Medlemsbrev hösten 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsbrev hösten 2007"

Transkript

1 Smara/Burvik den 7 oktober 2007 Medlemsbrev hösten 2007 Innehåll: Utvärdering av klipp-erfarenheter. Medlemsläget. Planering för Brev från Klipp-Peter. Kära Sottern-vänner! Vi har satt oss ner och summerat våra erfarenheter från sommarens klipp- och rensningar. Här presenterar vi våra erfarenheter, och planerna för nästa år, för dig och alla andra i Sotterns vänkrets. Våra metoder Vi satte som mål med sommarens klipp och rensningar att vi skulle prova olika metoder och utvärdera resultaten, så att vi kommande sommar 2008 och framöver skulle kunna göra en mer genomtänkt och långsiktig vård av sjön. Vi ville dels få en uppfattning om det känslomässiga resultatet alltså, hur man upplever sjön efter klippen och det miljö-mässiga resultatet, om hur sjöns näringstillstånd påverkas. Vi ville veta om och hur vi kunde få bort klippet ur sjön, och var vi skulle lägga högarna, i samarbete med markägarna. Och vi ville naturligtvis veta vad det skulle kosta hur mycket klipp och bortforsling vi får för föreningens tillgångar - så att vi kan göra en hållbar plan för sjöns framtida vård. Sommaren som gått I år har vi klippt i två omgångar, med två olika klipp-och rensmetoder. Den första klippningen gjordes strax efter midsommar, av ett klipp-aggregat som klippte på 50 cm djup och samlade Medlemsbrev sottern hösten 2007.doc Sida 1 (5)

2 ihop och sköt in klippet i vikar i vassen. Men klippet fanns fortfarande kvar i sjön. En ganska stor yta mitt i sjön mellan Burviks- och Knipuddsbaden klipptes upp. Dessutom gjorde vi en första klippning av det långa sundet mellan västra Sottern och bron. Orsaken var att vi ville försöka se till att genomströmningen av vattnet säkerställdes, och skapa en möjlighet att ta sig fram med båt mellan Västra och Östra Sottern. Den andra omgången gjordes i början och slutet av augusti, då anlitade vi en entreprenör från Uppsala (Peter Ekedahl) med en Truxor-maskin från Dorotea Mekaniska, en sådan som både klipper på 100 cm djup, räfsar ihop och kör upp klippet på land. Här har vi jobbat ganska mycket med vass-klipp, särskilt på Burviks-sidan, och med en något mindre yta vid Knipudden på Smara-sidan. Dessutom rensning kring alla tre baden, och en remsa tvärsöver sjön mellan Knipudds- och Burviksbaden. Se kartan föregående sida. Truxorn på Burvik. Från vänster: Johan Z, Classe G, vassklipparen Peter E och Sören E Upplevelsen Efter den första klippningen upplevde vi ett stort lyft. Sjön kändes friare. Det var skönt att kunna simma och ro runt Knipudden utan så snärjiga ytväxter tätt inpå sig! Och den känslan räckte några veckor i juli, innan näckrosorna började komma tillbaka. För det gjorde de! Men nu blev det inte en så kompakt näckros-matta det brukar bli annars. Lite mindre i år, efter klippet. Sundet Syftet var att försöka öka genomströmningen och öppna en vattenförbindelse mellan sjöarna. Men det var dyrt och bökigt att klippa. Vi är i dagsläget inte helt säkra på att vi kommer att fortsätta att jobba med sundet. Det beror på den framtida ekonomin. Vi vill dock gärna försöka öppna en fri yta närmast bron. Medlemsbrev sottern hösten 2007.doc Sida 2 (5)

3 Högarna Med Truxor-maskinen den andra klippningsomgången fick vi upp klippet ur sjön. Övergödningen har minskats i år när växterna togs bort. I samarbete med markägarna klipptes flera korridorer genom vassen in mot fasta land (på Burvikssidan) så att maskinen kunde köra in klippet och lägga upp det. Det gjordes 4 såna högar i närheten av badplatsen och ytterligare 1 st gjordes bort mot kanalen och ytterligare någon i sundet. Det var alltså högar som kördes upp på land. På smara-sidan gjordes en hög strax söder om Knipudden, se kartan. Det är ett tungt och dyrt arbete att köra klippet in i vass-korridorerna man fick åka långa sträckor med klippet och resultatet blev inte så väldigt synligt. Faktiskt svårt att se, från vägen. Men det blev trots allt ganska mycket vass som klipptes och kördes bort. Klipper man vassen under vattenytan så drunknar den och dör fortare. Dessutom klipptes runt alla tre badplatserna, och det klipptes en remsa mellan Burvik och Knipudden. Truxorn trivs bäst att ha sin bas på Burviks-badplatsen, även om den ska bort och klippa på Smara-sidan. Den går ju lika bra på land som i vatten, men tycker inte om att köra över stenar. Det kan skada larvfötterna. Klipparen Peter gjorde skissen. Klipp-uppläggningsplatserna är märkta med x. På Smara-sidan klipptes upp en mindre vass-yta söder om badplatsen, och skapades en hög uppe på vass-mattan. Nästa år hoppas vi kunna klippa bort lite mer för att fria runt själva Knipudden. Näringstillståndet - Sören Edfjäll: Första tidpunkten för nästa års klippning blir kanske snarare juni istället för maj? Framtida klippningar strävar väl i första hand att hålla badplatser och områdena runt och mellan dem samt ytan i mitten av sjön öppen dvs mer av vattenvegetation och något mindre vassklippning men här vill vi väl också få in synpunkter från våra medlemmar. Jag hade också en liten uppgift om näringstillståndet: Tidigare provtagning har visat att sjön är övergödd dvs innehåller mycket näringsämnen. Under året har länsstyrelsen i Stockholm tagit prover i sjön som ett led i klassificering av sjön enligt EU:s vattendirektiv. Resultaten från provtagningarna kommer runt årsskiftet. För att ytterligare Medlemsbrev sottern hösten 2007.doc Sida 3 (5)

4 kartlägga näringssituationen och lämpliga åtgärder för sjön diskuterar vi med länsstyrelsen om en samverkan med provtagning av näringstillförsel via vattendrag och bottensediment. Sottern slutet av augusti, vy mot Burvik, efter klippen. Vågorna gör att vattnet cirkulerar i sjön. Med den utrustning som kan ta upp klippet en bit på land/förlandade vassområden kan vi ta bort en del näring från sjön och samtidigt minska syreförbrukningen i vattnet vid nedbrytning av växtmaterialet, även om det naturligtvis är en liten del av växtmassan vi har möjlighet att ta bort. Nu är det viktigt att se hur varaktigt resultatet kan bli från år till år. När det gäller långsiktigheten så kan man få bort vassen på några års sikt med återkommande klippning men troligen kommer då någon annan växtlighet istället om näringen finns kvar. För näckrosor och annan växtlighet kan det ske en försvagning men att få bort det helt kräver att näringsmängden minskar. Här måste vi också vara observanta på om det börjar bli algblomningar istället. Sjöfåglarna visade stort intresse för de klippta områdena. Kanske kan på sikt några som försvunnit (i varje fall från de södra delarna) de senaste åren komma tillbaka (sothöns, fiskgjuse Sören Edfjäll, miljöplanerare Täby kommun Ekonomin vi har klippt för ! Classe Göthesson: I början på oktober 2007 har föreningen 138 medlemmar som tillsammans bidragit med drygt kr i medlemsavgifter och det tillkommer ständigt nya medlemmar. Under 2007 har det klipps för ca kr i vår del av sjön Sottern varav kr tagits av inkomna medlemsavgifter. Resterande kostnad för klippning (ca kr) har betalats av Hargs Bruk AB, Burvik Tomt AB och Burvik Golf AB samt samfällighetsföreningarna i Smara och Burvik. Vi tackar alla medlemmar, stödjande bolag och föreningar som gjort att vi redan år 1 kunnat testa olika klippare och få så mycket klippt som det ändock blev. Medlemsbrev sottern hösten 2007.doc Sida 4 (5)

5 Återstående kassa (drygt i början på oktober) kommer att användas för en första klippning i maj 2008 men som tidigare gäller: ju mer medlemmar vi är desto mer kan vi klippa och därigenom få en öppnare och friskare sjö. Claes-Göran Göthesson, kassör Summering För att vara en nystartad naturvårdsförening har vi stor framgång redan 138 medlemmar. Målet är att vi ska vara 200 medlemmar så vi har fortfarande lite att jobba med! Puffa på dina grannar och folk du träffar på, att de ska stödja föreningen. Hela trakten vinner på att vi har en långsiktig rensning och vård av vårt kära Sottern. Vi kommer att lägga ett kortare brev om våra klippningar i alla brevlådor i Smara och Burvik, med bg-inbetalningskortet till föreningen. Det här kan du använda till grannar som inte är med. I och med uppstartsåret 2007 så har vi etablerat verksamheten. Men det är ju ingen engångsföreteelse för bara ett år varje år måste vi klippa och ta bort klippet. Därför ska du se medlemsskapet som ett långsiktigt åtagande för att rädda Sottern. Målet som styrelsen har lagt fast för 2008 är alltså tre klippningar, med upptag av allt klipp. Vi hoppas kunna genomföra ännu mer 2008 än vi gjort under detta år. För framtida medlemsbrev ring eller skicka en rad till Classe med din e-post adress! Återkommer med kallelsen till årsmötet i mars Bifogar ett brev från Klipp-Peter Ekedahl, där han berättar om årets klipp. Styrelsen Sjön Sotterns vänner - Johan Zachrisson, sekreterare Maria Modéer Classe Göthesson Johan Zachrisson Dennis Fröling modeer@compaqnet.se classe@burvik.se jz@zacom.se dennis.froling@comhem.se Burvik september 2007 Medlemsbrev sottern hösten 2007.doc Sida 5 (5)

6 Uppsala september 2007 Bilaga - Erfarenheter från Truxor-klipparen Peter Ekedahl 1. Vi är intresserade av dina erfarenheter av att klippa de olika vegetationstyperna vassnäckrosor- slingerväxter (tidsåtgång, svårigheter etc), 1. Att klippa vass är utan tvekan det mest tidskrävande. Tjock och gammal vass får man jobba sig igenom. Det ligger gamla torkade grenar och vasstrån plus det att botten är ogämn och på många ställen har vassen bildat en flytande jordskorpa. Detta innebär att man måste sitta och passa hela tiden vilketmedför större tidsåtgång. Dessutom blir det ofantliga mängder på bara ett litet område p.g.a. vassens täthet. Att klippa näckrosor och slingerväxter är en helt annan sak. Dels mer öppet vatten (djupare) men även mycket glesare. Det betyder att det inte blir lika mycket att ta upp. Man kan också köra med 4 metersklippen och i full fart, vilket medför större ytor. Problemet med större ytor kan vara om vinden vänder under dagen, så hamnar det klippta på annat ställe än man tänkt sig. Men allt går att lösa. Man kan t.ex. dela in ytan i olika sektorer. 2. Tillgång till uppläggningsplatser? 2. Uppläggningsplattser finns det gott om. Men det finns ett litet problem. För att få upp det klippta på land får man åka långa sträckor. Man kör då i gyttja och dy vilket bildar ett väldigt "fint" slipmedel som sliter på skenorna på maskinen. Dessutom förlorar vi mycket tid. 3. Hur ser du på att komma igenom kanalen mot bron? 3. Jag provade bara att komma igenom på höger sida sett från Sottern hållet. På kartan ser jag att det kanske är större möjligheter på vänstra sidan. Sedan beror det på hur mycket och hur tjocka "vassöarna" är. Att klippa vassen både över och under vattenytan för att få mer överblick är ju naturligtvis inget problem. Det vore bra för cirkulationen om vi kunde få upp en kanal. 4. Var skulle du se det som angeläget att fortsätta klippa nästa år? 4. Som jag har sakt tidigare tycker jag att man förutom baden förstås, skall börja med att få en öppen vattenspegel på sjön. Framförallt för att få en bättere cirkulation på vattnet. Men även för att på sikt redusera näckrosor och slingerväxter. Därefter kan man gå på vassen. Man ser en otrolig skillnad på cirkullationen där man har klippt och där näckrosorna härskar. Hoppas med dessa ord att jag rätar ut några frågetäcken. Med hopp om ett fortsatt gott sammarbete... Med vänlig hälsning, Peter Ekedahl

Granlunds fritidsområdes samfällighet Adress Postadress

Granlunds fritidsområdes samfällighet Adress Postadress Projektets namn: Bevara Lammsjön Projektägare: Kontaktperson: Granlunds fritidsområdes samfällighet Adress Postadress Roger Ek ordförande Adress Postadress Telefon Bakgrund Detta dokument är ett underlag

Läs mer

Handbok i insjövård. Om hur man kan vårda sjöar som riskerar dö av över-växtlighet.

Handbok i insjövård. Om hur man kan vårda sjöar som riskerar dö av över-växtlighet. Handbok i insjövård Om hur man kan vårda sjöar som riskerar dö av över-växtlighet. Bilden är från Sottern den 12 augusti 2006. Detta dokument är ett underlag som tagits fram av Föreningen Sotterns vänner,

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Bygga och plantera i tomtgränsen

Bygga och plantera i tomtgränsen Bygga och plantera i tomtgränsen i Växjö kommun Vårda din tomt och förebygg olyckor Växjö kommun 2014-04-10 1 Tack för att du vårdar din tomt och förebygger olyckor Du som fastighetsägare och vi på Växjö

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

Viksäters samfällighetsförening

Viksäters samfällighetsförening Viksäters samfällighetsförening Vi i styrelsen vill hälsa nya medlemmar inflyttade under 2007 välkomna och till samtliga medlemmar vill vi lämna aktuell information. Vi bifogar kontaktuppgifter för Viksäters

Läs mer

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb Byagruppen Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid 2 Bakgrund sid 3 Varför pratar vi så mycket om begreppet

Läs mer

SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING

SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING Det jag vill få fram med min undersökning är hur jag kan få greenfröet att gro snabbast och till lägsta pris. I mitt fall har jag använt mig av Penn-A1. Jag begränsade antalet

Läs mer

Dammen uppströms intaget till Ungsjöboverket

Dammen uppströms intaget till Ungsjöboverket På inspektionsresa till småskaliga vattenkraftsanläggningar i Dalarna Bålstabon Anders Nilsson blev 1990 egenföretagare då han grundade rörmokarfirman Håbo Rör AB. 1993 gav han sig in i vindkraftbranschen

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Utveckla Hemsjö! Dokumentation från medborgarforum

Utveckla Hemsjö! Dokumentation från medborgarforum Utveckla Hemsjö! Dokumentation från medborgarforum Kommunledningsförvaltningen Daniel Ottosson Datum: 2016-12-22 2 (5) Sammanfattning Olofströms kommun påbörjade 2015 ett arbete med att utveckla parker,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

Så jobbar vi med Tämnaren! Kiell Tofters

Så jobbar vi med Tämnaren! Kiell Tofters Så jobbar vi med Tämnaren! Kiell Tofters TÄMNAREN TÄMNAREN TÄMNARENS AVRINNINGS OMRÅDE TIERPS KOMMUN HEBY KOMMUN UPPSALA KOMMUN Tämnaren finns i Heby, Tierps och Uppsala kommuner Tämnarens sjöyta 33 kvm

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Uppdrag om att utreda kostnaden för att genomföra ett "strandlyft" på Sätrastrandsbadet

Uppdrag om att utreda kostnaden för att genomföra ett strandlyft på Sätrastrandsbadet Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Uppdrag om att utreda kostnaden för att genomföra

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Innehållsförteckning Bakgrund 1 Fakta 2 Frågeställning 3 Metod 3 Resultat 4 Slutsatser och diskussion 4 Bakgrund Vara-Bjertorp GK är belägen mitt på Västgötaslätten.

Läs mer

Du är välkommen som medlem!

Du är välkommen som medlem! Kallelse till öppet årsmöte för Strand- och Stennässjöns Väl (SSV) Plats: Ålands bygdegård. Åk väg 72 mot Uppsala och ta av vid skylt till Skogstibble. Tid: Den 25 mars klockan 12,00 Årsmötet är öppet

Läs mer

HGU 2008 Examensarbete

HGU 2008 Examensarbete Per-Martin Ekberg Headgreenkeeper Sankt Jörgen Park Golf HGU 2008 Examensarbete Algmedel i vattendrag 1 Innehållsförteckning Algmedel i vattendrag 1. Bakgrund sid 3 2. Frågeställning sid 4 3. Metod sid

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm Älta 2014-10-11 Box 8314 104 20 Stockholm

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm Älta 2014-10-11 Box 8314 104 20 Stockholm Stadsbyggnadskontoret i Stockholm Älta 2014-10-11 Box 8314 104 20 Stockholm Kopia till:stockholms Stadsbyggnadsnämnd Nacka Miljö och Stadsbyggnadsnämnd Angående återställande av fastigheten Solvärmen 1,

Läs mer

Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson

Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson Sandnejlika är en hotad växt som i Norden endast finns i Skåne och där de flesta lokalerna finns i östra Skåne. Genom att

Läs mer

Samåkning Södra Öland!

Samåkning Södra Öland! Samåkning Södra Öland! Var med och påverka Ett varv runt jorden är 40 000 km. För 2 år och 9 månader sedan lanserade Tolg, utanför Växjö, sin unika Mobilsamåkning. Sedan dess har Tolgborna samåkt 57 631

Läs mer

Robotgräsklippare från Zomax

Robotgräsklippare från Zomax Robotgräsklippare från Zomax Zomax är ett företag från Tyskland som har sedan 2007 specialiserat sig på robotgräsklippare. All deras tillverkning sker i Asien med direktion från Tyskland. Vi har valt att

Läs mer

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY Magnus Koinberg HGU 2008 2010-07-16 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Om masken Metoder Försöksrutor Tillvägagångssätt Resultat Bilder Utvärdering Sammantattning

Läs mer

Bostaden och läget. Ur rapporten:

Bostaden och läget. Ur rapporten: Bostaden och läget Ur rapporten: Äldre bor i mycket större utsträckning redan i sin drömbostad jämfört med andra åldersgrupper Utbredd nöjdhet med läget på bostaden En bostad nära bra kommunikationer,

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

6 Lathund rikstäckande arrangemang

6 Lathund rikstäckande arrangemang LATHUND RIKSTÄCKANDE AR R A N G E M A N G SPÄNNANDE PROJEKT Att arrangera ett Rikstäckande Arrangemang är ett roligt men ganska stort och krävande arbete. Det behövs planering och mycket förberedelser

Läs mer

Grumlighet i Magelungen

Grumlighet i Magelungen Grumlighet i Magelungen Undersökning i augusti 2006 Peter Lindström 2006-11-17 Bild från den vik där klippresterna läggs upp i väntan på borttransport, 2006-08-22. Sid 1 av 5 Inledning Under samrådsmöten

Läs mer

Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning

Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning Stockholm 2013-03-18 Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning Vår befintliga brunn har saltvatteninträngning och otillräcklig kapacitet. I samband med att vi och alla andra fastighetsägare nu

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Vegetationsrika sjöar

Vegetationsrika sjöar Hur viktiga är undervattensväxterna för fisk och småkryp? Tina Kyrkander Vegetationsrika sjöar Hornborgasjön Krankesjön Tåkern Mkt vegetation Mkt fågel 1 Inventering i Vänern många typer av sjöar i en

Läs mer

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar I Knivsta kommun finns närmare 2 000 avloppsanläggningar, som töms med olika intervaller. Om du vill veta vad som gäller för just

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Söta änglar med guldlockar

Söta änglar med guldlockar SK-0025 Söta änglar med guldlockar Den här gången innehåller ditt paket material till att göra fint julpynt. Du får två söta trädockor som du målar och dekorerar med vingar, guldlockar, glitterlim mm.

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb 1 Innehållsförtäckning: 3 Bakgrund 4 Val av arbete 4 Syftet med infiltrationsbrunnar 4-5 Systemets uppbyggnad 6 Vattenprov 7 Framtida Krav 8 Slutord 2

Läs mer

Levande kust (2011-2017) Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning?

Levande kust (2011-2017) Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning? Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning? Mats Johansson Ecoloop AB Mats.johansson@ecoloop.se avlopp@balticsea2020.org Levande kust (2011-2017) Motverka övergödning

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Minnesanteckningar 1(5) Datum 2014-10-16. Naturmiljöenheten Karin Wiklund 010-22 33 373

Minnesanteckningar 1(5) Datum 2014-10-16. Naturmiljöenheten Karin Wiklund 010-22 33 373 Minnesanteckningar 1(5) Naturmiljöenheten Karin Wiklund 010-22 33 373 Möte med Samrådsgruppen för naturvård den 16 oktober 2014 Länsstyrelsen, lokal Nyfiket, kl. 15.00 18,00 Tema: Juridiska frågor i samband

Läs mer

Båtliv i sjö och hav

Båtliv i sjö och hav Båtliv i sjö och hav I Olofströms kommun finns det mer än 200 sjöar som är större än en hektar - en av dem är Halen som är Blekinges största sjö. Genom kommunen flyter också flera åar. Många har en båt

Läs mer

gipsavgjutning av magen

gipsavgjutning av magen BELLYCASTING gipsavgjutning av magen Mot slutet av graviditeten, någon gång i vecka 37-38 - om du inte vet att du ska föda tidigare förstås, kan det vara roligt att göra en avgjutning av magen. Det blir

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning

Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning Till samtliga fastighetsägare i Olsnäs Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning Bakgrund och status Du har i dagarna mottagit ett brev från Leksands Kommun avseende Vatten- och

Läs mer

ATT VARA GOD MAN - NÅGOT FÖR DIG?

ATT VARA GOD MAN - NÅGOT FÖR DIG? ATT VARA GOD MAN - NÅGOT FÖR DIG? Många människor i vårt samhälle klarar av olika orsaker inte av att sköta sådana dagliga göromål som är naturligt för Dig och mig att klara själva. Det kan bero på sjukdom,

Läs mer

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848)

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Bakgrund Tysslingen är en näringsrik, sänkt och grund slättsjö som är starkt påverkad av igenväxning

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

alla vill ha sjöutsikt

alla vill ha sjöutsikt 1 770 personer i tomtkö och alla vill ha sjöutsikt Ödeshögs Mekaniska, en pigg 19-åring Lärlingsutbildning ska ge fler svetsare Internetförsäljning sätter Ödeshög på kartan Trehörnasjön 1 770 personer

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon KLIPPA gräs Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon Examensarbete HGU 2008 Att det kostar mycket pengar att klippa gräs det vet jag. Att det kostar så mycket det trodde jag inte. Hur har

Läs mer

La sanvisning till kartorna

La sanvisning till kartorna La sanvisning till kartorna Vilken information finns det i kartorna? Översiktskartan (Bilaga 1 Översiktskarta) visar utbredningen av det strandskydd som ingår i denna översyn inom aktuell kommun, samt

Läs mer

Levande kust (2011-2017) 2013-04-29. Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering. Motverka övergödning och dess effekter

Levande kust (2011-2017) 2013-04-29. Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering. Motverka övergödning och dess effekter Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering Marika Palmér Rivera WRS Uppsala AB marika@wrs.se Levande kust (2011-2017) Motverka övergödning och dess effekter Åtgärder på land

Läs mer

Lite pengar gör stor skillnad

Lite pengar gör stor skillnad Lite pengar gör stor skillnad Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Sverige i månadsskiftet oktober-november 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e- postenkät tillsammans med datainsamlingsföretaget

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Information till berörda fastighetsägare gällande Gemensamhetsanläggning för Vattenväg inom Fåglarö från Arbetsgruppen för underhåll av Vattenvägar

Information till berörda fastighetsägare gällande Gemensamhetsanläggning för Vattenväg inom Fåglarö från Arbetsgruppen för underhåll av Vattenvägar Stockholm 2016-10-06 Information till berörda fastighetsägare gällande Gemensamhetsanläggning för Vattenväg inom Fåglarö från Arbetsgruppen för underhåll av Vattenvägar Kopia till Lantmäteriet och berörda

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet.

Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vi räddar liv till sjöss. Om att testamentera till Sjöräddningssällskapet. S jöräddningssällskapet är en ideell förening som är helt beroende av medlemsavgifter, gåvor och donationer. Vår uppgift är att

Läs mer

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK LATHUND RIXHAJK SPÄNNANDE PROJEKT Rixhajken är ett av de få seniorscoutarrangemangen som återkommer varje år, därför är det extra kul om seniorscouterna kommer ihåg just Er hajk. Det ska vara roligt att

Läs mer

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Lekbottenåterställning i Tallån 2016 Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Datum: 2016-11-17 Flodpärlmussla Flodpärlmusslan (figur 1) är sedan 1994 fridlyst i hela Sverige, och klassas som Starkt hotad

Läs mer

BRF Snösätras egna medlemsblad. Utgåva 2 år 2002

BRF Snösätras egna medlemsblad. Utgåva 2 år 2002 BRF Snösätras egna medlemsblad. Utgåva 2 år r 2002 Hej alla medlemmar! Detta blad innehåller lite blandat. Information om gårdsarbetet, bredbandet, några viktiga datum i kalendern samt en sida som handlar

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER Att fixa till gamla bilder sträcker sig från enklare justeringar till mer avancerade operationer. Det kan handla om att enbart behöva justera ljus och kontraster, men

Läs mer

Romarbäcken 1:s samfällighetsförening

Romarbäcken 1:s samfällighetsförening Romarbäcken 1:s samfällighetsförening Policydokument Senast uppdaterad 2016-10-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INFORMATION TILL SAMFÄLLIGHETENS MEDLEMMAR. 2 SAMFÄLLD ÄGARE TILL FASTIGHET ÄLVESTA 3:22 2 ÅRSSTÄMMA

Läs mer

Förslag från Tyresöinitiativet - Rädda Öringesjön

Förslag från Tyresöinitiativet - Rädda Öringesjön Tyresöinitiativ Tyresö kommun 2018-02-27 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (2) Förslag från Tyresöinitiativet - Rädda Öringesjön Förslag: Vi är en grupp Öringebor som ser att Öringesjön växer igen mer och

Läs mer

INFORMATIONSBLAD OKTOBER 2012

INFORMATIONSBLAD OKTOBER 2012 INFORMATIONSBLAD OKTOBER 2012 Hej alla medlemmar Hösten rycker fram med lövfällning och allt mörkare kvällar. Många börjar åter tända stämningsskapande värmeljus. Styrelsen har några tunga ärenden på sitt

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Kompletterande VA-utredning till MKB Åviken 1:1 Askersund

Kompletterande VA-utredning till MKB Åviken 1:1 Askersund Kompletterande VA-utredning till MKB Åviken 1:1 Askersund Bakgrund Denna VA utredning kompletterar den MKB som är framtagen för Detaljplan Åviken 1:1. Nedan beskrivna utredningar/förslag för dricksvatten

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Snart kan du bo på Mossholmen!

Snart kan du bo på Mossholmen! Snart kan du bo på Mossholmen! Bo på Mossholmen Båt på Mossholmen Nytt modernt kustboende Granne med västerhavet Parkera båten utanför dörren Ta dig snabbt ut på öppet hav Njut av havet året runt Byggstart

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda

Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda Ledare: Gamla synder fortsätter att övergöda RÄDDA ÖSTERSJÖN Många åtgärder för att minska övergödning av sjöar och kustvikar har gjorts de senaste decennierna. Bland annat har reningsverken blivit effektivare,

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN UPPDRAGSNUMMER 1331177000 KARLSTAD Sweco Environment AB Martin Stenqvist 1 (8) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00 Telefax

Läs mer

Innehåll Motioner 2012... 1. 1. Kullsbackavägen - Pilegårdsvägen... 2. 2. Kullsbackavägen/Ärlavägen/Sandvipevägen... 3. 3. Kullsbackavägen...

Innehåll Motioner 2012... 1. 1. Kullsbackavägen - Pilegårdsvägen... 2. 2. Kullsbackavägen/Ärlavägen/Sandvipevägen... 3. 3. Kullsbackavägen... Motioner 2012 Innehåll Motioner 2012... 1 1. Kullsbackavägen - Pilegårdsvägen... 2 2. Kullsbackavägen/Ärlavägen/Sandvipevägen... 3 3. Kullsbackavägen... 5 4. Pilegårdsvägen... 6 1. Kullsbackavägen - Pilegårdsvägen

Läs mer

Badsjön, mitt i Storuman,

Badsjön, mitt i Storuman, Badsjön, mitt i Storuman, Koordinater X: 7222712, Y: 1561552 Namn på Svalan: Badsjön, Storuman Bästa tiden: Vår och försommar Vad kan man se: Vadare, sjöfågel men även mycket annat Kommentar: Mycket trevlig

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Finta/dribbla Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten

Läs mer

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Karen Sato Innehållsförteckning Inledning... 1 Inspiration... 2 En skiss till mitt täcke... 3 En skiss till baksidan av täcket... 4 Färgning till mitt täcke...

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Delaktighet och inflytande 84 90 94 90 82 87 85. Skolmiljö 71 68 89 82 70 70 66. Kunskap och lärande 94 98 92 82 81 84 89

Delaktighet och inflytande 84 90 94 90 82 87 85. Skolmiljö 71 68 89 82 70 70 66. Kunskap och lärande 94 98 92 82 81 84 89 Skolrapport Index per frågeområde samt NKI 011 01 0 01 Alingsås ÅK totalt GR ÅK totalt Trivsel och trygghet 88 9 97 100 91 93 93 Delaktighet och inflytande 8 90 9 90 8 87 85 Skolmiljö 71 68 89 8 70 70

Läs mer

Förnyelseplan 2015 för Brännekullavägens Samfällighetsförening.

Förnyelseplan 2015 för Brännekullavägens Samfällighetsförening. BRÄNNEKULLAVÄGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 150124 sid 1 Förnyelseplan 2015 för Brännekullavägens Samfällighetsförening. 1. Förnyelseplan. I föreliggande plan presenteras förslag till underhålls- och förnyelseåtgärder

Läs mer

Vad är vatten? Ytspänning

Vad är vatten? Ytspänning Vad är vatten? Vatten är livsviktigt för att det ska finnas liv på jorden. I vatten finns något som kallas molekyler. Dessa molekyler går inte att se med ögat, utan måste ses med mikroskop. Molekylerna

Läs mer

Samfällsnytt. nr ansvar för att klippa och återställa ytan under studsmattan när ställningen tas ned.

Samfällsnytt. nr ansvar för att klippa och återställa ytan under studsmattan när ställningen tas ned. Skälby Tredje Samfällighetsförening april 2016 Här kommer årets andra samfällsnytt. Årsmöte Den 17 mars hölls årsmöte på café Astrid. Det var 45 medlemmar som anslutit till mötet. Det var ett bra årsmöte

Läs mer

Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården

Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården Syrehalter i bottenvatten i den Åländska skärgården 2000-2014 Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 2015 Syre är på motsvarande sätt som ovan vattenytan

Läs mer

Har du någon bild? Du behöver såklart inte visa ansiktet.

Har du någon bild? Du behöver såklart inte visa ansiktet. Mottagna e-mejl 15 april 2009 kl 19:53 Intresserad Hej! Jag läste din annons och skulle vilja veta mer om dig och dina tjänster. Kan du berätta mer? Har du bilder att visa? Jag är en svensk kille på 33år,

Läs mer

Optimering av NCCs klippstation för armeringsjärn

Optimering av NCCs klippstation för armeringsjärn Optimering av NCCs klippstation för armeringsjärn Sammanfattning I det här arbetet har vi försökt ta reda på optimal placering av en klippningsstation av armeringsjärn för NCCs räkning. Vi har optimerat

Läs mer

4-4 Parallellogrammer Namn:..

4-4 Parallellogrammer Namn:.. 4-4 Parallellogrammer Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat bl.a. med linjer och vinklar. En linje är ju någonting som bara har en dimension, längd. Men när två linjer skär varandra och det bildas

Läs mer

KALLELSE och ÅRSMÖTESHANDLINGAR TILL ÅRSMÖTET 201

KALLELSE och ÅRSMÖTESHANDLINGAR TILL ÅRSMÖTET 201 KALLELSE och ÅRSMÖTESHANDLINGAR TILL ÅRSMÖTET 201 Riddartorps Koloniträdgårdsförening Dåntorpsvägen Jordbro Dagordning Kallelse till Årsmöte 201 LÖRDAG DEN APRIL KL. 13.00 i Skogsstjärnan 1. Mötets öppnande

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Till Stadsbyggnadskontoret i Malmö Stad 2012-11-22

Till Stadsbyggnadskontoret i Malmö Stad 2012-11-22 Till Stadsbyggnadskontoret i Malmö Stad 2012-11-22 Att: Anna Sohlberg Kopia till Gatukontoret Att: Arne Mattsson Kompletterande information angående detaljplan för Klagshamnsudden och nytt arrendeavtal

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Bakgrund. Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i Uppsala som en första insats.

Bakgrund. Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i Uppsala som en första insats. Rikshems sommarjobb Bakgrund Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i som en första insats. 2013 anställdes ungefär 80 ungdomar på sju olika orter i landet,,,

Läs mer

Friställning av skyddsvärda träd 2017

Friställning av skyddsvärda träd 2017 Naturcentrum / Naturvård Rapport 2017-11-29 Friställning av skyddsvärda träd 2017 Redovisning av utförda åtgärder Mikael Lindén Naturvård & reservatsförvaltning Naturcentrum Telefon (direkt): 0852302520

Läs mer