Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning"

Transkript

1 Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

2

3 Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning Stockholms Byggnadsantikvarier har på uppdrag av Solna stad utfört en antikvarisk utredning avseende tak och taklandskapets kännetecken och betydelse för Råsundas karaktär. Arbetet har innefattat fältstudier samt en översiktlig bedömning och beskrivning av byggnaders och bebyggelsemiljöers kulturhistoriska värde och viktiga karaktäristika. Utredningen är avsedd att fungera som ett stöd vid handläggning av plan- och bygglovärenden. Arbetet är utfört av Eva Wallström, Stockholms Byggnadsantikvarier AB. Eva Wallström Byggnadsantikvarie

4 Innehåll Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning... 3 Innehåll... 4 Orientering... 6 Omfattning...6 Avgränsning...7 Kulturhistoriskt skydd...8 Plan- och bygglagen 8 Planer 8 Kulturhistoriska värden... 9 Historik Råsunda Tak Vindar 11 Kvalitéer att ta tillvara Byggnader med ett högt kulturhistoriskt värde 12 Taklandskapet har stor betydelse för stadsbilden 13 Enhetliga miljöer från samma tid 14 Placering och utformning (32)

5 Bra exempel Mindre bra exempel Bra och mindre bra Riktlinjer Viktiga taklandskap Viktiga taklandskap Bilder av viktiga taklandskap Källor och litteratur Bilaga Byggnader som befunnits vara av speciellt intresse, pga ursprunglighet och/eller arkitektoniska kvaliteter (32)

6 Orientering Omfattning Utredningen behandlar antikvariska aspekter på inredning av vindar i en del av stadsdelen Råsunda, Solna. Stadsdelen består av en varierad stadsbebyggelse med arkitektoniskt karaktärsfulla byggnader från sekelskiftet 1900 fram till 1960-tal. En betydelsefull del av stadsmiljön utgörs av taklandskapet som skapas av takens utformning, hur de samspelar och skiljer sig åt. Vilka hänsyn bör tas och vad ska beaktas för att undvika att bebyggelsemiljöns karaktär förvanskas vid inredande av vindar? De riktlinjer som redovisas har sin utgångspunkt i det avgränsade området men är principiella till sin karaktär. Möjligheten att vindsinreda är en bedömningsfråga i varje enskilt fall och denna genomgång är ett kunskapsunderlag. År 2001 samt 2003 utfördes inventeringar av Solnas 1950-tals-, och 1940-tals bebyggelse. Inventeringsarbetet gav bland annat en sammanställning av de byggnader som befanns vara av speciellt intresse, med hänsyn till ursprunglighet och/eller arkitektoniska kvaliteter. Då denna sammanställning är ett användbart material vid handläggning bifogas den som bilaga 1. 6 (32)

7 Avgränsning 7 (32)

8 Kulturhistoriskt skydd Plan- och bygglagen 3 :10 Ändringar av en byggnad ska utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara. 3:12 Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk-, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär får inte förvanskas. Planer Området omfattas av ett flertal planer av olika ålder och innehåll. 8 (32)

9 Kulturhistoriska värden Olika tider och därmed olika arkitektoniska formspråk har utformat tak på olika sätt, taken är tydliga tidsoch stilmarkörer. Byggnaders arkitektur består av fasadernas utformning av fönster och fönstersättning, dörrar, materialval och detaljutformning samt takets form och material. Synliga branta tak eller flacka, från gatan ej synliga, har stor del i byggnaders uttryck. Släta tak utan takkupor ger en helt annan byggnad än de med branta eller brutna tak med takkupor. Därmed är det viktigt att man vid inredande av vindar tar hänsyn till byggnadens ursprungliga utformning vid placering av takkupor och takfönster. Råsundas stadsmiljö utgörs av en varierad helhet av byggnader från tidigt 1900-tal fram till 1960-talet. Många av byggnaderna har en högklassig arkitektonisk utformning där omsorg om byggnadsdelar och detaljer är självklara komponenter. De tydliga årsringarna i Råsundas arkitektur och det fina samspel som finns mellan omsorgsfullt utförda byggnader av olika generationer och typer bidrar till miljöns attraktionskraft. En av grunderna till den goda stadsmiljön är stadsplanerna från 1907 och 1934, där den senare binder samman de äldre delarna med de moderna, och ger en väl sammanhållen miljö. För alla byggnader gäller Plan- och bygglagen som säger att ändringar ska utföras varsamt så att byggnaders karaktärsdrag beaktas och dess kulturhistoriska värden tas till vara. Byggnader som är särskilt värdefulla får inte förvanskas. Detta betyder att inredandet av en vind i kulturhistoriskt välbevarat hus behöver prövas och lösas med hänsyn till dessa aspekter. 9 (32)

10 Historik Råsunda Förstaden Råsunda byggdes mellan , den var välplanerad och hade de nybyggda delarna av Stockholms malmar som förebild med täta stadskvarter och boulevarder. Stadsplanen från 1907 utfördes av civilingenjör Nils Gellerstedt och präglas av jugendstilens höjder, fasadutformning och färgsättning. Till planen hörde även några villakvarter. Välkända arkitekter anlitades och byggnaderna uppfördes i såväl nationalromantik som jugend. Mellan låg här en modern filmstad för Svensk Filmindustri. Fotbollsstadion byggdes 1912 och nybyggdes En ny utvidgad stadsplan godkändes 1934 och hus i park liksom villor byggdes invid stenstaden. Även under denna utbyggnad medverkade många av tidens kända arkitekter och utemiljön gestaltades av stadsträdgårdsmästaren Edgar Oldén antogs en ny byggnads- och planlagstiftning som innebar att enbart kommunerna hade rätt att upprätta planer. Solna blev stad 1943, framtidstron var stark och byggandet omfattande. Byggnadernas utformning präglas av att byggnadsarbetet åtminstone till och med 1950-tal huvudsakligen var ett hantverk, vilket avspeglas i omsorgen om utformning och detaljer. Till karaktären hör de gröna gårdarna, terränganpassningen och värnande av träd och berg. 10 (32)

11 Tak Jugendstilens tak har ofta formen av sadeltak där takvinkel ligger mellan grader, ibland med brutna takfall. Rundade burspråk kan gå upp genom taklisten talets nationalromantiska byggnader har vanligen höga och branta tak, ofta brutna. Burspråk och gavelrösten bryter taklisten. Vinden är därmed stor och uppdelad på två vindar ovanpå varandra. Den nedre vinden har ett brant takfall och har ofta kupor sedan uppförandet. Den övre vinden var ursprungligen inte inredd. Klassicismens arkitektur på 1920-talet karaktäriseras av sina rena, ofta flacka sadeltak, vanligen med 30 graders vinkel. Husen kan ha en så kallad kungsvåning, en från fasadliv indragen våning, med en altan utmed fasadens hela bredd talets funktionalistiska arkitektur kröns ofta av pulpettak eller flacka sadeltak, där man strävar efter rena linjer och rakt avslutade fasader. På 1950-talets bebyggelse ligger ofta tegelklädda sadeltak och tälttak och 70-talens tak är ofta plana eller har formen av flacka sadeltak. Att taken inte är synliga är en väsentlig del av byggnadernas arkitektoniska formspråk. Vindar Vindarnas traditionella uppgift har varit förvaring och som torkvind för tvätt. Från och med 1930-talet har man ibland inrett tvättstuga på vinden och placerat piskbalkonger i taket. En bevarad ursprunglig vindsinredning har i sig ett kulturhistoriskt värde. 11 (32)

12 Kvalitéer att ta tillvara Byggnader med ett högt kulturhistoriskt värde Bilderna visar byggnader som har sina arkitektoniska karaktärsdrag väl bevarade. Tydliga drag som gör dem extra känsliga för ovarsamma förändringar. Är byggnaden redan väsentligt förändrad och har förlorat sina ursprungliga karaktärsdrag är inte dess historia lika styrande för hur en vindsinredning kan utformas. Vad som är möjligt att förändra i en byggnad styrs bland annat av hur väl byggnaden bevarar arkitektur och karaktär från byggnadstiden. 12 (32)

13 Taklandskapet har stor betydelse för stadsbilden Variationen och olikheterna som grundar sig på olika arkitektoniska stilar ska värnas. Flacka tak med rena linjer är lika betydelsefulla i taklandskapet som de brutna med takkupor, likväl som att ett tak inte syns från gatan kan vara en väsentlig del av karaktären. I väl synliga taklandskap bör större förändringar undvikas och fönsteröppningar för vindslägenheter normalt sett placeras in mot gård. Taklandskapet är extra viktigt där taken är väl synliga från gator och platser i staden. 13 (32)

14 Enhetliga miljöer från samma tid Ska något förändras eller läggas till i så här samstämda tak krävs en genomtänkt placering. Kanske är det andra takfallet mindre synligt och takfönstren kan placeras där? Ibland kan en åtgärd behöva utföras samstämt på de byggnader som hör samman. Takens samstämda utformning är av stor betydelse för upplevelsen i en enhetligt gestaltad bebyggelse. 14 (32)

15 Placering och utformning Bilden visar ett välbevarat, karaktärsfullt hus med stor betydelse för stadsbilden, extra framträdande genom sin placering i kvarterets hörn. De moderna takfönstren bryter upp takvolymen och speglar himlen. Här hade det varit önskvärt att begränsa fönstren till fasaden in mot gård och gett dem en mer omsorgsfull utformning. I det övre takfallet åt gatan hade mycket små takfönster, i form av traditionella så kallade sotarluckor, kunnat ge ljus och samtidigt bibehållit mycket mer av byggnadens kvalitéer (Råsundavägen/Förrådsgatan). 15 (32)

16 Takfönster på byggnaders huvudfasad (som till vänster), den representativa sidan mot gatan, bör undvikas om de inte kan placeras dolt eller väldigt väl. Som samma hus visar är det ofta lättare att hitta väl fungerande lösningar och placeringar mot gården (Råsundavägen/Bokvägen). Valet av glas för takfönster och kupor har betydelse. Ett glas som är kraftigt reflekterande syns mer då ljuset återspeglas och takfönstren blir väldigt synliga i takfallet. 16 (32)

17 Takets form har stor betydelse för byggnadens uttryck. Villor med valmade och karaktärsfulla tak (Krassevägen). Det är av stor betydelse för upplevelsen av byggnaden om en takkupa kommer att göra att taket träder fram då det är avsett att ej synas. Ett flackt tak, ursprungligen utan takkupor, lämpar sig sällan för sådana. Men ibland finns en baksida av taket, där ett takfönster eller till och med en takkupa inte stör byggnadens formspråk (Vintervägen med Åsvägen i baktgrunden). 17 (32)

18 Vid komplettering med nya takkupor där det redan finns sådana, är de oftast lämpligt att utforma dem som kopior av de gamla. Är de ursprungliga takkupornas placering en väsentlig del av fasadens arkitektoniska uppbyggnad kan en ny takkupa behöva placeras på det takfall som hör till byggnadens baksida (Källbacken). Ska takkupor införas på ett hus kan samtida byggnader med liknande arkitektonisk utformning, men med takkupor, vara lämpliga att hämta inspiration ifrån (Vasavägen). Takkupornas respektive takfönstrens utförande i form av placering i tak, proportioner, utformning av plåtarbeten och detaljer är alltid avgörande för ett bra slutresultat. 18 (32)

19 Överst syns traditionella sotarluckor, som ofta med bra resultat kan placeras in i ett tak. Nederst en liten elegant takkupa, viktigt är också att alla de tre exemplen uppvisar smäckra plåtarbeten. 19 (32)

20 Bra exempel På den vänstra bilden är två takfönster väl placerade i takfallet, nära skorstenarna så att takytan hålls ihop (Rosstigen). Den högra bilden visar ett takfönster med en väl vald, diskret placering, dolt bakom skorstenen (Årebacken). 20 (32)

21 Mindre bra exempel På 1920-talsvillan med svängt takfall, glaserat tegel och fin fasadkomposition hade det varit bättre att placera takfönstret i baksidans, mindre synliga, takfall. Alternativt att plåtarbetena hade utförts smäckrare och med röd plåt (Råstavägen). Det gula huset har fått en stor och klumpigt utförd takkupa, vars storlek förstärks av att den är placerad nära fasadliv (Södra Långgatan). 21 (32)

22 Bra och mindre bra Den vänstra bilden visar både en ny takkupa som utformats väl samt två takfönster med välvda glas som stör intrycket. På den högra bilden syns äldre, fint utformade takkupor på de två bortre husen samt närmast klumpiga takkupor som bland annat visar på svårigheten med att placera takkupor i flacka tak. Kuporna har här blivit väldigt höga och överensstämmer inte med husets proportioner. (Södermalm, Stockholm) 22 (32)

23 Riktlinjer Följande lista sammanfattar viktiga punkter att beakta vid vindsinredning. Om en vindsinredning bedöms som möjlig bör nya takkupor och takfönster i första hand undvikas, alternativt minimeras till antal. Takfönster ska placeras väl och kan ofta med fördel utföras med traditionella sotarluckor som förlaga (se exempel sid 19-20). Takkupor placeras i första hand mot gårdssidan. Placeringen i takfallet är betydelsefull och måste studeras noga i varje enskilt fall. Kupor placerade i liv med fasaden är olämpligt (se exempel sid 21). Takkupor ska utformas och samordnas med fasadens komposition och byggnadens arkitektur. Takkupor ska utformas med höga krav på form och proportioner (se exempel sid 22). Kupor utförs inte bredare än att de ryms mellan två takstolar. Altaner bör undvikas. Altaner kan få uppföras mot gårdssidan och nedsänkta i taken, under förutsättning att de inte är synliga i gatubilden eller innebär ingrepp i en kulturhistoriskt värdefull takkonstruktion. Plåtarbeten ska utföras med hög kvalitet, med smäckra dimensioner och i för byggnaden lämplig kulör. All detaljutformning, som fönsterbågar med mera, är av vikt för att uppnå ett bra slutresultat (Se sid 19 och 21-22). 23 (32)

24 Viktiga taklandskap I de studerade delarna av Råsunda är taken utmed vissa avsnitt, vägar och platser extra synliga och betydelsefulla för upplevelsen av stadsmiljön som helhet. Delarna omfattar stenstadsbebyggelse från talets början och den första stadsplanen såväl som de funktionalistiska byggnader som kom till från 1930-tal och framåt med utgångspunkt från 1934 års plan. Råsundavägens norra sida, från hörnet Förrådsgatan, uppvisar en enhetlighet i form av valmade sadeltak, belagda med olika material. 24 (32)

25 Viktiga taklandskap I de grönmarkerade områdena är utformning och placering av nya takfönster och takkupor extra viktig ur stadsbildssynpunkt. 25 (32)

26 Bilder av viktiga taklandskap Till vänster de eleganta 1950-tals husen på Råsundavägens västra del, där rena linjer och upprepning hör till karaktärsdragen. Och till höger syns en annan del av Råsundavägens taklandskap, där tidig 1900-talsform övergår i 1930-tal (närmast i bild). 26 (32)

27 Varierade tak utmed Råsundavägen, åt nordväst från Vintervägen. Den högra bilden visar Råsundavägen med Stråkets grönska och omgivande byggnader. Det stora bostadshuset i tegel med sitt framträdande tak har en stor miljömässig betydelse för platsen. 27 (32)

28 Byggnader kring Solparken och Slottsparken är en miljö med höga kulturhistoriska värden tack vare sin arkitektoniska utformning. Rena tegeltak, det vänstra karaktäriserat av sina branta, hela ytor och det högra av sina många skorstenar i tegel. 28 (32)

29 De gula tegelhusen på Bergsstigen har väl utformade tak med en karaktäristisk takkupa var, här är upprepningen en viktig dela av formen. Till höger tydliga tidsmarkörer, respektive 1900-tals tak, fint samordnade. 29 (32)

30 Varierad bebyggelse vid Parkvägen där takens utformning särskiljer husen. Den högra bilden visar Vintervägen upp mot Råsundavägen där tidig 1900-tals stenstad förenas med 1930-talets byggnader i ett och samma kvarter. 30 (32)

31 Källor och litteratur Solnas 1930-tals bebyggelse, En inventering utförd under okt-dec år 2003 av Lars Lagerås. Stadsarkitektkontoret och Kultur- och Fritidsförvaltningen, Solna Stad Solnas 1940-tals bebyggelse, En inventering utförd under okt-dec år 2003 av Lars Lagerås. Stadsarkitektkontoret och Kultur- och Fritidsförvaltningen, Solna Stad Solnas 1950-tals bebyggelse, En inventering utförd under april-juni år 2001 av Lars Lagerås. Kulturminnesvården och Stadsarkitektkontoret, Solna Stad. Arkitektur i Solna, Byggnadsnämnden, Tak och vindar. Stockholms stadsmuseum. Byggnadsvårdsråd på 31 (32)

32 Bilaga 1 Byggnader som befunnits vara av speciellt intresse, pga ursprunglighet och/eller arkitektoniska kvaliteter. Sammanställning efter inventering av Solna stads 1930-, 40- och 50-tals bebyggelse, delen som behandlar stadsdelen Råsunda. Inventeringar utfördes 2001 och 2003 av Lars Lagerås, Stadsarkitektkontoret Solna stad. 32 (32)

33

34

35

36

37

38

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås 2015-11-25 Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation 2015 Hedvig Zillén Västarvet Kulturmiljö Innehåll Villa

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Tak och vindar. Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum. Det påverkar det kultur historiska värdet och upplevelsen av bebyggelsen.

Tak och vindar. Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum. Det påverkar det kultur historiska värdet och upplevelsen av bebyggelsen. Tak och vindar Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Stockholm är en vacker, rikt kuperad stad. När man kommer upp på höga utsiktspunkter upplever man hur stadens tak bidrar till skönheten. Stadens

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2016-04-26 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

Detaljplan för kv. Hans

Detaljplan för kv. Hans Ronneby kommun, Blekinge län Orienteringskarta PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av följande handlingar daterade 2013-03-15: Plankarta i skala 1:500 Plan- och genomförandebeskrivning Miljöbedömning

Läs mer

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Upprättad i mars 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och bakgrund

Läs mer

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg 5. TRÖINGEBERG Tröingeberg införlivades med Falkenbergs stad 1971. Stadsdelen har ett avskilt läge och avgränsades mellan åren 1960 och 1996 från resten av staden av gamla E6:an. Tröingeberg genomkorsas

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för kvarteret Humlan, Laholms stad och kommun Emma Johansson och Britt-Marie Lennartsson 1 OMSLAGSBILD Del av kvarteret Humlan från Humlegången

Läs mer

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun.

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation 2014 Lars Rydbom Bohusläns museum/kulturmiljö-

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 2011-01-10 Sid 1 (9) Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 Gestaltningsprogram INLEDNING... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 BEBYGGELSE

Läs mer

datum 2016-06-23 Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö

datum 2016-06-23 Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö V 150818 datum 2016-06-23 diarienummer SBK-2015-827 ÄDp 5487 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS

Läs mer

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag 2 Inledning Varsamhet ska enligt Plan- och bygglagen (kap 8 17) tillämpas vid om- och tillbyggnader, men även vid

Läs mer

Kulturmiljövård. Riktlinjer Kulturhistoriskt värdefulla miljöer skall skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada kulturvärdena.

Kulturmiljövård. Riktlinjer Kulturhistoriskt värdefulla miljöer skall skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada kulturvärdena. Kulturmiljövård 8 Övergripande mål De kulturhistoriska värden som har betydelse för Danderyds identitet och karaktär ska beaktas när nya byggnader uppförs i den befintliga bebyggelsemiljön. Estetiska och

Läs mer

RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER

RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER 1454 C RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER för placering och utformning av bebyggelse i del av Överenhörna-Ekensberg 1:23 LUNDHAGEN P 03001, 2006-05-31 Syfte Denna handling utgör ett komplement till planbestämmelserna

Läs mer

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun 1 Detaljplan för Byalaget 27 Samråd- och granskningshandling Dnr Ädh Dnr ByggR TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅD- OCH GRANSKNINGSHANDLING Samråd/granskning

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Odengatan 46 A-B Kv Trädgårdsmästaren 7 Stockholm SAKKUNNIG FÖR KULTURVÄRDEN enl. PBL SLUTREDOVISNING 2013-09-24 Adress: Ekensbergsvägen 75, 169 31 Solna Org nr: 556667-6101. Tel: 08-734 07 90 SAKKUNNIG

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om detaljplaneändring Nyckelviksskolan, fastigheterna Björkskogen 10 och Frigga 1, stadsdelen Hersby Ärendet Nyckelviksskolan, som bedriver utbildningar

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3 2 0 0 6-0 4-0 3 Villor i 2 plan Material och form Fasad: Slätputs eller släta träfasader med lig gande eller stående panel Tak: Pulpettak, bekläds med bandtäkt slät plåt Flacka sadeltak alternativt delade

Läs mer

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Sven-Erik Kangas 016-710 29 52 Till Stadsbyggnadsnämnden SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen. Utställningshandling 1(6) SPN-00/0000

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen. Utställningshandling 1(6) SPN-00/0000 Gestaltningsprogram Bilaga till planbeskrivningen SPN-00/0000 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljura 1:2, med närområde (bostäder vid Albrektsvägen) inom Ljura i Norrköping den 6 februari

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 Gestaltningsprogram Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 SYFTE Syftet med ett gestaltningsprogram är att underlätta samarbetet mellan fastighetsägare och kommun genom att illustrera och tydliggöra

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås. Byggnadsnämnden 2012-11-20 Dnr 2012/31-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att komplettera

Läs mer

DOM 2015-02-17 Stockholm

DOM 2015-02-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-02-17 Stockholm Mål nr P 4066-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-03 i mål nr P 2691-13, se

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Skala 1:2 000 KLASATORPET Förslag Klass 1 Skogslandets jordbruk: Torpmiljö med koppling till prästgården, idag med ålderdomliga byggnader och bevarad linugn (stensatt grop) Berättelserna: Kopplingen till

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning 1(11) Planbeskrivning tillhörande tillägg till förslag till stadsplan och särskilda byggnadsbestämmelser för Oxelbergen (kv. Hjälmen, Draken, Majelden, Slånet, Vimpeln, Vallen och Åkern) med omgifningar

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Humlan Laholms centralort Laholms kommun

Detaljplan för del av kvarteret Humlan Laholms centralort Laholms kommun Detaljplan för del av kvarteret Humlan Laholms centralort Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG 2 PLANDATA 2 Lägesbestämning Areal Markägoförhållanden

Läs mer

Stadsrumsanalys Arkivet 1

Stadsrumsanalys Arkivet 1 Stadsrumsanalys Arkivet 1 Denna analys har utförts av FOJAB Arkitekter på uppdrag av Lunds Nation Arkivet AB och ska ligga till grund för fortsatt förslags- och utredningsarbete för kvarteret Arkivet 1

Läs mer

DOM 2015-06-09 Stockholm

DOM 2015-06-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2015-06-09 Stockholm Mål nr P 10322-14 Dok.Id 1204750 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-22 i mål P 2583-14, se bilaga KLAGANDE MKB Fastighets

Läs mer

Örserums skola. Antikvarisk medverkan i samband med byte av yttertak och takavvattningssystem. Gränna socken i Jönkäpings kommun, Jönköpings län.

Örserums skola. Antikvarisk medverkan i samband med byte av yttertak och takavvattningssystem. Gränna socken i Jönkäpings kommun, Jönköpings län. Örserums skola Antikvarisk medverkan i samband med byte av yttertak och takavvattningssystem Gränna socken i Jönkäpings kommun, Jönköpings län. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014: 29 Margaretha

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning.

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. 3 2014-08-25 Diarienummer 2008/0670- Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Planområdet, utdrag ur gällande detaljplan. Handlingar Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun KS13.216 Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun Tillägg 1 till planbeskrivning Antagandehandling Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2014-05-20 Innehåll

Läs mer

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län.

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län. Byggnadsantikvarisk utredning Västra Dockan UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2012:001 Olga Schlyter Malmö Museer

Läs mer

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan.

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet vid Gustavsbergsvägen. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. 1. Gustavsbergs fabriker 1820 till 2000-tal Det område som Gustavsbergs fabriker ligger

Läs mer

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun KS13.216 Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun Tillägg 1 till planbeskrivning - Samrådshandling Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2013-12-12 Innehåll

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande ÄDp 1708 2009-04-14 Dnr 08:10191-BN 540 Ändring av detaljplan för område vid Ymergatan, Irsta, Västerås TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

SKYLTPOLICY FÖR CENTRALA TROLLHÄTTAN Råd och riktlinjer för fasadskyltning

SKYLTPOLICY FÖR CENTRALA TROLLHÄTTAN Råd och riktlinjer för fasadskyltning SKYLTPOLICY FÖR CENTRALA TROLLHÄTTAN Råd och riktlinjer för fasadskyltning Gemensam miljö Stadens offentliga platser har mycket stor betydelse för intrycket av stadens miljö. För utvecklingen av hela staden

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Rätt skylt på rätt plats

Rätt skylt på rätt plats Rätt skylt på rätt plats Riktlinjer för kommersiell skyltning i Sundbybergs stad Antaget av... Innehåll Skyltning i Sundbyberg 3 Rätt skylt på rätt plats 4 Placering 5 Utformning 6 Skyltexempel 7 Skyltar

Läs mer

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza Kulturmiljöer i Landskrona Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza 1 Förord Esperanza är en värdefull kulturmiljö i Landskrona, ett område med många arkitektoniska kvaliteter ritat av den internationellt

Läs mer

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning VAXHOLMS STAD 2008-09-24 Detaljplan för Vega 10 och 11 Vaxholms stad, Stockholms län Dp 351 Planbeskrivning Handlingar - plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå.

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå. Handläggare Karin Gustavsson Telefon 042-104509 karin.gustavsson@helsingborg.se Datum 15 juni 2005 Stadsbyggnadskontoret Ang ansökan om rivning och nybyggnad inom fastigheten Lysbojen 10, Råå, Dnr 261/05

Läs mer

Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län

Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län 1(8) Detaljplan för Borgeby 34:1 m. fl. Borgeby skola i Borgeby, Lomma kommun, Skåne län Planbeskrivning Bakgrund och syfte Gamla skolan i Borgeby är belägen i byns norra del öster om och intill Norra

Läs mer

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke. Omläggning av vasstak 2014 Anneli Borg Rapport 2014:13 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 Inledning

Läs mer

DOM 2012-11-08 Stockholm

DOM 2012-11-08 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060201 2012-11-08 Stockholm Mål nr P 6270-12 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-15 i mål P 1081-12, se bilaga A KLAGANDE 1. B E 2.

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun 1 (7) Kulturmiljöenheten Eva Dahlström Rittsél 08 785 50 64 Kista hembygdsgård Staffan Lundqvist Norrsund 2005 760 40 Väddö Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

Mörbylånga kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Stora Vickleby 6:9 (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl

Mörbylånga kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Stora Vickleby 6:9 (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl Bilaga till detaljplan. Dnr 04/1130 Upprättad 2012-12-18, rev. 2013-04-23, red. ändr. 2013-09-24 Mörbylånga kommun En detaljplan är under upprättande för ett

Läs mer

Upprättad 2006-08-23, Antagen 2006-11-20 (KF 103/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplanerna 5, 54, 95, 123, 155, 171 och 214

Läs mer

Forum Finntorps synpunkter

Forum Finntorps synpunkter Till: Nacka kommun, miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kommunalråden / Oppositionsråd, Nacka kommun Fk: Nacka Värmdöposten Mitt I Nacka Forum Finntorps synpunkter - planförslag Sicklaön 125:3, Dnr KFKS 2014/905-214

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2013-10-31 DNR: 13BMN72 HANDLÄGGARE: THOBIAS NILSSON Planbeskrivning Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

ERIK 1 från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 4, M = 4. ERIK 1 från NO

ERIK 1 från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 4, M = 4. ERIK 1 från NO fastighet: ERIK 1. adress: Harpegatan 23 - Stallgatan 18. ålder: 1700-1750. ( Enligt brandbrev från ca 1800, då var huset restaurerat.) Tillbyggt norrut 1914. arkitekt / byggm: ½, mansardvåning åt gård.

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD Upprättad den 24-09-2013 NORMALT PLANFÖRFARANDE Antagen av kommunfullmäktige. Laga kraft.. Genomförandetid t o m Dnr 1404/2010 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen. UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan

Stadsbyggnadsförvaltningen. UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan Stadsbyggnadsförvaltningen UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan Stadens offentliga platser har stor betydelse för intrycket av stadens miljö. För utvecklingen av hela staden är det

Läs mer

2-2015. Fasadrenovering Bjärsjölagårds slott Sid 2 Villatillbyggnad i Borgeby, Bjärred Sid 6

2-2015. Fasadrenovering Bjärsjölagårds slott Sid 2 Villatillbyggnad i Borgeby, Bjärred Sid 6 Objektivt 2-2015 Fasadrenovering Bjärsjölagårds slott Sid 2 Villatillbyggnad i Borgeby, Bjärred Sid 6 Gårdsombyggnad, Revingehed Sid 8 Ger Bjärsjölagårds Fotograf: Emilia Ahlgren 2 slott ett nytt ansikte

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan 32, 116 och 164 i Åkarp, Burlövs kommun Område 13, Bevarandeplan 2000, Burlövs kommun Upprättad 2003-09-23 Mona Svensson Stadsarkitekt WSP Arkitektur Anders Blomqvist

Läs mer

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:400 med planbestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Regler vid fördelning av landskapsregeringens restaureringsbidrag

Regler vid fördelning av landskapsregeringens restaureringsbidrag Regler vid fördelning av landskapsregeringens restaureringsbidrag FÖR VILKET ÄNDAMÅL BEVILJAS RESTAURERINGSBIDRAG? Bidragen är avsedda för reparation och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader

Läs mer

Lägenhetsdörrar. Historik

Lägenhetsdörrar. Historik Lägenhetsdörrar Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Lägenhetsdörrarna är en viktig del av trapphusets utformning. De kan vara målade eller utformade i samma stil som ett välbevarat trapphus. Idag

Läs mer

VILLA TORA, RAMLÖSA BRUNNSPARK VILLA TORA 1

VILLA TORA, RAMLÖSA BRUNNSPARK VILLA TORA 1 VILLA TORA, RAMLÖSA BRUNNSPARK VILLA TORA 1 HELSINGBORGS KOMMUN, SKÅNE LÄN DOKUMENTATION 2013 BYTE AV ETERNITTAK MOT PAPPTAK RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande...5 Objekt och administrativa

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BYGGLOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER INOM FISKELÄGEN - underlag för beslut om remiss.

RIKTLINJER FÖR BYGGLOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER INOM FISKELÄGEN - underlag för beslut om remiss. Enheten för bygglov Maria James och Lisa Östman Ärendenr BN 2013/839 Handlingstyp Samrådsförslag Datum 4 juni 2013 1 (6) RIKTLINJER FÖR BYGGLOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER INOM FISKELÄGEN - underlag för beslut om

Läs mer

DELSBO KYRKAS GRAVKAPELL

DELSBO KYRKAS GRAVKAPELL Rapport Länsmuseet Gävleborg 2014:03 DELSBO KYRKAS GRAVKAPELL Antikvarisk medverkan i samband med byte av spåntak Delsbo kyrka Delsbo socken Hudiksvalls kommun Hälsingland 2010 Daniel Olsson DELSBO KYRKAS

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Detaljplan för Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm i Stockholm Dp 2010-15100-54 HANDLINGAR Planen består av

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Upprättad 2013-04- 22 plan- och exploateringsenheten och konsult Lina Kumlin, ETTELVA Arkitekter.

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Upprättad 2013-04- 22 plan- och exploateringsenheten och konsult Lina Kumlin, ETTELVA Arkitekter. 1(8) Enkelt planförfarande ÄNDRING GENOM TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR KV BOFINKEN i Salem, Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-80, tillägg till gällande detaljplan nr 82-06 dnr 2012/133 TILLÄGG TILL

Läs mer

K = 4, M = 2. Förvanskad av de stora skyltfönstren.

K = 4, M = 2. Förvanskad av de stora skyltfönstren. fastighet: KNUT 4, hus A. adress: Stora Östergatan 15. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1911, 1972. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1911). användning: Affär. Gråmålad puts. Gul puts. Stora skyltfönster med svart

Läs mer

Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad

Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:23 Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad Antikvarisk förstudie Kvarteret Lothar 3 Västerås domkyrkoförsamling Västmanland

Läs mer

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik s yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik (LHF) får med anledning av samråd kring planprogram för Centrum/Torsvik lämna följande synpunkter. Yttrandet har beretts av föreningens Natur- och Kulturgrupp

Läs mer

Egnahem. Ett lite enklare sätt att hitta hem

Egnahem. Ett lite enklare sätt att hitta hem Egnahem Ett lite enklare sätt att hitta hem Ett lite enklare sätt att hitta hem... I den här katalogen hittar du en serie Eksjöhus framtagna för att göra ditt husköp lite enklare och därmed också lite

Läs mer

Det gemensamma för dessa projekt är synen på det offentliga rummet- att husen inordnar sig och bildar ett sammanhang.

Det gemensamma för dessa projekt är synen på det offentliga rummet- att husen inordnar sig och bildar ett sammanhang. Datum 2013-06-13 1 (8) Vår kontaktperson Ludmilla Larsson Direkttelefon 08-617 61 14 Epost Ludmilla Larsson@brunnbergoforshed.se Mottagare BILD 1 Hej! Jag heter Ludmilla Larsson och är arkitekt på Brunnberg

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

Utdrag ur tryckta och ajourhållna ekonomiska kartor är återgivna enligt tillstånd: Lantmäteriet. Ärende nr MS2007/04833.

Utdrag ur tryckta och ajourhållna ekonomiska kartor är återgivna enligt tillstånd: Lantmäteriet. Ärende nr MS2007/04833. Göberga gård Antikvarisk medverkan i samband med partiell omläggning av gaveltak på mangårdsbyggnaden. Linderås socken i Tranås kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:40

Läs mer

Råd och riktlinjer för mobiltelefonantenner mm i Sandvikens kommun (telemastpolicy)

Råd och riktlinjer för mobiltelefonantenner mm i Sandvikens kommun (telemastpolicy) Råd och riktlinjer för mobiltelefonantenner mm i Sandvikens kommun (telemastpolicy) Förslag från bygg- och miljönämnden Antaget av kommunfullmäktige den 2 december 2002 Dnr KS2006/416 Kommunkansliet Telemast_02.doc

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

Nationalarenan 4, Evenemangsgatan Uppförande av två flerbostadshus

Nationalarenan 4, Evenemangsgatan Uppförande av två flerbostadshus SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2011-10-05 SID 1 (5) SBN/2011:641 TJÄNSTESKRIVELSE Nationalarenan 4, Evenemangsgatan Uppförande av två flerbostadshus Sammanfattning PEAB söker bygglov för uppförande

Läs mer

Vidön, Prästängsvägen, Udden

Vidön, Prästängsvägen, Udden Vidön, Prästängsvägen, Udden Prästängsvägen, i folkmun även kallad Vidö-ra a (-raden) eller Brädgårds-ra a, ligger i direkt anknytning till Skoghallsbrukets område på Vidön och husen utmed vägen är ursprungligen

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

DOKUMENTATION INFÖR FLYTTNING AV BYGGNAD

DOKUMENTATION INFÖR FLYTTNING AV BYGGNAD Byggnadsdokumentation Hamnmästarbostället DOKUMENTATION INFÖR FLYTTNING AV BYGGNAD Fastigheten Hamnen 21:138 i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2010:001 Olga Schlyter Byggnadsdokumentation

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse LAGA KRAFT 2014-09-20 Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) 2014-06-02 DNR: PBN/2013:112 Samrådsredogörelse Tillhörande detaljplan för: Sparbanken 5 Sparbanken, Strängnäs Kommun Plan- och byggnämnden

Läs mer

FREDRIK 1 A från SV K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): FREDRIK 1 A från S DÖRRPARTI

FREDRIK 1 A från SV K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): FREDRIK 1 A från S DÖRRPARTI fastighet: FREDRIK 1, hus A. adress: Stora Östergatan 37. Enl. uppgift 1803. Ombyggt 1918, 1930, 1961. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1918, 1930), Kaj Krüger (1961). användning: Affär och bostäder.

Läs mer

Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning

Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning Upprättad 2010-02-03 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer

EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS 2013

EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS 2013 EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS 2013 EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS Byggnadsvårdspriset är inrättat för att uppmärksamma förtjänstfulla insatser som gjorts för att bevara och utveckla Eksjö kommuns traditioner inom

Läs mer

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Handläggare: Emil Hjalmarsson, tfn 0322-616367 Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Foto med bredd:höjd-förhållande1 Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3 Planbeskrivning 2015-12-14 1 1.

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

Hur man målar röda och. ROSA VACKRA HUS så att de blir behagligt röda eller rosa.

Hur man målar röda och. ROSA VACKRA HUS så att de blir behagligt röda eller rosa. Hur man målar röda och ROSA VACKRA HUS så att de blir behagligt röda eller rosa. Den röda stugan med vita knutar är sinnebilden av ett svenskt hus. Som fasadkulör har rött funnits lika länge som vi har

Läs mer