Orange Sverige AB, Nordenskiöldsgatan 4, MALMÖ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Orange Sverige AB, Nordenskiöldsgatan 4, MALMÖ"

Transkript

1 BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST David Mothander, Teleavdelningen DATUM VÅR REFERENS 22 mars 2001 HK Sökande Orange Sverige AB, Nordenskiöldsgatan 4, MALMÖ Saken Meddelande av tillståndsvillkor för nätkapacitet för mobila teletjänster av UMTS / IMT-2000 standard enligt 15 telelagen (1993:597). Bakgrund Orange Sverige AB har den 16 december 2000 (HK ) meddelats tillstånd av Post- och telestyrelsen att tillhandahålla nätkapacitet för mobila teletjänster av UMTS / IMT-2000 standard. Post- och telestyrelsens avgörande Post- och telestyrelsen beslutar att meddela tillståndsvillkor enligt nedan. Tillståndsvillkoren skall gälla från den 1 april POSTADRESS Box 5398, Stockholm BESÖKSADRESS Birger Jarlsgatan 16 TELEFON FAX E-POST pts@pts.se WEBBADRESS

2 2 T I L L S T Å N D S V I L L K O R F Ö R U M T S 1. Täckning 1.1. Krav på täckning Tillståndshavaren skall tillhandahålla nätkapacitet för mobila teletjänster enligt UMTS / IMT Nätkapaciteten skall ha en täckning på minst personer i Sverige Nätkapaciteten skall också ha en täckning motsvarande minst de hela rutor i SCBs offentliga befolkningsstatistik i rut-format där tillgodoräknande av befolkningstäckning har skett. 2 Om särskilda skäl föreligger kan Post- och telestyrelsen medge undantag från kravet på att den föreskrivna täckningen skall avse hela rutor i SCB:s offentliga befolkningsstatistik Tillståndshavaren skall, om särskilda skäl kan anses föreligga, på beställning från Post- och telestyrelsen och mot kostnadsorienterad ersättning tillhandahålla annan täckning än vad som anges ovan 1.2. Definition av täckning Ett område skall anses vara täckt där fältstyrkan, mätt på pilotsignalen (primary common pilot channel (IMT-DS) / broadcast channel (IMT- TC)) från en basstation, utomhus på 1,7 meters höjd, är lika med eller överstiger 58 dbµv/m/5mhz med en ytsannolikhet på 95% Den tillhandahållna nätkapaciteten skall kunna understödja de egenskaper som anges i bilaga 1 till Europaparlamentets och Rådets Beslut nr 128/1999/EG av den 14 december UMTS/IMT-2000 enligt standarderna IMT-Direct Spread [UTRA-FDD] samt IMT-Time Code [UTRA-TDD] 2 Enligt detta format för statistik skall befolkningsrutor med en person tas bort, och befolkningsrutor med två personer anses innehålla tre personer. Befolkningsstatistik i rutor är baserat på folkbokföring av individ på fastighet och dess koordinatpunkter.

3 Redovisning av täckning Tillståndshavaren skall senast den 1 mars 2004 till Post- och telestyrelsen styrka att täckningskraven är uppfyllda per den 31 december Tillståndshavaren skall lämna in kartmaterial i elektroniskt format. Av kartmaterialet skall framgå att föreskriven geografisk täckning är uppfylld Till det inlämnade kartmaterialet skall bifogas och kopplas SCB:s offentliga befolkningsstatistik i rut-format från den 31 december 1999 eller senare. Kartmaterialet skall då utvisa de befolkningsrutor där Post- och telestyrelsens krav på befolkningstäckning uppfylls Kartmaterialet skall lämnas i format kompatibelt med kartprogrammen MapInfo eller ArcView (kartupplösning 1:50 000). Tillståndshavaren får efter Post- och telestyrelsens medgivande inlämna kartmaterialet i annat format. 2. Startidpunkt Tillståndshavaren skall tillhandahålla nätkapacitet för mobila teletjänster av UMTS/IMT-2000 standard från och med den 1 januari Krav på egen infrastruktur 3.1. Tillståndshavaren skall vid utbyggnaden av radioinfrastruktur tillse att minst 30 procent av den utfästa befolkningstäckningen sker genom egen radioinfrastruktur Som radioinfrastruktur räknas alla radiokommunikationsrelaterade anordningar i ett radionät, från och med RNC (Radio Network Controller, gränssnitt Iu) till och med basstation (gränssnitt Uu). Däri inkluderas radiokommunikationsanläggningen 3, transmissionsanläggningar, matarledningar och antenner. 3 En anordning omfattande en eller flera radiosändare, radiomottagare eller sändtagare, inklusive den tilläggsutrustning som är nödvändig för att kunna kontrollera anordningen och för att överföra önskad information.

4 Som egen räknas all radioinfrastruktur över vilken tillståndshavaren, i förhållande till annan av Post- och telestyrelsen licensierad UMTStillståndshavare, har ensam dispositionsrätt Tillståndshavaren skall årligen med början från år 2003 hålla Postoch telestyrelsen informerad om på vilket sätt tillståndshavaren uppfyller tillståndskravet rörande egen radioinfrastruktur. Sådan uppgift skall vara Post- och telestyrelsen tillhanda senast den 1 mars påföljande kalenderår. 4. Tekniska krav För tillhandahållandet av nätkapacitet för mobila teletjänster av UMTS-standard, skall i gränssnitten gentemot andra allmänt tillgängliga telenät för funktionerna avsedda tekniska specifikationer användas. Med tekniska specifikationer avses relevanta svenska eller europeiska standarder, rekommendationer utfärdade av ITU och tekniska specifikationer från ETSI/3GPP samt föreskrifter meddelade av Post- och telestyrelsen Kostnadsredovisning 5.1. Tillståndshavaren skall ha en särskilt anordnad redovisning som medger att kostnader och intäkter från tillhandahållandet av nätkapacitet för mobila teletjänster enligt UMTS / IMT-2000 standard är avskiljbart från kostnader och intäkter i den övriga verksamheten Tillståndshavaren skall på begäran till Post- och telestyrelsen inge rapporter som följer den ovan angivna redovisningsprincipen Tillståndshavaren skall på det sätt som Post- och telestyrelsen begär bereda myndigheten tillgång till dokumentationen och underlaget för den särskilt anordnade redovisningen. 6. Tillhandahålla information om verksamhetens ägare 6.1. Tillståndshavaren skall hålla Post- och telestyrelsen informerad om vilka av bolagets ägare som har en ägarandel vilken överstiger tio procent. Sådan uppgift skall inges årligen och avse ägarförhållanden 4 Svenska standarder och europeiska standarder finns tillgängliga hos SIS, Swedish Standards Institute, internationella rekommendationer utfärdade av ITU-T finns tillgängliga hos Internationella teleunionen och andra tillämpliga tekniska specifikationer från ETSI/3GPP.

5 5 per den 31 december samt vara Post- och telestyrelsen tillhanda senast den 1 mars påföljande kalenderår. De lämnade uppgifterna skall ange ägares namn samt storleken på dess ägarandel. Om moderbolag förekommer i flera led skall utöver namnet på det egna moderbolaget, även anges det för hela koncernen gemensamma moderbolaget. Information behöver ej anges för bolag däremellan Det åligger därutöver tillståndshavaren att vid sådana ägarförändringar vilka innebär att en ägares andel i bolaget kommer att uppgå till tio procent eller mer, utan dröjsmål informera Post- och telestyrelsen om denna ägarförändring samt i vilken omfattning detta påverkar tidigare lämnade uppgifter om ägare och ägarandelar Den i 6.1. och 6.2. angivna informationsskyldigheten vad gäller ägandeförhållanden omfattar endast de ägandeförhållanden och ägandeförändringar som rapporteras till tillståndshavaren eller som tillståndshavaren annars har skäl att känna till. 7. Totalförsvarskrav Tillståndshavaren skall på beställning från Post- och telestyrelsen mot kostnadsorienterad ersättning utföra beredskapsåtgärder för totalförsvaret. 8. Giltighetstid Tillståndsvillkoren gäller till och med och med den 31 mars Villkoren för tillståndet som helhet kan omprövas efter sistnämnda tidpunkt. 9. Förbehåll 9.1. Nya eller ändrade villkor som blir nödvändiga till följd av Sveriges förpliktelser som medlem i Europeiska Unionen eller till följd av bindande internationella överenskommelser kan komma att meddelas under giltighetstiden Post- och telestyrelsen förbehåller sig rätten att meddela nya eller ändrade villkor avseende kravet i villkor 5 på kostnadsredovisning som en följd av en eventuell ny kalkylmodell eller nya kalkylprinciper. En sådan förändring av villkoren genomförs först efter hörande av berörda tillståndshavare.

6 Post- och telestyrelsen förbehåller sig rätten att senast den 31 mars 2002 meddela villkor angående skyldighet att bedriva televerksamhet så att beslut om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning kan verkställas och så att verkställandet inte röjs Telelagen uppställer specifika skyldigheter för den som i enlighet med 6 telelagen är anmäld till Europeiska gemenskapernas kommission. Post- och telestyrelsen ställer även särskilda krav på sådan tillståndshavare i tillståndsvillkoren. Post- och telestyrelsen förbehåller sig därför rätten att till sådan tillståndshavare som anses uppnå ett betydande inflytande, och därför anmäls till Europeiska gemenskapernas kommisson, meddela nya villkor.

7 7 S K Ä L 1. Täckning Genom 15 första stycket 4 telelagen (1993:597) ges Post- och telestyrelsen (PTS) möjlighet att föreskriva om villkor för tillståndshavaren att bedriva verksamheten varaktigt och med god kapacitet, tillgänglighet och kvalitet, och så att ett effektivt frekvensutnyttjande främjas. I begreppet tillgänglighet anses bl.a täckning ingå. PTS gör bedömningen att täckningskrav skall ställas på tillståndshavaren för tillhandahållandet av nätkapacitet för mobila teletjänster av UMTS / IMT-2000 standard. Täckningskravet motsvarar de utfästelser som tillståndshavaren gjorde i enlighet med 10 PTSFS 2000:5, 5 och som PTS beaktat vi tilldelningen av licenser. Kravet beaktar även de telepolitiska målen att uppnå god tillgänglighet och regional balans (prop.1996/97:61 s.29). Det geografiska täckningskravet är angivet som minst de hela rutor i SCB:s offentliga befolkningsstatistik i rut-format där tillgodoräknande av befolkningstäckning har skett. Därmed avses hela sådana rutor och inte endast del därav. SCB:s offentliga befolkningsstatistik i rutformat är baserad på folkbokföring av individ på fastighet och dess koordinatpunkter. Efter ansökan härom kan dock tillståndshavaren medges undantag från kravet på att täcka hela rutan och endast täcka den del av rutan där en fastighet är belägen. Möjligheten att erhålla dispens avser i första hand befolkningsrutor i glest befolkade delar av landet, 6 samt i rutor där det endast finns enstaka fastigheter med få boende. För att PTS skall kunna medge undantag åvilar det tillståndshavaren att påvisa att kostnaden för sådan utbyggnad inte kan anses stå i rimlig proportion till det allmänna intresset som ligger till grund för uppställt täckningskrav. För att tillståndshavaren skall kunna medges undantag avseende viss del av en befolkningsruta, åvilar det även tillståndshavaren att visa att motsvarande täckning tillhandahålls i någon annan del av landet. Tillståndsvillkorens gäller under begränsad tid. För det fall ett särskilt angeläget behov uppstår att under denna tid utöka täckningskravet till att även omfatta områden utanför tillståndshavarens täckningsområde förbehåller sig PTS möjligheten att mot kostnadsorienterad ersättning beställa sådan ytterligare täckning. Myndigheten förutser att detta inte kan 5 PTS föreskrifter om tillstånd att tillhandahålla nätkapacitet för mobila teletjänster enligt UMTS / IMT-2000 standard respektive GSM-standard. 6 Dvs. utanför tätbebyggt område. Med tätbebyggt område avses alla hussamlingar med minst 200 invånare, såvida inte avståndet mellan husen överstiger 200 meter.

8 8 komma ifråga annat än under särskilda omständigheter i avgränsade områden som inte är omfattade av föreliggande täckningsvillkor, men där under tillståndsvillkorens giltighetstid ett oförutsett behov av täckning uppstår. Det saknas anledning att bestämma den ersättning som PTS i såfall har att utge på annat sätt än vad som för närvarande tillämpas av PTS och som framgår av förarbetena till telelagen (prop. 1992/93:200 s.139 ff.). PTS har i ansökningsförfarandet för UMTS och i föreliggande tillståndsvillkor valt att definiera täckning genom att ange ett visst värde för fältstyrkan, mätt på pilotsignalen. Värdet 58dBµV/m/5MHz i pilotsignalen motsvarar ungefär kbps inomhus i trafikkanalen, dvs. den tjänste- /bithastighetsnivå som förväntas av tredje generationens mobiltelefoni, exempelvis vid videotjänster. Det är vidare den tjänste-/bithastighetsnivå som kan förutses vara nödvändig för att understödja de egenskaper som anges i tillståndsvillkor I syfte att underlätta ett snabbt och samordnat införande av kompatibla UMTS-nät och UMTS-tjänster i den europeiska gemenskapen, meddelade Europaparlamentet och rådet beslut nr 128/1999/EG den 14 december 1998 (UMTS-beslutet). Som en grundnivå på systemets egenskaper anges i UMTS-beslutet att de tillhandahållna UMTS-näten åtminstone skall kunna understödja vissa angivna egenskaper. Med anledning härav och då det även i övrigt krävs att tillståndshavaren har erforderlig systemkapacitet för att överhuvudtaget kunna tillhandahålla de tjänster som avses med tredje generationens mobiltelefonisystem finner PTS skäl att i tillståndsvillkor föreskriva om dessa grundläggande egenskaper. 2. Starttidpunkt Av art. 3 i UMTS-beslutet framgår bl.a. att medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att möjliggöra ett samordnat och gradvist införande av UMTS-tjänsterna på sitt område senast den 1 januari PTS ställer därför krav på att tillståndshavarna skall tillhandahålla nätkapacitet för mobila teletjänster av UMTS/IMT-2000 standard från och med 1 januari Den aktuella tjänsten får anses vara tillhandahållen när den är allmänt tillgänglig, i den betydelse detta har i 5 och 7 telelagen. 3. Krav på egen infrastruktur PTS anser att det finns anledning att föreskriva om krav på att utbyggnaden skall ske med egen infrastruktur. Frekvenseffektivitetsskäl talar för att den som tilldelats en frekvensresurs faktiskt också använder densamma för nätutbyggnad. Vidare är det myndighetens bedömning att parallella radioinfrastrukturer är viktigt för att skapa förutsättningar för konkurrens på marknaden för nätkapacitet av UMTS/IMT-2000 standard. En

9 9 avvägning mellan dessa mål och ett effektivt användande av infrastrukturen ger dock vid handen att endast en del av den radioinfrastruktur som är erforderlig för att uppfylla täckningskravet bör omfattas av kravet. I övriga delar bör tillståndshavaren ges en möjlighet att uppfylla täckningskravet genom exempelvis nationell roaming. Detta påverkar emellertid inte tillståndshavarens skyldighet att även i denna del av infrastrukturen tillse att nätkapacitet med föreskriven kvalitet tillhandahålls. I beskrivningen av de övergripande telepolitiska målen anges att samverkan mellan operatörer bör främjas. 7 I fråga om vad som skall inbegripas i begreppet radioinfrastruktur bör därför vikten av parallella infrastrukturer och frekvenseffektivitet ställas mot andra såväl tekniska, ekonomiska som miljömässiga skäl. Skäl finns att inskränka kravet till att endast avse de intelligenta delarna av radioinfrastrukturen. Myndigheten ser inga skäl till att inskränka möjligheterna till samutnyttjande och samlokalisering av de övriga resurser som inte omfattas av det i villkoren definierade begreppet radioinfrastruktur. Begreppet radioinfrastruktur bör därför inte omfatta de övriga delarna av infrastrukturen, såsom master, byggnader eller kablage för kraft fram till basstation. Vad gäller frågan om vad som skall avses med egen radioinfrastruktur har PTS inte funnit skäl att inskränka kravet till att endast avse eget ägande. Ett ekonomiskt åtagande från tillståndshavarens sida bör enligt myndighetens mening säkerställa de frekvenseffektivitetsskäl som anförts ovan. Det avgörande får anses vara att tillståndshavaren i förhållande till övriga UMTS-tillståndshavare har en exklusiv rätt att disponera över den aktuella infrastrukturen. Möjligheten att nyttja andra dispositionsformer förutsätter dock att tillståndshavaren enligt 23 a och 23 b telelagen alltjämt är att anse som innehavare till infrastrukturen. 4. Tekniska krav Av 2 telelagen framgår att lagen syftar till att enskilda och myndigheter skall få tillgång till effektiva telekommunikationer. För att säkerställa ett sammanhållet och effektivt telesystem på en marknad med flera operatörer finns det krav på samverkan mellan näten. Denna samverkan säkerställs genom bindande tekniska specifikationer avseende nätgränssnitt. Betydelsen av att kunna kommunicera över gränserna ger vid handen att televerksamheten även i betydande utsträckning bygger på internationella överenskommelser avseende tekniska specifikationer om gränssnitt. Vägledning till idag gällande internationella standarder återfinns i EU:s lista över ONP-standarder, vilka kontinuerligt uppdateras. 7 se prop. 1996/97:61 s. 64

10 10 Det framgår även av telelagens allmänna bestämmelser att en operatör som tillhandahåller teletjänst eller nätkapacitet skall tillse att verksamheten uppfyller vissa krav vad gäller funktion, säkerhet och teknik. Utöver detta ger 15 första stycket 4 telelagen PTS möjlighet att ställa särskilda krav på tillståndshavaren för att säkerställa att verksamheten bedrivs varaktigt och med god kapacitet. Med stöd av denna bestämmelse föreskriver PTS därför att de som i enlighet med 7 telelagen erhållit tillstånd följer internationella och svenska standarder inom detta område. I denna skyldighet ligger att tillståndshavaren även skall hålla sig informerad om vilka rekommendationer och standarder som gäller för de olika nätgränssnitten. 5. Kostnadsredovisning I 23 punkt 5 telelagen föreskrivs att den som bedriver anmälningspliktig verksamhet är skyldig att årligen redovisa sin verksamhet i de delar som omfattas av anmälningsplikten efter principer som är särskilt avpassade för verksamheten samt ställa redovisningen till förfogande för tillsynsmyndigheten. Av 15 första stycket 5 telelagen framgår att PTS genom att meddela villkor kan förtydliga hur en tillståndshavare skall fullgöra denna skyldighet. PTS gör bedömningen att det finns skäl att även fortsättningsvis förtydliga enligt vilka principer tillståndshavaren skall uppfylla sin redovisningsskyldighet. Av 57 telelagen framgår att PTS skall utöva tillsyn över efterlevnaden av lagen. PTS skall även följa utvecklingen på teleområdet och även övervaka pris- och tjänsteutvecklingen på telemarknaden. För att kunna fullgöra sina tillsynsskyldigheter anser PTS att det är av vikt att föreskriva vilka principer som skall följas av de tillståndshavare som bedriver en på marknaden betydande verksamhet när de fullgör sin skyldighet enligt 23 punkt 5 telelagen. Tillståndshavaren åläggs därför att i sådan redovisning tillse att denna medger att kostnader och intäkter för den tillståndspliktiga verksamheten är avskiljbara från kostnader och intäkter i den övriga verksamheten samt att tillståndshavaren på begäran skall bereda PTS tillgång till underlaget för redovisningen. 6. Tillhandahålla information om verksamhetens ägare I 15 första stycket 3 telelagen stadgas att tillstånd får förenas med villkor om skyldighet för tillståndshavare att tillhandahålla information om verksamhetens ägare.

11 11 Förutom att utöva tillsyn enligt telelagen skall PTS även följa utvecklingen på radio, tele och dataområdena samt analysera konkurrenssituationen på dessa marknader. Vid en ändrad ägarbild eller andra väsentliga förändringar hos tillståndshavaren åligger det således PTS att i sin tillsynsverksamhet bedöma vilka följder denna förändring får för tillståndshavarens förutsättningar att fortsättningsvis bedriva televerksamheten. PTS anser det därför vara av betydelse att ställa ett krav på information om ägarförhållanden för sådan tillståndshavare vars verksamhet har en viss storlek eller vilken har särskilda rättigheter eller förutsättningar på marknaden. PTS anser det som rimligt att tillståndshavaren håller sig informerad om i vart fall ägare vars andel överstiger tio procent då ett ägarinnehav av den storleken får anses som ett strategiskt ägande, snarare än ett kortsiktigt och spekulativt ägande. Tillståndshavaren skall därför årligen inkomma med en förteckning över de av verksamhetens ägare vars ägarandel överstiger tio procent. Om moderbolag förekommer i flera led skall vidare anges dels det egna moderbolagets namn, dels det för hela koncernen gemensamma bolaget. Uppgifter behöver dock ej lämnas för bolag däremellan. Tillståndshavaren skall även lämna uppgifter avseende hur stor ägarandel ovan nämnda bolag har. Denna rapport skall inkomma till PTS senast den 1 mars varje år, och avse ägarförhållanden per den 31 december föregående kalenderår. PTS finner inte skäl att ge termen moderbolag annan innebörd än vad som framgår av aktiebolagslagen (1975:1385). Tillståndshavaren är därutöver skyldig att till PTS omgående inkomma med kompletteringar av denna information när en ägarförändring sker vilken innebär att en tidigare ej angiven ägare erhåller en andel vilken överstiger tio procent. Denna information skall även ange om hur detta har påverkat tidigare angivna ägarförhållanden. 7. Totalförsvarskrav Av 2 telelagen framgår att ett av delmålen med den svenska telepolitiken är att telesystemet skall vara uthålligt och tillgängligt under kriser och i krig. I 23 1 stycket 4 finns en skyldighet för anmälningspliktiga att beakta totalförsvarets behov av telekommunikationer under höjd beredskap. I 15 1 stycket 5 ges PTS möjligheten att ställa villkor vad gäller hur tillståndshavarna skall uppfylla skyldigheterna i 23. I förarbeten till telelagen (prop. 1996/97 s.34 jämfört med prop. 1992/93: s.116 f och s.289 f) utvecklas frågan om totalförsvarets behov av telekommunikationer. Av uttalanden framgår att den tillståndshavare som åläggs att vidta åtgärder för totalförsvaret på ett sätt som går utöver vad andra verksameter av betydelse för totalförsvaret blir

12 12 ålagda, skall kompenseras av staten. Vidare anges dock att åtgärderna i stor utsträckning kan förväntas ligga i tillståndshavarens eget intresse. Härtill kommer att de övergripande telepolitiska målen skall uppnås till lägsta möjliga samhällsekonomiska kostnad enligt 2 telelagen. Vad lagstiftarens sålunda uttalat i telelagen och av vad som framgår av förarbetena ger vid handen att tillståndshavaren genom tillståndsvillkor även fortsättningsvis bör åläggas att mot kostnadsorienterad ersättning utföra beredskapsåtgärder för totalförsvaret. Om fredstida planeringsåtgärder finns särskilda bestämmelser i 65 andra stycket telelagen och om sådana föreskrifter som kan komma att meddelas med stöd av detta lagrum. 8. Giltighetstid Enligt 16 telelagen skall tillståndsvillkor gälla för en bestämd tid. Genom att tidsbegränsa tillståndsvillkoren ges PTS möjlighet att vid giltighetstidens slut ompröva tillståndsvillkoren i dess helhet. Ändring av tillståndsvillkor under löpande villkorsperiod får ske endast enligt förbehåll i meddelade villkor eller efter medgivande av tillståndshavaren och efter hörande av annan tillståndshavare vars verksamhet direkt påverkas av ändringen. Mot bakgrund av dels den snabba utvecklingen inom teleområdet beträffande nya tekniska lösningar och nya tjänster, dels att den nuvarande marknadssituationen i hög grad kommer att påverkas av resultatet av den pågående översynen av den europeiska teleregleringen anser PTS att tillståndsvillkorens längd bör bestämmas till fem år, dvs. till och med den 31 mars Förbehåll Av 16 telelagen framgår att ändring av tillståndsvillkor under löpande villkorsperiod bl.a. får ske enligt förbehåll i meddelade villkor Nya internationella förpliktelser Inom ramen för den pågående liberaliserings- och harmoniseringsprocessen inom EU kommer ett flertal rättsakter beslutas som direkt berör marknaderna för telekommunikation och relaterad utrustning. Medlemsstaterna är skyldiga att införliva dessa i nationell lagstiftning. PTS förbehåller sig därför rätten att meddela nya eller ändrade villkor som är nödvändiga till följd av Sveriges medlemskap i EU.

13 Ny kostnadsredovisning För att kunna fullgöra tillsynsåtgärder enligt telelagen förbehåller sig PTS rätten att under villkorens giltighetstid meddela nya eller ändrade villkor avseende hur tillståndshavaren skall fullgöra sin redovisningsskyldighet. Ett sådant villkor skall baseras på en ny kalkylmodell eller nya kalkylprinciper vilka fastslås av PTS först efter hörande av tillståndshavaren Hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning Av 15 2 stycket telelagen framgår att tillstånd skall förenas med villkor att på visst sätt fullgöra vad som föreskrivs i 17 telelagen. Av 17 telelagen framgår att tillståndshavare skall bedriva televerksamhet så att beslut om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning kan verkställas och så att verkställandet inte röjs. Av förarbetena till 15 2 stycket telelagen (prop. 1995/96:180 s.28-29) klargörs att det i första hand är teleoperatören och de brottsutredande myndigheterna som bör överenskomma om vilka krav, utöver eventuella generella föreskrifter, som operatören skall uppfylla i detta avseende. Normalt torde det således ej finnas anledning för PTS att göra någon mer ingående prövning av vilka krav som skall ställas på tillståndshavaren, utan myndigheten bör kunna utfärda villkor i enlighet med parternas överenskommelse. Det är således endast i de fall som teleoperatören och de brottsutredande myndigheterna har olika uppfattning om vilka krav som skall ställas, som PTS behöver ingripa. Innan villkor meddelas skall myndigheten dock i första hand försöka jämka mellan parterna så att dessa kan överenskomma om vilka krav som skall gälla. PTS handlägger för närvarande en begäran från Rikspolisstyrelsen om att en sådan skyldighet även skall gälla operatörer som tillhandahåller nätkapacitet. Då PTS ännu inte haft möjlighet att till fullo utvärdera denna begäran, förbehåller sig myndigheten rätten att senast den 1 april 2002 meddela nya villkor i detta avseende Betydande inflytande PTS är i enlighet med 6 telelagen skyldig att till EU-kommissionen anmäla de företag som bedriver televerksamhet och som har ett betydande inflytande på marknaden. Det framgår av artikel 2.2.i. av

14 14 taltelefonidirektivet (98/10/EG) 8 att en operatör med en marknadsandel överstigande 25 procent kan anses ha ett sådant inflytande. Telelagen uppställer särskilda skyldigheter för en organisation som är anmäld på detta sätt. Mot bakgrund av detta förbehåller sig därför PTS rätten att meddela nya eller ändrade villkor i enlighet med de skyldigheter som följer av 34 telelagen för sådan tillståndshavare som anses uppnå ett betydande inflytande på den relevanta marknaden och i enlighet med 6 telelagen anmäls till EU-kommissionen. FULLFÖLJDSHÄNVISNING Beslutet får överklagas hos länsrätten, se bilaga 1. Nils Gunnar Billinger Beslutet har fattats av generaldirektör Nils Gunnar Billinger. I ärendets handläggning har deltagit avdelningschef Ann-Marie Engvall, tf. rättschef Charlotte Ingvar-Nilsson, enhetschef Hans Brändström, verksjurist Helen Lindqvist samt handläggare David Mothander. Föredragande har varit David Mothander. 8 Europaparlamentets och rådets direktiv 98/10/EG av den 26 februari 1998 om tillhandahållande av öppna nätverk (ONP) för taltelefoni och samhällsomfattande tjänster för telekommunikation i en konkurrensutsatt miljö (EGT L 101, , s. 24), som ersätter Europaparlamentets och rådets direktiv 95/62/EG.

15 15 Bilaga 1 UNDERRÄTTELSE OM ÖVERKLAGANDE Om Ni vill överklaga detta beslut skall Ni skriva till Länsrätten i Stockholms län. Brevet skall dock sändas till Post- och telestyrelsen, Box 5398, Stockholm. Tala om i brevet vilket beslut Ni överklagar genom att ange beslutets nummer. Tala också om vilken ändring av beslutet Ni vill ha. Brevet skall skrivas under. Post- och telestyrelsen måste ha fått Ert överklagande inom tre veckor från den dag Ni fått del av beslutet. Annars kan överklagandet inte prövas. Post- och telestyrelsen sänder överklagandet vidare till länsrätten för prövning om Post- och telestyrelsen inte själv ändrar beslutet på det sätt Ni begärt. Om något är oklart kan Ni vända Er till Post- och telestyrelsen.

Post- och telestyrelsen avvisar Vodafones begäran. Post- och telestyrelsen avvisar Hi3G:s begäran. Post- och telestyrelsen avslår Oranges ansökan.

Post- och telestyrelsen avvisar Vodafones begäran. Post- och telestyrelsen avvisar Hi3G:s begäran. Post- och telestyrelsen avslår Oranges ansökan. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Hans Brändström Telefrågor 08-678 55 97 hans.brandstrom@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2003-04-23 03-2918 Orange Sverige AB att. Pontus Nylander Stora Varvsgatan

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

Telia AB föreläggs vid vite av tio miljoner ( ) kronor. PTS föreläggande gäller omedelbart enligt 64 telelagen (1993:597).

Telia AB föreläggs vid vite av tio miljoner ( ) kronor. PTS föreläggande gäller omedelbart enligt 64 telelagen (1993:597). FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 31 oktober 2002 02-11758 ERT DATUM ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Cecilia Östrand, teletillsyn 08-678 57 58, cecilia.ostrand@pts.se My Bergdahl,

Läs mer

2. Tillståndet gäller för Uppsala län.

2. Tillståndet gäller för Uppsala län. BESLUT DATUM DIARIENR 29 september 2005 05-11171 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jan Boström Spektrum / Fast radio och satellit tillstånd 08 678 58 86 jan.bostrom@pts.se Digiweb Ltd IDA

Läs mer

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG

Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd Box SUNDBYBERG BESLUT DATUM DIARIENR 14 oktober 2004 04-10068 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Fredrik Ohlström Spektrum/Fast radio och satellit - tillstånd 08-678 55 46 fredrik.ohlstrom@pts.se Teracom

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 12 juli 2006 05-13745/79 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Adrienne Adilz Administrativa avdelningen 08-678 58 90 Vattenfall AB 162

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 GHzbandet i Gotlands län. Tillståndet gäller till och med den 31 mars 2013.

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 GHzbandet i Gotlands län. Tillståndet gäller till och med den 31 mars 2013. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 asa.moller@pts.se DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-14620 Gotlands Energi AB Att: Jan-Erik Pott Storgatan

Läs mer

Telia överlämnar frågan till PTS prövning.

Telia överlämnar frågan till PTS prövning. YTTRANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mikael Grape Teletillsyn 08-678 55 19 mikael.grape@pts.se DATUM VÅR REFERENS 11 april 2001 Dnr 01-0154/23 Tele2 AB Box 62 164 94 KISTA Telia AB 123

Läs mer

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-05 Dnr: 08-9691 Konkurrensavdelningen Ingela Cronberg 08-678 57 47 ingela.cronberg@pts.se Telemar Scandinavia AB Box 9304 400 97 GÖTEBORG Part Telemar Scandinavia

Läs mer

Tillståndet gäller till och med den 31 mars Tillståndet förenas med följande villkor.

Tillståndet gäller till och med den 31 mars Tillståndet förenas med följande villkor. BESLUT DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-16983 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 Göteborg Energi Gothnet AB Att: Mats Devert Box 53 401 20 GÖTEBORG

Läs mer

Tillståndet förenas med följande villkor.

Tillståndet förenas med följande villkor. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 asa.moller@pts.se DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-14759, 02-14676, 02-14765, 02-14761 Paradigm Communication

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

26 september AKTBIL. 2. Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen Box ÖRNSKÖLDSVIK

26 september AKTBIL. 2. Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen Box ÖRNSKÖLDSVIK BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Per G. Andersson Spektrummarknadsavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se DATUM DIARIENR 26 september 2007 07-10958 AKTBIL. 2 Malux Sweden AB

Läs mer

Tillståndet förenas med följande villkor. 1. Tillståndshavaren tilldelas 1783,1-1784,9/1878,1-1879,9 MHz (kanalnummer 877-885).

Tillståndet förenas med följande villkor. 1. Tillståndshavaren tilldelas 1783,1-1784,9/1878,1-1879,9 MHz (kanalnummer 877-885). BESLUT DATUM DIARIENR 12 juni 2006 06-2551 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Elsy Arwidson Spektrumavdelningen 08-678 57 35 elsy.arwidson@pts.se Telenor Mobile Aviation AS Snaroyveien

Läs mer

BESLUT. Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende flytt av massanropstjänsten från NDC 1 718 till NDC 963.

BESLUT. Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende flytt av massanropstjänsten från NDC 1 718 till NDC 963. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON, E-POST Pamela Davidsson Teleavdelningen +46 8 678 5593 Pamela.Davidsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2002-09-06 Dnr 02-8434 enligt sändlista Part Telia AB, 123 86 FARSTA

Läs mer

Tvistlösning enligt 7 kap. 10 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Tvistlösning enligt 7 kap. 10 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-10-21 Dnr 09-7828 7 Konkurrensavdelningen Jonas Nordström 08-678 57 84 jonas.nordstrom@pts.se Sökande TeliaSonera AB, 556103-4249 Att. Per Hemrin TeliaSonera

Läs mer

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 7 december 2007 07-12807 Saken Ändring av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i telelagen (1993:597); SFS 2002:282 Utkom från trycket den 28 maj 2002 utfärdad den 16 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om telelagen

Läs mer

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-11 Dnr: 09-2097/18 4 Spektrummarknadsavdelningen Per G. Andersson 08 678 57 73 per.g.andersson@pts.se Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo Lagrummet

Läs mer

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-24 Dnr: 16-9899 22 Spektrumavdelningen Bauer Media AB, org. nr 556602-1647 Box 34108 100 26 Stockholm Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor

Läs mer

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare

Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor om effektnivå för den fullständiga multiplexsignalen vid användning av ljudrundradiosändare BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-24 Dnr: 16-9900 37 Spektrumavdelningen Teracom AB, org. nr 556441-5098 Box 30150 104 25 Stockholm Föreläggande vid vite att efterleva tillståndsvillkor

Läs mer

Tillståndet förenas med följande villkor.

Tillståndet förenas med följande villkor. BESLUT DATUM DIARIENR 19 november 2004 04-2215 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Elsy Arwidson Rättsavdelningen 08-678 57 35 elsy.arwidson@pts.se BIM 2002 AB Tallbacken, Lerbo 640 23

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 och 10,5 GHz-banden i Skåne län.

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess i 3,5 och 10,5 GHz-banden i Skåne län. BESLUT S HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 asa.moller@pts.se DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-14636, 02-14758 Region Skåne Att: Mikael Nilsson

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; tilldelning genom spektrumauktion

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; tilldelning genom spektrumauktion BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-11-06 Dnr: 09-2077/23 Spektrummarknadsavdelningen Vindeln Bostäder Aktiebolag, 556487-9962 Box 65 922 81 Vindeln Saken Tillstånd att använda radiosändare enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektronisk kommunikation; SFS 2003:396 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Regeringen föreskriver följande. Allmänna bestämmelser 1

Läs mer

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning

Förbud att sälja radioutrustning m.m. enligt lagen (2000:121) om radio- och teleterminalutrustning BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-07-01 Dnr: 08-8152 2 Spektrummarknadsavdelningen Carina Horvath 08-678 56 85 carina.horvath@pts.se Axcom AB Box 50 164 94 KISTA Saken Förbud att sälja radioutrustning

Läs mer

Saken. Post- och telestyrelsens avgörande BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga Dnr: Post- och telestyrelsen

Saken. Post- och telestyrelsens avgörande BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga Dnr: Post- och telestyrelsen BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-01 Dnr: 15-6916 49 Saken Begränsning av antalet tillstånd i ett frekvensutrymme enligt 3 kap. 7 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation LEK och utfärdande

Läs mer

22 januari Box STOCKHOLM

22 januari Box STOCKHOLM YTTRANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Charlotte Ingvar-Nilsson Rättsavdelningen 08-678 55 23 Charlotte.ingvar-nilsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 22 januari 2001 01-256 Länsrätten i Stockholms

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST FÖRELÄGGANDE 1 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Sofie Berg Cormier Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 55 85 sofie.berg-cormier@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 september 2005 05-8713 TeliaSonera

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(5) Birger Hägg Spektrumavdelningen 08-678 56 41 birger.hagg@pts.se Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-09 Dnr: 18-77 4 Polla Hadi, Thomsons väg 54, lgh 1701 213 72 Malmö Beslut om förbud enligt

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK Underrättelse 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-04-17 Dnr: 19-2313 1 Bahnhof AB (publ) 556519-9493 Skickas endast med e-post Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten

Läs mer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Ann-Charlotte Bejerskog Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 55 37 ann-charlotte.bejerskog@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 oktober 2007 dnr 07-11203-9 Saken

Läs mer

Utbyggnaden av tredje generationens mobila telenät

Utbyggnaden av tredje generationens mobila telenät DATUM VÅR REFERENS 30 maj 2002 02-3357/23 ERT DATUM ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Magnus Axelsson Telefrågor 08-678 56 04 magnus.axelsson@pts.se Regeringen Näringsdepartementet

Läs mer

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-02-10 Dnr 13-10602 17 Konkurrensavdelningen Christian Blomberg Helena Klasson Omprövning av beslut Sökande AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549

Läs mer

Klicka här för att ändra

Klicka här för att ändra Klicka här för att ändra Post- och telestyrelsen Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Per Bergstrand Nivå två verksjurist Nivå tre per.bergstrand@pts.se Nivå fyra» Nivå fem Lag Bakgrund till

Läs mer

Tillståndshavaren skall själv planera nätet.

Tillståndshavaren skall själv planera nätet. BESLUT 1 DATUM DIARIENR 14 juni 2006 06-59 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Elsy Arwidson Spektrumavdelningen 08-678 57 35 elsy.arwidson@pts.se Telenor Sverige AB 371 80 Karlskrona

Läs mer

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i frekvensbandet / MHz

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i frekvensbandet / MHz BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-03-04 Dnr: 10-10534 56 Spektrumavdelningen Sally Ibrahim 08-678 57 48 sally.ibrahim@pts.se Enligt sändlista Beslut om tillstånd att använda radiosändare i

Läs mer

Advokatfirma Linse&Wirgin, på uppdrag av Teledigit Scandinavia AB och

Advokatfirma Linse&Wirgin, på uppdrag av Teledigit Scandinavia AB och BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Teleavdelningen +46 8 678 5653 Bo.Martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 2002-04-23 Dnr 02-2885 Enligt sändlista Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2527 10 Canal Digital Sverige AB org. nummer 556039-8306 Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2528 13 Viasat AB Org. nummer 556304-7041 Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24

Läs mer

24 februari , , , , ,

24 februari , , , , , BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 asa.moller@pts.se DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-14764, 02-14677, 02-14762, 02-14763, 02-14760, 02-14766

Läs mer

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta BESLUT DATUM DIARIENR 24 juni 2004 04-3682 AKTBIL. 20 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Peter Sigurdson Rättsavdelningen, enheten för tvistlösning 08-678 57 85 peter.sigurdson@pts.se Sökande

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-06-10 Dnr: 08-1129 Spektrummarknadsavdelningen Elena Belkow 08-678 55 20 elena.belkow@pts.se Norrsken AB (556576-3066) Box 300 821 24 Bollnäs Saken Tillstånd att

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-10-01 Dnr: 14-4682 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall ComHem AB Org. nr 556181-8724 Bo Bredby FE 521 833 84 Strömsund Föreläggande om efterlevnad av

Läs mer

Tillståndshavaren skall själv planera nätet.

Tillståndshavaren skall själv planera nätet. BESLUT DATUM DIARIENR 14 juni 2006 06-56 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Elsy Arwidson Spektrumavdelningen 08-678 57 35 elsy.arwidson@pts.se Svenska UMTS Licens AB Årstaängsvägen

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-06-04 Dnr: 18-7241 Spektrumavdelningen Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen Saken Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen (2016:392) beträffande

Läs mer

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning.

(EkomL) avseende avgift för övergång från delad till hel ledning. BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Lars Erik Axelsson Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 5560 lars.erik.axelsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 23 februari 2005 04-12593 TeliaSonera AB

Läs mer

Föreningen Sveriges Sändareamatörer, Box 45, Sollentuna.

Föreningen Sveriges Sändareamatörer, Box 45, Sollentuna. BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-11-02 Dnr: 16-7346 Spektrumavdelningen Föreningen Sveriges Sändareamatörer Box 45 191 21 Sollentuna Överlämnande av uppgift att anordna kunskapsprov i fråga

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation - LEK; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation - LEK; fråga om omprövning av tillståndsvillkor BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-06-10 Dnr: 08-1708 Spektrummarknadsavdelningen Elena Belkow 08-678 55 20 elena.belkow@pts.se Mälarenergi Stadsnät AB (556554-1488) Att: Alf Edgren 721 03 Västerås

Läs mer

Tillståndet gäller till och med den 31 december Tillståndet förenas med följande villkor.

Tillståndet gäller till och med den 31 december Tillståndet förenas med följande villkor. BESLUT DATUM DIARIENR 5 oktober 2004 04-704/10 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mats Övergaard Spektrumavdelningen 08-678 56 09 mats.overgaard@pts.se Maritime Communications Partner

Läs mer

Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor FARSTA

Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor FARSTA FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 9 maj 2005 04-13230 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Jakob Rutberg Avdelningen för marknadsfrågor 08-678 57 82 jakob.rutberg@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik,

Läs mer

Tillsyn om ersättning vid utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål

Tillsyn om ersättning vid utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-02-10 Dnr: 14-1611 11 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-6785541 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Tillsyn om ersättning vid utlämnande

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-06-01 Dnr: 17-816 Fast Communication Sweden AB 559021-6296 Att: Henrik Willquist Advokatfirman Glimstedt henrik.willquist@glimstedt.se Underrättelse

Läs mer

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 10,5 GHz-bandet

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 10,5 GHz-bandet BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-12-09 Dnr: 11-4937 Spektrumavdelningen Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 10,5 GHz-bandet Sökande HI3G Access AB, org.nr 556593-4899 Saken Tillstånd

Läs mer

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm.

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm. 1661 BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-03-12 Dnr: 08-1331/23 Konkurrensavdelningen Barbro Svensson 08-678 56 50 barbro.svensson@pts.se Teracom AB Att: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2016-02-16 Dnr: 15-10583 Nätsäkerhetsavdelningen Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende 071 0-

Läs mer

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan?

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan? Datum Sida 2016-01-22 1(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet För att tillhandahålla kommunikationsnät och elektroniska tjänster i Sverige krävs i vissa fall att verksamheten anmäls

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

Tillståndsvillkor enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om förlängt krav på telefonitäckning i 900 MHz-bandet

Tillståndsvillkor enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om förlängt krav på telefonitäckning i 900 MHz-bandet BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-09-23 Dnr: 15-8773 8 Spektrumavdelningen Elsy Arwidson Hi3G Access AB org.nr 556593-4899 Box 30213 104 25 Stockholm Saken Tillståndsvillkor enligt lagen (2003:389)

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Eva Liljefors, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd om nummerportabilitet;

Läs mer

Tillståndet gäller till och med den 31 december Tillståndet förenas med följande villkor.

Tillståndet gäller till och med den 31 december Tillståndet förenas med följande villkor. BESLUT DATUM DIARIENR 22 december 2004 04-1167/10 AKTBIL. HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mats Övergaard Spektrumavdelningen 08-678 56 09 mats.overgaard@pts.se Satpoint AB Box 1253 181 24

Läs mer

Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation

Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation SFS nr: 2003:396 Departement/myndighet: Näringsdepartementet Utfärdad: 2003-06-12 Ändrad: t.o.m. SFS 2011:592 Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Föreningen Sveriges Sändareamatörer (SSA) utfärdar amatörradiocertifikat på bristfälliga grunder

Underrättelse om misstanke om att Föreningen Sveriges Sändareamatörer (SSA) utfärdar amatörradiocertifikat på bristfälliga grunder UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-12-05 Dnr: 17-9315 3 Spektrumavdelningen Lotta Smiderstedt 08-6785500 lotta.smiderstedt@pts.se Föreningen Sveriges Sändareamatörer Box 45 191 21 Sollentuna

Läs mer

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10

Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10 BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-09-10 Dnr: 07-10121 10 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se Sökande B2 Bredband Holding AB, 556557-5825 B2 Bredband AB,

Läs mer

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 700 MHz-bandet

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 700 MHz-bandet BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-12-14 Dnr: 17-9908 Telia Sverige AB 169 94 Solna Net4Mobility HB Box 1107 164 40 Kista Hi3G Access AB Box 7012 121 07 Stockholm-Globen Beslut om tillstånd

Läs mer

Föreläggande enligt 60 första stycket telelagen (1993:597)

Föreläggande enligt 60 första stycket telelagen (1993:597) FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 17 januari 2003 02-12813 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Bo Martinsson Teleavdelningen +46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se TeliaSonera

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter;

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter; BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-05-30 Dnr: 14-1752 4 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-678 58 98 jeanette.kronwall@pts.se Com Hem AB Via e-post Årlig tillsyn rörande incidentrapportering

Läs mer

Hi3G Access AB beviljas tillstånd att använda radiosändare för att tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i 900 MHz-bandet i hela Sverige.

Hi3G Access AB beviljas tillstånd att använda radiosändare för att tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i 900 MHz-bandet i hela Sverige. Datum Vår referens Sida 2009-XX-XX Dnr: 08-12019 1(5) Ert datum Er referens HI3G Access AB, 556593-4899 Box 1360 111 83 Stockholm Bilaga 5 Förslag Tillstånd [nr] 1 att använda radiosändare Hi3G Access

Läs mer

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 3,5 GHz-bandet

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 3,5 GHz-bandet BESLUT 1(6) Datum Vår referens 2011-12-08 Dnr: 11-4936 Spektrumavdelningen Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 3,5 GHz-bandet Sökande SavMAN AB, 556490-9439 Saken Tillstånd att använda radiosändare

Läs mer

Beslut om avskrivning

Beslut om avskrivning BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-06-16 Dnr: 16-357 Beslut om avskrivning Part Telia Company AB, org.nr. 556103-4249 Stab Juridik, Regulatoriska frågor 169 94 Solna Saken Tillsyn avseende nedläggning

Läs mer

Beslut att begränsa antalet tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden

Beslut att begränsa antalet tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-03 Dnr: 18-8496 Beslut att begränsa antalet tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden Saken Begränsning av antalet tillstånd i ett frekvensutrymme och utfärdande

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer Underrättelse 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-04 Dnr: 16-5176 26 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala Underrättelse

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess

Tillstånd att använda radiosändare för fast yttäckande radioaccess BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Åsa Möller Radioavdelningen 08-678 56 51 asa.moller@pts.se DATUM VÅR REFERENS 24 februari 2003 02-15114 Quadracom Wireless AB Att: Lars Backlund c/o

Läs mer

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-08-27 Dnr: 09-8737 Spektrummarknadsavdelningen Swefour GSM AB, 556646-2189 c/o Tele2 Sverige AB Box 62 164 94 Kista Spring Mobil GSM AB, 556780-7630 c/o Spring

Läs mer

1. Vilken trafik ska omfattas av samtrafikavtalet mellan parterna?

1. Vilken trafik ska omfattas av samtrafikavtalet mellan parterna? HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Mikael Grape Rättsavdelningen 08-678 55 19 mikael.grape@pts.se BESLUT DATUM VÅR REFERENS 2000-08-31 00-5232 Sökande Europolitan AB 371 80 Karlskrona Motpart

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen Förslag till BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-12-03 Dnr: 13 11805 Nätsäkerhetsavdelningen Ann-Charlotte Bejerskog 08-678 55 37 Ann-charlotte.bejerskog@pts.se Förslag till beslut om ändring

Läs mer

PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket

PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket 1997-07-01-1997-12-31 Februari 1998 1 PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket 1997-07-01-1997-12-31 1 Bakgrund I regeringens proposition

Läs mer

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta

Sökande Telia Sonera Network Sales AB, Farsta BESLUT DATUM DIARIENR 23 juni 2004 04-3679 AKTBIL. 20 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Peter Sigurdson Rättsavdelningen, enheten för tvistlösning 08-678 57 85 peter.sigurdson@pts.se Sökande

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-06-27 Dnr: 14-4175 22 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-6785529 peder.cristvall@pts.se Tele2 Sverige AB Att: Stefan Backman Box 63 164 94 Kista Föreläggande

Läs mer

FÖRSLAG TILL INFORMATION FÖR SÖKANDE

FÖRSLAG TILL INFORMATION FÖR SÖKANDE 2001-02-21 Dnr 01-6718 Aktbil. 7 FÖRSLAG TILL INFORMATION FÖR SÖKANDE OBSERVERA ATT DETTA ÄNNU INTE ÄR EN INBJUDAN TILL ANSÖKAN! Ansökan Inlämnande av ansökan Ansökningar skall ges in till PTS senast den

Läs mer

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enlig lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om medgivande.

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enlig lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om medgivande. BESLUT Datum Vår referens Sida 2011-08-15 Dnr: 11-7801 1(13) Spektrumavdelningen Kristian Viidas Telenor Sverige AB Box 4247 116 88 Stockholm Tele2 AB c/o Tele2 Sverige AB, Box 62 164 94 Kista Tele2 Sverige

Läs mer

Föreläggande vid vite

Föreläggande vid vite FÖRELÄGGANDE 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-03-14 17-10212 16 Mälarenergi AB org. nr 556448-9150 Skickas endast med e-post Föreläggande vid vite Saken Föreläggande vid vite enligt 5 kap. 5 lagen

Läs mer

Efterlevnad av tillstånd avseende användning av nummer i 118-serien för nummerupplysningstjänster

Efterlevnad av tillstånd avseende användning av nummer i 118-serien för nummerupplysningstjänster BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-04-03 Dnr: 13-7182 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-6785898 jeanette.kronwall@pts.se Eniro 118 118 AB Gustav III:s Boulevard 40 169 73 Solna Efterlevnad

Läs mer

IP-telefoni Regulatoriska frågor

IP-telefoni Regulatoriska frågor Regulatoriska frågor Martin Sjöberg Verksjurist martin.sjoberg@pts.se Klicka häroch förtelestyrelsens roll PostGenom reglering, tillståndsgivning, tillsyn, tvistlösning, beslutsfattande och informationsinsatser

Läs mer

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 1800 MHz-bandet

Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 1800 MHz-bandet BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-10-17 Dnr: 10-6250 Spektrumavdelningen Beslut om tillstånd att använda radiosändare i 1800 MHz-bandet Sökande Hi3G Access AB, 556593-4899 Net4Mobility HB,

Läs mer

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-21 Dnr: 08-10862 17 Konkurrensavdelningen Tove Källberg 08-678 56 63 tove.kallberg@pts.se Telenor Sverige AB Box 4247 102 65 Stockholm Saken Beslut om avslag

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 7 juni 2006 05-11843/23 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Alev Yeter Avdelningen för marknadsfrågor Tillsyn konsumentfrågor 08-6785691

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

Faktablad. 3G i Sverige

Faktablad. 3G i Sverige 3G i Sverige Uppdaterat 2007-06-01 För mer information Jonas Wessel jonas.wessel@pts.se Tel 08-678 55 00 PTS-F-2005:5 Faktablad finns på www.pts.se Faktablad 3G i Sverige Vad är 3G? 3G 1 är tredje generationens

Läs mer

Begränsningsbeslut avseende frekvensutrymmet 452,5 457,5/462,5 467,5 MHz

Begränsningsbeslut avseende frekvensutrymmet 452,5 457,5/462,5 467,5 MHz BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-13 Dnr: 16-9255 Spektrumavdelningen Begränsningsbeslut avseende frekvensutrymmet 452,5 457,5/462,5 467,5 MHz Saken Begränsning av antalet tillstånd i ett

Läs mer

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-10-04 Dnr: 16-5176 30 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala

Läs mer

PTS granskning av TeliaSoneras kalkyler i det fasta nätet för 2001

PTS granskning av TeliaSoneras kalkyler i det fasta nätet för 2001 DATUM RAPPORTNUMMER 19 mars 2003 PTS-ER-2003:12 ISSN 1650-9862 PTS granskning av TeliaSoneras kalkyler i det fasta nätet för 2001 Innehåll 1 Inledning... 1 2 TeliaSoneras kostnadsredovisning av tillståndspliktig

Läs mer

Villkor enligt 2 kap. 4 postlagen (2010:1045).

Villkor enligt 2 kap. 4 postlagen (2010:1045). BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-10-03 Dnr: 11- Postavdelningen Åsa Gustafsson 08-678 57 70 asa.gustafsson@pts.se [Tillståndshavarens namn/firma Tillståndsvillkor för postverksamhet Saken

Läs mer

Begränsningsbeslut avseende / MHz

Begränsningsbeslut avseende / MHz BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 20ÅÅ-MM-DD Dnr: 15-11708 Spektrumavdelningen Begränsningsbeslut avseende 1775-1780/1870-1875 MHz Saken Begränsning av antalet tillstånd i ett frekvensutrymme enligt

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i telelagen (1993:597); utfärdad den 3 juni 1999. SFS 1999:578 Utkom från trycket den 16 juni 1999 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om telelagen

Läs mer

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK.

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK. FÖRELÄGGANDE 1(6) Datum Vår referens 2015-04-23 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

3. PTS beslutar att 1179 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 1179 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Susanne Lindström-Chennell Avdelningen för marknadsfrågor + 46 8 678 55 73 susanne.lindstrom-chennell@pts.se DATUM VÅR REFERENS 28 oktober

Läs mer