KURSPLAN ADR FÖRARUTBILDNING. Grundkurs (inklusive web) Repetitionsutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KURSPLAN ADR FÖRARUTBILDNING. Grundkurs (inklusive web) Repetitionsutbildning"

Transkript

1 KURSPLAN ADR FÖRARUTBILDNING Kursplan - 1 (7)

2 1. INLEDNING Denna kursplan omfattar ADR, repetitionsutbildning och är tillämpbar för sådana förarkurser som regleras genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) föreskrifter om inrikes transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR) kapitel 8.2 samt med kompletteringar i kapitel 20. Sådana utbildningar ska bedrivas enligt ett, av MSB, godkänt utbildningsprogram. Denna kursplan kan utgöra en del i ett sådant utbildningsprogram, men är inte som enskilt dokument att betrakta som ett fullständigt utbildningsprogram. Varje utbildare som avser tillämpa denna kursplan ska därför i sin utbildningsplan redogöra för samtliga utbildningsvillkor men kan hänvisa till denna kursplan vad avser innehåll och kunskapsmål. 1.1 Villkor för deltagande i kurs För deltagande i repetitionsutbildning ska deltagaren ha ett giltigt ADR förarintyg. Elev som ska delta i webbaserad utbildning måste ha tillgång till dator eller surfplatta. Tillgång till webbutbildning måste minst ske en dag innan den platsbundna utbildningen är planerad. Den platsbundna delen måste således vara planerad med datum, tid och plats innan eleven erhåller inloggning till webbaserad del. Eleven kan genomföra den webbaserade delen i egen takt och på valfri ort. Utbildare och instruktör kan när som helst interagera med eleven via utbildningsplattformen. Eleven måste ha genomfört den webbaserade delen innan den platsbundna utbildningen startar, vilket innebär att samtliga moduler samt slutprov (web) ska vara genomfört. Läraren ska säkerställa detta innan platsbunden utbildning startar. 1.2 Specifikation web-utbildning Det webbaserade läromedlet är indelat i åtta (8) moduler enligt vad som specificeras i kolumnen för dag 1 (web) i matrisen under avsnitt två i denna kursplan. För det sakliga innehållet i läromedlet ansvarar DGM Sverige AB Varje modul är uppbyggd med tydlig koppling till de kunskapsmål som anges i avsnitt tre. Detta verifieras genom att varje modul avslutas med ett modulprov. Läromedlet stödjer blandade inlärningsformer genom att innehållet presenteras på ett varierat sätt med text, berättarröst, illustrationer, rörlig media, fördjupningsavsnitt och frågedelar. Det uppmuntrar till interaktivitet genom klickbara bilder, övningar samt ger snabb återkoppling genom digitala prov I det webbaserade utbildningsmaterialet ingår även ett digitalt uppslagsverk, ADRchecklistan, som innehåller samtliga farligt gods-klassade ämnen, alla bestämmelser och särbestämmelser samt en förklaring av dessa. Läromedlet har ett flexibelt upplägg där kursdeltagaren är fri att ta utbildningen i sin egen takt med möjlighet att både hoppa mellan moduler eller fördjupa sig i specifika avsnitt. Statistik på att kursdeltagaren har genomfört alla kapitel med godkända provresultat samt ett godkänt slutprov som motsvarar hela kunskapsområdet registreras i en databas och följs upp av instruktören innan den platsbundna delen av utbildningen startar. Kursplan - 2 (7)

3 1.3 Definition av utbildningsmål För att benämna gällande utbildningsmål används följande begrepp med nedan angiven betydelse. Orientering Kännedom Kunskap Eleven skall känna till befintlighet av ämnesområdet. Eleven skall känna till befintlighet och med hjälp av dokumentation eller utvecklad information förstå innebörden av ämnesområdet. Eleven skall förstå innebörden och utan handledning kunna tillämpa ämnesområdet. 1.4 Utvärdering av kunskapsmål Samtliga moduler innehåller slutuppgifter som verifierar att eleven nått kunskapsmålen för modulen. Hela den webbaserade delen avslutas med ett slutprov som måste vara genomfört med godkänt resultat innan den platsbundna delen startar. Lärare kan under hela utbildningen se elevens status, vilka moduler som genomförts och vilka resultat som erhållits. Hela utbildningen avslutas med teoretiskt kunskapsprov där MSB:s slutprov används 2. Omfattning Moduler Antal lektioner A) Allmänna bestämmelser 0,5 Dag 1 (webb) Dag 2 B) Lagstiftning och ansvarsförhållanden 1 0,5 C) Transportskydd D) Faror och risker 1,5 E) Förpackning och märkning av kollin 1 0,5 F) Transporthandlingar 1 0,5 G) Skyltning och storetikettering av fordon och containrar Kursplan - 3 (7) a) 0,5 1 1 H) Transportbestämmelser, samlastning och utrustning 1 1 I) Undantag 1 0,5 J) Åtgärder vid olycka och spill samt första hjälpen 2 K) Prov och genomgång 1,5 Summa lektioner: 8 8 a) Transportskydd berörs i den webbaserade delen under ämnesområdet Lagstiftning och ansvarsförhållanden. Eleven får då bekanta sig med begreppet och information om när det ställs krav på transportskyddsplan (se kunskapsmål för modul B i avsnitt 3). b) Behöver inte genomföras dag 2 utan vid lämpligt tillfälle i anslutning till grundkursen, men ska vara genomfört innan examination.

4 3. Kunskapsmål A) Allmänna bestämmelser för transport av farligt gods Orientering om internationella regelverk och överenskommelser. Kännedom om vad som menas med Multimodala transporter och var dessa kan tillämpas. Kännedom om vad som menas med Östersjöavtalet och kombitransporter. Orientering om lag och förordning om transport av farligt gods. Kännedom om MSB:s föreskrift om transport av farligt gods. Kännedom om transportmyndigheter och vilka myndigheter som utövar tillsyn samt påföljder för brott mot bestämmelserna. B) Ansvarsförhållanden och skyldigheter Kännedom om säkerhetsrådgivarens uppgifter och ansvarsområde. Kännedom om bestämmelserna och innebörden av transportskydd. Kännedom om avsändarens ansvarsförhållande. Kunskap om transportören och/eller förarens ansvarsförhållande. Orientering om lastaren och mottagarens ansvarsförhållanden. C) Transportskydd Kännedom om begreppet transportskydd Kännedom om begreppet säkerhetskultur och vilka parametrar som påverkar säkerhetskulturen i en verksamhet. Kännedom om hotbilder, om olika brott som skett mot transporter och varför man kan använda farligt gods i brottslig verksamhet. Kännedom om förebyggande åtgärder för att förhindra brott mot transporter. Kunskap om när det ställs krav på transportskyddsplan, utbildning och identitetshandling. D) Huvudsakliga typer av faror och risker Kännedom om vad som är farligt gods. Kunskap om indelning i de olika klasserna. Kunskap om huvudsaklig fara samt risker och skadeverkningar för de olika klasserna. Kunskap om UN-nummer och förpackningsgrupper. Kännedom om skadeverkningar på människa, egendom och miljö vid spill eller olycka med farligt gods. Kännedom om förebyggande åtgärder och säkerhetsåtgärder anpassade till olika faror. Orientering om de speciella villkor som berör transport av farligt avfall. Kursplan - 4 (7)

5 E) Krav på förpackningar, märkning av kollin Kännedom om krav på typgodkända förpackningar för farligt gods och den märkning som visar att förpackningen är godkänd. Kännedom om märkning av kollin, IBC:er och gasflaskor (UN-nummer, transportbenämning, etikettering och ev. övrig märkning). Kännedom om skillnad mellan tankcontainer och IBC-behållare. Orientering om olika typer av provning och återkommande kontroll av IBC-behållare. Kännedom om krav på och märkning av OVERPACK. Kännedom om särskilda bestämmelser för märkning av miljöfarliga ämnen. Kännedom om märkning på tömda ej rengjorda förpackningar. F) Transporthandlingar Kunskap om vilka transporthandlingar som skall medföras vid transport av farligt gods. Kunskap om vilka uppgifter som skall finnas i de olika dokumenten samt kunskap om innebörden av uppgifterna. Kännedom om bevarande av transportinformation om farligt gods. Kunskap om åtgärder i händelse av olycka eller tillbud enligt skriftlig instruktion. G) Krav på märkning, etikettering av fordon och containrar Kunskap hur skyltning och ev. etikettering skall utföras på en transportenhet. Kunskap hur skyltning och etikettering skall utföras på styckegods-, bulk- och tankcontainertransport. Kännedom om vilken betydelse skyltning, etikettering och märkning har för räddningstjänsten. Kunskap om när skyltning och etikettering skall avlägsnas. H) Transportbestämmelser, samlastning och utrustning Kunskap om förbud mot samlastning på fordon eller i container. Kännedom om betydelsen av rengöring av fordon före och efter transport. Kännedom om försiktighetsåtgärder med avseende på livsmedel, andra konsumtionsvaror och djurfoder. Kunskap att godset är lastsäkrat på ett sätt som uppfyller kraven i gällande föreskrifter. Kunskap om vilken brandsläckningsutrustning som skall medföras i fordon och hur den skall användas och kontrolleras. Kunskap om vilken övrig utrustning som skall medföras i fordon och när och hur den skall användas. Kursplan - 5 (7)

6 Kännedom om bestämmelser för uppställning av fordon lastade med farligt gods. Kännedom om övriga bestämmelser som ska uppfyllas av fordonsbesättningen. Kännedom om förebyggande åtgärder och säkerhet, tillvägagångssätt i händelse av brand eller andra nödsituationer. Kännedom om bestämmelser för övervakning av fordonet. Kännedom om restriktioner för passage genom vägtunnlar med fordon som transporterar farligt gods. I) Undantag Kännedom om generella undantag för vissa transporter (t.ex. privatpersoner) Kännedom om reducerad mängd. Kännedom om begränsad mängd. Kännedom om värdeberäknad mängd. J) Åtgärder vid olycka och spill samt första hjälpen Åtgärder vid brand och spill Kännedom om grundläggande brandkunskap, uppkomst och släckmetoder. Kunskap om brandsläckare och tillvägagångssätt vid släckning. Kännedom om hantering av spill med olika ämnen, sorptionsmedel, olika metoder för att förhindra att ämnen rinner ner i dagvattenbrunnar. Kännedom om larmvägar och upplysningar som ska lämnas om farligt gods är inblandat i en olycka. Kunskap om innehållet i de skriftliga instruktionerna. Praktiska övningar där man använder sig av brandsläckare, förmåga att kunna släcka brand i kläder. Första hjälpen Kännedom om kemiska ämnens påverkan på kroppen, personlig skyddsutrustning Kännedom om brännskador, hudens uppbyggnad, olika ämnens påverkan på huden så att brännskada uppstår, släcka och behandla brännskador. Kännedom om kemiska skador som kan uppstå i kontakt med farliga ämnen genom de olika upptagningsvägarna, inandning, hudkontakt, ögonstänk och förtäring. Kunskap om innehållet i de skriftliga instruktionerna. Kännedom om L-ABC. Praktiska övningar HLR (konstgjord andning, kompressioner, fria luftvägar, framstupa sidoläge, åtgärder vid chock) samt ögonsköljning Kursplan - 6 (7)

7 K) Prov och genomgång Examination genomförs enligt ADR/ADR-S, och Före examination genomförs kontroll av att eleven har behörighet att genomföra examinationen. OBS! Krav på giltigt ADR intyg. Vid examinationen får anteckningar och övrig kurslitteratur användas, samt kalkylator. Eleven har inte rätt att använda mobiltelefon, surfplatta eller dator. Rättning av proven sker utan insyn från eleven. Efter rättning informeras eleven om resultatet. Vid underkännande avläggs nytt prov vid annat tillfälle efter att kompletterande kunskaper inhämtats. Dokumentation på godkända/underkända elever skall meddelas till MSB. Kursplan - 7 (7)

Säkerhetsrådgivaren informerar

Säkerhetsrådgivaren informerar sid: 1 Regelverk & olycksstatistik Nytt regelverk Till årsskiftet kom ett nytt uppdaterat regelverk, ADR-S 2015. Nedan punkter belyser vissa förändringar. Mer information kan ni läsa i konsekvensutredningen

Läs mer

Innehåll. Inledning... 4 Transport av farligt gods... 5 Lagstiftning... 6 Utbildning...7 Examination och prov... 8 ADR-intyg...10

Innehåll. Inledning... 4 Transport av farligt gods... 5 Lagstiftning... 6 Utbildning...7 Examination och prov... 8 ADR-intyg...10 Vad är ADR? Vad är ADR? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt: registratur@msb.se Foto: MSB Produktion: Advant Produktionsbyrå Publikationsnummer: MSB1184 - november 2018 Innehåll Inledning...

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med -S avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2010:114 Utkom från trycket den 16 mars 2010 beslutade den

Läs mer

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods De materiella bestämmelserna finns i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng,

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Lagstiftningsområde:

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Ändrad 2015-03-16 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

KTRUANR S P O SRTK AAV FTAARLILGOT GGODS VÅR

KTRUANR S P O SRTK AAV FTAARLILGOT GGODS VÅR T R A N S P O R T A V F A R L I G T G O D S KURSKATALOG VÅR 2015 2 SäkerhetsRådgivarnas kursutbud VÅREN 2015 GRUNDKURSER längd pris februari mars april maj juni Vägtransport av farligt gods ADR 2 2 8 950

Läs mer

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Version 1 utfärdad 2013 07 05 Ansvarig för sakinnehåll

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter.

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. Undantag 71 Undantag Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. LäSTIps Läs mer om undantag i avsnitt 1.1.3 ADR-S och RID-S Undantag som har samband med hur

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan FAKTABLAD Undantag Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga

Läs mer

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR.

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR. Regler, lättnader och undantag för farligt gods Detta är en sammanställning som är framtagen och upprättad av Räddningsverket, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nedan finns en sammanställning

Läs mer

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll.

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll. Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2015:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S) Med stöd av 15 förordningen (2006:11)

Läs mer

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Version 2 utfärdad 2015 04 28 Ansvarig för sakinnehåll

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Styckegods - Vägtransport av farligt gods PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Styckegods - Vägtransport av farligt gods PDF ladda ner Styckegods - Vägtransport av farligt gods PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här boken ger grundläggande kunskap om hur man skyddar sig själv och andra mot de risker som finns i

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott Publicerad den 17 maj 2018 Utfärdad den 23 april 2018 Riksåklagaren

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 18 september 2015 Föreskrifter

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Transport

Läs mer

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation Bilaga B Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation 1081 1082 2011-01-01 ADR/ADR-S Del 8 Kapitel 8.1 Allmänna bestämmelser för transportenheter och fordonsutrustning

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011:

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011: Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2016:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S); Med stöd av 15 förordningen (2006:311)

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Tanktransportdagarna 7 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Multilaterala avtal Nyheter i ADR/RID 2017 Magnus Nygren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten

Läs mer

Tillståndet omfattar styckegods-, tank-, container- och bulktransport alla slag av farligt avfall.

Tillståndet omfattar styckegods-, tank-, container- och bulktransport alla slag av farligt avfall. 44%. BESLUT Diarienummer Sida W 2013-04-10 562-10011-2013 1(4) LANSSTYRELSEN VASTRA GOTALANDS LAN Miljöskyddsenheten Annika Lundahl Delgivningskvitto Renova AB Box 156 O 10-224543 1 401 22 GOTEBORG Tillstånd

Läs mer

Tillsyn av Farligt Gods

Tillsyn av Farligt Gods Tillsyn av Farligt Gods Tidstrender och analyser av brister inrapporterade av Polismyndigheten i samband med tillsyner av transporter av farligt gods på väg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

EKOL AB Säkerhetsdatablad Sid 1(5)

EKOL AB Säkerhetsdatablad Sid 1(5) EKOL AB Säkerhetsdatablad Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet / blandningen och bolaget / företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användning

Läs mer

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen

Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket. ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Handbok om regler för transport av farligt gods och farligt avfall inom skogsbruket ADR-S, Bilaga A, B och S (kapitel 13.2) och Avfallsförordningen Version 3 utfärdad 2017 07 01 Ansvarig för sakinnehåll

Läs mer

Årssammanställning 2014 för MSB:s tillsyn enligt lagen om transport av farligt gods och samordning av tillsynsmyndigheternas arbete

Årssammanställning 2014 för MSB:s tillsyn enligt lagen om transport av farligt gods och samordning av tillsynsmyndigheternas arbete MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (5) Tillsynsenheten Filip Stegander Linda Hallberg Enheten för farliga ämnen Björn Antonsson Carolina Karlsson Årssammanställning 2014 för MSB:s tillsyn

Läs mer

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd Från och med den 1 januari 2017 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö +10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter

Läs mer

Bilaga B. Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation

Bilaga B. Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation Bilaga B Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation 2007-01-01 ADR/ADR-S del 8 Kapitel 8.1 Allmänna bestämmelser för transportenheter och fordonsutrustning 8.1.1 Transportenheter

Läs mer

Riktlinjer för mottagning av farligt gods

Riktlinjer för mottagning av farligt gods UFV 2012/1631 Riktlinjer för mottagning av farligt gods Vid Uppsala universitets godsmottagningar Fastställd av Annika Edlund, säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods på väg Innehållsförteckning

Läs mer

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR Åtgärder i händelse av olycka eller tillbud Vid olycka eller tillbud som inträffar under transport, ska medlemmarna i fordonsbesättningen vidta följande åtgärder, förutsatt

Läs mer

Tanktransportdagen 2015

Tanktransportdagen 2015 Tanktransportdagen 2015 Björn Antonsson MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Tel vxl 0771 240 240 registrator@msb.se

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng SRVFS 2002:1

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng SRVFS 2002:1 Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2002:1 Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng Beställningsadress Innehållsförteckning Statens

Läs mer

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Del 1 1.1.3.6 Värdeberäknad mängd Nya UN-nummer införs Totalvikten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2015:631 Utkom från trycket den 24 november 2015 beslutade den

Läs mer

Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet.

Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet. LASTBILSFÖRARES YRKESKOMPETENS Lag och förordningen om lastbilsförares yrkeskompetens trädde i kraft 1.8.2007. Denna lagstiftning som baserar sig på ett EU direktiv innehåller kraven beträffande anskaffning

Läs mer

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Innehållsförteckning Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Bilaga A 1 Allmänna bestämmelser...5 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Grundläggande brandskyddsutbildning

Grundläggande brandskyddsutbildning Grundläggande brandskyddsutbildning När branden väl har inträffat och branden har släckts är det lätt att vara efterklok. Hade det här gått att förebygga? Lär dig att känna igen de mönster och händelseförlopp

Läs mer

Nya regler för transport av farligt gods

Nya regler för transport av farligt gods Nya regler för transport av farligt gods Den nya utgåvan av ADR-S (MSBFS 2015:1) träder i kraft 1 januari 2015. Efter en övergångstid till 30 juni 2015 ska reglerna i den nya utgåvan tillämpas. Glöm inte

Läs mer

Studievägledning Guide till dig som ska gå Livsmedelsverkets e-utbildning Faror och risker

Studievägledning Guide till dig som ska gå Livsmedelsverkets e-utbildning Faror och risker 1 (5) Studievägledning Guide till dig som ska gå Livsmedelsverkets e-utbildning Faror och risker E-utbildning om faror och risker Syftet med denna e-utbildning är att förmedla allmänna kunskaper om livsmedelsburna

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 1 juni 2011 Myndigheten

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Instruktioner. Vår service. För mer information kontakta: Länsstyrelsen i Blekinge län 0455-870 00

Instruktioner. Vår service. För mer information kontakta: Länsstyrelsen i Blekinge län 0455-870 00 Ansökan om tillstånd till transport av avfall och/eller farligt avfall Information Enligt 36 avfallsförordningen krävs särskilt tillstånd för den person eller det företag som: yrkesmässigt transporterar

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (7) Datum 2016-10-01 Beteckning 5622-37827-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 1412 Cija Tank AB Timmermansvägen 2 13238 Saltsjö-Boo Tillstånd till transport av farligt avfall och

Läs mer

20 Utbildning av förare som transporterar farligt gods

20 Utbildning av förare som transporterar farligt gods Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 206:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva Myndigheten för samhällsskydd beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Remissutgåva Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Svenska Möten Säkerhetscertifiering Manual

Svenska Möten Säkerhetscertifiering Manual Svenska Möten Säkerhetscertifiering 2019-2020 Manual Akut omhändertagande Brand - Krishantering Grundförutsättningar: Alla Svenska Mötens medlemmar skall årligen arbeta efter denna manual. För att bli

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall 1(5) Jonas Georgsson 010-2248667 Jonas.Georgsson@lansstyrelsen.se Samuelssons Åkeri i Vretstorp AB Sågebol Åkerslund 733 69495 Vretstorp Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall Länsstyrelsens

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten

SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten 1. Namn på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 2017-03-17 Revisionsdatum 2017-03-17 1.1 Produktbeteckning Produktnamn Batterivatten 1.2 Relevanta

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Josefine Gullö Camilla Oscarsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier Litiumbatterier (Li Ion) måste hanteras som farligt gods (ADR)när man transporterar dem. Det innebär merarbete med Godsdeklaration. Vid service eller reparationer

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om transport av farligt gods; SFS 2006:263 Utkom från trycket den 20 april 2006 utfärdad den 6 april 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande Inledande bestämmelser

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1. Namnet på produkten och företaget

SÄKERHETSDATABLAD. 1. Namnet på produkten och företaget Utgåva 2, 2011-01-10 Sid 1(5) 1. Namnet på produkten och företaget 1.1 Produktidentifiering. är avsedd för brandsläckning av bränder klass A, B, C och E med vattenbaserad skumhinna. 1.2 Företagsinformation.

Läs mer

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2002:2 RID-S Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på järnväg Beställningsadress

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2017-12-14 Beteckning 5622-20042-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Veolia Sweden AB Box 6613 113 84 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

SAMLING (SRVFS 1992:4) OM TRANSPORT AV

SAMLING (SRVFS 1992:4) OM TRANSPORT AV 1 STATENS RÄDDNINGSVERKS FÖRFATTNINGS- SAMLING (SRVFS 1992:4) OM TRANSPORT AV FARLIGT GODS Föreskriften gäller för hamntransport av farligt gods. Med hamntransport avses sådan transport av farligt gods

Läs mer

Version 1.0 Tryckdatum 18.03.2010 Revisionsdatum 17.03.2010

Version 1.0 Tryckdatum 18.03.2010 Revisionsdatum 17.03.2010 1.NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Handelsnamn : Användning : Fodertillsats. Leverantör : Brenntag Nordic A/S Borupvang 5 B DK 2750 Ballerup Ansvarig avdelning : Environment

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

Transport av farligt gods ADR och IMDG. Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods.

Transport av farligt gods ADR och IMDG. Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods. Transport av farligt gods ADR och IMDG Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods. Observera: trycksaken ersätter inte regelverket. Innehållsförteckning Sidan Klasser med Etiketter

Läs mer

KURS KATALOG 2017 RÄDDNINGSTJÄNSTEN DALA MITT.

KURS KATALOG 2017 RÄDDNINGSTJÄNSTEN DALA MITT. KURS KATALOG 2017 RÄDDNINGSTJÄNSTEN DALA MITT www.dalamitt.se Räddningstjänstförbundet Dala Mitt tillhandahåller utbildningar för medlemskommunerna Kurser Grundläggandebrandskyddsutbildning SBA utbildning

Läs mer

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S 20120207/MO Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som har sådana farliga egenskaper att de kan orsaka skador på människor, miljö

Läs mer

FARLIGT GODS. Farligt gods

FARLIGT GODS. Farligt gods FARLIGT GODS Farligt gods 227 Vad är farligt gods Farligt gods är ämnen och föremål som på grund av sina kemiska eller fysiska egenskaper kan orsaka skador på liv, hälsa, miljö eller egendom vid transport.

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

AVS 14 - Version 4 Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD AVS 14

AVS 14 - Version 4 Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD AVS 14 AVS 14 - Version 4 Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD AVS 14 Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Inledning Regelverk ADR 2013 (MSBFS 2012:6) trädde i kraft 1 januari 2013. Flera aktörer inom transportledet påverkas mer eller

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. [inneh...] 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING / UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD. [inneh...] 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING / UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR FOAM CLEANER Sida 1 Utfärdat: 02/08/02 Revisionsnr: 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET Produktnamn: FOAM CLEANER Produktkod: JU 165 Användning / beskr. af produktet: Aerosol. Extremt

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Säkerhetsdatablad Sidan 1 av 5 Reviderad: 1/2 2017 LYRECO limstift AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning: LYRECO limstift 1.2. Relevanta identifierade användningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD version:1.1. Bivaxlasyr

SÄKERHETSDATABLAD version:1.1. Bivaxlasyr 1. Namnet på produkten/företaget Bivaxlasyr Produkt Bivaxlasyr Vattenbaserad laseringsvätska Företagsnamn Färgbygge Sverige AB Adress Maskingatan 9 Postnr / Ort 195 60 Arlandastad Hemsida www.fargbygge.se

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 28 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 Toluidinblå 0,5% ph4 Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och

Läs mer

Wipy - Version 3 Sida 1 av 6. SÄKERHETSDATABLAD Kort version (Nedanför finns länk till fullständigt säkerhetsdatablad) Wipy

Wipy - Version 3 Sida 1 av 6. SÄKERHETSDATABLAD Kort version (Nedanför finns länk till fullständigt säkerhetsdatablad) Wipy Wipy - Version 3 Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Kort version (Nedanför finns länk till fullständigt säkerhetsdatablad) Wipy Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av

Läs mer

Lag (2006:263) om transport av farligt gods

Lag (2006:263) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Allm. anm. Om kontroller vid transporter på väg och inre vattenvägar, se [3551] o.f. Inledande bestämmelser 1 [3171] Syftet med denna

Läs mer

MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009. De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt.

MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009. De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt. MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009 De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt. I katalogen framgår om kursen är en kravkurs och till vilka den vänder sig.

Läs mer

kunskap skapar trygghet!

kunskap skapar trygghet! FGCs koncept Allt under samma tak! kunskap skapar trygghet! VÄG JÄRNVÄG SJÖ FLYG KONSULTATION. RÅDGIVNING. UTBILDNING. SUPPORT. PRODUKTLAGER Utbildningar & Seminarier 2014 FGC Farligt Gods Center AB Konsultation

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09948 Dokumentsammanställning 8 th session of the RID Committee of Experts standing working group, Utrecht 20 24 November 2017 (RID) 1. Fastställande av dagordning 2. Närvaro

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

Ny text jämfört med förra versionen av konsekvensutredningen är markerad i gult och text som är borttagen anges som överstruken.

Ny text jämfört med förra versionen av konsekvensutredningen är markerad i gult och text som är borttagen anges som överstruken. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (9) Datum 2018-06-29 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Reviderad

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR Brandskyddsutbildning (BKA) Kursen vänder sig till företag, organisationer och föreningar som vill öka sitt brandskydd. Kursdeltagaren får en grundläggande utbildning i

Läs mer

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall 1(5) Jonas Georgsson Direkt: 010-224 86 67 jonas.georgsson@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Adam Pettersson Åkeri AB Box 242 73224 Arboga a.pettersson_akeri@telia.com För kännedom till: miljo.bygg@vmmf.se

Läs mer

Returinstruktion för kyvett-tester

Returinstruktion för kyvett-tester Returinstruktion för kyvett-tester Rekommendation för retur av HACHs kyvett-tester och pipettester Denna instruktion beskriver hur ni som avsändare packar, fyller i dokument och skickar ert avfall till

Läs mer

Utbildningsplan - Grundutbildning Första Hjälpen och HLR (RS1) 2

Utbildningsplan - Grundutbildning Första Hjälpen och HLR (RS1) 2 Utbildningsplan - Grundutbildning Första Hjälpen och HLR (RS1) 1 UTBILDNINGSPLAN Grundutbildning Första Hjälpen och HLR med hjärtstartare (RS1) 3,5 timmar UTBILDNINGSINNEHÅLL Utbildningen är en grundläggande

Läs mer

EWC-kod Avfallsslag T S C Alla slag av farligt avfall X X T= Tanktransporter, S= Styckegodstransporter, C= Containertransporter

EWC-kod Avfallsslag T S C Alla slag av farligt avfall X X T= Tanktransporter, S= Styckegodstransporter, C= Containertransporter 1 (4) I). ~ 2011-04-27 Dnr: 5620-00814-201 1 Länsstyrelsen Örebro län Adnan Jahic Direkt: 019-1938 55 Ahlgrens Åkeri AB adnan.jahic@lansstyrelsen.se Fabriksvägen 5 Fax: 019-19 35 15 71041 FELLINGSBRO För

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2018-03-07 Beteckning 5622-7348-2018 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Sortera Industri AB Morabergsvägen 39 152 42 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Instruktion till kund vid retursändning av gasflaskor (cylindrar) för köldmedier.

Instruktion till kund vid retursändning av gasflaskor (cylindrar) för köldmedier. Instruktion till kund vid retursändning av gasflaskor (cylindrar) för köldmedier. Gasflaska som inte har krage måste förses med skyddshuv. Varje gasflaska ska vara försedd med en retursedel för både nytt

Läs mer

Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April Björn Antonsson. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen

Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April Björn Antonsson. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April 2013 Björn Antonsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen registrator@msb.se Program förmiddag Program eftermiddag

Läs mer

Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall Beslut 1(5) Datum Diarienummer Knutsson Trp AB Tingstorp 740 71894 ERVALLA Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall Beslut Organisationsnummer: 556653-8665 Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL TRANSPORT AV AVFALL avser både farligt och/eller annat avfall enligt 26, 27 i avfallsförordningen (2001:1063)

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL TRANSPORT AV AVFALL avser både farligt och/eller annat avfall enligt 26, 27 i avfallsförordningen (2001:1063) ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL TRANSPORT AV AVFALL avser både farligt och/eller annat avfall enligt 26, 27 i avfallsförordningen (2001:1063) Blankett A Miljöskyddsfunktionen 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN Organisations-/Personnummer

Läs mer