FÖRBUNDSNYTT. Juni 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRBUNDSNYTT. Juni 2017"

Transkript

1 FÖRBUNDSNYTT Juni 2017 Skrivelse till justitiekanslern Styrelsen för Svenska pensionärsförbundet r.f. har 18.5 sänt skrivelse till Justitiekanslern med anhållan om att Justitiekanslern granskar om den nuvarande situationen när det gäller översättningar till svenska i Statsrådet svarar mot gällande lagstiftning, särskilt med tanke på grundlagens och språklagens stadganden, och om inte, att Justitiekanslern uppmanar statsrådet att vidta nödvändiga åtgärder. Svenska pensionärsförbundet konstaterar i skrivelsen att allt mindre material under beredning, som sänds för utlåtande, är översatt till svenska. Det betyder inte bara att en grupp medborgare inte kan påverka, utan också att viktiga och konstruktiva förslag, som kunde förbättra innehållet, aldrig framförs. Material, som översätts, blir ofta klart i svensk översättning först månader efter att besluten redan fattats. Förbundets skrivelse i sin helhet finns på Skrivelse till social- och hälsovårdsministeriet Styrelsen för Svenska pensionärsförbundet har också sänt en skrivelse till socialoch hälsovårdsministeriet angående de nya kvalitetsrekommendationerna om tjänster för äldre personer som funnits enbart på finska. Förbundet konstaterar i skrivelsen att materialet oftast varit tillgängligt bara på finska under hela beredningen av de planerade förändringarna av social- och hälsovården samt att detta inte kan anses som en rättvis behandling av de svenskspråkiga. Förbundet framhåller också i skrivelsen att rekommendationerna innehåller vällovliga tankar om hur vården av äldre skall vara av så god kvalitet som möjligt, men så länge varken ministeriets eller kommunernas/landskapens ansvar inte preciseras bättre har förslaget karaktären av fromma förhoppningar. Förväntningar skapas i förslaget, med föga sägs om hur alla målsättningar skall nås, särskilt när resurserna samtidigt skärs ned. Förbundets skrivelse i sin helhet finns på

2 Svar till justitieombudsmannen En enkät som Helsingfors stads social- och hälsovårdsverk publicerade i vintras visade att 64 procent av hemvårdens svenskspråkiga klienter aldrig får service på svenska, en ökning med 10 procentenheter på bara ett år. Styrelsen för Svenska pensionärsförbundet sände en skrivelse till Justitieombudsmannen 1.2 med anhållan om att Justitieombudsmannen skulle göra en bedömning av om vårdens kvalitet på svenska för äldre i Helsingfors kan vara förenlig med lagstiftningens syfte, särskilt med hänsyn till grundlagens och språklagens stadganden. Helsingfors stad har gett ett utförligt svar om de åtgärder som vidtagits. Staden hänvisade till svårigheterna med att rekrytera personal som kan svenska, men lämnade huvudfrågan obesvarad. Styrelsen för Svenska pensionärsförbundet sände sitt svar till Justitieombudsmannen 30.5 och begär en utredning om situationen är i överensstämmelse med lagstiftningens krav, och om inte, vad staden avser att göra. Förbundets bemötande i sin helhet finns på Förbundets motionskampanj Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är avslutad. Kampanjen som pågick under tiden aktiverade många pensionärer i hela landet. Över 500 motionskuponger sändes in till kansliet! Bland alla som sänt in kupongen utlottades en seniorkryssning för två personer och den lyckliga vinnaren blev Leif Johansson från Kulloby i Borgå. Vi lottade också ut tio teaterbiljetter och alla vinnare kommer att kontaktas personligen. En lista på de 20 flitigaste pensionärerna presenterades i God Tid nr 5. Svenska pensionärsförbundets boulemästerskap 23.8 i Mariehamn Under sommaren fortsätter vi på temat motion och uppmanar alla att pröva på den populära motionsformen boule eller pétanque. Boule är ett samlingsnamn för olika klotspel där man ska komma så nära en målkula som möjligt. Pétanque är det yngsta av boulespelen.

3 Boule är en motionsform som är förhållandevis billig att utöva och den kräver ingen märkvärdigare utrustning. Boule passar lika bra för kvinnor som män och det är också en motionsform där alla åldrar kan delta. Genom att spela boule tränar man upp smidighet, balans och psykisk styrka. Man kan spela boule året om, men många föredrar att spela endast under sommaren då man kan spela utomhus. Liksom alla motionsformer har även boule sina egna regler, men grunderna kan man lära sig på 10 minuter och många säger att efter en timme så är man fast! Förbundets första boulemästerskap ordnas den 23 augusti i Mariehamn. Platsen är sportplanen invid Strandnäs skola. Mästerskapet ordnas som ett öppet mästerskap för förbundets medlemmar. Sammanlagt 60 lag ryms med. Ett lag består av 3 spelare. Egna bouleklot medtages. Kloten behöver inte vara märkta (klot köpta på t.ex. varuhus duger) Mästerskapet spelas enligt det så kallade monradsystemet. Som grund för mästerskapen ligger de internationella spelreglerna för boule/pétanque som antogs av förbundsstyrelsen för Svenska Bouleförbundet , se OBS! Reglerna anpassas till våra förhållanden. Boulemästerskapet kommer att gå av stapeln mellan kl och för att möjliggöra hemfärd med eftermiddagsfärjan m/s Viking Grace kl från Mariehamn till Åbo. Fina pokaler utdelas till de tre bästa lagen. Som arrangör för boulemästerskapet står Svenska pensionärsförbundet tillsammans med Mariehamns Pensionärsförening. Information om och anmälningar till laguppställningar senast 28.6 till berit.dahlin@spfpension.fi eller För de praktiska researrangemangen till och från Mariehamn står Lindell Travel Team Ab. För närmare information om och anmälan till resan, ring eller ta kontakt per epost info@lindelltravel.fi senast 7.7.

4 Nya kurser - Kom igång med webben God Tids chefredaktör Markus West kommer under hösten att lära ut några enkla knep om hur din förening kommer i gång med sin webbplats. Kursen riktar sig i första hand till de föreningar som gjort litet eller ingenting med sin webbplats. Målsättningen med kursen är att skriva och publicera den första texten på pensionärsföreningens webbplats. Är det här viktigt? Ja! När föreningen rekryterar nya medlemmar är den först personliga kontakten viktig. Men den ensam räcker inte. När nyfikenheten är väckt vill många läsa vidare på webbplatsen för att få svar på frågan: Är det här någonting för mig? Kurskalender: Tisdagen den 29.8 Nedervetil Onsdagen den 6.9 Kaskö Torsdagen den 7.9 Vörå Fredagen den Helsingfors Torsdagen den 2.11 Lovisa Torsdagen den Pargas Tidsåtgång: Cirka fem timmar (kl 10-15). Max två deltagare per förening. Max 15 deltagare per kurs. Anmälan till respektive ombudsman, senast en månad före kursen. Flera kurser ordnas vid behov. Föreningar som är intresserade kan ta kontakt med Markus West, markus.west@spfpension.fi, tfn IT-verksamheten It-träffar har under våren ordnats för handledare och it-aktiva i föreningarna. De fortsätter under hösten med start i september i Jakobstad och Åboland, och i oktober i Östnyland. Inbjudan skickas till it-kontaktpersoner och handledare i föreningarna. Ni hittar alla träffar på På träffarna har aktuella teman diskuterats, bl.a. Windows 10 och Facebook för handledare och medborgarposten som kommer att lanseras under Dessutom har träffarna varit bra tillfällen för erfarenhetsutbyte handledare och föreningar emellan och livliga diskussioner om it och it-verksamhet har förts.

5 Ett tema som diskuteras mycket också på våra träffar är regeringens digitaliseringsprojekt i vilket medborgarposten ingår och kanske är den mest synliga produkten. Senaste gång det fick mycket publicitet i medierna var då Valli ry 23.5 publicerade sin undersökning som visade att nästan hälften av de äldre medborgarna inte använder digitala tjänster. SPF deltog i Vallis seminarium som ordnades i samband med undersökningen och konstaterade att de utmaningar och resultat som Valli framförde inte är nya men bekräftar det som också SPFs it-projekt och it-verksamhet kommit fram till. Resultaten visar hur viktigt och värdefullt arbete ni och era handledare gör i föreningarna för att hjälpa era medlemmar att hänga med i digitaliseringen. Det här arbetet fortsätter för att få med de som inte ännu använder dator, så kontakta it-koordinator Robert Riska för att planera höstens it-verksamhet, tex. om ni behöver hjälp med kurser och it-verksamhet, om ni vill ha en itföreläsning på något möte eller om ni har andra it-frågor: robert.riska@spfpension.fi, tfn Spänst i benen träning ger trygghet ordnas en fortsättningskurs på Norrvalla och en fortsättningskurs på Lehmiranta. Kursen riktar sig till dem som gått grundkursen. Obs! Från och med är kurserna avgiftsfria. I stället tillkommer en annulleringsavgift beroende på när kursen annulleras. För enkelrum debiteras såsom tidigare. Anmälningar och förfrågningar till Veronica Biaudet, tel eller veronica.biaudet@spfpension.fi Den finlandssvenska antikrundan Förbundet ordnar under året en antikrunda med antikexperterna Bernt Morelius och Maria Ekman-Kolari. Startskottet skedde 14.3 Västanfjärd och därefter följde Pargas 19.4, Grankulla 16.5 och Helsingfors Följande antikrunda är inplanerad 28.9 i Borgå. Svenska pensionärsförbundets höstmöte Höstmöte ordnas i Tammerfors på restaurang Valtatie 30. Valberedningskommitténs brev till föreningarna postas i augusti!

6 Årets pensionär 2017 Förslag på en person som skulle vara förtjänt av utmärkelsen Årets pensionär skickas in med motiveringar till verksamhetsledare Berit Dahlin, Svenska pensionärsförbundet, PB 129, Helsingfors eller per e-post: senast Årets IT-pensionär 2017 Förslag på en person som skulle vara förtjänt av utmärkelsen Årets IT-pensionär skickas in med motiveringar till IT-koordinator Robert Riska, Svenska pensionärsförbundet, PB 129, Helsingfors eller per e-post: senast Antalet föreningar och föreningsmedlemmar Svenska pensionärsförbundet har 77 föreningar och medlemmar ( ), vilket innebär en ökning med 3 föreningar och 620 föreningsmedlemmar sedan årsskiftet. Ökningen visar på ett stort förtroende för föreningarna och för förbundet. Den utmanar säkert oss alla att fortsätta och utveckla verksamheten. Medlemsrekryteringstävlingen 2017 Medlemsrekryteringstävlingen för föreningarna genomförs enligt samma principer som Första pris är 500 euro, andra pris är 300 euro och tredje pris är 200 euro. Individuell medlemsrekryteringstävling 2017 Förbundet ordnar även en individuell medlemsrekryteringstävling år Poängräkningsgrunden är 1 poäng per värvad medlem. Föreningarna meddelar om vem i föreningen som rekryterat flest medlemmar i samband med årsrapporten för år Första pris är teater-/konsertbiljetter för 120 euro, andra pris är teater- /konsertbiljetter för 90 euro och tredje pris är teater-/konsertbiljetter för 60 euro. För närmare info, kontakta verksamhetssekreterare Åsa Danielsson asa.danielsson@spfpension.fi, tfn

7 Seniorskeppet Se närmare i God Tid nr 5/Jubileumsskeppet och Jazzkryssningen 2018 Nästa års Jazzkryssning går av stapeln ombord på Viking Lines m/s Gabriella. Vi tar gärna emot förslag på artister och musiker per epost, veronica.biaudet@spfpension.fi. De gamlas dag och De gamlas vecka De gamlas dag ordnas 1.10 och De gamlas vecka pågår Årets tema är Generationerna tillsammans! Bokmässan Svenska pensionärsförbundet och God Tid kommer också i år att finnas med på Helsingfors Bokmässa i Mässcentret i Böle, Helsingfors Förbundets kontakthäfte Förbundets kontakthäfte uppdateras kontinuerligt. Kontakta kansliet om ni vill ha det i pappersformat eller elektroniskt, kansliet@spfpension.fi, tfn Stiftelsens gratulations- och kondoleansadresser Stiftelsens adresser finns på Stiftelsens hemsida Kontakta kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn Semesterstängt Kansliet i Helsingfors är stängt i juli månad. Kansliet i Pargas är stängt Kansliet i Vasa, Ombudsmannen är på semester Chefredaktören är på semester och Trevlig sommar önskar Svenska pensionärsförbundets personal

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång!

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång! FÖRBUNDSNYTT April 2017 Skrivartävlingen - Finland 100 år Temat för årets skrivartävling är Finlands självständighet och vad den har betytt i ditt eget liv. Rubriken för årets bidrag formulerar du själv,

Läs mer

Äldrerådsseminarier Förbundet kommer under hösten 2018 och våren 2019 att ordna regionala seminarier för föreningarna och äldrerådens medlemmar.

Äldrerådsseminarier Förbundet kommer under hösten 2018 och våren 2019 att ordna regionala seminarier för föreningarna och äldrerådens medlemmar. FÖRBUNDSNYTT September 2018 Intressebevakning Justitieombudsmannen har inkommit med svar 28.6.2018 på Svenska pensionärsförbundets klagan om den svenskspråkiga hemvårdsservicen för äldre inom Helsingfors

Läs mer

Den sångarglädje och goda stämning vi upplevde under dessa dagar sporrar oss till att göra PangSÅNGFesten till ett återkommande evenemang!

Den sångarglädje och goda stämning vi upplevde under dessa dagar sporrar oss till att göra PangSÅNGFesten till ett återkommande evenemang! FÖRBUNDSNYTT Februari 2017 Tack till alla som medverkat i PangSÅNGFesten Ett stort TACK till körsångarna, körledarna, dirigenterna, musikerna, artisterna, konferenciern, den tekniska personalen, bidragsgivarna,

Läs mer

Äldrerådsseminarier Svenska pensionärsförbundet ordnade ett Äldrerådsseminarium 27.9 i Vasa. Följande seminarium hålls i början av 2019 i Åboland.

Äldrerådsseminarier Svenska pensionärsförbundet ordnade ett Äldrerådsseminarium 27.9 i Vasa. Följande seminarium hålls i början av 2019 i Åboland. FÖRBUNDSNYTT Oktober 2018 Enkätundersökningen till föreningarnas styrelser Ett stort TACK till er alla som sänt in svar på enkätundersökningen. Det har kommit in många goda förslag och synpunkter. Vi återkommer

Läs mer

Torsdag 1.2 kl ca ordnas seminarium på Åbo Akademis Studentkår, Tavastgatan 22 i Åbo med följande föreläsare och program:

Torsdag 1.2 kl ca ordnas seminarium på Åbo Akademis Studentkår, Tavastgatan 22 i Åbo med följande föreläsare och program: FÖRBUNDSNYTT Januari 2018 Det nya verksamhetsåret har inletts med full fart och i skrivande stund är det ansökningar till Förbundspaketet och Stiftelsen som står i fokus. Ansökningstiden utgår 31.1, så

Läs mer

Medlemsregistret Medlemsregisterverkstäder ordnas under våren på följande orter:

Medlemsregistret Medlemsregisterverkstäder ordnas under våren på följande orter: FÖRBUNDSNYTT Januari 2017 20 000 medlemmar Svenska pensionärsförbundet har vid årsskiftet fått två nya medlemsföreningar, Kaskö Pensionärsklubb och Norra Ålands Pensionärer. Detta betyder att förbundet

Läs mer

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande.

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. FÖRBUNDSNYTT December 2016 Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. Styrelsens sammansättning år 2017 är: Ordinarie: Henrik Svarfvar, Korsholm

Läs mer

DESKY Föreningens digitala kontor på nätet med allt bakom en och samma inloggning

DESKY Föreningens digitala kontor på nätet med allt bakom en och samma inloggning FÖRBUNDSNYTT Oktober 2019 DESKY Föreningens digitala kontor på nätet med allt bakom en och samma inloggning Svenska pensionärsförbundet har beslutit att ta i bruk Webbhusets nya tjänst Desky, som är föreningens

Läs mer

b) Medlemssituationen uppdateras som grund för medlemsavgiften 2012. Kontaktperson på förbundet är medlemssekreterare Åsa Barman.

b) Medlemssituationen uppdateras som grund för medlemsavgiften 2012. Kontaktperson på förbundet är medlemssekreterare Åsa Barman. 1 FÖRBUNDSNYTT Brev 4/2011 Bästa ordförande och sekreterare Det här blir det sista Förbundsnytt-brevet för i år. En del är sådant som vi berörde på höstmötet, och en del är nytt. Ni får gärna dela med

Läs mer

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f.

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. VERKSAMHETSPLAN 2017 1 ALLMÄNT Pargas Svenska pensionärer är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som är öppen för pensionärer och andra intresserade.

Läs mer

2015 Paketjakten från Lovisa Pa Ö k stetrtisjtajh ertin Ö ansterstjernan www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014

2015 Paketjakten från Lovisa Pa Ö k stetrtisjtajh ertin Ö ansterstjernan www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014 2015 Paketjakten Österstjernan från Lovisa Pakettijahti Österstjernan www.osterstjernan.fi 200 ÖSTERSTJERNAN VUOTTA ÅR 1814 2014 Seglatser 2015 BESTÄLLNINGSSEGLATSER På beställningsseglatserna står fartyget

Läs mer

Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009

Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009 FÖRBUNDSNYTT Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009 Nu är sommaren förbi och vi drar igång igen med friska tag! Här är en del tips och idéer, som du får ta upp med styrelsen

Läs mer

FSG INFORMERAR DECEMBER 2016

FSG INFORMERAR DECEMBER 2016 FSG INFORMERAR DECEMBER 2016 Nu har vi snart julen här, och det är dags att summera ihop året som gått och se fram mot år 2017. I detta brev hittar du information om: Datum för vinterns och vårens händelser

Läs mer

Medlemsblad Hösten 2017 DUV DUV DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL I SYDÖSTERBOTTEN DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL I SYDÖSTERBOTTEN

Medlemsblad Hösten 2017 DUV DUV DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL I SYDÖSTERBOTTEN DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL I SYDÖSTERBOTTEN Medlemsblad Hösten 2017 DUV DE SYDÖSTERBOTTEN DUV DE SYDÖSTERBOTTEN Kurser i samarbete med Kristinestads Medborgarinstitut Handarbete varannan tisdag 12.9-12.12 kl. 17.30-19 i Kristinestads gymnasium.

Läs mer

Veckobrev nr 23 (3 juni - 9 juni) 2019

Veckobrev nr 23 (3 juni - 9 juni) 2019 Veckobrev nr 23 (3 juni - 9 juni) 2019 Detta är vårterminens sista veckobrev Vi önskar er alla en härlig och skön sommar Styrelsen Rese-och Utflyktsprogram Tisdag den 11 juni 2019 För de som anmält sig

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2018 Kommunerna i Svenskfinland 2018 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Förbundet Finlands Svenska Synskadade Förbundet Finlands Svenska Synskadade Vad är FSS? Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. (FSS) är en intresse- och serviceorganisation av svenskspråkiga synskadade i Finland. Av landets omkring 80 000

Läs mer

God början på sommaren!

God början på sommaren! Åbo 14-06- 10 Sommarbrev från Folkhälsan i Åboland God början på sommaren! Hela hälsan dagarna 24-26.9. på Åland Folkhälsan arrangerar Hela Hälsan dagarna för sina lokalföreningsaktiva och frivilliga nätverk

Läs mer

FSG INFORMERAR MAJ 2017

FSG INFORMERAR MAJ 2017 FSG INFORMERAR MAJ 2017 En varm och avkopplande sommar önskas alla gymnastikvänner! I detta brev hittar du bl.a.: Sommarens och höstens händelser VM i estetisk truppgymnastik i Helsingfors 26-28.5 FSG-dagen

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2018 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Jakobstad 1.11.2017 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM

RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA FINLANDS LÄN Social- och hälsoavdelningen 13.5.2009 Till de i distributionen nämnda Länsstyrelsen i Västra Finlands län och samarbetsgruppen NÅVÅ arrangerar RÖDA TRÅDEN SEMINARIUM

Läs mer

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER 1 PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. VERKSAMHETSPLAN 2018 1 ALLMÄNT Pargas Svenska pensionärer är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som är öppen för pensionärer och andra intresserade.

Läs mer

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses.

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses. KLAGA HOS RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN? 1) Vad gör justitieombudsmannen? Justitieombudsmannen övervakar att myndigheterna och tjänstemännen följer lagen och fullgör sina skyldigheter. Också andra som sköter

Läs mer

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2017 1. ALLMÄNT Svenska pensionärsförbundet är en ideell, partipolitiskt och i religiösa frågor obunden organisation. Förbundet består av 74 föreningar och knappt

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND ALLA MED I HÖSTENS STORA MOTIONSKAMPANJ GÅKAMPEN 2016!

NYHETSBREV ÅLAND ALLA MED I HÖSTENS STORA MOTIONSKAMPANJ GÅKAMPEN 2016! NYHETSBREV ÅLAND NYHETSBREV ÅLAND SEPTEMBER/2016 JUNI/2016 Kom ihåg! ALLA MED I HÖSTENS STORA MOTIONSKAMPANJ GÅKAMPEN 2016! Hösten är här och med den har startskottet för motionskampanjen Gåkampen, gått.

Läs mer

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi www.speres.fi www.blindskolan.fi FORTBILDNING HÖSTEN 2015 SPERES I 040 809 17 53 Svenska skolan för synskadade I 040 809 17 54 Parisgränden 2 A 2, 00560 Helsingfors Svenska skolan för synskadade PRAKTISK

Läs mer

Svenska pensionärsförbundets kansli, Annegatan 25 A 3, Helsingfors

Svenska pensionärsförbundets kansli, Annegatan 25 A 3, Helsingfors Svenska pensionärsförbundet rf STYRELSENS MÖTE 6/2015 PROTOKOLL Tid: 22.9.2015 kl. 10.45-12.55 Plats: Svenska pensionärsförbundets kansli, Annegatan 25 A 3, Helsingfors Närvarande: Ole Norrback förbundsordförande,

Läs mer

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND Alarmavdelning. Introduktionskurs för vuxna

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND Alarmavdelning. Introduktionskurs för vuxna Introduktionskurs för vuxna Innehåll Inledning... 3 Planering... 3 Tidtabell... 3 Inbjudan... 3 Resurser... 4 Rekrytering... 4 Kursen... 5 Innehåll... 5 Fortsättning... 5 Inledning Vuxna kan vara utmanande

Läs mer

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2018 1. ALLMÄNT Svenska pensionärsförbundet är en ideell, partipolitiskt och i religiösa frågor obunden organisation. Förbundet består av 77 föreningar och drygt

Läs mer

Medlemsblad Sommar 2017

Medlemsblad Sommar 2017 Medlemsblad Sommar 2017 Kära medlem, Snart är det dags för vårterminens avslut med vår återkommande Sommarfest lördag den 10e juni. Vi vill tacka alla er för ert stöd och engagemang, det är mycket givande

Läs mer

Info till lokalföreningsaktiva

Info till lokalföreningsaktiva Nyhetsbrev - Åboland oktober 2015 Hej alla, Riktigt snart är det dags att börja samla steg i motionskampanjen Hälsostegen. Nu senast gäller det att leta reda på stegmätaren samt registrera sig som deltagare

Läs mer

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 26.8.2014

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 26.8.2014 Till medlemmarna i styrelsen och bokföraren samt ersättarna i styrelsen (för kännedom). KALLELSE Styrelsen för Finlands Svenska Socialförbund r.f. kallas till sammanträde tisdagen den 26 augusti 2014 kl.

Läs mer

Veckobrev nr 38 (18 september-24 september) Då var det dags igen. Månadsmöte/ Grödinge Bygdegård

Veckobrev nr 38 (18 september-24 september) Då var det dags igen. Månadsmöte/ Grödinge Bygdegård Veckobrev nr 38 (18 september-24 september) 2017 Då var det dags igen Månadsmöte/ Grödinge Bygdegård Ståtliga svampar Onsdagen den 20 september kl. 12.00 Med ord och bild presenterar Botkyrka Teaterförening

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriet kungör att ett anslag på totalt 1 100 000 euro kan sökas för följande ändamål:

Social- och hälsovårdsministeriet kungör att ett anslag på totalt 1 100 000 euro kan sökas för följande ändamål: MEDDELANDE OM ATT ANSLAG KAN SÖKAS Under moment 33.03.63, Vissa specialprojekt, läggs 1 100 000 euro till för riksomfattande verksamhet som riktar sig till klienter som behöver särskilt stöd (t.ex. långtidsarbetslösa

Läs mer

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 Statsrådet kirjaamo@stm.fi virpi.vuorinen@stm.fi UTLÅTANDE 17.6.2011 Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 20.4.2011

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Föreningsbrev 3/2012 Helsingfors 17.12.2012 En säsong är avklarad och ett nytt år är i startgroparna. FSO har haft fina framgångar i FM-tävlingarna. Under sommaren

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2018 2 Allmänt. Föreningens syfte enligt stadgarna: Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars

Läs mer

Föreningsmedlemmarna i centrum

Föreningsmedlemmarna i centrum Föreningsmedlemmarna i centrum Verksamhetsplan 2014 Godkänd av höstmötet 13.11.2013 2 Innehållsförteckning: sidan Allmänt 3 Medlemsverksamhet och medlemsvärvning 3 Resor 4 Utbildning och seminarier 5 Projekt

Läs mer

Samtalsgruppen i Malax firade 20-årsjubileum

Samtalsgruppen i Malax firade 20-årsjubileum Medlemsblad 01/14 Samtalsgruppen i Malax firade 20-årsjubileum Innehåll Ledare..... s. 3 Årsmöte......s. 4-5 Samtalgruppen i Malax fyllde 20 år.s. 6 Motionskampanj 11.3-10.4...s. 7-9 www.vasanejden.duv.fi....s.10

Läs mer

På en rullande sten växer ingen mossa

På en rullande sten växer ingen mossa På en rullande sten växer ingen mossa Jag värdesätter PCF som pensionstagarnas egen intresseorganisation och för att den försvarar pensionstagare Det bästa med PCF är att där finns många aktiviteter och

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2016 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Kronoby 20.11.2015 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

Information om Natur och Miljös nya medlemsregister Bernt Nordman. Till lokalföreningarna. Nytt medlemsregister

Information om Natur och Miljös nya medlemsregister Bernt Nordman. Till lokalföreningarna. Nytt medlemsregister Information om Natur och Miljös nya medlemsregister 2.11.2018 Bernt Nordman Till lokalföreningarna Nytt medlemsregister Arbetet med att bygga upp ett nytt medlemsregister är i full gång på kontoret i Helsingfors.

Läs mer

Språket inom social- och hälsovård

Språket inom social- och hälsovård Språket inom social- och hälsovård De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social- och hälsovård på eget språk viktig i livets

Läs mer

Samnordisk pensionärskultur Finland r.f. Inbjudan. Seminarium i Mariehamn den augusti 2018

Samnordisk pensionärskultur Finland r.f. Inbjudan. Seminarium i Mariehamn den augusti 2018 Inbjudan Seminarium i Mariehamn den 12 18 augusti 2018 Kära nordiska vän! Samnordisk pensionärskultur Finland r.f. har nöjet att inbjuda dig till årets seminarium på sommarfagra Åland i Mariehamn 12 18.08.2018.

Läs mer

Nytt från Steg för Steg

Nytt från Steg för Steg Nytt från Steg för Steg HÖSTEN 2017 Ordförandens ruta Hej på er alla! Hur har ni det? Bra hoppas jag! Hoppas alla hade en skön sommar och åt många glassar och njöt. Åren kommer åren går. Det är igen dags

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2019 1. ALLMÄNT Svenska pensionärsförbundet är en ideell, partipolitiskt och i religiösa frågor obunden organisation. Förbundet består av 77 medlemsföreningar

Läs mer

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * *... skulle den samlade lokala, regionala och nationella informationen om svenska aktiviteter vara mindre synlig och betydligt mera fragmentarisk och spretig

Läs mer

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT Social- och miljöavdelningen 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Klientens ställning och rättigheter... 3 Grundläggande fri- och rättigheter... 3 Rätt till gott bemötande och socialvård

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 IT FÖR ALLA

Verksamhetsberättelse 2016 IT FÖR ALLA Verksamhetsberättelse 2016 IT FÖR ALLA 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord 4 Allmän information och nyckeltal 5 Vår- och höstmötet 6 Medlemsverksamhet 6 IT-verksamhet 9 Utbildning och kurser 11 Information 13

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Bössväktaren insamlingens själ

Bössväktaren insamlingens själ Medlemsblad 01/17 En liten gest (tidigare Valinsamlingen) är en insamling, som i samband med valen genomförs till förmån för det inhemska handikapp- och folkhälsoarbetet. Valinsamlingen anordnas i form

Läs mer

Nu är det dags att söka sig ut i vårsolen och samla poäng i motionskampanjen!

Nu är det dags att söka sig ut i vårsolen och samla poäng i motionskampanjen! Medlemsblad 01/15 Nu är det dags att söka sig ut i vårsolen och samla poäng i motionskampanjen! Innehåll Ledare..... s. 3 Cirkus Musikul.........s. 4 Motionskampanj 23.3-22.4...s. 5-7 Kallelse till årsmöte....s.8-9

Läs mer

Hockeyträffen 9-10.11.2013 Sokos Hotel Pasila Närvarande: se bilaga 1

Hockeyträffen 9-10.11.2013 Sokos Hotel Pasila Närvarande: se bilaga 1 Hockeyträffen 9-10.11.2013 Sokos Hotel Pasila Närvarande: se bilaga 1 1. Mötets öppnades kl. 10.00 2. Till mötesordförande valdes Peter Ahlstedt och till sekreterare Michaela Sundqvist 3. Presentation

Läs mer

PÅ GRUND AV SJUKDOM ÄR FÖRESTÄLLNINGEN KEJSAREN AV PORTUGALLIEN FRAMFLYTTAD TILL SÖNDAG DEN 4 MARS, KL DET FINNS EN HANDFULL B ILJETTER KVAR.

PÅ GRUND AV SJUKDOM ÄR FÖRESTÄLLNINGEN KEJSAREN AV PORTUGALLIEN FRAMFLYTTAD TILL SÖNDAG DEN 4 MARS, KL DET FINNS EN HANDFULL B ILJETTER KVAR. Veckobrev nr 9 (26 februari-4 mars) 2018 PÅ GRUND AV SJUKDOM ÄR FÖRESTÄLLNINGEN KEJSAREN AV PORTUGALLIEN FRAMFLYTTAD TILL SÖNDAG DEN 4 MARS, KL. 18.00. DET FINNS EN HANDFULL B ILJETTER KVAR. Hälsningar

Läs mer

Del 1. Personaltillgången. Sammanställd av: Agneta Eriksson Heidi af Heurlin

Del 1. Personaltillgången. Sammanställd av: Agneta Eriksson Heidi af Heurlin Sydkustens landskapsförbunds kartläggning av personaltillgången och behörigheten, språkförhållanden samt kvalitetsaspekter inom den svenska dagvården i medlemskommunerna hösten 2011. Del 1. Personaltillgången

Läs mer

Veckobrev nr 10 (5 mars-11 mars) 2018

Veckobrev nr 10 (5 mars-11 mars) 2018 Veckobrev nr 10 (5 mars-11 mars) 2018 Bowling Träningen den 8/3 är flyttad till onsdagen 7/3 kl.10,00. Anledning är Veterantävling som pågår hela dagen. Vi fortsätter som vanligt den 15 mars kl.10.00 på

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. psykiatrisk dagavdelning. Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX Mariehamn, Telefon E-post

VÄLKOMMEN TILL. psykiatrisk dagavdelning. Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX Mariehamn, Telefon E-post VÄLKOMMEN TILL psykiatrisk dagavdelning PB 1055, AX-22111 Mariehamn, Telefon +358 18 5355 E-post info@ahs.ax www.ahs.ax Februari 2016 Psykiatriska dagavdelningen vänder sig till patienter som har behov

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 1/2017 JANUARI-FEBRUARI

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 1/2017 JANUARI-FEBRUARI MEDLEMSBLAD 1/2017 JANUARI-FEBRUARI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Anne Ahlgren: 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Kriss Forss: 050 463 4746 Telefon till kansliet: 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2017 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Munsala 9.11.2016 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens uppgift...

Läs mer

Att dra grisen i svansen

Att dra grisen i svansen Att dra grisen i svansen Om kontrafinalitetens olika yttringar Gemensam inventering och utredning Forskarbyn Ölsdalen OPEN 13-16 augusti 2013 Bruksgården, Degerfors Välkommen! Tema: Kontrafinalitet Vad

Läs mer

Svenska hörselskadade i Åboland rf www.aboland.horsel.fi

Svenska hörselskadade i Åboland rf www.aboland.horsel.fi MEDLEMSBREV 2 / 2010 Pargas den 1.9.2010 Bästa medlemmar! Denna sommar har varit verkligt solig och varm, en sommar man minns från barndomens dar. Det sägs att många sökt svalka i större varuhus och att

Läs mer

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Penningautomatföreningen (RAY). Förutom de kurser som har en egen insats är

Läs mer

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO?

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO? Enkätundersökning i Stockholms kommun 2016 Hur är det att vara ny medlem i PRO? Vi frågade de nya medlemmarna Varit med i max 13 månader. PRO förening i Stockholms kommun. Helt nya i PRO och inte dem som

Läs mer

Handbook för kontaktpersoner

Handbook för kontaktpersoner Smokefree- tobaksfrihetstävlingar 2009 2010 Handbook för kontaktpersoner Kickan är cool! Kickan behöver varken cigg eller snus. Innehåll Till läsaren... 3 Anvisningar enligt tävlingsserier Klasstävling...

Läs mer

RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO?

RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO? RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO? RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN JO VAD GÖR JO? Riksdagens justitieombudsman (JO) övervakar att myndigheter och tjänstemän följer lagen och fullgör sina skyldigheter.

Läs mer

EN GLIMT A V P ARADISET Borgå stifts Barnkörsstämma på Kimitoön 16-18.5 2014

EN GLIMT A V P ARADISET Borgå stifts Barnkörsstämma på Kimitoön 16-18.5 2014 EN GLIMT AV PARADISET Borgå stifts Barnkörsstämma på Kimitoön 16-18.5 2014 Välkomna på Barnkörsstämma! I maj 2014 får alla barnkörssångare och deras ledare och föräldrar samlas på Kimitoön, ett litet paradis

Läs mer

Nu har vi sommaren snart slut och hösten på antågande o föreningens verksamhet startar igen efter sommarpausen.

Nu har vi sommaren snart slut och hösten på antågande o föreningens verksamhet startar igen efter sommarpausen. Nu har vi sommaren snart slut och hösten på antågande o föreningens verksamhet startar igen efter sommarpausen. Styrelsen år 2009: Ordförande Bea Tuomaala, tel.019-2416244 el.050-3415093 Murkelsvängen

Läs mer

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Två förvaltningsspråk Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Ole Norrback, Vbl 20.01.2012 Två likvärdiga förvaltningsspråk i samma kommun kunde trygga

Läs mer

Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf

Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf Verksamhetsplan och budget 2019 Fastställd på Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf:s höstmöte i Kaskö 7.11.2018 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen...

Läs mer

Lidingö stad. Fritidsgårdsenkäten

Lidingö stad. Fritidsgårdsenkäten Lidingö stad Fritidsgårdsenkäten 2016 Syfte Fritidsgårdsenkäten ska ge oss kunskap om vad besökarna på våra gårdar anser om fritidsgårdsverksamhet. Genomförande Under två veckor i april genomförde Lidingö

Läs mer

Fest i AKC. AKC kallar sina medlemmar till ett extra medlemsmöte. Nr 115, november 2013. Kära medlemmar i Assyrien Kulturcenter,

Fest i AKC. AKC kallar sina medlemmar till ett extra medlemsmöte. Nr 115, november 2013. Kära medlemmar i Assyrien Kulturcenter, Nr 115, november 2013 AKC kallar sina medlemmar till ett extra medlemsmöte Kära medlemmar i Assyrien Kulturcenter, Ni har tidigare fått information om att AKC:s hyresavtal har sagts upp av vår hyresvärd

Läs mer

Den förening som samlar mest steg vinner ett pris! Kämpa för Ekenäs!

Den förening som samlar mest steg vinner ett pris! Kämpa för Ekenäs! Bästa medlem! Föreningen inleder återigen sin verksamhet. Föreningens vårjippo, Tussilagosteget, lockade i år 26 deltagare. På första plats kom Berit Lundström med 635 kilometer. Hon erhöll en badhandduk

Läs mer

Synlighet och en dröm. Karl Norrbom, 2013

Synlighet och en dröm. Karl Norrbom, 2013 Synlighet och en dröm Karl Norrbom, 2013 Att synas på Internet kodord - innehåll 40 minuter tips och råd för att komma igång med att sprida ditt budskap. återkommer till drömmen Att synas gratis på Internet

Läs mer

Beslutslista för ÅLR Beslutsdatum mellan 2015-06-25 och 2015-06-25 9 cases found

Beslutslista för ÅLR Beslutsdatum mellan 2015-06-25 och 2015-06-25 9 cases found slista för ÅLR sdatum mellan 2015-06-25 och 2015-06-25 9 cases found Diarienr. ÅLR 2015/5201 Reg.datum 11.5.2015 sdatum 25.6.2015 Infrastrukturavdelningen Trafikbyrån Byråchef tjänstemannaföredragning

Läs mer

Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund r.f.

Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund r.f. Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund r.f. Ålands Brand och Räddningsförbund r.f. Bästa brandkårsvänner! Jag har i ett tidigare FSB sammanhang hälsat Er välkomna till Östersjöns Mallorca, det visade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer Näse, Maj-Britt Furu, Tuula SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2018 1/1 Sammanträdestid Onsdagen den 21 februari 2018, kl. 10.00-12.27 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Saarukka, Karin Forsström, Christer

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Klipp ur sidan, tejpa och sänd den till REV (portot betalt) eller faxa hela sidan till 08-20 74 78. Till REV, Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37

Läs mer

Bilaga. STUDIEPROGRAM för VÅREN 2015 DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 6. Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel

Bilaga. STUDIEPROGRAM för VÅREN 2015 DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 6. Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel Bilaga STUDIEPROGRAM för VÅREN 2015 Nytta, Nöje och Hälsa i samarbete med ABF DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 6 Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel STUDIEKOMMITTÉ

Läs mer

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning?

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Management Då är det här rätt utbildning för dig... 40 sp CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID

Läs mer

Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier 2014

Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier 2014 Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier 14 April 14 1 Bakgrund Enkäten genomfördes i början av 14 (26.2.-21.3.) Den skickades via kommunernas registraturer till dem som ansvarar

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 158/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av 29 b och 30 c sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att

Läs mer

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Nyhetsbrev 2018-03-28 Här kommer den senaste informationen från Föreningen Norden med tyngdpunkt på lokalavdelningarnas årsmöten som ligger på agendan strax efter jul. Nyhetsbrevet går till alla styrelsemedlemmar,

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2017

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2017 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2017 2 Allmänt. Föreningens syfte Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars trivsel och tillvarata

Läs mer

Kursprogram våren 2015

Kursprogram våren 2015 Hej Alla boende i föreningen! Våra kurser i glasmålning (och porslin) söker nya deltagare, både yngre och äldre är välkomna att anmäla sig. Antalet är begränsat (p.g.a. att brandmyndigheten inte tillåter

Läs mer

Verksamhetsberättelse Föreningsmedlemmarna i centrum

Verksamhetsberättelse Föreningsmedlemmarna i centrum Verksamhetsberättelse 2014 Föreningsmedlemmarna i centrum Innehållsförteckning Förord 4 Allmän information och nyckeltal 5 Vår- och höstmötet 5 Medlemsverksamhet 6 Utbildning och kurser 7 IT för Seniorer

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Li Alemo Munters och Johan Hammarström har under våren börjat arbeta på kansliet i Stockholm. Varmt välkomna till oss!

Li Alemo Munters och Johan Hammarström har under våren börjat arbeta på kansliet i Stockholm. Varmt välkomna till oss! Reumatikerförbundets nyhetsbrev nr 2 2017 Välkommen till Nyhetsbrev nr 2! Nu börjar det äntligen bli varmare och ljusare ute och vi vill passa på att önska alla en riktigt härlig vår. Vissa notiser i det

Läs mer

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf.

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf. s Brand och Räddningsförbund Rf. Art: Protokoll, styrelsemöte nr 4-2018 Ordinarie medlemmar Ersättare Plats: Per mail [+] Johan Ehn, ordförande Tid: Onsdag 14 mars [+] Jan Lindgrén, viceordförande [ ]

Läs mer

Språkliga rättigheter

Språkliga rättigheter Språkliga rättigheter Språkförhållanden och språklagstiftning I Finlands talas 148 språk som modersmål. Av landets befolkning har 4,5 procent ett annat modersmål än finska eller svenska. År 2013 var ryska,

Läs mer

Utbildningsprogrammet ljuddesign

Utbildningsprogrammet ljuddesign Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2011 Utbildningsprogrammet för ljuddesign Treårig utbildning, 180 sp Utbildningsprogrammet för ljuddesign Treårig utbildning, 180 sp Den grundläggande uppgiften

Läs mer

Höstprogram 2019 på Anhörigcentrum

Höstprogram 2019 på Anhörigcentrum Höstprogram 2019 på Anhörigcentrum I höst händer det mycket på Anhörigcentrum. Programmet innehåller till exempel samtalsgrupper, föreläsningar i olika ämnen och friskvårdsaktiviteter. Hör av dig till

Läs mer

FÖRBUNDSNYTT. November 2009. Bästa ordförande och sekreterare

FÖRBUNDSNYTT. November 2009. Bästa ordförande och sekreterare 1 FÖRBUNDSNYTT November 2009 Bästa ordförande och sekreterare Här i Södra Finland är det redan vinter, eftersom det snöar rätt ymnigt. Snart har vi jul och nyår, så kanske vi får en vit jul i år. Som det

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI

UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI Femårig utbildning, 300 sp Kärnan i utbildningsprogrammet i dramaturgi är ett frågande, experimenterande

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2019

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2019 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2019 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Social- och hälsoorganisatinernas undrstödscentral (STEA). Förutom de kurser

Läs mer