Styrelseinternat, Svensk Förening för Medicinsk Radiologi 5-6 februari 2004, Tammsvik Herrgård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrelseinternat, Svensk Förening för Medicinsk Radiologi 5-6 februari 2004, Tammsvik Herrgård"

Transkript

1 1 [9] [12[( Minnesanteckningar Styrelseinternat, Svensk Förening för Medicinsk Radiologi 5-6 februari 2004, Tammsvik Herrgård Närvarande: Styrelsemedlemmarna Carl Backman, Lott Bergstrand, M arianne Boijsen, Peter Leander, Katrine Åhlström Ricklund, Torbjörn Andersson, Anders Elvin, Peter Hochbergs, Elna-M arie Larsson, Anders M agnusson och adjungerad Ola Björgell som representant för Studierektorsgruppen samt Peter Aspelin. Nedanstående minnesanteckningar är en syntes av de två dagarnas sammanträde och kommer ej i kronologisk ordning. I RADIOLOGINS FRAMTID 1) Hur ska radiologin utvecklas på ett positivt sätt? Den som framgent kommer att "äga" en undersökningsmetod är självklart den som har högst kompetens. Den bästa kompetensen får man genom att forska - utveckla nya metoder. Därefter tillfaller oftast metoden den specialitet som har forskat fram och utvecklat den, men den kan självklart - om man inte upprätthåller långsiktigt hög kompetens - övergå till andra specialiteter som inhämtat djupare och bredare kompetens för att "vidmakthålla" ägandet av en undersökningsmetod. Detta var vi alla överens om och därför är utveckling och forskning essentiellt, men även fortsatt kompetensvidmakthållande. 2) Vilka är då våra konkurrenter för att utveckla eller ta över bildgivande metoder? Ja, inte är det radiologer inom andra subspecialiteter eller andra metodutvecklare inom radiologin, utan kliniker som både har mer tid för att forska och utveckla och ofta ett smalare ämne som gör det lättare att utveckla och skaffa en högre kompetens inom ett ämnesområde. 3) Varför är det då så? a) Radiologin har delvis fastnat vid en produktionsfixering. När vi diskuterar detta är det viktigt att inte tro att produktionsfixering är jämställt med att man inte ska arbeta effektivt. Självklart skall alla arbeta effektivt inom produktionen. Dock är radiologin den enda kliniska specialiteten som för närvarande har 8 tim mottagning 5 dagar i veckan. Vi har på ett dåligt sätt lyckats motivera och definiera den olika undersökningstyngd som patientens sjukdomstillstånd innebär. Det finns en utbredd missuppfattning att DT- eller MRundersökning av ländrygg är en enhetlig "produkt". Inget kan vara mera felaktigt. När produktivitet jämförs måste vi hela tiden utgå från patientens diagnos och inte apparatens definition. Stressen på arbetsplatsen och kraven på produktivitet har dessutom ökat mycket med de nya bildteknikerna. För närvarande kan en DT- och M R-undersökning på väldigt kort tid producera hundra-, ja tusentals bilder som gör det nästan omöjligt för den diagnostiserande läkaren att hänga med i produktionen.

2 2 [9] [12[( När vi diskuterar produktivitet kontra effektivitet är det därför viktigt att vi inte jämför oss med privatpraktiserande radiologer utan med andra kliniker som har att utveckla och vidmakthålla kompetens inom den ökande kunskapsexplosionen. b) Det kanske därför är dags att ifrågasätta radiologin såsom ett sammanhållet ämne. Radiologin har expanderat så till den milda grad på senare år att det inte längre är att betrakta som ett ämne utan såsom en disciplin och som en sådan måste den, för att vi ska kunna vidmakthålla hög kompetens, tydligare än idag subspecialiseras och då självklart inom organspecialisering vad gäller indelningen. Det är därför självklart att subspecialisering måste ske inom olika organområden och att organspecialisten måste kunna de olika modaliteterna. Likadant är det självklart att det måste finnas en modalitetsansvarig som driver teknikutvecklingen. Denna matris bestående av organ- och metodutveckling är relativt välutvecklad på de flesta röntgenavdelningarna. M öjligen har vi här missat att den tredje matrisen, nämligen samarbetet med klinikerna, håller på att i vissa sammanhang falla i skymundan och det är där konkurrenssituationen har dykt upp. Det är således viktigt för radiologin inom de många subspecialiteterna att utöka samarbetet med klinikerna för att vi ska kunna förstå deras krav och också att det ska finnas tillräckligt många och kompetenta subspecialiserade radiologer som kan matcha den oerhörda subspecialisering som skett på kliniksidan de senaste åren. Om man jämför exempelvis kirurgins och internmedicins oerhörda subspecialisering där man vet att en kritisk massa på minimum 4-5 och helst läkare behövs för att upprätthålla kompetens och vidareutveckling står sig radiologin oerhört slätt. Om man idag skulle försöka definiera en allmänkirurg så finns han över huvud taget inte längre utan sedan kanske ett-två årtionden betraktas en allmänkirurg vara en bukkirurg. Ingen tror att en allmänkirurg kan neurokirurgi, thoraxkirurgi, ortopedi, plastikkirurgi etc medan vi tror att det finns någon som heter allmänradiolog som ska täcka in alla dessa organområden. Dessutom är den som idag är allmänkirurg och då endast behärskar buken numera indelad i övre och nedre gastro, lever- respektive pancreaskirurg och självklart är retroperitoneum i form av njurar och urologi redan subspecialiserat. Det är denna subspecialisering och samarbete med kliniker som radiologin måste anamma för att bibehålla en erforderligt hög kompetens.

3 3 [9] [12[( De tre matriserna sammanfattas i nedanstående figur. ORGAN KLINIK METOD Det betyder att tre stycken team behövs, dels a) radiologin - som organdisciplinen b) radiologin - inom metodutvecklingen c) radiologin - organspecialiserade kliniker för att vi ska kunna utveckla och matcha klinikers behov av radiologisk kompetens. Det är endast om vi kan tolka och förstå röntgenbilderna bättre än kliniker som vi kan motivera vår existens. Det är därför viktigt att inse att vi inte är "pattern recognition" radiologer. Det betyder att vi inte bara ska känna igen en förändring på bilden utan ha en grundläggande patofysiologisk förståelse för innehållet i bilden. Numera bygger det på att vi har ett 3D-tänkande, att vi kan förstå rekonstruktioner i flera dimensioner. Och att vi förstår att det vi ser på bilden har en anatomisk och patologisk-fysiologisk förklaring och vi måste också på ett tydligare sätt än tidigare förstå hur bilden har skapats och vilka bilder vi måste skapa för att kunna besvara en kliniskt relevant frågeställning. OBS! Om denna tredelade matris effektueras kommer världen att ligga för våra fötter! När det gäller samtliga dessa ovanstående "krav" är det viktigt att verksamhetschefer och akademiska företrädare på ett tydligare sätt än hittills samarbetar. Det betyder att verksamhetscheferna måste se till att röntgenavdelningar drivs effektivt, men man får inte falla i en alltför hög produktivitetsiver och inte jämföra produktiviteten med de privata röntgenavdelningarna utan med hur andra kliniska specialiteter arbetar med kompetensutveckling och forskning. Lika viktigt är det då att professorerna inser att utveckling och forskning som ett teamarbete mellan radiologer och kliniker, men även inom metodutveckling, kommer till stånd. Skall vi hänga med på den internationella arenan är det helt klart att framför allt i Sverige vi i framtiden kommer att ha ett stort behov av betydligt flera fysiker, kemister och biologer, icke minst om vi vill lära oss att förstå framtida molecular imaging m.m., men även idag för att bättre förstå och kunna utveckla metoderna.

4 4 [9] [12[( Detta gör att vi osökt kommer in på att vi måste II FÖRÄNDRA UTBILDNINGEN a) Det kanske är dags att tänka om och skrota föreställningen att man på fem år kan skaffa en kompetens såsom allmänradiolog, i varje fall i akt och mening att man ska kunna hålla en tillräcklig bredd och djup som matchar klinikernas subspecialisering. Självklart kan man ha, och kanske till och med bör utbilda allmänradiologer för länsdelslasarett m.m., men vår uppfattning är att även här kommer dessa att behöva kompletteras av subspecialister. Självklart finns det stora möjligheter med den digitala bildtekniken att kunna konsultera subspecialister på läns-, regions- och universitetssjukhus. Icke desto mindre kunde vi se tre framtida scenarier inom utbildningen av radiologer (här ska givetvis framgent också klinisk fysiologi och nuklearmedicin integreras när den nya specialitetsutredningens förslag ligger). 1/ Inom den femåriga utbildningen bör man inleda en ca 2-årig utbildning till akutradiolog. D.v.s. att efter 2 år ska man ha en tillräcklig bredd för att man ska kunna vara jour, kunna förstå och hantera akuta frågeställningar, men självklart också ha tillgång till och veta när man via digital teknik och bildöverföring ska konsultera subspecialister. 2/ Efter dessa 2 år kan man antingen fortsätta 3 år för att utbilda sig på bredden och bli en "allmänradiolog" 3/ eller så kan man redan efter 2 år ägna nästa 3 år åt en subspecialisering. Den ska då givetvis vara organfokuserad, dock skall den innehålla alla modaliteter. Se nedan schematiska försök till att förklara detta. (schema ej gjord ännu) Detta innebär att vi inom SFM R måste: b) FÖRÄNDRA M ÅLBESKRIVNINGAR OCH ARBETSBOK. Detta arbete kan endast ske genom samarbete och stimulering av att subspecialitetsföreningarna i Sverige reaktiveras och att de framgent självklart får ett inflytande på styrelsen i SFMR. Idag finns dock representanter från neuro, thorax, barn och nuklearmedicin direkt i styrelsen (och att utöka detta såg vi framgent inte som något problem). Här behöver vi utgå från Socialstyrelsens övergripande målbeskrivning, som i och för sig står sig ganska bra även enligt ovanstående definitioner. Däremot behöver vi med utgångspunkt från en ökad subspecialisering, men samtidigt med växande kunskapsmassan, se över arbetsboken. Alla inser idag att arbetsbokens totala kvantum är omöjligt för någon radiolog att uppfylla. Vi tyckte därför att man borde låta subspecialitetsföreningarna göra följande: 1/ Definiera vad som krävs för att handlägga akuta tillstånd (d.v.s. vara jour efter 2 år). 2/ Vad som krävs av en allmänradiolog. 3/ Vad som krävs under subspecialisering. När det gäller punkterna 1 och 2 bör sedan någon annan subspecialitetsförening uttala sig om

5 5 [9] [12[( andras krav. D.v.s. vi låter exempelvis bukradiologerna tala om vilka krav som neuro ställt upp som är rimliga för en allmänradiolog att ha medan neuroradiologerna får bedöma skelettradiologernas krav etc. Detta självklart för att undvika att kraven blir orimligt höga. Här enades vi om att Utbildningsutskottet, d.v.s. det samarbetsorgan som finns (har funnits) mellan Radiologförbundet och Radiologföreningen bör återuppstå. Det bör dessutom nu samarbeta med subspecialitetsföreningarna och den studierektorsgrupp som har att handha såväl grundutbildning, AT- som ST-frågor inom radiologin. Kunde vi få till stånd ett tydligt samarbete mellan utbildningsintresserade inom dessa organisationer såg styrelsen mycket positivt på att kunna åstadkomma det som behövs. III S TÖD TILL RADIOLOGIN Därefter diskuterades hur SFM R kan stötta dels svensk radiologi i allmänhet, men även subspecialitetsföreningarna så att dessa vitaliseras. a) I den digitala eran finns det all anledning att mera ta vara på hur man enkelt kan plocka information på nätet och vi var helt överens om att är den plattform varifrån arbetet skulle kunna ske. Vi diskuterade hur olika informationer skulle kunna göras tillgängliga på nätet, dels naturligtvis allmän information, men också relativt specifik information. Vi diskuterade att alla medlemmar i SFM R skulle kunna få en egen inloggning och där kunna inhämta information som de anser vara av kliniskt och kanske till och med dagligt värde och därigenom skulle också associationen till SFM R göras betydligt tydligare. Vi var eniga om att vitsen med att ha en sådan hemsida är att den verkligen hålls ajour och att man uppdaterar den i tillräcklig omfattning. Vi trodde att ett sätt att stimulera både besök på hemsidan och att också samordna och underlätta för svenska radiologer var att låta olika kompetenser förse hemsidan med innehåll. Återigen konstaterade vi att subspecialitetsföreningarna spelar en stor roll. Vi tyckte att man till en början skulle kunna lägga information om indikationer, protokoll och allmänna handlägganden på hemsidan. Viktigt är då att man delegerar till någon person, gärna från någon klinik som subspecialitetsföreningarna enas om, som håller hemsidan aktuell. D.v.s. att varje gång man uppdaterar sin egen kliniks föreskrifter eller protokoll så gör man det också direkt på b) Av övergripande instruktioner tyckte vi att sådant som kontrastmedelshantering, d.v.s. läkemedelshantering, skulle kunna läggas in (här hade Peter Leander dels bra protokoll från läkemedelshantering och dels vet jag att M almö har välskrivna föreskrifter för hur man

6 6 [9] [12[( hanterar kontrastmedelsbiverkningar, metformin etc. etc.). Ett annat ämne skulle kunna vara biopsier, d.v.s. förberedelse inför dessa, utsättande av medicin m.m. Här trodde Anders M agnusson att Uppsala hade goda instruktioner som också skulle kunna läggas ut. c) Olika typer av indikationer, d.v.s. vilken röntgenundersökning man väljer vid olika tillstånd. Även här finns det olika nivåer på informationen. (1) Vi enades om att lägga ut den av Hans Ringertz översatta europeiska instruktionen som härstammar från den engelska skriften "How to make the best use of radiology department". (2) Torbjörn Andersson berättade att Örebro har en del välskrivna dokument om när olika skelettradiologiska undersökningar är indicerade. Dessa skulle också kunna läggas ut och här finns alltså möjligheter för varje subspecialitetsförening att försöka enas om exempelvis 3-4 indikationer som kunde läggas ut såsom allmängiltiga. (3) Dessutom tror vi att allmänt hållna beskrivningar av protokoll, framför allt inom DT och M R, skulle kunna lämnas ut av varje specialitetsförening. Inte så att man skulle täcka alla möjliga och omöjliga undersökningsindikationer, men ta de 3-4 vanligaste inom varje subspecialitet. Här var då tanken att subspecialitetsföreningarna skulle vända sig till olika individer som man vet arbetar på ett sjukhus som har bra övergripande protokoll och dessa sedan får ansvara för att lägga ut dem på och också hålla dem uppdaterade. Här hade exempelvis Elna-M arie Larsson ett flertal bra förslag på M R-protokoll från Lund som skulle kunna läggas ut. d) Självklart måste vi hitta incitament för att individer och subspecialitetsföreningar skulle kunna åta sig detta stora arbete. Vi var dock tydliga på att allt måste inte göras akut utan att detta skulle kunna göras under det närmaste året-åren. Föreningen ställer sig mycket positiv till att med olika ekonomiska incitament stödja antingen (helst) subspecialitetsföreningarna eller till och med i vissa sammanhang direkt till individer som håller dessa listor aktuella. e) Självklart skulle man också på en sådan här hemsida kunna lägga ut både text och bilder från Lex Maria och HSAN så att olika individer kan få upplysningar om dels individuella fall och dels kanske generella tankar om hur Socialstyrelsens och HSANs föredragande ser på olika problem. f) Vi diskuterade betydelsen av att klinikerna framgent har tydligare frågeställningar. Styrelsen var helt överens om att med den nya mängden av bildinformation som finns måste radiologen fokusera på den kliniska frågeställning som finns. Det betyder i klartext att om man exempelvis gör en DT eller MR där man frågat efter gallsten kan man inte förvänta sig att pulssekvenser eller fönstersättningar är av sådan natur att radiologen ska titta efter om det finns metastaser i kotpelaren utan endast på fråga om detta kan man kräva att radiologen går igenom kotpelaren. Den nya bildframställningstekniken gör det omöjligt att se igenom alla organ utifrån alla frågeställningar utan vi måste tydligare än tidigare tala om för klinikerna att de preciserar sin frågeställning och att vi fokuserar på den frågeställningen och inget generellt.

7 7 [9] [12[( IV MEDDELANDEBLAD, FÖRHANDLINGAR ETC. 1) I samband med att vi diskuterade punkten III a) om att ha mer information digitalt diskuterade vi om M eddelandebladet skulle gå ut digitalt. Vi trodde att pappret fortfarande hade ett värde och beslöt därför att i första hand minska antalet meddelanden från 8-10 till ) Vi enades om att vi skulle försöka ta fram ett register till samtliga svenska radiologer för att bättre kommunicera med dem. Vi diskuterade att Anders M agnusson skulle kunna höra med Kerstin Ädel om hon mot ett arvode skulle kunna ta fram en lista på svenska radiologer som sedan finns tillgänglig på och att vi därefter skulle ställa frågan till medlemmar om de vill ha M eddelandebladet digitalt eller analogt. 3) I samband med detta skulle också Torbjörn undersöka möjligheterna av att hemsidan kan dels besökas av alla, men dels den information som under ovan punkten III a) finns tillgänglig endast skulle kunna vara tillgängligt för medlemmar enligt inloggningsförfarande m.m. På så sätt tror vi också att viljan att tillhöra föreningen skulle kraftigt öka. Torbjörn skulle fundera lite på olika kostnader och metoder att bäst lösa detta på. När vi därefter diskutera kommunikation med medlemmar digitalt/analogt och lojaliteten mot föreningen kom vi osökt på frågan om V VI S KALL GÅ IHOP MED RADIOLOGFÖRBUNDET. Jag föregår redan diskussionen och avslöjar att efter diskussionen var samtliga styrelsemedlemmar för en sammanslagning med Radiologförbundet. Dels tror vi att den kritiska massan idag för att få folk att arbeta ideellt i föreningsarbete det senaste årtiondet kraftigt har minskat och det kanske därför är bättre att få en tillräcklig kritisk massa med endast en förening. I så fall borde vi i likhet med andra föreningar i Sverige (radiologerna är tydligen de enda som har två helt separata föreningar) låta RF gå upp i SFM R. Så har de andra specialitetsföreningarna gjort. Självklart ska styrelsen då kompletteras och processen är snarast sådan att det dröjer fram till 2006 innan man helt kan ha fusionerat föreningarna. Beslöts därför att Peter skulle tillskriva RF och föreslå en sammanslagning med anledning av dagens sammanträde. Vi konstaterade att RF den 7/3 kl 14 på ECR har sitt styrelsemöte. Vi beslöt att den 8/3 kl 13 har ett styrelsemöte på ECR (Peter Leander lovar att fixa lokal och kallelse). Vi kunde konstatera att RF ägnar sig mycket åt: utbildning, SPUR-inspektioner, enkäter, kvalitetsfrågor m.m. SFMR ägnar sig åt: Röntgenveckan, Riksstämman, utbildningsbok och kvalitetsarbete.

8 8 [9] [12[( M ånga av frågorna är överlappande. M ånga av personerna är desamma. Bägge svarar på remisser och har uppfattningar om policyfrågor. Vi trodde därför att det skulle finnas stora fördelar med att slå ihop föreningarna. Vi tror inte att ekonomin och stadgeproblem skulle utgöra något större hinder, men självklart kommer det att ta tid - under förutsättning att RF ställer sig positivt till en sammanslagning - att göra en sådan. I SFM R är det så att i stadgarna måste man 2 mån innan årsmötet (som sker i samband med Röntgenveckan) annonsera stadgeförändringar, vilket då krävs vid en ev. sammanslagning. Ingen såg dessutom några svårigheter med att inte bereda de flesta styrelsemedlemmarna som idag är aktiva och vill fortsätta med styrelsearbete i bägge föreningarna att få möjlighet till det. Den 1 jan 2006 byts delar av SFM Rs styrelse ut och sannolikt också RFs varför ingen individ skulle behöva känna sig direkt träffad. VI M ed tanke på den senaste tidens skriverier om vårdgaranti m.m. diskuterades a) möjligheten av att SFM R i form av dess ordförande Peter Aspelin skulle tillskriva socialministern och påtala att det är förhållandevis meningslöst att ha en garanti att få träffa en läkare och garanti att få en behandling om man inte också har en garanti till diagnostik. Diagnostik utförs i många sammanhang, icke minst de mer avancerade sjukdomstillstånden, ofta med att en radiologisk undersökning är involverad och att lika viktigt som att få garanti till behandling borde man utfärda en garanti till diagnos och då också se till att inte bara behandlande läkare finns i tillräcklig omfattning utan att också de diagnostiska arsenalerna i form av utrustning och röntgenläkare finns tillgängliga i tillräcklig omfattning. b) Här är det också viktigt att för såväl socialministern som för allmänheten påtala skillnaden mellan radiologi och radiologer. M ånga tror idag att radiologer är personer som i första hand framställer bilder och att kliniker sedan tittar på bilderna själva. Om man ska ha garantier för diagnostik och behandling är det viktigt att radiologens roll såsom dels väljare av rätt metod vid rätt frågeställning och dels såsom tolkare av bildinformationen på ett tydligare sätt än hittills belyses. På denna punkt diskuterades också den oerhört negativa utveckling som delar av köp-säljproblematiken för med sig där framför allt privatpraktiker men även allmänläkare och vissa andra organisationer har fått för sig att remissen i första hand är ett betalningsdokument och att därför inremitterande läkare kräver att den undersökning han begär ska utföras, i varje fall får inte radiologen eller radiologavdelningen betalt för någon annan metod. Här är det viktigt att konstatera att visserligen skriver EU direktiv om att kliniker skall vara väl förtrogna med vilken undersökning som krävs vid olika frågeställningar, men att det är radiologens kompetens som bäst är skickad är att välja vilken metod som ska användas på olika frågeställningar. Det är därför en självklarhet att det är radiologens skyldighet att välja den metod som bäst är lämpad för frågeställningen oberoende av kostnad. Skulle kostnaden skilja sig avsevärt och det inte är frågan om en akut situation kan man självklart diskutera om radiologen skall kontakta inremitterande läkare för diskussion av metodval. I så fall är det en självklarhet också att inremitterande läkarens telefonnummer eller adress är tillgänglig på alla remisser. VII Vi diskuterade relativt kortfattat PACS, RIS och problemen med kommunikation mellan olika avdelningar. Vi tror att detta kommer att lösas bättre i framtiden, men att en tydligare

9 9 [9] [12[( styrning från centrala enheter är nödvändig för att inte floran ska bli alltför brokig över PACS- och RIS-produkter på marknaden. Att kunna kommunicera patient- och bildinformation mellan röntgenavdelningar är en självklar förutsättning för ett kvalitativt arbete. Likaså är det viktigt att klassifikationen av åtgärder är enhetlig över landet och Torbjörn Andersson informerade om arbetet han just nu utför med Socialstyrelsen om att försöka komma med ett nytt och mera heltäckande klassifikationssystem. VIII Eftersom en av föreningens huvuduppgifter är att stimulera till föredrag i olika vetenskapliga sammanhang konstaterade vi att Röntgenveckan löper relativt väl, men att problem finns på Riksstämman och Lott Bergstrand, som ansvarar för detta, vädjade styrelsen att tala med så många som möjligt för att försöka få in föredrag till årets Riksstämma. Senast den 5/3 skall dessutom förslag till symposium vara inne till Riksstämman och vi betonade att flera av dem som finns på Röntgenveckan skulle kunna vara värda att upprepa på Riksstämman. IX Diskuterades samarbete med klinisk fysiologi och nuklearmedicin och vi konstaterade att det kanske finns anledning att återigen ta upp samarbetet och skapa en framtidsgrupp som kan diskutera hur vi bäst samordnar "bild- och funktionsdiagnostik". Lund verkar här vara längst kommen som ett föredöme. I varje fall fungerar det organisatoriskt väl med en sammanslagning av klinisk fysiologi, nuklearmedicin och radiologi. Självklart kan dock samarbetet innehållsmässigt förbättras där de olika kompetenserna inom våra tre subspecialiteter vid en samordning kraftigt skulle kunna förbättras. X Ville styrelsen uttrycka sin tacksam och beundran till Anders M ovins osjälviska arbete med utställning och skrifter i samband med firandet av radiologins 100-årsjubileum och över huvud taget stimuleringen av radiologins historia på Stockholms Medicinhistoriska museum. Vid anteckningarna Peter Aspelin

Utbildning & rekrytering inom BFM

Utbildning & rekrytering inom BFM Utbildning & rekrytering inom BFM - Hur har det gått och vad tycker professionen? Henrik Engblom & Magnus Hansson ST-läkare BFM/Klinisk fysiologi Bild- och funktionsdiagnostiskt centrum, Skånes Universitetssjukhus,

Läs mer

BFM summariska anteckningar från internat

BFM summariska anteckningar från internat BFM summariska anteckningar från internat 20060407-08 Det första historiska mötet mellan representanter från SFMR Katrine Riklund, Anders Rydh, Peter Aspelin SFKF Peter Friberg, Agnes Modin, Håkan Arheden

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN ST-LÄKARUTBILDNING I BILD- OCH FUNKTIONSMEDICIN

UTBILDNINGSPLAN ST-LÄKARUTBILDNING I BILD- OCH FUNKTIONSMEDICIN UTBILDNINGSPLAN ST-LÄKARUTBILDNING I BILD- OCH FUNKTIONSMEDICIN Specialiseringstjänstgöring i Bild- och Funktionsmedicin, BFM, baseras på den målbeskrivning för specialiteten som utarbetats i samarbete

Läs mer

Protokoll styrelsemöte SFMR 2009 03 09. Lokal: Vienna Congress Centre, Meeting Room O3/7. Tid: Måndag kl 1400-1600. Närvarande:

Protokoll styrelsemöte SFMR 2009 03 09. Lokal: Vienna Congress Centre, Meeting Room O3/7. Tid: Måndag kl 1400-1600. Närvarande: Protokoll styrelsemöte SFMR 2009 03 09 Lokal: Vienna Congress Centre, Meeting Room O3/7 Tid: Måndag kl 1400-1600 Närvarande: Katrine Åhlström Riklund, (KRÅ) Torbjörn Sundström, (TS) Torbjörn Andersson,

Läs mer

Angående specialitetsindelning för neuroradiologi

Angående specialitetsindelning för neuroradiologi Angående specialitetsindelning för neuroradiologi Svensk förening för neuroradiologi (SFNR) har som organisation eller via enskilda företrädare uttalat sig flera gånger tidigare om hur specialistutbildningen

Läs mer

Specialiteten har ett ansvar för forskning, metodutveckling, kvalitetsutveckling och utbildning inom kompetensområdet.

Specialiteten har ett ansvar för forskning, metodutveckling, kvalitetsutveckling och utbildning inom kompetensområdet. Kompetensbeskrivning Klinisk fysiologi är en diagnostisk medicinsk specialitet som karaktäriseras av mätning, analys och bedömning av fysiologiska och patofysiologiska förlopp hos en patient genom integrativ

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 11 november, 2015... Hallands sjukhus Halmstad Klinisk mikrobiologi Sjukhus Ort Klinik Tomas Bergström, klinisk mikrobiologi... Inspektörer

Läs mer

Utbildningsplan och utbildningsbok för Nuklearmedicin

Utbildningsplan och utbildningsbok för Nuklearmedicin Utbildningsplan och utbildningsbok för Nuklearmedicin 1. Inledning 1.1 Definition av kompetensområdet från målbeskrivningen Nuklearmedicin är en klinisk specialitet där man efter tillförsel av radiofarmaka

Läs mer

BFM summariska anteckningar från 2006-10-12

BFM summariska anteckningar från 2006-10-12 BFM summariska anteckningar från 2006-10-12 SFMR Katrine Riklund, Peter Aspelin, Ola Björgell SFKF Peter Friberg, Agnes Modin, Håkan Arheden(2.5 timmar sent) SFNM Marika Bajk, Sabine Damm, Jan-Erik Bergkvist

Läs mer

Inledning. I målbeskrivningarna anges också när genomförandet av vissa utbildningsaktiviteter ska styrkas genom. Figur 1. Målbeskrivningarnas struktur

Inledning. I målbeskrivningarna anges också när genomförandet av vissa utbildningsaktiviteter ska styrkas genom. Figur 1. Målbeskrivningarnas struktur Klinisk fysiologi Inledning Den xx 2014 beslutade Socialstyrelsen att meddela nya föreskrifter allmänna råd (SOSFS 201X:xx) om läkares specialiseringstjänstgöring. Socialstyrelsen har vidare beslutat att

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte 2006 09 18 Lokal: Nålmakaren, Conventum, Örebro. Närvarande: Katrine Åhlström Riklund Anders Rydh Torbjörn Andersson Ola Björgell Peter Aspelin Carl Backman Ann Haglund Ohlmarker

Läs mer

Anders Wennerberg Carl Backman Peter Hochbergs Ann Olmarker Pia Säfström Per Liss

Anders Wennerberg Carl Backman Peter Hochbergs Ann Olmarker Pia Säfström Per Liss Protokoll för styrelsemöte 2008 08 25 Uppsala Konsert och Kongress Närvarande Katrine Åhlström Riklund Anders Rydh Peter Leander Ola Björgell Torbjörn Andersson Lott Bergstrand Bo Persson (endast punkt

Läs mer

Gemensam kunskapsbas för medicinsk radiologi och klinisk fysiologi - riktlinje och viljeyttring Mattias Bjarnegård

Gemensam kunskapsbas för medicinsk radiologi och klinisk fysiologi - riktlinje och viljeyttring Mattias Bjarnegård Gemensam kunskapsbas för medicinsk radiologi och klinisk fysiologi - riktlinje och viljeyttring Mattias Bjarnegård SOSFS 2008:17 BFM SOSFS 2008:17 BFM Översyn av läkarnas specialitetsindelning april 2011

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte 2008 01 14-15 Högfjällshotellet, Hemavan Närvarande: Katrine Åhlström Riklund Anders Rydh Torbjörn Andersson Pia Säfström Ola Björgell Maria Kristoffersen Wiberg Per Liss 1.

Läs mer

Riktlinjer för radiologin vid utredning av misstänkt fysisk barnmisshandel

Riktlinjer för radiologin vid utredning av misstänkt fysisk barnmisshandel Riktlinjer för radiologin vid utredning av misstänkt fysisk barnmisshandel Utredning av misstänkt barnmisshandel är en multidisciplinär verksamhet där radiologin spelar en viktig och i vissa fall en avgörande

Läs mer

Regional riktlinje för radiologiska utlåtanden

Regional riktlinje för radiologiska utlåtanden Regional riktlinje för radiologiska utlåtanden Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna är fastställda

Läs mer

Svensk Förening för Klinisk Fysiologi

Svensk Förening för Klinisk Fysiologi Svensk Förening för Klinisk Fysiologi Lund 2014-09-04 Remissvar från Svensk förening för Klinisk Fysiologi (SFKF) angående Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkarnas specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Enkäter om Kompetens och utbildning

Enkäter om Kompetens och utbildning Enkäter om Kompetens och utbildning för biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, onkologisjuksköterskor mfl inom nuklearmedicinsk verksamhet Lise-Lott Johansson och Annmarie Svensson 2019-05-22

Läs mer

Utbildnings- och tjänstgöringsplan för erhållandet av specialistkompetens i Bild- och funktionsmedicin /Radiologi

Utbildnings- och tjänstgöringsplan för erhållandet av specialistkompetens i Bild- och funktionsmedicin /Radiologi UTBILDNINGSPLAN 1 (5) Division diagnostik Länsenheten radiologi Utgåva: 1 Godkänd av: Annette Andersson Länschef Utarbetad av: Gunnar Lindborg Susanne Holmberg Fr.o.m.2009-11-24 dock längst t.o.m. 2012-11-24

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-09-24 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 24 september 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

SOF Strategiplan

SOF Strategiplan SOF Strategiplan 2018-2020 Strategier för Svensk Ortopedisk Förening 2018-2020 Baserat på en analys av styrkor, svagheter, hot och möjligheter Fastställd 2017-11-28 av SOF styrelse efter (i) beredning

Läs mer

Karolinska institutet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr

Karolinska institutet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr Karolinska institutet Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth 2002-06-18 Reg.nr 641-1001-01 Ansökan om rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen Karolinska institutet ges rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen.

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-29 n/op/iv Klinik Norrtälje Sjukhus Ort Maja Ewert Varberg Ingrid erkestedt Lund Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2)

Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Svensk Förening för klinisk Fysiologi 060815 Klinisk fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man väljer Klinisk fysiologi-spåret inom Bild- och funktionsmedicin) (2) Definition av kunskapsområdet

Läs mer

Stadgar för Seldingersällskapet för Vaskulär och Interventionell Radiologi. antagna vid SSVIRs årsmöte i Lund 15 april 1994

Stadgar för Seldingersällskapet för Vaskulär och Interventionell Radiologi. antagna vid SSVIRs årsmöte i Lund 15 april 1994 Stadgar för Seldingersällskapet för Vaskulär och Interventionell Radiologi antagna vid SSVIRs årsmöte i Lund 15 april 1994 Artikel I: Namn Namnet skall vara Seldinger-Sällskapet för Vaskulär och Interventionell

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 141013-14 Barn och ungdomscentrum Västerbotten, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå och Skellefteå Sjukhus Ort Klinik Petter Borna och Jeanette

Läs mer

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf RÖNTGENREMISSEN Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016 Lovisa Brydolf Anamnes Kliniska fynd Diagnos Undersökningsfynd Röntgenremissens uppbyggnad UNDERSÖKNINGSTYP/REMISSGRUPP: T ex Rtg, DT, MRT, Ultraljud,

Läs mer

Lokal: Konferensrummet Radiologiska kliniken, Ryhov, Jönköping. Ej närvarande: Katrine Åhlström Riklund, (KRÅ), Lott Bergstrand, (LB), Jan Blond, (JB)

Lokal: Konferensrummet Radiologiska kliniken, Ryhov, Jönköping. Ej närvarande: Katrine Åhlström Riklund, (KRÅ), Lott Bergstrand, (LB), Jan Blond, (JB) Protokoll styrelsemöte SFMR 2009 08 31 Lokal: Konferensrummet Radiologiska kliniken, Ryhov, Jönköping Tid: Måndag kl 1500-1745 Närvarande: Torbjörn Andersson, (TA) Torbjörn Sundström, (TS) Pia Säfström,

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte Läkarsällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm

Protokoll från styrelsemöte Läkarsällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm Protokoll från styrelsemöte 2007 01 18-19 Läkarsällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm Närvarande: Katrine Åhlström Riklund Anders Rydh Torbjörn Andersson Peter Aspelin Ola Björgell Maria Kristoffersen

Läs mer

2008 01 25 Neuroradiologi 1

2008 01 25 Neuroradiologi 1 Neuroradiologi 1 Innehåll 2008 01 25 Övergripande kompetensdefinition 3 Definition av kompetensområdet 3 Kompetenskrav 3 Medicinska kompetenskrav 3 Kommunikativ kompetens 4 Ledarskapskompetens 5 Kompetens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2018-01-18 arn- och ungdomskliniken Klinik Helsingborg Ort Ulrika Uddenfeldt Wort och an ndersson Inspektörer Gradering Övriga kvalitetskriterier

Läs mer

Modern radiologi en uppdatering för Allmänläkardagar 2013

Modern radiologi en uppdatering för Allmänläkardagar 2013 Modern radiologi en uppdatering för Allmänläkardagar 2013 Els-Marie Raupach Överläkare Bild och funktionsmedicin Skövde 130201 Som man frågar får man svar! Remissen är radiologens verktyg och styr: Prioritering

Läs mer

Om SPUR. Ola Björgell

Om SPUR. Ola Björgell Om SPUR Ola Björgell SoS föreskri5er (= ska ) Ökat ansvar för vårdgivare och verksamhetschefer Skri5liga riktlinjer Studierektor Handledare Individuella utbildningsprogram Fortlöpande handledning Fortlöpande

Läs mer

ST-utbildning i nuklearmedicin för läkare

ST-utbildning i nuklearmedicin för läkare ST-utbildning i nuklearmedicin för läkare SFNM vårmöte i Malmö 2019-05-22 Eva Olsson, Facklig sekreterare SFNM, Klinisk Fysiologi och nuklearmedicin, Linköpings universitetssjukhus Eva Persson, ST-studierektor,

Läs mer

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin Arbets- och miljömedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Utbildningsstruktur Klinisk Fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man ej skall bli klinisk fysiolog) (1)

Utbildningsstruktur Klinisk Fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin (Om man ej skall bli klinisk fysiolog) (1) Svensk Förening för klinisk Fysiologi 060815 Klinisk Fysiologi i basspecialiteten Bild- och funktionsmedicin Definition av kunskapsområdet =Definitionen för Bild och funktionsmedicin Kompetenskrav Medicinsk

Läs mer

VFU BEDÖMNINGSFORMULÄR Radiografi med inriktning mot Datortomografi M0054H, Termin 5 VT17

VFU BEDÖMNINGSFORMULÄR Radiografi med inriktning mot Datortomografi M0054H, Termin 5 VT17 VFU ska ske under 4 veckor (30 timmar per vecka = 120 timmar) När VFU-placeringen är klar, så fyller du tillsammans med handledare i formulären och skriver under det. Sedan skannar eller fotar handledaren

Läs mer

Intensivvård/ intermediärvård

Intensivvård/ intermediärvård Intensivvård/ intermediärvård Markus Castegren Överläkare/Funktionsområdeschef Intensivvård Perioperativ medicin och intensivvård (PMI) markus.castegren@karolinska.se SFAIs definition av intensivvård Intensivvård

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Rapport vårens utskick 2017

Rapport vårens utskick 2017 Rapport vårens utskick 2017 Expertgruppen Nuklearmedicin Användarmöte 2017-11-21 Sophia Frantz, läkare Klinisk fysiologi & Nuklearmedicin, Skånes universitetssjukhus, Malmö 2017 Skelettskintigrafi Vårutskick

Läs mer

Bild- och Funktionsmedicin

Bild- och Funktionsmedicin Bild- och Funktionsmedicin Innehåll Definition av kompetensområdet...3 Kompetenskrav...3 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...3 Kompetenskrav för kommunikativ kompetens, ledarskapskompetens samt kompetens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2018-02-13 arn- och ungdomskliniken Klinik Region Kronoberg Ort Ulrika Uddenfeldt Wort och Erik Stenninger Inspektörer Gradering Övriga kvalitetskriterier

Läs mer

Minnesanteckningar referenslaboratorier och fåtalsdiagnostik

Minnesanteckningar referenslaboratorier och fåtalsdiagnostik 1 (7) Ärende/Dnr 2013-03-22 Klinisk mikrobiologi Minnesanteckningar referenslaboratorier och fåtalsdiagnostik 1. Vad behöver vi ha hjälp med av andra laboratorier? a. Övergripande övervakning i. Resistensövervakning

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 24-25/11 2015 Centralsjukhuset Karlstad Karlstad Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering

Läs mer

2014-09-26. Socialstyrelsen 106 30 Stockholm

2014-09-26. Socialstyrelsen 106 30 Stockholm 2014-09-26 Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Remissvar med anledning av Socialstyrelsens förslag till reviderade föreskrifter och allmänna råd om läkarnas specialiseringstjänstgöring inklusive målbeskrivningar.

Läs mer

Som specialitetsförening inom Sveriges läkarförbund avger föreningen utlåtanden i eller handlägger ärenden som förbundet hänskjuter till föreningen.

Som specialitetsförening inom Sveriges läkarförbund avger föreningen utlåtanden i eller handlägger ärenden som förbundet hänskjuter till föreningen. 1 STADGAR för Svensk Förening för Klinisk Fysiologi (Beslutade vid ordinarie föreningsmöte/årsmöte i Örebro oktober 2015, och fastställts av Svenska Läkarsällskapet 151019 och Sveriges Läkarförbund 151202)

Läs mer

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI Stadgar Antagna vid konstituerande möte i Sigtuna 2003-01- 21. Reviderade enl. årsmöte Helsingfors 2012-05- 24. Reviderade enl. årsmöte Uppsala 2013-05- 16.

Läs mer

b) såsom Svenska Läkaresällskapets sektion för thoraxkirurgi anordna sammankomster i överensstämmelse med för Sällskapet gällande arbetsordning.

b) såsom Svenska Läkaresällskapets sektion för thoraxkirurgi anordna sammankomster i överensstämmelse med för Sällskapet gällande arbetsordning. Stadgar för Svensk thoraxkirurgisk förening tillika Svenska läkaresällskapets sektion för thoraxkirurgi. Fastställda av Svenska läkaresällskapet 1997-05-14. 1 Svensk thoraxkirurgisk förening är en specialistförening

Läs mer

I. Övergripande målbeskrivning

I. Övergripande målbeskrivning ANESTESI OCH INTENSIVVÅRD I. Övergripande målbeskrivning Profil verksamhetsfält Anestesi intensivvård är en medicinsk specialitet vars verksamhet syftar till att göra patienter smärtfria i samband med

Läs mer

Ge kniven vidare vad visade enkäten?

Ge kniven vidare vad visade enkäten? Ge kniven vidare vad visade enkäten? Som en del i kampanjen Ge kniven vidare har ni av OGU- styrelsen blivit tillfrågade att under februari och mars 2013 svara på en enkät. Vi var intresserade av hur vi

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Dnr: G 2014/182 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse

Läs mer

Neurospecialiteter. Neurologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Neurospecialiteter. Neurologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Neurospecialiteter Neurologi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-29--30 Kvinnosjukvården Klinik Lund och Malmö Ort Kerstin Jonsson och Serney ööj Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-granskning Granskningsdatum: 2018-05-21 Neurofysiologiska kliniken Klinik Universitetssjukhuset i Linköping Ort harlotte Sjöberg Larsson Inspektörer Roland Flink Gradering Övriga

Läs mer

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen D A T U M 2017-05-08 D I A R I E N R RUTIN FÖR PROJEKT RÖNTGENREMISS SOM SKRIVS AV FYSIOTERAPEUT/SJUKGYMNAST FÖRORD Smärta och besvär från rörelseorganen är en vanlig orsak till att patienter besöker primärvården

Läs mer

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare 2018-02-14 Dnr 10.1-42402/2017 1(5) Avdelning mitt Åsa Windahl Alin Asa.windahlalin@ivo.se Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare Inspektionen för vård

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte (Noors slott, Knivsta)

Protokoll från styrelsemöte (Noors slott, Knivsta) Protokoll från styrelsemöte 2006 01 25-26 (Noors slott, Knivsta) Mötets öppnande 1. Konstituering av nya styrelsen Närvarande Katrine Åhlström Riklund (KÅR), Ola Björgell (OB), Elna-Marie Larsson (EML),

Läs mer

Bild- och funktionsmedicin. Slutversion1

Bild- och funktionsmedicin. Slutversion1 Bild- och funktionsmedicin Slutversion1 Innehåll Definition av kompetensområdet...3 Kompetenskrav...3 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...3 Kompetenskrav för kommunikativ kompetens, ledarskapskompetens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-06-10 Västmanlands sjukhus Västerås Fysiologkliniken Sjukhus Ort Klinik Madeleine Lindqvist-Beckman och Eva Persson Inspektörer Gradering

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

Kompetensbeskrivning

Kompetensbeskrivning Kompetensbeskrivning Specialiteten barn- och ungdomskirurgi karaktäriseras av handläggning av barn och ungdomar med missbildningar, skador och sjukdomar som behandlas med kirurgiska metoder. Centralt för

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2016-09-19--20 Universitetssjukhuset i Örebro Örebro Onkologiska kliniken Sjukhus Ort Klinik Maja Zemmler och Martin Erlanson Inspektörer Gradering

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-09-20 Vårdcentralen Åby Klinik Norrköping Ort Fredrik Svensson Inspektörer Kerstin Ermebrant Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Skånes universitetssjukhus Klinik Thoraxkirurgiska kliniken Specialitet 2018-11-28 Lund atum Ort Mattias Karlsson, överläkare thoraxkirurgi Umeå

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 8 9 november 2016 Universitetssjukhuset Örebro Örebro Vuxenpsykiatrin Sjukhus Ort Klinik Svante äck samt Herman Holm Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Ledare behöver framför allt vara flexibla och kunna anpassa sin ledarstil. Grupper i olika stadier kräver olika beteenden av en ledare.

Ledare behöver framför allt vara flexibla och kunna anpassa sin ledarstil. Grupper i olika stadier kräver olika beteenden av en ledare. Susan Wheelan, lärare, nutida forskare och professor i psykologi. Beskriver gruppdynamik kopplad till produktivitet - hur arbetsgrupper blir högpresterande team. Gruppdynamiken är förutsägbar, oavsett

Läs mer

Bild- och funktionsmedicin

Bild- och funktionsmedicin Informerande dokument Information Sida 1 (5) Bild- och funktionsmedicin Division Länssjukvård Välkommen till Bild- och funktionsmedicin, Region Norrbotten 2018-08-09 Maria Bergkvist Annika Oja Sida 2 (5)

Läs mer

Årsberättelse Utbildningsutskottet KITM

Årsberättelse Utbildningsutskottet KITM Årsberättelse Utbildningsutskottet KITM Årsmötet 7 maj 2014 Kerstin Elvin Minimitider bl.a. 4år inom KITM Checklistor ST läkarna självständigt skall utföra våra vanligaste analysmetoder ROTEM / TEG Ref.litteratur

Läs mer

Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset -

Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset - Till dig som läser till Röntgensjuksköterska eller vill göra det! Välkommen till Bild- och funktionsmedicinskt centrum! Akademiska sjukhuset - Uppsala Akademiska sjukhuset är en av de största arbetsplatserna

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20-21 maj 2015 Lasarettet i Motala Motala Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-granskning Granskningsdatum: 2018-05-15 Neurokirurgiska Kliniken Klinik Lund Ort Per lmqvist Inspektörer Hans Ericson Gradering Övriga kvalitetskriterier är uppfyllda, men enstaka

Läs mer

Rapport från UU KITM Styrelsen SFTM Jan 2014 Kerstin Elvin

Rapport från UU KITM Styrelsen SFTM Jan 2014 Kerstin Elvin Rapport från UU KITM Styrelsen SFTM Jan 2014 Kerstin Elvin Vad har hänt 2013? Vad pågår och vad planeras 2014? Socialstyrelsen övertagit SK-kurser LIPUS tagit över Certifiering av ST-kurser samt SPUR UU

Läs mer

PROLUMA omgång 2 beslutsförslag

PROLUMA omgång 2 beslutsförslag PROLUMA omgång 2 beslutsförslag Bakgrund För att möta de utmaningar som sjukvården står inför i form av stora pensionsavgångar, snabb medicinsk och teknisk utveckling samt framtida konkurrensutsättning

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Klinisk neurofysiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset Klinik Klinisk neurofysiologi Specialitet 2018-11-27 Göteborg atum Ort Greta Gustafsson

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system:

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system: Klimat 4AQ: Pengar och Konsumtion (Grupp X) Den här uppgiften handlar om något som är väldigt viktigt men som jag är väldigt osäker på. Därför skickar jag först det här mailet där jag beskriver problemet

Läs mer

Översyn av specialitetsindelningen. Frida Nobel Thomas Wiberg

Översyn av specialitetsindelningen. Frida Nobel Thomas Wiberg Översyn av specialitetsindelningen Frida Nobel Thomas Wiberg Socialstyrelsens förslag Fler baser och fler tillägg samt common trunk? Socialstyrelsens uppdrag ST-rådet ska bistå Socialstyrelsen med att

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20180116--17 Klinisk fysiologi och nuklearmedicinmottagning, Helsingborg Klinik Ort Karin Rodmar och Sasko Velkovski Inspektörer Gradering Övriga

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20170503--05 kutkliniken Klinik Skånes Universitetssjukhus Malmö Ort Ingmarie Hässler och Lennart Svensson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-09-21 &O Geria Vårdcentral Klinik Söderköping Ort Kerstin Ermebrant Inspektörer Fredrik Svensson Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

Equalis. Nuklearmedicin Användarmöte Stockholm 18 nov 2014

Equalis. Nuklearmedicin Användarmöte Stockholm 18 nov 2014 Equalis Nuklearmedicin Användarmöte Stockholm 18 nov 2014 Skelettscintigrafi enkät 2009 2014 Antal deltagare 19 11 Antal helkroppsskelettscintigrafier utförda året innan (2008 resp 2013) median 658 479

Läs mer

Anestesi GU/AT/BT Livslångt

Anestesi GU/AT/BT Livslångt Anestesi GU/AT/BT Livslångt Hans Hjelmqvist Professor/ÖL Anestesi och Intensivvård Vice dekan 6-årigt läkarprogram Fakulteten MH, Örebro Universitet Alternativ 3 Introduktion inom ramen för ST Universitetet

Läs mer

Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg

Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg Bakgrund. Verksamheter som innefattar arbete med joniserande strålning har sedan länge reglerats genom olika typer av föreskrifter, förordningar och råd.

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-05-06--07 Västmanlands sjukhus Västerås Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

Sjukhusfysikerns framtid ur ett akademiskt perspektiv. Lars E. Olsson Lunds Universitet Translationell Medicin, Malmö

Sjukhusfysikerns framtid ur ett akademiskt perspektiv. Lars E. Olsson Lunds Universitet Translationell Medicin, Malmö Sjukhusfysikerns framtid ur ett akademiskt perspektiv Lars E. Olsson Lunds Universitet Translationell Medicin, Malmö Nuläge legitimerad utbildning 5 år hög andel med forskarutbildning 35% med forskarutbildning

Läs mer

Från sämst till bäst i klassen

Från sämst till bäst i klassen Från sämst till bäst i klassen Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos 1 Sammanfattning Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos är en av tre pilotprocesser som

Läs mer

Läkarnas ST - vad krävs?

Läkarnas ST - vad krävs? Läkarnas ST - vad krävs? Förord ST-läkare tjänstgör över hela landet, på sjukhus och vårdcentraler, offentligt och privat, med olika förutsättningar, utbildningsstrukturer och kunskap om ST. Gemensamt

Läs mer

Bilaga 4 till rapport 1 (6)

Bilaga 4 till rapport 1 (6) Bilaga 4 till rapport 1 (6) Bilddiagnostik vid misstänkt prostatacancer, rapport UTV2012/49 (2014) Bilaga 4 Praxisenkät Enkätformulär. Frågor till urologer och onkologer om bild-diagnostik vid utredning

Läs mer

Med kunskap i centrum för god hälsa, vård och omsorg

Med kunskap i centrum för god hälsa, vård och omsorg Med kunskap i centrum för god hälsa, vård och omsorg Ragnhild Mogren 2014-12-11 Förslag till nya bestämmelser om läkarnas ST: Utredningen, regelverket, målbeskrivningarna Utredningen Våra direktiv Översyn

Läs mer

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Temadag forskning Forskarutbildning

INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND. Temadag forskning Forskarutbildning INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND Temadag forskning 26-9-29 Forskarutbildning S Bertil Olsson Bitr prefekt, FU-ansvar Det material som är underlag till denna bildserie har inhämtats från fakultetens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 18-19 maj 2016... Visby lasarett Visby Internmedicin Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Jesper Persson... Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8)

Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8) 1 Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8) Nedanstående checklista används som riktlinjer för SPUR:s bedömning, som grund till enkäterna samt som självvärderingsinstrument för den utbildande enheten.

Läs mer

Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin Sektion i Svenska Läkaresällskapet Specialistförening i Sveriges Läkarförbund

Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin Sektion i Svenska Läkaresällskapet Specialistförening i Sveriges Läkarförbund Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin Sektion i Svenska Läkaresällskapet Specialistförening i Sveriges Läkarförbund Stadgar Datum: 2010-11-13 1 Föreningen Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin

Läs mer

Nuklearmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Nuklearmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Nuklearmedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för

Läs mer

EKG- OCH SPIROMETRITOLKNING SAMT ÖVERSIKT AV ÖVRIGA UNDERSÖKNINGSMETODER INOM KLINISK FYSIOLOGI

EKG- OCH SPIROMETRITOLKNING SAMT ÖVERSIKT AV ÖVRIGA UNDERSÖKNINGSMETODER INOM KLINISK FYSIOLOGI EKG- OCH SPIROMETRITOLKNING SAMT ÖVERSIKT AV ÖVRIGA UNDERSÖKNINGSMETODER INOM KLINISK FYSIOLOGI MEDICIN & VÅRD 13-16 maj 2014 i Uppsala AVDELNINGEN FÖR uppdragsutbildning DIVISION FOR Contract Education

Läs mer