ÖSTRANDS MASSAFABRIK SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖSTRANDS MASSAFABRIK SAMRÅDSREDOGÖRELSE"

Transkript

1 Granskningshandling Sid 1 DETALJPLAN ÖSTRANDS MASSAFABRIK Östrand 3:4 m.fl, Västernorrlands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Berörda Detaljplanens samrådshandling, daterad har varit föremål för samråd med Länsstyrelsen, Trafikverket, Lantmäteriet, Sundsvalls kommun, berörda kommunala förvaltningar, samt berörda fastighetsägare och andra intressenter enligt särskild sändlista. Samrådstiden har varit till Därefter har möte hållits med Länsstyrelsen samt möte med de närboende som haft synpunkter under samrådsremissen INKOMNA SYNPUNKTER Länsstyrelsen Länsstyrelsen anför i sitt yttrande, daterat , följande synpunkter: - Planförslaget saknar redovisning av huruvida planens genomförande kan komma att leda till överskridande av miljökvalitetsnormerna för vatten och luft samt planens påverkan på människors hälsa och säkerhet avseende risk för olyckor, översvämning och erosion. Länsstyrelsen kan därför inte bedöma om överprövning kan bli aktuell. - Länsstyrelsen anser att en rad frågor som i planbeskrivningen hänvisats till miljötillståndsprövningen skall lösas i detaljplanen, se nedan. Riksintressen Länsstyrelsen konstaterar att planen inte direkt berör riksintresset järnväg men att riskerna med farligt gods på järnvägen och farliga ämnen inom industriområdet bör utredas. Riksintresset sjöfart kan påverkas av belysning inom industriområdet som kan störa navigation Mellankommunala frågor Länsstyrelsen efterlyser en redovisning av vilka vägar och järnvägssträckor i angränsande kommuner som berörs av den ökade trafiken.

2 Granskningshandling Sid 2 Miljökvalitetsnormer (MKN) vatten och luft Länsstyrelsen saknar redovisning hur MKN för luft och vatten kan klaras bl.a annat genom ökat transportarbete till och från fabriken. MKB bör kompletteras med detta. Länsstyrelsen befarar att MKN för vatten kan överskridas då Alnösundet inte har god kemisk status.begreppet "Recipientens stora utspädningseffekt" kan inte godtas, verksamheten som sådan får inte försämra recipientens vattenstatus. MKB Miljökonsekvensbeskrivningen, MKB, för detaljplanen saknar förslag på precisa åtgärder som i sin tur kan ge anledning till planbestämmelser. MKB:n bör kompletteras utifrån Länsstyrelsens yttrande och förslag som processats fram under pågående miljötillståndsprövning. Miljökvalitetsmål MKB saknar tydlig redovisning och bedömning av hur planerad förändring följer och bidrar till att uppfylla de regionala och nationella miljömålen. Klimatförändring MKB behöver utvecklas avseende påverkan av ett förändrat klimat. Dagvatten och släckvatten Länsstyrelsen saknar dimensionerande data för befintligt system och planerad hantering av dagvatten och släckvatten är mycket generellt beskrivet. Kommunen bör ta hänsyn till ökade flöden med tanke på klimatförändring. Den vall som beskrivs i MKB måste i detaljplanen visas att den är möjlig att genomföra. Spårspring Åtgärder för förhindrande av spårspring skall redovisas i detaljplanen. Farligt gods Länsstyrelsen anser att en riskhanteringsprocess ska genomföras enligt länsstyrelsen riskpolicy "Riskhantering i detaljplaneprocesser". Det ska klarläggas vilka skyddsavstånd till järnvägen som ska uppnås samt vilka skyddsåtgärder som ska vidtas. Hur planområdet kan påverkas om en olycka sker på järnvägen och vilka åtgärder som kan vidtas för att förhindra skada på verksamheten inom detaljplanen ska belysas liksom hur en olycka inne på planområdet kan påverka person- och godstrafik på järnväg. Planens bedömning att olyckor är osannolika på järnvägen på grund av reducerad hastighet delas inte. Farliga ämnen Länsstyrelsen anser att riskanalysen i MKB måste preciseras och innehålla en konsekvensanalys. ska säkerställa att detaljplanen är säker och aspekter kring hantering av utsläpp eller större bränder kan finnas där räddningstjänstens insatser är avgörande.

3 Granskningshandling Sid 3 Byggnaders närhet till järnväg Generellt ska ny bebyggelse inte tillåtas inom 30 meter från järnväg för att ge utrymme för räddningsinsatser vid olycka. Riskhanteringsprocessen kan kräva större avstånd. Idag finns byggnader 5 meter från järnvägen. Länsstyrelsen anser att prickad mark ska läggas minst 30 meter från järnvägen utmed hela gränsen mot järnväg. Risker för ras och skred Ras- och skredriskkarteringen från 1982 måste kompletteras med ny bedömning som tar hänsyn till klimatförändringens effekter. Områden som är instabila skall ha en planbestämmelse som anger att pålning skall ske. Skredriskområden ska ha anläggningar som är säkra mot utsläpp vid ras och skred vilket ska tydliggöras i detaljplanen. Buller Länsstyrelsen anser att detaljplanen ska redovisa åtgärder som krävs för att bullernivåerna från verksamheten hålls enligt gällande tillstånd. Vad gäller buller från trafik anser Länsstyrelsen att uppgifter om underlag och uppdaterade trafikmängder skall redovisas. Om åtgärder skall vidtas utanför planområdet föreslår Länsstyrelsen att exploateringsavtal om dessa åtgärder upprättas. Förorenade områden Risk finns för spridning av föroreningar om ras och skred inträffar inom planområdet. Detta är ytterligare en anledning till att ny geoteknisk utredning genomförs. Länsstyrelsen anser att en planbestämmelse ska införas som stadgar att om historik och undersökningar tyder på föroreningar skall innan bygglov beviljas förtätad provtagning genomföras och föroreningar undanröjas. Sjöfart Ökade fartygsanlöp kan kräva ökad lotskapacitet. Samråd bör därför ske mellan SCA och Sjöfartsverket. Anmälan skall också ske till Sjöfartsverket före anläggningsarbeten som kan påverka sjöfarten och färdiga kajers koordinater rapporteras. Kulturmiljö Länsstyrelsen lägger en möjlig kulturhistorisk aspekt på Östrandsfabriken som obrutet drivit verksamhet sen 1930-talet. Landskap och utblickar Länsstyrelsen anser att fotografierna med utblickar bör kompletteras med högsta linje för skorstenar och installationer. Möte och SCA begärde ett möte med Länsstyrelsen för att klarklägga innehåll och metodik i de riskanalyser som genomförts efter samrådet. Enligt minnesanteckningarna skall detaljplanens riskanalyser beröra de risker för hälsa och säkerhet som detaljplanens förändrade markanvändning och

4 Granskningshandling Sid 4 byggrätter kan medföra. Möjligheten att med korsprickning inom 30 meter från järnvägen möjliggöra byggnader där människor inte stadigvarande vistas om säkerhetsfrågorna kan lösas avvisades av Länsstyrelsen, prickad mark skall gälla. Riksintressen Risker med farligt gods på järnväg och riskerna för järnvägen med farliga ämnen inom industriområdet har klarlagts i en riskhanteringsprocess, se nedan. Mellankommunala frågor Den ökade trafikens fördelning på olika vägar och järnvägssträckor inom Sundsvalls och er har redovisats påp karta i planbeskrivningen (sid 16) MKB Miljökonsekvensbeskrivningen, MKB, för detaljplanen har preciserats på de punkter Länsstyrelsen begärt enligt nedan. Miljökvalitetsnormer (MKN) vatten och luft I den kompletterade MKB-n är slutsatsen att den planerade produktionsökningen som detaljplanen möjliggör inte kommer att påverka möjligheten att följa miljökvalitetsnormerna för vatten inom utsatt tid. Vad gäller luft bedöms miljökvalitetsnormerna för svaveldioxid, partiklar (stoft) och kväveoxider underskridas. (MKB sid 22 och 25) Dagvatten och släckvatten Särskild utredningar om dagvatten- och släckvattenhanteringen har gjorts och planbeskrivningen har kompletterats med redogörelse i text och karta för planerat omhändertagande av dag- och släckvatten. Spårspring Spårspring har analyserats i riskanalys och beslut har fattats om kompletterande stängsel. Se rapport riskhanteringsprocess avseende SCA Östrand & Ådalsbanan sid 16. Stängselskyldighet längs med järnvägen finns infört i plankartan. Farligt gods, farliga ämnen En riskhanteringsprocess har genomförts enligt länsstyrelsens riskpolicy. Den redovisas i PM Riskhanteringsprocess avseende SCA Östrand & Ådalsbanan. Riskhanteringsprocessen bygger på flera riskanalyser och de sammanfattas i PM Förändringar i ny detaljplan och därmed kopplade risker avseende hälsa, säkerhet och riksintresse för kommunikation Byggnaders närhet till järnväg Detaljplanens prickade mark, där byggnad ej får uppföras, har utvidgats till 30 meter från järnvägen. Undantag har gjorts för pumpstationen för industrivatten. Byggnaden är en del av industrivattenförsörjningen och kan inte flyttas om den skulle behöva återuppföras. Människor vistas inte stadigvarande i byggnaden.

5 Granskningshandling Sid 5 Risker för ras och skred Flera geotekniska undersökningar har genomförts i samband med ny bebyggelse genom åren. Den sammantagna situationen redovisas i ett geotekniskt PM Generalplan, SWECO , med karta och en samlad bedömning som också tar hänsyn till landhöjnings- och klimatförändringseffekter. Av långsiktigt ekonomiska förnuftsskäl har fastighetsägaren rutinen att bygga på ett hållbart sätt med lämplig grundläggning. För att understödja detta har en planbestämmelse införts som anger att innan bygglov ges skall skall en geoteknisk undersökning och lämplig grundläggning för den aktuella byggplatsen redovisas. PM Generalplan redovisar ett skredriskområde intill Skönviken o planområdets sydvästra del där belastningar på marken riskerar skred. I detaljplanen har därför införts en planbestämmelser som förbjuder belastning av marken innan stabiliserande åtgärder vidtagits. Buller från verksamheten Åtgärder för att hålla de bullernivåer som miljötillståndet kräver är en kontinuerlig och mångfasetterad verksamhet. Det kan gälla avskärmning av installationer, intrimning eller utbyte av bullrande enheter. Dessa låter sig inte konkretiseras att gälla en gång för alla vid ett givet tillfälle (planläggningen) utan sker i en dialog med tillsynsmyndigheten (Länsstyrelsen). Länsstyrelsens begäran att dessa åtgärder skall redovisas i detaljplanen är därför inte realistisk. Kommunens uppfattning är att kraven i miljötillståndet med kontrollprogram och tillsynsinsatser är tillräckligt för att säkra att verksamheten inte stör omgivningen. Buller från trafik Vad gäller buller från trafik har underlaget i bullerberäkningen uppdateras och prognoser för framtida trafik på gatunät och järnvägen framtagits för Kommunen har inte möjlighet att i detaljplanen reglera bullernivåer utanför planområdet. Plan- och bygglagens förarbeten anger att skyddsanordningar kan ordnas för att motverka störningar från omgivningen till verksamhet inom planområdet (PBL 4 kap 12, ÄPBL 5 kap 7 11 p. samt förarbeten till nämnda punkt). Buller från trafik inom planområdet hanteras i miljötillståndet och tekniska möjligheter bedöms finnas att bullerskärma järnvägsöverfarten och detta är fastighetsägarens anläggning bör detta vara tillräckligt för att säkra möjligheterna att klara bullernivåerna. Förorenade områden En planbestämmelse har införts som stadgar att innan startbesked för rivningslov, bygglov- eller anmälningspliktiga åtgärder enligt PBL beslutas ska föroreningar vara undersökta och avhjälpta. Landskap och utblickar Fotografierna med utblickar har kompletterats med högsta linje för skorstenar och installationer.

6 Granskningshandling Sid 6 Trafikverket Trafikverket har i sitt samrådsyttrande, daterat , konstaterat att planområdet gränsar till riksintresse för ny järnvägssträckning Sundsvall- Härnösand och att det är positivt att inte riksintresset berörs. Dock kan riskerna med farligt gods på järnväg och fabriksområdets risk för olyckor som berör järnvägstrafiken ge influender utanför järnvägsområdet. Trafikverket önskar en redoviskning av hur den ökade trafiken kommer att påverka väg- och järnvägsnätet i närområdet. Riskerna för olyckor med farligt gods på järnvägen och fabriksolyckor som påverkar järnvägstrafiken har belysts i en riskhanteringsprocess enligt länsstyrelsens riskpolicy "Riskhantering i detaljplaneprocesser". Prickad mark bör läggas inom området minst 30 meter från järnvägen. Spårspring förekommer inom området. Detaljplanen bör redovisa hur gående och cyklister kan styras till befintliga planskilda passager. Risker med farligt gods Planunderlaget kompletteras med en riskanalys, se ovan. Prickad mark Baserat på riskanalysen utökas den prickade marken med ett undantag för industrivattenpumpstationen. Spårspring Hösten 2012 uppförde SCA ett stängsel på sträckan där spårspring förekommit. Sedan dess har inget spårspring rapporterats till Trafikverket enligt upg från Leif Oscarsson, TRV Drift- och underhåll. I riskanalysen för järnväg-fabrik finns spårspringet analyserat och beslut om kompletterande stängsel har fattats. Stängselskyldighet finns nu medtaget i planbestämmelserna. Ökad trafik i närområdet Planbeskrivningen har på sidan 16 kompletterats med en redovisning av såväl befintlig som bedömd framtida trafik på väg- och järnväg i närområdet, från Timmervägen i söder till Torsboda i norr. Luftfartsverket Har inget att erinra men påminner om att alla byggnadsobjekt högre än 20 meter skall remitteras till Luftfartsverket och till sjöss även till Sjöfartsverket. Även Sundsvall-Timrå Airport bör få sådana ärenden på remiss. Information om detta remissförfarande har skrivits in på sid 17 i planbeskrivningen.

7 Granskningshandling Sid 7 Försvarsmakten Lantmäteriet Socialnämnden Kommunstyrelsen Har inget att erinra. Uppmärksammar att det finns ett antal ledningsrätter och servitut inom planområdet. Har beslutat att inte lämna några synpunkter förutom att allmänna kommunikationer och tillgänglighet tillgodoses. Har tagit del av förslaget och kommer att behandla förslaget inför granskning och antagande. Medelpads Räddningstjänstförbund Räddningstjänsten saknar en redovisning av olycksrisker kopplat till människor hälsa. De saknar även en bedömning kring vilken påverkan planområdet har på närliggande järnväg och hur järnvägen kan påverka planområdet. De anser att en riskanalys behöver upprättas som på ett systematiskt sätt visar vilka risker som behöver hanteras samt ger förslag på riskreducerande åtgärder. En utredning behövs även om byggnation inom ras- och skredriskbenägna områden. Farligt gods, farliga ämnen Detaljplaneunderlaget har kompletterats med riskanalyser avseende hur de kemikalier som planeras användas inom planområdet kan påverka människors hälsa. Risker kopplade till de förändringar som nya detaljplanen tillåter och utbyggnaden av fabriken finns sammanfattade i PM Förändringar i ny detaljplan och därmed kopplade risker avseende hälsa, säkerhet och riksintresse för kommunikation. Förebyggande åtgärder har identifierats och förts in i planhandlingen. Ras och skredrisk En sammanställning av gjorda utredningar avseende ras- och skredrisker har gjorts i geotekniskt PM Generalplan, SWECO , MittSverige Vatten Påpekar att befintliga ledningar inom området måste beaktas vid förändringar. Vattenanslutning kan ordnas genom befintlig ledning men om förbrukningen kommer att öka mycket måste MittSverige Vatten underrättas. Spillvattenanslutning kan ske till befintlig ledning men dränering och takavvattning får ej anslutas. Dagvatten skall omhändertas på fastigheten eller efter fördröjning avledas till recipienten. Närheten till befintlig avloppspumpstation kan ge luktproblem. Om olja och fett finns i spillvattnet skall avskiljning ske enligt gällande standard.

8 Granskningshandling Sid 8 Omhändertagande av dagvatten har studerats i särskilt PM Dagvatten, SWECO som är en bilaga till planbeskrivningen. Sundsvall- Timrå Airport Har inget att erinra E.On Elnät Sverige AB Påpekar att höga skorstenar kan falla över befintlig 130 kvledning. Samråd bör ske med E.On i dessa fall. Denna information har tagits in i planbeskrivningen, se sid 19. Sundsvalls kommun Påpekar att utvecklingen av järnvägen med snabbtåg Gävle -Härnösand inte får begränsas av bebyggelse inom Östrands industriområde. Riskerna med farligt gods och fabrikens hantering av farliga ämnen bör belysas. Utbyggnadens påverkan på utblickar bör kompletteras med vyer från Skönvik, Sundsbruk och Hovid på norra Alnö. Den utökade verksamhetens påverkan på trafiken på vägnätet inom Sundsvalls kommun bör redovisas bättre. Farligt gods och farliga ämnen Detaljplanen har kompletterats med en riskanalys, se ovan. Ökad trafik i närområdet Planbeskrivningen har på sidan 16 kompletterats med en redovisning av såväl befintlig som bedömd framtida trafik på väg- och järnväg i närområdet, från Timmervägen i söder till Torsboda i norr. Påverkan på utblickar Planen har kompletteras med vyer från Skönvik, Sundsbruk och norra Alnö. Anna Bladh, Näsbergsvägen 15, Östrand 18:1 Konstaterar som närboende sedan 2007 att det ofta är utsläpp av sot och fiber från fabriken som smutsar ner bilar och uteplatser. Är orolig för att utsläppen kommer att öka och efterlyser en plan för hur man ska åtgärda dagens problem. Har även farhågor kring ökad trafik med utsläpp och buller.

9 Granskningshandling Sid 9 Vinkelgatan 5 Villavägen 19 Näsbergsvägen 15 Östrandsvägen 26 Rose-Marie och Tommy Bergström, Villavägen 19, Östrand 9:112 Är emot en utbyggnad av fabriken som man anser kommer att sänka fastighetsvärdet och förfula området med den fina utsikten. Man misstänker ökat buller och ser redan idag problem med sot- och fiberutsläpp. Thomas och Sari Söderström, Östrandsvägen 26, Östrand 9:125 Upplever de senaste åren höga ljudnivåer, sot- och fiberutsläpp som gör utevistelse obehaglig och smutsar ner bilar och utemöbler. Helena och Robert Sundström, Vinkelgatan 5, Östrand 9:68 Upplever att bullernivåerna från trafik på järnvägen och den nya infarten ökat jämfört med tidigare. Kräver åtgärder, t.ex fastighetsinlösen, om den planerade utbyggnaden medför höjda bullernivåer och sämre utsikt.

10 Granskningshandling Sid 10 Ny vedgård bakom befintlig överfart Bilder tagna ovanför och strax nedanför Vinkelgatan 5 och i marknivå. Den nya vedgården kommer att påverka vyn i begränsad omfattning även när träden är avlövade. SCA har idag krav på sig i miljötillståndet enligt Miljöbalken att inte överskrida vissa givna bullervärden och utsläpp av t.ex massafiber i luften. Där finns ett kontrollprogram som övervakas av Länsstyrelsen. Sot- och fiberutsläpp ska inte ske och SCA arbetar kontinuerligt på att detta ska upphöra. Kraven i miljötillståndet gäller även trafikbuller och avgasutsläpp för trafik som verksamheten alstrar. Den planerade nästan fördubblade produktionen prövas nu för ett nytt miljötillstånd där kraven sannolikt kommer att ligga på samma nivå som idag, dvs det får inte bullra mer än vissa värden på närboendes fastigheter. Förändringarna i utsikt har redovisats i planbeskrivningen för några fastigheter där slutsatsen dragits att förändringarna vid planerad utbyggnad är ytterst marginella. De vyer som påverkas av t.ex den nya vedgården på mellan 6 och 10 meters höjd i norra delen förändras i begränsad omfattning. GJORDA FÖRÄNDRINGAR AV PLANFÖRSLAGET Planförslaget har ändrats/kompletterats på följande punkter: 1. Planens MKB har kompletterats. 2. Underlaget till planförslaget har kompletterats med flera riskanalyser som sammanfattas i PM Förändringar i ny detaljplan och därmed kopplade risker avseende hälsa, säkerhet och riksintresse för kommunikation. Förebyggande åtgärder har förts in i planförslaget. 3. Underlag till planförslaget har kompletterats med ytterligare utredning avseende ras- och skredrisker. Planbestämmelse om geoteknisk utredning före bygglov har införts. 4. En skyddszon om 30 m från järnvägen har lagts som prickad mark. 5. Planbeskrivningen har kompletterats med uppgifter om trafikökning i närområdet.

11 Granskningshandling Sid 11 FÖRSLAG TILL BESLUT 6. Utblickar har kompletterats. 7. Åtgärd mot spårspring (stängselskyldighet) har förts in i planförslaget. 8. Underlaget till planförslaget har kompletterats med utredning avseende dag- och släckvatten. Dessa PM ingår som bilagor till planbeskrivningen och Miljökonsekvensbeskrivningen. Miljö- och byggnadsnämnden/ Kommunstyrelsen föreslås besluta - att anta denna skrivelse som sin egen - att låta kungöra planen, som kompletterats enligt samrådsredogörelsen, för granskning. Underskrifter Klas Lundgren Förvaltningschef Miljö- och byggkontoret Hans-Anders Kempe Arkitekt SAR/MSA

ÖSTRANDS MASSAFABRIK GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ÖSTRANDS MASSAFABRIK GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling 2015-09-30 Sid 1 DETALJPLAN ÖSTRANDS MASSAFABRIK Östrand 3:4 m.fl, Västernorrlands län GRANSKNINGSUTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING 2015-09-30 GRANSKNINGENS GENOMFÖRANDE Berörda Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Planärendet har handlagts som enkelt planförfarande.

Planärendet har handlagts som enkelt planförfarande. Detaljplan för Söder 1:16 CENTRALSTATIONEN Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1692/2014 Dnr planmodul: P 2014/40 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Planärendet har handlagts som enkelt planförfarande. Detaljplanen har varit

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län 2017-12-12 Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄRENDEHANTERING 2016-10-04 244 gav kommunstyrelsen i uppdrag åt samhällsbyggnadsförvaltningen att ta upprätta en detaljplan

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr Ks

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr Ks GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-09-10 Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr 13-2115.214 Ks 13-1690.214 SAMMANFATTNING Under granskningen har det kommit in två yttranden.

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl 1(7) 2018-05-30 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering 2(7) Innehållsförteckning Samrådets genomförande...

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i planeringen Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i samhällsplaneringen Översiktsplan PBL 3 kap Detaljplan PBL 4 kap Plan- och lovsystemet

Läs mer

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil.

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil. Rubricerat planförslag har enligt 5 kap 18 Plan- och bygglagen (PBL) varit utställt för offentlig granskning på Falköpings bibliotek och på Falköpings kommuns webbplats under tiden 2018-01-08 till och

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utökning av verksamheten för Macken i Lekeberg AB och stänga av

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 2016-04-04 har

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Diarienummer PBN 2014-21 214 Detaljplan för Hajom 5:2, Hajomskolan Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad datum 2016-08-03 Planarkitekt, Anna Häggson Bygg och miljökontoret, Marks kommun INNEHÅLL

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Standardförfarande. Detaljplan för Skegrie 42:2 m.fl. Skegrie skola Skegrie,Trelleborgs kommun ANTAGANDEHANDLING

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Standardförfarande. Detaljplan för Skegrie 42:2 m.fl. Skegrie skola Skegrie,Trelleborgs kommun ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING 2016-06-07 Diarienummer PL-2015-22 DP 212 Detaljplan för Skegrie 42:2 m.fl. Skegrie skola Skegrie,Trelleborgs kommun Standardförfarande GRANSKNINGSUTLÅTANDE granskningsutlåtande inkomna

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad

Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad 2016-05-12 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse med kommunens kommentarer efter samrådets avslutande.

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011 GRANSKNINGSHANDLING Ändring av - Detaljplan (byggnadsplan) för Västanfors 17:1 m.m. i Fors - Detaljplan (byggnadsplan)för del av Västanfors 17:1, Östanfors 1:30, 7:3, 12:2 m.fl. - Detaljplan för del av

Läs mer

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Detaljplan för Del av Haganäs 3 (vid Älmhults vattentorn) Älmhult, Älmhults kommun S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Planprocessen Planförslaget har varit föremål för samråd från den 15 december 2016

Läs mer

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser (separat karta) denna planbeskrivning

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft

Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft 1(5) Samhällsbyggnad Karin Manner, Kommunarkitekt Karin.manner@arjang.se Datum 2018-06-07 Samrådsredogörelse Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft 2012-1227

Läs mer

Granskningsutlåtande nr 1

Granskningsutlåtande nr 1 2018-08-27 Dnr 2017-B0402 Miljö- och byggförvaltningen Henrik Johansson 0476-551 84 Henrik.johansson@almhult.se Detaljplan för Wallin 1 Froafälle Älmhults kommun 2018-08-27 2(5) Detaljplan för Wallin 1,

Läs mer

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 Samrådsredogörelse 1(5) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 inom Skärblacka i Norrköpings kommun den 1 mars 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2016-06-14, 119 Laga kraft: 2016-07-15

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 7:2 M.FL. (HILLERSTORPS HAMN) I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 7:2 M.FL. (HILLERSTORPS HAMN) I GNOSJÖ KOMMUN 2014-08-04 DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 7:2 M.FL. (HILLERSTORPS HAMN) I GNOSJÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE ÄRENDEHANTERING Kommunstyrelsen beslutade 2011-11-08 226 att uppdra åt samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-04-23 Dnr. 2017-182 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av granskningsutlåtandet...

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande Granskningshandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-05-05 till 2015-05-27.

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2019-06-28 Detaljplan för kvarteret Pråmen, fastigheten Pråmen 1 med flera i Norrtälje stad Ks 18-79 SAMMANFATTNING Syftet med detaljplanen är att i en planprocess pröva möjligheten

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort 1 Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING Planförslaget har varit utsänt för samråd under tiden 2016-12-12 2017-01-13. Under samrådstiden

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun. Granskningshandling. Detaljplan för. Samrådsredogörelse

Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun. Granskningshandling. Detaljplan för. Samrådsredogörelse Granskningshandling Detaljplan för Bjurbäcken 1:27 m fl i Karlsborg, Karlsborgs kommun Samrådsredogörelse Plan- och byggenheten i Karlsborg dec 2013 Karlsborgs kommun, Byggnadsnämnden, Storgatan 16, 546

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Wallin 1 (Froafälle) Älmhults kommun Dnr 2017-B0402

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Wallin 1 (Froafälle) Älmhults kommun Dnr 2017-B0402 2018-06-25 Dnr 2017-B0402 Miljö- och byggförvaltningen Henrik Johansson 0476-551 84 henrik.johansson@almhult.se Detaljplan för Wallin 1 (Froafälle) Älmhults kommun Samrådsredogörelse 2018-06-25 2(7) Planprocessen

Läs mer

Björkskatan1:764 och del av 1:3

Björkskatan1:764 och del av 1:3 Dnr: SBF 2015/125 Stadsbyggnadsförvaltningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Björkskatan, Björkskatan1:764 och del av 1:3 Luleå kommun Norrbottens län Bakgrund Stadsbyggnadsnämnden beslutade 2015-04-29

Läs mer

A 376. Detaljplan för Stensötan 4, Syrenen 16 och del av Karlshamn 4:1, Karlshamn, Karlshamns kommun, Blekinge län

A 376. Detaljplan för Stensötan 4, Syrenen 16 och del av Karlshamn 4:1, Karlshamn, Karlshamns kommun, Blekinge län Sida 1 (1) Dnr:2014/3511 20151022 Granskningshandling A 376 Detaljplan för Stensötan 4, Syrenen 16 och del av 4:1,, s kommun, Blekinge län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Samrådsförfarandet Samråd för detaljplaneförslaget

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Detaljplan för Attarp 9:3 Paragon Nordic AB *, Drakabygget, Örkelljunga kommun, Skåne län

Detaljplan för Attarp 9:3 Paragon Nordic AB *, Drakabygget, Örkelljunga kommun, Skåne län Samrådsredogörelse avseende Detaljplan för Attarp 9:3 Paragon Nordic AB *, Drakabygget, Örkelljunga kommun, Skåne län Hur samrådet har bedrivits Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ale kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSHANDLING Standardförfarande 2018-09-28 Handlingar Ändring av detaljplan 474 (denna handling),

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 2/6 INLEDNING Syftet

Läs mer

Detaljplan för Städet 13 & 15 samt Svarven 1, 3 & 15.

Detaljplan för Städet 13 & 15 samt Svarven 1, 3 & 15. Sida 1(1) Datum Diarienummer 2019-05-13 SAM17-2446.214 Fredrik Bergman 0611-34 81 31 Fredrik.bergman@harnosand.se Detaljplan för Städet 13 & 15 samt Svarven 1, 3 & 15. Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Datum 2017-10-13 Dnr SBN 2015/166 Detaljplan för Orion 1, Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskningen har skett på i stadshuset under perioden 13 september och 4 oktober 2017. Kungörelse

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län.

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. 1. Förfarande - granskning Miljö- och byggnadsnämnden fick i uppdrag

Läs mer

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-01-29 Dnr. 2018-181 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter/erinran

Läs mer

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2. inom Klockaretorpet i Norrköping.

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2. inom Klockaretorpet i Norrköping. Samrådsredogörelse 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 9 april 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-06-11, 134 Laga kraft: 2019-07-12 Genomförandetidens

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden beslöt den 19 april 2017 att en detaljplan skulle upprättas och att samråd skall ske med berörda.

Samhällsbyggnadsnämnden beslöt den 19 april 2017 att en detaljplan skulle upprättas och att samråd skall ske med berörda. SBN 2017/195 UTLÅTANDE Detaljplan för Vevstaken 2 Kumla, Kumla kommun, Örebro län Planens syfte och huvuddrag Detaljplanens syfte är att möjliggöra för fastighetsägaren Schur Pack Sweden AB att bygga ut

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Stenbrohults-Kvarnatorp 1:140 Diö Älmhults kommun Dnr 2017-B0044

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Stenbrohults-Kvarnatorp 1:140 Diö Älmhults kommun Dnr 2017-B0044 2018-11-27 Dnr 2017-B0044 Miljö- och byggförvaltningen Henrik Johansson 0476-551 84 henrik.johansson@almhult.se Detaljplan för Stenbrohults-Kvarnatorp 1:140 Diö Älmhults kommun 2018-11-27 2(7) Planprocessen

Läs mer

Farligt gods Enligt den riskutredning som tagits fram bör riskreducerande åtgärder genomföras. Dessa bör säkerställas i detaljplanebestämmelserna.

Farligt gods Enligt den riskutredning som tagits fram bör riskreducerande åtgärder genomföras. Dessa bör säkerställas i detaljplanebestämmelserna. 2017-04-05 dnr-2016-00781 1 Detaljplan för Flerbostadshus i Timrå centrum Vivsta 3:11 m.fl Timrå kommun S AMRÅDSREDOGÖREL S E Rubricerat detaljplaneförslag har varit föremål för samråd enligt PBL 5:13

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Upphävande av del av L 17/43 Avstyckningsplan berörande fastigheten Lösen 5:4

Upphävande av del av L 17/43 Avstyckningsplan berörande fastigheten Lösen 5:4 Dnr: PLAN.2017.247 Granskningshandling 2017-09-01 Planbeskrivning Upphävande av del av L 17/43 Avstyckningsplan berörande fastigheten Lösen 5:4 Lösen socken, Karlskrona kommun 2 Vad är en detaljplan? Denna

Läs mer

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Förslag till detaljplan för del av fastigheten Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Orust kommun Västra Götalands län Upprättad 14 november 2016 av Förvaltningsområde samhällsutveckling, Orust kommun

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan

Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan 1(9) 2018-10-30 Granskningshandling Planområdet Innehållsförteckning 2(9) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun.

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. Granskningsutlåtande 2017-10-31 KS 2017/00504 214 Kommunstyrelsen GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

Detaljplan för Rönnen 19

Detaljplan för Rönnen 19 Detaljplan för Rönnen 19 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2019-05-28 Dnr. 2017-216 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden utan synpunkter... 4 Trafikverket 2019-04-26...

Läs mer

Samrådsredogörelse. Inkomna synpunkter. 1. Länsstyrelsen (daterat ) Länsstyrelsen har inga synpunkter på förslaget till planändring.

Samrådsredogörelse. Inkomna synpunkter. 1. Länsstyrelsen (daterat ) Länsstyrelsen har inga synpunkter på förslaget till planändring. Datum Dnr. 1(5) Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Stiernhielm 7 Mölndals stad, Västra Götalands län Tidigare behandling Kommunstyrelsen gav 2015-04-29, 114, stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Datum Ärendenummer Miljö- och byggnämnden B0116

Datum Ärendenummer Miljö- och byggnämnden B0116 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Del av Bökhult 2:1 norr om Ekvägen i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Planförslaget har varit utställt för granskning från den 13 september

Läs mer

Ändring av detaljplan Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Ändring av detaljplan Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-01-30 Dnr SBN 2017/229 Ändring av detaljplan Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna

Läs mer

Nämnden för samhällsplanering föreslås den besluta att med stöd av plan- och bygglagen 5 kap 27, anta detaljplanen för Axeln 1 m.fl.

Nämnden för samhällsplanering föreslås den besluta att med stöd av plan- och bygglagen 5 kap 27, anta detaljplanen för Axeln 1 m.fl. 1 Detaljplan för Axeln 1 m.fl. i Alvesta tätort SÄRSKILT UTLÅTANDE SAMMANFATTNING Planen har varit föremål för samråd under tiden 2017-06-01 2017-06-22. Under samrådstiden har 5 yttranden utan synpunkter

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 (Smedby idrottsfält) inom Smedby i Norrköping den 2 oktober 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hillerstorp 3:116 m.fl. (Ballhusbyn), Gnosjö kommun, Jönköpings län

Detaljplan för fastigheten Hillerstorp 3:116 m.fl. (Ballhusbyn), Gnosjö kommun, Jönköpings län 2018-02-12 Detaljplan för fastigheten Hillerstorp 3:116 m.fl. (Ballhusbyn), Gnosjö kommun, Jönköpings län SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄRENDEHANTERING 2017-04-04 111 gav kommunstyrelsen i uppdrag åt samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Detaljplan för fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsbebyggelse på del

Läs mer

Detaljplan för fastighet Hammar 7:1 m.fl. (Gustavelund) Askersunds kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastighet Hammar 7:1 m.fl. (Gustavelund) Askersunds kommun, Örebro län. Detaljplan för fastighet Hammar 7:1 m.fl. (Gustavelund) Askersunds kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med planläggningen är att ändra gällande planbestämmelser för området, från

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön DETALJPLAN FÖR Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling PBL (2010:900) Datum: 2017-04-12 Ansvarig handläggare: Sten Hammar Samhällsbyggnadsavdelningen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1 Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1 GRANSKNINGUTLÅTANDE Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under granskningen samt kommunens ställningstagande

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING DETALJPLAN. för. DEL AV KV. NORSEN Norsen 9 och Hedemora 6:1 (intill riksväg 70 i centrala Hedemora)

UTSTÄLLNINGSHANDLING DETALJPLAN. för. DEL AV KV. NORSEN Norsen 9 och Hedemora 6:1 (intill riksväg 70 i centrala Hedemora) UTSTÄLLNINGSHANDLING DETALJPLAN för DEL AV KV. NORSEN Norsen 9 och Hedemora 6:1 (intill riksväg 70 i centrala Hedemora) i Hedemora stad, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad 24 april 2015 SAMRÅDET

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE SAMHÄLLSBYGGNAD Plan: DP 1054 - Unionen Planförfarande: Utökat Dnr: EDP 2016.0004 Datum:2017-07-20 Handläggare: Kristoffer Blomfeldt DP 1054 - Unionen Fastigheterna Tierp 87:5, 87:1-3, del av Tierp 2:1

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer