DC/TMD: Klinisk undersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DC/TMD: Klinisk undersökning"

Transkript

1 Avdelningen för Version: Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders DC/TMD: Klinisk undersökning Allmäntandvård INTERNATIONAL RDC- TMD CONSORTIUM A Designated Network of the International Association for Dental Research

2 Klinisk undersökning Syftet med detta dokument och tillhörande instruktionsfilm är att utgöra en bas för självinlärning av eller kurser i den kliniska undersökningen i DC/TMD. För fullständig dokumentation av utveckling och översättning av DC/TMD, se Procedur Kommando Kommentar Instruktion till patient Innan jag börjar undersöka dig vill jag gå igenom några punkter. Jag kommer att fråga dig om smärta och bara du vet om du har smärta. När jag frågar om smärta, vill jag att du svarar antingen ja eller nej. Om du är osäker, ge mig ditt bästa svar. Om du upplever smärta kommer jag också att fråga om du känner igen smärtan, alltså om den är lik smärta som du kan ha upplevt i området någon gång under de senaste 30 dagarna. Om du känner smärta i tinningen på ena eller båda sidorna kommer jag att fråga om smärtan påminner om huvudvärk som du kan ha haft där under de senaste 30 dagarna. Definitionen av smärta som känns igen kan kräva förtydligande första gången frågan ställs vid undersökningen. Andra likartade ord inkluderar liknande och känns som. Sid 2 (11)

3 Smärtlokalisation (E1A) Smärtlokalisation (E1A) Huvudvärkslokalisation (E1B) För den här undersökningen är jag intresserad av smärta som du möjligen kan ha i de här områdena och även inuti munnen. Har du under de senaste 30 dagarna haft smärta i de områden som jag rörde vid? Kan du peka på varje område där du under de senaste 30 dagarna har känt smärta? Finns det några andra områden där du under de senaste 30 dagarna har känt smärta? Om JA, bekräftar undersökaren: Låt mig bekräfta var du just pekade. Har du haft någon huvudvärk under de senaste 30 dagarna? Kan du peka på varje område där du under de senaste 30 dagarna har haft huvudvärk? Finns det några andra områden där du under de senaste 30 dagarna har haft huvudvärk? Om JA, bekräftar undersökaren: Låt mig bekräfta de områden för huvudvärk som du just pekade på. Följande fyra områden berörs i följd och bilateralt på samma gång av undersökaren: m temporalis, regio preauricularis, m masseter, regio retromandibularis och regio submandibularis. Undersökaren anger här vid beröring av områdena enligt ovan. Områdena benämns inte med anatomiska termer vid palperingen. Om patienten inte rapporterar någon smärta i de aktuella områdena: registrera Ingen för höger och vänster sida i E1a. Om patienten rapporterar smärta: Undersökaren frågar om alla områden Undersökaren berör involverade områden för bekräftelse och frågar här?. Registrera smärtande områden i E1a. Om patienten inte rapporterar någon huvudvärk i de aktuella områdena: Registrera Ingen för höger och vänster sida i E1b. Om patienten rapporterar huvudvärk: Undersökaren frågar om alla områden. Undersökaren vidrör involverade områden för att bekräfta lokalisationen tillsammans med patienten Registrera smärtande områden i E1b. Sid 3 (11)

4 Incisala förhållanden (2) För att synliggöra tänderna: Gapa lite. Jag kommer att dra några blyertsstreck på dina tänder och strecken kommer att tas bort när undersökningen är klar. Bit ihop på de bakre tänderna. Välj referenständer i över- och underkäke. Välj 11 om det incisala skäret är horisontellt, tanden är vertikalt orienterad och inte roterad. Välj annars 21 om den passar bättre in på dessa kriterier. Registrera vald tand i undersökningsformuläret. Notera att den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken kommer att vara specifik referenspunkt i maxillan för alla mätningar av vertikala och protrusiva rörelser. Välj den referenstand i underkäken som befinner sig mitt för den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken. Incisalskäret på underkäkens referenstand, mitt emot den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken, representerar referenspunkten i underkäken för alla mätningar av vertikala och protrusiva rörelser. Den buckala ytan av den mandibulara referenstanden, dvs den som är belägen mitt emot den mesiodistala mittlinjen på den maxillära referenstanden, representerar den mandibulära referenspositionen för mätningar av protrusiv rörlighet. Om ett anteriort korsbett eller öppet bett föreligger anges detta genom att kryssa i Negativt i undersökningsformuläret. Markera den horisontella referenslinjen som bildas där incisalskärets mesiodistala mittpunkt på referenstanden i överkäken överlappar den motstående underkäksincisiven. Dra en vertikal linje på buckalytan av den centrala incisiven i överkäken och förläng linjen till den motstående incisiven i underkäken. De vertikala blyertsstrecken på de två incisiverna är nu referensmittlinjer. Bekräfta att tänderna är i maximal interkuspidation. Mät avståndet i horisontalled från mittpunkten på buckalytan av den valda centrala Sid 4 (11)

5 incisiven i överkäken till buckalytan på den motstående incisiven i underkäken. Vid frontal invertering, markera negativt. Be patienten att gapa tillräckligt för att kunna mäta den vertikala överbitningen. Mät avståndet för överlappning mellan överkäkstanden och underkäkstanden. Vid frontalt öppet bett, mät avståndet mellan incisala skären på över- och underkäkstanden och markera negativt. Gapning utan smärta (4A) Maximal gapning utan assistans (4B) Gapa så mycket du kan utan att du känner någon smärta eller utan att den nuvarande smärtan ökar. Gapa så mycket du kan, även om det smärtar. Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Mät det interincisala avståndet mellan referenstanden i över- och underkäken. Mät det interincisala avståndet mellan referenstanden i över- och underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Maximal gapning med assistans (4C) Strax kommer jag att försöka öppna din mun ytterligare med mina fingrar, om det är möjligt. Vill du att jag ska sluta, höj handen så avbryter jag omedelbart. Gapa nu så mycket du kan, även om det smärtar, precis som du gjorde förut. Försäkra dig om att patienten till en början gapar lika stort som vid maximal gapning utan assistans. Om inte, be patienten att gapa större. Placera tummen på patientens centrala incisiv i överkäken och korsa pekfingret över till den centrala incisiven i underkäken. Öppna munnen ytterligare genom att använda måttligt tryck, tills antingen du känner motstånd från vävnaden eller patienten höjer sin hand. OBS! Sid 5 (11)

6 Nu känner du mina fingrar Kände du någon smärta när jag försökte öppna din mun ytterligare med mina fingrar? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Använd kliniskt omdöme för att undvika översträckning. Mät det interincisala avståndet mellan referenstanden i över- och underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Registrera om patienten höjde sin hand för att avbryta gapningen eller inte. Laterotrusion åt höger (5A) Laterotrusion åt höger (5B) Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Gapa lite och för käken så mycket du kan åt höger, även om det smärtar. Håll kvar din käke i detta läge tills jag gjort en mätning. För tillbaka din käke till ett bekvämt läge Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Gapa lite och för käken så mycket du kan åt vänster, även om det smärtar. Mät från referensmittlinjen i överkäken till referensmittlinjen i underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Mät från referensmittlinjen i överkäken till referensmittlinjen i underkäken. Registrera mätningen samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan Sid 6 (11)

7 Håll kvar din käke i detta läge tills jag gjort en mätning. känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Protrusion (5C) För tillbaka din käke till ett bekvämt läge Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Gapa lite och för käken framåt så mycket du kan, även om det smärtar. Håll kvar din käke i detta läge tills jag gjort en mätning. För tillbaka din käke till ett bekvämt läge Kände du någon smärta vid den rörelsen? Kan du peka på varje område där du kände smärta? Kände du igen smärtan? Om smärta i m temporalis: Kände du igen smärtan som huvudvärk? Placera 0- kanten på linjalen mot den mesiodistala mittpunkten på referenstanden i överkäken och mot den bucco- incisala kanten på den motstående incisiven i underkäken. Mät från buckalytan på referenstanden i överkäken till buckalytan på referenstanden i underkäken. Registrera mätningen (ange även negativ om underkäksincisiven inte protruderas minst till överkäksincisivens buccala yta) samt smärtförekomst, lokalisation och om smärtan känns igen. För m temporalis även om smärtan känns igen som huvudvärk. Sid 7 (11)

8 Käkledsljud under öppnings- och stängningsrörelser (6) Jag kommer att undersöka om käklederna ger ifrån sig några ljud. Jag skulle vilja att även du är uppmärksam, eftersom jag kommer att fråga dig efteråt om du hört eller känt några ljud. [Fokusera på båda käklederna/denna käkled.] Bit ihop på de bakre tänderna. Gapa långsamt så mycket du kan, även om det smärtar, och bit sedan långsamt ihop på de bakre tänderna igen. Upprepa två gånger till. Märkte du några ljud från någon käkled när du gapade och stängde? Vilket sorts ljud? Om knäppning: Kände du någon smärta när det knäppte? Tillämpning av bilateral eller unilateral palpation beror på omständigheter och undersökarens preferenser. Bilateral palpation: placera vänster och höger pekfinger över motsvarande käkled. Denna metod kräver att patienten rapporterar fynd från båda käklederna samtidigt, vilket kan vara svårt. Vidrör båda lederna vid bilateral palpation och be patienten att rikta uppmärksamhet till båda lederna. Unilateral palpation: använd samma placering av fingrarna som vid bilateral palpation. Undersök först den högra käkleden och sedan den vänstra. Upprepa instruktionerna separat för var och en av lederna. OBS! Instruera patienten, genom att vidröra den aktuella leden, vilken led uppmärksamheten ska riktas mot. Försäkra att tänderna är i maximalt interkuspidationsläge för att säkerställa att käkleden är i den stängda positionen. Mandibeln ska långsamt öppnas och stängas. Det ska ta ungefär två sekunder att öppna och två sekunder att stänga. Vägled patienten enligt detta. OBS! Registrera dina fynd (med koderna nedan till den som utför registreringen) innan du frågar patienten! FYND Inga Knäppning Krepitation KOD A B C Registrera ett ljud som ett knäppning eller en krepitation om det är närvarande vid minst 1 av 3 rörelser. Patienten kan bli tillfrågad genom att erbjuda ord för olika käkledsljud: klickande, hoppande, smällande, gnisslande, malande, knastrande. Sid 8 (11)

9 Undersökaren kan vid behov fråga patienten för att bekräfta sidan (höger kontra vänster, eller båda) för ljud. Om undersökaren upptäcker käkledsljud men patienten uppger sig vara omedveten om käkledsljud kan undersökaren upprepa öppnings- och stängningsrörelsen igen för att patienten ska kunna göra en ny bedömning av ljudet/en. Patienter kan använda olika uttryck för ett tillfälligt käkledsljud (t.ex. "knäppning", "smäll", "klickning"). Dessa uttryck motsvarar alla en "knäppning" i undersökningsformuläret. Patienter kan använda olika uttryck för förekomsten ett förlängt käkledsljud (t.ex. "skrapande ljud", knastrande ljud ", "grus"). Dessa uttryck motsvarar alla en "krepitation" i undersökningsformuläret. Käkledsljud under laterotrusion och protrusion (7) [Fokusera på båda käklederna/denna käkled.] Bit ihop på de bakre tänderna, gapa sedan lite och för käken så mycket åt höger du kan, även om det smärtar. För tillbaka käken och bit ihop på de bakre tänderna varje gång. Upprepa två gånger till. Bit ihop på de bakre tänderna, gapa sedan lite och för käken åt vänster så mycket du kan, även om det smärtar. För tillbaka käken och bit ihop på de bakre tänderna varje gång. Upprepa två gånger till. Bit ihop på de bakre tänderna, gapa sedan lite och för käken framåt så mycket du kan, även om det smärtar. För tillbaka käken och bit ihop på de bakre tänderna varje gång. Tillämpning av bilateral eller unilateral palpation beror på omständigheter och undersökarens preferenser. Bilateral palpation: placera vänster och höger pekfinger över motsvarande käkled. Denna metod kräver att patienten rapporterar fynd från båda käklederna samtidigt, vilket kan vara svårt. Vidrör båda lederna vid bilateral palpation och be patienten att rikta uppmärksamhet till båda lederna. Unilateral palpation: använd samma placering av fingrarna som vid bilateral palpation. Undersök först den högra käkleden och sedan den vänstra. Upprepa instruktionerna separat för var och en av lederna. OBS! Instruera patienten, genom att vidröra den aktuella leden, vilken led uppmärksamheten ska riktas mot. Försäkra att tänderna är i maximalt interkuspidationsläge för att säkerställa att käkleden är i den stängda positionen. Mandibeln ska långsamt öppnas och stängas. Det ska ta ungefär två sekunder att öppna och två sekunder att stänga. Vägled patienten enligt Sid 9 (11)

10 Upprepa två gånger till. Märkte du några ljud från den här [höger, vänster] leden när du rörde käken framåt eller åt sidan? Vilket sorts ljud? Om knäppning: Kände du någon smärta när det knäppte? detta. Registrera ett ljud som ett knäppning eller en krepitation om det är närvarande vid minst 1 av 3 rörelser. Patienten kan bli tillfrågad genom att erbjuda ord för olika käkledsljud: klickande, hoppande, smällande, gnisslande, malande, knastrande. Undersökaren kan vid behov fråga patienten för att bekräfta sidan (höger kontra vänster, eller båda) för ljud. Om undersökaren upptäcker käkledsljud men patienten uppger sig vara omedveten om käkledsljud kan undersökaren upprepa öppnings- och stängningsrörelsen igen för att patienten ska kunna göra en ny bedömning av ljudet/en. Muskel- och käkledssmärta vid palpation (9) Jag kommer att trycka mot olika områden på ditt huvud, ansikte och käke och jag kommer att fråga dig om smärta, om det är smärta du känner igen och om det är huvudvärk du känner igen. Tala direkt om för mig ifall du känner smärta, i så fall kommer jag att hålla kvar trycket några sekunder. Jag kommer sedan att fråga dig om du känner igen smärtan. Patienter kan använda olika uttryck för ett tillfälligt käkledsljud (t.ex. "knäppning", "smäll", "klickning"). Dessa uttryck motsvarar alla en "knäppning" i undersökningsformuläret. Patienter kan använda olika uttryck för förekomsten ett förlängt käkledsljud (t.ex. "skrapande ljud", knastrande ljud ", "grus"). Dessa uttryck motsvarar alla en "krepitation" i undersökningsformuläret. Undersökaren använder algometern för att kalibrera fingertrycket till 0,5 eller 1,0 kp. Undersökaren kan be patienten att pressa ihop tänderna i syfte att identifiera musklernas avgränsningar innan palpationen utförs. Palpation sker under 2 sekunder. Palpera temporalis- och massetermusklerna, en sida åt gången. Palpera hela muskeln. Använd tre vertikala zoner för temporalis och tre horisontella band för masseter för att systematiskt täcka hela området. Sid 10 (11)

11 Vid positiv smärtrespons: Känner du igen smärtan som en smärta du har upplevt i området under de senaste 30 dagarna? Palpation runt kondylens laterala pol: rulla fingret helt runt kondylens laterala pol. Fingret ska krama om eller vara i kontakt med den laterala delen av kondylen under en jämn, cirkulerande rörelse, som ska ta fem sekunder att genomföra. Om temporalisområdet är positivt: Känns smärtan igen som din huvudvärk i detta område under de senaste 30 dagarna? För att identifiera kondylen inför palpation av käkled: Gapa lite och för käken framåt och sedan tillbaka till det normala läget med tänderna lätt isär. För palpation runt laterala polen: Gapa lite och för käken framåt och håll kvar den i det läget. Sid 11 (11)

DC/TMD: Klinisk undersökning

DC/TMD: Klinisk undersökning Avdelningen för Version: 2014-11-04 Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders DC/TMD: Klinisk undersökning Specialistversion INTERNATIONAL RDC- TMD CONSORTIUM A Designated Network of the International

Läs mer

حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند

حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند پارسی Persiska/ Persiska - Rörelseträning för överbelastad käkmuskulatur حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند هدف از این حرکات تمرینی هدف از حرکات تمرینی آنست که ماهیچه های فک نرمتر شوند.

Läs mer

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Nikolaos Christidis. Palpation av käkleder och muskler. Underkäkens rörelseomfång och rörelsemönster

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Nikolaos Christidis. Palpation av käkleder och muskler. Underkäkens rörelseomfång och rörelsemönster Nikolaos Christidis Palpation av käkleder och muskler Underkäkens rörelseomfång och rörelsemönster Ocklusion och artikulation Palpation av käkleden en sida i taget Lateralt 0,5 kg tryck Karolinska Institutet

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Scoot Boot - frågor & svar

Scoot Boot - frågor & svar Scoot Boot - frågor & svar Hur vet jag att jag har rätt storlek? När du satt på bootsen så försöker du rotera på dem. Vrid på bootsen åt båda håll. Om de rör sig MINDRE än 5 mm så bör din Scootboot ha

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

SE Bruksanvisning. VIKTIGT: Både kanten på torkarbladet och Mr. Ti s uppsamlingsdel ska komma i direkt kontakt med glasrutan.

SE Bruksanvisning. VIKTIGT: Både kanten på torkarbladet och Mr. Ti s uppsamlingsdel ska komma i direkt kontakt med glasrutan. BRUKSANVISNING 1 2 3 4 5 6 A B C D E F SE Bruksanvisning För bästa möjliga resultat måste du följa stegen nedan. Detta säkerställer att du använder Mr. Ti korrekt. Övning ger färdighet och Mr. Ti kommer

Läs mer

Box 79 Hantverksvägen 15 Tel. +46 (0)176-208920 Web www.vetek.se 76040 Väddö, Sverige Fax +46 (0)176-208929 Email info@vetek.se 2

Box 79 Hantverksvägen 15 Tel. +46 (0)176-208920 Web www.vetek.se 76040 Väddö, Sverige Fax +46 (0)176-208929 Email info@vetek.se 2 Manual FM-622-220X WEIGHT Vägningsläge HEIGHT Längdmått BMI BMI läge >0< Visar om vågen är inställd på noll NET Tara funktionen STA Visar om vikten är används stabil HOLD Låser värdet Ikon för kroppsfett

Läs mer

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Käkled, tuggmuskler och ocklusion. Den mest komplexa leden i kroppen Parig led. Nikolaos Christidis

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Käkled, tuggmuskler och ocklusion. Den mest komplexa leden i kroppen Parig led. Nikolaos Christidis Käkled, tuggmuskler och ocklusion Nikolaos Christidis Den mest komplexa leden i kroppen Parig led Höger och vänster sida samverkar Sammansatt led Käkledsdisken fungerar som ett tredje ben Synovialled Led

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Bilens originalfjärrkontroll Inställningsguide - Swedish Bästa kund Den här guiden innehåller den information och de procedurer som krävs för att

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Allmänna instruktioner

Allmänna instruktioner 1 Allmänna instruktioner Instruktionerna i positionsspelet är en guide i de olika arbetsuppgifterna som finns i ett lag. Givetvis får man röra sig på andra ytor, men tänk på att om du inte håller din plats

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Larmsystemets fjärrkontroll Inställningsguide - Swedish Bästa kund Den här guiden innehåller den information och de procedurer som krävs för att aktivera

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Manual. Mini. En Joystickmus för styrning av datorer. 671216 Point-it! Mini USB. 671214 Point-it! Mini USB Kula

Manual. Mini. En Joystickmus för styrning av datorer. 671216 Point-it! Mini USB. 671214 Point-it! Mini USB Kula Manual Mini En Joystickmus för styrning av datorer 671216 Point-it! Mini USB 671214 Point-it! Mini USB Kula Innehållsförteckning INLEDNING... 3 INSTALLATION... 3 MONTERING... 3 ANSLUTA POINT-IT! MINI TILL

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot.

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot. Robotar Dash and Dot Dash & Dot är robotar som kan utföra en mängd olika saker. Alla kommandon programmeras på en läsplatta och överförs sedan till robotarna via Bluetooth. Svårighetsgraden bestämmer du

Läs mer

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se Manual till programmet 1 Inledning Programmet är döpt efter Josefine Mattsson och har utvecklats av Josefines pappa Petter Särkijärvi i Pajala. Man kan köra/styra programmet med antingen mus, tangentbord,

Läs mer

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Virkade tofflor Storlek 35 37 & 38 40 By: Pratamedrut pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Innehåll Lite tips sid 3 Material sid 3 Maskor och förkortningar sid 3 Tillvägagångssätt Sulor sid 4 Skor, nedre

Läs mer

Handbok Blinken. Danny Allen Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Blinken. Danny Allen Översättare: Stefan Asserhäll Danny Allen Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Använda Blinken 6 2.1 Starta ett spel........................................ 7 2.2 Skriva in nya högsta poäng................................

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

4-6 Trianglar Namn:..

4-6 Trianglar Namn:.. 4-6 Trianglar Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat med parallellogrammer. En sådan har fyra hörn och motstående sidor är parallella. Vad händer om vi har en geometrisk figur som bara har tre hörn?

Läs mer

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1)

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Detta är våra utgångspositioner i anfall. Spelsättet är precis som tidigare men utgångspositionerna är annorlunda. För att vi ska ha ett lyckat anfallsspel krävs det två saker:

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

TRIGGERFINGER. Stenosans, seninflammation i finger (diagnoskod M65.3, operationskod NDM49) - 10 mars 2016

TRIGGERFINGER. Stenosans, seninflammation i finger (diagnoskod M65.3, operationskod NDM49) - 10 mars 2016 TRIGGERFINGER. Stenosans, seninflammation i finger (diagnoskod M65.3, operationskod NDM49) - 1 mars 216 Triggerfinger är en inflammation kring fingrets böjsena i handflatan vilket leder till att fingret

Läs mer

Texturbild. Lagerpaletten du kommer arbeta med ser du till höger. 1. Kopiera bakgrunden till ett nytt lager och gör den svartvit.

Texturbild. Lagerpaletten du kommer arbeta med ser du till höger. 1. Kopiera bakgrunden till ett nytt lager och gör den svartvit. Texturbild En guide om hur man skapar en bild med matta färger och texturiserad yta. Guiden innehåller moment där man får pröva sig fram och resultatet kanske inte blir det man tänkt sig direkt, men med

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns Registrera I TD Logga in Gå in på: www.t-d.se Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns inventerad och registrerad. Skriv in ditt användarnamn och lösenord.

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Movement training for overworked jaw muscles

Movement training for overworked jaw muscles Engelska - Rörelseträning för överbelastad käkmuskulatur Movement training for overworked jaw muscles Purpose of movement training Movement training is intended to bring about a relaxation of the jaw muscles.

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Hjälp för digital röst. Mikro Værkstedet A/S

Hjälp för digital röst. Mikro Værkstedet A/S Hjälp för digital röst Mikro Værkstedet A/S Hjälp för digital röst : Mikro Værkstedet A/S Revision 1.7,26. februar 2008 Innehållsförteckning Förord... v 1. Vilka program kan användas tillsammans med en

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär

Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär Stockholm 7 maj 2004 Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär 1 Syftet med undersökning Syftet med att påbörja enkätundersökningen var att undersöka diskrimineringens omfattning och karaktär.

Läs mer

Manual Milestone 112. Iris Hjälpmedel AB Juni 2011 Ver: 1.01

Manual Milestone 112. Iris Hjälpmedel AB Juni 2011 Ver: 1.01 Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Manual Milestone 112 Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå

Läs mer

Bestraffning mot passivitet (GR, Seniorer)

Bestraffning mot passivitet (GR, Seniorer) Bestraffning mot passivitet (FS/Kv.) Brottaren som blockerar, håller fingrar, hindrar sin motståndare och/eller allmänt undviker att brottas skall bestraffas. Första regelbrottet: matchen stoppas, tillsägelse

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

Bruksanvisning UCR-100

Bruksanvisning UCR-100 381R912-A Bruksanvisning S UCR-100 Introduktion Läs alltid noggrant igenom bruksanvisningen innan ni använder enheten för första gången. Följ alla instruktioner och varningar. Enheten får ej utsättas för

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Fack. Phaser 4400 laserskrivare. Detta avsnitt handlar om:

Fack. Phaser 4400 laserskrivare. Detta avsnitt handlar om: Phaser 4400 laserskrivare Fack Detta avsnitt handlar om: Ladda papper i fack 1, 2 eller 3 se sidan 3. Ladda papper i flerfunktionsfacket se sidan 7. Lägga i kuvert i kuvertmataren se sidan 10. Ladda papper

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Konstruktioner. 1 Att dela en sträcka i två lika delar. I Euklidisk geometri. Johan Wild 2010-01-18. Sträcka AB skall delas i två lika delar.

Konstruktioner. 1 Att dela en sträcka i två lika delar. I Euklidisk geometri. Johan Wild 2010-01-18. Sträcka AB skall delas i två lika delar. Konstruktioner I uklidisk geometri Johan Wild 2010-01-18 c Johan Wild johan.wild@europaskolan.se Får gärna användas i undervisning, kontakta i så fall författaren. 1 tt dela en sträcka i två lika delar

Läs mer

Tillståndsmaskiner. 1 Konvertering mellan Mealy och Moore. Ola Dahl och Mattias Krysander Linköpings tekniska högskola, ISY, Datorteknik 2014-05-08

Tillståndsmaskiner. 1 Konvertering mellan Mealy och Moore. Ola Dahl och Mattias Krysander Linköpings tekniska högskola, ISY, Datorteknik 2014-05-08 Tillståndsmaskiner Ola Dahl och Mattias Krysander Linköpings tekniska högskola, ISY, Datorteknik 2014-05-08 Figur 2: En tillståndsgraf av Moore-typ för att markera var tredje etta i en insignalsekvens.

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning Play / Pause knapp (PLAY / PAUSE) Uppspelning av CD skivan, spelar och pausar skivan. Stop / Off knapp (STOP) Stoppar uppspelning, raderar en programmering eller stänger av strömmen.

Läs mer

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering Orientering 1. Inledning Orientering härstammar från Norden i slutet på 1800-talet. Ursprungligen var orientering en militär övning, men tidigt såg man nyttan med att sprida denna kunskap till allmänheten

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning CHECKLISTA FÖR Måleribranschen Entreprenad Använd checklistan så här Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna. Det ifyllda

Läs mer

Rytmikon - ett symfoniskt verk för ospecificerade instrument och rörelse till 50-årsfirandet av Rytmikutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö

Rytmikon - ett symfoniskt verk för ospecificerade instrument och rörelse till 50-årsfirandet av Rytmikutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö Stefan Klaverdal Rytmikon - ett symfoniskt verk för ospecificerade instrument och rörelse till 50-årsfirandet av Rytmikutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö Beställt av Musikhögskolan i Malmö 2010 Version

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Hur motiverad är patienten?

Hur motiverad är patienten? Hur motiverad är patienten? Hur intresserad/beredd är du att sluta röka på en skala 0 10? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kort MI-övning 1 Berättaren berättar om något hon/han tänkt på att ändra i sitt liv, men

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Vid brott mot enskild person är män och kvinnor lika utsatta (Brå 2013) Män uppger oftast att de utsatts för misshandel och personrån Kvinnor rapporterar oftare att de

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Efter Ohly kommer väljarna Vänsterpartiet är det parti som går mest framåt i YouGov/Metros mätning i oktober och ligger för första gången över valresultatet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Inställning motorskydd för gammal motor Postad av Johan Andersson - 16 maj 2014 14:31

Inställning motorskydd för gammal motor Postad av Johan Andersson - 16 maj 2014 14:31 Inställning motorskydd för gammal motor Postad av Johan Andersson - 16 maj 2014 14:31 Med risk för att verka dum. Jag har aldrig varit speciellt bra på detta med motorer (sysslar väl med det för lite).

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna):

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna): KÄNSLA AV SAMMANHANG Datum för ifyllandet: Intervjutillfälle nr: Intervjuare: Individens namn: Kön: Födelse år: Antal år i missbruk (med uppehåll): Drogfri dagar (nu): Initiativtagare till kontakt med

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

BRA VIBRATIONER. Namn: Klass: Ett ämnesövergripande område i Bi,Fy,Tk 8a,8b och 8e ht.2012.

BRA VIBRATIONER. Namn: Klass: Ett ämnesövergripande område i Bi,Fy,Tk 8a,8b och 8e ht.2012. BRA VIBRATIONER Ett ämnesövergripande område i Bi,Fy,Tk 8a,8b och 8e ht.2012. Namn: Klass: Förmågor som vi kommer att träna på: Genomföra systematiska undersökningar i fysik. Använda begrepp, modeller

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK OCH ASTRONOMI. Mekanik baskurs, Laboration 1. Bestäm tyngdaccelerationen på tre olika sätt

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK OCH ASTRONOMI. Mekanik baskurs, Laboration 1. Bestäm tyngdaccelerationen på tre olika sätt INSTITUTIONEN FÖR FYSIK OCH ASTRONOMI Mekanik baskurs, Laboration 1 Läge, hastighet och acceleration Bestäm tyngdaccelerationen på tre olika sätt Uppsala 2015-09-29 Instruktioner Om laborationen: Innan

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Kognitionskartläggning

Kognitionskartläggning Bilaga 4 Kognitionskartläggning Inför eventuell förskrivning av kognitivt hjälpmedel Anita Persson, Nybro kommun 2016-04-01 Einar Ljungström, Kalmar kommun Jenny Blomqvist, Oskarshamns kommun Pernilla

Läs mer

Hur skapar man formula r

Hur skapar man formula r Hur skapar man formula r Gamla jämfört med nya sättet Förord Att skapa olika typer av dokument är styrkan i ett ordbehandlingsprogram, såsom Microsoft Word. Dock är denna flexibilitet även till en nackdel.

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Sittposition cykel. Enligt Road Racing, technique and training, av Hinault/Genzling

Sittposition cykel. Enligt Road Racing, technique and training, av Hinault/Genzling Sittposition cykel Enligt Road Racing, technique and training, av Hinault/Genzling Sadelhöjd Sadelhöjden mäts från centrum av vevpartiet till toppen av sadeln 14,5 cm bakom sadelspetsen (markera punkt

Läs mer