FULLMÄKTIGELEDAMOTEN SAMUEL KARLSSONS MOTION OM NYTÄNKANDE IKT-LÖSNINGAR I DEN NYA KOMMUNEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FULLMÄKTIGELEDAMOTEN SAMUEL KARLSSONS MOTION OM NYTÄNKANDE IKT-LÖSNINGAR I DEN NYA KOMMUNEN"

Transkript

1 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen FULLMÄKTIGELEDAMOTEN SAMUEL KARLSSONS MOTION OM NYTÄNKANDE IKT-LÖSNINGAR I DEN NYA KOMMUNEN 406/01/015/2007 FGE 54 / Beslut: Stadsfullmäktige beslöt enhälligt anteckna följande motion för kännedom: "Nytänkande IKT-Iösningar i den nya kommunen Den nya väståboländska kommunen som håller på och bildas kommer att kräva ett omfattande IKT-system. För att kunna nå alla invånare och upprätthålla god service i skärgården är ett välfungerande IKT-system oerhört viktigt. Därför anser jag att vi redan nu borde utreda alternativa lösningar för att få ett skräddarsytt och kostnadseffektivt IKT-system till vår nya kommun. I dagens läge har Pargas stad drygt 350 datorer, varav så gott som alla har operativsystem och MS Office installerat. För dessa programvaror betalas det per år en licensavgift Microsoft på drygt 250 / dator. Sammanlagda summan som läggs ut på licensavgifter Microsoft i vår stad är drygt per år. I den nya kommunen kommer det att behövas ett mycket större IKT-nätverk och nya programvaror som säkert kommer att närmare fördubbla licenskostnaderna för den nya kommunen ifall man fortsätter använda Microsoft och andra kommersiella programvarutillverkares produkter. Mitt förslag är att vi i den nya kommunen prioriterar användandet av programvaror med öppen källkod, s.k. Open source software (OSS). OSS kännetecknas av att de är registrerade under en fri licens vilket ger vem som helst rättigheten att fritt använda, distribuera och ändra på programvaran. Exempel på fri programvara är bl.a. Mozilla Firefox, Linux, Open Office, MySQL och Apache. Detta skulle innebära att den nya kommunen så långt som möjligt skulle använda ett Linux-baserat operativsystem, Open Office istället för Microsoft office och övriga OSS som kan behövas. I dagens läge finns det OSS alternativ till alla de vanligaste programvarorna som man använder i staden. För specialprogram som används till löneräkning och kartritning skulle man dock troligtvis vara tvungen att fortsättningsvis använda, men även här bör alternativa programvaror utredas. Människor som aldrig prövat på Linux har ofta fördomar och tror att Linux är mycket krångligare att använda än. Detta stämmer dock inte. Jag har själv använt Linux i ett knappt år och kan säga från mina egna erfarenheter då man har allting installerat är själva användningen lika lätt, om inte lättare än windows. Fördelen är att man med Linux har tillgång till tiotusentals kvalitativa gratisprogram, inga virusproblem eller problem med s.k. spyware. Dessutom är Linux stabilare än windows och innehåller färre säkerhetsrisker. Enligt en undersökning publicerad i eweek 2005 innehåller Linux-kenneln (kärnan i Linux operativsystem) i medeltal 0,17 säkerhetsbrister på 1000 rader kod, emedan motsvarigheten för

2 kommersiella produkter ligger på säkerhetsbrister per 1000 rader kod. I praktiken skulle en dylik övergång innebära märkbara inbesparningar i licensavgifter och möjligheten att få ett skräddarsytt, säkert IKT-system som lämpar sig den nya kommunens behov. Samtidigt skulle detta ge ett gott PR-värde för staden. Kostnaderna ligger i skolning av personalen, konsultarvoden och eventuella kostnader för inköp av s.k. enterprise-linux operativsystem som är gjorda för företag och statliga instanser (summan som man betalar ger rätt datasupport). I vårt fall kommer det ändå att krävas konsulter och skolning för personalen för att få det nya IKT-systemet att fungera och därför skulle en övergång till Linux vara extra fördelaktig i detta skede. Dessutom lär Vista och det nya Microsoft Office paketet vara så olikt det gamla att en övergång till dessa skulle även kräva skolning för personalen. Vår nya kommun skulle inte vara den första i världen som övergår ett Linux OSS IKT-system. Bl.a. Frankrikes parlament, USA:s militär och Bergen i Norge är exempel på olika instanser som gått över Linux. För tillfället har Nystad ett projekt på gång vars uppgift är att utreda möjligheten att övergå fri programvara och redan nu installeras Open Office på alla nya datorer istället för Microsoft Office. I Nagu använder förvaltningen redan Open Office. Antalet skolor i Finland som gått över till ett Linux-operativsystem ökar hela tiden. Mitt förslag är att det tillsätts en arbetsgrupp vars uppgift är att med hjälp av sakkunniga utreda i vilken mån man kunde övergå till fri programvara i den nya kommunen och att man så fort som möjligt installerar och tar i testbruk Open Office istället för Microsoft Office i samtliga datorer i staden. Därutöver kunde den följande skolan i staden som införskaffar datorer ta i bruk ett Linux operativsystem i provsyfte. Webbadresser företag som säljer Linux-lösningar samt konsulttjänster: SST 178 Förslag: (Stadsdirektören) Stadsstyrelsen beslutar utse utbildningschef Paula Sundqvist till ansvarsperson för beredning av motionen. Beslut: Förslaget godkändes enhälligt.

3 SST 108 IT-enhetens utredning i ärendet lyder: "Linux Allmänt Pargas stads IT-enhet har utrett användningen av Microsofts program, Linux och andra alternativa operativsystem och tillämpningar samt de eventuella kostnadsinbesparingar som dessa kan tänkas medföra. Beträffande operativsystem för arbetsstationer har det visat sig att det stöd som de olika leverantörerna av tillämpningar tillhandahåller är synnerligen bristfälligt för andra operativsystem än. Detta gäller arbetsstationer där man använder operativa eller administrativa tillämpningar, såsom specialtillämpningar för ekonomiförvaltning, löneräkning, hälsovårdsväsen, socialväsen och miljöväsen. Operativsystemet Linux och kontorspaketet OpenOffice har däremot visat sig vara fullgoda alternativ i bibliotekets kunddatorer. Vi har nu använt dessa tillämpningar på biblioteket i cirka tre år och har kunnat konstatera att behovet av underhåll minskat klart. Linux används också i de surfdatorer som eleverna använder i Paraisten lukio. Nagu kommun använder i sina skolor ett Linuxbaserat system, Thin Client. Vi kommer att utreda om detta system lämpar sig för vidare användning i skolorna. Med hjälp av Thin Client-systemet kan man förlänga livslängden på arbetsstationer och minska behovet av underhåll och därmed uppnå kostnadsinbesparingar. Pargas stad har använt Linux som operativsystem för servrar redan en längre tid. I dagens läge kör man WM-Datas tillämpningar och databaser inom förvaltningen och inom hälsovårdsväsendet på Linuxplattform. I skolcentret kör man en Linuxserver som brandvägg. Dessutom används Linux bland annat för hostingservice på stadens webbplats. Microsofts programlicenser Pargas stad har ingått två separata licensavtal med Microsoft. Förvaltningens avtal (Enterprise Agreement) omfattar 180 arbetsstationer som används inom förvaltningen. Finlands Kommunförbund har förhandlat fram enhetliga avtalsvillkor för landets alla kommuner med Microsoft. Avtalsmodellen som Pargas stad valt är en s.k. ägarmodell. Denna modell innebär att programlicenserna övergår i stadens ägo efter en avtalsperiod på tre år (den tidigare avtalsmodellen var en s.k. hyrmodell). Enhetspriset för en arbetsstation är 256,19 euro per år. I avtalet ingår förutom Office även användarrätten per arbetsstation till flera olika serversystem (se listan nedan). Avtalet Enterprise omfattar användarrätten till följande produkter:

4 o Microsoft Office 2007 Professional + o Uppdatering av operativsystemet Microsoft (vilket Microsoft -operativsystem som helst som är avsett för företagsbruk lämpar sig som underlag för uppdateringen) o Microsoft Core CAL Suite: Server CAL, Exchange Server Standard CAL (tidigare Exchange Server CAL), Office SharePoint Server Standard CAL, System Center Configuration Manager Client Management License. Skolornas avtal (School Agreement) omfattar motsvarande användarrättigheter för arbetsstationer i skolorna, på skolbyrån och på biblioteket. Avtalet som Pargas ingått omfattar 150 arbetsstationer. Enhetspriset för en arbetsstation är 51 euro per år. Det gällande treåriga avtalet är av den s.k. hyrmodellen och kommer efter att avtalsperioden löpt ut ändras till en ägarmodell (jfr förvaltningens avtal). Nedan följer en redogörelse för de operativa tillämpningar som används inom Pargas stad. De mest centrala program som används inom Pargas stad och hur de lämpar sig för Linuxbruk (situation ) (programmen kommer i huvudsak att användas också inom den nya kommunen): Ekonomiförvaltning Pegasos (Logica): Elektronisk hantering av inköpsfakturor Rondo (Logica): Webbläsarbaserat (java), fungerar i de vanligaste webbläsarna Personalförvaltning Pegasos (Logica): Socialväsen ProConsona (Logica): System för geografisk information Xcity (Tekla): Databas Oracle, körs på operativsystemet Hälsovårdsväsen Pegasos (Logica):

5 Arbetsstationsmiljöer som stöds: 2000 och XP Tandvård Pegasos WinHit (InNet/Logica): Databas Titanium, körs på operativsystemet Arbetsstationsmiljöer som stöds: 2000, XP och Vista System för ärendehantering Dynasty for SQL (Documenta Oy): Databas Microsoft SQL Server Komponentprogram, förutsätter Server WWW-miljö, Internet Information Server, förutsätter Server Arbetsstationsmiljöer som stöds: 2000, XP och Vista Webbläsare som stöds på arbetsstationer: Internet Explorer (activex) Anskaffning av material inom hälsovårdsväsen (Abilita Ab): Databas Microsoft SQL Server, förutsätter Server Arbetsstationsmiljöer som stöds: 9x, NT, 2000 och XP Vattenfakturering (Abilita Ab): Databas Microsoft SQL Server, förutsätter Server Arbetsstationsmiljöer som stöds: 9x, NT, 2000 och XP Bibliotekssystem Gemini (Abilita Ab): Databas Microsoft SQL Server, förutsätter Server Arbetsstationsmiljöer som stöds: 9x, NT, 2000 och XP Planering av arbetsskift MD-Tyko (Logica): Arbetsstationsmiljöer som stöds: 9x, NT, 2000 och XP Kontorspaket: Microsoft Office Enterprise Agreement, avtalet giltigt till utgången av 2009 Kan i princip ersättas till exempel med programmet OpenOffice Nätoperativsystem: Microsoft Window Server, Active Directory E-post: Microsoft Exchange Server Servermiljö Server Integreras med nätoperativsystemet (single sign-on)

6 På arbetsstationer antingen Outlook, eller med de vanligaste webbläsarna (t.ex. Mozilla och IE) Webbplats: Lagts ut, publiceringssystem levereras av Satama Interactive Leverantören har ett Linuxbaserat system IT-miljön i den nya kommunen Med beaktande av de krav som de operativa system som för tillfället används inom samgångskommunen ställer på operativsystemen för servrar och arbetsstationer kan man konstatera att det till denna del är omöjligt att utvidga användningen av operativsystemet Linux. Om programleverantörerna framöver kan producera tillämpningar som genuint är oberoende av operativsystem eller webbläsare, bör man ompröva situationen. Inom skolväsendet är situationen en annan. Det bör utredas om det är möjligt att utnyttja Linux, OpenOffice och andra OSS-program för elevbruk i större utsträckning än i dag. Det är viktigt att reda ut hur mycket utbildning och stöd lärarna behöver för att kunna tillägna sig nya verktyg och om det inom den egna organisationen finns tillräckligt med kunnande om Linux. Den adb-baserade inlärningsmiljön skall även ge goda förutsättningar att tillägna sig användningen av de verktyg som behövs i fortsatta studier och i arbetslivet. Inom den nuvarande IT-enheten finns det ett brett kunnande om och en bred erfarenhet av att bygga upp och underhålla baserade system. Vi utnyttjar bl.a. automatisk utdelning av program och uppdateringar via nätet. På det här sättet kan man å ena sidan minska behovet av personalresurser och å andra sidan utnyttja de existerande resurserna effektivare i utvecklingsarbetet och i handledningen av användare. För att kunna utnyttja andra verktyg lika effektivt skulle det krävas mycket konsulthjälp och utbildning för IT-personalen. Att samordna IT-infrastrukturen i den nya kommunen kräver mycket resurser för att man i god tid kan tillförsäkra att dataförbindelserna och de mest centrala tillämpningarna fungerar. Därför lönar det sig inte att planera några större ändringar i IT-miljön förrän samgångsprocessen har genomförts på ett framgångsrikt sätt. Då situationen så småningom normaliseras kan resurser frigöras igen till att närmare utreda olika alternativ, såsom program med fri källkod. Stadens IT-enhet kommer i samråd med förvaltningar och samarbetspartner även framöver att se över alternativa genomförandemodeller för att utveckla en fungerande och kostnadseffektiv IKT-miljö. Pargas stads IT-enhet/Kai Kalliolevo, " Förslag: (Stadsjuristen) Stadsstyrelsen föreslår, att fullmäktige antecknar att den tagit del av ovan

7 nämnda. Motionen konstateras samtidigt slutbehandlad. Beslut: Förslaget godkändes enhälligt.

Sammanträdesdatum 2011-04-26. Utredning om möjligheterna att införa Open Sourceprogram i kommunens datorer

Sammanträdesdatum 2011-04-26. Utredning om möjligheterna att införa Open Sourceprogram i kommunens datorer SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn Sammanträdesdatum 2011-04-26 11 (18) 95 Dnr 2009/122 Utredning om möjligheterna att införa Open Sourceprogram i kommunens datorer INLEDNING

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 41 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 41 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 4/2008 133 Stadsfullmäktige TID - AIKA 04.06.2008 kl. 17:15-19:45 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Bryggan 41 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 136 42 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 137 43 GODKÄNNA

Läs mer

Avrop av mjukvarulicenser genom tecknande av stadsövergripande licensavtal (Enterprise Agreement)

Avrop av mjukvarulicenser genom tecknande av stadsövergripande licensavtal (Enterprise Agreement) PM 2009:55 RI (Dnr 317-211/2009) Avrop av mjukvarulicenser genom tecknande av stadsövergripande licensavtal (Enterprise Agreement) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 101 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 101 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 9/2008 265 Stadsstyrelsen TID - AIKA 22.04.2008 kl. 15:00-16:20 PLATS - PAIKKA Stadshuset, Styrhytten 101 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 269 102 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 270 103 ANMÄLNINGSÄRENDEN

Läs mer

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras:

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras: Systemkrav 2009 Gäller från och med programversion 2009.2 Avser enanvändarinstallation i Hogias ekonomisystem. Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och

Läs mer

Olika avtalsformer vid köp av Microsoftlicenser

Olika avtalsformer vid köp av Microsoftlicenser Olika avtalsformer vid köp av Microsoftlicenser - ett samtal om vilka möjligheter som finns inom respektive avtalsform Henrik Byström Kundansvarig Microsoft Magnus Holmér IT strategisk rådgivare Microsoft

Läs mer

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än gratis 1(36) Copyright 2005, 2006 Marcus Rejås <marcus@rejas.se>

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än gratis 1(36) Copyright 2005, 2006 Marcus Rejås <marcus@rejas.se> Fri programvara Mycket mer än gratis Copyright 2005, 2006 Marcus Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet

Läs mer

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än bara gratis 1(29)

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än bara gratis 1(29) Fri programvara Mycket mer än bara gratis Copyright 2005,2006 Marcus Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet

Läs mer

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av Hogias Ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för att

Läs mer

Svenska Linuxföreningen. Presentationens namn 1(24) Copyright 2004 Marcus Rejås

Svenska Linuxföreningen. Presentationens namn 1(24) Copyright 2004 Marcus Rejås Presentationens namn Copyright 2004 Marcus Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet på något sätt främjar

Läs mer

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än gratis 1(24) Copyright 2005 Marcus Rejås

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mycket mer än gratis 1(24) Copyright 2005 Marcus Rejås Fri programvara Mycket mer än gratis Copyright 2005 Marcus Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet på något

Läs mer

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Hogias ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för

Läs mer

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1 Systemkrav Systemkrav för Hogia Approval Manager Gäller från och med programversion 2012.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Tilläggen

Läs mer

Monitor Pro V7.x SCADA. SQL Server 7 och licensiering 2002-06-18

Monitor Pro V7.x SCADA. SQL Server 7 och licensiering 2002-06-18 Monitor Pro V7.x SCADA SQL Server 7 och licensiering 2002-06-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 FRÅGESTÄLLNINGAR KRING SQL SERVER 7... 3 1.1 VANLIGT FÖREKOMMANDE FRÅGOR... 3 1.1.1 Hur får Microsoft-licenserna SQL

Läs mer

Virtuell Server Tjänstebeskrivning

Virtuell Server Tjänstebeskrivning Virtuell Server Tjänstebeskrivning Inledning SoftIT tillhandahåller i samarbete med IP Only, tjänsten Virtuell Server, varigenom kunden erhåller serverkapacitet som Kunden får tillgång till genom SoftIT:s

Läs mer

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt...

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt... Produktblad för NAV i molnet Innehåll Vad är molnet?... 2 Vad är NAV i molnet?... 3 Vem passar NAV i molnet för?... 4 Fördelar med NAV i molnet... 5 Kom igång snabbt... 5 Bli kostnadseffektiv... 5 Enkelt

Läs mer

Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version av

Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version av Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.4 av Hogias Ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för att

Läs mer

Programvaror - Jo, tack, det vill vi ha...

Programvaror - Jo, tack, det vill vi ha... Rejås 1(20) Programvaror - Jo, tack, det vill vi ha... Copyright 2006 Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet på något sätt

Läs mer

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mer än bara gratis 1(17) Copyright 2006 Marcus Rejås <marcus@rejas.se>

Svenska Linuxföreningen. Fri programvara Mer än bara gratis 1(17) Copyright 2006 Marcus Rejås <marcus@rejas.se> Fri programvara Mer än bara gratis Copyright 2006 Marcus Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet på något

Läs mer

Open Source - Eller som vi säger, Fri programvara

Open Source - Eller som vi säger, Fri programvara Rejås 1(27) Open Source - Eller som vi säger, Fri programvara Copyright 2006 Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet på något

Läs mer

Open Source - Eller som vi säger, Fri programvara

Open Source - Eller som vi säger, Fri programvara Open Source - Eller som vi säger, Fri programvara Copyright 2006, 2007 Marcus Rejås Rejås Datakonsult, http://www.rejas.se Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation

Läs mer

NSi Output Manager Vanliga frågor och svar. Version 3.2

NSi Output Manager Vanliga frågor och svar. Version 3.2 NSi Output Manager Vanliga frågor och svar Version 3.2 I. Allmän produktinformation 1. Vad finns det för nyheter i NSi Output Manager 3.2? I NSi Output Manager 3.2 finns det flera förbättringar på serversidan,

Läs mer

Bilaga 05. Beskrivning av befintlig IT-miljö

Bilaga 05. Beskrivning av befintlig IT-miljö Bilaga 05 Beskrivning av befintlig IT-miljö Innehåll Inledning...Fel! Bokmärket är inte definierat. 1 Inledning... 3 2 Allmänt... 3 3 Mobila enheter... 3 3.1 Fabrikat och modeller... 3 3.2 Operativ system...

Läs mer

eklient Livscykelplaner i Samverkan Livscykelplaner eklient 1.0

eklient Livscykelplaner i Samverkan Livscykelplaner eklient 1.0 er i Samverkan 1 Revisionshistorik Datum Version Förändring 2014-04-25 0.96 Windows 7 SP1 som sekundärt OS från 1 okt 2015 2014-09-27 0.97 Windows 8 med updates primärt OS från 1 okt 2015, Windows 9 för

Läs mer

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande.

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande. OVK 2 Systemkrav Dokument Datum / Date Signatur Sida / Page Systemkrav 2016-06-22 2 (6) OVK 2.0 Systemkrav för OVK2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de

Läs mer

1. Revisionsinformation

1. Revisionsinformation 7.4.2 Systemkrav Systemkrav 2018-12-06 2 (27) Systemkrav 7.4.2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

Stödet för Windows XP upphörde 8.4.2014

Stödet för Windows XP upphörde 8.4.2014 10.4.2014 Information om Windows 1 Stödet för Windows XP upphörde 8.4.2014 Vad betyder det? 10.4.2014 Information om Windows 2 När slutar systemen att säljas? Operativsystem Operativsystemet allmänt tillgängligt

Läs mer

Net id OEM Användarhandbok för Windows

Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker AB Klassning: Publik Version: 5.6 1 / 8 Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

Open Source - Program och hur man väljer

Open Source - Program och hur man väljer Open Source - Program och hur man väljer Copyright 2007, 2008 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga

Läs mer

STYRKAN I ENKELHETEN. Business Suite

STYRKAN I ENKELHETEN. Business Suite STYRKAN I ENKELHETEN Business Suite HOTET ÄR VERKLIGT Onlinehot mot ditt företag är verkliga, oavsett vad du gör. Om du har data eller pengar är du ett mål. Säkerhetstillbuden ökar drastiskt varje dag

Läs mer

Dedikerad Server Vilket operativsystem ska jag välja? Är ni i startgroparna och ska beställa en dedikerad server eller en virtuell server?

Dedikerad Server Vilket operativsystem ska jag välja? Är ni i startgroparna och ska beställa en dedikerad server eller en virtuell server? Vilket operativsystem ska jag välja? Är ni i startgroparna och ska beställa en dedikerad server eller en virtuell server? Att välja operativsystem kan vara svårt. Det kan vara svårt att förstå vilka konsekvenser

Läs mer

Sun Java W1100z och W2100z arbetsstationer: Versionsinformation

Sun Java W1100z och W2100z arbetsstationer: Versionsinformation Sun Java W1100z och W2100z arbetsstationer: Versionsinformation Sun Microsystems, Inc. www.sun.com Artikelnr 817-7995-10 Oktober 2004, Version B Skicka kommentarer om dokumentet till: http://www.sun.com/hwdocs/feedback

Läs mer

Från utredning till implementation av Open Source inom Polisen

Från utredning till implementation av Open Source inom Polisen Från utredning till implementation av Open Source inom Polisen Per-Ola Sjöswärd, IT-strateg, M.Sc.E.E. Jonas Feist, Projektledare RedBridge AB - 1- Agenda Rikspolisstyrelsen Bakgrund Vilka leverantörer

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Uppgradering till DentalEye 3.2

Uppgradering till DentalEye 3.2 1 (5) 2015-11-02 Uppgradering till DentalEye 3.2 Denna information riktar sig till tandläkarpraktiker som använder DentalEye 3.1 samt till IT-tekniker och distributörer som installerar DentalEye. Informationen

Läs mer

Att köpa programvara. Så funkar det.

Att köpa programvara. Så funkar det. Att köpa programvara. Så funkar det. Köpa hela kossan eller bara mjölken? Idag är de flesta företag och organisationer väl medvetna om att man är beroende av it för att fungera effektivt. Däremot är det

Läs mer

Pyramid Print och Watcher - Installationsanvisning

Pyramid Print och Watcher - Installationsanvisning Pyramid Print och Watcher - Installationsanvisning Gäller Pyramid Business Studio version 3.42A och PBS Webb Version 1.0 - (141014) Installationshandbok för moduler i Pyramid Business Studio för användning

Läs mer

Öka produktiviteten medan du sänker kostnaderna med nästa generations samarbete

Öka produktiviteten medan du sänker kostnaderna med nästa generations samarbete Faktablad om verksamheten NOVELL OPEN WORKGROUP SUITE Öka produktiviteten medan du sänker kostnaderna med nästa generations samarbete Maximera förmågan hos din arbetskraft med nästa generations samarbetsverktyg

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Säker inloggning med smarta kort Karlstads kommun

Säker inloggning med smarta kort Karlstads kommun Kommits Vårkonferens 2008, 7-8 maj i Strömstad Säker inloggning med smarta kort Karlstads kommun Inge Hansson IT-chef 2008-05-06 Värmland och Karlstad Värmland: Karlstad: 280.000 84.000 Resan från politiskt

Läs mer

GroupWise. Novell. Snabbstart. www.novell.com SNABBSTART

GroupWise. Novell. Snabbstart. www.novell.com SNABBSTART Novell GroupWise 7 SNABBSTART www.novell.com Snabbstart Novell GroupWise 7 är ett företagse-postsystem för flera plattformar med funktioner för säker meddelandehantering, kalenderhantering, schemaläggning

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Linux på skrivbordet - Myt eller möjlighet

Linux på skrivbordet - Myt eller möjlighet Linux på skrivbordet - Myt eller möjlighet Copyright 2003, 2004 Marcus Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge som syftet

Läs mer

Linux på skrivbordet - Myt eller möjlighet

Linux på skrivbordet - Myt eller möjlighet Linux på skrivbordet - Myt eller möjlighet Copyright 2003, 2004 Marcus Rejås Rejås Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation på alla sätt som anses lämpliga så länge

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista och Windows 7. Om du vill installera en MSI-installation finns en separat

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system INSTALLATIONSGUIDE Uppdatering av ditt Mamut-system DETALJERAD GUIDE OM HUR DU STEG-FÖR-STEG UPPDATERAR DIN VERSION AV MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRÅN VERSION 9.0 ELLER SENARE Mamut Kunskapsserie, nr. 5-2007

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system 1(6) Handläggare, titel, telefon Katarina Westmar 011-151019 2012-01-17 Version Pa4 Godkänt av Mikael Daremo Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system Innehållsförteckning 1. Beskrivning av Norrköpings

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Generellt gäller att om man kör 64-bitars operativsystem så är det också 64-bitars variant av SQL Server som skall användas.

Generellt gäller att om man kör 64-bitars operativsystem så är det också 64-bitars variant av SQL Server som skall användas. Systemkrav 2012 Gäller från och med programversion 2012.1 Avser enanvändarinstallation i Hogias ekonomisystem. Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och

Läs mer

GroupWise. Novell 6.5. www.novell.com SNABBSTART

GroupWise. Novell 6.5. www.novell.com SNABBSTART Novell GroupWise 6.5 SNABBSTART www.novell.com Novell GroupWise 6.5 är ett företagse-postsystem för flera plattformar med funktioner för säker meddelandehantering, kalenderhantering, schemaläggning och

Läs mer

hogia.se/approval Gäller från och med programversion 2015.1

hogia.se/approval Gäller från och med programversion 2015.1 Gäller från och med programversion 2015.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar

Läs mer

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Du hittar svar på alla dina frågor i F-SECURE

Läs mer

Open Source-licenser

Open Source-licenser 2005-12-02 1 Open Source-licenser Open Source NEA Nätverket för Elektroniska Affärer Advokat Sofia Geilert 2005-12-02 2 Open Source-licenser Vad är Open Source Software (OSS)? Öppen källkod Programvara

Läs mer

Agenda. Val av öppna programvaror inom Polisen. Polisen. Polisen. Rikspolisstyrelsen Bakgrund

Agenda. Val av öppna programvaror inom Polisen. Polisen. Polisen. Rikspolisstyrelsen Bakgrund Agenda Rikspolisstyrelsen Bakgrund Val av öppna programvaror inom Polisen Lena Charpentier, Chef IT-staben, Polisavdelningen Vad är Open Source? Vilka leverantörer är berörda? IT-arkitektur Besparingsvolym

Läs mer

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Välkommen till systemet för mikrodataåtkomst, MONA. Denna handledning hjälper dig att snabbt komma igång och arbeta med MONA-systemet. Om du stöter

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

INSTALLATIONS ANVISNING

INSTALLATIONS ANVISNING INSTALLATIONS ANVISNING AMA BESKRIVNINGSVERKTYG V E R S I O N 1. 0 V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg

Läs mer

open Opensource Oberoende av leverantör Samverkan Dela utvecklingsresultat Kontroll över utveckling Inga licenskostnader Uppfinn inte hjulet igen

open Opensource Oberoende av leverantör Samverkan Dela utvecklingsresultat Kontroll över utveckling Inga licenskostnader Uppfinn inte hjulet igen open Opensource Oberoende av leverantör Samverkan Kontroll över utveckling Dela utvecklingsresultat Inga licenskostnader Uppfinn inte hjulet igen Utveckling, inte licenskostnader Vanliga frågor om Opensource

Läs mer

1 Systemkrav avantraupphandling

1 Systemkrav avantraupphandling 1 (10) Godkänd av Produkt/Projekt/Verksamhet avantraupphandling 3.0.1 1 Systemkrav avantraupphandling Intranät webb klient Internet applikation klient Förrådssystem Beställningssystem COM+ Server File

Läs mer

Sokigo AB Ecos Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande.

Sokigo AB Ecos Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande. Ecos Systemkrav Systemkrav 2016-11-25 2 (6) Systemkrav för Ecos Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Motion om fri mjukvara

Motion om fri mjukvara Motion om fri mjukvara Fri mjukvara 1 är gratis 2. Fri mjukvara sparar kommunen pengar 3. Sverigedemokraterna Oskarshamn föreslår kommunfullmäktige: Att planera för en övergång till fri mjukvara, själv

Läs mer

Licens och Supportavtal WinServ

Licens och Supportavtal WinServ Sida 1 Licens och Supportavtal WinServ Innehåll Licens och supportavtal WinServ... 2 1. Definitioner... 2 2. WS Software åtaganden... 2 3. Sekretess... 3 4. Kundens åtagande... 3 5. Allmännt licensvillkor...

Läs mer

START FINNS DET EN LÖSNING FÖR MIN VERKSAMHET HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEM? Behöver du ett enda system för tidsregistrering?

START FINNS DET EN LÖSNING FÖR MIN VERKSAMHET HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEM? Behöver du ett enda system för tidsregistrering? FINNS DET EN LÖSNING FÖR MIN VERKSAMHET HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEM? START Behöver du ett enda system för tidsregistrering? Är det extremt viktigt att skydda dina data? Har du behov av att hålla

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Detta är en snabbguide hur man installerar Hitman Pro version 2.6. Instruktionen är skapad 2007-02-21 och hämtad från http://l.workgroup.

Detta är en snabbguide hur man installerar Hitman Pro version 2.6. Instruktionen är skapad 2007-02-21 och hämtad från http://l.workgroup. Detta är en snabbguide hur man installerar Hitman Pro version 2.6 Instruktionen är skapad 2007-02-21 och hämtad från http://l.workgroup.se Hitman Pro är ett skalprogram som använder sig av kända program

Läs mer

eklient Objekt 1 Livscykelplaner i Samverkan 2016-02-09 Livscykelplaner eklient 1.5

eklient Objekt 1 Livscykelplaner i Samverkan 2016-02-09 Livscykelplaner eklient 1.5 eklient Objekt 1 Livscykelplaner i Samverkan 2016-02-09 1 eklient Livscykelplan Revisionshistorik Datum Version Förändring 2014-04-25 0.96 Windows 7 SP1 som sekundärt OS från 1 okt 2015 2014-09-27 0.97

Läs mer

Utarbetat av Område Informationsklass. Teknisk standard Ånge Kommun...1. Syfte med beskriven it-miljö...3. Hårdvara...

Utarbetat av Område Informationsklass. Teknisk standard Ånge Kommun...1. Syfte med beskriven it-miljö...3. Hårdvara... 2014-04-22 Projektbeteckning Tekniskstandard Tekniskstandard David Sundelin / Pelle Nilsson IT-infrastruktur/Servermiljö Extern TEKNISK STANDARD ÅNGE KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teknisk standard Ånge Kommun...1

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

BESKRIVNING AV DATAMILJÖN I VADSTENA KOMMUN

BESKRIVNING AV DATAMILJÖN I VADSTENA KOMMUN BESKRIVNING AV DATAMILJÖN I VADSTENA KOMMUN Versionshistorik Datum Orsak Ansvarig Version Revision 2014-03-07 Skapad Roland Jaeger 1.0 1.0 2 (5) Innehåll Beskrivning av datamiljön i... 3 Allmänt... 3 Generell

Läs mer

Antivirus Pro 2011. Snabbguide

Antivirus Pro 2011. Snabbguide Antivirus Pro 2011 Snabbguide Viktigt! På CD-fodralet finns den aktiveringskod som du behöver för att aktivera produkten. Förvara den på ett säkert ställe. Den här produkten får endast användas om det

Läs mer

Systemkrav för Hogia Approval Manager

Systemkrav för Hogia Approval Manager Systemkrav för Hogia Approval Manager Gäller från och med programversion 2014.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Systemkraven specificerar

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Växjö sparar 3,5 miljoner kronor på lägre kostnader för e-postlagring och IT-personal med ny lösning

Växjö sparar 3,5 miljoner kronor på lägre kostnader för e-postlagring och IT-personal med ny lösning Microsoft Exchange Server 2010 Fallstudie för kundlösning Växjö sparar 3,5 miljoner kronor på lägre kostnader för e-postlagring och IT-personal med ny lösning Översikt Land eller region: Sverige Bransch:

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0 för version 1.6.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Krav för...3 Systemskiss...3 Systemkrav Server...4 Operativsystem*...4 Program i servern...4 Databas...5 Backup...5 Systemrekommendation

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun

Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun Kommunstyrelsen 2012-04-16 89 221 Arbets- och personalutskottet 2012-03-12 65 142 Dnr 12.122-01 aprilks10 Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun Bilaga: Specifikation inköp licenser Ärendebeskrivning

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows 8. Om du vill installera en MSI-installation finns

Läs mer

Anders Erikson. Om mig. Earlier experiences. Kompetenser & erfarenheter. IT-Specialist. IT-tekniker. HCL - Stockholm stad

Anders Erikson. Om mig. Earlier experiences. Kompetenser & erfarenheter. IT-Specialist. IT-tekniker. HCL - Stockholm stad Anders Erikson IT-Specialist Om mig Anders har ett brett tekniskt kunnande när det gäller de flesta Microsoft miljöer, allt från virtualisering (HyperV, VMWare) till webbplattformar (IIS). Det är dock

Läs mer

OUTSOURCING PAKETERINGSKURS. Fördelar med outsourcing:

OUTSOURCING PAKETERINGSKURS. Fördelar med outsourcing: PROGRAMPAKETERING Vi sköter alla slags paketering av applikation: MSi, App-V och Thinapp. Vi packar i genomsnitt mer än 6 000 paket om året, vilket gör oss till ett av Danmarks största paketeringsföretag.

Läs mer

DIG IN TO Nätverksadministration

DIG IN TO Nätverksadministration DIG IN TO Nätverksadministration Nätverksadministration Datormolnet The Cloud Agenda IT förändras kontinuerligt IT infrastruktur behöver byggas ut Högre krav på IT infrastrukturen Vad är datormoln? Vad

Läs mer

IT-miljö för Undervisning Solna. Roland Orre Solna Gymnasium

IT-miljö för Undervisning Solna. Roland Orre Solna Gymnasium IT-miljö för Undervisning Solna Roland Orre Solna Gymnasium Några av dagens datorer Några användare Solnas IT I skolan: mer designad för detta än detta IT system kan irritera! Det är irriterande att inte

Läs mer

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Installationsguide

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Installationsguide Xerox Device Agent, XDA-Lite Installationsguide Introduktion XDA-Lite XDA-Lite är ett program avsett för insamling av data från skrivare. Det används framför allt för att automatiskt skicka in mätaravläsningar

Läs mer

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 4.10 till 5.x

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 4.10 till 5.x Instruktioner för uppdatering från Ethiris 4.10 till 5.x Nedan följer instruktioner för hur man går till väga vid uppdatering av ett Ethirissystem version 4 till version 5. När man uppdaterar Ethiris från

Läs mer

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet.

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Molntjänster Översikt Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Lektion 1: Introduktion till molntjänst Vad är detta? the Cloud. Definition av molntjänster. Tjänster. Skikt. Klient.

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola

1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola Yrke: IT-Konsult / Databasadministratör Födelseår: 1949 IT-erfarenhet sedan: 1974 Utbildning: 1969-1972 Göteborgs universitet 1972-1974 Chalmers Tekniska Högskola Profilresume: BS har lång erfarenhet av

Läs mer

Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool

Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool Installation och konfiguration av klientprogramvara 2c8 Modeling Tool Hämta programpaket, MSI Aktuell version av klientprogramvaran finns tillgänglig för nedladdning på vår hemsida på adress http://www.2c8.com/

Läs mer

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 1288/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 99 25.3.2013 60 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09 816 84330

Läs mer

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden Kommunstyrelsen 332 25.08.2014 Kommunfullmäktige 79 01.09.2014 Upplösning av samkommunen EVTEK Kommunstyrelsen 25.08.2014 332 Beskrivning EVTEK-kuntayhtymä Samkommunens avtalskommuner samt andelarna av

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet Till ditt skrivbord som tjänst via Internet UITs koncept är enkelt och kan sammanfattas med Inga burkar. Genom att anlita oss kan du helt enkelt glömma dyra investeringar i servers och programvara. Inte

Läs mer

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3 Systemkrav 1. Systemkrav Systemkrav 2015-06-09 2 (8) Systemkrav 1. Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

PUBLICERINGSNOTISER TRIMBLE ACCESS SOFTWARE. Version 2013.41 Revidering A December 2013

PUBLICERINGSNOTISER TRIMBLE ACCESS SOFTWARE. Version 2013.41 Revidering A December 2013 PUBLICERINGSNOTISER TRIMBLE ACCESS SOFTWARE 1 Version 2013.41 Revidering A December 2013 Legal Information Trimble Navigation Limited Engineering Construction Group 935 Stewart Drive Sunnyvale, California

Läs mer

Systemkrav Bilflytt 1.4

Systemkrav Bilflytt 1.4 Systemkrav 1.4 Systemkrav 2018-08-28 2 (9) Systemkrav 1.4 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet. Nedan

Läs mer