckström. 28

38 Tabell 2.2 Andelen oregistrerade cigaretter av totala antalet paket per stad, Total andel oregistrerade Tax-free Utländsk varningstext Illicit whites Förändring i total andel oregistrerade 2013/2012 Sverige 13,4% 5,2% 7,3% 0,8% -1,1% Malmö 30,0% 6,1% 22,9% 1,0% 0,1% Lund 23,1% 4,4% 18,7% 0,0% 12,2% Helsingborg 19,2% 6,9% 10,7% 1,6% -6,9% Södertälje 18,1% 10,6% 6,9% 0,6% 7,3% Katrineholm 15,7% 6,9% 7,1% 1,7% 2,1% Eskilstuna 14,4% 5,0% 8,2% 1,2% -0,7% Norrköping 14,4% 5,8% 7,7% 0,9% 2,7% Sundsvall 14,2% 6,1% 6,1% 1,9% 3,9% Göteborg 13,3% 5,1% 7,4% 0,7% -2,2% Stockholm 13,1% 6,0% 6,4% 0,7% 1,0% Uppsala 12,1% 6,8% 4,5% 0,8% -9,0% Linköping 12,0% 5,4% 6,6% 0,0% 3,8% Borås 11,0% 3,0% 5,4% 2,7% -5,6% Örebro 10,7% 4,6% 6,1% 0,0% -5,1% Kalmar 10,6% 4,2% 5,3% 1,1% 7,5% Alingsås 10,3% 3,3% 5,4% 1,6% 2,4% Varberg 10,2% 5,8% 4,4% 0,0% -13,4% Växjö 8,8% 4,0% 4,1% 0,6% 5,6% Jönköping 8,5% 4,9% 3,1% 0,4% 1,2% Gävle 7,2% 3,3% 2,8% 1,1% -30,7% Västerås 6,7% 4,6% 2,1% 0,0% -5,8% Karlstad 6,5% 1,9% 4,5% 0,0% -5,2% Skellefteå 5,7% 0,0% 3,5% 2,2% 5,7% Falun 5,2% 2,1% 2,1% 1,0% -2,7% Uddevalla 5,0% 3,8% 1,3% 0,0% -17,6% Umeå 3,9% 0,5% 1,5% 1,9% 0,1% Karlskrona 3,5% 1,2% 2,3% 0,0% -15,4% Halmstad 2,7% 1,4% 0,0% 1,3% -3,8% Luleå 2,5% 0,0% 2,5% 0,0% -0,7% Källa: CPM, Se appendix 3 för en jämförelse med 2012 års resultat per stad och kategori. 29

39 2.4 Uppskattad skatteförlust Enligt Svenska Tobaksleverantörsföreningen såldes 5,99 miljarder cigaretter i Sverige under Antagandet om att marknaden av oregistrerade cigaretter står för mellan 12,6 och 13,4 procent av den totala marknaden ger en uppskattning om miljoner sålda obeskattade cigaretter. Om de obeskattade cigaretterna istället hade köpts skattade i butiker skulle detta innebära skatteintäkter. Ett genomsnittligt paket med 19 cigaretter kostar cirka 50 kronor Enligt Skatteverket (2013) uppgår den fasta tobaksskatten, den värderelaterade skatten samt momsen till 74,6 procent av återförsäljarpriset. Detta ger cirka 1,5-1,6 miljarder 2 kronor i uteblivna skatteintäkter under ett år. 2 Intervallet 1,5-1,6 beror på hur stor andel illicit whites utgör. Samtliga illicit whites-cigaretter har undvikit punktskatt. Dock kan det variera i vilken grad moms har betalats: för vissa har moms undvikits helt och hållet medan moms helt eller delvis betalats för andra illicit whites. Av denna anledning anges storleken på illicit whites-marknaden som ett intervall. 30

40 2.5 Konsumentundersökning På uppdrag av HUI utförde Ipsos en konsumentundersökning där 703 vuxna rökare intervjuades. Metod och tillvägagångssätt beskrivs i detalj i metodkapitlet i inledningen (1.2) Resultat Drygt varannan vuxen rökare tycker att det är ok att köpa billiga cigaretter för under 40 kronor Drygt varannan vuxen rökare hela 54 procent - anser att det är ok att köpa billiga cigaretter för under 40 kronor. Priset är således en avgörande drivkraft för mer än varannan vuxen rökare, vilket är en ökning jämfört med de senaste årens mätningar. Det bör dock understrykas att frågan har omformulerats något i årets undersökning. Riktpriset 40 kronor har förts in för att fastställa vad som avses med billigt. Förändringen i frågeställningen bör tas med i beaktande vid en jämförelse med tidigare års resultat. Andelen rökare som tycker att det är ok att köpa billiga cigaretter är högre bland respondenter med grundskole- respektive gymnasial utbildningsnivå, och något lägre bland de med högre utbildning. Män och kvinnor är i stort sett lika accepterande i sina attityder mot billiga cigaretter, medan åldersgrupperna respektive har något mer öppna attityder jämfört med övriga åldersgrupper. 31

41 Diagram 2.5 Tycker du att det är okej eller inte okej att köpa billiga cigaretter under 40 kronor? 70% 60% 50% 40% 30% 59% 34% 57% 37% 50% 54% 48% 44% 44% 39% 54% 35% 20% 10% 7% 6% 6% 7% 7% 10% 0% Ja, okej Nej, inte okej Vet ej Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 32

42 Endast 4 procent av de vuxna rökarna har köpt cigaretter som kostat under 40 kronor det senaste kvartalet I årets undersökning svarar endast 4 procent ja på frågan om de någon gång under de senaste tre månaderna köpt ett paket cigaretter som kostat mindre än 40 kronor, jämfört med 9 procent i föregående års mätning. De respondenter som uppgett att de köpt ett paket cigaretter för under 40 kronor det senaste kvartalet fick även svara på frågan huruvida skattehöjningen (tre kronor per paket från och med 1 januari 2012) fått dem att köpa cigarettmärken som kostar under 40 kronor. I förra årets undersökning svarade 40 procent av de tillfrågade ja på denna fråga, medan 51 procent svarade nej. Underlaget i denna fråga är för litet i årets undersökning för att redovisa i ett separat diagram. Resultatet indikerar dock att en liknande stor andel svarat ja även i årets undersökning: totalt omkring 47 procent. Diagram 2.6 Har du någon gång under de senaste 3 månaderna köpt ett paket cigaretter i Sverige som kostat mindre än 40 kronor? 100% 80% 60% 40% 20% 0% 9% 4% 90% 96% Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 1% Ja Nej Vet ej % 33

43 Drygt var tredje vuxen rökare tror att det är vanligt att köpa billiga cigaretter under 40 kronor Totalt 38 procent av de tillfrågade rökarna svarade att de tror att det är vanligt att köpa billiga cigaretter för under 40 kronor. Därmed är andelen som tror att detta är vanligt för första gången sedan mätningarna påbörjades 2008 lägre än andelen som inte tror att det är vanligt (43 procent). Dock bör understrykas att även denna frågeställning specificerats ytterligare för att förtydliga vilken prisnivå som avses för att det ska röra sig om billiga cigaretter, vilket delvis kan förklara den lägre andelen. Utöver detta kan det även ha skett en reell minskning i andelen som upplever att det är vanligt att köpa billiga cigaretter. Enligt årets undersökning har det skett en minskning av den oregistrerade marknadens storlek, vilket konsumenterna också kan ha uppfattat. Diagram 2.7 Tror du att det är vanligt att människor köper billiga cigaretter under 40 kronor? 90% 80% 80% 74% 67% 67% 70% 64% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 13% 16% 20% 21% Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 21% 6% 10% 13% 12% 15% Ja, vanligt Nej, inte vanligt Vet ej 43% 38% 19% 34

44 I Syd- och Mellansverige tror fler att det är vanligt att köpa billiga cigaretter En uppdelning av respondenterna efter region visar att de som bor i Syd- och Mellansverige i högre utsträckning tror att det är vanligt att köpa billiga cigaretter för under 40 kronor, jämfört med respondenterna i övriga regioner. Liksom i förra årets undersökning är andelarna som tror att det är vanligt lägst i Norrland respektive Stockholm. Diagram 2.8 Regional uppdelning: Tror du att det är vanligt att människor köper billiga cigaretter under 40 kronor? 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ja, vanligt Nej, inte vanligt Vet ej Norrland Mellansverige Stockholm Småland med öarna Västsverige Sydsverige Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 35

45 1 av 5 rökare tycker att tillgången till billiga cigaretter som förts in i Sverige verkar ha ökat det senaste året Drygt var femte rökare 21 procent tycker att tillgången på billiga cigaretter för under 40 kronor verkar ha ökat under det senaste året. Det är lägre än föregående års resultat där 35 procent tyckte att tillgången på billiga cigaretter hade ökat. Detta kan sannolikt delvis förklaras av den restriktivare frågeformuleringen i årets undersökning, där riktpriset 40 kronor förts in i frågeställningen. Utöver detta är det även möjligt att konsumenterna upplever att tillgången på billiga cigaretter har minskat något, vilket resultaten från årets paketundersökning också tyder på. Diagram 2.9 Tycker du att tillgången till billiga cigaretter under 40 kronor verkar ha ökat eller minskat under det senaste året? 60% 50% 46% 46% 47% 49% 40% 30% 20% 10% 0% 36% 35% 27% 24% 17% 9% 10% 21% 11% 8% 8% 6% Ökat Minskat Oförändrad Vet ej Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 36

46 Från och med 2012 års undersökning ombads respondenterna även besvara hur mycket det billigaste cigarettpaket de köpt under de senaste 3 månaderna kostat. Resultaten för 2012 respektive 2013 visas nedan. De allra flesta 43 procent - av de tillfrågade i årets mätning har som lägst betalat 50 kronor eller mer, jämfört med kronor som var den vanligast förekommande prisintervallen för billiga cigaretter i 2012 års mätning. Andelen som köpt cigaretter inom prisintervallerna respektive 50 kronor eller mer är högre i år jämfört med Det är fortsatt så många som 8 procent som köpt cigaretter för under 39 kronor under det senaste kvartalet, vilket innebär att de köpt cigaretter för vilka skatt inte betalats till fullo. Vidare är det intressant att notera att när frågan ställs på detta sätt är det fler som är benägna att berätta att de köpt cigaretter för under 40 kronor, jämfört med när gränsen under 40 kronor specificeras tydligt i frågan (se diagram 2.5). Diagram 2.10 Vad kostade det billigaste cigarettpaketet som du har köpt under de senaste 3 månaderna? 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 43% 39% 34% 27% 18% 13% 11% 8% 3% 0% Upp till 39 kr kr kr 50 kr eller mer Ej svar Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 37

47 8 procent fick köpa cigarettpaketet till ett lägre pris än vad som var utsatt på paketet. I 8 procent av fallen fick respondenterna köpa det billigaste paket de köpt under de senaste 3 månaderna till ett pris som var lägre än det som var utsatt på paketet. Diagram 2.9 Fick du köpa cigarettpaketet/paketen till ett lägre pris än det som var utsatt på paketet? 5% 8% 87% Ja Nej Vet ej Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 38

48 I nästan 7 av 10 fall kommunicerades prisrabatterna på cigaretterna inte öppet i butiken Sammanlagt 69 procent av de som fått köpa cigaretter till ett billigare pris uppgav att prisrabatten inte på något sätt kommunicerats eller varit synliga i butiken. Den höga andelen sammanfaller med 2012 års undersökning, då 72 procent av prisrabatterna inte kommunicerats eller varit synliga i butiken. Det faktum att en så pass hög andel av de cigarettpaket som säljs utan att skatt betalats till fullo inte syns i butiken visar att den typ av undersökning som Securitas personal gör i civila kläder ute i butik i illicit whitesundersökningen är nödvändig för att identifiera billiga märken. Under 2013 har även Skatteverket påbörjat liknande undersökningar i butik för att identifiera obeskattade cigaretter. Diagram 2.11 Var denna prissänkning på något sätt kommunicerad/ synlig i butik, till exempel med en skylt eller liknande? 80% 72% 69% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 19% 20% Källa: Ipsos (2013), baserat på svar från totalt 703 respondenter. 4% 5% 5% 6% Ja Nej Annat Vet ej 39

49 3. Slutsatser Rapportens huvudsakliga slutsatser är följande: Den totala andelen cigaretter som konsumeras i Sverige utan att svensk skatt betalats beräknas uppgå till 13,4 procent. Denna siffra är dock lågt räknad då varje huvudkontor endast har möjlighet att utföra kriminalteknisk analys av eventuella piratkopior på sina egna varumärken men inte på övriga cigaretter, vilket gör att andelen piratkopierade cigaretter kan vara underskattad. Föregående års mätningar visade på en ökning i andelen oregistrerade cigaretter, vilket sammanföll med att tobaksskatten höjdes med 8 procent i januari 2012, efter att ha legat stilla på samma nivå Efter ökningen 2012 har den totala andelen oregistrerade cigaretter i år gått tillbaka något, men ligger fortfarande på högre nivåer än 2010 och 2011, innan tobaksskatten höjdes. Utifrån resultaten från paketundersökningen beräknar vi att 12,5 procent av cigarettkonsumtionen utgörs av cigarettpaket med utländsk varningstext. Storleken på denna sektor är därmed något högre jämfört med de senaste tre årens nivåer, men inte fullt lika hög som 2008 och HUI uppskattar att segmentet illicit whites utgör 0,8 procent av den totala konsumtionen av cigaretter i Sverige. Personalen från Securitas som utfört illicit whites - undersökningen rapporterade att de fick köpa cigaretter för under 40 kronor i drygt var tionde butik. Andelen illicit whites har därmed minskat med 1,5 procentenheter jämfört med föregående års nivå på 3,3 procent. Den kraftigaste minskningen av illicit whites noterades i Gävle, där polisen efter 40

Marknaden för oregistrerade cigaretter i Sverige

Marknaden för oregistrerade cigaretter i Sverige Marknaden för oregistrerade cigaretter i Sverige Elin Gabrielsson Carin Blom Nils Bohlin En undersökning av marknaden för oregistrerade cigaretter i Sverige 2013 på uppdrag av Svenska Tobaksleverantörsföreningen

Läs mer

Var och hur köper svenskarna starköl?

Var och hur köper svenskarna starköl? Var och hur köper svenskarna starköl? HUI Research på uppdrag av Sveriges Bryggerier Elin Gabrielsson Slutsatser Gränshandeln med starköl utgör en betydande andel av den svenska starkölskonsumtionen Konsumtionen

Läs mer

En undersökning av marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige

En undersökning av marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige En undersökning av marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige Rapporten är framtagen av Tobaksleverantörsföreningen* och Philip Morris International (PMI) i samarbete med KPMG AB. *Tobaksleverantörsföreningen

Läs mer

Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige

Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige visita.se Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62 94 00 Box 186,

Läs mer

Västmanlands länmånad 12 2015

Västmanlands länmånad 12 2015 Forum för Turismanalys 1 Arkets namn R-U-län Län U-län Kommun Västerås Västmanlands länmånad 12 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År

Läs mer

Dator, jämlikhet och könsroller

Dator, jämlikhet och könsroller Dator, jämlikhet och könsroller LO / Löne- och välfärdsenheten juni 2006 Resultaten visar att såväl tillgången till dator i hemmet som användningen av Internet, har ökat närmast dramatiskt bland LOs medlemmar.

Läs mer

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden RAPPORT JUNI 2019 Hotellmarknaden i EU En kartläggning av storlek och utveckling Perioden 2009 2018 INNEHÅLL Sammanfattning / 3 Inledning / 5 EU:s hotellmarknad / 7 Två miljarder gästnätter på hotell i

Läs mer

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa Privatpersoners användning av datorer och Internet - i Sverige och övriga Europa Undersökningen Görs årligen sedan år Omfattar personer i åldern - år ( och - år) Data samlas in i telefonintervjuer som

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R C Län C län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 1 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region

Läs mer

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL - Companies engaged in online activities FIS A Bedriver ert företag onlineförsäljning och/eller

Läs mer

EUROPA blir äldre. I EU:s 27 medlemsländer

EUROPA blir äldre. I EU:s 27 medlemsländer EUROPA blir äldre I EU:s 27 medlemsländer bor 500 miljoner människor. En allt större del av befolkningen är äldre, medan andelen unga minskar. På sikt kommer det innebära att försörjningskvoten ökar. Foto:

Läs mer

Örebro län Månad

Örebro län Månad Arkets namn R-T-län Län T-län Kommun Örebro Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215

Läs mer

Västmanlands länmånad 12 2014

Västmanlands länmånad 12 2014 Forum för Turismanalys 1 Arkets namn R-U-län Län U-län Kommun Västerås Västmanlands länmånad 12 214 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213

Läs mer

Dator, jämlikhet och könsroller

Dator, jämlikhet och könsroller Dator, jämlikhet och könsroller Ett faktamaterial om välfärdsutvecklingen Nummer 66 Löne- och välfärdsenheten, LO Sven Nelander och Ingela Goding Sammanfattning Resultaten visar att såväl tillgången till

Läs mer

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-02-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-03-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-04-07

Läs mer

Södermanlands län år 2018

Södermanlands län år 2018 Södermanlands län år 2018 Data rörande alla anläggningar (Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping) Figur 1. Antal övernattande gäster, alla anläggningar, hela länet; svenska respektive utländska. 1200

Läs mer

Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend!

Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend! Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend! Regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga, den 1 augusti i ett första steg följt av helt avskaffad nedsättning

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2015 Handelns bidrag Procent Detaljhandelsutveckling 1991 2015 Detaljhandelns utveckling, mätt i löpande priser 1991 2015. (SCB, HUI Research) 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 5,5% 2,5%

Läs mer

Östergötlands län Månad

Östergötlands län Månad Arkets namn R-E-län Län E-län Kommun Norrköping Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 45 4 35 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/-

Läs mer

Örebro län Månad

Örebro län Månad Arkets namn R-T-län Län T-län Kommun Örebro Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215

Läs mer

Strukturrapport. Sammanfattning FRÅN LRF MJÖLK

Strukturrapport. Sammanfattning FRÅN LRF MJÖLK Strukturrapport FRÅN LRF MJÖLK Sammanfattning Sverige ligger på nionde plats i EU när det gäller medelleverans per gård. De största genomsnittsgårdarna finns i Slovakien, Tjeckien och Danmark. Under årets

Läs mer

Örebro län Månad

Örebro län Månad Arkets namn R-T-län Län T-län Kommun Örebro Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215

Läs mer

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro Arkets namn R-T- Län T-län Kommun Månad 1 215 Län län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 16 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215 Jan-mars

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen.

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen. Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR ANALYS AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 15/10/2008 KLIMATFÖRÄNDRING Särskild Eurobarometerundersökning 300 Våren 2008 De första obearbetade resultaten:

Läs mer

Västmanlands län Månad

Västmanlands län Månad Arkets namn R-U-län Län U-län Kommun Västerås Månad 12 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 16 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/- % +/- 214

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R-C- Län C-län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 1 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region

Läs mer

Obeskattade cigaretter 2017

Obeskattade cigaretter 2017 Obeskattade cigaretter 2017 En undersökning av marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige Förord Den illegala handeln med cigaretter fortsätter att frodas i Sverige. Andelen obeskattade cigaretter

Läs mer

Västmanlands län Månad

Västmanlands län Månad Arkets namn R-U-län Län U-län Kommun Västerås Månad 8 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 16 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/- % +/- 214

Läs mer

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro Arkets namn R-T- Län T-län Kommun Månad 1 215 Län län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 16 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215 Jan-mars

Läs mer

Försäljningen av sprit, vin och öl i liter alkohol 100% per invånare 15 år och däröver. 1861-2005.

Försäljningen av sprit, vin och öl i liter alkohol 100% per invånare 15 år och däröver. 1861-2005. 1 Försäljningen av sprit, vin och öl i liter alkohol 1% per invånare 15 år och däröver. 1861-25. Liter 12 9 Totalt Öl (totalt) Sprit Vin 6 3 1861 1871 1881 1891 191 1911 1921 1931 1941 1951 1961 1971 1981

Läs mer

Sveriges handel på den inre marknaden

Sveriges handel på den inre marknaden Enheten för internationell 2011-10-05 Dnr: 2011/00259 handelsutveckling Olle Grünewald Petter Stålenheim Sveriges handel på den inre marknaden Sveriges varuexport till EU:s inre marknad och östersjöländerna

Läs mer

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro Arkets namn R-T- Län T-län Kommun Månad 1 215 Län län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 16 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215 Jan-mars

Läs mer

April 2014 prel. uppgifter

April 2014 prel. uppgifter Denna rapport innehåller information om utvecklingen av löner och arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin i olika europeiska länder under 2013 och under perioden 2011-2013 April 2014 prel. uppgifter

Läs mer

Kallelse Föredragningslista 2014-10-08. Florence Johansson

Kallelse Föredragningslista 2014-10-08. Florence Johansson Kallelse Föredragningslista 1(3) 2014-10-08 Sammanträde Socialnämnden Plats och tid Stadshuset, lokal Bäve, kl. 8.30 onsdagen den 15 oktober 2014 Ordförande Sekreterare Elving Andersson Florence Johansson

Läs mer

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Europa Direkt-nätverk För att informera lokalt ute i landet har EU-kommissionen byggt upp i alla 28

Läs mer

Svenska ungdomars drogvanor i ett europeiskt perspektiv

Svenska ungdomars drogvanor i ett europeiskt perspektiv Svenska ungdomars drogvanor i ett europeiskt perspektiv Björn Hibell 6th World Forum Against Drugs 25th ECAD Mayors Conference 14-15 maj 2018, Göteborg Innehåll Vad är ESPAD Tobak Alkohol Narkotika Attityder

Läs mer

UTLÄNDSKA STUDERANDE MED STUDIESTÖD FRÅN ETT NORDISKT LAND ASIN

UTLÄNDSKA STUDERANDE MED STUDIESTÖD FRÅN ETT NORDISKT LAND ASIN Nordiska medborgare I stödlandet Utomlands Studiestöd för nordiska medborgarna 0 500 1 000 1 500 2 000 2 500 3 000 3 500 4 000 Danmark 2 949 61 Finland 198 13 Island 7 1 Norge 3 310 294 Sverige 2 208 125

Läs mer

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro

Arkets namn R-T-Örebro Län T-län Kommun Örebro. Örebro län. Örebro Arkets namn R-T- Län T-län Kommun Månad 1 215 Län län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 16 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215 Jan-mars

Läs mer

Utbildningskostnader

Utbildningskostnader Utbildningskostnader 7 7. Utbildningskostnader Utbildningskostnadernas andel av BNP Utbildningskostnadernas andel av BNP visar ländernas fördelning av resurser till utbildning i relation till värdet av

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R C Län C län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region +/

Läs mer

GEOINFO 2011 ANVÄNDARVÄNLIG TILLGÅNG TILL GEOGRAFISKT DATA VIA WEBBTÄNST. Bodil Sundberg. Bodil.sundberg@blomasa.com 08-578 247 34

GEOINFO 2011 ANVÄNDARVÄNLIG TILLGÅNG TILL GEOGRAFISKT DATA VIA WEBBTÄNST. Bodil Sundberg. Bodil.sundberg@blomasa.com 08-578 247 34 GEOINFO 2011 ANVÄNDARVÄNLIG TILLGÅNG TILL GEOGRAFISKT DATA VIA WEBBTÄNST Bodil Sundberg Marketing Regional Leader Bodil.sundberg@blomasa.com 08-578 247 34 Agenda Kort om Blom Vad är BlomURBEX? Vad kan

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R C Län C län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region +/ % +/

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER A. VOLONTÄRARBETE SAMT PRAKTIK OCH JOBB 1. Resor Anm.: Reseavståndet är avståndet mellan ursprungsorten och platsen för verksamheten, och beloppet omfattar bidraget

Läs mer

Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE

Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE Rapport från TMF vi bygger och inreder Sverige, Januari 2015 Om rapporten Denna rapport är baserad på en större studie sammanställd

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Konsumentprisindex. Januari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:1 21.2.2011. - Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Januari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:1 21.2.2011. - Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:1 21.2.2011 Konsumentprisindex Januari 2011 4,0 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5

Läs mer

PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013

PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013 PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013 EN RESULTATSAMMANFATTNING FÖRORD Detta är en sammanfattning av rapporten Prisstudie av ett typhus för kontor år 2013. Den fullständiga rapporten är framtagen

Läs mer

Drogutvecklingen i Sverige

Drogutvecklingen i Sverige 29 Diagram 1 45 Det är tillåtet att spara en kopia av bilderna och använda valfritt antal i egna presentationer. Det är inte tillåtet att på något sätt förändra bilderna om CANs logotyp finns med och därmed

Läs mer

Konsumentprisindex. Oktober 2010. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2010:10 16.11.2010. - Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Oktober 2010. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2010:10 16.11.2010. - Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2010:10 16.11.2010 Konsumentprisindex Oktober 2010 3,0 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Rapport 2015:4 EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Varje år tar EU-kommissionen fram en rapport som mäter EU-ländernas forsknings och innovationsförmåga (Innovation Union Scoreboard).

Läs mer

Labour Cost Index. Bakgrund. Jenny Karlsson 25 Kristian Söderholm 25

Labour Cost Index. Bakgrund. Jenny Karlsson 25 Kristian Söderholm 25 Fokus på arbetsmarknad och utbildning Jenny Karlsson 25 Kristian Söderholm 25 Som medlemsland i EU är Sverige, liksom övriga medlemsländer, skyldiga att för varje kvartal leverera ett arbetskostnadsindex,

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP A. VOLONTÄRTJÄNST, PRAKTIK OCH ARBETE 1. Resebidrag Följande belopp gäller för volontärtjänst, praktik och arbete: Tabell 1 Resebidrag Resebidrag (EUR per deltagare) Resans längd

Läs mer

Det livslånga lärandet

Det livslånga lärandet Det livslånga lärandet 6 6. Det livslånga lärandet Totalt deltagande i lärande Livslångt lärande är ett vitt begrepp som sträcker sig från vaggan till graven. Enligt EU täcker det livslånga lärandet in

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R C Län C län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region +/

Läs mer

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK Nordisk e-handel för 34 miljarder SEK under första kvartalet FÖRORD Värdet av nordiska konsumenters e-handel under första kvartalet 2014 uppgick till cirka 34 miljarder

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2016

Stockholms besöksnäring. September 2016 Stockholms besöksnäring. September Under september månad registrerades över 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med september månad 2015. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2015

Stockholms besöksnäring. November 2015 Stockholms besöksnäring. November 2015 Under november månad registrerades över 1,0 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 % jämfört med november månad 2014. Cirka

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R C Län C län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region +/ %

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Januari 2016

Stockholms besöksnäring. Januari 2016 Stockholms besöksnäring. Under januari månad registrerades över 750 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med januari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2016

Stockholms besöksnäring. December 2016 Stockholms besöksnäring. December 2016 Under december månad registrerades ca 0,9 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med december 2015. Cirka 65 av

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd Regeringens proposition om godkännande av fördraget om Tjeckiens, Estlands, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Polens, Sloveniens och Slovakiens anslutning till

Läs mer

Konsumentprisindex. Juli 2015 KPI 2015:7 14.8.2015. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581. - Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Juli 2015 KPI 2015:7 14.8.2015. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581. - Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2015:7 14.8.2015 Konsumentprisindex Juli 2015 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Sveriges äldre har rätt till välfärd av hög kvalitet

Sveriges äldre har rätt till välfärd av hög kvalitet Sveriges äldre har rätt till välfärd av hög kvalitet Finansminister Magdalena Andersson 12 juni 2019 Finansdepartementet 1 Sammanfattningsvis Vi blir fler äldre och vi blir friskare en framgång för välfärdssamhället

Läs mer

Enmansbolag med begränsat ansvar

Enmansbolag med begränsat ansvar Enmansbolag med begränsat ansvar Samråd med EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden och tjänster Inledande anmärkning: Enkäten har tagits fram av generaldirektorat för inre marknaden och

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2014

Stockholms besöksnäring. November 2014 Stockholms besöksnäring. November 214 Under november 214 gjordes närmare 951 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 44 fler än under november 213, en ökning med 5 %. Under november

Läs mer

B SHOPPER PULSE 2015

B SHOPPER PULSE 2015 B SHOPPER PULSE 2015 SHOPPER PULSE 2015 01. Rapporten i korthet 02. Demografisk utveckling 03. Hur vi handlar dagligvaror 04. Hur vi handlar dagligvaror på nätet 05. Kort om uteätande med fokus på lunchen

Läs mer

Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige?

Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige? Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige? Philip Andö 1 EU-SILC Bakgrund Statistics on Income and Living Conditions (SILC) är en gemensam undersökning där de 27 EU- länderna samt

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016 Stockholms besöksnäring. Sommaren Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

Konsumentprisindex. Januari 2018 KPI 2018: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Januari 2018 KPI 2018: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2018:1 23.2.2018 Konsumentprisindex Januari 2018 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R C Län C län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region +/ % +/

Läs mer

Konsumentprisindex. Februari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:2 16.3.2011. - Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Februari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:2 16.3.2011. - Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:2 16.3.2011 Konsumentprisindex Februari 2011 4,0 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5

Läs mer

Kvartalsinformation HL Display-koncernen januari - mars 2012

Kvartalsinformation HL Display-koncernen januari - mars 2012 PRESSMEDDELANDE Kontaktpersoner: Gérard Dubuy, vd CFO Magnus Bergendorff Telefon: 08-683 73 00 Internet inklusive bildarkiv: www.hl-display.com Kvartalsinformation HL Display-koncernen januari - mars 2012

Läs mer

Lägesrapport Nyproduktion 2015

Lägesrapport Nyproduktion 2015 Lägesrapport Nyproduktion 2015 Varje år frågar vi landets studentbostadsföretag om hur deras nyproduktion ser ut, både vad som har och kommer att byggas och hur de ser på förutsättningarna för nyproduktion.

Läs mer

RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa

RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62

Läs mer

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa.

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Sammanställning av svar från 29 European Consumer Centres Konsument Europa Land 1. Måste en turist betala när han eller hon har blivit räddad ur en farlig situation

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2015 Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Vi brukar tala om att handelns bidrag till Sverige är 11 procent av alla sysselsatta, 11 procent

Läs mer

Anna Kinberg Batra. Ordförande i riksdagens finansutskott, gruppledare Moderaterna

Anna Kinberg Batra. Ordförande i riksdagens finansutskott, gruppledare Moderaterna Anna Kinberg Batra Ordförande i riksdagens finansutskott, gruppledare Moderaterna Viktigast för ett ökat sparande - Stabila offentliga finanser - Stabilt finansiellt system - Fler i arbete - Mer pengar

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2013

Internationell prisjämförelse 2013 Priser kostnader 2014 Internationell prisjämförelse 2013 Stora skillnader mellan priser som europeiska konsumenter betalade år 2013 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika

Läs mer

2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning. - fjärde kvartalet 2005

2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning. - fjärde kvartalet 2005 2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning - fjärde kvartalet 2005 Sidan 2 (10) Innehåll 1. Inledning...5

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2016

Stockholms besöksnäring. Juli 2016 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en minskning med 3 jämfört med juli månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige EU på lokal och regional nivå Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige Syftet med EDIC Nätverket av Europa Direkt informationskontor (EDIC) är sedan 2005 ett av EU:s viktigaste

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2016

Stockholms besöksnäring. Maj 2016 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades över 1,2 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2015. Cirka 64 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016 Stockholms besöksnäring. Oktober 216 Under oktober månad registrerades ca 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med oktober 215. Cirka 69 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2016

Stockholms besöksnäring. April 2016 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades över 1 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 16 jämfört med april månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med augusti månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2016

Stockholms besöksnäring. Juni 2016 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades närmare 1,3 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 3 jämfört med juni månad 2015. Cirka 58 av övernattningarna

Läs mer

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 En rapport från Skattebetalarnas Förening Välfärdsindex - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 Box 3319, 103 66 Stockholm, 08-613 17 00, www.skattebetalarna.se, info@skattebetalarna.se 1 Sammanfattning I

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET. Om övervakning av koldioxidutsläpp från nya personbilar i EU: uppgifter för 2008

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET. Om övervakning av koldioxidutsläpp från nya personbilar i EU: uppgifter för 2008 SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.1.2010 KOM(2009)713 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Om övervakning av koldioxidutsläpp från nya personbilar i EU: uppgifter

Läs mer