Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan"

Transkript

1 Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan

2 Bakgrund Tillgodoräkning är ett verktyg som underlättar studenters rörlighet mellan lärosäten men även mellan yrkesverksamhet och studier. I samband med fusionen mellan Växjö universitet och Högskolan i Kalmar upprättades lokala regler för det nya Linnéuniversitet gällande tillgodoräkning. Dessa ersatte alla tidigare lokala regler vid EHV/VXU samt BBS/HiK. Parallellt med det här har Ekonomihögskolan omorganiserat sin verksamhet och ändrat beslutsstrukturerna. Ekonomihögskolans styrelse efterlyste därför i augusti 2010 en rutin för handläggning av och beslutsfattande gällande ansökningar om tillgodoräkning. Inventering av typer av tillgodoräkning Ansökningar om tillgodoräkning kan ha olika utgångspunkter. Dessa beskrivs i de lokala regler som tillgodoräkning av utbildning vid annan högskola samt som tillgodoräkning av annan utbildning och av yrkesverksamhet. I praktiken kan det för oss handla om följande: En student vill tillgodoräkna tidigare studier i Sverige eller utomlands som motsvarande, befintlig kurs eller del av kurs på Ekonomihögskolan En student vill tillgodoräkna arbetslivserfarenhet, sk. reell kompetens, som motsvarande, befintlig kurs eller del av kurs på Ekonomihögskolan En student vill tillgodoräkna tidigare studier i Sverige eller utomlands, som en del av sin utbildning/examen En student vill tillgodoräkna arbetslivserfarenhet, sk. reell kompetens, som en del av sin utbildning/examen En student har genomfört utbytesstudier via Ekonomihögskolan, alternativt utlandsstudier på egen hand under föreskriven utbytestermin, och skall/vill tillgodoräkna dessa in i sitt utbildningsprogram på Ekonomihögskolan Gällande regelverk Högskoleförordningens 6 kapitel (samma regler gäller oavsett om utbildningen är genomförd i Sverige eller utomlands) Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet, Dnr: HL/ olika regelverk och avtalsskrivningar som påverkar att, hur och när ett tillgodoräknande skall göras, exempelvis bilaterala utbytesvtal med partneruniversitet eller regelverk avseende Erasmussamarbeten Vad avser den egna rutinen Den egna rutinen för tillgodoräkning vid Ekonomihögskolan ämnar definiera den formella processen för handläggning av och beslutsfattande gällande en ansökan om tillgodoräkning. Rutinen utgår ifrån gällande nationella och lokala regelverk men förtydligar metoderna för tillämpningen av regelverken i vår verksamhet. 2 (7)

3 Ansökningsblankett gällande ansökan för tillgodoräkning av tidigare studier i Sverige eller utomlands finns fastställd för Linnéuniversitetet i de fall där tillgodoräkning skall ske gentemot befintlig kurs eller del av kurs. Bedömning av utbytesstudier hanteras dels i relation till s.k. Learning Agreements men även via interna blanketter på Ekonomihögskolan, exempelvis formella studieplaneringar för utresande utbytesstudenter. Tillgodoräkning inventering gällande behov av förtydligande och rutiner vid Ekonomihögskolan Några av de delar som uppmärksammats som otydliga vad gäller tillgodoräkning är vem som får fatta beslut, vad som är en komplett ansökan samt vad som skall bedömas och hur beslutet skall kommuniceras till studenten och in i ladoksystemet. Dessa punkter behandlas nedan. I vissa fall handlar det om en hänvisning till befintligt regelverk, i andra fall ett förtydligande där regelverket lämnar öppet för oss som institution att själva tolka regelverken. Beslutsfattare I de lokala reglerna för tillgodoräkning, kapitel 2, anges bland annat vem som räknas som student, vad som skall prövas/bedömas vid tillgodoräkning, vad som gäller för förhandsbesked och vem som har rätt att definieras som beslutsfattare. Paragraf 2.4 om beslutsfattare anger följande: - Examinator fattar beslut om tillgodoräknande av tidigare utbildning eller verksamhet som kurs eller del av kurs - Beslut om tillgodoräknande av en tidigare utbildning eller verksamhet som del av en examen fattas av rektor Om en student läst en kurs/utbildning eller anser sig ha reell kompetens motsvarande en befintlig kurs eller del av kurs vid, i vårt fall, Ekonomihögskolan så skall således examinator för den befintliga, motsvarande kursen/delmomentet/delkursen besluta om tillgodoräkning kan göras eller inte. Problembild samt underlag för rutin: Examinator är identifierbar i de fall där en student ansöker om tillgodoräkning gentemot en aktiv, befintlig kurs eller del av kurs. Däremot så finns ett behov av förtydligande i de fall där en student ansöker om tillgodoräkning för en kurs som ej längre erbjuds, alternativt ännu inte genomförts, exempelvis vid start av nytt eller omarbetning av gammalt utbildningsprogram. Underlag för rutin: - I de fall där en student ansöker om tillgodoräkning av befintlig kurs eller del av kurs som ej längre erbjuds eller ännu inte genomförts så bör beslutsfattare vara ämnesansvarig för det aktuella ämnet. 3 (7)

4 Vad gäller beslut för tillgodoräknande av utbytesstudier (eller utlandsstudier på egen hand under i utbildningsplanen angiven utlandstermin för programstudenter 1 ) så är inte beslutsfattaren lika väl definierad som i fallet ovan. Endast i de situationer där delar av studierna skall tillgodoräknas som befintlig kurs eller del av kurs vid Ekonomihögskolan är beslutsfattaren given. I övrigt hänvisar reglerna bara till den som beslutar om tillgodoräkning 2. Därmed finns ett behov av att definiera vem som utför förhandsbedömning samt beslutar om tillgodoräkning av utbytesstudier. Här finns olika scenarior som måste behandlas: - en programstudent som genomför utbytes/utlandsstudier inom ramen för sitt utbildningsprogram - en student som läser fristående kurser och väljer att förlägga delar av sina studier vid ett partneruniversitet som utbytesstudent - en programstudent som väljer att genomföra utbytesstudier som fristående kurser, utanför sitt utbildningsprogram. De två sista kategorierna bör likställas eftersom båda omfattar studenter som genomför utbytesstudierna som fristående kurser och därmed ej påverkas av en utbildningsplan och regler för utbyte inom ett specifikt utbildningsprogram. Underlag för rutin: - Förhandsbedömning av och beslut om tillgodoräkning av utbytesstudier (alternativt studier på egen hand inom ramen för ett utbildningsprogram) bör utföras av programansvarig för programstudenter. Bedömningen gällande programstudenter kan ske i samråd med ämnesansvarig men eftersom tillgodoräkningen inom ett program gäller såväl potentiell överlappning som studiernas relevans för den examen som programmet leder till så bör programansvarig vara beslutsfattare. För Civilekonomprogrammet bör beslut fattas i samråd med fördjupningsansvarig för respektive fördjupning då programansvaret omfattar mestadels utbildningens basblock, dvs. de första två åren. - För studenter som genomför utbytesstudier utanför sitt utbildningsprogram eller som fristående kursstudent så skall bedömning och beslut fattas av ämnesansvarig för det aktuella ämnet/ämnena. I de allra flesta fallen kommer dock dessa studenter ej att aktivt behöva tillgodoräkna sina studier. Istället omfattas de av del två av paragraf 2.4 i de lokala reglerna för tillgodoräkning, dvs. tillgodoräknande av en tidigare utbildning som del av examen, och beslut fattas då av rektor, inte av institutionen. 1 Med dessa avses programstudenter som anordnar utlandsstudier på egen hand under den/de terminer då utbildningsplanen för deras utbildningsprogram öppnat för utbytesstudier. Således genomför studenten en internationell termin inom sitt program men väljer att inte nyttja Linnéuniversitetets utbytesavtal. Dessa studier kan inte rapporteras in i ladok men en bedömning för tillgodoräkning kan göras som sedan bifogas till examensansökan när studenten avslutar sina studier. 2 Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet, Dnr: HL/ , s7 4 (7)

5 Handläggning samt Komplett ansökan Problembild samt underlag för rutin: Det måste vara tydligt såväl internt som utåt vem som handlägger ansökningar om tillgodoräkning samt hur handläggningen går till. Vidare finns behov av en rutin för vad som skall anses som komplett ansökan. Ofta kan en student som ansöker om tillgodoräkning själv inte identifiera de kurser eller delar av kurs vid Ekonomihögskolan som kan anses motsvara de tidigare studierna. En sådan ansökan skall inte anses som komplett ansökan eftersom all information som är relevant för handläggningen inte bifogats. En ansökan som inte innhåller det underlag som definieras i paragraf 2.7 av de lokala reglerna skall också anses som ej komplett ansökan. Detta får betydelse för bedömning av hur lång handlingstiden i ett ärende varit (definieras av paragraf 2.8 i de lokala reglerna). Underlag för rutin - I de fall där studenten själv ej kan ange motsvarande kurser i sin ansökan om tillgodoräkning eller där annat underlag saknas skall studenten snarast av ansvarig handläggare informeras om att handlingen ej anses vara komplett och varför. Studenten bör även hänvisas till institutionens studievägledare för att få hjälp att identifiera relevanta motsvarande kurser. Därefter skall ansökan handläggas som komplett ansökan. - Ansökan om tillgodoräkning av tidigare kurs/utbildning som motsvarande kurs eller del av kurs vid Ekonomihögskolan skall handläggas av utsedda utbildningsadministratörer. Tillgodoräkning av utbytesstudier, alternativt utlandsstudier på egen hand inom ramen för ett utbildningsprogram, handläggs av internationell koordinator Beslut Vad som skall bedömas och hur beslutet skall kommuniceras behandlas i de lokala reglerna under paragraferna: Vid tillgodoräkning prövas Förhandsbesked Tillgodoräknande från andra lärosäten Betyg Ansökan och beslut om tillgodoräknande Överklagande Dokumentation i Ladok Regler vid tillgodorkänande av utländsk högskoleutbildning Learning Agreement för utbytesstudenter Utöver detta så anger de lokala reglerna i sin inledning att ett tillgodoräknande skall behandlas utifrån ett generöst förhållningssätt och på saklig grund utan utrymme för slump eller godtycke. 5 (7)

6 För utbytesstudier så påverkas beslutets utformning även av den lokala examensordningen för Linnéuniversitetet och vad som däri anges för utlandsstudier, för oss då mer specifikt utbytesstudier. Detta eftersom utlandsstudier/studier från utlandet som en del av examen beslutas av rektor och inte av institutionen. Problembild samt underlag för rutin: Viktiga delar av processen som ej omnämns i de lokala reglerna är exempelvis diarieföring av beslut. Detta berörs istället av regelverk och rutiner för diarieföring och arkivering vid Linnéuniversitet men bör ändå tydliggöras i våra egna rutiner. Vidare finns ett behov av att tydliggöra hur beslut, som enligt paragraf 2.9 i de lokala reglerna skall vara skriftligt, skall kommuniceras till studenten rent praktiskt. Vad gäller utbytesstudier så finns ett behov av tydlighet gällande den bedömning som gjorts, särskilt vad gäller programstudenter. Om utbytesstudier genomförts inom ramen för ett utbildningsprogram så bör detta kommuniceras i det skriftliga beslutet men även tydliggöras i Ladok. Paragraf 2.11 anger enbart att dokumentation i ladok skall göras men ingen ytterligare information finns. Beslutet och det som bedömts i detta skall ju anges men vi kan välja att vidare tydliggöra vår bedömning. Underlag för rutin: - Rutiner för diarieföring positiva beslut bör behandlas när rutiner definierats centralt vid Linnéuniversitetet. Detta arbete pågår just nu och vi bör invänta resultatet av detta arbete. - Diarieföring av avslag på ansökan om tillgodoräkning skall anges under unik diariepost. - Förutsättningarna för tillgodoräkning av utbytesstudier inom ramen för ett utbildningsprogram, dvs. krav på nivå och omfattning på ämneskurser samt hur studierna definieras (som breddkurser, valfria kurser, ämneskurser etc.), skall kommuniceras tydligt till studenterna så långt det är relevant och möjligt i utbildningsplanen samt mer detaljerat i formella studieanvisningar för utbytesstudier. När tillgodoräkningen genomförts skall ett skriftligt beslut skickas ut till studenten enligt fastställd mall. Detta handläggs av internationell koordinator. Beslut samt ladokrapportering skall följa anvisningar i lokal examensordning samt de lokala reglerna för tillgodoräkning. 6 (7)

7 Fastställda rutiner (Ett tydliggörande i förhållande till punkten 2.4 Beslutsfattare i de lokala reglerna som säger att: ) 1. För tillgodoräkning av tidigare studier eller reell kompetens gentemot befintlig kurs eller del av kurs fattas beslut av examinator för motsvarande kurs vid Ekonomihögskolan (är den lokala regeln) 2. För tillgodoräknande gentemot befintlig kurs eller del av kurs som ej längre erbjuds skall beslut fattas av ämnesansvarig 3. För tillgodoräknande gentemot befintlig kurs eller del av kurs som ej ännu genomförts och därmed inte har någon examinator fattas beslut av ämnesansvarig 4. För tillgodoräkning av utbytesstudier fattas beslut - av programansvarig i samråd med ämnesansvariga i de fall studierna skall tillgodoräknas inom programmet - av programansvarig samt fördjupningsansvarig för aktuell fördjupning på Civilekonomprogrammet i samråd med ämnesansvariga i de fall där utbytet sker under de två fördjupningsåren - av ämnesansvarig i de fall studierna genomförs av student på fristående kurs alternativt utanför utbildningsprogrammet - av internationell koordinator i möjligt samråd med andra institutioner i de fall där studenten genomfört studier i ämnen utanför Ekonomihögskolans ämnesområden Rutin gällande handläggning: 1. ansökan om tillgodoräkning av tidigare studier, reell kompetens, gentemot befintlig kurs eller del av kurs vid Ekonomihögskolan handläggs av tydligt angivna utbildningsadministratörer 2. avslagen ansökan diarieförs på eget, unikt, diarienummer och beslut med bifogad information om möjligheter till överklagan meddelas studenten skriftligt. Beslut skickas som brev med mottagningsbevis för att tydliggöra från vilket datum tiden för överklagande gäller 3. ej komplett ansökan återsänds till studenten med information om att ansökan ej är komplett och varför. Studenten informeras om möjligheten att kontakta studievägledare för eventuella frågor gällande den fortsatta processen 4. ansökan om tillgodoräkning av utbytesstudier, alternativt utlandsstudier på egen hand inom ramen för ett utbildningsprogram, handläggs av internationell koordinator 7 (7)

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(9) för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN STYRDOKUMENT G 2015/571 HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Beslutsfattare Handläggare Linda Forsberg, institutionen

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI STYRDOKUMENT G 2016/92 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI Beslutsfattare Handläggare Joakim

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2015-11-11 V-2015-0798 Sammanfattning Anvisningen ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå och

Läs mer

Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 2018-12-05 U 2018/776 1 Institutionerna Utbildningsnämnden Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå För att säkerställa att handläggningen av tillgodoräknandeärenden

Läs mer

Bilaga re-beslut nr 9-15. Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Bilaga re-beslut nr 9-15. Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Bilaga re-beslut nr 9-15 Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning Inledning... 3 Ansökan och beslut om tillgodoräknande...

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-06-23 Dnr: FS 1.1 501-15 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställd handläggningsordning dnr:

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning 1. BESTÄMMELSER 2 1.1 Nationella bestämmelser 2 1.1.1 Tillgodoräknande av utbildning

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/2 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

TILLGODORÄKNING AV UTLANDSSTUDIER INOM RAMEN

TILLGODORÄKNING AV UTLANDSSTUDIER INOM RAMEN TILLGODORÄKNING AV UTLANDSSTUDIER INOM RAMEN FÖR AVTAL Gäller endast vid utbytesstudier vid partneruniversitet! Du som studerar som utbytesstudent ska alltid kunna använda de kurser du läst under utbytet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Riktlinjer för tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde

Riktlinjer för tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde Riktlinjer för tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2014-11-27 och träder i kraft 2015-01-01. Dnr HS 2014/702

Läs mer

Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola

Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola Dnr 1331/1.1.2/2014 Beslutade av rektor 2014-06-10 Giltiga fr.o.m. 2014-06-10 Upprättade av Studentavdelningen/Examen/Ann Broberg Ersätter tidigare regler

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr GU 2019/1975 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studentcentrum Dnr MDH 2.1-421/12 Beslutad 2010-09-20 (MDH 2.1-795/12) Reviderad 2012-09-25 (MDH 2.1-421/12) LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå,

Läs mer

Utlandsstudier och tillgodoräknande. Informationsträff 5 maj 2011

Utlandsstudier och tillgodoräknande. Informationsträff 5 maj 2011 Utlandsstudier och tillgodoräknande Informationsträff 5 maj 2011 Hela processen - från ansökan till examen Hela processen måste fungera Konsekvenser kan komma långt efter: För studenten (CSN/TG/Examen)

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studentcentrum Dnr MDH 2.1-421/12 Beslutad 2010-09-20 (MDH 2.1-795/12) Reviderad 2012-09-25 (MDH 2.1-421/12) LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå,

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

Lathund: Dokumentation i Ladok av bifallsbeslut om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå, hel kurs. Några exempel.

Lathund: Dokumentation i Ladok av bifallsbeslut om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå, hel kurs. Några exempel. Lathund: Dokumentation i Ladok av bifallsbeslut om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå, hel kurs. Några exempel. Vid dokumentation i RS21 (om kunskaper och färdigheter har förvärvats utanför

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och Dnr 3-1032/2018 2018-02-07 Anvisningar för handläggning och bedömning av reell

Läs mer

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Dnr 561-2003-58 1 Tillgodoräknandeordning för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden

Läs mer

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Upprättat 2013-06-11 Dnr ORU 1.2.1-2423/2013 Innehåll 1. Inledning... 1 2. Ansökan och handläggning... 1 3. Vad

Läs mer

Ladok. Tillgodoräknande av kurs RS21. Allmänt om funktionen Arbetsgång Tillgodoräknande av hel kurs Arbetsgång Internationellt utbyte 4

Ladok. Tillgodoräknande av kurs RS21. Allmänt om funktionen Arbetsgång Tillgodoräknande av hel kurs Arbetsgång Internationellt utbyte 4 Ladok Tillgodoräknande av kurs RS21 Allmänt om funktionen 2 1. Arbetsgång Tillgodoräknande av hel kurs 3 2. Arbetsgång Internationellt utbyte 4 3. Arbetsgång Ändra/Ta bort tillgodoräknande 5 Sida 1 av

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studentcentrum Beslut: 2015-03-10, 1.2.3-2015/0657 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Studentcentrum Dokumentansvarig: Studentcentrum Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2015-03-10

Läs mer

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1. Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.2/2014 Sida 2 av 7 Bilaga rutiner 1. Ansökningsrutiner 3 1.1 För student

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Tillgodoräknandeordning

Tillgodoräknandeordning Tillgodoräknandeordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt vid tillträde till utbildning på forskarnivå vid Blekinge Tekniska Högskola BTH-1.2.1-0203-2016 Fastställd genom beslut av dekanerna

Läs mer

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande, tillgodogörande och ersättande av kurs vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för tillgodoräknande, tillgodogörande och ersättande av kurs vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för tillgodoräknande, tillgodogörande och ersättande av kurs vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-08-13 Revidering: Dnr: HDa 1.2 2018/990 Gäller fr o m: 2018-08-13 Relaterade

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Arbetsrutin för tillgodoräknande

Arbetsrutin för tillgodoräknande Arbetsrutin för tillgodoräknande Beslut om tillgodoräknande av prov eller kurs görs av institutionen som också lägger in uppgifterna i Ladok. Tillgodoräknandeblankett och de Lokala regler för tillgodoräknande

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND SVERIGES UNIVERSITETS 2000-03-24 Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND REKOMMENDATIONER OM TILLGODORÄKNANDE AV UTLÄNDSK HÖGSKOLEUTBILDNING I GRUND- UTBILDNINGEN Beslutat av förbundsförsamlingen 2000-03-24 Tillgodoräknanderätten

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Studieadministrativa regler och rutiner för anställda vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa regler och rutiner för anställda vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa regler och rutiner för anställda vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrative

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG Institutionen för pedagogik UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Validering av reell kompetens för tillgodoräknande - workshop. Jessica Millert, projektledare Nina Nesset, studie- och karriärvägledare

Validering av reell kompetens för tillgodoräknande - workshop. Jessica Millert, projektledare Nina Nesset, studie- och karriärvägledare Validering av reell kompetens för tillgodoräknande - workshop Jessica Millert, projektledare Nina Nesset, studie- och karriärvägledare Välkomna! Bakgrund och utgångspunkter Regelverk och omvärld Gruppdiskussion

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Upprättad av: Version: Maria Evans, HUV Cathrine Gladh, NMT Olof Nilsson, processledare 1.0 Dokumentansvarig: Datum Maria Evans, HUV

Läs mer

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning Sid 1 (6) Civilekonomprogrammet med internationell inriktning International Business Program Omfattning: 240 högskolepoäng Examen: Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla

Läs mer

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 1 av 12 (Ersätter dnr 2014-114-71) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 12 1 Kurser, program och utbildning... 3 1.1 Kurs och kursplan...

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande, tillgodogörande och ersättande av kurs vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för tillgodoräknande, tillgodogörande och ersättande av kurs vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för tillgodoräknande, tillgodogörande och ersättande av kurs vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2013-06-03 Revidering: Dnr: DUC 2013/830/80 Gäller fr o m: 2013-06-03 Ersätter: Tillgodoräknandeordning

Läs mer

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund Sveriges universitetsoch högskoleförbund Linda Gerén 2017-11-01 Tillgodoräknande efter utbytesstudier Sveriges universitets- och högskoleförbunds expertgrupp för studieadministrativa frågor skickade i

Läs mer

Administrativa rutiner avseende anmälnings-

Administrativa rutiner avseende anmälnings- Administrativa rutiner avseende anmälnings- och studieavgifter Beslut: Rektor 2010-11-25 Revidering: 2011-05-27, 2013-01-14, 2014-04-07, 2017-05-15 Dnr: DUC 2010/1930/10 Gäller fr o m: 2017-08-15 Ersätter:

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Rutin för Södertörns högskola studentdokument Funktioner i valideringsprocessen av reell kompetens

Rutin för Södertörns högskola studentdokument Funktioner i valideringsprocessen av reell kompetens STUDENTDOKUMENT Rutin för Södertörns högskola studentdokument 1. Processen 1.1. Funktioner i valideringsprocessen av reell kompetens Sökande, är en student som ansöker om att få sina kunskaper och färdigheter

Läs mer

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 (5) BESLUT 2018-09-20 STYR 2018/1378 Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell

Läs mer

Utlandsstudier för I:are

Utlandsstudier för I:are Utlandsstudier för I:are Vilken tråd ska jag börja dra i? Hur ska jag tänka? Var ska jag börja? När ska jag börja förbereda mig? Ska jag ansöka för ett år eller en termin? Kontaktpersoner Sara Vilotti_Pereria

Läs mer

Utlandsstudier och tillgodoräknande. Informationsträff 18 oktober 2012

Utlandsstudier och tillgodoräknande. Informationsträff 18 oktober 2012 Utlandsstudier och tillgodoräknande Informationsträff 18 oktober 2012 Hela processen - från ansökan till examen Hela processen måste fungera Konsekvenser kan komma långt efter: För studenten (CSN/TG/Examen)

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/541-1.1.1. Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2018-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek... 4 3.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005 UTBILDNINGSPLAN Dnr CF 52-477/2005 PROGRAMMET FÖR KULTUR OCH SPRÅK, 120/160 POÄNG Culture and Languages Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades av Forskningsnämnden den 14 december 1993.

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Annika Holm 013-282615 Jessica Yeh 013-281202 Origo, rum 2201 international@lith.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Vi är internationella

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Arbetsmaterial för bedömning av reell kompetens och tillgodoräknande på Mälardalens högskola

Arbetsmaterial för bedömning av reell kompetens och tillgodoräknande på Mälardalens högskola Arbetsmaterial för bedömning av reell kompetens och tillgodoräknande på Mälardalens högskola 2011-11-15 Studentmaterial Innehållsförteckning Bakgrund 3 Inledning 3 Definitioner och begrepp 3 Roller 4 Viktigt

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Dnr: HL/2009 0110 Utbildningsplan Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.1-1295 Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Utbildningsnämnden Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Rektor Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Anmälan

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2011-12-15 Dnr LiU-2009-00464 Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Ge stöd till student och doktorand (inkl. presumtiva) Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Samverkan Syntax enskild

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2017/425-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2017-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Double Degree Civilekonomprogrammet International Sales and Marketing Programme Marknadsföringsprogrammet Programmet för Internationella Affärer

Double Degree Civilekonomprogrammet International Sales and Marketing Programme Marknadsföringsprogrammet Programmet för Internationella Affärer Handbok - information Double Degree Civilekonomprogrammet International Sales and Marketing Programme Marknadsföringsprogrammet Programmet för Internationella Affärer Anna Lindahl Internationell Koordinator,

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification Utbildningsplan Dnr G 2018/263 HANDELSHÖGSKOLAN Juristprogrammet, 270 högskolepoäng Master of Laws, 270 credits Programkod: S2JUR 1. Fastställande Utbildningsplanen är godkänd av Dekan vid fakulteten 2018-05-02

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet, 240 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program, 240 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet, 240 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program, 240 ECTS Credits Dnr: 98/2007-515 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Civilekonomprogrammet, 240 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program, 240 ECTS Credits

Läs mer

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Examensordningen är fastställd av rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och ersätter examensordning

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Denna anvisning ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR)

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: Grundnivå, examen på avancerad nivå Fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) PM 20171103 Dnr LED 1.3 2017/536 Ersätter Dnr LED 1.3 2017/16 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) Beslut i olika är delegerade

Läs mer

Tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå RS21

Tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå RS21 Tillgodoräknande - RS21 1(11) Tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå RS21 Ska du rapportera tillgodoräknande för student inom utbildning på grund- eller avancerad nivå, välj delfunktion "Grundnivå

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

Riktlinjer för internationella samarbetsavtal

Riktlinjer för internationella samarbetsavtal Riktlinjer för internationella samarbetsavtal Internationaliseringsrådet Dnr: 1191-1.1.2-2017 Riktlinjer för internationella samarbetsavtal 1. Allmänt Södertörns högskola har omfattande samarbeten med

Läs mer

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Högskolan i Halmstad Rektor Box 823 301 18 Halmstad Juridiska avdelningen Teresa Edelman BESLUT Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Bakgrund Under ett besök hos Högskolan i Halmstad den

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

5.2.1 Särskild behörighet för program Särskild behörighet för kurs Villkorsantagning

5.2.1 Särskild behörighet för program Särskild behörighet för kurs Villkorsantagning Villkorsantagning 1.1 UPPDRAG Uppdrag enligt FC- beslut MDH 2-200/14 den 2 april 2014 -att se över och samordna rutiner, arbetssätt och metoder för akademiernas arbete med behörighetsbedömning och villkorlig

Läs mer

Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt

Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt UPPDATERAD 2018-12-12 Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt LÄKARPROGRAMMET LUNDS UNIVERSITET Senast reviderad 2018-12-12 (U 2018/818) Fastställt 2018-12-12 av PNL, Programnämnden

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Studie- och yrkesvägledarprogrammet Studie- och yrkesvägledarprogrammet Education in Study and Career Guidance Omfattning: 180 högskolepoäng Programkod: LYSYV Nivå: Grund Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 Fastställd av högskolestyrelsen 2012-12-03 Dnr: MDH 2.1-561/12 1 (14) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 2 (14) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014...

Läs mer