Svanenmärkning av Tryckerier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svanenmärkning av Tryckerier"

Transkript

1 Svanenmärkning av Tryckerier Version december mars 2014 Nordisk Miljömärkning

2 Innehåll Vad är ett Svanenmärkt tryckeri? 3 Varför välja Svanenmärkt? 3 Vad kan Svanenmärkas? 3 Vem kan ansöka om licens? 4 Hur ansöker man? 4 Vad krävs för att bli Svanenmärkt? 6 1 Allmänna krav 7 2 Leverantörer* 7 3 Miljökrav Tryckmaterial Kemikalier Sid- och tryckformframställning repro Tryckprocessen Energiförbrukning i tryckprocessen Avfall Miljömärkta produkter Sammanräkning av poäng 18 4 Övriga krav 20 Efterkontroll 22 Miljömärkets utformning 22 Hur länge gäller licensen? 24 Ordförklaring och definitioner 24 Bilaga 1 Kemikalier och material (04) Bilaga 2 Avfallsplan för företaget (O5) Bilaga 3 Rutiner och instruktioner (M1-M5) Bilaga 4 Intyg från leverantörer av efterbehandling (03) Bilaga 5 Intyg om marknadsföring (M6) Bilaga 6 Intyg om marknadsföring av Svanenmärkta trycksaker (M7-M10) Bilaga 7 Beräkningar Detta är en översättning av ett originaldokument på danska. Vid eventuella oklarheter är det originaldokumentet som är gällande. Tryckerier 041, version 4.5, 10 maj 2012 Adresser Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Dessa organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering. För mer information se webbplatserna. Danmark Miljømærkning Danmark Fonden Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon Fax E-post: info@ecolabel.dk Sverige Miljömärkning Sverige AB SE Stockholm Telefon Fax E-post: svanen@ecolabel.se Norge Miljømerking Tordenskiolds gate 6 B NO-0160 Oslo Telefon Fax E-post: info@ecolabel.no Finland Miljömärkning Finland Box 489 FI Helsingfors Telefon Fax: E-post: joutsen@motiva.fi Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax E-post: svanurinn@ust.is Detta dokument får kopieras endast i sin helhet och utan någon form av ändring. Citat får göras om upphovsmannen Nordisk Miljömärkning omnämns.

3 Vad är ett Svanenmärkt tryckeri? Ett Svanenmärkt tryckeri är ett tryckeri som har fått en Svanlicens för tryckeriets produktion av trycksaker. Tryckeriet har visat att det uppfyller en rad miljökrav, som innebär att produktionen tillhör de minst miljöbelastande. Kraven omfattar i första hand tryckprocessen och det papper och kemikalier som tryckeriet använder. Svanen premierar produktion som gör det enklare att återvinna trycksaker. Ett Svanenmärkt tryckeri har ett helhetsperspektiv på sin miljöpåverkan. Det handlar om att utnyttja resurserna på bästa möjliga sätt och ersätta förorenande och hälsoskadliga kemikalier med bättre alternativ. Genom Svanens miljökrav får tryckeriet riktlinjer för hur de kan bidra till en hållbar utveckling. Varför välja Svanenmärkt? l Miljöfrågor är ofta komplexa och kan ta lång tid att sätta sig in i. Svanenmärket kan användas som vägledning för detta arbete. l Ett företag med fokus på miljöarbetet kommer sannolikt också att kunna sänka kostnader för avfall och papper (i form av mindre makulatur). l Svanenmärket är ett kostnadseffektivt och enkelt redskap för att förmedla företagets miljöarbete. l Tryckeriet kan använda Svanen i sin marknadsföring. l Svanen är en känd miljömärkning med hög trovärdighet. Vad kan Svanenmärkas? Svanenmärkningen omfattar tryckeriets* produktion av trycksaker. Tryckmaterial som tryckeriet använder ska huvudsakligen vara papper. Tryckeriet kan fritt välja vilka trycksaker som ska Svanenmärkas (se dock kraven i avsnitt 4.1). Tryckerier kan efter avtal undanta vissa tryckmetoder, om de utgör en marginell del av produktionen (t.ex. provtryck) men det är fortfarande tryckeriet i sin helhet som är Svanenmärkt. Tryckerier kan efter avtal med Nordisk Miljömärkning också undanta produktion av vissa typer av trycksaker där det ställs särskilda krav på produktionen (t.ex. säkerhetstryck). * förklaring finns i ordlistan Svanenmärkning av Tryckerier (28)

4 Vem kan ansöka om licens? Alla typer av tryckerier kan ansöka om licens. Även andra företag, exempelvis förlag och tidningar, kan efter avtal med Nordisk Miljömärkning ansöka om licens. En koncern med två eller flera tryckerier på olika platser kan också ansöka om licens och ska då uppfylla kraven för de olika tryckerierna var för sig, se kapitel 3.8. Hur ansöker man? Kriterierna består av en kombination av obligatoriska krav och möjligheten att tillgodoräkna sig poäng. De obligatoriska kraven markeras med O + nummer och måste alltid uppfyllas. Övriga krav, som ska säkerställa att miljömärkningskraven uppfylls när licensen är beviljad, markeras med M + nummer och är också obligatoriska. De krav då man kan tillgodoräkna sig poäng markeras med P + nummer. Poängen räknas samman och för att få en licens måste man uppnå en viss mängd poäng beroende på vilka tryckmetoder som används. I rubriken anges det antal poäng man maximalt kan få. Observera att man fritt väljer inom vilka områden man vill samla poäng. I sista avsnittet, Ordförklaringar och definitioner, finns definitioner och ordförklaringar av de begrepp som används i dokumentet. De ord som finns med i kapitlet är i dokumentet markerade med rött första gången de förekommer i texten. Ansökan Ansökan görs enklast genom att använda den elektroniska ansökningshjälpen på den Nordiska trycksaksportalen. Man kan också använda kriteriedokumentet som checklista. För att underlätta dokumentationen av kraven finns det flera standardformulär som bilagor till kriteriedokumentet. Ansökan består av en ifylld ansökningsblankett, ifylld checklista, dvs. kriteriedokumentet eller den elektroniska ansökningshjälpen med tillhörande dokumentation. Ansökan skickas till Nordisk Miljömärkning i det land där tryckningen sker (se adresser på sidan två). Ansökningar från tryckerier utanför Norden skickas till ett av de nordiska länderna enligt avtal. Sökanden anger i ansökningsformuläret vilken typ av trycksaker han kommer att tillhandahålla (t.ex. böcker, broschyrer, block) och vilken typ av tryckeri (t.ex. arkoffset) det handlar om. Sökande som inte trycker själv, exempelvis ett förlag, anger trycksakernas namn i ansökningsformuläret. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

5 Den Nordiska trycksaksportalen och den elektroniska ansökningshjälpen Den Nordiska trycksaksportalen nås via de internetadresser som finns på sidan två i det här dokumentet. På portalen finns följande: l Elektronisk ansökningshjälp l Lista över kemikalier som är godkända, kemikaliernas VOC-innehåll och poäng om det är relevant l Lista över godkända papperskvaliteter l Lista över godkända leverantörer av efterbehandling l Standarddokument som intyg m.m. Med den elektroniska ansökningshjälpen kan man bl.a. beräkna totalpoäng och: l Välja godkända/miljömärkta papperskvaliteter från en lista och ange kvantiteter => så beräknas poäng för godkänt/miljömärkt papper. l Ange hur mycket makulatur som uppstår på tryckeriet och andel extern bokbindning => så beräknas poäng för makulatur. l Välja kemikalier från en lista och ange mängder => så skapas en kemikalielista, poäng beräknas för typ av kemikalier och flyktiga organiska ämnen VOC. l Ifylld avfallsplan (bilaga 2) och ifyllda rutiner och instruktioner (bilaga 3). Sökanden kan få ett tillfälligt lösenord för trycksaksportalen, så att den elektroniska ansökningshjälpen och övrig information kan användas i samband med ansökan. Licensinnehavare får automatiskt ett lösenord till trycksaksportalen när licensen blivit beviljad. Symboler i texten För varje krav beskrivs hur kravet ska dokumenteras. Det finns också olika symboler som används för att underlätta arbetet. Symbolerna är: Nordisk Miljömärkning kontrollerar kravet genom kontrollbesök. ( Anger vilken dokumentation som ska skickas in. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

6 Kontroll på plats I samband med att licens beviljas kontrollerar Nordisk Miljömärkning på plats att kraven uppfylls. Vid kontrollen ska underlag för beräkningar, tekniska lösningar, inköpsstatistik och liknande som styrker att kraven uppfylls kunna uppvisas. Vid kontrollbesöket kontrolleras normalt följande: l Fakturor och inköpsstatistik som ligger till grund för årsredovisningen (M4) l Att tekniken på tryckeriet överensstämmer med det som angetts i ansökan (t.ex. P14 och P18). l Rutiner och instruktioner hos företaget för att säkerställa att miljömärkningskraven följs (M2) l Att kemikalierna på tryckeriet överensstämmer med de som angetts i ansökan (O4) l Att det finns säkerhetsdatablad (M1) l Att avfall omhändertas enligt myndigheternas regler, att heatsettryckerier inte släpper ut mer VOC än myndigheterna tillåter, att djuptryck inte släpper ut mer toluen, krom och koppar än myndigheterna tillåter, osv. (M1) Avgifter En anökningsavgift tas ut i samband med att företaget söker licens. Utöver det tillkommer en årsavgift. Avgifterna redovisas på Nordisk Miljömärknings webbplatser. Frågor Om frågor uppstår kring kraven eller ansökan besvarar vi dem gärna. Kontakta Nordisk Miljömärkning (se adresser på sidan två). Vad krävs för att bli Svanenmärkt? För att få Svanlicens krävs att: l Samtliga obligatoriska krav uppfylls: O + nummer och M + nummer. l Företaget får poäng mot bakgrund av tryckeriets miljöprestationer (P + nummer) och måste uppnå en miniminivå som framgår av tabellen i avsnitt 3.8, Sammanräkning av poäng, för att få licens. Den slutliga poängsumman avrundas till hela poäng: 71,4 => 71 poäng och 71,5 => 72 poäng. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

7 1 Allmänna krav Obligatoriska krav O1 Typ av tryckeri Tryckmaterialet som tryckeriet använder ska huvudsakligen vara papper. Hur stor pappersförbrukning (ton/år) har tryckeriet? Hur många ton annat tryckmaterial utöver papper används på tryckeriet per år? ( Kort teknisk beskrivning. Redovisa t.ex. antalet tryckmaskiner, maskintyper samt typ av övrigt tryckmaterial som används. Uppfylls kraven? 2 Leverantörer Obligatoriska krav O2 Tryckerileverantörer Minst 50 % av tryckningen, inklusive tryckning hos underleverantörer (ton pappersförbrukning på årsbasis) ska göras på Svanenmärkta tryckerier. Hur stor andel av den totala produktionen görs internt eller hos Svanenmärkta underleverantörer? ( Fyll i punkt 5 i bilaga 3 (lista över Svanenmärkta tryckerier som används som underleverantörer). Uppfylls kraven? O3 Efterbehandling Minst 85 % av efterbehandlingen, inklusive efterbehandling hos underleverantörer (ton pappersförbrukning på årsbasis) med limning, lackering, foliering eller laminering, ska göras hos godkända leverantörer (se bilaga 4). Hur stor andel av produktionen limmas, lackas, folieras eller lamineras internt eller hos godkända underleverantörer? ( Fyll i punkt 5 i bilaga 3 (lista över godkända efterbehandlare). Svanenmärkning av Tryckerier (28)

8 3 Miljökrav 3.1 Tryckmaterial Poängmöjligheter för val av papper (25 poäng totalt) Uppnådd poäng: Sökanden kan maximalt få 25 poäng för användning av godkänt/miljömärkt papper (P1) och returfiberbaserat papper (P2). P1 Godkänt/miljömärkt papper Använd följande formel för att beräkna procentandelen godkänt/miljömärkt papper i förhållande till den totala pappersförbrukningen på årsbasis: poäng = 0,333 x andel godkänt/miljömärkt papper maximalt 25 poäng p Exempel: Om man har 35 % godkänt/miljömärkt papper ser beräkningen ut så här: 0,333 x 35 = 11,55 poäng Tabell P1 Exempel på poäng (avrundat) Andel godkänt/miljömärkt papper Poäng 75 % eller mer % % 8 10 % 3 Om tryckeriet under ett år har en låg andel godkänt/miljömärkt papper kan tryckeriet använda ett genomsnitt för de 3 senaste åren. Hur många ton godkänt/miljömärkt papper används på tryckeriet per år? ( Beräkning av poäng samt redovisning av godkända/miljömärkta papperskvaliteter inklusive handelsnamn och mängder. Godkända och miljömärkta papperskvaliteter finns list på den Nordiska trycksaksportalen. P2 Returfiberbaserat papper Hur många ton returfiberbaserat papper utöver det godkända/miljömärkta pappret används på tryckeriet per år? p Andel returpapper utöver godkänt/ miljömärkt papper på årsbasis? 50% eller mer % % % % 1 Poäng ( Beräkning av poäng samt redovisning över inköpta kvaliteter inklusive handelsnamn och mängder. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

9 Poängmöjlighet för makulatur (totalt 10 poäng) Uppnådd poäng: Sökanden kan maximalt få 10 poäng för makulatur. Poäng delas ut mot bakgrund av makulaturandelen på företaget inklusive externa bokbinderier i förhållande till pappersförbrukningen på årsbasis. P3 Makulatur beräknad genom vägning av makulaturen Beräkna makulaturen med hjälp av viktuppgifter från returpappersbolag eller genom vägning på tryckeriet. Om tryckeriet inte har egen bokbindning ska tryckeriets makulatur multipliceras med 2 för att få fram den totala makulaturen, såvida inte tryckeriet kan redovisa hur mycket makulatur som uppstår på externa bokbinderier. Om tryckeriet både har egen och extern bokbindning ska endast makulaturen från den del av produktionen som går till extern bokbindning multipliceras med 2. Denna del kan beräknas utifrån pappersförbrukning eller omsättning. Makulatur (ton/år): Makulaturandel (%) i förhållande till tryckeriets totala pappersförbrukning på årsbasis: p Använd följande formel för att beräkna poäng: poäng = 11- (0,275 x andel makulatur) maximalt 10 poäng Exempel: Om man har 25 % makulatur ser beräkningen ut så här: 11 (0,275 x 25) = 4,125 poäng Se även exempel på beräkning av makulatur i de fall då tryckeriet har extern bokbindning i bilaga 7 avsnitt 1. Tabell P3 Exempel på poäng (avrundat) Makulaturandel Poäng 5 % eller mindre % 8 20 % 6 30 % 3 40 % 0 Om tryckeriet har svårt att räkna ut makulaturen på ovanstående sätt kan alternativt beräkningssätt användas, se bilaga 7 avsnitt 1. I bilagan finns också uppgifter om hur tryckerier med arkoffset kan korrigera makulaturberäkningen för startmakulatur. ( Beräkning av poäng som visar hur andelen makulatur beräknats. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

10 3.2 Kemikalier Obligatoriska kemikalie- och materialkrav Uppfylls kraven? O4 Kemikalier Kravet omfattar endast tryckfärg, metallfolie, lamineringsfolie, lack, lim, toner, bläck, vaskmedel, fuktvattentillsatser (t.ex. alkohol) och algborttagningsmedel som används i produktionen av trycksaker och som är inköpta under året. Dessa produkter ska vara kontrollerade av Nordisk Miljömärkning och uppfylla kraven i bilaga 1. Minst 95 vikt-% av den under året inköpta mängden kemikalier inom varje kategori ska klara kraven. Tryckfärg, toner och bläck räknas till samma kategori. Inköpta mängder under 10 kg/år inom respektive kategori undantas från kraven: Observera att detta inte gäller för algborttagningsmedel, folie, toner och bläck som alltid måste klara kraven. Man kan justera för lagerförändring. Om man återvinner vaskmedel på tryckeriet (gäller inte recirkulering) är det tillåtet att lägga till den återvunna mängden till den inköpta. Produkter som köps separat och som tillsätts till dessa kemikalier på tryckeriet räknas också in. Toner och bläck som används i reproprocessen samt bläck som används i samband med adressering omfattas inte. I den Nordiska trycksaksportalen kan man hitta de kemikalier och material som är godkända. För att få en kemikalie införd i den Nordiska trycksaksportalen ska leverantören eller kemikalietillverkaren fylla i och skicka in intyget som finns i Bilaga 1. Det ifyllda intyget kan med fördel skickas in direkt till Nordisk Miljömärkning. ( Lista över kemikalier som används i produktionen av trycksaker och som är inköpta under året. Den elektroniska ansökningshjälpen innehåller bl.a. en möjlighet att beräkna andelen godkända kemikalier inom respektive kategori. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

11 Poängmöjligheter för typ av kemikalier (totalt 20 poäng) Uppnådd poäng: Sökanden kan maximalt få 20 poäng, P4-P8, baserat på vilka kemikalier som används i produktionen av trycksaker på tryckeriet. P4 Tryckfärg, lack, toner och bläck p Används vegetabiliska/vattenbaserade färger eller lacker som inte ger upphov till problem i återvinningsprocessen utifrån testmetoder i bilaga 1 (strålningshärdande färger och lacker, t.ex. UV-färg/lack, får inte vara miljöriskklassade för att få poäng): Används andra vegetabiliska färger eller lacker: Används andra icke-strålningshärdande vattenbaserade färger eller lacker: Används mineraloljebaserade färger eller lacker: Används bläck, våt eller torr toner som inte ger upphov till problem i återvinningsprocessen utifrån testmetoder i bilaga 1: Används andra strålningshärdande vattenbaserade färger eller lacker (t.ex. UV-färg/lack) som inte ger upphov till problem i återvinningsprocessen utifrån testmetoder i bilaga 1: Används andra strålningshärdande vattenbaserade färger eller lacker (t.ex. UV-färg/lack) som inte är miljöriskklassade: Används bläck: Används andra strålningshärdande färger och lacker (t.ex. UV-färg/lack och hybridfärger), våt och torr toner: 12 poäng 10 poäng 9 poäng 7 poäng 7 poäng 7 poäng 6 poäng 4 poäng 1 poäng Vegetabiliska färger och lacker har maximalt 2,0 vikt-% lösningsmedel som är mineraloljebaserat. Används flera typer beräknas poäng utifrån en viktning av inköpta mängder (vikt på årsbasis). Om man t.ex. har 80 % vegetabiliska färger och 20 % mineraliska blir poängen 0,8x10+0,2x7= 9,4 poäng. ( Viktad poängberäkning av de olika tryckfärger, lacker, toner och bläck som används på tryckeriet. Den Nordiska trycksaksportalen innehåller information om poäng för kemikalierna. P5 Metaller som torkningsmedel i tryckfärg och lack p Används färg och lack utan metaller som oxiderande bindmedel (strålningshärdande färger, t.ex. UV-färg/ lack, får inte vara miljöriskklassade för att få poäng): Används färg och lack med metaller som oxiderande bindmedel utan koboltsickativ: 2 poäng 2 poäng Används flera typer beräknas poäng utifrån en viktning av inköpta mängder (vikt på årsbasis). ( Viktad poängberäkning av de olika tryckfärger och lacker som används på tryckeriet. Den Nordiska trycksaksportalen innehåller information om poäng för kemikalierna. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

12 P6 Lim Poäng erhålls för lim som används på tryckeriet och/eller hos underleverantörer av efterbehandling och som omfattas av krav O3. p Används inte lim: Används lim som inte ger upphov till problem i återvinningsprocessen utifrån testmetoder i bilaga 1: Används varmlim (hotmeltlim) eller PUR-lim (polyurethanlim): Används vattenlösligt lim (t.ex. dispersionslim): Används självhäftande lim: 3 poäng 3 poäng 2 poäng 1 poäng 0 poäng Används flera lim beräknas poäng utifrån en viktning av inköpta mängder på årsbasis. Den del av produktionen som inte limmas ska viktas med 3 poäng. ( Viktad poängberäkning av de olika typer av lim som används på tryckeriet. Den Nordiska trycksaksportalen innehåller information om poäng för lim. P7 Vaskmedel p Används inte vaskmedel: Används vaskmedel som inte är flyktiga (ångtryck < 0,01 kpa): Används flyktiga vaskmedel (ångtryck 0,01-0,05 kpa): Används flyktiga vaskmedel (ångtryck 0,05-0,2 kpa): Används flyktiga vaskmedel (ångtryck 0,2-0,3 kpa): Används flyktiga vaskmedel (ångtryck 0,3 5 kpa): Används flyktiga vaskmedel (ångtryck > 5 kpa): 3 poäng 2,5 poäng 2 poäng 1,5 poäng 1 poäng 0,5 poäng 0 poäng Flyktigheten är beroende av de ingående komponenternas ångtryck (se bilaga 1). Används flera typer av vaskmedel beräknas poäng utifrån en viktning av mängder (i vikt på årsbasis). Den del av produktionen som inte använder vaskmedel (som t.ex. digitaltryck) ska viktas med 3 poäng. ( Viktad poängberäkning av de olika typer av vaskmedel som används på tryckeriet. Den Nordiska trycksaksportalen innehåller information om poäng för vaskmedel. P8 Fuktvattentillsatser p Används inte någon fuktvattentillsats: Används fuktvattentillsats som inte är klassificerad som allergiframkallande (riskfraserna R42 eller R43) eller som enligt tillverkarens doseringsanvisning inte kan klassificeras som allergiframkallande: 2 poäng 1 poäng Används olika typer beräknas poäng utifrån en viktning av inköpta mängder (vikt på årsbasis). Den del av produktionen som inte använder fuktvatten ska viktas med 2 poäng. ( Viktad poängberäkning av olika typer av fuktvattentillsatser som används på tryckeriet. Den Nordiska trycksaksportalen innehåller information om poäng för fuktvattentillsatser. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

13 3.3 Film- och tryckformframställning repro Poängmöjlighet för repro (totalt 5 poäng) Uppnådd poäng: P9 Film- och tryckformframställning på tryckeriet p Används teknik utan användning av film och tryckform (t.ex. digitaltryck och fotokopiering): Används teknik utan användning av film (t.ex. Computer to plate): 5 poäng 3 poäng Om olika typer av teknik används på tryckeriet får man poäng för den sämsta tekniken. Alternativt kan man vikta poäng i förhållande till pappersförbrukningen för de olika teknikerna på årsbasis. Om tryckeriet inte har egen repro kan man få poäng för den externa reproleverantör som man använder mest. Kontrolleras på plats. ( Eventuellt viktad poängberäkning för de olika teknikerna. 3.4 Tryckprocessen Poängmöjlighet för flyktiga organiska ämnen VOC (30 poäng) Uppnådd poäng: Sökanden kan maximalt få 30 poäng när det gäller inköp av vaskmedel, tryckfärger, alkohol, fuktvattentillsatser etc, som består av eller innehåller flyktiga organiska ämnen (VOC). Poäng beräknas utifrån VOC-förbrukning i forhållande till hur mycket papper som förbrukas på tryckeriet. Information om kemikaliernas VOC-innehåll finns i den Nordiska trycksaksportalen. P10 Flyktiga organiska ämnen - VOC Beräkna poäng för VOC i kg per ton pappersförbrukning på årsbasis: poäng = 3 x (10 - förbrukad VOC) maximalt 30 poäng p Exempel: Om man förbrukar 5 kg VOC per ton papper ser beräkningen ut så här: 3 x (10 5) = 15 poäng Tabell P10 Exempel på poäng (avrundat) VOC (kg/ton papper) Poäng Inköpt mängd VOC (kg/år): Eventuellt lager vid årets början (kg): Svanenmärkning av Tryckerier (28)

14 Eventuellt lager vid årets slut (kg): Förbrukad mängd VOC (kg VOC/t papper): Tryckerier, som t.ex. heatsettryckerier, som förbränner VOC med hjälp av en efterbrännare kan korrigera sin VOC-förbrukning utifrån detta (se bilaga 7, avsnitt 2). Som ett alternativ till att räkna utsläppet av VOC per ton pappersförbrukning kan tryckeriet använda producerad yta (se bilaga 7, avsnitt 2). ( Beräkning av poäng för VOC-förbrukning. Den Nordiska trycksaksportalen innehåller information om VOC-innehåll för kemikalierna. 3.5 Energiförbrukning i tryckprocessen Poängmöjligheter för energiförbrukning i tryckprocessen (totalt 5 poäng) Uppnådd poäng: Sökanden kan maximalt få 5 poäng, P11 P13, för energi på tryckeriet. P11 El p Andel elförbrukning från förnybara energikällor 90% eller mer % % Poäng ( Beräkning som visar andelen el från förnybara energikällor på årsbasis. Använd t.ex. specificerad faktura eller annan dokumentation från elleverantören. Specifikationen kan också bestå av uppgifter om miljömärkt el i ett oberoende och livscykelbaserat miljömärkningssystem. P12 Värme p Andel värmeförbrukning från förnybara energikällor 90% eller mer % % Poäng ( Beräkning som visar andelen värme från förnybara energikällor på årsbasis. Använd t.ex. specificerad faktura eller annan dokumentation från leverantören. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

15 P13 Energieffektivisering p Används teknik som återvinner värme från förbränning av rökgaser (t.ex. för förvärmning av ugnen eller försäljning av värme som fjärrvärme): Används frekvensstyrda kompressorer, pumpar eller liknande: Används värmeväxlare på ventilationsluft: Har andra energieffektiviserande arrangemang införts som har minskat energiförbrukningen: Finns det en kartläggning av el- och värmeförbrukning i MWh och en plan för energieffektivisering med mätbara mål som mäts årligen (kartläggningen ska omfatta sammanställning av värmeförbrukning och elförbrukning för de mest strömförbrukande aktiviteterna, t.ex. tryckmaskiner, ventilation och fläktar, belysning, elektronisk utrustning): 5 poäng 3 poäng 3 poäng 2 poäng 2 poäng ( Kartläggning och plan för energieffektivisering eller beskrivning av energieffektiviserande åtgärder som inte uttryckligen nämns ovan. Kontrolleras på plats. 3.6 Avfall Obligatoriska krav O5 Avfallsplan För att underlätta källsortering och tillfredsställande bortforsling ska en avfallsplan utarbetas för tryckeriet. Ange avfallsfraktioner och vem som hämtar avfallet, se bilaga 2. Avtal eller intyg från avfallshanterare ska finnas på tryckeriet. ( Avfallsplan för verksamheten, använd gärna formuläret i bilaga 2. Om tryckeriet är miljöcertifierat (ISO eller EMAS eller tillståndspliktigt) godkänns avfallsplanen från miljöstyrningssystemet tillsammans med miljöledningscertifikatet alternativt miljörapporten. Uppfylls kraven? Poängmöjligheter för avfallsminimering (totalt 15 poäng) Uppnådd poäng: Sökanden kan maximalt få 15 poäng, P14 P17, för minimering av fast och flytande avfall. Om man har flera tryckmetoder på tryckeriet och använder poänggränsen i avsnitt 3.8 för den metod med störst produktion får man endast poäng för teknik som används i anslutning till den största metoden. P14 Sköljvatten i repro Används ett slutet sköljvattensystem för film- och tryckformframställning, inklusive ev. recirkulering: Recirkuleras och återanvänds sköljvatten för film- eller tryckformframställning i ett öppet sköljvattensystem: 2 poäng 1 poäng Slutet system innebär att allt använt sköljvatten (efter ev. recirkulering) används till uppblandning av t.ex. fix och att det endast är använda filter och slam som ska bortforslas. Ett öppet system innebär att använt sköljvatten inte återanvänds i film- eller tryckformsframställningen. Tryckerier utan film- eller tryckformsframställning får poäng i avsnitt P9. Kontrolleras på plats. p Svanenmärkning av Tryckerier (28)

16 P15 Färgspill p Används en av följande tekniker för minimering av färgspill i produktionen av trycksaker: automatisk pumpning från tank, trumma eller liknande, kammarrakel eller automatisk överföring från färgpatroner (dock inte toner- eller bläckpatroner). Om man även använder färgburkar viktas dessa med 0 poäng i förhållande till inköpt vikt: Utgör det totala färgspillet eller spill av toner och bläck upp till 5 viktprocent beräknat på årsbasis: Utgör det totala färgspillet eller spill av toner och bläck mellan 5 10 viktprocent beräknat på årsbasis: 5 poäng 5 poäng 3 poäng I beräkningen av färgspill kan förbrukad färg som levereras till externt återvinningsföretag för upparbetning till ny färg dras ifrån. Man behöver inte beräkna färg som upplöses av vaskmedel eller färg som hamnar i fuktvatten. ( Beräkning av färgspill med beskrivning av hur färgspillet sammanställts (man kan använda genomsnittliga uppgifter från leverantören för att ställa samman spill i färgpatroner, trummor, tankar, osv.). Kontrolleras på plats. P16 Tvätt- och fuktvattenavfall etc. p Används teknik för att återvinna använt tvättvatten eller fuktvatten som inte längre kan recirkuleras (t.ex. förångare): Återanvänds tvättvatten för utspädning av ny tryckfärg (t.ex. system för sköljvatten för utspädning av ny vattenbaserad tryckfärg): Används övrig teknik som gör att det inte uppstår fuktvattenavfall eller tvättvattenavfall (t.ex. omfattande filtrering av fuktvatten eller tryckmaskiner utan recirkulerande fuktvatten digitaltryck): Filtreras fuktvatten och/eller tvättvatten innan det leds till avlopp (t.ex. med kolfilter eller partikelfilter): Recirkuleras sköljvattnet (t.ex. automatisk tvätt eller recirkulering av vaskmedel vid ramtvätt): 5 poäng 5 poäng 5 poäng 2 poäng 1 poäng. Kontrolleras på plats. P17 Fast avfall Utgör blandat avfall (osorterat avfall som går till förbränning eller deponi) mindre än 10 kg per ton pappersförbrukning på årsbasis: 3 poäng ( Beräkning av mängd blandat avfall. Använd gärna bilaga 2. p Svanenmärkning av Tryckerier (28)

17 3.7 Miljömärkta produkter Uppnådd poäng: Poängmöjlighet för miljömärkta produkter (totalt 5 poäng) Sökanden kan maximalt få 5 poäng för användning av miljömärkta produkter (varor och/eller tjänster) som används i produktionen av trycksaker. P18 Miljömärkta varor och tjänster i produktionsprocessen p Är minst 10 % av pappersförbrukningen på årsbasis miljömärkt med Svanen 5 poäng eller Blomman (under 10 % ger 0 poäng): Tvättas trasor eller arbetskläder på ett Svanenmärkt tvätteri: 2 poäng Används minst 90 vikt-% miljömärkt torkningspapper (t.ex. M-tork) i tryckprocessen 2 poäng (gäller inte toalettpapper och liknande): Används minst 50 vikt-% Svanenmärkt vaskmedel i tryckprocessen: 2 poäng Används Svanenmärkta kopieringsapparater eller Svanenmärkta tonerkassetter 1 poäng för att tillverka tryckeriets trycksaker: Används minst 50 vikt% Svanenmärkt lim för att tillverka tryckeriets trycksaker: 1 poäng Används Svanenmärkta kompressorer i produktionsprocessen: 1 poäng Används miljömärkta arbetskläder eller trasor (Svanen eller Blomman): 1 poäng Används andra Svanen- eller Blommanmärkta varor eller tjänster i produktionen: 1 poäng ( Lista med namn och tillverkare för de miljömärkta produkterna/tjänsterna. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

18 3.8 Sammanräkning av poäng Tryckeriet ska uppnå ett visst antal poäng för den eller de tryckmetoder som används. Fyll i och räkna ihop de poäng som uppnåtts. Använd därefter poängsumman för att se om tryckeriet har det antal minimipoäng som krävs för den tryckmetod som används i tabellen 3.8 nedan. Process Tryckeriets poäng: Poäng för val av papper (för över poäng från punkt P1-P2) p Poäng för makulatur (P3) p Poäng för val av kemikalier (P4-P8) p Poäng för repro (P9) p Poäng för VOC (P10) p Poäng för val av energi (P11-P13) p Poäng för avfall (P14-P17) p Poäng för miljömärkta varor och tjänster (P18) p Total poängsumma p I nedanstående tabell anges det antal poäng som krävs för olika tryckmetoder. Markera i tabellen vilka tryckmetoder som används och för över den totala poängsumman från tabellen ovan. Tabell 3.8 Poäng för olika tryckmetoder Tryckmetod Minimipoäng Används metoden? Tryckeriets poäng Arkoffset 56 Tidningstryck 89 Blankettryck 56 Coldset rotation (med undantag av tidnings- och blankettryck) 56 Heatset rotation 71 Djuptryck 60 Flexotryck (med undantag av tidningstryck) 59 Serigrafitryck 46 Digitaltryck och fotokopiering 84 Boktryck 59 En koncern med flera geografiskt åtskilda tryckerier ska man räkna poäng och uppfylla kraven för varje enskilt tryckeri. Ett undantag från detta är beräkning av andelen godkänt/miljömärkt papper: Svanenmärkning av Tryckerier (28)

19 beräkningen kan göras totalt för koncernen, om papper köps in centralt. Om det handlar om flera olika tryckmetoder på ett tryckeri ska man antingen använda poänggränsen för den metod som svarar för den största andelen av den totala produktionen eller en viktning av poänggränserna från de aktuella tryckmetoderna (t.ex. utifrån pappersförbrukning eller omsättning av trycksaker från de olika tryckmetoderna på årsbasis). I båda fallen ska alla metoder dokumenteras. T.ex. om ett tryckeri köper 45 % av pappret för arkoffset och 55 % för heatset blir det: 45 %*56+55 %*71=64,25 alltså 64 poäng. Alternativt kan man använda poänggränsen för varje enskild tryckmetod separat. I det fallet ska man kunna skilja på kemikalier, teknik osv. som använts i de olika metoderna och som minst kunna beräkna pappersförbrukning och förbrukning av flyktiga organiska ämnen (VOC) på årsbasis för varje metod separat. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

20 4 Övriga krav Uppfylls kraven? För att säkerställa att Svankraven uppfylls ska följande rutiner vara implementerade. Kraven på miljöledning ska uppfyllas genom att anvisningarna i Bilaga 3 fylls i och följs eller att motsvarande läggs in i företagets interna rutiner. Om sökanden vill justera rutinerna (utan att ändra innehåll) i bilaga 3 för att få en bättre anpassning kan de beställas elektroniskt i redigerbart format från Nordisk Miljömärkning. M1 Lagstiftning och myndighetskrav Sökanden ska säkerställa att gällande lagstiftning, däribland bestämmelser om säkerhet, arbetsmiljö, yttre miljö och eventuella myndighetstillstånd för produktionen och hanteringen av trycksaker, följs. ( Undertecknat ansökningsformulär samt undertecknad bilaga 3. M2 Organisation och ansvar Sökanden ska ha rutiner och en organisationsstruktur som säkerställer att kraven i miljömärkningskriterierna fortlöpande följs. En kontroll- eller kvalitetsansvarig och en kontaktperson för miljömärkningen ska utses. ( Ifylld och undertecknad bilaga 3 eller motsvarande. Om man har certifierat miljö- och kvalitetsledning (ISO 9000/14000 eller EMAS) och att rutiner för detta (se bilaga 3) är en del av det certifierade systemet räcker det med kopior av relevanta rutiner. M3 ( Se M2. Dokumentation av ansökan Sökanden ska se till att all dokumentation som rör ansökan och den löpande kontrollen av kraven finns samlad på en plats. M4 Journalföring och årsredovisning Företaget ska föra journal av den dokumentation som ligger till grund för miljömärkningskraven. Journalföringen ska säkerställa att licensinnehavaren en gång om året kan upprätta en årsredovisning över förbrukningen av t.ex. alkohol, papper, el och värme m.m. samt göra en poängberäkning mot bakgrund av dessa uppgifter. Dokumentationen kan exempelvis bestå av redovisningar från leverantörer, fakturor från inköp, leverantörslistor eller utskrifter från bokföringssystem. Den kan också bestå av uppgifter som är sparade i elektronisk form om säkerhetskopiering görs fortlöpande. Dokumentationen ska sparas under licensens hela giltighetstid. Ibland finns det krav på justering för lagerdifferens. I dessa fall ska dokumentationen även omfatta resultat av lagerinventeringar. Årsredovisning ska upprättas vid ansökningstillfället och därefter varje år senast i juni så länge som licensen är giltig. Vid ansökningstillfället används information från det senaste året eller för en period på minst tre månader. Om företaget har ett certifierat miljöledningssystem (ISO eller EMAS) som omfattar den tryckning som ska miljömärkas kan information från en miljögenomgång eller miljöredovisning av systemet användas som journal. Detta gäller om sättet att sammanställa data är likadant som i det här dokumentet. Samma sak gäller om företaget har grön bokföring, miljörapporter eller liknande. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

21 ( Se M2. Årsredovisningen ska skickas in vid ansökningstillfället och därefter på begäran av Nordisk Miljömärkning: använd den elektroniska ansökningshjälpen eller bifoga det här dokumentet med ifylld högermarginal. M5 ( Se M2. Utbildning Alla som deltar i den dagliga verksamheten ska få nödvändiga kunskaper för att säkerställa att Svankraven uppfylls. M6 Marknadsföring Marknadsföring och användning av märket ska ske i enlighet med avsnittet om miljömärkets utformning och Regler för nordisk miljömärkning av produkter från 12 december 2001 eller senare versioner. ( Ifylld och undertecknad bilaga Extra krav när Svanloggan placeras på trycksaker För trycksaker som ska bära miljömärket gäller följande krav, M7-M9. Ibladningar i t.ex. tidskrifter och dagstidningar behöver endast uppfylla kraven om Svanloggan ska finnas på ibladningen. Uppfylls kraven? M7 Papper Minst 90 % av den Svanenmärkta trycksakens totala vikt ska bestå av godkänt/miljömärkt papper. För böcker, kataloger, mappar, pärmar, block, häften och blanketter är kravet 80 %. Se kontrollerade papperskvaliteter i den Nordiska trycksaksportalen. Papper som i december 2006 var godkända av Nordisk Miljömärkning enligt version 2 av kriterierna för Tryckpapper (gällande version är version 3) kan tom den 31 december 2007 användas i Svanenmärkta trycksaker. Kravet kan också dokumenteras på basis av årsproduktionen. ( Ifylld och undertecknad bilaga 3 och 6. M8 ( Se M7. PVC Den Svanenmärkta trycksaken eller dess emballage får inte innehålla PVC. M9 ( Se M7. Tryckerier och tryckmetoder Alla tryckerileverantörer, som används vid produktion av trycksaker som ska bära Svanenmärket, måste vara Svanenmärkta. Undantagna är tryckerier som används för att trycka delar av trycksaken, som inte består av godkänt/miljömärkt papper. Trycksaker som ska bära Svanenmärket ska vara producerade med en tryckmetod som omfattas av licensen. M10 ( Se M7. Spårbarhet Ordrar med beställningar på Svanenmärkta trycksaker ska märkas tydligt så att de kan skiljas från andra beställningar. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

22 Efterkontroll Efterkontroll kan omfatta alla krav i kriteriedokumentet och genomföras i större eller mindre omfattning. Ansvar för att en sådan kontroll genomförs ligger hos miljömärkningsorganisationen. För tryckerier och leverantörer kan det normalt handla om att: l uppmana tryckeriet att skicka in den senaste årsredovisningen (M4) l kontrollera att ansvarsfördelningen är aktuell (M2) och att berörda medarbetare har fått nödvändig utbildning (M5) l kontrollera med tillsynsmyndigheter om tryckeriet/leverantören har anmärkningar när det gäller att följa lagstiftningen. l kontrollera att pappret är godkänt/miljömärkt i ordrar som Svanenmärkts. l kontrollera att emballage och material som ingår i Svanenmärkta ordrar inte består av PVC. Miljömärkets utformning Miljömärket och licensnumret samt tilläggstext (i figuren angett som XY) ska ha följande utformning: licensnummer XY Licensnumret och tilläggstexten kan även följa logotypens underkant eller skrivas på annan plats i anslutning till logotypen. Övertexten kan även uteslutas eller skrivas på annan plats i anslutning till logotypen. Övertexten ser olika ut i olika länder: se Regler för nordisk miljömärkning från 12 december 2001 eller senare versioner för korrekta övertexter på olika språk. Miljömärket, tilläggstexten och licensnumret ska ha en sådan storlek att helhetsintrycket är tydligt och läsbart. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

23 Svanenmärkt tryckeri Tryckerier med licens kan marknadsföra hela företaget med Svanen. Tryckmetoder som inte är en del av licensen får dock inte nämnas specifikt och det ska inte gå att missförstå att hela tryckeriet är miljömärkt. Om tryckeriet vill ange att tryckeriet är Svanenmärkt kan miljömärket användas på skyltar, anslag eller liknande vid tryckeriet. I sådana fall ska tilläggstexten vara någon av följande (annan beteckning kan användas efter avtal med Nordisk Miljömärkning): Danska: Svenska: Finska: Norska: Isländska: Engelska: Trykkeri Tryckeri Painolaitos Trykkeri Prentsmiðja Printing house Därutöver kan licensinnehavare marknadsföra tryckeriet och produkterna med annonser och reklam i olika medier och i säljmaterial. Miljömärket ska i sådana fall se ut på det sätt som framgår av figuren. Dock kan man vid marknadsföring utelämna licensnumret, om det framgår på annan plats i materialet. Oberoende av anvisningarna i Regler för nordisk miljömärkning från 12 december 2001 eller senare versioner ska tilläggstexten också framgå vid marknadsföring. Det är tillåtet att på trycksaker som är producerade på det Svanenmärkta tryckeriet hänvisa till Svanenmärket i anslutning till tryckeriets namn om man samtidigt anger licensnumret, och inte använder logotypen,. T.ex. kan man skriva Svanenmärkt tryckeri och ange licensnummer för tryckeriet. Man får dock inte referera till Svanenmärket i anslutning till tryckeriets namn på kuvert eller emballagepapper. Det är tillåtet att på trycksaker som är tillverkade av miljömärkt papper ange att trycksaken är tillverkat av Svan- eller Blommanmärkt papper, om man anger licensnumret och inte använder logotypen. Exempelvis kan man skriva Svanenmärkt papper och ange licensnumret för det aktuella pappret. Svanenmärkta trycksaker Om tryckeriet eller tryckeriets kunder vill Svanenmärka trycksaker ska miljömärket finnas på trycksaken eller på trycksakens emballage. Observera att det finns extra krav för alla trycksaker som ska bära miljömärket (se avsnitt 4.1). Tilläggstexten (anges i figuren som XY) ska vara någon eller flera av följande: Danska: Svenska: Finska: Norska: Isländska: Engelska: Tryksag Trycksak Painotuote Tryksak Prentgripur Printed matter Om licensinnehavaren vill använda Tryckeri eller motsvarande på andra språk tillsammans med miljömärkningslogon på trycksaken är detta också tillåtet om kraven i avsnitt 4.1 uppfylls. Om licensinnehavaren vill använda en annan beteckning än trycksak som tilläggstext eller ett annat språk än de nämnda ska detta godkännas i förväg av Nordisk Miljömärkning. På emballagepapper får märket finnas endast om det inte föreligger risk för förväxling av vad som är miljömärkt (se i övrigt kriterierna för emballagepapper). Svanenmärkning av Tryckerier (28)

24 Hur länge gäller licensen? Nordisk Miljömärkning beslutade om kriterierna för tryckerier den 13 December 2005 och de gäller till 31 mars Den Nordiska Miljömärkningsnämnden beslutade den 9 december 2006 att ändra kravet på algmedel och bagatellgränsen för kemikalier. Ändringarna påverkade krav O4 och medförde kriterieversion 4.1. På sekretariatsledarmötet den 6 februari 2007 beslutades att göra en ändring i kravet på papper i Svanenmärkta trycksaker M7. Den nya versionen heter 4.2. På sekretariatsledarmötet den 10 februari 2009 beslutades att förlänga kriteriernas giltighetstid med två år. Den nya versionen heter 4.3 och är giltig till den 31 mars På sekretariatsledarmötet den 16 februari 2011 beslutades att förlänga kriteriernas giltighetstid med ett år. Den nya versionen heter 4.4 och är giltig till den 31 mars På sekretariatsledarmötet den 10 maj 2012 beslutades att förlänga kriteriernas giltighetstid med ett år. Den nya versionen heter 4.5 och är giltig till den 31 mars Miljömärkningslicensen är giltig så länge som kriterierna följs och så länge kriterierna är giltiga. Kriterierna kan förlängas eller justeras. I sådana fall förlängs licensen automatiskt och licensinnehavaren får besked om detta. Senast 1 år innan kriterierna löper ut meddelar Nordisk Miljömärkning vilka kriterier som ska gälla efter förfallodagen. Licensinnehavaren får på så sätt möjlighet att förnya licensen. Ordförklaring och definitioner Ord Algborttagningsmedel Alkylfenoler och derivat av dessa Aromatiska ämnen Avfall BCF Förklaring eller definition Kemikalier som ska förhindra algväxt och liknande i recirkulerande system i tryckproduktionen. En grupp av kemiska ämnen (t.ex. alkylfenoletoxilater) som kan finnas i kemikalierna och som bildar det hormonstörande ämnet alkylfenol vid nedbrytning i naturen. Aromatiska ämnen kan förekomma i mindre utsträckning i kemikalier på tryckerier. Aromatisk indikerar på vilket sätt ämnet är kemiskt uppbyggt. Allt flytande och fast avfall, med undantag för färdiga trycksaker och halvfabrikat som lämnar tryckeriet. Detta innebär t.ex. att alla vätskor som transporteras bort för destruktion, återanvändning eller återvinning, spillvatten från processen, förbrukade tryckformar, makulatur, blandat avfall, osv., betraktas som avfall. Står för Bio Concentration Factor. Ett biologiskt mått på ett kemiskt ämnes förmåga att lagras i näringskedjan. Det är detsamma som ett ämnes bioackumulerbarhet. Om BCF är 100 eller högre är det potentiellt bioackumulerbart. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

25 Bläck Böcker EDTA och dess salt Energi Ftalater Fuktvattentillsatser Färgspill Företaget Förnybara energikällor Alla kemikalier, med undantag av toner, som används för att överföra en bild eller en text till tryckmediet vid digitaltryckning. Vid beräkning av bläckets vikt kan man inkludera vikten för behållaren som monteras i tryckpressen. Trådbundna och/eller limbundna trycksaker med hårt eller mjukt omslag, som ska ha lång livstid, t.ex. skolböcker, skönlitteratur, faktaböcker, rapporter, kalendrar med omslag, handböcker och pocketböcker. Trycksaker, som inte definieras som böcker är t.ex. tidskrifter, broschyrer, magasin, kataloger och årsberättelser. Dessa trycksaker har kort livstid. En grupp kemiska ämnen som kan förekomma i kemikalier på tryckeriet. Förkortningen står för etylen-diamin-tetra-acetat (engelska: ethylene-diamine-tetra acetic acid). Energi omfattar all förbrukning av el, värme, processenergi osv. på tryckeriet. En grupp kemiska ämnen som kan förekomma i kemikalier på tryckeriet. Kemiskt är ftalater estrar av ftalsyra (1,2-benzendicarboxylsyra). Kemikalier som tillsätts i fuktvattnet. Det är t.ex. alkohol (IPA, isopropylalkohol) eller andra kemikalier som har liknande funktion. Det är även kemikalier som tillsatts i fuktvattnet som t.ex. hårdhetsreglerare. All tryckfärg, toner eller bläck som inte hamnar på trycksaken, med undantag av tryckfärg som sköljs bort med vaskmedel, tryckfärger som finns på makulatur och tryckfärg som hamnar i fuktvatten. Exempelvis omfattar färgspill färgrester som finns kvar i toner- eller bläckbehållaren, i färgdosan/ behållaren, -patronen, trumman eller tanken, färgrester från färgkar och tryckfärgrester som tas bort på annat sätt. Detta kan beräknas genom vägning eller med uppgifter om restmängder från leverantören. Det företag som utför tryckningen. Förnybara energikällor; vindkraft, solenergi, jordvärme, vågoch tidvattensenergi, vattenkraft, biobränsle, deponigas, gas från reningsanläggningar och biogas. Biobränslen är den biologiskt nedbrytbara fraktionen av produkter, avfall och rester från jordbruk (både vegetabiliska och animaliska), skogsbruk och liknande industrier och den biologiskt nedbrytbara fraktionen av industriavfall och kommunalt avfall. Kärnkraft räknas inte som en förnybar energikälla. Torv räknas inte som biobränsle. Godkänt/miljömärkt papper Miljömärkt papper är Svan- eller Blommanmärkt kopieringseller tryckpapper samt kuvert med Svanenmärkningslicens. Godkänt papper där man har dokumenterat för Nordisk Miljömärkning att pappret uppfyller gällande krav för Svanenmärkt tryckpapper. På den nordiska trycksaksportalen finns en aktuell lista över de papperskvaliteter som har dokumenterat att de följer kraven för Svanenmärkt tryckpapper. Listan innehåller också information om papperskvaliteter som har fått licens för Svanenmärket. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

26 Halogenerade lösningsmedel Kemikalier LAS Leverantör LogKow Makulatur Metallfolier NTA och dess salt Papper Pappersförbrukning PFOS relaterade ämnen Pärm Organiska lösningsmedel (t.ex. trikloretan) som innehåller halogener. De kan eller har tidigare förekommit i kemikalierna på tryckeriet. Halogener är t.ex. klor och brom. Ett lösningsmedel är här ett flytande kemiskt ämne som har till uppgift att se till att ett annat kemiskt ämne förblir upplöst. Organisk innebär att ämnet innehåller kol samt väte och/ eller halogener. Kemiska produkter eller kemiska ämnen. Myndigheterna har klassificeringsregler för kemiska produkter och ämnen. En grupp kemiska ämnen som kan förekomma i vattenbaserade kemikalier på tryckeriet. Förkortningen står för linjära alkylbenzen-sulfonater. Företag som levererar produkter (varor eller tjänster) till tryckeriet. Definitionen bygger på definitionen i ISO 9000:2000. Fördelningskoefficienten för oktanol-vatten. Ett fysiskt mått på ett kemiskt ämnes förmåga att lagras i näringskedjan. Det är detsamma som ett ämnes bioackumulerbarhet. Om logkow är högre än 3,0 är det potentiellt bioackumulerbart. K står för koefficient och ow står för octanol-water. Allt papper från produktionen i tryckeriet som inte blir färdiga trycksaker som går till kund eller som levereras till tillfällig förvaring på ett lager (t.ex. på tryckeriet). Makulatur omfattar flis eller skärspill, inkörningsmakulatur i tryckeri och i bokbinderi (t.ex. inkörning i samband med falsning, limning, häftning), makulatur under tryckning och bokbindning, makulatur från papperslager (kasserat otryckt papper) och pappersrester på rullar eller annat oanvänt papper för tryckning. Emballageavfall och använda pappersrullar är inte makulatur. Tryckeriet kan vid beräkningen undanta kassation som uppstår på grund av att kunden gör ändringar i den mottagna beställningen. Tryckeriet kan också undanta makulatur som uppstår om tryckeriet utför bokbinderiarbete åt andra tryckerier. En film med t.ex. metalliskt utseende eller hologram-effekt på ett bärarmaterial. Filmen stansas ut och överförs till tryckmaterialet i särskilda maskiner. Metoden kallas prägling. En grupp kemiska ämnen som kan förekomma i kemikalierna på tryckeriet och förkortningen står för nitrilo-tri-acetat. Ett fiberbaserat material framställt av träfiber, fiber från andra växter eller från returpapper. T.ex. tryckpapper, kopieringspapper, tidningspapper, kartong, osv. Tryckeriets inköp av papper i ton. Den mängd papper som företaget inte själv köpt in, men som ingår i produktionen, ska läggas till. Tryckeriet kan efter avtal med Nordisk Miljömärkning undanta papper som kunden levererar, om det handlar om särskilda omständigheter. När pappersförbrukningen beräknas på årsbasis ska man korrigera för lagerdifferens. Förkortningen står för perfluoroktansulfonat. PFOS är en del av en större perfluoroktansulfonatfamilj (POSF). Ämnena i den här familjen kan förekomma i kemikalierna på tryckeriet. PFOS-relaterade ämnen är i det här dokumentet synonymt med POSF-familjen. Pärmar har ett innehåll som levereras samlat till slutanvändaren. Svanenmärkning av Tryckerier (28)

27 Returpapper Består av 100 % returfiber med en toleransnivå på 5 %. Alltså fiber som är utvunnen från papper som samlats in i konverterings- och konsumentledet. Biprodukter (eng: broke) från egen eller andra pappersfabriker är nyfiber om fiberråvaran är nyfiber och returfiber om råvaran är returfiber. T.ex. Blå Ängel-märkt papper. Toner Tryckeri Tryckform Tryckfärger Tryckmaterial Tryckmetod Tryckning Tryckpress Trycksak Alla kemikalier, med undantag av bläck, som används för att överföra en bild eller en text till tryckmediet vid digitaltryckning. Vid beräkning av tonerns vikt kan man inkludera vikten för behållare som monteras i tryckpressen. Ett företag som producerar trycksaker. Det är t.ex. traditionella tryckerier, kopieringscenter och andra företag, som utför tryckning. Det kan också vara företag som inte trycker själva utan lägger ut sin tryckeriproduktion på tryckerier. Vanliga tryckerier är arkoffsettryckerier, rotationstryckerier, heatsettryckerier, tidningstryckerier, djuptryckerier, emballagetryckerier, kuverttryckerier, wellpapptryckerier, kartongtryckerier, etikettryckerier, digitaltryckerier, flexotryckerier, screentryckerier. Den enhet som bär över bilden till tryckpressen och direkt eller indirekt överför tryckfärg till tryckmaterialet. I offset är det plåtar, i flexotryck klichéer, i djuptryck cylindrar och i screentryck ramar. Alla kemikalier som används för att överföra en bild eller en text till tryckmediet vid alla tryckmetoder, med undantag för digitaltryckning. Tryckfärger omfattar också metallfärger (tryckfärger där pigmentet utgörs av t.ex. aluminium eller koppar i metallisk form), färgtillsatser och tillsatser som blandas i tryckfärgen. Processhjälpmedel som t.ex. antitorkmedel, som ska förhindra att färgen i färgkaret torkar under natten, eller sprutpulver betraktas inte som färgtillsatser. Tryckmaterial är det material som ska bära informationen i trycksaken. Det är normalt papper, men kan också vara andra material, som plast, textil etc. Typ av tryckning. De olika tryckmetoder som beskrivs i nordiska och europeiska BAT-rapporter. Tryckning är en process som innebär en förädling av ett tryckmaterial till trycksaker. Tryckning kan omfatta tryck på ett tryckmaterial och/eller efterbehandling. Den maskin som trycker på ett tryckmaterial. En trycksak är resultatet av en förädling av ett tryckmaterial. Förädlingen består i att en bild, ett mönster, en text eller liknande trycks på papper eller på ett annat tryckmaterial. Dvs. en av trycksakens viktigaste funktioner är att bära information. Förädlingen kan utöver tryckning omfatta en efterbehandling som består av olika former av stansning och skärning eller bindning med lim, häftning, trådbindning och liknande. Vissa trycksaker är endast efterbehandlade och har alltså inte genomgått en tryckprocess (exempelvis vissa skrivblock). Trycksaker är bl.a. tidningar, reklam, tidskrifter, kataloger, böcker, häften, broschyrer, block, affischer, lösblad, visitkort, Svanenmärkning av Tryckerier (28)

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel:

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: 18 maj Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering.

Läs mer

Avgiftsregler för Svanenmärkning. Nordisk Miljömärkning 17 oktober 2017

Avgiftsregler för Svanenmärkning. Nordisk Miljömärkning 17 oktober 2017 Avgiftsregler för Svanenmärkning Nordisk Miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen

Läs mer

DESIGNA FÖR ÅTERVINNINGSBARHET PAPPERSGUIDEN

DESIGNA FÖR ÅTERVINNINGSBARHET PAPPERSGUIDEN DESIGNA FÖR ÅTERVINNINGSBARHET PAPPERSGUIDEN När den förnybara pappersfibern återvinns stärker vi dess konkurrenskraft, och bidrar till en cirkulär ekonomi. Andreas Boo, VD, Pressretur Tillsammans skapar

Läs mer

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel:

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering. För mer

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Svanenmärkning av Diskmaskiner

Svanenmärkning av Diskmaskiner Svanenmärkning av Diskmaskiner Version 3.5 14 mars 2007 30 april 2014 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt diskmaskin? 3 Vilka diskmaskiner kan bli Svanenmärkta? 3 Hur ansöker man? 3 1

Läs mer

Miljömärkning av Trycksaker

Miljömärkning av Trycksaker Miljömärkning av Trycksaker Kriteriedokument 21 mars 2001-14 mars 2005 Version 3.1 Bakgrund till gemensam nordisk miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig och positiv

Läs mer

Kommissionens beslut av den XXX om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU-miljömärket till konverterade pappersprodukter

Kommissionens beslut av den XXX om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU-miljömärket till konverterade pappersprodukter EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 januari 2014 (OR. en) 5302/14 ENV 28 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 10 januari 2014 till: Komm. dok. nr: D029992/02 Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Pannor för fasta biobränslen

Pannor för fasta biobränslen Svanenmärkning av Pannor för fasta biobränslen Version 2.2 14 mars 2007 31 december 2015 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta pannor för fasta biobränslen? 3 Varför välja Svanenmärkning?

Läs mer

Blomsterbutik Ansökan 2009:C

Blomsterbutik Ansökan 2009:C Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Blomsterbutik Ansökan 2009:C Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven Produkt. Ansökan skickas

Läs mer

Biobränsle. Ansökan 2013. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval

Biobränsle. Ansökan 2013. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Biobränsle Ansökan 2013 Naturskyddsföreningens anteckningar Version 2013:B Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Agenda 1. Övergripande om Svanen 2. Vad är en Svanenmärkt tvätt? Och varför? Nordens officiella miljömärke Marknadskännedom Känner du igen denna symbol?

Läs mer

H Tryckning på produkt

H Tryckning på produkt H Tryckning på produkt Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del H sänds till produktionsenheten/ tryckeriet, ange sitt företagsnamn samt namn på den produkt/produktgrupp som berörs av

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanenmärkning av Papperskuvert - Tilläggsmodul

Svanenmärkning av Papperskuvert - Tilläggsmodul Svanenmärkning av Papperskuvert - Tilläggsmodul Version 4.3 9 oktober 2003 30 juni 2011 Nordisk Miljömärkning Innehåll Svanenmärkning av pappersprodukter? 3 Vad är ett Svanenmärkt papperskuvert? 4 Varför

Läs mer

I Återanvända textila produkter - Second hand och Re-design

I Återanvända textila produkter - Second hand och Re-design Textil 2012 Ansökan Bra Miljöval 2012:IV I Återanvända textila produkter - Second hand och Re-design Del I fylls i av Licenstagaren. Licenstagaren ska bifoga efterfrågade certifikat, intyg och annan information.

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2012. Peter Danielsen 24.4.2013. Sidan 1 av 6

MILJÖRAPPORT 2012. Peter Danielsen 24.4.2013. Sidan 1 av 6 MILJÖRAPPORT 2012 Peter Danielsen 24.4.2013 Sidan 1 av 6 Uppgifter om företaget, omläggningar av verksamheten Edita Bobergs AB är ett Svanmärkt tryckeri, certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001, ISO 12647-2

Läs mer

Så här använder du handboken

Så här använder du handboken Så här använder du handboken I denna handbok beskrivs steg för steg hur du ansöker om en licens för EUmiljömärket i enlighet med gällande krav. Följande symboler används genomgående: = Viktig information.

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 00 A UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 00:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

Med Fokus på miljön.

Med Fokus på miljön. Med Fokus på miljön. Vårt miljöarbete Produktsortiment: - Material - Kvalitet - Miljöinformation - Miljömärkning - Transporter - Returhantering Personal: - Kunskap - Delaktighet - Rutiner - Service Vår

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 2006:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

Förslag till FS, februari 2016

Förslag till FS, februari 2016 Förslag till FS, februari 2016 Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive

Läs mer

Biobränsle. Ansökan Naturskyddsföreningen Bra Miljöval

Biobränsle. Ansökan Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Biobränsle Ansökan 2013 Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven produkt. Skickas till: Naturskyddsföreningen

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars restaurang eller storhushåll redan är KRAV-certifierad eller på väg in i en certifiering.

Läs mer

Gäller fr.o.m 2011-06-22

Gäller fr.o.m 2011-06-22 Gäller fr.o.m 2011-06-22 1(5) Regler för miljömärkningsorganisationerna Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag

Läs mer

TRYCKERIER. Branschtillsyn 2010. Projektet utfört och sammanställt av: Anette Stångmyr och Mattias Nolåkers Miljöinspektörer. Bild: Miljökontoret

TRYCKERIER. Branschtillsyn 2010. Projektet utfört och sammanställt av: Anette Stångmyr och Mattias Nolåkers Miljöinspektörer. Bild: Miljökontoret Miljökontoret 2010-05-04 Dnr 2010-0209 Dpl 4268 TRYCKERIER Branschtillsyn 2010 Bild: Miljökontoret Foto: Miljökontoret Projektet utfört och sammanställt av: Anette Stångmyr och Mattias Nolåkers Miljöinspektörer

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Svanmärkning av. Pappersprodukter Kemikaliemodul

Svanmärkning av. Pappersprodukter Kemikaliemodul Svanmärkning av Pappersprodukter Kemikaliemodul Version 1.0 9 oktober 2003 Innehåll Svanmärkning av pappersprodukter Vad är ett Svanmärkt papper? 3 Krav 3 Dokumentation 4 Analyser och klassificering 4

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

Svanenmärkning av Fettäta papper

Svanenmärkning av Fettäta papper Svanenmärkning av Fettäta papper Version 4.0 15 juli 2013 - datum Remissförslag Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är ett Svanenmärkt fettätt papper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas?

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Svanenmärkning av Värmepumpar

Svanenmärkning av Värmepumpar Svanenmärkning av Värmepumpar Version 2.1 14 mars 2007 31 mars 2012 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta värmepumpar? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur söker man?

Läs mer

Tonerkassetter Renoverade och återfyllda

Tonerkassetter Renoverade och återfyllda Svanenmärkning av Tonerkassetter Renoverade och återfyllda Version 4.4 23 mars 2006 31 december 2013 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt tonerkassett? 3 Varför välja Svanenmärkning? 4

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Fjärrkyla. Ansökan 2009. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval

Fjärrkyla. Ansökan 2009. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Fjärrkyla Ansökan 2009 Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven produkt. Skickas till: Naturskyddsföreningen

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Uppladdningsbara batterier/batteriladdare

Uppladdningsbara batterier/batteriladdare Svanenmärkning av Uppladdningsbara batterier/batteriladdare Version 3.5 17 december 2002 30 juni 2010 Nordisk Miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning,

Läs mer

Rapporteringsformulär Energistatistik

Rapporteringsformulär Energistatistik Rapporteringsformulär Energistatistik Del 1 Företagsinformation 1. namn: 2. a. Anläggning: b. Dossiernr: 3. Adress: 4. Kontaktperson energifrågor: 5. Telefonnr: E-post: 6. Rapporteringsår 7. Bruksarea

Läs mer

Ärendenummer: CTM Id: Dokumentdatum: Kravspecifikation. Avseende Kopieringstjänster region Syd

Ärendenummer: CTM Id: Dokumentdatum: Kravspecifikation. Avseende Kopieringstjänster region Syd Ärendenummer: CTM Id: 174047 Kravspecifikation Avseende Kopieringstjänster region Syd 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING... SIDA 1 Krav på tjänsten... 3 1.1 Omfattning... 3 2. Genomförande... 3 2.1 Beställningsrutin...

Läs mer

Miljötillsyn av grafiker

Miljötillsyn av grafiker SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 5/2004 Miljötillsyn av grafiker MILJÖKONTORET JULI 2004 Rapport 5/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Börje Bjurelöv Charlotta Hedberg Camilla Olofsson Postadress

Läs mer

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Under 2018 har Volvo Bils olika verksamheter tagit ytterligare steg och vidtagit viktiga åtgärder för att nå företagets hållbarhetsmål som sträcker sig

Läs mer

Persontransporter. Ansökan 2011. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval

Persontransporter. Ansökan 2011. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Persontransporter Ansökan 2011 Denna handling tillsammans med Bilaga A är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven

Läs mer

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S Skolor Hälsoskyddsinfo 1:06 S Varför egenkontroll? Egenkontrollen är ett verktyg för att se om verksamheten lever upp till miljöbalkens grundläggande krav på resurshållning och hänsyn till hälsa och miljö.

Läs mer

Remissvar från Grafiska Företagens Förbund angående Förslag till reviderade kriterier för Svanenmärkning av tryckerier och trycksaker

Remissvar från Grafiska Företagens Förbund angående Förslag till reviderade kriterier för Svanenmärkning av tryckerier och trycksaker Miljömärkning Sverige Att: Ingela Hellström ingela.hellstrom@svanen.se 08-555 524 45 2011-05-31 Maria Blomgren maria.blomgren@grafiska.se 08-762 68 32 Remissvar från Grafiska Företagens Förbund angående

Läs mer

Svanenmärkning av Värmepumpar

Svanenmärkning av Värmepumpar Svanenmärkning av Värmepumpar Version 2.3 14 mars 2007 31 mars 2014 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta värmepumpar? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur söker man?

Läs mer

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el

EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el EU:s kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling av el Miljöanpassad offentlig upphandling är ett frivilligt instrument. Detta dokument innehåller de EU-kriterier för miljöanpassad offentlig upphandling

Läs mer

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se Svanenmärkta hem. peabbostad.se VÄLKOMMEN TILL ETT SVANENMÄRKT HEM Vi kan göra stor skillnad. Historiskt har bygg- och fastighetssektorn varit en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare.

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

T3 Kravspecifikation Upphandling: 2014 Tryckeritjänster Diarienr: Ansvarig: Susanne Lantto

T3 Kravspecifikation Upphandling: 2014 Tryckeritjänster Diarienr: Ansvarig: Susanne Lantto T3 Kravspecifikation Upphandling: 2014 Tryckeritjänster Diarienr: 2330-14 Ansvarig: Susanne Lantto INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. KRAVSPECIFIKATION 2 1.1 BESKRIVNING AV ARTIKLAR 2 1.2 PROVTRYCK 4 1.3 BOKBINDERI

Läs mer

KOMMISSIONENS BESLUT av den 16 augusti 2012 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU:s miljömärke till trycksaker

KOMMISSIONENS BESLUT av den 16 augusti 2012 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU:s miljömärke till trycksaker 21.8.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 223/55 BESLUT KOMMISSIONENS BESLUT av den 16 augusti 2012 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU:s miljömärke till trycksaker

Läs mer

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid anläggningar

Läs mer

Bakgrund. Nu är den snart klar! Innehåll

Bakgrund. Nu är den snart klar! Innehåll Bakgrund Arbetet startade 2002. Skulle bli: dels VOC-Lathund med fakta om VOC, teknik, bedömningar, prövning m.m. (Länsstyrelsen) dels Tillsynshandledning med branschbeskrivningar (MVG) Fullföljdes inte

Läs mer

PRODUKT KATALOG 2015

PRODUKT KATALOG 2015 PRODUKTKATALOG 2015 FLAGGA Flagga -Utomhus stor. Svanen Neutral. Flagga i stickad polyester. Dubbelsöm med låsta hörn samt kantband med plastkrokar. Storlek: 240x150cm. Pris: 270,00/st Artnr 923336 Generell

Läs mer

Växtinspektionen informerar 2007-02-22

Växtinspektionen informerar 2007-02-22 Växtinspektionen informerar 2007-02-22 Träemballage godkänt för internationell handel förklarande dokument Jordbruksverkets godkännande enligt ISPM 15 1 Syftet med Jordbruksverkets godkännande av tillverkning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER NOVEMBER 2001 RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER

Läs mer

Svanenmärkning av Mjukpapper

Svanenmärkning av Mjukpapper Svanenmärkning av Mjukpapper Version 5.3 11 oktober 2011 31 december 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkt Mjukpapper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 3 Hur söker

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

Fördelar med det Svanenmärkta huset:

Fördelar med det Svanenmärkta huset: SVANENMÄRKTA HUS Bygg- och fastighetssektorn är en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare. En ökad medvetenhet i branschen om hur man belastar miljön så lite som möjligt får därför

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips 1 Farligt avfall på företag Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här har vi sammanställt lagar,

Läs mer

G Beredning inklusive specifika processteg

G Beredning inklusive specifika processteg G Beredning inklusive specifika processteg Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del G sänds till produktionsenheten, ange sitt företagsnamn samt namn på den produkt/ produktgrupp som

Läs mer

Tryckerier, trycksaker, kuvert och andra förädlade pappersprodukter

Tryckerier, trycksaker, kuvert och andra förädlade pappersprodukter Svanenmärkning av Tryckerier, trycksaker, kuvert och andra förädade pappersprodukter Version 5.0 15 december 2011 31 december 2014 Nordisk Mijömärkning Innehå Vad är Svanenmärkta tryckerier/trycksaker?

Läs mer

Svanenmärkning av Fettäta papper

Svanenmärkning av Fettäta papper Svanenmärkning av Fettäta papper Version 4.0 18 november 2014-31 december 2018 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är ett Svanenmärkt fettätt papper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas?

Läs mer

NORDISKA MILJÖMÄRKNINGSNÄMNDEN ÅRSREDOVISNING 2010. years

NORDISKA MILJÖMÄRKNINGSNÄMNDEN ÅRSREDOVISNING 2010. years NORDISKA MILJÖMÄRKNINGSNÄMNDEN ÅRSREDOVISNING 2010 20 years NORDISKA MILJÖMÄRKNINGSNÄMNDEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Denna rapport om nordisk miljömärkning beskriver den del av verksamheten som styrs

Läs mer

D3.1 Syntetiska polymerer för materialskikt och fibrer

D3.1 Syntetiska polymerer för materialskikt och fibrer D3.1 Syntetiska polymerer för materialskikt och fibrer Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del D3.1 sänds till tillverkaren av materialskikt eller fiber ange sitt företagsnamn samt

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key.

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Miljöpolicy Kriterium 1.2. Er verksamhets miljöpolicy ska bifogas ansökan. Miljöpolicyn

Läs mer

Miljöredovisning 1997

Miljöredovisning 1997 Copyright AB BEG. BILDELAR, Eftersom vi värnar om en renare värld i allt vi gör är pappret i broschyren miljömärkt med Svanen. Ensbovägen, Box 159, 581 02 Linköping, Telefon 013-31 50 80, Telefax 013-14

Läs mer

Det lönar sig att prata med oss

Det lönar sig att prata med oss Det lönar sig att prata med oss Lidbergs Grafiska är ett infomedia- och fullservicetryckeri i tredje och fjärde generationen med 105 års erfarenhet till dags dato. Genom ett stort utbud av kringtjänster

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad:

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad: Ifylles av Atleverket Atleverkets löpnummer. : Behandlat av: Avfallsdeklaration för grundläggande karakterisering av deponiavfall Gäller endast icke-farligt avfall samt asbest som ska deponeras Faxa ifylld

Läs mer

vårt tack till naturen

vårt tack till naturen vårt tack till naturen MILJÖANSVAR FÖR KOMMANDE GENERATIONER Företaget Kvänum ligger placerat i orten med samma namn, ett litet samhälle i västra Sverige präglat av jordbruk och skogsmarker sedan generationer.

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1.0 Varunamn Artikel-nr/ID-begrepp Varugrupp SMA Avloppsrör och delar Ny deklaration

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1084656-01-01 Varunamn Wisa - Form Spruce Artikel-nr/ID-begrepp 1103 Varugrupp BK04-01203

Läs mer

Fördjupningslista 3 Farligt avfall och avfall

Fördjupningslista 3 Farligt avfall och avfall Fördjupningslista 3 Farligt avfall och avfall Det som bör kontrolleras är att klassificeringen är riktig och i enlighet med Förordningen om farligt avfall, SFS 1996:971. Eftersom avfallsprodukter till

Läs mer

Pappersprodukter - kemikaliemodul

Pappersprodukter - kemikaliemodul Svanenmärkning av Pappersprodukter - kemikaliemodul Version 2.2 22 juni 2011 30 juni 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Innehåll 2 Vad är Svanens modulsystem för papper? 3 Vad är ett Svanenmärkt papper?

Läs mer

4. Skrivmaterial och informationslagring. Innehållsförteckning ARKIVHANDBOK 2007-06-01. Landstingsarkivet

4. Skrivmaterial och informationslagring. Innehållsförteckning ARKIVHANDBOK 2007-06-01. Landstingsarkivet ARKIVHANDBOK 2007-06-01 Landstingsarkivet 4. Skrivmaterial och informationslagring Innehållsförteckning Skrivmaterial och informationslagring... 2 Märkning med svenskt arkiv... 2 Tekniska krav för certifiering

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Kodak Sonora XP Framkallningsfria Offsetplåtar

Kodak Sonora XP Framkallningsfria Offsetplåtar Kodak Sonora XP Framkallningsfria Offsetplåtar Be Free to be more profitable, Be Free to be more sustainable Be Free to be the printer you want to be with Kodak Sonora XP Process Free Plates Vad tänker

Läs mer

Måla medvetet. Om miljö och målning utomhus och inomhus

Måla medvetet. Om miljö och målning utomhus och inomhus Måla medvetet Om miljö och målning utomhus och inomhus Vår vision är att alla våra färger ska bli vattenburna All färg innehåller någon form av lösningsmedel vars uppgift är att göra färgen målningsbar

Läs mer

ANSÖKAN OM PRODUKTIONSSTÖD Datum ÅÅÅÅ-MM-DD. Allmänna uppgifter 1(3) Läromedelsproducenten AB. Produktgatan 100

ANSÖKAN OM PRODUKTIONSSTÖD Datum ÅÅÅÅ-MM-DD. Allmänna uppgifter 1(3) Läromedelsproducenten AB. Produktgatan 100 1(3) ANSÖKAN OM PRODUKTIONSSTÖD Datum ÅÅÅÅ-MM-DD Till Specialpedagogiska skolmyndigheten, Box 1100, 871 29 HÄRNÖSAND SEKRETESS Delar av ansökningshandlingarna kan beläggas med sekretess om det kan antas

Läs mer

Praxis Bra Miljöval Värmeenergi 2013 Version:

Praxis Bra Miljöval Värmeenergi 2013 Version: Praxis Bra Miljöval Värmeenergi 2013 Version: 2016-02-15 Kriterium 1.1 En av grundpelarna i miljömärkningen för värmeenergi är att icke förnybar energi får ingå med maximalt 10% i produkten. Kriteriet

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer