Rejäla grejor för tuffa grabbar!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rejäla grejor för tuffa grabbar!"

Transkript

1 INFORMATION & NYHETER FRÅN VBG GROUP TRUCK EQUIPMENT vintern 2011 Årets bild Årets VBG-målning kan som vanligt bli din läs mer på sidan 5 om hur du får ett eget exemplar helt gratis! MFC på Blocket! Lars Lindblom i Tomelilla gillar sin MFC-koppling så mycket att han säljer den på Blocket läs varför på sidan 8! VBG 795 V: Vinnarbil med MFC Rejäla grejor för tuffa grabbar! I västgötska Jäla strax utanför Floby hittar vi Stig Fredrikssons åkeri sex tuffa grabbar på tuffa uppdrag. De kör grus och kalk med två bilar som rullar dygnet runt i treskift. Då duger det bara med det allra bästa om grejorna ska hålla och nu har de hittat kopplingen som tål de hårda tagen. Läs mer på sidan 3! När Ekdahls Åkeri bestämde sig för att bygga en showbil satsade man rejält och fick utdelning direkt. Deras FH16 Road Crusier har på kort tid kammat hem en lång rad prestigefyllda priser, tack vare ett fantastiskt detaljarbete och påkostade speciallösningar. Självklart ska ett ekipage av den här kalibern vara utrustat med MFC läs mer på sidan 2!

2 Foto från Ekdahls Inredningen i Road Cruisern står minsann inte exteriören efter lyxigare arbetsplats får man leta efter! Framgångsrika skånska troféjägare Ralf Ekdahls Road Cruiser har bland annat tagit hem segern i Scandinavian Trophy i Oslo, en rad klassegrar på Elmia Lastbil och en andraplats i Nordic Trophy. Detaljerna på Road Cruisern är minst sagt genomarbetade. Till och med dragstången har fått sig ett dopp i krombadet. Och kopplingen är självklart en MFC. ekdahls åkeri i malmö är inte bara ett av Sveriges största oberoende åkerier, med sina 210 bilar och anläggninar på nio orter. De står också för ett av de senaste årens allra mest framgångsrika och omtalade custombyggen Road Cruiser, som kammat hem en rad troféer på utställningar runtom i Skandinavien. Grunden är en Volvo FH16 som byggts om från grunden med en fantastisk finish. Här handlar det om massor av krom, läder och motivlack i ett otroligt påkostat utförande. Ralf Ekdahl, varför sjösätter man ett sådant här mastodontbygge? Ja du, det undrar jag också ibland! Jag har länge varit intresserad av att renovera äldre lastbilar,men plötsligt slog det mig att det vore trevligt med en toppmodern showbil. Visst har det kostat en hel del av både tid och pengar, men jag räknar med att det går ihop sig totalt sett. PR-värdet i bilen är enormt. Road Cruisern laddar vårt varumärke med positiva värden och gör oss kända på nya marknader. Hur har den kommit till du måste ha haft hjälp? Självklart är det många som dragit sitt strå till stacken, men allra mest stöd har jag haft från Magnus Jonsson på Volvo Truck Center och Anders Håkansson på Klippan Safety. Tack vare all hjälp tog det bara ett år från beställning till färdig bil och mina veteranlastbilar får vara med på ett hörn i den magnifika motivlacken av Joakim Eklund. På en värstingbil av den här kalibern ska det förstås vara en MFC-koppling? Ja, dels passar den ju bra in i hightechkonceptet, och de rena linjerna stämmer fint med bilens former. Men vi ville också passa på tillfället att utvärdera MFC-tekniken för åkeriets del. Att byta kopplingssystem i ett företag med så många bilar och släp är en väldigt kostsam historia, så vi avvaktar för tillfället. Men om några år kanske det blir läge att ta steget över, vi får se! Hur lyckas ni hålla bilen så snygg det är ju ändå en fungerande lastbil? Den rullar ju inte ute i trafik än, det får den väl börja göra om något år eller så beroende på hur intresset håller i sig i utställningssvängen. Den körs bara till och från mässorna, men det är ändå en heldag med tvätt och puts för tre fyra man att få den så snygg som vi vill ha den. Men det är det värt!

3 Håller det åt pôjka ifrå Jäla, då håller det åt vem som helst! Jäla ute på Västgötaslätten är hemort för ett transportföretag av det ovanligare slaget. Tuffa tag är bara förnamnet på Stig Fredrikssons Åkeri! det är jörgen Eriksson som äger åkeriet tillsammans med Stig Fredriksson sedan sju år tillbaka. Man har två bilar en Volvo och en Scania som verkligen får slita hårt. Bilar i treskift Vi är sex man som delar på bilarna. De går i treskift och kommer lätt upp i kilometer på ett år, till stor del på väldigt dåliga småvägar eftersom många av våra kunder är lantbrukare, berättar Jörgen Eriksson för Connection. Hårt material på flaken Kundkartoteket innehåller en bra bit över 2000 poster och det handlar oftast om tuffa transporter runtomkring i sydvästra Sverige. På flaken kan det vara allt från potatis till sågspån men oftast är det grus och kalk, som sliter hårt på materielen. Det ryker så man inte ens ser släpet ibland. Dammet letar sig in överallt och sliter något hemskt på allt som rör sig! Så vi har haft en hel del problem, men vi har fått fin hjälp av VBG. Andra leverantörer bara säljer prylar, men Ulrik på VBG ger sig inte förrän han hittar en lösning som fungerar bra, säger Jörgen. Grabbarna på Fredrikssons sliter förresten inte bara hårt på bilarnas utsida. Lyxprylar är man normalt inte mycket för i Jäla, men en gång slog man på stort och unnade sig en läderratt med silverlackade dekorpartier och matchande växelspaksknopp. Efter bara ett par veckor var det mesta av silverfärgen borta... så det är kanske inte så konstigt att grabbarna på Fredrikssons även brukade slita ut kopplingar på löpande band. Slitaget övervunnet Med hjälp av en servicetekniker kom vi på att det var den hårda nedsmutsningen som var boven. Men vår senaste version av 795-kopplingen klarade över kilometer, mycket tack vare att vi har kommit fram till ett väl fungerande smörjschema i samarbete med VBG. Våra bilar åker in på service var fjortonde dag, men vi är väldigt noga med rengöringen och använder både Mek- och Elektroolja flitigt även mellan servicetillfällena. Någon slags modifiering har VBG tydligen gjort på kopplingen också, så det är ju bra om våra problem har hjälpt andra att få ännu bättre slitstyrka, säger Jörgen. Bilen blev skrot kopplingen höll Det är som Stig brukar säga, att håller det åt pôjka ifrå Jäla, då håller det åt vem som helst fick vi skrota en bil som gick fullastad i diket när vi mötte en som somnat vid ratten och kommit över på fel sida. Det var inte mycket kvar av varken bilen eller släpet, men kopplingen var minsann intakt, skrattar Jörgen och drar iväg. Johan Larsson, Jörgen Eriksson och Torbjörn Evaldsson sliter hårt på bilarna som går i treskift.

4 Säkerheten främst hos Linds Kennet Linds Åkeri i Brålanda var ett av de åkerier som deltog i de breda fältproven med MFC-kopplingen flera år innan introduktionen. Så det är kanske ingen överraskning att man blivit övertygade om konceptets styrka såpass att en tredjedel av åkeriets fordon idag är utrustade med MFC. Och fler ska det bli. Detta trots att fjärrtransporter med få till- och frånkopplingar dominerar verksamheten! En arbetsmiljöfråga I och för sig kör vi daglig skytteltrafik mellan Lilla Edet och Trollhättan med en av våra tre MFC-bilar, men annars stämmer det väl att vi inte är de typiska MFCanvändarna. Men vi har inte valt MFC för att spara tid i första hand, det är mer en fråga om säkerhet och arbetsmiljö, berättar Kennet Lind för Connection. Konkurrens om MFC-bilarna I sådant väder som vi har haft den här vintern är det värdefullt att slippa gå ur hytten i onödan, och det gäller även andra årstider i mörker och i okända miljöer. Så våra förare slåss om att få köra MFC-bilarna! En annan uppskattad egenskap är den unika körkomforten som kommer av frånvaron av glapp i MFC-kopplingen. Knappt märkbar merkostnad Att det inte glappar någonstans gör ju också att hela systemet slits mindre. Det enda underhållet som verkar behövas är att se till att kulleden på släpet är åtdragen vid service. Så sammantaget tror jag att merkostnaden jämfört med en vanlig koppling blir knappt märkbar sett över hela livslängden redan innan man räknar in värdet av högre säkerhet, komfort och eventuella tidsvinster, menar Kennet Lind till sist.

5 Årets bild kan bli din! Årets VBG-konstverk har målats av Kirsten Mikkelsen från Vinderup i Danmark. Hon arbetar såväl naturalistiskt som abstrakt i många olika material, gärna med flera uttrycksformer och dimensioner i en och samma bild. Inspirationen hämtas ofta från naturen, men den här gången var det alltså begreppet Connection som var ledstjärnan. Vill du ha ett eget ex av verket skickar du in namn och adress till sales@vbg.se vi skickar som vanligt ut dem kostnadsfritt så länge lagret räcker! Bra snurr på kablarna i Jönköping Pierre Lundin, butiksansvarig på Finnvedens Lastvagnars anläggning i Jönköping, var en av de första som drog igång VBG:s butikskoncept i Sverige i maj 2009: Vad vi har gjort är i princip att flytta ut lagret av VBG-tillbehör så att de syns och det har dragit upp försäljningen en hel del, berättar Pierre. Större åtgång Det är ingen tvekan om att det går åt fler kablar och elkontakter hos Finnvedens Lastvagnar, nu när de är lätta att hitta. Mekoljan och Elektrooljan hade man ute på butiksgolvet redan tidigare, så där är ökningen inte lika stor. Bra att ha i reserv Många passar på att köpa i förebyggande att ha i reserv i bilen om något skulle hända ute på vägen, och det är ju klokt. Shop-in-shopkonceptet fungerar bra även för andra leverantörer som testat vi har ju gott om plats att prova nya idéer här i Jönköping, säger Pierre Lundin till sist.

6 Lättjobbat med nya infästningar Länge har vissa typer av anläggningsbilar haft dispens från kraven på underkörningsskydd. I Norden har det inte varit något stort problem, eftersom de flesta använt undermonterad dragbalk. Men nu gäller nya direktiv utan undantag. Alla ska ha skydden, punkt slut. Lättare med nya fästen Det var för att lösa dessa problem som VBG:s nya underkörningsskyddprogram kompletterades med en rad ställbara fästen höj- och sänkbara, fällbara, utskjutbara o s v. Plötsligt var det betydligt enklare att följa direktiven. Roger Carlsson på Bröderna Johanssons Karosserifabrik i Skurup, som bygger många fordon av de aktuella typerna, berättar: De nya reglerna innebär självklart en viss kostnadsökning för de kunder som tidigare slapp ifrån underkörningsskyddskravet. Men alla inser ju riskerna med att inte ha dessa livräddande anordningar och det drabbar ju alla lika. Ofta utdragbart I Skurup faller valet ofta på utdragbara fästen, såväl manuella som hydrauliska. Allt fler väljer lösningar som gör att tippfunk- Bengt Blom (t v) från VBG pratar underkörningsskyddslösningar med Roger Carlsson (t h) på Bröderna Johanssons Karosserifabrik i Skurup. tionen blockeras tills underkörningsskyddet fällts in. Kreativt samarbete VBG var ute i god tid med smidiga lösningar. Jag upplever att de verkligen tar till sig idéer från oss som jobbar med att lösa den här typen av problem dagligen. För vissa fordonstyper krävs det mer produktutveckling och jag är ganska säker på att grabbarna i Vänersborg har mer på gång, avslutar Roger. Så hittar du dragstångsdepåerna Om olyckan är framme och din dragstång behöver bytas är hjälpen sällan särskilt långt borta. För du vet väl om att du alltid kan hitta en rykande aktuell förteckning över alla Dragstångsdepåer på VBG:s hemsida? Gå in på support/servicepartners/, så har du den allra senaste informationen. Sedan är du snart på vägen igen! Uppskattad påbyggarträff återkommer 2011 Ingvar Mundt från Norfrig återkommer gärna nästa gång det är dags för VBG:s Påbyggardag. I juni genomfördes 2010 års Påbyggardag i Vänersborg med ett drygt femtiotal deltagare. En stor del av dagen ägnades åt nya regler kring helfordons- respektive enskilda godkännanden, med initierad information från Bolennart Svensson som sitter med i den internationella påbyggarorganisationen CLCCR och driver de skandinaviska påbyggarnas intressen. Diskussionerna efter- åt var livliga, med ett mycket stort intresse från åhörarna. Lärorikt och nyttigt Det är alltid nyttigt att träffa branschkollegor och kunna ventilera problem som vi alla brottas med. Alla slags kunskaper vill man förstås inte dela med sig av, men det finns ändå mycket vi kan lära av varandra, menar Ingvar Mundt på Norfrig i Tomelilla: Föredragen var givande, det är alltid bra att få veta mer om sådana här saker från de verkliga experterna. Själv hade jag heller inte haft tillfälle att se VBG:s nya fabrik tidigare, så den delen av programmet var förstås extra intressant. Så det är ingen tvekan om att jag kommer nästa gång också, säger Ingvar avslutningsvis. Ny träff på gång under året Nästa gång ja en Påbyggardag blir det även under Exakt tidpunkt för träffen och vad dagen ska handla om återstår dock att fastställa, så än så länge kan vi bara säga: Håll utkik efter inbjudan!

7 MFC på Hagens nytillskott Hagens Transport AS i Hamar, Norge, etablerades redan 1923 av Harald Hagen, farfar till Kai Hagen som nu är VD för verksamheten. I företaget finns också Kais söner Joacim och Thommas och man har totalt 12 bilar och 16 anställda. På Luciadagen 2010 var det dags för leverans av åkeriets senaste förvärv, en Volvo FH700 med luftfjädring och Globe- trotterhytt, med treaxlat långboggisläp från Trailerbygg. Men den stora nyheten sitter längst bak på bilen Hagens nytillskott är nämligen det första MFC-utrustade Volvoekipaget i Norge. Här ser vi Kai Hagen (t v) inspektera nykomlingen tillsammans med Cato Hansen (t h) från Volvoåterförsäljaren Volmax i Hamar och VBG:s säljare Øyvind Brodersen (i mitten på bilden ovan). Därför pyser luftservon! Det händer att vi får frågor om luftservoaggregat som pyser när termometern börjar krypa ner mot extremt låga temperaturer. Men det är helt normalt under sådana förhållanden, berättar Tommy Pettersson på VBG: Det handlar helt enkelt om att huset och tätningen drar ihop sig olika mycket när temperaturen sjunker, så fungerar pneumatiska apparater i sträng kyla. Det är alltså inget som behöver åtgärdas så fort det bara blir lite mindre kallt försvinner pysandet av sig självt! Ulrik Andersson, VBG Kai Hagen och hans chaufförer ser fram emot komforten och säkerheten som följer med Multi Function Coupling-konceptet. Utbyggt servicenät för MFC I dagsläget finns det åtta anläggningar runtom i Sverige som är kvalificerade för att arbeta med MFC-kopplingssystemet, med särskilt utbildade tekniker och specialutrustning. Vi utbildar på fler anläggningar i full fart och jag räknar med att vi är uppe i det dubbla antalet innan året är slut, berättar Ulrik Andersson på VBG i Vänersborg. En dagsaktuell förteckning över MFCserviceställen hittar du på hemsidan på leta bara efter MFC-kilen i listan!

8 VBG GROUP TRUCK EQUIPMENT AB Box 1216, SE Vänersborg B PORTO BETALT MOROT/CELA JAN 2011 Oväntat fynd på Blocket! Det sägs ju att allt finns till salu på Internet, men vi hade nog inte väntat oss att hitta en MFC-koppling bland alla hörnsoffor och hockeyklubbor på Blocket. Men MFC är just vad som erbjuds av Lars Lindblom i Tomellilla! Vi ringer upp Lars på väg mot Ystad, för ovanlighetens skull inbäddat i en halvmeters snötäcke: Hur kommer det sig att du säljer? Ja det är verkligen inte av missnöje, det är ju en helt fantastisk pryl! Men jag har beställt en MFC med hydraulik och har blivit lovad att få den allra första som rulllar av monteringsbandet. Jag kör spannmålsbil med tipp och hydrauliskt manövrerat tak, så det är efterlängtat! Men du har bara haft kopplingen ett halvår, hade det inte varit bättre att vänta? Nej, det hade blivit svårt och dyrt att bygga om på grund av axlarnas läge. Så det var lika bra att anpassa bilen för MFC direkt. Bästa uppfinningen sedan hjulet Du är alltså MFC-entusiast ut i fingerspetsarna? Det kan man nog säga. Den fungerar verkligen bra, bara man håller snön borta men det är ju enkelt gjort att ta ett varv med kvasten när man ändå är ute vid spannmålsgropen. Nyhetens behag brukar ju gå över ganska snabbt, men jag känner mig fortfarande nöjd varje gång jag trycker på knappen, särskilt så här års. Och snart blir det ännu bättre! Med varm hydraulolja flödande genom kopplingen borde snön inte ha en chans ens när det är som allra kallast. Snön, ja hur klarar ni den nere i Skåne? Det känns lite ovant, men jag har faktiskt gjort något åt saken. Alldeles innan du ringde så beställde jag faktiskt ett par Onspot för att gardera mig! Förresten hur går försäljningen? Vi får väl se, jag räknar med ökat intresseoooo när det blir bytesdags på allvar! Tätare kontakter höjer driftsäkerheten! Lars Lindblom är den sanne MFC-entusiasten. Han står först i kön till hydraulikversionen, så nu är den gamla kopplingen till salu! Sedan årsskiftet gäller nya EU-regler kring transport av farligt gods, där man bland annat föreskriver bruk av ADR-kontakter av ett enda fabrikat utan undantag! Ett märkligt beslut tycker nog de flesta, men det är vad som gäller. VBG:s hittillsvarande ADR-kontakt hör alltså till de kontakter som inte längre är godkända men det bekymrar inte Gunnar Nyvaller på VBG: De flesta som köper SAL-versionen, d v s Sealed And Locked som den kallas numera, kör helt vanliga transporter, men har upptäckt hur effektiv den är på att hålla fukten ute även under svåra vinterförhållanden. Den extra tätningen och låsningen resulterar i en spolsäker kontakt och med elvärmeslingan som finns som tillbehör höjs driftsäkerheten avsevärt, allt till en mycket måttlig merkostnad. Genom att dessutom spreja kontakten med VBG Elektroolja med jämna mellanrum blir risken för glappkontakt minimal. För närvarande har vi heller inga planer på att ta fram någon ny kontakt som uppfyller de nya reglerna, säger Gunnar Nyvaller avslutningsvis. CONNECTION tar gärna emot synpunkter och förslag på innehåll. TELEFON: , E-POST: sales@ vbg.se, HEMSIDA:

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Monteras enklast på sidan av lastbilsramen med två meters vanlig luftslang till mekanismhuset. Anslut till bilen tryckluftsystem och el klart!

Monteras enklast på sidan av lastbilsramen med två meters vanlig luftslang till mekanismhuset. Anslut till bilen tryckluftsystem och el klart! Marknadsinfo Augusti 2012 MechMatic ny automatsmörjning! Nu lanseras MechMatic; ett tillbehör till VBG kopplingar som ger både automatisk renblåsning och smörjning. Kopplingen är alltid välsmord och fungerar

Läs mer

Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo

Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo en informationstidning Från Finnvedens lastvagnar våren 2009 BEGAGNADE VOLVOLASTBILAR - ALLTID ETT SÄKERT KÖP Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo Generösa Garantier även på utvalda

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA En av våra servicebilar FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA HISTORIA Freetrailer grundades i Danmark 2003 och kom till Sverige 2008. Bakom den rullande succén står ett par danska herrar med grundtanken

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

LYCKAT ÅR FÖR ROBUST FLISTUGG

LYCKAT ÅR FÖR ROBUST FLISTUGG LYCKAT ÅR FÖR ROBUST FLISTUGG För lite drygt ett år sedan tog Marchus Jansson från Skinnskatteberg Sveriges första lastbilsmonterade fliskvarn som även klarar stubbar, i bruk. Den robusta, amerikanska

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

Du har behoven. Vi har lösningarna.

Du har behoven. Vi har lösningarna. Du har behoven. Vi har lösningarna. Sekå en allt vanligare syn på våra vägar. Kundanpassning och helhetstänkande. Det är och har alltid varit vår styrka under alla år som vi levererat påbyggnader till

Läs mer

Tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din blogg Köp och ladda ner den kompletta e-boken Tjäna pengar på din blogg Den kompletta e-boken är på 65 sidor, fullmatade med inspiration, konkreta tips, förslag och idéer. Boken kostar 179 kr, men håll utkik

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Ta ett varv runt släpet

Ta ett varv runt släpet Ta ett varv runt släpet Erbjudanden från din Volvoverkstad Page: 1 Volvo Trucks Ta hand om ditt släp Se till att ditt släp alltid är i toppskick. Regelbunden service är bästa sättet att säkerställa släpets

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

NYA VBG 795 V-2 ENKLARE ATT TRÄFFA RÄTT!

NYA VBG 795 V-2 ENKLARE ATT TRÄFFA RÄTT! NYA VBG 795 V-2 ENKLARE ATT TRÄFFA RÄTT! EN FACELIFT SOM GER DIG MER Som yrkesförare är du beroende av att allt går smidigt och enkelt. Varje stopp kostar tid och pengar, vilket gör att du ställer stora

Läs mer

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne Information från Parkgymnasiet Välkomna till Parkgymnasiet och nya Teknikcollege Sydöstra Skåne! Utbildningen vid Parkgymmnasiet skall vara en utmaning för alla.

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

NYA VÄGAR ATT SKAPA MÖJLIGHETER FÖR DITT FÖRETAG

NYA VÄGAR ATT SKAPA MÖJLIGHETER FÖR DITT FÖRETAG NYA VÄGAR ATT SKAPA MÖJLIGHETER FÖR DITT FÖRETAG MED EC HELFORDONSGODKÄNNANDE (ECWVTA) NYA MÖJLIGHETER FRAMFÖR OSS Vad är ECWVTA? I april 2009 beslutade Europeiska Unionen om en ny lagstiftning som säkerställer

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 (utdrag ur en horsemanshiptränares dagbok) Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz En vinterdag för ungefär ett år sedan ringde min telefon. Som så många andra gånger

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Onspot - Automatic Traction Control System KONTROLL ÖVER VINTERN

Onspot - Automatic Traction Control System KONTROLL ÖVER VINTERN Onspot - Automatic Traction Control System TA KONTROLL ÖVER VINTERN BLI ALDRIG ÖVERRASKAD! Du känner säkert igen dig. Plötsligt slår vädret om. Mörka moln tornar upp sig på himlen och snöflingorna börjar

Läs mer

Workshop 00:Almestrand Nina Söderström Malin Sörman Maria Hager Under åren 1999 2000 genomförde jag min andra fotografiska workshop på ett behandlingshem för mammor och deras barn. Hemmets uppgift är att

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

teamarver Kolla din air condition i god tid Sid 6 Varmt på jobbet? ERBJUDANDE! Solglasögon på köpet! Se sid 6 www.arverbil.scania.se teamarver extra 1

teamarver Kolla din air condition i god tid Sid 6 Varmt på jobbet? ERBJUDANDE! Solglasögon på köpet! Se sid 6 www.arverbil.scania.se teamarver extra 1 teamarver Sommar 2009 Varmt på jobbet? Kolla din air condition i god tid Sid 6 ERBJUDANDE! Solglasögon på köpet! Se sid 6 www.arverbil.scania.se teamarver extra 1 Vår 2009 Sommartider Under vecka 25 34

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 HANTVERKSKAMMAREN Magiska figurer Trollkulorna har många ansikten. HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 SNART ÄR DET JUL Hösten rullar på och nu är det bara en månad kvar till Skyltlördag julens

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

volvoåkar n NYA Volvo FMX

volvoåkar n NYA Volvo FMX volvoåkar n finnvedens lastvagnar 2/2010 på sid 2-4 i detta nummer kan du läsa om Begagnatcenter i värnamo sveriges största handelsplats för begagnade lastbilar. på sidan 5 berättar vi om lastbilstvätten

Läs mer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer mars 2009 TV-licens på jobbdatorer - Berättelsen om en dålig idé Vad handlar det här om? Under februari har vi i fackpressen kunnat läsa att Radiotjänst

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Jonatann. Jag är åtta år. Jag går på Kyrkmons skola. Jag gillar dinosaurier, att läsa och att spela på plattan.jag tycker om min mamma. Jag är rädd för rektorn

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

MFC tar nästa stora steg nu kommer hydrauliken!

MFC tar nästa stora steg nu kommer hydrauliken! INFORMATION & NYHETER FRÅN VBG GROUP TRUCK EQUIPMENT sommaren 2010 MFC tar nästa stora steg nu kommer hydrauliken! Årets bild 2010 Som traditionen bjuder har VBG låtit en skandinavisk konstnär tolka begreppet

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete Språkäventyret Mål Sammanfatta hur jag gjorde spelet Språkäventyret på Fronter. Verktyg Fronters provverktyg Inledande arbete Fundera över dessa saker innan du börjar: 1. Vilken del av det centrala innehållet

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

MEN LÄS VIDARE! JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! VILL DU NÅGONTING? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT!

MEN LÄS VIDARE! JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! VILL DU NÅGONTING? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT! WATCHES JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! LEONARDO HAR INTE GJORT NÅGOT FEL, MEN VAD ÄR DET SOM BEKYMRAR HONOM? VEM SPRINGER HAN IFRÅN? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT! VILL

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Utvärderingsfrågor. 1. Vad är din bedömning av föreläsarna? (gradera från 1-4, där 4 är mest uppskattad) Utvärderingsfrågor 12.02.2015 14:07 100% 90%

Utvärderingsfrågor. 1. Vad är din bedömning av föreläsarna? (gradera från 1-4, där 4 är mest uppskattad) Utvärderingsfrågor 12.02.2015 14:07 100% 90% Utvärderingsfrågor 1. Vad är din bedömning av föreläsarna? (gradera från 1-4, där 4 är mest uppskattad) 10 9 8 7 6 3 1 72. 64. 64. 44. 32. 28. 28. 24. 20. 12. 4. 4. 4. 0. 0. 0. 1 2 3 4 Series Name 1 Mai-Lis

Läs mer

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Praktikfall 6 Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Anna Carlsson Käck Anledningarna till att man väljer att starta eget är säkert lika många som det finns egenföretagare.

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Kör längre spara. Alla verkstäderna vi har

Kör längre spara. Alla verkstäderna vi har BILEKONOMI AV MIKAEL STJERNA/TEKNIKENS VÄRLD Kör längre spara Samma service, samma bil. Men du sparar över 2 000 kr på att välja rätt verkstad. Privata Affärer har jämfört priserna på Volvooch Saab-verkstäder.

Läs mer

Vidga vyerna med ny kompetens Vi söker fler arbetsgivare

Vidga vyerna med ny kompetens Vi söker fler arbetsgivare Vidga vyerna med ny kompetens Vi söker fler arbetsgivare stockholm.se/arbetsgivare Ett erbjudande från Stockholms stad Kompetensen hos personer med funktionsnedsättning behövs i arbetslivet. Framsynta

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul

Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul Denna fil skickas till alla våra kunder via epost, vill ni istället ha det utrskrivet och skickat till er så återkom bara till oss via

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Ut med domarn! Kenta. Ut med domarn! ur Två par mockasiner av Lars Collmar (Argument Förlag) 33

Ut med domarn! Kenta. Ut med domarn! ur Två par mockasiner av Lars Collmar (Argument Förlag) 33 Ut med domarn! Kenta Äntligen! Där satt den! Fyra sekunder före full tid, ställning 3 3, kom bollen farande rakt mot Kentas klubba. Nån från motståndarlaget 8 C gav honom en hård tackling. Kenta fick en

Läs mer

Daisy i flygsimulatorn

Daisy i flygsimulatorn Daisy i flygsimulatorn Bild 1Daisy över Bromma i FS2002 Microsoft Flygsimulator 2002 har tidigare beskrivits i en artikel här i bladet. Det är ett omfattande program som ger den flygintresserade möjlighet

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Kom in till oss för mer information! Med hjälp av Dynafleetpaketet Bränsle och miljö kan du följa förarens bromsaktivitet

Kom in till oss för mer information! Med hjälp av Dynafleetpaketet Bränsle och miljö kan du följa förarens bromsaktivitet Du släpar väl inte efter? Just nu erbjuder vi kontroll av släpvagnens bromsar Tag chansen att minska dina kostnader genom att reparera eventuella fel och brister på ett tidigt stadium. Dessutom gör vi

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Sida 1 av 7 Bil & Trafik Bostad Resor Mera Jobb sök söndag 11 december 2011 Malmö5 C Kontakt Kundservice Om oss Malmö Sida 2 av 7 Hennes lägenhet försvann i kraschen Blev uppsagd. Comintegra var ett av

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Förstudie kring energieffektiviteten hos hydraul- respektive eldrifter i sågverksindustrin. Björn Lindgren Mönestam, Johannes Boo, Jonas Larsson Sammanfattning: Projektet

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Vår vision: AB Hüllert Maskin ska som marknadsledare förändra materialhanteringen i Sverige!

Vår vision: AB Hüllert Maskin ska som marknadsledare förändra materialhanteringen i Sverige! Compact-serien P25.6, P28.8 & P32.6 Vår vision: AB Hüllert Maskin ska som marknadsledare förändra materialhanteringen i Sverige! Året runt med Allfixaren - Öka dina möjligheter VÅR På våren kan allfixaren

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015 Spetsgruppen Ann Landberg Emenems True Sisu "Sisu" Tävlar för klubb: Fagersta BK Tävlar i klass: Elit Det ändras ju lite hela tiden, men från att verkligen ''inte gilla'' fritt följ så är det något jag

Läs mer

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl VOLVO FH16 MER ÄN PRESTANDA Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl yttar bil och last oavsett

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management 6. Att få mer gjort under en dag - Time Management Tiden är en unik och icke förnybar resurs. Den tid som gått får du inte igen. Du kommer inte att få mer tid, du har ett visst antal timmar till ett visst

Läs mer

Skräddarsydd nyfunkis

Skräddarsydd nyfunkis Skräddarsydd nyfunkis Familjen Engdahl hade tröttnat på att lappa och laga sin 1970-talsvilla. De ville bygga nytt men bara under förutsättning att de själva fick vara med och bestämma över husets planlösning,

Läs mer

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll HANDHAVANDE www.mocad.se Service och underhåll Kontakta Moby Dick AB för Din närmaste Servicestation: Tel. 031-68 10 02, info@mobydick.se, www mobydick.se 1.Vad finns med? Med varje Mocad 3 levereras

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer