Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (FP) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Olov Carlsson (MP) Lizzy Gullo (S) Per Ericson (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (FP) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Olov Carlsson (MP) Lizzy Gullo (S) Per Ericson (M)"

Transkript

1 1-65 Plats och tid Stadsarkitektkontoret, kl Beslutande Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (FP) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Olov Carlsson (MP) Lizzy Gullo (S) Per Ericson (M) Övriga deltagare Christina Holback Tommy Ek Konny Kolping Börje Lars Håkan Persson, Andrea Andersson, Utses att justera Torsten Nilsson Justeringens plats och tid Stadsarkitektkontoret , kl Underskrifter Sekreterare Paragrafer Börje Lars Ordförande Justerande Anders Bogg Torsten Nilsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Stadsarkitektkontoret Datum för anslags nedtagande Underskrift

2 2 2 BN 131 PB 113 Dnr: Dp ÄRENDE: Ändring av del av detaljplan S 161 för fastigheterna Stranden 50:1 och 50:2 vid Björnramsgatan i Mora kommun, Dalarnas län s beslut Samrådsredogörelsen tas som byggnadsnämndens egen. Detaljplaneförslaget godkänns för underrättelse. Redogörelse för ärendet Detaljplaneförslaget har varit utsänt för samråd från den 1 april till den 29 april Inkomna yttranden har sammanställts i en samrådsredogörelse. Detaljplanen handläggs enligt reglerna för enkelt planförfarande enligt 5 kap 28 plan- och bygglagen.

3 3 3 BN 132 PB 114 Dnr Dp ÄRENDE: Ersättning av detaljplanerna Dp 219, S 50 och S 12 för fastigheterna Stranden 21:5 m.fl. vid Vasagatan i Mora kommun, Dalarnas län s beslut Upprättat planförslag godkänns för samråd. Redogörelse för ärendet ger plantillstånd den 2 april 2009, 73. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra uppförande av flerbostadshus om tre, fyra samt fem våningar med möjlighet till handel och kontor i bottenvåning. Idag finns två- och trevåningshus inom planområdet. Genomförandet av detaljplanen sker i etapper, med början i hörnet av Vasagatan och Hantverkaregatan

4 4 4 BN 133 PB 115 Dnr Dp ÄRENDE: Detaljplan för del av fastigheten Utmeland 557:1 m fl vid Örjastäppans industriområde, Mora kommun, Dalarnas län s beslut Behovsbedömning upprättad den 20 april 2010 godkänns. Planen bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan. Redogörelse för ärendet Stadsarkitektkontoret har upprättat en behovsbedömning för ett detaljplaneförslag som innebär att industriområdet vid Örjastäppan utökas. Enligt genomförd behovsbedömning innebär ett genomförande av planförslaget inte betydande miljöpåverkan. Länsstyrelsen delar kommunens bedömning.

5 5 5 BN 134 PB 116 Dnr BN 2010/ ÄRENDE: Medborgarförslag om utökning av det offentliga rummet vid Vasaloppets målområde, Mora kommun, Dalarnas län s beslut Kommunfullmäktige rekommenderas att avslå förslaget om att ändra detaljplanerna för att utöka det offentliga rummet bakom Vasaloppsmålet. Redogörelse för ärendet Kommunstyrelsen har översänt ett medborgarförslag som innebär att det offentliga rummet vid Vasaloppets målområde utökas. Målområdet är beläget inom föreslaget område för riksintresse kulturmiljövård. Det är två fastigheter som berörs av förslaget. Den ena fastigheten är Stranden 52:2, som ägs av Ann Juhlin i Mora AB Målkullan, är planlagd för kontorsändamål och den andra fastigheten är Stranden 52:1, som ägs av Mora kyrkliga samfällighet, är planlagd för kulturreservat med bevarandebestämmelser. För att kunna uppfylla medborgarförslaget innebär det att gällande detaljplaner ändras så att Vasaloppsområdet kan utökas bakom målet. Länsstyrelsen har beretts tillfälle att yttra sig i ärendet och de anser att gällande detaljplan för fastigheten Stranden 52:1 skall stå fast. Om behov finns för utökat utrymme vid målgången är det mer lämpligt att lösa detta tillfälligt. Vidare anser länsstyrelsen att prostgården som uppfördes 1695 är en av länets mest välbevarade och pietetsfulla anläggningar av denna typ och därtill en kulturhistoriskt mycket viktig del av sockencentrum som växte upp kring Mora kyrka. Gränsen mot Vasagatan som markeras av ett rödmålat spjälstaket är i princip densamma idag som 1842 eller äldre.

6 6 6 BN 135 PB 117 Dnr ÄRENDE: Verksamhetsuppföljningsprognos s beslut Upprättat förslag till verksamhetsuppföljningsprognos 1 godkänns.

7 7 7 BN 136 PB 118 ÄRENDE: Budget år 2011 Dnr s beslut Förslag till budget för antas.

8 8 8 BN 137 PB 119 ÄRENDE: Verksamhetsplan år 2011 Dnr s beslut Upprättad verksamhetsplan godtas.

9 9 9 BN 138 PB 120 Dnr BAB 2008/0007 ÄRENDE: Maud Åslund, Knoppholsvägen 6, MORA Ansökan om bostadsanpassningsbidrag VIKA 358:5 s beslut Bidrag beviljas inte för asfaltering mellan parkering och bostadshus då bilen kan parkeras i anslutning till entréns stenplattor. Bidrag beviljas inte för installation av duschväggar då duschplatsens tillgänglighet begränsas. Bidrag beviljas inte för installation av infällda belysningsarmaturer i badrumstak då belysningen kan placeras på vägg i badrummet. Bidrag beviljas inte för byte till isolerande fönster i badrummet då detta är en åtgärd som vidtas av väsentligen andra orsaker än behovet av anpassning. Bidrag beviljas inte för installation av infravärme i badrummet då detta är en åtgärd som vidtas av väsentligen andra orsaker än behovet av anpassning. Bidrag beviljas med kronor för installation av höj- och sänkbart tvättställ och element. Redogörelse för ärendet Ett kompletterande intyg, daterat den 11 april 2008, har inkommit från arbetsterapeut på Habiliteringen under handläggningen av ärendet. En kompletterande ansökan, daterad den 18 december 2009, har inkommit under handläggningen av ärendet för hårdgöring av gårdsplan och installation av duschväggar, infälld belysningsarmatur i taket, isolerande fönster samt höj- och sänkbart tvättställ. Ett kompletterande intyg, daterat den 24 september 2009, har inkommit från arbetsterapeut på Habiliteringen under handläggningen av ärendet. Motiv för beslut Enligt 6 lagen om bostadsanpassningsbidrag lämnas bidrag för åtgärder av bostadens fasta funktioner i och i anslutning till den bostad som skall anpassas. Bidrag lämnas endast om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden skall vara ändamålsenlig som bostad för den funktionshindrade. Bidrag lämnas dock inte om de sökta åtgärderna behöver vidtas redan av väsentligen andra orsaker

10 10 10 BN 138 PB 120 ÄRENDE: Maud Åslund forts. VIKA 358:5 Dnr BAB 2008/0007 andra orsaker än behovet av anpassningen. Arbetsterapeut intygar att asfaltering mellan parkering och bostadshus behöver utföras. Bidrag skall inte beviljas då bilen kan parkeras i anslutning till entréns stenplattor. Arbetsterapeut intygar att installation av duschväggar behöver utföras. Bidrag skall inte beviljas då duschplatsens tillgänglighet begränsas. Duschstol på hjul används av sökandens dotter. Arbetsterapeut intygar att installation av belysningsarmaturer i taket behöver utföras. Bidrag skall inte beviljas då belysningen kan placeras på vägg i badrummet. Arbetsterapeut intygar att byte till isolerande fönster och infravärme i badrummet behöver utföras. Bidrag skall inte beviljas då åtgärderna behöver vidtas av väsentligen andra orsaker än behovet av anpassning. Övrigt Beslutet skall skickas till Maud Åslund med anvisningar om hur beslutet kan överklagas.

11 11 11 BN 139 PB 121 Dnr BAB 2009/0003 ÄRENDE: Monika Liljedal, Vika byväg 162, MORA Ansökan om bostadsanpassningsbidrag VIKA 483:1 s beslut Bostadsanpassningsbidrag beviljas inte för att flytta badkar från källarvåning till entrévåning. Bostadsanpassningsbidrag beviljas med kronor för anpassning av kök. Bostadsanpassningsbidrag om kronor betalas ut efter utförd besiktning av kommunen mot uppvisande av kvitton eller fakturor. Redogörelse för ärendet Ansökan avser installation av trapphissar till källar- och övervåningarna samt flyttning av ett badkar till första våningsplanet och eventuell anpassning av ett kök. Ett intyg från distriktsläkare och arbetsterapeut har kommit in den 20 januari Bostadsanpassningsbidrag om kronor för stoltrapphissar till övervåning och källarvåning har beviljats i delegationsbeslut den 9 augusti Ett intyg från arbetsterapeut om anpassning av kök har kommit in den 17 november Ett kompletterande intyg från arbetsterapeut om badkar har kommit in den 30 november 2009 under pågående handläggning. Ansökan om anpassning av kök har kommit in den 11 december Bostadsanpassningsbidrag om kronor för trapphiss till yttertrappan har beviljats i delegationsbeslut den 21 december Motiv för beslut Enligt 6 lagen om bostadsanpassningsbidrag lämnas bidrag för åtgärder av bostadens fasta funktioner i och i anslutning till den bostad som skall anpassas. Bidrag lämnas endast om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden skall vara ändamålsenlig som bostad för den funktionshindrade. Bidrag lämnas dock inte om de sökta åtgärderna behöver vidtas redan av väsentligen andra orsaker än behovet av anpassningen.

12 12 12 BN 139 PB 121 ÄRENDE: Monika Liljedal forts. VIKA 483:1 Dnr BAB 2009/0003 Enligt 16 lagen om bostadsanpassningsbidrag betalas bostadsanpassningsbidraget ut sedan åtgärd som bidraget avser har utförts i köket. Distriktsläkare och arbetsterapeut har styrkt behov av trapphiss till övervåning där barnen har sina sovrum och trapphiss till källarvåningen där sökanden har tvättstuga, klädförråd och badkar. beviljar inte bidrag för flyttning av badkar till badrum i entréplanet. Intyg från arbetsterapeut styrker inte det medicinska behovet och nödvändigheten av en sådan åtgärd. beviljar bidrag för knäfria ytor under disk- och arbetsbänk och för lätt utdragbara lådor i tre underskåp samt för utdragbara avlastningsytor i kök. Arbetsterapeut har i intyg styrkt behovet av knäfria ytor vid disk- och arbetsbänk samt för utdragbara lådor i underskåp samt för utdragbara avlastningsytor i kök. Övrigt Beslutet skall skickas till Monika Liljedal med anvisningar om hur beslutet kan överklagas.

13 13 13 BN 140 PB 122 Dnr BYGG 2010/0071 ÄRENDE: Mora församling, Box 173, MORA Bygglov för nybyggnad av samlingslokaler LIMBÄCK 27:7 s beslut Sökt bygglov beviljas. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av ett församlingshem väster om kyrkan invid Kyrkvägen i Våmhus. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). Fastigheten omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Området omfattas av riksintresse för friluftslivet samt för turism och friluftsliv. Området är i antagen översiktsplan utlagt för jordbruksändamål och omfattas av Dalarnas bevarandeprogram för odlingslandskapet. Området omfattas av höjd bygglovplikt enligt 8 kap. 4 plan- och bygglagen, samlad bebyggelse. Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 8 kap 12 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden som inte omfattas av detaljplan bifallas om åtgärden 1. uppfyller kraven i 2 kap, 2. inte skall föregås av detaljplaneläggning på grund av bestämmelserna i 5 kap 1, 3. inte strider mot områdesbestämmelser och 4. uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan A-01.1, daterad och inkommen Fasadritning A , daterad och inkommen

14 14 14 BN 140 PB 122 ÄRENDE: Mora församling forts. LIMBÄCK 27:7 Dnr BYGG 2010/0071 Övrigt Skiss över lägeskontroll (utsättning) skall inlämnas till. Lägeskontroll kan beställas hos Kartteknik, tfn: Byggherren kan själv genom sakkunnig med mätningsteknisk kompetens utföra lägeskontrollen. Bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

15 15 15 BN 141 PB 123 Dnr BYGG 2010/0192 ÄRENDE: PEAB Sverige AB, Fridhemsgatan 9, MORA Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus STRANDEN 6:1 s beslut Sökt bygglov beviljas. Bygglovet innefattar även inglasning av altaner. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av gruppbebyggelse om tre bostadsbyggnader (5,17 och 19) vid Stenuddsvägen vid Saxnäs. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (Dp 258). Sökt åtgärd strider inte mot detaljplanen. Motiv för beslut Enligt 8 kap 11 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden med detaljplan bifallas om 1. åtgärden inte strider mot detaljplanen eller den fastighetsplan som gäller för området, varvid det förhållandet att genomförandetiden för detaljplanen inte börjat löpa utgör hinder mot att bygglov lämnas, 2. den fastighet och den byggnad eller annan anläggning på vilken åtgärden skall utföras a) stämmer överens med detaljplanen och med den fastighetsplan som gäller för området, eller b) avviker från dessa planer men avvikelserna godtagits vid en bygglovsprövning enligt denna lag eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen, och 3. åtgärden uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelser från detaljplanen eller fastighetsplanen om avvikelserna är förenliga med syftet med planen. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen

16 16 16 BN 141 PB 123 ÄRENDE: PEAB Sverige AB forts. STRANDEN 6:3 Dnr BYGG 2010/0192 Situationsplan, daterad och inkommen Tre ritningar, daterade och inkomna Övrigt Skiss över lägeskontroll (utsättning) skall inlämnas till. Lägeskontroll kan beställas hos Kartteknik, tfn: Byggherren kan själv genom sakkunnig med mätningsteknisk kompetens utföra lägeskontrollen. Bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

17 17 17 BN 142 PB 124 Dnr BYGG 2010/0080 ÄRENDE: Moravatten AB, Hagvägen 4, MORA Bygglov för nybyggnad av överbyggnad över borrhål GARSÅS 300:5 s beslut Dispens från 7 kap 15 miljöbalken beviljas. Sökt åtgärd bedöms uppfylla de särskilda skäl som anges i 18 c, punkten 5, miljöbalken. Sökt bygglov beviljas. Som tomtplats får tas i anspråk hela fastigheten. Redogörelse för ärendet Ansökan avser överbyggnad av ett borrhål på Kroks udde i Garsås. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). Området är i antagen översiktsplan utlagt för badplatsändamål. Området är av riksintresse för friluftslivet samt för turism och friluftsliv. Strandskydd gäller enligt 7 kap 13 och 14 miljöbalken inom 100 meter från Siljan. Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 8 kap 12 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden som inte omfattas av detaljplan bifallas om åtgärden 1. uppfyller kraven i 2 kap, 2. inte skall föregås av detaljplaneläggning på grund av bestämmelserna i 5 kap 1, 3. inte strider mot områdesbestämmelser och 4. uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Enligt 7 kap 13 miljöbalken gäller strandskydd vid havet och vid insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

18 18 18 BN 142 PB 124 ÄRENDE: Moravatten AB forts. GARSÅS 300:5 Dnr BYGG 2010/0080 Enligt 7 kap 15 miljöbalken får inte inom strandskyddsområde nya byggnader uppföras. Enligt 7 kap 18 b miljöbalken får kommunen i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 15 om det finns särskilda skäl. Enligt 7 kap 18 c miljöbalken får som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Sökt åtgärd bedöms uppfylla det särskilda skäl som anges i 18 c, punkten 5. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:1 000, inkommen Ritning, inkommen Övrigt har funnit att byggsamråd inte behövs. Byggsamråd ska dock alltid hållas, enligt 9 kap 7 plan- och bygglagen, om Ni som byggherre begär detta. Om så är fallet ska Ni kontakta stadsarkitektkontoret. Sökanden upplyses om att länsstyrelsen ska pröva om en kommuns beslut att ge dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 om det finns skäl att anta att det inte finns förutsättningar för dispens eller en brist i ärendets handläggning kan ha betydelse för utgången i ärendet. Länsstyrelsen ska inom tre veckor från den dag då kommunens beslut kom in till länsstyrelsen ta ställning till om det

19 19 19 BN 142 PB 124 ÄRENDE: Moravatten AB forts. GARSÅS 300:5 Dnr BYGG 2010/0080 finns sådant prövningsskäl som anges i första stycket och besluta i frågan om en prövning ska ske eller inte. Sökanden rekommenderas att avvakta prövningstiden innan några åtgärder vidtas med anledning av medgivandet. Dispensen och bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov. Beslutet skall skickas till Länsstyrelsen Dalarnas län för prövning av beslutet om dispens.

20 20 20 BN 143 PB 125 Dnr BYGG 2010/0081 ÄRENDE: Moravatten AB, Hagvägen 4, MORA Bygglov för nybyggnad av överbyggnad över borrhål HEDEN 122:2 s beslut Dispens från 7 kap 15 miljöbalken beviljas. Sökt åtgärd bedöms uppfylla de särskilda skäl som anges i 18 c, punkten 5, miljöbalken. Sökt bygglov beviljas. Som tomtplats får tas i anspråk hela fastigheten. Redogörelse för ärendet Ansökan avser överbyggnad av ett borrhål vid Lillbyvägen i Våmhus. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). Området är av riksintresse för naturvården och friluftslivet samt för turism och friluftsliv. Området omfattas av skyddsområde för vattentäkter. Strandskydd gäller enligt 7 kap 13 och 14 miljöbalken inom 100 meter från Våmån. Området omfattas av höjd bygglovplikt enligt 8 kap 4 plan- och bygglagen, samlad bebyggelse. Berörd sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 8 kap 12 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden som inte omfattas av detaljplan bifallas om åtgärden 1. uppfyller kraven i 2 kap, 2. inte skall föregås av detaljplaneläggning på grund av bestämmelserna i 5 kap 1, 3. inte strider mot områdesbestämmelser och 4. uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Enligt 7 kap 13 miljöbalken gäller strandskydd vid havet och vid insjöar och vattendrag. Strand-

21 21 21 BN 143 PB 125 ÄRENDE: Moravatten AB forts. HEDEN 122:2 Dnr BYGG 2010/0081 skyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Enligt 7 kap 15 miljöbalken får inte inom strandskyddsområde nya byggnader uppföras. Enligt 7 kap 18 b miljöbalken får kommunen i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 15 om det finns särskilda skäl. Enligt 7 kap 18 c miljöbalken får som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Sökt åtgärd bedöms uppfylla det särskilda skäl som anges i 18 c, punkten 5. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:500, daterad och inkommen Ritning, daterad och inkommen Övrigt har funnit att byggsamråd inte behövs. Byggsamråd ska dock alltid hållas, enligt 9 kap 7 plan- och bygglagen, om Ni som byggherre begär detta. Om så är fallet ska Ni kontakta stadsarkitektkontoret. Sökanden upplyses om att länsstyrelsen ska pröva om en kommuns beslut att ge dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 om det finns skäl att anta att det inte finns förutsättningar för dispens

22 22 22 BN 143 PB 125 ÄRENDE: Moravatten AB forts. HEDEN 122:2 Dnr BYGG 2010/0081 eller en brist i ärendets handläggning kan ha betydelse för utgången i ärendet. Länsstyrelsen ska inom tre veckor från den dag då kommunens beslut kom in till länsstyrelsen ta ställning till om det finns sådant prövningsskäl som anges i första stycket och besluta i frågan om en prövning ska ske eller inte. Sökanden rekommenderas att avvakta prövningstiden innan några åtgärder vidtas med anledning av medgivandet. Dispensen och bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov. Beslutet skall skickas till Länsstyrelsen Dalarnas län för prövning av beslutet om dispens.

23 23 23 BN 144 PB 126 Dnr BYGG 2010/0045 ÄRENDE: Emekaniska Sollerön AB, Nygärdsvägen 17, SOLLERÖN Bygglov för nybyggnad av växthus UTANMYRA 120:1 s beslut Bygglov beviljas för odlingstunnlarna. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av två odlingstunnlar för hallonodling på ett markområde mellan Norrbyvägen och Mågsbyvägen på Sollerön. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). Fastigheten omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Området är av riksintresse för kulturmiljövården och naturvården samt för friluftslivet och turism och friluftsliv. Området redovisas i översiktsplanen som kulturhistoriskt extra känsligt område. Området är i antagen översiktsplan utlagt för jordbruksändamål och omfattas av nationella bevarandeplanen för odlingslandskapet. Frukt- och bärrådgivaren på Länsstyrelsen i Västra Götalands län påpekar i skrivelse den 30 juni 2008 att det varken krävs bygglov eller ens förprövning för att sätta upp odlingstunnar när det sker på egen åkermark och när syftet inte är djurhållning. Kulturmiljöenheten påpekar i skrivelse den 14 april 2010: Sollerön är av riksintresse för kulturmiljövården enligt 3 och 4 kapitlet i miljöbalken. Det centrala motivet för riksintresset Sollerön är i hög grad knutet till gravfältsområdet vid Bengtsarvet. Gravfältet, som är registrerat med nr 110:1 i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister för Sollerö socken, är det mest betydelsefulla i länet. Även i ett nationellt perspektiv är det av stor betydelse. Området speglar på ett pedagogiskt sätt de kontakter som funnits med Mälardalen under vikingatiden. Föreliggande förslag innebär att växthus i form av odlingstunnlar uppförs mellan bebyggelsen i Utanmyra och Agnmyren och gravfältsområdet vid Bengtsarvet. Arbetsföretaget görs i ett förhållandevis känsligt läge inom riksintressemiljön. Från kulturmiljösynpunkt bör därför arbetsföretaget

24 24 24 BN 144 PB 126 ÄRENDE: Emekaniska Sollerön AB forts. UTANMYRA 120:1 Dnr BYGG 2010/0045 tidsbegränsas. Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Enligt 8 kap 12 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden som inte omfattas av detaljplan bifallas om åtgärden 1. uppfyller kraven i 2 kap, 2. inte skall föregås av detaljplaneläggning på grund av bestämmelserna i 5 kap 1, 3. inte strider mot områdesbestämmelser och 4. uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Enligt 8 kap 21 plan- och bygglagen skall byggnadsnämnden, om det begärs, även om en åtgärd med byggnader, andra anläggningar eller mark inte kräver lov enligt 1 9, pröva frågan om lov till åtgärden. Tänkt markanvändning bedöms inte strida mot föreslagen markanvändning i översiktsplanen. Odlingstunnlarna är enbart avsedda att förlänga odlingssäsongen. Plasten på tunnlarna tas bort när odlingssäsongen är över. Fastställda handlingar Ansökan, inkommen Situationsplan, inkommen Fotografier, inkomna Övrigt har funnit att byggsamråd inte behövs. Byggsamråd ska dock alltid hållas, enligt 9 kap 7 plan- och bygglagen, om Ni som byggherre begär detta. Om så är fallet ska Ni kontakta stadsarkitektkontoret. Bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

25 25 25 Dnr LPI 2009/0078/BYGG 2009/0674 BN 145 PB 127 ÄRENDE: Gesundaberget AB, Gesundaberget, SOLLERÖN Bygglov för uppförd komplementbyggnad HÄRADSARVET 212:3 s beslut Bygglov beviljas t.o.m. den 31 maj 2010 för den uppförda byggnaden. Byggnadsavgiften, kronor (4 x bygglovavgiften), skall betalas in till Länsstyrelsen, Ekonomi- och personalenheten, FALUN, postgiro , senast två månader efter det att detta beslut har vunnit laga kraft. väcker talan hos Förvaltningsrätten i Falun om uttagande av tilläggsavgift om kronor (300:-/m², 36,00 m² - 10,00 m² = 26,00 m²) enligt 10 kap 7 och 9 planoch bygglagen. Som ombud för i Mora kommun utses stadsarkitekt Tommy Ek. Redogörelse för ärendet Ansökan avser tidsbegränsat bygglov till den 31 maj 2010 för en redan uppförd förrådsbyggnad nordväst om hotellbyggnaden på Gesundaberget. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (Dp 263). Byggnaden är uppförd på mark som enligt detaljplanen är avsedd för handelsändamål (H) och på mark som inte får bebyggas (punktprickad mark). Byggnadsinspektören ger i skrivelse den 16 december 2009 fastighetsägaren tillfälle att komma in med en skriftlig förklaring innan ärendet tas upp till prövning av byggnadsnämnden. I skrivelsen informeras även om bestämmelserna i 10 kap. plan- och bygglagen. Platschef Niclas Ericsson påpekar i skrivelse den 21 december 2009: Då vi renoverar för fullt på anläggningen och vill utnyttja lokalerna på allra bästa sätt har våra förrådsutrymmen försvunnit. För att kunna förvara byggmaterial och diverse annat såg jag ingen annan lösning är att köpa in en sjöcontainer i aluminium. Då containerns utseende inte föll mig i smaken beslutade jag att klä in den med träpanel på väggarna och plåttak. Min tanke

26 26 26 Dnr LPI 2009/0078/BYGG 2009/0674 BN 145 PB 127 ÄRENDE: Gesundaberget AB forts. HÄRADSARVET 212:3 är att sedan måla detta med samma svarta färg som övriga byggnader. Denna lösning är högst tillfällig men jag skulle behöva ha containern på denna plats till slutet av maj Då kommer vi förhoppningsvis att göra en nybyggnation av en maskinhall samt förrådsutrymmen på en befintlig betongplatta. Jag trodde inte att jag behövde bygglov för denna typ av container då den är flyttbar. Uppenbarligen hade jag fel, men är beredd på att leva upp till era krav och beslut. Allt detta är ett steg i den stora satsning som görs på Gesundaberget för att få ett riktigt attraktivt skidområde som gynnar alla i Mora kommun. Björn Brottare Sport & Fritid AB påpekar i skrivelse den 29 januari 2010: Som ägare av Häradsarvet 212:5 vill vi att begäran om bygglov för Häradsarvet 212:3 inte beviljas. Uppförd byggnad befinner sig mitt i vägen för den enda utsikt vi har mot nord och öst, dvs. ut mot sjön, från både under- och övervåning. Dessutom skymmer den helt vår byggnad från gästparkeringen och tillfartsvägen som leder upp till parkeringen och vår byggnad. Byggnaden har under hösten 2009 uppförts utan vårt medgivande eller tillfrågan. Vi anser att den bör avlägsnas snarast. Bilagor: 1 foto från vår byggnad (A) 1 foto mot vår byggnad (B) Sökanden har beretts tillfälle att yttra sig över inkomna synpunkter. Sökanden har valt att inte komma in med något svar i frågan. Motiv för beslut Enligt 8 kap 14 plan- och bygglagen får ett tidsbegränsat bygglov ges, för en åtgärd som uppfyller något eller några men inte alla kraven i 11 eller 12, om sökanden begär det och åtgärden avses att pågå under en begränsad tid. Ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst fem år. Tiden kan på sökandens begäran förlängas med högst fem år i taget. Den sammanlagda tiden får överstiga tio år endast om lovet skall användas för ett ändamål som avses i 14 a. Ett tidsbegränsat bygglov till den 31 maj 2010 bör kunna medges då denna skidsäsong får anses vara över.

27 27 27 Dnr LPI 2009/0078/BYGG 2009/0674 BN 145 PB 127 ÄRENDE: Gesundaberget AB forts. HÄRADSARVET 212:3 Förlängning av det tidsbegränsade bygglovet bör, med hänsyn till bestämmelserna i detaljplanen, inte medges. Byggnaden bör således tas bort från platsen omgående efter det att bygglovet har upphört att gälla. Enligt 10 kap 1 plan- och bygglagen skall ta upp frågan om påföljd eller ingripande enligt detta kapitel så snart det finns anledning att anta att en överträdelse har skett av bestämmelserna om byggande i denna lag eller av någon föreskrift eller något beslut som har meddelats med stöd av dessa bestämmelser. När en åtgärd som kräver bygglov har vidtagits utan lov skall se till att det som har utförts blir undanröjt eller på annat sätt rättat, om inte lov till åtgärden meddelas i efterhand. Vid besiktning på platsen har konstaterats att byggnaden står kvar på platsen. Enligt 10 kap 4 plan- och bygglagen skall byggnadsavgift tas ut när någon utan lov utför en åtgärd som kräver bygglov. Byggnadsavgiften skall bestämmas till ett belopp som motsvarar fyra gånger den avgift som enligt taxa skulle ha betalats om lov till samma åtgärd hade meddelats. Byggnadsavgiften skall dock bestämmas till minst ett tjugondels prisbasbelopp. Är överträdelsen ringa får byggnadsavgiften bestämmas till ett lägre belopp eller helt efterges. Bygglovsavgiften för den uppförda byggnaden uppgår till kronor. Enligt 10 kap 7 plan- och bygglagen skall förutom byggnadsavgift även tilläggsavgift tas ut om åtgärden innebär att en byggnad uppförs. Tilläggsavgiften skall tas ut med ett belopp som motsvarar 500 kronor för varje kvadratmeter bruttoarea som åtgärden har omfattat. När bruttoarean beräknas skall tio kvadratmeter frånräknas. Avgiften får bestämmas till ett lägre belopp eller helt efterges om det finns särskilda skäl. Byggnaden upptar en areal om 36,00 m² (12,00 x 3,00). Enligt 10 kap 9 plan- och bygglagen skall byggnadsavgiften tas ut av den som när överträdelsen begicks var ägare av den fastighet, byggnad eller anläggning som den olovliga åtgärden avsåg. Tilläggsavgiften skall tas ut av 1. den som när överträdelsen begicks var ägare av den byggnad som den olovliga åtgärden avsåg, 2. den som begick överträdelsen, 3. den i vars ställe denne var,

28 28 28 Dnr LPI 2009/0078/BYGG 2009/0674 BN 145 PB 127 ÄRENDE: Gesundaberget AB forts. HÄRADSARVET 212:3 4. den som har beretts vinning genom överträdelsen. Fastigheten ägs av Gesundaberget AB. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Karta, skala 1:1 000 inkommen Två fotografier, inkomna Övrigt har funnit att byggsamråd inte behövs. Byggsamråd ska dock alltid hållas, enligt 9 kap 7 plan- och bygglagen, om Ni som byggherre begär detta. Om så är fallet ska Ni kontakta stadsarkitektkontoret. Beslutet skall skickas till Gesundaberget AB och Björn Brottare Sport & Fritid AB med anvisningar om hur beslutet kan överklagas.

29 29 29 BN 146 PB 128 Dnr BYGG 2010/0094 ÄRENDE: Föreningen Blåmesen, Blåmesvägen 21, MORA Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad UTMELAND s:8 s beslut Mindre avvikelse från detaljplanen lämnas för byggnadens föreslagna placering på mark som inte får bebyggas. Sökt bygglov beviljas. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av en carport vid Blåmesvägen i Utmeland. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (S 103). Enligt detaljplanen får med punktprickning betecknad mark inte bebyggas. Enligt 17 kap 4 plan- och bygglagen skall 39 byggnadsstadgan tillämpas som bestämmelse i detaljplanen. I 39 föreskrivs att byggnad, som inte sammanbyggs eller kan förväntas komma att sammanbyggas med byggnad på granntomt, inte får läggas på mindre avstånd från gränsen mot denna än som motsvarar hälften av den för byggnaden tillåtna största höjden och inte närmare gränsen än 4,5 meter. Byggnaden skall till stor del uppföras på mark som inte får bebyggas och ca 3,50 4,00 meter från gränden mot Utmeland 89:70. Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 8 kap 11 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden med detaljplan bifallas om 1. åtgärden inte strider mot detaljplanen eller den fastighetsplan som gäller för området, varvid det förhållandet att genomförandetiden för detaljplanen inte börjat löpa utgör hinder mot att bygglov lämnas, 2. den fastighet och den byggnad eller annan anläggning på vilken åtgärden skall utföras

30 30 30 BN 146 PB 128 ÄRENDE: Föreningen Blåmesen forts. UTMELAND s:8 Dnr BYGG 2010/0094 a) stämmer överens med detaljplanen och med den fastighetsplan som gäller för området, eller b) avviker från dessa planer men avvikelserna godtagits vid en bygglovsprövning enligt denna lag eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen, och 3. åtgärden uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelser från detaljplanen eller fastighetsplanen om avvikelserna är förenliga med syftet med planen. Angränsande område väster om fastigheten utgörs av mark som har utlagts som park eller plantering. får medge dispens från bestämmelserna i 39 byggnadsstadgan om det finns påkallat av särskilda skäl och kan ske utan men för granne eller fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet och utan att ett lämpligt bebyggande av området försvåras. Regeringsrätten har uttalat att, om de i 39 tredje stycket byggnadsstadgan angivna förutsättningarna föreligger, är även en placering närmare gränsen än 4,5 meter att anse som planenlig. Sökt åtgärd bedöms inte utgöra men för grannar eller utgör fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet och försvårar inte ett lämpligt bebyggande av området. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:500, daterad och inkommen Ritning A305-01, daterad och inkommen Övrigt har funnit att byggsamråd inte behövs. Byggsamråd ska dock alltid hållas, enligt 9 kap 7 plan- och bygglagen, om Ni som byggherre begär detta. Om så är fallet ska Ni kontakta stadsarkitektkontoret. Skiss över lägeskontroll (utsättning) skall inlämnas till. Lägeskontroll kan beställas hos Kartteknik, tfn: Byggherren kan själv genom sakkunnig med mätningsteknisk kompetens utföra lägeskontrollen. Bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

31 31 31 BN 147 PB 129 Dnr BYGG 2010/0104 ÄRENDE: Christina Olinggårdh, Legranäsvägen 47, MORA Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad VATTNÄS 57:12 s beslut Mindre avvikelse från detaljplanen lämnas för byggnadens föreslagna placering till viss del på mark som inte får bebyggas. Sökt bygglov beviljas. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av en garagebyggnad på en bostadsfastighet vid Legranäsvägen i Vattnäs. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (B 29). Enligt detaljplanen från med punktprickning betecknad mark inte bebyggas. Enligt 17 kap 4 plan- och bygglagen skall 39 byggnadsstadgan tillämpas som bestämmelse i detaljplanen. I 39 föreskrivs att byggnad, som inte sammanbyggs eller kan förväntas komma att sammanbyggas med byggnad på granntomt, inte får läggas på mindre avstånd från gränsen mot denna än som motsvarar hälften av den för byggnaden tillåtna största höjden och inte närmare gränsen än 4,5 meter. Byggnaden föreslås till viss del uppföras på mark som inte får bebyggas 4,00 meter från gränsen mot Vattnäs57:1. Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 8 kap 11 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden med detaljplan bifallas om 1. åtgärden inte strider mot detaljplanen eller den fastighetsplan som gäller för området, varvid det förhållandet att genomförandetiden för detaljplanen inte börjat löpa utgör hinder mot att bygglov lämnas, 2. den fastighet och den byggnad eller annan anläggning på vilken åtgärden skall utföras

32 32 32 BN 147 PB 129 ÄRENDE: Christina Olinggårdh forts. VATTNÄS 57:12 Dnr BYGG 2010/0104 a) stämmer överens med detaljplanen och med den fastighetsplan som gäller för området, eller b) avviker från dessa planer men avvikelserna godtagits vid en bygglovsprövning enligt denna lag eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen, och 3. åtgärden uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelser från detaljplanen eller fastighetsplanen om avvikelserna är förenliga med syftet med planen. Angränsande område mellan fastigheten och järnvägen utgörs av mark som har utlagts som park eller plantering. får medge dispens från bestämmelserna i 39 byggnadsstadgan om det finns påkallat av särskilda skäl och kan ske utan men för granne eller fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet och utan att ett lämpligt bebyggande av området försvåras. Regeringsrätten har uttalat att, om de i 39 tredje stycket byggnadsstadgan angivna förutsättningarna föreligger, är även en placering närmare gränsen än 4,5 meter att anse som planenlig. Sökt åtgärd bedöms inte utgöra men för grannar eller utgör fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet och försvårar inte ett lämpligt bebyggande av området. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:500, inkommen Ritning, inkommen Övrigt har funnit att byggsamråd inte behövs. Byggsamråd ska dock alltid hållas, enligt 9 kap 7 plan- och bygglagen, om Ni som byggherre begär detta. Om så är fallet ska Ni kontakta stadsarkitektkontoret. Skiss över lägeskontroll (utsättning) skall inlämnas till. Lägeskontroll kan beställas hos Kartteknik, tfn: Byggherren kan själv genom sakkunnig med mätningsteknisk kompetens utföra lägeskontrollen.

33 33 33 BN 147 PB 129 ÄRENDE: Christina Olinggårdh forts. VATTNÄS 57:12 Dnr BYGG 2010/0104 Bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

34 34 34 BN 148 PB 130 Dnr BYGG 2010/0089 ÄRENDE: Gert Matsson, Vinäs Ravinvägen 3, MORA Bygglov för tillbyggnad av komplementbyggnad VINÄS 128:17 s beslut Mindre avvikelser från detaljplanen lämnas för tillbyggnadens föreslagna placering till viss del på mark som inte får bebyggas och för gårdsbyggnadernas sammanlagda yta. Sökt bygglov beviljas. Redogörelse för ärendet Ansökan avser tillbyggnad av en garagebyggnad på en bostadsfastighet vid Ravinvägen i Vinäs. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (S 122). Enligt detaljplanen får med punktprickning betecknad mark inte bebyggas. Gårdsbyggnader får inte uppta större sammanlagd yta än 60 m². Enligt 17 kap 4 plan- och bygglagen skall 39 byggnadsstadgan tillämpas som bestämmelse i detaljplanen. I 39 föreskrivs att byggnad, som inte sammanbyggs eller kan förväntas komma att sammanbyggas med byggnad på granntomt, inte får läggas på mindre avstånd från gränsen mot denna än som motsvarar hälften av den för byggnaden tillåtna största höjden och inte närmare gränsen än 4,5 meter. Tillbyggnaden föreslås till viss del uppföras på mark som inte får bebyggas och ca 3,00 meter från gränsen mot Vinäs 128:18. Gårdsbyggnaderna upptar med föreslagen tillbyggnad en sammanlagd yta om ca 85 m². Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 8 kap 11 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden med detaljplan bifallas om 1. åtgärden inte strider mot detaljplanen eller den fastighetsplan som gäller för området, varvid det förhållandet att genomförandetiden för detaljplanen inte börjat löpa utgör hinder mot att bygglov lämnas,

35 35 35 BN 148 PB 130 ÄRENDE: Gert Matsson forts. VINÄS 128:17 Dnr BYGG 2010/ den fastighet och den byggnad eller annan anläggning på vilken åtgärden skall utföras a) stämmer överens med detaljplanen och med den fastighetsplan som gäller för området, eller b) avviker från dessa planer men avvikelserna godtagits vid en bygglovsprövning enligt denna lag eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen, och 3. åtgärden uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelser från detaljplanen eller fastighetsplanen om avvikelserna är förenliga med syftet med planen. Exploateringsgraden på fastigheten uppgår med föreslagen tillbyggnad till ca sexton procent. får medge dispens från bestämmelserna i 39 byggnadsstadgan om det finns påkallat av särskilda skäl och kan ske utan men för granne eller fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet och utan att ett lämpligt bebyggande av området försvåras. Regeringsrätten har uttalat att, om de i 39 tredje stycket byggnadsstadgan angivna förutsättningarna föreligger, är även en placering närmare gränsen än 4,5 meter att anse som planenlig. Sökt åtgärd bedöms inte utgöra men för grannar eller utgör fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet och försvårar inte ett lämpligt bebyggande av området. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:500, daterad Fasadritning, inkommen Övrigt har funnit att byggsamråd inte behövs. Byggsamråd ska dock alltid hållas, enligt 9 kap 7 plan- och bygglagen, om Ni som byggherre begär detta. Om så är fallet ska Ni kontakta stadsarkitektkontoret. Bygglovet upphör att gälla om arbetena inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

36 36 36 BN 149 PB 131 Dnr BYGG 2010/0085 ÄRENDE: Nicolai Carlsen, Renettvägen 6, STENHAMRA Strandskyddsdispens för uppställning av badtunna RYSSA s:1 s beslut Ansökan om dispens från bestämmelserna om strandskydd avslås då föreslagen anordning bedöms hindra och avhålla allmänheten från att beträda området och då särskilda skäl saknas enligt 18 c. Redogörelse för ärendet Ansökan avser dispens från bestämmelserna om strandskydd i miljöbalken för uppställning av en badtunna på ett gemensamt grönområde för Ryssa 152:3 162:5 vid Ryssåns utlopp i Siljan i Ryssa. Kommunekologen meddelar i delegationsbeslut den 13 april 2010 att några speciella naturvärden på tänkt plats för badtunnan inte är kända. Allmänheten ska ha fritt tillträde till sjöstranden även efter byggnationen. Motiv för beslut Enligt 7 kap 13 miljöbalken gäller strandskydd vid havet och vid insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Enligt 7 kap 15 miljöbalken får inte inom strandskyddsområde anläggningar eller anordningar utföras om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt. Föreslagen badtunna, uppställd inom strandskyddat område, bedöms vara en sådan anordning som omfattas av bestämmelserna om strandskydd i miljöbalken. Enligt 7 kap 18 b miljöbalken får kommunen i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 15 om det finns särskilda skäl. Enligt 7 kap 18 c miljöbalken får som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från

37 37 37 BN 149 PB 131 ÄRENDE: Nicolai Carlsen forts. RYSSA s:1 Dnr BYGG 2010/0085 området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Föreslagen uppställningsplats för badtunna bedöms kunna hindra och avhålla allmänheten från att beträda strandområdet och då åtgärden inte heller uppfyller något av de särskilda skäl som anges i 18 c så skall ansökan avvisas. Övrigt Beslutet skall skickas till Nicolai Carlsen med anvisningar om hur beslutet kan överklagas.

38 38 38 BN 150 PB 132 Dnr LPI 2010/0008 ÄRENDE: Birgit Hedvalls, Danderydsvägen 117, DJURSHOLM Anmälan om uppförd byggnad MORKARLBY 40:30 s beslut Ärendet avskrivs då bygglov har beviljats för byggnaden. Redogörelse för ärendet Förfrågan har inkommit om bygglov har beviljats för uppförd timmerbyggnad på en bostadsfastighet i Morkarlby. beviljar den 18 oktober 1984, 463, bygglov för uppförande av en gäststuga på fastigheten. Övrigt Beslutet skall skickas till Åke Thorildsson, Selbäcksvägen 21, MORA för kännedom.

39 39 39 BN 151 PB 133 Dnr LPI 2009/0081 ÄRENDE: Jimmy Krång, Norra Selbäck 28, MORA Uppställda fordon MORKARLBY 548:2 s beslut Ärendet avskrivs då fastigheten bedöms ha städats på ett godtagbart sätt. Redogörelse för ärendet Anmälan har inkommit om uppställda fordon invid en verkstadslokal vid Sysvägen i Morkarlby. För området gäller detaljplan. Området är i detaljplanen utlagt för bostadsändamål. Byggnadsinspektören konstaterar vid besök på platsen den 16 mars 2010 att åtta bilar och en buss står uppställda på fastigheten. Byggnadsinspektören ger i skrivelse den 17 mars 2010 fastighetsägaren tillfälle att komma in med en skriftlig förklaring innan ärendet tas upp till prövning av. Motiv för beslut Enligt 3 kap 17 plan- och bygglagen skall tomter, oavsett om de har tagits i anspråk för bebyggelse eller inte, hållas i vårdat skick. De skall skötas så att betydande olägenheter från omgivningen och för trafiken inte uppkommer och så att risken för olycksfall begränsas. Byggnadsinspektören konstaterar vid besök på platsen den 7 april 2010 fastigheten har städats på ett godtagbart sätt. Kvarvarande bilar är inregistrerade och bedöms vara i ett fint skick.

40 40 40 BN 152 PB 134 Dnr LPI 2010/0004 ÄRENDE: Karin Andersson, Ekittvägen 3, MORA Vatten från snösmältning ÖNA 103:1 s beslut Ärendet avskrivs då påpekade problem har åtgärdats på ett godtagbart sätt. Redogörelse för ärendet Anmälan har kommit in om att vatten från snösmältningen rinner in på grannarnas fastigheter. Byggnadsinspektören har besökt närmast berörd granne den 16 april 2010 och konstaterat att påpekade problem har åtgärdats på ett godtagbart sätt. Byggnadsinspektören föreslår att ärendet avskrivs.

41 41 Dnr ÖVRI 2010/0072 BN 153 PB ÄRENDE: Utredning om samverkan stadsarkitektkontoren i Mora och Orsa s beslut föreslår kommunfullmäktige besluta gemensam förvaltning inrättas tillsammans med Orsa kommun från den 1 januari 2011 i enlighet med upprättad utredning, Mora kommun skall vara värdkommun, den gemensamma förvaltningen skall ges namnet Stadsbyggnadsförvaltningen, förslag till avtal antas (bilaga 7 i utredningen), förvaltningschefen för stadsarkitektkontoret ges i uppdrag att komma in med en detaljerad plan för genomförande. kommunerna skall ha skilda byggnadsnämnder. Stycket under förslaget till organisationsbild i förvaltningschefens skrivelse den 26 april 2010, sidan 2, skall ha följande lydelse: Förvaltningschefen bedömer att en gemensam nämnd bäst uppfyller utredningens mål. Detta förslag avslogs den 16 april 2010 av den politiska referensgruppen som förordar en gemensam förvaltning och skilda nämnder.

42 42 Dnr BYGG 2010/0066 BN 154 PB ÄRENDE: M Axelssons Markarbeten AB, Björnstigen 18, SOLLERÖN Bygglov för nybyggnad av industribyggnad UTMELAND 89:270 s beslut Sökt bygglov beviljas. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av en garage- och verkstadsbyggnad på en industrifastighet vid Mossvägen i Utmeland. Bygglovet omfattar granskning enligt 8 kap plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (S 104). Ändring av detaljplanen har påbörjats. Sökt åtgärd strider inte mot detaljplanen. Åtgärden strider inte heller mot föreslagen ändring av detaljplanen. Motiv för beslut Enligt 8 kap 11 plan- och bygglagen skall ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden med detaljplan bifallas om 1. åtgärden inte strider mot detaljplanen eller den fastighetsplan som gäller för området, varvid det förhållandet att genomförandetiden för detaljplanen inte börjat löpa utgör hinder mot att bygglov lämnas, 2. den fastighet och den byggnad eller annan anläggning på vilken åtgärden skall utföras a) stämmer överens med detaljplanen och med den fastighetsplan som gäller för området, eller b) avviker från dessa planer men avvikelserna godtagits vid en bygglovsprövning enligt denna lag eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen, och 3. åtgärden uppfyller kraven i 3 kap 1, 2 och Bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelser från detaljplanen eller fastighetsplanen om avvikelserna är förenliga med syftet med planen. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, inkommen

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-89 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.00 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt

Läs mer

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Lars Fahlén (KD) Majvor Hellström-Mases (S)

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Lars Fahlén (KD) Majvor Hellström-Mases (S) 1-63 s presidieberedning Plats och tid Stadsarkitektkontoret, kl. 08.15 09.00 Beslutande Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Lars Fahlén (KD)

Läs mer

Ulla Björklund. Peter Helander. Anna-Carin Rydstedt. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Ulla Björklund. Peter Helander. Anna-Carin Rydstedt. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1-80 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.30 Beslutande Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C), 124-127, 129-151 Leif Sandström (MP) Sven Anders Söderberg (M)

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN ANTAGEN AV MILJÖNÄMNDEN 2005-10-13 98 MILJÖNÄMNDEN Riktlinjer för och information om handläggning av olovligt

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Ulf Tholerus C Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Carina Aspelin (M) Olle Erlands (S) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-27

Ulf Tholerus C Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Carina Aspelin (M) Olle Erlands (S) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-27 1-75 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.30 Beslutande Ulf Tholerus C Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Carina Aspelin (M) Olle Erlands (S) Anna-Carin

Läs mer

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Carina Aspelin (MOP)

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Carina Aspelin (MOP) 1-74 Plats och tid Stadsarkitektkontoret, kl. 13.15 14.30 Beslutande Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Carina Aspelin (MOP)

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-03-04, kl 13.00. Ulla Björklund. Anna-Carin Rydstedt. Lassä Bröms

Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-03-04, kl 13.00. Ulla Björklund. Anna-Carin Rydstedt. Lassä Bröms 1-59 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.20 Beslutande Ulf Tholerus (C), 28-43, 45-52 Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Sven-Anders Söderberg (M)

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C Sven Anders Söderberg (M) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) Christer Johansson (V)

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C Sven Anders Söderberg (M) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) Christer Johansson (V) 1-47 2014-11-03 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.30 Beslutande Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C Sven Anders Söderberg (M) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Anna-Carin Rydstedt

Läs mer

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Olov Carlsson (MP) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S)

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Olov Carlsson (MP) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) 1-93 Plats och tid Stadsarkitektkontoret, kl. 13.15 14.30 Beslutande Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Olov Carlsson (MP) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Anna-Karin Rydstedt (S) Carina Jannesson (M)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Anna-Karin Rydstedt (S) Carina Jannesson (M) 1-122 2011-07-04 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.30 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sven-Anders Söderberg (M) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) David Örnberg (V) 88, 90-111 Lassä Bröms (C) Iza Bozdogan (S)

Sven-Anders Söderberg (M) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) David Örnberg (V) 88, 90-111 Lassä Bröms (C) Iza Bozdogan (S) 1-60 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.15 Beslutande Sven-Anders Söderberg (M) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) David Örnberg

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Anders Bogg (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Lassä Bröms (C)

Anders Bogg (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Lassä Bröms (C) 1-44 2012-02-23 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.15 Beslutande Anders Bogg (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Sven Anders

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-06-19 Plats och tid Landsort, 2019-06-19 kl. 13:00-13:15 Beslutande Harry Bouveng (M), Ordförande Tommy Cumselius (M) tjänstgör istället för Daniel Adborn (L) Patrik

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Anna-Carin Rydstedt (S) Ulla Björklund. Ulf Tholerus. Anna-Carin Rydstedt

Anna-Carin Rydstedt (S) Ulla Björklund. Ulf Tholerus. Anna-Carin Rydstedt 1-76 2015-05-25 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.00 Beslutande Ulf Tholerus (C) Joakim Lind (C) Gunder Eriksson (C) Anna-Carin Rydstedt (S) Christer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:532 Utkom från trycket den 2 juni 2009 utfärdad den 20 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

Sven-Anders Söderberg (M) Ulla Björklund. Ordförande Ulf Tholerus, Joakim Linder, Sven-Anders Söderberg

Sven-Anders Söderberg (M) Ulla Björklund. Ordförande Ulf Tholerus, Joakim Linder, Sven-Anders Söderberg 1-129 2015-06-22 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.45 Beslutande Ulf Tholerus (C), 116-167 Joakim Linder (MOP) Gunder Eriksson (C) Anna-Carin Rydstedt (S) Ajdoan Muliqi (S)

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-03 2016-3652 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Påryd 1:218 Fastighetens adress: Jonas Backe 2 Sökande: Kalmar kommun Ärende: Tidsbegränsat

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-2231 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kungsljuset 3 Fastighetens adress: Lasarettsvägen Sökande: Landstingsservice Bygg- och Förvaltarenheten

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ 2018-01-08 2017-5160 Ian Cortes Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blickfånget 1 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande 1-5 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 16.00 Beslutande Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Carina Janneson (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) David Örnberg (V)

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Carina Janneson (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) David Örnberg (V) 1-68 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.50 Beslutande Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Carina Janneson (M) Anna-Carin Rydstedt

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) 2015-02-09 1 (12) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 9 februari 2015, klockan 14.00 15.50 Beslutande Erkki Visti (C), ordf Johanna Skottman (S) Benita With (S) Inga-Lill

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus C Jan Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus C Jan Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-38 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.00 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus C Jan Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens Eriksson (S)

Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens Eriksson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Sune Olsson (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Olov Carlsson (MP)

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Sune Olsson (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Olov Carlsson (MP) 1-105 Plats och tid Stadsarkitektkontoret, kl. 13.15 14.20 Beslutande Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Sune Olsson (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Olov Carlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1454 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Operatören 1 Fastighetens adress: Fjölebrovägen 53 Sökande: Ärende: Fredrik Berggren Nybyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-20 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Byggnadsnämnden 2010-11-25 1 (13) Plats och tid Rådhuset, Askersund torsdagen den 25 november 2010 kl 15.00 17.00 Beslutande Bo Pettersson (s) ordförande Bengt Svärd (c) Eric

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer