Zmartic Fonder AB RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Fastställd av styrelsen den 10 december 2012.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Zmartic Fonder AB RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Fastställd av styrelsen den 10 december 2012."

Transkript

1 Zmartic Fonder AB RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING Fastställd av styrelsen den 10 december 2012.

2 1 ALLMÄNT Finansinspektionen har i 6 kap. 11 i föreskrifter om investeringsfonder (FFFS 2008:11) angivit att ett bolag som bedriver fondverksamhet ska ha en effektiv funktion för riskhantering. Av 6 kap. 12 i nämnda föreskrifter framgår att riskhanteringsfunktionen ska bl a: 1) införa bolagets interna regler och rutiner för riskhantering enligt 6 a kap., i nämnda föreskrifter, 2) säkerställa att riskbegränsningssystemet, inklusive begränsningar för sammanlagda exponeringar och motpartsrisk, följs för varje värdepappersfond som bolaget förvaltar, 3) ge råd till styrelsen vid identifiering av riskprofilen för varje fond som bolaget förvaltar 4) tillhandahålla styrelsen regelbundna rapporter om a) hur den aktuella risknivån för varje fond som bolaget förvaltar förhåller sig till fondens riskprofil, b) hur riskbegränsningssystemet för varje fond som bolaget förvaltar följs, och att c) systemet för riskhantering är lämpligt och effektivt samt framförallt om lämpliga korrigeringsåtgärder har vidtagits vid eventuella brister 5) tillhandahålla regelbundna rapporter till åtminstone den verkställande direktören om aktuell risknivå för varje fond som bolaget förvaltar samt alla faktiska eller förutsebara överskridanden av de placeringsbegränsningar som ingår i riskbegränsningssystemet för att säkerställa att lämpliga åtgärder kan vidtas omgående, samt 6) granska och, när det är lämpligt, ge stöd i bolagets arbete med att värdera OTCderivat enligt 6 b kap. i nämnda föreskrifter. Mot denna bakgrund har Zmart Fonder AB ( Bolaget ) antagit dessa riktlinjer. 2 FUNKTIONEN FÖR RISKHANTERING Uppgiften att upprätthålla funktionen för riskhantering har ålagts A-Sec Outsourcing AB ( Asec ), som ansvarar för att uppfylla de krav som uppställts ovan. Jacob Holmström på A-Sec har utsetts till Bolagets riskansvarig vad gäller riskhantering i fondverksamheten. Det åligger A-sec att minst en gång per år skriftligen rapportera till styrelsen om sitt ansvarsområde. Rapporten ska innehålla en redogörelse för hur funktionens arbete har bedrivits under året samt en bedömning av om Bolaget har en godtagbar riskkontroll och vilka lämpliga åtgärder som har vidtagits vid eventuella brister. Därutöver ska A-sec avge skriftliga månadsrapporter till styrelsen och vd, vars närmare innehåll utvecklas nedan. Styrelsen ska uppdra åt funktionen för internrevisionen att utvärdera och bevaka att Bolagets funktion för riskhantering fungerar tillfredsställande.

3 3 REGLER OCH RUTINER AVSEENDE RISKER I FONDVERKSAMHETEN 3.1 RISKER SOM FONDERNA EXPONERAS MOT ELLER KAN KOMMA ATT EXPONERAS MOT Det åligger Bolagets riskansvarige att för den fond som Bolaget förvaltar upprätta ett särskilt dokument, som innehåller en mappning av de risker som den riskansvarige har identifierat att varje värdepappersfond som Bolaget förvaltar exponeras mot eller kan komma att exponeras mot. Det särskilda dokumentet ska innehålla en beskrivning av hur Bolaget ska kunna bedöma varje fonds exponering mot marknads-, likviditets- och motpartsrisker samt exponeringen mot alla andra risker, däribland operativa risker, som kan vara av väsentlig betydelse för den enskilda fonden. Det särskilda dokumentet avseende respektive fond ska utgöra en del av de interna reglerna regler för riskhantering och ska således fastställas av styrelsen. 3.2 RISKBEDÖMNING OCH RISKHANTERING Ett bolag som driver fondverksamhet ska 1. vid varje tidpunkt bedöma och hantera de risker som varje värdepappersfond som bolaget förvaltar är eller kan komma att bli exponerad mot, och 2. säkerställa att placeringsbegränsningarna för fonden följs enligt lag och andra författningar samt fondbestämmelserna. Det åligger Jacob Holmström eller den som Bolagets utsett som riskansvarig att med stöd av erforderligt riskhanteringssystem utföra regelbundna utfallstester (backtesting), stresstester och scenarioanalyser för att hantera riskerna vid potentiella förändringar i marknadsvillkoren som kan komma att påverka den eller de fonder som Bolaget förvaltar negativt. Det åligger därutöver Jacob Holmström eller den som Bolagets utsett som riskansvarig att säkerställa att placeringsbegränsningarna för den eller de fonder som förvaltas av Bolaget följs enligt lag och andra författningar samt fondbestämmelserna. Slutligen ska Jacob Holmström eller den som Bolagets utsett som riskansvarig utföra stresstester som gör det möjligt att bedöma varje fonds likviditetsrisk under extraordinära omständigheter. Bolaget är skyldigt att säkerställa att likviditetsprofilen för de tillgångar som ingår i varje fond som det förvaltar är förenlig med de villkor för inlösen av fondandelar som gäller för fonden.

4 3.3 RISKBEDÖMNINGSMETOD I den mån fonden investerar i derivatinstrument används åtagandemetoden för att beräkna fondens sammanlagda exponering. Åtagandemetoden innebär att derivatinstrument tas upp till den underliggande tillgångens exponering. 3.4 VÄRDERING AV TILLGÅNGAR OCH SKULDER Bolaget har i sin redovisningspolicy närmare utvecklat hur fondernas tillgångar och skulder värderas. Det åligger A-Sec eller den som Bolagets utsett som riskansvarig att granska hur värderingen går till, i syfte att säkerställa att värderingen är korrekt. 3.5 BERÄKNING AV FONDANDELSVÄRDET Bolaget har i sin redovisningspolicy närmare utvecklat hur fondandelsvärdet beräknas. Det åligger A-Sec eller den som Bolagets utsett som riskansvarig att granska hur fondandelsvärdet beräknas, i syfte att säkerställa att beräkningen är korrekt. 3.6 RAPPORTERING Det åligger A-sec att varje månad sammanställa en skriftlig rapport till styrelsen, som ska behandla samtliga de områden som har berörts ovan. 3.7 IDENTIFIERADE RISKER I ZMARTICS FONDER 3.8 Zmart Balanserad Nedan beskrivs de identifierade riskerna i fonden Zmart Balanserad: Marknadsrisk Fonden är en aktivt förvaltad global fondandelsfond som placerar en betydande andel i andra värdepappersfonder och börshandlade fonder (ETFer). Fondens utgångsläge är en balanserad portfölj med fördelningen 50 procent aktierelaterade instrument och 50 procent i ränterelaterade instrument. Fondens placeringar i aktierelaterade tillgångar och instrument har en hög korrelation med marknadernas kursrörelser. Fonden har möjlighet att välja att öka eller minska andelen aktierelaterade placeringar till förmån för ränterelaterade placeringar beroende på bedömning av den framtida utvecklingen på de finansiella marknaderna. Fondens marknadsrisk bedöms sammantaget som medelhög. Koncentrationsrisk

5 Koncentrationsrisker är risker som har samband med koncentrationer av tillgångar, branscher, produkter eller geografiskt område. Dessa risker begränsas av fondens uppsatta riktlinjer och limiter. Fondens högsta tillåtna exponering mot enskild värdepappersfond eller instrument är maximalt 20 %. Fonden väljer att ha en god riskspridning mellan olika geografisk områden och index. Under normala omständigheter placerar fonden i minst 10 underliggande fonder och ETFer. Fondens koncentrationsrisk bedöms som medelhög. Politisk risk Fonden investerar i andra värdepappersfonder och ETFer, med fokus på Norden, Europa och USA, vars marknader kan betraktas som relativ låg risk för politisk instabilitet. Fondbolaget placerar enbart i fonder och instrument som handlas på reglerade marknader och står under tillsyn. Det finns dock alltid en risk att förändrad lagstiftning innebär förändrade förutsättningar för fondbolagets verksamhet. Fondens politiska risk bedöms som låg. Likviditetsrisk Likviditetsrisk kan uppkomma om en fond har begränsad likviditet och inte kan möta önskan om inlösen av andelar. Fonden placerar i likvida instrument och fonder med hög kreditvärdighet och låg likviditetsrisk samt daglig handel och NAV-sättning. Fondens likviditetsrisk bedöms som låg. Valutarisk En placering i en fond eller värdepappersinstrument utanför Sverige innebär en valutarisk. Då fonden kommer att investera i utländska fonder och tillgångsslag kan fonden komma att påverkas av ändrade valutakurser. Fonden har möjlighet att valutasäkra utländska positioner. Fondens valutarisk bedöms som medelhög. Förvaltarrisk Risken knuten till förvaltningen kan vara betydande vid placering i en enskild aktivt förvaltad fond. Fondbolaget analyserar och utvärderar även underliggande fonders förvaltarteam kontinuerligt för att minska den specifika förvaltarrisk som är förknippad med fonden. Genom att investeringar sker i flera fonder och ETFer begränsas förvaltarrisken. Fondens förvaltarrisk bedöms som medelhög. Kredit- och motpartsrisk Det finns risk att de motparter fonden har, inte kan svara upp mot sina åtaganden och därmed tillfoga fonden förlust. För fondens del är kreditrisken i huvudsak riktad mot fondbolagets depåbank och förvaringsinstitut SEB samt de mäklare fonden använder sig av vid exekvering av affärer. Fonden strävar efter att minimera denna typ av risk genom att kontinuerligt utvärdera och kontrollera motparterna samt använda motparter med mycket hög kreditvärdighet och som är välrenommerade. Fondens kredit- och motpartsrisk bedöms vara låg.

6 Operativ risk Fonder är förknippade med operativa risker av intern karaktär, som exempelvis IT-system, förvaltning, administration, rutiner och bemanning. För att reducera denna typ av risk arbetar fondbolaget kontinuerligt med att analysera och se över bolagets operativa risker. Bolaget söker också, så långt det är möjligt, säkerställa att fondbolagen har en solid operationell infrastruktur, exempelvis i form av IT-system och bemanning. Bolaget har även internt högt ställda mål för att uppfylla de krav på riktlinjer och rutiner som ställs på fondbolaget och som utvärderas av externt av funktion för riskhantering, regelefterlevnad och intern revision. Fondens operationella risk bedöms vara medelhög. Outsourcingrisker Outsourcingrisker är kopplade till de tjänster och funktioner som sker genom tredjepartsleverantörer. En betydande del av fondens administrativa funktion sker genom externa leverantörer och motparter. Fonden strävar efter att minimera denna typ av risk genom att kontinuerligt utvärdera och kontrollera motparternas hantering. Fondens outsourcingrisk bedöms vara låg. 3.9 Zmart Optimal Nedan beskrivs de identifierade riskerna i fonden Zmart Optimal: Marknadsrisk Fonden är en aktivt förvaltad global fondandelsfond som placerar en betydande andel i andra värdepappersfonder och börshandlade fonder (ETFer). Fondens utgångsläge är en optimerad portfölj med fokus på aktierelaterade instrument, med fördelningen 70 procent aktierelaterade instrument och 30 procent ränterelaterade instrument. Fonden har möjlighet att välja att öka eller minska andelen aktierelaterade placeringar till förmån för ränterelaterade placeringar beroende på bedömning av den framtida utvecklingen på de finansiella marknaderna. Fondens långsiktiga exponering är att placera mot aktierelaterade instrument i spannet procent. Fondens exponering mot aktierelaterade instrument kan maximalt uppgå till 90 procent och fondens placeringar i aktierelaterade tillgångar och instrument har en relativt hög korrelation med aktiemarknadernas kursrörelser. Fondens marknadsrisk bedöms sammantaget som hög. Koncentrationsrisk Koncentrationsrisker är risker som har samband med koncentrationer av tillgångar, branscher, produkter eller geografiskt område. Dessa risker begränsas av fondens uppsatta riktlinjer och limiter. Fondens högsta tillåtna exponering mot enskild värdepappersfond eller instrument är maximalt 20 %. Fonden väljer att ha en god riskspridning mellan olika geografisk områden och index. Under normala omständigheter placerar fonden i minst 10 underliggande fonder och ETFer. Fondens koncentrationsrisk bedöms som medelhög.

7 Politisk risk Fonden investerar i andra värdepappersfonder och ETFer, med fokus på Norden, Europa och USA, vars marknader kan betraktas som relativ låg risk för politisk instabilitet. Fondbolaget placerar enbart i fonder och instrument som handlas på reglerade marknader och står under tillsyn. Det finns dock alltid en risk att förändrad lagstiftning innebär förändrade förutsättningar för fondbolagets verksamhet. Fondens politiska risk bedöms som låg. Likviditetsrisk Likviditetsrisk kan uppkomma om en fond har begränsad likviditet och inte kan möta önskan om inlösen av andelar. Fonden placerar i likvida instrument och fonder med hög kreditvärdighet och låg likviditetsrisk samt daglig handel och NAV-sättning. Fondens likviditetsrisk bedöms som låg. Valutarisk En placering i en fond eller värdepappersinstrument utanför Sverige innebär en valutarisk. Då fonden kommer att investera i utländska fonder och tillgångsslag kan fonden komma att påverkas av ändrade valutakurser. Fonden har möjlighet att valutasäkra utländska positioner. Fondens valutarisk bedöms som medelhög. Förvaltarrisk Risken knuten till förvaltningen kan vara betydande vid placering i en enskild aktivt förvaltad fond. Fondbolaget analyserar och utvärderar även underliggande fonders förvaltarteam kontinuerligt för att minska den specifika förvaltarrisk som är förknippad med fonden. Genom att investeringar sker i flera fonder och ETFer begränsas förvaltarrisken. Fondens förvaltarrisk bedöms som medelhög. Kredit- och motpartsrisk Det finns risk att de motparter fonden har, inte kan svara upp mot sina åtaganden och därmed tillfoga fonden förlust. För fondens del är kreditrisken i huvudsak riktad mot fondbolagets depåbank och förvaringsinstitut SEB samt de mäklare fonden använder sig av vid exekvering av affärer. Fonden strävar efter att minimera denna typ av risk genom att kontinuerligt utvärdera och kontrollera motparterna samt använda motparter med mycket hög kreditvärdighet och som är välrenommerade. Fondens kredit- och motpartsrisk bedöms vara låg. Operativ risk Fonder är förknippade med operativa risker av intern karaktär, som exempelvis IT-system, förvaltning, administration, rutiner och bemanning. För att reducera denna typ av risk arbetar fondbolaget kontinuerligt med att analysera och se över bolagets operativa risker. Bolaget

8 söker också, så långt det är möjligt, säkerställa att fondbolagen har en solid operationell infrastruktur, exempelvis i form av IT-system och bemanning. Bolaget har även internt högt ställda mål för att uppfylla de krav på riktlinjer och rutiner som ställs på fondbolaget och som utvärderas av externt av funktion för riskhantering, regelefterlevnad och intern revision. Fondens operationella risk bedöms vara medelhög. Outsourcingrisker Outsourcingrisker är kopplade till de tjänster och funktioner som sker genom tredjepartsleverantörer. En betydande del av fondens administrativa funktion sker genom externa leverantörer och motparter. Fonden strävar efter att minimera denna typ av risk genom att kontinuerligt utvärdera och kontrollera motparternas hantering. Fondens outsourcingrisk bedöms vara låg Zmart Maximal Nedan beskrivs de identifierade riskerna i fonden Zmart Maximal: Marknadsrisk Fonden är en aktivt förvaltad global fondandelsfond som placerar en betydande andel i andra värdepappersfonder och börshandlade fonder (ETFer). Fondens utgångsläge är en fullinvesterad portfölj med aktierelaterade instrument. Fonden har möjlighet att välja att öka eller minska andelen aktierelaterade placeringar till förmån för ränterelaterade placeringar beroende på bedömning av den framtida utvecklingen på de finansiella marknaderna. Fondens långsiktiga exponering är att placera mot aktierelaterade instrument i spannet procent. Fondens exponering mot aktierelaterade instrument kan som lägst uppgå till 60 procent och fondens placeringar i aktierelaterade tillgångar och instrument har en mycket hög korrelation med aktiemarknadernas kursrörelser. Fondens marknadsrisk bedöms sammantaget som hög. Koncentrationsrisk Koncentrationsrisker är risker som har samband med koncentrationer av tillgångar, branscher, produkter eller geografiskt område. Dessa risker begränsas av fondens uppsatta riktlinjer och limiter. Fondens högsta tillåtna exponering mot enskild värdepappersfond eller instrument är maximalt 20 %. Fonden väljer att ha en god riskspridning mellan olika geografisk områden och index. Under normala omständigheter placerar fonden i minst 10 underliggande fonder och ETFer. Fondens koncentrationsrisk bedöms som medelhög. Politisk risk Fonden investerar i andra värdepappersfonder och ETFer, med fokus på Norden, Europa och USA, vars marknader kan betraktas som relativ låg risk för politisk instabilitet. Fondbolaget placerar enbart i fonder och instrument som handlas på reglerade marknader och står under tillsyn. Det finns dock alltid en risk att förändrad lagstiftning innebär

9 förändrade förutsättningar för fondbolagets verksamhet. Fondens politiska risk bedöms som låg. Likviditetsrisk Likviditetsrisk kan uppkomma om en fond har begränsad likviditet och inte kan möta önskan om inlösen av andelar. Fonden placerar i likvida instrument och fonder med hög kreditvärdighet och låg likviditetsrisk samt daglig handel och NAV-sättning. Fondens likviditetsrisk bedöms som låg. Valutarisk En placering i en fond eller värdepappersinstrument utanför Sverige innebär en valutarisk. Då fonden kommer att investera i utländska fonder och tillgångsslag kan fonden komma att påverkas av ändrade valutakurser. Fonden har möjlighet att valutasäkra utländska positioner. Fondens valutarisk bedöms som medelhög. Förvaltarrisk Risken knuten till förvaltningen kan vara betydande vid placering i en enskild aktivt förvaltad fond. Fondbolaget analyserar och utvärderar även underliggande fonders förvaltarteam kontinuerligt för att minska den specifika förvaltarrisk som är förknippad med fonden. Genom att investeringar sker i flera fonder och ETFer begränsas förvaltarrisken. Fondens förvaltarrisk bedöms som medelhög. Kredit- och motpartsrisk Det finns risk att de motparter fonden har, inte kan svara upp mot sina åtaganden och därmed tillfoga fonden förlust. För fondens del är kreditrisken i huvudsak riktad mot fondbolagets depåbank och förvaringsinstitut SEB samt de mäklare fonden använder sig av vid exekvering av affärer. Fonden strävar efter att minimera denna typ av risk genom att kontinuerligt utvärdera och kontrollera motparterna samt använda motparter med mycket hög kreditvärdighet och som är välrenommerade. Fondens kredit- och motpartsrisk bedöms vara låg. Operativ risk Fonder är förknippade med operativa risker av intern karaktär, som exempelvis IT-system, förvaltning, administration, rutiner och bemanning. För att reducera denna typ av risk arbetar fondbolaget kontinuerligt med att analysera och se över bolagets operativa risker. Bolaget söker också, så långt det är möjligt, säkerställa att fondbolagen har en solid operationell infrastruktur, exempelvis i form av IT-system och bemanning. Bolaget har även internt högt ställda mål för att uppfylla de krav på riktlinjer och rutiner som ställs på fondbolaget och som utvärderas av externt av funktion för riskhantering, regelefterlevnad och intern revision. Fondens operationella risk bedöms vara medelhög. Outsourcingrisker

10 Outsourcingrisker är kopplade till de tjänster och funktioner som sker genom tredjepartsleverantörer. En betydande del av fondens administrativa funktion sker genom externa leverantörer och motparter. Fonden strävar efter att minimera denna typ av risk genom att kontinuerligt utvärdera och kontrollera motparternas hantering. Fondens outsourcingrisk bedöms vara låg. 4 REGLER OCH RUTINER AVSEENDE RISKER VID UTFÖRANDET AV DEN DISKRETIONÄRA PORTFÖLJFÖRVALTNINGEN Det åligger A-sec att göra regelbundna kontroller av att Bolaget följer de med kund avtalade riktlinjerna för utförande av diskretionära portföljförvaltningsmandat. 5 REGLER OCH RUTINER AVSEENDE FONDBOLAGETS ÖVRIGA RISKER 5.1 FINANSIELLA RISKER FÖR BOLAGET Likviditetsrisker Bolaget har ett bundet eget kapital om 1,150,000 SEK och en god kännedom om sina löpande kostnader varför likviditetsrisken är liten. Det åligger VD att löpande följa upp Bolagets likviditetssituation och att Bolaget uppfyller ställda kapitalkrav. Eventuella brister av väsentlig art ska snarast efter det att de har observerats rapporteras till styrelsen. Andra brister ska rapporteras i samband med den rapportering som görs på styrelsemöten enligt ovan Kredit- och motpartsrisker Bolaget avser inte att bedriva någon egen handel med finansiella instrument, låna ut medel eller uppta krediter. Överskottslikviditet kan placeras på konto hos kreditinstitut. Om överskottslikviditeten blir betydande kan Bolagets styrelse besluta att medel kan placeras i egna fonder. Nya andelsägare skall inge en särskild blankett inför teckning av andelar. Blanketten utgör underlag för prövningen av kunden. Mot denna bakgrund är kredit- och motpartsriskerna för Bolaget små och någon särskild kontroll utöver den löpande kontrollen av likviditetsrisken enligt ovan bedöms inte nödvändig.

11 5.2 LEGALA RISKER FÖR BOLAGET Bolaget har tillgång till löpande konsultation av externa jurister. Uppföljning av lagkrav, Finansinspektionens regler och rekommendationer m.m. hanteras dessutom av funktionen för regelefterlevnad. Mot denna bakgrund gör Bolaget bedömningen att Bolagets legala risker är små. VD ansvarar för de legala riskerna och övervakar dessa löpande. Eventuella brister av väsentlig art skall snarast efter det att de har observerats rapporteras till styrelsen. Andra brister ska rapporteras i samband med den rapportering som görs på styrelsemöten enligt ovan. 5.3 TEKNISKA RISKER FÖR BOLAGET Med tekniska risker menas risker för förluster, ekonomiska eller förtroendemässiga, på grund av brister avseende säkerheten inom server- eller PC-miljö. Bristerna kan bottna i programfel, hård- eller mjukvarufel, obehörig åtkomst, bristande rutiner för back-up etc. För att minimera dessa risker använder sig Bolaget av system tillhandahållna av välkända leverantörer. Modern teknik gör dessutom att dessa risker kan minimeras. VD ansvarar för de tekniska riskerna och övervakar dessa löpande. Eventuella brister av väsentlig art skall snarast efter det att de har observerats rapporteras till styrelsen. Andra brister ska rapporteras i samband med den rapportering som görs på styrelsemöten enligt ovan. 5.4 OPERATIVA RISKER FÖR BOLAGET Allmänt Med operativ risk avses risken att fel eller brister i ett bolags administrativa rutiner leder till ekonomiska eller förtroendemässiga förluster. Dessa kan exempelvis orsakas av bristande intern kontroll, bristfälliga system eller teknisk utrustning. Även risken för oegentligheter, internt eller externt, ingår i den operationella risken. Bolagets bedömning är att de operativa riskerna till följd av den mänskliga faktorn inte helt kan undvikas, men förebyggas och minimeras genom utbildning. En viktig arbetsuppgift för VD och funktionen för regelefterlevnad är därför att se till att personalen har tillräcklig utbildning för sina arbetsuppgifter, oavsett om personalen är anställd i Bolaget eller anställda i företag som utför arbetsuppgifter på delegation. De uppdragstagare som Bolaget har ingått avtal med har alla stor erfarenhet av att hantera de uppgifter som delegerats till dem och är väl etablerade aktörer inom sina resp. områden, vilket minskar risken för operativa misstag och säkerställer att dualitetsprincipen iakttas. Det är dock av stor vikt att Bolagets ledande

12 befattningshavare noga övervakar att uppdragstagarna sköter sina åligganden och att de vidtar åtgärder med erforderlig skyndsamhet vid brister i sina åligganden. VD ansvarar för de operativa riskerna och övervakar dessa löpande. Eventuella brister av väsentlig art skall snarast efter det att de har observerats rapporteras till styrelsen. Andra brister ska rapporteras i samband med den rapportering som görs på styrelsemöten enligt ovan Felaffärer En grundläggande förutsättning för att minimera denna risk är att personal som hanterar orderläggning är väl förtrogen med placeringsriktlinjerna för fonden. För Bolagets förvaltare är det en självklarhet att ha gedigen kunskap avseende denna fråga. Vidare kontrolleras lagda order oberoende av orderläggaren av annan person genom behandlingskedjan Fysisk säkerhet m.m. Bolaget disponerar ett delat kontor på Sveavägen 151 i Stockholm samt ett eget kontor på Östra Hamngatan 52 i Göteborg. Endast Bolagets personal har tillgång till kontoret och den IT-utrustning samt annan teknisk utrustning som används i verksamheten. Alla datorer har virusskydd och nätverket har en brandvägg. Det krävs ett lösenord för att komma in på varje dator i nätverket. Lösenordet skall bytas regelbundet, minst varje kvartal, och skall innehålla såväl bokstäver som siffror Övriga operativa risker Bolaget har utvecklat särskilda rutiner avseende kontroll av investerares identitet, handel i fonden, köp och försäljning av andelar samt NAV-sättning m.m., vilka redovisas i Bolagets verksamhetsplan och i separat riktlinjer och instruktioner.

Case Asset Management

Case Asset Management Case Asset Management Riktlinjer för riskhantering i fonderna Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Case Asset Management AB vid styrelsemöte 2012 12 05 1 Innehåll 1. INLEDNING OCH SYFTE...

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Case Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd till fondverksamhet enligt lag (2013:561) om förvaltare av alternativa

Läs mer

Instruktion för riskhantering

Instruktion för riskhantering Instruktion för riskhantering Fastställd av Styrelsen Datum 5 mars 2013 Senast fastställd 5 mars 2013 Fastställs Årligen eller vid behov Tillämpningsområde Alla anställda i Crescit Distribution Tillgänglig

Läs mer

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Antagen av styrelsen 2014-06-30 eturn Fonder AB P.O. Box 24150, 104 51 Stockholm, SWEDEN Office Address: Linnégatan 89 Phone +46

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

Bästa orderutförande samt sammanläggning och fördelning av order, riktlinjer

Bästa orderutförande samt sammanläggning och fördelning av order, riktlinjer Bästa orderutförande samt sammanläggning och fördelning av order, riktlinjer Dessa riktlinjer, som ersätter tidigare utfärdade riktlinjer, är fastställda av styrelsen i Avanza Fonder AB (Fondbolaget) 2015-02-13.

Läs mer

Risk- och kapitalhantering

Risk- och kapitalhantering Risk- och kapitalhantering INLEDNING Information om s risk- och kapitalhantering publiceras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och

Läs mer

Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 Godkänd Dokumentnamn Datum

Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 Godkänd Dokumentnamn Datum Aktieinvest Fonder AB Sida 1 av 5 1 SYFTE Dessa riktlinjer har till syfte att säkerställa att Aktieinvest Fonder AB ( Bolaget ) hanterar ersättningar på ett tillfredsställande sätt. Underlag för dessa

Läs mer

Ersättningspolicy. Datum:

Ersättningspolicy. Datum: Fastställd av: Styrelse Datum: 2017-09-12 Fastställs: Årligen och vid behov Tidigare godkänd; 2016-05-09 Tillgänglighet: Informationsklass Öppen. För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund:

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR REGION SKÅNES FÖRVALTNING AV STIFTELSEKAPITAL

FÖRESKRIFTER FÖR REGION SKÅNES FÖRVALTNING AV STIFTELSEKAPITAL Region Skåne 1999 12 06 Adm. ledningsstaben Regionstyrelsen beslöt 1999-12-14 att anta föreskrifter för förvaltning av stiftelsekapital FÖRESKRIFTER FÖR REGION SKÅNES FÖRVALTNING AV STIFTELSEKAPITAL 1.

Läs mer

F Ö R U T F Ö R A N D E A V O R D E R

F Ö R U T F Ö R A N D E A V O R D E R INTERNA RIKTLINJER F Ö R U T F Ö R A N D E A V O R D E R INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 1 2. Den relativa vikt som tillmäts olika faktorer vid utförande/vidarebefordran av order 2 2.1. Den mest likvida

Läs mer

Fondbestämmelser Zmart Maximal

Fondbestämmelser Zmart Maximal Fondbestämmelser Zmart Maximal 1 FONDENS NAMN OCH RÄTTSLIG STÄLLNING Fondens namn är Zmart Maximal, nedan kallad fonden. Verksamheten bedrivs enligt lagen (2004:46) om värdepappersfonder, nedan kallad

Läs mer

Romanesco Capital Management AB RISKPLAN FÖR RISKHANTERING

Romanesco Capital Management AB RISKPLAN FÖR RISKHANTERING Romanesco Capital Management AB RISKPLAN FÖR RISKHANTERING Antagna av styrelsen för Romanesco Capital Management AB den 16 februari 2015 1. Allmänt Enligt 8 kap. 4 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden

Läs mer

Riskpolicy. Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte 2012 12 05 1(8)

Riskpolicy. Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte 2012 12 05 1(8) Case Asset Management Riskpolicy Denna policy har fastställts av styrelsen för Case Asset Management vid styrelsemöte 2012 12 05 1(8) Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 2 RISKORGANISATION... 3

Läs mer

Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014

Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014 Stockholm mars 2014 1(3) Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014 Vår ambition är att erbjuda dig ett modernt och attraktivt utbud av fonder med hög kvalitet. Det innebär att vi kontinuerligt

Läs mer

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1 Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1. Syfte med placeringspolicyn I vilka tillgångar och med vilka limiter kapitalet får placeras Hur förvaltningen och dess resultat ska rapporteras Hur ansvaret

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 21 december 2018 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

Instruktion för bästa möjliga resultat vid utförande av portföljtransaktioner och vid placering av order hos annan

Instruktion för bästa möjliga resultat vid utförande av portföljtransaktioner och vid placering av order hos annan 1 Instruktion för bästa möjliga resultat vid utförande av portföljtransaktioner och vid placering av order hos annan Fastställd av vd för (pub l) 2017-04-18 2 Innehåll 1 INLEDNING... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Policy för riskhantering

Policy för riskhantering Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller oftare vid behov Tidigare godkänd; 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 7 november 2017 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders order samt vid placering av order

Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders order samt vid placering av order Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders samt vid placering av Fastställd av: Styrelse Datum: 2017-01-17 Fastställs: Årligen eller vid

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Placeringspolicy pensionsmedelsförvaltning 1. Allmänt 1.1 Bakgrund Förvaltningen av pensionsmedel som motsvarar hela pensionsskulden skall ske under

Läs mer

PRIOR & NILSSON FOND- OCH KAPITALFÖRVALTNING AB

PRIOR & NILSSON FOND- OCH KAPITALFÖRVALTNING AB PRIOR & NILSSON FOND- OCH KAPITALFÖRVALTNING AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för

Läs mer

Information till andelsägare gällande fusion av fonderna Zmart Alfa, Zmart Balanserad, Zmart Beta, Zmart Optimal och Cicero World 0-100

Information till andelsägare gällande fusion av fonderna Zmart Alfa, Zmart Balanserad, Zmart Beta, Zmart Optimal och Cicero World 0-100 Stockholm, 7 november 2018 Informationsbrev Information till andelsägare gällande fusion av fonderna Zmart Alfa, Zmart Balanserad, Zmart Beta, Zmart Optimal och Cicero World 0-100 Den 27 februari 2019

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Dessa riktlinjer har antagits av styrelsen den

RIKTLINJER FÖR RISKHANTERING. Dessa riktlinjer har antagits av styrelsen den Dessa riktlinjer har antagits av styrelsen den 2015-12-16 Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Strandberg & Partners Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av bestämmelserna i 8 kap. 4

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR STOCKHOLMS STAD SAMFÖRVALTADE DONATIONSSTIFTELSER. Förslag till EKU

PLACERINGSPOLICY FÖR STOCKHOLMS STAD SAMFÖRVALTADE DONATIONSSTIFTELSER. Förslag till EKU PLACERINGSPOLICY FÖR STOCKHOLMS STAD SAMFÖRVALTADE DONATIONSSTIFTELSER Förslag till EKU 2017-06-21 1. Generella principer Som förvaltare är Stockholms stad skyldig att följa stiftelselagen samt stiftelseförordnandet

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

PLACERINGSRIKTLINJER FÖR S:T ERIK FÖRSÄKRINGS AB

PLACERINGSRIKTLINJER FÖR S:T ERIK FÖRSÄKRINGS AB PLACERINGSRIKTLINJER FÖR S:T ERIK FÖRSÄKRINGS AB FASTSTÄLLD AV STYRELSEN 2016-11-17 1 Generella principer... 3 1.1 Styrdokument... 3 1.2 Syfte med placeringsriktlinjerna... 3 2 Ansvarsfördelning och riskstyrning...

Läs mer

Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering

Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering Offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering I enlighet med Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2007:5) om offentliggörande av kapitaltäckning och riskhantering

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER PROGNOSIA AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Fastställd av styrelsen för Prognosia AB vid styrelsemöte den28 maj 2014 1(5) 1 INLEDNING

Läs mer

Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning

Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning 2015-05-20 Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt för att

Läs mer

Informationsbroschyr

Informationsbroschyr Informationsbroschyr Spiltan Aktiefond Sverige Spiltan Aktiefond Stabil Spiltan Aktiefond Småland Spiltan Aktiefond Dalarna Spiltan Aktiefond Investmentbolag Spiltan Räntefond Sverige 1 maj 2013 Allmän

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2008:11) om investeringsfonder;

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE DONATIONSMEDEL 1 INLEDNING Denna placeringspolicy avses tillämpas för det finansiella kapital som kommunen förvaltar inom ramen för Varbergs kommun samförvaltade

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER PEAK PARTNERS Riktlinjer för utförande av portföljtransaktioner samt placering, sammanläggnin g och fördelnin g av order 2012 1 3 RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING

Läs mer

Läs mer om bolagets styrelseledamöter och medarbetare (under om oss på hemsidan).

Läs mer om bolagets styrelseledamöter och medarbetare (under om oss på hemsidan). Om bolaget - Organisation och styrning av verksamheten Rhenman & partners ägs av RP Holding AB, 20 North Street AB och privatpersoner som är verksamma i bolaget. Ägarna utser genom bolagsstämman en styrelse

Läs mer

FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING

FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING 2013-10-02 FINANSIELLA RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUNS DONATIONSMEDELSFÖRVALTNING Fastställd av kommunstyrelsen 2 1 Inledning Finansiella riktlinjer för Karlstads kommuns donationsmedelsförvaltning anger

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Hagberg & Arneborn Fondkommission AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av bestämmelserna i 8 kap. 4 lagen om värdepappersmarknaden och 6 kap. 11-12 Finansinspektionens

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Information till andelsägare gällande ändringar av fondbestämmelser för Coeli AB:s fonder med säte i Sverige

Information till andelsägare gällande ändringar av fondbestämmelser för Coeli AB:s fonder med säte i Sverige Information till andelsägare gällande ändringar av fondbestämmelser för Coeli AB:s fonder med säte i Sverige Bäste andelsägare! Finansinspektionen har den 30 juni 2016 godkänt ändringar i fondbestämmelser

Läs mer

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse.

I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. ERSÄTTNINGSPOLICY I denna policy ska termer och beteckningar ha följande betydelse. Betydande risktagare: En anställd vars arbetsuppgifter har en väsentlig inverkan på Bolagets riskprofil. Dessa personer

Läs mer

Finansiella företagsgruppen Solidar

Finansiella företagsgruppen Solidar Finansiella företagsgruppen Solidar Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2007:5) om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering.

Läs mer

Handelsbanken Europa Selektiv. Placeringsinriktning och tillgångsklasser

Handelsbanken Europa Selektiv. Placeringsinriktning och tillgångsklasser Handelsbanken Europa Selektiv Placeringsinriktning och tillgångsklasser Fonden är en aktivt förvaltad aktiefond som i huvudsak placerar i företag på de europeiska aktiemarknaderna. Fondens placeringar

Läs mer

Halvårsredogörelse för. Zmart Maximal Perioden

Halvårsredogörelse för. Zmart Maximal Perioden Halvårsredogörelse för Zmart Maximal Perioden 2016-01-01-2016-06-30 2016-06-30 Zmart Maximal 1 Förvaltningsberättelse Verkställande direktören för Zmartic Fonder AB, 556899-7349, får härmed avge halvårsredogörelse

Läs mer

Nowo Fund 1 januari 2016 ISEC Services AB

Nowo Fund 1 januari 2016 ISEC Services AB Nowo Fund 1 januari 2016 ISEC Services AB 1 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 Informationsbroschyr Nowo Fund... 3 Fonden och fondandelarna... 3 Målsättning och placeringsinriktning...

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens föreskrifter om investeringsfonder; FFFS 2008:11 Konsoliderad elektronisk utgåva Senast uppdaterad: 2011-07-19 Observera att bara den tryckta

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Instruktion för ersättning

Instruktion för ersättning Instruktion för ersättning Fastställd av Datum Fastställs Distribution Informationstyp Rättslig grund Kontakt Styrelsen 2016-12-14 Årligen eller vid behov Alla anställda på Haga Kapital tillgänglig på

Läs mer

Kapitaltäckning och likviditet Konsoliderad situation för Solidar

Kapitaltäckning och likviditet Konsoliderad situation för Solidar Kapitaltäckning och likviditet Konsoliderad situation för Solidar Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar. 1 Bakgrund

Läs mer

FONDBESTÄMMELSER FÖR AP7 RÄNTEFOND. 1 Fondens rättsliga ställning

FONDBESTÄMMELSER FÖR AP7 RÄNTEFOND. 1 Fondens rättsliga ställning FONDBESTÄMMELSER FÖR AP7 RÄNTEFOND Godkända av Finansinspektionen den 31 mars 2017 1 Fondens rättsliga ställning AP7 Räntefond (Fonden) är en s.k. syntetisk värdepappersfond (prop. 1997/98:151 s. 421,

Läs mer

Finansiella företagsgruppen Solidar AB

Finansiella företagsgruppen Solidar AB Finansiella företagsgruppen Solidar AB Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2007:5) om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering.

Läs mer

FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB

FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB FINANSIELLA RIKTLINJER SPINNERSKAN I MARK AB Beslutad av styrelsen 2018-03-01 Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd av Spinnerskan i Mark AB Beslutsdatum 2018-03-01 Giltig till 2022-02-28 Dokumentansvarig

Läs mer

Konsoliderad situation för Solidar

Konsoliderad situation för Solidar Konsoliderad situation för Solidar Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar. 1 Bakgrund Information om den konsoliderade

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering Aqurat Fondkommission AB ("Bolaget") har mot bakgrund av 6 kap. 11 Finansinspektionens föreskrifter (2007:16) om värdepappersrörelse fastställt följande riktlinjer för riskhantering.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (004:46) om värdepappersfonder Utfärdad den 4 maj 018 Publicerad den 9 maj 018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (004:46) om värdepappersfonder

Läs mer

Instruktion för bästa resultat vid utförande av order

Instruktion för bästa resultat vid utförande av order Instruktion för bästa resultat vid utförande av order Instruktion: Fastställd: Revision: Instruktionsansvarig: Instruktion för bästa resultat vid utförande av order 2011-12-20 av verkställande direktör

Läs mer

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011 Placeringsstrategi För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser Maj 2011 Reviderat 2014 med anledning av namnbyte, enda ändringen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Direktionen Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen

Direktionen Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen Regel BESLUTSDATUM: BESLUT AV: GÄLLER FRÅN: ANSVARIG AVDELNING: FÖRVALTNINGSANSVARIG: 2017-05-22 Direktionen 2017-05-22 Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

VAPP 60 Fondbestämmelser april 2017

VAPP 60 Fondbestämmelser april 2017 VAPP 60 Fondbestämmelser april 2017 1 Fondens rättsliga ställning Fondens namn är VAPP 60. Fonden är en specialfond enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF). Fonden

Läs mer

Delårsrapport för. Mangold AB Perioden Innehållsförteckning:

Delårsrapport för. Mangold AB Perioden Innehållsförteckning: Delårsrapport för Mangold AB Perioden 2011-01-01-2011-06-30 Innehållsförteckning: Sida Inledning 1 Koncernens Resultaträkning 3 Koncernens Balansräkning 4 Moderbolagets Resultaträkning 5 Moderbolagets

Läs mer

Kapitaltäckning och likviditet Bolag inom Solidar

Kapitaltäckning och likviditet Bolag inom Solidar Kapitaltäckning och likviditet Bolag inom Solidar Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar. 1 Bakgrund Information om bolagens

Läs mer

Förvaringsinstitut och delegering

Förvaringsinstitut och delegering Förvaringsinstitut och delegering 2004-09-20 - en vägledning INNEHÅLL SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND 1 FÖRVARINGSINSTITUTETS UPPGIFTER 1 PRIME BROKERAGEAVTAL 2 FÖRVARINGSINSTITUTETS MÖJLIGHETER ATT DELEGERA

Läs mer

Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483

Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483 Ersättningsfilosofi för särskilt reglerad personal inom Amrego Kapitalförvaltning AB 556646-8483 Bakgrund till riskbedömning Verksamheten i Amrego Kapitalförvaltning AB, org. nr 556646-8483, (i det följande

Läs mer

Ersättningspolicy. Ändamålet med denna policy är att säkerställa att Bolaget uppfyller kraven i nämnda föreskrifter.

Ersättningspolicy. Ändamålet med denna policy är att säkerställa att Bolaget uppfyller kraven i nämnda föreskrifter. Ersättningspolicy Inledning Av 2 kap. 1 i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om ersättningssystem i kreditinstitut, värdepappersbolag och fondbolag med tillstånd för diskretionär förvaltning

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Wictor Family Office AB RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Version 3 Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Wictor

Läs mer

Riktlinjer för bästa utförande av order

Riktlinjer för bästa utförande av order Riktlinjer för bästa utförande av order ANTAGNA AV STYRELSEN FÖR COELI WEALTH MANAGEMENT AB VID STYRELSEMÖTE DEN 12 FEBRUARI 2019 TILLÄMPLIGA FRÅN DEN 13 FEBRUARI 2019 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Riktlinjernas

Läs mer

Nya fondregler. Seminarium den 14 februari 2011. Finansinspektionen

Nya fondregler. Seminarium den 14 februari 2011. Finansinspektionen Nya fondregler Seminarium den 14 februari 2011 Finansinspektionen Innehåll Allmänt Organisatoriska krav, intressekonflikter, uppföranderegler och förvaringsinstitutsavtal Riskhantering och derivatinstrument

Läs mer

Granit Global 85 Granit Fonder AB

Granit Global 85 Granit Fonder AB Granit Global 85 Granit Fonder AB augusti 2014 Innehållsförteckning Fondbolaget... 3 Granit Global 85... 6 för nedan angivna fonder är upprättad i enlighet med lagen (2004:46) om värdepappersfonder och

Läs mer

E. Öhman J:or Fonder AB

E. Öhman J:or Fonder AB E. Öhman J:or Fonder AB Godkänd av Styrelsen Dokumentnamn 2013-08-29 Instruktion för utförande av order och placering av order hos tredje part m.m. Upprättad av Dokumentnummer Version Compliancefunktionen

Läs mer

Halvårsredogörelse för. Zmart Optimal Perioden

Halvårsredogörelse för. Zmart Optimal Perioden Halvårsredogörelse för Zmart Optimal Perioden 2016-01-01-2016-06-30 Zmart Optimal 1 Förvaltningsberättelse Verkställande direktören för Zmartic Fonder AB, 556899-7349, får härmed avge halvårsredogörelse

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE HOLBERG KREDIT SEK

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE HOLBERG KREDIT SEK FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE HOLBERG KREDIT SEK Fondens placeringsinriktning: Holberg Kredit SEK är en nordisk high yield-fond, valutasäkrad och noterad i svenska kronor. Fonden investerar sina medel i andelar

Läs mer

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år.

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2018 Sid. 2 (6) Policy för intressekonflikter ter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Punkt Innehåll Sidan 1. Bakgrund 3 2. Mål 3 3. Organisation och ansvar 3-4 4. Placeringsregler 4 5. Risker 4 6. Belåning 4 7. Etiska regler 4

Läs mer

INFORMATIONSBROSCHYR. Carnegie Fund of Funds International. Utländsk specialfond

INFORMATIONSBROSCHYR. Carnegie Fund of Funds International. Utländsk specialfond INFORMATIONSBROSCHYR Carnegie Fund of Funds International Utländsk specialfond Informationsbroschyren avser Carnegie Fund of Funds International, utländsk specialfond med tillstånd enligt 1 kap. 9 lagen

Läs mer

Exceed Select Fondbestämmelser

Exceed Select Fondbestämmelser Exceed Select Fondbestämmelser 1 Fondens rättsliga ställning Fondens namn är Exceed Select. Fonden är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om värdepappersfonder (LVF). Fonden har fyra andelsklasser:

Läs mer

Fondens beteckning är Alfred Berg Kort Kreditfond. Fonden är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om värdepappersfonder.

Fondens beteckning är Alfred Berg Kort Kreditfond. Fonden är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om värdepappersfonder. FONDBESTÄMMELSER Alfred Berg Kort Kreditfond Fondbestämmelserna fastställda av styrelsen 30 april 2014 Fondbestämmelserna godkänna av Finansinspektionen 19 juni 2014, FI dnr 14-6201 1 Fondens rättsliga

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för kapitalförvaltningen Antagen av kommunstyrelsen 2016-10-03 183 Innehållsförteckning Regler för kapitalförvaltningen... 1 1 Inledning... 2 2 Tillåtna tillgångsslag... 2 2.1 Fördelning av det

Läs mer

Faktablad Simplicity Norden

Faktablad Simplicity Norden Faktablad Simplicity Norden Basfakta för investerare Detta faktablad riktar sig till investerare och innehåller basfakta om denna fond. Faktabladet är inte reklammaterial. Det är information som krävs

Läs mer

Informationsbroschyr

Informationsbroschyr Informationsbroschyr Informationsbroschyr Zmartic Fonder Senast uppdaterad 2015-01-20 Informationsbroschyr för de angivna fonderna är upprättad i enlighet med lagen (2004:46) om värdepappersfonder och

Läs mer

ÅRLIG INFORMATION OM KAPITALTÄCKNING, RISKHANTERING OCH ERSÄTTNINGSSYSTEM I DNB ASSET MANAGEMENT AB 31 DECEMBER 2014

ÅRLIG INFORMATION OM KAPITALTÄCKNING, RISKHANTERING OCH ERSÄTTNINGSSYSTEM I DNB ASSET MANAGEMENT AB 31 DECEMBER 2014 DNB ASSET MANAGEMENT AB Org.nr. 556387-6159 ÅRLIG INFORMATION OM KAPITALTÄCKNING, RISKHANTERING OCH ERSÄTTNINGSSYSTEM I DNB ASSET MANAGEMENT AB 31 DECEMBER 2014 Beräkningarna baseras på Europaparlamentets

Läs mer

Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Dessa riktlinjer antogs vid Stellum Kapitalförvaltning AB:s styrelsemöte den 5:e september 2013 1(4) Stellum Kapitalförvaltning AB ("Bolaget")

Läs mer

Riktlinjer för bästa utförande av order och portföljtransaktioner

Riktlinjer för bästa utförande av order och portföljtransaktioner Riktlinjer för bästa utförande av order och portföljtransaktioner ANTAGNA AV STYRELSEN FÖR COELI ASSET MANAGEMENT AB VID STYRELSEMÖTET DEN 15 DECEMBER 2016 TILLÄMPLIGA FRÅN DEN 19 DECEMBER 2016 1 Innehåll

Läs mer

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE HOLBERG KREDIT SEK

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE HOLBERG KREDIT SEK FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE HOLBERG KREDIT SEK Fondens placeringsinriktning: Holberg Kredit SEK är en nordisk high yield-fond, valutasäkrad och noterad i svenska kronor. Fonden investerar sina medel i andelar

Läs mer

TurnPoint Asset Management AB INFORMATIONSBROSCHYR (PROSPECTUS) TURNPOINT GLOBAL ALLOCATION (FONDANDELSFOND)

TurnPoint Asset Management AB INFORMATIONSBROSCHYR (PROSPECTUS) TURNPOINT GLOBAL ALLOCATION (FONDANDELSFOND) TurnPoint Asset Management AB INFORMATIONSBROSCHYR (PROSPECTUS) TURNPOINT GLOBAL ALLOCATION (FONDANDELSFOND) Informationsbroschyr för TurnPoint Global Allocation är upprättad i enlighet med lagen (2004:46)

Läs mer

KOMPLETTTERING TILL PROSPEKT

KOMPLETTTERING TILL PROSPEKT KOMPLETTTERING TILL PROSPEKT Informationen nedan avser Estea Logistic Properties 5 AB (publ), org.nr 556949-3058 som är en alternativ investeringsfond enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa

Läs mer

Konsoliderad situation för Solidar

Konsoliderad situation för Solidar Konsoliderad situation för Solidar Information om kapitaltäckning enligt Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar. 1 Bakgrund Information om den konsoliderade

Läs mer

Viktig information för dig som sparar i Swedbank Robur Action och Swedbank Robur Solid

Viktig information för dig som sparar i Swedbank Robur Action och Swedbank Robur Solid Stockholm augusti 2012 1 (3) Viktig information för dig som sparar i Swedbank Robur Action och Swedbank Robur Solid Vår ambition är att erbjuda dig ett modernt och attraktivt utbud av fonder med hög kvalitet.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IDENTIFIERING OCH HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER

RIKTLINJER FÖR IDENTIFIERING OCH HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER RIKTLINJER FÖR IDENTIFIERING OCH HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER SPP Fonder AB Orgnr 556397-8922 Fastställd av Styrelsen SPP Fonder AB Fastställt datum 2018-02-14 Gäller för SPP Fonder AB Ersätter 2017-06-08

Läs mer

Varning och straffavgift

Varning och straffavgift 2011-03-17 BESLUT Cicero Fonder AB FI Dnr 11-2840 Att: Styrelsen Box 7188 103 88 STOCKHOLM Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Vem är jag och varför dessa frågor? Styrelseledamot i CF sedan start Växelvis

Läs mer

Stockholm den 25 september 2013

Stockholm den 25 september 2013 Stockholm den 25 september 2013 Ändring av fondbestämmelser HealthInvest Value Fund HealthInvest Partners har erhållit Finansinspektionens godkännande att genomföra ändringar i fondbestämmelserna för HealthInvest

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. för AVIDA FINANS AB ( )

DELÅRSRAPPORT. för AVIDA FINANS AB ( ) DELÅRSRAPPORT för AVIDA FINANS AB (556230-9004) 2016-01-01 -- 2016-06-30 DELÅRSRAPPORT Verkställande direktören för Avida Finans AB, org nr 556230-9004, avger härmed delårsrapport för perioden 1 januari

Läs mer

Till Dig som andelsägare i Öhman Hjärt-Lungfond

Till Dig som andelsägare i Öhman Hjärt-Lungfond Stockholm oktober 2018 Till Dig som andelsägare i Öhman Hjärt-Lungfond 1. Inledande sammanfattning I samband med en översyn och konsolidering av E. Öhman J:or Fonder AB:s (Öhman) fondutbud, framförallt

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Placeringspolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions styrelse 2012-06-02 Dokumentansvarig: Ekonomichef Innehåll Syfte... 2 Förvaltningsmål...

Läs mer

Intern kontroll och Riskhantering

Intern kontroll och Riskhantering Intern kontroll och Riskhantering Inledning De externa regelverk som Atle Investment Services AB ( Bolaget ) har att följa består bland annat av svenska lagar och Finansinspektionens föreskrifter. Bolaget

Läs mer

Viktig information till dig som sparar i Swedbank Robur Ethica Balanserad

Viktig information till dig som sparar i Swedbank Robur Ethica Balanserad Stockholm juni 2012 1 (3) Viktig information till dig som sparar i Swedbank Robur Ethica Balanserad Vi arbetar ständigt med att utveckla vår förvaltning och de tjänster vi levererar till våra kunder. Som

Läs mer