Jens Sjöström (S) Christina Tibblin (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jens Sjöström (S) Christina Tibblin (M)"

Transkript

1 AMMANTRÄDEPROTOKOLL 1[25] Plats och tid Hallunda Folkets Hus, Bragesalen, kl 17:30 ande e bilaga Ersättare Övriga deltagande e bilaga Åsa Ratcovich, kommundirektör, Anna Asp, kanslichef, Håkan Hultgren, kommunsekreterare, Leif Magnusson, Mångkulturellt centrum, Johan Goike, IFK Tumba fotboll Utses att justera Jens jöström () Christina Tibblin (M) Plats och tid för justering Kommunalhuset i Tumba onsdagen den 19 december 2012 kl 13:00 ekreterare Paragrafer Erik ahlin Ordförande Birgitta Mörk () Justerare Jens jöström () Christina Tibblin (M) ANLAG/BEVI Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd ammanträdesdatum Anslaget den Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Kommunledningsförvaltningen Underskrift Lena Bogne

2 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 2[25] 161 var på interpellation - Tumba äldreboende - igen (M) (K/2012:447) Interpellationen är besvarad ammanfattning Kia Hjelte (M) ställde vid kommunfullmäktiges sammanträde en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Tumba äldreboende igen. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren () besvarar interpellationen.

3 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 3[25] 162 var på interpellation - imskolor (M) (K/2012:448) Interpellationen bordläggs. ammanfattning Ordföranden föreslår bordläggning eftersom interpellanten, Petja vensson (M), inte är närvarande vid sammanträdet. Petja vensson (M) ställde vid kommunfullmäktiges sammanträde en interpellation till kultur- och fritidsnämndens ordförande imskolor.

4 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 4[25] 163 var på interpellation - angående Botkyrkabyggen (FP) (K/2012:476) Interpellationen är besvarad ammanfattning Benny Ferdinandsson (FP) ställde vid kommunfullmäktiges sammanträde en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Angående Botkyrkabyggen. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren () besvarar interpellationen.

5 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 5[25] 164 var på interpellation - planberedskap för studentbostäder (FP) (K/2012:479) Interpellationen bordläggs. ammanfattning Ordföranden föreslår bordläggning eftersom samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Peter Nyberg (), inte är närvarande vid sammanträdet. Lars Johansson (FP) ställde vid kommunfullmäktiges sammanträde en interpellation till samhällsbyggnadsnämndens ordförande Planberedskap för studentbostäder.

6 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 6[25] 165 Revidering av avgifter för upplåtelse av offentlig plats (K/2012:494) godkänner nytt förslag till avgifter för upplåtelse av offentlig plats. Nya avgifter träder i kraft den 1 januari ammanfattning Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. amhällsbyggnadsförvaltningen föreslår en revidering av avgifter samt inrättande av nya ärendetyper som också avgiftsbeläggs. enaste revidering av avgifterna beslutades under Avgifter och ärendetyper behöver nu uppdateras och anpassas till 2013 års nivåer och efterfrågan. Årlig indexjustering föreslås ske med KPI september 2012 som basår. Förslaget innehåller ett antal nya och omgjorda ärendetyper som ska förenkla och tydliggöra beslutsfattande och minimera risk för otydliga och orättvisa beslut. En viss kostnadstäckning för förvaltningen är också medräknad. Principen för den nya indelningen av ärendetyperna är till viss del hämtad från tockholms stad. Det finns inga generellt utarbetade principer eller avgifter för upplåtelse av offentlig plats i verige. Förvaltningen kommer att fortsätta arbetet med att ta fram mallar, arbetsrutiner och riktlinjer för upplåtelse på offentlig plats inom Botkyrka kommun. amhällsbyggnadsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse amhällsbyggnadsnämnden har behandlat ärendet

7 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 7[25] 166 Översyn av taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2013 (K/2012:506) godkänner förslaget på ändringar i taxan. Taxan träder i kraft den 1 januari ammanfattning Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. En omarbetad taxa antogs för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet från den 1 januari Anledningen till förändringen var att anpassa taxan för att kunna tillämpa Livsmedelsverkets nya vägledning om riskklassning av livsmedelsanläggningar. Den nya vägledningen innebär minskade intäkter samtidigt som det finns krav på ökade arbetsinsatser för livsmedelskontrollen. om en följd av detta har timavgiften för livsmedelskontrollen setts över enligt veriges Kommuner och Landstings (KL) mall för beräkning av timkostnaden för kontrollen. Uträkningen visar att timavgiften för livsmedelskontroll blir 980 kr i Botkyrka. En omvärldsanalys visar att den föreslagna avgiften ligger på ungefär samma nivå som andra kommuner i tockholms län. tockholms stad justerade nyligen sin timavgift till kr, ödertörns miljö- och hälsoskyddsförbund likaså till kr, ödertälje till kr, alem höjde till kr och Nacka 950 kr. Vidare föreslås att timavgiften för tillsyn av nämndens övriga verksamhetsområden dvs. miljöbalken, strålskyddslagen, tobakslagen, alkohollagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel höjs med 5 %, från dagens 850 kr till 890 kr. Detta är baserat på den förändring av konsumentprisindex som skett sedan oktober amhällsbyggnadsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse Miljö- och hälsoskyddsnämnden har behandlat ärendet

8 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 8[25] 167 Nytt avtal med Upplev Botkyrka AB (UBAB) (K/2012:513) godkänner avtalet mellan kommunen och Upplev Botkyrka AB. Reservationer amtliga ledamöter från (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. ammanfattning Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Kommunledningsförvaltningen har tillsammans med Upplev Botkyrka AB (UBAB) upprättat ett förslag till avtal mellan kommunen och bolaget. Innehållet i avtalet överensstämmer i stort med tidigare avtal som gällt för bolagets uppdrag. Vissa förtydliganden har gjorts kring bolagets uppdrag i bilaga 2 och 3 som avser branschutvecklingen för kreativa näringar respektive uppdraget kring besöksnäringen. Uppdragsersättningen till bolaget för 2013 har beräknats till kronor vilket utgår från 2012 års uppdragsersättning med en uppräkning baserat på kommunens antagande om pris- och löneökningar. Av uppdragsersättningen är drygt 5,5 miljoner ersättning för driften av Hangaren. Av resterande belopp kan cirka 5,5 miljoner hänföras till uppdraget att sköta Lida friluftsanläggning och resterande 11 miljoner driften av ubtopia inklusive uppdraget kring branschutveckling och besöksnäring. Det finns anledning att påpeka att bolaget för dessa pengar erlägger hyror till kommunen på ca 8,5 miljoner kronor. Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse Yrkanden Katarina Berggren (), Lars Johansson (FP), Jens jöström () och tefan Dayne (KD) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Yngve R K Jönsson (M) lämnar ett yrkande, bilaga. Jens jöström () yrkar avslag till Yngve R K Jönssons (M) yrkande.

9 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 9[25] Propositionsordning Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag under proposition och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer tilläggsyrkandet under proposition och finner att kommunfullmäktige avslår det.

10 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 10[25] 168 Nytt avtal med Hågelbyparken AB (K/2012:514) godkänner avtalet mellan kommunen och Hågelbyparken AB med tillägget att ersätta följande text i bilaga 1: Fastighetskontorets förvaltare är den kontaktperson som hanterar bolagets ärenden med: Fastighetschefen tillsammans med fastighetskontorets förvaltare är de kontaktpersoner som hanterar bolagets ärenden. amtliga ledamöter från (BP) avstår från att delta i beslutet. ammanfattning Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Kommunledningsförvaltningen har tillsammans med Hågelbyparken AB upprättat ett förslag till avtal mellan kommunen och bolaget. Innehållet i avtalet överensstämmer i stort med tidigare avtal som gällt för bolagets uppdrag. Till avtalet har även bifogats en bilaga som förtydligar ansvaret mellan kommunen och bolaget avseende underhåll av fastigheterna. Uppdragsersättningen till bolaget för 2013 har beräknats till kronor vilket utgår från 2012 års uppdragsersättning och därutöver innehåller en uppräkning baserat på kommunens antagande om pris- och löneökningar. Bolaget ska sköta anläggningen och erbjuda kommuninvånare tillgång till parken och även bedriva en viss programverksamhet. Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse Yrkanden Katarina Berggren () yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag med ett tillägg om att ersätta följande text i bilaga 1: Fastighetskontorets förvaltare är den kontaktperson som hanterar bolagets ärenden med: Fastighetschefen tillsammans med fastighetskontorets förvaltare är de kontaktpersoner som hanterar bolagets ärenden. Yngve R K Jönsson (M) yrkar bifall till Katarina Berggrens () yrkande. Propositionsordning Ordföranden finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med Katarina Berggrens () yrkande.

11 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 11[25] 169 Upphandlings- och inköpspolicy (K/2011:16) antar föreslagen upphandlings- och inköpspolicy. Kommunstyrelsen beslutar för egen del att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att utvärdera effekten av den nya policyn efter 12 månader och rapportera utvärderingen till kommunstyrelsen. Reservationer amtliga ledamöter från (M), (FP) och (TUP) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Protokollsanteckning Bosse Olsson (MP) lämnar en protokollsanteckning: verige har valt att reglera förhållandena på arbetsmarknaden i Avtal mellan parterna. Dessa centrala avtal är att betrakta som allmängiltiga på samma sätt som motsvarande lagar i andra europeiska länder förklarats vara allmängiltiga. Dessa allmängiltiga regler berör områden såsom att minimilön, övertidskompensation, semester, sjuklön, tjänstepension, föräldralön vid barnledighet ska utgå enligt de nationellt omfattande avtalen mellan parterna, att arbetstiden inte ska omfatta mer än 40 h arbetsvecka, att de som utför arbetet ska vara försäkrade och att de som berörs av en uppsägning eller andra väsentliga förändringar i arbete, ska ha möjlighet att förhandla innan förändringen äger rum. Avtalsbestämmelsen nedan kan endast tillämpas på de näringsidkande verksamheter som lämnar anbud och som har anställda. ammanfattning Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Den nu gällande upphandlingspolicyn antogs av kommunfullmäktige och reviderades edan dess har förändringar skett på upphandlingsområdet och från den 15 juli 2010 har ytterligare förändringar i lagstiftningen trätt ikraft. En del av reglerna innebär en skärpning på upphandlingsområdet för Botkyrka kommun som upphandlande myndighet. Förvaltningen föreslår förändringar och förtydliganden i den nuvarande upphandlingspolicyn. Den nya policyn föreslås inte enbart omfatta upphandling utan även inköp och avrop av varor, tjänster och entreprenader. Ny utformning av avtalsbestämmelse avseende kollektivavtal föreslås. Beloppsgränser för direktupphandling justeras och begränsningar för förvaltningarna införs avseende upphandlingar över beloppsgränsen för direktupphandling. Krav på

12 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 12[25] delegation och utbildning införs för de anställda som utses att göra inköp och beställningar. Internkontroll av upphandling och inköp införs. Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse Yrkanden Jens jöström (), Mats Einarsson (V) och Bosse Olsson (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Karin Pilsäter (FP), Jimmy Baker (M) och Anders Thorén (TUP) lämnar ett yrkande, bilaga. Propositionsordning godkänner att ordföranden ställer förslagen mot varandra. Ordföranden finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

13 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 13[25] 170 Reglemente för det lokala brottsförebyggande rådet i Botkyrka kommun (K/2012:498) fastställer reglementet för det lokala brottsförebyggande rådet i Botkyrka kommun. Ärendet Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Det lokala brottsförebyggande rådet i Botkyrka kommun har till dags dato inte haft något reglemente. Eftersom även råd och kommittéer bör ha reglementen har nu ett sådant tagits fram för det lokala brottsförebyggande rådet. Ersättning till förtroendevalda ledamöter i det lokala brottsförebyggande rådet regleras i reglementet för ersättning till förtroendevalda.

14 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 14[25] 171 Ändring av reglemente för kommunstyrelsen (K/2012:499, K/2009:488) fastställer föreslagna ändringar i reglementet för kommunstyrelsen. Ärendet Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Med anledning av att serviceförvaltningen och kommunledningsförvaltningen slås ihop vid årsskiftet 2012/2013 föreslås reglementet för kommunstyrelsen revideras. Begreppet serviceförvaltningen tas bort i relevanta paragrafer. I samband med revisionen införs också en skrivning rörande personuppgiftsansvar. Reglementet bör i 3 sista stycket ha följande lydelse (föreslagen ändring understruken): Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig för de behandlingar av personuppgifter som sker inom ramen för kommunstyrelsens verksamhetsområde.

15 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 15[25] 172 Ändring av reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden (K/2012:501, K/2006:361) fastställer föreslagna ändringar i reglementet för miljöoch hälsoskyddsnämnden. Ärendet Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Lagen (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel trädde i kraft den 1 november 2009 och ersatte därmed det tidigare regelverket för detaljhandel och nikotinläkemedel. I och med detta finns behov av att reglera tillsynsansvaret för försäljning av läkemedel enligt ovanstående författning. Reglementet bör i 3 punkten d) ha följande lydelse (föreslagen ändring understruken): Nämnden svarar för d) tillsyn över försäljningen av folköl enligt alkohollagen, försäljningen av tobaksvaror enligt tobakslagen och försäljning av läkemedel enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel,

16 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 16[25] 173 Ändring av reglemente för utbildningsnämnden (K/2012:502, K/2009:488) fastställer föreslagna ändringar i reglementet för utbildningsnämnden. Ärendet Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Med anledning av kommunfullmäktiges beslut om ny organisation av fritidsverksamheten för åringar behöver reglementet för utbildningsnämnden revideras. I samband med revisionen tas skrivningen om uppföljningsansvar bort och ersätts med den korrekta benämningen informationsansvar för ungdomar som inte går i gymnasieskolan. Reglementet bör i 1 första stycket ha följande lydelse (föreslagen ändring understruken): 1 Nämnden har till uppgift att vara huvudman för förskolan, skolbarnomsorgen (dock inte den öppna fritidsverksamheten för åringar), förskoleklassen, grundskolan, gymnasieskolan och särskolan. Nämnden har också informationsansvar för ungdomar som inte går i gymnasieskolan.

17 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 17[25] 174 Ändring av reglemente för kultur- och fritidsnämnden (K/2012:503, K/2009:488) fastställer föreslagna ändringar i reglementet för kultur- och fritidsnämnden. Ärendet Kommunstyrelsen har lämnat ett förslag till beslut. Med anledning av kommunfullmäktiges beslut om ny organisation av fritidsverksamheten för åringar behöver reglementet för kultur- och fritidsnämnden revideras. I samband med revisionen förtydligas även nämndens uppdrag i och med att två nya punkter läggs till i 1. om en följd av detta görs en omnumrering av punkterna i 1. Reglementet bör i 1 ha följande lydelse (föreslagen ändring understruken): 1 Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att främja kulturlivet och fritidsverksamheten i kommunen. Det åligger nämnden att 1 leda biblioteksverksamheten, kulturskoleverksamheten och annan kulturverksamhet, 2 ansvara för utnyttjandet av kommunens anläggningar och inventarier för kultur- och fritidsverksamheten, 3 ansvara för upplåtelse av lokaler som disponeras av nämnden, 4 genom samarbete med organisationer, institutioner och enskilda som verkar inom nämndens ansvarsområde stimulera det arbete som dessa bedriver, 5 samverka med övriga förvaltningar, särskilt i frågor om ungdomspolitik, 6 handlägga ansökningar om bidrag till organisationer och institutioner och skapa förutsättningar för en attraktiv, innehållsrik och geografiskt spridd verksamhet inom kultur- och fritidsområdet (socialnämnden ansvarar för föreningsbidrag till föreningar som driver social verksamhet), 7 ansvara för att fritidsaktiviteterna för ungdomar mellan 10 och 25 år tillgodoser ungdomsgruppens behov av aktiviteter och attraktiva verksam-

18 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 18[25] heter och i detta sammanhang särskilt uppmärksamma ungdomar som står utanför föreningslivet, 8 ansvara för den öppna fritidsverksamheten för åringar, 9 bevara och utveckla värdefulla traditioner och stödja lokal historisk forskning, 10 verka för att miljöer med höga kulturvärden samt estetiskt och kulturhistoriskt värdefulla eller i samhällsbilden karakteristiska byggnader, anläggningar och anordningar bevaras, 11 genom aktiva informationsinsatser upplysa kommuninvånarna om de möjligheter som erbjuds inom det samlade kultur- och fritidsområdet, 12 årligen utse kulturstipendiater, 13 köpa in konstverk och besluta om konstverkens placering, 14 svara för konstnärlig utsmyckning av offentliga platser och byggnader i samråd med annan berörd nämnd, 15 avge yttrande i ärenden som hör till nämndens verksamhetsområde, 16 följa utvecklingen inom sitt verksamhetsområde och framföra sina synpunkter till berörda myndigheter om nämnden anser det påkallat, 17 delta i utvecklingen av kommunens områdesarbete. Nämnden ska dessutom vidta särskilda åtgärder för att tillgodose tonåringars behov av aktiviteter och attraktiva verksamheter och i detta sammanhang särskilt uppmärksamma den föreningslösa ungdomen, särskilt beakta mångfaldsfrågorna i vid bemärkelse. Kultur- och fritidsnämnden ska dessutom i egenskap av personalmyndighet för kultur- och fritidsförvaltningen besluta i personalärenden inom ramen för lag och avtal samt av kommunstyrelsen angivna riktlinjer/policy. Undantag gäller för ärenden där beslutsrätten åvilar kommunstyrelsen. Vidaredelegation från nämnden till tjänsteman ska framgå av en delegationsförteckning. Nämnden ansvarar för att förteckningen hålls aktuell. Arbetsuppgifter inom arbetsmiljöområdet enligt arbetsmiljölag och tillämpliga föreskrifter delegeras till förvaltningschef. Nämnden beslutar om förändring av sin förvaltningsorganisation. Nämnden är registeransvarig för de personregister som nämnden för i sin verksamhet.

19 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 19[25] Nämnden ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande författningar, de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt bestämmelserna i detta reglemente.

20 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 20[25] 175 Anmälningsärenden Följande handlingar anmäls till kommunfullmäktige: ammanträdesordning för 2013 Minnesanteckningar från dialogforum: Tumba dialogforum Ung i Tumba Alby dialogforum Framtid Alby Fittja dialogforum Utveckla miljonprogrammet Tullinge dialogforum Utveckla Lida friluftsområde Grödinge dialogforum Utveckla företagsklimatet i Grödinge Hallunda-Norsborg dialogforum Renhållning och sophantering Rapport över ej verkställda beslut ocialnämnden kvartal , dnr K/2012:306 var på medborgarförslag - fågelmatningsplatser i Norsborg, dnr K/2012:206 : Avslag - ta bort parkeringsförbud på infartsparkeringar i Tullinge, dnr K/2012:276 : Besvarat - ångbåtsbrygga vid Tullinge strand, dnr K/2012:313 : Avslag

21 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 21[25] 176 Valärenden Följande avsägelser har inkommit: Aida Huskovic (M), ledamot i dialogforum Alby Olle Westberg (), ledamot och 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden Clara Lazo (), suppleant i tift veriges invandrarinstitut och museum - MKC förrättar följande fyllnadsval: OCIALNÄMNDEN t o m Ledamot efter Eva Martin (MP) Christina Karlsson (MP) Advokatbacken 16, 7 tr NORBORG OCIALNÄMNDEN t o m Ersättare efter Christina Karlsson (MP) Jenny iwertz (MP) tendalsvägen TULLINGE DIALOGFORUM ALBY t o m Ledamot efter ikander Butt () Ayisha Farooq () Alhagsvägen 50, 3 tr NORBORG UTBILDNINGNÄMNDEN t o m Ledamot och 1:e vice ordförande efter Olle Westberg () Youbert Aziz () Krögarvägen NORBORG UTBILDNINGNÄMNDEN t o m Ersättare på tidigare vakant plats () Olle Westberg () Bernströmsvägen TULLINGE

22 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 22[25] DIALOGFORUM HALLUNDA/NORBORG t o m Ledamot efter Emanuel Ksiazkiewicz () Carine Olsson () Kornvägen NORBORG Övriga val bordläggs: DIALOGFORUM HALLUNDA NORBORG t o m Ledamot vakant (TUP) AMORDNINGFÖRBUNDET BOTKYRKA t o m Revisorssuppleant vakant ÖDERTÖRN FJÄRRVÄRME AB t o m Revisorssuppleant efter Margareta Midér () ÖDERTÖRN ENERGI AB t o m Revisorssuppleant efter Margareta Midér () ÖDERTÖRN TINGRÄTT t o m Nämndeman efter Inger Brunér () DIALOGFORUM HALLUNDA NORBORG t o m Ledamot efter Willy Viitala (M) UTBILDNINGNÄMNDEN t o m Ersättare efter Jimmy Baker (M) DIALOGFORUM ALBY t o m Ledamot efter Aida Huskovic (M) TIFT VERIGE INVANDRARINTITUT OCH MUEUM MKC t o m uppleant efter Clara Lazo ()

23 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 23[25] 177 Nya medborgarförslag Enligt kommunallagen får fullmäktige överlåta till styrelsen eller en annan nämnd att besluta i ett ärende som har väckts genom medborgarförslag. Följande medborgarförslag tas emot för besvarande: - En belyst gång- och cykelväg (Nejlikevägen, Tullinge villastad - Hörselslingan, Huddinge), dnr K/2012:528 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden - Ett utomhusgym vid Brosjöbadet, dnr K/2012:529 Besvaras av kultur- och fritidsnämnden - Förbättra gatubelysningen i korsningen Malmsjövägen Grens väg i Uttran, dnr K/2012:530 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden - Förbättra belysningen på gångvägen mellan olskensvägen och Nyängsvägen i Tullinge, dnr K/2012:531 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden - Byt ut alla infarts- och utfartsskyltar vid kommungränsen, dnr K/2012:532 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden - Utse en Ambassadör för kommunen, dnr K/2012:533 Besvaras av kommunfullmäktige - Förbättra belysningen vid övergångsstället över Huddingevägen utanför DeLaval, dnr K/2012:534 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden - Ta bort askkopparna och rökrutan, Tumba Centrum (vid ingångarna), dnr K/2012:540 Besvaras av miljö- och hälsonämnden - Fler parkeringsplatser längs med tökhagsvägen, dnr K/2012:541 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden - Förbättra lekplatsen mellan Vattravägen och Granbacken, dnr K/2012:551 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden - Utomhusgym på Lida friluftsgård, dnr K/2012:557 Besvaras av Upplev Botkyrka AB

24 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 24[25] - Gör grustaget vid käcklinge till grönområde, dnr K/2012:558 Besvaras av samhällsbyggnadsnämnden

25 BOTKYRKA KOMMUN AMMANTRÄDEPROTOKOLL 25[25] 178 Nya motioner Motionerna överlämnas till kommunstyrelsen för beredning. ammanfattning Följande motioner väcks: - Mer aktiviteter för unga i Tullinge (TUP), dnr K/2012:549 - Löpande ekonomisk uppföljning av driftskostnader för Tullinge respektive övriga Botkyrka (TUP), dnr K/2012:550 - Upprustning av förskolornas och skolornas utemiljöer (M), dnr K/2012:552 - Bättre inomhusklimat med hjälp av energisparåtgärder (M), dnr K/2012:553 - Utred möjligheterna att anlägga båtbottentvättar och spolplattor i kommunen (M), (TUP), dnr K/2012:554 - Kommunens resurser bör kunna omdisponeras vid behov (M), dnr K/2012:555 - Lyft kunskapsnivån kring HBTQ-frågor (M), dnr K/2012:556

26 YRKANDE Ärende 167 Upplev Botkyrka AB avtal (K/2012:513) Den moderata inriktningen är att UBAB, så länge det ägs och stöds av kommunen, ska arbeta för att minska sitt beroende av ekonomiskt stöd från skattebetalarna. Vi vill därför att en seriös utredning av goodwillvärdena genomförs av extern expertis. jälvklart ska kommunen betala för de verksamheter som Botkyrkas medborgare använder sig av och som idag är kostnadsfria att besöka. Fler externa företag bör få möjligheten att utföra en del av verksamheterna i framtiden. En framtida utveckling på ubtopia är viktig för Alby. En externt finansierad nationalscen, i samarbete med t.ex. landstinget och/eller staten, för nycirkus skulle kunna öka förutsättningarna för utveckling ännu mer. Vi menar dock att kommersiell verksamhet på ubtopia bör kunna stå på egna ben och har som ambition att på sikt kunna minska det kommunala stödet. Bolaget och dess enheter bör intensifiera sitt arbete med att ersätta stödet med intäkter från försäljning av sina tjänster. Lida friluftsområde i Tullinge fortsätter att utvecklas och nya verksamheter är på gång. Även på Lida är det viktigt att investeringar/etableringar kommer från näringslivet. Vi är därför positiva till en, i huvudsak, externt finansierad skidtunnel på Lida. Vi vill även se över och utveckla verksamheterna på Lida eftersom dessa har en annan inriktning och når en betydligt bredare krets av våra invånare och andra kommuners invånare än övrig verksamhet. Vi vill utreda förutsättningarna för en ökad avgiftsfinansiering på Lida, genom t.ex. spåravgifter för externa besökare i våra preparerade spår. Vi ser också gärna att Lida kan utvecklas till att bli ett dotterbolag under UBAB i framtiden. Vi föreslår kommunfullmäktige besluta att fram till mandatperiodens utgång (t.o.m. 2014) minska det kommunala stödet till UBAB med 20 %, intäkter som bolaget ska täcka med externt kapital. Jimmy Baker Kia Hjelte Yngve RK Jönsson

27 YRKANDE Upphandlings- och inköpspolicy för Botkyrka kommun Förslag till beslut Att föreskriften om kollektivavtal och dess precisering i bilaga 3 ändras så att det tydligt framgår att det krav som ska ställas gäller kärnan i relevant centralt kollektivavtal avseende minimilöner och vissa andra anställningsvillkor. Motivering Då vi röstade igenom en minoritetsåterremiss på förslaget till Inköps- och upphandlingspolicy var det entydigt att syftet med detta var att förändra och förtydliga policyns regel beträffande krav på kollektivavtal, och den bilaga 3 där detta formaliserades. I den versionen framgick av texten i bilagan att det inte är förenligt med LOU att ställa krav på vare sig att kollektivavtal är tecknat, eller att villkoren i ett kollektivavtal ska vara uppfyllda. Likafullt var formuleringen i den paragraf som följde mycket otydlig. Då policyn nu har kommit tillbaka är den förvisso tydlig, men inte i enlighet med LOU. Det innebär antingen att kommunen i sina upphandlingar kommer ställa krav som strider mot LOU, eller att upphandlingarna, om kraven preciseras, kommer att strida mot inköps- och upphandlingspolicyn. Inget av dessa alternativ vore acceptabelt. id 1

28 Botkyrka kommun Närvaro ordinarie ledamöter ammanträdestid: 17:32:29 - :18 Namn P Närv. Klockslag Ersättare Vakanta ärenden Birgitta Mörk Inger Ros Anna-Marie Carlsson M Gabriel Melki Katarina Berggren erkan Köse Jens jöström Jill Melinder Ebba Östlin Lars chou Arzu Alan Peter Nyberg Adnan Issa Christina Zedell 17:59-17:39 - Christina Lundgren M 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Inga-Lill trömqvist 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Aydan-edef Özkan 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 Björn Pettersson 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 ikander Butt 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, , 162, 163

29 Mattias Gökinan Maria Gawell kog Youbert Aziz Diana Hildingsson Jean-Pierre Zune Taina Virta Bo Johansson Maria Mendoza Robert Rasmussen Anna Gestblom Bottner Anders Arneson Edip Noyan Anders Peterson M M Jimmy Baker M Petja vensson M Catarina Ekeståhl M 19:19-17:34-17:38-18:41 - Björn Pettersson 161, 162, 163 Berit Larsson 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Nils Andersson 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Lennart Lauberg M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 tefan Löfstad M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Christina Lundgren M 161, 162, 163

30 Dragan Tomic M Michael Erikson M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Lennart Lundell M Lars Robin M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Christina Tibblin M Yngve R K Jönsson M Kia Hjelte M Mattias Franzén M Natalia Wrighed M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Karin Nakamura Lindholm TUP Carl-Erik pelmans TUP Anders Markie TUP 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Therese trömberg TUP Anders Thorén TUP Pierre Blankenburg TUP Nils-Bertil Carlson-Estrada TUP 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Jörgen Gustafsson TUP 17:41 - Deniz Bulduk MP Bayram Uludag MP

31 Bosse Olsson Dan Gahnström MP MP Bekir Uzunel V Haider Raja Mats Einarsson Anna Herdy V V V Karin Pilsäter FP tig Bjernerup FP Lars Johansson Robert tenkvist Östen Granberg Thomas Löfgren Aram El Khoury tefan Dayne Ulla Ludvigsson FP D D - KD KD BP Lena Karlsson BP 17:59 - Nooshi Dadgostar V 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Ronnie Anderson V 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Therese Kanervainen D 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Nils Junker BP 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178

32 Botkyrka kommun Närvaro ersättare ammanträdestid: 17:32:29 - :18 Namn P Närv. Klockslag Tjänstgör för Inga-Lill trömqvist Hamza Bal Aydan-edef Özkan ikander Butt elin Kayhan Björn Pettersson Berit Larsson hafqat Khatana Emma Collin Daniel Mwaura Njuguna iv Persson Trogen Nils Andersson Lennart Lauberg M tefan Löfstad M Leif Wirmark Christina Lundgren M M 17:36-20:15 Jill Melinder 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Lars chou 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169 Peter Nyberg 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Mattias Gökinan 161, 162, 163 Lars chou 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Maria Gawell kog 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Anders Arneson 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Edip Noyan M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Petja vensson M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Catarina Ekeståhl M 161, 162, 163 Anna-Marie Carlsson M 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Michael Erikson M Dragan Tomic M 161, 162, 163, 164, 165,

33 Lars Robin M Mikael Hansson Elisabet Thorén Anders Markie Nils-Bertil Carlson-Estrada Isak Betsimon Elisabeth Nobuoka Nordin M Nooshi Dadgostar V TUP TUP TUP MP MP Ronnie Anderson V Benny Ferdinandsson FP Helene Wåhleman FP arab Yalda Therese Kanervainen D D Miriam Bengtsson KD Yusuf Aydin KD Nils Junker BP andra Foltas BP 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, :59-17:56-17:37-17:42-18:48 - Lennart Lundell M 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Carl-Erik pelmans TUP 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Pierre Blankenburg TUP 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Haider Raja V 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Anna Herdy V 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Thomas Löfgren - 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178 Lena Karlsson BP 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178

Bosse Olsson (MP) och Petja Svensson (M)

Bosse Olsson (MP) och Petja Svensson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Plats och tid Hallunda Folkets Hus, Bragesalen, kl 17:30 18:35 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Åsa Ratcovich kommundirektör, Anna Asp kanslichef Utses

Läs mer

BESLUTAS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

BESLUTAS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunstyrelsen 2013-06-18 BESLUTAS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 148 Botkyrkabyggens försäljning i Alby SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Kommunstyrelsen 2013-06-18 Plats och tid Folkets Hus

Läs mer

vice ordförande Anders Byrsenius (M) Pia Carlson (V) Yosra Yasmin Sherif (MP) Lars Johansson (L) tjg. ers Andrei Ignat (M) tjg.

vice ordförande Anders Byrsenius (M) Pia Carlson (V) Yosra Yasmin Sherif (MP) Lars Johansson (L) tjg. ers Andrei Ignat (M) tjg. AMMANTRÄDEPROTOKOLL 1[2] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:30-18:40 ande Inger Ros (), ordförande Mattias Gökinan (), vice ordförande Anders Byrsenius (M) Pia Carlson (V) Yosra

Läs mer

Maria Gawell Skog (S), ordförande Christina Tibblin (M) Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) Nina Hultqvist (TUP)

Maria Gawell Skog (S), ordförande Christina Tibblin (M) Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) Nina Hultqvist (TUP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[5] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum 2:2, kl 18:30 19:15 ande Ersättare Övriga deltagande Maria Gawell Skog (S), ordförande Christina Tibblin (M) Elisabeth Nobuoka

Läs mer

Bosse Olsson (MP) och Jimmy Baker (M)

Bosse Olsson (MP) och Jimmy Baker (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[17] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen kl. 17:30 20:40 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Charlotte Persson t f kommundirektör, Anna Asp kanslichef

Läs mer

106 Botkyrkabyggens försäljning i Alby

106 Botkyrkabyggens försäljning i Alby INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunfullmäktige 2013-06-26 106 Botkyrkabyggens försäljning i Alby SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[4] Kommunfullmäktige 2013-06-26 Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen kl.

Läs mer

92 Prästviken - Ramavtal, planbesked och planuppdrag. 96 Avtal för samverkan med Kungliga Konsthögskolan, Campus Fittja

92 Prästviken - Ramavtal, planbesked och planuppdrag. 96 Avtal för samverkan med Kungliga Konsthögskolan, Campus Fittja INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] 89 Flerårsplan 2014-2017 90 Delårsrapport I - Prognos för helåret samt omdisponeringar och tilläggsanslag 91 Avsiktsförklaring Eriksberg 92 Prästviken - Ramavtal, planbesked

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1 (5) REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver bestämmelserna om en nämnd i kommunallagen och det som sägs om verksamheten i berörda författningar ska följande gälla för utbildningsnämnden. Utbildningsnämndens

Läs mer

Lars Schou (S) och Stig Bjernerup (FP) Inger Ros (S) ANSLAG/BEVIS Kommunledningsförvaltningen

Lars Schou (S) och Stig Bjernerup (FP) Inger Ros (S) ANSLAG/BEVIS Kommunledningsförvaltningen AMMANTRÄDEPROTOKOLL 1[19] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl 17:30 19:00 Beslutande e bilaga Ersättare Övriga deltagande e bilaga Erik Nilsson, Tf kommundirektör; Anna Asp, kanslichef;

Läs mer

Anna Asp, Kanslichef. Bo Johansson (S) och Stefan Dayne (KD)

Anna Asp, Kanslichef. Bo Johansson (S) och Stefan Dayne (KD) AMMANTRÄDEPROTOKOLL 1[22] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl 17:30 19:40 Beslutande e bilaga Ersättare Övriga deltagande Utses att justera e bilaga Anna Asp, Kanslichef Bo Johansson ()

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunstyrelsen 2015-10-13. 204 Tillfälliga boendeplatser för asylsökande. Paragrafen justeras direkt

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunstyrelsen 2015-10-13. 204 Tillfälliga boendeplatser för asylsökande. Paragrafen justeras direkt INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunstyrelsen 2015-10-13 204 Tillfälliga boendeplatser för asylsökande Paragrafen justeras direkt SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Kommunstyrelsen 2015-10-13 Plats och tid Konferensrummet,

Läs mer

Anna Asp, Kanslichef. Taina Virta (S) och Jimmy Baker (M)

Anna Asp, Kanslichef. Taina Virta (S) och Jimmy Baker (M) AMMANTRÄDEPROTOKOLL 1[29] Plats och tid Hallunda Folkets Hus, Bragesalen, kl. 17:30 19:45 ande e bilaga Ersättare Övriga deltagande e bilaga Anna Asp, Kanslichef Utses att justera Taina Virta () och Jimmy

Läs mer

Åsa Ratcovich, kommundirektör och Anna Asp, kanslichef. Jens Sjöström (S) och Christina Tibblin (M)

Åsa Ratcovich, kommundirektör och Anna Asp, kanslichef. Jens Sjöström (S) och Christina Tibblin (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[25] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl. 17:30 21:00 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Åsa Ratcovich, kommundirektör och Anna Asp, kanslichef

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1 (5) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I anslutning till det som sägs i socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, föräldrabalken, hälso- och sjukvårdslagen, andra författningar

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Peter Arnhjort, Åsa Forslund, Gunilla Melkersson, Jörgen Skagerdahl, John Staberg, Elisabeth Persson

Marit Strand Pettersen (V) Peter Arnhjort, Åsa Forslund, Gunilla Melkersson, Jörgen Skagerdahl, John Staberg, Elisabeth Persson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-21:05 ande Dan Gahnström, (MP), ordförande Arzu BeGigo Alan (S) Stefan Dayne (KD) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S) Robert

Läs mer

Anna Asp, kanslichef. Robert Rasmussen (S) och Christina Tibblin (M)

Anna Asp, kanslichef. Robert Rasmussen (S) och Christina Tibblin (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[24] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl. 17:30-20:15 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Anna Asp, kanslichef Utses att justera Robert Rasmussen

Läs mer

Taina Virta (S) och Stefan Dayne (KD)

Taina Virta (S) och Stefan Dayne (KD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[26] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl. 17:30 20:45 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Kanslichef Anna Asp och valnämndens ordförande Lars

Läs mer

Anna Asp, kanslichef. Anna Herdy (V) och Mattias Franzén (M)

Anna Asp, kanslichef. Anna Herdy (V) och Mattias Franzén (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[23] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl 17:30 20:15 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Anna Asp, kanslichef Utses att justera Anna Herdy (V)

Läs mer

Mats Einarsson (V) och Petja Svensson (M)

Mats Einarsson (V) och Petja Svensson (M) AMMANTRÄDEPROTOKOLL 1[25] Plats och tid Hallunda, Folkets hus, kl 17:30 Beslutande e bilaga Ersättare Övriga deltagande e bilaga Åsa Ratcovich, kommundirektör, Anna Asp kanslichef, Jerry Hultman, förslagsställare

Läs mer

Yttrande till Kammarkollegiet över Tullingepartiets ansökan om kommundelning (KS/2015:595)

Yttrande till Kammarkollegiet över Tullingepartiets ansökan om kommundelning (KS/2015:595) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Kommunstyrelsen 2016-06-07 Dnr KS/2015:595 Yttrande till Kammarkollegiet över Tullingepartiets ansökan om kommundelning (KS/2015:595) Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Läs mer

BOTKYRKA Ordn KOMMUN Författningssamling Sid

BOTKYRKA Ordn KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I anslutning till det som sägs i socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, föräldrabalken, hälso- och sjukvårdslagen, andra författningar

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) REGLEMENTE FÖR ARBETSMARKNADS- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver bestämmelserna om en nämnd i kommunallagen och det som sägs om verksamheten i berörda författningar ska följande gälla för arbetsmarknads-

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1 (6) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I anslutning till det som sägs i socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, andra författningar

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN

BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN 223 Begäran om yttrande från JO avseende ett tjänstetillsättningsbeslut Paragrafen justerades omedelbart SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Plats och tid

Läs mer

Robert Aslan (S), ordförande, deltog ej i 33 pga jäv Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog ej i 33 pga jäv

Robert Aslan (S), ordförande, deltog ej i 33 pga jäv Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog ej i 33 pga jäv SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Plats och tid Kommunhuset, plan 2, Munkhättevägen 45, Tumba, kl 19:00 ande Robert Aslan (S), ordförande, deltog ej i 33 pga jäv Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog

Läs mer

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S)

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset lokal 2:3, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali

Läs mer

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden KFS 30:1

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden KFS 30:1 Nummer: 30:1 Blad: (1) Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden KFS 30:1 A Kultur- och fritidsnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Nämnden är kommunens verkställande organ i frågor om kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

Jill Melinder (S) och Stig Bjernerup (FP)

Jill Melinder (S) och Stig Bjernerup (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[32] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl 17:30 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Mattias Jansson, kommundirektör och Johan Holgersson, t f

Läs mer

Gabriel Melki (S) och Stefan Dayne (KD) Inger Ros (S) , ANSLAG/BEVIS Kommunledningsförvaltningen

Gabriel Melki (S) och Stefan Dayne (KD) Inger Ros (S) , ANSLAG/BEVIS Kommunledningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[27] Plats och tid Hallunda Folkets Hus, Bragesalen, kl 17:30-19:10 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Anna Asp, kanslichef; Leif Magnusson, Mångkulturellt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Hågelby Gård, Tumba, kl 19:00-20:10 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Ayisha Farooq (S) Marit Strand Pettersen

Marit Strand Pettersen (V) Ayisha Farooq (S) Marit Strand Pettersen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-20:40 ande Dan Gahnström, ordförande (MP) Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Robert Aslan (S), ordförande, deltog inte i handläggningen av 86. Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog inte i handläggningen

Robert Aslan (S), ordförande, deltog inte i handläggningen av 86. Yusuf Aydin (KD), andre vice ordförande, deltog inte i handläggningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Tullinge bibliotek, Nyängsvägen 3B, Tullinge, kl 19:00 ande Ersättare Övriga deltagande Robert Aslan (S), ordförande, deltog inte i handläggningen av 86 Yusuf

Läs mer

1 Val av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd

1 Val av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd ORDFÖRANDEFÖRLAG 1[1] 1 Val av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd s förslag till kommunfullmäktige: Kommunfullmäktige väljer 11 ledamöter och 11 ersättare i arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden.

Läs mer

2012-06-19 2012-07-11

2012-06-19 2012-07-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, rum 2, kl 19:00-20:15 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Ulf

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 2 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Utöver det som står skrivet om

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V)

Marit Strand Pettersen (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, rum 2, kl 19:00-20:40 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Ulf

Läs mer

Stefan Dayne (KD) Michael Erikson (M)

Stefan Dayne (KD) Michael Erikson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-21:05 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Alby Äng, Albyvägen 22, kl 19:00-21:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Marie Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) tom p 2 Berit Larsson (S)

Läs mer

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S)

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunhuset, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali Khalil (MP), förste vice ordförande Magdalena Jonsson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 Kf 91/2018 Dnr KS 2018/160 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 17 september 2018, Kf 91. Gäller från den 1

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Nils Andersson (S) Peter Siebert (FP)

Marit Strand Pettersen (V) Nils Andersson (S) Peter Siebert (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-20:00 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S)

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Mälaren, kl. 18:00 18:59 ande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Josefin Norrgård (TUP) Bo Claesson (KD) Ulf

Läs mer

Susanne Stangenberg. Sekreterare Paragrafer 9-17 Elisabeth Persson ANSLAG/BEVIS

Susanne Stangenberg. Sekreterare Paragrafer 9-17 Elisabeth Persson ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, rum 2, kl 19:00-21:00 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Ulf

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Corinne Johnson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Corinne Johnson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, kl 10:00-11:20 ande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Helena Karlsson (bitr.kommundirektör), Ingrid Wibom (HRdirektör),

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.15 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Karin Recksén (PRO Tullinge) Helle Larsson (M) Heleena Jyrkää

Läs mer

Yusuf Aydin (KD), andre vice ord- Märta Engelberth-Fridell (M)

Yusuf Aydin (KD), andre vice ord- Märta Engelberth-Fridell (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[17] Plats och tid Alby sporthall, Albyvägen 22 i Norsborg, kl. 19:00 ande Bim Eriksson (S), ordförande Ornina Heido (S) Deniz Bulduk (MP), förste vice Ufuk Sen (M) ordförande Yusuf

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Se bilaga. Se bilaga. Kia Hjelte (M) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Utskottet Botkyrka som organisation

Se bilaga. Se bilaga. Kia Hjelte (M) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Utskottet Botkyrka som organisation SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Kommunalhuset, plan 4, Mälaren, kl 15:00 16:50 ande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se bilaga Helena Karlsson, biträdande kommundirektör,

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden REGLEMENTE 1(5) Kultur- och fritidsförvaltningen Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande av handlingar

Läs mer

Åsa Ratcovich, kommundirektör. Deniz Bulduk (MP) och Yngve R K Jönsson (M)

Åsa Ratcovich, kommundirektör. Deniz Bulduk (MP) och Yngve R K Jönsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[36] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl. 17:30 20:30 ande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Se bilaga Åsa Ratcovich, kommundirektör Utses att justera Deniz Bulduk

Läs mer

Moderaterna Förtroendevalda 2015-2018

Moderaterna Förtroendevalda 2015-2018 Moderaterna Förtroendevalda 2015-2018 Kommunfullmäktige Uppdrag Mobil E-post 2 Kia Hjelte led 0730-774555 kia.hjelte@moderat.se 3 Stina Lundgren led 0701-896297 stina.lundgren@moderat.se 4 Yngve RK Jönsson

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Göran Pelarhagen (L) tjg.ers. Jakob Etaat, kanslichef, Agnetha Olofsson, valsamordnare

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Göran Pelarhagen (L) tjg.ers. Jakob Etaat, kanslichef, Agnetha Olofsson, valsamordnare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:00 19:34 Beslutande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Mats Einarsson (V) Göran Pelarhagen (L)

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Lotta Arnesson (S)

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Lotta Arnesson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:00 18:32 Beslutande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Ulf Hjalmarsson (M), vice ordförande Elisabeth

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 11.20 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran

Läs mer

BESLUTAS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE. 175 Antagande av detaljplan för område vid Brotorpsvägen

BESLUTAS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE. 175 Antagande av detaljplan för område vid Brotorpsvägen INNEHÅLLSFÖRTECKNIG 1 [1] BESLUTAS AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 175 Antagande av detaljplan för område vid Brotorpsvägen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[4] Plats och tid Hallunda folkets hus, Vilja-Vee, kl 16:00-16:06

Läs mer

Reglemente. Social- och fritidsnämnden

Reglemente. Social- och fritidsnämnden Reglemente Social- och fritidsnämnden Hudiksvalls kommun 2010 Regelmente för social- och fritidsnämnd Utöver vad Kommunallagen säger om nämnder i 6 kap skall följande gälla för Hudiksvalls kommuns social-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Mattias Franzén (M) Sekreterare Paragrafer 6-12 Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Mattias Franzén (M) Sekreterare Paragrafer 6-12 Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Maria Gawell Skog (S), ordförande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) Mattias Franzén (M), Sven-Arne Lindblom (S), Anders Gustafzon (S), Rolf Garneij

Läs mer

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-20:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) Stig Åke Karlsson (S)

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) Stig Åke Karlsson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Xenter, Utbildningsvägen 3 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali Khalil (MP), förste vice ordförande Magdalena Jonsson (M)

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2 2006-12-29 1 (11) Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-09.20 Beslutande Enligt särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Folkets hus, Amazon, Flen

Folkets hus, Amazon, Flen 198 Plats och tid Folkets hus, Amazon, Flen Kl 17.00-17.05 Beslutande Övriga deltagare Anders Berglöv (S), ordförande Lars Falk (A2), 1:e vice ordförande Björn Zetterqvist (M), 2:e vice ordförande Stefan

Läs mer

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V)

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Rum 230, AKC, Hans stahles väg, Tumba kl 19:00-21:00 ande Jill Melinder (S), ordförande Karin Pilsäter (FP) Bo Olsson (MP) Lars Robin (M) Arzu Alan (S) Patrik

Läs mer

Björn Pettersson (S) Jimmy Baker (M) ej 302 p g a jäv Liv Almstedt (MP) Emanuel Ksiazkiewicz

Björn Pettersson (S) Jimmy Baker (M) ej 302 p g a jäv Liv Almstedt (MP) Emanuel Ksiazkiewicz Plats och tid Subtopia, Rotemannavägen 10, Alby, kl 19:00 21:15 ande Peter Nyberg (S) Isak Betsimon (MP) Anna Herdy (V) Björn Pettersson (S) Jimmy Baker (M) ej 302 p g a jäv Liv Almstedt (MP) Lotta Arnesson

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 9 1 (5) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2010-11-29, 182 Gäller fr o m 1 januari 2011. Detta reglemente beskriver miljö- och byggnadsnämndens

Läs mer

(TUP) Åsa Bruto (S) tjänstgörande ersättare för Hans Richardsson (S) Karin Nakamura Lindholm (TUP) Karin Nakamura Lindholm

(TUP) Åsa Bruto (S) tjänstgörande ersättare för Hans Richardsson (S) Karin Nakamura Lindholm (TUP) Karin Nakamura Lindholm SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Jobbcenter, Hans Stahles väg 13 i Tumba, kl. 19:00 ande Ali Khalil (MP), ordförande Lars Johansson (L) andra vice ordförande Ayisha Farooq (S) tjänstgörande ersättare

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (14) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN 2016-08-29 Plats Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Tid Måndagen den 29 augusti, kl. 19.00 20.40 Beslutande Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Karl-Gustav

Läs mer

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Måndagen den 3 januari 2011 i Portalen, Baggängsvägen 65, klockan 14.00 15.00 Beslutande Ingegerd Bennysson (S), ordförande Lars Nyberg (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-11-14 160 KS 401/18 Nytt reglemente för kultur- och fritidsnämnden Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Kommunledningsförvaltningen. Håkan Hultgren

ANSLAG/BEVIS Kommunledningsförvaltningen. Håkan Hultgren SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 10, kl 18:00 18:50 Beslutande Lars Nyberg (S) Ulf Hjalmarson (M) Leif Glad (S) Tobias Ginman (S), tjg. ersättare Saga Åshage (M) Mats

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden REGLEMENTE Referens KLK.2015.448 1(5) Socialförvaltningen Reglemente för socialnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande av handlingar Detta

Läs mer

2013-09-03 2013-09-25

2013-09-03 2013-09-25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Rikstens skola, Flygarvägen 5, Tullinge, kl 19:00-20:30 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S)

Läs mer

Mattias Gökinan (S) och Stefan Dayne (KD)

Mattias Gökinan (S) och Stefan Dayne (KD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[22] Plats och tid Hallunda Folkets hus, Bragesalen, kl. 9:00 18:15 Beslutande Se bilaga Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se bilaga Mattias Jansson, kommundirektör;

Läs mer

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-10-20 1() Plats och tid Kommunhuset måndag 2014-10-20 kl 18.30-19.30 med ajournering 18.45-18.50 Beslutande Se bilaga 1 Övriga närvarande Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson,

Läs mer

Reglemente REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde

Reglemente REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde Kommunal författningssamling 05.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 05.01.1 Organ Beslut av KF Kultur- och fritidsnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04, 30 rev.

Läs mer

Håkan Hultgren, sekreterare. Ulf Hjalmarsson (M)

Håkan Hultgren, sekreterare. Ulf Hjalmarsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 10, rum 1067 kl. 18:00 19:40 ande Lars Nyberg (S), ordförande Ulf Hjalmarsson (M) Leif Glad (S) Lars-Göran Liljedahl (S), tjg ers.

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Lars-Göran Liljedahl (S), Ulf Hjalmarsson (M)

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Lars-Göran Liljedahl (S), Ulf Hjalmarsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:00 18:53 ande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Göran Pelarhagen (L) Willy Viitala (M) Ulf Hjalmarsson

Läs mer

ersättare för Ali Khalil (MP) (TUP) Stig Åke Karlsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) Björn Lagerstedt (M) Miroslav Femic (M)

ersättare för Ali Khalil (MP) (TUP) Stig Åke Karlsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) Björn Lagerstedt (M) Miroslav Femic (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Botkyrka Vuxenutbildning, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Magdalena Jonsson (M) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande Karin Nakamura Lindholm ersättare

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

41 Kompletterad och reviderad delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden

41 Kompletterad och reviderad delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-29 Ärendelista 41 Kompletterad och reviderad delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden 42 Komplettering av beslutsattestanter med ersättare

Läs mer

Samverkansnämnden miljö och bygg. Tranemo kommun och Ulricehamns kommun. Reglementet antogs , 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo

Samverkansnämnden miljö och bygg. Tranemo kommun och Ulricehamns kommun. Reglementet antogs , 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo REGLEMENTE Samverkansnämnden miljö och bygg Tranemo kommun och Ulricehamns kommun Reglementet antogs 2013-06-17, 85 av Kommunfullmäktige i Tranemo Reglementet antogs 2013-05-27, 101 av Kommunfullmäktige

Läs mer

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP)

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP) Socialnämnden Protokoll 1 (8) Diarienummer SO 2015/0212 Socialnämnden Plats och tid Diamanten, Brotorget 1, klockan 17.00 18.30 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Sven-Bertil Persson (V),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN Utöver vad som stadgas i kommunallag och speciallagstiftning ska följande gälla för äldrenämnden. Ansvarsområde 1 Äldrenämnden ansvarar för service, omsorg och vård av äldre

Läs mer

Utbildningsnämnden (10)

Utbildningsnämnden (10) Utbildningsnämnden 2013-06-12 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 12 juni kl. 9.00 13.30 med ajournering kl 11.22 11.53. Bodil Hansen

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.00 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Martin

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Arvodesberedningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2018-01-12 Sida 1(6) Plats och tid A-salen, kl. 15.00 15.40 Beslutande Ledamöter Bo Jönsson (MP), ordförande Mats Tell (S) Johan Larsson (M) Kerstin Nylander

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(15) Sammanträdesdatum Plats och tid Kallingesalen Kl 12.30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer