FAQ / Vanliga frågor. Idrifttagning av tjänsten. Idrifttagning av tjänsten...1. Registrering och användarkonto...2. Användargränssnitt...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FAQ / Vanliga frågor. Idrifttagning av tjänsten. Idrifttagning av tjänsten...1. Registrering och användarkonto...2. Användargränssnitt..."

Transkript

1 FAQ / Vanliga frågor Idrifttagning av tjänsten...1 Registrering och användarkonto...2 Användargränssnitt...3 Skapa faktura och fakturauppgifter...3 Faktureringssätt...6 Tjänstens pålitlighet och dataskydd...6 Fel...6 Kundsupport...7 Idrifttagning av tjänsten Vilka investeringar och anskaffningar krävs? Sonera Fakturera är en webbaserad faktureringstjänst som inte kräver investeringar i utrustning och inte heller nerladdning av program. Tjänsten används via webbläsare med antingen dator eller mobiltelefon med Internetanslutning. Vi rekommenderar i första hand webbläsarna Firefox, Opera och Safari. Om du använder Internet Explorer rekommenderar vi version IE 8. Cookies-funktionen måste vara aktiverad för att tjänsten ska kunna användas. Sporadisk användning av tjänsten kräver inga investeringar, men om du vill registrera dig som användare måste du betala en månadsavgift som ger dig tillgång till extra funktioner för registrerade användare. Kan jag överföra ett befintligt kund- och/eller produktregister till tjänsten? Om du vill överföra ett register till tjänsten, kontaktar du oss via kundsupportblanketten så kan vi komma överens om överföringen. Välj Kundfeedback som ämne för responsen.

2 Registrering och användarkonto Kan övriga medarbetare på vårt företag använda mitt användarnamn och lösenord? Användarnamnet och lösenordet är personliga och användaren är själv ansvarig om de överlåts till andra medarbetare inom företaget. Hur kan jag lägga till bruksavgifter för fakturabetalning på mitt konto? Du kan utöka ditt kontosaldo genom att trycka på "Köp service- och bruksavgifter". Betalningsalternativen är kreditkort och sms. Du kan köpa antingen serviceavgifter (månadsbaserad användarkontoavgift) eller bruksavgifter (för postning av de fakturor du sänt). Vad händer när månadsavgiftsperioden upphör? En registrerad användare har åtkomst till sina uppgifter i tjänsten i sex månader även om användningstiden gått ut. Däremot går det inte att skapa och sända fakturor, men efter att du betalat månadsavgiften kan du använda ditt konto normalt. Om du inte använt ditt konto på sex månader kan du inte längre logga in. Kontakta kundsupporten om du vill ta ditt användarkonto i bruk igen. Om tjänsten inte alls används, sparas data som en registrerad kund lagrat i tjänsten i 12 månader varefter användarkontot raderas från tjänsten. Hur gör jag för att avsluta användningen av tjänsten? Om du vill avsluta användningen av tjänsten, kontaktar du oss via kundsupportblanketten. Se följande fråga om du har kvar saldo på ditt användarkonto. Om jag upphör med användningen av tjänsten, vad händer då med de pengar som jag sparat på mitt användarkonto? Om du vill avsluta användningen av tjänsten eller säga upp den och du på ditt användarkonto har saldo som ska återbetalas (mer än 5,00 euro), ska du meddela detta med den kontaktblankett som finns på tjänstens sidor. Ingen ränta betalas på medlen på användarkontot.

3 Användargränssnitt Vilka webbläsare fungerar tjänsten med? Vi rekommenderar främst webbläsarna Firefox, Opera, Chrome och Safari. Om du använder Internet Explorer rekommenderar vi version IE 8. Skapa faktura och fakturauppgifter Hur inverkar bifogade filer på priset för fakturasändning? För en fil som bifogas en pappersfaktura debiteras en avgift för extra sidor enligt prislistan. Vid sändning elektroniskt inverkar en bifogad fil inte på sändningspriset men den bifogade filen kommer fram med nätfakturan bara om den sänds i TEAPPS-format. Hur bildas fakturans nummer och referensnummer? En oregistrerad användare skriver själv ett fakturanummer på fakturan. Om användaren är registrerad skapar tjänsten fakturanumren med löpande numrering från ett startnummer som användaren gett. Fakturanumret skapas på en registrerads användares faktura först när fakturan har sänts. Referensnumret kan man själv ange på fakturan eller låta tjänsten skapa automatiskt utifrån fakturans nummer. IBAN-kod har varit obligatorisk på webb- och e-fakturor sedan Din egen nätfakturaadress kan du lägga till under "Min information och kundens nätfakturaadress lägger du till när du skapar kundinformationen. Vad är fältet Fri text avsett för? I fältet Fritext kan du skriva önskad text, exempelvis en hälsning, ett meddelande eller en reklam. Det ryms högst 400 tecken i fältet. Texten visas under produktraderna. Vad är fältet Orderreferens avsett för? I fältet Orderreferens kan du skriva närmare upplysningar om den beställning som faktureras. Det ryms högst 40 tecken i fältet.

4 Vad är IBAN? IBAN är ditt bankkontonummers internationella format. Du hittar det enkelt på ditt kontoutdrag. Du kan också kontrollera det på din banks webbsidor. Från blir det obligatoriskt att ange IBAN på nätfakturor och e-fakturor. Vad är nätfakturakod? I denna tjänst avser nätfakturakod både EDI-koden och en nätfakturakod som börjar på FI. Hur skapar man en krediteringsfaktura? En krediteringsfaktura kan skapas i tjänsten på samma sätt som en normal faktura. Ange bara produkternas priser eller antal med minustecken före. Vad är BIC? BIC (SWIFT) är en unik identifieringsuppgift för bankerna. De finländska bankernas BIC-koder är: NDEAFIHH Nordea Bank Finland HELSFIHH Aktia OKOYFIHH OKO Bank Abp AABAFI22 Ålandsbanken DABAFIHH Sampo Bank Abp HANDFIHH Handelsbanken ESSEFIHX Skandinaviska Enskilda Banken DABAFIHX Danske Bank DNBAFIHX DnB NOR Bank TAPIFI22 Tapiola Bank SWEDFIHH Swedbank SBANFIHH S-Banken Var får jag tag på mottagarens IBAN eller BIC? Dem hittar du enklast på mottagarens banks webbsidor. Jag försökte hämta en kunds nätfakturaadress via tjänsten men fick meddelandet "Explicit efakturalösning kontrakt behövs". Vad betyder det? En oregistrerad användare kan i det skede när fakturan ska sändas ange sin e-postadress dit användaren får ett bekräftelsemeddelande och en pdf-version av den sända fakturan. En registrerad användare kan skriva ut fakturan även efter sändningen. Beakta den lagstadgade arkiveringssskyldigheten sex år plus innevarande år.

5 Om du så vill kan du skriva ut en kopia av en faktura som öppnats för förhandsvisning. Då syns en vattenstämpel på fakturan, men faktura- och referensnummer har ännu inte bildats för registrerade användare. Fakturan sänds alltid till kunden av Sonera Fakturera-tjänsten. Då har vattenstämpeln avlägsnats och för registrerade användare skapas fakturanummer och referens om dessa inte redan har angetts. En registrerad användare kan också skriva ut fakturor på fliken Öppna under Fakturor. Hur gör jag för att spara en faktura på min dator? Oregistrerade användare sparar fakturorna på sin dator via förhandsgranskning innan fakturorna sänds. Kundkorgen töms när fakturorna sänds. Registrerade användare kan även ta utskrifter av fakturorna efter att de sänts. Observera den lagstadgade skyldigheten att arkivera fakturorna i sex år utöver innevarande år. Kan jag själv ta en utskrift av fakturorna? Se föregående fråga. Du kan ta en utskrift av en faktura som öppnats i förhandsgranskning. Då syns en vattenstämpel på fakturan. Tjänsteleverantören sänder också alltid fakturan till kunden. På fakturor som tjänsteleverantören sänt syns ingen vattenstämpel. Är sidantalet begränsat för fakturor som sänds med posten? Maximiantalet sidor för fakturor som ska sändas med posten är sex sidor, av vilka bilagan kan bestå av fyra sidor. Hur länge tar det för en faktura som sänds med posten att nå mottagaren? En faktura som är markerad som sänd på en vardag före kl 11 går till utskrift och Itella Abp (Posten Finland) för utdelning. Fakturan levereras som första klassens brev. För brevutbärningen i Finland ansvarar Itella Abp (Posten Finland) i enlighet med normal postningspraxis. Ett första klassens brev delas ut till mottagaren i regel följande arbetsdag efter postningen. Hur sänder man i tjänsten gjorda fakturor till en bokföringsbyrå? Som oregistrerad användare kan du spara och skriva ut fakturor via förhandsgranskning och sända dem på önskat sätt till bokföringsbyrån. Som registrerad användare kan du dessutom spara och skriva ut fakturor via flikarna Avvaktar, Öppna och Stängda. Förhandsvisningen av fakturor fungerar inte. Vad ska jag göra? Kontrollera att din webbläsare tillåter pop up-fönster. Anvisningar om pop up-fönster finns i webbläsarens användarguide.

6 Faktureringssätt Går det att sända fakturor till utlandet? Ja, det går att sända fakturor till utlandet. Fakturaformaten följer emellertid finländsk praxis. Endast pappers- och e-postfakturor kan sändas till utlandet från Finland. Tjänstens pålitlighet och dataskydd Var lagras data och säkerhetskopior inom ramen för Sonera Fakturera-tjänsten? Tjänsten fungerar i en datasäker miljö och tjänstens data lagras i en redundant (dubblerad) databas. Dessutom har tjänsten säkerhetskopiering för att säkerställa tillgången till data. Kan någon ta del av datatrafiken mellan min dator och tjänsten? Trafiken mellan enskilda användares datorer och Sonera Fakturera-tjänsten är SSL-krypterad. Samma typ av kryptering använder bland annat bankerna för att kryptera sin datatrafik. Krypteringen är i regel omöjlig att knäcka så att förmedlade data kan utnyttjas. I det publika Internet-nätet kan även utomstående ta del av trafiken, exempelvis om tjänsten används över ett trådlöst nät (WLAN). Kontrollera att din uppkoppling är skyddad exempelvis med lösenord. Fel Vad göra om tjänsten ligger nere? Det kan förekomma tillfälliga avbrott i tjänsten exempelvis på grund av underhålls- eller uppdateringsarbete. I sådana fall syns ett meddelande om saken på tjänstens ingångssida. Du kan använda tjänsten senare. Om tjänsten helt och hållet ligger nere, kontakta Helpsons feltjänst på tfn (lna/msa) mån-fre 8-21, lör Vad göra om jag skickat iväg en faktura som innehåller fel? Registrerade användare kan redigera fakturorna ända tills de sänts iväg och flyttats över till fliken Öppna. Fakturor som ska redigeras finns i fliken Utkast eller Under behandling. Det är viktigt att

7 kontrollera fakturorna noggrant innan de sänds. E-post- och nätfakturor som innehåller fel kan inte annulleras efter att de sänts. Pappersfakturorna går vidare varje vardag kl Om du vill annullera en pappersfaktura, kontaktar du vår kundsupport, så kan vi annullera sändningen, förutsatt att fakturan ännu inte postats. Kundsupport Vem ska jag kontakta om jag vill ha hjälp med att använda tjänsten? Du kan kontakta användarstödet Helpson på numret Ett samtal kostar 1,99 /min + msa/lna. På fliken Kundsupport hittar du våra användarguider som också finns på produktsidan Vem ska jag kontakta om jag vill ge respons eller göra en reklamation? Via kundsupportlänken kan du sända kundrespons, reklamationer, felanmälningar eller andra meddelanden.

Sonera Bill. Bruksanvisning

Sonera Bill. Bruksanvisning Sonera Bill Bruksanvisning 1/9 Sonera Bill Bruksanvisning 06/2011 Sonera Bill är en mobilapplikation för iphone- och ipad-telefoner. Den synkroniseras automatiskt med Sonera Fakturera-tjänsten vid uppkoppling

Läs mer

Anmälan om att du har fått ett säkert e-postmeddelande

Anmälan om att du har fått ett säkert e-postmeddelande Tullens tjänst Turvasähköposti Kundanvisning www.tulli.fi version 2.2 8.1.2015 ersätter version 2.1 22.5.2014 Tullens tjänst Turvasähköposti Tullen skickar dig ett krypterat e-postmeddelande när meddelandet

Läs mer

Skydd av personuppgifter för användare som registrerats av EU-kommissionens identitetshanteringstjänst (Identity Management Service)

Skydd av personuppgifter för användare som registrerats av EU-kommissionens identitetshanteringstjänst (Identity Management Service) Skydd av personuppgifter Skydd av personuppgifter för användare som registrerats av EU-kommissionens identitetshanteringstjänst (Identity Management Service) 1. Vad är identitetshanteringstjänsten? EU-kommissionens

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18 MANUAL Venturi - Fakturan.0 Upplaga.0 Sidan av 8 CD Soft AB Storgatan 6 6 Växjö Tel: 070-7 http://www.cdsoft.se Support Supporten når du enklast per e-post eller via vår hemsida. E-post: support@cdsoft.se

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV TV4 AB:S WEBB-TV TJÄNSTER 1. Allmänt Dessa allmänna villkor utgör ett avtal (nedan benämnt Avtalet) mellan dig, som användare (nedan benämnd som Användaren) och TV4 AB

Läs mer

Telia Digital-tv. Använd tjänsterna i din tv. Handbok

Telia Digital-tv. Använd tjänsterna i din tv. Handbok Telia Digital-tv Använd tjänsterna i din tv Handbok Välkommen till Telia Digital-tv Med Telia Digital-tv får du suverän bild- och ljudkvalitet direkt via bredband, och självklart kan du surfa samtidigt

Läs mer

Handbok. Handledning för administratör/-kontoinnehavare. Steg-för-steg-guide för att komma igång med ditt nya tidsredovisningssystem

Handbok. Handledning för administratör/-kontoinnehavare. Steg-för-steg-guide för att komma igång med ditt nya tidsredovisningssystem Handbok Handledning för administratör/-kontoinnehavare Steg-för-steg-guide för att komma igång med ditt nya tidsredovisningssystem Introduktion Tidsedel vänder sig till företag och företagare i byggbranschen.

Läs mer

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 1 Innehållsförteckning KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 LOGGA IN... 5 1 Kontrollpanelen : Hur man loggar in...

Läs mer

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Fortnox AB 2007-2013 Kulturhuset Ab och Svenska studiecentralen 7.2.2013 Version 1.7. Inledning Tack för att du har valt att använda Kulturhuset ab:s Bokföringsprogram

Läs mer

// Kom igång med. Mamut One. Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet

// Kom igång med. Mamut One. Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet // Kom igång med Mamut One Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet Välkommen till Mamut One! Mamut One är en serie affärslösningar som hjälper dig att hantera arbetsuppgifterna

Läs mer

SEKRETESSPOLICY. Hur vi använder och skyddar personlig information

SEKRETESSPOLICY. Hur vi använder och skyddar personlig information SEKRETESSPOLICY Denna sekretesspolicy innehåller information om hur vi samlar in, använder och delar den personliga information som vi samlar in när du besöker Genworth.se på Internet. Denna sekretesspolicy

Läs mer

Användarhandbok. Protector Suite 2009

Användarhandbok. Protector Suite 2009 Användarhandbok Protector Suite 2009 Informationen som ges här anses vara korrekt och pålitlig. Upek tar emellertid inget ansvar för följderna av användandet av denna information, och inte heller för patentintrång

Läs mer

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING HemsidaExpress Instruktionsmanual Du har investerat i en produkt som hjälper dig att göra professionella hemsidor som är lätta att skapa och uppdatera. Vi på HemsidaExpress erbjuder dig att på ett enkelt

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Föredrag.se Allmänna villkor

Föredrag.se Allmänna villkor Vårt löfte som ditt förord Föredrag.se vill skapa vassare medarbetare. Föredrag.se strävar efter att demokratisera kompetensutvecklingen och göra den lättillgänglig, billig och på användarnas villkor.

Läs mer

Information. Registry Services. FAQ för Registrarer 2015-01-20

Information. Registry Services. FAQ för Registrarer 2015-01-20 Information Registry Services FAQ för Registrarer SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur 2009 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT... 7 1.1 VAD ÄR SKILLNADEN PÅ.SE, REGISTRY SERVICES OCH SE DIREKT?... 7 1.2

Läs mer

Listägarhandledning för listtjänst vid Uppsala universitet

Listägarhandledning för listtjänst vid Uppsala universitet Listägarhandledning för listtjänst vid Uppsala universitet Listägarskap Privilegierad ägare Vanlig ägare Logga in i listhanteraren Skapa en e-postlista Administrera lista Redigera prenumeranter Redigera

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FONDMARKNADEN.SE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FONDMARKNADEN.SE ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FONDMARKNADEN.SE 1. Användarvillkor Denna webbplats www.fondmarknaden.se (nedan kallad "Webbplatsen") tillhör Fondab AB. Genom att gå in på webbplatsen och/eller använda den information

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13 Manual Scoutnet Startsida Mina sidor Kårsida Medlemmar Distriktets sida Förbundets sida Aktiviteter Version 8 2011-10-13 Innehållsförteckning 1. För att komma igång s.3 Inloggning Vilken manualversion

Läs mer

För att komma till webbutikens Inloggningssida klicka på: Länk till Inloggningssida Bilden av Inloggningssidan

För att komma till webbutikens Inloggningssida klicka på: Länk till Inloggningssida Bilden av Inloggningssidan Så här fungerar DeLaval webbutik. Här visar vi hur du skapar order i DeLaval webbutik. Vi har även lagt in en del Tips! på hur du kan göra det enklare. Det finns också en instruktion som visar hur du skapar

Läs mer

Kunden avser den person som inte är försäljare och som ingår eller har ingått ett kundavtal eller använder Watson

Kunden avser den person som inte är försäljare och som ingår eller har ingått ett kundavtal eller använder Watson SPECIALVILLKOR FÖR TJÄNSTEN WATSON WATSON NORDIC AB 1. Tillämpning och definitioner 1.1. Dessa avtalsvillkor tillämpas på användning av Watson tv- och beställfilmstjänsten (nedan Watson) och de fastställer

Läs mer

Nyheter & info. Har du testat Supportklienten i Entré?

Nyheter & info. Har du testat Supportklienten i Entré? Nyheter & info FRÅN HANTVERKSDATA NR 02:2014 MAJ Har du testat Supportklienten i Entré? Med de senaste versionerna av Entré finns vår nya supportklient tillgänglig som ett hjälpmedel till våra användare.

Läs mer

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer. Sid 1/5 Frågor och svar Om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber? Fiber eller fiberoptik består av överföring av ljus eller data via optiska fibrer. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring

Läs mer

Nyhetsbrev Exder 20000302

Nyhetsbrev Exder 20000302 Sida 1 av 8 Nyhetsbrev Exder 20000302 Sedan vi släppte den förra versionen av Exder i början av december har vi fokuserat på att förbättra många mindre punkter och vi har inte egentligen utvecklat några

Läs mer

E-faktura i ADJob 4.3

E-faktura i ADJob 4.3 E-faktura i ADJob 4.3 ADJob 4.3 ADJob Nordic AB 1985-2011. Alla rättigheter förbehålls. Programmet ADJob med dokumentation levereras under licens och får enbart användas och kopieras i enlighet med de

Läs mer

Inloggnings- och registreringsfrågor

Inloggnings- och registreringsfrågor Inloggnings- och registreringsfrågor» Varför kan jag inte logga in? Det finns flera möjliga förklaringar till detta. Först och främst, försäkra dig om att ditt användarnamn och lösenord stämmer. Om du

Läs mer

FileMaker Server 13. Startbok

FileMaker Server 13. Startbok FileMaker Server 13 Startbok 2007-2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är varumärken som tillhör FileMaker,

Läs mer