DETALJPLAN FÖR KATTKÄRR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DETALJPLAN FÖR KATTKÄRR"

Transkript

1 ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM Raseborgs stad DETALJPLAN FÖR KATTKÄRR Anvisningar om byggsättet

2

3 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT ALLMÄN BESKRIVNING AV OMRÅDET TOMT Byggnadens placering på tomten och i terrängen Byggnadstyper BYGGNADERNA Dimensioner och storlekar Farstukvistar Balkonger Tak FASADERNA Komposition Fönster Material och färger GÅRDSPLANERNA DET OFFENTLIGA UTERUMMET... 13

4 (17) 1 ALLMÄNT Dessa anvisningar om byggsättet ansluter sig till detaljplanen för Kattkärr. Anvisningarna gäller nybyggnader, utvidgningar av befintliga byggnader, vindsbyggande, gårdspaner samt nya gatu- och torgområden. Anvisningarna gäller kvartersområdena för bostadshus och för servicebyggnader i den lagkraftvunna detaljplanen. Målet är att styra planeringen och genomförandet av byggnaderna och omgivningen så att den önskade arkitektoniska bilden och kvalitetsnivån uppnås och att en trivsam och naturnära boendemiljö skapas. Anvisningarna om byggsättet syftar till att komplettera detaljplanen och dess bestämmelser med hjälp av diagram, fotografier av den byggda miljön och förklarande texter. Dessa anvisningar avser inte reparation av en befintlig byggnad. Trots att den befintliga byggnadens byggnadsplats, våningstal, form, fasader eller annat strider mot detaljplanen, får den det oaktat repareras som sådan. Skyddade byggnader ska underhållas med beaktande av deras värde och vid reparationer ska ursprungligt eller därmed jämförbart material användas i första hand. I kapitel 3 ges anvisningar om hur byggnaden ska placeras på tomten. Frågan illustreras med hjälp av exempel på befintliga miljöer som byggandet ska anpassas till. I kapitel 4 ges anvisningar om storleken på boningshusen och gårdsbyggnaderna samt proportionerna. Kapitel 5 innehåller anvisningar och modeller för planeringen av fasaderna. Med fotografier visas typiska och de mest värdefulla byggnaderna i området, till vilka nya byggnader ska anpassas avseende fasaderna. I detta kapitel finns även färgmallar för byggnadernas fasader. I kapitel 6 ges anvisningar för anläggningen av gårdsplanerna, vegetationen på gårdsplanerna och användningen av olika material. Kapitel 7 omfattar anvisningar för anläggningen av gator och torg. I anvisningarna ingår exempelbilder på byggnader och byggda miljöer även utanför detaljplanområdet i Fiskars tätort. De ställen som bilderna visar kan hittas med hjälp av grundkartan.

5 (17) Detaljplanområdet Kattkärr har avgränsats med en röd linje. 2 ALLMÄN BESKRIVNING AV OMRÅDET Fiskars är en av fem bruksorter i Raseborg. I Fiskarsdalen, vid åns båda forsar, har det funnits anrikningsanläggningar för järn och koppar sedan 1600-talet. Området är internationellt erkänt och hör till Finlands kulturhistoriska miljöer av riksintresse. I takt med industrins avveckling har Fiskars under de senaste årtiondena utvecklats till ett livskraftigt centrum för konst, formgivning och hantverk. Detaljplanområdet Kattkärr ligger i den östra delen av tätorten Fiskars. I den norra delen av detaljplanområdet Kattkärr detaljplanområde finns historiskt värdefulla byggnader; Brukets gamla sjukhus, de träkonstruerade tjänstemannahusen på stranden av Degersjö samt arbetarbostadsområdena I Tabor och Kalliomäki. Landskapet i detaljplanområdet utgörs av öppna åkrar, sjön och kuperad skogsterräng. Byggnationen är grupperad längs vägarna, nära åkrarna.

6 (17) Kvarteren i Kattkärrs detaljplanområde. 3 TOMTERNA 3.1 Byggnadens placering på tomten och i terrängen Byggnaden ska planeras och placeras så att jordmassor förflyttas så lite som möjligt. Byggnaden kan genom överenskommelse placeras på mindre än 4 meters avstånd från tomtens gräns. Byggnadens långsida ska gå i sluttningens riktning, om inte annat bestämts. Bilplatsen eller en ekonomibyggnad som omfattar en bilplats får inte dominera gatubilden. Bilplatsen eller garaget ska helst placeras längre bort från gatan än bostadsbyggnaden eller en annan ekonomibyggnaden. Infarten till bilplatsen ska dock anordnas genom minsta möjliga förflyttningar av jordmassorna. Bilplatsen bör placeras så att man inte behöver backa ut på gatan. Kvarter 1-5 Huvudbyggnaden ska placeras så att den dominerar tomten och

7 (17) ekonomibyggnaderna underställs denna. Byggnaden får placeras fritt i förhållande till slutens riktning. Kvarter 8-9 Takåsen och byggnadens långsida ska vara i samma riktning som gatan eller vinkelrätt mot gatan. Till vänster en gårdsplan vid Grabbstrand där bostadsbyggnaden har placerats upp än ekonomibyggnaden och därmed dominerar tomten (kvarter 4). Till höger Sjukhusudden, där ekonomibyggnaderna har placerats längs stränderna (kvarter 16). I kvarter 2 placeras byggnaden bakom skogszonen i den övre sluttningen eller på toppen av kullen, varvid man från de övre våningarna ser långt ut i landskapet, men samtidigt bevarar det skogslika intrycket som åkerlandskapet ger. I kvarter 13 placeras byggnaden i sluttningen bakom skogsremsan på det sätt som visas i genomskärningsbilden.

8 (17) 3.2 Byggnadstyper Till vänster utsikt över sjön mot Grabbstrand (kvarter 5). Till höger bild från Albackaåkrarna mot Parkbacken (detaljplan av Fiskars Linjerna, kvarter 42 och 43). Byggnaderna skymtar bakom skogszonen, men det enhetliga landskapsrummet på åkern bevaras. Byggrätten för tomten ska fördelas på flera separata byggnadsmassor eller byggnader, om inte annat anges. På tomten ska ekonomibyggnader uppföras förutom huvudbyggnaden. I och med de fristående byggnaderna blir gårdsplanen med sina farleder och platser för utomhusvistelse en del av boendet. Byggnaderna på tomten ska avvika från varandra avseende form, fasaddisponering eller färg, om inte annat anges i bestämmelser. Huvudbyggnaden Varierande storlekar på husen är typiskt för byggsättet i Fiskars: enfamiljshusen har traditionellt varit små, medan kasernerna med flera bostäder kan vara mycket massiva. Även våningshöjden varierar. När det gäller anpassningen till byggnadsplatsen är lämpliga proportioner en mer väsentlig egenskap än byggnadens storlek, enligt byggsättet i Fiskars. Exempel på bostadshus i Kattkärr. Till vänster en villa på Grabbstrand (kvarter 5). Till höger ett parhus från återuppbyggnadstiden i Kattkärr (kvarter 7). Till vänster ett bostadshus för arbetare i Tabor (kvarter 17) och till höger arbetarbostäder i Kalliomäki (kvarter 15).

9 (17) Ekonomibyggnaden Ekonomibyggnaden ska vara mer anspråkslös till sin natur än huvudbyggnaden, även om den inte alltid skulle vara mindre till storleken. Ekonomibyggnaden kan omfatta t.ex. bastu med tvättoch omklädningsrum, garage eller carport, arbets- och hobbylokaler, lager eller en sidobostad. Ekonomibyggnaderna kan vara flera till antalet. Ekonomibyggnaden bör inte följa huvudbyggnadens formspråk och detaljer, utan ha en enklare och väjande karaktär gentemot huvudbyggnaden. Två gårdsplaner vid Skomakarbacken. På bilden till vänster smälter ekonomibyggnaden in i den sluttande terrängen och bostadsbyggnaden är därmed det dominerande elementet i gårdsområdet (detaljplan av Fiskars Bruk, kvarter 4). Till höger gårdsplanen vid Vilhelmshöjd, där byggnaderna har placerats likvärdigt men huvudbyggnaden är större än ekonomibyggnaderna (detaljplan av Fiskars Bruk, kvarter 2). Till vänster ett gårdsområde i Tabor (kvarter 17). Till höger en ekonomibyggnad på Kullavägen (kvarter 6). 4 BYGGNADERNA Byggnaderna ska ha en tydlig massdisponering och fasaderna ska ge ett lugnt intryck. Utsmyckningar ska undvikas. 4.1 Dimensioner och storlekar 4.2 Farstukvistar Kvarter 1-5 Byggnaderna får ha ett stomdjup på högst 11 meter. Kvartersområden med indexnumret 5 i kvarteren 15-17, AO-9- och A-9-kvartersområdena Byggnaden får ha ett stomdjup på högst 9 meter. Farstukvistarna är en väsentlig del av dimensioneringen av byggnadsmassan. Nedan visas olika typer av farstukvistar i Fiskars och deras särdrag. Vid planeringen av nya byggnader är det anledning att i terrängen närmare undersöka alla farstukvistar i näromgivningen.

10 (17) Farstukvisten ska anpassas till byggnadens arkitektur och även de närliggande byggnadernas arkitektur. En sluten farstukvists fasader ska avvika från byggnadens övriga fasader. Det är vanligt att kvisten har 1-glasfönster som är mer dekorativa än i huset för övrigt. Farstukvisten ska ha valmat tak eller sadeltak. För kvistar med balkong rekommenderas svagt sluttande valmat tak. Farstukvisten får bara användas som kvist. Den får inte användas som sovrum eller vardagsrum, utan är avsedd som utrymme vid ingången och/eller vistelseplats. Farstukvisten ska helst byggas som ett halvvarmt rum. Den kan användas som mellanrum mellan det offentliga gaturummet och de privata inomhuslokalerna, när byggnadsplatsen eller byggnaden är belägen nära gatan. 4.3 Balkonger Kvist med balkong på ett villaliknande bostadshus i Grabbstrand (kvarter 5), kvist på ett parhus från återuppbyggnadstiden i Kattkärr (kvarter 7) och kvist på en arbetarbostad i Tabor (kvarter 15). Stora farstukvistar att vistas på är typiska för de bostadshus som uppförts för tjänstemän. Kvistar som är försedda med fönster ger ett lätt intryck och rubbar inte byggnadens form. En täckt ingång som anpassats till husets arkitektur är vanlig hos villaliknande gårdar. I små arbetarbostäder utgör kvisten en betydande del av byggnadsmassan. Byggnadens grundläggande form ska kunna urskiljas även om kvisten skulle vara stor i förhållande till byggnaden. En balkong får bara byggas ovanpå en farstukvist eller ett burspråk. En balkong som byggts ovanpå en farstukvist skuggar inte fönstren nedanför. Till vänster forstmästarens hus (detaljplan av Fiskars Linjerna, kvarter 83), i mitten en byggnad i Hasselbacka (detaljplan av Fiskars Bruk, kvarter 21) och till höger Lokalen (detaljplan av Fiskars Bruk, kvarter 11).

11 (17) 4.4 Tak Största delen av de nya byggnaderna i detaljplaneområdet ska ha ett brant sadeltak under vilket det finns plats att bygga en vindsvåning. Vinden kan byggas för boende genast eller byggas senare. Sadeltak ska gå i sluttningens riktning om inte annat bestämts. På vinden i byggnader som har skyddats med sr-beteckning är det tillåtet att utöver byggrätten bygga bostadslokaler. Ifall vindsutrymmet saknar fönster eller om fönstrena inte är tillräckligt stora, kan fönster anläggas i byggnadens gavlar eller i vattentaket. Anvisningarna i detta stycke och i kapitel 5.2 berör nya tak- och gavelfönster i skyddade byggnader. Att anlägga nya fönster är en fasadändring som kräver bygglov och när det är fråga om skyddade byggnader ska också museimyndigheten kontaktas. Takets sida ska i regel vara enhetligt och sammanhängande från åsen till takröstet, varvid taket bevarar sin klara och tydliga form. Vindsvåningens fönster ska vara mindre än fönstren i de lägre våningarna. Lokaliteterna i vindsvåningen får inte utökas genom fönster Fönstren ska ha en lodrät yta. En vindsvåning ryms under det branta sadeltaket. Till vänster Disponentens hus (detaljplan av Fiskars Bruk, kvarter 13) och till höger ett hus vid Skomakarbacken (detaljplan av Fiskars Bruk, kvarter 17). Ljus kommer in från husets gavlar och fönstren i tvärgavlarna. Vindsfönster vid Skomakarbacken. Takfönstren är mer anspråkslösa än nedre våningens fönster och dominerar inte takformen. Det är vanligt att takfönstren har en annan form och storlek än fönstren i nedre våningen. Huset till vänster ligger i kvarter 6 och huset till höger i kvarter 7 i Fiskars Bruks detaljplaneområden. Yttertaket ska byggas av maskinfalsad plåt, takfilt eller lertegel. Lertegeltak ska vara rödbrunt till färgen. Färgen på takfilt och plåt ska vara mörkgrått eller svart. Övriga takkonstruktioner, t.ex. skorstenar, snöhinder och stegar, ska ha samma färg som taket. Byggnaden ska ha öppen takfot. I takfoten rekommenderas fotrännor.

12 (17) Nedan anges de takfärger som ska användas med hjälp av koderna i Dickursbys Symphony 2436-färgkarta. Färgmallarna här sammanfaller inte nödvändigtvis helt med färgerna i Symphonyfärgkartan. mörkgrå V488 och svart Y489 Till vänster flygfoto över taken i Åkerraden och jordbrukscentralen. Till höger ett tegeltak på Skomakarbacken. Kvarter 1-5 Byggnaderna får ha valmat tak, mansardtak eller sadeltak. Kvartersområden med indexnumret 5 i kvarteren 15-17, AO-9- och A-9-kvartersområdena, PV-kvartersområdet. Sadeltakets lutning ska vara grader. Till vänster Disponentens hus och till höger ett hus vid Skomakarbacken. En vindsvåning ryms under det branta sadeltaket. Ljus kommer in från husets gavlar, från fönstren i tvärgavlarna och från fönsterlyktorna. 5 FASADERNA 5.1 Komposition Kvarter 1-5 Nya byggnaders fasader ska anpassas till fasaderna på de skyddade byggnaderna i kvartersområdena. Följande byggnader är de mest representativa exemplen på byggnationen i området. Vid

13 (17) planeringen av nya byggnader är det anledning att i terrängen närmare undersöka alla befintliga byggnader i omgivningen. Tjänstemannahus på Grabbstrand. Kvartersområden som angivits med indexnummer 5 i kvarteren Nybyggnadernas fasader ska anpassas till de skyddade byggnadernas fasader i kvartersområdena. Följande byggnader är de mest representativa exemplen på byggnationen i området. Vid planeringen av nya byggnader är det anledning att i terrängen närmare undersöka alla befintliga byggnader i omgivningen. Fasaderna får inte ha delningslister. Fönstren ska vara högre än vad de mäter på bredden. Fasader i Tabor och Kalliomäki. Kvartersområdena AO-9 och A-9 Nya byggnaders fasader ska anpassas till de skyddade byggnadernas fasader i kvartersområdena. Följande byggnader är de mest representativa exemplen på byggnationen i området. Vid planeringen av nya byggnader är det anledning att i terrängen närmare undersöka alla befintliga byggnader i omgivningen. Fasaderna får inte ha delningslister. Fasader i Kattkärr.

14 (17) PV-kvartersområdet Till vänster sportstugan och till höger en gårdsbyggnad. Kompletteringsbyggandet i PVkvartersområdet ska anpassas till dessa. 5.2 Fönster Fönstren har en viktig roll när det gäller att anpassa nybyggnadernas fasader till befintliga byggnader. Nedan visas olika typer av fönster i Fiskars och deras särdrag. Vid planeringen av nya byggnader är det anledning att i terrängen närmare undersöka alla fönster i näromgivningen. Indelning av fönsterytorna rekommenderas. Stora, sammanhängande glasytor ska undvikas. Till vänster ett fönster i Kattkärr (kvarter 7), i mitten ett fönster i en kasernbyggnad i Kalliomäki (kvarter 15) och till höger fönster i en villaliknande byggnad på Grabbstrand (kvarter 5). Typiskt för husen från återuppbyggnadsperioden är nästan kvadratiska fönster som är indelade i två till tre upprätta rutor. Kvistfönstren har i allmänhet smalare rutor. I flera byggnader har fönstren bytts ut senare. Fönstren i arbetarbostäder som byggts före 1930-talet har vanligtvis indelats i sex rutor och omgivits av vita foderbräden. Alla fasadfönster är nästintill likadana. Det är knappt om dekorativa element. Gavelfönstren avviker bara något från de övriga fönstren. Fönstren är nästan alltid högre än vad de är breda. Fönstren på villaliknande bostadshus är större och framhävs ofta med snickrade foderbräden eller andra dekorationer. Fönstren är ofta sinsemellan av olika format och storlek. Fönsterindelningen kan vara komplicerad och variera efter fönster. Fönstren är vanligtvis högre än vad de är breda.

15 (17) 5.3 Material och färger Nya byggnader i detaljplaneområdet ska ha brädfodring. Som brädfodring rekommenderas spontad eller läktad brädfodring. Brädfodringen ska målas med oljefärg eller rödmylla som motsvarar nyanserna Dickursbys Symphony 2436-färgkarta. Färgmallarna här sammanfaller inte nödvändigtvis helt med färgerna i Symphonyfärgkartan. Rödmylla motsvarar färgen KM 42 Faluröd i Uulatuotes färgkarta över slamfärg. ljusgul J393, vit F479, ljusgrön K452 rödmylla M417, mörkbrun N482, mörkgrön M449, svart Y489 Kvarter 3-5 ljusgul, vit eller ljusgrön Kvarter 1-2 mörkgrön, mörkbrun eller svart Kvartersområdena AO-5 och AO/s-5 samt kvartersområdena AO-9 och A-9 rödmylla AR-5-kvartersområdet ljusgul 6 GÅRDSPLANERNA Gårdsplanerna ska beläggas med grått grus eller grå sand. Vidsträckta beläggningar som inte släpper igenom vatten får inte anläggas. Tomten kring ett bostadshus får inte inhägnas, om inte annat anges i bestämmelserna. Konstruktioner på gårdsplanerna, som t.ex. terrasser, vallar, lekställningar, lusthus, grillar och planteringar ska vara enkla och lämpliga för bostadsområdets karaktär. Planteringarna ska placeras på tomterna så att de inte väsentligt försämrar trafiksäkerheten i gatuområdena. I samband med ansökan om bygglov ska en plan över gårdsområdet läggas fram i skalan 1:200.

16 (17) Till vänster ett öppet gårdsområde i Kalliomäki och till höger en skogsklägg gård på Stackängen. Följande traditionella trädgårdsväxter och nyttoväxter rekommenderas för odling på gårdsplanerna. Vid valet av växter ska man beakta jordmånen på tomten och terrängens former. buskar: vinbär, krusbär, syren, ros, schersmin, skogstry, sibirisk ärtbuske, hallon, måbär, rosenkvitten, havtorn, alpgullregn, brakved, idegran, häckberberis rankor: jordreva, klätterhortensia, kameleontbuske, klematis, vildvin, snårvinda, fjärilsranka, rosenböna, indiankrasse perennor: rabarber, isop, kvanne, libbsticka, spansk körvel, sötblomster, mynta, lavendel, stormhatt, sparvnäva, riddarsporre, gullris, ädelpion, akleja, löjtnantshjärta, lilja, studentnejlika, svärdslilja, narciss, smörboll, pensé, strutbräken, klockväxter, borstnejlika, förgätmigej, vallmo, såpnejlika, ängsruta fruktträd: äppel, plommon, päron, krikon, körsbär träd: alm, hästkastanj, hagtorn, tall, hägg, en, pil, rönn, vårtbjörk, ek, lönn, skogslind, ask. Kvarter 6 Innergården i bukten av Kullavägen ska vårdas parklikt. Kvartersområderna AO/s-5 och AR-5 Den traditionella trädgårdsvegetationen ska eftersträvas. 7 DET OFFENTLIGA UTERUMMET Gatorna i detaljplanområdet har i regel grusbeläggning. Till gatuområdena har reserverats utrymme för anläggning av cykeloch gångbanor intill körbanan. Banorna kan separeras till exempel genom höjdskillnader och stenläggning. Gatorna i Fiskars är landskapsmässigt värdefulla och deras omgivning bör bevaras. Vid underhållet och förbättringar av gatorna bör man undvika sådana åtgärder som är till skada för naturen eller landskapet. Det rekommenderas att gatorna inte ska kantas med kantsten.

17 (17) Till vänster en genomskärningsbild av hur cykel- och gångbanan ska placeras intill körbanan i ett bostadsområde. Till höger trottoaren längs Fiskarsvägen vid tornklockshuset i Fiskars Bruks detaljplanområdet. Nya gatumöbler och armaturer ska anpassas till den kulturhistoriskt värdefulla miljön i Fiskars. Till vänster en armatur vid lättrafikleden i Åparken, i mitten en bänk intill dammen vid Nedre bruket och till höger Åparken i nattbelysning.

DETALJPLAN FÖR BASARÄNGEN

DETALJPLAN FÖR BASARÄNGEN ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM www.eriarc.fi Raseborgs stad DETALJPLAN FÖR BASARÄNGEN Anvisningar om byggsättet INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 2 2 ALLMÄN BESKRIVNING AV OMRÅDET... 3 3 TOMT... 4 3.1 Byggnadens

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FISKARS LINJER

DETALJPLAN FÖR FISKARS LINJER ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM www.eriarc.fi Raseborgs stad DETALJPLAN FÖR FISKARS LINJER Anvisningar om byggsättet INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 1 2 ALLMÄN BESKRIVNING AV OMRÅDET... 2 3 TOMT... 3 3.1 Byggnadens

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FISKARS BRUK

DETALJPLAN FÖR FISKARS BRUK ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM www.eriarc.fi Raseborgs stad DETALJPLAN FÖR FISKARS BRUK Anvisningar om byggsättet INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 1 2 ALLMÄN BESKRIVNING AV OMRÅDET... 2 3 TOMT... 3 3.1 Byggnadens

Läs mer

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE 1 2 KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE Allmänna anvisningar: - Detaljplanens bestämmelser för byggnadsyta bestämmer i huvudsak placeringen av bostadshus. Ett garage/en

Läs mer

Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden

Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden BORGÅ Detaljplan 378 BYGGANVISNINGAR OCH ÖVERSIKTSPLAN FÖR GRÖNOMRÅDEN Planläggnings- och byggnadsnämnden 1.11.2007 340 Alkrog 26. stadsdelen, kvarteren 2400 2406 samt grönområden Borgå stad stadsplaneringsavdelningen

Läs mer

OMRÅDET ÖSTER OM KANAANSLANDSVÄGEN, ETAPP 2: UTSKOGSVÄGEN OCH UTSKOGSSTIGEN

OMRÅDET ÖSTER OM KANAANSLANDSVÄGEN, ETAPP 2: UTSKOGSVÄGEN OCH UTSKOGSSTIGEN Anvisningar om byggsätt OMRÅDET ÖSTER OM KANAANSLANDSVÄGEN, ETAPP 2: UTSKOGSVÄGEN OCH UTSKOGSSTIGEN KVARTEREN 11 16 i stadsdel 111 INNEHÅLL 1. SYFTE... 2 2. ALLMÄNT... 2 3. KVARTEREN... 4 1. SYFTE Syftet

Läs mer

BÄCKBACKA stadsdelen 14, kvarteren 5500 5508

BÄCKBACKA stadsdelen 14, kvarteren 5500 5508 BORGÅ Detaljplan 394 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden 5.3.2009 47 LJUSA BYN BÄCKBACKA stadsdelen 14, kvarteren 5500 5508 TRÄDGÅRDSSTADSDELEN Borgå stad stadsplaneringsavdelningen 2009

Läs mer

BORGÅ. Detaljplan 426 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden Ölstens, Uppstens. Stadsdelen 31, kvarteren

BORGÅ. Detaljplan 426 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden Ölstens, Uppstens. Stadsdelen 31, kvarteren BORGÅ Detaljplan 426 BYGGANVISNINGAR Planläggnings- och byggnadsnämnden 29.5.2008 218 Ölstens, Uppstens Stadsdelen 31, kvarteren 3207-3209 1 Borgå stad stadsplaneringsavdelningen ALLMÄNT Uppstens arbetsplatsområde

Läs mer

Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299

Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299 BORGÅ Detaljplan 425 Detaljplan ÄPPELGÅRDEN 425 Äppelgården Stadsdelen 10, kvarteren 5700-5712 Planläggnings- och byggnadsnämnden 23.9.2010 299 FASADFÄRGER alla byggnader FASADFÄRGER endast ekonomibyggnader;

Läs mer

ALLMÄNT INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Borgå stad stadsplaneringsavdelnigen ALLMÄNT 1. KVARTEREN 3547, 3550 2 rejält i branten

ALLMÄNT INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Borgå stad stadsplaneringsavdelnigen ALLMÄNT 1. KVARTEREN 3547, 3550 2 rejält i branten Borgå stad stadsplaneringsavdelnigen INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT 1 KVARTEREN 3547, 3550 2 rejält i branten KVARTEREN 3548, 3549, 3551 3553 4 diskret på toppen KVARTEREN 3545, 3546 6 täta småhuskvarter,

Läs mer

Byggsättsanvisningar BLÅBÄRSBACKEN, ETAPP 1: EN DEL AV BLÅBÄRSBACKSVÄGEN SAMT HARSYREVÄGEN

Byggsättsanvisningar BLÅBÄRSBACKEN, ETAPP 1: EN DEL AV BLÅBÄRSBACKSVÄGEN SAMT HARSYREVÄGEN Byggsättsanvisningar BLÅBÄRSBACKEN, ETAPP 1: EN DEL AV BLÅBÄRSBACKSVÄGEN SAMT HARSYREVÄGEN Kvarter 14, 15, en del av kvarter 16 och en del av kvarter 17 i stadsdel 251 INNEHÅLL 1. SYFTE... 2 2. ALLMÄNT...

Läs mer

GERBY V BYGGANVISNINGAR

GERBY V BYGGANVISNINGAR GERBY V BYGGANVISNINGAR Janina Lepistö Planläggningen Vasa stad 2012 BYGGANVISNINGAR FÖR OMRÅDET GERBY V I VASA UTARBETADE AV Planläggningsarkitekt Janina Lepistö ENLIGT MARKANVÄNDNINGS- OCH BYGGLAGEN

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN Bilaga till kvartersplanen Byggsättsanvisningar SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN GULLRISVÄGEN, RENFANEVÄGEN OCH VÄNDEROTSVÄGEN Kvarter 26 34 i stadsdel 251. 14.10.2016 uppdaterad 1.9.2017 INNEHÅLL 1.

Läs mer

:1000 Mätningsavdelningen

:1000 Mätningsavdelningen 2 1:26 1 1 1 2 8 6 5 10 7 5 4 2 3 6 5 7 4 6 3 7 2 1 4 5 3 6 3 1:105 Roskarlsvägen Lomgränd Svanvägen Svärtesgränd Labbgränd 9 12 18 15 0 25 m 19 17.01.2011 1:1000 Mätningsavdelningen Nr 920 SMÅHUSOMRÅDE

Läs mer

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag 2 Inledning Varsamhet ska enligt Plan- och bygglagen (kap 8 17) tillämpas vid om- och tillbyggnader, men även vid

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Upprättat i maj 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets

Läs mer

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 15-02-23 rev 15-04-15 Dnr Bom 1997/300 Plan- och exploateringsenheten Conny Olsson 1 Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga

Läs mer

BYGGANVISNINGAR. Yttersundom i Vasa 6.3.2012 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP. Syftet med bygganvisningarna

BYGGANVISNINGAR. Yttersundom i Vasa 6.3.2012 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP. Syftet med bygganvisningarna BYGGANVISNINGAR Yttersundom i Vasa 6.3.2012 GRUNDLÄGGANDE BEGREPP Syftet med bygganvisningarna Bygganvisningarna kompletterar detaljplanebestämmelserna och beteckningarna. Anvisningarna är bindande för

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13

SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13 Nr 938 SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13 KONSTNÄRSBACKEN OMRÅDES- OCH BYGGNADSBESKRIVNING 08.10.2008 OMRÅDES- OCH BYGGNADSBESKRIVNING Områdes- och byggnadsbeskrivningens syfte är att förtydliga stadsplanens

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga INLEDNING För att värna önskade kvaliteter, områdets karaktär och utformningen av byggnader och mark, upprättas i samband med detaljplan ett gestaltningsprogram.

Läs mer

byggnadshistoriskt: huvudbyggnaden representerar lokal byggnadstradition

byggnadshistoriskt: huvudbyggnaden representerar lokal byggnadstradition 101 67. Byggnadens namn: Klabbis Maja Rnr: 499487000200759. Adress: Sommarösund Byggnadstyp: Bondgård Byggnadsår: 1850, flyttad år 1900 Renoveringsår: Fasaden har inte renoverats Våningsantal: huvudbyggnad:

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTADSOMRÅDET I GRÅBERG I

DETALJPLAN FÖR BOSTADSOMRÅDET I GRÅBERG I ERIKSSON ARKKITEHDIT OY, 09.03.2011 ERIARC FORUM www.eriarc.fi Lovisa stad DETALJPLAN FÖR BOSTADSOMRÅDET I GRÅBERG I Kvarteren 29-39 ERIKSSON ARKKITEHDIT OY, 09.03.2011 ERIARC FORUM www.eriarc.fi Byggnadsanvisningar

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM www.eriarc.fi Lovisa stad DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET Byggnadsanvisningar 1 ALLMÄNT... 1 2 EN ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV OMRÅDET... 2 3 TOMTEN... 4 3.1 Byggnadens placering

Läs mer

RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER

RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER 1454 C RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER för placering och utformning av bebyggelse i del av Överenhörna-Ekensberg 1:23 LUNDHAGEN P 03001, 2006-05-31 Syfte Denna handling utgör ett komplement till planbestämmelserna

Läs mer

Bygga på landet. Avesta - Fagersta - Norberg

Bygga på landet. Avesta - Fagersta - Norberg Bygga på landet Avesta - Fagersta - Norberg Denna skrift vänder sig till dig som planerar att bygga på landet i Avesta, Fagersta eller Norbergs kommun. Den innehåller information och rekommendationer som

Läs mer

Kyrkbyn Västerkulla III

Kyrkbyn Västerkulla III 8.8.2006 Ingå kommun DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN Kyrkbyn Västerkulla III BYGGANVISNING Innehållsförteckning - 2-0 INLEDNING 1 DETALJPLANEUPPGIFTER 2 NATURMILJÖN PÅ OMRÅDET 2.1 Topografi och landskap

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Upprättad i mars 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och bakgrund

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTADSOM- RÅDET I GRÅBERG I

DETALJPLAN FÖR BOSTADSOM- RÅDET I GRÅBERG I ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 19.10.2010 ERIARC FORUM www.eriarc.fi Lovisa stad, planläggnings- och arkitektbyrå 28.2.2011, 9.3.2011, 11.3.2011 Lovisa stad DETALJPLAN FÖR BOSTADSOM- RÅDET I GRÅBERG I Kvarteren

Läs mer

K R Ä G G A F Å G E L S Å N G E N O C H G R I N D S T U G A N bild? KRÄGGA FÅGELSÅNGEN & GRINDSTUGAN HÅBO G E S T A L T N I N G S P R O G R A M F Ö R D E T A L J P L A N S E P T E M B E R 2 0 0 9 K R Ä

Läs mer

Vitsippsbågen Bygganvisningar 18.5.2010

Vitsippsbågen Bygganvisningar 18.5.2010 Vitsippsbågen Bygganvisningar 18.5.2010 1 S i v u Vitsippsbågen är planerat som ett område med högklassigt byggnadsbestånd som är anpassat till platsen och miljön. Byggrätten och byggnadsytorna på tomterna

Läs mer

Haikostranden Stadsdelen 33, kvarteren 3585-3593 stadsutvecklingsnämden 7.8.2012 194

Haikostranden Stadsdelen 33, kvarteren 3585-3593 stadsutvecklingsnämden 7.8.2012 194 Borgå Detaljplan Detaljplan 446 HAIKOSTRANDEN 446 Haikostranden Stadsdelen 33, kvarteren 3585-3593 stadsutvecklingsnämden 7.8.2012 194 3585 3586 3592 3587 3591 3588 3593 FASADFÄRGER alla byggnader 3589

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

ANVISNING OM BYGGSÄTT

ANVISNING OM BYGGSÄTT Arkkitehtitoimisto L-N Oy, Arkitektbyrå Hedman & Matomäki Oy DETALJPLANEÄNDRING FÖR JÄRNVÄGSARBETARKVARTERET (CENTRUM 2) ANVISNING OM BYGGSÄTT GRANKULLA STAD 27.09.2012 (reviderad 2.4.2013) Kvarterets

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Stockholm

Stadsbyggnadskontoret Stockholm Stadsbyggnadskontoret Stockholm Stadsbyggnadskontorets uppdrag Övergripande planering för bostäder, arbetsplatser, miljö och infrastruktur. Ta fram program och detaljplaner, handlägga bygglov, ge bidrag

Läs mer

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3 2 0 0 6-0 4-0 3 Villor i 2 plan Material och form Fasad: Slätputs eller släta träfasader med lig gande eller stående panel Tak: Pulpettak, bekläds med bandtäkt slät plåt Flacka sadeltak alternativt delade

Läs mer

Byggnadsordning för Pargas stad

Byggnadsordning för Pargas stad Byggnadsordning för Pargas stad Stadsstyrelsen 2.10.2001 Godkänd av stadsfullmäktige 6.11.2001 Tillämpas fr.o.m. 13.1.2005 ALLMÄNT 1 Förutom stadgandena i Markanvändnings- och byggnadslagen (MoBL) och

Läs mer

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00 Kulturnämndens arbetsutskott 14 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Volymstudie för tillbyggnader i Bagaren, Fiskaren och del av Bryggaren

Volymstudie för tillbyggnader i Bagaren, Fiskaren och del av Bryggaren Volymstudie för tillbyggnader i Bagaren, Fiskaren och del av Bryggaren 2017-01-24 Stadsbyggnadsförvaltningen Volymstudien har som syfte att utreda hur nära förgårdsmarken en tillbyggnad kan placeras utan

Läs mer

Grankulla Björkgård 5:e stadsdelen Kvarter 504 Kvarter 560 tomterna Detaljplan

Grankulla Björkgård 5:e stadsdelen Kvarter 504 Kvarter 560 tomterna Detaljplan GRANKULLA STAD KAUNIAISTEN KAUPUNKI 1 (5) Ärendenummer 53/10.02.03/2014 Grankulla Björkgård 5:e stadsdelen Kvarter 504 Kvarter 560 tomterna 19 28 Detaljplan Kvartersplan med föreskrifter om byggsätt som

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 Söderby torgs allé SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över VästraSöderby

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

Gestaltningsprogram för Västa Eriksberg. Granskningshandling

Gestaltningsprogram för Västa Eriksberg. Granskningshandling Gestaltningsprogram för Västa Eriksberg Granskningshandling Planförslag INLEDNING Bakgrund Västra Eriksberg ligger i norra delen av stadsdelen Norrböle och gränsar i söder mot Erikslids centrum, i väst

Läs mer

ÄNDRING AV BYGGNADSPLANEBESTÄMMELSER - del 2

ÄNDRING AV BYGGNADSPLANEBESTÄMMELSER - del 2 2016-03-16 Dnr: 2015/3881 Samrådshandling Bilaga 2 Ändring av byggnadsplaner B1, B3, B7, B15, B16, B18, B21 och B25 i Asarum, Karlshamns kommun, Blekinge län ÄNDRING AV BYGGNADSPLANEBESTÄMMELSER - del

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Gestaltningsbilaga. Förslag till detaljplan för Torsby 1:342- Dragudden(Torsby havsvik)

Gestaltningsbilaga. Förslag till detaljplan för Torsby 1:342- Dragudden(Torsby havsvik) Förslag till detaljplan för Torsby 1:342- Dragudden(Torsby havsvik) Gestaltningsbilaga samrådshandling SPN 2013-01-22 dnr:11spn/0312 samhällsbyggnadskontoret GESTALTNINGSBILAGA INNEHÅLL Gestaltningsbilagan

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD Bild Storgatan med Sockenstugan Sammanfattning av de områdesbestämmelser som gäller fr o m 1995-05-24 för den fysiska miljön i Säters innerstad. Byggnadsnämnden

Läs mer

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B Detaljplane 498 Borgå, Västra åstranden, stranden för kultur och fritid Detaljplaneändring för stadsdelen 22, Kokon skidcentrum, Kokon föredetta reningsverk, åstrandens

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET)

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET) FASTIGHETERNA 638-13-6009-1 OCH 638-13-6009-2, ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN 11 13 (MAJBERGET) StUN 219 Beredning och tilläggsuppgifter: planläggningstekniker Kjell Magnusson,

Läs mer

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 Österåker, Åkersberga, Säby hage, del av Hagby 1:3 mfl. Strax utanför Åkersberga centrum kommer nya bostäder att uppföras på Stora Säbys

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza Kulturmiljöer i Landskrona Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza 1 Förord Esperanza är en värdefull kulturmiljö i Landskrona, ett område med många arkitektoniska kvaliteter ritat av den internationellt

Läs mer

KANDIDATARBETE i arkitektur

KANDIDATARBETE i arkitektur ACEX05 2018 Kandidatarbete i arkitektur Hedvig Aaro Ritsal 1 Situationsplan, 1:2000 Den gamla bebyggelsen syns i grått, den nya i vitt. Det utvalda huset har en mörkare grå nyans. Bevarade träd har en

Läs mer

BYGGANVISNINGAR Malmvägen Stadsdel 15 Stadsutvecklingsnämnden , del av kvarter 28 och kvarter

BYGGANVISNINGAR Malmvägen Stadsdel 15 Stadsutvecklingsnämnden , del av kvarter 28 och kvarter BORGÅ Detaljplan 91, FINNBY, MALMVÄGEN Malmvägen Stadsdel 15 Stadsutvecklingsnämnden 10.1.2012 7, del av kvarter 28 och kvarter 29 24.1.2012 21 FASADFÄRGER bostadsbyggnader FASADFÄRGER ekonomibyggnader

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning 1(11) Planbeskrivning tillhörande tillägg till förslag till stadsplan och särskilda byggnadsbestämmelser för Oxelbergen (kv. Hjälmen, Draken, Majelden, Slånet, Vimpeln, Vallen och Åkern) med omgifningar

Läs mer

Råd och riktlinjer för gestaltning. Sintorps. Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63. 1 av 7

Råd och riktlinjer för gestaltning. Sintorps. Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63. 1 av 7 Råd och riktlinjer för gestaltning Sintorps Sintorp 4:6 2010-03-04 BN 63 1 av 7 Bakgrund Byggnadsnämnden har till uppgift enligt Plan- och bygglagen att verka för en god och estetiskt tilltalande stads

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över västra Söderby Del 2 villor väster Gestaltningsprogram

Läs mer

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås 2015-11-25 Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation 2015 Hedvig Zillén Västarvet Kulturmiljö Innehåll Villa

Läs mer

Detaljplan för Himlabackarna, etapp 3 Vetlanda, Vetlanda kommun Kvalitetsprogram

Detaljplan för Himlabackarna, etapp 3 Vetlanda, Vetlanda kommun Kvalitetsprogram 2018-06-11 Dnr 2017/TK004 Granskningshandling Detaljplan för Himlabackarna, etapp 3 Vetlanda, Vetlanda kommun Kvalitetsprogram Programmets syfte och huvuddrag Programmet utgör en bilaga till planbeskrivningen

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

5 5 3 S P P ö y r y. F i n l a n d. O y GRANKULLA STAD. Bostadskvarteren i Björkgård ANVISNINGAR OM BYGGSÄTT. Förslag till detaljplan 25.5.

5 5 3 S P P ö y r y. F i n l a n d. O y GRANKULLA STAD. Bostadskvarteren i Björkgård ANVISNINGAR OM BYGGSÄTT. Förslag till detaljplan 25.5. 6 7 0 7 0 5 5 3 S P P ö y r y F i n l a n d O y 0 GRANKULLA STAD Bostadskvarteren i Björkgård ANVISNINGAR OM BYGGSÄTT Förslag till detaljplan 25.5.2012 2 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT 3 1.1 Anvisningarnas syfte 3

Läs mer

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2013-11-28 HANDLÄGGARE:EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län Samråds-

Läs mer

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 Gestaltningsprogram Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 SYFTE Syftet med ett gestaltningsprogram är att underlätta samarbetet mellan fastighetsägare och kommun genom att illustrera och tydliggöra

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 OBJEKTETS LÄGE Objektets adress Bennäsvägen 132, 68600 Jakobstad Nuvarande ägare och adress Thommy Bexar, Klingens väg 10, 68800 Kållby RN:r/tomt 10:58 och 10:277

Läs mer

BILAGA 5 BYGGNADSINVENTERING AV ÄLDRE VILLABESTÅND PÅ OMRÅDET FÖR UTVIDGNING AV VIKARHOLMEN DETALJPLAN.

BILAGA 5 BYGGNADSINVENTERING AV ÄLDRE VILLABESTÅND PÅ OMRÅDET FÖR UTVIDGNING AV VIKARHOLMEN DETALJPLAN. BILAGA 5 BYGGNADSINVENTERING AV ÄLDRE VILLABESTÅND PÅ OMRÅDET FÖR UTVIDGNING AV VIKARHOLMEN DETALJPLAN. STRANDVÄGEN 68 (RNr 7:116) Sommarstugan är byggd i slutet av 1930-talet, troligtvis år 1937. Timrad

Läs mer

Gestaltningsprogram för Tredje Backe, del av Gripsholm 4:1 och Mariefred 2:1, etapp 1 Antagandehandling Hpl. Hpl. 24 lgh.

Gestaltningsprogram för Tredje Backe, del av Gripsholm 4:1 och Mariefred 2:1, etapp 1 Antagandehandling Hpl. Hpl. 24 lgh. 1 Hpl Hpl N A 24 lgh C B 14 lgh Äng 17 lgh Varv Lek Småbåtsbryggor Strandpromenad Gestaltningsprogram för Tredje Backe, del av Gripsholm 4:1 och Mariefred 2:1, etapp 1 Antagandehandling 2007-11-27 2 Flygbild

Läs mer

Läs översättninig till svenska efter artikeln.

Läs översättninig till svenska efter artikeln. Läs översättninig till svenska efter artikeln. Översättning; Disenart Översättning; Disenart P2 PROJEKT 2 VILLA JENSEN VILLA JENSEN/FRANSON WRELAND NATURLIG KONSTRUKTION MED ETT BEGRÄNSAT ANTAL ELEMENT

Läs mer

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten

Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten ANTAGANDEHANDLING Dp 82-66 Bil.2 Bilaga 2 Ritningar över typlösningar för tillbyggnader inom Kv. Tibasten Ritningsförteckning över typlösningar för Kv. Tibasten Bk-1: Bk-2: Bk-3: Bk-4: Bk-5: Bk-6 Bk-7:

Läs mer

Havsutsikt och gångavstånd till stranden bra för rullstol. in Meia Praia

Havsutsikt och gångavstånd till stranden bra för rullstol. in Meia Praia sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 525.000 Konstruerad (år) 2002 område (län) Lagos Tomtarea 320 Stad Meia Praia Konstruktion område 280 sida 3/5 En underbar och rymlig hörn villa på den breda stranden

Läs mer

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Västra Bosön Ärendet Idag finns områdesbestämmelser som omfattar Västra Bosön. Bestämmelsernas syfte är att bevara den kulturhistoriskt

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för kvarteret Humlan, Laholms stad och kommun Emma Johansson och Britt-Marie Lennartsson 1 OMSLAGSBILD Del av kvarteret Humlan från Humlegången

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2014/01458 Datum: 2015-06-08 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med

Läs mer

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen SAMRÅDSHANDLING. Normalt planförfarande 1(8)

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen SAMRÅDSHANDLING. Normalt planförfarande 1(8) Gestaltningsprogram 1(8) Bilaga till planbeskrivningen tillhörande detaljplan för del av fastigheten Styrstad OBS! 6:15 med närområde inom Styrstad och Rambodal i Norrköping den 18 januari 2018 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen. Villatomter i Öster. Etapp 1 Tomt nr 6-26 2007-03-27 1(6)

Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen. Villatomter i Öster. Etapp 1 Tomt nr 6-26 2007-03-27 1(6) Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen Villatomter i Öster Etapp 1 Tomt nr 6-26 1(6) = 1- och 1½-planshus Övriga hus 1½- och 2- planshus Situationsplan Villatomter

Läs mer

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS KAUNIAISTEN KAUPUNKI GRANKULLA STAD GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS Staden säljer tre tomter och tre byggplatser söder om Gallträsk, vid Kavallvägen och Klostrets gränd,

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2013-10-31 DNR: 13BMN72 HANDLÄGGARE: THOBIAS NILSSON Planbeskrivning Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör Gråbruna betongpannor på sadeltak, papptäckta plana tak Fasader, tegel Panel, vindskivor, fönster och dörrar S 5040-Y90R S 4030-Y S 8505-Y80R Färgändringar kan godtas dock inte med för stor spridning,

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

Norr 4:7, kv Kollegan (del av)

Norr 4:7, kv Kollegan (del av) PLANBESKRIVNING 2012-02-08 Antagen av BMN: 2012-04-25 Dnr: 11BMN124 Laga kraft: 2012-05-26 Handläggare: Sari Svedjeholm Norr 4:7, kv Kollegan (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun,

Läs mer

DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A

DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A-01.5-100 Degerby Detaljplan Degerby 406 Föglö FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 19.09.2013 Upprättad av: SAT arkitekter AB på uppdrag av Föglö Kommun. Handläggare:

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Dnr: BNO 2011/7 215 Godkänd av BN 2012-09-26 120 Antagen av KF 2012-11-26 60 LAGA KRAFT 2012-12-21 Dp 122 Ersättning, del av detaljplan 58 för fastigheten Järnvägen 3 och del av Orsa Kyrkby 4:4 för Stationshuset

Läs mer

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER Byområde I området får uppföras byggnader för fast bosättning, lantbruks- och fiskefastigheters

Läs mer

DOM 2012-11-08 Stockholm

DOM 2012-11-08 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060201 2012-11-08 Stockholm Mål nr P 6270-12 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-15 i mål P 1081-12, se bilaga A KLAGANDE 1. B E 2.

Läs mer

BOSTADSHUS i stock 1½-plan samt källarvåning, med stor tomt på Ängsvägen 8 i Mariehamn

BOSTADSHUS i stock 1½-plan samt källarvåning, med stor tomt på Ängsvägen 8 i Mariehamn BOSTADSHUS i stock 1½-plan samt källarvåning, med stor tomt på Ängsvägen 8 i Mariehamn Presentation I Johannebo på Ängsvägen 8 erbjuder vi här ett gediget bostadshus uppfört i stående stock av såkallat

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING. Miljöministeriets förordning om bostadsplanering

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING. Miljöministeriets förordning om bostadsplanering G1 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Bostadsplanering Föreskrifter och anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om bostadsplanering Given i Helsingfors den 1 oktober 2004 I enlighet med miljöministeriets

Läs mer

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket

Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket Riktlinjer för uppförande av mur, plank och staket ALLMÄNT Det finns olika anledningar varför man vill sätta upp någon form av inhägnad. Några exempel kan vara skydd mot buller, vind, insyn eller för att

Läs mer

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset SAMMANSTÄLLNING AV DIALOGMÖTE 3 (ÅTERKOPPLING) Bakgrund I januari 2015 genomfördes en medborgardialog med boende i Paradiset. Dialogen genomfördes efter det att samhällsbyggnadskontoret fått planuppdrag

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE, BRÖSARP BAKGRUND Sydväst om Brösarp finns ett stort, kuperat skogsområde. Mellan Brösarp och Brunsvik planeras

Läs mer