Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng"

Transkript

1 1(10) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng Veterinary Medicine Programme, 330 credits 1. Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 11 september 1984 att fastställa utbildningsplan för veterinärlinjen. Därefter har utbildningsplanen ändrats 18 december 1989, 3 juni 1991, 22 juni 1993, 1 juli 1993, 17 juni 1997, 5 juni 2007, 7 juni 2010 och 13 augusti Den senaste ändringen gäller från och med läsåret 2012/13. Veterinärprogrammet syftar till veterinärexamen. Utbildningen ges på grundläggande och avancerad nivå och omfattar 330 högskolepoäng. Programmet har följande programkod: VY Förkunskaper och andra antagningsvillkor För att bli antagen till Veterinärprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt följande: Biologi B Fysik B Kemi B Matematik D vilket motsvarar områdesbehörighet Alternativt särskild behörighet enligt områdesbehörighet A13: Biologi 2 Fysik 2 Kemi 2 Matematik 4 Det finns fler ersättningsmöjligheter för kurser i områdesbehörigheterna. 1 Områdesbehörigheter gäller vid antagningen av utbildningsprogram fr.o.m. ht 2010 SLU, Box 7070, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr info@slu.se

2 Betygskrav: I var och en av ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd. Kraven på särskild behörighet, enligt ovan, kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola eller läroanstalt. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt. För tillträde till de olika kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs. 3. Mål 3.1 Allmänna mål I enlighet med högskolelagen (1 kap, 8 ) ska utbildning på grundnivå utveckla studenternas förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar, förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå, följa kunskapsutvecklingen, och utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området. I enlighet med högskolelagen (1 kap, 9 ) skall utbildning på avancerad nivå innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå, ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper, utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete. 3.2 Särskilda mål för veterinärexamen I enlighet med bilaga till förordningen för Sveriges lantbruksuniversitet skall studenten uppfylla följande mål för veterinärexamen: visa sådan kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som veterinär. 2(10)

3 Kunskap och förståelse visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och dess betydelse för yrkesutövningen, visa såväl bred som fördjupad kunskap inom det veterinärmedicinska området, inbegripet fördjupade kunskaper om djurens sjukdomar och skador, visa insikt i djurhållningens förutsättningar, funktion och interaktion med miljön och samhället såväl nationellt som internationellt, visa kunskap om ekonomi, organisation och författningar som är av betydelse för det veterinära området. Färdighet och förmåga visa förmåga att självständigt diagnostisera sjukdomar och skador hos djur samt besluta om och utföra adekvat medicinsk och kirurgisk behandling inom grundläggande djursjukvård, visa förmåga att genomföra åtgärder inom förebyggande djurhälsovård, visa förmåga att identifiera problem och vidta nödvändiga åtgärder avseende samhällets krav på djurskydd, smittskydd och säkra livsmedel, visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för åtgärder och behandlingsresultat med berörda parter samt i enlighet med relevanta författningar dokumentera dessa, visa fördjupad förmåga att på vetenskaplig grund diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar inom det veterinära området med olika grupper samt kritiskt granska, bedöma och använda relevant information, visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper och, visa sådan färdighet som krävs för att delta i forsknings-, utvecklings- och utredningsarbete eller självständigt arbeta med andra kvalificerade uppgifter inom det veterinära området och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten. Värderingsförmåga och förhållningssätt visa förmåga till helhetssyn i sin yrkesutövning och utifrån ett vetenskapligt synsätt kunna göra bedömningar med beaktande av folk- och djurhälsomässiga, ekonomiska, miljömässiga och etiska aspekter, visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot djur och djurägare, 3(10)

4 visa förmåga att bedöma sina egna gränser i yrkesutövningen, och visa förmåga att självständigt identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och fortlöpande utveckla sin kompetens. 3.3 Preciserade mål för Veterinärprogrammet Inom ramen för målen i examensbeskrivningen har SLU preciserat följande mål för Veterinärprogrammet: Kunskap och förståelse visa sådan kunskap som är nödvändig för att förstå uppbyggnad och funktion hos det friska djuret, för att därmed kunna bedöma vilka symtom som indikerar sjukdom hos enskilda individer och djurgrupper, visa kunskap om hur olika faktorer i djuren och deras omgivning ger upphov till hälsostörningar, samt om de sjukdomsframkallande organismernas byggnad, klassificering, biologi och spridningsmöjlighet samt om de metoder som används för att utreda, åtgärda och förhindra sjukdom hos enskilda djur samt i populationer, och visa kunskap och kännedom om grunderna för olika livsmedels produktion, distribution och hantering. Färdighet och förmåga visa såväl teoretisk som praktisk färdighet och förmåga som är nödvändig för att bedriva grundläggande djursjukvård inklusive djurhälso- och besättningsutredningar vilka ska kunna tillämpas även under fältmässiga förhållanden, visa förmåga att samla och kritiskt tolka relevanta data som rör diagnostik, behandling samt förebyggande vård av djur för att bevara såväl djurhälsa som livsmedelssäkerhet, visa förmåga att förklara sambanden mellan djurens avel, utfodring, skötsel, miljö och deras välfärd eller sjukdom, visa förmåga till självständigt kunskapssökande och förmåga till analys och syntes vilket ska visas både genom muntlig och skriftlig presentation, och visa förmåga till självständigt tänkande och handlande som behövs för fortsatt utbildning samt till kontakter med näringsliv och samhället i övrigt. Värderingsförmåga och förhållningssätt visa förmåga att göra bedömningar av frågeställningar som anknyter veterinärmedicin till humanmedicin, biologi samt husdjurs- och livsmedelsvetenskap, 4(10)

5 visa förmåga att värdera ekonomiska och etiska konsekvenser vid terapi samt förmåga till helhetssyn i frågor som rör djurskydd, smittskydd och författningar, och visa förmåga till ett professionellt och vetenskapligt förhållningssätt i sin yrkesroll samt en medvetenhet om det ansvar för kommunikation och relation med såväl djurägare som medarbetare som den veterinära yrkesrollen innebär. 4. Möjlighet till fortsatta studier Den student som har fullgjort utbildningen på Veterinärprogrammet med avlagd veterinärexamen uppfyller kraven på särskild behörighet för antagning till fortsatta studier på forskarnivå. Vilka forskarutbildningsämnen som är möjliga att antas till framgår av bilaga 1, som fastställts av nämnden för utbildning på grund- och avancerad nivå vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. 5. Innehåll och uppläggning 5.1 Kurser De kurser som ingår i Veterinärprogrammet fastställs av nämnden för utbildning på grund- och avancerad nivå vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap och presenteras i bilaga 2 till utbildningsplanen. Kursernas mål och innehåll framgår av kursplanen för respektive kurs. 5.2 Uppläggning Hela veterinärutbildningen innehåller teoretiska och praktiska moment, som syftar till en successivt fördjupad förståelse för den veterinära yrkesrollen. Undervisning i de generella kompetenserna integreras med undervisningen inom de olika kursblocken genom hela utbildningen. Fördelat under hela utbildningen finns yrkesförberedande moment som auskultationer på djursjukhus samt träning i djurägarkommunikation, gruppdynamik och ledarskap. Utbildningen utgörs av obligatoriska kurser under de första sammanhållna nio terminerna. Integration mellan basvetenskaper och klinisk ämneskunskap eftersträvas, vilket ökar kunskapsförståelsen och bidrar till en helhetssyn i utbildningen. Grundnivå Grundnivån i veterinärprogrammet, den prekliniska perioden, termin 1-6, kännetecknas av undervisning om uppbyggnad och funktion av framför allt det friska men även det sjuka djuret tillsammans med undervisning om faktorer som kan påverka djurs hälsa. Därutöver undervisas författnings- 5(10)

6 och djurskyddskunskap samt grunderna för livsmedelssäkerhet. Uppläggningen av undervisningen under den prekliniska perioden utgörs i första hand av föreläsningar, seminarier och praktiska moment individuellt eller i grupp. Basgruppsarbete enligt principen för problembaserat lärande används som pedagogisk undervisningsmetod under några av kurserna. Utbildningen på grundnivå avslutas med ett självständigt arbete (kandidatarbete) där studenten får tillämpa sina kunskaper, förmågor och förhållningssätt på en preklinisk frågeställning. Avancerad nivå Den avancerade nivån av programmet, termin 7-11, fokuserar framförallt på det sjuka djurets diagnostik, behandling och profylax. Under en klinikförberedande termin och ett kliniskt år ges grundläggande teoretisk och praktisk utbildning om djurens sjukdomar och vård. Under den kliniska utbildningen tränas studenten i att ta eget ansvar för patienter, i grundläggande undersökningstekniker och behandlingar samt i självständigt tänkande och ett kritiskt förhållningssätt. Termin tio erbjuder bl.a. tre alternativa djurslagsinriktade kurser. Utbildningens yrkeslivsanknytning fås i ett flertal olika kurser där man arbetar med frågor som är aktuella för näringen. Studiebesök, externa föreläsare och projekt ute i näringen är exempel på sådana aktiviteter. Det finns även goda möjlighet till praktik i såväl grundläggande djurhantering som yrkesinriktad verksamhet i företag och organisationer. Självständigt arbete Den avancerade nivån avslutas med en termins självständigt arbete (examensarbete), där studenten får tillämpa sina kunskaper, förmågor och förhållningssätt för att fördjupa sig i en aktuell frågeställning inom utbildningens område. 6. Examination I varje kurs ingår ett eller flera prov. Studenterna får betyg enligt den tvågradiga skalan (G-U). Betyget godkänd förutsätter att den studerande blivit godkänd på samtliga i kursen ingående prov och uppfyller kraven på deltagande i obligatoriska kursmoment. Betyg bestäms av examinator utsedd av SLU. Betygsbeslut kan inte överklagas. Närmare anvisningar finns om rätten att genomgå förnyad examination. 6(10)

7 7. Examen 7.1 Examen som utbildningen syftar till Veterinärexamen enligt utbildningsplan för Veterinärprogrammet uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 330 högskolepoäng, varvid följande krav skall uppfyllas: 262 högskolepoäng obligatoriska programkurser enligt bilaga 2 17 högskolepoäng djurslagsinriktad kurs enligt bilaga 2 6 högskolepoäng valbara programkurser enligt bilaga 2 15 högskolepoäng självständigt arbete på grundnivå enligt bilaga 2 30 högskolepoäng självständigt arbete på avancerad nivå enligt bilaga 2 Student som uppfyller fordringarna för veterinärexamen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen veterinärexamen (Degree of Master of Science in Veterinary Medicine). 7.2 Övriga examina som utbildningen möjliggör De kurser som ingår i Veterinärprogrammet möjliggör även följande examina under förutsättning att SLU:s krav för generella examina är uppfyllda: Generella examina enligt högskoleförordningen 8. Övrigt 8.1 Tillgodoräknanden Godkända kurser från annan högskoleutbildning, inom eller utom landet, kan tillgodoräknas i Veterinärprogrammet. Detta gäller dock inte om det finns en väsentlig skillnad mellan utbildningarna. Prövning om tillgodoräknade sker i det enskilda fallet. Efter prövning kan även motsvarande kunskaper och färdigheter som har förvärvats i yrkesverksamhet tillgodoräknas. 8.2 Övergångsbestämmelser Studenter antagna till Veterinärprogrammet före den 1 juli 2007 kan erhålla veterinärexamen enligt denna utbildningsplan om kraven enligt punkt 7. Examen är uppfyllda. 7(10)

8 Bilaga 1 till Utbildningsplan för Veterinärprogrammet Denna bilaga är fastställd av Nämnden för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap den 7 juni 2010, att gälla fr.o.m. läsåret 2010/11. Möjlighet till fortsatta studier Den student som har fullgjort utbildningen på Veterinärprogrammet med avlagd veterinärexamen uppfyller kraven på särskild behörighet för antagning till utbildning på forskarnivå. Behörigheten gäller bl.a. inom följande forskarutbildningsämnen vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap: Husdjursvetenskap Medicinsk biovetenskap Klinisk vetenskap Patobiologi 8(10)

9 Bilaga 2 till Utbildningsplan för Veterinärprogrammet Denna bilaga är fastställd av Nämnden för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap den 18 juni 2012, att gälla för läsåret 2012/13. Ramschema för programmet År 1 År 1 Vt År 2 År 2 Vt År 3 År 3 Vt År 4 År 4 Vt År 5 År 5 Vt År 6 Pre- och parakliniska kurser EA 1 Klinikförberedande termin Kliniskt år Samtliga djurslag Elektiv EA 3 termin 2 1 Självständigt arbete (kandidatarbete). De tre första åren ger möjlighet till en kandidatexamen med huvudområde veterinärmedicin. 2 Den elektiva terminen innehåller kurser med inriktningarna (a) Smådjur, (b) Häst inklusive livsmedelssäkerhet samt (c) Produktionsdjur inklusive livsmedelssäkerhet 3 Självständigt arbete (examensarbete) Kurser som ingår i Veterinärprogrammet Gäller för läsåret 2012/13 År 1 VM0054 Anatomi grundkurs samt introduktion till veterinärprogrammet, 8 hp VM0048 Biomedicinsk baskurs, 20 hp VM0055 Organens struktur och funktion, 32 hp År 2 VM0056 Allmän sjukdomslära, 30 hp VM0057 Speciell patologi, 14 hp VM0058 Populationsmedicin, 16 hp År 3 VM0066 Djurskydd, författningskunskap och epizootologi, 5 hp VM0065 Farmakologi och toxikologi, 14 hp VM0067 Livsmedelssäkerhet, 11 hp VM0063 Försöksdjursvetenskap, 3 hp EX0700 Självständigt arbete i veterinärmedicin, 15 hp VM0064 Klinisk anatomi, konsultationsvetenskap och näringslära, 12 hp 9(10)

10 År 4 HT VM0072 Klinikförberedande kurs, 30 hp Åk 4 VT Åk 5 HT, Kliniskt år VM0069 Ambulatorisk klinik, 7,5 hp VM0070 Grissjukdomar, 3 hp VM0071 Idisslarmedicin, 9 hp VM0073 Bilddiagnostik, 3 hp VM0074 Hästkirurgi och -medicin, 9 hp VM0075 Reproduktion, 6 hp VM0076 Smådjurskirurgi och -medicin, 15 hp VM0077 Klinisk patologi, 4,5 hp VM0078 Livsmedelssäkerhet, köttbesiktning, 3 hp Åk 5 VT, Elektiv termin VM0068 Veterinär folkhälsovetenskap med tillämpad epidemiologi och epizootologi, 7 hp En av de djurslagsinriktade kurserna a. VM0079 Häst inklusive livsmedelssäkerhet, 17 hp b. VM0080 Produktionsdjur inklusive livsmedelssäkerhet, 17 hp c. VM0081 Smådjur, 17 hp En av de valbara programkurserna a. VM0083 Kirurgiska vetenskaper, 6 hp b. VM0084 Medicinska vetenskaper, 6 hp c. VM0086 Infektionssjukdomar, 6 hp Åk 6 HT EX07xx Examensarbete i veterinärmedicin A2E, 30 hp 10(10)

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(8) Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC 1. Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 11 september

Läs mer

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng Syllabus for the Veterinary Medicine programme, 330 credits BESLUT Programkod: VY00X Utbildningsplanen fastställd: 2016-10-12

Läs mer

Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp

Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap (PN-VH) 2016-11-08 Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp Supplementary

Läs mer

2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(9) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing - Bachelor s programme, 180 credits 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(9) Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1543/07 Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Food Control - Master s Programme,

Läs mer

Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng

Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng 1(5) Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjur (PNVH) Utbildningsplan för agronomprogrammet husdjur 300 högskolepoäng Syllabus for Agriculture Programme Animal Science, 300 credits

Läs mer

Utbildningsplan för Etologi och djurskydd - kandidatprogram, 180 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Utbildningsplan för Etologi och djurskydd - kandidatprogram, 180 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(9) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Etologi och djurskydd - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Ethology and Animal Welfare - Bachelor s programme, 180 credits

Läs mer

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) Sustainable Urban Management Master s Programme, 120 credits 1 Beslut Rektor för SLU beslutade den

Läs mer

Utbildningsplan för Husdjursvetenskap - masterprogram, 120 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Utbildningsplan för Husdjursvetenskap - masterprogram, 120 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(9) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Husdjursvetenskap - masterprogram, 120 högskolepoäng Animal Science - Master s programme, 120 credits 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) Agricultural and Rural Management, 180 credits 1 Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 16-17 juni 2009 att inrätta Lantmästare - kandidatprogram.

Läs mer

Utbildningsplan för Husdjursvetenskap - masterprogram, 120 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Utbildningsplan för Husdjursvetenskap - masterprogram, 120 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(9) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Husdjursvetenskap - masterprogram, 120 högskolepoäng Animal Science - Master s programme, 120 credits 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng. Biomedical Scientist Programme, 180 Higher Education Credits MÅL

UTBILDNINGSPLAN. Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng. Biomedical Scientist Programme, 180 Higher Education Credits MÅL UTBILDNINGSPLAN Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 Biomedical Scientist Programme, 180 Higher Education Credits Programkod: VBA1Y Utbildningsnivå: Grundnivå Inrättat: 2010-06-08 (dnr 52-315/2010)

Läs mer

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsnämnden Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng BESLUT Programkod: NM028 Utbildningsplanen fastställd: 2017-10-11 Beslutad av: Utbildningsnämnden SLU ID:

Läs mer

Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng Utbildningsplan 2011-10-13 Dnr SLU.ua.Fe. 2011.3.0-2815 Utbildningsplan för Food - Innovation and Market Master s Programme, 120 högskolepoäng Food Innovation and Market - Master s Programme, 120 credits

Läs mer

Utbildningsplan för djursjukskötarprogrammet

Utbildningsplan för djursjukskötarprogrammet Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-4744 2017-12-13 Sändlista Utbildningsplan för djursjukskötarprogrammet Beslut Utbildningsnämnden beslutar att, under förutsättning att UHR beslutar enligt

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för biologi och miljövetenskap kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Biology and Environmental Science Bachelor's programme, 180 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Lantmästare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng (hp) Agricultural and Rural Management, 180 credits 1 Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 16-17 juni 2009 att inrätta Lantmästare - kandidatprogram.

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN

SAHLGRENSKA AKADEMIN Utbildningsplan Dnr G 2018/279 SAHLGRENSKA AKADEMIN Apotekarprogrammet, 300 högskolepoäng Programme in Pharmacy, 300 credits Programkod: F2APP 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd av Dekan

Läs mer

Mat & hälsa - kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Mat & hälsa - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1534/07 Mat & hälsa - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Food & health Bachelor s programme, 180 credits 1 Beslut

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö=

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö= ríäáäçåáåöëéä~åñ ê aåêdontunulnm mêçöê~ããéíñ êâçãéäéííéê~åçéìíäáäçåáåö Ñ êä â~êéãéçìíä åçëâéñ~ãéå SMÜ ÖëâçäÉéç åö `çãéäéãéåí~êómêçöê~ããéñçêmüóëáåá~åëïáíü~ jéçáå~äaéöêééñêçãçìíëáçéíüébrlbbp~åç pïáíòéêä~åç

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

Natur, hälsa och trädgård magisterprogram, 60 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Natur, hälsa och trädgård magisterprogram, 60 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Natur, hälsa och trädgård magisterprogram, 60 högskolepoäng (hp) Nature, Health and Garden - Master s Programme, 60 Credits 1 Beslut Utbildningsplanen fastställdes den 30 maj 2007 av Fakultetsnämnden vid

Läs mer

Utbildningsplan för Miljökommunikation och företagsledning masterprogram, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Miljökommunikation och företagsledning masterprogram, 120 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2010-10-20 Dnr SLU ua 2010.3.0-3372 Utbildningsplan för Miljökommunikation och företagsledning masterprogram, 120 högskolepoäng Environmental

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Tandhygienistprogrammet, 180 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Tandhygienistprogrammet, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/542 SAHLGRENSKA AKADEMIN Tandhygienistprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Dental Hygiene, 180 credits Programkod: O1THN 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för kandidatprogrammet ekonomi hållbar utveckling, 180 högskolepoäng Syllabus for the Bachelor's programme in Business and Economics Sustainable Development, 180 credits

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2015-12-04 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

Utbildningsplan för landskapsarkitektprogrammet - Uppsala, 300 högskolepoäng

Utbildningsplan för landskapsarkitektprogrammet - Uppsala, 300 högskolepoäng Utbildningsnämnden 2016-10-12 Utbildningsplan för landskapsarkitektprogrammet - Uppsala, 300 högskolepoäng Syllabus for Landscape Architecture Programme - Uppsala, 300 credits BESLUT Programkod: LY009

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, PSYKIATRISK VÅRD, 60hp Graduate Diploma in Specialist Nursing

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi Magisterprogrammet i diagnostisk 3DC16 Inrättad av Rektor 2015-10-20 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2015-12-15 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3DC16 1.2. Programmets namn Magisterprogrammet

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR. Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR. Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd. Utbildningsnämnden Utbildningsplan för trädgårdsingenjör: odling kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Horticultural Management: Gardening and Horticultural Production Bachelor s programme,

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2016-11-16 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-44/2007 Sida 1 (5) SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Development, 120 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordningen är fastställd av rektor vid Kungl. Konsthögskolan (KKH) 2012-03-13. Övergripande regelverk Följande nationella regelverk styr högskolans examinationsordning

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet

Utbildningsplan för magisterprogrammet Utbildningsplan för magisterprogrammet i diagnostisk cytologi Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-11-07 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3CY08

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Barnmorskeprogram, 90 hp

Barnmorskeprogram, 90 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Barnmorskeprogram, 90 hp Graduate programme in Midwifery, 90 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VBAMA Avancerad MIUN 2010/688 Högskolepoäng

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

Utbildningsplan för Dietistutbildning 180/240 högskolepoäng

Utbildningsplan för Dietistutbildning 180/240 högskolepoäng Dnr: G 217 237/11 Utbildningsplan för Dietistutbildning 180/240 högskolepoäng Dietistprogrammet 180 hp, grundnivå Magisterprogram i klinisk nutrition 60 hp, avancerad nivå Programme in dietetics 180/240

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine Dnr G2011/277 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet medicin Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine 1. Fastställande Examensbeskrivning för

Läs mer

Utbildningsplan för. Tandläkarprogrammet. 300 högskolepoäng

Utbildningsplan för. Tandläkarprogrammet. 300 högskolepoäng Utbildningsplan för Tandläkarprogrammet 300 högskolepoäng Degree of Master of Science in Dental Surgery Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse 2009-05-08 Reviderad av dekanus 2011-10-19 Sid 1 1.

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Intensive Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med höstterminen

Läs mer

HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-677/2006 Sida 1 (6) HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Health Promotion Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet inrättades den 13 december

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAMMET FÖR AVANCERAD SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA MED INRIKTNING KIRURGISK VÅRD 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAMMET FÖR AVANCERAD SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA MED INRIKTNING KIRURGISK VÅRD 120 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAMMET FÖR AVANCERAD SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA MED INRIKTNING KIRURGISK VÅRD 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME FOR ADVANCED SPECIALIST NURSING IN SURGICAL CARE 120 CREDITS

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-564/2009 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 higher educational

Läs mer

Utbildningsplan för Agronomprogrammet - husdjur, 270 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Utbildningsplan för Agronomprogrammet - husdjur, 270 högskolepoäng. 2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(12) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Agronomprogrammet - husdjur, 270 högskolepoäng Agricultural Science Programme - Animal Science, 270 credits 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-86/2007 Sida 1 (6) ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Robotics and Intelligent Systems Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Lokal examensordning för Försvarshögskolan

Lokal examensordning för Försvarshögskolan 1 (13) Lokal examensordning för Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2016-04-01 Fastställd av rektor 2011-03-01 Reviderad 2012-06-28 Reviderad 2013-06-26 Reviderad 2015-05-19 Reviderad 2016-03-29 Box 27805,

Läs mer

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-274/2005 Sida 1 (5) BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Biology, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 7 juni 2001 av

Läs mer

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för trädgårdsingenjör: design kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Horticultural Management: Garden Design Bachelor s programme, 180 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp Occupational Therapy Programme, 180 credits MGAT2 Gäller från: höstterminen 2016 Fastställd av Fakultetsstyrelsen vid medicinska fakulteten Fastställandedatum 2016-01-28

Läs mer

Programme in Dietetics

Programme in Dietetics d-nr G2174714/06 Utbildningsplan för Dietistprogrammet 180/240 högskolepoäng Programme in Dietetics Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-24 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för

Läs mer

Utbildningsplanen gäller från: HT 2019 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård (PN-LT)

Utbildningsplanen gäller från: HT 2019 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård (PN-LT) Bilaga 2b till protokoll i PN-LT 2018-09-26 Utbildningsnämnden Utbildningsplan för masterprogrammet Utemiljö för hälsa och välbefinnande 120 högskolepoäng Syllabus for the Outdoor Environments for Health

Läs mer

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study programme in Physiotherapy, 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av linjenämnden för sjukgymnastutbildning vid Karolinska

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1603-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2007 Sida 1 (7) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Analysis, 180 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits U 2018/345 Samhällsvetenskapliga fakulteten SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen

Läs mer

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits FSM-2, p23 1(6) Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits MGBX2 Gäller från: vårterminen 2018 Utbildningsplan

Läs mer

Utbildningsplan för hortonomprogrammet, 300 högskolepoäng Syllabus for the Horticultural Science programme, 300 credits

Utbildningsplan för hortonomprogrammet, 300 högskolepoäng Syllabus for the Horticultural Science programme, 300 credits Utbildningsnämnden Utbildningsplan för hortonomprogrammet, 300 högskolepoäng Syllabus for the Horticultural Science programme, 300 credits BESLUT Programkod: LY00X Utbildningsplanen fastställd: 2017-02-15

Läs mer

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits

Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp. Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits p59, FSM-5, 1(6) Ettårig kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytikerexamen, 60 hp Supplementary study programme to biomedical scientist, 60 credits MGBX3 Gäller från: vårterminen 2019 Utbildningsplan

Läs mer

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR)

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: Grundnivå, examen på avancerad nivå Fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp

Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp Master (one year) of Working Life, Health and Rehabilitation, 60 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet

Utbildningsplan för magisterprogrammet Utbildningsplan för magisterprogrammet i klinisk medicinsk vetenskap 3K113 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2012-10-11 Reviderad av Styrelsen för utbildning

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi Utbildningsplan för masterprogrammet i 4TX08 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-11-07 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-08-19 Sid 2 (6)

Läs mer

Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT. Programmets benämning: Engineering: Surveying Technology and Geographical IT

Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT. Programmets benämning: Engineering: Surveying Technology and Geographical IT Dnr: HNT 2018/49 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT Programkod: Programmets benämning: TGLIT Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

Masterprogram i audiologi/logopedi

Masterprogram i audiologi/logopedi 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i audiologi/logopedi 120 högskolepoäng (hp) Nivå A VAALO Programbeskrivning Utbildningen omfattar Masterprogram 120 hp med inriktning mot audiologi eller logopedi.

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng Postgraduate Program in Specialist Nursing Psychiatric Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med 2014-03-06

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora. Innehåll... 1 Konstnärlig kandidatexamen... 2

Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora. Innehåll... 1 Konstnärlig kandidatexamen... 2 BESLUT 1 2017-02-09 Dnr U 2016/692 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora Examensbeskrivningen gäller för konstnärlig examen

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1604-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-24 Reviderad:

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits G217 4695/06 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen

Läs mer

Programme in Nursing 180 higher education credits

Programme in Nursing 180 higher education credits Dr G 2013/27 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse 2013-03-20 1. Beslut om fastställande

Läs mer

Kompletteringsutbildningen för biomedicinska analytiker med utländsk examen 90 hp

Kompletteringsutbildningen för biomedicinska analytiker med utländsk examen 90 hp Kompletteringsutbildningen för biomedicinska analytiker med utländsk examen 90 hp Complementary Programme for Biomedical Laboratory Scientists with a Foreign Degree MKUBA Gäller från: 2017 HT Utbildingsplan

Läs mer

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52 515/2009 Utbildningsplan Dnr CF 52-515/2009 Sida 1 (7) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme for Management in Sport and Recreation,

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsplan Dnr CF 52-210/2007 Sida 1 (6) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 8 maj 2001 av fakultetsnämnden

Läs mer

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2009 Sida 1 (6) SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Specialist Nursing Programme Pediatric Nursing, 60

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits G217 4695/06 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen

Läs mer

Dnr S2010/39. Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Samhällsvetenskapliga fakulteten

Dnr S2010/39. Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr S2010/39 Samhällsvetenskapliga fakulteten Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Omfattning: 300 högskolepoäng Nivå: Avancerad Programkod: SAPSY Utbildningsplanen

Läs mer

FÖRETAGSSKÖTERSKEPROGRAMMET, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

FÖRETAGSSKÖTERSKEPROGRAMMET, 60 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52-43/2009 Sida 1(5) FÖRETAGSSKÖTERSKEPROGRAMMET, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Occupational Health Nursing Programme, 60 higher education credits Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, inriktning verksamhetsutveckling Bachelor Programme in Social Work Focusing the Development of Agencies 210 högskolepoäng/ects Programkod: SGSOV Gäller från: 2008-07-01

Läs mer