Interna rutiner för uppdragsutbildning vid Högskolan i Borås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Interna rutiner för uppdragsutbildning vid Högskolan i Borås"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 1(8) GF/Avd. för utbildnings- och forskningsstöd Carina Théen Interna rutiner för uppdragsutbildning vid Högskolan i Borås Dessa Interna rutiner tillsammans med Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Högskolan i Borås syftar till att vara stöd för högskolans externa och interna hantering och handläggning av uppdrag. De båda dokumenten ger högskolans anställda en helhetsbild av hanteringen av uppdragsutbildning vid högskolan och bör läsas tillsammans. Högskolorna får och uppmanas till av statsmakterna att bedriva uppdragsverksamhet för att sprida och utveckla kunskap, bidra till det livslånga lärandet och också få intäkter från annat håll än statliga anslag. För Högskolan i Borås del genomförs uppdrag i form av utbildning i normalfallet vid institutionerna. Utgångspunkten är att uppdragsutbildning skall bedömas, hanteras och utföras på ett sådant sätt att kärnverksamhetens intressen i högskolan främjas. Uppdragsgivarens förfrågan skall behandlas med hög prioritet, och lämnas till rätt intern part, oavsett hur och var förfrågan uppstår. Finns varken ämnet eller resurserna inom högskolan bör extern part hänvisas till annat lärosäte. 1. Regelområdet för uppdragsutbildningar. För HBs arbete med uppdragsutbildning gäller de externa förordningar, lagar, tillämpningsföreskrifter, interna dokument och ordningar som reglerar högskolans verksamhet inom detta område, varav flertalet nämns i Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Högskolan i Borås. 2. Externa huvuddokument är: a. Förordningen om uppdragsutbildning vid högskolor och universitet, SFS 2002:760. I fortsättningen kallad Uppdragsförordningen. b. Högskoleverkets Föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor, HSVFS 2008:2. c. Högskoleverkets Tillsynsrapport en vägledning för uppdragsutbildning, 2003:35 R. Här tas möjliga tolkningar av förordningen och tillämpningsföreskrifterna för uppdragsutbildning vid svenska högskolor och universitet upp. d. Andra förordningar om uppdragsutbildning såsom - Förordningen om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare (SFS 2007:223), - Förordningen om befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem (SFS 2008:643) e. Det årliga Regleringsbrevet från Regeringen till Högskolan i Borås.

2 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 2(8) f. Andra tillämpliga förordningar och lagar är bland andra Avgiftsförordningen, (SFS 1992:191), Avtalslagen, Tjänsteexportförordningen, Sekretesslagen, Förordningen om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor (SFS 1993:1153), Examensförordningen (SFS 1993:100) och högskolans lokala examensordning; se nedan, 3c., Konkurrenslagen, Marknadsföringslagen. Högskolelagen och Högskoleförordningen i tillämpliga delar, och särskilt vad gäller kvalitetsaspekten på utbildningen. 3. Högskolans interna beslut och dokument som reglerar eller påverkar uppdragsutbildning. Nu gällande är huvudsakligen följande. a. Organisations- och beslutsordningar för Styrelsen- SOB; Rektor - ROB; Förvaltningschef - FOB och respektive prefekt/institution. b. Forsknings- och utbildningsstrategi , dnr Bland annat strategi 16 som talar om högskolans roll i yrkesverksammas kompetensutveckling och prioritering av olika uppdrags- och vidareutbildningsinsatser. c. Andra interna dokument som reglerar området - Ordning för kvalitetssäkring av nya utbildningar vid Högskolan i Borås, dnr Vägledning för utformning av utbildningsplaner, dnr Vägledning för utformning av kursplan, dnr Lokal examensordning vid Högskolan i Borås, dnr Riktlinjer för rättssäker examination, dnr Tentamen - rutiner från Gäller i första hand studenter men kan gälla deltagare i uppdragsutbildning, framför allt för de som samläser med studenter. - Arkivbildningsplan för institution/bibliotek/enhet. d. I det årliga Regleringsbrevet till högskolor finns sedan många år begreppet Beställd utbildning. Högskolan i Borås definition av beställd utbildning återfinns på personalwebben, under Anvisningar & regler och Ekonomi. I korta drag är det när HB utför alla moment i en kurs åt annat lärosäte (svenskt eller inom EES) som har relevant examenstillstånd och där studenter har antagits till utbildning hos uppdragsgivaren och som finansieras med statliga anslag eller statsbidrag. Alla prestationer registreras hos uppdragsgivaren.

3 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 3(8) 4. Intern organisation och ansvar Övergripande ansvar har rektor. Vissa ansvarsområden ligger hos vicerektor för utbildning samt delegerats till respektive prefekt och enhetschefer. Uppdragsutbildning genomförs huvudsakligen av högskolans institutioner för att säkerställa att vi följer ordinarie kvalitetssäkring och rutiner för utbildning. Är uppdrag intressanta för andra enheter diskuteras detta med rektor för eventuellt godkännande av genomförande. För högskolans arbete med uppdragsutbildning finns en person som är huvudansvarig vid varje institution. Inom Gemensamma förvaltningen finns en handläggare på Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd (UF-avdelningen) med samordningsansvar för stöd till uppdragsutbildning. Förutom handläggaren så bistår även högskolans jurist med råd. Andra enheter, avdelningar och funktioner som är involverade i uppdragsutbildningar är t.ex. ekonomiavdelning, registratur, LADOKoch antagning, examensenhet, BLR med biblioteksdelen, samt nämnderna FoU-, LUN-, resp NKU. Uppdragsförordningens 4 anger att uppdragsutbildningar inte får inverka negativt på ordinarie utbildning. Detta bör tolkas som att ordinarie lärare inte ska tas från utbildning på grund- och avancerad nivå för att endast undervisa inom uppdragsutbildningar. I stället är det att föredra att högskolans lärare undervisar inom både ordinarie och uppdragsutbildning för att få synergieffekter. Behövs resursförstärkning av extern kompetens bör det utgöra en mindre del av de totala lärarresurserna i uppdragsutbildningen. 5. Förfrågan/anbudsbegäran/initiering av uppdragsutbildning Alla anställda vid HB ansvarar för att en förfrågan om uppdragsutbildning hanteras på rätt sätt och kommer till rätt enhet inom högskolan. Vid behov kan handläggare på UF-avdelningen bistå med befordran till annan institution, eller för stöd med samordning om flera institutioner är inblandade. Via offentliga upphandlingar kommer också begäran till HB om att lämna anbud på genomförande av utbildningar. I dessa fall är högskolans offerter sekretessbelagda i HBs diarium tills de har offentliggjorts hos mottagaren enligt Lagen om offentliga handlingar, SFS 2007:1091 och Sekretesslagen. En uppdragsutbildning kan också initieras från HBs sida och marknadsföras på ett för målgruppen lämpligt sätt och i överensstämmelse med Marknadsföringslagen. 6. Uppdragsgivare Vid val av samarbetspartner skall högskolans varumärke beaktas. Samarbete bör därför inte inledas med organisationer och företag som det finns grundad anledning att ifrågasätta ur moralisk, etisk eller annan synvinkel. Enligt uppdragsförordningen, HSVs föreskrifter och Tillsynsrapport/Vägledning för uppdrag kan universitet och högskolor ge uppdragsutbildning. Högskolans tolkning är att vi bedömer utifrån förfrågan, uppdragsgivaren och egna lärarresurser vid aktuell tidpunkt, om vi tackar ja eller nej till uppdrag.

4 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 4(8) Det är endast juridiska personer som kan vara uppdragsgivare/beställare och huvudsyftet ska vara personalutbildning som har, eller får, betydelse för arbetet hos uppdragsgivaren, enligt Uppdragsförordningen. Som nämns i riktlinjerna kan såväl kommunala, landstings- som statliga myndigheter vara uppdragsgivare och då får utbildningen också ske av arbetsmarknadsmässiga eller biståndspolitiska skäl. En privatperson får inte själv beställa och bekosta sin utbildning. När det är utländska uppdragsgivare/beställare behöver avtalen också inkludera lagval (där vi förordar svensk lag och domstol där högskolan har sitt säte även om tjänsten tillhandahålls utomlands). Det bör kontrolleras om det finns någon tvingande lag i köparlandet som gäller före svensk lag. Vid oklarheter, tveksamheter eller för förtydligande kring företaget och dess verksamhet konsulteras andra myndigheter som Skatteverket för kontroll av F- skattsedel, Kronofogden vid tveksamhet kring betalningsförmåga, Exportrådet (och framför allt deras lokala kontor) när det gäller företag baserade i utlandet. 7. Uppdragsdeltagare Enligt Uppdragsförordningen ( 3) och som nämns i högskolans Riktlinjer för uppdragsutbildning, punkt 7, ska uppdraget gälla personalutbildning, med betydelse för den anställdes arbete hos arbetsgivaren. Arbetsgivaren utser deltagarna bland sina anställda. Om det är en svensk statlig, kommunal eller landstings myndighet, eller motsvarande inom EES, får det också omfatta utbildning av arbetsmarknadsskäl eller biståndpolitiska skäl. Det kan till exempel gälla personer inskrivna vid Arbetsförmedlingen. 8. Kurs- och utbildningsplaner för poänggivande kurser/program För poänggivande uppdragsutbildningar ska, precis som vid ordinarie kurser och program, en kurs- respektive utbildningsplan fastställas enligt högskolans rutiner för ordinarie utbildning. Huvudregeln är att en kurs- eller utbildningsplan ska vara fastställd innan avtal skrivs. Kursdossier ska alltid upprättas enligt aktuell arkivbildningsplan för institutionen. 9. Icke-poänggivande kurser Ett skriftligt program/kursinnehåll, schema, deltagarlista krävs för ickepoänggivande kurser. Dessa ska också arkiveras. 10. Arkiveringsskyldighet För både ickepoäng- och poänggivande uppdragsutbildning gäller arkiveringsskyldighet enligt gällande arkivbildningsplan. 11. Bibliotekstjänster Uppdragsdeltagare som registreras i LADOK behandlas från BLRs sida som studenter och får via sitt användarnamn tillgång till bibliotekets informationsresurser. De får ett lånekort med studentbehörighet som ger rättigheter att låna kurslitteratur och att

5 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 5(8) använda BLRs fjärrlåneservice. Deltagaren skall använda den e-postadress som är knuten till användarnamnet. Uppdragsdeltagare som inte registreras i LADOK behandlas som allmänhet. Eventuella behov av och kostnader för ytterligare bibliotekstjänster ska efter dialog med BLR preciseras i offerten. Uppdragsdeltagare omfattas inte av övrigt studentstöd inom studentservicedelen av BLR. 12. Mallar och instruktioner Offert- och avtalsmallar samt upprättade blanketter skall vara utgångspunkt för hanteringen av uppdragsutbildning. I de fall uppdraget omfattar flera institutioner och ämnesområden utses en institution som huvudansvarig gentemot uppdragsgivaren. Intäktsfördelning görs proportionerligt efter den arbetsinsats institutionerna kommit överens om. För uppdragsutbildningar som omfattar längre perioder eller är av större omfattning behöver offerter respektive avtal oftast specialskrivas, utöver den vanliga mallen som presenteras nedan. Diarienr - Registrator lämnar ut diarienummer som anges på offert och avtal. Ett exemplar ska diarieföras. Ansvar för detta, liksom expedieringslista till registraturet vilken inkluderar avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd, åligger den som handlägger i ärendet. a. Kalkylmall Kalkylmall tillhandahålls och uppdateras av ekonomiavdelningen och finns hos ekonomiadministrativ personal på institutionen. Full kostnadstäckning per institution enligt Avgiftsförordningen och högskolans interna riktlinjer för indirekta kostnader gäller. I offert och avtal till uppdragsgivare bör totalsumman, inte detalj- /delsummor, framgå. Vad som ingår i detta, t.ex. all lärartid, kursutveckling, administration omkring och undervisning, eventuella extra kostnader såsom lärcentra-uppkopplingar, litteratur, fika etc., kan skrivas men inte specificeras. Sekretess för uppgifter om högskolans ekonomiska kalkyler (d.v.s. detaljinnehållet/delsummor) för uppdraget kan gälla, åtminstone om ett röjande skulle kunna gynna en tentativ konkurrent (SekrL 6:1). b. Offert Offerten är bindande - det som utlovas i den kan inte från HBs sida ändras i efterhand; såvida inte uppdragsgivaren tar initiativ till förändring eller förhandling. På offerten anges hur länge den gäller, för att HB inte ska vara skyldig att ge en kurs till ett offererat pris flera år efter lämnad offert

6 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 6(8) då pris- och löneökningar kan ha inträffat. För kortare kurser finns det offertmall tillgänglig för HB-anställda elektroniskt. Samordningsansvarig på institutionen bistår vid upprättandet. Mallen tillhandahålls och uppdateras av avdelningen för utbildnings - och forskningsstöd, i samråd med högskolans jurist. Bilaga offertmall för svenska uppdragsgivare i Sverige. c. Svar på offert, från mottagaren, ska lämnas skriftligt - och diarieföras. d. Avtal Avtal ska tecknas för all uppdragsutbildning, både poäng- och ickepoänggivande enligt 1 i Föreskrifter till uppdragsförordningen. Avtalsmall för kortare kurser tillhandahålls och uppdateras av handläggare på avdelningen för utbildnings - och forskningsstöd, i samråd med högskolans jurist. Mallen finns tillgänglig elektroniskt för HB-anställda. Avtalets innehåll om högskolans respektive uppdragsgivarens åtaganden ska följa eventuell skriftlig offert från HB och det som i övrigt överenskommits muntligt och/eller skriftligt mellan parterna. Undertecknande av avtal följer samma beloppsgränser som för offert. Avtal i större omfattning beslutas normalt vid rektors beslutsmöte. Vid längre utbildningar brukar det behöva skrivas särskilda avtal. Gemensamma förvaltningen stöder institutionen vid det arbetet. Bilaga avtalsmall för svenska uppdragsgivare i Sverige. e. Offert- och avtalstecknare Undertecknas av den som har befogenhet att göra det enligt SOB/ROB/och respektive institutions organisations- och beslutsordning. För närvarande (november 2008) är följande funktioner/personer vid Högskolan i Borås ansvariga: vid beloppsgränser, i svenska kronor, över kr = rektor vid beloppsgränser, i svenska kronor, t.o.m kr = prefekt Handläggare för samverkansfrågor på UF-avdelningen ska alltid granska offerter och avtal innan de föredras för rektor för underskrift.

7 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 7(8) 13. Ladok-etablering av kurs Ladok-registrering ska ske av alla deltagare i poänggivande uppdragsutbildning. 14. Tentamensregler Det vanligaste är att avtalet med uppdragsgivaren begränsar antalet tillfällen för examination. Även platsen för examination kan vara annan än högskolans men behöver följa rutiner, säkerhet etc. I övrigt gäller Tentamen enligt HBs lokala policy för tentamen och -regler. Detta gäller också för de deltagare som samläser och tenterar med ordinarie studenter. 15. Betyg, examens-, kursbevis och -intyg De som deltar i uppdragsutbildning får ges betyg och examensbevis eller kursbevis enligt bestämmelserna för grundläggande högskoleutbildning, om samma kvalitetskrav ställs på uppdragsutbildningen som på grundläggande högskoleutbildning. Detta gäller även om deltagarna saknar behörighet för tillträde till grundläggande högskoleutbildning. (Uppdragsförordningen 6). För högskolan i Borås innebär det att kursplaner etc. ska vara fastställda före avtal tecknas. Examinator utses bland högskolans anställda lärare som vid ordinarie högskoleutbildning. Deltagare som fullföljer kurs och får minst godkänt resultat på examinationer får betyg och kursbevis eller, i förekommande fall, får ansöka om examen. Kursdeltagare som fullföljer kurs men ej klarar tentamen kan ges kursintyg. 16. Eventuellt fusk, trakasserier och störande beteende. I avsnittet Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Högskolan i Borås anges för uppdragsgivaren (köparen) att det förutsätts att deltagare inte stjäl eller kopierar andras material, fuskar vid muntlig eller skriftlig inlämningsuppgift eller tentamen, trakasserar eller uppträder störande mot lärare eller andra kursdeltagare. Skulle det förekomma i undervisningssituation eller vid examination kan högskolan inte utfärda intyg, kurs- eller examensbevis för deltagaren. Högskolan vill också förbehålla sig rätten att utreda misstankar om fusk med mera. Detta behöver också regleras i avtalet mellan högskolan och uppdragsgivaren. 17. Examen för deltagare i uppdragsutbildning Riktlinjer för examen för deltagare i uppdragsutbildning anges i HBs lokala examensordning, utöver det som uppdragsförordningen säger. Kurser som getts som uppdragsutbildning kan antingen tillgodoräknas eller tas med i examen. 18. Underrättelse till HSV Om uppdragsutbildningen omfattar mer än 60 högskolepoäng ska HSV underrättas och kopia på avtalet skickas med (enligt 4 Uppdragsförordningen). Underrättelse sker 1-2 gånger per år av handläggare på UF-avdelningen, efter att institutionsansvarig försett samordnaren med diariefört avtal och eventuella bilagor.

8 HÖGSKOLAN I BORÅS INTERNA RUTINER Sida 8(8) 19. Juridiska frågor Handläggare på UF-avdelningen och högskolans jurister bistår i juridiska frågor. Vid behov tas hjälp av de externa jurister och advokatbyråer som högskolan har avtal med. Frågor kan också tas upp i den interna grupperingen som nämns nedan under punkt Utvärderingar Samtliga uppdragsutbildningar skall värderas dels avseende själva utbildningen, dels avseende kontakterna mellan högskolan och uppdragsgivaren, och dels avseende högskolans interna arbete med den specifika uppdragsutbildningen. 21. Interna möten Var 4-6 vecka sker planerings- och avstämningsmöte där också juridiska frågor behandlas. Deltagare är institutionernas och enheternas representanter för uppdragsutbildning, sammankallande är handläggare på avdelningen för utbildningsoch forskningsstöd. Vid behov adjungeras andra personer. 22. Om utländsk köpare/beställare av uppdragsutbildning: När det gäller uppdrag till annat land finns det ytterligare saker att tänka på. Se även ovan under punkt 6 vem som får vara uppdragsgivare. I offert och avtal regleras pris, valuta och växlingskurs enligt ekonomiavdelningens riktlinjer. Viseringsfrågor, språk som utbildningen ges på, lagval och säte för eventuell domstol vid tvisteförfarande ska också regleras.

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Fastställda av rektor 2012-11-01. Träder i kraft 2012-11-01. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Valhallavägen

Läs mer

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan 1 (7) Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan Detta dokument utgör Försvarshögskolans riktlinjer för uppdragsutbildning och fastställdes av rektor 2012-10-09. Reviderad 2015-05-19 att gälla

Läs mer

Lokala regler för uppdragsutbildning

Lokala regler för uppdragsutbildning Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-15 Dnr: 2017/8060-1.1 Regeldokument Lokala regler för uppdragsutbildning Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 1 (8) Innehåll 1. Bakgrund och omfattning

Läs mer

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan 1 (7) Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Försvarshögskolan Detta dokument utgör Försvarshögskolans riktlinjer för uppdragsutbildning och fastställdes av rektor 2012-10-09. Reviderad 2016-09-27 att gälla

Läs mer

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING MITTUNIVERSITETET Styrdokument REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING DNR MIUN MIUN 2015/875 Publicerad: 2015-04-21 Beslutsfattare: Mats Tinnsten, prorektor (RBM) Handläggare: Juliana Gardahl Wettersten, Samverkansavdelningen

Läs mer

Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet. Förslag till riktlinjer, mål och organisation framgår av bilagor.

Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet. Förslag till riktlinjer, mål och organisation framgår av bilagor. Beslut Dnr: 6610/10-300 2010-12-07 Sid: 1 / 1 Rektor Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet Från och med den 1 september 2009 har Avdelningen för uppdragsutbildning,

Läs mer

Dokumentnamn Policy och riktlinjer för uppdragsutbildning Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer Rektor SLU ua

Dokumentnamn Policy och riktlinjer för uppdragsutbildning Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer Rektor SLU ua Bilaga 1 Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Policy och riktlinjer för uppdragsutbildning Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 20150309 Rektor SLU ua 2015.1.1.1-1062 Handläggare Ansvarig avdelning

Läs mer

Regler för uppdragsutbildning

Regler för uppdragsutbildning Dnr: ST2013/237-1.1. Regler för uppdragsutbildning Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2013-11-01 Beslutat av: Universitetsdirektören Beslutsdatum: 2013-10-29 Dnr: ST2013/237-1.1. Innehåll 1.

Läs mer

Definition av uppdragsutbildning & regelverket

Definition av uppdragsutbildning & regelverket 1(5) Rektor Definition av uppdragsutbildning & regelverket med uppdragsutbildning avses utbildning som anordnas mot avgift från annan än en fysisk person för den som uppdragsgivaren utser (2 förordning

Läs mer

Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU)

Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU) Uppsala universitet Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Reg.nr 31-2302-05 Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU) Bakgrund Högskoleverket har

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem samt fortbildning för rektorer; SFS 2011:183

Läs mer

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Umeå universitet 2008 2011. Fastställd av rektor den 11 december 2007

Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Umeå universitet 2008 2011. Fastställd av rektor den 11 december 2007 Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Umeå universitet 2008 2011 Fastställd av rektor den 11 december 2007 Innehåll Inledning... 2 Dokumentets status... 2 Definitioner av uppdragsutbildning... 2 Tillämpligt

Läs mer

Policy samt riktlinjer för uppdragsutbildning vid SLU

Policy samt riktlinjer för uppdragsutbildning vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-3074 Sakområde: Samverkan och uppdragsverksamhet, Internationalisering Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Sekretariat för uppdragsutbildning

Läs mer

Regler för uppdragsutbildning vid Högskolan Dalarna

Regler för uppdragsutbildning vid Högskolan Dalarna Regler för uppdragsutbildning vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-09-24 Revidering: - Dnr: HDa 1.2-2018/1181 Gäller fr o m: Ersätter: DUC 2009/1255/10 Riktlinjer för uppdragsutbildning vid Högskolan

Läs mer

Uppdragsutbildning. 1. Begreppets innebörd. 2. De tre pelarna. 3. Rättslig reglering. 4. Vem som kan vara part. 5. Uppdragsutbildningens innehåll.

Uppdragsutbildning. 1. Begreppets innebörd. 2. De tre pelarna. 3. Rättslig reglering. 4. Vem som kan vara part. 5. Uppdragsutbildningens innehåll. Strong together. 1 Dagens agenda. 2 1. Begreppets innebörd. 2. De tre pelarna. 3. Rättslig reglering. 4. Vem som kan vara part. 5. Uppdragsutbildningens innehåll. 3 6. Examensrättigheter 7. Deltagare.

Läs mer

Vägledning för uppdragsutbildning

Vägledning för uppdragsutbildning Vägledning för uppdragsutbildning Version: 2018.03.06 Innehåll Inledning 2 Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om uppdragsutbildning 3 Del 2 Uppdragsutbildning som arbetsprocess 4 Förfrågan eller idé

Läs mer

Regelverket Sida 1 av 3. LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen

Regelverket Sida 1 av 3. LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen Regelverket Sida 1 av 3 LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen OBS! Nvtt system for universitetets lokala regelsamling från 15 september Detta är ett historiskt dokument och ersätts

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Vägledning för uppdragsutbildning

Vägledning för uppdragsutbildning Vägledning för uppdragsutbildning Innehåll Inledning 2 Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om uppdragsutbildning 3 Del 2 Uppdragsutbildning som arbetsprocess 4 Förfrågan eller idé 5 Uppdragsdialog -

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för beredning av beslut om utbildningssamarbete (eller forskningssamarbete som inkluderar utbildning) som leder till gemensam, dubbel eller multipel examen Typ av dokument Handläggningsordning

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Upprättat 2013-06-11 Dnr ORU 1.2.1-2423/2013 Innehåll 1. Inledning... 1 2. Ansökan och handläggning... 1 3. Vad

Läs mer

Handläggningsordning för uppdragsutbildning vid Umeå universitet

Handläggningsordning för uppdragsutbildning vid Umeå universitet ! Handläggningsordning för uppdragsutbildning vid Umeå universitet Fastställd av rektor/ universitetsstyrelsen 2015-11-03 Dnr: FS 1.1-1570-15 Denna regel/plan/policy/handläggningsordning ersätter tidigare

Läs mer

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(9) för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Läs mer

Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse... 1 Innehållsförteckning... 1

Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse... 1 Innehållsförteckning... 1 Anvisningar för hantering av beställd utbildning samt mall för överenskommelse 2017-09-22 Sid: 1 av 5 Universitetsförvaltningen Avdelningen för styrelsestöd och internationella relationer Katharina Soffronow,

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Fastställd av Grundutbildningsnämnden 2001-01-30 Revidering fastställd av rektor 2008-11-03 Revidering fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Ersta Sköndal högskola Rektor Barbro Molander Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Bakgrund Huma Nova har marknadsfört universitetskurser i teoretisk psykosyntes på A-nivå (20 poäng) och B-nivå

Läs mer

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Högskolan i Halmstad Rektor Box 823 301 18 Halmstad Juridiska avdelningen Teresa Edelman BESLUT Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Bakgrund Under ett besök hos Högskolan i Halmstad den

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning

Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning Rektor Umeå universitet Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammat att Handelshögskolan

Läs mer

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Reg.nr 31-5425-07 Anmälan mot Växjö universitet och Högskolan i Kalmar angående överföring av verksamhetsområdet maskinteknik

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

OFFERTMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

OFFERTMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING OFFERTMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING Detta är en offertmall för uppdragsutbildning vid Malmö högskola. Utformningen av offerten är viktig. Den är en del i marknadsföringen av Malmö högskola, vilket innebär

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning 1. BESTÄMMELSER 2 1.1 Nationella bestämmelser 2 1.1.1 Tillgodoräknande av utbildning

Läs mer

Vägledning för uppdragsutbildning

Vägledning för uppdragsutbildning Vägledning för uppdragsutbildning Version: 2019.02.11 Innehåll Inledning 2 Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om uppdragsutbildning 3 Del 2 Uppdragsutbildning som arbetsprocess 4 Förfrågan eller idé

Läs mer

Beslut om Lokala riktlinjer för uppdragsutbildning

Beslut om Lokala riktlinjer för uppdragsutbildning Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 2018-05-21 DNR LIU-2018-01557 BESLUT 1(2) Beslut om Lokala riktlinjer för uppdragsutbildning Beslut Linköpings universitet (LiU) fastställer med detta beslut: Lokala riktlinjer

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, PSYKIATRISK VÅRD, 60hp Graduate Diploma in Specialist Nursing

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar FHS beteckning 629/2011 1 (6) Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar Innehållsförteckning 5.4

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-06-23 Dnr: FS 1.1 501-15 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställd handläggningsordning dnr:

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Regler för kursansvar och examination

Regler för kursansvar och examination Sidan 1 av 5 Dnr 2013-114-385 Fastställd 2013-10-29 Reviderad 2015-05-19 Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle (UHS) Utbildningsnämnden för lärande och miljö (ULM) Regler för kursansvar och examination

Läs mer

Internutbildning. Uppdragsutbildning

Internutbildning. Uppdragsutbildning Internutbildning Uppdragsutbildning Innehåll Vad är uppdragsutbildning och varför ägna sig åt det? Hur kan en uppdragsutbildning se ut? Hur ser Malmö högskolas organisation ut? Vad får vi göra, vem får

Läs mer

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1. Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.2/2014 Sida 2 av 7 Bilaga rutiner 1. Ansökningsrutiner 3 1.1 För student

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/590-1.1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2018-03-19 Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr: 2018/590-1.1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Högskolans redovisning och Högskoleverkets bedömning Högskolan har i februari 2005 kommit in med en redovisning.

Högskolans redovisning och Högskoleverkets bedömning Högskolan har i februari 2005 kommit in med en redovisning. Södertörns högskola Rektor 141 89 Huddinge Juridiska avdelningen Teresa Edelman Tillsynsbesök hos Södertörns högskola uppföljning Bakgrund Under ett tillsynsbesök hos Södertörns högskola den 20 november

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

HISTORISKT. 4a.-02bg-vo6. / I I -,Ätsuo,'k. Avtal om uppdragsutbildning

HISTORISKT. 4a.-02bg-vo6. / I I -,Ätsuo,'k. Avtal om uppdragsutbildning 4a.-02bg-vo6 / I I 5. 4.4%. k.kt -,Ätsuo,'k Datum Avtal om uppdragsutbildning 1(4) Observera att detta är en standardkonstruktion och att tillägg och anpassningar bör göras till det enskilda fallet, se

Läs mer

nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet

nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet Riktlinjer för Examinator vid Röda Korsets Högskola Diarienr 3312012 Juridiskt granskade av Anders Stening 2012-04-12 Fastställd av Högskolenämnden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Förfrågan om att anordna den treåriga befattningsutbildningen. förskolechefer och annan person med motsvarande ledningsfunktion.

Förfrågan om att anordna den treåriga befattningsutbildningen. förskolechefer och annan person med motsvarande ledningsfunktion. Intresseförfrågan Utvecklingsavdelningen 1 (5) Dnr 2014:00448 Förfrågan om att anordna den treåriga befattningsutbildningen Rektorsprogrammet för rektorer, förskolechefer och annan person med motsvarande

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

AVTALSMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

AVTALSMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING AVTALSMALL FÖR UPPDRAGSUTBILDNING Detta är en avtalsmall för uppdragsutbildning vid Malmö högskola. Utformningen av avtalet är viktig. Det ska vara juridiskt korrekt, följa högskolans grafiska profil,

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/2 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

tillsynsrapport Uppdragsutbildning en vägledning

tillsynsrapport Uppdragsutbildning en vägledning tillsynsrapport Uppdragsutbildning en vägledning Högskoleverket 2003 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Uppdragsutbildning

Läs mer

Utbildningsplan för uppdragsutbildning Dnr CF 55-250/2008. Sida 1 (7)

Utbildningsplan för uppdragsutbildning Dnr CF 55-250/2008. Sida 1 (7) AKADEMIN FÖR JURIDIK, PSYKOLOGI OCH SOCIALT ARBETE Utbildningsplan för uppdragsutbildning Dnr CF 55-250/2008 Sida 1 (7) REKTORSPROGRAMMET, 30 HÖGSKOLEPOÄNG School Leadership Training Programme, 30 higher

Läs mer

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor:

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor: Cirkulärnr: 2006:57 Diarienr: 2006/1975 Handläggare: Ulla Gummeson Avdelning: Avd för lärande och arbetsmarknad Datum: 2006-08-22 Mottagare: Kommunstyrelsen Ansvarig för personalfrågor Ansvarig för gymnasiefrågor

Läs mer

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet BESLUT Dnr I G221 5146/2006 Rektor Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet I samband med införandet av ändringar i Högskoleförordningen, SFS 1993:100

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND SVERIGES UNIVERSITETS 2000-03-24 Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND REKOMMENDATIONER OM TILLGODORÄKNANDE AV UTLÄNDSK HÖGSKOLEUTBILDNING I GRUND- UTBILDNINGEN Beslutat av förbundsförsamlingen 2000-03-24 Tillgodoräknanderätten

Läs mer

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Dnr 561-2003-58 1 Tillgodoräknandeordning för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden

Läs mer

Dina rättigheter som student. En praktisk översiktsguide för dig som är student vid Stockholms universitet

Dina rättigheter som student. En praktisk översiktsguide för dig som är student vid Stockholms universitet Dina rättigheter som student En praktisk översiktsguide för dig som är student Studenträttigheter Det är inte alltid lätt att hålla reda på vilka rättigheter du har som student. Därför har Stockholms universitets

Läs mer

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN STYRDOKUMENT G 2015/571 HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Beslutsfattare Handläggare Linda Forsberg, institutionen

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Rutiner vid misstanke om fusk

Rutiner vid misstanke om fusk Språkvetenskapliga fakultetsnämnden Rutiner vid misstanke om fusk Allmänt Handläggning av fuskärenden utgår från Högskoleförordningens 10 kap. angående disciplinära åtgärder (se appendix nedan). HF:s regelverk

Läs mer

Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan

Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan Bakgrund Tillgodoräkning är ett verktyg som underlättar studenters rörlighet mellan lärosäten men även mellan yrkesverksamhet

Läs mer

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Bologna resursgrupp 2007-06-08 Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Granskning av kursplaner ett led i kvalitetsutvecklingsarbetet Bolognaprocessen och genomförandet av förändringar i Högskoleförordningen

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2013/631 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Administrativt

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall

Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Juridiska avdelningen Teresa Edelman Tillsynsbesök hos Mittuniversitetet uppföljning Bakgrund Under ett tillsynsbesök hos Mittuniversitetet (dåvarande Mitthögskolan)

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification Utbildningsplan Dnr G 2018/263 HANDELSHÖGSKOLAN Juristprogrammet, 270 högskolepoäng Master of Laws, 270 credits Programkod: S2JUR 1. Fastställande Utbildningsplanen är godkänd av Dekan vid fakulteten 2018-05-02

Läs mer

Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola

Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola Dnr 1331/1.1.2/2014 Beslutade av rektor 2014-06-10 Giltiga fr.o.m. 2014-06-10 Upprättade av Studentavdelningen/Examen/Ann Broberg Ersätter tidigare regler

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 1 Luleå tekniska universitets lokala examensordning... 3 2 Nationella bestämmelser om examina... 3 3 Förkunskapsnivå för grund-,

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr GU 2019/1975 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-08-15 Dnr STYR 2019/1260 Rektor Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet Överklagbara beslut Vissa av de beslut som universitetet fattar kan överklagas. I de flesta fall sker överklaganden

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI STYRDOKUMENT G 2016/92 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI Beslutsfattare Handläggare Joakim

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-1444-12

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR)

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: Grundnivå, examen på avancerad nivå Fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordningen är fastställd av rektor vid Kungl. Konsthögskolan (KKH) 2012-03-13. Övergripande regelverk Följande nationella regelverk styr högskolans examinationsordning

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(7) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 marie.kahlroth@uk-ambetet.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består av fyra blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2010-05-05 Reviderad 2011-02-23 Dnr 70-656/10 Innehåll Huvudområden... 3 Examensrättsutskottet...

Läs mer

Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 1-90 hp, ingår i Lärarlyftet

Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 1-90 hp, ingår i Lärarlyftet Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 1-90 hp, ingår i Lärarlyftet Special Teacher Education Programme Utbildningsplanen avser uppdragsutbildning inom ramen för Skolverkets

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer