JHRF. Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JHRF. Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 JHRF Verksamhetsberättelse ALLMÄNT Det 23:e verksamhetsåret har till stor del ägnats åt förhandlingar med Banverket, BV, om anpassningar för veterantågstrafiken i trafikeringsavtalen samt till bearbetning av olika samhällsorgan för kommande bidragsformer. Därtill under den senare delen av året, har förhandlingar förts med BV högsta ledning om förändring av trafikavgifterna. En viktig del i arbetet har varit samarbetet med likasinnade organisationer. Tillsammans med Sveriges Järnvägsmuseum, Inlandsbanan AB och Museibanornas Riksorganisation har medel sökts för utredning om ett gemensamt Järnvägshistoriskt Teknikcentrum och i samarbete med bl.a. Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, ARBETSAM, har ansökan om statliga bidrag till vår verksamhet sänts in. Krav på högre ansvarsbelopp 300MSEK och nya trafikförsäkringsanbud ledde till en praktisk och ekonomisk lösning för trafikföreningarna i början på året. Den gemensamma trafikförsäkringen administreras nu direkt mot medlemmarna av försäkringsbolaget Folksam genom en försäkringsmäklare. Hans Broman har under året varit förbundets representant i den arbetsgrupp för trafikförsäkringsärenden som bildats för kontakter med mäklaren. MEDLEMMAR Arvidsjaurs Järnvägsförening, AJF och Finspongs Museijernvägar, FMJ har lämnat förbundet under verksamhetsåret. AJF angav bristande förtroende för förbundet samt otillräcklig nytta av medlemskapet som skäl för sitt utträde. Då FMJ är under avveckling, var deras ställningstagande väntat. På stämman i Alingsås invaldes Museiföreningen Anten-Gräfsnäs Järnväg, AGJ och Primus Motor som medlemmar. Medlemsförteckning, se bilaga 1. Medlemsförteckningen innehåller inga uppgifter om medlemsantal, etc. eftersom det endast är ett fåtal medlemmar som skickat in fakta om sin förening. MEDLEMSMÖTEN Förbundets årsstämma hölls i Alingsås den 18 mars med Museiföreningen Anten-Gräfsnäs Järnväg som arrangör och värd. I samband med årsstämman genomfördes årets första medlemsmöte den 19 mars och ett andra medlemsmöte avhölls i Stockholm den 19 november. På vårmötet deltog representanter för styrelsen och 18 medlemsföreningar, sammanlagt 31 personer. På höstmötet deltog totalt 15 personer, representerande 7 medlemsföreningar och styrelsen. ADMINISTRATION Kansli och arkiv Kansliarbetet har delats under året mellan den förre kassören och sekreteraren. Genom hjälp med kopiering och distribution från förre kassören, har sekreteraren skött postboxtömning och fördelning av ärenden. Detta har förenklats genom att förbundet bytte postadress och därmed fick en mer lättillgänglig postbox vid Stockholm C. Därtill har e-post frekvent använts för att sprida information mellan styrelsemedlemmarna. Frågan har också väckts om medlemsinformationen kan överföras till nyhetsblad via e-post och hemsida, för att minimera kansliarbetet och kopierings-, tryck- och portokostnader.

2 Förbundet har dock inte hittat någon långsiktig lösning på kansliproblemet. Då all administration skötts genom styrelsemedlemmarnas privata datorer och Internet - abonnemang, har förbundets egen datorutrustning sålts genom anbudsförfarande för 2 500:-. Delar av det aktuella arkivet har överförts till sekreteraren, emedan en stor del kvarstår hos den förre kassören. Styrelsen beslutade att erbjuda samlingen av medlemstidskrifter, årgångar från ett tjugotal skrifter sedan ca 1994, till Sveriges Järnvägsmuseum., vilket mottagits positivt. STYRELSE OCH FUNKTIONÄRER Styrelsen har sammanträtt vid sju tillfällen under året. Kassören har ej haft möjlighet att fullt ut fullfölja uppgiften, utan tvingades i september att av personliga skäl avsäga sig styrelseuppdraget. Han har dock på distans skött det löpande kassörsarbetet och genom ekonomiska rapporter och utdrag, hållit styrelsen informerad om de ekonomiska ärendena. Styrelsen har bestått av följande personer, valda för perioden till : Ordförande Ralph Simonson + BV-avtal Kassör Karl Dingertz Sekreterare Ola Persson, + teknikfrågor Ledamöter Rolf Öberg, info/pr Gary Hörnaeus, trafikfrågor Suppleanter Dick Bäcklund, MRO-repr, bevakat Fedecrailfrågor Klas Niklasson, bitr teknikfrågor Sivert Sjöbom Övriga valda funktionärer för samma period har varit: Revisorer Jonas Andreasson Gösta Hederström Revisorsuppleanter Göran Lavesson Carl-Erik Olsson Valberedning Magnus Eriksson Gunnar Johnsson Christoffer Wendel Av styrelsen har följande personer adjungerats: Tågsommar och kansli Arne Dahlgren Fedecrail Kjell Palén Web-redaktör Rolf Steen Försäkringsärenden Hans Broman 2(7)

3 EKONOMI Resultatet för verksamhetsåret är ca 20tkr. För resultat- och balansräkning, se bilaga 2. VETERANTÅGSTRAFIKEN BV-avtal De generella trafikeringsavtalen, TRAV, som presenterades av Banverket innehöll formuleringar och satser, som av naturliga skäl avpassats för den kommersiella och reguljära trafiken. För att förenkla veterantågstrafikens villkor på statens spåranläggning, har förbundet förhandlat fram ett anpassat avtal, som bättre avspeglar den reella situationen för den icke kommersiella trafiken. I anslutning till TRAV krävs ett bärgningsavtal. Förbundet har här öppnat en förhandling med TrainMaint om ett gemensamt avtal för alla trafikföreningar anslutna till JHRF. VTF-TRI Arbetet med det för statens spåranläggningar övergripande säkerhetsdokumentet TRI, med mål för slutförande år 2003 pågår. Vid flera tillfällen på medlemsmöten etc. de senaste åren har upprop gjorts inom JHRF om nödvändigheten av en arbetsgrupp med mål att sammanställa veterantågsspecifika regler och planer, som kan inpassas mot det centrala regelverket. Ej heller detta år har detta arbete kommit igång. Besvarade remisser JHRF har besvarat remissen ang. Järnvägsinspektionens regler om hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten, JH 5.1, i två omgångar, dels , dels efter att en förnyad förfrågan ansetts nödvändig. JHRF har också besvarat remissen från Tågtrafikledningen Föreskrifter om ansökan om tilldelning av tågläge, T00-606/81, Underhållsregler Sekreteraren har fortsatt sin tidigare uppgift med sammanställning av föreskrifter för underhåll och revision. Vid diskussion på medlemsmötet 19 mars förordades ett tekniskt referensbibliotek innehållande äldre och yngre föreskrifter, instruktioner etc. både från SJtiden och de av JHRF tidigare sammanställda föreskrifterna. Detta arbete har pågått under verksamhetsåret. I nuläget finns hela innehållet i den tidigare teknikpärmen plus ytterligare material elektroniskt registrerat för produktion av ett bibliotek, som kan distribueras t ex. via hemsidan eller på CD-ROM. INFORMATION OCH PR JHRF-information Bladet har utkommit med 4 nummer under året, vilka har producerats, med Arne Dahlgren som redaktör och distributör. Nytt för i år har varit den parallella distributionen på JHRF:s hemsida, där också äldre nummer finns utlagda. 3(7)

4 JHRF Hemsida, Under verksamhetsåret har grundstrukturen för JHRF:s hemsida lagts upp med Rolf Öberg som redaktör. Inledningsvis har ett basmaterial med information om JHRF, mötesprotokoll m.m. lagts ut på sidorna. Syftet med hemsidan är att få ett effektivt verktyg för förbättrad informationsspridning från JHRF till medlemmarna. För att nå detta krävs inte enbart att vi lägger ut aktuell information, utan det har också krävts en del arbete med att ta fram rutiner för uppdatering, synkronisering av pappers- och elektronisk information m.m. Arbetet med hemsidan har också medfört spin-off effekter i form av frågor kring JHRF:s arkivstruktur m.m. Det senare tillhör kanske inte de allra mest stimulerande formerna av järnvägshobby, men inte desto mindre ett nödvändigt ont bl.a. med tanke på den korrespondens vi har med olika myndigheter/bolag osv. Upplägget på hemsidan diskuterades vid medlemsmötet i Stockholm den 19 november och mera information om hemsidan finns i protokollet från detta möte samt i JHRF-Information 4/2000. Arbete med den fortsatta utvecklingen av hemsidan pågår för att snabba upp och öka informationsspridningen till medlemmarna. Så långt som möjligt har materialet på hemsidan lagts ut i form av pdf-filer, då dessa tar relativt liten plats och kan läsas oavsett vilken hårdoch mjukvara som mottagaren använder. JHRF delar portal med MRO och Veterantåg med Rolf Sten som web-master. De specifika JHRF-sidorna är MEDLEMSINFO och BIBLIOTEKets undernivå Internt JHRF. Det material som samlas på dessa sidor är huvudsakligen avsett för internt bruk av JHRF:s medlemmar och är förmodligen av störst intresse för aktiva och funktionärer. Det bör inte spridas utanför JHRF:s medlemskrets. Sidorna är därför lösenordsskyddade och av webtekniska skäl är det tills vidare olika användarnamn för de två sidorna, men lösenordet är detsamma. Dessutom finns det länkar till medlemsföreningar, Järnvägsinspektionen, J, Banverket, BV, m.fl. på den gemensamma öppna sidan Länkar. Under MEDLEMSINFO har aktuellt material, t.ex. protokoll från medlemsmöten, styrelsemöten och JHRF-info lagts ut. Sidan kommer att utvecklas genom att fylla på med aktuell information som kommer till JHRF från J, BV m.fl. så att detta snabbt kan nå ut till medlemmarna. Likaså kommer remissvar etc. från JHRF att läggas ut. Det material som blir inaktuellt, men fortfarande kan ha ett visst intresse, t.ex. protokoll från års- och medlemsmöten kommer efter hand att flyttas över till Internt JHRF. Internt JHRF är främst avsett som JHRF interna arkiv och där ligger för närvarande de nummer av JHRF-info som gavs ut Här skall vi också fylla på med annat material, t.ex. underhållsteknisk information, som kan vara av intresse för medlemmarna. Möjligheterna att ersätta pappersdistributionen från JHRF med elektronisk information på hemsidan diskuterades bl.a. på medlemsmötet i Stockholm, men tills vidare kommer pappersdistributionen att fortsätta parallellt med nätinformationen 4(7)

5 Tågsommar Arne Dahlgren har fortsatt sitt tidigare uppdrag för JHRF som representant för förbundet i Tågsommargruppen. Upplagan ökades för år 2000 från ex till ex och även med ökat antal sidor. Samdistributionen med tidskriften Nostalgia visade sig vara kostsam. Andra tidskrifter inom teknikhobbyområdet har också kontaktas för samdistribution kommande år. En diskussion har förts om förutsättningarna och fördelarna ekonomiskt att bilda en firma runt publikationen. Men då fler av de ingående intressenterna ej har status som egna juridiska personer har detta ej genomförts. All praktisk hantering av ekonomisk natur har därför lagts ut på Järnvägsinformations Förlaget, JinF. I uppdraget till JinF ingår också hantering och balansering av över- och underskott över verksamhetsåren, genom en fondering, som byggs upp de år överskott uppträder. Eventuellt underskott i fonden får täckas av intressenterna, liksom likviditetsproblem. TÅG-sommar har tagits väl upp även ute i Europa genom FEDECRAIL och materialet används i andra publikationer. Möte med Banverkets ledning Den 12 december hölls en övergripande diskussion om veterantågstrafikens roll och verksamhet på statens spåranläggning. JHRF styrelse, representerad av Ralph Simonson och Ola Persson, hade därvid nöjet att få informera Stf GD Per-Olof Granbom och dir. Sven Bårström för tågtrafikledningen, om föreningarnas livsvillkor och syfte i bevarandet av järnvägsfordon och därtill hörande miljöer. Viss tyngd lades vid de ekonomiska betingelserna i verksamheten, varvid påvisades den proportionellt lilla del veterantågstrafiken utgör, i förhållande till den totala tågkm-produktionen. SAMARBETE MED ÖVRIGA ORGANISATIONER Museibanornas Riksorganisation, MRO Genom invalet av MRO:s verkställande ledamot i JHRF:s styrelse har samarbetet mellan organisationerna blivit mer direkt och planmässigt. Avsikten är att gemensamt arbeta för främjandet av järnvägshobbyn och bevarandet av vårt kulturarv. Det är vår uppfattning att en samlad front mot myndigheter och bidragsgivare ger medlemsföreningarna en större chans att göra sig hörda i debatten. JVM-gruppen En arbetsgrupp har bildats tillsammans med Sveriges Järnvägsmuseum, JVM och MRO för insatser i gemensamma intressen och projekt. JHRF har representerats av Ola Persson och Ralph Simonsson. Järnvägshistoriskt teknikcentrum JHRF har under året tillsammans med MRO och JVM på initiativ från IBAB diskuterat nyttan av ett Järnvägstekniskt centrum, där kunskap om äldre teknik och metoder inom området samlas. Syftet skall vara att kunna bedriva praktisk utbildning och rådgivning. Ansökan om bidrag från Delegationen för Industrisamhällets Kulturarv för att starta en utredning om formerna för projektet, har diskuterats i gruppen. 5(7)

6 ARBETSAM och Bidragsformer JHRF har tillsammans med MRO och föreningarna SÅF (ångbåtsintresset) samt Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, ARBETSAM, insänt sina synpunkter i en gemensam skrivelse till utredningen om medel från statens lotteriverksamhet till folkrörelserna. ( Föreningslivet på spel- och lotterimarknaden, SOU 2000;9) Förhoppningsvis skall detta leda till en motsvarigheten till det gamla lotteribaserade bidraget som handlades av Statens Kulturråd och med anpassade regler till dagens situation samt med högre belopp. JHRF blev under året medlem i ARBETSAM. Bevarandeplanen Bevarandeplanen, förteckningen över den del av fordonsindividerna som utsetts att representera utvecklingen, administreras av JVM. Under året har planen kompletterats med ångloksurvalet, men fortfarande kvarstår bl a utredningen om motorvagnar och tjänstefordon. Formen för publikation har inte diskuterats vidare med JVM under året. FEDECRAIL Vid FEDECRAIL:s årskongress i Bad Breizig, Tyskland, i början av april, representerades JHRF av Dick Bäcklund. Förutom de formella förhandlingarna handlade konferensen bl.a. om PR- och rekryteringsfrågor. Vår representant kunde konstatera att de nordiska länderna och järnvägsföreningarna ligger väl framme vad gäller utnyttjande av Internet som medium för information. För att förkorta informationsvägarna till den europeiska organisationen, har Kjell Palén, vicepresident FEDECRAIL, adjungerats till JHRF styrelse. Ralph Simonson Ola Persson Karl Dingertz Rolf Öberg Gary Hörnaeus 6(7)

7 JHRF Verksamhetsberättelse 2000 bilaga 1 Följande föreningar och organisationer var medlemmar i förbundet : Bergslagernas Järnvägssällskap Föreningen Dala Hälsinglands Järnväg Föreningen Järnvägsmusei Vänner Föreningen Nynäshamns Järnvägsmuseum Föreningen Veteranjärnvägen Föreningen Ångtåg i Västerbotten Grängesbergsbanornas Järnvägsmuseum Järnvägsföreningen Dellenbanans Vänner Järnvägssällskapet Åmål Årjängs Järnväg Kalmar Järnvägars Museiförening KMJ/Värmlandståg Museiföreningen Anten Gräfsnäs Järnväg Museiföreningen Gefle Dala Jernväg Museiföreningen Malmbanans Vänner Museiföreningen Östra Skånes Järnvägar Nora Bergslags Veteran-Jernväg Nordisk Jernbane-Klub Nässjö Järnvägsmuseum Primus Motor Skåne Smålands Jernvägsmuseiförening Spårvägssällskapet Ringlinien Stiftelsen Dal Västra Värmlands Järnväg Stockholms Kultursällskap för Ånga & Järnväg Stockholms Ånglokssällskap Strömstads Modell- och Jernvägssällskap Svenska Järnvägsklubben Svenska Motorvagnsklubben Sällskapet Ostkustbanans Vänner Tjustbygdens Järnvägsförening

STYRELSEPROTOKOLL nr 4/2000. 4/1 Öppnande Ordföranden öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna, särskilt då de nytillträdda i styrelsen..

STYRELSEPROTOKOLL nr 4/2000. 4/1 Öppnande Ordföranden öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna, särskilt då de nytillträdda i styrelsen.. JHRF STYRELSEPROTOKOLL nr 4/2000 00-05-20 Protokoll fört vid ordinarie styrelsemöte Tidpunkt 2000-04-15 Plats Stockholm C Närvarande Ralph Simonson Karl Dingertz. Dick Bäcklund Gary Hörnaeus Ola Persson

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 12 juni 2016

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 12 juni 2016 Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 12 juni 2016 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 8 februari 2016

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 8 februari 2016 Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 8 februari 2016 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 9 mars 2016

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Nr 9 mars 2016 Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 9 mars 2016 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna.

Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna. Månadsrapport för koordineringsuppdraget samexistens GSM-R 3G/4G samt förordning om ersättning till fordonsägarna Nr 10 april 2016 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

STYRELSEPROTOKOLL. nr 1/2003

STYRELSEPROTOKOLL. nr 1/2003 JHRF STYRELSEPROTOKOLL nr 1/2003 2003-01-11 Protokoll fört vid ordinarie styrelsemöte Tidpunkt Lördagen den 11 januari 2003 kl 11.00 Plats Stadshuset i Södertälje Närvarande Ola Persson Dick Bäcklund Hans

Läs mer

Anteckningar från medlemsmöte 1/2002

Anteckningar från medlemsmöte 1/2002 JHRF Anteckningar från medlemsmöte 1/2002 2002-04-13--14 Anteckningar från Järnvägshistoriska Riksförbundets medlemsmöte den 13-14 april 2002 på Hotell Södra Berget i Sundsvall Närvarande DBV (Dellenbanan):

Läs mer

STÄMMOPROTOKOLL. Enligt bilagd närvaroförteckning Tidpunkt: 13:10 Mötesrummet Bromsklotsen, Alkärrshallen, Djurgården

STÄMMOPROTOKOLL. Enligt bilagd närvaroförteckning Tidpunkt: 13:10 Mötesrummet Bromsklotsen, Alkärrshallen, Djurgården STÄMMOPROTOKOLL 2015-03-21 Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Stockholm 2015-03-21 Närvarande: Enligt bilagd närvaroförteckning Tidpunkt: 13:10 Plats: Mötesrummet

Läs mer

STYRELSEPROTOKOLL. nr 2/2003

STYRELSEPROTOKOLL. nr 2/2003 JHRF STYRELSEPROTOKOLL nr 2/2003 2003-02-22 Protokoll fört vid ordinarie styrelsemöte Tidpunkt Lördagen den 22 februari 2003 kl 8.00 18.40 Plats Stationshuset i Vännäs Närvarande Ola Persson Dick Bäcklund

Läs mer

Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Örnsköldsvik

Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Örnsköldsvik JHRF STÄMMOPROTOKOLL 2009-04-04 Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Örnsköldsvik 2009-03-21 Närvarande: Se närvaroförteckning Tidpunkt: 11:00 Plats: Rummet Studion,

Läs mer

Stadgar för JärnvägsHistoriska RiksFörbundet

Stadgar för JärnvägsHistoriska RiksFörbundet Stadgar för JärnvägsHistoriska RiksFörbundet 2015-03-22 Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Kalmar 1977-11-22, konfirmerade och reviderade vid ordinarie stämma i Skara 1979-02-17 samt reviderade

Läs mer

Verksamhetsberättelse Museibanornas Riksorganisation

Verksamhetsberättelse Museibanornas Riksorganisation Vart är vi på väg? En ständigt aktuell fråga för Museibanorna. Ibland känner vi oss som S:t Göran i möte med draken i form av åldrande materiel, ökande byråkrati och stigande kostnader. Men vi kämpar på.

Läs mer

MRO Uppsala Museibanornas Riksorganisation Vice VL/ Sekr Lars Granström

MRO Uppsala Museibanornas Riksorganisation Vice VL/ Sekr Lars Granström MRO Uppsala 2002-10-19 Museibanornas Riksorganisation Vice VL/ Sekr Lars Granström Protokoll fört vid ordinarie höst- och årsmöte inom MRO i Mariefred 2002-10-13. (1 Bilaga). Plats: Rådshussalen Mötet

Läs mer

Anteckningar från medlemsmöte 2/2002

Anteckningar från medlemsmöte 2/2002 JHRF Anteckningar från medlemsmöte 2/2002 2002-11-23 Anteckningar från Järnvägshistoriska Riksförbundets medlemsmöte den 23 november 2002 på Hotell Statt i Katrineholm Närvarande ENJ (Engelsberg Norberg):

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK) FÖRSLAG 2016 STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK) Fastställda 1988-04-16 Ändrade av årsmötet 1998-05-16 Ändrade av årsmötet 2007-04-21 Ändringsförslag 2016-02-13 Föreningens

Läs mer

2. Styrelsen äger rätt att delegera teckningsrätten i enskild fråga eller inom visst ansvarsområde.

2. Styrelsen äger rätt att delegera teckningsrätten i enskild fråga eller inom visst ansvarsområde. Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Kalmar 1977-11-22, konfirmerade och reviderade vid ordinarie stämma i Skara 1979-02-17 samt reviderade vid ordinarie stämma i Linköping 1980-10-04, Örebro 1983-10-01,

Läs mer

STYRELSEPROTOKOLL Nr 7/2015

STYRELSEPROTOKOLL Nr 7/2015 Protokoll fört vid styrelsemöte 2015-09-02 Start: 20:00 Plats: Via telefon Närvarande: Stefan Blomstrand Anders Johansson Sten Nordström Jonas Svartlok Anders Svensson Micke Däckfors (suppleant) Henrik

Läs mer

SVENSKA FÖRPACKNINGSFÖRENINGEN Swedish Packaging Association

SVENSKA FÖRPACKNINGSFÖRENINGEN Swedish Packaging Association SVENSKA FÖRPACKNINGSFÖRENINGEN Swedish Packaging Association Protokoll nr 139 Anteckningar från styrelsesammanträde och vårmöte Tid: Kl.13.30 16.30, 21 april 2010 Plats: Skogsindustrierna, Storgatan 19,

Läs mer

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är:

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är: Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. Stadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgarna antagna vid årsmöte 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vi årsmöte

Läs mer

Protokoll från ordinarie årsstämma

Protokoll från ordinarie årsstämma Protokoll från ordinarie årsstämma 2017-02-15 Tid: 2017-02-15 kl 18.30 Plats: Rydebäcksskolan, Rydebäck 1. Stämmans öppnande. Byalagets ordförande Ingvar Pettersson hälsade deltagarna välkomna och förklarade

Läs mer

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär ~Sida 1 ~ STADGAR för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND 1 Namn, verksamhetsområde och karaktär Örebro Läns Hembygdsförbund (nedan även kallad förbundet) är en samlande organisation för hembygdsrörelsen i Örebro

Läs mer

STYRELSEPROTOKOLL Nr 4/2014

STYRELSEPROTOKOLL Nr 4/2014 Protokoll fört vid styrelsemöte 2014-06-07 Start: 19:00 Plats: Via telefon Närvarande: Stefan Blomstrand Anders Johansson Sten Nordström Jonas Svartlok Anders Svensson Björn Santesson (suppleant) 1 Föregående

Läs mer

Verksamhetsåret 2015

Verksamhetsåret 2015 Datum 2015-12-31 Verksamhetsberättelse 2015 för föreningen Sid 1 (6) Verksamhetsåret 2015 Bakgrund Årsmötet ägde rum på Hotell Swania i Trollhättan den 10/5-2015. Föreningen hade då verkat i fyra år efter

Läs mer

Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Gävle

Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Gävle JHRF STÄMMOPROTOKOLL 2008-04-15 Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Gävle 2008-03-29 Närvarande: Se närvaroförteckning Tidpunkt: 11:00 Plats: Konferensrummet,

Läs mer

BILDA FÖRENING. Det här behöver ni veta

BILDA FÖRENING. Det här behöver ni veta BILDA FÖRENING Det här behöver ni veta Innehållsförteckning Vad innebär det att bilda en förening?...3 Fördelar...3 Föreningsregister...3 Förberedelser...4 Bildandemötet...4 Stadgar...5 Årsmöte...6 Dagordning

Läs mer

STADGAR för Brandskyddsföreningen Sverige

STADGAR för Brandskyddsföreningen Sverige STADGAR för Brandskyddsföreningen Sverige I Föreningens uppgift 1 Brandskyddsföreningen Sverige, som är en ideell förening, ska verka för ett säkrare Sverige, med särskild inriktning på brandskydd. Föreningen

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014 Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 7-2014 Torsdag 16 oktober 2014, kl.18:30 Hagatorpet, Tranemo Närvarande Ledamöter Suppleant Konsulenter Kansli Agneta Berlin Karin Johansson Fredrik Plumppu Johan

Läs mer

SVENSKA RIESENSCHNAUZERKLUBBEN SBK:s rasklubb för Riesenschnauzer

SVENSKA RIESENSCHNAUZERKLUBBEN SBK:s rasklubb för Riesenschnauzer Protokoll fört vid Svenska Riesenschnauzerklubbens Årsmöte 2014-03-01 på Tånga Hed, Vårgårda Mötets öppnande Ordförande Alf Karlström hälsade alla välkomna till årsmötet. Efter ett kort anförande om klubbens

Läs mer

Årsmötesprotokoll för Dataföreningen i Sverige, Södra kretsen tisdag 15 mars 2014

Årsmötesprotokoll för Dataföreningen i Sverige, Södra kretsen tisdag 15 mars 2014 Årsmötesprotokoll för Dataföreningen i Sverige, Södra kretsen tisdag 15 mars 2014 Samuel Persson hälsade välkommen till föreningsstämman och informerade att ordförande Andreas Wikfeldt blivit sjuk. 1.

Läs mer

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun VI BILDAR EN FÖRENING Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun SAMMANSTÄLLNING I KORTHET ÖVER VAD SOM SKALL GÖRAS NÄR EN FÖRENING BILDAS - Inbjud de som är intresserade - Besluta om att bilda

Läs mer

Stadgar för B-Tränarnas Riksförbund. 1 Förbundets namn. 2 Förbundets ändamål. 3 Förbundets organ. 4 Anslutning till huvudorganisation

Stadgar för B-Tränarnas Riksförbund. 1 Förbundets namn. 2 Förbundets ändamål. 3 Förbundets organ. 4 Anslutning till huvudorganisation 1 Förbundets namn Stadgar för B-Tränarnas Riksförbund Förbundets namn är B-Tränarnas Riksförbund (BTR) 2 Förbundets ändamål Förbundet har till ändamål att främja medlemmarnas intressen i gemensamma frågor.

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING

STADGAR FÖR SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING STADGAR FÖR SVERIGES NEUROPSYKOLOGERS FÖRENING Antagna vid årsmötet den 3 november 1999 i Växjö. Förslag till revidering av stadgar KAPITEL 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Sveriges Neuropsykologers

Läs mer

Stadgar för Svenska Marathonsällskapet

Stadgar för Svenska Marathonsällskapet Stadgar för Svenska Marathonsällskapet Svenska Marathonsällskapet, i fortsättningen kallat Sällskapet, bildades den 22 mars 1952 i Stockholm. Nya stadgar godkändes av årsmötet den 23 mars 1972. Därefter

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie höst- och årsmöte inom MRO i Västervik 2003-10-25. MRO Valberedningen/ Ångloksgruppen

Protokoll fört vid ordinarie höst- och årsmöte inom MRO i Västervik 2003-10-25. MRO Valberedningen/ Ångloksgruppen MRO Uppsala 2003-10-27 Museibanornas Riksorganisation Sekr Lars Granström Protokoll fört vid ordinarie höst- och årsmöte inom MRO i Västervik 2003-10-25. Plats: IOGT-lokalen Mötet börjar: Kl 13.15 Närvarande:

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

SeniorNet Tyresö är en ideell klubb inom riksföreningen SeniorNet Sweden. Klubben verkar inom IT-området för sina medlemmar och övriga seniorer.

SeniorNet Tyresö är en ideell klubb inom riksföreningen SeniorNet Sweden. Klubben verkar inom IT-området för sina medlemmar och övriga seniorer. 2016-03-10 Förslag till nya stadgar för SeniorNet Tyresö Vi har tagit fram ett förslag till nya stadgar för SeniorNet Tyresö. Förslaget baseras på de normalstadgar för klubbar som utarbetats inom SeniorNet

Läs mer

MUSEIBANORNAS RIKSORGANISATION PROTOKOLL 1 (6)

MUSEIBANORNAS RIKSORGANISATION PROTOKOLL 1 (6) MUSEIBANORNAS RIKSORGANISATION PROTOKOLL 1 (6) Protokoll fört vid MRO årsmöte i Hesselby 2016-10-01 Plats: Hesselbysalen, Gotlands Hesselby Tidpunkt: 13:00 Deltagare enligt nedanstående lista Närvarande:

Läs mer

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar 1 Föreningens firma Föreningens firma är Västerås Astronomi- och RymdforskningsFörening. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Förhandlingsverksamheten

Förhandlingsverksamheten Förhandlingsverksamheten Avtalsförhandlingarna sköter Ledarna centralt. Det så kallade Ledaravtalet har fortfarande diskuterats och ifrågasatts om det fungerar som det var tänkt ute bland våra medlemmar.

Läs mer

Bildandet av en förening.

Bildandet av en förening. Bildandet av en förening. Konstituerande möte är när föreningen bildas och ett första möte hålls. När en förening söker bidrag, hyr lokal, skaffar telefonabonnemang eller liknande frågas det oftast efter

Läs mer

Styrelsens förslag om stadgeändring

Styrelsens förslag om stadgeändring Styrelsens förslag om stadgeändring Kommentarer till föreslagna stadgeändringarna är medlemmar i Svenskt Friluftsliv och ett av kraven för att vara medlem är att organisationen ska vara rikstäckande med

Läs mer

STYRELSEPROTOKOLL Nr 1/2014

STYRELSEPROTOKOLL Nr 1/2014 Protokoll fört vid styrelsemöte 2014-01-16 Start: 20:30 Plats: Via telefon Närvarande: Morrgan Claesson Anders Johansson Sten Nordström Jonas Svartlok Anders Svensson (utsågs till mötessekreterare) Micke

Läs mer

Alliansen Varbergs Boulehall. Handlingar till Alliansens ordinarie årsmöte onsdagen den 26 februari 2014. kl. 17.00 i Boulodromen.

Alliansen Varbergs Boulehall. Handlingar till Alliansens ordinarie årsmöte onsdagen den 26 februari 2014. kl. 17.00 i Boulodromen. Alliansen Varbergs Boulehall Handlingar till Alliansens ordinarie årsmöte onsdagen den 26 februari 2014 kl. 17.00 i Boulodromen.se DAGORDNING: 1 Parentation 2 Mötets öppnande 3 Frågan om mötet kallats

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Stadgar antagna vid årsmöte den 21 mars 2013 samt extra föreningsstämma, den 7 maj 2013, i Askim.

Stadgar antagna vid årsmöte den 21 mars 2013 samt extra föreningsstämma, den 7 maj 2013, i Askim. Stadgar antagna vid årsmöte den 21 mars 2013 samt extra föreningsstämma, den 7 maj 2013, i Askim. STADGAR FÖR FÖRENINGEN BETANIAHEMMET 1 Föreningen är en ideell förening. Dess namn är Föreningen Betaniahemmet.

Läs mer

Verksamhetsåret 2014

Verksamhetsåret 2014 Datum 2014-12-31 Verksamhetsberättelse 2014 för föreningen Sid 1 (6) Verksamhetsåret 2014 Bakgrund Årsmötet ägde rum på Hotell Swania i Trollhättan den 26/4-2014. Föreningen hade då verkat i tre år efter

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

Kallelse till årsstämma för Flygvapenregion Mitt, FVRF-M.

Kallelse till årsstämma för Flygvapenregion Mitt, FVRF-M. Kallelse till årsstämma för Flygvapenregion Mitt, FVRF-M. : 2015-03-28 Tid: 1700 Plats: Luftstridsskolan Uppsala Hej medlem i Flygvapenregion Mitt! Härmed kallas du till ordinarie årsstämma vilken genomförs

Läs mer

Styrelsens förslag om stadgeändring

Styrelsens förslag om stadgeändring Styrelsens förslag om stadgeändring Kommentarer till föreslagna stadgeändringarna är medlemmar i Svenskt Friluftsliv och ett av kraven för att vara medlem är att organisationen ska vara rikstäckande med

Läs mer

Kallelse till föreningsstämma Gershedens Folkets Hus Stödförening

Kallelse till föreningsstämma Gershedens Folkets Hus Stödförening Stockholm i juli 2018 Kallelse till föreningsstämma Gershedens Folkets Hus Stödförening *Föreningsstämma måndag 17 september 2018 Andelsägare och stödmedlemmar i Gershedens Folkets Hus på Skansen kallas

Läs mer

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs.

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs. Styrelsens roll Västra Marks styrelse består av en ordförande, en kassör, en sekreterare, en materialförvaltare och två representanter för moderföreningarna Hajoms IF (HIF) och Björketorps IF (BIF). Styrelsen

Läs mer

Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap Verksamhetsberättelse 1/1 31/

Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap Verksamhetsberättelse 1/1 31/ Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap Verksamhetsberättelse 1/1 31/12 2018 Årets temautställning Idrottsparken Framnäs 100 år Verksamhetsberättelse. Styrelsen för Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap

Läs mer

Svenska Pistolskytteförbundet Normalstadgar för Pistolskyttekrets Fastställda av förbundsmötet den 13 juni 2010 Stadgar

Svenska Pistolskytteförbundet Normalstadgar för Pistolskyttekrets Fastställda av förbundsmötet den 13 juni 2010 Stadgar Svenska Pistolskytteförbundet Normalstadgar för Pistolskyttekrets Fastställda av förbundsmötet den 13 juni 2010 Stadgar för Värmlands. pistolskyttekrets, nedan kallad kretsen, antagna vid årsmötet den

Läs mer

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker 1 NAMN Vällingby Folkets hus förening är en allmännyttig ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningens ändamål är att,

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Årsmötesprotokoll, 19 Februari 2001

Årsmötesprotokoll, 19 Februari 2001 Årsmötesprotokoll, 19 Februari 2001 1. Mötet öppnas Kent Strömvall hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Mötesordförande utses Till mötets ordförande valdes Kent Strömvall. 3. Dagordningen

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte för Buns lokala styrelse i Östra- Ljungby/Stidsvig

Protokoll fört vid styrelsemöte för Buns lokala styrelse i Östra- Ljungby/Stidsvig L o k a l a S t y r e l s e n En samverkansgrupp mellan föräldrar och skola Sida 1 av 3 Protokoll fört vid styrelsemöte för Buns lokala styrelse i Östra- Ljungby/Stidsvig Plats: Pilagårdsskolan i Östra-Ljungby

Läs mer

STÄMMOPROTOKOLL. Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Nora

STÄMMOPROTOKOLL. Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Nora STÄMMOPROTOKOLL 2017-03-06 Protokoll fört vid Järnvägshistoriska Riksförbundets ordinarie förbundsstämma i Nora 2017-03-04 Närvarande: Se närvaroförteckning Tidpunkt: 13:00 Plats: Konferensrummet Dam Salongen,

Läs mer

Protokoll fo rt vid Svenska Riesenschnauzerklubbens Å rsmo te pa SKKs kansli, Spa nga

Protokoll fo rt vid Svenska Riesenschnauzerklubbens Å rsmo te pa SKKs kansli, Spa nga Protokoll fo rt vid Svenska Riesenschnauzerklubbens Å rsmo te 2015-03-01 pa SKKs kansli, Spa nga Mötets öppnande Brith Andersson välkomnade alla till SKKs lokaler och berättade lite om deras verksamhet

Läs mer

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association).

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association). STADGAR Dessa stadgar har antagits vid Föreningsstämma 23:e mars 2015 och är en uppdatering av ursprungliga Stadgar antagna på Ordinarie Föreningsstämma från 26:e juni 2013 samt uppdateringar vid extra

Läs mer

Utgåva B-17. Föreningens firma är Papegojans samfällighetsförening.

Utgåva B-17. Föreningens firma är Papegojans samfällighetsförening. STADGAR Sammanträdesdatum 2017-03-28 Sammanträdesledare Ewon Wall Ärende 1 Firma 2 Samfälligheter 3 Grunderna för förvaltningen 4 Medlem 5 säte, sammansättning Stadgar för samfällighetsförening, bildad

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PROJECT PLAYGROUND

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PROJECT PLAYGROUND STADGAR FÖR FÖRENINGEN PROJECT PLAYGROUND 802450-8924 Innehåll 1. INLEDANDE BESTÄMMELSER... 3 1.1 Föreningens namn... 3 1.2 Föreningens säte... 3 1.3 Föreningens ändamål och verksamhet... 3 1.3.1 Ändamål...

Läs mer

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden. STADGAR för CISV Umeå 1 Ändamål CISV-Umeå är en ideell fredsförening med uppgift att: a) Utbilda unga människor för fred oberoende av ras, religion eller politisk uppfattning b) utveckla unga människors

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011 Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011 Nykterhetsfolkets länsarkiv Styrelse och funktionärer Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot Revisorer

Läs mer

Ideella föreningen Blåshuset

Ideella föreningen Blåshuset Ideella föreningen Blåshuset Stadgar Föreningens ändamål 1 Föreningen har till ändamål att verka för att ett hus, och tillhörande mark, byggs eller köps där föreningen Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps

Läs mer

Protokoll. fört vid föreningsårsstämma med Lofsdalsspår Ekonomisk Förening

Protokoll. fört vid föreningsårsstämma med Lofsdalsspår Ekonomisk Förening Protokoll fört vid föreningsårsstämma med Lofsdalsspår Ekonomisk Förening Tid: 5 augusti 2018 kl 10.00 Plats: Fjällanläggningen, konferenslokalen i Lofsdalen Närvarande: Emil BackmanStyrelsen/Lofsdalsfjällens

Läs mer

Stadgar för Västerleds Trädgårdsstadsförening. Stadgar för Västerleds Trädgårdsstadsförening. Stadgeändring, förslag till årsmötet 27 april 2011

Stadgar för Västerleds Trädgårdsstadsförening. Stadgar för Västerleds Trädgårdsstadsförening. Stadgeändring, förslag till årsmötet 27 april 2011 Stadgeändring, förslag till årsmötet 27 april 2011 1 Nuvarande lydelse Stadgar för Västerleds Trädgårdsstadsförening fastställda vid föreningens sammanträde den 4 december 1967, den 29 maj 1968, den 10

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie årsstämma med: Datum: Brf Gullvivan, Munka-Ljungby Tid: 19:00

Protokoll fört vid ordinarie årsstämma med: Datum: Brf Gullvivan, Munka-Ljungby Tid: 19:00 Brf Gullvivan Protokoll årsstämma 2014 14 Protokoll årsstämma Protokoll fört vid ordinarie årsstämma med: Datum: 2015-04-20 Brf Gullvivan, Munka-Ljungby Tid: 19:00 Plats: Skyddsrummet, Växthusvägen 1 Öppnande

Läs mer

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor 1 Namn Föreningens namn är Prostatacancerföreningen Viktor, en patientförening i Blekinge med registrerat säte i Karlskrona kommun. Patientföreningen är en ideell

Läs mer

Dansförening kallelse

Dansförening kallelse Dansförening kallelse 170531 Välkommen på årsmöte och start av en social dansförening 170613 kl 19-21! Vi startar igång föreningen med dagordningen på nästa sida. Vi fikar sedan och diskuterar i de arbetsgrupper

Läs mer

Proposition om upptagande av yrkesföreningen Sveriges Förening för Arbets- och Organisationspsykologer

Proposition om upptagande av yrkesföreningen Sveriges Förening för Arbets- och Organisationspsykologer Proposition om upptagande av yrkesföreningen Sveriges Förening för Arbets- och Organisationspsykologer 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Förbundsstyrelsens proposition om upptagande av Sveriges

Läs mer

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum.

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum. Företagsamma kvinnor Tjörn Orust Stenungsund Stadgar Stadgar för ideella Föreningen Nätverket Företagsamma Kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Ideella

Läs mer

Att bilda förening. ...för dig som vill starta en idéell förening. Allt från hur en interimsstyrelse bildas till hur man skriver stadgar.

Att bilda förening. ...för dig som vill starta en idéell förening. Allt från hur en interimsstyrelse bildas till hur man skriver stadgar. Att bilda förening En enkel guide......för dig som vill starta en idéell förening. Allt från hur en interimsstyrelse bildas till hur man skriver stadgar. Ordförklaringar samt enkla exempel på skrivelser.

Läs mer

Förslag till ändring av stadgar

Förslag till ändring av stadgar Förslag till ändring av stadgar Förslag till beslut Brandskyddsföreningens styrelse föreslår att föreningsstämman beslutar att fastställa nedanstående bifogade stadgar. Förändring av stadgarna kräver antingen

Läs mer

Stadgar för Prisdialogen

Stadgar för Prisdialogen Stadgar för Prisdialogen Prisdialogen är en ideell förening med säte i Stockholm. Den bildades den 14 december 2012 av Riksbyggen, SABO och Svensk fjärrvärme (sedermera Energiföretagen Sverige), då även

Läs mer

Protokoll Kungsbacka Trädgårdsvänners Årsmöte 3 mars 2019, Elof Lindälvs gymnasium kl 13.30

Protokoll Kungsbacka Trädgårdsvänners Årsmöte 3 mars 2019, Elof Lindälvs gymnasium kl 13.30 Protokoll Kungsbacka Trädgårdsvänners Årsmöte 3 mars 2019, Elof Lindälvs gymnasium kl 13.30 1. Mötets öppnande Lena Togander, föreningens ordförande, hälsade alla välkomna och förklarade därefter årsmötet

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET Ratificerade vid årsmötet 2017, att gälla från årsmötet 2017 ANTAGNA VID ÅRSMÖTE 2013, ATT GÄLLA FRÅN ÅRSMÖTET 2013 Innehållsförteckning STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA

Läs mer

Antagna den 29/ Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/ och 16/

Antagna den 29/ Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/ och 16/ Stadgar Antagna den 29/11 1998 Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/3 2005 och 16/11 2009 1 Föreningens firma Föreningens firma är Masthuggets Bilkooperativ, Ekonomisk Förening. 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

STYRELSEPROTOKOLL Nr 6/2018

STYRELSEPROTOKOLL Nr 6/2018 Protokoll fört vid styrelsemöte 2018-10-08 Start: 20:05 Plats: Via telefon Närvarande: Mikael Däckfors Anders Johansson Anders Svensson Jan Långström (suppleant, ersättande ledamot) 1 Föregående protokoll

Läs mer

PROTOKOLL Nr: 2013-004

PROTOKOLL Nr: 2013-004 Protokoll fört vid sammanträde med Förbundsstyrelsen för Sveriges Filatelist-Förbund (SFF) enligt följande: Tid: 2013-05-25--26 Plats: Quality Hotell Prisma, Skövde Närvarande: Rangfors Vivi-Ann, ordf.

Läs mer

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Ideell Förening 1 Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Namn, ändamål och organisation 1 Föreningens namn är

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 13 JULI 2012 I LUDVIKA

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 13 JULI 2012 I LUDVIKA PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 13 JULI 2012 I LUDVIKA 1 ÅRSMÖTETS ÖPPNANDE Ordförande Stig Sjunnesson hälsade medlemmar och gäster välkomna och öppnade årsmötet. Stig Sjunnesson

Läs mer

STADGAR för Mälarens Båtförbund

STADGAR för Mälarens Båtförbund STADGAR för Mälarens Båtförbund Fastställda vid Båtdagen 2008-03-29 Fastställda vid Båtdagen 2016-03-09 1 STADGAR FÖR MÄLARENS BÅTFÖRBUND 1. Namn Mälarens Båtförbund, bildat 1951 är ett regionalt båtförbund

Läs mer

Stadgar för Brandskyddsföreningen Sverige

Stadgar för Brandskyddsföreningen Sverige Stadgar för Brandskyddsföreningen Sverige I Föreningens uppgift 1 Brandskyddsföreningen Sverige, som är en ideell förening, ska verka för ett säkrare Sverige, med särskild inriktning på brandskydd. Föreningen

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

SVENSKA TURISTFÖRENINGEN SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Sydvästra Skåne ÅRSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2017 Styrelsen för Svenska Turistföreningen Sydvästra Skåne får härmed avge följande berättelse för verksamheten under år 2017.

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Västerås (F! Västerås), organisationsnummer 802495-3799. 2 Föreningens säte F! Västerås säte är Västerås kommun. 3

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN SPEXAREN LUND. Närvarande: 58 medlemmar från 50 fastigheter, detta utgör cirka 27 % av samtliga fastigheter.

SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN SPEXAREN LUND. Närvarande: 58 medlemmar från 50 fastigheter, detta utgör cirka 27 % av samtliga fastigheter. SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN SPEXAREN LUND www.spexaren.info Årsmötesprotokoll 2009-04-21 Närvarande: 58 medlemmar från 50 fastigheter, detta utgör cirka 27 % av samtliga fastigheter. 1 Stämmans öppnande Ordförande

Läs mer

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI Stadgar Antagna vid konstituerande möte i Sigtuna 2003-01- 21. Reviderade enl. årsmöte Helsingfors 2012-05- 24. Reviderade enl. årsmöte Uppsala 2013-05- 16.

Läs mer

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Antagna vid Sacorådets ordinarie årsmöte 2014-02-20 1 Syfte Syftet med Sacorådet i Göteborgs Stad är att, genom samarbete, säkerställa optimal styrka hos Sacoförbunden,

Läs mer

Uthammar Udds Samfällighetsförening

Uthammar Udds Samfällighetsförening Uthammar Udds Samfällighetsförening Protokoll fört vid ordinarie årsstämma lördagen den 9 juli 2016 kl 10.00 i Smedjan Uthammar. Närvarande enligt deltagarlista (bilaga 1) 1 Ordförande Karl-Åge Skansberg

Läs mer

PROTOKOLL, fört vid Byagillets årsstämma. Byagillets ordförande öppnar årsstämman och hälsar de närvarande välkomna.

PROTOKOLL, fört vid Byagillets årsstämma. Byagillets ordförande öppnar årsstämman och hälsar de närvarande välkomna. BRÖSARPS BYAGILLE PROTOKOLL, fört vid Byagillets årsstämma Årsstämman den 13 februari 2012 Närvarande 28 personer framgår av bilagd närvarolista. 115 Årsstämman öppnas Byagillets ordförande öppnar årsstämman

Läs mer

Stadgar. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

Stadgar. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Stadgar Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö 1 NAMN Föreningens namn är Malmö mot Diskriminering föreningarnas organisation för att främja

Läs mer

Lathund Bilda en ideell förening

Lathund Bilda en ideell förening Lathund Bilda en ideell förening Denna broschyr handlar i första hand om hur man startar en ideell förening. Vill ni starta en ekonomisk förening så rekommenderar vi att ni söker information på www.skatteverket.se

Läs mer

Stadgar för BMW Sport Club

Stadgar för BMW Sport Club Stadgar för BMW Sport Club 1 Namn Klubbens namn är BMW Sport Club, vilket förkortas BMWSC. 2 Natur och ändamål BMWSC är en ideell förening utan ekonomiska, politiska, eller religiösa intressen. Klubben

Läs mer

FRILUFTSFRÄMJANDET LJUSDAL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018

FRILUFTSFRÄMJANDET LJUSDAL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 FRILUFTSFRÄMJANDET LJUSDAL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 Om oss Våra verksamheter Friluftsfrämjandet är Sveriges största och bredaste friluftsorganisation med 100 000 medlemmar och 7000 ideella ledare. I

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2012 Styrelsen för Föreningen Sveriges Vägingenjörer, FSV, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2012. 1 Reviderad 2013-08-27 Föreningsledningen... 3 Styrelsen

Läs mer