Svanenmärkning av Papperskuvert - Tilläggsmodul

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svanenmärkning av Papperskuvert - Tilläggsmodul"

Transkript

1 Svanenmärkning av Papperskuvert - Tilläggsmodul Version oktober juni 2011 Nordisk Miljömärkning

2 Innehåll Svanenmärkning av pappersprodukter? 3 Vad är ett Svanenmärkt papperskuvert? 4 Varför välja Svanenmärkning? 4 Vilka papperskuvert kan bli Svanenmärkta? 5 Hur ansöker man? 5 Miljömärkningskrav för papperskuvert 5 1 Krav på sökanden 6 2 Krav på kuverttillverkning 2.1 Kuverttillverkning, förutom tryckning Kuverttillverkning, övergripande krav 11 3 Krav på kuvertpapper 12 4 Krav på analysmetoder och kontroll 13 Registrering 14 Miljömärkets utformning 14 Kriteriedokumentets giltighetstid 14 Kommande kriterier 15 Definitioner 15 Bilaga 1: Marknadsföring av miljömärkta produkter Bilaga 2: Intyg för kvalitets- och miljösäkring Bilaga 3: Klassificering av lim Bilaga 4: Krav som gäller för flexotryckning av kuverts fodersidor Bilaga 5: Tryckkemikalier Kuvert 014, version 4.3, 17 september 2008 Adresser Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Dessa organisationer/företag driver Svanmärkningen på uppdrag av respektive lands regering. För mer information se webbplatserna. Danmark Miljømærkning Danmark Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon Fax E-post: info@ecolabel.dk Sverige SIS Miljömärkning AB SE Stockholm Telefon Fax E-post: svanen@ecolabel.se Norge Miljømerking Tordenskiolds gate 6 B NO-0160 Oslo Telefon Fax E-post: info@ecolabel.no Finland SFS Miljömärkning Box 116 FI Helsingfors Telefon Fax E-post: joutsen@sfs.fi Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax Detta dokument får kopieras endast i sin helhet och utan någon form av ändring. Citat får göras om upphovsmannen Nordisk Miljömärkning omnämns.

3 Svanenmärkning av pappersprodukter Kriterier för Svanenmärkning av pappersprodukter omfattar många olika krav där de flesta dock relaterar till produktionen av massa och papper. Dokumentet Basmodul (Svanenmärkning av pappersprodukter - Basmodul) innehåller krav som behandlar skogsbruk, utsläpp, energi samt avfall vid massa- och pappersproduktion. Kemikaliemodulen (Svanenmärkning av pappersprodukter - Kemikaliemodul) behandlar krav på kemikalier som används vid framställning av massa och papper. Tilläggsmoduler för specifika produkter, t ex kuvert, innehåller en översikt över alla de krav som ställs på Svanenmärkta kuvert. När kraven inte är specifika för kuvert gäller Basmodulen och Kemikaliemodulen. När kraven däremot är specifika för just kuvert finns dessa krav formulerade i tilläggsmodulen för kuvert. Specifikt för kuvert är också att kraven på tryckningsfrågor kommer från kriteriedokumentet för trycksaker. För att bli tilldelad en Svanenlicens ska tilläggskraven i detta dokument samt de delar av Basmodulen och Kemikaliemodulen som är relevanta vara uppfyllda. Idag finns följande dokument för pappersprodukter: Basmodul (Svanenmärkning av pappersprodukter - Basmodul) Kemikaliemodul (Svanenmärkning av pappersprodukter - Kemikaliemodul) Svanenmärkning av kaffefilter - Tilläggsmodul Svanenmärkning av fett-täta papper (matpapper) Tilläggsmodul Svanenmärkning av kuvert - Tilläggsmodul Svanenmärkning av tryckpapper - Tilläggsmodul Svanenmärkning av mjukpapper - Tilläggsmodul Följande tilläggskrav kan komma att tas fram under de närmaste åren: Svanenmärkning av emballagepapper - Tilläggsmodul Kravnivåer i tilläggsmodulerna kan vara strängare eller lättare än i Basmodulen och Kemikaliemodulen. Om kravnivåerna skiljer sig åt är det nivåerna i tilläggsmodulen som är gällande. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

4 Vad är ett Svanenmärkt papperskuvert? Svanenmärket är ett officiellt miljömärke med absoluta krav. Ett Svanenmärkt papperskuvert visar att kuverten uppfyller stränga miljökrav och att det hör till de minst miljöbelastande inom sin grupp. Detta betyder att papperskuvertet är producerat med tanke på att reducera miljöbelastningar vid produktion, användning och avfall. För papperskuvert uppnås detta genom att använda utvalda råvaror, begränsa användning av miljöfarliga kemikalier, låga utsläpp till luft och vatten och genom att reducera energianvändningen. För att bli tilldelad en Svanenlicens måste alla krav i detta dokument samt de delar av Basmodulen och Kemikaliemodulen som är relevanta uppfyllas. Genom Svanens miljökrav kan enskilda producenter få vägledning i hur de kan bidra till utvecklingen mot ett ekologiskt hållbart samhälle. Att ett kuvert är Svanenmärkt betyder att resurserna används effektivt och att produktionsmetoderna är miljöanpassade. Råvarorna som ingår i produkten är granskade av Nordisk Miljömärkning. Endast de råvaror som är av miljömässigt bästa kvalitet får ingå i kuvertet. Varför välja Svanenmärkning? Svanenmärket är en nivåstandard med absoluta krav. Svanenmärket är ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att kommunicera miljöarbete och miljöengagemang på. Kuverten får utnyttja varumärket Svanen, som har mycket hög kännedom och trovärdighet inom Norden. Till exempel hade 91 % i Sverige, 85% i Norge, 75% i Finland, 56% i Danmark och 52% på Island god kunskap om Svanen under år Miljöfrågor är komplexa och det kan ta lång tid att sätta sig in i specifika områden. Svanenmärket kan ses som en guide för detta arbete. Svanenmärkning innehåller också krav på kvalitet och återanvändning. Det gör att en Svanenlicens också kan ses som en kvalitetsstämpel. Genom Svanenmärkning når producenterna inköpare som, både inom den offentliga och privata sektorn, vill ta hänsyn till miljön. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

5 Vilka papperskuvert kan bli Svanenmärkta? Det är möjligt att Svanenmärka papperskuvert, som är vikta pappers- och kartongark och har klaffar. Plastkuvert är alltså uteslutna. Kuvertmaterialet ska vara oblekta eller blekta träfibrer, med undantag av fönstret som kan vara av annat material än träfibrer. Kuvert med skyddsfyllnad (på danska: prøvekuvert) kan Svanenmärkas i de fall där både fyllnaden och dess väggar består av papper, antingen nyfiber eller återanvänt papper. Hur ansöker man? Ansökningsformulär, som finns på Nordisk Miljömärknings hemsidor, fylls i för de produkter som ansökan gäller. Undertecknad ansökan och skriftlig dokumentation som styrker att produkten klarar kraven i Basmodulen, Kemikaliemodulen samt kraven i detta dokument, skickas till det sekretariat i det land inom Norden där produkten produceras eller eventuellt till det land där produkten säljs. Det är viktigt att kopior av alla dokument alltid är tillgängliga hos sökanden. Sökanden ska också ta del av Regler för nordisk miljömärkning av produkter. För varje krav ska det markeras om kravet uppfylls eller ej, dvs,. Under varje krav finns symbolen ( som beskriver hur kravet ska dokumenteras av licensansökaren eller underleverantörer. Dokumentationen ska markeras med ett nummer och numret ska skrivas in under Bilaga nr. Detta dokument kan till slut användas som en checklista för att se att alla krav är uppfyllda och dokumenterade. All information som skickas till Nordisk Miljömärkning behandlas konfidentiellt. Detta gäller också ansökarens namn och ansökta produkters namn till dess att licens är beviljad. Miljömärkningskrav för papperskuvert Kraven omfattar endast den del av produktionen som ansökningen gäller. Alla krav i kapitel 1, 2, 3 och 4 ska uppfyllas för att licens ska kunna beviljas. Om papperskuverten inte trycks behöver kapitel 2.2 inte dokumenteras. I kraven hänvisas till Basmodulen och Kemikaliemodulen. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

6 1 Krav på sökanden K1 Ansökan Ansökan ska innehålla: Dokumentation som visar att alla kraven i kapitel 1, 2, 3 och 4 i detta dokument uppfylls. En innehållsförteckning över den insända dokumentationen. Ifyllt ansökningsformulär. Formuläret kan fås direkt från något av Nordisk Miljömärknings sekretariat eller på våra hemsidor. Produktprov. ( Översikt över punkterna ovan. Uppfylls kraven? K2 Information om produkten Information om produkten ska innehålla: Produktens varumärke/namn. Produktens årliga försäljning (antal) och omsättning i respektive nordiskt land. En teknisk beskrivning av produkten och dess sammansättning. Beskrivningen ska inkludera papperets namn och produktionsplats. Om något produktionssteg, t ex tryckning, utförs av underleverantörer, ska dessa namnges. ( Ifylld ansökningsblankett och teknisk beskrivning K3 Marknadsföring, Svanenlicens Sökanden ska känna till Regler för nordisk Miljömärkning av produkter. En beskrivning av miljömärkets utformning ges i slutet av dokumentet. ( Intyg om att licensansökaren känner till Regler för nordisk Miljömärkning av produkter. Bilaga 1 kan användas som dokumentation. K4 Marknadsföring, ansvarsfördelning Sökanden ska intyga att marknadsföringsansvariga har kunskap om miljömärkningens principer och villkor enligt reglerna ovan. ( Upplysning om ansvarsfördelningen gällande marknadsföringen av miljömärket. K5 Retursystem för produkter och förpackningar Relevanta nationella regler, lagar och/eller branschavtal angående retursystem för produkter och emballage ska uppfyllas i de nordiska länder där de Svanenmärkta produkterna säljs. ( Registreringsnummer för nationellt retursystem för produkter och förpackningar eller annan dokumentation som visar att kraven på retursystem uppfylls. K6 Myndighetskrav Sökaren/innehavaren av Svanenlicens har ansvar för att produktionen av miljömärkta produkter uppfyller alla krav på säkerhet, arbetsmiljö, miljötillstånd och produktionsspecifika villkor och koncessioner i respektive produktionsland. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

7 K7 Kvalitets- och miljösäkring Sökaren ansvarar för att kvalitén på den Svanenmärkta produkten inte försämras under licensens giltighetstid. Sökaren ska säkra att: alla krav i miljömärkningskriterierna som gäller sökaren uppfylls och är kontrollerbara under licensens giltighetstid den Svanenmärkta produkten kan spåras genom hela produktionsprocessen, från råvara till färdig produkt oförutsedda avvikelser eller planerade ändringar i produktionen som kan ha betydelse för produktens möjlighet att uppfylla miljömärkningskraven rapporteras till Nordisk Miljömärkning utan dröjsmål det finns en person i organisationen som har ansvar och befogenhet att garantera att kraven i miljömärkningskriterierna uppfylls det ska finnas en kontaktperson som är ansvarig för rapporteringen till Nordisk Miljömärkning Sökaren ska ha Nordisk Miljömärknings skriftliga godkännande innan några ändringar av produkten genomförs. Exempel på sådana förändringar är t ex ändring i recept, utbyte av råvara eller ändrad produktionsmetod. ( Sökaren ska intyga ovanstående genom att fylla i bilaga 2. K8 Kvalitetsmanual Sökaren ska följa skriftliga rutiner, inskrivna i företagets kvalitetsmanual, för produktion av miljömärkta produkter. Dessa rutiner är: rutin för hur Svanenmärkta produkter kan spåras genom hela produktionsprocessen rutiner för hur avvikelser och ändringar i produktionen av den Svanenmärkta produkten behandlas och rapporteras till kontaktpersonen och vidare till Nordisk Miljömärkning rutin för journalföring och årlig rapportering ( Utdrag ur kvalitetsmanualen med rutinerna för produktion av miljömärkta produkter. Sökanden ska dessutom ha följande dokument tillgängliga vid ett eventuellt kontrollbesök: kopia av hela ansökan beräkningsunderlag för den dokumentation som är inskickad i samband med ansökan journaler för oförutsedda avvikelser och planerade produktionsförändringar i pro duktionen kvalitetsmanual med rutiner för produktion av miljömärkta produkter alla reklamationer och klagomål angående miljömärkta produkter Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

8 2 Krav på kuverttillverkning Uppfylls kraven? Tillverkningen av papperskuvert ska redogöras för enligt kapitel 2.1. Om kuvert inte trycks behöver kapitel 2.2 inte dokumenteras. 2.1 Kuverttillverkning, förutom tryckning K9 Processutredning Kuvertproducenten ska redogöra för tillverkningsprocessen för Svanenmärkta kuvert. De processteg som ska redogöras för är alla processteg från eventuell rullskärning till förpackning av kuverten, inklusive de produktionsled som utförs av eventuella underleverantörer. ( Beskrivning av alla processteg och processutrustning, från eventuell rullskärning till packning av kuvert. Uppfylls kraven? K10 Lim i fiberåtervinning Kuvert, och de lim kuvert innehåller, får inte ge problem vid fiberåtervinning. Hela kuvertet ska testas. Detta krav gäller inte vattenlösliga och helt dispergerbara lim. För analysmetoder, se kapitel. 4. ( Intyg om limmens beteende vid fiberåtervinning. Testmetoderna finns an givna i kapitel 4. K11 Lim, kemikaliekrav Kemikaliekraven på kuvertlim kan uppfyllas antingen så att kraven nedan, K12- K17 uppfylls, eller genom att miljömärkt lim används. Anvisningar om testmetoder för analyser finns i kriteriedokumentet Miljömärkning av lim, version 3.0. Kuvertlim, som inte har licens enligt limkriteriet, ska uppfylla K12-K17. ( Intyg av limtillverkare att kraven uppfylls. Bilaga 3 och säkerhetsdatablad för använda lim (enligt EU- direktiv 2001/58/EC) kan användas som dokumentation. Limtillverkaren ska meddela Nordisk Miljömärkning om ändringar i produktens recept eller utbyte av råvaror under kriteriernas giltighetstid. K12 ( Se K11. Klassificering av lim Lim ska enligt EU-direktiv 67/548/EEG och 99/45/EEC (med gällande anpassningar) inte vara klassificeringspliktigt i följande klasser: miljöfarligt (N), mycket giftigt (Tx), giftigt (T), hälsofarligt (Xn), frätande (C), irriterande (Xi), allergiframkallande (Xn/Xi), cancerogent (T/Xn), mutagent eller reproduktionstoxiskt (T/Xn), explosivt (E), oxiderande (O), extremt eldfarligt (Fx), mycket eldfarligt (F) eller eldfarligt (ingen symbol). Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

9 K13 ( Se K11. Klassificering av ämnen i kuvertlim Halten av ämnen som klassas som allergiframkallande (Xn/Xi), cancerogena (T/Xn), mutagena eller reproduktionstoxiska (T/Xn) enligt gällande föreskrifter i något nordiskt land får ej överstiga 0,1 vikt-% i limmet. K14 ( Se K11. Miljöfarlighet för kuvertlim Ämnen som kan klassificeras som miljöfarliga enligt EUs direktiv 67/548/ EEC med anpassningar och ändringar eller enligt gällande föreskrifter i Danmark, Finland, Norge, Island eller Sverige får ej överstiga totalt 2,0 vikt-%. K15 ( Se K11. Förbjudna ämnen i kuvertlim Lim får inte innehålla: ftalater (estrar av 1,2-benzendicarboxylsyra) alkylfenoletoxilater och andra alkylfenolderivat (ämnen som avspaltar alkylfenoler vid nedbrytning) halogenerade lösningsmedel etylenglykoletrar som klassas enligt K12 ovan. T.ex. glykoletrar med CASnr: , , , , K16 ( Se K11. Bindemedel i kuvertlim Bindemedel i lim får högst innehålla 1 mg restmonomer/g nyproducerat bindemedel. K17 ( Se K11. Konserveringsmedel i kuvertlim Konserveringsmedel som ingår i lim ska inte vara bioackumulerande. K18 Fönstermaterial i kuvert Fönstermaterial som ger problem vid förbehandling och återvinning av returfiber får ej användas. ( Intyg från återvinningsbruk eller opartiskt laboratorium om att fönstermaterialet inte ger problem vid förbehandling och återvinning av returfiber K19 Klorbaserade material i kuvertfönstermaterial Klorbaserade material får ej användas som fönstermaterial. ( Intyg från fönstermaterialets leverantör om fönstermaterialets klorinnehåll. Fönstermaterialet ska redovisas, t ex via tekniskt datablad. K20 Kuvertförpackningar Förpackningssätt och material som ingår i produkt-, grupp- och transportförpackningarna ska redovisas. ( Redovisning av kuvertens förpackningssätt och använda material i produkt-, grupp- och transportförpackningar. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

10 K21 Klorbaserade plaster i kuvertförpackningar Klorbaserade plaster får ej användas vid förpackning av kuvert. ( Intyg från emballageproducenten att kravet uppfylls. K22 Bruksegenskaper för kuvert Kuvertet ska uppfylla vanliga krav på bruksegenskaper såsom bl a kuvertets ogenomskinlighet, lämplighet för fyllning, sortering, hållbarhet vid transport och andra behandlingsstadier. ( Sökanden ska intyga att kuverten kan användas av vedertagna användare, t ex tillverkningslandets postväsen. K23 Avfallshantering vid kuvertproduktion Allt avfall inom kuverttillverkning ska källsorteras. Avfallsfraktionerna och hantering av dem ska redovisas. Om avfallet räknas som farligt enligt nationella regler, ska detta uppges. ( Kuverttillverkaren ska redogöra för avfallsplan och för hur avfallsplanen utfallit, t ex i form av årsrapport samt en redogörelse för olika avfallsfraktioners mottagare. K24 Skärspill i kuvertförädling Då standardkuvert körs från rulle behöver detta skärspillskrav inte redovisas för den delen av produktionen. Med standardkuvert avses landets standardstorlekar, t ex B-, C- och E-serier. Skärspill vid stansning/skärning av kuvert får inte överstiga 15%. Till skärspill räknas inte utstansning av kuvertfönster. Definition av skärspill: Skärspill beräknas som det papper, som frånskärs arket, när kuvertet utstansas eller utklipps. För kuvert framställt av ark är skärspillet förhållandet mellan arean/vikten av kuvert i förhållande till det ark varav kuverten är stansade/skurna av: Skärspill = (Arkets area - kuvertets area) x100<15% (Arkets area) För kuvert framställda från rulle kan skärspillet beräknas som förhållandet mellan arean/vikten av t ex. 100 kuvert och arean/vikten av papperet som dessa 100 kuvert är tillverkade av: Skärspill = (Pappersarean för 100 kuvert kuverts area) x100<15% (Pappersarean för 100 kuvert) ( Redogörelse för hur skärspillet beräknas. Beräkning av skärspillet för samtliga kuvertformat som ansökningen gäller ska bifogas. K25 Myndighetskrav i kuverttillverkning Se K6. K26 Kvalitet och miljösäkring i kuverttillverkning Se K7 och K8. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

11 2.2 Kuverttryckning, övergripande krav Svanenmärkning av kuvert tillåter även att kuvert trycks. Trycks kuverten? K27 Krav på kuverttryckning, övergripande krav Kraven på kuverttryckning följer Nordisk Miljömärknings kriterier för Trycksaker (version 3 eller senare versioner). Sökaren kan själv välja vilken av dessa versioner som används. För kraven på kuverttryckning gäller följande lindringar: Om den tryckta ytan på kuvertets utsidor understiger 10% av utsidornas yta bortfaller kraven på sidframställning, tryckformsframställning och tryckning för detta tryck. Adresstexter, Svanenmärke, frankeringsstämpel eller frimärke ingår inte i tryckytan. För flexotryckning av kuvertets foder (hinder mot insyn) gäller: Tryckningsmomentet ska uppfylla kraven i gällande trycksakskriterier. Behandling av avfall från sidframställning och tryckformsframställning för flexotryck av kuvertinsidor ska dock redovisas även i detta fall. I Bilaga 4 redovisas kraven som gäller för flexotryckning av kuverts foder. Kraven på tryckning kan också uppfyllas via underleverantörer, t ex så att tryckeri med gällande Svanenlicens, där kuverttillverkningens processer och material ingår, används. Tryckningsunderleverantörer för miljömärkta kuvert ska godkännas av Nordisk Miljömärkning. Kraven på kuverttryckning följer vid ansökningstillfället gällande kriteriedokument för trycksaker. ( Redogörelse för alla tryckmoment som utförs på kuvert samt redogörelse över andel tryckt yta per sida av kuvertet, enligt ovan. Om den tryckta ytan överstiger 10% ska dokumentation bifogas som visar att tryckningen uppfyller kraven i giltiga trycksakskriterier, eller att tryckmomenten ifråga ingår i gällande trycksakslicens. Vid flexo- fodertryck ska dokumentation bifogas som visar att detta tryckmoment uppfyller kraven i giltiga trycksakskriterier (enligt Bilaga 4), eller att ifrågavarande flexo- fodertryckning ingår i gällande trycksakslicens. Tryckmetod: Aktuell trycksakslicens: Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

12 3 Krav på kuvertpapper Uppfylls kraven? För kuvertpapper gäller Basmodulen och Kemikaliemodulen, med ett tilläggskrav som gäller kuvertpapperets våtstyrkemedel, se K29 om annat inte är angivet. Basmodulen och Kemikaliemodulen ställer krav på: produktionsteknik, skogsvård, kemikalier, utsläpp av avloppsvatten, luftutsläpp, energianvändning, avfallsbehandling, myndighetsåligganden samt kvalitets- och miljösäkring. Tilläggskraven för papper är angivna nedan. K28 Kuvertpapper Papperens namn, ytvikt, producent och form (d v s ark eller rulle) ska uppges. Följande papper kan användas till kuvert (krav på våtstyrkemedel tillkommer, enligt K29): 1. Kuvertpapper som uppfyller kriterierna i Basmodulen och Kemikaliemodulen. 2. Papper som har licens enligt Nordisk Miljömärknings kriterier för Tryckpapper. 3. Papper som har licens enligt EU:s kriterier för kopieringspapper och tryckpapper. Pappersproducenten kan skicka in sin dokumentation via ansökaren eller direkt till Nordisk Miljömärkning. ( Redogörelse över punkterna ovan. K29 Våtstyrka Våtstyrkemedel får inte tillsättas i papperstillverkning. Papperet anses våtstarkt om dess relativa våtstyrka (dragstyrka) överstiger 30%. För testning, se kapitel 4. ( Laboratorierapport över papperets våtstyrka. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

13 4 Krav på analysmetoder och kontroll Provtagning ska utföras på ett kompetent sätt. Analyslaboratoriet ska vara opartiskt och kompetent. Rådata ska finnas tillgängliga för kontroll under licensens giltighetstid. Analyslaboratoriet ska uppfylla de allmänna kraven enligt standarden EN 45001/DS/EN/ISO/IEC eller vara ett officiellt GLP-godkänt analyslaboratorium. Sökanden ska stå för dokumentation och analyskostnader. Producentens analyslaboratorium/mätning kan godkännas för att genomföra analyser och mätningar om myndigheterna övervakar provtagnings- och analyseringsprocessen, eller om producenten har ett kvalitetssystem där provtagning och analyser ingår och som är certifierat enligt ISO 9001 eller ISO Testmetoder: Analysmetoden finns i: Papperets relativa våtstyrka Blötläggning enligt SCAN P 20:67, alternativ B. Kuvertlimmens återvinningsbarhet Mätning av dragstyrka enligt SCAN P 38:80 TAPPI-metoden, som innefattar uppslagning enligt SCAN-C 18:65, silning enligt TAPPI Useful Method 242, och testresultatets bedömning enligt PTS-RH 071/95, eller INGEDE-test Nr 12 Assessing the Recyclability of Printed Products - Testing of Fragmentation Behaviour of Adhesive Applications. Bioackumuleringspotential för kemikalier Resultatet ges i relation till kuvertprov som inte innehåller det lim som prövas OECD Guideline for Testing of Chemicals, Nr. 107, 117, 305 A- E. Alternativt accepteras analysmetoder/mätningar som, av en oberoende och kompetent instans, är värderade som likvärdiga. För analysmetoder som hänför sig till skogskrav, massakrav och papperskrav, hänvisas till Basmodulen och Kemikaliemodulen. För analyser och mätningar på kuvertlims kemikalieegenskaper hänvisas till Miljömärkning av lim, version 3.0. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

14 Registrering Vid registrering av licensen i annat deltagande nordiskt land ska följande dokumenteras av sökanden och kontrolleras av Nordisk Miljömärkning: kopia på licens, eventuella marknadsföringskrav, uppfyllande av nationella föreskrifter eller branschavtal om anslutning till återvinningssystem/materialbolag, se K5, Miljömärkets utformning Miljömärket och tilldelat licensnummer (angivet som ) ska ha följande utformning: Papperskuvert Miljömärket ska placeras på emballaget och/eller produkten. Användning av undertexten (Papperskuvert) är frivillig. Kriteriedokumentets giltighetstid Detta kriteriedokument har fastställts av Nordiska Miljömärkningsnämnden den 9 oktober 2003 och gäller t o m 31 mars Den 13 januari 2006 ändrades ett skrivfel i bilaga 3. Den nya kriterieversionen heter 4.1. På Sekretariatsledarmötet den 31 januari 2007 beslutades att förlänga kriteriernas giltighet. Den nya versionen heter 4.2 och gäller till 31 december På Sekretariatsledarmötet den 17 september 2008 beslutades att förlänga kriteriernas giltighet. Den nya versionen heter 4.3 och gäller till 30 juni Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

15 Under giltighetstiden kan Nordiska Miljömärkningsnämnden besluta om justeringar, förtydliganden och/eller förlängningar av kriterierna, varvid en ny version ges ut. Detta medför normalt ingen omprövning av beviljade licenser. Senast 12 månader innan kriterieversionen går ut, ska Nordiska Miljömärkningsnämnden meddela vilka kriterier som därefter gäller. Kommande kriterier I kommande kriterier kommer utvecklingen inom kuverttillverkningen att värderas. Speciellt utvärderas limkraven i fiberåtervinningssyfte. Det kommer även att utredas om dessa kriterier kan kopplas närmare samman med trycksakskriterierna. Definitioner Nyfiber: Returfibrer: Kutterspån: Sågspån: I detta dokument räknas jungfrulig ved och såg(verks)flis som nyfiber. Returfibrer är massa baserad på returpapper, som genomgått konsumentanvändning ( post consumer ). Kutterspån (inklusive hyvelspån) är en biprodukt från sågade trävaror i virkes/möbelindustrin. Biprodukt som uppkommer då timmerstockar sågas av. En heterogen sågspånsprodukt räknas som sågspån om över hälften av massan utgörs av sågspån. Svanenmärkning av Papperskuvert (15)

16 Bilaga 1 - Marknadsföring av miljömärkta produkter Vi bekräftar härmed att vi känner till reglerna för användning av det nordiska miljömärket enligt Regler för nordisk miljömärkning. Vi försäkrar härmed att marknadsföringen ska genomföras enligt dessa regler. Vi bekräftar vidare att vi har kunskap om innehållet i kriteriedokumentet för miljömärkning av Papperskuvert. Vi försäkrar att de inom vårt företag som marknadsför de miljömärkta produk terna ska informeras om kriterierna för miljömärkning av Papperskuvert samt Regler för nordisk miljömärkning. Ort och datum Företag Kontaktperson Telefon Marknadsföringsansvarige Telefon Vid personalbyte ska en ny bekräftelse sändas in till Nordisk Miljömärkning. Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

17 Bilaga 2 Intyg för kvalitets- och miljösäkring Intyget gäller för: Sökande av licens Underleverantör för Pappersproducent Massaproducent Eventuellt handelsnamn Vi bekräftar att vi känner till innehållet i relevanta modulkriterier för miljömärkning av pappersprodukter. Vi bekräftar riktigheten av den dokumentation som är specificerad i vår ansökan daterad. Vi godkänner att Nordisk Miljömärkning kontrollerar kravens uppfyllelse under kriteriernas giltighetstid. Vi förbinder oss att inte utföra ändringar i produktionen som kan tänkas påverka uppfyllandet av miljömärkningskraven utan tillstånd av Nordisk Miljömärkning. Vi förbinder oss att utan dröjsmål rapportera om oförutsedda avvikelser som kan ha betydelse för produktens möjlighet att uppfylla miljömärkningskraven till Nordisk Miljömärkning. Vi förbinder oss att uppgöra en årlig rapportering enligt kriterierna och sända denna till Nordisk Miljömärkning. Vi har en kvalietsmanual med skriftliga rutiner för följande (bifoga rutinerna): rutiner för hur produktionen av råvaror/produkter som ingår i Svanmärkta produkter kan spåras genom hela produktionsprocessen. rutiner för hur avvikelser och ändringar i produktionen behandlas och rapporteras till kontaktpersonen och vidare till Nordisk Miljömärkning. rutiner för journalföring och årlig rapportering Plats/datum: Firmanamn Ansvarsperson, Titel, Telefon, E-post Underskrift Kontaktperson, Titel, Telefon, E-post Underskrift Vid personaländring ska ny bekräftelse insändas till Nordisk Miljömärkning. Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

18 Bilaga 3 Klassificering av lim (sid1 av4) Produktens namn: Tillverkare/Importör: Limleverantören är ansvarig för klassificering av produkten. Nordisk Miljömärkning har rätt att få tillgång till limleverantörens och kemikalieleverantörens underlag for klassificeringen. a) Klassificering av produkten Uppfylls kraven? Är produkten klassificeringspliktig i hänseende till EU- direktiv 67/548/EEG och 99/45/EEC (med gällande anpassningar) i någon av de följande klasserna: miljöfarligt (N), mycket giftigt (Tx), giftigt (T), hälsofarligt (Xn), frätande (C), iriterande (Xi), allergiframkallande (Xn/Xi), cancerogent (T/Xn), mutagent eller reproduktionstoxiskt (T/Xn), explosivt (E), oxiderande (O), extremt eldfarligt (Fx), mycket eldfarligt (F) eller eldfarligt (ingen symbol)? b) Hälsofarliga ämnen Är halten av ämnen i limmet som klassas som allergiframkallande (Xn/Xi), cancerogena (T/Xn), mutagena eller reproduktionstoxiska (T/Xn) enligt gällande föreskrifter i något nordiskt land > 0,1 vikt%? c) Produktens sammansättning Miljöfarliga ämnen (se sida 3 i denna bilaga) (fullständigt kemiskt namn) CAS nr Funktion Innehåll i vikt-% (exakta mängder) d) Krav på ingående ämnen Innehåller produkten ftalater (estrar av 1,2-bensendikarboxylsyra), alkylfenoletoxilater eller andra alkylfenolderivat (ämnen som avspaltar alkylfenoler vid nedbrytning), halogenerade lösningsmedel eller etylenglykoletrar som klassas enligt punkt a) ovan? Har produkten tillsatts produkter som innehåller ftalater (estrar av 1,2-bensendikarboxylsyra), alkylfenoletoxilater eller andra alkylfenolderivat (ämnen som avspaltar alkylfenoler vid nedbrytning), halogenerade lösningsmedel? Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

19 Klassificering av lim (sid 2 av 4) e) Krav på bindemedel Innehåller bindemedlet > 1 mg restmonomer/g nyproducerat bindemedel? f) Krav på konserveringsmedel Innehåller limmet konserveringsmedel? Om ja, vilka? Är konserveringsmedlet klassat som icke bioackumulerande, då det testats med hänsyn på bioackumulering (OECD testmetod 107, 117, eller 305)? Limtillverkarens/leverantörens underskrift Datum Företag Ansvarig Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

20 Klassificering av lim (sid 3 av 4) Kriterier för miljöfarlighet Ett ämne klassificeras som miljöfarligt för vattenmiljön om: 1) Ämnet är mycket giftigt för vattenlevande organismer och ej lätt nedbrytbart, eller om det är mycket giftigt för vattenlevande organismer och potentiellt bioackumulerbart. 2) Ämnet är mycket giftigt för vattenlevande organismer. 3) Ämnet är giftigt för vattenlevande organismer och ej lätt nedbrytbart, eller om det är giftigt för vattenlevande organismer och potentiellt bioackumulerbart. 4) Ämnet är skadligt för vattenlevande organismer och ej lätt nedbrytbart - om det inte finns andra tillräckliga vetenskapliga bevis som antyder att varken ämnet eller dess nedbrytningsprodukter utgör någon potentiell långvarig och/eller fördröjd fara för vattenmiljön. 5) Ämnet har låg vattenlöslighet och är ej lätt nedbrytbart och är potentiellt bioackumulerbart - om det inte finns andra tillräckliga vetenskapliga som antyder att varken ämnet eller dess nedbrytningsprodukter utgör någon potentiell långvarig och/eller fördröjd fara för vattenmiljön. Giftighet: Ett ämne klassificeras som mycket giftigt för vattenlevande organismer om för Fisk LC50 (96 timmar) 1 mg/l eller för Daphnia EC50 (48 timmar) 1 mg/l eller för Alger IC50 (72 timmar) 1 mg/l Ett ämne klassificeras som giftigt för vattenlevande organismer om för Fisk LC50 (96 timmar) > 1 mg/l men 10 mg/l eller för Daphnia EC50 (48 timmar) > 1 mg/l men 10 mg/l eller för Alger IC50 (72 timmar) > 1 mg/l men 10 mg/l Ett ämne klassificeras som skadligt för vattenlevande organismer om för Fisk LC50 (96 timmar) > 10 mg/l men 100 mg/l eller för Daphnia EC50 (48 timmar) > 10 mg/l men 100 mg/l eller för Alger IC50 (72 timmar) > 10 mg/l men 100 mg/l Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

21 Klassificering av lim (sid 4 av 4) Nedbrytbarhet Ett ämne anses som lätt nedbrytbart om det bryts ned till över 60% (mätt som CO 2 /BOD) eller 70% (mätt som DOC) inom 28 dygn. Testerna ska vara utförda enligt OECDs riktlinjer (testmetod nr 301 a till f). Ett ämne anses också vara lätt nedbrytbart om BOD5/COD 0,5 (om det endast finns COD- eller BOD5-data) eller om det föreligger andra klara vetenskapliga bevis för att ämnet kan brytas ned i vattenmiljö till > 70% inom 28 dygn. Bioackumulerbarhet Ett ämne anses vara bioackumulerbart om log P ow > 3 (med mindre BCF = 100). (OECD test 107/117/305). Vattenlöslighet Ett ämne anses att ha låg vattenlöslighet om t.ex. lösligheten är <1 mg/l. Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

22 Bilaga 4 Krav som gäller för flexotryckning av kuverts fodersidor (enligt Trycksaker, version 3.2) Sidframställning Sidframställningskravet behöver inte uppfyllas för foder- flexotryck av kuvert samt för linjerings- och logotryckning. Tryckformsframställning Tryckformsframställningskravet behöver inte uppfyllas för flexo- fodertryck av kuvert. Tryckning Följande krav ska uppfyllas: Tabell Tryckning, flexo Moment i respektive processteg Poäng/ Krav Kommentar Vattenburen flexofärg eller UV-flexofärg ska användas UV-flexofärg Vattenburen flexofärg Krav 1 p 1. Tryckfärg: Lösningsmedelsbaserad flexofärg får ej användas Vaskmedel innehållande organiska lösningsmedel. Aromathalt > 1%. Aromathalt < 1%, max ångtryck 5 kpa (vid 20 o C): Ångtryck 20 o C > 0,3 kpa Ångtryck 20 o C 0,2 0,3 kpa Ångtryck 20 o C 0,05-0,2 kpa Ångtryck 20 o C 0,01-0,05 kpa Ångtryck 20 o C < 0,01 kpa Vaskmedel innehållande vegetabiliska lösningsmedel: Vegetabiliska lösningsmedel (kokpunkt > 250 o C) Vatten (som finns i ett inköpt vaskmedel), sura eller alkaliska vaskmedel som inte innehåller organiska lösningsmedel Svanmärkta vaskmedel (enligt miljömärkningskriterier 0 p 3 p 2,5 p 2 p 1,5 p 1 p 0,5 p 0 p 0 p 2. Vaskmedel (tvättvätskor): Om olika typer av lösningsmedel används beräknas poängen som viktat medelvärde av de andelar lösningsmedel som används (medelvärdet anges med en decimal). Vaskmedel som består av blandning av lösningsmedel ska viktas mot andelarna av de olika kemikalierna. Ett surt eller alkaliskt vaskmedel (inköpt) beräknas efter mängden ingående organiska lösningsmedel i vaskmedlet och ångtrycket av lösnings medlet. Dokumentationskrav Redovisning av typ och mängd av vaskmedel som används för rengöring. Redovisning av: -antal liter vaskmedel som används och deras poäng. -beräkning av medelvärde (t ex 1,6 poäng). Poäng och ångtryck för vaskmedel anges enligt bilaga 2. Även kokpunkt för vegetabiliska lösningsmedel ges. för industriella rengörings- och avfettningsmedel) - Icke-vegetabiliska vaskmedel 1 p - Vegetabiliska vaskmedel (kokpunkt 250 o C) 0 p Vaskmedel som återvinns och återanvänds inräknas inte i poängberäkningen. Vatten som tillsätts i tryckeriet beaktas inte i poängberäkningen av vaskmedel. Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

23 3. Förbrukade vaskmedel, färgoch slamrester ska uppsamlas till destruktion eller återvinning Rengöringstrasor och dukar går till förbränning med energiåtervinning eller tvätt. 4.Tvättvattenavfall: Behandling av tvättvattenavfall Uppsamling till destruktion Krav Krav Krav 1 p Intyg om godkänt omhändertagande av vaskmedel, färgoch slamrester, trasor och dukar (t ex faktura, transport dokument eller avtal om omhändertagande). Redovisning av: -behandlingsmetod och poäng. Intyg om godkänt omhändertagande av reningsrester eller tvättvattenavfall (t ex faktura, transportdokument eller avtal om omhändertagande). Rening av tvättvattenavfall från partiklar med 5 μm-filter. 0,5 p Redovisning av reningseffekten lämnas av filterleverantör. Recirkulation av tvättvatten 0,5 p Rening genom avskiljning av opolära alifatiska kolväten. Högst 50 mg/l i utgående vatten. 0 p Avskiljning t ex med kolfilter. Resultat från analys av opolära alifatiska kolväten från laboratorium anges (metod, se kapitel 6.1). Ett representativt prov från produktionen ska lämnas för analys. Återanvändning av allt tvättvatten till färgspädning Inget tvättvattenavfall eller inget tvättvatten 0 p 0 p Summa, riktvärde 3 p Redovisning av poäng i respektive processteg samt poängsumma. Summa, max gränsvärde 5 p Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

24 Tryckkemikalier Krav på kemikalier gäller produktionskemikalier som används vid tryckning. Kemikaliekraven omfattar dels generella krav på produktionskemikalier och dels specifika krav på hjälpkemikalier och tillsatskemikalier. Generella krav på produktionskemikalier Kravet gäller tryckfärger: Kravet gäller även samtliga vaskmedel och algecider som används i den process som ingår i miljömärkningslicensen. Produktionskemikalierna ska redovisas med produktnamn och användningsområde ( Licensansökaren ska redogöra för alla produktionskemikalier som används vid produktion av miljömärkta trycksaker (kemikalielista med produktnamn och användningsområde). Licensansökaren ska bifoga ett säkerhetsdatablad för alla produktionskemikalier. Krav på hjälpkemikalier Kraven gäller kemikalier, för vilka det finns krav i kriteriedokumentet och som används som hjälpkemikalier vid produktion av miljömärkta trycksaker. Kraven gäller samtliga vaskmedel (tvättvätskor) samt algecider som används. Krav på vaskmedel (tvättvätskor): Kemikalietillverkaren/-leverantören av vaskmedel ska ange vaskmedlens sammansättning och poängsättning. Vaskmedel får ej innehålla ftalater, nonylfenoler (eller derivat av dessa), etylenglykoletrar (CAS-nr: , , , ) eller halogenerade kolväten. Aromathalten i vaskmedel får ej överstiga 50 vikt-% av produkten ( Kemikalietillverkaren/leverantören av vaskmedel (tvättvätskor) ska deklarera vaskmedlens sammansättning. Krav på algecider: Biocider i algecider får inte vara potentiellt bioackumulerbara (bioackumulerbart om BCF ( 100 eller log KO/W > 3). Algecider får ej innehålla ftalater, nonylfenoler (eller derivat av dessa), etylenglykoletrar (CAS-nr: , , , ) eller halogenerade kolväten. ( Kemikalietillverkaren/-leverantören av algecider ska intyga att biociderna inte är potentiellt bioackumulerbara. Kemikalietillverkaren/-leverantören av tensider ska intyga tensidernas nedbrytbarhet. Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

25 Krav på tillsatskemikalier Kraven gäller kemikalier, för vilka det finns krav i kriteriedokumentet och som används som tillsatskemikalier i miljömärkta trycksaker. Kraven gäller tryckfärger (inkluderande kemiska produkter som används som additiv i tryckfärg). Tryckfärgerfår ej innehålla sammanlagt mer än 2 vikt-% av sådana ämnen, som är klassificerade som miljöfarliga enligt EG:s direktiv 67/ 548/EEC, 18:e anpassningen eller enligt gällande föreskrifter i något nordiskt land. Som undantag får strålningshärdande färger (t ex UV-färger) innehålla max 1% miljöfarliga ämnen i härdat tillstånd. Tryckfärger som är klassificerade som miljöfarliga enligt EG: s direktiv 99/45/EEC eller enligt gällande föreskrifter i något nordiskt land får ej användas. Som undantag får strålningshärdande färger (t ex UV-färger) innehålla max 1% av miljöfarliga ämnen i härdat tillstånd. Pigment i tryckfärger/toner eller bläck får inte vara baserade på tungmetaller, aluminium eller koppar (t ex aluminium i silverfärger, koppar i guldfärger), med undantag för koppar i ftalocyaninpigment. Halten av nedan angivna tungmetaller i tryckfärger får ej sammanlagt överstiga 100 ppm: Bly, kadmium, kvicksilver och sexvärt krom. Tryckfärger får ej innehålla ftalater, nonylfenoler (eller derivat av dessa), etylenglykoletrar (CAS-nr.: , , , ) eller halogenerade kolväten. ( Kemikalietillverkaren/-leverantören ska deklarera produktens sammansättning och miljöegenskaper. Krav på avfall Tryckeriet samt underleverantörer av sidframställning, tryckformframställning och tryckning ska källsortera och ombesörja omhändertagandet av de avfallsfraktioner som uppkommer vid produktionen. Redovisningen ska göras som en avfallsplan för källsortering och omhändertagande av avfallsfraktionerna: t ex farligt avfall, metall, plast och pappersspill. Olika pappersslag såsom tryckpapper (makulatur), ska sorteras och levereras för omhändertagande. Licensinnehavaren ska källsortera och ombesörja omhändertagandet av elektronikavfall. Pappersspill från produktionen ska lämnas till återvinning. ( Avfallsplan från licensansökaren och underleverantörerna för tryckning inkluderande förteckning av alla avfallsfraktioner, metoder för godkänt och slutligt omhändertagande (exempelvis återvinning, deponering eller förbränning) samt namn på mottagare och slutlig omhändertagare. Intyg om godkänt omhändertagande av farligt avfall (t ex faktura, undertecknat transportdokument, kopia på avtal mellan tryckeri och omhändertagare). Svanenmärkning av Papperskuvert 4.3

Svanmärkning av. Pappersprodukter Kemikaliemodul

Svanmärkning av. Pappersprodukter Kemikaliemodul Svanmärkning av Pappersprodukter Kemikaliemodul Version 1.0 9 oktober 2003 Innehåll Svanmärkning av pappersprodukter Vad är ett Svanmärkt papper? 3 Krav 3 Dokumentation 4 Analyser och klassificering 4

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Avgiftsregler för Svanenmärkning. Nordisk Miljömärkning 17 oktober 2017

Avgiftsregler för Svanenmärkning. Nordisk Miljömärkning 17 oktober 2017 Avgiftsregler för Svanenmärkning Nordisk Miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen

Läs mer

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel:

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: 18 maj Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering.

Läs mer

Svanenmärkning av Diskmaskiner

Svanenmärkning av Diskmaskiner Svanenmärkning av Diskmaskiner Version 3.5 14 mars 2007 30 april 2014 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt diskmaskin? 3 Vilka diskmaskiner kan bli Svanenmärkta? 3 Hur ansöker man? 3 1

Läs mer

Pappersprodukter - kemikaliemodul

Pappersprodukter - kemikaliemodul Svanenmärkning av Pappersprodukter - kemikaliemodul Version 2.2 22 juni 2011 30 juni 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Innehåll 2 Vad är Svanens modulsystem för papper? 3 Vad är ett Svanenmärkt papper?

Läs mer

Miljömärkning av Trycksaker

Miljömärkning av Trycksaker Miljömärkning av Trycksaker Kriteriedokument 21 mars 2001-14 mars 2005 Version 3.1 Bakgrund till gemensam nordisk miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig och positiv

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Pannor för fasta biobränslen

Pannor för fasta biobränslen Svanenmärkning av Pannor för fasta biobränslen Version 2.2 14 mars 2007 31 december 2015 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta pannor för fasta biobränslen? 3 Varför välja Svanenmärkning?

Läs mer

Pappersprodukter - kemikaliemodul

Pappersprodukter - kemikaliemodul Svanenmärkning av Pappersprodukter - kemikaliemodul Version 2.3 22 juni 2011 30 juni 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanens modulsystem för papper? 3 Vad är ett Svanenmärkt papper? 3 Dokumentation

Läs mer

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel:

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering. För mer

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

Svanenmärkning av Fettäta papper

Svanenmärkning av Fettäta papper Svanenmärkning av Fettäta papper Version 4.0 15 juli 2013 - datum Remissförslag Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är ett Svanenmärkt fettätt papper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas?

Läs mer

Uppladdningsbara batterier/batteriladdare

Uppladdningsbara batterier/batteriladdare Svanenmärkning av Uppladdningsbara batterier/batteriladdare Version 3.5 17 december 2002 30 juni 2010 Nordisk Miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning,

Läs mer

Svanenmärkning av Mjukpapper

Svanenmärkning av Mjukpapper Svanenmärkning av Mjukpapper Version 5.3 11 oktober 2011 31 december 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkt Mjukpapper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 3 Hur söker

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 00 A UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 00:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 2006:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Agenda 1. Övergripande om Svanen 2. Vad är en Svanenmärkt tvätt? Och varför? Nordens officiella miljömärke Marknadskännedom Känner du igen denna symbol?

Läs mer

Tonerkassetter Renoverade och återfyllda

Tonerkassetter Renoverade och återfyllda Svanenmärkning av Tonerkassetter Renoverade och återfyllda Version 4.4 23 mars 2006 31 december 2013 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt tonerkassett? 3 Varför välja Svanenmärkning? 4

Läs mer

Förslag till FS, februari 2016

Förslag till FS, februari 2016 Förslag till FS, februari 2016 Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive

Läs mer

Svanenmärkning av Fettäta papper

Svanenmärkning av Fettäta papper Svanenmärkning av Fettäta papper Version 4.0 18 november 2014-31 december 2018 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är ett Svanenmärkt fettätt papper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas?

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Svanenmärkning av Värmepumpar

Svanenmärkning av Värmepumpar Svanenmärkning av Värmepumpar Version 2.1 14 mars 2007 31 mars 2012 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta värmepumpar? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur söker man?

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Så här använder du handboken

Så här använder du handboken Så här använder du handboken I denna handbok beskrivs steg för steg hur du ansöker om en licens för EUmiljömärket i enlighet med gällande krav. Följande symboler används genomgående: = Viktig information.

Läs mer

Nordisk Miljömärkning

Nordisk Miljömärkning Nordisk Miljömärkning Miljömärkning av lim Kriteriedokument 3 oktober 2002 31 december 2010 Version 3.3 Bakgrund till gemensam nordisk miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en

Läs mer

DESIGNA FÖR ÅTERVINNINGSBARHET PAPPERSGUIDEN

DESIGNA FÖR ÅTERVINNINGSBARHET PAPPERSGUIDEN DESIGNA FÖR ÅTERVINNINGSBARHET PAPPERSGUIDEN När den förnybara pappersfibern återvinns stärker vi dess konkurrenskraft, och bidrar till en cirkulär ekonomi. Andreas Boo, VD, Pressretur Tillsammans skapar

Läs mer

Svanenmärkning av Värmepumpar

Svanenmärkning av Värmepumpar Svanenmärkning av Värmepumpar Version 2.3 14 mars 2007 31 mars 2014 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta värmepumpar? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur söker man?

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier

Svanenmärkning av Tryckerier Svanenmärkning av Tryckerier Version 4.5 13 december 2005 31 mars 2014 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är ett Svanenmärkt tryckeri? 3 Varför välja Svanenmärkt? 3 Vad kan Svanenmärkas? 3 Vem kan ansöka

Läs mer

Blomsterbutik Ansökan 2009:C

Blomsterbutik Ansökan 2009:C Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Blomsterbutik Ansökan 2009:C Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven Produkt. Ansökan skickas

Läs mer

Måla medvetet. Om miljö och målning utomhus och inomhus

Måla medvetet. Om miljö och målning utomhus och inomhus Måla medvetet Om miljö och målning utomhus och inomhus Vår vision är att alla våra färger ska bli vattenburna All färg innehåller någon form av lösningsmedel vars uppgift är att göra färgen målningsbar

Läs mer

Svanenmärkning av Slutna eldstäder

Svanenmärkning av Slutna eldstäder Svanenmärkning av Slutna eldstäder Version 2.2 23 mars 2006 31 mars 2011 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt sluten eldstad? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur

Läs mer

Gäller fr.o.m 2011-06-22

Gäller fr.o.m 2011-06-22 Gäller fr.o.m 2011-06-22 1(5) Regler för miljömärkningsorganisationerna Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag

Läs mer

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se Svanenmärkta hem. peabbostad.se VÄLKOMMEN TILL ETT SVANENMÄRKT HEM Vi kan göra stor skillnad. Historiskt har bygg- och fastighetssektorn varit en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER NOVEMBER 2001 RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Städ- och hygienprodukter

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Städ- och hygienprodukter Upphandlande myndighet Domstolsverket Upphandling Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Städ- och hygienprodukter Diarie 1078-2011 Ansvarig upphandlare Camilla Petersson Detta dokument är en kopia på

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen

Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen Nordisk Ministerråd Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen är fastställd av Nordiska ministerrådet för miljö den 22/10/2014. Ved Stranden

Läs mer

Svanenmärkning av Kopierings- och tryckpapper

Svanenmärkning av Kopierings- och tryckpapper Svanenmärkning av Kopierings- och tryckpapper Version 4.1 22 juni 2011 30 juni 2016 Nordisk Mijömärkning Innehå Innehå 2 Vad är ett Svanenmärkt kopierings- och tryckpapper? 3 Varför väja Svanenmärkning?

Läs mer

H Tryckning på produkt

H Tryckning på produkt H Tryckning på produkt Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del H sänds till produktionsenheten/ tryckeriet, ange sitt företagsnamn samt namn på den produkt/produktgrupp som berörs av

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

Kemiska byggprodukter

Kemiska byggprodukter Svanenmärkning av Kemiska byggprodukter Version 1.6 29 maj 2008 31 oktober 2014 Nordisk Miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående

Läs mer

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum:3 oktober 2013 ORAPI SAN

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum:3 oktober 2013 ORAPI SAN Sida 1 av 6 AVSNITT 1. NAMNET PÅ BLANDNINGEN OCH FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: 1.2 Relevanta identifierade användningar av blandningen och användningar som det avråds från Rengöringsmedel.

Läs mer

Kommissionens beslut av den XXX om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU-miljömärket till konverterade pappersprodukter

Kommissionens beslut av den XXX om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av EU-miljömärket till konverterade pappersprodukter EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 januari 2014 (OR. en) 5302/14 ENV 28 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 10 januari 2014 till: Komm. dok. nr: D029992/02 Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

G Beredning inklusive specifika processteg

G Beredning inklusive specifika processteg G Beredning inklusive specifika processteg Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del G sänds till produktionsenheten, ange sitt företagsnamn samt namn på den produkt/ produktgrupp som

Läs mer

Persontransporter. Ansökan 2011. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval

Persontransporter. Ansökan 2011. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Persontransporter Ansökan 2011 Denna handling tillsammans med Bilaga A är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven

Läs mer

Biobränsle. Ansökan Naturskyddsföreningen Bra Miljöval

Biobränsle. Ansökan Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Biobränsle Ansökan 2013 Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven produkt. Skickas till: Naturskyddsföreningen

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION

BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION Produktnamn Produkt nr. Utfärdad den 15-08-10 Utfärdad av E.Nordenberg Reg. nr. BD--1 Godkänd av B.Wettermark Rev. den Rev. 1(5) 1. Grunddata Produktinformation Varunamn:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. STROVELS ALFANOL HD GRÖN Rengöringsmedel. Nr Ämnesnamn Reg.Nr. EG-nr CAS-nr Konc. Klassificering

SÄKERHETSDATABLAD. STROVELS ALFANOL HD GRÖN Rengöringsmedel. Nr Ämnesnamn Reg.Nr. EG-nr CAS-nr Konc. Klassificering 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av A Clean Partner HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE Rengöringsmedel Inhemsk tillverkare/importör

Läs mer

Biobränsle. Ansökan 2013. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval

Biobränsle. Ansökan 2013. Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Biobränsle Ansökan 2013 Naturskyddsföreningens anteckningar Version 2013:B Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1084656-01-01 Varunamn Wisa - Form Spruce Artikel-nr/ID-begrepp 1103 Varugrupp BK04-01203

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION

BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION BYGGVARUDEKLARATION/ MILJÖDEKLARATION Produktnamn Produkt nr. Utfärdad den 15-08-10 Utfärdad av E.Nordenberg Rev. den 17-01-23 Reg. nr. BD--1 Godkänd av B.Wettermark Rev. 1(5) 1. Grunddata Produktinformation

Läs mer

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 7 december 2012 SPOLGLANS P34

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 7 december 2012 SPOLGLANS P34 Sida 1 av 6 AVSNITT 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: SPOLGLANS Artikelnummer: P34 1.2 Relevanta identifierade användningar av blandningen och användningar som det

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/5 Användning: Daglig rengöring Förpackningsstorlek: 1L Leverantör: LIP Sverige Korgvidegrând 1 16244 Vâllingby Tel.: 08-25 00 70 Telefonnummer för

Läs mer

Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1(5) Företag i fordonsbranschen skall lämna årsrapport över sin verksamhet.

Läs mer

Fördelar med det Svanenmärkta huset:

Fördelar med det Svanenmärkta huset: SVANENMÄRKTA HUS Bygg- och fastighetssektorn är en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare. En ökad medvetenhet i branschen om hur man belastar miljön så lite som möjligt får därför

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING)

SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING) MILJÖMÄRKT 396001 SVANEN / EU-BLOMMAN (SIS MILJÖMÄRKNING) Tilldelas varor som uppfyller högt ställda miljökrav med bibehållen kvalitet. Det här är produktkraven på inomhusfärg: - God täckförmåga vid målning.

Läs mer

08-555 944 00 08-555 944 30 Artikelnummer 62530610 EXOTOL NORDEX 1 liter 62530615 EXOTOL NORDEX 5 liter

08-555 944 00 08-555 944 30 Artikelnummer 62530610 EXOTOL NORDEX 1 liter 62530615 EXOTOL NORDEX 5 liter Sida 1 / 5 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn EXOTOL NORDEX Leverantör Nilfisk Advance Produkttyp Allrengöringsmedel Box 44045 SE-100 73 Stockholm Användningsområde Telefon

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/ företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(6) Produktnamn: Användningsområde: Klotterborttagning Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Innehåll MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER

Innehåll MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR KEMISK-TEKNISKA PRODUKTER Innehåll Kemisk-tekniska produkter... 3 Kemisk-tekniska produkter... 4 Omfattning... 4 Kvalificeringskrav... 6 Kvalitetssäkring...

Läs mer

Byggvarubedömningens anvisningar och informationskrav för bedömning av produkter, Version

Byggvarubedömningens anvisningar och informationskrav för bedömning av produkter, Version Byggvarubedömningens anvisningar och informationskrav för bedömning av produkter, Version 2016-1. Dessa anvisningar ges för att beskriva vilken information som Byggvarubedömningen efterfrågar för bedömning

Läs mer

F Textilkemikalier och färger

F Textilkemikalier och färger F Textilkemikalier och färger Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del F sänds till produktionsenheten, ange sitt företagsnamn samt namn på den produktionsenhet där angivna textil-kemikalie(r)/färg(er)

Läs mer

Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010

Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010 Scander Allround Cleaner Sida 1/7 Säkerhetsdatablad EG-nr 1907/2006 (Reach) nr 453/2010 SCANDER Allround Cleaner Utfärdad: 2000-12-12 Reviderat: 2013-05-30 Version: 1 AVSNITT 1: NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH

Läs mer

Med Fokus på miljön.

Med Fokus på miljön. Med Fokus på miljön. Vårt miljöarbete Produktsortiment: - Material - Kvalitet - Miljöinformation - Miljömärkning - Transporter - Returhantering Personal: - Kunskap - Delaktighet - Rutiner - Service Vår

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Flytande tvål

SÄKERHETSDATABLAD. Flytande tvål SÄKERHETSDATABLAD Flytande tvål AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Version 1 Utgivningsdatum 1/2/2014 9:34:18 AM 1.1 Produktbeteckning Produktnamn Flytande tvål Artikelnr. 368003

Läs mer

12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN

12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk kuvertet

Läs mer

Svanmärkning av. Mjukpapper. Version mars december Nordisk Miljömärkning

Svanmärkning av. Mjukpapper. Version mars december Nordisk Miljömärkning Svanmärkning av Mjukpapper Version 4.0 23 mars 2006 31 december 2010 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanmärkt Mjukpapper? 3 Varför välja Svanmärkning? 3 Vad kan Svanmärkas? 3 Hur söker man? 3 1

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR Extract Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD KBM Reno Clean Fresh

SÄKERHETSDATABLAD KBM Reno Clean Fresh KBM Reno Clean Fresh Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD KBM Reno Clean Fresh SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Linumgrund

SÄKERHETSDATABLAD Linumgrund Linumgrund Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Linumgrund SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier

Läs mer

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning.

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning. sida 1 (5) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2006:6 Utkom

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION. Upprättad, datum Reviderad, datum Revideringen avser

BYGGVARUDEKLARATION. Upprättad, datum Reviderad, datum Revideringen avser BYGGVARUDEKLARATION Upprättad, datum Reviderad, datum Revideringen avser 2008-03-11 1. VARUINFORMATION Varunamn Brennix Brandskyddsmassa Användningsområde Brandskyddsmassa för brandtätning. Är varan miljömärkt?

Läs mer

Ärendenummer: CTM Id: Dokumentdatum: Kravspecifikation. Avseende Kopieringstjänster region Syd

Ärendenummer: CTM Id: Dokumentdatum: Kravspecifikation. Avseende Kopieringstjänster region Syd Ärendenummer: CTM Id: 174047 Kravspecifikation Avseende Kopieringstjänster region Syd 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING... SIDA 1 Krav på tjänsten... 3 1.1 Omfattning... 3 2. Genomförande... 3 2.1 Beställningsrutin...

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 27 november 2013 GLASPUTS P9

SäkerhetsDataBlad Utskriftsdatum 27 november 2013 GLASPUTS P9 Sida 1 av 6 AVSNITT 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: GLASPUTS Artikelnummer: P9 1.2 Relevanta identifierade användningar av blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn LK Golvvärme-/ Värme och Universalrör PE-X Ny deklaration Ändrad deklaration Artikel-nr/ID-begrepp

Läs mer

Storgatan 22 749 52 GRILLBY Tel. +46 171 463150

Storgatan 22 749 52 GRILLBY Tel. +46 171 463150 Version: 20091012 Sid 1 av 5 1. Namnet på produkten och företaget Handelsnamn: Leverantör: Tillverkare: BUPI Cleaner Svenska AB Storgatan 22 749 52 GRILLBY Tel. +46 171 463150 Aktiv Kemi AB Norrgatan 4

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Classic Prophylaxis Powder

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Classic Prophylaxis Powder SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Produktnamn: Användning/produkttyp: Leverantör: Dental användning, polering av tänder W&H Nordic AB Box 7037 187 11 Täby

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Version: 08.5 Upprättad enligt Golvbranschens riktlinjer BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 5703193233259-1 Varunamn ARDEX

Läs mer

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Riskfraser för utfasningsämnen R45 Kan ge cancer R49 Kan ge cancer vid inandning R46 Kan ge ärftliga genetiska

Läs mer

ÄMNEN OCH MATERIAL I FÖRPACKNINGAR FÖR KRAV- CERTIFIERADE PRODUKTER

ÄMNEN OCH MATERIAL I FÖRPACKNINGAR FÖR KRAV- CERTIFIERADE PRODUKTER Version 1:1 juni 2017 Självdeklaration från leverantör av förpackningsmaterial ÄMNEN OCH MATERIAL I FÖRPACKNINGAR FÖR KRAV- CERTIFIERADE PRODUKTER KRAV har regler som omfattar användningen av miljö- och

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del

SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del Barrikade 1500 & 2500 C-del Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 28.02.2012 1.1. Produktbeteckning Produktnamn

Läs mer

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning.

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning. Ansökan om godkännande inom Vårdval Uppsala län Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk kuvertet

Läs mer

Telefon Telefax. 08-555 944 00 08-555 944 30 Artikelnummer 62564901 FRI SAN 1 L Internet Kontaktperson

Telefon Telefax. 08-555 944 00 08-555 944 30 Artikelnummer 62564901 FRI SAN 1 L Internet Kontaktperson Sida 1 / 5 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Leverantör Nilfisk Advance Produkttyp Toalettrengöringsmedel Box 44045 SE-100 73 Stockholm Användningsområde Rengöring och

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD IKACLEAN SKUMRENGÖRING TIXO

SÄKERHETSDATABLAD IKACLEAN SKUMRENGÖRING TIXO IKACLEAN SKUMRENGÖRING TIXO Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD IKACLEAN SKUMRENGÖRING TIXO 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 07.07.2010 Produktnamn IKACLEAN SKUMRENGÖRING

Läs mer