b) Medlemssituationen uppdateras som grund för medlemsavgiften Kontaktperson på förbundet är medlemssekreterare Åsa Barman.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "b) Medlemssituationen uppdateras som grund för medlemsavgiften 2012. Kontaktperson på förbundet är medlemssekreterare Åsa Barman."

Transkript

1 1 FÖRBUNDSNYTT Brev 4/2011 Bästa ordförande och sekreterare Det här blir det sista Förbundsnytt-brevet för i år. En del är sådant som vi berörde på höstmötet, och en del är nytt. Ni får gärna dela med er av detta material till resten av styrelsen, och vi besvarar naturligtvis eventuella frågor och sänder material på papper från kansliet. Ta gärna kontakt med oss per telefon, brev, e-post och på möten. Kontaktuppgifterna finns i slutet av detta brev och i medlemstidningen God Tid. Observera! Om du önskar att någon annan tar emot detta e-postbrev, vänligen meddela kansliet! Det sänds nu till Svenska pensionärsförbundets e-postregister för ordförande och sekreterare i förbundets föreningar och på papper till de föreningars ordförande och sekreterare som saknar e-post. 1. Förbundets höstmöte Förbundets höstmöte hölls onsdagen den 9 november 2011 i Tammerfors på Technopolis. Förbundsmötet beslutade efter omröstning att höja medlemsavgiften för 2012 från 10 euro till 11 euro per medlem i föreningen. Medlemsavgiften betalas före den 10 april Stordiaserien som visades på mötet översänds här, likaså Stiftelsens material och verksamhetsplanen. 2. Förbundets vårmöte Förbundets vårmöte hålls den 17 april 2012 kl i Karleby stadshus, Karlebysalen, Salutorget 5, Karleby. Vi återkommer till mer material närmare detta datum. 3. Uppgifter om SPF-föreningarna a) Verksamhetsförfrågan finns som bilaga. Vi ber er skicka in den senast den 31 januari 2012 per elektroniskt eller per post till Åsa Laukonlinna. b) Medlemssituationen uppdateras som grund för medlemsavgiften Kontaktperson på förbundet är medlemssekreterare Åsa Barman. 4. Förbundets medlemsvärvningstävling 2011 alla medlemmar behövs! Vi har fortfarande både den föreningsspecifika och den individuella tävlingen. Förbundet kommer på förbundsmötet 2012 att kora den förening som under 2011 har fått de flesta medlemmarna. Kriterierna är följande: 1 poäng per medlem och 2 poäng för varje ny tillagd procent. Närmare information om tävlingskriterierna och vinsterna finns i nummer 1 av God Tid (1/2011). För den som värvat minst 5 nya medlemmar väntar ett gåvokort för en kryssning. Föreningarna ombes meddela de värvade medlemmarna och värvarnas namn till Åsa Barman. Lycka till med medlemsvärvningen! Vårt förbund finns till för våra medlemmar. Ju flera vi är, dess bättre kan vi både påverka och trivas tillsammans. Varje medlem ska känna sig varmt välkommen. Vårt ord i intressebevakningen blir så mycket tyngre när vi har flera medlemmar. Detta år har förbundet hållit kontakt med vissa föreningar i syfte att göra punktinsatser för medlemsvärvningen. Vi utgår ifrån att även dessa föreningar fullföljer de utfästelser som gjordes när medlemsvärvningen inleddes. De potentiella medlemmarna behöver kontaktas snarast möjligt medan kontaktuppgifterna fortfarande stämmer.

2 2 Organisationskommittén avser diskutera med redaktionsrådet för God Tid hur medlemsvärvningen uppmärksammas i tidningen. 5. Bidrag från Svenska kulturfonden till SPF-föreningarna 2012 Det är dags att ansöka om medel för Svenska pensionärsförbundet får ett förbundspaket av Svenska kulturfonden: föreningarna ansöker om Kulturfondens understöd från Svenska pensionärsförbundet i stället för från Svenska kulturfonden. Ansökningstiden för understöd från Svenska kulturfonden är mellan den 1 november och 31 december Medel kan sökas enligt följande kriterier av regioner, verksamhetsområden, föreningar och icke registrerade sammanslutningar som hör till förbundet, dock inte fysiska personer. - För aktiviteter med tyngdpunkt på generationsöverskridande verksamhet och nya former av verksamhet, som lockar potentiella medlemmar. - För verksamheten. Anvisningar och ansökningsblanketter finns på förbundets webbplats och erhålls per e-post eller på papper av Åsa Laukonlinna t.o.m. den 31 december Förbundet meddelar understödens storlek till föreningarna i mitten av april För att föreningen ska få understöd krävs att en fullvärdig redovisning för tidigare understöd har lämnats in före den 31 december Följ med när Svenska kulturfondens fester hålls i regionerna på webbplatsen eller genom att ta kontakt med Kulturfonden, tel Ni kan anmäla er till dem om ni har sökt medel trots att ni inte har fått besked om ni har beviljats understöd. Svenska kulturfondens huvudfest hålls 2012 i Vasa den 10 maj. 6. Förbundets frågesport Det är snart dags för förbundets frågesport och frågesportsuttagningstävling. Den hålls samtidigt i alla förbundets regioner den 18 januari Reglerna är som förut, tre personers lag och båda könen skall vara representerade. Finalen hålls i samband med förbundets vårmöte i Karleby den 17 april 2012 i Karleby stadshus. Regionerna samlas enligt följande: Åboland: Platsen är Dragsfjärd för alla lag från Åboland, övriga Finland och Åland. Sista anmälningsdag är torsdagen den 5 januari. Detaljerad information om plats och adress erhålls vid anmälningen. Österbotten: I Österbotten hålls frågesportsuttagningen kl. 12 i Arbetets vänners lokal, Formansgatan 14 i Vasa. Västnyland: De föreningar som tillhör SPF Västnyland har sin frågesportsuttagning 18.1 i Lojo. Sista anmälningsdag 5.1 till ombudsman Mona Lehtonen. Detaljerad information om plats och adress erhålls vid anmälningen. Mellannyland: Frågesporten för Mellannyland hålls den 18 januari kl. 13 i Arbetets Vänner AV, Annegatan 26, Helsingfors. Östnyland: Uttagningen till Svenska pensionärsförbundets frågesportsfinal hålls för Östnylands del onsdagen den 18 januari kl i Äppelbackens servicecenter, Tullportsg.4 i Borgå. Anmäl till ombudsmannen om deltagande senaste torsdagen den 5 januari Frågorna har också i år gjorts av Anders G. Lindqvist. Det är deltagandet som är det viktiga, inte vem som vinner.

3 3 7. Ordförandekonferensen Ordförandekonferensen hålls den 8 februari 2012 kl i UKK-institutet i Tammerfors. Temat är samma som Europeiska ivt åldrande och Solidaritet mellan I programmet kommer att ingå förbundets strategi , som presenteras av förbundsordförande Ole Norrback och organisationskommitténs ordförande Paul Lindell, ombudsmännen som berättar om sina erfarenheter från föreningsbesöken denna höst, IKT-projektets koordinator Eric Jansson, forskaren Kjell Herberts, som tar upp äldre, svenskan och attityder och koordinator Gun-Britt Aminoff från Folkhälsan som berättar om samarbetet kring bland annat Farfar i skolan. Avsikten är att konferensen är interaktiv så föreningarna får gärna komma med många egna goda kommentarer och förslag. Det går en buss från Tammerfors järnvägsstation till UKK-institutet. För övrig kommunikation kontakta ombudsmannen i din region. Hjärtligt välkommen! 8. Kalenderbeställning Förbundets kalendrar för 2012 finns på kansliet i Helsingfors. Passa på att beställa en kalender inför julen. Den är trevlig att ha själv och att ge som julklapp. Priset är 12 euro med pärm och 10 euro utan pärm, av vilket föreningen får 2 euro per kalender. Sänd din beställning per e-post eller ring Åsa Laukonlinna. 9. God förvaltningssed i organisationen Social- rvaltningssed i organisat Den är tryckt på finska och kan laddas ned på svenska på internetsidan nedan. Skriften kan användas som stöd i föreningarna för organisationsfrågor. Den svenska skriften, som även kan beställas från kansliet som tryckt version, finns på länken Förvaltningssedsfrågor kommer att diskuteras också på Ordförandekonferensen, då du har möjlighet att ställa eventuella frågor. 10. Kampanj för fred Finlands svenska lärarförbund FSL, Finlands svenska skolungdomsförbund och Svenska pensionärsförbundet samarbetar i ett projekt för fred och samförstånd i samhället. Avsikten är att möjliggöra ett samhälle där alla känner sig välkomna. Våldsamt beteende ska elimineras i alla bemärkelser: hemma, i skolor, på arbetsplatser och i gatubilden. S s Facebook, på namnet Ett samhälle för alla. Kampanjen är ett led i diskussionen om fred i samhället, alla personer ska ha existensberättigande i samhället. Faktum att fred växer från trygghet polariserar generationer mot varandra. Kampanjen kombinerar unga och gamla, kris och fred, likriktning med divergens, nationalitet och internationalitet. År 2011 är EU-året för frivillighet och år 2012 är EU-året för solidaritet mellan generationer. Denna kampanj är ett inlägg i debatten till båda EU-årens tema. tt

4 Utöver denna kampanj har förbunden även på lokal nivå samarbete kring fred: den som önskar får besöka en skola för att ta upp frågor om mobbning, krig och kristider. Ta kontakt med Veronica Fellman. Bifogat sänds ett pressmeddelande vilket kommer att gå ut i början av januari 2012, då en stor del av kampanjen kommer att ta fart. 11. Hörande Svenska pensionärsförbundet har blivit ombett att ge utlåtande om två rapporter, som kommit ut samtidigt. Båda gäller trygghet och säkerhet för äldre. Den ena rapporten har getts ut av inrikesministeriet med Tarja Mankkinen som ansvarig person. Handlingsprogram för att förbättra de äldres säkerhet, VF:s översättning) och ingår i inrikesministeriets publikationer 19/2011, Den kan laddas ned på inrikesministeriets hemsida Brott mot äldre och förebyggande av dem, VF:s översättning) ingår i justitieministeriets utredningar och instruktioner 41/2011, Den kan laddas ned på justitieministeriets hemsida Kontaktperson på justitieministeriet är Mervi Sarimo. I båda publikationerna fäster man uppmärksamhet vid förebyggande av brott och övriga säkerhetsproblem som hänför sig till äldre. De presenterar olika konkreta aktioner för att bättra de äldres säkerhet. Inrikesministeriet och justitieministeriet ber att få kommentarer och utvärdering av förslagen för att kunna få mervärde för fortsatta åtgärder. Ministerierna önskar allmänheten i synnerhet ta ställning till de presenterade rekommendationerna och konkreta förslagen och eventuella tips om projekt. Båda rapporterna finns endast på finska, tyvärr. Om ni har synpunkter på äldres säkerhet eller på någondera eller båda rapporterna, vänligen kontakta verksamhetsledare Veronica Fellman före den 21 december. Sista dagen för att inlämna kommentarer är den 23 december 2011 (förbundet har fått tilläggstid). 12. Medlemsförmåner Svenska pensionärsförbundet har samarbete med Aktia, Blue1, advokat Peter Boucht (Österbotten), Haiko Gård, advokat Olof Rehn, Tallink Silja, Viking Line. Yvonne Lönnqvist på Blue1 påminner föreningarna om att påskynda medlemmarna att beställa Blue1 stamkundskort. På det sättet samlar man poäng och får medlemsförmåner. För mer information om medlemsförmånerna kontakta respektive bolag, SPF-kanslierna eller verksamhetsledaren. 13. Livslångt lärande Kom ihåg att följa med medborgar- och arbetarinstitut och andra läroinrättningar i din region, såsom Öppna högskolan. Om din förening funderar på att ha en studiecirkel eller en kurs så finns också Svenska studiecentralen ( som du kan ansöka om medel från. 14. AGE Platform Europe Vi skrev i förra Förbundsnytt att Europeiska kommissionen kommer att ge ut Vitboken om pensioner. Boken publicerades och är bifogad som pdf-fil. 4

5 5 15. Nyheter från andra organisationer: OBS! I förra numret av Förbundsnytt skrev vi om ett seminarium om Äldrerådens roll vilket skulle ha hållits Tyvärr inhiberades det! Den Stora Finlandssvenska Kryssningen En stor kryssning ordnas för aktivister inom föreningar den 30 mars till 1 april mellan Helsingfors och Stockholm. Förbundets ordförande Ole Norrback och verksamhetsledare Veronica Fellman kommer att tala på kyssningen. Arrangör är Svenska Bildningsförbundet. För närmare information kontakta Harriet Lindeberg-Saapunki på Svenska Bildningsförbundet, tel Samtliga kanslier är stängda den 19 och december Till sist vill vi från kansliets sida tacka för ett gott samarbete och önska er en riktigt Vilosam Jul och ett Inspirerande Nytt År 2012! Många samarbetshälsningar från verksamhetsledare Veronica Fellman (tel ) och alla andra anställda på Svenska pensionärsförbundet rf:s kanslier: Åsa Barman (tel ), Veronica Biaudet (tel ), Jan Holmberg (tel ), Eric Jansson, Åbo ( ), Sanna Kallio (tel ), Åsa Laukonlinna (tel ), Mona Lehtonen, Åbo (tel ), Per Thomasfolk, Vasa ( ) och Ulf Wahlström ( ). e-post: fornamn.efternamn@spfpension.fi (inga å:n eller ö:n i e-postadressen).

FÖRBUNDSNYTT. Brev 1/2011. Bästa ordförande och sekreterare

FÖRBUNDSNYTT. Brev 1/2011. Bästa ordförande och sekreterare 1 FÖRBUNDSNYTT Brev 1/2011 Bästa ordförande och sekreterare Förhoppningsvis har det nya året börjat bra. På förbundet har det nya året satt i gång med fart. Vi sänder trots tidigare utfästelser Förbundsnytt

Läs mer

Äldrerådsseminarier Svenska pensionärsförbundet ordnade ett Äldrerådsseminarium 27.9 i Vasa. Följande seminarium hålls i början av 2019 i Åboland.

Äldrerådsseminarier Svenska pensionärsförbundet ordnade ett Äldrerådsseminarium 27.9 i Vasa. Följande seminarium hålls i början av 2019 i Åboland. FÖRBUNDSNYTT Oktober 2018 Enkätundersökningen till föreningarnas styrelser Ett stort TACK till er alla som sänt in svar på enkätundersökningen. Det har kommit in många goda förslag och synpunkter. Vi återkommer

Läs mer

Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009

Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009 FÖRBUNDSNYTT Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009 Nu är sommaren förbi och vi drar igång igen med friska tag! Här är en del tips och idéer, som du får ta upp med styrelsen

Läs mer

Äldrerådsseminarier Förbundet kommer under hösten 2018 och våren 2019 att ordna regionala seminarier för föreningarna och äldrerådens medlemmar.

Äldrerådsseminarier Förbundet kommer under hösten 2018 och våren 2019 att ordna regionala seminarier för föreningarna och äldrerådens medlemmar. FÖRBUNDSNYTT September 2018 Intressebevakning Justitieombudsmannen har inkommit med svar 28.6.2018 på Svenska pensionärsförbundets klagan om den svenskspråkiga hemvårdsservicen för äldre inom Helsingfors

Läs mer

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande.

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. FÖRBUNDSNYTT December 2016 Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. Styrelsens sammansättning år 2017 är: Ordinarie: Henrik Svarfvar, Korsholm

Läs mer

Torsdag 1.2 kl ca ordnas seminarium på Åbo Akademis Studentkår, Tavastgatan 22 i Åbo med följande föreläsare och program:

Torsdag 1.2 kl ca ordnas seminarium på Åbo Akademis Studentkår, Tavastgatan 22 i Åbo med följande föreläsare och program: FÖRBUNDSNYTT Januari 2018 Det nya verksamhetsåret har inletts med full fart och i skrivande stund är det ansökningar till Förbundspaketet och Stiftelsen som står i fokus. Ansökningstiden utgår 31.1, så

Läs mer

FÖRBUNDSNYTT. November 2009. Bästa ordförande och sekreterare

FÖRBUNDSNYTT. November 2009. Bästa ordförande och sekreterare 1 FÖRBUNDSNYTT November 2009 Bästa ordförande och sekreterare Här i Södra Finland är det redan vinter, eftersom det snöar rätt ymnigt. Snart har vi jul och nyår, så kanske vi får en vit jul i år. Som det

Läs mer

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång!

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång! FÖRBUNDSNYTT April 2017 Skrivartävlingen - Finland 100 år Temat för årets skrivartävling är Finlands självständighet och vad den har betytt i ditt eget liv. Rubriken för årets bidrag formulerar du själv,

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2018 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Jakobstad 1.11.2017 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2016 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Kronoby 20.11.2015 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2017 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Munsala 9.11.2016 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens uppgift...

Läs mer

Den sångarglädje och goda stämning vi upplevde under dessa dagar sporrar oss till att göra PangSÅNGFesten till ett återkommande evenemang!

Den sångarglädje och goda stämning vi upplevde under dessa dagar sporrar oss till att göra PangSÅNGFesten till ett återkommande evenemang! FÖRBUNDSNYTT Februari 2017 Tack till alla som medverkat i PangSÅNGFesten Ett stort TACK till körsångarna, körledarna, dirigenterna, musikerna, artisterna, konferenciern, den tekniska personalen, bidragsgivarna,

Läs mer

Svenska pensionärsförbundets kansli, Annegatan 25 A 3, Helsingfors

Svenska pensionärsförbundets kansli, Annegatan 25 A 3, Helsingfors Svenska pensionärsförbundet rf STYRELSENS MÖTE 6/2015 PROTOKOLL Tid: 22.9.2015 kl. 10.45-12.55 Plats: Svenska pensionärsförbundets kansli, Annegatan 25 A 3, Helsingfors Närvarande: Ole Norrback förbundsordförande,

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Föreningsmedlemmarna i centrum

Föreningsmedlemmarna i centrum Föreningsmedlemmarna i centrum Verksamhetsplan 2014 Godkänd av höstmötet 13.11.2013 2 Innehållsförteckning: sidan Allmänt 3 Medlemsverksamhet och medlemsvärvning 3 Resor 4 Utbildning och seminarier 5 Projekt

Läs mer

Ombudsmännens besök. Jan Holmberg, Mona Lehtonen, Per Thomasfolk

Ombudsmännens besök. Jan Holmberg, Mona Lehtonen, Per Thomasfolk Ombudsmännens besök Jan Holmberg, Mona Lehtonen, Per Thomasfolk Verksamhetens huvudpunkter är Intressebevakning Trivsel och stimulans Pensionärer som resurs Tvådelat frågeformulär A. FÖRENINGEN B. FÖRBUNDET

Läs mer

FÖRBUNDSNYTT. Juni 2017

FÖRBUNDSNYTT. Juni 2017 FÖRBUNDSNYTT Juni 2017 Skrivelse till justitiekanslern Styrelsen för Svenska pensionärsförbundet r.f. har 18.5 sänt skrivelse till Justitiekanslern med anhållan om att Justitiekanslern granskar om den

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Förbundet Finlands Svenska Synskadade Förbundet Finlands Svenska Synskadade Vad är FSS? Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. (FSS) är en intresse- och serviceorganisation av svenskspråkiga synskadade i Finland. Av landets omkring 80 000

Läs mer

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f.

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. VERKSAMHETSPLAN 2017 1 ALLMÄNT Pargas Svenska pensionärer är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som är öppen för pensionärer och andra intresserade.

Läs mer

SPF:s IT enkät hösten 2010

SPF:s IT enkät hösten 2010 SPF:s IT enkät hösten 2010 Denna enkät strävar till att kartlägga kunskaperna, intresset och behovet av IT-skolning och resurser inom Svenska pensionärsförbundets (http://www.spfpension.fi) medlemmar och

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Synlighet åt regionala aktörer!

Synlighet åt regionala aktörer! Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts till fördel för landskapet.

Läs mer

Förnamn. Efternamn. E-post. Telefonnummer

Förnamn. Efternamn. E-post. Telefonnummer Förnamn Efternamn E-post Telefonnummer Välkommen med i vänelevsverksamheten du har ett viktigt uppdrag! Som vänelev bryr du dig om hur andra har det, delar med dig av dina erfarenheter, är med och skapar

Läs mer

Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014

Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014 Nyhetsbrev nr 6 2014 5 december 2014 Positivt höstmöte Det var positiva tongångar på klubbens höstmöte som ägde rum i kafeterian på Skärgårdsgymnasiet i Åkersberga torsdagen den 27 november. Klubbens medlemmar

Läs mer

Medlemsregistret Medlemsregisterverkstäder ordnas under våren på följande orter:

Medlemsregistret Medlemsregisterverkstäder ordnas under våren på följande orter: FÖRBUNDSNYTT Januari 2017 20 000 medlemmar Svenska pensionärsförbundet har vid årsskiftet fått två nya medlemsföreningar, Kaskö Pensionärsklubb och Norra Ålands Pensionärer. Detta betyder att förbundet

Läs mer

Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra. Sitra Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO

Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra. Sitra Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET RF Styrelsens möte 7/2013 154 178 PROTOKOLL Svenska pensionärsförbundet rf:s styrelsemöte hölls den 4 december 2013 kl. 12.00 15.45 på Svenska pensionärsförbundets kansli på

Läs mer

Ge av din tid och var med!

Ge av din tid och var med! FRIVILLIGARBETE I FINLANDS RÖDA KORS Ge av din tid och var med! Tervetuloa Welcome Bienvenidos Tere tulemast Bienvenue добро пожаловать الهأ الهسو dhowow Välkommen Soo Ge av din tid och var med! Röda Korset

Läs mer

Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE

Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE 2 Att hjälpa ger glädje! Vi tror att barn vill hjälpa, vare sig det gäller första hjälpen, att göra en äldre människa glad eller en

Läs mer

Nytt från. Steg för Steg VÅR 2014

Nytt från. Steg för Steg VÅR 2014 Nytt från Steg för Steg VÅR 2014 Ordförandens ruta Hej alla, hur har ni det? Bra hoppas jag, själv har jag det bra, fullt upp som alltid! Ett nytt år har igen börjat, det betyder att mitt sista år som

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

DESKY Föreningens digitala kontor på nätet med allt bakom en och samma inloggning

DESKY Föreningens digitala kontor på nätet med allt bakom en och samma inloggning FÖRBUNDSNYTT Oktober 2019 DESKY Föreningens digitala kontor på nätet med allt bakom en och samma inloggning Svenska pensionärsförbundet har beslutit att ta i bruk Webbhusets nya tjänst Desky, som är föreningens

Läs mer

25.3 2014 Finlandspaket 4

25.3 2014 Finlandspaket 4 13.11 2013 Finlandspaket 2 svenskspråkiga utbildningar 11.12 2013 Finlandspaket 3 ansökan & antagning 25.3 2014 Finlandspaket 4 gör din ansökan till vidare utbildning Gör din ansökan till universitet,

Läs mer

Info till lokalföreningsaktiva

Info till lokalföreningsaktiva Nyhetsbrev - Åboland oktober 2015 Hej alla, Riktigt snart är det dags att börja samla steg i motionskampanjen Hälsostegen. Nu senast gäller det att leta reda på stegmätaren samt registrera sig som deltagare

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

PROGRAM. Finlands Brandbefälsförbunds & Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds studiedagar och FSB:s höstmöte Sokos Hotel Caribia i Åbo

PROGRAM. Finlands Brandbefälsförbunds & Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds studiedagar och FSB:s höstmöte Sokos Hotel Caribia i Åbo PROGRAM Finlands Brandbefälsförbunds & Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbunds studiedagar och FSB:s höstmöte Sokos Hotel Caribia i Åbo Tid 15-16 november 2013 Adress Beskrivning Målsättning Sokos

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare.

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare. ANSÖKNINGSANVISNINGAR 2006 Innan du fyller i ansökan: *Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant. *Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret. Kryssa

Läs mer

Ett aktivt liv. Studiecirklar

Ett aktivt liv. Studiecirklar Ett aktivt liv Det är hälsofrämjande att delta i föreningslivet. SPF Seniorerna genomför sociala aktiviteter på alla nivåer t.ex. promenader, resor, konserter och studiecirklar. Studiecirklar Sju goda

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

NYTT från Steg för Steg 1/2019

NYTT från Steg för Steg 1/2019 NYTT från Steg för Steg 1/2019 Riksdagsval Valkampanj I detta nummer bland annat: Vårjippo Understöd för läger Ordförandens ruta Hejsan alla! Hur har ni det? Bra hoppas jag. Själv har jag det bra. Nytt

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf

Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf Verksamhetsplan och budget 2019 Fastställd på Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf:s höstmöte i Kaskö 7.11.2018 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen...

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2017 1. ALLMÄNT Svenska pensionärsförbundet är en ideell, partipolitiskt och i religiösa frågor obunden organisation. Förbundet består av 74 föreningar och knappt

Läs mer

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Inflytande, valfrihet och livskvalitet Välkommen Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället.

Läs mer

Guide till uppstart av ny SBU-grupp

Guide till uppstart av ny SBU-grupp Guide till uppstart av ny SBU-grupp Välkommen som ledare i SBU! Här följer en guide för dig som är ny ledare inom SBU. Här beskrivs saker du måste känna till på ett kortfattat sätt. På flera ställen hänvisas

Läs mer

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning SÄLJGUIDE - så lyckas du med din försäljning Hej! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när webbutiken ska öppna och försäljningen

Läs mer

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2018 1. ALLMÄNT Svenska pensionärsförbundet är en ideell, partipolitiskt och i religiösa frågor obunden organisation. Förbundet består av 77 föreningar och drygt

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

Förbundsstyrelsens uppdrag från stämman 2013

Förbundsstyrelsens uppdrag från stämman 2013 NUMMER 6 augusti 2013 Intranätet för förtroendevalda på webben Vi hoppas att ni i distrikt och föreningar använder vårt gemensamma intranät. Här finns ett smörgårdsbord av tips och idéer som ni kan ha

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

GRUNDTVIG Volontärprojekt för seniorer. Ansökningsanvisning 2013

GRUNDTVIG Volontärprojekt för seniorer. Ansökningsanvisning 2013 22.11.2012 GRUNDTVIG Volontärprojekt för seniorer Ansökningsanvisning 2013 Syftet med denna ansökningsanvisning är att hjälpa de sökande med att fylla i ansökningsblanketten för volontärprojekt för seniorer.

Läs mer

Anmälning i Kuksa såhär gör du (långa versionen med bilder och ståltrådsanvisningar)

Anmälning i Kuksa såhär gör du (långa versionen med bilder och ståltrådsanvisningar) Anmälning i Kuksa såhär gör du (långa versionen med bilder och ståltrådsanvisningar) Innehåller: 1. ScoutID 2. Anmäl dig själv till evenemang 3. Anmäl andra kårmedlemmar till evenemang 4. OBS för kårernas

Läs mer

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011.

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. DEN SVENSKA TEXTEN ÄR EN ÖVERSÄTTNING. Suomen Rauhanliitto - Finlands

Läs mer

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #5 (utgivningsdag tisdag 17 november 2015)

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #5 (utgivningsdag tisdag 17 november 2015) Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #5 (utgivningsdag tisdag 17 november 2015) Om nyhetsbrevet Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat

Läs mer

Consilia Solutions Ab februari 2015

Consilia Solutions Ab februari 2015 FSSMF Membra tips Allmänt Då föreningarna använder Membra och håller kontakt- och adressuppgifter uppdaterade i programmet, har förbundet omedelbart tillgång till en del av uppgifterna och kan använda

Läs mer

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2019 1. ALLMÄNT Svenska pensionärsförbundet är en ideell, partipolitiskt och i religiösa frågor obunden organisation. Förbundet består av 77 medlemsföreningar

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas.

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag Att synas på arbetsplatsen Välkomstpaketet till nyanställda: foto: Sören Andersson Broschyr om förbundet

Läs mer

INFORMATIONSBREV Nr 10 / 2015. Ålands Distrikt. Utgiven 05.11.2015. Bästa Rödakorsare. Datum att komma ihåg:

INFORMATIONSBREV Nr 10 / 2015. Ålands Distrikt. Utgiven 05.11.2015. Bästa Rödakorsare. Datum att komma ihåg: INFORMATIONSBREV Nr 10 / 2015 Utgiven 05.11.2015 Ålands Distrikt Bästa Rödakorsare. Jag har glädjen att meddela, att jag nu fem månader framåt på deltid kommer att vikariera Eva Storgårds, som från 2.11

Läs mer

Nytt fräscht medlemsregister firar vi med ny fräsch årsrapporteringsguide!

Nytt fräscht medlemsregister firar vi med ny fräsch årsrapporteringsguide! Nytt fräscht medlemsregister firar vi med ny fräsch årsrapporteringsguide! Varje år måste alla föreningar som är anslutna till Förbundet Unga Forskare årsrapportera. I denna fyller föreningen i vilka som

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 70, 1 november 2014 Vi var många som läste denna bok som barn

Nyheter från Radiomuseet Nr 70, 1 november 2014 Vi var många som läste denna bok som barn Nyheter från Radiomuseet Nr 70, 1 november 2014 Vi var många som läste denna bok som barn Denna härliga, fantasieggande barnbok ursprungligen utgiven 1939 finns nu i nytryck på förlaget Norlén & Slottner,

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM

RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA FINLANDS LÄN Social- och hälsoavdelningen 13.5.2009 Till de i distributionen nämnda Länsstyrelsen i Västra Finlands län och samarbetsgruppen NÅVÅ arrangerar RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM

Läs mer

Turbulent år i mejerisverige!

Turbulent år i mejerisverige! Turbulent år i mejerisverige! 2011 har varit ett minst sagt turbulent år för oss mjölkproducenter. För Milkomedlemmar har det varit otroligt tufft och läget är fortfarande mycket allvarligt på många gårdar.

Läs mer

Nytt från Blekinge spelmansförbund

Nytt från Blekinge spelmansförbund Nytt från Blekinge spelmansförbund Juli 2015 Rapport från SSRs årsmöte Skånes spelmansförbund stod som värdar för årets årsmöte inom SSR. Mötet hölls på Sundsgården i Helsingborg. Det enda som var utöver

Läs mer

Hjälpare nära dig. Rödakorsveckan torsdag 3.5 till onsdag HJÄLPARE NÄRA DIG

Hjälpare nära dig. Rödakorsveckan torsdag 3.5 till onsdag HJÄLPARE NÄRA DIG Hjälpare nära dig. Rödakorsveckan torsdag 3.5 till onsdag 9.5.2018 Rödakorsveckan 3 9.5.2018 Varför? Vi gör finländarnas vardag trygg, betonar vikten av att kunna hjälpa oavsett ålder och för fram de frivilligas

Läs mer

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering?

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? 38 Träff6. Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? Mål för den sjätte träffen är att få kunskap om vart jag vänder mig om mina rättigheter kränkts få kunskap om hur jag kan anmäla diskriminering

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2018 2 Allmänt. Föreningens syfte enligt stadgarna: Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

EUROFEST FINLAND 2011 2.8. 7.8.2011 Åbo, Finland

EUROFEST FINLAND 2011 2.8. 7.8.2011 Åbo, Finland Till: Alla FEPEDA medlemmar Välkommen till det 15. FEPEDA Familjelägret Eurofest Finland 2011 Bästa Vänner, Den europeiska föreningen för hörselskadade barns föräldrar (FEPEDA) och det finska förbundet

Läs mer

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2015 2016 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Partner Uppsats 25 000 kr Partner Minecraft

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Lokalombud Lär känna dina medlemmar

Lokalombud Lär känna dina medlemmar Stockholm 6 oktober 2014 Lokalombud Lär känna dina medlemmar Bakgrund En mycket viktig uppgift för dig som lokalombud är att snabbt lära dig vem som är medlem i Lärarnas Riksförbund på din arbetsplats.

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill Värvarmanual 2012 Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill värva och vem möter du? Så här får

Läs mer

Medlemsblad Sommar 2017

Medlemsblad Sommar 2017 Medlemsblad Sommar 2017 Kära medlem, Snart är det dags för vårterminens avslut med vår återkommande Sommarfest lördag den 10e juni. Vi vill tacka alla er för ert stöd och engagemang, det är mycket givande

Läs mer

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf MÅLPROGRAM 2018 2020 Förslag Steg för Steg rf Vad är Steg för Steg? Steg för Steg är en förening för och med personer med utvecklingsstörning. Vi arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska höras

Läs mer

Programmet Ett Europa för medborgarna

Programmet Ett Europa för medborgarna Programmet Ett Europa för medborgarna Ett hurdant Europa vill du ha? Det bor över 500 miljoner människor i Europeiska unionens medlemsländer. Varje medborgare i ett medlemsland är också EUmedborgare. Vår

Läs mer

Anmälning i Kuksa såhär gör du (långa versionen med bilder och översättningar)

Anmälning i Kuksa såhär gör du (långa versionen med bilder och översättningar) Anmälning i Kuksa såhär gör du (långa versionen med bilder och översättningar) Innehåller: 1. ScoutID 2. Anmäl dig själv till evenemang 3. Anmäl andra kårmedlemmar till evenemang 4. OBS för kårernas utbildningsansvariga

Läs mer

Nytt År nya möjligheter Nytt År nya utmaningar

Nytt År nya möjligheter Nytt År nya utmaningar FSDF s medlemsbrev 20.2.2018 Nytt År nya möjligheter Nytt År nya utmaningar kan vi med säkerhet säga att inkommande år för med sej. Vi ska vända det nedåtgående medlemsantalet och värva många nya medlemmar.

Läs mer

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Pidromästerskpen i Västerås Information om framtidsmötet i Eskilstuna Svenska Dagen firas i år i

Läs mer

Evenemangskalender 2019

Evenemangskalender 2019 Evenemangskalender 2019 Vi skickar inbjudningar till evenemang till de inbjudna per e-post. Vi informerar också om evenemangen på förbundets webbplats www.samok.fi/ajankohtaista/?lang=sv. Välkommen med!

Läs mer

Anmälningsanvisningar

Anmälningsanvisningar Den finlandssvenska bokkatalogen 2014 Anmälningsanvisningar för förlag och andra utgivare Den finlandssvenska bokkatalogen 2014 presenterar utgivning av både förlag och andra aktörer år 2014. E-böcker

Läs mer

Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt

Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt INNEHÅLL 1. Att vara aktiv i en styrelse 2. Instruktioner till bidragsansökan 3. Instruktioner för bidragsredovisning

Läs mer

SAMOKs Evenemangskalender 2018

SAMOKs Evenemangskalender 2018 SAMOKs Evenemangskalender 2018 I evenemangskalendern har vi samlat alla Finlands studerandekårers förbund SAMOKs evenemang för år 2018 och korta beskrivningar av evenemangen. Välkommen med! Januari Kryssningen

Läs mer

Lärarfackligt. Värva nya medlemmar. tema sid 2-7

Lärarfackligt. Värva nya medlemmar. tema sid 2-7 Lärarfackligt NR 6 för dig som är ombud i Lärarförbundet AUGUSTI 2013 tema sid 2-7 Värva nya medlemmar Ny termin. Nya kollegor. Passa på att presentera dig själv och Lärarförbundet redan första dagen.

Läs mer

Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund r.f.

Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund r.f. Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund r.f. Ålands Brand och Räddningsförbund r.f. Bästa brandkårsvänner! Jag har i ett tidigare FSB sammanhang hälsat Er välkomna till Östersjöns Mallorca, det visade

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 Välkommen till ett nytt år med Folkhälsan! Info för styrelseaktiva Vem får nyhetsbrevet? Detta informationsbrev går ut till alla styrelsemedlemmar i våra lokalföreningar som uppgett

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Medlemsföreningarnas aktiviteter

Medlemsföreningarnas aktiviteter Medlemsföreningarnas aktiviteter SCUF:s medlemsföreningar ska enligt förbundets stadgar driva verksamhet som verkar i enlighet med förbundets ändamål. Detta innebär att en medlemsförening i SCUF arbetar

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf.

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf. s Brand och Räddningsförbund Rf. Art: Protokoll, styrelsemöte nr 4-2018 Ordinarie medlemmar Ersättare Plats: Per mail [+] Johan Ehn, ordförande Tid: Onsdag 14 mars [+] Jan Lindgrén, viceordförande [ ]

Läs mer

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * *... skulle den samlade lokala, regionala och nationella informationen om svenska aktiviteter vara mindre synlig och betydligt mera fragmentarisk och spretig

Läs mer