DOM Meddelad i Jönköping. Ombud: Elin Hallman Humana Assistans AB Box Örebro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DOM Meddelad i Jönköping. Ombud: Elin Hallman Humana Assistans AB Box Örebro"

Transkript

1 ',< KAMMARRÄTTEN Meddelad i Jönköping Mål nr Sida 1 (8) KLAGANDE I Ombud: Elin Hallman Humana Assistans AB Box Örebro MOTPART Försäkringskassan, Processjuridiska enheten/stockholm Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Linköpings dom den 4 juli 2012 i mål nr , se bilagaa SAKEN Utbetalning av assistansersättning KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE Klaganden/ombudet Motparten/ombudet Försilkringskassan Kammarrätten ändrar förvaltningsrättens dom och bestämmer att Försäkringskassan ska betala ut assistansersättning i enlighet med I redovisning för au usti 2010 avseende 562 timmars assistanstid. Förvaltningsr'Jtten Socialstyrelsen För kilnnedom För iltgärd För delgivning {)\)kjd l Postadress f3ox 2203 Bcsöl<sadrcss Slutrsgatan 5 Telefon (vx) Telefax E.1'pcditionstili rn;\mlag - frcd;ig Jönköping E-post: kammarrnttenijonkoping@dom.se 08:00-16:1)0 www. kam marrattc11ijonkopi11g. domstol.se

2 ... KAMMARRÄTTEN Sida 2 Mål nr BAKGRUND Försäkringskassan beviljade den 4 februari I. assistansersättning med upp till timmar per sex månader från och med då han skulle få assistans men tidigast från och med oktober Antalet beviljade assistanstimmar per månad uppgick därmed i genomsnitt till drygt 588 timmar. Målet gäller utbetalning av assistansersättning för augusti För augusti 2010 redovisade I. sammanlagt 562 assistanstimmar. Redovisningen kom in till Försäkringskassan den 1 oktober Försäkringskassan konstaterade att han hade redovisat s.k. aktiv tid nattetid i högre utsträckning än Försäkringskassan utgått från att han behövde när han beviljades assistansersättning. Detta medförde att Försäkringskassan drog av 146 timmar från det antal timmar I redovisat och beslutade att betala ut ersättning för endast 416 assistanstimmar den månaden. YRKANDEN M.M. I. yrkar att kammarrätten ändrar förvaltningsrättens dom och bestämmer att Försäkringskassan ska betala ut ersättning i enlighet med hans redovisning för augusti Han vidhåller vad han anförde i förvaltningsrätten. Försäkringskassan motsätter sig bifall till överklagandet och anför bl.a. följande. Försäkringskassan vidhåller att I inte bedöms ha behov av aktiva insatser nattetid och att han därför inte annat än tillfälligtvis har rätt att förlägga sina assistanstimmar nattetid. För aktiva insatser under dygnsvila har drygt en timmes assistans beviljats. Vid behov av utökad assistans nattetid ska ansökan om detta göras.

3 KAMMARRÄTTEN Sida3 Mål nr Kammarrätten har handlagt detta mål gemensamt med mål nr mellan samma parter. RÄTTSLIG REGLERING Assistansersättning lämnas endast under förutsättning att den används för köp av personlig assistans eller för kostnader för personliga assistenter (3 a lagen [1993 :389] om assistansersättning, LASS). Assistansersättning ska beviljas för ett visst antal timmar per vecka, månad eller längre tid, dock längst sex månader, då den enskilde har behov av personlig assistans för sin dagliga livsföring (beviljade assistanstimmar) (6 första stycket LASS). Avsikten med att assistansersättning kan beviljas för relativt lång tid är att lagstiftaren ansett det angeläget att variationer i behovet av assistans i den dagliga livsföringen ska kunna utjämnas av den funktionshindrade personen genom ett något högre uttag av assistanstimmar den ena månaden respektive ett lägre uttag en annan månad ( prop. 1993/94:58 s. 4). Rätt till assistansersättning för den som erhåller sådan ersättning ska omprövas sedan två år förflutit från det att frågan om rätt till ersättning senast prövades och vid väsentligt ändrade förhållanden (7 första stycket LASS). Avsikten med tvåårsperioden är att den enskilde ska ha möjlighet att förutse sin ekonomiska situation, t.ex. om han själv vill anställa en personlig assistent ( prop.1992/93:159 s. 197). Den som erhåller assistansersättning ska, om förhållandena ändras så att rätten till ersättningen påverkas, genast anmäla detta hos Försäkringskassan (9 första stycket LASS).

4 KAMMARRÄTTEN Sida4 Mål nr Assistansersättning utbetalas månadsvis med visst belopp för det antal beviljade assistanstimmar som assistans lämnats (I 0 första stycket LASS, numera 51 kap. 14 socialförsäkringsbalken [SFB]). Utbetalning av assistansersättning för en viss månad får grundas på ett beräknat antal assistanstimmar för den månaden. Avräkning för större avvikelser ska då ske senast andra månaden efter den då den preliminära utbetalningen skett. Slutavräkning ska ske senast två månader efter utgången av varje tidsperiod för vilken assistansersättning beviljats. ( l 0 sista stycket LASS, numera 51 kap. 15 SFB, se även prop. 1993/94:58 s. 5 f.) Försäkringskassan har getts befogenhet att meddela föreskrifter om beräkningen av assistansersättningen (6 andra stycket LASS och 4 förordningen [ 1993: 1091] om assistansersättning). Enligt 8 förordningen om assistansersättning får Försäkringskassan meddela föreskrifter även om utbetalnings- och avräkningsförfarande. Försäkringskassans föreskrifter om assistansersättning finns i RFFS 1993:24. Där stadgas beträffande utbetalning att assistansersättning får utbetalas månadsvis med ett preliminärt belopp. Detta belopp ska motsvara det av regeringen fastställda timbeloppet multiplicerat med antalet beviljade assistanstimmar i genomsnitt per månad för varje tidsperiod assistanstimmar beviljats enligt 6 LASS. Om särskilda skäl föreligger far den preliminära utbetalningen för en månad grundas på det aktuella behovet av assistanstimmar under månaden i stället för det genomsnittliga antalet beviljade assistanstimmar per månad under tidsperioden. (7 RFFS 1993:24.)

5 KAMMARRÄTTEN Sida 5 Mål nr I föreskrifterna finns också bestämmelser om avräkning i fall då antalet utförda assistanstimmar avviker mer än 10 procent från utbetalt timantal (8 ). Vidare finns bestämmelser om redovisning. Den som beviljats assistansersättning ska för varje månad redovisa antalet utförda assistanstimmar på blankett enligt fastställt fonnulär för tidsredovisning (FKF 3059). Försäkringskassan får dock medge att ett annat formulär används. Uppgifterna ska lämnas för varje personlig assistent som anlitats under månaden och assistenten ska bestyrka de uppgifter som lämnas på blanketten. Efter utgången av varje månad ska en sammanställning redovisas till Försäkringskassan enligt fastställt formulär för Räkning - Assistansersättning (FKF 3057), som enligt huvudregeln ska undertecknas av den ersättningsberättigade. (13 RFFS 1993:24.) I Försäkringskassans vägledning Assistansersättning 2003:6 version 11 (senast ändrad den 4 december 2012) anges på s. 199 följande. Ibland kan det visa sig att den försäkrade fått personlig assistans vid andra tider på dygnet än vad som framgår av Försäkringskassans utredning. Men den försäkrade kan själv bestämma när på dygnet han eller hon behöver assistans. Det finns alltså normalt ingen anledning för Försäkringskassan att utreda detta närmare. Detsamma gäller om den försäkrade valt att ta ut beviljade assistanstimmar som timmar för väntetid (tidigare kallat jourtimmar) eller tvärtom, eller redovisat dubbel assistans då han eller hon varit beviljad enkel assistans. Om däremot en försäkrad som är beviljad väntetid (tidigare kallat jour) respektive enkel assistans regelmässigt och under lång tid redovisar aktiv assistans under natten eller dubbel assistans tyder detta på väsentligt ändrade förhållanden. Då bör en omprövning göras för att utreda om den försäkrade har rätt till fler eller färre assistanstimmar. Om Försäkringskassan då kommer fram till att det fortfarande inte är styrkt att den försäkrade behöver till exempel aktiv assistans under natten eller dubbel assistans, så kan det innebära att Försäkringskassan anser att den försäkrade inte har fått personlig assistans i den mening som avses i 51 kap. SFB. Försäkringskassan kan då besluta att inte betala ut assistansersättning för dessa timmar med stöd av 51 kap. 14 SFB. Innan ett sådant beslut ska Försäkringskassan informera den försäkrade om att detta kan bli följden om han eller hon fortsätter att regelmässigt redovisa på detta sätt.

6 KAMMARRÄTTEN Sida 6 Mål nr SKÄLEN FÖR KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE Försäkringskassans beslut anger inte klart på vilken grund Försäkringskassan har nekat att betala ut assistansersättning för 146 av de redovisade timmarna. I sitt beslut har Försäkringskassan hänvisat till 6, 7 och 10 LASS. Bestämmelsen i 6 LASS gäller beviljande av assistansersättning och det är det inte fråga om här. Bestämmelsen i 7 LASS handlar om omprövning av rätten till assistansersättning. Beslutet i1u1ebär inte att någon omprövning av denna rätt har gjorts. Inte heller finns det något som tyder på att beslutet gäller en sådan preliminär utbetalning som avses i 10 sista stycket LASS. Bestämmelserna i 10 andra och tredje stycket LASS har ingen relevans i detta mål. Den bestämmelse i LASS som är tillämplig är den som finns i 10 första stycket. Av den bestämmelsen framgår att det antal assistanstimmar som ersättning ska betalas ut för ska vara dels beviljade, dels utförda. Det antal timmar I redovisade för augusti 2010 ryms inom det genomsnittliga antal timmar per månad som beviljats honom. Enligt 1 ryms det redovisade beloppet även inom det totala antalet assistanstimmar han beviljats per sex månader eftersom han har 53 outnyttjade timmar kvar i september Försäkringskassan har inte motsagt detta och kammarrätten utgår därför från att det är riktigt. I har alltså inte redovisat fler assistanstimmar än han varit beviljad. Detta har Försäkringskassan inte heller påstått. Vad Försäkringskassan har påstått är att I. inte har behov av aktiva insatser nattetid. Kammarrätten uppfattar detta som ett påstående om att de redovisade timmar som avser aktiva insatser nattetid faktiskt inte har utförts, vilket alltså enligt 10 första stycket LASS krävs för utbetalning. Bland handlingarna finns bestyrkta tidsredovisningar avseende fem assistenters arbete hos I i augusti Redovisningarna anger när och

7 KAMMARRÄTTEN Sida 7 Mål nr under hur många timmar varje assistent har arbetat. Vidare finns en redovisning för augusti 2010 på av Försäkringskassan fastställt formulär Räkning Assistansersättning. Redovisningen har undertecknats av Il med en försäkran på heder och samvete att uppgifterna i blanketten är riktiga och fullständiga. Den assistanstid som har tagits upp i redovisningen överensstämmer med tidrapporterna. Denna utredning talar för att de redovisade assistanstimmarna - inklusive aktiva insatser nattetid - faktiskt har utförts. Försäkringskassan har inte presenterat någon aktuell utredning som talar i motsatt riktning, utan har nöjt sig med att hänvisa till den utredning som gjordes inför beslutet i februari 20 I 0 att bevilja l assistansersättning. De grundläggande bestämmelserna om beviljande och omprövning av rätt till assistansersättning i 6 och 7 LASS har, som ovan framgått, utformats i syfte att åstadkomma en ordning som är både flexibel och förutsebar för den funktionshindrade. Den ordning som skapats ska således tillgodose att den enskilde både kan variera uttaget av assistanstimmar mellan de månader som rätten till assistansersättning avser och förutse sin ekonomiska situation. Utgångspunkten bör därför vara att den enskildes uppgifter om hur många assistanstimmar som faktiskt har utförts ska godtas när de lämnas i en redovisning som har gjorts i föreskriven ordning. En annan sak är att det måste finnas utrymme för Försäkringskassan att avvika från vad som har beslutats i fråga om rätt till assistansersättning om förhållandena ändras eller det framkommer att beslutet har fattats på felaktig grund. Försäkringskassans argumentation tyder på att dess beslut i utbetalningsärendet kan ha grundats på uppfattningen att någon av dessa situationer varit aktuell.

8 KAMMARRÄTTEN Sida 8 Mål nr För dessa fall anvisar lagen dock andra vägar än den som Försäkringskassan har valt i detta fall, nämligen omprövning enligt 7 LASS eller återkrav enligt 16 LASS. I sådana sammanhang kan även den enskildes anmälningsskyldighet enligt 9 LASS aktualiseras. Såväl omprövningsbeslut som återkravsbeslut har också fattats senare. Såvitt framgår av journalanteckningar i akten har rätten till assistansersättning omprövats och minskats den 18 januari Återkravs beslut har fattats den 7 april och har överprövats av kammarrätten i mål nr Försäkringskassans argument för omprövning eller återkrav kan emellertid inte beaktas i detta utbetalningsärende. Möjligen kan Försäkringskassan ha ansett att någon av de situationer som avses i 7-8 RFFS 1993:24 är aktuell i detta mål. Kammarrätten kan dock inte se att någon sådan situation är för handen. Kammarrättens slutsats är att Försäkringskassan inte har visat fog för sitt beslut och att utbetalning till I därför ska ske enligt hans redovisning för augusti HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga B (fonnulär 4). Gwtx,_1 cfi Jl Gertrud Forkman Göran Mattsson Föredragande: Johan Åkerhed!VI-" Eva Elvingsson referent

9 FÖRVALTNINGSRÄTTEN I LINKÖPING Enhet 2 /fl> g Sida 1 ( Meddelad i Linköping Mål nr BILAGA/. KLAGANDE I VJ "3 Ombud: Ann-Louise Pagling Lundberg Assistansia AB Box Örebro MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm Stockholm ÖVERKLAGAT BESLUT Försäkringskassans i Stockholm Klara beslut den 16 februari 2011, diarienr , se bilaga 1. SAKEN Utbetalning av assistansersättning enligt lagen (1993:389) om assistansersättning, LASS ('.:"\ \U FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE Överklagan avslås. () Dok.Id Postadress Box 406 Besöksadress Brigadgatan 3 Telefon Linköping E-post: Telefax forvaltningsrattenilinkoping@dom.se Expeditionstid måndag - fredag 08:00-16:00

10 FÖRVALTNINGSRÄTTEN I LINKÖPING Enhet2 Sida BAKGRUND OCH YRKANDEN M.M. Försäkringskassan beslutade den 21 oktober 20 I 0 att bevilja I 416 timmars assistansersättning för augusti I samma beslut drogs 146 timmar av från den tid 1 redovisat. Beslutet motiverades med att den ersättningsberättigade inte kan ta ut aktiv tid för den tid han eller hon sover. Under perioden december augusti 2010 har I redovisat aktiv tid under hela dygnet. På begäran av f omprövade Försäkringskassan den 16 februari 2011 sitt beslut, men fann inte skäl att ändra detta. l överklagar beslutet och yrkar att han ska beviljas assistansersättning för samtliga timmar han redovisat avseende utförd assistans. Till stöd för sin talan anför han bl.a. följande. Han har rätt att använda sina timmar som han vill över dygnet. Det är uppenbart att han har ett ökat behov under natten, varför han varit i behov av ytterligare aktiv assistans nattetid. Han har inte använt alla tirrunar han är berättigad till. Under september månad 2010 har han kvar 53,04 timmar, vilket innebär att han inte kunnat utnyttja sitt beslut i den omfattning som han har möjlighet att göra. Det innebär inte per automatik att han blivit bättre och därmed inte ska beviljas alla timmar. Det är viktigt att poängtera att man får använda sina timmar som man vill under månaden och under avräkningsperioden samt att det kan finnas anledningar till att timmarna inte används i den omfatt 0 ning som man är beviljad. Han har ett större behov nattetid än vad han idag är beviljad, men samtidigt är hans behov dagtid inte förändrat. Han har använt timmarna på det sätt som varit bäst för honom. Försäkringskassan vidhåller sitt beslut.

11 FÖRVALTNINGSRÄTTEN I LINKÖPING Enhet 2 Sida SKÄLEN FÖR AVGÖRANDET Grundläggande omständigheter i målet framgår av det överklagade beslutet. Lagtext m. m. Lagen (1993:389) om assistansersättning (LASS) upphörde att gälla och ersattes den 1 januari 2011 av socialförsäkrings balken (2010: 110). De upphävda författningarna tillämpas dock alltjämt ifråga om ersättningar som avser tid före - Enligt 3 LASS har den som omfattas av 1 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade som huvudregel rätt att för sin dagliga livsföring få assistansersättning enligt denna lag om han eller hon har behov av personlig assistans för sina grundläggande behov under i genomsnitt mer än 20 timmar i veckan. Enligt 6 LASS ska assistansersättning beviljas för ett visst antal timmar per vecka, månad eller längre tid, dock längst sex månader, då den enskilde har behov av personlig assistans för sin dagliga livsföring (beviljade assistanstimmar). Av 10 LASS framgår bl.a. att assistansersättning utbetalas månadsvis med visst belopp för det antal beviljade assistanstimmar som assistans lämnats. (,?!\ 'j;i. :.. () Av Försäkringskassans Vägledning om assistansersättning 2003:6 version 6 framgår bl.a. följande. Ibland kan det visa sig att den försäkrade fått personlig assistans vid andra tider på dygnet än vad som framgår av Försäkringskassans utredning. Personen kan själv bestämma när på dygnet hon eller han behöver assistans. Det finns därför normalt ingen anledning fcir Försäkringskassan att utreda detta närmare. - Vid en omprövning kan det däremot vara lämpligt ta upp sådant med den ersättningsberättigade (s. 146). Förvaltningsrätten gör följande bedömning. Av Försäkringskassans beslut framgår att I' under den aktuella perioden var beviljad assistansersättning i form av aktiv tid med 1,17 tim-

12 FÖRVALTNINGSRÄTTEN I LINKÖPING Enhet 2 Sida mar per natt och med jour under resterande tid av dygnsvilan, totalt 112,53 timmar mellan kl för augusti I målet är ostridigt att I har redovisat 258,5 timmar aktiv tid för nattvilan under augusti Vidare har framkommit att han redovisat aktiv tid under hela nätter under perioden december juli Frågan i målet är om r. har haft rätt att förlägga sin assistans nattetid i denna utsträckning. Av Försäkringskassans Vägledning framgår att den försäkrade har möjlighet att förlägga sin assistans vid andra tider på dygnet än vad som beviljats av kassan. Förvaltningsrätten delar dock kassans bedömning att aktiv tid inte regelmässigt och över längre tid kan tas ut nattetid i fall då behov av sådan assistans inte kan styrkas medicinskt. I har redovisat cirka åtta timmar aktiv tid nattetid i augusti I målet har inte framkommit omständigheter som visar att han har ett behov av kontinuerligt aktiv personlig assistans nattetid i sådan omfattning. Förvaltningsrätten finner därför att Försäkringskassan har haft fog för sitt beslut att dra av det antal ej beviljade timmar som I. redovisat nattetid från den totala summan för redovisade timmar. Överklagan ska avslås. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga 2 (DV 3104/lD). () \ &{!vt'iil,111/t- Tommy Svensso I avgörandet har deltagit, förutom ordförande Tommy Svensson, nämndemännen Lena Berglert, Solveig Danielsson och Hervor Wallentin.

DOM Meddelad i Jönköping. KLAGANDE OCH MOTPART Försäkringskassan, Processjuridiska enheten/stockholm Stockholm

DOM Meddelad i Jönköping. KLAGANDE OCH MOTPART Försäkringskassan, Processjuridiska enheten/stockholm Stockholm ,, r.dllf' KAMMARRÄTTEN " _ I JÖNKÖPING - '>..)),,, - ' -'2) Avdelning 2 2013-01-31 Meddelad i Jönköping Mål nr 2355-12 Sida 1 (3) KLAGANDE OCH MOTPART Försäkringskassan, Processjuridiska enheten/stockholm

Läs mer

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Aktuell lydelse Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Bestämmelser oavsett om betalning sker i efterskott eller förskott Starttidpunkt för beviljandeperiod 1 När Försäkringskassan

Läs mer

DOM. 2014-10-29 Meddelad i Stockholm. Ombud: Zina Karamyani RTFL - rätt till fullvärdigt liv AB Oxholmsgränd 1 127 48 Skärholmen ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

DOM. 2014-10-29 Meddelad i Stockholm. Ombud: Zina Karamyani RTFL - rätt till fullvärdigt liv AB Oxholmsgränd 1 127 48 Skärholmen ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE 2014-10-29 Meddelad i Stockholm Mål nr 6331-13 KLAGANDE Ombud: Zina Karamyani RTFL - rätt till fullvärdigt liv AB Oxholmsgränd 1 127 48 Skärholmen MOTPART Försäkringskassan ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

DOM. 2014-02-24 Meddela\! i Jönköping. Processjuridiska enheten, Stockholm

DOM. 2014-02-24 Meddela\! i Jönköping. Processjuridiska enheten, Stockholm - -:;_ 9) Avdelning 2 DOM 2014-02-24 Meddela\! i Jönköping Sida 1 (3) Mål nr 3026-13 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Stockholm 103

Läs mer

DOM. 2013-05-13 Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm

DOM. 2013-05-13 Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING Avdelning 1 2013-05-13 Meddelad i Jönköping Mål nr 1170-12 Sida 1 (4) KLAGANDE T MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Med stöd av 8 och 12 förordningen (1993:1091) om assistansersättning föreskriver Försäkringskassan i fråga om Riksförsäkringsverkets föreskrifter

Med stöd av 8 och 12 förordningen (1993:1091) om assistansersättning föreskriver Försäkringskassan i fråga om Riksförsäkringsverkets föreskrifter BILAGA 1 (6) Författningsförslag Förslag till föreskrifter om ändring i Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Med stöd av 8 och 12 förordningen (1993:1091) om assistansersättning

Läs mer

DOM. 2012-04- 1 6'. Meddelad i Göteborg. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten Box 14069 20024Malmö

DOM. 2012-04- 1 6'. Meddelad i Göteborg. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten Box 14069 20024Malmö KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG 2012-04- 1 6'. Meddelad i Göteborg Sida 1 (2) Mål nr 5567-11 KLAGANDE MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten Box 14069 20024Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 27 december 2016 KLAGANDE Höganäs kommun 263 82 Höganäs MOTPART AA Ombud: BB Frösunda Omsorg AB Box 1021 212 10 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

DOM. 2013-12-18 Meddelad i Stockholm. Ombud: Anna Dicander Humana Assistans AB Box 184 701 43 Örebro

DOM. 2013-12-18 Meddelad i Stockholm. Ombud: Anna Dicander Humana Assistans AB Box 184 701 43 Örebro KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 05. 2013-12-18 Meddelad i Stockholm Mål nr 2292-13 KLAGANDE c Ombud: Anna Dicander Humana Assistans AB Box 184 701 43 Örebro MOTPART Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala

Läs mer

DOM J. Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten/malmö Box Malmö

DOM J. Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten/malmö Box Malmö ' KAMMARRÄTTEN Avdelning l 2012-07-1 J Meddelad i Jönköping Mål nr 2830-11 Sida 1 (4) KLAGANDE Ombud: MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten/malmö Box 14069 200 24 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping. ÖVERKLAGATAVGÖR.M\'DE Förvaltningsrälten i Linköpings dom den 5 februari 2014 i mål m , se bilagaa

DOM Meddelad i Jönköping. ÖVERKLAGATAVGÖR.M\'DE Förvaltningsrälten i Linköpings dom den 5 februari 2014 i mål m , se bilagaa 1 1 KAl\tIMARRÄTTEN -- Avdelning 2 I \Il l 2014-12-05 Meddelad i Jönköping Mål nr 1027-14 KLAGANDE 0 Ombud: Cecilia Hanberger-Hohnes Humana Assistans AB Box 184 701 43 Örebro MOTPART Försäkringskassan

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten, Malmö Box Malmö

DOM Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten, Malmö Box Malmö KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING Avdelning2 DOM 2013-11-12 Meddelad i Jönköping Sida 1 (4) Mål nr 1341-13 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Malmö Box 14069 20024 Malmö MOTPART c Gode män: ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM. 2011-03-23 Meddelad i Göteborg. Ombud: Advokaten Adam Grabavac C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm

DOM. 2011-03-23 Meddelad i Göteborg. Ombud: Advokaten Adam Grabavac C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 2 2011-03-23 Meddelad i Göteborg 'Q ;, t/ /i.'\ f Sida 1 (6) Mål nr 5562-09 KLAGANDE L Ombud: Advokaten Adam Grabavac C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 27 maj 2013 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Peter Winn Advokatfirman Winn AB Östra Larmgatan 1 411 07 Göteborg MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 13 november 2017 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 14 april

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 21 februari 2019 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AAs dödsbo Ombud: Advokat Adam Grabavac C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 13 december 2013 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB Assistansbolaget Skäpplandsgatan 1 C 703 46 Örebro ÖVERKLAGAT

Läs mer

Socialförsäkringsbalk (2010:110)

Socialförsäkringsbalk (2010:110) Socialförsäkringsbalk (2010:110) 51 kap. Assistansersättning Innehåll 1 /Upphör att gälla U:2013-07-01/ I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till assistansersättning i 2-6, - förmånstiden i 7

Läs mer

51 kap. Assistansersättning

51 kap. Assistansersättning 51 kap. Assistansersättning Innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till assistansersättning i 2-6, - förmånstiden i 7 och 8, - beräkning av assistansersättning i 9-11, - omprövning vid

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Uppsalas dom den 27 november 2013 i mål nr , se bilaga A

DOM Meddelad i Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Uppsalas dom den 27 november 2013 i mål nr , se bilaga A KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 03 2014-06-12 Meddelad i Stockholm Mål nr 7493-13 KLAGANDE Försäkringskassan MOTPART s Ombud: David Kolonej Särnmark Assistans AB Smidesvägen 7 171 41 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM 2V1-01- 1 7. Meddelad i Göteborg. Ombud: Olle Hiilphers Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL ek. för. Box 121 34 402 42 Göteborg

DOM 2V1-01- 1 7. Meddelad i Göteborg. Ombud: Olle Hiilphers Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL ek. för. Box 121 34 402 42 Göteborg V'!\ KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 3 2V1-01- 1 7 Meddelad i Göteborg Mål nr 8849-12 Sida 1 (5) KLAGANDE M Ombud: Olle Hiilphers Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL ek. för. Box 121 34

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 april 2018 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB Nordica Assistans AB Box 6052 700 06 Örebro ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT REGERINGSRÄTTENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 1 april 2010 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Rickard Appelberg Cityadvokaten i Stockholm AB Kungsgatan 55, 5 tr 111 22 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 mars 2015 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 27 september

Läs mer

DOM. 2014-05-13 Meddelad i Sundsvall. Ombud: Jur.kand. Jessica Lindgren C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm

DOM. 2014-05-13 Meddelad i Sundsvall. Ombud: Jur.kand. Jessica Lindgren C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm DOM 2014-05-13 Meddelad i Sundsvall Mål nr 2737-12 Sida 1 (5) KLAGANDE B Ombud: Jur.kand. Jessica Lindgren C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 oktober 2013 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken Promemoria 2016-12-20 S2016/07902/FST Socialdepartementet Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken 1. Sammanfattning I promemorian lämnas förslag till ändring i 51 kap. 11 andra

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring i Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring i Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Konsekvensutredning 1 (8) Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring i Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Bakgrund och överväganden Med anledning av

Läs mer

DOM. 2013-03-05 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Nämnden för funktionshindrade i Västerås stad 721 87 Västerås

DOM. 2013-03-05 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Nämnden för funktionshindrade i Västerås stad 721 87 Västerås KAMMARRÄTTEN I STOCKOLM Avdelning 2 2013-03-05 Meddelad i Stockholm Mål nr 2920-12 KLAGANDE Nämnden för funktionshindrade i Västerås stad 721 87 Västerås MOTPART Ombud: Maria Knutsson STIL Storforsplan

Läs mer

DOM 2013-10- 2 4. Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Myndighetsnämndeh i Stenungsunds konunun. Ombud: Jur.kand. Sofia Lindin Vivida Assistans Box 1814

DOM 2013-10- 2 4. Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Myndighetsnämndeh i Stenungsunds konunun. Ombud: Jur.kand. Sofia Lindin Vivida Assistans Box 1814 KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG 2013-10- 2 4 Meddelad i Göteborg Sida 1 (3) Mål nr 2271-12 KLAGANDE Myndighetsnämndeh i Stenungsunds konunun 444 82 Stenungsund MOTPART Ombud: ur.kand. Sofia Lindin Vivida Assistans

Läs mer

DOM,Jo 1-0 - 11- ;cf. Meddelad i Sundsvall. Ombud: Josefin Mikaelsson Humana Assistans AB Box 184

DOM,Jo 1-0 - 11- ;cf. Meddelad i Sundsvall. Ombud: Josefin Mikaelsson Humana Assistans AB Box 184 ,Jo 1-0 - 11- ;cf Meddelad i Sundsvall Sida 1 (5) Mål nr 2742-12 KLAGANDE Ombud: Josefin Mikaelsson Humana Assistans AB Box 184 701 43 Örebro MOTPART Barn- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun 931

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 oktober 2013 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA Ombud: BB Unionens juridiska och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 4 december 2015 KLAGANDE Höganäs kommun 263 82 Höganäs MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 5 november

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 oktober 2017 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: Förbundsjurist Jimmie Söndergaard LO-TCO Rättsskydd AB Box

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 mars 2015 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 7 april 2014 i

Läs mer

Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen

Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 juni 2017 en dom om rätten till

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 11 oktober 2013 KLAGANDE AA Ombud: BB Sveriges universitetslärarförbund Box 1227 111 82 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2016 Ref 56 HFD 2016 ref. 56 En person som endast har ansökt om och beviljats assistansersättning för kostnader för personlig assistans under dagtid har inte ansetts ha rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

DOM 2014-01-09. Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Karlstads dom den 29 januari 2013 i mål nr 5350-12, se bilaga A

DOM 2014-01-09. Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Karlstads dom den 29 januari 2013 i mål nr 5350-12, se bilaga A Avdelning 2 OM 2014-01-09 Meddelad i Göteborg Sida I (4) Mål m 1183-13 KLAGANE Kommunstyrelsen i Arvika kommun 671 81 Arvika MOTPART Ombud: Evelina Larson Assistansbolaget i Sverige AB Box 1303 701 13

Läs mer

Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr STOCKHOLM DOM Avdelning Meddelad i Stockholm

Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr STOCKHOLM DOM Avdelning Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KAMMARRÄTTEN I Mål nr 1316-10 STOCKHOLM DOM Avdelning 5 2010-11-03 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Ink 2010 =11- O5 onr2ccy/s IC) ( Ombud: Förbundsjurist LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm

Läs mer

Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059)

Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059) 1 Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059) Publicerat första gången 2014-08-28 Ändringar och tillägg 2014-10-07, 2015-11-23, 2015-12-23 Arbetsgivare/uppdragsgivare 1. Är

Läs mer

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ).

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 65 Försäkringskassan har inte haft rätt att återkräva föräldrapenning som felaktigt lämnats för barn som varit bosatta utomlands när kassan i ett ärende om barnbidrag för samma barn informerats

Läs mer

Meddelad i Linköping. KLAGANDE Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 I03 69 Stockholm

Meddelad i Linköping. KLAGANDE Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 I03 69 Stockholm FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr 2017-01-18 530-16 Meddelad i Linköping I A F I 1n,p ~11on,r)',o,. 1 " bets10s het>:11~dkringcn Sida I (7) KLAGANDE Akademikernas erkända arbetslöshetskassa Box 3536 I03 69

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING 2016-04-12 Meddelad i Jönköping Mål nr 963-15 f A F / l n SPf!ktlonen fljr srb11ulll1heufljrdltrfngea 1 KLAGANDE IF Metalls arbetslöshetskassa Box 70422 107 25 Stockholm Dnr MOTPART

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 13 juni 2016 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 25 mars 2015

Läs mer

DOM. c20/c.j-ol-04. Meddelad i Sundsvall. MOTPART Försäkringskassan Processj uridiska enheten/sundsvall 851 93 Sundsvall

DOM. c20/c.j-ol-04. Meddelad i Sundsvall. MOTPART Försäkringskassan Processj uridiska enheten/sundsvall 851 93 Sundsvall KAMMARRÄTTEN I SUNDSVALL DOM c20/c.j-ol-04 Meddelad i Sundsvall Mål nr 1595-11 Sida 1 (5 ) KLAGANDE F Vårdnadshavare: 1. : 2. Ombud: Jur. kand. Ann- Marie Stolberg Frösunda LSS AB Stationsgatan 21 931

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm. MOTPART Skarpnäcks stadsdelsnämnd Box Johanneshov

DOM Meddelad i Stockholm. MOTPART Skarpnäcks stadsdelsnämnd Box Johanneshov KAMMARRÄTTEN Avdelning 03 2012-04-12 Meddelad i Stockholm Mål nr 3504-11 KLAGANDE MOTPART Skarpnäcks stadsdelsnämnd Box 5117 121 17 Johanneshov ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms dom

Läs mer

Sida 1 (2) KAMMARRÄTTEN Mål nr KLAGANDE Lärarnas arbetslöshetskassa Box Stockholm

Sida 1 (2) KAMMARRÄTTEN Mål nr KLAGANDE Lärarnas arbetslöshetskassa Box Stockholm Sida 1 (2) KAMMARRÄTTEN Mål nr 8312-15 ~ I STOCKHOLM DOM ~ Avdelning 02 2016-04-11 Meddelad i Stockholm fa F / Inspektionen for orbetslclshctsfors~kljngen lnk 2016-0~-! ~-' KLAGANDE Lärarnas arbetslöshetskassa

Läs mer

DOM. 1012 u5-2 g. Meddelad i Göteborg. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten Box 14069 20024Malmö

DOM. 1012 u5-2 g. Meddelad i Göteborg. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten Box 14069 20024Malmö ' - : KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 3 1012 u5-2 g Meddelad i Göteborg Mål nr 6310-11 Sida 1 (4) KLAGANDE Ombud: MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten Box 14069 20024Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm DOM KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 2015-06-02 Meddelad i Stockholm Mål nr 6876-14 1 KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box 701 101 33 Stockholm MOTPART Ombud: Advokat Box 1215 751 42 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

HFD 2013 ref 81. Lagrum: 3 lagen (1993:389) om assistansersättning

HFD 2013 ref 81. Lagrum: 3 lagen (1993:389) om assistansersättning HFD 2013 ref 81 Rätten till assistansersättning för ett barn placerat i familjehem påverkas inte av att familjehemmet uppbär ett förhöjt kommunalt arvode till följd av barnets funktionshinder. Lagrum:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (10) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART Aido Care AB, 556859-3551 Ombud: Advokat Adam Grabavac C J Advokatbyrå AB Sturegatan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 26 juni 2017 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping DOM 2017-04-20 Meddelad i Jönköping Mål nr 230-17 1 KLAGANDE Joakim Karlsson, 760129-2431 Oskarsgatan 8, Lgh 1002 332 30 Gislaved God man: Gerd Jitelius Snickaregatan 1 G 571 41 Nässjö MOTPART Socialnämnden

Läs mer

DOM. 2014-01- 3 1 Meddelad i Göteborg. Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

DOM. 2014-01- 3 1 Meddelad i Göteborg. Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE KAMMARRÄTIEN I GÖTEBORG Avdelning 3 2014-01- 3 1 Meddelad i Göteborg Mål nr 2166-13 Sida 1 (4) KLAGANDE Ombud: Nancy Ganic Vivida Assistans AB Box 1814 701 18 Göteborg MOTPART örsäkringskassan Processjuridiska

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 22 april 2016 KLAGANDE Byggteknik i Tystberga AB, 556854-8449 Ombud: Advokat David Björne Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB Box

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 29 april 2016 KLAGANDE Migrationsverket 601 70 Norrköping MOTPART Göteborgs kommun Box 7010 402 31 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring

HFD 2015 ref 10. Lagrum: 16 a kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2015 ref 10 Sjukersättning som betalats ut innan Försäkringskassan beslutat att de särskilda reglerna om steglös avräkning ska tillämpas ska inte behandlas som preliminär sjukersättning och kan därmed

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE. Förvaltningsrätten i Göteborgs dom den 3 maj 2013 i mål nr , se bilaga A

DOM Meddelad i Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE. Förvaltningsrätten i Göteborgs dom den 3 maj 2013 i mål nr , se bilaga A KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG 2014-02-0 Meddelad i Göteborg Sida 1 (3) Mål nr 3102-13 KLAGANDE Stadsdelsförva!tningen Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborgs kommun Box 16 412 21 Västra Frölunda MOTPART Vårdnadshavare:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 december 2012 KLAGANDE Omsorgsnämnden i Värnamo kommun 331 83 Värnamo MOTPART AA Ombud: Advokat Adam Grabavac C J Advokatbyrå AB Cardellgatan

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping FÖRVALTNINGSRÄTTEN I LINKÖPING Enhet 2 DOM 2014-09-24 Meddelad i Linköping Mål nr 1235-14 1 KLAGANDE Rickard Bohlin Jansson, 040322-4298 Tegelbruksgatan 22 D 644 33 Torshälla Vårdnadshavare: Britt Jansson

Läs mer

DOM. 2014-06-23 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna kommun 191 86 Sollentuna

DOM. 2014-06-23 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna kommun 191 86 Sollentuna KAARRÄTTEN Avdelning 04 2014-06-23 eddelad i Stockholm ål nr 51-14 KLAGANDE Vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna kommun 191 86 Sollentuna OTPART Ombud: Britt-Inger Perera Olivia Personlig Assistans Vendevägen

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING 2018-09-21 Meddelad i Jönköping Mål nr475-17 KLAGANDE Akademikernas erkända arbetslöshetskassa 0 MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen I fa F I lnspek1ion,n för art,c

Läs mer

DOM. 2014 04 2 8 Meddelad i Göteborg. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Göteborg

DOM. 2014 04 2 8 Meddelad i Göteborg. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Göteborg KMMRRÄTTEN I vdelning 3 2014 04 2 8 Meddelad i Göteborg Sida 1 (5) Mål m 5517-13 KLGNDE Ombud: Elinor Öhrling ssistansbolaget Box 1303 701 13 Örebro MOTPRT Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Göteborg

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 mars 2013 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB Unionen Olof Palmes gata 17 105 32 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 05. DOM 2016-07-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 4963-16 1 KLAGANDE Anna Hagström, 770518-0466 Ombud: Jessica Molin Assistans i Balans i Sverige AB S:t Eriksgatan 117 113 43 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING 2018-02-20 Meddelad i Jönköping Mål nr 2652-17 1 KLAGANDE, 19770505 MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Växjös dom den 11 september 2017 i mål nr

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 13 juni 2017 KLAGANDE Simrishamns kommun 272 80 Simrishamn MOTPART AA Ombud: BB Assistansbolaget i Sverige AB Box 1303 701 13 Örebro ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM. 2013-03-12 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Socialnämnden i Danderyds kommun Box 28 182 11 Danderyd

DOM. 2013-03-12 Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Socialnämnden i Danderyds kommun Box 28 182 11 Danderyd 2013-03-12 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Socialnämnden i Danderyds kommun Box 28 182 11 Danderyd MOTPART Ombud: Elin Hallman Humana Assistans AB Box 184 701 43 Örebro ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

KAMMARRÄTTEN I Mål nr GÖTEBORG Avdelning Meddelad i Göteborg DOM

KAMMARRÄTTEN I Mål nr GÖTEBORG Avdelning Meddelad i Göteborg DOM DOM KAMMARRÄTTEN I Mål nr 4519-17 GÖTEBORG Avdelning 2 2018-02-20 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Allmänna ombudet för socialförsäkringen 103 51 Stockholm MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 10 september 2010 KLAGANDE AA Ombud: BB Assistansia AB Box 377 701 47 Örebro MOTPART Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd i Stockholms kommun Ombud: Stadsadvokat

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd Familjer, barn samt handikapp

Riksförsäkringsverkets allmänna råd Familjer, barn samt handikapp Riksförsäkringsverkets allmänna råd Familjer, barn samt handikapp ISSN 1404-563X Riksförsäkringsverkets allmänna råd om assistansersättning; RAR 2002:6 beslutade den 4 juli 2002. Riksförsäkringsverket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 3 april 2018 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 11 januari 2017 i mål

Läs mer

DOM 2011-11 2. Meddelad i Göteborg. MOTPART Nämnden för Handikappomsorg i Kungsbacka kommun Box 10409

DOM 2011-11 2. Meddelad i Göteborg. MOTPART Nämnden för Handikappomsorg i Kungsbacka kommun Box 10409 - ;.. KAMMARRÄTTN I GÖTBORG 2011-11 2 I Meddelad i Göteborg Sida 1 (4) Mål nr 4931-10 KLAGAND MOTPART Nämnden för Handikappomsorg i Kungsbacka kommun Box 10409 434 24 Kungsbacka ÖVRKLAGAT AVGÖRAND Förvaltningsrätten

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg. MOTPART Stadsdelsfullmäktige Oxie i Malmö kommun Box Oxie

DOM Meddelad i Göteborg. MOTPART Stadsdelsfullmäktige Oxie i Malmö kommun Box Oxie KAMMARRÄTTEN I Avdelning 3 2012-05- 1 4 Meddelad i Göteborg V>( Sida 1 (6) Mål nr 4106-11 KLAGANDE M God man: E MOTPART Stadsdelsfullmäktige Oxie i Malmö kommun Box 83 238 22 Oxie ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta.

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta. HFD 2013 ref 68 Försäkringskassans lagakraftvunna omprövningsbeslut beträffande återbetalningsskyldighet av livränta för en viss period utgör hinder mot att myndigheten på nytt prövar samma fråga. Lagrum:

Läs mer

FÖRVALTNINGSRÄTTENSAVGÖRANDE

FÖRVALTNINGSRÄTTENSAVGÖRANDE FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I LINKÖPING 2018-08-17 4713-17 Meddelad i Linköping 1 KLAGANDE Småföretagarnas a-kassa MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen f A F / Inspektionen for arbetsio_sh

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 16 november 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Skattejurist Peter Klintsjö SET Konsulter KB Box 1317 111 83 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 16 februari 2017 KLAGANDE Arbetsförmedlingen 113 99 Stockholm MOTPART Autotrading & Konsult i Mälardalen AB, 556633-9916 Ombud: Jur. kand.

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping FÖRVALTNINGSRÄTTEN I LINKÖPING DOM 2013-12-11 Meddelad i Linköping Mål nr 8028-11 Enhet 1 1 KLAGANDE Almnäs Bruk AB, 556307-3468 544 94 Hjo MOTPART Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Avdelning 1 DOM 2016-05-09 Meddelad i Malmö Mål nr 9198-15 1 KLAGANDE Mariama Bah, 000701-7825 Ombud: Mohammed Mohammed HadiCare AB Box 17 607 200 10 Malmö MOTPART Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 28 april 2015 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 3 februari 2014

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 30 november 2018 KLAGANDE Allmänna ombudet för socialförsäkringen 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 22 juni 2009 KLAGANDE AA MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 februari 2017 KLAGANDE Östergötlands läns landsting 581 91 Linköping MOTPART Migrationsverket 601 70 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 7 mars 2012 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 18 mars 2011

Läs mer

DOM Meddelad i Uppsala

DOM Meddelad i Uppsala Enhet 1 DOM 2015-12-17 Meddelad i Uppsala Mål nr 621-15 1 KLAGANDE Wilma Eränen, 060221-8588 Ombud: Kristina Wetterstrand FMF Assistans AB Rörvägen 1 702 27 Örebro MOTPART Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs

Läs mer

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm REGERINGSRÄTTENS DOM 1(5) meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud Advokaten Markus Lauri Legare Advokatbyrå AB Box 19080 104 32 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 april 2018 KLAGANDE Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 22

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR2002:6) om assistansersättning;

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR2002:6) om assistansersättning; Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR2002:6) om assistansersättning; Till lagen (1993:389) om assistansersättning 3 första stycket Den som omfattas av 1 lagen (1993:387) om stöd och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 april 2018 KLAGANDE Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 22

Läs mer

DOM. n 1 Meddelad i Göteborg. 201l1 -rr - Ombud: Emma Larsson Frösunda Omsorg Trekantsgatan 3 652 20 Karlstad

DOM. n 1 Meddelad i Göteborg. 201l1 -rr - Ombud: Emma Larsson Frösunda Omsorg Trekantsgatan 3 652 20 Karlstad KAMMAÄTTEN I Avdelning 2 DOM 201l1 -rr - n 1 Meddelad i Göteborg Sida 1 (5) Mål nr 4666-13 KLAGANDE Ombud: Emma Larsson Frösunda Omsorg Trekantsgatan 3 652 20 Karlstad MOTPAT Kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 10 juni 2013

Läs mer

Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059)

Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059) 1 Frågor och svar om arbetad tid och blanketten Tidsredovisning (FK 3059) Publicerat första gången 2014-08-28 Ändringar och tillägg 2014-10-07 Arbetsgivare/uppdragsgivare 1. Är det någon skillnad mellan

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan Stockholm

meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan Stockholm 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 januari 2009 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud Advokaten Anders Pethrus Advokatfirman af Petersens KB Box 7495 103 92 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING DOM 2018-06-12 Meddelad i Jönköping Mål nr 664-18 1 KLAGANDE Allmänna ombudet för socialförsäkringen MOTPART Faduma Abdi Isaaq, 19860909-5149 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16

Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16 Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16 Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid på Fia.

Läs mer

DOM. 2013-12-19 Meddelad i Sundsvall. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Sundsvall 851 93 Sundsvall

DOM. 2013-12-19 Meddelad i Sundsvall. MOTPART Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Sundsvall 851 93 Sundsvall KAMMARRÄTTEN I SUNDSVALL 2013-12-19 Meddelad i Sundsvall Sida 1 (4 ) Mål nr 29 31-12 KLAGANDE Ställföreträdare: Ombud: Maria Sydlen Humana Assistans AB Box 184 701 43 Örebro MOTPART örsäkringskassan Processjuridiska

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 25 augusti 2014 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: Jur.kand. Eva Roos Er jurist Umeå AB Pofyrvägen 11 907

Läs mer