Remiss-sammanställning för. Pannor för fasta biobränslen. Utkast till version februari Nordisk Miljömärkning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss-sammanställning för. Pannor för fasta biobränslen. Utkast till version 2.0. 7 februari 2007. Nordisk Miljömärkning"

Transkript

1 Remiss-sammanställning för Pannor för fasta biobränslen Utkast till version 2.0 Nordisk Miljömärkning

2 1 Svanmärkta Pannor för fasta biobränslen - Remiss-sammanställning 060/2.0, Sammanfattning Sammanställning av inkomna svar Danmark Finland Norge Sverige Kommentarer till kriterierna Systemsyn för värmekällor Effekten Materialkraven Provtagning Eldningscykel NOx mätning Storlek på ackumulatortank Gränsvärden...4

3 0 1 Sammanfattning I remissen har vi föreslagit en skärpning av gränsvärdena för pelletspannor. Vi ser att det finns ett utrymme för att göra detta. Skärpta gränsvärden för luftemissioner från pelletspannor CO föreslås till 400 mg/m 3 vid 10% O 2, Partiklar till 40 mg/m 3 vid 10% O 2 och OGC till 25 mg/m 3 vid 10% O 2. Nya krav gränsvärde för NOx om 340 mg NOx/m 3 vid 10 % O 2 för såväl pellets- som vedpannor. Skärpta gränsvärden för verkningsgrad vid nominell effekt för såväl ved- som pelletspannor. Dessutom införs krav om effektivitet som ett medelvärde vid låglaster för pelletspannor. Vid nästa tillfälle för revidering bör krav om systemårsmedelverkningsgrad övervägas. 2 Sammanställning av inkomna svar 2.1 Danmark Remissen har skickat ut till 98 instanser varav 5 stycken har svarat. Remissinstans Stödjer Stödjer med kom. Miljökomtrollen Fagligt Fælles Forbund Teknologisk X Institut Forbruger rådet Miljöstyrelsen Avslår Tar ej ställning X X X Kommentarer Stöder valet av gränsvärden. Påpekar att NOx ska beräknas som N0 2. Efterfrågar mätmetod för mätning av NOx. Menar att RoHS direktivet ska uppfyllas. 2.2 Finland Remissen har skickats till 41 instanser och ingen har svarat. 2.3 Norge Remissen har skickats till 75 instanser varav 3 stycken har svarat och alla tre stödjer förslaget. Remissinstans Stödjer Stödjer med kom. Avslår Tar ej ställning Kommentarer Enova X Bio Varme AS X Vill ha skärpning på gränsvärdena.

4 1 Remissinstans Stödjer Stödjer med kom. Avslår Tar ej ställning Kommentarer Stoyföreningen X Bullerkrav på pelletspannor? 2.4 Sverige Remissen har skickats till totalt 10 remissinstanser förutom den ordinarie remisslistan (60 st). 6 stycken har svarat varav 4 stycken stöder förslaget med kommentarer. En instans tar ej ställning. Remissinstans Stödjer Stödjer Avs Tar ej Kommentarer med kom. lår ställning Miljöförb Jorden vänner X Vill ha krav om att brukaren ska köpa miljömärkt el, Påpekar brister i bakgrundsdok. Bra med årsmedelverkningsgrad. Karolinska Institutet X Generellt negativ till lokaleldning. Svensk Fjärrvärme X Bra med primär energiperspektiv, Vill höja effektgränsen till 500 kw, El till brännare bör inkluderas, Bör innefatta alla biobränslen, SP X Synpunkter på valda dellaster i kombination med standarden. KemI X Har synpunkter på utformandet av kraven om ytbehandling och plaster. Arbetsmiljöverket X Granskat med utgångspunkt från arbetsmiljösynpunkt. Boverket X 3 Kommentarer till kriterierna 3.1 Systemsyn för värmekällor Fjärrvärmeföreningen framför att de är positivt inställda till att vi utvecklar en systemsyn för värmekällor. 3.2 Effekten I nuvarande kriterier kan pannor upp till 300 kw uteffekt svanmärkas. En används för provning på pannor upp till och med 300 kw. I remissvaren har Fjärrvärmeföreningen framfört önskemål om att öppna upp möjligheten att svanmärka pannor upp till 500 kw effekt. Vid provning av större pannor genomförs en provning på plats. Slutsats: Nuvarande kriterier omfattar även fortsättningsvis pannor upp till 300 kw, men vid kommande revidering prövas möjligheten att prova pannor upp till 500 kw. 3.3 Materialkraven I kriterierna för pannor för fasta biobränslen finns inte skäl att utforma kraven så omfattande som i kriterierna för värmepumpar av det skälet att det förekommer få elkomponenter och att RoHS direktivet inte omfattar pannor.

5 2 Miljöstyrelsen har i sitt remissvar kommenterat att de menar att en panna ska som minimum uppfylla kraven i RoHS direktivet. RoHS direktivet omfattar hela produkten och enbart elektronikprodukter. Skulle vi ställa detta krav på pannor så har vi ingen uppfattning om hur lödningar och andra metall arbeten uppfyller kraven i direktivet. Vi har tidigare annonserat om att våra licensinnehavare har svårt att uppfylla kraven om material och troligt är att de har vissa problem med att få upplysningar om kraven som ställs på plaster och elkomponenter. Dessa materiel ska dock inte innehålla de kemikalier som finns definierade i RoHS direktivet samt de kemikalier som vi utöver dessa ställer krav om redan. Kemikalieinspektionen har inkommit med synpunkter om önskemål om förtydliganden i texten i bakgrundsdokumentet. Se ovanstående resonemang om RoHs direktivet. Slutsats. Förslaget innehåller kraven som de är utformade i tidigare version Provtagning Eldningscykel Vid utformning av den första versionen av kriterierna utformades en provtagning för emissioner som representerades av flera laster för pelletspannor. Aktuella laster beslutades vara 20, 40 och 60 % av den nominella lasten. Sedan bildades ett medelvärde av resultaten av dessa laster. Det numeriska medelvärdet är i regel högre än mätresultaten vid 30 % last men lägre än vid 40 % last. Dessa laster var även aktuella för P-märkningen med den skillnaden att SP inför P- märkningen genomförde provtagningen i en eldningscykel istället för provtagning vid tre separata tillfällen. De olika lasterna körs då under olika lång tid. De representerar dock inte ett medeldygn. Möjligheten att utforma en eldningscykel togs inte hänsyn till i de första kriterierna. SP har nu påpekat i sitt remissvar att provtagning vid tre separata tillfäller med en lika lång provtid vid varje belastning ger som ett medelvärde ett resultat av en medelbelastning om 40 % av den nominella driften. Vidare påpekar SP att den 30% dellasten som finns angiven i EN inte finns med i våra krav. Skälet är att medelvärdet av mätresultaten inte är densamma som mätresultatet vid 40 % last. SPs eldningscykel har följande utformning: 12 h provtagning vid 20 % last; 20 min från 20 % till 60 %; 4 h provtagning vid 60 % last; 20 min från 60 % till 40 %; 4 h provtagning vid 40 % last; 20 min från 40 % till 20 %; 3 h vid 20 %. Totalt är eldningscykeln 24 timmar. En medeltimme motsvarar med viss osäkerhet mätresultaten vid 30 % last. Ett arbete pågår även med att ta fram standarder för provtagning av pelletsbrännare. Aktuell arbetsgrupp har uppmärksammat problematiken med att utforma en provtagning som avspeglar en verklig användning. Arbetet är inte avslutat.

6 3 Önskvärt i svankriterierna är att provtagningen avspeglar verklig användning i så hög omfattning som möjligt och att det i framtiden även bör utformas eldningscykler som representerar årsmedeldygn för olika klimatzoner. även sommaranvändning skulle finnas representerad då pannan i princip enbart tillgodoser varmvattenbehovet. provtagningskostnaderna hålls nere och att våra licensinnehavare i så liten omfattning som möjligt slipper för höga omprovningskostnader. Det är lämpligt att behålla de tre dellasterna. Dock medför nuvarande provningsförfarande onödigt dyra kostnader för licensinnehavarna eftersom de tre dellasterna körs vid olika tillfällen vilket resulterar i att tre dagar åtgår för att köra dessa. Istället kan de tre lasterna köras efter varandra med samma typ av övergång mellan lasterna som i SPs eldningscykel, det vill säga 20 min omställning till annan last. Det innebär att alla tre lasterna kan köras under en dag. Provtagning sker inte under övergången mellan lasterna och varje dellast körs lika lång tid. Medelvärdet av resultaten av respektive dellast ska understiga gränsvärdet. Inga remissinstanser har påpekat provtagningen. Dock har ovan beskrivna påpekanden framkommit vid kontakt med SP: Slutsats: Provningsförfarandet för dellaster formuleras om för att minska provtagningskostnader för licensinnehavare. Dock bibehålls medelvärde av 20, 40 och 60 % av den nominella lasten som utgångspunkt för jämförelse med gränsvärde NOx mätning Remissvaren har efterfrågat förtydliganden om att en beräkning av NO 2 ska understiga angivna gränsvärde. Frågeställningar om mätmetod har även framkommit. Dock ska hänvisas liksom i Blå ängelen till EN Vid samtal med SP har det framkommit att NOx enbart mäts vi nominell last vanligtvis. Enligt våra formuleringar i remissen ska även NOx mätas vid låglasterna. Det är ett misstag. NOx mäts enbart vid nominell effekt. Slutsats: Förtydligande av provmetod och NO 2 beräkning som utgångspunkt för jämförelse med gränsvärde samt ändring av formuleringen om provtagning vid låglaster. 3.5 Storlek på ackumulatortank Frågan om storleken på ackumulatortank har inte kommenterats i själva remissen, men dock har ett resonemang förekommit externt i Sverige, vilken har sänt till svanmärkningen för kännedom.

7 4 Saken är den att de regler för dimensionering av ackumulatortank till vedpannor har använts som utgångspunkt för utformande av regler för bidrag till inköp och installation av ny teknik för uppvärmning. Det har dock visat sig att angivelsen av storleken på själva ackumulatortanken har praktiskt sett varit svår att hantera på grund av de tillgängliga volymer på ackumulatortankar som finns tillgängliga på marknaden. (se bilaga med brev från SP). Detta har föranlett en diskussion mellan SP, Energimyndigheten, Naturvårdsverket och ÄFAB. Slutsatserna är att samtliga är överens om att miljömässigt skulle det inte vara något hinder att ändra angivelsen på volymen till 15 ggr vedinlägget istället för idag 18 ggr volymen på vedinlägget. En sådan förändring skulle innebära en mer realistisk möjlighet att välja rätt volym. Dock vill man inte ändra regelverket om inte svanmärkningen följer med. Slutsats: I förslaget ändras från 18 ggr eldstadsvolymen till 15 ggr eldstadsvolymen. 3.6 Gränsvärden Karolinska Institutet ifrågasätter överhuvudtaget en svanmärkning av lokala eldstäder. De efterfrågar en jämförelse med sämre pannor. En sådan är inte genomförd vid denna revidering. Dock har vi mycket stränga regler, förmodligen de strängaste. De svanmärkta pannorna har ingått i projektet Biobränsle-hälsa-miljö och de har då även provats på de icke reglerade ämnena. Det visar sig att de svanmärkta produkterna har de lägsta utsläppen av de provade pannorna. En norsk tillverkare menar att kraven är för lågt satta och lägger ett förslag om strängare gränsvärden. CO = 200 mg/nm3 ved 10% O2 NOx = 300 mg/nm3 ved 10% O2 Föreslagna gränsvärde om CO är mycket strängt och för strängt för marknaden förmodligen. Avseende projektgruppens föreslagna gränsvärde är det inte extremt sträng av den anledningen att det är första gången vi föreslår ett gränsvärde för NOx. Slutsats: I remissen framlagda skärpningar för pelletspannor läggs fram som förslag till beslut.

8 5 Bilaga: remissvar Danmark Dansk Teknologisk Institut Det ser meget fornuftigt ud. Kravene for autiomatiske anlæg svarer næsten (men ikke helt?) til Klasse 5 i pren Se nedenfor. Mht. NOx er det vigtigt at pointere at det skal beregnes som NO2, da enheden er mg/m3. Kim Winther / Civilingeniør, HD(A) / Center for Vedvarende Energi og Transport / Nordisk miljömärknings kommentar: Så vitt jag har funnit har denna klassindelning inte medtagits i förslaget till standard. Det arbete som skett inom standardiseringsgruppen har dock kommit fram till samma slutresultat avseende gränsvärden, som vi gjort i projektgruppen. Forbrukerrådet Forbrugerrådet har af ressourcemæssige årsager ikke mulighed for at forholde os til forslag til nye kriterier for kedler til fast biobrændsel. Forbrugerrådet kan således ikke tages til indtægt for at støtte forslaget eller for at gøre det modsatte. Claus Jørgensen/ Miljøpolitisk medarbejder Miljöstyrelsen Miljøstyrelsen kan umiddelbart godkende Svanens reviderede kriterier for kedler til fast biobrændsel. Kommentarer/spørgsmål: - Er kedler der fyres med plantekerner (kornfyr) omfattet?

9 6 - Er halmfyr omfattet? Og i tilfældet det er, så er Miljøstyrelsen af den opfattelse at halmfyr ikke er omfattet af standarden EN 303-5, og at det vil være svært for et halmfyr at overholde standarden. Styrelsen er dog af den holdning, at et halmfyr skal kunne overholde standarden for at komme i betragtning, ellers må halmen afbrændes i mere egnede fyr. Nordisk miljömärknings kommentar: I princip är alla biobränslen omfattade och har möjlighet att ansöka om svanmärkning. Dock är det inte troligt att halm och spannmåls pannor kommer att klara kraven. - Hvilken målemetode skal anvendes til bestemmelse af NOx-emissionerne? Nordisk miljömärknings kommentar: Finns definierade enligt EN Miljøstyrelsen mener at en svanemærket kedel som minimum bør overholde RoHS direktivets krav til tungmetaller, flammehæmmere mm. Nordisk miljömärknings kommentar: Denna fråga behandlas under kapitlet om materiel. Det er godt med akkumuleringstank, men hvem certificerer at den i virkeligheden sættes til kedlen? Søren Mørch Andersen/ Miljøstyrelsen Nordisk miljömärknings kommentar: Idag har vi ingen kontroll på detta, men vi har inga inryck av det fuskas i denna fråga. Norge Stöjföreningen Kikket litt på forslag til rev kriteriedokument. Søkte på buller (=støy), og fant ikke noe. Vi opplever klager fra nærmeste naboer over fyrrom. Det dreier seg om døgnkontinuerlig lavfrekvent lyd, i alle fall i vinterhalvåret. Det er ikke typisk ressurssterke som bebor disse leiligehetene. Det er ikke alltid at borettslags- /sameiestyrene viser forståelse. Det viser seg problematisk å få gjort gode tiltak. Vi venter akkurat nå på vedtak fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus i en slik sak (etter at heller ikke bydelen viste evne til å gjøre noe), og hvis vedtaket er på plass før høringsfristen så skal vi gjøre deg oppmerksom på det. Spørsmålet er altså: Hva slags fyrrom dere ser for dere, og om dere gjennom svanemerkingen sikrer at pelletsovnene ikke forverrer lydmiljøet for naboene? (sml. vindmøller og varmepumper, og alle de støyproblemene som har fulgt med fordi en ikke har hatt lydkrav med som presmiss fra starten). Torleif Johnsen Nordisk miljömärknings kommentar: Idag har vi ingen information om störningar från buller vid pelletseldning avseende störningar i omgivningen.

10 7 Krav om buller förekommer dock i kriterierna för pelletskaminer i den bemärkelsen att de ska säkerställa att bullernivån inomhus inte är obekväm. Pelletspannorna stör dock inte inomhus miljön för de boende. Bio Varme AS Forslag til grenseverdier for luftutslipp synes altfor høyt. Verdiene burde ikke overstige; CO = 200 mg/nm3 ved 10 % O2 NOx = 300 mg/nm3 ved 10 % O2 Tormod Gevelt, Bio Varme AS Nordisk miljömärknings kommentar: Detta förslag kommenteras längre fram i remiss-sammanställningen, se kapitel 3.6. Enova Enova er på generelt grunnlag positiv til tiltak som kan bidra til økt salg av energieffektive produkter og energiutstyr som anvender fornybare energikilder, som for eksempel bioenergi. Enova har ikke foretatt en nærmere vurdering av forslagene til revisjon av kriterier og har ingen ytterligere kommentarer til høringen. Øyvind Leistad/ Seniorrådgiver Sverige SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Vid provning av pelletspannor (automatiskt eldade pannor) så står det i metoden att man skall prova utsläpp och verkningsgrad vid tre olika dellaster 20, 40 och 60 % av nominell effekt. Medelvärdet av utsläppen och verkningsgrad från dessa tre laster skall sedan uppfylla kraven. Men om dessa laster körs lika länge (6 timmar enligt EN 303-5) så blir medelvärdet av effektuttaget 40 % av nominell effekt. Enligt EN skall dellasten köras vid max 30 % av nominell effekt. Resultatet av ett medelvärde av dessa tre effektuttag gör att kraven på utsläpp och verkningsgrad i praktiken blir lägre än vad avsikten var med att köra vid olika effektuttag. Henrik Persson / SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Energiteknik Borås Nordisk miljömärknings kommentar: Eftersom resultaten av provningarna vid de olika dellasterna inte är likformig kommer ett medelvärde av provningarna inte att resultera i en genomsnittlig provning vid en dellast om 40 %. Institutet för Miljömedicin (IMM) IMM avstyrker förslaget med följande motivering:

11 8 Den ur hälsosynpunkt viktigaste aspekten på småskalig eldning med fasta biobränslen är att förbränningen är relativt sett dålig, vilket medför ett stort utsläpp av partiklar och oförbränt organiskt material. Därför är också utsläppet av cancerframkallande ämnen stort, både tyngre kolväten som PAH och lätta kolväten som bensen och butadien. Dessutom saknas rökgasrening. Småskalig vedeldning har bedömts vara en mycket stor källa till utsläpp av partiklar och PAH i landet (se t.ex. Miljöhälsorapport 2001, Socialstyrelsen). Att då miljömärka villapannor för fasta biobränslen anser vi vara fel om inte utsläppskraven ställs betydligt högre än på det nuvarande beståndet av villapannor. Det framgår inte av bakgrundsdokumentet till miljömärkningskriterierna hur stor förbättringen är. Förslaget innebär något skärpta krav på emissionen av partiklar och organiskt bundet kol från pelletspannor jämfört med nuvarande Svanen-kriterier och ingen skärpning för vedpannor. För att bättre kunna bedöma vilka förbättringar de nya kraven kan komma att medföra för uteluftkvaliteten borde utsläppsvärdena i tabellen på sid 10 kompletteras med motsvarande utsläppsdata från icke-miljömärkta pannor samt oljeeldade villapannor och fjärrvärmeanläggningar. Detta ärende har diskuterats i en arbetsgrupp bestående av docenterna Katarina Victorin, Monica Lind och Ulla Stenius. Nordisk miljömärknings kommentar: I tidigare arbeten har vi presenterat emissionsdata från en så kallad normal panna och gamla pannor. I detta arbete anslog inte resurser till detta. De svanmärkta pannorna har ingått i projektet Biobränle hälsa miljö och de har då även provats på de icke reglerade ämnena. Det visar sig att de svanmärkta produkterna har de lägsta utsläppen av de provade pannorna. Svensk Fjärrvärme anser att - det är bra med en generell ansats då detta kan leda till en Svanenmärkning av uppvärmning på sikt. Detta anser vi skulle ge en tydlighet för konsumenter vilka uppvärmningssystem som är bäst miljömässigt. Det är även rätt att ta med primärenergiperspektivet i den generella ansatsen. - nu föreslagen effektgräns bör kunna höjas till åtminstone 500 kw. Detta stämmer även överens med Arbetsmiljöverkets föreskrifter för trycksatta anordningar. Därmed skulle även mindre närvärmeanläggningar kunna miljömärkas. - elenergin till brännare mm bör inkluderas i kriterierna. - kriterierna bör innefatta alla fasta biobränslen, ej enbart de nu uppräknade. Svensk Fjärrvärme har ej kunnat granska detaljkraven i remissen och avstår därför från vidare kommentarer. Mikael Gustafsson / Svensk Fjärrvärme AB Nordisk miljömärknings kommentar: Förslaget om att även inkludera de större pelletspannorna övervägs i kap Avseende synpunkten om att även elkonsumtionen bör ingå i den verkningsgrad som fram räknas är riktigt, dock är det tidigt för denna produktgrupp att inkludera detta krav nu. Vid en kommande revidering med en mera utvecklad systemsyn finns dock skäl att inkludera el för matare av pellets och cirkulationspumpar.

12 9 Kemikalieinspektionen Kemikalieinspektionen avstår från yttrande när det gäller utformningen av kriterierna, men har synpunkter på följande skrivningar i dokumentet Bakgrund för miljömärkning : Ytbehandling I det sista stycket står det att kraven om tungmetaller i färg omfattas av ROHSdirektivet. KemI föreslår att det görs ett förtydligande om att ROHS-direktivet gäller för elektriska och elektroniska produkter. I de fall sådana produkter är ytbelagda med en färg gäller kravet om tungmetallerna kvicksilver, kadmium, bly och sexvärt krom med vissa undantag Farliga kemikalier i plaster Även i detta avsnitt föreslår KemI att det görs ett förtydligande om att ROHSdirektivet gäller för elektriska och elektroniska produkter. I de fall sådana produkter är gjorda av plast, gäller att plasten inte får innehålla tungmetallerna kvicksilver, bly, kadmium eller sexvärt krom eller de bromerade flamskyddsmedlen PBDE och PBB med vissa undantag. På Kemikalieinspektionens vägnar/ Inger Cederberg Boverket Boverket konstaterar att kraven som ställs är skarpare än vad som anges som lägstanivå i Boverkets byggregler, BBR. Det är positivt att det ges möjligheter till premiering av användning av bättre teknik än samhällets minimikrav. Förslaget är också bra för vi förmodar att det ger incitament för att vi ska komma ännu ett steg på vägen att uppfylla energidelmålet inom miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Detta svar har diskuterats med Martin Storm, ansvarig för Energidelmålet inom God bebyggd miljö. Sara Giselsson/utredare Arbetsmiljöverket Arbetsmiljöverket har tagit del av förslaget till miljömärkningskriterier för Pannor för fasta biobränslen främst från arbetsmiljösynpunkt och har med hänsyn till sitt ansvarsområde inga invändningar mot förslaget. Miljöförbundet Jordens vänner Anser att det är bra med att gå mot en årsmedelverkningsgrad. Kravet om emissioner kan vara lågt, men inser att det kan vara svårt för Finland att klara. Henry Kenamets.

13 10

14 11

Om Svanmärkta. Pannor för fasta biobränslen. Version 2.0. Bakgrund för miljömärkning. Datum 20070207. Nordisk Miljömärkning

Om Svanmärkta. Pannor för fasta biobränslen. Version 2.0. Bakgrund för miljömärkning. Datum 20070207. Nordisk Miljömärkning Om Svanmärkta Pannor för fasta biobränslen Version 2.0 Bakgrund för miljömärkning Datum Nordisk Miljömärkning Svanmärkta Pannor för fasta biobränslen Bakgrund för miljömärkning 060/Version, 2.0 1 Sammanfattning...

Läs mer

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Miljömålsberedningens och SLF:s seminarium den 26 november 2015 Emissioner från småskalig vedeldning Lennart Gustavsson SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Omfattning

Läs mer

Uppvärmningspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-30, 177

Uppvärmningspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-30, 177 Uppvärmningspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-30, 177 Miljö- och stadsbyggnadskontoret Värnamo kommun Oktober 2006 Policyn ska vara vägledande vid all planering, handläggning och rådgivning som

Läs mer

Pannor för fasta biobränslen

Pannor för fasta biobränslen Svanenmärkning av Pannor för fasta biobränslen Version 2.2 14 mars 2007 31 december 2015 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta pannor för fasta biobränslen? 3 Varför välja Svanenmärkning?

Läs mer

Yrkes- och miljömedicin i Umeå rapporterar 2014:5 ISSN 1654-7314. Umeå universitet 901 87 Umeå

Yrkes- och miljömedicin i Umeå rapporterar 2014:5 ISSN 1654-7314. Umeå universitet 901 87 Umeå Yrkes- och miljömedicin i Umeå rapporterar 2014:5 ISSN 1654-7314 Umeå universitet 901 87 Umeå Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metod... 4 Resultat... 5 Diskussion... 9 Bilaga 1... 11 Bilaga 2-5...

Läs mer

SMÅSKALIG FASTBRÄNSLEELDNING. Basuppvärmning pannor, trivseleldning och spisar

SMÅSKALIG FASTBRÄNSLEELDNING. Basuppvärmning pannor, trivseleldning och spisar SMÅSKALIG FASTBRÄNSLEELDNING Basuppvärmning pannor, trivseleldning och spisar EFFEKTBEHOV P medel = ca 3 kw (sept-maj, 120 m 2, 20 MWh/år) P max = ca 10 kw (kallaste vinterdagar) P panna = ca 20-30 kw

Läs mer

Information om fastbränsleeldning

Information om fastbränsleeldning Information om fastbränsleeldning Vid eldning i lokal eldstad, braskamin, öppen spis och kakelugn, är det inte ovanligt att grannar störs av röken. Utsläpp från vedeldning innehåller flera miljö- och hälsoskadliga

Läs mer

Riktlinjer för hantering av ärenden om småskalig fastbränsleeldning

Riktlinjer för hantering av ärenden om småskalig fastbränsleeldning ) MILJÖKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Christer Solander 2005-12-13 Telefon: 018-727 43 50 Riktlinjer för hantering av ärenden om småskalig fastbränsleeldning Sammanfattning Till skillnad mot oljeeldning

Läs mer

Svanenmärkning av Slutna eldstäder

Svanenmärkning av Slutna eldstäder Svanenmärkning av Slutna eldstäder Version 2.2 23 mars 2006 31 mars 2011 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt sluten eldstad? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur

Läs mer

ENERGIMÄRKNING AV FASTBRÄNSLEPANNOR OCH PAKET

ENERGIMÄRKNING AV FASTBRÄNSLEPANNOR OCH PAKET ENERGIMÄRKNING AV FASTBRÄNSLEPANNOR OCH PAKET Henrik Persson April 2017 Research Institutes of Sweden Samhällsbyggnad/Energi och cirkulär ekonomi Energimärkning av fastbränslepannor och paket (EU) 2015/1187

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Stockholm 1 sep 2006 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Generella synpunkter Vi anser att en skärpning av byggreglerna avseende energihushållning

Läs mer

Information om fastbränsleeldning

Information om fastbränsleeldning Information om fastbränsleeldning Fastbränsleeldning innebär eldning av ved eller pellets i lokal eldstad, braskamin, öppen spis eller kakelugn. Miljönämnden i Hörby kommun har tagit fram riktlinjer för

Läs mer

1. Identifikation Baxi Bonus Light

1. Identifikation Baxi Bonus Light 2014-04-22 3P03880-01 1 (6) 1. Identifikation Baxi Bonus Light Leverantör av panna : HS Perifal AB Provobjekt: Panna Baxi Bonus Light Serie nr: BNLT0113021 Provobjektet ankom SP 2013-05-31. Pannan var

Läs mer

Bohuspannan 20 kw. Första enligt BBR och BFS miljögodkända Varmluftpannan för vedeldning. Stjärnas Energiprodukter Ottestala 5759 472 93 SVANESUND

Bohuspannan 20 kw. Första enligt BBR och BFS miljögodkända Varmluftpannan för vedeldning. Stjärnas Energiprodukter Ottestala 5759 472 93 SVANESUND STEM projekt P11144-2 Bohuspannan 20 kw Första enligt BBR och BFS miljögodkända Varmluftpannan för vedeldning Stjärnas Energiprodukter Ottestala 5759 472 93 SVANESUND 0ktober 2000 Innehållsförteckning

Läs mer

Revidering av kriterier för slutna eldstäder för biobränsle

Revidering av kriterier för slutna eldstäder för biobränsle 1 2006-02-06 Revidering av kriterier för slutna eldstäder för biobränsle Sammanfattning: 1. Kriterierna förslås anpassas till nya standarder. 2. Gränsvärdena för rökgaser kan skärpas. 3. Kraven om verkningsgrad

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 januari 2014 (OR. sv) 5303/14 ENV 29

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 januari 2014 (OR. sv) 5303/14 ENV 29 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 januari 2014 (OR. sv) 5303/14 ENV 29 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 10 januari 2014 Komm. dok. nr: D029990/02 Ärende: Kommissionens beslut av

Läs mer

Riktlinjer för småskalig fastbränsleeldning

Riktlinjer för småskalig fastbränsleeldning Riktlinjer för småskalig fastbränsleeldning Antagna av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2008-06-25, 115, dnr 549/2008. - 1 - Ett problem i dagens samhälle är konsekvenserna av användningen av de fossila bränslena,

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum Remisslämnare Organisation Kontaktperson

Läs mer

Anmälan om svar på remiss av Förslag till ändringar i BBR (A) och BEN 2 Remiss från Boverket

Anmälan om svar på remiss av Förslag till ändringar i BBR (A) och BEN 2 Remiss från Boverket PM 2018: RII (Dnr 123-811/2017) Anmälan om svar på remiss av Förslag till ändringar i BBR (A) och BEN 2 Remiss från Boverket Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Anmälan

Läs mer

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren 1999-2003 Malin Persson 2003-08-26 Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner Rapport 1:2003 2(13) Innehållsförteckning

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 1(11) Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2017-02-24 Remisslämnare Per Jonasson Organisation Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Läs mer

Viktigt att minska utsläppen

Viktigt att minska utsläppen Elda rätt! Att elda med ved och pellets är ett klimatsmart alternativ för uppvärmning om det sker på rätt sätt och med effektiv utrustning. Vid dålig förbränning av ved och pellets bildas många föroreningar

Läs mer

VEDELDNING FARLIGARE ÄN BILAVGASER (?)

VEDELDNING FARLIGARE ÄN BILAVGASER (?) VEDELDNING FARLIGARE ÄN BILAVGASER (?) Med braskande rubriker i media trummas ett mantra in att vedeldning skulle vara hälsovådlig. Forskarna vid SCAC - Swedish Clean Air and Climate Research Program presenterade

Läs mer

Enligt överenskommelse översändes härmed några kommentarer till den test av brännaren som utfördes i vårt labb den 9-13 juni 2003.

Enligt överenskommelse översändes härmed några kommentarer till den test av brännaren som utfördes i vårt labb den 9-13 juni 2003. Lidköping den 19 juni 23 BioNordic Söräng 713 821 93 BOLLNÄS Test av Viking 999 pelletsbrännare Enligt överenskommelse översändes härmed några kommentarer till den test av brännaren som utfördes i vårt

Läs mer

10.00-11.30 Genomgång av lagstiftningen REACH, RoHS, WEEE och konfliktmineraler (Mikael Kihlblom, Sustema)

10.00-11.30 Genomgång av lagstiftningen REACH, RoHS, WEEE och konfliktmineraler (Mikael Kihlblom, Sustema) Sustema Norskt moderbolag, Simpli AS 6 medarbetare Stockholm, 7 i Oslo Vi arbetar bl.a. med: ISO-certifieringar (14001, 9001, 18001) Miljödiplomering enligt Svensk Miljöbas Utbildningar IT-stöd för ledningssystem

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-21 Remisslämnare

Läs mer

ENERGIKALKYL 1.0. Irene Weiner - PellSam Bengt- Erik Löfgren - ÄFAB Ralfh Antonsson - R&P Antonsson AB. www.pellsam.se

ENERGIKALKYL 1.0. Irene Weiner - PellSam Bengt- Erik Löfgren - ÄFAB Ralfh Antonsson - R&P Antonsson AB. www.pellsam.se ENERGIKALKYL 1.0 Ladda ner en gratis testversion av Energikalkyl 1.0 http://www.rphb.se Irene Weiner - PellSam Bengt- Erik Löfgren - ÄFAB Ralfh Antonsson - R&P Antonsson AB EnergiKalkyl 1.0 - Ett kraftfullt

Läs mer

KMP Neptuni (Konventionell skorsten) Ariterm Sweden AB

KMP Neptuni (Konventionell skorsten) Ariterm Sweden AB KMP Neptuni (Konventionell skorsten) Ariterm Sweden AB Ariterm Sweden AB/Sverige 34 900 kr Två fasta effektlägen 3,1 5,8 kw 93 % 91 % 41 47 db(a) 52 x 58 x 104 cm 100 125 kg 20 25 kg Kan drivas med batteri

Läs mer

Referensgruppsmöte Boverket den 23 april 2015

Referensgruppsmöte Boverket den 23 april 2015 Referensgruppsmöte Boverket den 23 april 2015 Om protokollet: den här versionen är ofärdig. Syftet med att skicka ut en ofärdig version är att ni ska få möjlighet att inkomma med korrigeringar och förtydliganden.

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 1(10) Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22

Läs mer

PELLETSPANNA PELLETS OCH VEDPANNA. Modell PV. Svensk tillverkning

PELLETSPANNA PELLETS OCH VEDPANNA. Modell PV. Svensk tillverkning PELLETSPANNA PELLETS OCH VEDPANNA Svensk tillverkning Modell PV Extuna PV /PV 30 En kompakt pelletspanna som kan eldas med ved. PV Extuna PV /PV 30 är en liten och smidig villapanna för pellets/olja/ved

Läs mer

10/1/2015. Varutillsyn seminarieserie 2015. Översikt. Definition. Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen

10/1/2015. Varutillsyn seminarieserie 2015. Översikt. Definition. Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen Varutillsyn seminarieserie 2015 Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen Översikt Vad är en vara? Hur mycket information finns det för varor jämfört med bekämpningsmedel och kemiska produkter?

Läs mer

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se Remissvar avseende Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet, Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar och Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22 Remisslämnare

Läs mer

Svedala Kommuns 1:30 Författningssamling 1(12)

Svedala Kommuns 1:30 Författningssamling 1(12) Författningssamling 1(12) Riktlinjer för småskalig eldning antagna av kommunfullmäktige 2000-09-13, 92 Gäller från 2000-10-01 SAMMANFATTNING Syftet med detta förslag till riktlinjer är att ge invånarna

Läs mer

CAMP 2050. Helena Ahlkvist Johansson Avdelningen för energieffektivisering 2 oktober 2014

CAMP 2050. Helena Ahlkvist Johansson Avdelningen för energieffektivisering 2 oktober 2014 CAMP 2050 Helena Ahlkvist Johansson Avdelningen för energieffektivisering 2 oktober 2014 Detta vill jag berätta om Ekodesign och energimärkning uppvärmning Certifierad installatör Resumé av några tester

Läs mer

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Byggnadsnämnden 2008 04 08 99 31 2008 02 05 43 39 2008 03 26 90 20 Fastighet PISTOLEN 15 Ärendenr L 0056/08 Fast.adress Ankomstdat 2008 01 21 Ärende Ansökan om mindre avvikelse från kravet i avsnitt 9,

Läs mer

Ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer - genomförande av nya RoHS-undantag

Ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer - genomförande av nya RoHS-undantag Juridiska sekretariatet Johan Forsberg, jurist Ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer - genomförande av nya RoHS-undantag Mall-id: MAG-0001,

Läs mer

Reach och varor Varutillsyn

Reach och varor Varutillsyn Reach och varor Varutillsyn Lena Embertsén Miljöförvaltningen Stockholm Stad Frida Ramström Inspektör Kemikalieinspektionen Dagens presentation Inledning Tillsynsansvar Regler för kemikalier i varor Hur

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Fältutvärdering av pannor och brännare för rörflenseldning. Susanne Paulrud, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Fältutvärdering av pannor och brännare för rörflenseldning. Susanne Paulrud, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Fältutvärdering av pannor och brännare för rörflenseldning Susanne Paulrud, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Syfte och mål Syftet med projektet är att verksamt bidra till att ett flertal förbränningsutrustningar

Läs mer

Vedeldning. MBIO - energiteknik AB 2000.03 6:1

Vedeldning. MBIO - energiteknik AB 2000.03 6:1 Vedeldning ATT ELDA MED VED HAR GAMLA TRADITIONER, men på senare år har vedeldningen ifrågasatts på grund av de höga utsläppen av oförbrända ämnen som är både miljöskadliga och hälsovådliga. Kritiken är

Läs mer

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa UMEÅ UNIVERSITET 2007-05-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa Oskar Lundström Victoria Karlsson Sammanfattning Denna uppgift gick ut på

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Boverket oktober 2014 Slutrapport Marknadskontroll Kaminer Dnr 1102-4606/2008 Boverket 2014 Innehåll Sammanfattning... 4 Proaktiva

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation En del av BDR Thermea EUROPE ARGENTINA CHINA Baxi Sverige - en del av BDR Thermea BDR Thermea är en ny världsledande koncern inom värmelösningar. BDR Thermea arbetar med: Innovativa

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

Arbete med Boverkets nya energiregler. Mikael Näslund Energidagen, Stockholm 3 oktober 2018

Arbete med Boverkets nya energiregler. Mikael Näslund Energidagen, Stockholm 3 oktober 2018 Arbete med Boverkets nya energiregler Mikael Näslund Energidagen, Stockholm 3 oktober 2018 1 Innehåll Senaste ändringar i BBR Föreslagna ändringar för 2020 (remiss mars 2018) Vad innebär ändringarna i

Läs mer

Information om stöd för konvertering från oljeuppvärmningssystem

Information om stöd för konvertering från oljeuppvärmningssystem Information om stöd för konvertering från oljeuppvärmningssystem i småhus Vem kan få stöd? Om du har ett småhus med ett oljeuppvärmningssystem och genomför någon av de åtgärder som räknas upp här kan du

Läs mer

Miljöenheten Vedeldning

Miljöenheten  Vedeldning Miljöenheten www.skara.se Vedeldning Lagar och regler, eldningsförbud I Skara kommun finns det särskilda bestämmelser om eldning i de lokala föreskrifterna för att skydda människors hälsa och miljön. De

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 1(11) Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 24 februari 2017 Remisslämnare Karin Nikavar Organisation Vattenfall Kontaktperson

Läs mer

Småskalig vedeldning. Energimyndighetens analys och förslag till åtgärder

Småskalig vedeldning. Energimyndighetens analys och förslag till åtgärder Småskalig vedeldning Energimyndighetens analys och förslag till åtgärder ER 23:2003 1 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas från Energimyndighetens förlag. Orderfax: 016-544

Läs mer

Vinst för er vinst för Sverige!

Vinst för er vinst för Sverige! Stockholm/Östersund i april 2011 Vinst för er vinst för Sverige! Undersökning om energisystem för föreningar anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar Bygdegårdarnas Riksförbund

Läs mer

Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering

Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering 2017-10-17 Elektronik Miljöbalken (SFS 1998:808) Kunskapskrav Substitutionsprincipen Förpackningsdirektivet

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2012-10-15 Remisslämnare Karl Fridolf Organisation BIV, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Läs mer

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB20 RB50 RB70 R B - P e l l e t s b r ä n n a r e... ger dig en koldioxidneutral eldning och bidrar inte till global uppvärmning eller klimatförändringar. Askan kan

Läs mer

DIREKTIVET OM MEDELSTORA FÖRBRÄNNINGS- ANLÄGGNINGAR

DIREKTIVET OM MEDELSTORA FÖRBRÄNNINGS- ANLÄGGNINGAR DIREKTIVET OM MEDELSTORA FÖRBRÄNNINGS- ANLÄGGNINGAR Oktober 2016 Anders Törngren, Åsa Söderberg, Ingrid Backudd, Maria Ullerstam, Staffan Asplind Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 31.10.2001 KOM(2001) 636 slutlig 2000/0262 (COD) Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 94/25/EG om tillnärmning

Läs mer

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Agenda 1. Övergripande om Svanen 2. Vad är en Svanenmärkt tvätt? Och varför? Nordens officiella miljömärke Marknadskännedom Känner du igen denna symbol?

Läs mer

Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson

Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson Avloppsslam på åkermark Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson Regler om föroreningar i avloppsslam SNFS 1994:2 Föreskrifter om avloppsslam i jordbruket 8 Kadmiumhalt

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

Synpunkter på luftprov taget med ScreenAir-metoden i samband med saneringsarbetet vid KTH Arkitekturhus.

Synpunkter på luftprov taget med ScreenAir-metoden i samband med saneringsarbetet vid KTH Arkitekturhus. PM Synpunkter på luftprov taget med ScreenAir-metoden i samband med saneringsarbetet vid KTH Arkitekturhus. Jag har av Grontmij Barab, Bengt Lindblom, ombetts kommentera resultatet från en luftprovtagning

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2!

Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Räkna om ppm till mg/nm 3 normaliserat till 10% O 2! Med de nya miljökraven enligt CEN-standard följer nya enheter för vad vi skall ange som gränsvärden. Vi kommer att få vänja oss vid en ny sort som heter

Läs mer

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Nr 362 1809 Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Bilaga I Vid bestämningen av totalkoncentrationen (den toxiska ekvivalensen) i fråga om dioxiner och furaner skall koncentrationerna

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Utvärdering/test av ViessmannVitola200 med BlueFlame pelletsbränare

Utvärdering/test av ViessmannVitola200 med BlueFlame pelletsbränare Äfab rapport 2-12 Utvärdering/test av ViessmannVitola2 med BlueFlame pelletsbränare Bengt- Erik Löfgren; Äfab Benny Windestål; Äfab 22-1-21 Innehållsförteckning 1. Uppdraget 3 2 Metod och genomförande

Läs mer

Energimyndighetens programkonferens, 20-21 Oktober 2009 - Småskalig värmeförsörjning med biobränslen. Emissonsklustret

Energimyndighetens programkonferens, 20-21 Oktober 2009 - Småskalig värmeförsörjning med biobränslen. Emissonsklustret Energimyndighetens programkonferens, 20-21 Oktober 2009 - Småskalig värmeförsörjning med biobränslen Emissonsklustret Emissioner från småskalig värmeförsörjning med biobränslen - Ett fristående projekt

Läs mer

Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz

Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2017-12-06 Dnr: 17-7474 1(6) Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz Inledning Post- och telestyrelsen (PTS) har i form av

Läs mer

Eldning av spannmål för uppvärmning - presentation av projekt inom Energigården. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstiut Enheten för Energiteknik

Eldning av spannmål för uppvärmning - presentation av projekt inom Energigården. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstiut Enheten för Energiteknik Eldning av spannmål för uppvärmning - presentation av projekt inom Energigården Marie Rönnbäck SP Sveriges Tekniska Forskningsinstiut Enheten för Energiteknik Varför elda spannmål? Lågt pris på havre,

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22 Remisslämnare

Läs mer

Förstudie: Provningssystem för småskalig biobränsle eldning

Förstudie: Provningssystem för småskalig biobränsle eldning ETC-rapport 2005/01 Förstudie: Provningssystem för småskalig biobränsle eldning Esbjörn Pettersson Energitekniskt Centrum i Piteå Energimyndigheten P21813-1 Titel Förstudie: Provningssystem för småskalig

Läs mer

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010 Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar Året 2010 Miljöförvaltningens rapport nr 6/2011 Luftkvaliteten i Trelleborg... 1 Resultat från mätningar... 1 Året 2009... 1 Miljöförvaltningens rapport

Läs mer

Aktuella frågor om kemikalier inom EU

Aktuella frågor om kemikalier inom EU Aktuella frågor om kemikalier inom EU Anne Marie Vass 2015 02 20 Fokus i Sverige och EU Giftfri miljö Giftfri vardag Nationell lagstiftning Cirkulär ekonomi REFIT Program för enklare och billigare EU lagstiftning

Läs mer

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre Ackumulatortankar Får värmen att räcka längre Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller beställas genom att skicka e-post till energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Information om bidrag till förbättrad vedeldning i småhus

Information om bidrag till förbättrad vedeldning i småhus Information om bidrag till förbättrad vedeldning i småhus Syftet med bidraget Vem kan få bidrag? Vad är ett småhus? Vad kan du få bidrag till? Vad du INTE kan få bidrag till! Byte till miljögodkänd vedpanna

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Energismart eller Klimatsmart?

Energismart eller Klimatsmart? Mars 2017/Patric Davidsson Energismart eller Klimatsmart? Från och med 1 januari 2018 skall alla nya kaminer (def rumsvärmare enligt LOT 20) som sätts på marknaden energimärkas enligt ekodesignförordning

Läs mer

Svenskt system för reglering av utsläpp från vedpannor

Svenskt system för reglering av utsläpp från vedpannor Nr U 6089 Februari 2019 Svenskt system för reglering av utsläpp från vedpannor Ett underlag till Naturvårdsverket På uppdrag av Naturvårdsverket Tomas Gustafsson, Karin Kindbom Författare: Tomas Gustafsson,

Läs mer

Kommentar till prisexempel

Kommentar till prisexempel Kommentar till prisexempel En redovisning av kostnader är svårt och bör därför inte presenteras utan man har tillfälle till kommentarer. Priserna på energi varierar ofta och förutsättningarna är olika

Läs mer

MILJÖ- CHEFS- NÄTVERK SKL

MILJÖ- CHEFS- NÄTVERK SKL MILJÖ- CHEFS- NÄTVERK SKL Stockholm 13 maj Anna Forsgren Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-06-03 1 Upplägg Småskalig vedeldning och hälsa Ekodesign kommande

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Från en förstklassig leverantör

Från en förstklassig leverantör www.froeling.com Från en förstklassig leverantör Fröling har arbetat med att effektivisera användningen av trädbränslen i snart fem decennier. I dag står Fröling för modern värmeteknik för biobränslen.

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 25. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, avsnitt 6:741

Konsekvensutredning BBR 25. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, avsnitt 6:741 Konsekvensutredning BBR 25 Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, avsnitt 6:741 Konsekvensutredning BBR 25 Boverkets föreskrifter om ändring i verkets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88 Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av direktiv för anpassning till förordning om klassificering och märkning av ämnen och blandningar Arbetsmarknadsdepartementet 2013-04-19 Dokumentbeteckning KOM

Läs mer

Miljö- och energidepartementet. Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader

Miljö- och energidepartementet. Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader Handläggare HDa Datum Diarienummer 2015-08-28 M2015/2507/Ee 1 (5) Miljö- och energidepartementet Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader Hyresgästföreningen har beretts

Läs mer

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden STADSBYGGNADS KONTORET Bilaga A Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden Ärenden finns förtecknade på en lista daterad 2018-04-06, och den finns tillgänglig på stadsbyggnadsnämdens

Läs mer

Pellets ger dig tid och pengar över

Pellets ger dig tid och pengar över Pelletspannor Gör nåt mer för pengarna... HÖG OLJA K O ST N AD PELLETS VED LÅG LITEN ARBETSINSATS STOR I jämförelse med vedeldad panna och oljepanna så är pellets ett mellanalternativ som både ger pengar

Läs mer

Information om luftmätningar i Sunne

Information om luftmätningar i Sunne Information om luftmätningar i Sunne Miljöenheten i Sunne kommun utför luftmätningar i centrala Sunne. Vi mäter små partiklar och lättflyktiga kolväten på Storgatan. Aktiv dygnsprovtagare vid Slottet på

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ FÖRETAGSENHETEN. Begränsning av tungmetaller och bromerade flamskyddsmedel i elektriska och elektroniska produkter

MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ FÖRETAGSENHETEN. Begränsning av tungmetaller och bromerade flamskyddsmedel i elektriska och elektroniska produkter MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ FÖRETAGSENHETEN Begränsning av tungmetaller och bromerade flamskyddsmedel i elektriska och elektroniska produkter En rapport från Miljöförvaltningen Plan och miljö, Företagsenheten,

Läs mer

Tellus vedpanna DP-serien. Lättskött och prisvärd

Tellus vedpanna DP-serien. Lättskött och prisvärd Tellus vedpanna DP-serien Lättskött och prisvärd Vedpanna för expert och novis Enkel att sköta och mycket prisvärd. En panna ur Tellus DP-serie som passar den inbitne vedeldaren lika bra som nybörjaren.

Läs mer

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2014:XX 2014:5 Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2011:19) om om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Varför modellering av luftkvalitet?

Varför modellering av luftkvalitet? 24 april 2015, Erik Engström Varför modellering av luftkvalitet? Varför är god luftkvalitet viktigt? Luftföroreningar Påverkar människors hälsa Ca 400 000 förtida dödsfall i Europa I Sverige 5000 förtida

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Nytt från politiken på energiområdet - energieffektiviseringsdirektivet, byggregler och budgetpropositionen

Nytt från politiken på energiområdet - energieffektiviseringsdirektivet, byggregler och budgetpropositionen Nytt från politiken på energiområdet - energieffektiviseringsdirektivet, byggregler och Erik Thornström 1 Innehåll Genomförandet av EU:s energieffektiviseringsdirektiv Översyn av Boverkets byggregler Budgetpropositionen

Läs mer

Remissvar avseende Näringsdepartementets promemoria avseende omarbetat direktiv om byggnaders energiprestanda. N2011/5600/E daterad 2011-09-22

Remissvar avseende Näringsdepartementets promemoria avseende omarbetat direktiv om byggnaders energiprestanda. N2011/5600/E daterad 2011-09-22 Conny Pettersson 2011-11-24 Remissvar avseende Näringsdepartementets promemoria avseende omarbetat direktiv om byggnaders energiprestanda. N2011/5600/E daterad 2011-09-22 Remisslämnare Organisation Swedisol

Läs mer

POLICY FÖR SMÅSKALIG BIOBRÄNSLEANVÄNDNING I UDDEVALLA - VEDPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 12 november 1996, 211

POLICY FÖR SMÅSKALIG BIOBRÄNSLEANVÄNDNING I UDDEVALLA - VEDPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 12 november 1996, 211 Blad 1 POLICY FÖR SMÅSKALIG BIOBRÄNSLEANVÄNDNING I UDDEVALLA - VEDPOLICY Antagen av kommunfullmäktige den 12 november 1996, 211 Innehåll: Sid Bakgrund 1 Omfattning 1 Varför ved? 1 Utsläpp från vedeldning

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer