Studera veterinärmedicin. Ett yrke med många möjligheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studera veterinärmedicin. Ett yrke med många möjligheter"

Transkript

1 Studera veterinärmedicin Ett yrke med många möjligheter

2 2 Veterinären tryggar både djurens och människornas hälsa och välbefinnande Var och en av oss behöver veterinärer varje dag. Veterinärer jobbar med många slags arbetsuppgifter för att trygga djurens, människornas och miljöns hälsa och välbefinnande från jord till bord. Som veterinär kan du arbeta med produktionsoch sällskapsdjurs hälso- och sjukvård, och bekämpa smittosamma sjukdomar. Du kan också inrikta dig på livsmedels- och miljökontroll som likaledes är viktiga för vårt välbefinnande. Efterfrågan på veterinärmedicinsk forskningskunskap ökar hela tiden.

3 3 Veterinären är en mångsidig expert Veterinärutbildningen ger dig färdigheter att följa med branschutvecklingen och lära dig nytt hela tiden. Som utexaminerad veterinär kan du arbeta inom alla veterinärmedicinens områden, bl.a. med olika sakkunnig- och chefsuppdrag och dina arbetsgivare kan vara såväl staten som företagen. Du kan till exempel arbeta som Kommunalveterinär i landsbygdspraktik Smådjursveterinär i privatpraktik Livsmedels- eller miljöövervakare Banbrytande forskare Sakkunnig med internationella uppdrag Tjänsteman på olika ministerier Chef för miljöhälsovård Privatföretagare Produktutvecklare inom industrin Matti Järvinen Veterinärmedicinens betydelse när det gäller att trygga människans hälsa blir allt tydligare i framtiden, till exempel inom övervakningen av livsmedelskvalitet och smittosamma djursjukdomar. Det ökade antalet sällskaps- och hobbydjur vidgar också veterinärernas arbetsfält.

4 4 Studierna: teori och praktisk tillämpning Veterinärstudierna består av en treårig veterinärmedicine kandidatexamen (180 studiepoäng) och en treårig veterinärmedicine licentiatexamen (180 sp). Målet med examen är att ge den studerande förutsättningar att följa med utvecklingen inom yrkesområdet, kontinuerligt lära sig nytt och självständigt utöva veterinäryrket. I studierna betonas kritiskt tänkande och etiskt beslutsfattande. Studierna vid fakulteten är praktiskt inriktade och mångsidiga, och i dem kombineras teori och praktik. Studierna framskrider enligt ett färdigt undervisningsprogram. Valfriheten, i synnerhet i studiernas slutskede, utökas hela tiden. Förutom föreläsningarna innehåller undervisningen en hel del praktiska övningar, smågruppsundervisning och patientarbete. Fakulteten använder sig också av den virtuella undervisningens möjligheter. Jourarbetet och det praktiska patientarbetet är en väsentlig del av studierna. Studierna framskrider i tre perioder: Basveterinärmedicin: det friska djuret Klinisk veterinärmedicin: det sjuka djuret Livsmedels- och miljöhygien: från bondgården till bordet Under det första och andra året studeras huvudsakligen basveterinärmedicin, under det tredje, fjärde och femte året studeras klinisk veterinärmedicin och under det sjätte året studeras livsmedels- och miljöhygien. Fr.o.m. det tredje året är man i kontakt med sjuka djur och under det femte året praktiserar man på heltid på klinikerna. Utbildningen innehåller också bl.a. kommunal- och besiktningsveterinärpraktik. Mera information om studierna och deras uppbyggnad finns i studiehandboken, som du hittar på fakultetens webbsidor:

5 5

6 6 En utbildning med många möjligheter Veterinärstuderandenas studietakt är intensiv men sammanhållningen god. Anna Lehtonen, Isabella Horn och Tomas Häggvik har redan hunnit studera några år, och de trivs ännu bättre med studierna än de trodde på förhand. Anna och Isabella började studera vid veterinärmedicinska fakulteten av den kanske allra vanligaste orsaken: veterinäryrket var bådas drömyrke ända sedan skoltiden. Tomas hann studera annat först, men bestämde sig sedan för att söka till en utbildning som garanterar sysselsättning. Alla tre hade från början en klar uppfattning om studiernas innehåll: ett visst mått pluggande går inte att undvika eftersom det inte finns några genvägar till kunskaper i till exempel anatomi eller biokemi. Kursernas uppläggning varierar dock, och ofta lär man sig genom praktiskt utförande. En inspirerad lärare gör kursen intressant, konstaterar Anna. Undervisningsspråket är finska eller engelska. Det är också möjligt att skriva tentamenssvaren på svenska, och Tomas har använt sig av den möjligheten. Kurskompisar från hela Finland Studierna framskrider enligt ett färdigt årsschema, så de 50 studerande som antas på en gång genomför så gott som alla sina studier samtidigt. På fem år blir årskursen en sammansvetsad skara med god gruppanda. Till veterinärmedicinska kommer studerande från hela Finland: Isabella är från Rovaniemi, Tomas från Malax i Österbotten och Anna från Saarijärvi i Mellersta Finland. De trivs i bra i Vik, och det är många som bor på campusområdet. Det är behändigt att bo nära studieplatsen, i synnerhet i det här skedet när det till studierna hör jourarbete på djursjukhus. Det är också nära till friluftsmöjligheter och hobbyer, säger Anna och Isabella. Arbetspraktik: från insemination till slakteriarbete Studiernas mångsidighet gör att det erbjuds intressanta arbets- och praktikplatser redan under studietiden. Anna har vikarierat som besiktningsveterinär på slakteri, och Isabella fick praktikplats på universitetets hästsjukhus. Efter det femte studieåret kan de redan utföra sådana arbetsuppgifter som hör till en veterinär. Allra helst skulle de i framtiden arbeta som kommunalveterinärer. Isabella planerar att specialisera sig på hästar, och Anna intresserar sig för produktionsdjur. Om den framtida arbetsmarknaden säger de: I och med studierna har vi fått veta om alternativ vi tidigare inte ens visste fanns till. Det behövs till exempel mycket veterinärer inom livsmedelshygienen. Anna Nordman

7 7 EKY: en samlande faktor Isabella och Anna är också aktiva inom veterinärmedicine kandidaternas ämnesförening EKY. EKY finns representerad i olika grupper inom fakulteten där man till exempel fattar beslut om hur undervisningen ska utvecklas och annat som påverkar studerandenas liv. Genom att vara aktiv blir man bekant med folk på institutionerna och kan driva studerandenas intressen, säger Isabella. EKY-gänget ordnar också många fritidsevenemang för sina medlemmar, allt från hundutställningar till pampiga årsfester. Det lönar sig absolut att gå med! På EKY blir man också bekant med studerande från andra årskurser, säger Tomas och Anna.

8 8 Veterinärens arbete är både omväxlande och krävande Veterinärens arbetsmiljö är mångskiftande: en veterinär kan jobba på bondgård, slakteri, patientmottagning eller ämbetsverk, i staden eller på landsbygden, i hemlandet eller utomlands. Till veterinärens arbete hör ofta brådska, ansvar och att fatta snabba men väl övervägda beslut. Förutom ett skarpt intellekt och skickliga händer krävs det social förmåga och empati, eftersom arbetet ofta också handlar om kundbetjäning. I sitt arbete ser veterinären djurets hela livscykel och förutom det positiva handlar arbetet också om att vårda allvarliga sjukdomar och att möta döden. Ilkka Saastamoinen Sysselsättningsläget för veterinärer hör till de bästa inom de akademiska yrkena Veterinärerna arbetar inom kommunerna, som privata yrkesutövare, inom statsförvaltningen och med undervisning och forskning. Merparten arbetar med kliniskt patientarbete, som veterinär inom animalieproduktionen, eller som smådjurs- och hästveterinär. En tredjedel arbetar inom livsmedelshygien. Det finns ca 1700 veterinärer, varav två tredjedelar är kvinnor.

9 9 Veterinäryrket Kommunalveterinär Kommunalveterinären ansvarar för veterinärvården av kor, svin och andra produktionsdjur inom sitt område, och utför vården i form av besök på bondgårdarna. Ofta ansvarar kommunalveterinären också för smådjuren och hästarna. Han eller hon utför ofta självständigt alla moment i vården: undersökningar, provtagning, vårdingrepp och operationer. Förutom patientarbetet omfattar arbetet förebyggande hälsovård, djurskydd och miljöhälsovård. Smådjursveterinär Smådjursveterinären sköter huvudsakligen sällskapsdjur. Arbetet på en smådjursmottagning innefattar bl.a. inremedicinsk vård, kirurgi, vaccinering och avlivning av djur. En smådjursveterinär kan specialisera sig på t.ex. ögonsjukdomar, hudsjukdomar, tandvård, hjärtsjukdomar eller exotiska djur. Centralt i arbetet är att erbjuda djurägaren hjälp och rådgivning. Hästveterinär Hästveterinären arbetar på klinik eller besöker stallen som ambulerande veterinär. Till de vanligaste hästsjukdomarna hör hälta och luftvägsinfektioner samt olycksfall och kolik som ofta kräver brådskande vård. Till veterinärens rutinuppdrag hör också hästars vaccinationer och tandvård. På klinikerna utförs även operationer och andra ingrepp som kan vara mycket krävande. Arbete inom livsmedelshygienen Veterinären bekämpar djursjukdomar och säkrar livsmedlens hygieniska kvalitet. Inom livsmedelshygienen arbetar veterinären som besiktningsveterinär på slakterier och köttförädlingsfabriker med ansvar för köttbesiktning, djurskydd och hygien. Livsmedelshygienikerna övervakar även mejerier och livsmedelshandel och distribution. Veterinären tryggar säkerheten i livsmedelskedjan från början till slut från jord till bord. Veterinären som tjänsteman Många veterinärer är anställda hos staten, som sakkunniga med olika lagberednings-, planerings- och övervakningsuppgifter. På ministerierna arbetar veterinärerna med lagberedningsoch styrningsuppgifter inom djur- och livsmedelslagstiftningen. EU har medfört att arbetet blivit mera internationellt. Länsveterinärerna ansvarar för sin regions veterinärmedicinska vård och livsmedelskontroll. Besiktningsveterinärerna är också statstjänstemän. Forskare Som forskare specialiserar sig veterinären inom sitt eget intresseområde, exempelvis inom livsmedels- och miljöhygien, mikrobiologi, patologi, husdjurens välfärd eller på olika kliniska områden. Forskningen resulterar ofta i en doktorsavhandling. En forskare vid universitetet undervisar även i sitt specialområde. Veterinärer kan också arbeta som forskare vid statliga ämbetsverk och inom läkemedelsindustrin.

10 10 Veterinärmedicinska fakulteten forskning och undervisning i modern miljö Veterinärmedicinska fakulteten är den enda enheten som utbildar veterinärer i Finland. Fakulteten har ca 400 inskrivna studerande och ca 260 lärare och forskare. Fakulteten har fyra institutioner: institutionen för livsmedels- och miljöhygien, institutionen för klinisk häst- och smådjursmedicin, institutionen för klinisk produktionsdjursmedicin och institutionen för basveterinärmedicin. Till fakulteten hör även universitetets djursjukhus som har jour dygnet runt. Sjukhuset vårdar smådjur och hästar, och är undervisningssjukhus för blivande veterinärer och veterinärer som vill specialisera sig. Forskning och undervisning med anknytning till produktionsdjur sker huvudsakligen i Mäntsälä. Verksamheten sker huvudsakligen i Campus Vik där veterinärmedicinska fakulteten har nya och moderna forsknings- och undervisningslokaler. Campus Vik är ett av Europas största biovetenskapliga centra, och på campusområdet arbetar även andra fakulteter och forskningsinstitut. För den studerande är Vik en trevlig miljö för studier, boende och fritid.

11 11 Det lönar sig att förbereda sig för urvalsprovet Fakulteten har årligen ca 500 sökande från hela Finland. Av dem som deltar i urvalsprovet antas ca 15 % till fakulteten. Antalet antagna kan variera något. Suomen Ilmakuva Oy Alla sökande bör delta i urvalsprovet, som hålls i slutet av maj. Urvalsprovet är samma som för de medicinska fakulteterna. Studerandena antas i två grupper: på basis av poängen i urvalsprovet och på basis av det sammanlagda antalet poäng för studentbetyget och urvalsprovet. Urvalsprovet består av frågor som baserar sig på urvalslitteraturen och det uppgiftskompendium som delas ut vid provtillfället, och uppgifterna hänför sig till biologi, kemi och fysik.

12 Veterinärmedicinska fakulteten Agnes Sjöbergs gata 2 (PB 66) Helsingfors universitet tel Information om studerandeurvalet el-info@helsinki.fi Veterinärmedicinska fakultetens studentorganisation EKY Redaktion: Päivi Ala-Poikela och Anna Nordman Fotografering: Päivi Ala-Poikela, Satu Himanen, Eeva Jokinen och fakultetens fotoarkiv Tryckeri och layout: Meripaino

Studera till veterinär

Studera till veterinär Studera till veterinär Ett yrke med många möjligheter 2 Veterinärens mångsidiga arbetsområde Vi behöver alla veterinärer varje dag. Dagens förändrade värld och globalisation har fört med sig nya utmaningar

Läs mer

Studier på svenska vid Veterinärmedicinska fakulteten läsåret

Studier på svenska vid Veterinärmedicinska fakulteten läsåret Studier på svenska vid Veterinärmedicinska fakulteten läsåret 2015 2016 Undervisning = Undervisning på svenska som ingår i studieavsnittet Studerande = Hur den studerande kan använda svenska i studieavsnittet

Läs mer

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Ämnet djurvård inom djurens hälso- och sjukvård behandlar omvårdnadsarbete med sjuka och friska djur. I ämnet behandlas också sjukdomslära samt lagar och andra

Läs mer

ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN

ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM STUDIERNA... 3 2 GEMENSAM ANSÖKAN... 3 2.1 ANSÖKNINGSTID

Läs mer

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(8) Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC 1. Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 11 september

Läs mer

Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp

Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap (PN-VH) 2016-11-08 Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp Supplementary

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Inblick i yrket, praktiska hälsoundersökningar, veterinärklinik Ditt första år på Djursjukvård Ditt första år ger dig grundläggande

Läs mer

Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng

Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng 1(10) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng Veterinary Medicine Programme, 330 credits 1. Beslut Styrelsen för SLU beslutade den

Läs mer

TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT

TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT EN DEL TROR ATT FARMACEUTER BARA FINNS PÅ APOTEK. DET ÄR FEL. VAD ÄR EN FARMACEUT? Läkemedel hjälper många till ett bättre, friskare och mer funktionellt liv. Många använder

Läs mer

beslutade den - november 2013.

beslutade den - november 2013. Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2013:79) om ämnesplan för ämnet sällskapsdjur i gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå; beslutade den - november

Läs mer

Specialistkompetens i fysioterapi inom veterinärmedicin

Specialistkompetens i fysioterapi inom veterinärmedicin Specialistkompetens i fysioterapi inom veterinärmedicin ALLMÄN INFORMATION Förkunskaper Innan fysioterapeuten/sjukgymnasten kan påbörja sin specialistutbildning måste han/hon ha - Grundutbildning i fysioterapi/sjukgymnastik

Läs mer

Tandläkarjobbet kombinerar vetenskap, handarbete och botande av sjukdomar.

Tandläkarjobbet kombinerar vetenskap, handarbete och botande av sjukdomar. Bli tandläkare VETENSKAP OCH HÄNDIGHET Tandläkare är medicinska experter som specialiserat sig på att undersöka, behandla och förhindra sjukdomar och skador i munnen och käkarna. Arbetet är både ansvarsfullt

Läs mer

SÄLLSKAPSDJUR. Ämnets syfte

SÄLLSKAPSDJUR. Ämnets syfte SÄLLSKAPSDJUR Ämnet sällskapsdjur behandlar de djur som människan håller som följeslagare för sällskaps skull. Ämnet handlar om skötsel av djur och deras vistelsemiljöer. Centralt i ämnet är djurens behov,

Läs mer

Till veterinärmedicinska fakulteten antas 68 nya studenter i två grupper på följande sätt:

Till veterinärmedicinska fakulteten antas 68 nya studenter i två grupper på följande sätt: INNEHÅLL 1 STUDIER... 1 2 URVALSFÖRFARANDET... 1 3 ANSÖKNINGSTID... 2 4 POÄNGSÄTTNING... 2 4.1 Det finländska studentexamensbetyget...3 4.2 International Baccalaureate (IB) examen...4 4.3 Reifeprüfung

Läs mer

Tänk om du skulle bli farmaceut

Tänk om du skulle bli farmaceut Tänk om du skulle bli farmaceut Receptarie + apotekare Är du intresserad av hälsa och tycker att kemi och biologi är kul? Vill du veta mer om hur människokroppen fungerar och hur olika sjukdomar kan botas?

Läs mer

Yrken inom DYN Djurbranschens Yrkesnämnd

Yrken inom DYN Djurbranschens Yrkesnämnd Yrken inom DYN Djurbranschens Yrkesnämnd Det finns en rad olika yrken inom skötsel och vård av sällskapsdjur. Dels finns sex yrken inom djurens hälso- och sjukvård; titlar som är behörighetsreglerad via

Läs mer

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Det är något särskilt med hundar och katter Familjemedlemmar, arbetsredskap och stöd Hunden och katten

Läs mer

Djurvård/Djursjukvård

Djurvård/Djursjukvård Djurvård/Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.nbgkalmar.se Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel, djurskydd, djurbeteenden, djurens biologi Ditt första år på djurvård Under ditt

Läs mer

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala Arvid Uggla, Oslo 28 jan 2008 VH-fakulteten rustar för framtiden Veterinärmedicin och husdjursvetenskap inom samma fakultet 2004 Ny institutionsstruktur

Läs mer

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016.

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. Helsingfors universitet Juridiska fakulteten 14.11.2011 ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. BESKRIVNING AV VERKSAMHETSFÄLTET 1. Juridiska fakultetens

Läs mer

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng Syllabus for the Veterinary Medicine programme, 330 credits BESLUT Programkod: VY00X Utbildningsplanen fastställd: 2016-10-12

Läs mer

Målen för lärarutbildningen 2013 2016

Målen för lärarutbildningen 2013 2016 SOOL Finlands Lärarstuderandes Förbund - SOOL, är en nationell takorganisation för alla studenter på lärarutbildningar i Finland. I avsikt att förbättra lärarutbildningen strävar SOOL efter att befordra

Läs mer

Tekniskt överintag till utbildningsprogram inom utbildningsområdet veterinärmedicin och husdjursvetenskap inför antagning till HT 2019

Tekniskt överintag till utbildningsprogram inom utbildningsområdet veterinärmedicin och husdjursvetenskap inför antagning till HT 2019 ilaga 1 till protokoll PN-VH 190603 ( 68) Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap 2019-06-03 Tekniskt överintag till utbildningsprogram inom utbildningsområdet veterinärmedicin

Läs mer

Den nya veterinärutbildningen

Den nya veterinärutbildningen Under hösten i åk 4 får studenterna träna grundläggande praktiska handgrepp på attrapper. Läraren Marja Tullberg demonstrerar några av de konstgjorda patienterna. Foto: Johan Beck-Friis Den nya veterinärutbildningen

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik]

Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik] SFS 1971:810 Förordning (1971:810) med allmän veterinärinstruktion [Fakta & Historik] Inledande bestämmelser 1 I förordningen meddelas bestämmelser för länsveterinärer, för distrikts- och besiktningsveterinärorganisationerna

Läs mer

Undersökning bland utexaminerade 2010

Undersökning bland utexaminerade 2010 Undersökning bland utexaminerade Från utexaminerades 42 personer under år Undersökningens svarsprocent för s del var 43,9 Undersökningen genomfördes under hösten 11 I undersökningen deltog 11 av 2 yrkeshögskolor

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

VK005 Etologi och djurskydd - kandidatprogram

VK005 Etologi och djurskydd - kandidatprogram ilaga 1 till protokoll PN-VH 180917 ( 93) VK005 Etologi och djurskydd - kandidatprogram Höst 2019 Vår 2020 Period 1 Period 2 Sommar 2020 HV0139 Naturvetenskaplig grundkurs - evolution och ekologi, HV0109

Läs mer

Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden

Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden Matias Erlund Arbetsforum 1 Arbetsforums karriäruppföljning Utexaminerade magistrar sedan 1995 Normalt 1 år efter examen Magistrar regelbundet, doktorer

Läs mer

LANTBRUKSDJUR. Ämnets syfte

LANTBRUKSDJUR. Ämnets syfte LANTBRUKSDJUR Ämnet lantbruksdjur behandlar olika lantbruksdjur och skötsel av dessa. I ämnet ingår produktion inom djurhållning samt lantbruksdjurens betydelse för landskapsvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djurvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstorp.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel, djurskydd, djurbeteenden, djurens biologi Ditt första år på djurvård Under ditt första år får

Läs mer

Naturvetenskaplig profil

Naturvetenskaplig profil Naturvetenskaplig profil Naturbruksprogrammet - Djursjukvård, Hund eller Ridsport Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Första året innehåller bl.a anatomi, stökiometri, genetik, trigonometri Ditt första

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 december 2011 1382/2011 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om övervakningen av tvärvillkor som gäller folkhälsa, djurhälsa,

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr Datum 22/VLA/2010 Dnr 30.3.2010 3034/14/2009 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.5.2010 tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och

Läs mer

GENOMFÖRANDE AV SÄRSKILD ALLMÄNLÄKARUTBILDNING

GENOMFÖRANDE AV SÄRSKILD ALLMÄNLÄKARUTBILDNING 1(8) Fastställd av fakultetsrådet 16.2.2016 GENOMFÖRANDE AV SÄRSKILD ALLMÄNLÄKARUTBILDNING 1. INLEDNING Den särskilda allmänläkarutbildningen grundar sig på EU:s direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer,

Läs mer

Kan vi utbilda och träna framtidens lantbrukare och djurskötare?

Kan vi utbilda och träna framtidens lantbrukare och djurskötare? Kan vi utbilda och träna framtidens lantbrukare och djurskötare? Exempel på djurkurser med säkerhetsmål Djurkunskap grund Lantbruksdjurs skötsel Djursjukvård Arbetsliv naturbruk Arbetsmiljö och säkerhet

Läs mer

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 I maj 2014 bad vi it-pedagoger som gått hos oss de tre senaste åren att besvara en enkät om utbildningen och om den medfört några förändringar i

Läs mer

Vårdhygien inom djursjukvården teori och praktik, del 1

Vårdhygien inom djursjukvården teori och praktik, del 1 Vårdhygien inom djursjukvården teori och praktik, del 1 Christina Thörn, veterinär på Jordbruksverket, Avdelningen för djurskydd och hälsa christina.thorn@jordbruksverket.se Innehåll Lite kort om Jordbruksverkets

Läs mer

Forskarinriktning mot biomedicin

Forskarinriktning mot biomedicin Forskarinriktning mot biomedicin Naturvetenskapsprogrammet S:t Petri skola Naturvetenskap för framtidens forskare Du är nyfiken och kreativ och tänker självständigt. Du drömmer om en karriär som forskare

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009.

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkäten delades ut och samlades in av studiefaddrarna tors vecka 1 alt tis v 2. 266 studenter (av ca 330) svarade på enkäten. Syftet

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN Treårig utbildning, 180 sp Den grundläggande uppgiften för utbildningsprogrammet för ljusdesign

Läs mer

SJUKVÅRD. Ämnets syfte

SJUKVÅRD. Ämnets syfte SJUKVÅRD Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar vård- och omsorgsarbete främst inom hälso- och sjukvård. I begreppet vård och

Läs mer

Rapport till Svensk Veterinärtidning december 2015

Rapport till Svensk Veterinärtidning december 2015 SKOP har på uppdrag av intervjuat drygt 300 personer. Intervjuerna gjordes mellan den 2 och 30. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning. I SKOP:s arkiv återfinns undersökningen under

Läs mer

Utbildningsplan. Biomedicinsk analytiker BGBMA Bioteknik BGBIT Receptarie BGFAR

Utbildningsplan. Biomedicinsk analytiker BGBMA Bioteknik BGBIT Receptarie BGFAR Fakulteten för Teknik- och Naturvetenskap Utbildningsplan Programkod: Beslut om inrättande: Bred ingång BGBVP Biomedicinsk analytiker BGBMA Bioteknik BGBIT Receptarie BGFAR Programmet är fastställt av

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 april 2011 377/2011 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Dnr: G 2014/182 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse

Läs mer

Ämnesstudierna består av fem undervisningshelheter. Inom dessa behandlas främst följande ämnen:

Ämnesstudierna består av fem undervisningshelheter. Inom dessa behandlas främst följande ämnen: Farmaci MÅLSÄTTNING Utbildningen som leder till farmaceutexamen strävar till att ge studeranden färdigheter inom läkemedelsförsörjningens alla delområden. Framförallt strävar utbildningen till att främja

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Åk 1 innehåller bl.a djurskötsel och djurhantering Pågående hälsoundersökning med ett övervakande öga av vår djursjukvårdslärare

Läs mer

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN Social- och hälsovårdsn. 46 22.04.2015 ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN SOHÄN 22.04.2015 46 Beredning: I stadsveterinär-hygieniker Tiina Tiainen,

Läs mer

Audionom. Välkommen till Karolinska Institutet, ett av Europas största medicinska universitet. UTBILDNING TILL VID KAROLINSKA INSTITUTET

Audionom. Välkommen till Karolinska Institutet, ett av Europas största medicinska universitet. UTBILDNING TILL VID KAROLINSKA INSTITUTET Välkommen till Karolinska Institutet, ett av Europas största medicinska universitet. UTBILDNING TILL Audionom VID KAROLINSKA INSTITUTET Karolinska Institutet är idag ett av Europas största medicinska universitet

Läs mer

Sveriges tänder behöver Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges tänder behöver Sveriges Tandläkarförbund Sveriges tänder behöver Sveriges Tandläkarförbund Agenda 29 januari Hanna Bjuggren, utredare och studenthandläggare Kort om Tandläkarförbundet Tandläkaryrket Tandläkarutbildningen Alternativt urval Råd

Läs mer

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte HUNDKUNSKAP Hundar används i många sammanhang, som brukshundar och sällskapsdjur. Efterfrågan på yrkeskunnande i arbete med och fostran av hundar ökar. Ämnet hundkunskap behandlar skötsel och samspel med

Läs mer

Läkarprogrammet 2015/2016

Läkarprogrammet 2015/2016 Läkarprogrammet 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Förebygga, lindra och läka kraven på läkaren är höga. Du ska behärska vetenskapens senaste landvinningar men även kunna se och möta människan bakom

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASOP Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda specialistsjuksköterskor som är

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(9) Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterstudierna i dramaturgi är tvååriga och innebär heltidsstudier. Den som

Läs mer

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral Hälsa för helsingforsbor Helsingfors hälsovårdscentral 2012 Finlands största hälsovårdscentral Hälsovårdscentralen har över 9 000 anställda och över 90 verksamhetsställen på olika håll i Helsingfors. Hälsovårdscentralen

Läs mer

Framtiden är serverad. Livsmedelsindustrin / Köttbranschen presenterar sig

Framtiden är serverad. Livsmedelsindustrin / Köttbranschen presenterar sig Framtiden är serverad Livsmedelsindustrin / Köttbranschen presenterar sig Livsmedelsindustrin Tillverkar ett omfattande urval av allt ifrån råvaror till produkter som underlättar matlagningen samt färdiga

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Antibiotika till djur

Antibiotika till djur Antibiotika till djur Foto: Björn Nylander Lagstöd och antibiotikapolicys Jenny Bransell, Länsstyrelsen Gävleborg Lagstiftning Riktlinjer och policys (SVF och SVS) Länsstyrelsens kontrollområden Kontroll

Läs mer

POLISYRKESHÖGSKOLAN expert inom polisens utbildning, forskning och utveckling

POLISYRKESHÖGSKOLAN expert inom polisens utbildning, forskning och utveckling POLISYRKESHÖGSKOLAN expert inom polisens utbildning, forskning och utveckling FINLANDS ENDA POLISLÄROANSTALT Alla nya poliser utexamineras från Polisyrkeshögskolan (Polamk) i Tammerfors. Utöver polisutbildning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot operationssjukvård II, 40 poäng (AKOP2)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot operationssjukvård II, 40 poäng (AKOP2) Dnr 2929/03-390 KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Akutsjukvård med inriktning mot operationssjukvård II, 40 poäng (AKOP2) Graduate Diploma in Emergency

Läs mer

Fakulteten för veterinärmedicin and husdjursvetenskap. För djurens och människans bästa!

Fakulteten för veterinärmedicin and husdjursvetenskap. För djurens och människans bästa! Fakulteten för veterinärmedicin and husdjursvetenskap För djurens och människans bästa! SLU in Sweden Main campuses at Umeå, Uppsala, Skara and Alnarp Four faculties Faculty of Forest Sciences Faculty

Läs mer

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 SPANIEN 2012 OM SANTA ELENA CLINIC Santa Elena Clinic är uppriktad 1970. Sjukhuset ligger i Los Alamos, mellan Malaga och Torremolinos. Sedan dess har

Läs mer

vad är det? Att forma, utveckla och leda moderna företag och organisationer med IT

vad är det? Att forma, utveckla och leda moderna företag och organisationer med IT Kandidatprogram i vad är det? Det här hittar du på webben Finns det något mer du vill veta? Läs vidare En bra start i arbetslivet Programmet är ett samarbete mellan Företagsekonomi (FEK) och Data- och

Läs mer

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study Programme in Biomedical Laboratory Science 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning

Läs mer

Vuxenutbildningsundersökningen 2006

Vuxenutbildningsundersökningen 2006 Utbildning 2008 Vuxenutbildningsundersökningen 2006 Deltagande i vuxenutbildning Nästan 1,7 miljoner deltog i vuxenutbildning År 2006 deltog varannan 18 64-åring, dvs. över 1,7 miljoner personer, i vuxenutbildning,

Läs mer

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos hund och katt

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos hund och katt 1(6) UTB. PLAN HUND OCH KATT -UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i Jordbruksverket 551 82 Jönköping 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se jordbruksverket@jordbruksverket.se 2013-09-20 2(6) Denna utbildningsplan

Läs mer

Samhälls- och vårdvetenskapliga fakulteten

Samhälls- och vårdvetenskapliga fakulteten SAMHÄLLSVETENSKAPER OCH VÅRDVETENSKAP 61 Samhälls- och vårdvetenskapliga fakulteten Examina Vid Samhälls- och vårdvetenskapliga fakulteten kan man studera för politices magisterexamen och för magisterexamen

Läs mer

BI1331 Träningsfysiologi och rehabilitering för prestation och skadeprevention, 15.0 hp

BI1331 Träningsfysiologi och rehabilitering för prestation och skadeprevention, 15.0 hp Page 1 of 4 Kursplan BI1331 Träningsfysiologi och rehabilitering för prestation och skadeprevention, 15.0 hp Excxercise physiology and rehabilitation for performance and injury prevention. Kursplan fastställd

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 oktober 2013 708/2013 Statsrådets förordning om principerna för god företagshälsovårdspraxis, företagshälsovårdens innehåll samt den utbildning

Läs mer

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djurvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel och hantering av djur Första året handlar mycket om att hantera, utfordra och sköta om

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 19 Djursjukvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 19 Djursjukvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 19 Djursjukvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du

Läs mer

BEFATTNINGARNA NIVÅVIS

BEFATTNINGARNA NIVÅVIS 1 (7) 1.3.2012 Principer och fyrstegsmodellen för undervisnings- och forskningspersonal vid Helsingfors universitet Anvisning är en sammanställning av principer som gäller undervisnings- och forskningspersonalen

Läs mer

ANSÖKNINGSGUIDE 2015 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN

ANSÖKNINGSGUIDE 2015 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN ANSÖKNINGSGUIDE 2015 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN ANSÖKNINGSGUIDE 2015 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM STUDIERNA... 3 2 GEMENSAM ANSÖKAN... 3 2.1 ANSÖKNINGSTID

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS Dnr: 347/2005-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng Study Programme in Nursing, 180 ECTS Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

HIPPOLOGI. Ämnets syfte

HIPPOLOGI. Ämnets syfte HIPPOLOGI Ämnet hippologi behandlar hästen som biologisk varelse, samspelet mellan häst och människa samt hästens användning inom till exempel hästsport, fritidsverksamhet, rehabilitering och natur- och

Läs mer

LIVSMEDELS- OCH NÄRINGSKUNSKAP

LIVSMEDELS- OCH NÄRINGSKUNSKAP LIVSMEDELS- OCH NÄRINGSKUNSKAP Ämnet livsmedels- och näringskunskap behandlar olika livsmedel samt deras kvalitet och näringsinnehåll. Ämnet handlar också om hantering av livsmedel samt om livsmedelskedjan

Läs mer

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER INNEHÅLL HUR ORGANISERAS VÄGLEDNING VID HU HUR VÄGLEDNINGSINSATSER STÖDJER STUDENTER I SLUTFÖRANDET AV SINA STUDIER HUR VÄGLEDNINGSINSATSER

Läs mer

Kursen är en fristående kurs inom huvudområdet strategisk kommunikation. Kursen ges i Helsingborg.

Kursen är en fristående kurs inom huvudområdet strategisk kommunikation. Kursen ges i Helsingborg. Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMB26, Strategisk kommunikation: Yrkespraktik inom strategisk kommunikation, 30 högskolepoäng Strategic Communication: Internship in Strategic Communication, 30 credits

Läs mer

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: DJUR Ämnet djur behandlar skötsel av djur och anläggningar. I ämnet behandlas djur för livsmedelsproduktion och landskapsvård samt hästar, hundar, sällskapsdjur och djurparksdjur av olika slag. Ämnet omfattar

Läs mer

Magisterprogrammet teaterpedagoger

Magisterprogrammet teaterpedagoger Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2011 Magisterprogrammet för teaterpedagoger Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterprogrammet för teaterpedagoger Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterprogrammets syfte

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Civilekonomprogrammet Master of Science in Business and Economics Dnr FAK1 2012/15 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Civilekonomprogrammet Programkod: SACEK Programmets benämning: Civilekonomprogrammet Högskolepoäng/ECTS: 240 Beslut om inrättande:

Läs mer

HÄSTKUNSKAP. Ämnets syfte

HÄSTKUNSKAP. Ämnets syfte HÄSTKUNSKAP Ämnet hästkunskap behandlar hästens biologi, skötsel av hästar, utrustning och tillhörande anläggningar samt ridning och körning av skolad häst. Centralt i ämnet är etiska ställningstaganden,

Läs mer

VI FLYTTAR! Naturbruksprogrammet. Transportteknik. till Österportgymnasiet i Ystad. till Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo

VI FLYTTAR! Naturbruksprogrammet. Transportteknik. till Österportgymnasiet i Ystad. till Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo VI FLYTTAR! Naturbruksprogrammet till Österportgymnasiet i Ystad Transportteknik till Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo Information från Sydskånska Gymnasiet Djurhållning Transportteknik Exotiska djur Praktik

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen för Bachelor in Development Studies att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen för Bachelor in Development Studies att gälla från och med , höstterminen 2017. Samhällsvetenskapliga fakulteten UTVC25, Utvecklingsstudier: Utvecklingssamarbete i praktiken, 15 högskolepoäng Development Studies: Development Cooperation in Practice, 15 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1 PROTOKOLL Nummer 36 5.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1 Beslutande Föredragande Justerat Minister Carina Aaltonen Avdelningschef

Läs mer

Analys av den veterinära situationen

Analys av den veterinära situationen Analys av den veterinära situationen med en arbetsmarknadsprognos fram till år 2020 Rapport 2004:4 Foto: Mats Pettersson Analys av den veterinära situationen med en arbetsmarknadsprognos fram till år

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(7) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 ECTS Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing Filosofie kandidatexamen

Läs mer

VATTENBRUK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

VATTENBRUK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet VATTENBRUK Ämnet vattenbruk behandlar odling av vattenlevande organismer. För en optimal produktion och hög kvalitet på de odlade produkterna krävs en kombination av biologiska, tekniska och ekonomiska

Läs mer

Högskoleförberedande. International Baccalaureate

Högskoleförberedande. International Baccalaureate Högskoleförberedande International Baccalaureate Jag valde PB för att IB fanns här och för att skolan är öppen och härlig. IB var ett självklart val för att jag gillar engelska och vill plugga utomlands.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP ES2408 Miljö- och hälsoskydd för naturvetare, 60 högskolepoäng Environmental Protection and Health Fastställande Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 25/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2303/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 -tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning

Läs mer