Mötet inleddes med en kort introduktionsrunda. Tre nya deltagare som inte var med sist fick presentera sig lite extra:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötet inleddes med en kort introduktionsrunda. Tre nya deltagare som inte var med sist fick presentera sig lite extra:"

Transkript

1 Sofia Thunarf DOKUMENTATION TEMAGRUPP KULTUR OCH TECKENSPRÅK 26 november 2013 (tillfälle 2) Närvarande: Maria Norberg (DoT, Örebro länsteater) Alexandra Royal (WeSign), Carl- Magnus Lindgren (ArkivCentrum), Johan Zimmermann (Fellingsbro folkhögskola, Teckenspråkiga Örebro), Marie Höglund, (Örebro riksteaterförening), Elin Nordström (Örebro kulturskola), Sofia Thunarf (Kulturenheten, ÖLL), Kajsa Wadström (Teater Martin Mutter), Bim Sundström (Dövas förening), Maria Hermanson(SPSM) Maria Thorell, David Olofsson (Tolkcentralen) Inledning: Maria hälsade välkomna Mötet inleddes med en kort introduktionsrunda. Tre nya deltagare som inte var med sist fick presentera sig lite extra: Kajsa Wadström, Teater Martin Mutter. Jobbar med teckenspråk på teater, utbildning i forumteater på teckenspråk. Just nu, teaterföreställning på två språk. Maria Hermansson Lärare, Birgittaskolan. Kopplad till teaterevenemang på riksteatern Bim, Britt Marie Sundström vice ordf. Dövas Förening i Örebro Bim presenterade Dövas förening i Örebro kort. Dövföreningen är en intresse- och kulturorganisation här i Örebro län, med ca 400 medlemmar. Organisationens mål är att erbjuda meningsfull fritid, kultur, hälsa och idrott till medlemmar. Mål att erbjuda meningsfull fritid, kultur, hälsa, idrott till medlemmar. Mötesplats för alla åldrar. Man samarbetar med andra intresseorganisationer, DHB, WeSign, Birgittaskolan. Vi gick igenom dialogens fyra rum kort, Maria återkopplade sedan till det vi gjorde förra träffen då vi gick igenom 1, Fakta. Vi fokuserade sedan på dagens uppgift, 2, Möjligheter bruttolista, om vi hade obegränsade tillgångar, drömma fritt. Kanske går något att genomföra? Prioritera saker framöver, finns något vi vill satsa på? Post Box 1613, Örebro Besök Eklundavägen 2, Örebro Telefon Telefax (7)

2 Möjligheter Ur dokumentet om Dialogens fyra rum (finns på Möjligheter innebär att gruppen förutsättningslöst och utan tanke på begränsningar spånar om vad som skulle kunna göras utifrån kulturplanens mål. Här handlar det om att skapa en bruttolista av möjligheter och inte låta sig begränsas av sådant som ekonomi och tillgängliga resurser. Tänk stort och innovativt utifrån vad målen faktiskt säger. Viktigt här kan vara att vässa och ta vara på det redan finns och fundera på hur det skulle kunna utvecklas ytterligare! Hur kan det som finns bli bättre? Kultur måste inte vara teckenspråk, men teckenspråk är kultur! JÄMFÖRELSE MELLAN LÄN OCH KOMMUNER Det skulle vara intressant med en jämförelse mellan Stockholm och Örebro, och se hur mycket bidrag landstinget och kommunen går in med. Stockholms läns landsting går in med betydligt mer när det gäller tolktjänst osv. Men många döva kanske inte är skrivna här i Örebro? Om man bara ser till hur många döva individer det finns är det ungefär lika många i Örebro som i Stockholm, men större delar av befolkningen här är alltså döva. Dövas Förening i Stockholm finns nio anställda, här i Örebro har vi bara en halv tjänst. I Stockholms län är det många kommuner som betalar olika delar av bidraget. Det skulle behöva vara en mer rättvis ekonomisk fördelning om man jämför länen. RGD/RGH Ett intressant område är gymnasieskolan, de som ansvarar för att erbjuda gymnasieutbildning för elever i Örebro (hörselskadade/döva). Används pengarna fullt ut till målgruppen? Hur använda ds? Det finns 26 anställda på kansliet, med olika uppdrag. Ingen är döv, alla är hörande men två av dem kan lite teckenspråk. Resten kan inget alls. Det skulle behövas fler döva/hörselskadade där. De borde rekryteras mer över lag inom flera verksamhetsområden. I Örebro finns Café 019, många teckenspråkiga går aldrig dit för de känner sig inte hemma, det är för lite teckenspråk där. TECKENSPRÅKSCENTRUM Örebro kommun bestämt att man ska bilda ett Servicecenter, dit man kan vända sig för att få hjälp, och bli hänvisad till rätt handläggare. Denne ska ha god kännedom om myndigheter. Ska finnas på alla minoritetsspråk. Teckenspråk ska finnas där på heltid. 36 personer jobbar där, varav 2 är teckenspråkiga. Alla är nya. Man skulle kunna skapa något liknande, ett teckencenter, teckenspråkigt centrum som samlar alla intresseorganisationer. En plats där det finns resurser, kompetens samlat på ett ställe. Det ska alltid finnas någon där. Det behövs tjänstemän som jobbar med det. 2 (7)

3 Örebro är en gymnasiestad för teckenspråkiga/personer med hörselnedsättning. Det behövs en ekonomisk satsning. Utan lokaler kan man inte ha verksamhet på samma sätt. Det skulle kunna fungera som kontor/mötesplats för vissa intresseorganisationer, till exempel DHB, HRB, DFÖ. Hörande är såklart också välkomna. Det är bra att döva samlas och tar plats. Det är också viktigt att man inte låter för många rycka i en, något som ofta sker. Det är viktigt att man håller i och samlar ihop så att det blir en och samma sak. Det blir ofta som flera olika gör samma sak, det är viktigt att vara samlad och stark. Servicecenter som samlar all kunskap är jättebra. Kommunikationen åt alla håll är viktig. Många gånger skaffar sig folk inte rätt kunskap innan de börjar agera vad det gäller dövfrågor (speciellt från hörandes sida) Man skulle även kunna koppla på Tegelbruket. Det finns massor av föreningar, ungdomsgård, café osv. KULTURPORTAL/WEBBPORTAL Information behöver samordnas så att det kommer ut. Man ska inte behöva få veta saker i efterhand. En kulturportal/webbportal skulle kunna vara en lösning. Vi ska leva upp till att vara Europas teckenspråkiga huvudstad! Viktigt att visa, viktigt att samla allt på ett ställe, stort som smått. Det skulle kunna räcka med två informatörer, som jobbar med portal och informatörsjobb. Man skulle kunna ta hjälp av Teater Martin Mutter att lyfta dövperspektivet och dövmedvetenhet med forumteater. Örebro läns landsting, Örebro kommun, SPSM, Regionförbundet, Örebro universitet. Alla bidrar ekonomiskt. TECKENSPRÅKIG HUVUDSTAD Örebro kommun har utropat sig till Europas teckenspråkiga huvudstad, men landstinget är också med. 5 aktörer (ÖLL, ÖK, ORU, RFÖ, SPSM) har skrivit under en avsiktsförklaring om Örebro som Europas teckenspråkiga huvudstad, som träder i kraft Kultur ingår också i avsiktsförklaringen. Vem tar ansvaret för området? Örebro kommun har bett alla intresseorganisationer lämna synpunkter på vad som behöver utvecklas, tex Europas teckenspråkiga huvudstad. Det kom in en rad förslag, bland annat att ha teckenspråk som ett obligatoriskt skolämne. Det är naturligt i samhället med två språk. Varför har man inte teckenspråk som andraspråk, precis som engelska? Man lär sig engelska väldigt tidigt. Teckenspråk skulle kunna vara obligatoriskt, precis som engelska. Teckenspråk i skolan borde vara en statlig angelägenhet. Det finns bara fördelar med det. 3 (7)

4 TOLKNING Obegränsat antal tolktimmar! Det borde finnas tolkar på föreställningar jämt. En vision är att det inte ska behövas information om tolkning osv, tolkning ska bara finnas. Många är inte vana att det finns tolkar bara sådär, utan att man måste ordna själv. Det finns många exempel då teckenspråkiga inte kunnat gå på evenemang pga att det inte funnits någon tolk tillgänglig. Tolkfrågan är en stor sak! Vad har vi för drömmar/behov när det gäller scentolkning`? Nischade tolkar! Tolkning av kulturevenemang! Det måste finnas tolkar intresserade av just kultur. Det skulle finnas en bank med tolkar till scenkonst. Det är viktigt att det stämmer överens när någons personliga språk ska ut. Det är stor skillnad mellan facktolk och scentolk. Det skulle behövas scenkonsttolkar, som är utbildade och kan teaterspråk. Inget intresse hos Tolkcentralen att utbilda scenkonsttolkar. Lågt intresse över lag. Inga kurser för tolkar inför Visukalen, trots att det föreslogs. Man skickar alltid tolkar med ett intresse för ämnet om det går, men mycket prioriteras ner. Fritiden ligger så långt ner på priolistan, likaså kyrkan. Kultur borde tolkas inom begreppet vardagstolkning. Kultur är en del av vardagen! Kan man få bidrag för tolkning? Teckenspråkscentret skulle kunna ha egen anställd kulturtolk, med bidrag från landsting. Teatrar och teaterföreningar kanske skulle kunna gå ihop och ha gemensamma tolkar. Det är skillnad på tolk och tolk. Var finns de nischade tolkarna? Kulturtolkning kräver intresse, rätt språkbruk. Man kanske ska göra om hela svenska tolksystemet! Man kanske kunde ha tolkar anställda i olika verksamheter istället för i en central. Ha teckentolkar direkt på till exempel sjukhusen, nischade tolkar med intresse för det området. Att som tolk få prova olika uppdrag är dock något som är rolig omväxling. Tolkcentralen är redan idag bra på att använda rätt tolkar till rätt uppdrag, och försöker i den utsträckning det går skicka tolkar med intresse för området. Har Tolkcentralen slut på tolkar tar de in från underleverantörer. TILLGÄNGLIGHET/LOKALANPASSNING För att kunna söka pengar för förbättringar när det gäller tex lokaler, hörselslinga osv är det ofta omöjliga krav man måste uppfylla för att kunna få pengar. Exempelvis hyreskontrakt på minst 10 år. Var söker man medel för detta? Örebro kommun har ett handikappråd. Anpassning av lokaler, tillgänglighetspengar. Meddela dem att de tar upp det på handikapprådet. Örebro län har också ett handikappråd Tänka mer när nya ställen byggs eller när något renoveras. Ta nya konserthuset till exempel. Det skulle kunna finnas tolkpodium och bra belysning för tolkning. Att göra en inventering av mötesplatser var också en tanke som dök upp. 4 (7)

5 Servicecentret ska sitta på den typen av kunskap med hur man söker medel, m.m I USA finns något som heter ADA-lagen (Americans with Disabilities Act). Verksamheter får inte finnas om de inte lever upp till vissa tillgänglighetskrav till exempel. I USA är det dock väldigt annorlunda jämfört med i Sverige, det är större risk att bli stämd där till exempel, och det kan vara en stor orsak till att verksamheterna så lätt anpassar sig. Vi borde kolla upp ADA-lagen. TECKENSPRÅKIG MILJÖ Föräldrar som får döva barn får bara det medicinska perspektivet och hur man kan råda bot på det på medicinskt vis, genom tex hörapparat. På så sätt får de inte med sig teckenspråket. Medicinska lösningar fungerar kanske i klassrum, men inte för lek osv. Föräldrarna borde få andra perspektiv. Viktigt att föräldrar är medvetna. Har man teckenspråket från början har man valfrihet att kunna gå tillbaka till dövskolan. Med bra verktyg klarar man sig bra. Vi måste tänka bort det medicinska perspektivet, och se till språket. Man behöver en teckenspråkig miljö. Man måste tänka mer på barn och unga, speciellt de riktigt små. Hur mycket får de teckenspråkiga barnen i åldern 1-5 år? Fritid, verksamheter, idrott & hälsa, kultur, teater... Jämför med hörande barn, de får mycket mer. Större utbud behövs. De riktigt små behöver också! DÖVAS HISTORIA Ett område man kan jobba kring är dövas historia. Låta äldre döva få berätta om sitt liv från sitt perspektiv! Arkiv, yrkesliv, dövskolor. Studiecirkel, forskning, böcker, bibliotek. Mycket av det som kom fram under träffen och skapandet av bruttolistan knöt an till tanken om en teckenspråkscenter. Nedan följer en kortfattad variant av bruttolistan: 5 (7)

6 BRUTTOLISTAN Teckenspråkscenter - verksamhetsledare - resurser - mötesplats - utåtriktat arbete - information - teater - teckenspråkskurser - studiecirklar - dövhistoria - historiskt material/fakta - servicecenter/bollplank/rådgivning Göra en jämförelse mellan Örebro och andra kommuner/län - inspiration - antal teckenspråkiga - bidrag från kommun/landsting - resurser Inventering av mötesplatser - behovsanalys i länet - scenkonst, museum, musik, bio, bibliotek Undersöka Örebros medel till RGD/RGH - var tar de vägen? - hur används de? - få in döva/hörselskadade på RGD/RGH-kansliet Kolla upp USAs ADA-lag - inspiration? Gemensam portal (IT) ÖLL, ÖK, SPSM, RFÖ, ORU - alla bidrar ekonomiskt. - 1 tjänst (inkl. utåtriktad verksamhet) Obegränsat antal tolktimmar Kulturtolkar, scentolkar, nischade - utbildning - finansiering 6 (7)

7 - ÖLT, MM, ÖRTF mfl. (anställa egna tolkar m medel) Glöm ej! - textning - mikrofoner/t-slinga - skrivtolkning - var söker man medel för detta? Mötet avslutades med en kort genomgång av vilka händelser som är på gång just nu: 6 december - Luciakonsert i Nikolaikyrkan. Teckentolkas + slinga. Sång, musik, dans på teckenspråk. Kl 17 och kl 19. Inträde 50 kr. 15 december - Luciafirande på Teckenspråkscentrum. 13 februari När vinterns stjärnor lyser här, Hjalmar Bergmanteatern Sjuspråkig teater. De fyra första raderna är reserverade för teckenspråkiga. 8 mars Systerskapsfestivalen. Inget teckenspråkigt arrangemang, men mycket kommer tolkas och det kommer vara kultur på teckenspråk mars Bokmässan i Örebro Skicka gärna in sånt som är på gång till Dövföreningens Månadsblad som kommer ut varannan månad, månadsbladet@sdrf.se Nästa steg Steg 3, Genomförbarhet Prioritera Vem, när, vad, hur? Resurser? Vad har landstinget för resurser till kapitel 5.8 i kulturplanen? Här kan man läsa om regionbildningen Tisdag eftermiddag är en tid som verkar fungera bra för de flesta för kommande träffar. Nästa temagruppsmöte blir tisdagen den 11 februari, i Strömmen, Eklundavägen 11, Örebro (samma lokal som nu). Dokumentatör: Sofia Thunarf, Örebro läns landsting 7 (7)

Under arbetets gång kommer personer tillkomma till gruppen, och vissa kommer hoppa av. Vi får fundera på om det finns folk vi saknar i gruppen.

Under arbetets gång kommer personer tillkomma till gruppen, och vissa kommer hoppa av. Vi får fundera på om det finns folk vi saknar i gruppen. DOKUMENTATION TEMAGRUPP KULTUR OCH TECKENSPRÅK 15 oktober 2013 (tillfälle 1) Närvarande: Ronnie Wirslund (Örebro kommun), Maria Norberg (Örebro länsteater) Alexandra Royal (WeSign), Thomas Ljungberg (WeSign),

Läs mer

DOKUMENTATION TEMAGRUPP KULTUR OCH TECKENSPRÅK 23 september (tillfälle 6)

DOKUMENTATION TEMAGRUPP KULTUR OCH TECKENSPRÅK 23 september (tillfälle 6) Sofia Thunarf DOKUMENTATION TEMAGRUPP KULTUR OCH TECKENSPRÅK 23 september (tillfälle 6) Närvarande: Maria Norberg (Teckenbro), Carl-Magnus Lindgren (ArkivCentrum) Sofia Thunarf (Kulturenheten, ÖLL), Susanne

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

MOTIONER. Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola. runt och ger en bra bas inför skolval. tolk

MOTIONER. Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola. runt och ger en bra bas inför skolval. tolk MOTIONER Motion nr 1 från Norrlands Ungdomsklubb: Motion nr 2 från Norrlands Ungdomsklubb: Motion nr 3 från Norrlands Ungdomsklubb: Motion nr 4 från Norrlands Ungdomsklubb: Projektanställd person som reser

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

Handlingsplan för Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad

Handlingsplan för Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad Handlingsplan för Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad 2013-2014 Innehållsförteckning Beslutat av...2 Inledning...3 Bakgrund...3 Hittills genomfört...3 Syfte...5 Mål...5 Avgränsning...5 Definitioner...5

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredning om specialskolan Svenska staten har specialskolor för barn med dövhet eller hörselnedsättning. Men ny teknik gör att allt fler barn med grav hörselnedsättning

Läs mer

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- 1 (4) NÄMNDEN 2011-08-30 p 7 Handläggare: Lena Johnsson Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 1 VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 2 BAKGRUND Riksteatern verksamhetsplanerar Riktesteatern verksamhetsplanerar är ett projekt som startade hösten 2012. På kongressen 2011 fattades beslut om att hela Riksteaterns

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Gymnasieutbildning för elever med hörselskada/ dövhet i Stockholms stads skolor

Gymnasieutbildning för elever med hörselskada/ dövhet i Stockholms stads skolor UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-11-20 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-12-10 Gymnasieutbildning för elever med

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (7)

Tjänsteskrivelse 1 (7) Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-08-10 FRN 2009/82 Fritidsnämnden Redovisning av fritidsvanor bland personer med viss funktionsnedsättning, genomförd i samarbete med FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn

Läs mer

Kulturutredningens betänkande

Kulturutredningens betänkande Kulturutredningens betänkande Sammanfattning på lättläst svenska Stockholm 2009 SOU 2009:16 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade Tolkcentralen erbjuder olika typer av tolkservice. Här är en sammanfattning av den tolkservice som erbjuds. - Teckenspråkstolkning Teckenspråkstolkning innebär

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-11-28 Diarienummer KN170076 Kulturnämnden Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer disposition

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Studieresa till Örebro

Studieresa till Örebro Studieresa till Örebro För att låta finlandssvenska hörselskadade skolelever med föräldrar bekanta sig med utbildningsmöjligheter i Sverige ordnade DHBS i samarbete med hörselpedagog Eivor Larpes ett studiebesök

Läs mer

INTRESSEPOLITIK. för döva, Hörselhabiliteringen, BUP för döva samt SPSM Östra.

INTRESSEPOLITIK. för döva, Hörselhabiliteringen, BUP för döva samt SPSM Östra. INTRESSEPOLITIK Det intressepolitiska arbetet kommer att framhävas lite extra mer år 2015 och involveras i många av de verksamheter som SDF ordnar. SDF vill se att rätten till teckenspråk och delaktighet

Läs mer

Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning

Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning 2012-09-28 Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning Institutet för språk och folkminnen, via avdelningen

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Utredningen I Sverige finns tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Den här utredningen har tagit reda

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Klass: IUP-häftet 1-5. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Klass: IUP-häftet 1-5. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: 1 1-5 IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 2 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

STUDIEHANDLEDNING. Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG STUDIEHANDLEDNING Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller praktiska tips på hur du leder en

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

Myran. Teamplan Ht 2009- Vt 2010. Amila Palalija, Lena Thorin och Susanne Rådberg 2009-11-18

Myran. Teamplan Ht 2009- Vt 2010. Amila Palalija, Lena Thorin och Susanne Rådberg 2009-11-18 Myran Teamplan Ht 2009- Vt 2010 Amila Palalija, Lena Thorin och Susanne Rådberg 2009-11-18 Teamplan Myran Inledning: Vi är en småbarnsavdelning med 15 barn 1 3 år. Vi är 3 heltidsanställda pedagoger, som

Läs mer

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Ett Skellefteå för alla Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Inledning Den här broschyren handlar om mänskliga rättigheter. Om rätten att delta i samhällslivet och om rätten att

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Sörmland 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer och

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Respondenterna är komvux studerande från Kalmar/Nybro, Växjö/Uppvidinge/Älmhult och Karlskrona/Ronneby/Olofström. 2005 svarade 229 komvux

Läs mer

Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola

Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-28 Utbildningsnämnden 53 Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola Dnr UN 2019/0277 Handlingar - Motion från Moderaterna Kalmar kommun. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Vilken rapportering krävs av studieförbund? Vilka handlingar ska skickas när och till vem? Särskilda syften

Läs mer

Stallarholmsskolan Åk 6-9 Läsåret 2012-13

Stallarholmsskolan Åk 6-9 Läsåret 2012-13 Stallarholmsskolan Elevens val Åk 6-9 Läsåret 2012-13 Varsågod! Välj det som passar dig! Från en förhoppningsvis inbjudande meny väljer du den aktivitet på elevens val som passar just dig och dina intressen

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning 2 Bildbeskrivning Bilden visar fem serierutor. Ruta 1. En kille finns vid ett fönster.

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Tolkcentralen. För oss tillsammans Välkommen!

Tolkcentralen. För oss tillsammans Välkommen! Tolkcentralen För oss tillsammans Välkommen! Värdegrund Vi skall skapa förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människors bästa. Vi skall visa respekt för

Läs mer

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp 2011-09-05 Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U2011/2219/S) Språkrådet vill härmed lämna synpunkter på delbetänkandet

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING. - Idéverkstan WeSign http://wesign.wordpress.com

PROJEKTBESKRIVNING. - Idéverkstan WeSign http://wesign.wordpress.com PROJEKTBESKRIVNING - Idéverkstan WeSign http://wesign.wordpress.com Inledning Idéverkstan WeSign är en förstudie inom ramen för Teckenspråkig Kulturskola, ett projekt som löper under tiden 08 10 med start

Läs mer

enspr k h tec Barn oc

enspr k h tec Barn oc Barn och teckenspråk Uppbyggnaden sker utifrån den information om språket som individen möter och kan ta till sig i kommunikation med andra. Språk och språkutveckling Denna broschyr vänder sig till föräldrar

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om tolkverksamheten för döva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade 2002 DHB, FSDB, HRF OCH SDR Vilken service kan landstingens tolkcentraler

Läs mer

minoritetspolitiska arbete

minoritetspolitiska arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Nordström 2019-06-10 KS 2019/0685 Kommunfullmäktige Riktlinjer för Kalmar kommuns minoritetspolitiska arbete 2019-2022 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ.

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Svar på Enkät Länsstyrelseforum 2015 Genomförd april 2015 i Survey Xact Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Vad ansvarar du för vad gäller Rakel

Läs mer

Nätverket för teckenspråkstokar 2015-04-09-2015-04-10

Nätverket för teckenspråkstokar 2015-04-09-2015-04-10 Nätverket för teckenspråkstokar 2015-04-09-2015-04-10 Närvarande: Jessica Målqvist, Ivar Wästhed, Johanna Jonsson, Sara Ericsson, Elisabeth Ingels, Camilla Eurenius, Tina Karlsson, Camilla Nilsson, Malin

Läs mer

Minnesanteckningar från Föräldrarådsmöte. Följande punkter togs upp och informerades om under mötet.

Minnesanteckningar från Föräldrarådsmöte. Följande punkter togs upp och informerades om under mötet. Minnesanteckningar från Föräldrarådsmöte den 26 oktober 2016 Följande punkter togs upp och informerades om under mötet. Nya Lärplattformen V-Klass Alla vårdnadshavare ska ha fått inloggningsuppgifter och

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Kalmar November 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för, i bland annat kulturplanerna, själva ska få komma till tals.

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9

DIREKT SVENSKA. som ingår i serien Svenska Direkt: Komplett för åk 7-9! KOMPONENTER SVENSKA DIREKT-SERIEN. Svenska/Svenska som andraspråk åk 7 9 KOMPONENTER Tryckt eller digitalt? Välj själv. som ingår i serien Svenska Direkt: Svenska Direkt Grundbok Varje block i grundboken inleds med tydliga mål anpassade efter år och nivå. Med utgångspunkt ifrån

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN 34 Våra bästa tips och råd för att effektivt påverka politiker och beslutsfattare 1 GÖR EN INSATS FÖR DÖVA OCH TECKENSPRÅK INFÖR VALET 2018! VALSPECIAL Vid valet har du

Läs mer

Utbildning i Sverige, dag 2

Utbildning i Sverige, dag 2 Utbildning i Sverige, dag 2 Etablering När man inte varit i Sverige så länge. Steg 1: SFI och Sensus Yrkesliv SFI Sensus- Yrkesliv Praktik Efter Sensus? Steg 2: Arbete och studier (olika vägar) Förberedande

Läs mer

Styrdokument - Kulturplan

Styrdokument - Kulturplan Styrdokument - Kulturplan 2018-2019 Plan Diarienummer: KS2018/1047-1 Dokumentansvarig: Mariella Sivertstrand Beredande politiskt organ: Bildningsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut:

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

Har ni CODA i er verksamhet?

Har ni CODA i er verksamhet? Har ni CODA i er verksamhet? CODA = Children Of Deaf Adults CODA-barn som bokstaverar C-O-D-A på teckenspråk. Bildarkiv: Project Coda orebro.se Har ni CODA i er verksamhet? CODA är en förkortning av det

Läs mer

VECKOBREV V PÄRLAN 1

VECKOBREV V PÄRLAN 1 VECKOBREV V. 49-51 PÄRLAN 1 Hej alla elever och föräldrar i Pärlan 1! 4 december 2014 Vi har nu landat i december månad och varje morgon hör jag flera barn som räknar ner till självaste julafton :) Tänk

Läs mer

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-04-25 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-04-10 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 Principärende Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Bakgrund Patientnämndens

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad Verksamhetsplan 2017 Finskt förvaltningsområde Antaget av kommunstyrelsen Mariestad 2016-11-28 Datum: Dnr: Sida: 2 (7) Verksamhetsplan och budget 2017 Bakgrund Mariestads kommun ingår i förvaltningsområdet

Läs mer

Diarienummer. Framgångsfaktorer vid läsoch skrivsvårigheter hos döva elever och elever med hörselnedsättning

Diarienummer. Framgångsfaktorer vid läsoch skrivsvårigheter hos döva elever och elever med hörselnedsättning iaried Diarienummer Framgångsfaktorer vid läsoch skrivsvårigheter hos döva elever och elever med hörselnedsättning 2015-02-01 Diarienummer Bakgrund Specialpedagogiska skolmyndigheten ska säkra en likvärdig

Läs mer

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Hälso- och Tolk- och hörselrådet Sammanträde 2018-11 -12 Sida 1 (7) 27-35 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-11- 12, kl. 09.30-12.00

Läs mer

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte.

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte. Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva Barn med Föräldrar DHB Östra, Riksförbundet för

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Organisationsnummer: 883201-3513 Vision Riksteatern Dalarna vågad viktig kulturkraft Övergripande mål Att främja och stödja aktuell och professionell scenkonst för alla och överallt

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Tecken som stöd för tal, TSS

Tecken som stöd för tal, TSS Hörselskadades Riksförbund Tecken som stöd för tal, TSS ett verktyg för kommunikation Hörselskadades Riksförbund, HRF december 2011 Fungerande kommunikation en förutsättning för god livskvalité För att

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Vi repeterar de regler som vi kom fram till skulle gälla under elevrådsmöten.

Vi repeterar de regler som vi kom fram till skulle gälla under elevrådsmöten. Elevråd 2016-12-13 Närvarande: Saga 1a, Agnes 1b, Isak 2a, Emelie 2b,Thea 3a, Therese 3b, Tyra 4a, Lowe 4b, Isabella 5a, Max 5b, Hampus 6, Alva 6, Cecilia Jones, Sofia Sundström. Vi börjar med att gå en

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Stadsdel Vantör. Ur antologin Korsvägar - röster om förortskultur av Joakim Thåström

Stadsdel Vantör. Ur antologin Korsvägar - röster om förortskultur av Joakim Thåström Stadsdel Vantör Vi startade Kulturhuset eller föreningen Oasen där ute i Rågsved. Vi var väl driftiga på vissa plan för att vi var så uttråkade. Det fanns en ungdomsgård men det räckte inte så vi började

Läs mer

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Närvarande: Lisa Hoflin Bodebeck, Linnea Cliffordson, Tove Wrånge, Paula Larsson, Roland Califf och Maria Hjellström 1. Genomgång av förra protokollet

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

2017 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript NSW Education Standards Authority

2017 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript NSW Education Standards Authority 2017 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2017 NSW Education Standards Authority Section 1, Part A Question 1, Text 1 Stockholm stad firar jubileum

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

Vägledarna på Luckan Anna Litonius och Muluken Cederborg

Vägledarna på Luckan Anna Litonius och Muluken Cederborg INTERVJUFRÅGOR till EDU-vuxens slututvärdering Informant Vägledarna på Luckan Anna Litonius och Muluken Cederborg Datum 7.8.2012, kl. 8.30 10.00 Dokumentation Skriftlig rapport skriven av Lena Johansson

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön.

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön. Möjligheter Uppgiften Har alla människor i Sverige likvärdiga möjligheter att skaffa sig en utbildning, välja bostad, få ett jobb samt att lyckas inom de områden i livet som är viktiga? Beskriv, resonera

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjerstin Greve-Löberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-06-21, P 21 1 (3) HSN 2016-1047 Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Regionalt evenemang för föräldrarna

Regionalt evenemang för föräldrarna Regionalt evenemang för föräldrarna - Mångprofessionellt kallas aktörer som erbjuder tjänster för barnfamiljer i området (inom social- och hälsovårdssektorn, bildningssektorn och tredje sektorn) till att

Läs mer

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Samtalsledare, Daniel Eriksson, Örebro kommun Dokumentatör: Jerry Eriksson, Örebro läns landsting Dokumentation FAKTA Vad säger utvecklingsområdena

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67)

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67) Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67) 48 Öppnande av möte Ordförande öppnar mötet. 49 Höstschema Förra veckan

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (7) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (7) Plats: Sammanträdeslokalen Rosa, Tegelbruket, Örebro Tid: 09.00-12.00 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 2016-06-16 Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Sammanfattning Institutet för språk och folkminnen (Språkrådet) har tagit del av promemorian Tolktjänst för vardagstolkning

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder Levnadsvillkor för människor med funktionshinder En beskrivning av levnadsvillkoren i Västra Götaland och nationellt Lättläst version Handikappkommittén 2003-11-06 Innehåll Sida Inledning 2 Arbete 3 Hur

Läs mer

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016 Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Den här informationen kan du också beställa i DAISY-format. Den finns också på teckenspråk och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Vi kommer fortsätta vår satsning på att utveckla och behålla både medlemmar och verksamhet i distriktet.

Verksamhetsplan 2014. Vi kommer fortsätta vår satsning på att utveckla och behålla både medlemmar och verksamhet i distriktet. Distriktet Ett gemensamt distrikt har startat 2013. Detta är nytt för alla och under 2014 fortsätter arbetet med att skapa formerna för detta distrikt. Förutom det som direkt berör distriktet, är det viktigt

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2016-10-27 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Föreningen Sveriges dövblinda, Stockholm

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer