DC/TMD: Klinisk undersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DC/TMD: Klinisk undersökning"

Transkript

1 Avdelningen för Version: Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders DC/TMD: Klinisk undersökning Specialistversion INTERNATIONAL RDC- TMD CONSORTIUM A Designated Network of the International Association for Dental Research

2 Klinisk undersökning Syftet med detta dokument och tillhörande instruktionsfilm är att utgöra en bas för självinlärning av eller kurser i den kliniska undersökningen i DC/TMD. För fullständig dokumentation av utveckling och översättning av DC/TMD, se Procedur Kommando Kommentar Instruktion till patient Innan jag börjar undersöka dig vill jag gå igenom några punkter. Jag kommer att fråga dig om smärta och bara du vet om du har smärta. När jag frågar om smärta, vill jag att du svarar antingen ja eller nej. Om du är osäker, ge mig ditt bästa svar. Om du upplever smärta kommer jag också att fråga om du känner igen smärtan, alltså om den är lik smärta som du kan ha upplevt i området någon gång under de senaste 30 dagarna. Om du känner smärta i tinningen på ena eller båda sidorna kommer jag att fråga om smärtan påminner om huvudvärk som du kan ha haft där under de senaste 30 dagarna. Definitionen av smärta som känns igen kan kräva förtydligande första gången frågan ställs vid undersökningen. Andra likartade ord inkluderar liknande och känns som. Sid 2 (12)

3 Smärtlokalisation (E1A) Smärtlokalisation (E1A) Huvudvärkslokalisation (E1B) För den här undersökningen är jag intresserad av smärta som du möjligen kan ha i de här områdena och även inuti munnen. Har du under de senaste 30 dagarna haft smärta i de områden som jag rörde vid? Kan du peka på varje område där du under de senaste 30 dagarna har känt smärta? Finns det några andra områden där du under de senaste 30 dagarna har känt smärta? Om JA, bekräftar undersökaren: Låt mig bekräfta var du just pekade. Har du haft någon huvudvärk under de senaste 30 dagarna? Kan du peka på varje område där du under de senaste 30 dagarna har haft huvudvärk? Finns det några andra områden där du under de senaste 30 dagarna har haft huvudvärk? Om JA, bekräftar undersökaren: Låt mig bekräfta de områden för huvudvärk som du just pekade på. Följande fyra områden berörs i följd och bilateralt på samma gång av undersökaren: m temporalis, regio preauricularis, m masseter, regio retromandibularis och regio submandibularis. Undersökaren anger här vid beröring av områdena enligt ovan. Områdena benämns inte med anatomiska termer vid palperingen. Om patienten inte rapporterar någon smärta i de aktuella områdena: registrera Ingen för höger och vänster sida i E1a. Om patienten rapporterar smärta: Undersökaren frågar om alla områden Undersökaren berör involverade områden för bekräftelse och frågar här?. Registrera smärtande områden i E1a. Om patienten inte rapporterar någon huvudvärk i de aktuella områdena: Registrera Ingen för höger och vänster sida i E1b. Om patienten rapporterar huvudvärk: Undersökaren frågar om alla områden. Undersökaren vidrör involverade områden för att bekräfta lokalisationen tillsammans med patienten Registrera smärtande områden i E1b. Sid 3 (12)

4 Incisala förhållanden (2) För att synliggöra tänderna: Gapa lite. Jag kommer att dra några blyertsstreck på dina tänder och strecken kommer att tas bort när undersökningen är klar. Bit ihop på de bakre tänderna. Välj referenständer i över- och underkäke. Välj 11 om det incisala skäret är horisontellt, tanden är vertikalt orienterad och inte roterad. Välj annars 21 om den passar bättre in på dessa kriterier. Registrera vald tand i undersökningsformuläret. Notera att den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken kommer att vara specifik referenspunkt i maxillan för alla mätningar av vertikala och protrusiva rörelser. Välj den referenstand i underkäken som befinner sig mitt för den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken. Incisalskäret på underkäkens referenstand, mitt emot den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken, representerar referenspunkten i underkäken för alla mätningar av vertikala och protrusiva rörelser. Den buckala ytan av den mandibulara referenstanden, dvs den som är belägen mitt emot den mesiodistala mittlinjen på den maxillära referenstanden, representerar den mandibulära referenspositionen för mätningar av protrusiv rörlighet. Om ett anteriort korsbett eller öppet bett föreligger anges detta genom att kryssa i Negativt i undersökningsformuläret. Markera den horisontella referenslinjen som bildas där incisalskärets mesiodistala mittpunkt på referenstanden i överkäken överlappar den motstående underkäksincisiven. Dra en vertikal linje på buckalytan av den centrala incisiven i överkäken och förläng linjen till den motstående incisiven i underkäken. De vertikala blyertsstrecken på de två incisiverna är nu referensmittlinjer. Bekräfta att tänderna är i maximal interkuspidation. Mät avståndet i horisontalled från mittpunkten på buckalytan av den valda centrala Sid 4 (12)

5 incisiven i överkäken till buckalytan på den motstående incisiven i underkäken. Vid frontal invertering, markera negativt. Be patienten att gapa tillräckligt för att kunna mäta den vertikala överbitningen. Mät avståndet för överlappning mellan överkäkstanden och underkäkstanden. Vid frontalt öppet bett, mät avståndet mellan incisala skären på över- och underkäkstanden och markera negativt. Underkäkens öppningsmönster (3) Gapning utan smärta (4A) Maximal gapning utan assistans (4B) Bit ihop på de bakre tänderna. Nu vill jag att du långsamt gapar så mycket du kan, även om det smärtar, och sedan biter ihop igen på de bakre tänderna. Upprepa två gånger till. Gapa så mycket du kan utan att du känner någon smärta eller utan att den nuvarande smärtan ökar. Gapa så mycket du kan, även om det smärtar. Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Observera om öppningsrörelsen är: rak ( 2 mm åt någon sida om mittlinjen), korrigerad (dvs S- eller C- formad deviation) eller okorrigerad (dvs lateral deviation). För okorrigerad deviation, observera vid maximal gapning om deviationen är till höger eller vänster sida. Mer än ett alternativ kan väljas; detta tillåter registrering av mer än en typ av rörelse ifall rörelsen inte är överensstämmande vid upprepade försök. Mät det interincisala avståndet mellan referenstanden i över- och underkäken. Mät det interincisala avståndet mellan referenstanden i över- och underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Sid 5 (12)

6 Maximal gapning med assistans (4C) Laterotrusion åt höger (5A) Strax kommer jag att försöka öppna din mun ytterligare med mina fingrar, om det är möjligt. Vill du att jag ska sluta, höj handen så avbryter jag omedelbart. Gapa nu så mycket du kan, även om det smärtar, precis som du gjorde förut. Nu känner du mina fingrar Kände du någon smärta när jag försökte öppna din mun ytterligare med mina fingrar? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Gapa lite och för käken så mycket du kan åt höger, även om det smärtar. Håll kvar din käke i detta läge tills jag gjort en mätning. För tillbaka din käke till ett bekvämt läge Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Försäkra dig om att patienten till en början gapar lika stort som vid maximal gapning utan assistans. Om inte, be patienten att gapa större. Placera tummen på patientens centrala incisiv i överkäken och korsa pekfingret över till den centrala incisiven i underkäken. Öppna munnen ytterligare genom att använda måttligt tryck, tills antingen du känner motstånd från vävnaden eller patienten höjer sin hand. OBS! Använd kliniskt omdöme för att undvika översträckning. Mät det interincisala avståndet mellan referenstanden i över- och underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Registrera om patienten höjde sin hand för att avbryta gapningen eller inte. Mät från referensmittlinjen i överkäken till referensmittlinjen i underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Sid 6 (12)

7 Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Laterotrusion åt höger (5B) Protrusion (5C) Gapa lite och för käken så mycket du kan åt vänster, även om det smärtar. Håll kvar din käke i detta läge tills jag gjort en mätning. För tillbaka din käke till ett bekvämt läge Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Gapa lite och för käken framåt så mycket du kan, även om det smärtar. Håll kvar din käke i detta läge tills jag gjort en mätning. För tillbaka din käke till ett bekvämt läge Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände Mät från referensmittlinjen i överkäken till referensmittlinjen i underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Placera 0- kanten på linjalen mot den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken och mot den bucco- incisala kanten på den motstående incisiven i underkäken. Mät från buckalytan på referenstanden i överkäken till buckalytan på referenstanden i underkäken. Registrera mätningen (ange även negativ om underkäksincisiven inte protruderas minst till överkäksincisivens buccala yta) samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Sid 7 (12)

8 smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Käkledsljud under öppnings- och stängningsrörelser (6) Jag kommer att undersöka om käklederna ger ifrån sig några ljud. Jag skulle vilja att även du är uppmärksam, eftersom jag kommer att fråga dig efteråt om du hört eller känt några ljud. [Fokusera på båda käklederna/denna käkled.] Bit ihop på de bakre tänderna. Gapa långsamt så mycket du kan, även om det smärtar, och bit sedan långsamt ihop på de bakre tänderna igen. Upprepa två gånger till. Märkte du några ljud från någon käkled när du gapade och stängde? Vilket sorts ljud? Om knäppning: Kände du någon smärta när det knäppte? Tillämpning av bilateral eller unilateral palpation beror på omständigheter och undersökarens preferenser. Bilateral palpation: placera vänster och höger pekfinger över motsvarande käkled. Denna metod kräver att patienten rapporterar fynd från båda käklederna samtidigt, vilket kan vara svårt. Vidrör båda lederna vid bilateral palpation och be patienten att rikta uppmärksamhet till båda lederna. Unilateral palpation: använd samma placering av fingrarna som vid bilateral palpation. Undersök först den högra käkleden och sedan den vänstra. Upprepa instruktionerna separat för var och en av lederna. OBS! Instruera patienten, genom att vidröra den aktuella leden, vilken led uppmärksamheten ska riktas mot. Försäkra att tänderna är i maximalt interkuspidationsläge för att säkerställa att käkleden är i den stängda positionen. Mandibeln ska långsamt öppnas och stängas. Det ska ta ungefär två sekunder att öppna och två sekunder att stänga. Vägled patienten enligt detta. OBS! Registrera dina fynd (med koderna nedan till den som utför registreringen) innan du frågar patienten! FYND Inga Knäppning Krepitation KOD A B C Sid 8 (12)

9 Registrera ett ljud som ett knäppning eller en krepitation om det är närvarande vid minst 1 av 3 rörelser. Patienten kan bli tillfrågad genom att erbjuda ord för olika käkledsljud: klickande, hoppande, smällande, gnisslande, malande, knastrande. Undersökaren kan vid behov fråga patienten för att bekräfta sidan (höger kontra vänster, eller båda) för ljud. Om undersökaren upptäcker käkledsljud men patienten uppger sig vara omedveten om käkledsljud kan undersökaren upprepa öppnings- och stängningsrörelsen igen för att patienten ska kunna göra en ny bedömning av ljudet/en. Patienter kan använda olika uttryck för ett tillfälligt käkledsljud (t.ex. "knäppning", "smäll", "klickning"). Dessa uttryck motsvarar alla en "knäppning" i undersökningsformuläret. Patienter kan använda olika uttryck för förekomsten ett förlängt käkledsljud (t.ex. "skrapande ljud", knastrande ljud ", "grus"). Dessa uttryck motsvarar alla en "krepitation" i undersökningsformuläret. Käkledsljud under laterotrusion och protrusion (7) [Fokusera på båda käklederna/denna käkled.] Bit ihop på de bakre tänderna, gapa sedan lite och för käken så mycket åt höger du kan, även om det smärtar. För tillbaka käken och bit ihop på de bakre tänderna varje gång. Upprepa två gånger till. Bit ihop på de bakre tänderna, gapa sedan lite och för käken åt vänster så mycket du kan, även om det smärtar. För tillbaka käken och bit ihop på de bakre tänderna varje Tillämpning av bilateral eller unilateral palpation beror på omständigheter och undersökarens preferenser. Bilateral palpation: placera vänster och höger pekfinger över motsvarande käkled. Denna metod kräver att patienten rapporterar fynd från båda käklederna samtidigt, vilket kan vara svårt. Vidrör båda lederna vid bilateral palpation och be patienten att rikta uppmärksamhet till båda lederna. Unilateral palpation: använd samma placering av fingrarna som vid bilateral palpation. Undersök först den högra käkleden och sedan den vänstra. Upprepa instruktionerna separat för var och en av lederna. OBS! Instruera patienten, genom att vidröra den aktuella leden, vilken led Sid 9 (12)

10 gång. Upprepa två gånger till. Bit ihop på de bakre tänderna, gapa sedan lite och för käken framåt så mycket du kan, även om det smärtar. För tillbaka käken och bit ihop på de bakre tänderna varje gång. Upprepa två gånger till. Märkte du några ljud från den här [höger, vänster] leden när du rörde käken framåt eller åt sidan? Vilket sorts ljud? Om knäppning: Kände du någon smärta när det knäppte? uppmärksamheten ska riktas mot. Försäkra att tänderna är i maximalt interkuspidationsläge för att säkerställa att käkleden är i den stängda positionen. Mandibeln ska långsamt öppnas och stängas. Det ska ta ungefär två sekunder att öppna och två sekunder att stänga. Vägled patienten enligt detta. Registrera ett ljud som ett knäppning eller en krepitation om det är närvarande vid minst 1 av 3 rörelser. Patienten kan bli tillfrågad genom att erbjuda ord för olika käkledsljud: klickande, hoppande, smällande, gnisslande, malande, knastrande. Undersökaren kan vid behov fråga patienten för att bekräfta sidan (höger kontra vänster, eller båda) för ljud. Om undersökaren upptäcker käkledsljud men patienten uppger sig vara omedveten om käkledsljud kan undersökaren upprepa öppnings- och stängningsrörelsen igen för att patienten ska kunna göra en ny bedömning av ljudet/en. Käkledslåsning (8) EJ MED PÅ FILMEN Observerad stängd låsning vid undersökningen: Kan du få loss käken? Patienter kan använda olika uttryck för ett tillfälligt käkledsljud (t.ex. "knäppning", "smäll", "klickning"). Dessa uttryck motsvarar alla en "knäppning" i undersökningsformuläret. Patienter kan använda olika uttryck för förekomsten ett förlängt käkledsljud (t.ex. "skrapande ljud", knastrande ljud ", "grus"). Dessa uttryck motsvarar alla en "krepitation" i undersökningsformuläret. Stängd låsning: oförmåga att gapa upp ytterligare från ett ofullständigt öppnat läge, även tillfälligt, räknas. Registrera om patienten eller undersökaren kunde reducera den stängda låsningen eller inte. Sid 10 (12)

11 Muskel- och käkledssmärta vid palpation (9) Observerad öppen låsning vid undersökningen: Kan du få loss käken? Jag kommer att trycka mot olika områden på ditt huvud, ansikte och käke och jag kommer att fråga dig om smärta, om det är smärta du känner igen och om det är huvudvärk du känner igen. Tala direkt om för mig ifall du känner smärta, i så fall kommer jag att hålla kvar trycket några sekunder. Jag kommer sedan att fråga dig om du känner igen smärtan och om smärtan stannar under mitt finger eller om du också känner den i andra områden av huvud, ansikte eller käke. Vid positiv smärtrespons: Känner du igen smärtan som en smärta du har upplevt i området under de senaste 30 dagarna? Kände du att smärtan stannade under mitt finger eller kände du den också i andra områden av ditt huvud, ansikte eller käke? Om temporalisområdet är positivt: Känns smärtan igen som din huvudvärk i detta område under de senaste 30 dagarna? För att identifiera kondylen inför palpation av käkled: Gapa lite och för käken framåt och sedan Öppen låsning: oförmåga att stänga munnen från ett vidöppet läge, även tillfälligt, räknas. Registrera även om patienten eller undersökaren kunde reducera den öppna låsningen eller inte. Undersökaren använder algometern för att kalibrera fingertrycket till 0,5 eller 1,0 kp. Undersökaren kan be patienten att pressa ihop tänderna i syfte att identifiera musklernas avgränsningar innan palpationen utförs. Palpation sker under 2 sekunder och vid rapport om smärta i ytterligare 3 sekunder. Refererad smärta registreras om smärta vid palpation även upplevs utanför den struktur som palperas. Palpera temporalis- och massetermusklerna, en sida åt gången. Palpera hela muskeln. Använd tre vertikala zoner för temporalis och tre horisontella band för masseter för att systematiskt täcka hela området. Palpation runt kondylens laterala pol: rulla fingret helt runt kondylens laterala pol. Fingret ska krama om eller vara i kontakt med den laterala delen av kondylen under en jämn, cirkulerande rörelse, som ska ta fem sekunder att genomföra. Sid 11 (12)

12 tillbaka till det normala läget med tänderna lätt isär. För palpation runt laterala polen: Gapa lite och för käken framåt och håll kvar den i det läget. Kompletterande muskulatur (10) Vid positiv smärtrespons: Känner du igen smärtan som en smärta du har upplevt i området under de senaste 30 dagarna? Kände du att smärtan stannade under mitt finger eller kände du den också i andra områden av ditt huvud, ansikte eller käke? Undersökaren använder algometern för att kalibrera fingertrycket till 0,5 kp. Undersökaren kan be patienten att pressa ihop tänderna i syfte att identifiera musklernas avgränsningar innan palpationen utförs. Palpation sker under 2 sekunder och vid rapport om smärta i ytterligare 3 sekunder. Retromandibulära området: målet är den posteriora delen av m digastricus. Denna region är definierad som området mellan m sternocleidomastoideus fäste och mandibelns posteriora avgränsning. Submandibulära området: målet är m pterygoideus medialis fäste. Denna region är definierad som området 2 centimeter anteriort om angulus mandibulae, medialt om mandibeln. Området vid m pterygoideus lateralis: målet är m pterygoideus lateralis ursprung. Placera fingret buckalt om alveolarustkottet ovanför molarerna i överkäken och rör fingret distalt, uppåt och medialt och palpera. Temporalis fäste: placera fingret på den främre randen av processus coronoideus. Palpera den superiora delen av utskottet. Sid 12 (12)

DC/TMD: Klinisk undersökning

DC/TMD: Klinisk undersökning Avdelningen för Version: 2014-11-04 Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders DC/TMD: Klinisk undersökning Allmäntandvård INTERNATIONAL RDC- TMD CONSORTIUM A Designated Network of the International

Läs mer

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Ursprung Den del av muskeln som sitter på den fasta kroppsdelen För tuggmuskler: Kraniet

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Ursprung Den del av muskeln som sitter på den fasta kroppsdelen För tuggmuskler: Kraniet Nikolaos Christidis Den del av muskeln som sitter på den fasta kroppsdelen För tuggmuskler: Kraniet Den del av muskeln som sitter på den rörliga kroppsdelen För tuggmuskler: Mandibeln Hållningsmuskler

Läs mer

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Nikolaos Christidis. Palpation av käkleder och muskler. Underkäkens rörelseomfång och rörelsemönster

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Nikolaos Christidis. Palpation av käkleder och muskler. Underkäkens rörelseomfång och rörelsemönster Nikolaos Christidis Palpation av käkleder och muskler Underkäkens rörelseomfång och rörelsemönster Ocklusion och artikulation Palpation av käkleden en sida i taget Lateralt 0,5 kg tryck Karolinska Institutet

Läs mer

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser Rörelseträning vid överbelastning i käksystemet... Mmm......Fria rörelser Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Träningsprogram Andning - Avslappning Andning... Hur du andas påverkar

Läs mer

Vilket eller vilka symptom upplever du som mest besvärande?

Vilket eller vilka symptom upplever du som mest besvärande? 1 Frågeformulär vid Yrsel-Tinnitus-Smärta YTS-kliniken Namn Ålder Adress Telefon Mobiltelefon E-mailadress Datum Yrke Studerande Pensionär Har du en av följande sjukdomar? Hjärt-/kjärlsjukdom Smärta i

Läs mer

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Mmm... Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Rörelseövningar Andning - Avslappning Hur du andas påverkar resten av kroppen...

Läs mer

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge Lateral epikondylit - tennisarmbåge Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på utsidan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ORTODONTIVISNINGAR SPECIALISTTANDVÅRDEN ORTODONTI BLEKINGE

RIKTLINJER FÖR ORTODONTIVISNINGAR SPECIALISTTANDVÅRDEN ORTODONTI BLEKINGE RIKTLINJER FÖR ORTODONTIVISNINGAR SPECIALISTTANDVÅRDEN ORTODONTI BLEKINGE 2016 1 ANVISNINGAR INFÖR ORTODONTIVISNINGAR Den behandlande tandläkaren avgör vilka patienter som skall sättas upp för visning

Läs mer

Bedömarens namn: Tidsåtgång för testet: min. Tonus avspänning: lätt/svårt. UTFÖRANDE Passivt Assisterat

Bedömarens namn: Tidsåtgång för testet: min. Tonus avspänning: lätt/svårt. UTFÖRANDE Passivt Assisterat MOTOR EVALUATION SCALE FOR UPPER EXTREMITY IN STROKE PATIENTS BEDÖMNINGSPROTOKOLL Svensk version Patientens namn: Test datum - tid: Bedömarens namn: Tidsåtgång för testet: min Hänthet höger/vänster Stöd

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Vid sent DS2 (8-10 års ålder) bör anlag till samtliga tänder, utom visdomständer, ses på röntgen eller kliniskt i munnen.

Vid sent DS2 (8-10 års ålder) bör anlag till samtliga tänder, utom visdomständer, ses på röntgen eller kliniskt i munnen. Ortodonti - Bettutvecklingskontroll och retinerade treor Bettutvecklingskontroll Vid revisionsundersökningarna av barn ingår en bettundersökning för att se om bettutvecklingen förlöper normalt. För att

Läs mer

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Fönsterbeteende 4 1.1 Fokus............................................. 4 1.1.1 Fokuspolicy..................................... 4

Läs mer

Steg 2 Lägg ner den stora tärningen i lådan. Vad noga med att öppningen på den stora tärningen är neråt.

Steg 2 Lägg ner den stora tärningen i lådan. Vad noga med att öppningen på den stora tärningen är neråt. Exploderande tärning En tärning inuti lådan blir till flera små träningar. Steg 1 Lägg det åtta små tärningarna i den stora tärningen. Steg 2 Lägg ner den stora tärningen i lådan. Vad noga med att öppningen

Läs mer

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Mmm... Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Rörelseövningar Andning - Avslappning Hur du andas påverkar resten av kroppen...

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Diagnostic*Criteria*for*Temporomandibular*Disorders:* Assessment*Instruments*(Swedish)* Diagnostiska*Kriterier*för*Temporomandibulär*Dysfunktion:*

Diagnostic*Criteria*for*Temporomandibular*Disorders:* Assessment*Instruments*(Swedish)* Diagnostiska*Kriterier*för*Temporomandibulär*Dysfunktion:* Diagnostic*Criteria*for*Temporomandibular*Disorders:* Assessment*Instruments*(Swedish)* * International*RDC/TMD*Consortium*Network* Editor:*Richard*Ohrbach* Version:*20Jan2014* www.rdcetmdinternational.org*

Läs mer

Mini Mental State Examination

Mini Mental State Examination Mini Mental State Examination Svensk Revidering (MMSE-SR) Utarbetad av: S Palmqvist B Terzis C Strobel A Wallin i samarbete med Svensk Förening för Kognitiva sjukdomar (SFK), 0 TOTAL POÄNGSUMMA / 0 ORIENTERING

Läs mer

Rutiner. över det delningen.

Rutiner. över det delningen. 19: Ortodonti Den ortodontiska vården skötss i samverkan mellan allmäntandvård och specialisttandvård. Det är viktigt att det görs en kontroll av bettutvecklingen i samband med dee regelbundna revisionsundersökningarna

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

Restaurera ansiktskonturen, normalisera käkarnas funktion och tändernas occlusion.

Restaurera ansiktskonturen, normalisera käkarnas funktion och tändernas occlusion. KÄKFRAKTURER BEHANDLINGSMÅL Restaurera ansiktskonturen, normalisera käkarnas funktion och tändernas occlusion. Epidemiologi Frekvens Maxilla - Mandibel 1: Könsfördelning, män 77% - kvinnor 23%. Ungefärlig

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Käkled, tuggmuskler och ocklusion. Den mest komplexa leden i kroppen Parig led. Nikolaos Christidis

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Käkled, tuggmuskler och ocklusion. Den mest komplexa leden i kroppen Parig led. Nikolaos Christidis Käkled, tuggmuskler och ocklusion Nikolaos Christidis Den mest komplexa leden i kroppen Parig led Höger och vänster sida samverkar Sammansatt led Käkledsdisken fungerar som ett tredje ben Synovialled Led

Läs mer

Vuxenkliniken Anvisningar för Arbetskort (2011-08-24)

Vuxenkliniken Anvisningar för Arbetskort (2011-08-24) Vuxenkliniken Anvisningar för Arbetskort (2011-08-24) OPUS-journal och arbetskort skall föras för varje patient som behandlas på Vuxenkliniken. Arbetskortet är en kompletterande journalhandling som gör

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Allmäntandvård. Namn. 1. Var är du född? Sverige Annat land Vilket land? Far

Allmäntandvård. Namn. 1. Var är du född? Sverige Annat land Vilket land? Far GEN Personnummer Namn Allmäna frågor 1. Var är du född? Sverige Annat land Vilket land? 2. Om du är född i ett annat land än Sverige, hur gammal var du när du flyttade till Sverige? 3. Dina föräldrars

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15 MANUAL BORDSMASSAGESET VÄLKOMMEN SOM ÄGARE TILL ETT TARSUS BORDSMASSAGESET! Vårt mål är att du som användare ska uppleva att Tarsus produkter underlättar ditt arbete och främjar en god arbetsmiljö. Om

Läs mer

Behandling av stora bettfel med ortognat kirurgi/ tandreglering och käkoperation.

Behandling av stora bettfel med ortognat kirurgi/ tandreglering och käkoperation. Behandling av stora bettfel med ortognat kirurgi/ tandreglering och käkoperation. 2012-03-01 1 Information om behandling av bettfel som behandlas med tandreglering och käkoperation Sammanfattning av den

Läs mer

OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen.

OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen. MÅTTANVISNINGAR OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen. DET HÄR BEHÖVER DU VID MÅTTTAGNING Tunt måttband

Läs mer

Instruktion fo r inrapportering

Instruktion fo r inrapportering Instruktion fo r inrapportering Av Ola Langvall (ola.langvall@slu.se) Innehåll Snabbstart... 3 Startsidan... 4 Mitt konto... 5 Mina observationer... 7 Visa registrerade observationer... 7 Registrera nytt

Läs mer

TENTAMEN KLINISK ORAL FYSIOLOGI TANDLÄKARPROGRAMMET. Kod. Max poäng 87. Godkänt 60. SKRIV TYDLIGT! Lycka till!

TENTAMEN KLINISK ORAL FYSIOLOGI TANDLÄKARPROGRAMMET. Kod. Max poäng 87. Godkänt 60. SKRIV TYDLIGT! Lycka till! Medicinska fakulteten institutionen för Odontologi, Klinisk oral fysiologi TENTAMEN KLINISK ORAL FYSIOLOGI TANDLÄKARPROGRAMMET Kod Max poäng 87 Godkänt 60 SKRIV TYDLIGT! Lycka till! Du får på denna sida

Läs mer

Manual FUJI Cyber Relax

Manual FUJI Cyber Relax 0 Manual FUJI Cyber Relax Helkroppsmassage Hela kroppen masseras i etapper under totalt 15 minuter. Ryggen masseras med en mekanisk 3D teknik plus luftkuddar som pressar på sidorna vilket ger en behaglig

Läs mer

Nyckeln till att din kostym ska passa bra är att du är noga i det här steget. Att ta måtten är enkelt men du behöver följande:

Nyckeln till att din kostym ska passa bra är att du är noga i det här steget. Att ta måtten är enkelt men du behöver följande: Nyckeln till att din kostym ska passa bra är att du är noga i det här steget. Att ta måtten är enkelt men du behöver följande: Måttband. Har du inget? Skriv ut måttband på www.tailoret.se. En kompis. Mät

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Diagnostik vid olika dentalstadier

Diagnostik vid olika dentalstadier Diagnostik vid olika dentalstadier Berörda enheter Tandvårdspersonal verksamma inom allmäntandvården Syfte Skapa rutiner för säkrare bettdiagnostik i de olika dentalstadierna. Dentalstadier OBS! Det finns

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Vad är smärta? T5 Intro 2014-11-18. Orofacial smärta och käkfunktion (OSK) Vad undervisar vi om? Framför allt kronisk smärta

Vad är smärta? T5 Intro 2014-11-18. Orofacial smärta och käkfunktion (OSK) Vad undervisar vi om? Framför allt kronisk smärta Vad undervisar vi om? Orofacial smärta och käkfunktion (OSK) Professor, övertandläkare Tuggsystemets normala funktioner och de sjukdomar som kan drabba det dvs Orofaciala smärttillstånd och käkfunktionsstörningar

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Odontologisk ÖNH diagnostik omfattar

Odontologisk ÖNH diagnostik omfattar Odontologisk ÖNH diagnostik omfattar Odontologisk diagnostik och radiologi Boel Kullendorff Övertandläkare Odontologisk röntgendiagnostik Odontologisk ÖNH-diagnostik omfattar Odontologisk ÖNH diagnostik

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Primär handläggning av patienter efter nacktrauma

Primär handläggning av patienter efter nacktrauma 1 Primär handläggning av patienter efter nacktrauma Första Sjukgymnastbesöket Detta dokument innehåller, förutom denna sida med allmän information, följande delar: Sid Del 4 Sjukgymnastdel 2-6 Till Dig

Läs mer

S.U.G. - Skaracaps. Here we go:

S.U.G. - Skaracaps. Here we go: S.U.G. - Skaracaps Vad går caps ut på? Sammanfattningsvis kan man säg att målet är att leka och dricka i goda vänners lag. Ni skall kasta kapsyler i varandras glas och på detta sätt få den du väljer att

Läs mer

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER.

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER. Eye Pal Reader 2 Innehållsförteckning KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER... 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT... 6 GÖMDA KNAPPAR... 7 LÄSA TEXT... 9 RÖRELSEDETEKTORN... 10 AVANCERADE FUNKTIONER... 11 SPARA

Läs mer

Utvärdering av världens första motionsredskap för tänder och käkmuskulatur.

Utvärdering av världens första motionsredskap för tänder och käkmuskulatur. Utvärdering av världens första motionsredskap för tänder och käkmuskulatur. Utfördes 200905-200911 under ledning av 3 st legitimerade tandläkare i Malmö, 1 st legitimerad tandläkare i Stockholm och 1 st

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

Angle Klass I. Termin 7

Angle Klass I. Termin 7 Angle Klass I Termin 7 Klass I Neutralbett med: Trångställning Korsbett-Saxbett Glesställning-Luckbett Ektopisk eruption Retinerade tänder Prevalens Normal ocklusion 7 % Klass I (Neutralt bett) 60-65 %

Läs mer

ROSE ROSE K2. instruktion IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. Semiscleral kontaktlins

ROSE ROSE K2. instruktion IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. Semiscleral kontaktlins ROSE TM K TM ROSE K2 ROSE K2 Patient ROSE K2 IRREGULAR CORNEA instruktion ROSE K2 ROSE TM NC IC K2 XL Semiscleral kontaktlins TM Post Graft TM TM Isättning och urtagning av dina semisclerala Rose K2 XL

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Orofaciala smärttillstånd

Orofaciala smärttillstånd Orofaciala smärttillstånd TMD Vad är TMD? TMD (temporomandibuläar dysfunktion, eng. temporomandibular disorders) Samlingsnamn på sjukdomstillstånd som drabbar käkleder och tuggmuskler Synonymer TMJ syndrome

Läs mer

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Arbetsblad: Behandlingsmål och prioriteringar B BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Fyll i minst två behandlingsmål som du vill uppnå. Markera även hur viktigt du tycker att varje mål är för dig. Efter behandling

Läs mer

LUCAS 2 Bröstkompressionssystem

LUCAS 2 Bröstkompressionssystem Godkänd av: Datum: Sida: 195 LUCAS 2 Bröstkompressionssystem Följande instruktion gäller främst för 2. Vid användning av gamla får pausas om patienten ej är intuberad vid ventilation, se riktlinje kap

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios7

Lättlästa instruktioner för ipad ios7 Lättlästa instruktioner för ipad ios7 I samarbete med: Hösten 2014 Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en ipad med operativsystemet ios7. Ett operativsystem är det viktigaste

Läs mer

När kroppen talar. Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE. Communication & Performance Development

När kroppen talar. Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE. Communication & Performance Development När kroppen talar Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE Communication & Performance Development Du kan inte inte kommunicera. Vare sig du öppnar munnen eller inte, kommunicerar

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1 Bilaga 1 Sammanfattning av sjukgymnastiska interventioner vid akutomhändertagande för patienter med whiplashrelaterade besvär. 1. Första besöket inom 10 dagar efter skadetillfället. Bilaga 2 - Kontrollera

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

L thund ipa P d 2012-01-10

L thund ipa P d 2012-01-10 1 Lathund ipad 2012-01-10 1 Starta ipad 2 1 A1. Slå på strömmen om ipad varit helt avslagen Om ipad är helt avstängd. Tryck ner knappen på övre högra hörnet (1) i ca 3 sekunder. Då startas ipad datorn.

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Använd Dartfish i träningen

Använd Dartfish i träningen Använd i träningen En beskrivning av hur kan användas för att systematiskt kontrollera och förbättra skjuttekniken. Av: Erik Larsson, erik@ortogonal.com Modell: Per Bengtsson Rev: C Använd övningarna Tanken

Läs mer

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Åldersgrupper: Kommuner: 61 st 10-12 år 50 st 16 % 13-16 år 202 st 66 % 17-20 år 56 st 18 % Sammanfattning Mätningen visar tendenser av den uppfattning unga, stadigvarande

Läs mer

PVC ASSESS INSTRUMENT FÖR BEDÖMNING AV PERIFER VENKATETER AVSEENDE SKÖTSEL, TROMBOFLEBIT OCH DOKUMENTATION

PVC ASSESS INSTRUMENT FÖR BEDÖMNING AV PERIFER VENKATETER AVSEENDE SKÖTSEL, TROMBOFLEBIT OCH DOKUMENTATION PVC ASSESS INSTRUMENT FÖR BEDÖMNING AV PERIFER VENKATETER AVSEENDE SKÖTSEL, TROMBOFLEBIT OCH DOKUMENTATION Datum (år/månad/dag): Tid: Sjukhus: Klinik: Vårdavdelning: Granskare: Patientens personnummer:

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

INKLÄMNINGSSYNDROM REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD

INKLÄMNINGSSYNDROM REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka blodcirkulationen. Återfå full rörlighet.

Läs mer

Perkins Smart Brailler Manual

Perkins Smart Brailler Manual Perkins Smart Brailler Manual Denna manual kommer att introducera grundläggande funktioner och hantering av produkten. Skrivhuvudet Läsplatta Spak för att lossa pappret On/off-knapp Anslutning för strömadapter

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3 25.05.2009 Kapitel 3... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 -... 3 Fönster...3 Placera med gitter...5 Hur ser fasaden ut?...5 Öppningsbara fönster...7 Relativ positionering...7 Se på 3D-modell...9 Ytterdörrar...9

Läs mer

SPÄNNINGSHUVUDVÄRK. 18.15 "Gråt och tandagnisslan" Tandläkare Ingela Johansson, Tandläkarna, Mariehamn

SPÄNNINGSHUVUDVÄRK. 18.15 Gråt och tandagnisslan Tandläkare Ingela Johansson, Tandläkarna, Mariehamn SPÄNNINGSHUVUDVÄRK 18.00 Inledning. Allmänt om huvudvärk. 18.15 "Gråt och tandagnisslan" Tandläkare Ingela Johansson, Tandläkarna, Mariehamn 18.50 "Muskelskurkar" Fysioterapeut Birgitta Lundin, Cityläkarna,

Läs mer

Rygg- och nackmassage

Rygg- och nackmassage Rygg- och nackmassage Idrott & hälsa 1 Ryggmassage Dags att börja. Se till att den du ska massera tar av ringar, armband etc. som kan störa massagen. Sätt på lite lugn, skön musik och försök att ge din

Läs mer

Klinisk testning. Tony Pansell Universitetslektor, Med dr

Klinisk testning. Tony Pansell Universitetslektor, Med dr Klinisk testning av ögonrörelserrelser Tony Pansell Universitetslektor, Med dr Ögonrörelserrelser Vi testar motilitet har alla ögonmuskler normal funktion eller finns det inskränkningar (skelningar)? Vi

Läs mer

Konstruktionsritningar tandregleringsapparatur

Konstruktionsritningar tandregleringsapparatur Konstruktionsritningar tandregleringsapparatur Berörda enheter Folktandvården, Tandteknik Norr Syfte Underlätta kommunikationen mellan beställare av tandteknisk apparatur och tandtekniska laboratorier.

Läs mer

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll HANDHAVANDE www.mocad.se Service och underhåll Kontakta Moby Dick AB för Din närmaste Servicestation: Tel. 031-68 10 02, info@mobydick.se, www mobydick.se 1.Vad finns med? Med varje Mocad 3 levereras

Läs mer

Sittande Massage. Enkla övningar för en stunds avslappning

Sittande Massage. Enkla övningar för en stunds avslappning Sittande Massage Enkla övningar för en stunds avslappning Vad händer i kroppen när vi får massage Slappnar av i musklerna Blodcirkulationen ökar Smärta och värk minskar Lymfcirkulationen ökar Ökar kroppens

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens:

TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens: TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens: 1. öppna en bin välj ett filmklipp att se på 2. spela upp det i source- monitorn

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 5: Ljud, del 2 Innehåll Spela in och klipp en ljudfil (metod 1)... 3 Importera och klipp en ljudfil (metod 2)... 6 Ta bort störande bakgrundsljud... 8 Förstärk ljudet...

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

vid snarkning Näsvidgare Instruktion New Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Lindrar även: Nästäppa Torr mun

vid snarkning Näsvidgare Instruktion New Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Lindrar även: Nästäppa Torr mun New Näsvidgare Instruktion MegaVent vid snarkning Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Extra mjuk komfort Lindrar även: Nästäppa Torr mun Syns ej Känns ej www.snarkskena.nu Bäst

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts.

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. DEN MYSTISKA TÄRNINGEN Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. Rekvisita: Liten och stor behållare med lock samt en tärning. 1. Be en åskådare att välja ett nummer på tärningen

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer

EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer Guide för patienter och anhöriga buckal fentanyltablett Du har ordinerats läkemedlet Effentora för behandling av genombrottssmärta vid

Läs mer

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Samsung

Läs mer

- PÅ/AV - JUSTERA. - PAUS (låst) - LJUD AV. - Larmindikator

- PÅ/AV - JUSTERA. - PAUS (låst) - LJUD AV. - Larmindikator NU-ambulansen Ambulansinstruktion Förenklad användarmanual till: LUCAS 2 Bröstkompressionssystem - PÅ/AV Manöverpanel: - JUSTERA - PAUS (låst) - AKTIV (kontinuerligt) LUCAS ger kontinuerliga kompressioner.

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

SVENSK NORSK DANSK. www.camp.se. a ToeOFF Family product. Avsedd för en persons användning

SVENSK NORSK DANSK. www.camp.se. a ToeOFF Family product. Avsedd för en persons användning SVENSK NORSK DANSK a ToeOFF Family product Patent no.: ToeOFF, ToeOFF Short, ToeOFF Fantasy, ToeOFF NFR, BlueRocker, BlueRocker NFR, KiddieGAIT, KiddieGAIT NFR: AU736950, BE1005297, BE1114626, DK1005297,

Läs mer

Kom igång med RT Controller

Kom igång med RT Controller Kom igång med RT Controller En snabbguide om hur du kommer igång med ditt RT system Kom igång med RT Controller Version 1.3 (090831) (Använd Användarmanual RT Controller ver. 2.1 eller senare till denna

Läs mer

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10 Lathund Webbanmälan till vidareutbildningar 2012-02-10 1 OBS! För att denna instruktion ska fungera måste du ha skaffat dig en inloggning på MSB:s hemsida och har meddelat utbildning@msb.se den registrerade

Läs mer

Kortinfo. Tryckavlastning: Ersättningsmadrass och Bäddmadrass. OBS! Läs igenom bruksanvisning 56-895-A1 innan produkten tas i bruk.

Kortinfo. Tryckavlastning: Ersättningsmadrass och Bäddmadrass. OBS! Läs igenom bruksanvisning 56-895-A1 innan produkten tas i bruk. Kortinfo 56-895-K1 Brukarvikt 0-230 kg Air Express Tryckavlastning: Ersättningsmadrass och Bäddmadrass OBS! Läs igenom bruksanvisning 56-895-A1 innan produkten tas i bruk. Återförsäljare i Sverige: Gate

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline I denna manual beskrivs hur ni ledare administrerar det lokala aktivitetsstödet i sin helhet. Vi går igenom hur man lägger in

Läs mer