Kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg"

Transkript

1 - en del av Cancerstrategi Gävleborg Version R01, Upprättad av: PROJEKTiL Landstinget Gävleborg

2 Mall-ID Projektidé Per Fessé, Specialistsjuksköterska Datum Dnr 2012/924 Version R01 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning förslag till beslut Sammanfattning Förslag till beslut Grundläggande information Idé Bakgrund Lagkrav eller andra och tvingande krav Omvärldsanalys Kartläggning av kontaktsjuksköterskor Metod Resultat av kartläggningen Befintliga funktioner i förhållande till den nationella definitionen Befintliga funktioner i förhållande till aktuella diagnosgrupper Tillgång till dokumenterat patientflöde Patientperspektivet Förankringsprocess och konsekvensbeskrivning Projektförslag Syfte, förslag Effektmål, förslag Projektmål, förslag Tidplan, förslag Bedömd påverkan på andra Nyttovärdering Nyttoeffekter utifrån strategiska mål Ekonomisk kalkyl Genomförbarhet Referenser och bilagor Referenser Bilagor Beslut att gå vidare med projektidé till koncernledningen (16)

3 1 Sammanfattning förslag till beslut 1.1 Sammanfattning Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) lyfter fram behovet av kontaktsjuksköterska som ett sätt att stärka patientens ställning. Ett av uppdragen inom 2011 års överenskommelse mellan SKL och staten om insatser för Ännu bättre cancervård var att genomföra studie av kontaktsjuksköterska, vilket bl.a. resulterat i en nationell definition. I nationella riktlinjer finns motsvarande inriktning med kontaktfunktion för flera diagnosgrupper. Inom Regionala Cancercentrum (RCC) Uppsala Örebro pågår ett regionalt arbete med kontaktsjuksköterska. Inom ramen för projektet Cancerstrategi Gävleborg har utvecklingsdirektören gett i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag för hur funktionen kontaktsjuksköterska ska implementeras inom cancersjukvården i Landstinget Gävleborg. Vid kartläggning har 32 sjuksköterskor identifierats som till någon del har roller som motsvarar kontaktsjuksköterska. Dessa 32 personer har tillfrågats om innehållet i sitt uppdrag för att klargöra överensstämmelsen med den nationella definitionen av kontaktsjuksköterska. Resultatet av kartläggningen visar bl.a. att - 32 sjuksköterskor har funktioner som ingår i - Dessa 32 omfattar flertalet större diagnosgrupper inom cancerområdet - Nuvarande roller stämmer relativt väl överens med den nationella definitionen av - Utökning med fler kontaktsjuksköterskefunktioner är på gång. Dessa 32 sjuksköterskor bedömer sammantaget att de lägger ner motsvarande 8,5-9,0 heltidstjänster på kontaktfunktionen. Utöver de kompletteringar för vissa diagnosgrupper, som redan är på gång i verksamheten, behövs ett tydligt beslut att alla cancerpatienter ska få tillgång till kontaktsjuksköterska enligt den nationella definitionen. Tillkommande resursbehovet uppskattas till motsvarande 2-4 heltidstjänster. Resurserna bör delvis kunna tillskapas genom ändrad arbetsorganisation och omfördelning av arbetsuppgifter. 1.2 Förslag till beslut Till HSL lämnas följande förslag till landstingsdirektörens beslut. Målet är att alla cancerpatienter har tillgång till en namngiven kontaktsjuksköterska enligt den nationella definitionen 3 (16)

4 Steg 1 (klart 2013): Utarbeta landstingsgemensam rutin för kontaktsjuksköterska avseende cancerpatienter Ta fram kompetensutvecklingsplan för kontaktsjuksköterskor i samverkan med RCC Uppsala Örebro Implementera funktionen kontaktsjuksköterska enligt landstingsgemensam rutin hos befintliga sjuksköterskor med kontaktfunktion Införa nätverksträffar för kontaktsjuksköterskor Steg 2 (klart senast 2014): Utse kontaktsjuksköterskor i den omfattning som krävs för att alla patienter ska få tillgång till kontaktsjuksköterska Genomföra individuell kompetensutveckling Verksamhetschefen ansvarar för att uppfylla målet att alla cancerpatienter får tillgång till kontaktsjuksköterska senast 2014 Vårdenhetschefen utser kontaktsjuksköterskor och organiserar det praktiska arbetet samt ansvarar för individuell kompetensutveckling Steg 1 ovan drivs i projektform (jfr punkt 3 nedan). 2 Grundläggande information 2.1 Idé Utvecklingsdirektören, tillika projektägare för Cancerstrategi Gävleborg, har gett i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag för hur funktionen kontaktsjuksköterska ska implementeras inom cancersjukvården i Landstinget Gävleborg. Uppdragsmålen är i korthet att ta fram 1. Nulägesbeskrivning avseende a. Vilka personer som har funktioner som kontaktsjuksköterska och vilka uppgifter dessa utför b. Täckningsgrad avseende diagnosgrupper c. Nuläge ur patientperspektiv (om möjligt) 2. Omvärldsorientering hur har uppgiften lösts i andra landsting/regioner 3. Förankringsprocess av kartläggningen i relation till nationell definition samt förslag till beslut om implementering, inkl. konsekvensbeskrivningar. Ansvarig för kartläggningsarbetet är Per Fessé, projektmedlem och specialistsjuksköterska, Strålbehandling, VO Onkologi. Uppdragsledare är Åke Lundqvist, projektledare, Projekt och Metodstöd, LOV. 2.2 Bakgrund Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) lyfter fram behovet av kontaktsjuksköterska som ett sätt att stärka patientens ställning. I nationella 4 (16)

5 riktlinjer för bröst- kolorektal- och prostatacancer (Socialstyrelsen, nationella riktlinjer) finns motsvarande inriktning med kontaktfunktion. Ett av uppdragen inom 2011 års överenskommelse mellan SKL och staten om insatser för Ännu bättre cancervård var att genomföra en studie som visar utbredningen av kontaktsjuksköterska eller motsvarande kontaktperson inom cancervården samt att sådan kontaktfunktion införs inom flera områden och verksamheter inom cancervården. Se Kontaktsjuksköterskor i cancervården, delrapport 2011, SKL. Arbetet har bl.a. resulterat i följande nationella definition av kontaktsjuksköterska. n är tydligt namngiven för patienten har speciell tillgänglighet och kan hänvisa till annan kontakt när han/hon inte är tillgänglig informerar om kommande steg förmedlar kontakt med andra yrkesgrupper utifrån patientens behov ger stöd till patienten och närstående vid normal krisreaktion vägleder till psykosocialt stöd vid behov säkerställer patientens delaktighet och inflytande i sin vård bevakar aktivt ledtider n har dessutom ett tydligt skriftligt uppdrag kunskaper som regleras av innehåll och avgränsningar i varje patientprocess ansvar för att en individuell skriftlig vårdplan upprättas (även om den upprättas av andra) ansvarar för aktiva överlämningar till en ny kontaktsjuksköterska uppgiften att delta i multidisciplinära ronder och möten. RCC Uppsala Örebro har tillsatt en arbetsgrupp, med representation från landstingen, med uppdrag att driva ett regionalt arbete med kontaktsjuksköterska (RCC Uppsala Örebro, Utvecklingsprojekt 2012) se även 2.4 nedan. 2.3 Lagkrav eller andra och tvingande krav Av Lag om ändring i Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 2010:243) framgår att Verksamhetschefen ska säkerställa att patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i vården tillgodoses. Om det är nödvändigt för att tillgodose dessa behov, eller om en patient begär det, ska verksamhetschefen utse en fast vårdkontakt för patienten. En del av denna fasta vårdkontakt kan vara kontaktsjuksköterska. 5 (16)

6 2.4 Omvärldsanalys Under bakgrund ovan (punkt 2.2) har det arbetet nationellt beskrivits. På uppdrag av RCC Uppsala Örebro pågår ett regionalt arbete om kontaktsjuksköterskefunktionen, som ett av 11 utvecklingsprojekt under Arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskefunktionen ska inom ett år (d.v.s. fram till hösten 2013) 1. ta fram förutsättningar för inrättande av funktionen kontaktsjuksköterska 2. sprida kunskap om rollen som kontaktsjuksköterska i regionen 3. informera berörda chefer och beslutsfattare 4. ta fram förslag till utbildningsinsatser. Kommentar: Pågående arbete inom RCC Uppsala Örebro gällande utbildning och kompetenskrav för kontaktsjuksköterska inom enskilda patientprocesser och beräknas vara klart under anordna kunskaps-/inspirationsseminarier. Kommentar: Datum och program fastställt för en första inspirationsdag 18/ Även inom andra RCC pågår aktiviteter i syfte att implementera kontaktsjuksköterska. Av bilaga 3 framgår aktuell information hämtad från respektive RCC:s hemsida. 2.5 Kartläggning av kontaktsjuksköterskor Metod Inventering av sjuksköterskor med kontaktfunktion inom Landstinget Gävleborg, har genomförts genom förfrågan per mail och telefon till vårdenhetscheferna och sjuksköterskor med kontaktfunktion inom de delar av specialiserad vård, där patienter med cancersjukdomar vårdas. Utgångspunkten har varit den nationella definitionen för kontaktsjuksköterska utarbetad av SKL i samarbete med de regionala cancercentrumen. Strukturerade intervjuer har genomförts direkt med 27 av de 32 identifierade sjuksköterskorna med funktion som till någon del motsvarar med hjälp av bifogat intervjuformulär (se bilaga 1). Dialogen med resterande 5 sjuksköterskor har skett via e-post utifrån nämnda intervjuformulär. Syftet med intervjuerna har varit att kartlägga varje person med avseende på - funktioner i relation till den nationella definitionen av kontaktsjuksköterska - berörda diagnosgrupper - omfattning i andel av heltidstjänst - tillgång till dokumenterat patientflöde 6 (16)

7 Resultatet av intervjuerna har redovisats för såväl berörda kontaktsjuksköterskor som deras vårdenhetschefer via e-post. Möjlighet till revidering av lämnade uppgifter har getts. Antal nya cancerfall i Gävleborg 2010, fördelat på diagnos, har hämtats från Socialstyrelsens statistikdatabas som utgår från Socialstyrelsens Cancerregister omfattande personer som var folkbokförda i Sverige vid diagnostillfället. För att spegla patientperspektivet har Patientnämndens kansli har tillfrågats om eempel på ärenden under 2012, som rör cancervården och som indikerar brister som skulle kunna elimineras eller minskas med ett införande av kontaktsjuksköterskefunktion. Patientnämndens kansli har redovisats sådana eempel form av citat från patienter/anhöriga Resultat av kartläggningen Befintliga funktioner i förhållande till den nationella definitionen 32 sjuksköterskorna med funktion som till någon del motsvarar kontaktsjuksköterska har identifierats. Samtliga identifierade sjuksköterskor har varit delaktiga i kartläggningen. I frågeformuläret (bilaga 1) ingår en fråga för varje funktion enligt den nationella definitionen av kontaktsjuksköterska för att mäta i vilken mån den nationella definitionen uppfylls. Samtliga (32) har svarat på samtliga frågor. Resultatet framgår av tabellen nedan. 7 (16)

8 Tabell 1 Antal sjuksköterskor som svarat ja eller delvis ( N=32) 100 % Resultatet av kartläggningen visar bl.a. att - 32 sjuksköterskor har funktioner som ingår i - Dessa 32 omfattar flertalet större diagnosgrupper inom cancerområdet - Nuvarande roller stämmer relativt väl överens med den nationella definitionen av, med undantag för vissa kriterier (eempelvis uppger endast för var fjärde person att de har ett skriftligt uppdrag) - Utökning med fler kontaktsjuksköterskefunktioner är på gång Resultatet i sin helhet framgår av bilaga 1. Utöver dessa 32 sjuksköterskor finns det ytterligare personer som är tilltänkta på kontaktfunktioner som är under uppbyggnad eller utveckling, t.e. hudcancer, gynekologiska diagnoser i Gävle (4 personer på del av tjänst) och hematologmottagning i Gävle (flera alternerande personer på del av tjänst). 8 (16)

9 Befintliga funktioner i förhållande till aktuella diagnosgrupper Samtliga sjuksköterskorna (32) har även tillfrågats om vilka diagnosgrupper som omfattas av kontaktsjuksköterskefunktionerna. Enligt svaren omfattas följande diagnosgrupper av nuvarande kontaktsjuksköterskefunktioner. blodcancer bröstcancer cancer hos barn och ungdom gynekologisk cancer hjärncancer hudcancer huvud- halscancer kolorektalcancer lungcancer prostatacancer urinblåsecancer Eempel på diagnosgrupper som f.n. saknar kontaktsjuksköterskefunktion är esofagus-ventrikelcancer och njurcancer. Vid intervjuerna har berörda sjuksköterskor (32 personer) tillfrågats om vilken omfattning i tid (i procent av heltid), som de använder som kontaktsjuksköterska. Den sammanlagda bedömda tidsåtgången på årsbasis motsvarar 8,5-9,0 heltidstjänster. Tillkommer 4 personer (på deltid) på kontaktfunktioner som är under uppbyggnad. Antalet nya cancerfall i Gävleborg år 2010 och nuvarande omfattning av kontaktsjuksköterskefunktionen, framgår av nedanstående tabell. Cancerform/diagnosgrupp Antal kvinnor Antal män Totalt Nuvarande kontaktsjuksköterskefunktion omräknad till antal heltider Prostatacancer ,75 0,95 Bröstcancer ,60 Hudcancer Under uppbyggnad Lungcancer ,40 Blodcancer ,50 Gynekologisk cancer Under uppbyggnad Kolorectalcancer ,45 Urinblåsecancer ,40 0,60 9 (16)

10 Cancerform/diagnosgrupp Antal kvinnor Antal män Totalt Nuvarande kontaktsjuksköterskefunktion omräknad till antal heltider Okänd primärtumör Esofagus-ventrikel Saknar Kssk Njurcancer Saknar Kssk Cancer i hjärna ,35 Pancreascancer Saknar Kssk Huvud- och Halscancer ,20 Lever- och Gallcancer Saknar Kssk Endokrina cancrar Saknar Kssk Lymfom/KLL Saknar Kssk Testikelcancer Saknar Kssk Tyreoideacancer Saknar Kssk Sarkomcancer Saknar Kssk Cancer hos Barn och Ungdom 0-19 år ,85 0,95 Peniscancer Saknar Kssk Summa ovanstående tumörgrupper Samtliga nya cancerfall ,50 9, Tillgång till dokumenterat patientflöde Vid intervjuerna har berörda sjuksköterskor (32 personer) tillfrågats om de har tillgång till ett dokumenterat patientflöde eller patientprocess. 10 personer har svarat ja och 9 delvis. Det som omnämns frekvent är vårdprogram för specifik tumörgrupp som underlag och styrdokument Patientperspektivet Patientnämndens kansli har sammanställt några citat från patienter och anhöriga, hämtade från ärenden under år 2012 (bilaga 2). Dessa indikerar att det finns upplevda brister som helt eller delvis kan åtgärdas genom införande av kontaktsjuksköterskefunktion. 10 (16)

11 2.5.3 Förankringsprocess och konsekvensbeskrivning Berörda vårdenhetschefer (VEC) och sjuksköterskor med kontaktfunktion inom Landstinget Gävleborg har medverkat i och är informerade om resultatet av inventering och kartläggning av sjuksköterskor med kontaktfunktion. Dessa har även informerats om den gemensamma beskrivningen av kontaktsjuksköterskans funktion och uppgifter, som SKL har utarbetat i samarbete med de regionala cancercentrum. Följande konsekvenser av beslut om införande av kontaktsjuksköterskefunktionen har identifierats. Ökad patientsäkerhet Ökad delaktighet och ökat inflytande för cancerpatienter stärker patientperspektivet Kortare ledtider och effektivare patientprocesser Utökade resurser för kontaktsjuksköterskefunktionen uppskattas till motsvarande 2-4 heltidstjänster. Behovet avser dels utökning för de diagnosgrupper som f.n. helt saknar med kontaktsjuksköterska och dels utvecklad roll enligt den nationella definitionen. Behov av förändrad arbetsorganisation för att frigöra resurser som kontaktsjuksköterska och minska belastningen på annan vårdpersonal med kontaktsjuksköterskeuppgifter Behov av kompetensutveckling för kontaktsjuksköterskor. Omfattningen av kompetensutvecklingsbehovet kan bedömmas först när pågående arbete inom RCC Uppsala Örebro med att ta fram gemensamma kompetenskrav och utbildningsprogram för landstingen avseende kontaktsjuksköterskor. 3 Projektförslag 3.1 Syfte, förslag Syftet med ett fortsatt arbete är att implementera kontaktsjuksköterska enligt den nationella definitionen så att alla cancerpatienter får tillgång till en namngiven kontaktsjuksköterska. Delar av implementeringen föreslås drivas i projektform, såsom att utarbeta landstingsgemensam rutin för kontaktsjuksköterska ta fram kompetensutvecklingsplan för kontaktsjuksköterskor i samverkan med RCC Uppsala Örebro implementera funktionen kontaktsjuksköterska enligt landstingsgemensam rutin hos befintliga sjuksköterskor med kontaktfunktion införa nätverksträffar för kontaktsjuksköterskor Andra delar i arbetet föreslås genomföras i ordinarie organisation, såsom att 11 (16)

12 utse kontaktsjuksköterskor i den omfattning som krävs för att alla patienter ska få tillgång till kontaktsjuksköterska genomföra individuell kompetensutveckling 3.2 Effektmål, förslag Följande effekter för cancervården förväntas senast två år efter genomfört projekt (2015). Ökad patientsäkerhet. Patientcentrerad vård med hjälp av kontaktsjuksköterska (kssk) ger bättre följsamhet till behandling, mindre medicinska komplikationer. Stärkt patientperspektiv. Förbättrad information och kommunikation mellan patient och vårdare stärker patientens och anhörigas möjligheter till delaktighet och trygghet. Kortare ledtider och effektivare patientprocesser. Ökad tillgänglighet till hälso- och sjukvård utifrån patientens individuella behov, genom att kontaktsjuksköterskan ser till att individuell vårdplan upprättas, förmedlar kontakt med andra yrkesgrupper utifrån patientens behov och bevakar ledtider. Frigjord tid hos andra yrkesgrupper. En fast vårdkontakt för patienten frigör tid hos andra yrkesgrupper. Nyttoeffekter beskrivs mer specificerat under punkt Projektmål, förslag Projektets mål är landstingsgemensam rutin för kontaktsjuksköterska finns kompetensutvecklingsplan för kontaktsjuksköterskor i samverkan med RCC Uppsala Örebro är framtagen kontaktsjuksköterskefunktion enligt landstingsgemensam rutin är implementerad hos befintliga sjuksköterskor med kontaktfunktion nätverksträffar för kontaktsjuksköterskor är införda 3.4 Tidplan, förslag Startdatum Slutdatum Bedömd påverkan på andra Ingen identifierad påverkan på andra, utöver vad som beskrivs under punkt Nyttovärdering Parametrarna nyttoeffekt utifrån strategiska mål, ekonomiskt värde och genomförbarhet ligger till grund för koncernledningens prioritering av projekt. 12 (16)

13 4.1 Nyttoeffekter utifrån strategiska mål De strategiska målen har hämtats från dokumentet Goda utsikter för ett livskraftigt Gävleborg-målpolitiskt dokument Av tabellen nedan framgår hur projektförlaget bedöms påverka måluppfyllelsen av de strategiska målen. Graden av effekt har skattats (skala 1-10) och nyttan har beskrivits. Observera att bedömningen är relaterad till effekten för cancervården och cancerpatienterna inte till hela hälso- och sjukvården eller alla patienter. Cancervårdens andel av den totala kostnaden för hälso- och sjukvården uppskattas till 7-8 procent. Patienten får vård av högsta klass (med effektiva och säkra processer) Patienten får likvärdig vård som avspeglar patientens situation med ett bra bemötande Hälsoläget i befolkningen förbättras Hög tillgänglighet utan undanträngningseffekter Tillgång till hälsooch sjukvård utifrån patientens individuella behov Graden av effekt Låg Måttlig Hög Beskrivning av Strategiska mål nyttoeffekt Ekonomi i balans Patientcentrerad vård m.h.a. kontaktsjuksköterska (kssk) ger ökad följsamhet till behandling, mindre medicinska komplikationer, vilket kräver färre undersökningar och vårdåtgärder Kssk säkerställer att åtgärder och bedömningar blir genomförda längs hela patientprocessen Kssk ansvarar för att individuell vårdplan upprättas tillsammans med patienten i syfte att öka patientens delaktighet, trygghet och inflytande över vårdens planering Kssk förmedlar kontakt med andra yrkesgrupper utifrån patientens behov. Bevakar ledtider. De mest sjuka äldre har tillgång till obruten vårdkedja Kssk ansvarar för aktiva överlämningar i patientprocessen. Förbättrar information och kommunikation mellan 13 (16)

14 känner sig trygga (och dess anhöriga) får bästa möjliga omhändertagande Patienter med psykiatriska vårdbehov möter en vård i en obruten vårdkedja som präglas av kompetens, respekt och lyhördhet Främja utvecklingen och tillgängligheten av e-hälsoprojekt samt samordna IT-utvecklingen med andra samarbetspartners Patienten tillförsäkras god patientsäkerhet och upplever trygghet Minskad miljöoch klimatpåverkan patient och vårdare och stärker patientens och anhörigas möjligheter till delaktighet och trygghet Kssk ska identifiera patientens behov av psykiatrisk och psykosocial vård och förmedlar kontakt Kssk informerar om Mina Vårdkontakter, 1177 och andra e-tjänster Patienten får i Kssk en fast vårdkontakt, vilket främjar god patientsäkerhet och trygghet Kssk stödjer i användningen av e-tjänster vilket minskar resor och annan resursanvändning Det totala strategiska värdet av att genomföra projektidén bedöms vara 5 (summa värden för grad av effekt är lika med 52, dividerat med 10, som är antalet strategiska mål är lika med 5,2). [Värdet registreras i Aria och används för nyttovärdering vid prioritering av projekt.] 4.2 Ekonomisk kalkyl Följande beräkning avser kostnaderna för hela genomförandet och fram till dess att nyttan bedöms vara realiserad. (År 1=2013, år 2=2014, år 3=2015.) 14 (16)

15 Ekonomisk kalkyl ÅR 1 ÅR 2 ÅR 3 Totalt år 1-3 Kostnader (tkr) Interna Eterna Summa Interna Eterna Summa Interna Eterna Summa Interna Eterna Summa Avskrivningar Personalkostnader (utökning 4 årsarb. Kontaktsjuksköterskor) Utbildning kssk (10 tkr i genomsnittskostnad per kssk) Övriga projektkostnader (timmar projektledare, projektmedarbetare, resor) Summa kostnader Intäkter/besparingar (tkr) Nyttoeffekt 1, minskad graden av medicinska komplikationer och bättre följsamhet till ordinerad behandling, färre diagnostiska prov och vårdåtgärder (antagande 2% färre vårdkontakter av cancerpat. i spec. vård; *2%*2000kr/st=1 Mkr/år) Nyttoeffekt 2, Kssk avlastar läkare och vägleder till rätt kompetens, leder till effektivare resursuttnyttjande (antagande: om 1000 cancerpat får minskat behov att tala med läkare med 10 min/månad = läkartimmar/år*700 kr=1,4 mkr) Nyttoefffekt 3. Patientcentrerad vård m.h.a. kssk bidrar till delaktighet, trygghet och inflytande för patienten och närstående.. Patienten upplever gott omhändertagande och säker vård. (Kan inte värderas i ekonomiska termer) Summa intäkter/besparingar Summa intäkter minus kostnader [Projektets ackumulerade ekonomiska värde registreras i Aria och används för nyttovärdering vid prioritering av projekt.] 4.3 Genomförbarhet Projektgenomförande = 9 [Anger sannolikheten för att själva genomförandet av projektet lyckas (skala 1-10)] 15 (16)

16 Effektimplementering = 7 [Anger sannolikheten för att projektets effekt eller nytta ska genereras i verksamheten (skala 1-10)] Genomförbarhetsvärde = 8 [Medelvärde av sannolikheten för att lyckas med projektet respektive sannolikheten att lyckas med effekthemtagningen i verksamheten.] 5 Referenser och bilagor 5.1 Referenser 1. Lag om ändring i hälso- och sjukvårdslagen SFS 2010: Nationella riktlinjer för bröst-, kolorektal- och prostatacancer. Socialstyrelsen tatacancer 3. En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009: Kontaktsjuksköterskor i cancervården, delrapport 2011, SKL ng-2013/delrapporter Uppdragsdirektiv, ett delprojekt inom Cancerstrategi Gävleborg, dnr 2012/ Bilagor 1. KSSK sammanställning ls 2. Citat bemötande - information källa patientnämnden, PN 3. Omvärld - andra RCC Åke Lundqvist, Projektledare 6 Beslut att gå vidare med projektidé till koncernledningen Ja Nej Motivering X Staffan Gullsby, Utvecklingsdirektör 16 (16)

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Införande av kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg

Införande av kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg Införande av kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg Version R01, 201-03-10 PROJEKTiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsnamn Kontaktsjuksköterska Version R01 Innehållsförteckning

Läs mer

Införande av kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg

Införande av kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg Införande av kontaktsjuksköterska - en del av Cancerstrategi Gävleborg Version R01, 2013-08-28 PROJEKTiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Projektplan Datum Dnr 2012/924 2013-08-28 2012/924 Version

Läs mer

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Rapport 2012 2 (6) Sammanfattning Alla cancerpatienter ha tillgång till en kontaktsjuksköterska eller motsvarande, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Katja Vuollet Carlsson Regional samordnare för kontaktsjuksköterskor 2016-10-06 KSSK uppdrag nationell Fokus på områden där samverkan/samarbete behövs

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården ETT UTVECKLINGSARBETE INOM ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården DELRAPPORT 2011 1 Sammanfattning Insatser för fler kontaktsjuksköterskor eller motsvarande inom cancervården är

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF 2017-04-04 Namn Marie Boëthius Koordinator Lokal processledare Kontaktsjuksköterskan Aktiva överlämningar Avgränsning och

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård Ännu bättre cancervård Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om insatser i enlighet med nationella cancerstrategin Varför cancerstrategi? Dubblering av antalet personer som

Läs mer

Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015

Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015 Datum: 2015-04-27 Dnr: LTV150519 Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015 JONAS LOSTELIUS ENHETEN FÖR KUNSKAPSSTYRNING OCH UTBILDNING 2 (12) INNEHÅLL

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Program förmiddagen 08:30-09:15 Inledning 09:15-09:25 Bensträckare 09:25-10:15 Tidig upptäckt 10:15-10:25 Bensträckare 10:25-11:30 Standardiserade vårdförlopp

Läs mer

Nationell överenskommelse Kortare väntetider i cancervården

Nationell överenskommelse Kortare väntetider i cancervården Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (5) Nationell överenskommelse 2018 - Kortare väntetider i cancervården Sida 2 (5) Bakgrund Regeringen avsätter 447,5 mnkr år 2018 för att skapa en mer jämlik

Läs mer

Projektplan. Varje dag räknas 2015 Nationell satsning på cancervård. PROJEKTiL Region Gävleborg

Projektplan. Varje dag räknas 2015 Nationell satsning på cancervård. PROJEKTiL Region Gävleborg Projektplan Varje dag räknas 2015 Nationell satsning på cancervård PROJEKTiL Region Gävleborg Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Syfte... 5 1.2 Effektmål/Nyckeltal... 6 1.3 Projektmål...

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Revisionsrapport. Cancersjukvård. Landstinget Gävleborg. David Boman, Göran Persson-Lingman

Revisionsrapport. Cancersjukvård. Landstinget Gävleborg. David Boman, Göran Persson-Lingman Revisionsrapport Cancersjukvård Landstinget Gävleborg David Boman, Göran Persson-Lingman Februari 2015 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 3. Har landstingstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d)

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 131213 Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 2014-2015 RRC Uppsala-Örebro skall verka för en likvärdig och god vård för alla cancerpatienter. Cancerrådet i Sörmland skall

Läs mer

Fast vårdkontakt. Information- dialogmöte HVK regiongavleborg.se

Fast vårdkontakt. Information- dialogmöte HVK regiongavleborg.se Information- dialogmöte HVK 170921 Bakgrund Vi har ansvar enligt lag att utse fast vårdkontakt, det finns bestämmelser om fast vårdkontakt i hälso- och sjukvårdslagen sedan 2010 och bestämmelsen finns

Läs mer

Kontaktsjuksköterska och Vårdförloppskoordinator

Kontaktsjuksköterska och Vårdförloppskoordinator Kontaktsjuksköterska och Vårdförloppskoordinator Vem gör vad? Den na&onella cancerstrategin (SOU 2009:11) Varje pa(ent ska få en fast kontaktperson på den cancervårdande kliniken med sy7e a8: förbä8ra

Läs mer

Slutrapport. Cancerstrategi Gävleborg. PROJEKTiL Landstinget Gävleborg

Slutrapport. Cancerstrategi Gävleborg. PROJEKTiL Landstinget Gävleborg PROJEKTiL Landstinget Gävleborg. Mall-ID 120920 Projektnamn Projektsägare Projektsledare Staffan Gullsby, Utvecklingsdirektör, Koncernstaben Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Syfte...

Läs mer

Utvärdering av användning och innehåll av Min vårdplan på 1177.se

Utvärdering av användning och innehåll av Min vårdplan på 1177.se Utvärdering av användning och innehåll av Min vårdplan på 1177.se Våren 2019 Min vårdplan nu på 1177.se Min vårdplan finns nu på 1177.se för införande och användning i cancervården. Min vårdplan görs tillgänglig

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Katja Vuollet Carlsson Samordnande kontaktsjuksköterska RCC Norr Västerås, Onkologidagarna 2016-03-17 Aktiv överlämning Under patientens tid i

Läs mer

En jämlik cancervård i hela Halland

En jämlik cancervård i hela Halland En jämlik cancervård i hela Halland Strategiska cancerenheten Region Halland Uppdrag: En jämlik cancervård Halland satsar på cancervården för att leva upp till den nationella cancerstrategin. Den strategiska

Läs mer

Rapport - kontaktsjuksköterskefunktionen Stockholm-Gotland

Rapport - kontaktsjuksköterskefunktionen Stockholm-Gotland , Rapport - kontaktsjuksköterskefunktionen Stockholm-Gotland Genomlysning av befintlig verksamhet och förslag till förbättringar Stockholm 131129 Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland förbättrar regionens

Läs mer

Länsdag palliativ vård

Länsdag palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna Länsdag palliativ vård 15-04-15 Gunilla Lundquist Palliativa teamet Västerbergslagen Bakgrund Nationella cancerstrategi för framtiden 2009 Sex RCC Nationella riktlinjer palliativ

Läs mer

regiongavleborg.se Per Fessé, Cancersamordnare

regiongavleborg.se Per Fessé, Cancersamordnare Standardiserad Vårdförlopp Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé, Cancersamordnare Remiss

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 180413 Version 4 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Alla tjänar på ett starkt team!

Alla tjänar på ett starkt team! Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med olika aktörer för att skapa en jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. I Sverige

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Uppdragsdirektiv. Delprojekt Vårdplanering/Informationsöverföring. Värdig ÄldreVård 2012

Uppdragsdirektiv. Delprojekt Vårdplanering/Informationsöverföring. Värdig ÄldreVård 2012 Delprojekt Värdig ÄldreVård 2012 2(8) 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. IDÉ... 4 1.3. SYFTE... 4 2. MÅL... 4 2.1. UPPDRAGSMÅL... 4 2.2. EFFEKTMÅL... 4 3. KRAV PÅ UPPDRAGET... 4

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona Vad är RCC? Varför en nationell cancerstrategi? Dubblering

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Projektplan. Cancerstrategi i Gävleborg. Patientfokuserad, samlad och effektiv cancervård. PROJEKTiL Landstinget Gävleborg. Version R01, 2012-06-28

Projektplan. Cancerstrategi i Gävleborg. Patientfokuserad, samlad och effektiv cancervård. PROJEKTiL Landstinget Gävleborg. Version R01, 2012-06-28 Cancerstrategi i Gävleborg Patientfokuserad, samlad och effektiv cancervård Version R01, 2012-06-28 Landstinget Gävleborg 2(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 4 1.1. Bakgrund 4 1.2.

Läs mer

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017-xx-xx 2018-03-22 Överenskommelse för väntetidssatsningen 2017 Landsting/regioner ska införa samtliga

Läs mer

Aktuella studier. Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor. Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet

Aktuella studier. Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor. Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet Aktuella studier Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet Regionala arbetsgruppen för kontaktsjuksköterska Utvärdering av ny

Läs mer

Når vi målen med cancerplan ?

Når vi målen med cancerplan ? Når vi målen med cancerplan 2016-2019? Cancerplan 2020-2023 vad händer nu? 2019-02-21 Katja Markovic-Lundberg tf. enhetschef/verksamhetsutvecklare Nationell cancerstrategi för framtiden Fem övergripande

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Beräkningsunderlag. för andel cancerpatienter som genomgått SVF Version 2.1

Beräkningsunderlag. för andel cancerpatienter som genomgått SVF Version 2.1 Beräkningsunderlag för andel cancerpatienter som genomgått SVF 2019-03-20 Version 2.1 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2018-02-12 Version 1.0 2018-10-2 Version 2.0 2019-03-20 Version 2.1.

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 160129 Version 2 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Bakgrund - nationell cancerstrategi

Bakgrund - nationell cancerstrategi Bakgrund - nationell cancerstrategi Dubblering av antalet cancersjuka förutspås till 2030 Ojämlik tillgång och kvalitet i cancervården Bristande kontinuitet och långa väntetider Svensk cancerforskning

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé Cancersamordnare Omkring 60 000 personer i Sverige

Läs mer

Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016

Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda senast den 1 november 2016 Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman RCC Regionala cancer centrum Samverkansnämnden Helena Björkman Cancerplanen 2019-2021 beslutsärende Utvecklingsplan för cancervården inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Reviderad under 2017-2018 Nyheter

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård

Uppdragsbeskrivning för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD14/03577 Uppdnr 947 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Möte sjukvårdsregionerna UppsalaÖrebro och Norra regionen. Sundsvall 2013-05-23 Anna-Lena Sunesson

Möte sjukvårdsregionerna UppsalaÖrebro och Norra regionen. Sundsvall 2013-05-23 Anna-Lena Sunesson Möte sjukvårdsregionerna UppsalaÖrebro och Norra regionen Sundsvall 2013-05-23 Anna-Lena Sunesson RCC Norrs styrning och ledning Politisk nivå Tjänstemannanivå Linjeorganisation Professionen Förbundsdirektion

Läs mer

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Introduktionsutbildning 6 oktober 2016 Anna-Lena Sunesson Utbildningens innehåll Regiongemensam del 6 oktober Introduktion om SVF samt uppföljning av

Läs mer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Inledning Vårdprogram har varit och är en integrerad och viktig del av svensk sjukvård sedan många år. Vårdprogrammen kan vara lokala,

Läs mer

Hur lång tid behöver jag vänta innan jag får komma till specialist? Hur lång tid tar det innan jag får besked om min diagnos? Att mäta i realtid

Hur lång tid behöver jag vänta innan jag får komma till specialist? Hur lång tid tar det innan jag får besked om min diagnos? Att mäta i realtid Hur lång tid behöver jag vänta innan jag får komma till specialist? Hur lång tid tar det innan jag får besked om min diagnos? När får jag min första behandling? Att mäta i realtid - nu kan vi svara Strategiska

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen

Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen Kaisa Bjuresäter Sjuksköterska, filosofie doktor, universitetslektor i omvårdnad Karlstads universitet Maria Larsson Specialistsjuksköterska i onkologi,

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland 2018-01-05 Namn Sammanhang Uppdrag för regionala vårdprogramgrupper Bakgrund: Arbetet och utvecklingen med vårdprogram, kvalitetsregister och patientprocesser

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning Ett samarbete inom cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen Löften till cancerpatienter - resultatredovisning INNEHÅLL INLEDNING... 3 LÖFTE 1 Alla cancerpatienter i regionen ska få behandling inom fyra

Läs mer

Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister. Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr.

Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister. Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr. Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr. RCC-chef Fem nationella mål Minska risken för insjuknande Förbättra

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro

Verksamhetsberättelse Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Verksamhetsberättelse 2016 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Mars 2017 Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54A 751 83 Uppsala www.rccuppsalaorebro.se Innehållsförteckning Patientrelaterade kriterier

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören medicinska ledningsuppdrag Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektören 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2011-10-18 Nyutgåva Landstingsdirektören 2011-10-18 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården.

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården. SKL:s Dnr 14/6942 Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården September 2015 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda

Läs mer

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN för arbetet med standardiserade vårdförlopp enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKL om kortare väntetider i cancervården 2016 Handlingsplanerna ska vara

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för nationella vårdprogram inom cancersjukvården

Styrdokument. Riktlinjer för nationella vårdprogram inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för nationella vårdprogram inom cancersjukvården December 2011 Versionshantering Datum 2011-12-07 Beskrivning

Läs mer

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet Uppdrag >ll myndigheter Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp Regionala cancercentra (RCC) Implementering av den nationella cancerstrategin Kjell Asplund Presentation på Socialstyrelsen mars

Läs mer

Satsning på cancervården

Satsning på cancervården Satsning på cancervården Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och

Läs mer

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-12-11 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Samtliga Förvaltningar Fastställt av: TKL 2016-11-18

Läs mer

Rapporter från länen. Regiondag i Cancerrehabilitering 23 november 2017

Rapporter från länen. Regiondag i Cancerrehabilitering 23 november 2017 Rapporter från länen Regiondag i Cancerrehabilitering 23 november 2017 Vad har vi arbetat med det sista året - Dalarna Multiprofessionell arbetsgrupp med representanter från hela länet. Handlingsplan nedbruten

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Översyn av Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård. Lars-Anders Kring Erik Blandin

Översyn av Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård. Lars-Anders Kring Erik Blandin Översyn av Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård Lars-Anders Kring Erik Blandin Dagordning Presentationsrunda Uppdraget Genomgång av föreskriften Frågor att diskutera och förslag Övriga

Läs mer

Roche AB. Sociala och ekonomiska konsekvenser av cancersjukdom. Bröstcancer och övriga cancerformer. Juni 2010

Roche AB. Sociala och ekonomiska konsekvenser av cancersjukdom. Bröstcancer och övriga cancerformer. Juni 2010 Roche AB Sociala och ekonomiska konsekvenser av cancersjukdom Bröstcancer och övriga cancerformer Juni 1 Bakgrund och syfte Roche har tillsammans med BRO genomfört en undersökning bland personer som har

Läs mer

Antagen av samverkansnämnden 2014-10-17

Antagen av samverkansnämnden 2014-10-17 Politisk viljeinriktning för vården av patienter med bröst-prostata- och tjock- och ändtarmscancer i Uppsala-Örebroregionen, baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av samverkansnämnden

Läs mer

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården Regeringsbeslut I:4 2014-09-04 S2014/6503/FS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av resterande

Läs mer

Lund den 10 januari 2014 Rapport Inventering av resurser för cancerrehabilitering i patientprocesser i Södra Sjukvårdsregionen hösten 2013 Ansvarig: Maria Hellbom, leg psykolog, fil dr, regional patientprocessledare,

Läs mer

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RCC rapport SVF Revision av regionala cancerplanen-workshop Nivåstrukturering förslag till beslut Revision av regional cancerplan

Läs mer

Vad är ett standariserat vårdförlopp?

Vad är ett standariserat vårdförlopp? Vad är ett standariserat vårdförlopp? Ledtid som mäts nationellt 1. Misstanke 3. Välgrundad misstanke: Remiss 5. MDK 7. Start av första behandling Ingång Utredning Behandling Uppföljning 2. Ev. filterfunktion

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Uppföljning av regionala cancercentrum 2014. Uppbyggnad, styrkor och utmaningar

Uppföljning av regionala cancercentrum 2014. Uppbyggnad, styrkor och utmaningar Uppföljning av regionala cancercentrum 2014 Uppbyggnad, styrkor och utmaningar Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Att använda registerdata i lokalt och regionalt processarbete

Att använda registerdata i lokalt och regionalt processarbete Att använda registerdata i lokalt och regionalt processarbete Björn Ohlsson Regional patientprocessledare Kolorektal cancer Regionalt cancercentrum syd Fem nationella mål Minska risken för insjuknande

Läs mer

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen - 2025 Regionalt Cancercentrum Norr Innehållsförteckning 1. Samordning av cancervården... 3 2. Strategi: Vård med patientens fokus... 4 3. Strategi:

Läs mer

Den nationella cancerstrategin

Den nationella cancerstrategin 10.00 Välkommen! Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL 10.10 Statens syn på Kortare väntetider i cancervården och primärvårdens roll Sara S Johansson, projektledare Socialdepartementet 10.25 Överenskommelsen

Läs mer

Standardiserade vårdförlopp Cancer

Standardiserade vårdförlopp Cancer Standardiserade vårdförlopp Cancer 2009 Betänkandet SOU 2009:11 En nationell cancerstrategi för framtiden Patienternas förväntningar Cancervård med hög kvalitet Lika över Sverige Diagnos och behandling

Läs mer

Cancervårdsprocesser Utdata från VAS. Iréne Eriksson o Bengt Sallerfors, Hallands sjukhus

Cancervårdsprocesser Utdata från VAS. Iréne Eriksson o Bengt Sallerfors, Hallands sjukhus Cancervårdsprocesser Utdata från VAS Iréne Eriksson o Bengt Sallerfors, Hallands sjukhus Nationell cancerstrategi (SoU2009:11) Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra kvalitén i omhändertagandet

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 2 SYFTE 3 BAKGRUND 3 PROJEKT FÖR ÅR 2010 4 1. FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR EN PATIENTFOKUSERAD OCH SAMMANHÅLLEN CANCERVÅRD 4 2. INFORMATIONSTJÄNST

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

11-09-5102 DAREDIVER

11-09-5102 DAREDIVER REVIDERAD 2015-09-11 Omkring 60 000 personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att man har cancer är en dag av

Läs mer