Verksamhetsuppföljning 2015 samt verksamhetsplan (VP) 2016, för den Universitetspedagogiska enheten, UPE, vid Linnéuniversitetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsuppföljning 2015 samt verksamhetsplan (VP) 2016, för den Universitetspedagogiska enheten, UPE, vid Linnéuniversitetet"

Transkript

1 Dnr: 2015/ Verksamhetsuppföljning 2015 samt verksamhetsplan (VP) 2016, för den Universitetspedagogiska enheten, UPE, vid Linnéuniversitetet Föreliggande sammanfattning samt verksamhetsplan och budget utgår från Linnéuniversitetets vision och strategi där det fastställs att universitetet ska utgöra en kreativ kunskapsmiljö som kännetecknas av pedagogik av högsta kvalitet.

2 Uppföljning Verksamheten 2015 Behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning Den mest omfattande utbildningsverksamheten utgjordes av den behörighetsgivande utbildningen (BHU). På Linnéuniversitetet har under året utbildningen om 15 hp uppdelade på två delkurser genomförts både vår och höst, totalt fyra delkurser, varav en av dessa på engelska. Kursen har genomförts på båda orter. Sammanlagt har 82 personer deltagit. Behörighetsgivande utbildning för psykologer (7,5 hp) På uppdrag av institutionen för psykologi har UPE gett en behörighetsgivande utbildning för yrkesverksamma psykologer som ska verka för som mentorer i psykologutbildningen. Tolv deltagare påbörjade utbildningen varav nio examinerades. Forskarhandledarutbildning Därefter i omfattning kommer Forskarhandledarutbildning (FLUS), som ursprungligen var en gemensam satsning mellan Linnéuniversitetet och Blekinge Tekniska Högskola (BTH), vilket innebär bl.a. att deltagarna kommit från båda lärosätena. Fr.o.m. hösten 2014 ansvarar Linnéuniversitetet ensamt för kursen, men kursplatser erbjuds fortsatt till Blekinge Tekniska Högskola och fr.o.m. hösten 2014 även till Högskolan i Kristianstad. I första hand bereds Linnéuniversitetets medarbetare plats, ev. resterande platser i respektive kursomgång erbjuds därefter de andra lärosätena. Kursen omfattar introduktion, doktoranders förväntningar på handledning, publikationsstrategier, rollen som handledare, samtalsträning och kommunikation samt regelverket och den juridiska överbyggnaden. Varje kurstillfälle består av fem träffar som genomförs motsvarande sex heldagar och faktisk tidsåtgång för deltagarna beräknas till ungefär 2,5 veckor, inkl. egen textproduktion, inläsning samt insamling av obligatoriska uppgifter. Under våren 2015 genomfördes en forskarhandledarutbildning på engelska med 24 deltagare, varav en från BTH och två från HKR. Under hösten 2015 genomfördes kursen på svenska med 17 deltagare, varav två från HKR. Totalt under året har kursen haft sammanlagt 41 deltagare, varav en deltagare från Blekinge Tekniska Högskola och fyra stycken från Högskolan i Kristianstad. 2 (12)

3 Den gula tråden Den gula tråden (DGT) är en strategisk fortbildning för undervisande personal vid Linnéuniversitetet med syfte att stärka kvaliteten i utbildningar med utgångspunkt i kursplanearbetet. Kursen har genomförts i form av fem seminarieserier både vår och höst på båda orterna med totalt 76 deltagare. Under 2015 har seminarieserien utökats från tre seminarieträffar till fem träffar. Innehållet har därmed utökats till att omfatta frågor om bedömning och examination i större utsträckning. Seminarieserien heter numera Den gula tråden 2.0. Satsningen på seminarieserien om bedömning och examination som genomfördes under 2014, KomplExamination, har därmed integrerats inom ramen för Den gula tråden 2.0. Kvalitetsutveckling Att kunna erbjuda en kunskapsmiljö som kännetecknas av pedagogik av högsta kvalitet är ett led i Linnéuniversitetets strategiska arbete. För att möjliggöra detta krävs ett kontinuerligt pedagogiskt utvecklingsarbete. I Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet står att den universitetspedagogiska enheten (UPE) skall ansvara för att bl.a. anordna regelbundna återkommande pedagogiska seminarier och konferenser. Konferenser Normkritisk pedagogik Under vårterminen 2015 arrangerade den universitetspedagogiska enheten en högskolepedagogisk halvdagskonferens för all undervisande personal vid Linnéuniversitetet på temat normkritisk pedagogik. Ca 25 medarbetare deltog i konferensen vilken ägde rum den 29 april Lärarlärdom 2015 UPE stod i år (augusti 2015) som arrangör för den högskolepedagogiska konferensen Lärarlärdom. Konferensen sker i samarbete mellan Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Kristianstad och Linnéuniversitetet. Konferensen genomfördes i Växjö med 86 deltagare. Proceedings planerad till januari Seminarier UPE anordnade under våren två lunchseminarier på temat handledning. Det första hölls av Professor i pedagogik Lena Fritzén, och den andra av Henrik Evertsson (studieverkstaden). Båda seminarierna besöktes av ca 25 deltagare vardera. 3 (12)

4 Kursen Open networked learning arrangerades en gång på våren och en gång på hösten. Det är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Karolinska institutet och Lunds universitet. Två medarbetare från Linneuniversitets har jobbat med kursen. Det är ett nytt sätt att tänka kring pedagogik som inte är etablerat på LNU då det bygger på en öppenhet kring utbildning som inte är så vanlig. Från Lnu hade vi under våren sex personer som genomförde kursen. Under hösten var det fyra personer som påbörjade kursen, men samtliga hoppade av kursen. Det har varit svårt att rekrytera folk. En anledning kan vara att det inte är en poänggivande kurs. Seminarieserien Att undervisa i det internationella klassrummet anordnades under hösten med ett tiotal deltagare. Under våren anordnades två lunchseminarier för FTK och delar av FHL, ett i Kalmar och ett i Växjö, ämnet var Betygskriterier och bedömning. I oktober ledde två medarbetare ett halvdagsseminarium för FHL med inriktningen Betygskriterier, bedömning, ny betygsskala. Ett lunchseminarium med titeln Nya vägar till lärande alternativa modeller för utbildning, validering och examination anordnades den 19/11 av Alastair Creelman i form av en Adobe Connect-sändning. Sex personer deltog, samt att ett flertal personer var intresserade av att ta del av den inspelade sändning efteråt. Lunchseminariet Digital examination i högre utbildning anordnades den 9/12 för ca 10 deltagare. Presentationen hölls av Pia Palm och Christina Nielsen. Pedagogiskt nätverk En del i Linnéuniversitetets strategiska mål att skapa en kreativ kunskapsmiljö är att skapa en tydlig organisation för utvecklingen av pedagogisk verksamhet. I enlighet med punkt 1.1 samt 1.3 i Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet , har fakulteter och institutioner utsett pedagogiskt ansvarig/samordnare med uppgift att stimulera och samordna pedagogiskt utvecklingsarbete. Med hjälp av bl.a. återkommande träffar samordnar den universitetspedagogiska enheten, UPE, detta pedagogiska nätverk vilket konstituerades under våren 2014 genom ett första möte. Arbetet med ny 4 (12)

5 betygsskala och nya betygskriterier som startades upp under hösten 2014 inom nätverket, har fortsatt under hela Kortare fortbildningsuppdrag samt enskilda konsultationer UPE har inom sitt ansvarområde även utfört ett antal kortare fortbildningsuppdrag vid särskilda fakulteter och institutioner, samt gjort konsultationer som stöd till lärare. Ett urval av relevanta insatser Under vårterminen har en medarbetare medverkat vid en institutionsdag för samtliga lärare vid Institutionen för idrottsvetenskap. Insatsen handlade om ett föredrag och ett seminarium om Studentaktivt lärande kontra obligatorisk närvaro. Under höstterminen har en medarbetare medverkat vid en institutionsdag för samtliga kursansvariga och examinatorer vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap. Innehållet handlade om att genom ett föredrag och ett seminarium behandla kursplane- och studieguideskrivningar rörande formuleringar kring mål och betygskriterier. En medarbetare har under vårterminen varit inbjuden till Fakulteten för samhällsvetenskaps konferens för att föreläsa på temat Studentaktiv lärande. En medarbetare har under vårterminen föreläst för samtliga lärare vid Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap på temat Skriva målformuleringar i kursplaner. En medarbetare deltog i en work shop med IKT pedagoger på universitetet för UPE:s räkning. Där diskuterades hur man skulle jobba med LNU-play och hur det kan inkluderas i vår verksamhet. Även andra frågor kring MyMoodle och IKT i allmänhet togs upp. Vår representant diskuterade hur den pedagogiska biten kommer in där. Två medarbetare från UPE deltog 4-5 dec i Det akademiska lärarskapet, högskolepedagogisk konferens i Stockholm. Rektorsuppdrag Kriterier för den nya betygsskalan Med anledning av att rektor beslutat att en sjugradig betygsskala A-F införs vid Linnéuniversitetet från och med efterfrågades stöd från UPE 5 (12)

6 för att ta fram betygskriterier för den nya betygsskalan. Åsa Lindström, pedagogisk samordnare vid Institutionen för marknadsföring (FEH), har under 2015 haft uppdrag att samordna och vara stöd i detta arbete. Uppdragets omfattning har varit 20% och har huvudsakligen inneburit informations- och diskussionsmöten med fakulteter, institutioner och ämnesgrupper. Inom ramen för uppdraget har även en inventering genomförts av hur många kurser som är aktuella på de olika institutionerna, samt konstruktion av information på Medarbetare inklusive presentationsmaterial från informationstillfällen och andra dokument som hänvisats, se (Ansvarig: Åsa Lindström) Pedagogiska meriter för akademisk karriär Tre till enheten knutna medarbetare har arbetat med ovanstående uppdrag Utvecklingsarbete. Presentationer av karriärstegen för Fakultetsstyrelserna för Konst och humaniora, Teknik samt Liv och hälsa BTH: Presentation av den pedagogiska karriärstegen för rektor och vicerektor. Besvarat remiss från Fakulteten för Konst och humaniora angående konstnärlig skicklighet. (Ansvarig: Leif Lindberg) Forskning Forskning vid UPE, med inriktning på universitets- och högskolepedagogik, akademiskt ledarskap och jämställdhet inom högre utbildning, har upprätthållits. Kompetensförsörjning/personal I verksamhetsstödet för UPE, på den administrativa sidan, har personella förändringar skett under verksamhetsåret. En administratör har flyttat till en annan enhet och en ny administratör har anställts. I samband med personalförändringen minskar det administrativa stödet med 10 % för enheten. En UPE-medarbetare från campus Kalmar har gått i pension. Verksamhetschef och ytterligare en medarbetare har varit tjänstlediga under hösten. Arbetsmiljö och lokalsituation Enheten kommer under 2016 att flytta till nya lokaler. Kan innebära omställningsproblem och ökad belastning på enhetens personal och verksamhet. 6 (12)

7 Analys av styrkor, svagheter, möjligheter och hot En styrka för UPE är att det är en akademisk enhet med autonom ställning som organisatoriskt tillhör Fakulteten för samhällsvetenskap (FSV). En svaghet är att styrning och ledning av UPE:s verksamhet, samt enhetens tillhörighet, kan uppfattas som otydlig. En konsekvens har varit att information om UPE:s verksamhet har haft svårt att nå ut såväl internt som externt. Rektor utser på förslag av dekanerna den styrelse som ansvarar för styrningen av UPE. UPE har en egen styrelse och styrs därmed inte direkt av fakulteten såsom institutionerna. Prorektor Lena Fritzén, har på uppdrag av rektor, varit ordförande i styrelsen och tillika chef för verksamhetsledaren vid UPE. Frågor som gäller UPE:s budget ansvarar UPE-styrelsens ordförande för, men frågor av innehållslig karaktär som tjänster och kursplaner beslutas av dekanus för FSV. Då internationell litteratur avspeglar ökade krav på forskningsanknytning av pedagogisk utveckling (Steinert, m.fl., 2006) 1, är det en styrka att delar av personalen vid UPE/LnU aktivt forskar inom det universitetspedagogiska fältet. Ytterligare en styrka är att personalen innehar lärartjänster/lektorat som möjliggör att verksamheten vilar på vetenskaplig grund. Att lärare vid UPE bedriver forskning ger legitimitet och möjliggör forskningsbaserad undervisning. Här återfinns goda möjligheter att utveckla UPE:s forskningsaktivititeter, på samma villkor som för övriga lärare vid institutioner på LnU. I UPE:s budget finns inte några forskningsmedel. För att ytterligare stärka UPE:s fristående roll i det akademiska spåret (dvs. enheten bemannas av i första hand disputerade lärare), har ett utökat samarbete initierats och fördjupats, t.ex. kring BHU:n, FLUS och högskolepedagogiska konferenser, med personal vid motsvarande enhet vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) samt Högskolan i Kristianstad. Samarbetet medför bland annat ökade möjligheter kring specialisering i undervisningen bland UPE:s personal och möjliggör ökad valfrihet bland kurser för lärare vid LnU. Avsikten med samarbetet är att ytterligare stärka professionaliteten och kvaliteten av verksamheten. UPE har under de senaste åren sett ett ökat behov av utbildningar för engelsktalande, ett behov som troligtvis inte kommer att minska då ett av 1 Steinert, Y., Mann, K., Centeno, A., Spencer, J., Gelula, M. & Prideaux, D. (2006). A systematic review of faculty development initiatives designed to improve teaching effectiveness in medical eduaction : BME Guide No. 8, Medical Teacher, 28, (12)

8 målen i Linnéuniversitetets vision och strategidokument är att universitetet skall utgöra en internationell och mångkulturell kunskapsmiljö med internationellt rekryterade lärare och forskare. Såväl den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen, forskarhandledarutbildningen respektive Den Gula Tråden ges idag på engelska. 2 Det är i det professionella samarbetet med andra pedagogiska enheter nationellt och internationellt, som UPE ser de största möjligheterna. En förutsättning för att upprätthålla och ytterligare förbättra kvaliteten i verksamheten, är ett aktiv deltagande i såväl nationella som internationella konferenser med relevans för högskolepedagogik. Hotet mot verksamheten ligger framförallt i att enheten dels är kvantitativt liten vad gäller bemanning, dels sårbar för att den inte heller är en samlad fysisk undervisnings- eller forskningsmiljö. Det begränsade antalet lärare fast knutna till enheten är så litet att UPE inte fysiskt utgör en undervisnings- eller forskningsmiljö. Den undervisande UPE-personalen är utspridd på flera olika institutioner och på båda campus vid LnU. Detta kan utgöra både en svaghet och en styrka. I det förstnämnda avseendet såtillvida att ett kontinuerligt kollegialt samtal enhetens medarbetare emellan kan vara svårt att upprätthålla, medan styrkan utgörs av att UPE kan upplevas vara organisatoriskt förankrad samt rent fysiskt närvarande på stora delar av LnU. Personalen vid UPE kan också genom sin fysiskt spridda placering eventuellt lättare upprätthålla nätverk med annan personal vid LnU. Ytterligare ett hot mot verksamheten kopplat till den låga bemanningen, är att UPE:s verksamhet är synnerligen utsatt vid personella förändringar, t.ex. vid pensionsavgångar, flytt till andra lärosäten/inom LnU, långvarig sjukdom, osv. Under verksamhetsåret har verksamhetsstödet omorganiserats såtillvida att två administratörer om sammanlagt 0,75 heltidstjänst har minskats till en person på 40 %. Därutöver finns en ekonom från kansliet för samhällsvetenskap kopplad till enheten. UPE-styrelsen kommer att fr.o.m. den 1/ få en ny ordförande i Cecilia Kjellgren. 2 Linnéuniversitetet en resa in i framtiden. Vision och strategi Dnr 2014/ (12)

9 Verksamhetsplan (VP) 2016 Den universitetspedagogiska enheten spelar en viktig roll genom att tillhandahålla engagerande och relevant högskolepedagogisk utbildning. En utmaning för UPE är att vara lyhörd för organisationens behov av högskolepedagogiska utbildningar, fortbildningar, seminarier m.m. Ett sätt för UPE att få en uppfattning om dessa behov sker bl.a. genom UPEstyrelsen, enhetens medverkan i det fakultetsövergripande pedagogiska nätverket, samt löpande kommunikation med fakulteter och institutioner/prefekter. I linje med att svara upp mot Linnéuniversitetets strategi att skapa en internationell kunskapsmiljö med internationellt rekryterade forskande lärare, arbetar enheten kontinuerligt med att utveckla och erbjuda högskolepedagogiska utbildningar, seminarier, konferenser m.m. på engelska. Som strategier för att nå de övergripande målen i visions- och strategidokumentet för Linnéuniversitetet anges också att vidareutveckla mötesmiljöer som främjar kreativitet och god pedagogik, samt driva gränsöverskridande initiativ över fakulteterna. Den universitetspedagogiska enhetens verksamhet med högskolepedagogisk utbildning, seminarier, workshops, konferenser m.m. kan bidra med att skapa goda mötesmiljöer för initierandet av just sådana fakultetsövergripande samarbeten och därigenom även gynna kvalitetsutveckling inom universitetet. Lektorer med akademisk anställning ska ha forskning i tjänsten på samma villkor som lärare vid institutioner. Därmed justeras UPE-budget i relation till nedsättning i tjänst. Utbildning Stöd till lärare i form av konsultativa insatser och utvecklingsarbete UPE står till universitetets förfogande för konsultationer och stödjande aktiviteter för lärare och handledare under 2016 särskilt i anslutning till de utbildningar som genomförs. Expertisen inom UPE kan också nyttjas för bedömning av pedagogisk skicklighet i samband med anställningar och/eller befordringar. Den behörighetsgivande utbildningen (BHU), 15hp Utbildningen följer Sveriges universitets- och högskoleförbunds, SUHF, rekommendationer om nationellt godkännande, omfattning samt om nivå. Den behörighetsgivande utbildningen ligger på avancerad nivå och förväntade deltagare är forskarstuderande, lärare/blivande lärare samt lärare 9 (12)

10 med villkorad anställning. Den senare gruppen har företräde vid antagningen. Med tanke på att en icke oväsentlig andel av de färdiga forskarstuderande (30-40%) blir kvar inom högre utbildning är genomgången BHU ett sätt att öka nya doktorers anställningsbarhet. Våren 2016 planeras två delkurser i den behörighetsgivande utbildningen: delkurs 1, gemensam kurs Kalmar/Växjö, (språk: svenska). Ungefärligt förväntat deltagarantal personer. delkurs 2, gemensam kurs Kalmar/Växjö, (språk: engelska), Ungefärligt förväntat deltagarantal 20 personer. Hösten 2016 planerar enheten att erbjuda två delkurser i den behörighetsgivande utbildningen: delkurs 1, gemensam kurs Kalmar/Växjö, (språk: engelska). Ungefärligt deltagarantal är delkurs 2, gemensam kurs Kalmar/Växjö, (språk: svenska). Ungefärligt deltagarantal är Forskarhandledarutbildningen (FLUS) Utbildningen omfattar cirka 2,5 veckors heltidsstudier inklusive eget arbete. Ungefärligt deltagarantal är personer som delas i två grupper. Deltagarna bidrar med erfarenheter från sina egna forskarutbildningar bland annat från andra länder. Varje utbildning följs upp dels på basis av kursvärderingar, dels genom diskussioner på respektive lärosäte. Utvärderingarna ligger till grund för eventuella förändringar inför nästkommande omgång. Två forskarhandledarutbildningar är planerade och budgeterade för 2016, vårens kurs genomförs på engelska, medan kursen hösten 2016 planeras att ges på svenska. Den Gula Tråden 2.0 (DGT 2.0) Den gula tråden (DGT) är en strategisk fortbildning för undervisande personal vid Linnéuniversitetet med syfte att stärka kvaliteten i utbildningar med utgångspunkt i kursplanearbetet. Kursen kommer att genomföras i form av fem seminarieserier både vår och höst på båda orterna med totalt ungefärligt förväntat deltagarantal på 60 personer. 10 (12)

11 Undervisning i det internationella klassrummet Seminarieserien Att undervisa i det internationella klassrummet kommer att ges igen till våren för ca 10 deltagare, den här gången i Kalmar. Lärarstöd för kommunikations- och samarbetsmöjligheter I samverkan med IKT-ansvariga ska lärare erbjudas nödvändig hjälp och träning för att använda de olika kommunikations- och samarbetsmöjligheter som erbjuds både studenter och lärare, lokalt, nationellt och internationellt. En av UPE:s medarbetare medverkar även i en nationell IKT-kurs i syfte att bl.a. nå ökad kunskap över lärares frågor kring IKT- och pedagogik, samt skapa kontaker med andra lärosäten kring dessa frågor. UPE:s resurser för att stödja lärande och IKT är personellt och budgetmässigt begränsade. Universitetspedagogisk utveckling genom nationell och internationell samverkan För verksamheten vid UPE är det viktigt att ingå i forskningsmiljöer, antingen i form av nätverk eller i fastare miljöer. Detta tillsammans med en strävan att medverka i relevanta internationella konferenser är en del av UPE:s kvalitetsarbete. Exempel på sådana aktiviteter är: aktivt deltagande i organisationsgruppen för NIRHE (Network for Intersectional Research into Higher Education), ett internationellt nätverk för forskare inom området kön, genus och utbildning. medverkan i Nätverket för Verksamhetsintegrerat lärande (VILÄR) som är ett samlingsbegrepp för de pedagogiska modeller som bygger på samverkan och integration mellan högre utbildning och arbetsliv. Inom detta kunskapsfält finns pedagogiska utmaningar som är gemensamma för arbetsintegrerat lärande (AIL), verksamhetsförlagd utbildning (VFU), cooperative education (Coop), mentorskapsprogram, fadderföretag samt andra former av samverkan mellan högskoleutbildning och arbetsliv. Nätverket samordnas för närvarande av en arbetsgrupp med representanter från Linnéuniversitetet, Högskolan Borås, Umeå universitet, Högskolan Kristianstad, Försvarshögskolan och Högskolan Väst. deltagande i Samverkansgruppen för högskoleingenjörsutbildningar, en sammanslutning av samtliga lärosäten i Sverige som anordnar högskoleingenjörsutbildningar. Gruppen träffas en gång per termin för att diskutera gemensamma frågeställningar, exempelvis pedagogiska utmaningar. 11 (12)

12 Medverkan i nätverk för universitetspedagogiska angelägenheter, Svenskt nätverk för pedagogisk utveckling inom högre utbildning (SwedNet), respektive forskarhandledarnätverk. Medarbetare avser att delta i högskolepedagogiska konferenser under 2016, och presentera egna forskningsbidrag, tex. Swednet mars i Luleå, NU juni i Malmö samt ICED november i Sydafrika. Kompetensförsörjning/personal Två medarbetare återkommer i tjänst vid UPE under 2016 efter tjänstledighet under hösten. En medarbetare återgår till institutionstjänstgöring och en annan lämnar en administrativ position. Det är centralt, för att få smidighet i det dagliga UPE-arbetet, att det administrativa stödet och sekreterarfunktionen i UPE-styrelsen utgörs av en och samma person. En UPE-medarbetare får ett ökat uppdrag kopplat till uppdrag för de pedagogiska samordnarna. En UPE-medarbetare från campus Kalmar har gått i pension. Trots personalförändringar eftersträvar enheten att ha en jämn könsfördelning samt undervisande personal från flera olika ämnen och fakulteter. Under förutsättning att en seniorprofessor erhåller fortsatt förordnande under 2016, kan implementeringsarbetet med den pedagogiska karriärstegen fortsätta. Seniorprofessorn bidrar vidare med centrala undervisningsmoment i BHU och Flus. Enheten kommer under 2016 att flytta till nya lokaler. Detta kan innebära omställningsproblem och ökad belastning på enhetens personal och verksamhet. 12 (12)

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPP11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Foto Jennie Svennås-Gillner, SLU EPU. Enheten för pedagogisk utveckling

Foto Jennie Svennås-Gillner, SLU EPU. Enheten för pedagogisk utveckling Foto Jennie Svennås-Gillner, SLU EPU Enheten för pedagogisk utveckling Pedagogisk utveckling och lärarstöd Vilka är vi på EPU? Vad gör vi? Vi är en grupp pedagogiska utvecklare med olika bakgrund och olika

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Dnr: 2016/5971-1.1 Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Beslutat av Prefekten Gäller från 2016-09-01 Beslutat av: Prefekten Beslutsdatum: 2016-11-01 Dnr: 2016/5971-1.1

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen Uppdrag till Förskolenätverket Se över bristen på förskollärare i regionen arbetsgrupp Annika Loven Samuelsson Kungsbacka Johan Berntsson Mölndal Ann Blom Lerum Madeleine Lundstedt Göteborg Johan Borvén

Läs mer

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för svenska språket DATUM: 2016-11-28 BESLUTAD AV: Lena Rogström Dnr: V 2016/923 FORSKNING SOM PÅVERKAR Under den kommande treårsperioden har vi för

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska 2012-03-01 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Vid prövning av högskolepedagogiska meriter i förhållande till den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE202, Handledning för erfarna handledare i forskarutbildning, 5,0 högskolepoäng Supervision for the Experienced Supervisor in Third Cycle Education, 5.0 higher

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Bilaga till UPE:s verksamhetsuppföljning 2015 och verksamhetsplan 2016

Bilaga till UPE:s verksamhetsuppföljning 2015 och verksamhetsplan 2016 Bilaga till UPE:s verksamhetsuppföljning 2015 och verksamhetsplan 2016 Vetenskapliga uppdrag 2015-03-06 Ledamot i betygsnämnden för Åsa Kneck, Living with diabetesa lifelong learning process, Ersta Sköndal

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Senast reviderad: 2019-04-29 Dnr MIUN 2019/847 (Till RBM för beslut i juni 2019) Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Med kriterier för meriterad respektive excellent lärare Innehåll

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2017-12-14 Innehållsförteckning Antagning av excellent lärare vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 3 Pedagogisk

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6)

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6) Utbildningsplan Dnr 52-179/2006 Sida 1 (6) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Sida 1 (5) 2017-10-31 Dnr: 2017/4546-1.2 Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Mall för samverkansavtal mellan xx

Mall för samverkansavtal mellan xx Mall samverkansavtal 2016-06-16 Mall för samverkansavtal mellan xx högskola 1 och xx kommun/stadsdelsförvaltning/annan part 1 Bakgrund Kommunerna i Storstockholm och lärosäten med vårdutbildning är överrens

Läs mer

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. V11 LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Creative Activity for Early Ages 2, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning Grundutbildningsberedningen Sven-Åke Lindgren Karin Kjellgren Maxim Fris FÖRSLAG 1 / 5 2008-08-26 dnr G 8 3348/08 Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Reviderat beslut Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2012-05-31 UPPSALA UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits

VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2015-10-15 Innehållsförteckning Antagning av excellent lärare vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 3 Pedagogisk

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1.

Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1. Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd 2014-12-04 Dnr: 2014/286-1.1 samt 2014/277-1.2 Inledning Olika initiativ har tagits på central nivå inom Linnéuniversitet

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Institutionen för Skolutveckling och ledarskap 2012-02-20 Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Utgångspunkter Förslaget följer föreslagen verksamhetsplan för Mah 2012,och LS 2012 där behovet

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i nationalekonomi till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet

Allmän studieplan för forskarutbildning i nationalekonomi till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet 2018-10-19 Dnr U 2018/644 Nationalekonomiska institutionen Allmän studieplan för forskarutbildning i nationalekonomi till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Studieplanen är fastställd

Läs mer

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Information rörande forskarutbildningen vid Dans och Cirkushögskolan

Information rörande forskarutbildningen vid Dans och Cirkushögskolan Information rörande forskarutbildningen vid Dans och Cirkushögskolan Mer utförlig information rörande doktoranders rättigheter och skyldigheter finns att hämta på http://www.doktorandhandboken.nu Syftet

Läs mer

Kursen är en fristående kurs inom huvudområdet strategisk kommunikation. Kursen ges i Helsingborg.

Kursen är en fristående kurs inom huvudområdet strategisk kommunikation. Kursen ges i Helsingborg. Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMB26, Strategisk kommunikation: Yrkespraktik inom strategisk kommunikation, 30 högskolepoäng Strategic Communication: Internship in Strategic Communication, 30 credits

Läs mer

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Örebro universitet Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Ansökan om rätt att utfärda psykologexamen Örebro universitet ges rätt att utfärda psykologexamen. Ansökan Örebro universitet

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle Dnr KS 15-2013/674 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Strategidokument 2013-11-25 Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012 Verksamhetsplan NMS 2012 Innehåll Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2 Verksamheter 2012 A. Utbildning 3 B. Forskning och forskarutbildning 4 C. Samverkan 4 D. Lärandemiljö och arbetsmiljö 5 E.

Läs mer

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng Aesthetic educational activity 1, 30 higher education credits First Cycle / Grundnivå 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent

Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent Sid 1 (5) Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent Anvisningarna för ansökan till och bedömning av docentur vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten vänder sig till både sökande och sakkunniga.

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare SPRAKFAK 2016/45 Riktlinjer för antagning av excellent lärare Fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-04-12 Innehåll Inledning... 3 1. Beredning och beslut... 3 2. Kriterier för bedömning...

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5)

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5) 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Personalarbetets teori,

Läs mer

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015 IPKL-möte 26 januari klockan 13-16.30 i sal BE 015 13.00-13.30 Dekan Roger Säljö kommer till IPKL och redogör för fakultetens förväntningar på institutionen, Kort redovisning av institutionens Handlingsplan

Läs mer

Meritportfölj Till hjälp för sökande till läraranställningar och för lärare som söker befordran har Högskolan i Skövde utformat nedanstående förslag på hur man kan sortera sina handlingar i en meritportfölj.

Läs mer

(Teaching Academy, Faculty of Medicine)

(Teaching Academy, Faculty of Medicine) Dekanus 2009-05-28 Medicinska fakultetens pedagogiska akademi (Teaching Academy, Faculty of Medicine) Bakgrund Medicinska fakulteten har som vision att vara en medicinsk fakultet som ständigt bryter ny

Läs mer

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 På förslag av institutionens jämställdhetsgrupp fastställer institutionsstyrelsen härmed följande jämställdhetsplan för år 2009. Planen består av två

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora

Läs mer

Pedagogisk kompetensutveckling. Hur tas investeringen tillvara?

Pedagogisk kompetensutveckling. Hur tas investeringen tillvara? Pedagogisk kompetensutveckling Hur tas investeringen tillvara? Ur UPC:s verksamhetsberättelse 2009: Genomfört 37 verkstäder, 4 lunchseminarier samt institutionsaktiviteter. Totalt 1100 deltagare. Under

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete Dnr HS2018/125 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete (Doctoral studies in Educational Work) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt!

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Lena-Pia Carlström Hagman Högskolan Kristianstad har som mål att bli nationellt erkänd för sin pedagogiska utveckling. Skriftserien

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer